Családbarát Önkormányzat díjra jelölés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Családbarát Önkormányzat díjra jelölés"

Átírás

1 BIATORBÁGYI NAGYCSALÁDOSOK EGYESÜLETE H Biatorbágy, Baross Gábor u. 13. Tel.: Adószám: Családbarát Önkormányzat díjra jelölés Település neve : Biatorbágy Indoklás: Biatorbágy lakossága a népességi mutatók alapján évről évre növekszik és egyúttal fiatalodik is. A biatorbágyi Önkormányzat számtalan családbarát intézkedéssel igyekszik a megváltozott összetételű népesség igényeit kielégíteni, mindennapi megélhetésüket elősegíteni és a települést mind vonzóbbá, otthonosabbá tenni a számukra. Javaslattevő neve: Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete (BNE) Elérhetőségei: mobil: , honlap: www. bianagycsalad.hu A város bemutatása a népesedési adatok alapján Biatorbágy Pest megye nyugati részén, Fejér megyével határos területén fekszik. A város kiváló gazdaságföldrajzi elhelyezkedése, a település közelsége valamint az önkormányzat közötti nagymértékű infrastruktúra-fejlesztése miatt egyre többen települtek át Biatorbágyra a fővárosból, elsősorban fiatal, kisgyermekes családok. A rendszerváltás óta különösen gyors a lakosság számának növekedése, a évi 8293 fős lakónépesség 2006-ban már elérte a es lélekszámot, és a évben már jóval meghaladta a főt ( fő) A lakosságszám növekedése döntően a pozitív vándorlási egyenlegnek volt köszönhető, de az elmúlt öt évben az élve születések száma is meghaladta a halálozásokét ban a 19 év alatti fiatal korcsoport arányának megyei átlagértéke 22,86% volt, amelyet messze felülmúl a biatorbágyi érték (40 % feletti) óta a 0-14 évesek aránya meghaladja a 60 év felettiek arányát, és ez a különbség enyhén növekszik. Biatorbágy lakossága tehát szemben a magyar tendenciákkal enyhén fiatalodik.

2 Szembetűnő adat a gyermekek magas számának tekintetében, hogy a 100 családra jutó gyermekek száma 125 fő, ami 8 fővel haladja meg a megyei átlagot. Különösen markáns az eltérés a 15 évesnél fiatalabb gyermekek vonatkozásában, ahol 100 családra 77 kiskorú gyermek jut, miközben a megyében átlagosan, illetve a megyei városok esetében is ez az érték mindössze 60 vagy az alatti. Ez jelenleg komoly kihívást és többletfeladatot jelent a helyi humánszolgáltatások számára (oktatás, nevelés, egészségügy, szabadidő, stb.), viszont jelentős gazdasági, humán erőforrásbeli potenciált jelent a város jövője tekintetében, mivel a családok nagy része magasan kvalifikált, jó foglalkoztatási jellemzőkkel rendelkezik és a városi társadalmi-gazdasági környezet is megfelelő adottságokkal, fejlesztési lehetőségekkel rendelkezik a helyi gazdaságfejlesztés szempontjából. A kiskorú gyermekek magas száma az elmúlt időszak jelentős népességnövekedésével összevetve azt tükrözi, hogy a gyermekek jelentős része már biatorbágyi születésű, akik helyben tartása fontos cél az önkormányzat számára a település- és közösségfejlesztés szempontjából. Ennek megfelelően a biatorbágyi önkormányzat évek óta igyekszik sokféleképpen támogatni, segíteni a helyi kisgyermekes családok életét. Alapszolgáltatások/ Egyedi szolgáltatások a településen Gyermeknevelési támogatások: - Az Önkormányzat évek óta Örülünk, hogy megszülettél elnevezéssel emlékplakettet adományoz minden, Biatorbágyon született gyermek részére, melyet félévente, ünnepélyes keretek között adnak át. Ezenkívül minden újszülött biatorbágyi polgár neve rákerül egy életfalevélre, melyet a Faluházban kiállított családfára függesztenek fel. -A megszületett, biatorbágyi lakcímmel rendelkező gyermekek után a családok egyszeri Ft értékű gyermekszületési támogatást igényelhetnek, jövedelemtől függetlenül. - Ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, számukra rendkívüli gyermekvédelmi támogatás igényelhető az önkormányzattól. Ezen felül, minden olyan családot, ahol valamilyen tragédia történik (tűzeset, rákos megbetegedés stb.) egyedi eseti támogatásban részesíti, erre sajnos egyre több példa van.

3 - A három vagy több gyermeket nevelő családok az intézményi étkeztetési térítési díjból 50 %-os kedvezményben részesülnek. - A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény azoknak a családoknak jár, ahol a gyermek szociális helyzete alapján jogosult a gyermekétkeztetés normatív kedvezményére, meghatározott pénzbeli támogatásra illetve egyéb külön jogszabályban meghatározott kedvezmények igénybevételére. Nevelés, oktatás: - A megnövekedett gyermeklétszám szükségessé tette egy bölcsőde létrehozását a településen, melynek megépítésére 2012-ben európai uniós támogatás igénybe vételével került sor. A 72 férőhelyes intézményben az alapellátáson túlmenően az Önkormányzat további gyermekek nappali ellátására is lehetőség nyújt az időszakos gyermekfelügyelet biztosításával és játszócsoport kialakításával. Így a szülők elfoglaltságuk idejére néhány órára kérhetik gyermekük felügyeletét, akik az erre a célra kialakított helyiségben kaphatnak ellátást. - Biatorbágy Város Önkormányzata a Premontrei női Kanonok rend által fenntartott Manó és Manócska családi napközi számára az ingatlan használatát ingyenesen biztosítja. Ebbe a családi napközibe elsősorban a hátrányos helyzetű, rászoruló családok 2 és 4 év közötti gyermekeit várják, akik az óvodai felvételben nem részesülhettek. - A gyermekek nagy számára való tekintettel 3 év ( ) alatt 12 új osztálytermet és 1 tornatermet újítottak fel és rendeztek be a 11 évig lelakatolt Szily-kastélyban. - A korábban 1 iskolával rendelkező településen az oktatás minőségi javítása érdekében ben történt átszervezéssel 1 iskolából 4 iskola jött létre ( Biatorbágyi Általános Iskola, Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola, Magyar Műhely Czuczor Gergely Alapítványi Általános Iskola, Biai Református Általános Iskola) a családok jobb kiszolgálása és a gyermekek helyben tartása érdekében.

4 - Az Önkormányzat létrehozója és működtetője a Biatorbágyi Diákokért Közalapítványnak, valamint részt vesz Bursa Hungarica Ösztöndíj-rendszerben is. - Idén (2014) az Önkormányzat 10 millió forintos pályázati úton elnyerhető és felosztott költségvetési keretet (KLIK-től függetlenül) szavazott meg a pedagógiai tevékenység fejlesztéséhez (pedagógus továbbképzések, tanulmányi kirándulások, KLIK által nem fedezett taneszközök beszerzése, stb.) - A sokirányú tehetséggondozás elősegítésére az Önkormányzat a Faluház keretei között gyermekszínjátszó és gyermekbáb szakkört működtet. - A településen működő, magas színvonalú Pászti Miklós Művészeti Iskola számára az Önkormányzat a Faluház épületében biztosít tantermeket s ezt Kiemelt tehetségpontként" kezeli. - A helyi könyvtár használatát az Önkormányzat a biatorbágyi lakosoknak ingyen biztosítja. A települési könyvtárban az Önkormányzat 2010/2011-ben külön gyermekkönyvtári részleget alakított ki, hogy a gyermekek igényes, motiváló környezetben ismerkedhessenek az irodalommal. Lakásépítési/vásárlási/fenntartási kedvezmények: - A Biatorbágyon legalább három éve állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek, családok számára lakás építéshez, vásárláshoz, felújításhoz, illetve bővítéshez pályázni lehet az Önkormányzathoz kamatmentes kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás elnyerésére. - Ezen túlmenően az Önkormányzat segíteni kívánja a szociálisan rászorult személyeket, családokat, az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulásával.

5 - Az ingatlanadó értékéből az Önkormányzat az egy háztartásban lakó családtagok után kedvezményt biztosít, mely akár teljes adómentességet is jelenthet. Egészségügyet érintő támogatások: - Biatorbágy Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít az egészség megőrzési és betegség megelőzési programokra. A Képviselő-testület az Egészséges Biatorbágyért Népegészségügyi program keretén belül teljes mértékben finanszírozza a 14 éves korú, állandó biatorbágyi lakóhellyel rendelkező leánygyermekek méhnyakrák elleni védőoltásának (HPV oltás) költségeit. - Az Egészséges Biatorbágyért Program keretében az Önkormányzat 2012 óta fedezi az óvodai nagycsoportos korosztály lisztérzékenység szűrésének költségeit. A minden, e korosztályba tartozó gyermek részére igényelhető ingyenes szűréssel korán kiszűrhető és kezelhető e sokszor csak későn felismert betegség. - Az egyik helyi gyermekorvos, Dr. Juhász Zsuzsanna - aki a hatalmas gyermeklétszám nagyjából felét látja el körzetileg- gyermekgyógyászati rendelő komplexumához az Önkormányzat jelentős vissza nem térítendő és kedvezményes kamatozású kölcsönt biztosított. - A helyben működő, Dr. Vass Miklós Alapítvány által fenntartott megyei korai fejlesztő központot az Önkormányzat évi 2,4 millió Forinttal támogatja (2012, 13, 14), s ezenfelül különböző szűrő programokhoz is támogatást nyújt, mely pályázati úton igényelhető (200 ezer Forint értékben) ben a Biatorbágyi Önkormányzat az országban elsőként vezette be a termelői tej osztását a bolti tej helyett az iskolatej program keretében, az egészségesebb táplálkozás elősegítése érdekében. Közösségépítés: - Az Önkormányzat által fenntartott Közösségi Házban hétköznap délelőttönként 9-12 óráig az otthon levő kismamákat és gyermekeiket a Kipikopi játszóház várja, ahol a gyermekek színvonalas játékokkal játszhatnak, közösségben lehetnek még nem óvodás korú társaikkal, s

6 nem utolsó sorban közben az anyukák számára is lehetőség nyílik a találkozásra, beszélgetésre. - Az Önkormányzat a Biatorbágyi Ifjúsági Koncepcióban foglaltakkal összhangban 2009-ben létrehozta a Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményi keretein belül működő Ifjúsági Információs Pont és Közösségi Tér szolgáltatást. Ezenfelül az Önkormányzat működtet egy Ifjúsági Klubot is a Faluház keretei között. - A Fiatalok a Fiatalokért Közhasznú Egyesület (FIFIKE) által szervezett, minden évben megrendezésre kerülő Ez a te napod! elnevezésű rendezvény számára az Önkormányzat anyagi és eszköz támogatást nyújt ban a Pest Megye Önkormányzata által alapított Pest Megye Közbiztonságáért díjat a Biatorbágyi Ifjúsági Bűnmegelőzési Klub kapta. A Klub a Biatorbágy Közbiztonságáért Alapítványon belül működik, 2006-ban alakult. Elsődleges célja az ifjúsági bűnmegelőzés, mivel egyre több fiatal kerül kapcsolatba a bűnözéssel, akár mint áldozat, akár mint elkövető. A klubba többnyire12-18 éves fiatalok járnak, de ismerkedés, tanulás és szoktatás céljából kisebbeknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak is szerveznek célprogramokat. - A testvérvárosi kapcsolatok ápolásán belül az Önkormányzat külön támogatja az ifi korosztály kapcsolattartását (Nagydobrony, Herbrechtingen, Alistál, Gyergyóremete). - A Biatorbágyi Önkormányzat egész évben kiemelt figyelmet fordít a családos és gyermek rendezvények támogatására, mint a Május 1.-i családi programok, Gyermeknap, Városi Sportnap, Városünnep, melyek keretében széleskörű programok várják a családokat, mint például nívós bábelőadások, színpadi zenés-táncos produkciók, kreatív játékok, kézműves programok. - E gyermekprogramok mellett az Önkormányzat a szülők kikapcsolódását is segíteni kívánja azáltal, hogy a felnőttek számára rendezett előadások, műsorok ideje alatt is sokszor biztosítja a gyermekek felügyeletét a rendezvény helyszínén az idén átadott Játszósarokban Faluház Kultúrvárójában szakképzett gyermekgondozók részvételével. A

7 gyermekek így gondtalanul játszhatnak, kézműveskedhetnek, amíg szüleik pihennek, szórakoznak. - Idén az Önkormányzat terveiben szerepel a helyi játszóterek fejlesztése, felújítása. Elsőként a Fő téri játszótér kerül sorra, mely a Városünnepre kibővül, megújul, a Herbrechtingen téri játszótér pedig előreláthatólag júliusban készül el (bruttó 10 millió keretből). A helyi sportélet támogatása: - Az óvodás korosztály számára civil szervezetek bevonásával - is minden évben külön Sportnapot rendeznek a Főtéren, ahol a gyermekek különböző sportos játékokon keresztül tapasztalhatják meg a mozgás örömét. - Szintén e korosztály számára szervezik meg évente a Közlekedési napot a helyi KRESZ parkban, ahol a legfontosabb közlekedési szabályokkal ismerkedhetnek meg a gyermekek, miközben különböző ügyességi feladatokat oldanak meg, s jutalomképpen beülhetnek a tűzoltó és rendőrautókba is. - A nagyobbak sportolási lehetőségeit is igyekszik támogatni az Önkormányzat a Viadukt SE számára nyújtott évi millió Forintos hozzájárulással és sportingatlanok fenntartásával. Az Egyesület 7 szakosztályából 6-ban (foci, sakk, karate, judo, mini-tenisz, mezei futó) gyerek és ifjúsági sport tevékenység is folyik. Idősek támogatása: - Az idős korosztályt is igyekszik támogatni az Önkormányzat a Nyugdíjas Klub fenntartásával, mely a Faluház keretei között működik. Az idősek számára ezen felül kedvezményes üdülési lehetőséget, illetve különböző programokat biztosítanak. Az Idősek Napján minden évben külön köszöntik az időseket és a jelentős évfordulót betöltötteket.

8 Civil Szervezetek, Egyesületek támogatása: - Az Önkormányzat az egyházi szervezeteknek, közösségeknek (Biai Szent Anna Alapítvány, Ohmüllner Alapítvány, helyi Karitasz) nyújtott támogatáson keresztül is segíti a településen élő családokat, például nyári táborok költségeihez való hozzájárulással. - A különböző civil szervezetek által szervezett nyári táborok számára is jelentős támogatást biztosít az Önkormányzat: horgásztábor, református és katolikus bejárós napközis táborok, gyermekbábos és színjátszó tábor ben az Önkormányzat létrehozta és azóta is működteti az ún. Civil Összefogás Alapot, melynek keretében az Önkormányzat pályázati úton elnyerhető évi 2 millió Forinttal támogatja a kisközösségek legalább 3 család által a városközösség érdekében végzett közös építési-szépítési tevékenységet. Előremutató intézkedések/jövőkép Ahogy a bevezetőben bemutattuk, Biatorbágy számára a következő időszak legfontosabb kihívása a magas és egyre növekvő gyermeklétszám miatt bekövetkező intézményi férőhelyhiány kiküszöbölése, kezelése. Ennek megoldására lehetőségeihez mérten eddig is sok lépést tett az Önkormányzat, de nyilvánvalóan további intézkedések szükségesek. - Az óvodai férőhelyek számának növelése érdekében az Önkormányzat megvásárolt egy újabb óvoda építéséhez (jelenleg 5 óvoda működik a településen, maximális kihasználtsággal) szükséges telket. - A Biai Református Egyházközség jelezte egy egyházi óvoda létrehozására való szándékát, melynek megvalósításához és működtetéséhez az Önkormányzat felajánlotta együttműködését. - Az új iskola építési tervei elkészültek, a jogerős építési engedélyt is megkapták hozzá. Az építkezés várhatóan ban kezdődik.

9 - A jelenleg is iskolaként használt Sándor-Metternich kastély további, TSZ-szárnyának iskolai célú fejlesztéséhez a tervkészítés folyamatban van. - A következő tanévtől a KLIK és az Önkormányzat együttműködésével a 6. osztályosok lovas oktatásban részesülhetnek majd Pátyon ben az Önkormányzat 1 millió Forint összegű keretet különít el az új ifjúságpolitikai koncepciót megalapozó felmérés-kutatás elkészítéséhez. Helyi nagycsaládos szervezet és a település viszonya: Talán nem véletlen, hogy a legnagyobb taglétszámú helyi egyesület éppen a Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete (BNE). Az Önkormányzat és az Egyesület között évek óta szoros együttműködés zajlik, mind a családokat érintő programok szervezésében, mind a nekik szánt támogatások, szolgáltatások megvitatásában (pl: BNE részvételi lehetősége az óvodai, bölcsődei felvételi bizottságban). - Az Önkormányzat korábban pályázati úton, 2013-tól kezdve azonban már éves fix egyszeri juttatás formájában járul hozzá az Egyesület működtetéséhez. - Az idei évtől díjmentesen használhatják rászoruló családjaink két héten keresztül az Önkormányzat Fonyódligeti üdülőjét. - A Faluház rendkívül sokrétű és színvonalas műsorait 15 % kedvezménnyel nézhetik meg a tagcsaládjaink. - Az Önkormányzat ingyenesen biztosítja az Egyesület által megrendezendő programok számára a helyszíneket, pl. Ruhabörze, Játékbörze, Régiós nap, Konferenciák, Családi nap stb. - Az Egyesület munkájának, értékének elismeréseképpen a BNE 2012-ben Biatorbágyért kitüntetést kapott az Önkormányzattól. Biatorbágy, június 02. Tombor Krisztián Gábor BNE elnök

V. GIESSWEIN SÁNDOR SZOLIDARITÁSI PROGRAM. V/1 Szolidaritási és szociális program a tataiakért. Szociális igények

V. GIESSWEIN SÁNDOR SZOLIDARITÁSI PROGRAM. V/1 Szolidaritási és szociális program a tataiakért. Szociális igények A 2008-BAN KÉSZÜLT MAGYARY TERV FELÜLVIZSGÁLATA ÉS ÚJ CÉLKITŰZÉSEK MEGFOGALMAZÁSA figyelembe véve a Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2010-14-es gazdasági programjában foglaltakat is V. GIESSWEIN

Részletesebben

KŐRÖSHEGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. Helyi Esélyegyenlőségi Program

KŐRÖSHEGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA. Helyi Esélyegyenlőségi Program KŐRÖSHEGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Helyi Esélyegyenlőségi Program 2013-2018 1 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 10 Célok... 10 A Helyi Esélyegyenlőségi Program

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Takácsi Község Önkormányzata 2013-2018.

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Takácsi Község Önkormányzata 2013-2018. Helyi Esélyegyenlőségi Program Takácsi Község Önkormányzata 2013-2018. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 9 Célok...

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Apaj Község Önkormányzat

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Apaj Község Önkormányzat ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Apaj Község Önkormányzat 2013-2018 Türr István Képző és Kutató Intézet Cím: 1054

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program EGYHÁZASRÁDÓC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Helyi Esélyegyenlőségi Program EGYHÁZASRÁDÓC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Helyi Esélyegyenlőségi Program EGYHÁZASRÁDÓC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Célok... 6 A Helyi Esélyegyenlőségi

Részletesebben

VILONYA Község Önkormányzata

VILONYA Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program VILONYA Község Önkormányzata 2013-2018. Készítette: Csonka Marianna Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)...3 Bevezetés... 3 A település bemutatása...3 Értékeink,

Részletesebben

Acsa község Helyi Esélyegyenlőségi Programja ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM A C S A 2013-2018.

Acsa község Helyi Esélyegyenlőségi Programja ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM A C S A 2013-2018. ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM A C S A 2013-2018. Tartalom Tartalom... 2 Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 4 Bevezetés... 4 A település bemutatása... 5 Demográfiai adatok... 6 Célok... 8 A HEP helyzetelemző

Részletesebben

Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról

Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 41. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2015. április 17-i ülésére Tárgy: Beszámoló az

Részletesebben

T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 2015. június 08-án megtartott rendkívüli ülés jegyzőkönyvéhez

T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 2015. június 08-án megtartott rendkívüli ülés jegyzőkönyvéhez T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015. június 08-án megtartott rendkívüli ülés jegyzőkönyvéhez 65/2015.(VI.08.) Kt. Hat. A napirendi pontra tett javaslatról 66/2015.(VI.08.)

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Egyek Nagyközség Önkormányzata. 2013. június 27

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Egyek Nagyközség Önkormányzata. 2013. június 27 Helyi Esélyegyenlőségi Program Egyek Nagyközség Önkormányzata 2013. június 27 Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)...3 Bevezetés...3 A település bemutatása...3 Értékeink, küldetésünk...4 Célok...4 A Helyi

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Program BIATORBÁGY

Esélyegyenlőségi Program BIATORBÁGY Helyi Esélyegyenlőségi Program BIATORBÁGY 2013. június 11. Készítette: Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Tóth Attila Tartalom (HEP)... 3 Bevezetés... 3 Fogalmak... 3 A település

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés...3 A település bemutatása...3 Népességi adatok... 9 Értékeink, küldetésünk...

Részletesebben

B E V E Z E T É S. Előterjeszti: Gyömrő Város Képviselő-testületének Egészségügyi és Szociális Bizottsága

B E V E Z E T É S. Előterjeszti: Gyömrő Város Képviselő-testületének Egészségügyi és Szociális Bizottsága B E V E Z E T É S Gyömrő Város Önkormányzata eleget téve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló mód. 1993. évi III. tv. 92. (3)-(10) bekezdések, valamint a 92. (1) bek. alapján megalkotta

Részletesebben

Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése

Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése napirendi pont Dr. Schmidt Péter alpolgármester előterjesztése A szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata és aktualizálása Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata szociális szolgáltatási feladataira

Részletesebben

Helyi esélyegyenlőségi program. Újrónafő Község Önkormányzata

Helyi esélyegyenlőségi program. Újrónafő Község Önkormányzata Helyi esélyegyenlőségi program Újrónafő Község Önkormányzata 213-218 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)...3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 4 Célok... 6

Részletesebben

KESZTHELY VÁROS ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA

KESZTHELY VÁROS ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA KESZTHELY VÁROS ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA 2 I. BEVEZETŐ A társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése Magyarország számára is alapvető jelentőségű. A demográfiai változások, a foglalkoztatás növelése, a

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Dávod Önkormányzat. Felülvizsgálva 2015. évben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Dávod Önkormányzat. Felülvizsgálva 2015. évben Helyi Esélyegyenlőségi Program Dávod Önkormányzat Felülvizsgálva 2015. évben 1 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Nevezetességei... 3 Gazdasági

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Dunafalva Községi Önkormányzat

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Dunafalva Községi Önkormányzat ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Dunafalva Községi Önkormányzat 2013. Türr István Képző és Kutató Intézet Cím:

Részletesebben

Mór Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálata

Mór Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálata Mór Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálata 2014. június TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés 3 2 A felülvizsgálat indoka 4 3 Felülvizsgálat menete 5 4 Helyzetelemzés 5 4.1 Demográfiai mutatók

Részletesebben

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programjának (2013 2018) 2015. évi felülvizsgálata

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programjának (2013 2018) 2015. évi felülvizsgálata Jogú Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programjának (2013 2018) 2015. évi felülvizsgálata Készítette: Jogú Város Önkormányzata EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft.

Részletesebben

A települési önkormányzat feladatai

A települési önkormányzat feladatai Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Iroda 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Pf.: 58. J-10399-26/2015. Témafelelős: Lencséné Szalontai Mária Tárgy: Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 28-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak

Részletesebben

Edde Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programja

Edde Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programja Edde Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programja Tartalomjegyzék: Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata ( 2015) Helyi Esélyegyenlőségi Program ( 2013-2018) Edde Község Önkormányzata

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Helyi Esélyegyenlőségi Program Újpetre Község Önkormányzata Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) 1 Bevezetés 3 A település bemutatása 3 Értékeink, küldetésünk 7 Célok 7 A Helyi Esélyegyenlőségi

Részletesebben

Átfogó értékelés. Budapest IV. kerület Újpest 2012. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről. Budapest, 2013. április

Átfogó értékelés. Budapest IV. kerület Újpest 2012. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről. Budapest, 2013. április Átfogó értékelés Budapest IV. kerület Újpest 2012. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységéről Budapest, 2013. április 1 Bevezetés 3 1. Demográfiai mutatók 4 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2014. május 30-i nyilvános ülésére. A gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység átfogó értékelése

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2014. május 30-i nyilvános ülésére. A gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység átfogó értékelése 8. NAPIREND Ügyiratszám: 4/1007-1/2014. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2014. május 30-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandók: A gyermekjóléti

Részletesebben

A képviselő-testület 2014. április 24-i ülésén hozott döntések: 136/2014. Kth. Munkaterv módosítása és Napirend elfogadása

A képviselő-testület 2014. április 24-i ülésén hozott döntések: 136/2014. Kth. Munkaterv módosítása és Napirend elfogadása A képviselő-testület 2014. április 24-i ülésén hozott döntések: 136/2014. Kth. Munkaterv módosítása és Napirend elfogadása 137/2014. Kth. Kiskunhalas Város Képviselő-testülete ezen előterjesztés melléklete

Részletesebben

Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...3 3. Az önkormányzat által

Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...3 3. Az önkormányzat által Bevezetés 2 1. Demográfiai mutatók 3 2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása...3 3. Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások bemutatása.6

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Balatongyörök Község Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Balatongyörök Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Balatongyörök Község Önkormányzata 2013-2017 1 Tartalom Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk...

Részletesebben

DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA B E S Z Á M O L Ó. 2013. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról

DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA B E S Z Á M O L Ó. 2013. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA B E S Z Á M O L Ó 2013. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról 2 Bevezetés Az önkormányzat gyermekvédelmi feladatait a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben