BALATONFÜREDEN. Múzeumpedagógiai segédfüzet a 5-6. évfolyam számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BALATONFÜREDEN. Múzeumpedagógiai segédfüzet a 5-6. évfolyam számára"

Átírás

1

2 100 év BALATONFÜREDEN Múzeumpedagógiai segédfüzet a 5-6. évfolyam számára TÁMOP B-12/ azonosító számú projekt FÜRED A MAGYAR KIRÁLYSÁG DÍSZE elnevezésű program részére Balatonfüred,

3 Kiadó: Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Lakatosné Kositzky Anett Sorozatszerkesztő: Tóth Györgyi A füzet szerkesztője és részben írója: Praznovszky Mihály, Tóth Györgyi Grafika: Farkas László Az archív fotók tulajdonosai Ajtós Imréné, Geiszler Károlyné, Németh Ákosné, Somogyi Zsigmond és a balatonfüredi Városi Helytörténeti Gyűjtemény Készült Veszprémben a Prospektus nyomdában,veszprém, Tartu út ISBN

4 Balatonfüred 3 Füred községben a hagyományos életmód szerint éltek az emberek. A legjövedelmezőbb gazdálkodási ág a szőlő- és gyümölcstermesztés, valamint háztáji állattartás volt a szántóföldi gazdálkodás mellett. Az árukat egész évben a vásárokon, piacokon értékesíthették a gazdálkodók és az iparosok. Balatonfüred a környék egyik legfontosabb vásári és piaci központja volt. A lakosok egy részének a nyári üdültetés, a vendégforgalom és a terményeik nyaralóknak történő értékesítése adott szezonális munkát ben gördült be az első vonat a füredi vasútállomásra ban bevezették a villanyt, az 1930-as években kiépítették a víz- és csatornavezetéket. Az 1946-ig Zala megyéhez tartozó Füred 1871-től járásbírósági székhelylett, ez sokat segített a további fejlődésében. A lakosság száma a 19. század végén Füreden alig 2000 fő. Kilátás a községre a malom feletti dombról 1938-ban.

5 4 Gazdálkodás A dédszüleink élete, szokásai és munkalehetőségei nagyban eltértek a mai világ életritmusától, munkalehetőségeitől. A lakosság fő foglalkozása elsősorban a földművelés volt. Ez egész évben szigorú rendben végzett, kitartó munkát követelt. A kertekben többfajta gyümölcs, elsősorban mandula, meggy és cseresznye termett. A gyümölcs egy része piaci árusításra került, másik részéből pedig a család számára lekvárt főztek (szilva, barack), nagyobb részét (alma, körte, szilva, cseresznye, meggy) viszont aszalták. Az aszalt gyümölcsöt vékony vászonzacskókba tették, majd hűvös, szellős helyre akasztották, ott tárolták. A lekvárt elsősorban tésztákhoz használták fel. A konyhakerti és a közös kertekben, a káposztáskertekben, valamint a szőlőhegyi kertekben zöldségféléket termesztettek, egy-egy helyen pedig fűszernövényeket is.

6 A gazdálkodásban nagy szerepet játszott az állattartás, amely napi elfoglaltságot jelentett. Erőgépeket nem használtak, vetőgépe sem volt mindenkinek. A lovak és a szarvasmarhák nélkülözhetetlenek voltak a mezőgazdasági munkához. A legjelentősebb a szarvasmarha volt, nemcsak tejéért tartották, de a kisebb gazdaságokban igavonásra is használták. Az állatok takarmányozásában nagy szerepet játszott a rétgazdálkodás. A füredi határban, a patakok mellett és a nedves talajú Balaton-parton nagy rétek voltak. Szent György napjától (április 24.), Szent Mihály napjáig (szeptember 29.), amíg az állatok kihajtása a külső legelőkre naponta megtörtént, a református templomban minden hajnalban 4 órakor megszólalt a harang, amely az állatok körüli teendőkre figyelmeztette a gazdákat. 5

7 6 Füreden élő kis- és nagygazda családok legfontosabb jövedelemforrását a szőlőművelés és a borászat jelentette. Az 1930-as évektől a termelők számos kitüntetést szereztek a kiállításokon, versenyeken, a füredi bornak hírneve volt. A felvásárlók nagy tételben messzi vidékekre és országokba is szállították. Az as évek közepétől megrendezett füredi borhetek is ismertebbé tették a füredi gazdák borait. Füred legelterjedtebb szőlőfajtája az Olaszrizling. A szüret előtt kitakarították a pincét, a férfiak előkészítették a hordókat, kimosták, kiforrázták az edényeket. A szüretelés után következő munka a darálás, préselés 1-2 hetet is igénybe vett. Kisebb birtokon a család és a barátok szüreteltek, nagyobb gazdánál még bérmunkásokkal, napszámosokkal is több napig tartott a szüret. A szőlőt elsősorban a nők szedték faedényekbe, sajtárokba, innen a puttonyba került. A puttonyozás mindig férfimunka volt. A háton hordott puttonyból a takarodóhordóba öntötték, muszkolófával tömörítették. Innen sajtárral hordták a darálóba, majd a présbe. A kifolyó mustot hordóba öntötték.

8 Iparosok 7 A Balatonfüred és Balatonarács című könyben a követlező iparosokat sorolják fel. A településen ben 11 asztalos, 2 ács, 3 bádogos, 3 bognár, 12 borbély és fodrász, 6 címfestő, 18 cipész, 2 cipőfelsőrész-készítő, 1 cukrász, 2 csizmadia, 13 kőműves, 1 esztergályos, 3 fényképész, 4 géplakatos, 10 hentes és mészáros, 2 kalapos, 2 kádár, 4 kárpitos, 1 kéményseprő, 1 kocsifényező, 1 kosárfonó, 4 kovács, 1 kőfaragó, 2 kútépítő, 4 molnár, 10 fuvaros, 4 műszerész, 18 női szabó, 4 órás és ékszerész, 4 pék, 11 férfiszabó, 2 szikvízgyártó, 2 szíjgyártó, 6 szobafestő-mázoló, 2 bába, 2 tetőfedő, 2 üveges, 1 szeszfőzde, 14 vendéglős-kocsmáros, 2 villanyszerelő, 4 vízvezeték-szerelő. Működött 4 autógarázs és 1 autójavító, 10 bérautó, 1 csónaképítő-hajóépítő, 4 kávéháztulajdonos, 4 kertész, 1 kozmetikus, 6 kő- és murvabánya tulajdonos, 1 nyomda, 1 mosoda, 7 panzió, 6 szálloda, 1 tejivó, továbbá 1 borkereskedő, 1 büfés, 1 bérkocsi-tulajdonos, 1 könyvkötő, 2 szobrász. Rajtuk kívül nagyszámú kereskedőnek jelentett a település megélhetést: 1 bor-, 2 bőr-, 4 cipő-, 6 divatárú-, 3 épületanyag- és fa-, 3 gabona- és termény-, 1 gyümölcs- és virág-, 1 hal-, 2 illatszer-, 4 liszt-, 1 papír-, 2 vas-, 14 vegyeskereskedő és 2 szövetkezet, 3 rőfös, 1 gyümölcskereskedő. Írd ki azokat a iparosokat, akik egy ház építésénél dolgoztak!

9 8 Étkezés A családok naponta ettek meleg ételt. Az évszakok, a hétköznapok és ünnepek váltakozása meghatározták az ételek fajtáit és az étkezések rendjét. Az élelmiszer tartósítása hosszú évszázadokig az asszonyok egyik legfontosabb feladata volt, az olyan konyhatechnológiai eljárásokkal, mint a sózás, füstölés, savanyítás. A nyári munkák idején tartalmasabb ételeket főztek, a mezőn dolgozóknak az ebédet kivitték a család nőtagjai. A táplálkozásban a húsfélék, a krumpli, valamint a zöldségfélék játszottak vezető szerepet az egyszerű tészták mellett. Különösen jelentős volt a káposzta. Bizonyos csemegék jelenléte a módos és igényes családokban, mint pl. a liktárium készítése- ugyancsak a nemesi konyha hatásának tudható be. Italként mindenütt vizet és bort használtak, továbbá a kedvelt savanyúvizet. Készítettek különleges csemegéket is, ilyen volt az aszaltgyümölcsből, cukor nélkül főzött kompót, valamint a pattogatott kukorica is.

10 9 A hét napjait többnyire meghatározott étrend jellemezte. Hétfő, szerda, péntek tésztanap volt, sűrű tartalmas levessel (krumplileves, kolbászos bableves), amit sült vagy főtt tészta követett. Tésztaként kifőtt tésztát (mácsik) vagy kelt tésztát (lekváros kifli, pogácsa, fánk, lángos), rétest vagy langallót készítettek. Kedvelt volt a palacsintatésztából készített tarkedli, amit lekvárral fogyasztottak, édesen elkészített lisztes stercet, amit aludtejjel is szoktak csinálni, valamint a smarni. A rétes többféle töltelékkel lekvárral, mákkal, túróval, almával, cseresznyével, káposztával, karalábéval készítették. Kedden, csütörtökön, szombaton főzelékfélét ettek hússal. Főzelékes napokon nyáron sóskát, spenótot, zöldbabot, tököt készítettek. Télen marharépából készítettek főzeléket savanyúan vagy paradicsommal, füstölt orjával. Téli eledel volt a sárgaborsó és a lencse, amit zsírral meghintettek. Vasárnap és ünnepnap elmaradhatatlan volt a húsétel. Szívesen fogyasztottak halat, amelyhez a halárusító helyeken túl házaló kereskedőktől is hozzájutottak. TYONP CSARHA SZEGEK ÜLLŐS Ha az összekevert betűket helyes sorrendbe teszed, megtudhatod a halak nevét.

11 10 Jankó János 1902-ben megjelent művében így ír a füredi utcanevekről: Balaton-Füreden már különbséget kell tenni a régi és az új utcza nevek közt; régen nem volt csak Fő-utcza Alszeggel és Felszeggel s ezenkívül úgynevezett sarkok és pedig : Siske-, Varga-, Somogyi- és Újhelyi sarok. Ma már a hatóság a következő neveket állapította meg hivatalosan: Templom-, Fő-, Berek-, Liget-, Iszalag-, Vázsonyi-, Köves-, és Zsigmond-utcza (=Akó köze). Hát ezek a nevek papíron megvannak, de az életben annyira nem mentek át, hogy mikor én ezeket összeszedtem, maga a község birája sem tudta őket. Írd le a címedet! Kiről vagy miről kapta az utcátok az elnevezését? Írd le pár mondattal!

12 Balatonarács 11 Az egykori község jelentős erdőkkel, szántókkal, szőlőkkel, kaszálókkal és berkekkel rendelkezett, a hegyektől a Balatonig terjedt a határa. II. József-féle népszámlálás idején Arács 389 lelket számláló falu. Lakói kevés szántóföldet bírtak, állatokat tartottak, halászatból és legnagyobb részben bortermelésből éltek. A falun keresztül vezetett a már középkorban is használt országút Füred község felé, illetve keletről az 1920-as évek végéig csak innen lehetett a savanyúvízre, a fürdőtelepre eljutni. Arács területének nyugati határa a Tamáshegy közepe táján húzódott, a Balaton partján a tihanyi apátság birtokával volt határos, a mai szívkórház keleti oldalának vonalában. Arácsi birtokon fakadt Balatonfüred hírnevét megalapozó egyik savanyúvízforrás, mellette már az 1700-as évek elején folyt gyógyítás. A földet a tihanyi apátság később megvásárolta, így alakult ki a gyógyfürdő végső területe. Jelentős fejlődést hozott az 1909-ben megindult vasúti közlekedés. A balatoni körút kiépülése, 1928 után a jellegzetes Balaton-felvidéki község képét a fellendülő idegenforgalom átalakította. Balaton-parti területein egyre több nyaralót építenek. Arácson két egyesület is működött, a Balatonarácsi Olvasóegylet, és a Balatonarácsi Polgári Dalegylet. Kedvelt kiránduló hely volt a savanyúvízre látogatók körében. A település nevezetes épülete gróf Széchényi Ferenc 1782-ben építtetett nyaralója.

13 12 Balatonfüred - Fürdő -Savanyúvíz A több mint háromszáz éves gyógyító múltra visszatekintő telep központja a savanyúvíz kútnál alakult ki. A kút köré épültek a gyógyulni vágyó, vagy szórakozni akaró vendégek ellátását szolgáló apátsági és magánépületek. Vizét ivókúrára, a néhány méterrel keletebbre fakadó forrás vizét juhtej savóval keverve tüdőbetegségek gyógyítására használták. Flasker András seborvos 1702-től már gyógyászati tevékenységet folytatott. A tihanyi apátság ben megvásárolja az egykori Flasker-féle birtokot, és a füredi határához csatolja. Az első közcélokat szolgáló hidegfürdő a Balatonban 1821-ben épült fel, az utolsó fürdő, a 12 tornyos épület 1889-ben készült el. A település vízparti része az 1800-as évek végére fürdőházzal,szállókkal, vendéglőkkel rendelkező gyógyfürdőhely. A fürdő nagy része a pannonhalmi bencés apátság birtokában volt, amely arra törekedett, hogy a gyorsan változó fürdőigényeknek megfelelően bővítse a szolgáltatásokat. A 20. század elejére kialakul a parti városrész arculata. Amíg az első fürdőházakban még vízmelegítő rézfazekak voltak, addig a megépült új fürdőházakban már egyre több és modernebb felszerelés várta a gyógyulni vágyókat: kényelmes kádfürdők, medencék, gőzfürdők és hideg ásványvízfürdő. Zala megye megkapta a fürdő felügyeletének a jogát 1821 után, és a fürdő árait ( szállás, ételek, istállók és kocsiszínek, fürdők, savanyúvíz töltése) vármegyei árszabásokban, limitációkban szabályozta.

14 Közlekedés Az 1800-as évek első harmadában indult meg a rendszeres közösségi közlekedés Balatonfüredre. A sokasodó gyorskocsi járatok is egyre több utast szállítottak a szépen fejlődő településre ben Hertelendy Károly földbirtokos, Zala megye másodalispánja a savanyúkút mellé kihelyezet panaszkönyvben egy oldalon részletezte a balatoni gőzhajó-közlekedés előnyeit. Kossuth Lajos, Széchenyi István, Hertelendy Károly és lelkes támogatók erőfeszítése nyomán 1846-tól már a Balatonon úszott az első, Kisfaludy Sándor nevét viselő gőzhajó. A menetrendszerű balatoni gőzhajózás beindulásától, 1847-től pesti és kanizsai gyorskocsijáratokat kapcsoltak a Kisfaludy gőzös járataihoz. A Budáról reggel öt órakor induló utazó 10 órakor Székesfehérvárott megreggelizhetett, egy órakor érkezett Kenesére, ahol átszállhatott a gőzösre, és két órakor már a füredi kikötőben volt. További lehetőséget jelentett 1861-től a Balaton déli partján meginduló vasúti közlekedés. Ettől kezdve Buda felől vonattal jöhettek a gyógyulni és pihenni vágyók a déli partig, onnan pedig gőzhajóval kelhettek át Füredre. A Balaton északi partján 1909-ben indult meg a vasúti közlekedés. A füredi vonalszakasz a veszprémi országúttól északra, a szőlők között húzódott. 13 Az eszme Balatonra gőzöst állítani közvetlen nem enyim. Én csak annak egyik közvetett ügyvivője vagyok, és mint illyes szólok itt fel - kezdi Széchenyi a Balatoni gőzhajózás című röpiratát. Kossuth Lajos 1842-ben megjelent állásfoglalásának jelentősége a Balatoni Gőzhajózási Társaság létrehozásában játszott pozitív szerepet.

15 14 Anna-bál Balatonfüreden a reformkor óta a fürdőidény kiemelkedő, a főidény záróeseménye volt az Anna-bál. A hagyomány szerint Balatonfüreden 1825-ben rendezték az első Anna-bált a Horváth család kisasszony lányának tiszteletére. Ezen a bálon találkozott egymással Horváth Krisztina, a 20 éves hajadon és Kiss Ernő, a 26 éves huszár főhadnagy. A megismerkedésből szerelem lett, majd a fiatalok 1826-ban örök hűséget esküdtek egymásnak. Bálkirálynőt először 1862-ben választottak Kozma Irma kisasszony személyében, aki az ifjaktól aranyalmát kapott emlékül. A mulatságok fő és gócpontja a füredi híres Anna-bál (július 26.), melynek közeledte nem egy ifjú szívet hoz gyorsabb dobogásba. Ezt rendesen ismerkedés és tájékozásul meg szokta előzni a Flóra-bál. A táncvigadalom napjait nyomatott hirdetmények jó eleve hirdetik. Az Anna-bálbai belépti díj 3 forint. A Flóra-bálba 1-2 forint. Az Anna-bálra nem csak a közeli, de a távoli vidékekről is számosan jelennek meg, kik különben a fürdőt nem használják. A bálok rendesen igen fényesek. Jalsovics Aladár: A balatonfüredi gyógyhely és kirándulási helyei, 1878 kötény dolmány párta nadrág ruhaderék nyakkendő Írd sz Kösd össze a ruhadarabokat az elnevezésükkel!

16 Színház 15 Már a 19. század elejétől megjelentek Balatonfüreden vándorszínészek a fürdővendégek szórakoztatására. A kőszínházat közadakozásból építették a Dunántúli Színjátszó Társaság kezdeményezésére, Kisfaludy Sándor, a költő, szervezésében 1831-ben. Alapszabály volt, hogy csak magyar színészek csak magyarul játszhattak. Itt léptek fel a magyar színészet legjobbjai nyaranta, majd a kőszínház mellé nyári színkör, Aréna is épült. A régi színház lebontása után, helyén épült fel a Gyógyterem, ahol a mai napig az Anna-bálokat tartják. A fürdőidényi idő alatt naponkinti főmulatságot és szórakozást a jeles sétatéri zenén kívül a Színkör (Arena) nyújt. A legjelesebb (fehérvári) színtársulatokat szokták szerződtetni, melyek valóban élvezetdús órákat szereznek a közönségnek. Ezenkívül van kávéház, teke, zongora és tombola. Társalgás a födött sétányon és a gyógyteremben. Jalsovics Aladár: A balatonfüredi gyógyhely és kirándulási helyei, 1878 y rág ndő Írd a képek alá a színházak nevét!

17 1 12 8

18 14 7 5

19 18 Jókai Mór ( ) Egy balatonfüredi diák, járjon is bármelyik évfolyamra az iskolában, biztosan tudja, ki volt Jókai Mór. Még akkor is, ha nem olvasott tőle még semmit. Hiszen aki lejön a partra a szüleivel, vagy itt kerékpározik, csak látja a Jókai-villát! Csak megmondják neki, hogy egy híres magyar író nyári otthona volt két évtizeden át ez az épület. S meg is nézi a múzeum kiállítását, akkor már azt is látja, hogy a legsikeresebb Barabás Miklós rajza, 1858 magyar író, negyven éven át 100 könyvet írt, a világ számtalan nyelvére lefordították legfontosabb műveit. S itt írta Az arany ember című regényét, számára mind között a legkedvesebbet s nekünk a legfontosabbat. Hiszen a regény egy része itt játszódik Füreden, a Széchényi-kastélyban. Hogyan került Jókai Balatonfüredre? Ha nem is úgy történt, ahogy azt Eötvös Károly, Jókai kortársa balatoni könyvében olvassuk, de az tény, hogy között Jókai Balatonfüreden nagyon jól érezte magát. Jókaival már-már elhitették, hogy nemsokára búcsúznia kell e szép világtól. Teringettét: vért hányni hetenként? Edzett ember volt ugyan, de végre is keskeny vállú és szűk mellű. Sohase hasonlított valami jól megtermett mészároslegényhez. Nem is csoda tehát, ha tudós orvosok megzilálták benne a hosszú életre való reménységet. Volt azonban egy jó barátja s neje, Laborfalvy Róza után kedves rokona. Ez volt Huray, Balatonfüred főorvosa. Ez bízott az ő Balatonjában, Balaton vizének, napja sugarának, levegője illatának csodatévő erejében. Azt tanácsolta Jókainak: töltse nyarát Balatonfüreden, elmúlik minden veszedelme, minden nyavalyája, akár őseitől örökölte, akár maga szerezte. Úgy is lett. Jókai a Balatonhoz költözött, s azóta olyan egészséges lett, mint a makk. Holmi hörgő hurutok, mellvérzések, kínos köhögések úgy elmúltak, mintha sohase lettek volna. Meghízott, megszínesedett, munkáló kedve is fokozódott. Valóságos csoda történt vele.

20 Jókaiban megvan az a jó magyar természet: nem szeret más házában lakni. Pesten is háziúr volt ő örökösen. Ami azért is érdekes, mert ahány költőnk volt, amióta írni-olvasni tud a magyar, sohase tudott Pesten házat szerezni egy se. Jókai szerzett Balatonfüreden is. Ahol a Savanyúvízről kihajlik az út Füred falva felé, ott a templom mögött szerzett egy szélső, puszta telket. De olyan telket, aminőt a zalai ember kübörcnek nevez. Kübörc azt teszi: kőbérc. Nem volt azon a telken egy talpalatnyi termőföld sem. Ide épített egy szép villát öt-hat kisebb-nagyobb szobával, emelettel és kerttel. A kertnek való földet virágcserépben kellett tartani, máskülönben megette a kavics. A villát egy dűlőút választotta el a víz partjától. Itt a parton is megszerezte nyaralótelkének folytatását. Itt termesztett aztán gondosan szúnyogot, szőlőt, nádat és gyümölcsöt. Itt lakott nyaranta vagy húsz éven át. Boldogult neje nagy gazdasszony volt, a színművészet múzsáit ritkán fogadta ekkor már, ehelyett nagy gondot fordított a konyhára és éléskamrára és a téli főzelékek, aszalékok és befőttek elkészítésére. Néha minden szoba, szék, asztal, pamlag úgy tele volt mindenféle konyhai és éléstári készséggel, valamint Jókai szobája is papirossal, levéllel, kézirattal, újsággal és könyvvel, hogy ha odamentünk, alig tudtuk a kalapunkat hova tenni. De meleg szívet, jó szót mindenki talált. Itt készült Az aranyember. (Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül) 19

21 20 Jókai Mór: A befagyott Balaton (részlet) Útitársam egy angol borkereskedő, ki Balaton melléki borokra terjeszté ki figyelmét, Mr. Wilkins, egész a siófoki útnyílásig afölött elmélkedett, amit nem látott. Nem látott az egész úton zöld vetést. Kifagyott-e a búza? Vagy nem is vetettek az idén? Vagy kiették az egerek? A nagy róna valóban olyan, mint egy ugar. A siófoki agyagpartok résnyílásánál aztán beszélhetett már arról, amit lát. Az egész hatalmas kis tenger végig befagyva. A hullámzó fellegeket, partokat visszatükröző élő lap helyett egy holt mozdulatlan zöld síkság, oly sötét, mint a malachit, fehér vonalakkal átcikázva, a távolban mozgó hangyatömegek elszórva rajta: halászok, korcsolyázók; ma éppen ünnep van, mindenki mulat. Ez a második jégkérge a Balatonnak ez idén. Az első odakinn hever már a somogyi homok fenyéren; hosszú fehér bástyák, összedűlt palotasorok alakjában, azt egy északi szél verte ki oda mind, s a tél második páncélt vont helyébe. A Balaton is luxust kezd űzni, kétszer változtatja a toilettjét egy farsangon. A Tihanyi-félszigeten túl új tüneményt mutat e bűvös kép, ott is be van fagyva a tó; ugyanazon malachit födél rajta, hanem a somogyi parthoz közelebb egy óriási hosszúságú rianás vonul rajta végig Tihanytól le Badacsonyig, s a szétnyílt helyen azúrkékvíztükör ragyog. A zalai hegyek száz meg száz apró borházakkal vannak fedve, miket a nap arannyal festett, s a ragyogó pontok azon a hosszú szabad víztükrön úgy tűnnek fel, mintha futó fáklyák volnának, míg a jéglap maga visszfénytelen marad. A tündérlámpások ott az égszín úton versenyt futnak velünk, ameddig a Balaton tart, s míg egy másik bűvmutatványa a láttani csalódásnak másfelé nem ragadja a figyelmet. Kérdések: 1. Gyűjts a Széchényi-kastély történetére vonatkozó adatokat. Valóban ott játszódik a regény egy fejezete? 2. A magyar Tempevölgy. Ez is Jókai műve. Vajon mi köze van Füredhez? 3. Jakli a neve annak a madárnak, amely annyi bosszúságot okozott a Jókai családnak Füreden. Vajon miért?

22 Sebők Zsigmond ( ) 21 Ma újra olvashatjuk műveit, pedig volt idő, amikor nem adták ki meséit. Pedig ártatlan, kedves és szeretni való hősöket teremtett. Ügyvédnek készült, de őbelőle is újságíró lett a 19. századvégi Budapesten. Hamar megtalálta témáit, indulását még Mikszáth Kálmán is segítette. S aztán megjelent az elő magyar gyermeklap, Az Én Újságom, Pósa Lajos szerkesztésében és Sebők Zsigmond ennek a lapnak lesz rendkívül sikeres és népszerű szerzője. Megteremti Mackó úr alakját, aki a máramarosi erdőből (ez Erdélyben van) sokszor elindul a világot felfedezni, hogy útjai során sokat tanuljon, és mindig bajba keveredjen. Sebők Zsigmond sok kedves alakot ültet mellé. A két csintalan medvebocsot, Zebikét és Dorkát, Zebulont, az unokaöccsét, Róka Miskát, a rosszcsont bajkeverőt. Szines, kavargó világot teremtett, amelynek hősei eljutnak Balatonfüredre is. Alakjai annyira népszerűek voltak, hogy még szobrot is mintáztak róluk. Mackó úr a füredi sétányon

23 22 Mackó úr a Balatonon (részlet) Mackó úr egyszerre fölkiáltott: - Nini, ott messze, messze száz meg száz csillag leesett az égről a Balatonra! Zebulon fölvihogott. - Bácsi, - susogta, - csönd, elszaladnak a halacskák!... A halászok Mackó bácsit dobják majd vacsorára a cápának! Mackó úr barackot adott a csúfolódó bocsnak, a halászgazda pedig így szólt: - Nem csillagraj az, uram, hanem fürdő. Fürednek hívják. Nem is a Balatonon van az, hanem a parton, a Balaton túlsó partján. - Az hát az a híres Balaton-Füred? - kérdezte Mackó úr. - Az bizony. - Oda is elmegyünk. Megnézzük a csillagfényes, tündöklő Balaton-Füredet is. ( ) A vízparton gyönyörű sétaút húzódott, melyre százados fák hintettek árnyékot. A lombok árnyékában padok integettek hívogatólag. Mindenfelől szép épület, kert, virág nézett rája. - Ej, szép ez a Balatonfüred! - kiáltott föl, Kézenfogta a bocsokat és követte a hajóról kiszállt utasokat. Kis vártatva gyönyörű térre értek, melyet igen szép nagy épületek környékeztek. A tér közepén kis pavilon volt. - Mi az ott? - kérdezte Mackó úr egy arra menő úrtól. - Az a kút. - Jó vize van? - Savanyú vize van. Nagyon egészséges víz. - Megkóstoljuk, bocsok! Mackóék körülfogták a kutat. A tekintetes úr tréfásan megszólított egy a kútnál sürgölődő asszonyt: - Korcsmárosné, egy iccével abból a jóféle savanyú vízből. - Akár kettővel. Tessék! Mackó úr fölhörpintette a zöld pohárban feléje nyújtott vizet. - Ez aztán frissít! - kiáltotta. - Ez aztán csúszik a száraz garaton. Kérek a tacskóknak is egy pohárral! A bocsok mohón itták az üdítő savanyúvizet. Mackó úr bámulva látta, mennyi úrinép sétál a füredi sétautakon s a fürdőház széles folyosóin. - Akárcsak Budapesten járnék! - kiáltotta. - Hiszen Budapestről való a füredi vendégek nagy része - világosította föl a vizet

24 merő asszony. Mackó úr fölkiáltott: - Bocsok, mit gondoltok, mi hiányzik, hogy teljes legyen a jó kedvem? - Fürdés a Balatonban. - Helyes. Eltaláltátok! Menjünk fürödni! 23 Róla írták Sebők Zsigmond a maga nemében remekíró volt, akit felnőttek és gyerekek egyaránt szerettek. Ő is szerette az embereket, és ez érződik is minden során. Viszonylag fiatalon halt meg, ötvenöt éves korában. A Kisfaludy Társaságban Molnár Ferenc mondott emlékbeszédet róla. A leglényege az, hogy Sebők Zsigmondot szerették és szeretik a gyermekek, s amit tőle olvastak, azt magukkal viszik a felnőttkor idejére is. (Hegedűs Géza) A rajzoló Mühlbeck Károly ( ) Mindenképpen kell ismernünk őt, mert Mackó úr úgy jelenik meg előttünk örökre, ahogyan ez a nagyszerű művész megrajzolta. Nagyon népszerű rajzoló volt. Saját vallomása szerint élete során háromszázezer rajzot készített. Nemcsak könyveket illusztrált, de újságokba is rajzolt, híresek voltak a fejlécrajzai. Minden magyar kortárs írónak rajzolt, de sikertörténete Mackó úrék megrajzolásával kezdődött.

25 24 Lipták Gábor( ) A magyar szépirodalmat kedvelők mindmáig ezt a szép megnevezést illesztették Jókaira: a legnagyobb mesemondó. Mi pedig itt a városban Lipták Gábort így nevezhetjük: a legnagyobb füredi mesemondó. Az 1940-es évektől itt élő író először csak a háza kapuját nyitotta ki ott van a Petőfi utcán, ma Magyar Fordítóház a neve-, s vendégül látta a kortárs magyar írókat, művészeket. Óriási forgalom volt nála, és óriási alkotók jöttek Füredre. Később Lipták Gábor felfedezte a Balatont s ezt a tájat, meséivel, regéivel együtt. Sorra meg is írta ezeket mindmáig hatásos történetekké formázva. Mi kettőt szeretünk itt, az Aranyhíd és az Ezüsthíd című könyveit, amelyekben sok füredi vonatkozású írást is találunk. Ha közelebb akarunk kerülni a táj és a város lelkéhez, Lipták Gábort kell olvasnunk. Lipták Gábor emlékek Füreden Mindenekelőtt a házát kell megnéznünk. be is mehetünk, szívesen fogadnak, s van egy kis kiállítás róla s a ház vendégeiről. Ma a világ minden pontjáról jönnek ide fordítók, akik hazájuk nyelvére fordítják a magyar irodalmat. Milyen fontos munka ez! Menjünk el a panteonba, az Anna Grand folyosójára, s ott találjuk az emléktábláját is ezzel a szép szöveggel: A Balaton és a Dunántúl mesébe álmodója, aki füredi házában otthont teremtett kora legnagyobb szellemeinek. S felkereshetjük sírját a Bajcsy-Zsilinszky úti temetőben, ahol feleségével, a ház asszonyával Gyapai Piroskával, mindenki szeretett Pulcsi nénijével együtt nyugszik. A Lipták ház (Gazsi József felvétele)

26 Ezüsthíd Füreden Ez a majdnem 100 oldal terjedelmű elbeszélés az egyik legfontosabb története Lipták Gábornak, legalábbis a fürediek számára. Benne összefogja Füred reformkori történetének legfontosabb eseményeit, bemutatja személyiségeit. A keret a híres Anna-bál, amelyen találkozik Szentgyörgyi Anna és Kiss Ernő huszártiszt. Az ő sorsuk az egyik történet, a másik a Kisfaludy Sándor alapította füredi színház létrehozása. De szóba kerülnek a haza sorsáról tanácskozó füredi magyar urak is, valamint Paget János, az angol utazó, aki Füredet bemutatta a nagyvilágnak. 25 Egy részlet a novellából: És megkezdődött az első Anna-bál. Az akkori nyár legszebb, legvidámabb öszszejövetele. A fővárosból és hét vármegyéből idesereglő vidám fiatalság nagyszerű mulatsága, amelyre emlékezve ötven esztendő multán is kicsordult a könny az idős nagyasszonyok szeméből. Mert azon az Anna-bálon ők voltak az első bálos lányok. Habos fehér ruhákban, himes pruszlikokban, fehér kesztyűkben, ragyogó arccal ők járták kecsesen a palotást, a francia négyest, ők ropták a csárdást, igazi magyar módra, s ők hajtották talán egy-egy önfeledt pillanatban táncosuk vállára ezer lokniba bodorított fejecskéjüket, az újmódi tánc: a valcer szédítő ütemére. Gaál Éva illusztrációja

27 26 Azon az első Anna-bálon még azt sem tudta senki, hogy másfél évszázad után is tartanak majd Füreden Anna-bálokat. Akkor még csak Anna-Krisztina névnapját ünnepelték a Horváth-ház rokonai és barátai. De a júliusi mélykék égen akkor is tengernyi csillag ragyogott, a füredi parkban akkor is öreg fák levelei suttogtak édes titkokat, s a hársfák bódító illata édes mámort lopott a fiatal szívekbe. Akkor is, mint most is minden Anna-báli éjszakán. Fiatalok és öregek akkor is voltak. Ezen a tündérszép éjszakán nemcsak a fiatalok boldogsága ragyogott az arcokon, az öregek emlékeket őrző szíve is megfiatalodott Bihari andalító zenéjére ( ) A terem közepén Anna Krisztina táncosa oldalán kecsesen hajladozva a zene ütemére, ugyanezt mondta csengő hangján: Eleméri és itebei Kiss Ernő. Ilyen szép magyar névvel Ferenc császár tisztje? A fiatalember szép magyar szóval válaszolt: Az vagyok! Anna Krisztina megcsóválta aranyfürtös fejét. Nem örülök neki. Tudom mondta a legény dacosan. De mit törődik vele a kisasszony? Maga körül hemzsegnek a jurátusok meg az egyenruhák. Anna Krisztina kis grimaszt vágott. Nem minden egyenruha egyforma mondta élesen ( ) Maga is erről itél? nézett rá szigorúan Kiss Ernő. és soha nem jutott eszébe, hogy szív is lehet abban az egyenruhában? Krisztina érezte, hogy immár veszedelmes területre: a szívek birodalmába tévedtek. Tétovázva mondta: Hát, ha magyar szív Kérdések: 1. E kis részletben is több idegen szót találunk. Akkor a magyar beszédet gazdagították a latin, német, francia kifejezések. Nem szólva a ma már nem használt, szép magyar szavainkról. Ma ezek jelentését meg kell nézni a szótárakban, ha nem tudjuk. Keresd ezek jelentését: pruszlik, lokni, valcer, jurátus. 2. Milyen hagyományai vannak a mai füredi Anna-bálnak? Gyűjts össze legalább hármat! 3. Füred reformkori történetének fontos dátumai ezek: július 26., június, szeptember 21. Keresd meg a dátumokhoz illő eseményt! (Segít a megfejtésben, ha az egész elbeszélést elolvasod!)

28 Nyulász Péter (1968) Kortárs magyar író. Igaz, nem él Balatonfüreden, de annyit jár a városban, hogy nyugodtan füredinek tekinthetjük. Eredetileg tanár volt, de aztán újságíró lett, rádióműsorok szerkesztője. Kezdettől fogva a gyermekeknek ír, mondókás könyveit talán ismeritek is: Miazami, Miazmég stb. S egyszer a Balaton partján járva rátalált Kelénre és Helkára, s megírta a történetüket. Ez is lett a könyv címe: Helka. A Burok-völgy árnyai. Olyan jól sikerült, hogy nemcsak új kiadást kellett belőle készíteni, de 2011-ben elnyerte az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Év Gyermekkönyve díjat. 27 Miről szól a könyv? Nem lehet elmesélni, mert akkor nem lenne izgalmas. Márpedig ez csupa izgalom, kaland, történet, nyomozás. Itt játszódik, ahol mi élünk, Füreden, Tihanyban, Salföldön, Tapolcán, Hévízen, a Bakonyban. A táj ismerős, hiszen ez a hazánk. A történet alapja is, hiszen az író régi magyar legendákból, regékből merít. Aranyos kis figurák jönnek, mennek, köztük a két szófogadatlan törpe, Tramini és Furmint, Helka hercegnő és Cziprián kislovag, akik egyszer de hát ez benne van a könyvben, csak nem mondjuk el előre a kalandjaikat! Az író utószava: Az eredeti legenda szerint Sió, a Balaton tündére, hosszú küzdelmek után végül kibékült a Bakony varázslójával, Kamorral, s a béke jeleként egy aranybuzogányos nádvesszőt fúrt a földbe, Kamor viszonzásképpen pedig egy cserfaágat, ezzel egyesítették erőiket: a víz és az ércek gyógyító hatalmát. Így tört fel Balatonfüreden a gyógyító savanyúvíz, s tette a várost évszázadokon át messze földön híressé. Ha Balatonfüreden jársz, látogass el a Vitorlás térre! Az ottani vízjáték, a földből feltörő vízsugarak, ezt a megbékélést jelképezik, amikor a Balaton és a Bakony legendás alakjai a földbe szúrták pálcáikat. Csoda hát, ha ezen a ponton ünnepelték meg a könyv szereplői Helka és Ciprián hőstetteit? Igen,

100 év BALATONFÜREDEN

100 év BALATONFÜREDEN 100 év BALATONFÜREDEN Múzeumpedagógiai segédfüzet az 1-2. évfolyam számára TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0003 azonosító számú projekt FÜRED A MAGYAR KIRÁLYSÁG DÍSZE elnevezésű program részére Balatonfüred, 2012-2013.

Részletesebben

100 év BALATONFÜREDEN

100 év BALATONFÜREDEN 100 év BALATONFÜREDEN Múzeumpedagógiai segédfüzet az 3-4. évfolyam számára TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0003 azonosító számú projekt FÜRED A MAGYAR KIRÁLYSÁG DÍSZE elnevezésű program részére Balatonfüred, 2012-2013.

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2016/2017-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész 2014 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó

Részletesebben

Krúdy Gyula. Magyar tükör (1921)

Krúdy Gyula. Magyar tükör (1921) Krúdy Gyula Magyar tükör (1921) 2011 AZ ÉGETT EMBERHEZ Ne hajtsd búbánatnak fejed, jó magyarom; amit elvettek tőled a hegyszorosban, ahová bekergettek a viszontagságok, balsorsok: amit elvett a rossz szomszéd,

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - Őszi mese. - Október - Őszhó. - A vidra. - A sziklaugró pingvin

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - Őszi mese. - Október - Őszhó. - A vidra. - A sziklaugró pingvin 2011. október A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja XI. évf. 10. szám Kalendárium - Október - Őszhó Zöld mozaik - A vidra Ügyeskedj! - Rejtvények, fejtörők Mese - Őszi mese Tudod-e? -

Részletesebben

3. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva melyik somogyi városba látogatott Bertók László költő 2014-ben?

3. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva melyik somogyi városba látogatott Bertók László költő 2014-ben? 4. forduló Kedves Gyerekek! Ebben a fordulóban megyénk közelmúltjából kaptok kérdéseket, melyeket Dr. Sipos Csaba, a megyei könyvtár helytörténeti kutatója állított össze. Böngésszetek az interneten, illetve

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

1. A Selters Balatonfüred projekt (2007) Problémafelvetés

1. A Selters Balatonfüred projekt (2007) Problémafelvetés 1. A Selters Balatonfüred projekt (2007) Számlákkal a német sajtóba Problémafelvetés A számla az egyik legkorábban selejtezhető, értéktelen iratfajta. Nem így, ha a számlák 19. századiak. Pl. a reformkori

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János. Debrecen Poétái Ady Endre Csokonai Vitéz Mihály Kölcsey Ferenc Arany János Tóth Árpád I.évfolyam 1.szám 2010 november Készítette: 11.D Szerkesztők: Rabb Franciska, Nádró Veronika, Zámbó Gabriella, Olexa

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalui Református Egyházközség című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalui Református Egyházközség című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalui Református Egyházközség című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Szilágyi Zoltán (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015

Részletesebben

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ TESTVÉRMÚZSÁK vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. FORDULÓ 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló 1. Az alábbi - Nagykanizsával kapcsolatos - állításokról állapítsd meg, hogy

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2013/2014-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

SIÓAGÁRD. 1. A település területére vonatkozó információk: gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb -----

SIÓAGÁRD. 1. A település területére vonatkozó információk: gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb ----- SIÓAGÁRD 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület Ebből szántó gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb 2440 ha ----- Polgármesteri Hivatal: 7171 Sióagárd,

Részletesebben

"Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség!

Biciklitôl az űrhajóig (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! "Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! Meghívom Önt a Városligetben lévô Közlekedési Múzeumba, ahol az Erzsébet teremben rendeztek kiállítást

Részletesebben

Székely Sándornak, első nótáriusuknak köszönhetik:

Székely Sándornak, első nótáriusuknak köszönhetik: A DOHÁNY A FALU ÉLETÉBEN A telepesek a dohány művelésének, gondozásának jól bevált módszerét hozták magukkal. A legtöbb temesközi faluból, ahonnan érkeztek, a növény termesztési technológiájának kipróbált

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam Az iskola Név:...

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Kastély látogató Magyarózdon

Kastély látogató Magyarózdon Kastély látogató Magyarózdon *Ha először jár Magyarózdon, olvassa el figyelmesen az Ú (mint útmutatás) jelzést. Festői képet nyújt az a lankás dombokkal övezett völgy, amely Marosludastól húzódik déli

Részletesebben

5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04.

5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04. 5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04. 2 ( C ) IPA by 1974 5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSA BERNÁTH AURÉL RIPPL-RÓNAI JÓZSEF GRÓF ALMÁSY-TELEKI ÉVA BUDAPEST, VI., NAGYMEZŐ-UTCA 8. TELEFON: 224 008. UJABB KÉPEINEK (1861 1927)

KIÁLLÍTÁSA BERNÁTH AURÉL RIPPL-RÓNAI JÓZSEF GRÓF ALMÁSY-TELEKI ÉVA BUDAPEST, VI., NAGYMEZŐ-UTCA 8. TELEFON: 224 008. UJABB KÉPEINEK (1861 1927) GRÓF ALMÁSY-TELEKI ÉVA MŰVÉSZETI INTÉZETE (VOLT ERNST-MÚZEUM) BUDAPEST, VI., NAGYMEZŐ-UTCA 8. TELEFON: 224 008. BERNÁTH AURÉL UJABB KÉPEINEK ÉS RIPPL-RÓNAI JÓZSEF (1861 1927) VÁLOGATOTT MÜVEINEK KIÁLLÍTÁSA

Részletesebben

Javaslat a. Langó Hagyományőrző Ház. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a. Langó Hagyományőrző Ház. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Langó Hagyományőrző Ház települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó személy neve: Langó Imre 2. A javaslatot benyújtó személy adatai:

Részletesebben

Egészség-ábécé. Kalendárium. Zöld mozaik. Tudod-e? Mese. Információk. - A láb és a lábbelik. - A Rákellenes Világnap. - Az uhu

Egészség-ábécé. Kalendárium. Zöld mozaik. Tudod-e? Mese. Információk. - A láb és a lábbelik. - A Rákellenes Világnap. - Az uhu 2008. november A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja VIII. évf. 11 szám Kalendárium - A Rákellenes Világnap Zöld mozaik - Az uhu Mese - Hová tűnt a sün? Egészség-ábécé - A láb és a lábbelik

Részletesebben

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele 49. hét 2017. december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája Kultúrpart-advent Kárpát-medencei folklór és kortárs költészet sok-sok zenével minden

Részletesebben

Sütő Ãndrás. Földi ºsztºl, égi szék*

Sütő Ãndrás. Földi ºsztºl, égi szék* Sütő Ãndrás Földi ºsztºl, égi szék* Adventi szelek fújnak maholnap a Hargitán, menni, menni kéne Sikaszóba! Nyár eleje rég volt, hogy arra járhattam, káplánszoknyás fenyőfáim alatt megülhettem. Fülemben

Részletesebben

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok)

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok) 1. szöveg Hallgassa meg a szöveget, és oldja meg az utána következő feladatokat! Maximális pontszám: 10 Feladatmegoldási idő: 15 perc Ha farsang, akkor természetesen bál. A farsangi bálok a XIX. század

Részletesebben

Balatonfüred-nyaraló

Balatonfüred-nyaraló Balatonfüred-nyaraló Utcanév Ady Endre u. keleti oldal Ady Endre u. nyugati oldal Alsó Köz Alsómuskátli u. Arácsi u. Arad u. Arany János u. Aranyhíd sétány Árokszőlő u. Árpád u. Árvalányhaj u. Babits M.u.

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET. CSíKRÁKOS

ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET. CSíKRÁKOS ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET CSíKRÁKOS HONISMERETI ESSZÉ SZÉKELY ANGYALKA MÁRIA GÖRÖCSFALVA MÁRTON ÁRON GIMNÁZIUM 2014 1 Csíkrákos a Csíkszeredától 10 km-re, az Olt mentén helyezkedik el. Csíkrákos községhez még

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 (SERBÁN ANDRÁS igaz székely ember emlékének) Karácsonyi történet Mi, gyerekek, nagyon vártuk az első

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Az álom: A természetnek legszebb adománya. Megnyílik ekkor vágyaink tartománya. (Petőfi Sándor) Dunaújváros, 2016. június 3-4. Készítette: Garbacz Hajnalka gyógypedagógus

Részletesebben

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - A mozgó kő. - Június - Nyárelő. - A rákosi vipera.

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - A mozgó kő. - Június - Nyárelő. - A rákosi vipera. 2011. június A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja XI. évf. 6. szám Kalendárium - Június - Nyárelő Zöld mozaik - A rákosi vipera Ügyeskedj! - Rejtvények, fejtörők Mese - A mozgó kő Tudod-e?

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szegény ember és a felesége.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szegény ember és a felesége. A három kívánság Magyar népmese Szabó Enikő illusztrációival Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szegény ember és a felesége. Fiatalok voltak, szerették is egymást, de a nagy szegénység miatt sokat veszekedtek.

Részletesebben

Az aranykezű nagyapám

Az aranykezű nagyapám Őseink nyomában területi honismereti pályázat 2016 II. Családban maradt Az aranykezű nagyapám Készítette: Magó Réka Felkészítő tanár: Katonáné Hajdu Ilona 8.a osztályos tanuló Thurzóné Mustos Ildikó Balassi

Részletesebben

BÁRÁNYI KÁROLY ÉLETMÜVE

BÁRÁNYI KÁROLY ÉLETMÜVE BÁRÁNYI KÁROLY ÉLETMÜVE A C S JÓZSEF Az ötvenéves munkásságra visszatekintő művész tavaly októberben a párizsi X. Internacionális Szalonban állított ki, és bronzérmet kapott. Ugyancsak tavaly megkapta

Részletesebben

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter

Szerző Szauer Ágoston. Illusztráció Papp Eszter Szerző Szauer Ágoston Illusztráció Papp Eszter Kiadja Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó 9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. Telefon: 94/513-191, 30/864-5605 E-mail: info@martinuskiado.hu Internet:

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó A tárgyeset 1 ) Kezdjük egy gyakorlattal! Ha ismeri a novellát, válaszoljon a kérdésekre! Mit szeret Bariton János? Mit szeret Gizella? Mit szeretnek az ikrek? kávé macska kutya fagylalt hal könyvek hörcsög

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Tanuló neve: Dátum: Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Egérszegi Cincin más volt, mint a többi egér. Ilyen kicsi egeret még életemben nem láttam! jegyezte

Részletesebben

"E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos"

E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos "E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos" Meghökkentő ezt itt olvasni, a csendes kertvárosi környezetben. Hisz Kispest talán még nem is létezett, amikor Batthyány Lajost 1849. október

Részletesebben

A Székelyföld geográfiája dióhéjban

A Székelyföld geográfiája dióhéjban Hankó Vilmos Dr. A Székelyföld geográfiája dióhéjban Az erdélyi felföld keleti részén nagy kiterjedésű, hegyekkel sűrűn behálózott hegyes vidék emelkedik. A hegyek hatalmas tömegéből különösen két hegylánc

Részletesebben

A projekt címe:balaton

A projekt címe:balaton Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben TÁMOP-3. 1. 4. pályázat Boglári Általános Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda 2. évfolyam A projekt címe:balaton A projekt

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Márai Sándor. Magyar borok. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár

Márai Sándor. Magyar borok. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár Márai Sándor Magyar borok bor mellett. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől.

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki. DECEMBER- KARÁCSONY HAVA-ÁLOM HAVA JELES NAPOK December 25. Karácsony December 26. Karácsony NÉPSZOKÁSOK, NÉPI HIEDELMEK ADVENT Advent a kereszténység egyik legfontosabb időszaka: a négy hét alatt a hívek

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

6. Ki volt a Balaton első poétája, aki a tavat elnevezte "Magyar Tenger"-nek? 1. Vályi András 2. Csokonai Vitéz Mihály 3. Pálóczi Horváth Ádám

6. Ki volt a Balaton első poétája, aki a tavat elnevezte Magyar Tenger-nek? 1. Vályi András 2. Csokonai Vitéz Mihály 3. Pálóczi Horváth Ádám 4. forduló HELYTÖRTÉNETI TOTÓ 1. Somogy vármegye címerét és pecsétjét melyik királyunk adományozta? 1. Zsigmond 2. II. Ulászló 3. Mátyás 2. Mi a címeradományozó oklevél kelte? 1. 1405. január 23. 2. 1489.

Részletesebben

Verzár Éva Kelj fel és járj!

Verzár Éva Kelj fel és járj! Verzár Éva Kelj fel és járj! A Tatárdombot megkerülte a viharos szél, ott fenn még egyszer jól összerázta a méltóságos, nehéz fellegeket, lehúzta őket egészen a földig, s mire Terike 1911 pityergő őszén

Részletesebben

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Helyszín: Nick Ideje: 2014. szeptember 20. 10.00 óra Szeptember 20-án ismét egy kedves meghívásnak

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

Jézus, a tanítómester

Jézus, a tanítómester 9. tanulmány Jézus, a tanítómester május 23 29. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 5Mózes 6:5; Lukács 4:31-37; 6:20-49; 8:19-21, 22-25; 10:25-37 Mindenkit ámulatba ejtett tanítása, mert szavának ereje

Részletesebben

A JAVASLATTEVŐ ADATAI:

A JAVASLATTEVŐ ADATAI: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI: 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény /szervezet/vállalkozás) neve: Alsóörs Helyi Értéktár Bizottság 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai:

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.11.25. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 185; Összesen: 465

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás 2011/11/04 Page 1 of 5 [1]Az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi műhelye címmel közös kiállítást rendez Heckenast Gusztáv (1811 1878) születésének

Részletesebben

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek.

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek. OLDAL OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT 8 Sziasztok! 11 1. A furcsa idegen 32 2. Amia bajban van Meglepetés 56 3. A kincsesláda 76 4. Vásárolni megyünk 96 5. Kedves naplóm! A pince A képek (Apu családja.

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT

MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT MINTAPROGRAM A MINŐSÉGI IDŐSKORÉRT HU11-0005-A1-2013 16. HÍRLEVÉL Oldal 2 RÉGMÚLT KARÁCSONYOK MESÉI Generációs-híd program beszélgetés a múltról tevékenység keretén belül 2016. december 08-án az Őszi Fény

Részletesebben

TaTay SÁnDor Bakonyi krónika 2011

TaTay SÁnDor Bakonyi krónika 2011 TATAY SÁNDOR Bakonyi krónika 2011 1. Hazatérés Ki tudja, hányadszor járom az utat Badacsony és Bakonytamási között? Legelőször lovaskocsin tettem meg, közel ötven évvel ezelőtt. Azután jó néhányszor vonattal,

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

SZKA_209_22. Maszkok tánca

SZKA_209_22. Maszkok tánca SZKA_209_22 Maszkok tánca diákmelléklet maszkok tánca 9. évfolyam 207 Diákmelléklet 22/1 AUSZTRÁLIA TOTÓ Jelöld X-szel azokat a válaszokat, amiket helyesnek tartasz! Hány millió négyzetkilométer Ausztrália

Részletesebben

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU Elektronikus változat Fedélterv és grafika: Kovács Gábor KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers Kovács Gábor, 2012 ELŐSZÓ A Piros

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

BOROS KÖZMONDÁSOK. A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora.

BOROS KÖZMONDÁSOK. A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora. BOROS KÖZMONDÁSOK A bor a némát is megtanítja szólani. A bor az öregember teje. A bor értéke a kora. A bor kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság. A bor lator bajnok, legelőször is a lábáról

Részletesebben

Volt egyszer Komlón egy Mélyfúró Vállalat

Volt egyszer Komlón egy Mélyfúró Vállalat 1 Volt egyszer Komlón egy Mélyfúró Vállalat Soós Józsefné Bevezetés Évszázadunk első felében az ipar és a közlekedés rohamos fejlődése igényt teremtett a leggazdaságosabban felhasználható energiaforrások,

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. 4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. 4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Balatonfüredi Városi Értéktár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben