ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezıgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak (BSc)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezıgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak (BSc)"

Átírás

1 ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezıgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak (BSc) 1. tétel a) Elemezze az ideális motorikus körfolyamatokat! b) Ismertesse a talajmővelés célját és alapmőveleteit, valamint az alapmőveletek végzésére alkalmas gépeket. c) Ismertesse a fenntartás/karbantartás alapvetı fogalmait, alapvetı megközelítéseit: elhasználódási tartalék, karbantartási intézkedések, karbantartás fogalma, a fenntartási rendszer struktúrája, a fenntartás szervezési alapja, szerepe a termelési folyamatban. d) Milyen szempontok alapján sorolják osztályba a traktorokat? 2. tétel a) Ismertesse a négyütemő Otto-motor mőködési elvét és gázcserevezérlési diagramját! b) Vázlat alapján ismertesse a pneumatikus vetıszerkezető sorbavetıgépeket! c) Ismertesse a kenés szerepét, a kenıanyagokat és az üzemi kenésgazdálkodás feladatait! d) Darálók fajtái, mőködésük és beállításuk 3. tétel a) Ismertesse a négyütemő dízelmotor mőködési elvét! b) Ismertesse a szálastakarmányok betakarításának és tartósításának technológiáit! c) Ismertesse a korrózió megjelenési formáit, a korrózióvédelem aktív és passzív módszereit, a korrózió gazdasági összefüggéseit! d) Abraktakarmányok elıkészítésének módjai 4. tétel a) Milyen Otto-motor égéstereket ismer, melyek azok legfontosabb jellemzıi? b) Az ekékkel szemben támasztott agrotechnikai követelmények. Az eke munkája és a talajok fajlagos ellenállása. c) Ismertesse a mezıgazdasági gépek tárolásának feladatait, a gépudvar és a géptárolók elhelyezését, kialakítását, a jellegzetes gépek és géprészek tárolási technológiáit! d) Granulálás, instantizálás gépei. 5. tétel a) Ismertesse a dízelmotor égéstér kialakításait és jellemezze azokat a keverékképzés szempontjából! b) Vázlat alapján ismertesse a szívó rendszerő pneumatikus szemenkénti vetıgépeket! c) Ismertesse a mőszaki diagnosztika célját, fogalmát, fajtáit, a diagnosztika alkalmazásának kritériumait, a diagnosztika szerepét az állapotfüggı karbantartási rendszerben! d) Tartósított tejtermékek gyártása. 6. tétel a) Hogyan határozzuk meg és számítjuk ki a termikus hatásfokot? b) A kaszálógépekkel szemben támasztott követelmények. Kaszálógépek csoportosítása. c) Ismertesse az eszközök (gépek, berendezések) károsodásának legfontosabb jellemzıit: a rongáló hatásokat, kiemelten a kopást. Vázolja a hibaelemzés célját, folyamatát! (J. 6.1.) d) Almos baromfitartás technológiája, etetı- és itató berendezései.

2 7. tétel a) Mit fejez ki a mechanikai hatásfok? b) Vázlat alapján ismertesse az eke részeit! Rajzolja fel és ismertesse a szántóvasak és kormánylemezek megoldásait! c) Ismertesse a gépjavítás általános folyamatát, elemezze a legfontosabb lépéseket. Ismertesse a gépjavítási rendszerek mőszaki-szervezési megoldásait és jellemzıit! Mi a javítási létszámszükséglet megállapításának elve? d) Az ipari hús elıállításának mőveletei. 8. tétel a) Mit mutatnak meg a motorok jelleggörbéi és hogyan ábrázoljuk azokat? b) Vázlat alapján ismertesse a nyomó rendszerő pneumatikus szemenkénti vetıgépeket! c) Ismertesse a gépjavítás során használható leggyakoribb alkatrészfelújítási technológiákat! d) Élelmiszeripari szőrıberendezések. 9. tétel a) Milyen összefüggés van a motor teljesítménye, nyomatéka és fordulatszáma között? b) Vázlat alapján ismertesse az alternáló vágószerkezető kaszálógépek felépítését, mőködését! Alternáló vágószerkezet-típusok és jellemzésük. c) Ismertesse a karbantartási rendszer fogalmát, a karbantartás alapstratégiáit és ezekbıl levezethetı karbantartási rendszereket és módszereket! d) Tartósítóipari eljárások az élelmiszeriparban. 10. tétel a) Hogyan alakul a rugalmassági tényezı értéke traktor- és személygépkocsi-motorok esetében? b) Rajzolja fel és ismertesse a csoroszlya, elıhántó és trágyabeforgató megoldásokat az ekéknél! c) Hogyan lehet egy egyszerő, kéttényezıs modellel eldönteni, hogy milyen karbantartási rendszert alkalmazzunk (pl. szükség van-e megelızı jellegő stratégiára?) d) Ketreces baromfitartás technológiája, etetı- és itató berendezései. 11. tétel a) Ismertesse a 2, 4 és 6 hengeres motorok gyújtási sorrendjét! b) Vázlat alapján ismertesse a gabonavetıgépek beállítását (felszerelhetı csoroszlyaszám; leforgatási próba; nyomjelzı hosszának beállítása). c) Hogyan tudjuk figyelembe venni a karbantartandó gépek, berendezések jellemzıit a karbantartási rendszer kiválasztása során? d) Anyakutricás fiaztató ketreces technológia. 12. tétel a) Mit értünk gázcsere vezérlésen? Csoportosítsa a vezérlési módokat! b) Rotációs vágószerkezető kaszálógépek felépítése, mőködése. Rajzolja fel a felsı- és alsóhajtású rotációs vágószerkezetet! c) Milyen paraméter alapján történjen a karbantartási intézkedések ütemezése? d) Elemezze az egyszerő differenciálmő mozgásviszonyait! 13. tétel a) Ismertesse a benzinbefecskendezés elvét, sorolja fel a különbözı módjait! b) Ekék csoportosítási módjai és rövid jellemzésük. Vázlat alapján ismertesse a vontatott, függesztett és féligfüggesztett ekéket! c) Ismertesse a mezıgazdasági gépeknél, ill. az ipari berendezéseknél alkalmazott (általános) ciklus-szerkezetet, ezek jellemzıit! d) Hogyan mőködik a kiegyenlítımőzár?

3 14. tétel a) Ismertesse a dízelmotor tüzelıanyagellátó rendszerének felépítését, a tüzelıanyag útját! b) Tárcsás talajmővelı gépek. A tárcsa mőszaki jellemzıi. Ásóboronák kialakítása, elrendezése, mőködése. c) Ismertesse a gépfenntartás és a vevıszolgálat legfontosabb összefüggéseit, a garancia (jótállás) és a szavatosság jogintézményeinek lényegét, a különféle szolgáltatási formákat! d) Hogyan mőködik az emelıhidraulika alapüzemmódban? 15. tétel a) Hogyan mőködik az EDC rendszer és melyek a fıbb elınyei? b) Rajzolja fel és ismertesse a permetezıgépeknél alkalmazott dugattyús, hajlékony- és mozgólapátos szivattyúk mőködését! c) Ismertesse az üzemfenntartással kapcsolatos környezetvédelmi feladatokat (képzıdı veszélyes hulladékok és kezelésük) d) Miért alkalmaznak csúszásgátlót az erıgépeken és hogyan mőködtetjük? 16. tétel a) Ismertesse a mechanikus feltöltés mőködési elvét, legfontosabb jellemzıit! b) Vázlat alapján ismertesse az ekék beállítását! c) Vázolja a karbantartás gazdasági jelentıségét. Hogyan értelmezzük és határozzuk meg az optimális karbantartási költséget? d) Vázlat alapján ismertesse az állandó és változó présterő körbálázó gépeket! 17. tétel a) Hogyan épül fel a szivattyús nyomóolajozási rendszer? b) Permetezıgépekkel szemben támasztott követelmények. Rajzolja fel és ismertesse a szántóföldi permetezıgép hidraulikai vázlatát, ismertesse fı részeit, mőködését! c) Milyen módszereket ismer a karbantartás gazdasági hatásainak meghatározására? d) Boronák, hengerek munkája, kialakításaik. Szántáselmunkáló és magágykészítı gépek (kombinátorok) 18. tétel a) Milyen fı szerkezeti elemei vannak a szivattyús folyadékhőtésnek? b) Készítse el a rendrevágó gép felépítési vázlatát. Ismertesse részeit és mőködését! c) Hogyan ítélhetjük meg az alkatrészfelújítás gazdaságosságát a Kazarcev-féle összefüggés felhasználásával? d) Ismertesse a permetezıgépeknél a légüst és nyomáshatároló szelep feladatát, mőködését! Permetezıgépeknél alkalmazott szórófejek. 19. tétel a) Ismertesse a traktor mechanikus erıátviteli rendszerét! b) Szántóföldi kultivátorok feladata, csoportosítása. Vázlat alapján ismertesse az alkalmazott kapatestek és szerszámszár megoldásokat! c) Ismertesse a karbantartás-szervezés egyik fontos kérdését: saját vagy külsı szervezettel végeztessük-e a karbantartást. Milyen szempontok mérlegelése szükséges? d) A szecskázás szükségességének meghatározása. Dobszecskázó vázlata, mőködése.

4 20. tétel a) Hogyan történik a nyomaték átvitele az egytárcsás száraz súrlódó tengelykapcsolóban? b) Rajzolja fel és ismertesse a permetezıgépek tartálykeverı szerkezetének megoldásait és a permetezıgépek szőrési rendszerét! c) Ismertesse a készenléti tényezı fogalmát, számításának módját, és a karbantartási rendszer hatékonyságának megítélési lehetıségét! d) Az arató-cséplıgépekkel szemben támasztott követelmények. A kombájn felépítési vázlata, mőködése. 21. tétel a) Milyen elınyökkel jár a szinkron kapcsolók alkalmazása? b) Vázlat alapján ismertesse a rendsodró és rendkezelı gépek változatait! c) Élelmiszeripari ülepítıberendezések. d) Hogyan mőködik a kormányszervo berendezés? 22. tétel a) Mi a lényege a powershift sebességkapcsolásnak? b) Sorközmővelı kultivátorok felépítése, részei. Ismertesse vázlat alapján beállításukat és üzemeltetésüket. c) Kenyértészta készítése direkt és indirekt módszerrel. d) Milyen szerkezető kormánymőveket ismer? 23. tétel a) Hogyan épül fel az egyszerő bolygókerekes hajtómő? b) Rajzolja fel és ismertesse a permetezıgépeknél alkalmazott membrános szivattyú megoldásokat! c) Élelmiszeripari bepárló berendezések. d) Melyek a dobfék, a tárcsafék és a szalagfék fıbb jellemzıi? 24. tétel a) Mi a szerepe a kétkörös hidraulikus fékberendezésnek, hogyan mőködik a tandem fıfékhenger? b) Ismertesse a szilárd szervestrágyaszórásnál alkalmazott 1 és 2 menetes trágyakijuttatási technológiát! Rajzolja fel és ismertesse a tanult szórókocsi kialakításokat! c) Étolaj- és margaringyártás technológiája. d) Légporlasztású szórófejek mőködése. Rajzolja fel a légporlasztású permetezıgép hidraulikai vázlatát, ismertesse mőködését! 25. tétel a) Hogyan épül fel a légfékrendszer? b) Arató-cséplıgépek cséplıszerkezetei, szalmarázóládák és a rázószekrény mőködése. c) Sertéstartás etetı- és itató berendezései. d) A mőtrágyaszórókkal szemben támasztott agrotechnikai követelmények. Rajzolja fel és ismertesse a röpítıtárcsás mőtrágyaszóró gépet (mőködési elv, szóráskép). 26. tétel a) Melyek a gumihevederes járószerkezet alkalmazásának elınyei? b) A sorbavetı gépekkel szemben támasztott követelmények. Sorbavetı gépek szerkezeti felépítése, részei, mőködése. c) Az élelmiszeriparban alkalmazott aprítógépek. d) Csévélıdobos öntözıberendezések felépítése, részegységei, mőködése.

5 27. tétel a) Milyen fı részei vannak a lánctalpasoknál alkalmazott oldal-tengelykapcsolós kormánymőnek? b) A sorbavetı gépeknél alkalmazott mechanikus vetıszerkezetek. Vázlat alapján ismertesse a tolóhengeres és bütykös hengeres vetıszerkezeteket! c) Szarvasmarhatartásban alkalmazott etetı- és itató berendezések. d) Ismertesse a primer és szekunder áram útját akkumulátoros gyújtás esetén! 28. tétel a) Hogyan mőködik a ferde vezérlıéllel szabályozó adagolóelem, hogyan történik a mennyiségszabályozás? b) Vázlat alapján ismertesse az alkalmazott szántási módokat. Jellemezze a váltvaforgató ekével történı szántást. c) Állattartó telepeken alkalmazott szellıztetı rendszerek. d) Mi jellemzi a hárompont függesztıszerkezetet? 29. tétel a) Milyen hengerelrendezési és elhelyezési módokat ismer? b) Vázlat alapján ismertesse a rendfelszedı kocsi részeit, mőködését! c) Szarvasmarhatartásban alkalmazott egyedi azonosítók. d) Az esıztetı öntözı berendezések felépítése, részegységei, mőködése. Alkalmazott fajtái. 30. tétel a) Melyek a korszerő univerzális traktorok jellemzıi? b) Vázlat alapján ismertesse a szársértık (szártörı és szárzúzó) feladatát, megoldásait. A szársértés elınyei. c) Szarvasmarhatartásban használt fejıberendezések. d) Vázlat alapján ismertesse a méret és alak szerinti elválasztás berendezését, mőködését!

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapképzési szak

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapképzési szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapképzési szak 1. tétel a) Elemezze az ideális motorikus körfolyamatokat! b) Ismertesse a talajművelés célját és alapműveleteit, valamint

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0345 06 Gépbeállítási feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0345 06/2 Gépszerkezettani,

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév gépész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 521 08 Évfolyam: 2/10. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık

Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık A talajmővelés alapmőveletei és gépei Forgatás Ekék Ásógépek Keverés Tárcsák Talajmarók Boronák Lazítás Talajlazítók Kultivátorok Aprítás,

Részletesebben

Tantárgyfelelős beosztása: FŐISKOLAI TANÁR Kurzus vezető neve: Dr. Sztachó-Pekáry István

Tantárgyfelelős beosztása: FŐISKOLAI TANÁR Kurzus vezető neve: Dr. Sztachó-Pekáry István Kurzus neve: MEZŐGAZDASÁGI ERŐ- ÉS Idő: 2013/2014 MUNKAGÉPEK Tantárgy neve: KERTGÉPESÍTÉS Tantárgyelem neve: MEZŐGAZDASÁGI ERŐ- ÉS MUNKAGÉPEK Felelős Kar: KERTÉSZETI FŐISKOLAI Felelős TTCs: AGRÁRÖKONÓMIAI

Részletesebben

Tápanyagvisszapótlás gépei

Tápanyagvisszapótlás gépei Tápanyagvisszapótlás gépei Szervestrágyázás Trágyalé- és hígtrágyaszóró gépek Hígtrágya fázisbontás utáni hasznosítása Tartálykocsi kialakítások Csigás keverıvel ellátott tartálykocsik Kompresszoros szívó-nyomó

Részletesebben

A növényvédelem gépei

A növényvédelem gépei NYÍREGYHÁZI FİISKOLA Mőszaki és Mezıgazdasági Fıiskolai Kar Mezıgazdasági és Élelmiszeripari Gépek Tanszék A növényvédelem gépei Növényvédelmi eljárások 1) Agrotechnikai: ellenálló fajták, megfelelı állománysőrőség,

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 201/2018-as tanév Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Mezőgazdasági gépész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 521 08 Évfolyam:

Részletesebben

Juwel a függesztett ekék új generációja

Juwel a függesztett ekék új generációja Juwel a függesztett ekék új generációja A biztonságosabb használat és kényelmesebb beállítás, valamint a kiváló minıségő munka jelentik az új Juwel eke lényeges ismérveit, amelyet a LEMKEN a sikeres Opal

Részletesebben

Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap. Programfüzet

Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap. Programfüzet Mezıgazdasági és off-road gépek kenéstechnikája és diagnosztikája szakmai nap Programfüzet Helyszín: Dátum: Savoyai Kastélyszálló 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 95. 2014. február 26. 9.30 14.45 óra Mezıgazdasági

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXVI. évfolyam 2. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXVI. évfolyam 2. szám 2016 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I-III.

FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I-III. FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2011. év Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Készítette: Boldog Valéria boldog.valeria@aki.gov.hu TARTALOMJEGYZÉK Mezőgép forgalmazásunk piaci helyzete...3 Főbb mezőgazdasági

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Mezőgazdasági gépész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 521 08 Évfolyam: 2/10. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐESZKÖZ KERESKEDELMI SZERVEZETEK FORGALMA A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBŐL ÉV

A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐESZKÖZ KERESKEDELMI SZERVEZETEK FORGALMA A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBŐL ÉV A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐESZKÖZ KERESKEDELMI SZERVEZETEK FORGALMA A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBŐL 2009. ÉV A mezőgazdasági termelőeszköz kereskedelmi szervezetek forgalma a főbb mezőgazdasági gépekből TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK

ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK LEKO 1.1 Szabályozott munkamélységű kombinátor 170.000,-Ft LEKO 1.4 Szabályozott munkamélységű kombinátor 185.000,-Ft LEKO 1.6 Szabályozott munkamélységű kombinátor 225.000,-Ft

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

a A vezetés fogalmi meghatározása, a vezetés lényegi kérdései. A vállalkozáson belül

a A vezetés fogalmi meghatározása, a vezetés lényegi kérdései. A vállalkozáson belül 1.tétel a A vezetés fogalmi meghatározása, a vezetés lényegi kérdései. A vállalkozáson belül létrehozandó vezetıi szintek, azok fontosabb, elkülönült feladatai. b. Az innováció fogalma,szerepe a vállalkozásoknál.

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE

ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK LEKO 1.1 Szabályozott munkamélységű kombinátor 170.000,-Ft LEKO 1.4 Szabályozott munkamélységű kombinátor 185.000,-Ft LEKO 1.6 Szabályozott munkamélységű

Részletesebben

TEK Felelős Kar: KERTÉSZETI FŐISKOLAI Felelős TTCs: AGRÁRÖKONÓMIAI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI Tantárgyfelelős neve: DR. SZACHÓ-PEKÁRY ISTVÁN

TEK Felelős Kar: KERTÉSZETI FŐISKOLAI Felelős TTCs: AGRÁRÖKONÓMIAI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI Tantárgyfelelős neve: DR. SZACHÓ-PEKÁRY ISTVÁN Kurzus neve: MŰSZAKI ISMERETEK Idő: 2013/2014 Tantárgy neve: MŰSZAKI ISMERETEK Tantárgyelem neve: MŰSZAKI ISMERE- TEK Felelős Kar: KERTÉSZETI FŐISKOLAI Felelős TTCs: AGRÁRÖKONÓMIAI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI

Részletesebben

Szakmai ismeretek. 6. a) Ismertesse az egyenáramú motorok üzemi viszonyait (indítás, fékezés, fordulatszámváltoztatás,

Szakmai ismeretek. 6. a) Ismertesse az egyenáramú motorok üzemi viszonyait (indítás, fékezés, fordulatszámváltoztatás, Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a villamos áram emberre gyakorolt élettani hatásait, elsősegélynyújtást! b) Ismertesse a tervszerű megelőző karbantartás szervezeti felépítését, alapfeladatait! c) Ismertesse

Részletesebben

XXIV. évfolyam, II. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. negyedév

XXIV. évfolyam, II. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. negyedév XXIV. évfolyam, II. szám, 2015 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2015. Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXIV. évfolyam, II. szám, 2015 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

Vetıgépek. Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1

Vetıgépek. Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1 Vetıgépek Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1 1. Gabonavetı gépek 2008.10.08. 2 Sorbavetés variációi Ágyásos vetés Sávos vetés Mővelıutas vetés 2008.10.08. 3 A sorbavetı gépekkel szemben támasztott

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március A tételek: 1) Hogyan lehet a biztonsági készletet meghatározni adott kiszolgálási szint mellett? Hogyan határozható meg

Részletesebben

A korszerű talajművelés gépei

A korszerű talajművelés gépei A korszerű talajművelés gépei Dr. Jóri J. István Budapesti Műszaki Egyetem,, BME, GT 3 2009. 01. 30. 1 Fólia A talajművelés géprendszere BME, GT 3 2009. 01. 30. 2 Fólia Talajművelési alapismeretek BME,

Részletesebben

Tevékenység: Követelmények:

Tevékenység: Követelmények: 3.1. Szíjhajtások Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 146-162 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 10. és 10.1. fejezeteiben lévı kidolgozott feladatait! A tananyag tanulmányozása közben

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A 10/200 (II. 2.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 1.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

XXIII. évfolyam, III. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. félév

XXIII. évfolyam, III. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. félév XXIII. évfolyam, III. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2014. Mezőgazdasági gépek forgalma Mezőgazdasági gépek forgalma XXIII. évfolyam, III. szám, 2014 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

Központi vizsgakérdések (OKJ-szám: 33 5842 04)

Központi vizsgakérdések (OKJ-szám: 33 5842 04) Központi vizsgakérdések (OKJ-szám: 33 5842 04) 1. Rendszerezze a mélyfúró berendezéseket, kızetaprítás, öblítési mélység szerint. Ismertesse a fúrási tevékenység paramétereit (öblítés, forgatás, terhelés).

Részletesebben

A 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 23. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit a.. /2008. számon kiadom.

A 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 23. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit a.. /2008. számon kiadom. FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2209-06/2 Szervezés és ellenőrzés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: munkaszervezés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek

Részletesebben

XXIII. évfolyam, I. szám, Statisztikai Jelentések FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA év

XXIII. évfolyam, I. szám, Statisztikai Jelentések FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA év XXIII. évfolyam, I. szám, 2013 Statisztikai Jelentések FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2012. év Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXIII. évfolyam, I. szám, 2013 Megjelenik

Részletesebben

SZILIKÁTTECHNOLÓGIAI BERENDEZÉSEK

SZILIKÁTTECHNOLÓGIAI BERENDEZÉSEK Szilikáttechnológiai berendezések tantárgy kommunikációs dosszié SZILIKÁTTECHNOLÓGIAI BERENDEZÉSEK ANYAGMÉRNÖK KÉPZÉS KERÁMIA ÉS SZILIKÁTTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI

Részletesebben

Környezetkímélı technológiák

Környezetkímélı technológiák Környezetkímélı technológiák A talajok állapotát veszélyeztetı leromlási (degradációs) folyamatok 1. Fizikai degradáció szerkezetleromlás talajtömörödés cserepesedés felszíni eliszapolódás 2. Kémiai degradáció

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Mezőgazdasági gépésztechnikus szakma i képzéséhez OKJ szám: 54 521 05 Évfolyam: 3/13. évfolyam Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

XXIV. évfolyam, V. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA év

XXIV. évfolyam, V. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA év XXIV. évfolyam, V. szám, 2014 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2014. év Mezőgazdasági gépek forgalma Mezőgazdasági gépek forgalma XXIV. évfolyam, V. szám, 2014 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák

Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák A tárcsákat tarlóhántásra és gyomtalanítására, részben az eke helyettesítésére és az eke munkájának kiegészítésére használjuk.

Részletesebben

XXIV. évfolyam, III. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. félév

XXIV. évfolyam, III. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. félév XXIV. évfolyam, III. szám, 2015 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2015. Mezőgazdasági gépek forgalma Mezőgazdasági gépek forgalma XXIV. évfolyam, III. szám, 2015 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

MADE IN AUSTRIA INNOVATÍV GYÁRTMÁNYOK MINDEN TÉREN

MADE IN AUSTRIA INNOVATÍV GYÁRTMÁNYOK MINDEN TÉREN MADE IN AUSTRIA INNOVATÍV GYÁRTMÁNYOK MINDEN TÉREN REGENT A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉS TÖKÉLETES GÉPEINEK FEJLESZTŐJE A FELSŐ-AUSZTRIAI ATTNANG-PUCHHEIMBEN 85 ÉVE GYÁRTANAK KIEMELKEDŐ MINŐSÉGŰ MEZŐGAZDASÁGI

Részletesebben

6. A szervezet. Az egyik legfontosabb vezetıi feladat. A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése,

6. A szervezet. Az egyik legfontosabb vezetıi feladat. A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése, 6. A szervezet Az egyik legfontosabb vezetıi feladat A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése, 1 Formális és informális szervezetek A formális szervezet formákban

Részletesebben

Szakképesítés: 54 523 01 Automatikai technikus Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Irányítástechnikai alapok, gyártórendszerek

Szakképesítés: 54 523 01 Automatikai technikus Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Irányítástechnikai alapok, gyártórendszerek A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a IV. Szakmai követelmények fejezetben megadott 10003-12 Irányítástechnikai alapok és a 10002-12 Ipari

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

Záróvizsga tételek Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök BSc Szak 2014

Záróvizsga tételek Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök BSc Szak 2014 Záróvizsga tételek Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök BSc Szak 2014 1.) Tétel a) - Löketdugattyús motorok működési elve, üzemeltetési jellemzői (teljesítmény, nyomaték, fogyasztás). - A talaj

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autótechnikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 55 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése Növényvédelem lehet: - megelőző -gyógyító Kártevők, gyomok, betegségek elleni védekezés: - agrotechnológiai (agrotechnikai) - biológiai - vegyszeres vagy kémiai növényvédelem - integrált növényvédelem

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2146-06 Gazdasági és vezetési ismeretek alkalmazása

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2146-06 Gazdasági és vezetési ismeretek alkalmazása PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2146-06 Gazdasági és vezetési ismeretek alkalmazása vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Gazdasági és vezetési

Részletesebben

Adagolószivattyúk. Process adagolószivattyúk. www.prominent.hu

Adagolószivattyúk. Process adagolószivattyúk. www.prominent.hu Adagolószivattyúk Process adagolószivattyúk A motoros- és process adagolószivattyúk felnőttek az extrém körülményekhez Az ipari alkalmazások a fluid adagolástechnika egész területén rendkívül sokoldalúak,

Részletesebben

TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐ ALAPTANFOLYAM (szóbeli vizsgakérdések)

TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐ ALAPTANFOLYAM (szóbeli vizsgakérdések) KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT 1033 Budapest, Laktanya u. 33. : 06 1/ 436-1591, : 06-1/ 436-1504, BM 27-591 TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐ ALAPTANFOLYAM (szóbeli vizsgakérdések) ELEKTROTECHNIKA 1. a) Ismertesse

Részletesebben

BME A vizsga dátuma: Név: Gépjárművek tanszék Gépjárművek üzeme tantárgy

BME A vizsga dátuma: Név: Gépjárművek tanszék Gépjárművek üzeme tantárgy Gépjárművek tanszék Gépjárművek üzeme tantárgy Témakör : Dízel-diagnosztika Feladatok : Ismertesse a dízelmotor fordulatszámmérésének on-board és off-board mérési módszereit, tételesen ismertesse az összetartozó

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXVII. évfolyam 2. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXVII. évfolyam 2. szám 2017 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

Gépelemek 2 előadás ütemterv

Gépelemek 2 előadás ütemterv Gépelemek 2 előadás ütemterv Okt. Előadás témája hét 1. Tribológia. 2. Ágyazások. Gördülőcsapágyak I. 3. Gördülőcsapágyak II. 4. Siklócsapágyak 5. Hajtásrendszerek. Tengelykapcsolók I. 6. Tengelykapcsolók

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A tételhez

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2658-06/3 Egy aktuális gazdaságpolitikai esemény elemzése a helyszínen biztosított szakirodalom alapján

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára vonatkozóan a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdése és 28. -a érvényes. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII: 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

Óravázlat október 5.

Óravázlat október 5. Óravázlat 2016. október 5. A növényi termék előállítás fontosabb gépei, eszközei A hatékony növényi termék előállítás alapvető feltételei: o ökológiai feltételek, természeti erőforrások (a termőtalaj,

Részletesebben

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. Érdeklõdjön kiemelt partnereinknél A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt további információk online Teljes munkagép kínálat

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXVII. évfolyam 3. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXVII. évfolyam 3. szám 2017 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

GYAKORLATI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezőgazdasági mérnöki BSc és a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki BSc szak Gépüzemeltetés Bizottság

GYAKORLATI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezőgazdasági mérnöki BSc és a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki BSc szak Gépüzemeltetés Bizottság GYAKORLATI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezőgazdasági mérnöki BSc és a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki BSc szak Gépüzemeltetés Bizottság 1. Helyezze üzembe a Regent Plutó 350/2 függesztett középmélyszántó

Részletesebben

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014. Magyar. Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. www.vogel-noot.

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014. Magyar. Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. www.vogel-noot. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. Érdeklődjön kiemelt partnereinknél A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt további információk online Teljes munkagép kínálat

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Villamosmérnök BSc szak Az irányítási feladatot megoldó berendezés Alapjeladó Összehasonlító Kezelı felület Érzékelı Szabályozó Központi vezérlı Vasúti folyamat

Részletesebben

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók.

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. 1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 9-17 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet

Részletesebben

Kertészeti gépek - Tartalomjegyzék

Kertészeti gépek - Tartalomjegyzék Kertészeti gépek - Tartalomjegyzék Gép főcsoport Megnevezés Oldal szám 1111 Kerekes traktorok 1 1112 Lánctalpas traktorok 71 1113 Gumikerekes traktorok 74 1121 Eszközhordók 74 1122 Hidas traktorok 77 1129

Részletesebben

25%-os intenzitással támogatható gépek, technológiai berendezések

25%-os intenzitással támogatható gépek, technológiai berendezések 2. számú melléklet a 26/2007. (IV. 17.) FVM rendelethez 25%-os intenzitással támogatható gépek, technológiai berendezések (A felsorolás a gépkatalógusban található gépváltozat azonosító számot és megnevezést

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXVII. évfolyam 4. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2017. I-III. negyedév Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXVII. évfolyam 4. szám 2017

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXVII. évfolyam 1. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXVII. évfolyam 1. szám 2017 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto

Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto Motorgyártás mechanikus megmunkálás Handout 2011.03.09 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elıadó: Horváth Gábor 4 hengeres Otto hajtókargyártás vezetıje Tartalom 1 Bevezetés 2 A gyártási mélység

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV Kettős könyökcsuklós műanyag fröccsöntőgép SUPERMASTER SM50 - SM450 Sorozat MACHINERY CO., LTD. TAIWAN Előszó Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet http://tgyi.fmk.nyme.hu NYME FMK TGYI 2006.08.28. 7/1.

Részletesebben

MINERALHOLDING KFT. EDEN akvarisztikai üzletág termékáttekintés

MINERALHOLDING KFT. EDEN akvarisztikai üzletág termékáttekintés EDEN akvarisztikai üzletág termékáttekintés 2 Az EDEN vállalat Egy tapasztalt európai gyártó kiváló minıségő és innovatív akvarisztikai és kerti tavi termékek terén, amely hatékony kutatási és fejlesztési

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY 1. Ismertesse a deviáns viselkedés kialakulásának társadalmi okait, magyarázatait! Jellemezze a deviáns viselkedésformákat Magyarországon!

Részletesebben

Erőgép. Talajművelés. Követelmények. Csoportosítás. Szerkezeti részek. Ekefej-biztosítás. Vissza a főmenübe. Függesztett. ekék. Féligfüggesztett.

Erőgép. Talajművelés. Követelmények. Csoportosítás. Szerkezeti részek. Ekefej-biztosítás. Vissza a főmenübe. Függesztett. ekék. Féligfüggesztett. Erőgép Talajművelés Féligfüggesztett ekék Függesztett ekék Követelmények Változtatható fogás Csoportosítás Szerkezeti részek Alkalmazott ekék Ekefej-biztosítás Vissza a főmenübe Szántási módok Traktorok

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 01 Autótechnikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint!

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! 2 Szakmai ismeretek 1.a., Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! b. Ismertesse az oldható és nem oldható kötések fogalmát, fajtáit! Beszéljen az ék, retesz, csavar kötésekről,

Részletesebben

Villamos gépek és készülékek

Villamos gépek és készülékek Villamos gépek és készülékek 1. Definiálja és értelmezze a mágneses gerjesztés, térerősség, fluxus és indukció fogalmát! Ábrázolja egy tetszőleges villamos forgógép mágneses körét, ismertesse a gerjesztésigény

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Mezőgazdasági szakoktató alapképzési szak ZÁRÓVIZSGA A TÉTELEK

Mezőgazdasági szakoktató alapképzési szak ZÁRÓVIZSGA A TÉTELEK ZÁRÓVIZSGA A TÉTELEK 1. A szemléltetés, mint módszer. A szemléltetés során figyelembe veendő szempontok, az eszközök és információhordozók alkalmazási lehetőségei, és kiválasztásuk szempontjai a gyakorlati

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Szársértők. Alternáló kaszák. Rotációs kaszák. Vissza a főmenübe

Szársértők. Alternáló kaszák. Rotációs kaszák. Vissza a főmenübe Technológia Csoportosítás Alternáló kaszák Szársértők Rotációs kaszák Vissza a főmenübe Technológia BETAKARÍTÁSI TECHNOLÓGIÁK SZÉNABETAKARÍTÁS SZÁLASAN BÁLÁZVA PETRENCÉZVE SZECSKÁZVA TÖRTÉNŐ BETAKARÍTÁS

Részletesebben

Pellet üzem - Alapoktól a tetıig. Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft

Pellet üzem - Alapoktól a tetıig. Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft Pellet üzem - Alapoktól a tetıig Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft Elıkészítés Piackutatás Piaci potenciál felmérése (konkurencia és kereslet elemzés) Milyen piacra kíván a beruházó pelletet értékesíteni?

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ. a HBI_E készülékbe épített vezérlı

HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ. a HBI_E készülékbe épített vezérlı HBI OSZTOTT RENDSZERŐ LEVEGİ/VÍZ HİSZIVATTYÚ a HBI_E készülékbe épített vezérlı JELLEMZİK R410A hőtıközeggel Üzemmódok: hőtés főtés HMV készítés DC inverteres kompresszor a hatásfok maximalizálására, a

Részletesebben

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák

Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák MaSzeSz, Lajosmizse 2010. Kis szennyvíztisztítók technológiái - példák Patziger Miklós és Boda János MaSzeSz fólia 1 Tartalom Kis települések szennyvízelvezetésének és -tisztításának lehetıségei Környezetvédelmi

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszinten

Minta MELLÉKLETEK. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszinten MELLÉKLETEK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszinten Teszt 1. Méretezze be az 5mm vastag lemezből készült alkatrészt! A méreteket vonalzóval a saját rajzáról mérje le! 2 pont

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépgyártástechnológiai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

51 525 01 1000 00 00 Autószerelő Autószerelő 31 525 04 0000 00 00 Targonca- és munkagépszerelő Targonca- és munka gépszerelő

51 525 01 1000 00 00 Autószerelő Autószerelő 31 525 04 0000 00 00 Targonca- és munkagépszerelő Targonca- és munka gépszerelő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Indul a Tribologic Kft moduláris felépítéső kenéstechnikai tréningsorozata!

Indul a Tribologic Kft moduláris felépítéső kenéstechnikai tréningsorozata! Indul a Tribologic Kft moduláris felépítéső kenéstechnikai tréningsorozata! Tisztelt Partnerünk! Napjainkra a tudás vált az elsı számú termelési tényezıvé. A tudás katalizátorként segíti elı a termelés

Részletesebben

Kverneland 150 B Függesztett váltvaforgató eke

Kverneland 150 B Függesztett váltvaforgató eke Újdonság Kverneland 150 B Függesztett váltvaforgató eke Nyírócsapos ekefejbiztosítás, 3-5 fejes kivitelben Könnyű Robosztus Egyszerűen kezelhető 2010 Az új Kverneland 150 B Könny, Robosztus, Egyszer en

Részletesebben

ECL Comfort 300 + C 67 Két fűtési kör + HMV

ECL Comfort 300 + C 67 Két fűtési kör + HMV Rendszer példa ECL Comfort 300 + C 67 Két fűtési kör + HMV Rendszer: Egy fűtési kör hőcserélővel, egy további, alacsonyabb hőmérséklet igényű fűtési kör keverőszeleppel és HMV készítés előnykapcsolással.

Részletesebben

Automatikai műszerész Automatikai műszerész

Automatikai műszerész Automatikai műszerész A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Mezőgazdasági gépésztechnikus szakma i képzéséhez OKJ szám: 54 521 05 Évfolyam: 5/13. évfolyam Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Villahossz 900 mm-tıl 2500 mm-ig

Villahossz 900 mm-tıl 2500 mm-ig Modellsorozat: BF 900 mm-tıl 2500 mm villahosszig és 5,0 t teherbírásig Villás kézi raklapemelı kocsi - BF sorozat Villahossz 900 mm-tıl 2500 mm-ig BF sorozat Kézi raklapemelı kocsi nehéz, folyamatos használatra

Részletesebben

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat!

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! Számítástechnika 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! 2. Sorolja fel egy személyi számítógép (PC) fontosabb részegységeit és ismertesse az egyes

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést

Részletesebben

1. TÉTEL. 2.) Ismertesse a füstgáz-kéntelenítő gipszszuszpenziós rendszerét!

1. TÉTEL. 2.) Ismertesse a füstgáz-kéntelenítő gipszszuszpenziós rendszerét! 1. TÉTEL 1.) Ismertesse a keresztáramú szűrőmosó üzemét, tálcaszint vízszórók téli-nyári üzemét, az olajlefölözést, az iszapoló üzemét, ismertesse a ventilátorok főbb hibaforrásait, a Dávidtorony kialakításait,

Részletesebben