RZ Select seeds & services RZ Select

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RZ Select seeds & services 1 2012. RZ Select"

Átírás

1 RZ Select seeds & services RZ Select Rijk Zwaan fajtaajánlat karalábé termesztőknek Tápanyagellátási tanácsok, technológiai ajánlatok Igéretes fajtaújdonságok a as gazdálkodáshoz Növényvédelmi problémák, karalábé betegségek

2 2 Tapasztalatokra építve Az elmúlt években a karalábétermesztés strukturális változásokon ment át. Amíg régebben a fóliákban csak elő- és utónövényként termelték, szabadföldön tavasszal és ősszel, addig napjainkban a karalábé egyre inkább a teljes vegetációs időszak alatt termesztett zöldséggé válik. Ennek többféle oka is van. Az első és talán legfontosabb, hogy a hazai karalábéfogyasztás növekedett. A korábban csak leveszöldségként fogyasz tott növény a korszerű táplálkozás népszerű és egyre kedveltebb alapanya gává vált. Ezen túlmenően a kiváló minőségű karalábé az áruházláncok polcain egész évben megtalálható termék, amelyet a téli hónapok kivételével a hazai kertészek biztosítanak. A környező országok áruházaiban is találkozhatunk a magyar karalábéval, mivel néhány kereskedő beszállít a külföldi áruházláncokhoz és az ehhez szükséges árut itthon szerzi be. Az időjárásunk évről évre kiszámíthatatlanabbá válik, és a biztonságos termesztés érdekében egyre többen húzódnak be a fólia alá, még nyári időszakban is. A Rijk Zwaan Kft. szelekciós kísérletekre, kertészeknél végzett próbatermesztésekre alapozva állítja össze hazai fajta szortimentjét, hogy minden kertész találjon olyan hibridet, amely a termesztési feltételeinek legjobban megfelel. Egész éves hajtatás során a karalábét adott területen akár három-négy alkalommal is lehet ültetni, négyzetméterenként darabot és átlagos értékesítési áron kalkulálva közel olyan jövedelmezőséget lehet elérni, mint más hajtatási növényekkel. Ebben a kiadványban áttekintést kívánunk adni az aktuális fajtaszortimentünk mellett az újdonságokról, valamint termesztési fogásokról, praktikákról is. Kitérünk néhány, a termesztés során gyakrabban előforduló problémára és ismertetjük azok kiküszö bölésének lehetőségeit.

3 RZ Select Hogyan-, mivel- és mikor öntözzünk? A talajunk minősége, kötöttsége befolyásolhatja, hogy milyen öntözési technikát alkalmazzunk. Laza homoktalajon, a nyári melegben naponta többszöri öntözés szükséges, míg kötött talajon kevesebb is elegendő. A karalábé gyökérzete általában nem hatol mélyre és nem túl erős. Fajtáink között viszont vannak erősebb gyökérzettel rendelkezőek, melyek a laza homoktalajokon biztonságosabban termeszthetők. A Volturno F1-et kifejezetten ilyen talajokra javasoljuk. y Mikroszórófejes öntözésnél célszerű olyan fúvókákat betenni, amelyek nagyobb cseppméretet biztosítanak. Így rövidebb idő alatt ki lehet juttatni a kívánt vízmennyiséget. y Esőztető öntözést kisebb teljesítményű szórófejjel általában szabadföldi termesztés során használhatunk. Előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt nagyobb mennyiségű vizet is ki lehet juttatni vele. Túl nagy nyomáson nem szabad használni, mert a frissen kiültetett palántákat elverheti, eldöntheti. Célszerű az éjszakai vagy reggeli órákban öntözni, hogy mire a meleg megérkezik, addigra a növények felszáradjanak és így kisebb a gombás (peronoszpóra, alternária) és baktériumos (Xanthomonas) betegségek fellépésének az esélye. Ezért célszerű olyan fajtát választani, amelynek színe kékes és a levélfelületen vastag viaszréteg található pl. nyáron a Volturno F1 vagy Lech F1, tavasszal és ősszel Siret F1 és Drava F1. y Nyáron mikor a napi egyszeri vagy akár többszöri öntözés szükséges, célszerű megelőző permetezést alkalmazni, a fertőzések kiküszöbölésére. Ha valaki kemény vízzel öntöz hazánk ban ez az általános az öntözés után a levélen előfordulhatnak apró fehér foltok, melyeket áruátvételnél nem kedvelnek. Ennek elkerülése végett tanácsos pl. medencéből állott vízzel öntözni. y Csepegtetőszalagos öntözést itthon szinte csak fólia alatti termesztés nél alkalmaznak. A legkisebb vízmennyiség felhasználásával lehet használni és a tápagyag kijuttatása a leghasznosabb, hiszen közvetlenül a növénynél van a csepegtetőszalag és a gyökere közvetlenül kapja a tápanyagot. Az öntözésnél így a levél nem lesz vizes, ettől a betegségek kialakulá sának veszélye kisebb. Nyári termesztésnél a Morre F1 kiváló választás. A hatékonyság fokozása miatt csepegtető öntözés esetén célszerű ikersoros elrendezést választani (pl. 25 cm-es sortáv, 30 cm tőtáv, a sorok egymáshoz képest el vannak csúsztatva). y Karalábé termesztésénél kiemelt figyelmet kell fordítani az öntözésre mivel ez a növény igényli az egyenletes vízellátást. A talaj víztartalmának hirtelen növekedése a gumók repedését okozhatja. Ezért ajánlatos a talajnedvességet a vízkapacitásának 50-75% között tartani. Ha a talaj vízellátottsága nem ingadozó, azaz egyenletesen fel van töltve vízzel és egy komoly esőt kap, akkor a növényeket kevésbé viseli meg. Ha viszont a talaj időnként megszárad, a növény fejlődése lelassul, esetleg átmenetileg megáll, majd a bőséges vízellátás következtében a gumók nagy része kettéreped és értéktelenné válik.

4 4 Milyen a jó szikalatti szárrész? Csak a fajta változik, a minőség állandó! A karalábé szikalatti szárának hossza, erőssége és vastag sága fajtára jellemző, a termesztés sikerét jelentősen befolyá soló, fontos tulajdonság. Gyakran találkozni azzal, hogy egyes kertészek a szárhossz alapján választanak fajtát. Miért olyan fontos ez? Azoknál a fajtáknál, ahol rövid a szik- Palántaneveléskor, vagy a kiültetés alatti szárrész, vagy hosszú, de elhajlásra hajlamos, a gumó leérhet a földre kívánt hőmérsékletet, akkor a hipoko- után, ha a növény nem kapja meg és jobb esetben csak eltérő színű lesz. til szintén rövid maradhat és a gumó Rossz esetben viszont pusztulni kezd, ráül a földre. vagy valamilyen kártevő kezdi el pusztítani a gumót, és így eladhatatlanná latti szárrész lehetőleg könnyen vág- Másik fontos kritérium, hogy a szika- válik. ható legyen, ezáltal a vágás gyorsabb és A szikalatti szárrész (hypocotil) hoszszúságát több tényező befolyásolja. Javaslat: Ha kiültetéskor a palántának kevésbé megerőltető. Elsősorban a genetikai háttér szabályozza, hogy melyik fajtának milyen 14 napban két alkalommal célszerű rövid a szára, akkor az ültetés követő hosszú és milyen erős a hipokotilja. lombtrágyázni (N:K= 1,0-1,2:1,0), ezzel A nemesítés során a Rijk Zwannál egyik is elősegítve a szár kifejlődését. fő szempont, hogy a növénynek stabil, megfelelő hosszúságú szikalatti szárrésze legyen, ezzel is elkerülve az esetleges problémákat. A fajtaválasztást számos tényező befolyásolja. Az, hogy melyik időszakban termeljük a karalábét az egyik legfontosabb szempont. A tavaszi fajtáknál a gyorsaság a meghatározó, és ebben a Nacimiento F1 az egyik legjobb. Nyári időszakban fontos, hogy a növény képes legyen megfelelő méretű lombot nevelni, pl. Volturno F1, Morre F1. Másik meghatározó tényező, hogy milyen talaj típuson termelünk, de a piacunk igényeinek is meg kell felelni. Ne egy fajtával dolgozzunk egész évben, hanem válasszuk ki az adott időszaknak legjobban megfelelő fajtákat a termőhely adottságait figyelembe véve és így mindig primőr minőséget tudunk termelni. Milyen paraméterekkel rendelkezik a primőr karalábé? y lapított, világos színű gumó, y zsenge, fásodásra nem hajlamos belső rész, y stabil, megfelelő hosszúságú szikalatti szárrész, y erős, felálló lombozat, megfelelő hosszúságú levelekkel. Szortimentünkben megtalálhatja az Ön körülményeihez a legjobb fajtát. Fajtaválasztás előtt érdemes konzultálni területi képviselőnkkel és segítünk a döntésében!

5 RZ Select Milyen a jó palánta? Azzal, hogy adott időszakra kiválasztjuk a termesztési időszaknak megfelelő fajtát, még csak az első lépést tesszük meg, igaz az egyik legfontosabbat! A jó starthoz viszont jó palántát is kell nevelni. A perciziós (PR) vetőmag biztosítja Önnek a jó kelést és a lendületes fejlődést. Néhány tipp a palántaneveléshez: y A csíráztatásnál a karalábé 20 fokot igényel, amit fokra kell csökkenteni kelést követően (vetés után kb órával) y Tápoldatozásra kálium túlsúlyos komplex műtrágya használjunk (N:K= 1,0:1,3-1,5) y A fényszegény időszakban erősen kálium túlsúlyos műtrágyával öntözzük (N:K=1,0:1,5-1,8) és magas (akár 2,8-3,2-es) EC-vel, hogy a palánta ne nyúljon meg y Ezt nyáron is lehet alkalmazni, ha esetleg csúszik a kiültetés y Törekedjünk arra, hogy ne vénüljön meg a palánta, mert akkor nehezebben tud megindulni, esetleg később a gumó tölcséres formájú lehet y Ha folyamatos termesztést végzünk, egész évben figyelni kell, hogy a vetés ne korábban történjen, mint szükséges y A palántanevelési idő a téli időszakban akár 6-8 hét is lehet, míg nyáron 2 és fél hét! y Törekedjük a palánta edzetésére kiültetés előtt. Hiba: találkozni azzal a szakmai hibával, hogy a hosszú szár elérése miatt a palántanevelés során, nitrogénes tápoldatot használnak. Ezzel számos problémát idézhetünk elő: - fokozódik a megdőlés veszélye, - a növények gombás betegségekre foko zottan érzékennyé válnak, - a tenyészidőszak kinyúlik, - gumó-deformáció lép fel: féllapított alak helyett, kerek ill. hengeres lesz.

6 6 Hogyan tápanyagozzuk a karalábét? A karalábé szakszerű tápanyagellátása alapvetően nem bonyolult, de talán ponto san az egyszerűsége miatt nem kapja meg a szükséges odafigyelést. Silány minőséghez vezethet, ha a kertész ugyanazt a fajtát használja fólia alatti hajtatásban és szabadföldön hasonló tápanyagutánpótlást követve. Jóllehet a fényviszonyok, páratartalom, tápanyag-kimosódás mértéke jelentősen eltér egymástól, így más tápanyag-utánpótlási stratégiát kell követnünk. Az RZ karalábé fajták tápanyagigénye hajtatásban: N : kg/ha P 2 O 5 : 60 kg/ha K 2 O: 140 kg/ha CaO: 60 kg/ha S: 50 kg/ha MgO: 50 kg/ha Szabadföldön, intenzív viszonyok között, laza talajon: N: 150 kg/ha P 2 O 5 : 60 kg/ha K 2 O: CaO: 175 kg/ha 70kg/ha S: 50 kg/ha MgO: 40 kg/ha (Az ajánlások átlagos értékek, melyet konkrét talajvizsgálati adatokra kell építeni) Természetesen nem mindegy, hogy mikor, miből és mennyit juttatunk ki! y Nitrogén 35-40%-át célszerű ültetés előtt ki juttatni és a többit fejtrágyaként a tenyészidőszak feléig. y Kálium 60%-át szintén ki lehet juttatni ültetés előtt, majd főleg a tenyészidő második részében, amikor az intenzív gumónövekedés elkezdődött, akkor adjuk ki a másik felét több menetben esetleg egy részét lombtrágyaként. Tápanyagozáskor fontos figyelni a tápelem arányokra! Szabadföldön a tenyészidőszak első harmadában kiegyenlített nitrogén-kálium arányt alkalmazzunk, viszont ha a gumó mérete eléri a 2-4 cm-t akkor már 1:1,2-1,3 kálium túlsúlyra kell váltani, hogy a gumó növekedése meginduljon. Ha eléri az 5-6 cm-es átmérőt a gumó, akkor a kálium szintet még feljebb kell emelni 1:1,6-1,8-ra. Így a gumó gyorsan eléri a kívánt méretet. y Foszfor teljes mennyiségét ültetés után, 1-2 alkalommal kell ki juttatni. y Kén utánpótlás nem egyszer a sikeres karalábé termesztés egyik kulcsa. A karalábé kifejezetten kén igényes, amit kén alapú kálium műtrágyák használatával egyszerűen lehet kivitelezni. Hiányában a karalábé levele magnézium-hiányra emlékeztetően kivilágosodik, vontatottan fejlődik, és a gumó elveszíti lapított formáját. y Magnéziumot a tenyészidőszak alatt egyenletesen célszerű kijuttatni, ügyelve a tenyészidőszak utolsó negyed ére. Esős időjárásban a tápanyagkimosódás miatt, a tenyészidő vége felé a karalábé fiatal levelének érközei kivilágosodnak. Ilyenkor legkézenfekvőbb megoldás 1-2 alkalommal, keserűsóval lombtrágyázni. y A kalciumot a kiültetés utáni tápanyagozáskor kell kijuttatni néhány alkalommal, mert a növény fiatal korban tudja jól beépíteni a sejtekbe. Az esetben, ha alacsony a talaj ph (6 alatt), akkor nagyobb adagú meszezés indokolt min. 2,5 tonna CaO/ha! Ez nem csak az optimális kálcium ellátás miatt fontos, hanem a gyökérgolyva (Plasmo- diophora brassicae) megelőzése miatt is. Ez utóbbi fellépésének egyébként is nagy a valószínűsége az általában szűk vetésváltás miatt. y Ha a növény nagy mennyiségű csapadékot kap, akkor tápanyag kimosódással számolhatunk (pl es esztendő). Ha a talajra rá tudunk menni, célszerű lombon keresztül tápanyagot adni a növénynek, mivel a gyökérzet a sok víz végett nem, vagy csökkent mértékben képes dolgozni. Azért érdemes ezt elvégezni, hogy a víz okozta stresszhelyzetből minél hamarabb kimozdítsuk a növényt! Ha káliumot szükséges kijuttatni akkor tegyünk dkg kálium túlsúlyos műtrágyát 100 l vízbe és ezt permetezzük a növényre. Ha nitrogént igényel a karalábé, akkor dkg nitrogén túlsúlyos tápanyagot tegyünk a 100 l vízbe és így segítsünk a növényen. Ezek a mennyiségek a növény állapotától függően változhatnak és meg is lehet ismételni a kezelést.

7 RZ Select Milyen következményei lehetnek a nem megfelelő tápanyag-utánpótlásnak? Ha sok vízzel és szinte tápanyag nélkül neveljük a növényt, akkor a levéllemez kicsi lesz, a levélnyél hosszú és a belső leveleket nem fejleszti ki a növény. y Nitrogén hiány esetén a szikalatti szárrész rövid marad, a levéllemez kivilágosodik, az alsó levelek sárgulnak, részint lilulnak, erős nitrogén hiány esetében le is hullanak. Az imént leírt tűnetek gyakran jelentkeznek intenzív esőzéseket követően, főleg homokos talajokon. Ilyenkor minél hamarabb lombon keresztül pótolni kell a kimosódott nitrogént ellenkező esetben a levélnyél, valamint a gumó is lilulásnak indul. Ehhez hasonló tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha a növény tartósan hideghatásnak van kitéve ilyenkor azonban a tápanyagfelvétel gátolt, ezért a lombtrágyázással várni kell, ameddig az időjárás melegebbre fordul. A nitrogén túladagolása erős lombozathoz, csúnyán ízesült és óriás levéllemezhez, lassú növekedéshez, valamint zöldes gumófejlődéshez vezet. Egyszeri nagyadagú nitrogén műtrágya a repedési hajlamot jelentősen fokozza különösen, ha előtte meg is száradt a növény. Gombás (peronoszpóra, -alternária, -baktériumos, -xanthomonas) betegségre fogékonnyá válik a növény, mivel a sejtállomány fellazul. y Kálium hiány esetén a gumó vontatott növekedésével szembesülhetünk, a gumó vízízű lesz és csökken a pulton tarthatósága az árunak. A növény ellenálló képessége csökken. Az alsó levelek érköze kivilágosodik, sárgul. A kalcium hiány sok esetben csak relatív hiány, mivel a kalcium ott van a talajban, csak valamilyen okból nem felvehető (túl sok foszfor, kálium vagy magnézium, hideg talaj) y A magnézium hiánya általában szedés előtt szokott jelentkezni a fiatal belső leveleken és gyorsan lehet orvosolni. Ha a növényt túlöntözzük hasonló tünetet észlelünk y A foszfor hiánya szintén kékeslilás színeződést mutat a hypokotilon, levélnyélen, gumón. y A kén hiánya a növekedés lassulását, levélnyél megnyúlását és kisebb levéllemezt okozhat. Természetesen ezek irányadó tápanyagozási javaslatok, melyeket talajmintával pontosítani kell. Ezen kívül nem mindegy, hogy szerves trágyát használunk-e, esetleg, mono- vagy komplex műtrágyákat alkalmazunk. Szakmai tanácsok Felgyőn a Kísérleti kertben Magnézium hiány Foszfor hiány

8 8 Magyarországi termesztésre ajánlott fajták Cindy RZ F1 A leggyorsabb fajta a Rijk Zwaan szortimentben y bevált, szupergyors, kedvelt fajta, ami a fényszegény viszonyokat nagyon jól viseli y a Cindy-t elsősorban márciusban, ill. április elején történő betakarításra, fóliás hajtatásra ajánljuk. Nacimiento RZ F1 y erős, felállólombot nevel a fényszegény januári, februári körülmények között is y lapított gumója világos színű, amit az erős szikalatti szár stabilan tart y kifejezetten gyors, könnyen termeszthető fajta, ami prémium kategóriás terméket ad y ültetését a legkorábbi tavaszi szakaszokra javasoljuk, betakarítását áprilisig ütemezzük. Templin RZ F1 y felálló, egészséges lombozata van és nagyon jó az általános stressztűrő képessége y gyorsan képez lapított gumót, amelynek alakját extra méretben is megőrzi (15 cm! ) y a szikalatti szár stabilan tartja a gumót, megdőlésre nem hajlamos. A Templint fólia alá februártól javasoljuk ültetni valamint az első szabadföldi szakaszokra.

9 RZ Select Morre RZ F1 A profi kertészek kedvelt fajtája, mert a kifogástalan minősége és nagyon jó a stressztűrő-képessége y egészséges, erős, felálló levélzetet nevel nyáron is természetesen öntözés mellett y a stabil szikalatti szára biztosan tart ja a gumót, ami megdőlésre egyáltalán nem hajlamos y felálló levelek szépen ízesülnek a gumóhoz, ami a rekeszben tovább emeli az áru értékét y világos zöld gumója sokáig megőrzi lapított jellegét, még forró időjárás esetén is y levélnyele rugalmas, szedéskor kevésbé sérül, így lendületesen, könnyen szedhető, a szára nem kemény y a Morre RZ termesztését elsősorban szabadföldön, kora tavasztól nyáron át őszig javasoljuk, de hidegfólia alatt is kiválóan teljesít. Volturno RZ F1 Évek óta a nyári szakaszok legjobban teljesítő és egyben vezető fajtája y a kifejezetten erős, viaszos, felálló lombozata gombabetegségekre csapadékos periódusokban sem fogékony y lapított gumó formáját, nemcsak legtovább megőrzi, hanem fásodásra sem hajlamos y szikalatti szára a leghosszabb a szortimentben, ami következtében szedése nagyon könnyű és jó minőségben, szennyeződésmentesen kivitelezhető y szára erős, megdőlésre még palántakorban sem hajlamos, a világoszöld gumót biztosan tartja y agresszív, mélyre hatoló gyökérzete miatt, gyengébb termőhelyi viszonyok között is minőséget ad y termesztése fél intenzív körülmények között is biztos siker, mert kellő lombot nevel és a gumórepedésre nem érzékeny y jól viseli a lábon-tartást, a tenyészidőszak leteltével, esetleg túlnőve sem betegszik le gyorsan, valamint belső minősége/állaga is kielégítő marad jóllehet a gumó tömege 75 napra elérheti, esetleg meg is haladhatja az 1 kg-ot. Ezért egyre többen használják a Volturno RZ F1-et tálcás leveszöldség alapanyagnak. y termesztését elsősorban tavasztól őszig, szabadföldre illetve fólia alá ugyan ezen időszakban.

10 10 Eder RZ F1 Fólia alatt és szabadföldön egész évben termeszthető kedvelt fajta. y univerzális fajta, gumója fehér színű, amit akár fényszegény decemberi viszonyok mellett is megőriz y erősen túlérett állapotban is zsenge marad nagy méretben sem hajlamos fásodásra, ezért az ipari feldolgozás kedvelt fajtája y tálkázáshoz, feldolgozáshoz kiváló alapanyagot szolgáltat, ilyenkor 70 napos tenyészidővel lehet kalkulálni, és akár 1 kg fölötti gumó tömeggel y betakarítását áprilistól decemberig lehet időzíteni, fólia alá ill. szabadföldre, frisspiaci és ipari célra egyaránt. Siret RZ F1 Extra lapos gumót képező, erős lombozatú fajta y lapított gumóalakját kedvezőtlen körülmények között és túlkoros állapotban is megtartja. Kellemes édeskés íze van. y levéllemeze kifejezetten nagy, levélzete fólia alatt felálló jellegű, de szabadföldön ellentétben más Rijk Zwaan-os fajtával a levelei szétterülnek, ezzel gyorsan letakarja a talajt y külön értéke, hogy peronoszpórára nem érzékeny, az erősen viaszos levele végett, ezért fóliában, mikroszórófejes öntözés esetén is biztonságosan, alacsony vegyszerfelhasználás mellett termeszthető y stabil a szikalatti szárrésze és a palántanevelés során nem hajlamos a megdőlésre y a Siretet elsősorban márciustól május közepéig, majd július végétől szeptember elejéig történő szabadföldi ültetésekre javasoljuk y nagyon jól szerepel fűtetlen fóliákban, mind kora tavasszal, mind pedig késő ősszel y a kora őszi hideg, gyakran borús időjárást jól tolerálja, alacsony hőmérsékleten is képes fejlődni, ezért az őszi hajtatás egyre népszerűbb fajtája.

11 RZ Select Terek RZ F1 Rugalmasan használható, kiváló minőséggel rendelkező fajta y egyik legvilágosabb színű gumószínnel rendelkező fajta a szortimentben y a finom levélnyél simán és rugalmasan ízesül a gumóhoz, ezért tetszetős a megjelenése, valamint a szedés során nem hajlamos sérülésre, nem roppan meg, így tovább friss marad y erős gyökérzete a karalábétermesztésben használatos gyomírtószerek re más fajtákhoz képest kevésbé érzékeny y termesztését a január márciusi betakarítást kivéve minden időszakban javasoljuk. Lech RZ F1 Évek óta cégünk egyik kedvelt fajtája szabadföldi termesztésre y erőteljes, peronoszpórára nem érzékeny lombozatot nevel, laza talajon is y a felálló-jellegű, erősen viaszos levélzete a szedés során nem érzékeny a sérülésre y jól viseli a változékony időjárás okozta stresszt nehéz időszakokban sem hagy ki y ültetését elsősorban szabadföldre, április elejétől augusztus közepéig javasoljuk.

12 12 Karalábé újdonságaink Drava RZ F1 (RZ ) Újdonság! y erősen viaszos levele ellenáll a gombabetegségeknek y lombozata erős még a nyári hónapok ban is könnyen eléri vele a megfelelő méretet, y szikalatti szárrésze stabil, tartja a gumót minden körülmények közt y gumója világoszöld, lapított, fásodásra nem hajlamos, könnyű vágni y középkorai, ezért tavasszal egyszerre ültetve a Nacimiento RZ F1-el, folyamatos vágást biztosít. Werre RZ F1 (RZ ) Megoldás a nyári melegre Bode RZ F1 (RZ ) Könnyen betakarítható Újdonság! y lapított világoszöld gumója kiváló minőséget nyújt y kevesebb alsó oldali levele és könnyű vághatósága meggyorsítja a betakarítást, mellyel időt és energiát spórolhat meg y tavaszi és őszi próbatermesztésre javasoljuk. Újdonság! y kimondottan sok levél található a gumón, melyek vastagon viaszosak, ezért betegségre nem fogékony y szinte fehér színű, lapított gumó formáját akár cm-es átmérő mellett is megtartja y nyári időszakra próbatermesztésre javasoljuk. RZ F1 Újdonság! Első lila színű hibrid karalábé a szortimentünkben! y a fehér fajtákhoz hasonló növényfelépítés, valamint lapított gumó alak jellemzi, ezért a fehér hibridek mellett választékbővítésként termeszthető és azokkal együtt értékesíthető y eddigi tapasztalataink szerint ültetését márciustól augusztus közepéig ütemezhetjük y reményeink szerint a megnyerő mély lila szín, jó minőség, valamint a tetszetős megjelenése a karalábé piac üde színfoltja lesz y próbatermesztéssel kapcsolatosan keresse a területi képviselőinket!

13 RZ Select Karalábé termesztés fólia alatt - egész évben! Miért termelnek egyre többen fóliasátorban, főnövény helyett, nyári időszakban is karalábét? Ennek oka egyrészről az elmúlt évek szélsőségesen csapadékos, jégesővel tarkított időszakai, másfelől pedig a minőségi áru iránti igény növekedése, arra ösztönzi a profi kertészeket, hogy a fólia védelme alá helyezzék a nyári időszakban is a karalábétermesztésüket. Mire ügyeljünk a nyári időszakban? A karalábét nyáron a kis légterű és a nagy belmagasságú fóliákban egyaránt sikerrel lehet termelni, megfelelő árnyékolás mellett. Az árnyékolást célszerű elkezdeni napos időjárás esetén, akár már májusban. Ne feledjük, a besugárzás mértéke akár április végén is lehet akkora, mint júniusban, ahogy az elmúlt években is! Az UV sugárzás nem csak az emberi bőrt képes károsítani, hanem a növények szövetét is! Az árnyékolás történhet meszes vízzel, rachel hálóval vagy egyéb speciális vegyi anyagokkal. minden sorba vagy minden második sorba célszerű a cseppszalagot behúzni. Az ilyen öntözési körülmények ideális fajtája a Morre RZ F1. Természetesen a felső szórós öntözés is jól használható, viszont akkor ügyeljünk a megfelelő szellőztetésre. A levegő páratartalma ne legyen tartósan 60% felett és így csökkenthetjük a gombás fertőzések kialakulását. Szórófejes öntözés esetén igyekezzünk az öntözést a reggeli, órákra időzíteni. Ezen öntözési körülmények fajtája a Volturno RZ F1, Drava RZ F1 és Werre RZ F1. Lehetőleg növényt ültessünk négyzetméterenként. Térállás vonatkozásában több jó megoldás is elképzelhető. Sor- és tőtá volság lehet 30x30 cm, de akár 40x20-25 cm is. Az utóbbi esetben a lombzáródás előtt könnyebb a gazolás, talajlazítás. Ikersoros termesztés és csepegtető öntözés esetén jól működik, ha az ikersorok közötti távolság 25 cm, a tőtávolság pedig cm. A tápanyagozásnál figyelembe kell venni, hogy a növény védett helyen van, kisebb a kimosódás. Ezért nitrogénből 15-20%-kal, káliumból mintegy 10%-kal kevesebb is elegendő, mint a szabad földön. Hogyan öntözzünk? A csepegtető öntözés a legjobb megoldás fólia alatt. Így a növény levele száraz marad és csökken a gombás betegség kialakulása. A tápanyagot célzottan ki tudjuk juttatni, ez által csökken a tápanyag felhasználás mennyisége, a növényeket könnyebb irányítani. (Ne feledjük, hogy a karalábé gyökere nem nagy és nem hatol mélyre.) Talajtípustól függően

14 14 Milyen növényvédelmi problémákkal találkozhatunk? Ezen fejezetben olyan betegségekről írunk, amelyek a termesztés során gyakorta előfordulnak. Itt azért felhívnánk figyelmüket, ha a növényünket jó kondícióban tartjuk, akkor a gombás fertőzéseknek jobban ellenáll. Peronoszpóra (Peronospora parasitica) Kialakulása: általában tavasszal és ősszel fóliás hajtatás esetén, szabadföldi körülmények közt a hideg esték megjelenésével lehet számítani a megjelenésére. Kialakulásának kedvez a C hőmérséklet és a nedves körülmények. A lombleveleken jelenik meg először szögletes, sárgászöld foltok formájában, a levél színén. Később a levél fonákon alakul ki fehér gyep. A karalábé gumón is kialakulhatnak barnás-fekete apró foltok, amelyek idővel elhatalmasodnak a felszínen, parásodnak. Elsősorban a gumó oldalán jelentkeznek. Célszerű olyan fajtát választani, amelyek levélzete viaszosabb és kékebb, mivel ezek a fajták jobban ellen állnak a fertőzésnek. Ilyen pl. a Siret F1, Volturno F1, Drava F1, stb. Karalábé fómás gumóvarasodása (Phoma lingam) Közismertebb nevén a karalábé phomás betegsége. Általában tavasszal jelentkezik hajtatás során. Tünete a gumón megjelenő szabálytalan nagyságú barna foltok, amelyek sötétbarna szegéllyel rendelkeznek. A folt közepe beszakadozik és a gumó szövetében szürkésbarna rothadás keletkezik. A fertőzés rendszerint a gumó alsó, talajjal érintkező részén jelentkezik. Alacsony hőmérsékleten is hatékony gombaölőszer egyelőre nem ismert. Ezért a védekezési lehetőség kimerül abban, hogy kerüljük a palánták mélyre történő ültetését, valamint olyan fajtát választunk, amelynek hosszú a szára (pl. Templin F1, Volturno F1). Fuzáriumos hervadás (Fusarium oxysporum f.sp. conglutinans) Kialakulása: azokon a humuszban szegény talajokon, ahol a karalábét monokultúrában termelik, az előfordulásával számolni lehet. Tünete az alsó levelek levélereinek sárgulásával kezdődik, majd a levél érközök elsárgulnak. Gyakran csak a levéllemez egyik oldalán található a tünet. A hypokotilt kettévágva láthatjuk, hogy az edénynyalábok részben vagy teljesen elhaltak, barna színűek, így megszűnik a víz és tápanyagellátás. A megoldás, hogy 5-6 évig nem termelünk káposztafélét ezen a területen, vagy olyan fajtát választunk, amely rezisztens pl. Volturno F1, stb.

15 RZ Select Fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) Kialakulása: a gomba a friss sebzéseken keresztül fertőzi meg a növényt. A spórák általában mindenhol jelen vannak, mert szaporító képletei (szkleróciumok) a talajban hosszú éveken át megőrzik fertőző képességüket. Kerüljük a sebzéseket, ill. a friss sérüléseket, de ha mégis bekövetkezne, réz tartalmú szerekkel zárjuk le azokat. Szürkepenész (Botrytis cinerea) Kialakulása: ha nem megfelelően szellőztetjük a fóliasátrat, vagy hiába szellőztetünk, mert a külső páratartalom is akkora, mint a sátorban, esetleg oly mértékű a gyomfertőzés, hogy nem tud a növény felszáradni. Az alsó levelek lehullása után a botrytis a nyílt seben könnyedén behatol a növény szöveteibe. A felszínen kialakuló barna spóragyepről könnyen felismerhető. Baktériumos feketeerűség (Xanthomonas campestris pv campestris) A káposztafélék rettegett baktériumos betegsége, amely az elmúlt évek legnagyobb gazdasági kárát okozta a termesztés során. Kialakulása: nyári meleg, csapadékos időjárás és a pangó vizes körülmények kedveznek a kialakulásának. Ezen kívül a gyakori öntözések is gondot okozhatnak. Tünete a levél lemez szélétől kiinduló sárgászöld színű, V alakú foltok. A foltokon a levél erek fekete színűvé válnak, majd elszáradnak és lehullanak. A betegség gyors lefolyású és gyorsan át tud terjedni a mellette levő növényre. A talajból és fertőzött növényi maradványokból éveken keresztül visszafertőzhet. A fertőzés megelőzésére válasszunk olyan fajtát melynek levele erősen viaszos pl. Volturno F1, Siret F1, Drava F1 stb. A betegség megjelenésének esélyét úgy is csökkenthetjük, ha a növényt rendszeresen kezeljük kalciummal, ami a növényi szöveteket erősíti. Alternária Hanyagul ültetett állomány (Alternaria brassicae) Kialakulása: nyári, meleg időjárási körülmények, csapadékkal együtt kedveznek a megjelenésének. A levélen 5-10 mm-es barna foltok jelennek meg, közepükön fekete ponttal. A tünet többnyire csak a lombon fordul elő, a gumót nem károsítja. Ez esetben is azok a fajták adnak nagyobb termés biztonságot, amelyek viaszosabb levélzettel rendelkeznek pl. Siret F1, Volturno F1, Lech F1, Drava F1, stb.

16 Bővebb fajtainformáció és vetőmag megrendelés Rijk Zwaan területi képviselőinél vagy irodánkban: Deme Zsolt Karalábé és gyökérzöldség termékfelelős Közép-Magyarország Tel: Ragyák László Káposztafélék termékfelelős Kelet-Magyarország Tel: Tornyai Tibor Dél-Magyarország Tel: Skultéti Lóránt Délkelet-Magyarország Tel: Tóth Kamill Dunántúl, Jászság, Áruházláncok Tel: Vetőmag megrendelés: Balla Enikő Tel: Táncsics Szonja Tel: Rijk Zwaan fajtaleírásai, termesztési ajánlásai, és minden más információja, illusztrációja, bármilyen egyéb utalása, pl. vetési- ültetési-, ill. szedésidőre, a legnagyobb gondossággal került megadásra, gyakorlati és kísérleti eredmények és tapasztalatok alapján. Mindazonáltal Rijk Zwaan semmilyen módon nem vállal felelősséget leírások, termesztési ajánlások vagy illusztrációk használatából fakadó károkért. A felhasználó saját maga felel a vetőmagok megfelelő tárolása mellet azért is, hogy a termék és termesztési ajánlás megfelel-e a helyi termesztési körülményeknek és a szándékolt termesztési célnak. Rijk Zwaan Budapest Kft. H-1016 Budapest Aladár u

Káposztafélék palánta akciója

Káposztafélék palánta akciója Palánta akció 2014 tavasz - nyár Káposztafélék palánta akciója Akciónkban ültetésre kész, Speedie tálcában vagy tápkockában nevelt, rekeszes palántákat kínálunk. A Speedie tálca és a 3-as méretű tápkocka

Részletesebben

Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata

Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata Rijk Zwaan - Grow Group palánta akció 2017 Nyári ültetésű paprika fajták palánta kínálata A hideghajtatott előnövények utáni paprika másodültetések továbbra is nagy szerepet töltenek be elsősorban a dél-magyarországi

Részletesebben

seeds&sharing Sharing a healthy future karalábé fajták fajtaajánlatok színesedik a fajtakínálat termesztés technológia, növényvédelem

seeds&sharing Sharing a healthy future karalábé fajták fajtaajánlatok színesedik a fajtakínálat termesztés technológia, növényvédelem seeds&sharing Rijk Zwaan termékmagazin /2020 karalábé fajták fajtaajánlatok színesedik a fajtakínálat termesztés technológia, növényvédelem Sharing a healthy future Karalábé A karalábé továbbra is a hazai

Részletesebben

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk seeds&sharing Rijk Zwaan termékmagazin Gyökérzöldség, spenót és póréhagyma termékmagazin 2015 sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk Sharing a healthy

Részletesebben

RZ Select. Hajtató saláta és karalábé 2008 ősz-tél. Seeds & Services. Rijk Zwaan Select

RZ Select. Hajtató saláta és karalábé 2008 ősz-tél. Seeds & Services. Rijk Zwaan Select RZ Select Hajtató saláta és karalábé 2008 ősz-tél Seeds & Services Rijk Zwaan Select 1 Saláta körkép Az elmúlt években a hazai salátafogyasztási szokások lassan, de folyamatosan változtak. A fejes típus

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Átütő sárgarépafajták a hazai termesztésre. Sárgarépa. Újdonság! Morelia RZ F1 (RZ 55-200)

Átütő sárgarépafajták a hazai termesztésre. Sárgarépa. Újdonság! Morelia RZ F1 (RZ 55-200) RZ Select seeds RZ Select & services 6 2012 6 2012 1 RZ Select Rijk Zwaan gyökérzöldségek fajtaszortimentje - sárgarépa, gyökérpetrezselyem, zeller és cékla fajták Öntözés és magméret összefüggése Palántanevelés

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön Paradicsom info Hidrokultúrás paradicsom Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016 A hidrokultúrás termesztésben megtörtént a szemléletváltás, az elmúlt néhány évben a saját utas próbálkozásokat mindinkább

Részletesebben

RZ Select seeds & services 3 2011. RZ Select

RZ Select seeds & services 3 2011. RZ Select RZ Select seeds & services 3 2011 RZ Select Bevált saláta fajták szélsőséges időjárásban Regisztrálták az új Bremia törzset Fejes- és színes saláták egész éves termesztésre Jégsaláta és endívia szortiment

Részletesebben

Fehér és csípős paprika

Fehér és csípős paprika Fehér és csípős paprika fehér paprika Kertész kollégák! Amikor találkozunk Önökkel szakmai rendezvényeinken, bemutatóinkon mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy új fajtáinkat hogyan fogadják, mennyire

Részletesebben

seeds&sharing Különleges paradicsom fajták Talaj nélküli termesztés kimagasló minőségű fajtái Sensational Flavours programról

seeds&sharing Különleges paradicsom fajták Talaj nélküli termesztés kimagasló minőségű fajtái Sensational Flavours programról seeds&sharing Rijk Zwaan Termékmagazin Hidrokultúrás paradicsomtermesztés fajtái 2013-2014 Különleges paradicsom fajták Talaj nélküli termesztés kimagasló minőségű fajtái Sensational Flavours programról

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO 100% vízoldható Kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 5 kg, 2 kg A YaraLiva TM Calcinit nitrogént és kalciumot tartalmazó öntöző műtrágya. A kalcium

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

2015. DECEMBER. ZKI hírek. ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC

2015. DECEMBER. ZKI hírek. ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC 2015. DECEMBER ZKI hírek ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC Ha almapaprika, akkor ZKI! A ZKI Zrt. almapaprika nemesítéséből kikerülő hibridek mindig a legmagasabb

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás árut ad. Egyközepű (monocentrikus) fejeket képez. Magas, erős növekedésű

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 1 NITRÁT RENDELET 48% Mo. területének 49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről nitrát-szennyezési bírságot köteles fizetni, ami 50.000-500.000

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

Kiváló Nagyon jó Jó Elfogadható Gyenge

Kiváló Nagyon jó Jó Elfogadható Gyenge DEKALB HÍRLEVÉL 2012.08.02. 2012/10. Szám A repcék télállósága A repcék betegség ellenálló képessége Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás www.monsanto.hu Télállóság

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajtakínálatunk retek, zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajtakínálatunk retek, zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk seeds&sharing Rijk Zwaan termékmagazin sárgarépa, petrezselyem fajtakínálatunk retek, zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk Sharing a healthy future Tartalom 3-4 Sárgarépa frisspiaci és ipari

Részletesebben

www.vetomagkereskedes.hu

www.vetomagkereskedes.hu Korai időszakban is megbízható kötések A ZKI Zrt. összes kiadványában szereplő adatok tájékoztató jellegűek, azokat legjobb tudásunk szerint, múltbeli gyakorlati termelői elmondások alapján és saját méréseink

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

RZ Select seeds & services 5 2012. RZ Select

RZ Select seeds & services 5 2012. RZ Select RZ Select seeds & services 5 2012 RZ Select Rijk Zwaan káposzta és karfiol fajtaszortiment A tenyészidő, a betakarítás és az értékesítés összhangja A káposztafélék tárolhatóságát befolyásoló tényezők 2

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Magony Sándor, Pálmonostora. Termesztés: -előnövény; karalábé -főnövény; féldeterminált paradicsom; Siluette F1. Kísérleti terület: kísérlet: 660 (2 x 330)

Részletesebben

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén www.kertcenter.com www.kertcenter.com Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén 1966-ban alapított, izraeli központú, világszerte 12 leányvállalat és 700 alkalmazott. Évi

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1.

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1. Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke Fejes káposzta 5,15 Vörös káposzta 4,89 Kelkáposzta 15,90 Karfiol 5,57 Brokkoli 8,09 Karalábé 4,48 Kelbimbó 8,39 Fodros kel 5,31 Kínai kel 3,99 Karórépa

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

seeds&sharing www.vetomagkereskedes.hu Sharing a healthy future fajta újdonságok fejes, kel és vörös káposzta fajták

seeds&sharing www.vetomagkereskedes.hu Sharing a healthy future fajta újdonságok fejes, kel és vörös káposzta fajták seeds&sharing Rijk Zwaan Termékmagazin Káposztafélék fajtaszortimentje 2015 fajta újdonságok fejes, kel és vörös káposzta fajták karfiol fajtáink zöld karfiol és romanesco brokkoli fajták Sharing a healthy

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: Magony Sándor, Pálmonostora. Termesztett kultúrák: előnövény: karalábé, főnövény: féldeterminált paradicsom, Siluette F1. Kísérleti terület: Genezis kísérlet:

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

Kísérlet szöveges értékelése év

Kísérlet szöveges értékelése év Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Kísérlet szöveges értékelése 2016. év Termesztett kultúrák: előnövény; kínai kel, ültetése: '16.02.10. Főnövény; TV paprika Fajták: Bravia F1, ensor F1 - fő fajta.

Részletesebben

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná!

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná! Nunhems Görögdinnye fajták Többek, mint gondolná! Magnélküli, csíkos Kerek-ovális Crimson csíkos Estel Deluxe F1 10 Magnélküli, fekete héjú Crisby F1 4 Joulie F1* Talisman F1 5 Boxy F1 6 Susy F1 Style

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

NAIK és ZKI Zrt. csapata

NAIK és ZKI Zrt. csapata FŰSZERPAPRIKA kínálat 2017-2018 Kedves Fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő Partnerünk! Az elmúlt szezonokban tudásunk legjavát adva, a kínálatunkban szereplő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Termesztett zöldségfajok: előnövény: kínai kel, ültetése:2016.02.10. Főnövény: TV paprika. Fajták: Bravia F1, Censor F1 (fő fajta).

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 2013 I. hely 2012 Arsenal 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek korai csoport Magról magra, magasabbra Maximalizálja

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere Tartalomjegyzék I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere 1. A korszerű tápanyagellátás jellemzői............................................... 11 2. A korszerű tápanyagellátás

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

RZ Select. Paradicsom, uborka, tojásgyümölcs. seeds & services

RZ Select. Paradicsom, uborka, tojásgyümölcs. seeds & services RZ Select Paradicsom, uborka, tojásgyümölcs seeds & services Tapasztalatok a gyakorlatban: Fajták a nagybani piacra Jaksa Csaba tömörkényi kertész 4 éve termesztett először Barbados RZ-t. Eleinte csak

Részletesebben

RZ Select seeds & services 2 2011. RZ Select

RZ Select seeds & services 2 2011. RZ Select RZ Select seeds & services 2 2011 RZ Select Paprika termesztés 2011 TSWV ellenálló fehér paprika újdonságok Termesztéstechnológiai tapasztalatok, ajánlások Hegyes erős, kápia és blocky paprika fajták 2

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; nem volt -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban december V. évf. 3. szám Mórahalom, Kissori út Makó, Állomás tér 15.

Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban december V. évf. 3. szám Mórahalom, Kissori út Makó, Állomás tér 15. IDEJÉBEN SZÓLUNK! Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban 2018. december V. évf. 3. szám MÓRA-INPUT MAROS-FARMER 6782 Mórahalom, Kissori út 2-4. 6900 Makó, Állomás tér 15. 2 Idejében szólunk! 2018/3. Pelletált

Részletesebben

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának Zöldségnövények tápanyagutánpótlása Jegyzet 73. 80. o. Tápanyagutánpótlás, trágyázás: a növények táplálását, illetve a talajtermékenység növelését szolgáló anyagok talajba, levélre vagy légtérbe történő

Részletesebben

SUPER STOP BROT 60 Szisztémikus szer 2015-ös évjárat www.pamena.com

SUPER STOP BROT 60 Szisztémikus szer 2015-ös évjárat www.pamena.com Szisztémikus szer 2015-ös évjárat www.pamena.com Gépesített dohány Maleinsav hidrazid kálium só formában 80% p/p, amely egyenértékű a 60% p/p maleinsav hidraziddal. Vízben oldódó por (SP) vízben oldódó

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; saláta, -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.)

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) A vetésforgó összeállítása A vetésforgó tervezésekor a legfontosabb szempont a biológiai talajtermékenység megőrzése, és a kártevők felszaporodásának megakadályozása,

Részletesebben

Növények élettana. orem.

Növények élettana. orem. Növények élettana www.gremon.com Növények Növények élettana élettana A terméshozam maximalizálása érdekében ismernünk kell, milyen módon tarthatjuk a növény vegetatív-generatív állapotát egyensúlyban.

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Újdonság: az első lisztharmat rezisztens fehérpaprika fajták!

Újdonság: az első lisztharmat rezisztens fehérpaprika fajták! Újdonság: az első lisztharmat rezisztens fehérpaprika fajták! Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá Esterházy Péter Az idézett mondat eredetileg persze más összefüggésben hangzott el,

Részletesebben

Lombtrágyázási technológiák

Lombtrágyázási technológiák Lombtrágyázási technológiák 2019 Minőségi magyar termék magyar gazdáknak! 39 éve a magyar piacon! Tendenciák a mezőgazdasági termelésben a lombtágyázás tükrében + Éves 1% genetikai előrehaladás, növekvő

Részletesebben

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Az áfonyafélék rendkívül összetett nemzetség, alnemzetségekre, és azokon belül fajcsoportokra osztható, besorolásuk még mindig vitatott. Európában az üzemi termesztésben a Vaccinium formosum (déli magasbokrú

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Székesfehérvár Debrecen 2013. 05.15-16. Magyar Kukorica Klub Egyesület 1 Hivatkozások Szakcikk idézet: Agro Napló (Dr Mesterhézy Ákos) Történeti és szakmai részek:

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

seeds&sharing Sharing a healthy future fejes, kel- és vörös káposzta fajták, újdonságok karfiol fajtáink zöld karfiol és romanesco brokkoli fajták

seeds&sharing Sharing a healthy future fejes, kel- és vörös káposzta fajták, újdonságok karfiol fajtáink zöld karfiol és romanesco brokkoli fajták seeds&sharing Rijk Zwaan Termékmagazin Káposztafélék fajtaszortimentje 2017/2018 fejes, kel- és vörös káposzta fajták, újdonságok karfiol fajtáink zöld karfiol és romanesco brokkoli fajták Sharing a healthy

Részletesebben

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények 04-05 repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények Nicola F az Ön repce hibridje! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 8 fajtasorral együtt az 500-alk klubja

Részletesebben

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták Fajtaajánlat 2015/16 Kalászos fajták Tartalom Bemutatkozás...2-3 Őszi búza fajták...4-11 SIRTAKI...4 FARINELLI...5 BASMATI...6 HISSEO...7 KWS FERRUM...8 KWS MAGIC...9 CALISOL...10 FIGARO...11 Technológiai

Részletesebben

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017.

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. WATER RETAINER VÍZÖR KEZELÉSEK INTENZÍV SZABADFÖLDI FŰSZERPAPRIKA TERMESZTÉSBEN Összeállította: Pék Miklós kutató

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+3+4) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban kifejezve (= 3,6

Részletesebben

A paradicsom ökológiai termesztése

A paradicsom ökológiai termesztése ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND A paradicsom ökológiai termesztése Az ökológiai

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték

Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték Syngenta kígyóuborka fajtaválaszték 2019-2020 Tisztelt Termelők! 2019-ben új fajtával frissítjük a Grendel-Bomber gerincű fajtaválasztékunkat egy sokoldalú Jolly-Jokerrel: ELSIE F1 A fajta az eddigi kísérleteink

Részletesebben

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72

CUKORRÉPA VETŐMAGOK 72 CUKORRÉPA 72 CUKORRÉPA VETŐMAGOK Kiemelkedően magas cukortartalmú, rizoktónia toleráns cukorrépa. Cerkospóra ellen az egyik legellenállóbb fajta. Minden cukorrépa termesztésre alkalmas területen termeszthető.

Részletesebben

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi Szőriné Z. Alicja Klimaat Miért fontos? Klíma Tulajdonságok régebben Gyökér zóna Miért fontos? Klimaat Most Tulajdonságok Klíma Gyökérzóna 90 80 Tábla nedvessége

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.09.07. 12:00-kor. Érvényes: 2017.09.14-ig. Várható frissítés: 2017.09.14. 12:00-kor.

Részletesebben

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet A napraforgó betegségei gei 1 Napraforgó peronoszpóra Plasmopara halstedii A napraforgó egyik legveszedelmesebb betegsége. Korábban a fogékony fajtákon jelentős terméskiesést okozott. Ma a kereskedelemben

Részletesebben

Paprika fajtaszortiment

Paprika fajtaszortiment Rijk Zwaan Fajtainfó 2018 Paprika fajtaszortiment fehér TV kápia blocky hegyes erős bocskor Lt Defense fehér paprika újdonságok Hegyes erős és édes paprikák Kápia és bocskor fajta újdonságok Sharing a

Részletesebben

2014. NOVEMBER. ZKI hírek. VEZÉRIGAZGATÓI BEMUTATKOZÁS - MEGÚJUL HONLAPUNK - carma F1

2014. NOVEMBER. ZKI hírek. VEZÉRIGAZGATÓI BEMUTATKOZÁS - MEGÚJUL HONLAPUNK - carma F1 2014. NOVEMBER ZKI hírek VEZÉRIGAZGATÓI BEMUTATKOZÁS - MEGÚJUL HONLAPUNK - carma F1 zki 0634 F1 - zki 18010 f1 - bihar F1 - mágus F1 - globus F1 MEGÚJUL HONLAPUNK! 3 Kedves Partnerünk! Az elmúlt időszakban

Részletesebben

Kedves Partnerünk! Cégismertetô

Kedves Partnerünk! Cégismertetô 2015 Kedves Partnerünk! Üdvözlöm az Euralis csapata nevében a repce szezon küszöbén. Megszokhatta tôlünk, hogy minden évben valamilyen újdonsággal állunk elô. Az elmúlt évben nagy sikerrel vezettük be

Részletesebben

RZ Select. www.vetomagkereskedes.hu

RZ Select. www.vetomagkereskedes.hu RZ Select seeds & services 4 2012 RZ Select Rijk Zwaan fajtaajánlat konzervuborka termesztőknek Szemölcsös vagy simahéjú uborkát termesszünk? Tápoldatozási javaslat szabadföldi intenzív, támrendszeres

Részletesebben