Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. IMP3rove felmérés és értékelő jelentések eredménye

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. IMP3rove felmérés és értékelő jelentések eredménye"

Átírás

1 Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. IMP3rove felmérés és értékelő jelentések eredménye A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából, a TÁMOP C-14/KONV azonosító számú projekt keretében a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. innovációmenedzsment teljesítmény felmérésére a augusztus 18-án került sor, a cég pécsi telephelyén (7634, Pécs Ürögi fasor 2/a). A Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. részéről a felmérésen részt vettek: - Dr. Lustyik György, ügyvezető igazgató - Dr. Czéh Árpád - Dr. Nagyéri György - Kiss Bálint A vállalkozás innovációs tevékenységének, szervezetének felmérését az IMP3rove nevű nemzetközi innováció menedzsment tanácsadási módszertan segítségével végeztük el. Az IMP3rove módszer segít meghatározni az innovációs folyamatok erős és gyenge pontjait, beazonosíthatók a cégen belül azok a területek, ahol változtatásra lehet szükség, amit tovább kell fejleszteni annak érdekében, hogy az innováció pozitív gazdasági hatása minél jobban érvényesüljön. A felmérés 5 kérdéscsoportot ölel fel, az innováció-menedzsment különböző területeiről: Forrás:

2 A felmérés jelen esetben a felső- és középvezetői szintű véleményt tükrözi a cég innovációs teljesítménye, innováció-menedzsment folyamatok vonatkozásában. Az IMP3rove felmérést követően a cégvezetés az IMP3rove adatbázisból a magyarországi cégeken kívül az alábbi országokat, térségeket jelölte meg összehasonlító jelentések generálása céljából: Magyarország, Dánia, Németország, Cseh Köztársaság, Amerikai Egyesült Államok, Románia, Európai Unió. Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar, valamint a Tudásintenzív szolgáltatás/tudományos kutatás-fejlesztés ágazatokon belül az IMP3rove benchmark rendszer az alábbi elemszámokat adta az egyes megjelölt országok vonatkozásában: - Hazai cégek: Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar 18 vállalkozás, Tudományos Kutatásfejlesztés 4 vállalkozás - Dánia: Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar esetében az adatbázisban nem szerepel dán cég, Tudományos Kutatás-fejlesztés 1 vállalkozás az adott ágazatban. - Németország: Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar 48 vállalkozás, Tudományos Kutatásfejlesztés 2 vállalkozás - Cseh Köztársaság: Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar 3 vállalkozás, Tudományos Kutatás-fejlesztés 0 vállalkozás - Amerikai Egyesült Államok: Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar 0 vállalkozás, Tudományos Kutatás-fejlesztés 0 vállalkozás - Románia: Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar 0 vállalkozás, Tudományos Kutatásfejlesztés 0 vállalkozás - Valamennyi ország: Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar 253 vállalkozás, Tudományos Kutatás-fejlesztés 58 vállalkozás Az IMP3rove rendszer nem tesz lehetővé országcsoportokra szűrést, így Európai Uniós összehasonlítást nem sikerült generálni. A szakértői (IMP3rove Guide) lista alapján a szakértők közel 95%-ban az Európai Unió tagállamaiban tevékenykednek, az Európai Unión kívüli országokban működő IMP3rove szakértők által végzett felmérések száma csekély (általában a szakértők ugyan regisztráltak, felmérést még nem végeztek). Ez alapján feltételezhető, hogy az adatbázisban szereplő vállalkozások közel 95%-ban az Európai Unió tagállamaiban működnek, tehát az összes országra vonatkozó adatok többnyire fedik az Európai Uniós adatokat. A fentieknek megfelelően 5 összehasonlító, benchmark jelentés letöltésére került sor, amelyek közül mindössze 4 jelentés tekinthető relevánsnak az összehasonlítás alapjául szolgáló mintaszám alapján,

3 1 jelentés (hazai tudományos kutatás-fejlesztés ágazati összehasonlítás) az alacsony elemszám miatt csak informatív jellegű. 1. Az adatbázisban szereplő, Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar ágazati magyar vállalkozások adataival összehasonlítás (mérettől, működési évektől függetlenül): 18 cég adataival összehasonlító jelentés 2. Az adatbázisban szereplő, Tudományos kutatás-fejlesztés ágazati magyar vállalkozások adataival összehasonlítás (mérettől, működési évektől függetlenül): 4 cég adataival összehasonlító jelentés 3. Az adatbázisban szereplő, Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar ágazati német vállalkozások adataival összehasonlítás (mérettől, működési évektől függetlenül): 48 cég adataival összehasonlító jelentés 4. Az adatbázisban szereplő, Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar ágazati vállalkozások adataival összehasonlítás (országtól, mérettől, működési évektől függetlenül): 253 cég adataival összehasonlító jelentés 5. Az adatbázisban szereplő, Tudományos kutatás-fejlesztés ágazati vállalkozások adataival összehasonlítás (országtól, mérettől, működési évektől függetlenül): 58 cég adataival összehasonlító jelentés Általános megjegyzések Mind a Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar, mind a Tudományos kutatás-fejlesztés vállalkozásokkal összehasonlítva a cég innováció-menedzsment teljesítménye kiemelkedő, a nemzetközi összehasonlításban és az adatbázisban szereplő hazai vállalkozásokat is tekintve. Az 5 benchmark jelentés hasonló eredményeket mutat: - Innovációs stratégia: a cég alapvetően meghatározza az innováció-menedzsment irányokat, a jövőbeli fejlesztési elképzeléseket. Átgondolt kutatás-fejlesztési tervezés zajlik, az innovációs stratégia mentén. - Innovációs szervezet és kultúra: valamennyi benchmark csoporthoz képest kiemelkedő a cég teljesítménye, ami azt jelzi, hogy az innováció-menedzsment kultúra kialakult a cégnél, bejáratott módon, igény szerint sztenderdizált vagy egyedi eljárások mentén valósítják meg az innovációs projekteket. Az innovációs hálózatok kiterjedt kapcsolatrendszert jelölnek. - Innovációs életciklus folyamatok: az ötletmenedzsment, termék/szolgáltatásfejlesztés, piacra vitel, folyamatos fejlesztés folyamatok megfelelően szervezettek és dokumentáltak. Az életciklus folyamat-menedzsment valamennyi benchmark csoport esetében átlag feletti, illetve a növekedési bajnokok értékei feletti eredményeket mutat. - A megvalósulást segítő feltételek, mint például az informatikai, vállalati imázs, HR menedzsment folyamatok a hazai és az összes adatbázisban szereplő vállalathoz képest kiemelkedő eredményt mutatnak.

4 - Az Innovációs eredmények mutatók elsősorban a gazdasági, pénzügyi mutatókra vonatkoznak, és abszolút értékeket hasonlít össze (árbevétel ezer Euróban megadva). Nemzetközi összehasonlításban ezek az adatok, az összehasonlítás eredménye félrevezető lehet, a pénzben megadott értékek kizárólag hazai cégek adataival összevetve értelmezhetők. Ugyanakkor az eredmény-indikátorok a hazai cégek vonatkozásában is messze elmaradnak az átlagtól, egyedül a németországi átlagos adatokat közelíti meg a mutató. 1. Az adatbázisban szereplő, Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar ágazati magyar vállalkozások adataival összehasonlítás Az IMP3rove módszertan által érintett kérdéscsoportok közül több területen kiemelkedő eredményt tud a cég felmutatni, mind az átlaghoz, mind az adott kategória felső 10 %-át képviselő növekedési bajnokokhoz képest: innovációs stratégia, innovációs szervezet és kultúra (motiváció, ötletgenerálás, innovációs partnerség), innovációs életciklus folyamatok és a megvalósulást segítő feltételek esetében. Az innovációs eredmények ugyanakkor jelentősen elmaradnak a növekedési bajnokoktól és az átlagtól. Kiemelkedő területek: - Innovációs projektek sikerrátája, mind a radikális és járulékos innovációs projektek esetében - Ötletmenedzsment, a fejlesztési ötletek több szakterület általi értékelése és megvitatása, a sikeresnek ítélhető projektötletek fejlesztési szakaszba juttatása - Innovációs projektek kiegyensúlyozottsága (kisléptékű és radikális, kockázat és megtérülés, hosszú-rövidtávú tervezés) - Belső erőforrásokra alapozott ötletek, termékek, szolgáltatások piacra vitele (szabadalmak nem jellemzőek) - Innovációra való szervezeti és kulturális felkészültség (felső középvezetői és alkalmazotti szint innovációra való hajlama) kiváló - Innovációs partnerség, kiterjedt szakmai hálózat - Legjövedelmezőbb termékek/szolgáltatások életciklusa alapján kedvező megtérülési idő, életciklus hossz és piacra viteli idő - Fejlesztésekről gyors döntés, működő ötletmenedzsment, megfelelő ötletből-fejlesztés időtartam - Folyamatos vevői adat- és visszajelzés nyomon követés - Vállalati ösztönzők rendszere 2. Az adatbázisban szereplő, Tudományos kutatás-fejlesztés ágazati magyar vállalkozások adataival összehasonlítás Az adatbázisban szereplő 4 Tudományos kutatás-fejlesztés ágazati besorolású céggel való összehasonlítás kizárólag tájékoztató jellegű, releváns következtetések levonására nem ad lehetőséget.

5 - Az innovációhoz való hozzáállás a középvezetői és foglalkoztatottak szintjén nem éri el a többi vállalkozás átlagos értékét. - Az innovációs partnerség, partneri hálózat kiemelkedő, ugyanakkor a partneri kört intenzívebben célszerű bevonni az ötletgenerálásba, fejlesztési elképzelések kialakításába. - Az évente felvetett és regisztrált járulékos és radikális ötletek száma mind a növekedési bajnokok, mind az átlagos értéktől elmarad. - Kiemelkedő a fejlesztési folyamatok, innovációs projektek tervezése az indikátorok meghatározásától kezdve a szenderdizált eljárások, mérföldkövek, költségek tervezése és nyomon követése vonatkozásában. 3. Az adatbázisban szereplő, Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar ágazati német vállalkozások adataival összehasonlítás Az adatbázisban szereplő 48 németországi biotechnológiai (gyógyszerészet, vegyipar) ágazatban működő vállalkozáshoz képest az innovációs stratégia jellegzetességei kiemelkedőek. - Az innovációs stratégia megvitatásának és kommunikálásának szintje a felső-vezetésben megfelel a növekedési bajnokoknál tapasztalt szinttel, és némileg meghaladja az átlagot. Az innovációs stratégia elfogadásának és hasznosulásának szintje a középvezetők és alkalmazottak között azonban elmarad az átlagtól (és a növekedési bajnokok értékétől). - Az innovációs partnerség a német vállalatokkal összehasonlítva is kiemelkedő. - Az egyes termékek és szolgáltatások piacra viteli és megtérülési ideje bár becsült érték került megadásra messze felülmúlja a növekedési bajnokok értékeit, sokkal rövidebb idő alatt képes a cég egy-egy terméket, szolgáltatást piacosítani, mint a német versenytársak. - Az évente felvetett és regisztrált járulékos és radikális ötletek száma mind a növekedési bajnokok, mind az átlagos értéktől jelentősen elmarad. - Innováció projektek tervezésekor és indításakor indikátorok meghatározására sor kerül, a cég a német vállalkozásokhoz képest kiemelkedően hasznosítja a korábbi projektek tapasztalatait. - A német növekedési bajnokok a cég által megadott 15 %-ot jelentősen meghaladó mértékben (a növekedési bajnokok az innovációs költségvetési keretük 38%-át) különítik el hosszú távú innovációs projektekre. - A cég innovációs eredményei körülbelül megfelelnek a német vállalkozások átlagának, de jelentősen elmaradnak a növekedési bajnokoktól. - A termék-innováció sokkal hangsúlyosabb a német cégek esetében, a vállalkozások átlagosan 67 %-ban a termék-innovációt helyezik a profitot hozó innovációs területek közül az első helyre (cég által becsült érték 40 %). 4. Az adatbázisban szereplő, Biotechnológia, gyógyszerészet, vegyipar ágazati vállalkozások adataival összehasonlítás, összes ország Az adatbázisban szereplő 253 Biotechnológia (gyógyszerészet, vegyipar) ágazati vállalkozáshoz képest leginkább az innovációs stratégia jellegzetességei, valamint a megvalósulást segítő feltételek (IT, HR, projektmenedzsment) a legszembetűnőbb pozitív eredmények. Hasonlóan a többi benchmarkhoz, az

6 innovációs eredmények elmaradnak az átlagtól, a növekedési bajnokokhoz képest jelentős mértékben. - Az innovációs projektek kiértékelése többsíkú, mind a költségekre, időtávra, kockázatokra és megtérülésre vonatkozik. Az ágazatban felmért vállalkozásoknál, a növekedési bajnokoknál sem jellemző ilyen mértékű értékelés. - Külső együttműködői kör, innovációs partnerség, hálózat kiemelkedő. - A termék- és folyamat fejlesztések eredményének piacra viteli ideje, megtérülése messze jobb értéket mutat az átlagnál és a növekedési bajnokoknál (versenyelőny!). A radikális és járulékos innovációs projektek sikerrátája kiemelkedő. - Kevés az évente regisztrált ötlet, viszont a kiválasztott ötleteket fejlesztési szakaszba továbbviszik, és a termékek, szolgáltatások piacosítása is magas szintű. - A formalizált folyamatok (mérföldkövek, felelősök meghatározása, előzetesen indikátorok kijelölése) nagymértékben segítik a fejlesztési folyamatokat. Az innovációs projektek során teljes mértékben meghatározott menedzsment és monitoring folyamatok zajlanak, míg ez nem jellemző sem a növekedési bajnokokra, sem az átlagra az adott benchmark csoportban. - Kiemelkedően magas eredményeket mutat a jelentés az ösztönzők és jutalmak körét tekintve, a korábbi innovációs projektek tapasztalatainak hasznosítása, valamint az időminőség- és költségtényezőkre vonatkozó indikátorok meghatározása terén. - A cégen belülről fakadó szerves növekedés dominál (100%), a nemzetközi versenytársaknál 20 %-ban egyéb, külső tényezők (összeolvadás, vállalat-felvásárlás) hatnak az üzleti eredmény növekedésére. 5. Az adatbázisban szereplő, Tudományos kutatás-fejlesztés ágazati vállalkozások adataival összehasonlítás, összes ország Az 58 tudományos kutatás-fejlesztést folytató, adatbázisban szereplő vállalkozással összehasonlítva az innovációs eredményeket kivéve valamennyi területen, szinte valamennyi kérdés esetében jobb eredményt produkál a Soft Flow Kft. a nemzetközi versenytársaknál. - Két kérdéskör esetében figyelhető meg kismértékű elmaradás az átlagos értékektől: 1) A felsővezetői szinten az innovációs stratégiához kapcsolódó elfogadás és hasznosulás mértéke, középvezetői szintű az információátadás intenzitása maradnak el mindössze a növekedési bajnokok értékeitől. Ugyanakkor mindhárom szervezeti hierarchiaszint esetében kiemelkedő az innovációra való elkötelezettség, újító gondolkodás. 2) Az évente felvetett és regisztrált ötletek száma nem éri el a növekedési bajnokok, sem az átlag értékeket. Összefoglaló következtetések, javaslatok - Az önértékelésen alapuló felmérés összefoglaló eredménye, hogy a cég innovációs teljesítménye kiemelkedő valamennyi benchmark csoportban, az innovációs eredmények kivételével valamennyi területen meghaladja a növekedési bajnokok teljesítményét. Az önértékelés a támogatott felmérés tapasztalatai alapján validálásra került (az önértékelés adatai reálisnak és megalapozottnak értékelhetők).

7 - A biotechnológiai (gyógyszerészet, vegyiparral kiegészülve) ágazati vállalkozásokhoz képest az egyes termékek és szolgáltatások piacra viteli és megtérülési ideje bár becsült érték került megadásra messze felülmúlják a növekedési bajnokok értékeit, sokkal rövidebb idő alatt képes a cég egy-egy terméket, szolgáltatást piacosítani, mint a versenytársak. Ez jelentős versenyelőnyt biztosíthat a nemzetközi piacon, különösen az ágazat innovációs fókuszát, az innovációs elvárásokat figyelembe véve. Hasonló eredményt mutat a német ágazati cégekkel való összehasonlítás is. - Az évente felvetett és regisztrált, innovációs projektek alapjául szolgáló ötletek száma jelentősen elmarad a hazai és a külföldi versenytársakétól. Az ötletgenerálás formalizált és informatikai háttérrel megtámogatott bár a felmérésen elhangzottak szerint ez kevésbé preferált módon zajlik, további csatornákat, megoldásokat érdemes keresni, a brainstorming megbeszéléseket akár újabb módszerekkel kiegészíteni az ötletek számának növelése érdekében. Mindenképpen kiemelkedő ugyanakkor, hogy a felmerülő ötleteket továbbviszik a fejlesztési szakaszba, és eljutnak a piaci hasznosítás szakaszba is. - A cég egyértelműen definiálja céljait, tevékenységének fókuszát a weblapon mindenki számára elérhető minőségpolitikájában. A Soft Flow Kft. innovációs teljesítménye kiemelkedő, ez alapján javasolt a minőségpolitikán túlmutatóan egyfajta vízió megfogalmazása az innovációs teljesítmény további javítására vonatkozóan, vagy akár csak az innovációt a középpontba helyező jövőkép is tovább erősítheti az innovációs teljesítménnyel kapcsolatos külső megítélést is. - Az innovációs eredmények javítása érdekében célszerű megvizsgálni a cég értékesítési struktúráját, a vevőkör összetételét, a célpiacokat, a termékeket felhasználó, szolgáltatásokat igénybe vevők körét. A cég jelentős üzleti modell fejlesztés előtt áll, amelynek eleme új értékesítési részleg kialakítása, új értékesítési csatornák bevezetése. A fentiekre vonatkozó döntéseket javasolt ágazati, esetleg földrajzi (területi) alapú piackutatásokkal megtámogatni, új célpiacok beazonosítását és meghatározását, új értékesítési stratégia, marketing terv kidolgozását a megfelelő piackutatási módszertan alapján kapott eredményekre alapozni. - Az innovációs eredmények javításának másik módja a K+I pályázati források sikeres elnyerése. A hazai Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírásra kerülő, a Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció című 2. számú prioritáson belül megjelenő kiírások akár közös egyetemi, akadémiai projektekre is lehetőséget biztosítanak (a kis- és közepes méretű vállalkozások keresett projektpartnerek lesznek az egyetemi K+F projektekhez is). Másrészről a centralizált kiírású EUREKA EUROSTARS2, a tematikus és nemzetközi együttműködésen alapuló Horizon2020 programok, illetve ágazathoz kevésbé kötődő, áttörő innovációs eredményeket (breakthrough technologies) támogató Horizon2020-as programok (Fast Track to Innovation Pilot, SME Instrument) jelenthetnek reális K+F forrásokat a cég számára.

8 Fenti összefoglaló értékelés továbbfejlesztésre javasolt területeket, megfontolandó kérdéseket vet fel a felmért vállalkozás számára, melyek figyelembe vétele erősítheti a sikeres kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységet, hozzájárulhat a K+F+I pályázatok eredményes lebonyolításához, az innovációs eredmények magasabb szintre emeléséhez. Az értékelés alapjául szolgáló benchmark jelentéseket és az összefoglaló értékelést a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara részére elektronikus formában eljuttattuk. Mosonmagyaróvár, augusztus 31. Kalmárné Dr. Hollósi Erika IMP3rove Guide

CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány Cégdiagnosztika tanulmány. innováció-menedzsment felmérés folyamata.

CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány Cégdiagnosztika tanulmány. innováció-menedzsment felmérés folyamata. CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány innovációmenedzsment IMP 3 rove innovációmenedzsment munkafolyamata 1. Felmérés, átvilágítás, kezdeti értékelés az AT Kearney ( és Fraunhofer inst. által kidolgozott EU standard

Részletesebben

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft.

Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás. OTP Hungaro-Projekt Kft. Nemzetközi Innovációmenedzsment Tanácsadási szolgáltatás OTP Hungaro-Projekt Kft. Vállalati célok, problémák Elég versenyképesek a termékeink? Hogyan javítsuk versenyképességünket? Hogyan növeljük az árbevételünket

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

A térségfejlesztés modellje

A térségfejlesztés modellje Szereplők beazonosítása a domináns szervezetek Közigazgatás, önkormányzatok Szakmai érdekképviseletek (területi szervezetei) Vállalkozók Civil szervezetek Szakértők, falugazdászok A térségfejlesztés modellje

Részletesebben

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03.

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME projekt Introducing Innovation Inside SMEs Innovációs technikák ismertetése

Részletesebben

INNOVÁCIÓS FELMÉRÉS. Vállalkozás kapcsolódása az innovációs folyamathoz. Cég neve: Cég fő tevékenysége:

INNOVÁCIÓS FELMÉRÉS. Vállalkozás kapcsolódása az innovációs folyamathoz. Cég neve: Cég fő tevékenysége: Vállalkozás kapcsolódása az innovációs folyamathoz Cég neve: Cég fő tevékenysége: 1. Tudás megszervezése 1.1. Általános adatok Vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma: Vezetők száma: Fejlesztést végzők

Részletesebben

IBS Development Nonprofit Kft. 2014. Május 30.

IBS Development Nonprofit Kft. 2014. Május 30. Speciális vízgazdálkodási szakmérnök képzés üzleti hasznosítási lehetőségei 2014. Május 30. Tevékenysége: közhasznú nonprofit tevékenység Főtevékenysége: 8559 Máshova nem sorolt felnőtt- és egyéb oktatás

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai a versenyképesség jegyében.

Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai a versenyképesség jegyében. Az Enterprise Europe Network szolgáltatásai a versenyképesség jegyében Egyedülálló földrajzi lefedettség 60+ ország 600+ szervezet 3000+ szakértő Hungarian Consortium for Enterprises Konzorcium vezető

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

Út a sikeres pályázathoz. Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek

Út a sikeres pályázathoz. Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek Út a sikeres pályázathoz Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek Korábbi tapasztalatok, motivációk Korábban részt vettünk egy Erasmus+ projektben, mint partnerintézmény, ami nagyon sikeres volt Meglévő

Részletesebben

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia?

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? Glósz és Társa Kft. 1. Magunkról: Kik vagyunk, mit tudunk, miért kerültünk ide? 2018. Glósz és Társa Kft. 2. oldal

Részletesebben

Innováció, kutatásfejlesztés, vállalati alkalmazás

Innováció, kutatásfejlesztés, vállalati alkalmazás Innováció, kutatásfejlesztés, vállalati alkalmazás Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara GAZDASÁGFEJLESZTÉSI NAP 2012.11.29. Farkas József Célom 1. Bizonyítani az innováció fontosságát, 2. Körbejárni

Részletesebben

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása AZ INNOVÁCIÓRÓL A VÁLLALKOZÁSOKNAK EGYSZERŰEN 2016 www.glosz.hu IGÉNYFELMÉRÉS Milyen szolgáltatásokat kínálunk az innováció menedzsment részeként? Az innováció

Részletesebben

AZ ÖTLETMENEDZSMENT RENDSZER FEJLŐDÉSE A MOL-BAN ~ A MUNKAVÁLLALÓK MOTIVÁLÁSA ÉRDEKÉBEN. Balatonalmádi, szeptember 14.

AZ ÖTLETMENEDZSMENT RENDSZER FEJLŐDÉSE A MOL-BAN ~ A MUNKAVÁLLALÓK MOTIVÁLÁSA ÉRDEKÉBEN. Balatonalmádi, szeptember 14. AZ ÖTLETMENEDZSMENT RENDSZER FEJLŐDÉSE A MOL-BAN ~ A MUNKAVÁLLALÓK MOTIVÁLÁSA ÉRDEKÉBEN Balatonalmádi, 2017. szeptember 14. Almássy Erika Szabályozás és adatmenedzsment vezető szakértő KEREKASZTAL MUNKAVÁLLALÓI

Részletesebben

Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára

Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára Kutatási és Technológiai Innovációs Alap - 2012 Új innovációs pályázatok az ÚSZT keretében Kiemelt figyelem a K+F+I témájú pályázatokra. 5 pályázati konstrukció Hazai és nemzetközi lehetőségek KKV-k számára

Részletesebben

Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára. Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem

Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára. Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem Az innovációs ügynökségről A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta (elődje 2005

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Kormányzati ösztönzők az innovatív vállalkozások részére. 2013. november 22.

Kormányzati ösztönzők az innovatív vállalkozások részére. 2013. november 22. Kormányzati ösztönzők az innovatív vállalkozások részére 2013. november 22. Innovációs teljesítmény - EU Innovation Scoreboard 2013 Innovációs Alap A 2013-as kiírású pályázatok státusza (VKSZ integrált

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató,nypjmk Budapest, 2014. november 20. Fejlődési alapok Növekedési tengelyek Verseny-előnyök Hatások

Részletesebben

Az innováció menedzsment, és eredménynövelő hatása

Az innováció menedzsment, és eredménynövelő hatása 2016 1 www.glosz.hu www.innovacio-menedzsment.hu 2016 Az innováció menedzsment, MILYEN A SIKERES INNOVÁCIÓ ÜZLETI SZEMPONTBÓL? 2 2016 A MISZTIKUS 7-ES SZÁM 1. Valós piaci igényt szolgál ki 2. Igazodik

Részletesebben

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban

A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban A kamarai hálózat szerepe a KKV-k sikeres forráslehívásának támogatásában a 2014-2020- as programozási időszakban Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár Kamara szerepe köztestületi funkció, kamarai

Részletesebben

Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel!

Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel! Használja ki a vállalati innovációs és kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeket segítségünkkel! Nagyobb támogatottság, nagyobb versenyképesség! Glósz és Társa innováció menedzsment www.glosz.hu Innováció

Részletesebben

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Az innovációról a vállalkozásoknak egyszerűen 2015 1 www.glosz.hu 2015 Milyen szolgáltatásokat kínálunk az innováció menedzsment részeként? Az innováció

Részletesebben

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30.

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Az innovációs ügynökség Győr Szombathely Zalaegerszeg - A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta - 3 megyei jogú városban,

Részletesebben

Sikeres részvétel a HORIZON 2020 és egyéb európai pályázatok konzorciumaiban. dr. Sebők András cégvezető Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Sikeres részvétel a HORIZON 2020 és egyéb európai pályázatok konzorciumaiban. dr. Sebők András cégvezető Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Sikeres részvétel a HORIZON 2020 és egyéb európai pályázatok konzorciumaiban dr. Sebők András cégvezető Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az EU HORIZON 2020 kutatási projektek alapelvei Összetett

Részletesebben

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI SZABÓ KRISZTINA JÚLIA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Tk.11.fejezet Újtermék-marketing Új termékek tervezésével, tesztelésével, piaci bevezetésével összefüggő marketing-tevékenységek Innováció Termékinnováció (új

Részletesebben

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Stratégiai menedzsment a felsőoktatásban Dr. Drótos György egyetemi docens, tanszékvezető Minőségfejlesztés a felsőoktatásban

Részletesebben

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs E E Pannonia Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju EE Pannonia EE Pannonia Elaboration of joint energy

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP-3.1.2-8.2.4-16 Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi

Részletesebben

A szegedi biotechnológiai cégek tudáshálózatának jellegzetessége reflexiók a Biopolisz Programra

A szegedi biotechnológiai cégek tudáshálózatának jellegzetessége reflexiók a Biopolisz Programra A Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. Vándorgyűlése Mosonmagyaróvár, 2017. október 19-20. A szegedi biotechnológiai cégek tudáshálózatának jellegzetessége reflexiók a Biopolisz Programra Gyurkovics

Részletesebben

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24.

Miskolc 4.0 az OKOS város. Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc 4.0 az OKOS város Kiss Gábor alpolgármester Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. november 24. Miskolc a fenntartható fejlődés útján Greennovációs Nagydíj: Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT!

Részletesebben

Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről

Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről 2012. május 31. Katonai Zsolt ügyvezető igazgató 1 A tartós siker Egy szervezet tartós sikerességét a megrendelők és más

Részletesebben

Észak-Magyarország Kassa Bilaterális Innovációs Stratégia

Észak-Magyarország Kassa Bilaterális Innovációs Stratégia NORth Hungary and Kosice Bilateral Regional Innovation Strategy Project Észak-Magyarország Kassa Bilaterális Innovációs Stratégia Konszenzus-építő tájékoztató 2007. Június 27. Tartalomjegyzék Régiók elhelyezkedése

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I.

PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. OTP Kockázati Tőke Alap I. OTP Kockázati Tőke Alap I. BEFEKTETÉSI ELŐMINŐSÍTŐ ADATLAP I. A társaság adatai: 1. Alapadatok Teljes név: Székhely: Iparág: A fő tevékenység és TEÁOR kódja: Alapítás dátuma: Kapcsolattartó személy neve:

Részletesebben

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Megújult módszerekkel az innovációért

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Megújult módszerekkel az innovációért Megújult módszerekkel az innovációért ELTE Innovációs nap 2012 Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. Slezsák István Ügyvezető igazgatóhelyettes (istvan.slezsak@bayzoltan.hu) Budapest 2012.02.23. A Bay Zoltán

Részletesebben

A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a

A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a A Gazdasági és Innovációs Operatív Program várható pályázati forrásainak bemutatása különös tekintettel a Stratégiai K+F műhelyek kiválósága GINOP-2.3.2-15 SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság

Részletesebben

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK A klaszter menedzsment szervezete a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. Győr Szombathely Zalaegerszeg A Nyugat-dunántúli régióban

Részletesebben

HARMADIK MISSZIÓ - GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI KÖZPONT ALPROJEKTELEM

HARMADIK MISSZIÓ - GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI KÖZPONT ALPROJEKTELEM TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 Harmadik generációs összehangolt szolgáltatási portfólió és irányítási rendszer kialakítása, valamint stratégiai jellegű optimalizálás megvalósítása közösségi típusú felsőoktatási

Részletesebben

Vállalatfejlesztési Diagnózis

Vállalatfejlesztési Diagnózis Vállalatfejlesztési Diagnózis ÚT A BELSŐ POTENCIÁL FELTÁRÁSÁHOZ Az eredmények bemutatásának tartalmi elemei Motiváció Kompetencia Eredmények A Vállalatfejlesztési Diagnózis egy olyan integrált szervezeti

Részletesebben

VERSENYKÉPES KÖZÉP-MAGYARORSZÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM ÉVES FEJLESZTÉSI KERET MÓDOSÍTÁSA (VEKOP)

VERSENYKÉPES KÖZÉP-MAGYARORSZÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM ÉVES FEJLESZTÉSI KERET MÓDOSÍTÁSA (VEKOP) VERSENYKÉPES KÖZÉP-MAGYARORSZÁG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM ÉVES FEJLESZTÉSI KERET MÓDOSÍTÁSA (VEKOP) A módosított VEKOP ÉFK-ban keretemeléssel érintett felhívások: 1011/2016. (I. azonosító jele

Részletesebben

gfejlesztési si Konferencia

gfejlesztési si Konferencia Szerb-magyar Regionális Gazdaságfejleszt gfejlesztési si Konferencia Innovációt t segítı eszközök k a Dél-alfD alföldi ldi RégiR gióban Dr. Molnár István Igazgató Szeged, 2009. 10. 20. BEMUTATKOZIK A DA-RIÜ

Részletesebben

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Ki pályázhat? A kedvezményezett lehet: Konzorcium Önálló jogi entitás Országokra vonatkozó szabályok Kutatók Kutatói csoportok Együttműködés Párhuzamos finanszírozások

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről

ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről AZ ÜGYFÉLÉLMÉNY SZEREPE AZ AUTÓKERESKEDELEMBEN ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről KIHÍVÁS #1 JELENTŐS VÁLTOZÁS A VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOKBAN! 7,8 1,3 83% NISSAN EUROPE STUDY 2013, WWW.MASHABLE.COM

Részletesebben

Teljesítmény értékelési rendszer kialakítása

Teljesítmény értékelési rendszer kialakítása Teljesítmény értékelési rendszer kialakítása Larskol Tanácsadók A LARSKOL nemzetközi és hazai tanácsadó cégeknél szerzett évtizedes vezetői, tanácsadói és projektmenedzseri gyakorlattal rendelkező szakemberek

Részletesebben

Miért érdemes egy vállalatnak kutatás-fejlesztési projektekben gondolkoznia? Előnyök, rejtett eredmények, megoldások.

Miért érdemes egy vállalatnak kutatás-fejlesztési projektekben gondolkoznia? Előnyök, rejtett eredmények, megoldások. Miért érdemes egy vállalatnak kutatás-fejlesztési projektekben gondolkoznia? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Előnyök, rejtett eredmények, megoldások. Tudástár 2018/10 Glósz és Társa Kft. Miért kutatás-fejlesztés

Részletesebben

A magyar vállalkozások innovációs és K+F tevékenysége

A magyar vállalkozások innovációs és K+F tevékenysége RECOM, Gazdaság-Kutatás-Innováció Szombathely, 2010. december 13. A magyar vállalkozások innovációs és K+F tevékenysége Dr. Grosz András MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Az előadás felépítése

Részletesebben

From Research to Enterprise

From Research to Enterprise From Research to Enterprise Bene Tamás Debreceni Egyetem Innováció menedzsment képzés 2011.10.20. Debrecen A pályázati konstrukció INTERREG IVB, Central Europe Program, 1st call A projekt kezdete: 2008.

Részletesebben

InoPlaCe projekt. Regionális Módszertani és Információs Nap. Győr, 2012. október 31.

InoPlaCe projekt. Regionális Módszertani és Információs Nap. Győr, 2012. október 31. InoPlaCe projekt Regionális Módszertani és Információs Nap Győr, 2012. október 31. A projekt célkitűzései Átfogó cél: A közép-európai térség versenyképességének és innovációs potenciáljának erősítése Konkrét

Részletesebben

Tájékoztatás a SPARK programról

Tájékoztatás a SPARK programról Hoippj^j Bnln jjjjkkk Társadalompolitikai Programok Értékelésének Támogatása Európában Tájékoztatás a SPARK programról Scharle Ágota/Váradi Balázs Vezető kutató, Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Hélène

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a turizmusban

Támogatási lehetőségek a turizmusban Támogatási lehetőségek a turizmusban Hévíz 2015. május 28. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó Lehetőségek az operatív programokban 2014-2020 1. Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP)

Részletesebben

Gazdaságfejlesztés 2014-2020. Barta E. Gyula vezérigazgató MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ. Pécs, 2013.12.06.

Gazdaságfejlesztés 2014-2020. Barta E. Gyula vezérigazgató MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ. Pécs, 2013.12.06. Gazdaságfejlesztés 2014-2020 Barta E. Gyula vezérigazgató MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Pécs, 2013.12.06. A bizalom megnyilvánul a megkeresésekben 80 000 74 000 76 000 70 000 Darabszámok 60 000

Részletesebben

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Sarlósi Tibor 2012. február 28. Érintett területek 1 Diagnózis 2 Stratégiamenedzsment 3 Folyamatmenedzsment 4 Projektmenedzsment 6 rendszerek

Részletesebben

INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS. FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5.

INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS. FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5. INNOVÁCIÓS KLUB PÓDIUMBESZÉLGETÉS FATÉR MÁRTA Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda K+F projektvezető Székesfehérvár, 2012. április 5. Technológiai- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda Mi a

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK

AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2017. július AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ

Részletesebben

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen.

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Tematika Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP Támogatás intenzitás Változások, tapasztalatok Háttér és alapfogalmak

Részletesebben

Felsőoktatás-politikai célok és elvárások. Veszprém, 2010.

Felsőoktatás-politikai célok és elvárások. Veszprém, 2010. Felsőoktatás-politikai célok és elvárások Veszprém, 2010. Fejlesztés irányai az utóbbi években Kihívások globális, de különösen Európát érintő változások társadalmi váltást követő hazai átalakulások Dokumentumok

Részletesebben

NKFIH: Innováció a versenyképességért

NKFIH: Innováció a versenyképességért NKFIH: Innováció a versenyképességért Budapest, 2015. november 30. Tudomány- és innovációpolitikai alapvetések innovációpolitika tudomány- és gazdaságpolitikai összefüggésrendszerben növekvő mértékű részvétel

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

A minőségirányítási program végrehajtásának értékelése az adott évben végzett tevékenység bemutatása

A minőségirányítási program végrehajtásának értékelése az adott évben végzett tevékenység bemutatása A minőségirányítási program végrehajtásának értékelése az adott évben végzett tevékenység bemutatása Bevezető Az intézmény figyelembe véve a Közoktatási törvényben meghatározottakat, valamint az intézmény

Részletesebben

Foglalkoztatási paktumok Magyarországon Kassa, július 8.

Foglalkoztatási paktumok Magyarországon Kassa, július 8. Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Foglalkoztatási paktumok Magyarországon Kassa, 2010. július 8. Előzmények EU tagállamokban kísérleti jelleggel 1997-ben foglalkoztatási paktumok létrehozása

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Innoválni sikeresen. Ismerje meg az IMP³rove eszközzel nyújtott tanácsadást

Innoválni sikeresen. Ismerje meg az IMP³rove eszközzel nyújtott tanácsadást Innoválni sikeresen Ismerje meg az IMP³rove eszközzel nyújtott tanácsadást Az IMP³rove diagnosztika az A.T. Kearney House of Innovation elméletére épül Az IMP³rove kérdőív áttekintése Innovációs stratégia

Részletesebben

Bózsik András Pál Innovációs menedzser

Bózsik András Pál Innovációs menedzser Bózsik András Pál Innovációs menedzser www.ateknea.com Barcelona Brussels Budapest Krakow - Valetta Küldetésünk (hasznunk) Üzleti és technológiai kiválóságot biztosítunk Kis- és közepes vállalkozások számára:

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens 1. Projektötlet, előkészítés 2. Megvalósítás Támogatás 3. Fenntartás Helyzetelemzés: igények, szükségletek, megoldandó probléma feltárása Célstruktúra:

Részletesebben

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT Dr. Szabó István a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese Tehetséghíd a jövőbe V. Országos TDK-fórum 2018. október 18. A

Részletesebben

Az innováció és az ember

Az innováció és az ember Az innováció és az ember Németh Zsolt ELTE IK 2008. március 28-29. Tartalom 1 Bevezetés 2 A kutatók és fejlesztők szemszöge 3 A felhasználók szemszöge 4 A befektetők szemszöge 5 A tudós, mint bonyolult

Részletesebben

Innovációs fordulat előtt

Innovációs fordulat előtt Innovációs fordulat előtt Dr. Nikodémus Antal, főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály 2012. március 22. Az előadás szerkezete: II.Az ipari közlegelők szerepe III.Uniós

Részletesebben

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja:

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja: FELMÉRÉSI TERV 1.) Felmérési terv célja: 2.) Felmérés folyamata: 3.) Felmérés módszertanának meghatározása 4.) Kérdőív tervezésének fázisai, tesztelésének módja 5.) Interjúk előkészítésének módja 6.) Adatgyűjtés

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Horizon 2020 Pályázat megnevezése (magyar) Pályázat megnevezése (angol) Pályázat kódja Kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása a Horizon

Részletesebben

Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról

Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egyetemközi Távközlési és Informatikai Kooperatív Kutatási Központ () Egy K+F projekt vezető gondolatai az innovációról Lukovszki Csaba lukovszki@etik.bme.hu

Részletesebben

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Dr. Dőry Tibor Tanszékvezető, egyetemi docens XXV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Balatonalmádi, 2018.

Részletesebben

Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában

Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában Folyamatmenedzsment módszerek a projekt menedzsment eszköztárában Kisbej András vezető tanácsadó 2007. április 5. Projektszerű működés és a funkcionális szervezeti működés szabályozása nem egyen szilárdságú

Részletesebben

Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek. Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály

Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek. Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály Kutatás és fejlesztés helyzete II. Alacsony K+F ráfordítás és kevés kutató Állami forrás

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program évre szóló éves fejlesztési kerete

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program évre szóló éves fejlesztési kerete A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program évre szóló éves fejlesztési kerete Prioritás Felhívás azonosító jele Felhívás neve Felhívás keretösszege (Mrd Ft) Felhívás meghirdetésének módja Felhívás

Részletesebben

Az alkalmazott innovációk támogatása és az innovációs partnerségek

Az alkalmazott innovációk támogatása és az innovációs partnerségek Az alkalmazott innovációk támogatása és az innovációs partnerségek Dr. Feldman Zsolt Földművelésügyi Minisztérium 2016. február 26. Budapest Kutatás-fejlesztés és innováció Magyarországon K+F ráfordítások

Részletesebben

A B C D E 1. Felhívás azonosító jele Felhívás neve Felhívás keretösszege

A B C D E 1. Felhívás azonosító jele Felhívás neve Felhívás keretösszege A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete 1. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás 1. azonosító jele neve keretösszege

Részletesebben

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén

AGENDA. Pályázati lehetőségek az IT területén Pályázati lehetőségek az IT területén Előadó: Nagy Tamás tanácsadó 2012. október 2. 1 AGENDA 00 Az Equinox Consulting bemutatása 01 Az Európai Unió által támogatott pályázati lehetőségek 02 Pályázatírással

Részletesebben

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C Prof. Dr. Varga Mihály Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C DUÁLIS KÉPZÉS A MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSBAN szakmai fórum Felsőoktatási Centrum Zalaegerszeg,

Részletesebben

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft.

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Az Innocare Innovációs Központ tevékenységi köre Vállalkozások K+F+I tevékenységének menedzselése K+F+I tevékenység előkészítése és megvalósítása Befektetési

Részletesebben

2014 2020-AS EU-S PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

2014 2020-AS EU-S PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2014 2020-AS EU-S PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK OPERATÍV PROGRAMOK FORRÁSELOSZTÁSA Operatív program Költségvetési juttatás (EUR) Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 7 684 204 174 Terület-

Részletesebben

Az InfoPark Alapítvány 2008 évi közhasznúsági jelentése

Az InfoPark Alapítvány 2008 évi közhasznúsági jelentése Az InfoPark Alapítvány 2008 évi közhasznúsági jelentése 2009. május 25. 1. Számviteli beszámoló 1.1. Mérleg adatok E Ftban Tételszám A tétel megnevezése Előző év Tárgyév a b c d 1 A. Befektetett eszközök

Részletesebben

PROGRAMÉRTÉKELÉS ÚJ IRÁNYOK A AS TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN

PROGRAMÉRTÉKELÉS ÚJ IRÁNYOK A AS TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN PROGRAMÉRTÉKELÉS ÚJ IRÁNYOK A 2007-13-AS TAPASZTALATOK TÜKRÉBEN SÖTÉT ZSUZSA MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY PROGRAM ÉRTÉKELÉS TERVEZÉS ÉS VÉGREHAJTÁS 2007 óta működik értékelési rendszer Jogszabályi

Részletesebben

KÚTFŐ projekt mit is végeztünk?

KÚTFŐ projekt mit is végeztünk? KÚTFŐ projekt mit is végeztünk? rövid összegzés a számok tükrében Madarász Tamás projektfelelős FAVA Konferencia, 2015. április 8-9. Siófok Tartalom KUTATÁS-FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁSA A FELSŐOKTATÁSBAN

Részletesebben

Pályázatírás könytárosoknak

Pályázatírás könytárosoknak Pályázatírás könytárosoknak Könyvtár finanszírozás Fenntartó Saját bevételek Szponzorálás Adományok pályázatok Készen van-e a könyvtár a pályázatra? Ismeri-e a használók igényeit? Vannak-e céljai és elképzelései?

Részletesebben

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása 2009 június Tartalom Elan SBI Capital Partners Tőkealapkezelő Zrt.- Bemutatása SBI European Tőkealap (Alap) - Bemutatása SBI European Tőkealap

Részletesebben

Módszertan a K+F adókedvezmények érvényesítéséhez

Módszertan a K+F adókedvezmények érvényesítéséhez Módszertan a K+F adókedvezmények érvényesítéséhez Hogyan tudják kihasználni a vállalkozások a kutatás-fejlesztési adókedvezményeket www.glosz.hu www.innovacio-menedzsment.hu MIT CÉLSZERŰ TENNI EGY VÁLLALKOZÁSNAK,

Részletesebben

Pályázati felhívás. A mentorálási szolgáltatás célja

Pályázati felhívás. A mentorálási szolgáltatás célja Pályázati felhívás Az (OFA Nonprofit Kft.) pályázatot hirdet Társadalmi vállalkozások mentorálására a GINOP-5.1.2-15-2016-00001 PiacTárs Kiemelt projekt a társadalmi vállalkozások ösztönzésére a kiemelt

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

Klinikai audit-rendszer helye a szervezetek irányításában, stratégiájában és a menedzsmenti tevékenységekben

Klinikai audit-rendszer helye a szervezetek irányításában, stratégiájában és a menedzsmenti tevékenységekben TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Klinikai audit-rendszer helye a szervezetek irányításában,

Részletesebben

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020 NETWORKSHOP 2014 Pécs A FEJLESZTÉSPOLITIKA UNIÓS SZABÁLYRENDSZER 2014-2020 EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. EU 2020 stratégia (2010-2020) 11 tematikus cél >> 7 zászlóshajó

Részletesebben

A hazai K+F+I pályázatok iparjogvédelmi vonatkozásai

A hazai K+F+I pályázatok iparjogvédelmi vonatkozásai A hazai K+F+I pályázatok iparjogvédelmi vonatkozásai Németh Gábor Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Múlt jelen jövő a szellemi tulajdon világában MIE szakmai konferencia, Visegrád, 2015. november 25.

Részletesebben