MEGÚJULT TEMATIKA ÉS ÚJ ELŐADÓK!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MEGÚJULT TEMATIKA ÉS ÚJ ELŐADÓK!"

Átírás

1 MEGÚJULT TEMATIKA ÉS ÚJ ELŐADÓK! MAGYAR ÍRÓ AKADÉMIA: SZÉPÍRÓI MESTERKURZUS Balla Zsófia Bódis Kriszta Csukás István Grecsó Krisztián Háy János Jókai Anna Karafiáth Orsolya Kornis Mihály Lackfi János Lator László Marék Veronika Márton lászló Nádasdy Ádám Szabó T. Anna Szepes Erika Szilágyi Ákos Tóth Krisztina Turczi István Zalán Tibor A mesterek névsora folyamatosan bővül! Hallgatóink mondták: Közönségtalálkozókra hívtak, több antológiában megjelentem, drámaírásra kaptam felkérést, a móri irodalmi újságot megcsinálhatom. Megjelentem nyomtatásban - köszönet érte. Összebarátkoztam olyan emberekkel, akiknek szintén fontos az írás és az irodalom, és akikkel meg tudjuk beszélni az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Így most folyamatosan foglalkozom az írással, és nem csak áltatom magam, hogy <<majd egyszer író leszel >> Jobban tudom kontroll alatt tartani az írásaimban a hogyant, a mikéntet, a folyamatot, átlátom, így jobban működik. Még nagyobb, több ihletet kaptam! Mind az olvasáshoz, mint az íráshoz! Tudatosabb vagyok ezen a téren, mármint a költői énemmel kapcsolatban. Több örömöm lett a művelésében, hiszem, hogy lehet értelme, hogy foglalkozni kell vele sokat. Műveltséget is szereztem.

2 A Magyar Író Akadémia nem hagyományos egyetemi képzés, hanem egyfajta mesterkurzus, ahol lehetőség nyílik az irodalom professzionális művelőivel való találkozásra, konzultációra, az íráskészség fejlesztésére, valamint a szépírói ambíciók értő, fejlődést segítő közegben való gyakorlására. Az előadások az íróvá válás folyamatáról, az írás születéséről és kulisszatitkairól, a személyes életútról, tapasztalatokról szólnak. A szemeszter célja, hogy testközelbe hozza a kortárs irodalom legismertebb képviselőit, illetve bepillantást engedjen az írók műhelytitkaiba, élményeibe, tapasztalataiba. A hallgatók folytatják tanulmányaikat a mesterkurzus második szemeszterén, mely kisebb létszámú csoportokkal indul, és az oktatás gyakorlatcentrikus órák keretében zajlik kortárs írók vezetésével. Itt már a Magyar Író Akadémia hallgatói mutathatják meg: ők hogyan írnak! TEMATIKA* A Magyar Író Akadémia nagy hangsúlyt fektet a folyamatos megújulásra és az állandóan színesedő képzési kínálatra. A nálunk előadást tartó írók fenntartják maguknak a jogot arra, hogy az itt megjelöltektől eltérjenek, ha úgy ítélik meg, hogy a hallgatók tanulását, előmenetelét az jobban szolgálja. A témalista folyamatosan bővül, az alábbi tematika az előadásoknak csak egy részét prezentálja. Női irodalom/ író nő, írónő, női olvasó. Történeti áttekintés, stílusjegyek, témaválasztás, van, vagy nincs. Milyen az író, mitől más, ha más a nézőpont, női erotika, női vallásosság, transzcedencia, női írói társulások. /Irodalmi Centrifuga./ Női karrier az irodalomban, nagyasszonyok, múzsák és feleségek. Mikor ír nő, család és irodalom, főállású anya, mellékállású írónő? Gyerekirodalom, babamesék, fiúmesék, klasszikus meséktől a 21. századig. Lehet-e internetre, mobilra mesét írni? Mitől klasszikus, s mitől modern a mese. Mesekönyv és illusztráció az író szemszögéből. Tanítson e a mese és mire a 21. században itt és most? Gyógymese vagy rémmese? A költő elkölti-e a szavakat vagy átkölti? A nyelvváltozás Ballasitól az emotikonig. Fordítás és ferdítés, avagy újrarakjuk a nyelvet! A nyelv zenéje, s a zene nyelve. Sétalovaglás műfajok között próza és vers, sétalovaglás irodalom és zene /Háy/ irodalom és képzőművészet közt. A ritmus kérdése az irodalomban. A ritmus kérdése az életben. Felnőttmesék. Gyerekmesék. Ki olvas kinek, kinek a szemével lát az író? A hitelesség kérdése az írásban. Élménygazdálkodás. Forráskutatás, hiteles nyelvhasználat. Az irodalmi management és marketing. Az online és offline irodalmi élet, kávéházak, körök, közösségi portál, a kritika szerepe, a siker és kudarc kezelése. Költő és fordító EGYETTES ÉLMÉNYE, a fordító formálja a költőt, vagy fordítva. Fordítás-e a nyelvi korszerűség? Magyarról MAGYARRA: Milyen nyelven írjunk? Fordítás és ferdítés. Milyen nyelv kell a világsikerhez? Magyar író írjon-e eleve világnyelven?

3 II. szemeszter: A szemináriumok tematikájáról az első szemeszter végén adunk részletes tájékoztatást. Az előző év tematikái a honlapról elérhetőek A kurzus moderátora, szakmai tanácsadója: V. Bálint Éva, aki között volt a Magyar Hírlap munkatársa, főmunkatársa majd rovatszerkesztője, jelenleg a Népszava tárcaírója. Kulturális tanácsadóként tevékenykedik, és munkáiban a magyarországi kultúra általános vonatkozásaival foglalkozik. Tehetségeket karol fel, és kulturális rendezvényeket szervez hazai és nemzetközi szinten. Kiknek ajánljuk a mesterkurzust? Asztalfiók íróknak Alkotásaikat értő közönséggel oszthatják meg, mesterekkel és hallgatótársakkal egyaránt. Segít az érvényesülésben, lehetőséget teremt a bekapcsolódásra az irodalmi vérkeringésbe. Megismerhetik a kortárs írók, kvázi a konkurenciájuk írói technikáit, átfogó képet kapnak a kortárs irodalomról. Választhatnak, hogy a mesterkurzuson előadó írók közül ki véleményezze írásukat, választásuk szerint a Litera és az Élet és Irodalom szerkesztői is elolvassák írásukat. A hallgatók ihletet meríthetnek az írótársak előadásaiból. Irodalomkedvelőknek A mesterkurzus testközelbe hozza a kortárs magyar irodalmat. Páratlan lehetőséget teremtve, hogy a tankönyvekben szereplő íróktól bárki személyesen hallgathassa meg, hogyan születtek legismertebb műveik. A Szépírói mesterkurzus nem író-olvasó találkozó, itt műhelytechnikákról, az írói mesterségről esik szó, amiről az írók más fórumon nem beszélnek, és mi olvasók is jobban megértjük műveiket az alkotási folyamat ismerete által. Exkluzív kulturális kikapcsolódás ez, ami máshol nem beszerezhető információkat, széleskörű irodalmi ismeretet biztosít irodalomkedvelő hallgatóinknak. Akik munkájukban írásos szövegeket alkotnak Az író és az üzletember is ugyanazzal a megoldandó feladattal küzdenek: a kommunikációs zűrzavarban szöveges üzeneteikkel hogyan hívhatják fel minél többek figyelmét. A szépíró ezt a szépirodalmi műfajok formájában teszi, míg az üzletember üzleti ajánlattal. Amennyiben hatékonyabbá szeretnénk tenni írásbeli kommunikációnkat, érdemes legolvasottabb kortárs íróinktól elsajátítani az írói technikákat, amelyeket később bárki átfordíthat saját üzleti gyakorlatára. Cégek számára előny: a mesterkurzus tandíja szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható.

4 Pedagógusoknak, magyartanároknak A mesterkurzuson megszerzett tudás az iskolai tanítási gyakorlatba, a tanórák rendjébe beépíthető. A pedagógus korszerűsítheti megszerzett ismereteit a magyar irodalommal kapcsolatban, élvezetesebbé teheti tanóráit az írókról szerzett személyes tapasztalatok, élmények átadásával. Pedagógusok számára előny, hogy a mesterkurzus pedagógus akkreditációval rendelkezik. Középiskolásoknak A kortárs irodalomra általában nem marad idő az iskolai tanórák keretében, miközben az érettségi vizsgán kötelező ismeret. A diákok a mesterkurzuson a tankönyvekben szereplő kortárs íróktól hallhatják a hiányzó ismereteket, lépéselőnyt szerezve ezzel az érettségi vizsgán, illetve a későbbi továbbtanulás során. Bölcsészkaros hallgatóknak Az egyetemek bölcsész karain a mesterkurzus oktatói közül csak néhányan oktatnak egy-egy felsőoktatási intézményben. Az egyetemi oktatásból még magyar nyelv és irodalom szakon is hiányzik az írás mesterségének tanítása intézményesített keretek között. A vizsga: az 1. szemeszter zárásaként önállóan alkotott szépirodalmi alkotás beadása szükséges szabadon választott témában és műfajban. Az írásokat az Élet és Irodalom, a Litera munkatársai és az előadó írók értékelik. A megszerezhető végzettség: irodalmi és alkalmazott írói referens. A mesterkurzus ideje: I. szemeszter: október december 18. Tíz héten keresztül minden szombaton óráig. II. szemeszter: február május. Minden szombaton óráig. Helyszíne: Budapest 1. szemeszter: Művészetek Palotája 2. szemeszter: P. Bureau Oktatási Központ, Budapest VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 22. Akkreditált képzés: A kurzus akkreditált felnőttképzés, amelynek feltétele a Felnőttképzési Akkreditációs Testület (FAT) regisztrációja. Ez egyaránt hasznos a jelentkezőknek, hiszen egy tanúsított, szigorú feltételeknek megfelelő és ellenőrzött képzésen vehetnek részt, hasznos azoknak a cégeknek, akik dolgozóikat szeretnék továbbképzésre beíratni hozzánk, valamint nekünk, szervezőknek, akik azt szeretnénk, hogy a képzés valóban magas színvonalon valósuljon meg. Figyelem, a szépíró mesterkurzus pedagógus-akkreditációval is rendelkezik!

5 Milyen változásokat hozott a hallgatók életében a Magyar Író Akadémia mesterkurzusa? A mesterkurzust záró véleményszondákra adott válaszokból szemezgettünk. Közönségtalálkozókra hívtak, több antológiában megjelentem, drámaírásra kaptam felkérést, a móri irodalmi újságot megcsinálhatom. Megjelentem nyomtatásban - köszönet érte. Így egyértelművé vált, hogy komolyan foglalkozzak az irodalommal és az írással. Sokkal fogékonyabb lettem a kortárs irodalom és szereplői iránt. Jó érzés volt, hogy Kornis Mihállyal megismerkedtem. Összebarátkoztam olyan emberekkel, akiknek szintén fontos az írás és az irodalom, és akikkel meg tudjuk beszélni az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Így most folyamatosan foglalkozom az írással, és nem csak áltatom magam, hogy <<majd egyszer író leszel >> Rengeteg új információval lettem gazdagabb és azt hiszem, fejlődött az íráskészségem is. Szakmailag elindított, új gondolatokra sarkallt. Nyíltabb lettem, meg merem mutatni másoknak az írásaimat. Mindig felkeltem időben szombat reggelenként, és egyszer sem gondoltam azt, hogy hiába való volt. Büszkébb vagyok a kortárs magyar irodalomra. Jobban meg is ismertem azt. Kinyílt a világ! Barátokat találtam és olyan emberek közt lehettem, akiknek hasonlóan fontos az irodalom, és hasonló az értékrendjük. Jobban tudom kontroll alatt tartani az írásaimban a hogyant, a mikéntet, a folyamatot átlátom, így jobban működik. Természetesebben több lettem általa, látom, hogy az én szakmám, az irodalomtudomány, nem csak belemagyarázza a művekbe a dolgokat, az írók igazolták. Mai kortárs irodalmat többet olvasok, jobban figyelek az írók nevére, ha könyvesboltban vagy könyvtárban járok. Még nagyobb, több ihletet kaptam! Mind az olvasáshoz, mint az íráshoz! Tudatosabb vagyok ezen a téren, mármint a költői énemmel kapcsolatban. Több örömöm lett a művelésében, hiszem, hogy lehet értelme, hogy foglalkozni kell vele sokat. Műveltséget is szereztem.

6 HALLGATÓINK MEGJELENT KÖNYVEI Hallgató neve Könyv címe Kiadó Kiadás ideje Bábel-Szűcs Szilvia Játszó Tér Novum Verlag Büky Anna Ó, az a férfi! I.A.T dr. Fodor Kinga Mit egyen a kutyám? Duna Könyvkiadó Farsang Erika Chili és Csokoládé Czuki & Honey Kiadó Győrffy B. Eszter A szélkakas csendje Filács Kiadó Hassa Talpag Réka Brunoli Kézikönyv kisbabáknak kezdő szülőkhöz Aposztrof Kiadó Matkovich Ilona Óriásszekrény Göncöl Kiadó Telkes Margit Leleteim I.A.T Bors Mari Bors Mari Fiatal férfit szeretni Elmesélő könyv felnőtteknek Micsoda különbség! Igaz szerelmi történetek: amikor a férfi fiatalabb a nőnél Jószöveg Műhely Kiadó magánkiadás dr. Fodor Kinga Mit egyen a macskám? Duna Könyvkiadó Kern Ágnes A balkán ízei AGNI Kiadó Ocsenás Gábor Dobj egy hatost! Szerelmeskönyv I. Ex-Imp Ördög A. Róbert Csontvázlíra Fekete Sas Kiadó Tornay Judit Halálunk óráján Európa Kiadó V. Szita Veronika A kabóca röpte - megható történetek Pallas Antikvárium Czéh Zoltán A Pókháló csillagkép I.A.T Horváth (EÖ) Tamás Vizek fészke Írott Szó Alapítvány - Magyar Napló Panyi Zita Mozaikpor Babits Kiadó V. Szita Veronika És Szent Lőrinc könnyei kicsordulnak Pallas Antikvárium Z. Arany Piroska Madárlátta Marczibányi Téri Művelődési Ház Kern Ágnes Ételek és életek Rendhagyó szabadkai szakácskönyv Grafoprodukt V. Szita Veronika És csillagport hord a szél Gonda Kiadó 2004.

7 A JELENTKEZÉS MENETE A jelentkezés menete: a jelentkezési lap visszaküldésével rendelheti meg a képzési szolgáltatást. A jelentkezési lap mellé kérjük, csatolja a legmagasabb iskolai végzettségének másolatát, illetve a kedvezményre jogosító dokumentum fénymásolatát. A jelentkezési lap beérkezését követően munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot a további teendőkkel kapcsolatban. A képzés ára: Teljes áron az I. szemeszter díja: Ft Kedvezményes áron az I. szemeszter díja: Ft Kedvezményre jogosultak a középiskolás diákok, bölcsész szakos hallgatók, szociálisan rászorulók, MUOSZ-tag újságírók, nyugdíjasok és GYES-en vagy GYED-en lévő kismamák. A kedvezményre való jogosultságot minden esetben igazolni kell! Különleges kedvezmény középiskolai, gyakorló pedagógusoknak, I. szemeszter: Ft Azok a pedagógusok vehetik igénybe a különleges kedvezményes árat, akik középiskolában tanítanak, kérjük, hogy a jelentkezési lapjuk mellé csatolják az erről szóló igazolást. Cégek számára előny: a képzés államilag akkreditált felnőttképzés (FAT-akkreditált), ami lehetővé teszi, hogy a képzés díját szakképzési hozzájárulásként számolja el. Pedagógusok számára előny: a képzés pedagógus-akkreditációval rendelkezik. A 80 tanórás képzés sikeres elvégzéséért a pedagógusok kreditpontokat kapnak. FIGYELEM! A hallgatói létszám korlátozott, tapasztalataink alapján a helyek az előjelentkezési szakaszban betelhetnek, ezért kérjük jelentkezési lapját mihamarabb küldje el! Elérhetőségek: Magyar Író Akadémia Postacím: Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 5. ½. emelet Telefon: További információkért forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Bencsik Tünde, , tunde.bencsik@dft.hu Fax: Web: iroakademia@dft.hu

8 Minőségfilozófia Mesterkurzusok Név, akit elismersz A mesterek köztünk vannak Nem hiszünk az elméleti szakember fogalmában, előadóink a szakma legismertebb és legelismertebb gyakorlati képviselői. tananyagunk egyedi és pótolhatatlan Kizárólag olyan ismereteket közvetítünk, amelyek a felsőoktatás és továbbképzés rendszeréből kimaradtak, és semmilyen tankönyvben sem találhatóak meg. A hallgatók gondolkodásmódjában új időszámítást kezdünk A résztvevőket nem cselekedni, hanem gondolkodni tanítjuk, és akkor önállóan is képesek lesznek uralni a cselekvéseiket. A résztvevők teljes emberi humánumát mozgósítjuk. Szemléletmódra hatunk, ami a gondolkodásban és cselekedetben is megmarad. Közösséget építünk A résztvevőket nyitottságra, együttműködésre és összetartásra ösztönözzük. Munka- vagy baráti kapcsolat alakul ki hallgatók és előadók között egyaránt. A szakma vérkeringésébe kapcsolunk Megteremtjük a lehetőséget az előadókkal való személyes kapcsolatra, hogy munkájáról mindenki legalább írásban visszaigazolást kaphasson. Hallgatóink sikere a mi sikerünk Eredményességünk mércéje nem csak a hallgatók elégedettsége. Akkor vagyunk igazán eredményesek, ha a hallgatóink sorsára, karrierjére kihat, hogy nálunk végeztek.

9 KIADVÁNYAJÁNLÓ Az első évfolyam előadásainak válogatott és szerkesztett változatát tartalmazó Hogy írunk mi? című könyvünket ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe, melyben 14 alkotó vall írói műhelytitkairól, az írással kapcsolatos viszonyáról. A felkért írók arra is próbálnak válaszolni, hogyan érvényesülhetünk az irodalmi piacon. Nem árulnak zsákbamacskát: felhívják a figyelmet az irodalmi közeg problémáira. De főleg a saját íróasztal, a saját magunkkal való szembesülés problémáira. Emellett mindenki mond, ha tud, néhány praktikus dolgot: Bächer Iván a szépírás és az újságírás kapcsolatáról, Békés Pál a gyerekirodalomról, Csaplár Vilmos a dokumentumanyagok hasznáról, Németh Gábor az irodalmi intézményekről. Ha én írónak készülnék, sok megfontolandót hallhattam volna Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Márton László, Spiró György, Szilágyi Ákos, Térey János és Vámos Miklós előadásában is. (részlet Károlyi Csaba kritikájából, Élet és Irodalom június 8., 23. szám) További induló mesterkurzusok: Etikett és protokoll mesterkurzus English Writing In Use Master Course Gerillamarketing mesterkurzus Prezentációs mesterkurzus

ÍGY ÍRUNK MI! Szépíró mesterkurzus (PL-4372)

ÍGY ÍRUNK MI! Szépíró mesterkurzus (PL-4372) ÍGY ÍRUNK MI! Berg Judit Csukás István Darvasi László Dragomán György Grecsó Krisztián Háy János Jókai Anna Kamarás István Karafiáth Orsolya Kornis Mihály Kukorelly Endre Lackfi János Müller Péter Sziámi

Részletesebben

Postacím: Budapest, 1065. Bajcsy-Zsilinszky út 5. ½. Emelet Telefon: 06 1 266-7601 Fax: 06 1 266 7603.Web: www.iroakademia.hu

Postacím: Budapest, 1065. Bajcsy-Zsilinszky út 5. ½. Emelet Telefon: 06 1 266-7601 Fax: 06 1 266 7603.Web: www.iroakademia.hu Pedagógus-akkreditáció alapítási és indítási engedély nyilvántartási szám:okm-3/12/2007 ÍGY ÍRUNK MI SZÉPÍRÓ MESTERKURZUS Oktatók: Balla Zsófia, Békés Pál, Bódis Kriszta, Csukás István, Garaczi László,

Részletesebben

IRODALMI MESTERKURZUS

IRODALMI MESTERKURZUS DIÁKOKNAK ÉS TANÁRAIKNAK 50% KEDVEZMÉNY! IRODALMI MESTERKURZUS KORTÁRS SZERZŐINK IRODALMI NAGYJAINKRÓL Radnóti és kortársai: József Attila, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Örkény István Radnóti és

Részletesebben

Postacím: Budapest, 1065. Bajcsy-Zsilinszky út 5. ½. Emelet Telefon: 06 1 266-7601 Fax: 06 1 266 7603.Web: www.iroakademia.hu

Postacím: Budapest, 1065. Bajcsy-Zsilinszky út 5. ½. Emelet Telefon: 06 1 266-7601 Fax: 06 1 266 7603.Web: www.iroakademia.hu Rendezők és dramaturgok: Marton László - Radnóti Zsuzsa Valló Péter - Békés Pál Ascher Tamás - Forgách András Novák Eszter - Kárpáti Péter Alföldi Róbert - Vörös Róbert Szirtes Tamás - Galambos Attila

Részletesebben

ÖNÉRTÉKESÍTÉSI MESTERKURZUS

ÖNÉRTÉKESÍTÉSI MESTERKURZUS ÖNÉRTÉKESÍTÉSI MESTERKURZUS KÉPZÉS TÁJÉKOZTATÓ PL-2944 Önértékesítési mesterkurzus a Reklámakadémia szervezésében Előadók Dr. Bánáti János (ügyvéd), Kispesta Zsuzsa (pszichológus), Majoros István (Egon

Részletesebben

Közbeszerzési szakértő képzés az új közbeszerzési törvény megjelent változásai alapján

Közbeszerzési szakértő képzés az új közbeszerzési törvény megjelent változásai alapján Rendelkezik közbeszerzési végzettséggel és fontos Önnek a szakmai fejlődés? Csak az aktualitások érdeklik, és nem szeretne az általánosságokkal foglalkozni? Nincs ideje elméleti előadásokat hallgatni,

Részletesebben

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Ni-Mo Art Bt. szervezésében megrendezésre kerülő, hat alkalomból álló előadás-sorozatunkról, amelynek címe:

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Ni-Mo Art Bt. szervezésében megrendezésre kerülő, hat alkalomból álló előadás-sorozatunkról, amelynek címe: Tisztelt Érdeklődő! Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Ni-Mo Art Bt. szervezésében megrendezésre kerülő, hat alkalomból álló előadás-sorozatunkról, amelynek címe: PROTOKOLL, ETIKETT ELŐADÁSOK ÉS WORKSHOP

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolája Felvételi tájékoztató

Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolája Felvételi tájékoztató Alapítva 1885-ben Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolája Felvételi tájékoztató 2016-2017. tanév Iskolánkban közgazdasági ágazatban folytatunk oktatást a 9-13. évfolyamon.

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program 2015 februárjától továbbra is négy, ingyenesen végezhető távoktatási kurzussal, havonta, szombatonként megrendezett készségfejlesztő tréningekkel, és az

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

Továbbképzési tájékoztató 2018.

Továbbképzési tájékoztató 2018. Személyiségfejlődés és fejlesztés az óvodában 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 27282/34/2016. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1 KÉPZÉSI

Részletesebben

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax.

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax. Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola OM azonosító: 201166 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény Akkreditált ECL Nyelvvizsga-szervező Központ Azonosító: 036025 Tagintézmény-vezető: Dr.

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

Korszerű óvodavezetés a köznevelés új rendszerében 30 óra

Korszerű óvodavezetés a köznevelés új rendszerében 30 óra Korszerű óvodavezetés a köznevelés új rendszerében 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 43/204/2014. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN A képzés célja A vállalkozások hatékonyságának növelése a munkatársak kommunikációs technikájának, eszközeinek,

Részletesebben

Továbbképzési tájékoztató 2018.

Továbbképzési tájékoztató 2018. Agresszió- és konfliktuskezelés óvodapedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 23/221/2015. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Tehetséggondozó képzésünkben nyolc e-learning kurzussal várjuk diákjaikat az MCC Középiskolás Programjába. A Programban való részvétel ingyenes, a távoktatási

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI JELENTKEZÉSI LAPOT ÉS A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ DOKUMENTUMMÁSOLATOKAT 2011. FEBRUÁR 15-ÉIG A KÖVETKEZŐ CÍMRE KELL BEKÜLDENI:

A FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI JELENTKEZÉSI LAPOT ÉS A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ DOKUMENTUMMÁSOLATOKAT 2011. FEBRUÁR 15-ÉIG A KÖVETKEZŐ CÍMRE KELL BEKÜLDENI: ELTE-TÓK Intézmény elérhetősége: 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: (1) 487-8100 Honlap: http://www.tok.elte.hu/to Felvételivel kapcsolatos egyéb elérhetőség: Tanulmányi Osztály I. em. 136.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP Az Év Képzési Programja PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1.) A program címe: V e z e t ő k é p z é s "Vezetőképzés: Fiatal vezetők, a vezetői utánpótlás, illetve a frissen kinevezett vezetők kompetencia-fejlesztése

Részletesebben

OMHV eredmények intézményi szintű összesítése, értékelése 2015/2016. tanév tavaszi félév

OMHV eredmények intézményi szintű összesítése, értékelése 2015/2016. tanév tavaszi félév OMHV eredmények intézményi szintű összesítése, értékelése 2015/2016. tanév tavaszi félév Kedves Hallgatóink! A 2015/2016. tanév tavaszi szemeszterében az előző félévekhez hasonlóan az oktatói munka hallgatói

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2015/2016-os tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2015/2016-os tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2015/2016-os tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP Az Év Képzési Programja PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1.) A program címe: V e z e t ő k é p z é s "Vezetőképzés: Fiatal vezetők, a vezetői utánpótlás, illetve a frissen kinevezett vezetők kompetencia-fejlesztése

Részletesebben

KRE-BTK NAPPALI KÉPZÉSEK. ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Önköltség Képz. idő. Képz. terület

KRE-BTK NAPPALI KÉPZÉSEK. ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Önköltség Képz. idő. Képz. terület KRE-BTK NAPPALI KÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Munka- Fin. idő rend forma Meghirdetett képzés szint A N K germanisztika [néderlandisztika] 170 000 Ft 6 1 < 2 A N K germanisztika

Részletesebben

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre szeretettel vár minden érdeklődőt márciusi programjaira, a Mit vétettem? Író-olvasó találkozóra és a GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

KULTURÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. Tudást adunk a munkához!

KULTURÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. Tudást adunk a munkához! KULTURÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Tudást adunk a munkához! Edutus Főiskola 2014 Kulturális szakembereknek kínálunk olyan kultúra-gazdaságtani, vállalkozási, marketing, vezetési és szervezési

Részletesebben

JAJ ne, megint beszélnem kell! - ki ne érezte volna már ezt, amikor. Legyen a szavak mestere! A mesterek:

JAJ ne, megint beszélnem kell! - ki ne érezte volna már ezt, amikor. Legyen a szavak mestere! A mesterek: JAJ ne, megint beszélnem kell! - ki ne érezte volna már ezt, amikor felkérték előadónak egy konferenciára? kínos bejelentést kellett közölnie munkatársaival? nyilatkoznia kellett a médiában? beszédet kellett

Részletesebben

A 2014-es felsőoktatási felvételi eljárás

A 2014-es felsőoktatási felvételi eljárás A 2014-es felsőoktatási felvételi eljárás A jelentkezés rendje Általános tudnivalók A felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelenése : 2013. december 16. Esetleges változások( ún. pótkötet) a tájékozatóban

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató Beiskolázási tájékoztató A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium (OM azonosító 035987) a 2019/2020. tanévre a következő képzési formákat hirdeti meg: Négyosztályos gimnáziumi

Részletesebben

A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja

A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja Mély levegő címmel irodalmi találkozót tartottunk iskolánkban A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja november 9. és 11. között került megrendezésre. A rendezvényt,

Részletesebben

MODERN ÜZLETI SZAKÚJSÁGÍRÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

MODERN ÜZLETI SZAKÚJSÁGÍRÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS MODERN ÜZLETI SZAKÚJSÁGÍRÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2015 Képzés célja olyan gyakorlott, magabiztos gazdasági és médiakommunikációs ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik képesek

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv 017 szeptemberétől országos szinten új rendszerű tanárképzés jelenik meg a felsőoktatásban, mivel a korábbi, bolognai rendszerű tanárképzések

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

Továbbképzési tájékoztató 2018.

Továbbképzési tájékoztató 2018. Együttnevelés: integráció, inklúzió 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 23/145/2015. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS. Mintatanterv

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS. Mintatanterv ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv 017 szeptemberétől országos szinten új rendszerű tanárképzés jelenik meg a felsőoktatásban, mivel a korábbi, bolognai rendszerű tanárképzések

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2017 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma OM azonosító száma: /003

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma OM azonosító száma: /003 Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma OM azonosító száma: 203052/003 Cím: 6720 Szeged, Horváth Mihály u. 2-6. Telefonszám: 62/547-160 Fax: 62/547-160 E-mail: epki@vedres.sulinet.hu

Részletesebben

MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ (OKJ 54 344 02 0000 00 00) 2013. nyár Budapest 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK A képzésbe való bekapcsolódás feltételei: A Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak tájékoztatója

Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak tájékoztatója Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak tájékoztatója A képzés célja: A Külügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzés célja a kortárs diplomácia és nemzetközi kapcsolatok működésének magasabb

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2016/2017-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar Szakmai önéletrajz Név: Győri János Születési hely: Budapest, Magyarország Születési idő: 1956. 04. 01. Állampolgárság: magyar Jelenlegi munkahely: ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája Jelenlegi beosztása:

Részletesebben

A továbbképzés részvételi díja: 19.500 Ft/fő a 6 alkalmas szakmai műhelyen

A továbbképzés részvételi díja: 19.500 Ft/fő a 6 alkalmas szakmai műhelyen É S Z A K - A L F Ö L D I R E G I O N Á L I S S Z O C I Á L I S F E J L E S Z T Ő, T A N Á C S A D Ó É S M Ó D S Z E R T A N I K Ö Z P O N T K O N Z O R C I U M P A R T N E R E 2 0 1 1. F E B R U Á R Kedves

Részletesebben

Jelentkezési felhívás a szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre

Jelentkezési felhívás a szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre Jelentkezési felhívás a 2014. szeptemberben induló Felnőttoktatási fejlesztő szakirányú továbbképzésre Kiknek ajánljuk ezt a képzést? A képzést ajánljuk - közoktatási és szakképző intézményeknek vezetőinek,

Részletesebben

Hogyan csináljon kampányt minimális pénzből? Szeretné, ha üzenete kitűnne a tömegből?

Hogyan csináljon kampányt minimális pénzből? Szeretné, ha üzenete kitűnne a tömegből? Hogyan csináljon kampányt minimális pénzből? Szeretné, ha üzenete kitűnne a tömegből? a gerillamarketing: költséghatékony egyszerű kreatív kísérletező drasztikus váratlan Meghökkentő A mesterkurzuson a

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAKOK BEMENETI FELTÉTELEI A 2019A FELVÉTELI ELJÁRÁSBAN

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAKOK BEMENETI FELTÉTELEI A 2019A FELVÉTELI ELJÁRÁSBAN TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAKOK BEMENETI FELTÉTELEI A 2019A FELVÉTELI ELJÁRÁSBAN A rövid ciklusú tanári mesterképzési szakokat a kar kizárólag levelező tagozatos formában hirdeti. A képzés levelező munkarenden

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

BOLYAI JÁNOS SZAKGIMNÁZIUM NEVELŐTESTÜLETE. Viselt név keresztnév Szakképzettségek, végzettségek Pedagógus szakvizsgák

BOLYAI JÁNOS SZAKGIMNÁZIUM NEVELŐTESTÜLETE. Viselt név keresztnév Szakképzettségek, végzettségek Pedagógus szakvizsgák 1 BOLYAI JÁNOS SZAKGIMNÁZIUM NEVELŐTESTÜLETE 2 3 4 5 Viselt név vezetéknév Bárány Bellon Bodor Viselt név keresztnév Szakképzettségek, végzettségek Pedagógus szakvizsgák Andrea Csaba János Gyula angol

Részletesebben

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra

Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Korszerű iskolavezetés a köznevelés új rendszerében 60 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 43/44/2014. (blended learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 1

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. október 20. Minőségfejlesztési beszámoló részei Egyetemi Minőségfejlesztési Program és Minőségügyi Kézikönyv elkészülése 2016. tavaszi

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma 7300 Komló, Alkotmány u. 2. OM azonosító: 201286 Telephely kódja: 013 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482367 E-mail:

Részletesebben

oktatóközpont ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ FOCUS OKTATÁSI KFT.

oktatóközpont ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ FOCUS OKTATÁSI KFT. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ FOCUS OKTATÁSI KFT. Általános információk Képzések típusa: Képzéseinket az oktatás intenzitása szerint csoportosítjuk. Ezen szempontok szerint a Résztvevők választhatnak a hétközi,

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

Közérthető közbeszerzés Workshop

Közérthető közbeszerzés Workshop Közérthető közbeszerzés Workshop Workshop az új Közbeszerzési törvény alkalmazására való felkészülésre, és a jelenleg hatályos Közbeszerzési törvény alkalmazását érintő kérdések megvitatására. 2011. szeptember

Részletesebben

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról A verseny megrendezésének időpontja: 2019. 03. 05. rendező intézményének neve: szervezőjének neve, beosztása: Kerekes Gábor Imre, Művész

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

Szakiskolai alapozó képzés osztály nappali tagozat (tandíjmentes)

Szakiskolai alapozó képzés osztály nappali tagozat (tandíjmentes) Szakiskolai alapozó képzés 9-10. osztály nappali tagozat (tandíjmentes) Alapozó képzésünket azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik befejezték a 8. osztályt és szeretnének 9-10. osztály elvégzése után szakiskolai

Részletesebben

ASC Workshop. szakmai továbbképzés akadémiai oktatóknak. 2014. szeptember 26. HTTP Alapítvány Budapest/WebEx

ASC Workshop. szakmai továbbképzés akadémiai oktatóknak. 2014. szeptember 26. HTTP Alapítvány Budapest/WebEx ASC Workshop szakmai továbbképzés akadémiai oktatóknak 2014. szeptember 26. HTTP Alapítvány Budapest/WebEx Mai program I. Köszöntő és a megújult továbbképzés-sorozat bemutatása 14:30-14:45 Rendhagyó köszöntő

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2017/18

Felvételi tájékoztató 2017/18 Felvételi tájékoztató 2017/18 Tomori Pál Magyar - Angol Két tanítási nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium Cím: 1223 Budapest, Művelődés utca 21-27. Telephely kód: 001 Telefon: 06 1 362-1551 OM azonosító:

Részletesebben

Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban

Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban Képzési igények a MELLearN Felsőoktatási Hálózatban Sass Judit (BCE) - judit.sass@uni-corvinus.hu Bodnár Éva (BCE) - eva.bodnar@uni-corvinus.hu Kálmán Anikó (BME) - drkalmananiko@gmail.com Célok, előzmények

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019 Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019. OM azonosító: 203058 Feladatellátási hely: Cím: 1134 Budapest, Váci út 21. Tel.:1-3208-233 Web: www.bolyai-szakgimnazium.hu

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára FŐVÁROSI FORDULÓ A verseny pedagógiai célja: a tehetséggondozás,

Részletesebben

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ OKJ 55 344 05 szakképesítés-ráépülés 1 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Készüljön fel a változásokra Ön is, és szerezze meg az IFRS mérlegképes könyvelő

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1.) A pályázat címe: PROFESSZIONÁLIS ÉRTÉKESÍTÉS PROFESSZIONÁLIS ÉRTÉKESÍTŐ - továbbképző tanfolyam (komplex értékesítési-értékesítői kompetencia-fejlesztő képzési

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

OLVASNAK? NEM OLVASNAK? A Z GENERÁCIÓ OLVASÁSI SZOKÁSAIRÓL. Komló-Szabó Ágnes Eger, június 29.

OLVASNAK? NEM OLVASNAK? A Z GENERÁCIÓ OLVASÁSI SZOKÁSAIRÓL. Komló-Szabó Ágnes Eger, június 29. OLVASNAK? NEM OLVASNAK? A Z GENERÁCIÓ OLVASÁSI SZOKÁSAIRÓL Komló-Szabó Ágnes Eger, 2017. június 29. Olvasás Olvasni! Olvass! Olvasni. Olvasás. Szeress! Álmodj! Mindent kötelezővé lehet tenni? Azonnal menj

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2012 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2016 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Beszédművelés Tantárgy kódja BTA1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 0+2 gyak.) gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

A tanácsadó szerepe az OKJ-s képzésekben, illetve a felnőttek szakma váltása előtt F A R K A S L E N G Y E L I N G R I D

A tanácsadó szerepe az OKJ-s képzésekben, illetve a felnőttek szakma váltása előtt F A R K A S L E N G Y E L I N G R I D A tanácsadó szerepe az OKJ-s képzésekben, illetve a felnőttek szakma váltása előtt F A R K A S L E N G Y E L I N G R I D 2 0 1 4. O K T Ó B E R 3 0. A téma aktualitása Hol tart a mai felnőttképzés? Ki

Részletesebben

A bemutatót készítette: Kegyesné Szekeres Erika és Paksy Tünde

A bemutatót készítette: Kegyesné Szekeres Erika és Paksy Tünde Germanisztika (német) alapszakos képzés A Miskolci Egyetem Német Nyelv-és Irodalomtudományi Tanszékén Tájékoztató Germanisztika, német alapszakos bölcsész képzésről a Miskolci Egyetemen SZERETETTEL KÖSZÖNTÜNK

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020. Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma 8200 Veszprém, Csap u. 9. Tel: 88/560-590 Fax: 88/560-570 Igazgató: ifj. Szathmáry Árpád Pályaválasztási felelős: Juhász Tamás

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája OM azonosító száma: /002

Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája OM azonosító száma: /002 Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája OM azonosító száma: 203052/002 Cím: 6724 Szeged, Kodály tér 1. Telefonszám: 62/550-486 Fax: 62/550-486 E-mail: isktitkar@kossuthzs-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete 2016/2017-es tanév őszi félév

Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete 2016/2017-es tanév őszi félév Keleti nyelvek és kultúrák alapszak japán szakirány I-III. évfolyam, japán minor, Japanológia mesterképzési szak I-II. évfolyam 1 BJP 4210 Japán irodalomtörténet I. előadás 2x45 2 BJP 9210 Japán irodalomtörténet

Részletesebben

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things...

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things... EURO Szakiskola és Szakközépiskola, Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium EURO Vocational School and Secondary Technical School, Bilingual Baptist Secondary Grammar School és vállalkozz nagy tettekre...

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2016/2017-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B OM azonosító: 201286 Telephely kód: 001 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482-367 E-mail: gimnazium@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások I. Demográfiai kérdések 1. Az Ön életkora? Kérjük, jelölje meg a megfelelő választ! 14-18 éves 13 19 % 19-25 éves 8 12 % 26-40 éves 14 20 % 41-65 éves 25 36 % 65 év feletti 9 13 % 2. Legmagasabb iskolai

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2016/2017-es tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail:

Részletesebben

EUROMENEDZSER szakirányú továbbképzés. Uniós és vezetési ismeretek kiváló MAB - minősítéssel

EUROMENEDZSER szakirányú továbbképzés. Uniós és vezetési ismeretek kiváló MAB - minősítéssel EUROMENEDZSER szakirányú továbbképzés Uniós és vezetési ismeretek kiváló MAB - minősítéssel Edutus Főiskola 2015 A képzés célja a változó európai feltételekhez igazodó legkorszerűbb ismeretanyag átadása

Részletesebben