Athlet P/PL PL Kiegészítő Tartozék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Athlet P/PL PL Kiegészítő Tartozék"

Átírás

1 Athlet P/PL PL Kiegészítő Tartozék HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ és FELÜLVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Műszaki és tartalmi változtatások joga fenntartva! Verziószám: Azonosító: / 29. oldal

2 Tartalomjegyzék 1 A kézikönyv A kézikönyv tárolása Felelősség / Termékfelelősség Biztonsági tudnivalók Biztonsági előírások Törvények, előírások, rendeletek és vizsgálatok: Rendeltetésszerű használat / Alkalmazási területek Használat Alkalmazási területek Az üzemeltető személyzet Termékleírás / termékfelépítés Használat Az Athlet P alkalmazása Az Athlet PL alkalmazása Athlet P átalakítása Athlet PL-é Alkalmazás Középen beakasztható aknafedél felemelése Oldalt beakasztható aknafedél felemelése A zuhanásgátló összeállítása A zuhanásgátló felszerelése Zuhanásgátló drótkötél befűzése Aknába való biztonságos leereszkedés és kijövetel, veszély esetén személy mentése Az aknákba történő biztonságos leereszkedés és az aknákból történő biztonságos kiszállás feltételei Karbantartás és ápolás Az emelőszerkezet karbantartása átlagos igénybevétel mellett Az emelőszerkezet karbantartása erős igénybevétel mellett A karos emelő karbantartása A zuhanásgátló karbantartása Műszaki adatok Athlet P Athlet PL Szállítási csomag Athlet P Athlet PL Athlet P kiegészítő tartozékok Athlet PL-é való átalakításhoz Tartozékok Alkatrészlista Szavatosság Vizsgálati jegyzőkönyv Megfelelőségi nyilatkozat / 29. oldal

3 1 kézikönyv Az üzemeltetési és karbantartási kézikönyv az Athlet P és Athlet PL emelőszerkezetek alapfelszereltségének része. Használat ELŐTT figyelmesen olvassa el a kézikönyvet! Az útmutató lehetővé teszi az Athlet P és az Athlet PL emelőszerkezetek hibátlan és biztonságos használatát. Kérdések és tanácsok esetén forduljon a viszonteladóhoz vagy közvetlenül a gyártóhoz. Győződjön meg, milyen körülmények között végezhető még környezetkímélő és biztonságos munka. Kizárólag eredeti gyári alkatrészek használhatók fel. Nem vállalunk felelősséget olyan károkért, amelyeket nem eredeti gyári alkatrészek vagy komponensek használata okozott. Továbbá nem vállalunk kezességet a kézikönyvben található normák és utasítások betartásának elmulasztásáért. Az optimális működés és biztonságos üzemelés érdekében a kézikönyvben foglaltak szerinti rendszeres karbantartás szükséges. 1.1 A kézikönyv tárolása Ez a kézikönyv legyen az üzemeltető számára elérhető helyen, pl. a tartozékdobozban. Gondosan őrizze meg a kézikönyvet. A kézikönyv elvesztése vagy sérülése esetén igényeljen másodpéldányt viszonteladójától vagy közvetlenül a gyártótól. 2 Felelősség / Termékfelelősség Személyi sérülés ill. tárgyi jellegű kár esetén a gyártó abban az esetben felel a gyártási szabványokért és az eszköz biztonságáért, amennyiben a konstrukciós vagy előállítási hiba bizonyítható. Nem megfelelő használatért, üzemeltetésért, karbantartásért vagy nem eredeti gyári alkatrészek használatáért, illetve nem engedélyezett vagy nem előírás szerinti módosításokért nem vállalunk felelősséget.

4 3 Biztonsági tudnivalók A munkaeszköz nem megfelelő használata vagy az üzemeltetési útmutató figyelmen kívül hagyása súlyos személyi sérülést vagy eszközmeghibásodást okozhat. A szerkezet összeszerelése ill. üzembehelyezése előtt vegye figyelembe az alábbiakat: Először figyelmesen olvassa végig ezt az üzemeltetési útmutatót. Ismerje meg a munkavégzés helyére vonatkozó biztonsági előírásokat. Amennyiben figyelmen kívül hagyja az üzemeltetési útmutató előírásait vagy szabályait, nem élhet sem garanciaigénnyel, sem felelősség-átruházással. Az Athlet P és Athlet PL emelőszerkezet megfelel a legmodernebb műszaki színvonalnak és biztonsági elvárásoknak. Ezért is különösen fontos a biztonsági előírások szigorú betartása. 4 Biztonsági előírások Az Athlet P és Athlet PL emelőszerkezet kizárólag a meghatározott rendeltetési célnak megfelelően alkalmazható. Vegye figyelembe a munkavégzés helyére vonatkozó valamennyi biztonsági előírást. Ne távolítson el semmilyen védőberendezést. Ezeket sérülés vagy hiány esetén azonnal pótolja. Használat előtt mindig ellenőrizze, hogy nincs-e sérülés vagy kár az Athlet P és Athlet PL emelőszerkezetben. Az Athlet P és Athlet PL emelőszerkezeten észlelt bármilyen meghibásodás azonnal javítandó. A javításhoz kizárólag Martin típusú alkatrészeket használjon. Idegen alkatrészek használata nem garantálja az Athlet P és Athlet PL emelőszerkezetek biztonságát. Mindig a használati útmutató szerint járjon el. Tartsa be a használati útmutatóban meghatározott karbantartási és felülvizsgálati intervallumokat. Tartsa be az általános munkavédelmi és balesetbiztonsági előírásokat.

5 5 Törvények, előírások, rendeletek és vizsgálatok: CE megfelelőség az EU 89/686 sz.(psa) irányelve szerint. Személyfelvonásra alkalmas emelőszerkezetekre vonatkozó biztonsági szabályok (BGR159). Csiga-, emelő és felvonó szerkezetek ill. emelő berendezések esetén a hatályos balesetelhárítási előírások (német röv. UVV) és az európai normák szerint kell eljárni. Aknákban, silókban, tárolókban, stb. végzett munkálatok esetén az ide vonatkozó jogszabályok az irányadók. A notifikált tanúsító szervezet címe és bejegyzési száma: TÜV Produkt Service, Ridlerstr. 65, D München, nyilvántartási sz.: A személymentő-berendezés mintapéldányának bevizsgálását a TÜV Süddeutschland AG végezte. Az emelőszerkezet besorolása az EN 795 számú, B osztály szerint. Az emelőszerkezet megfelel a 89/686 EWG sz. Személyi védőfelszerelésekre vonatkozó EU-direktívának.

6 6 Rendeltetésszerű használat / Alkalmazási területek Az ATHLET - P és PL emelőszerkezet alkalmas aknafedelek, szivattyúk, csatornák stb. felemelésére. Az ATHLET - P és PL emelőszerkezet zuhanásgátlóval (HSRG) történő felszerelése esetén személyek biztosítására is alkalmas. Ezáltal a személyek az előírásoknak megfelelöen biztosítva dolgozhatnak aknákban. Az ATHLET-P és PL a rácsatlakoztatott zuhanásgátló segítségével sérült személyek aknából történő mentésére is alkalmas. Az eszköz semmi esetben sem alkalmazható egyidejűleg teherfelvonásra és személyek biztosítására. Az egyidejű teherfelvonás és személyi biztosítás ÉLETVESZÉLYES! Terheket kizárólag az emelő csiga horgára lehet rögzíteni. A terhek felvonófejre vagy felvonótalpra illetve keresztrúdra történő rögzítése tilos. 6.1 Használat Az ATHLET P / PL emelőszerkezet segítségével egy személy is képes beragadt aknafedelek felemelésére és eltávolítására. Az Athlet egy háromlábú, állítható berendezés, melynek két kereke rögzített, egy pedig kormányozható. A kötélcsiga kézi működtetésű (tehercsiga). A három láb állíthatósága miatt az emelő-berendezés egyenetlen terepen is használható. Az emelőszerkezetet mindig rögzítse le. A felhasználó a felemelendő teher fölé helyezi az emelőszerkezetet, majd azt a felvonó kötél emelőhorgára akasztja és a kézi felhúzókar forgatásával könnyedén felhúzza a terhet. Amennyiben a teher nem rögzíthető tökéletesen a felvonókötél teherhorgára, úgy a tartozékok további rögzítési eljárásokat tesznek lehetővé. Amennyiben a csatornafedél beszorult, a kezelö munkáját megkönnyíti az, hogy az emelőrugó megfeszítésével egy állandó feszítőerőt biztosítunk, mialatt a rézkalapáccsal lazítjuk a fedelet. Ha már szabadon lóg a teher, a csatornanyílás felől elhúzható. Az emelőszerkezet nem szállítási eszköz, ezért terhek szállítására nem alkalmas. Az Athlet P/PL berendezés előnyei: Ha a teher hirtelen kienged (pl. aknafedél), akkor sem okoz lábsérüléseket. Mentesíti a gerincet a súlyos, egészségre káros terheléstől. Még szorosan beragadt aknafedél is könnyedén felnyitható.

7 Az Athlet P/PL emelőszerkezetre személyek mentésére alkalmas zuhanásgátlót szerelhetünk. Így nemcsak terhek felemelésére és leeresztésére használható a szerkezet, hanem az előírások szerint biztosított személyek is leereszkedhetnek az aknákba. Vészhelyzetekben a balesetet szenvedett személy pedig gyorsan kimenthető. A személyek mentéséhez szükséges zuhanásgátló tartozékkal együtt megtalálható a zuhanásgátló fémkofferben és szükség esetén a használati utasítás szerint könnyedén felszerelhetö az Athlet P/PL szerkezetre. A személyek mentésére alkalmas zuhanásgátló acélsodrony kötéllel felszerelt és egy személy mentésére alkalmazható. A zuhanásgátlóra eltérő hosszúságú kötél rögzíthető. Kizárólag az európai normák szerint ellenőrzött testhevederzet és sisak viselhető tartozékként az aknákba történő biztonságos leereszkedésnél. A személy mentésére alkalmas zuhanásgátló kombinált Athlet P/ PL emelőszerkezet előnyei: Mivel két külön drótkötél áll rendelkezésre (emelőszerkezet és zuhanásgátló), a teher emelése a személy biztosításától függetlenül történik. Egy eszközzel megvalósítható a két funkció a teher emelése elkülönül a személyek biztosításától, esetlegesen mentésétől. 6.2 Alkalmazási területek Bármely aknafedél felemelése és felnyitása. Teher emelése. Egy személy felemelése és mentése. 7 Az üzemeltető személyzet Az üzemeltető személyzet a használatbavétel előtt kötelező gyártói oktatáson vesz részt. Az oktatást évente meg kell ismételni, hogy az üzemeltető személyzet az emelőszerkezetre vonatkozó, időközben megváltozott előírásokat és üzemeltetési változásokat megismerje. A felülvizsgálatot, karbantartási és javítási munkát kizárólag az erre feljogosított személyzet végezheti el.

8 8 Termékleírás / termékfelépítés 1. ábra 1. Befogófej 12. Kivehetö görgő a zuhanásgátló drótköteléhez 2. Kormányozható kihúzható láb 13. Görgő a karos emelőhöz 3. Kihúzható lábfelcsavarozható 14. Belső görgő a karos emelőhöz zuhanásgátlótartóhoz 4. Kihúzható láb karos emelövel 15. Fogantyúval ellátott rúd és fék 5. Kormányozható kerék 16. Ejtőreteszes keresztrúd 6. Rögzített kerék 17. Kihúzható láb, állító fül 7. Emelőcsiga felerősítéssel 18. Drótkötél megvezető a karos emelőhöz 8. Zuhanásgátló tartóval 19. Védőlemezzel bevont kötélkiugrás-védő Ezt a szállítási csomag nem tartalmazza! 9. Felvonó kötél biztonsági rögzítő 20. Összekötő kampó kötéllel, előfeszítő rugóval és teherhoroggal 10. Felcsavarozható 21. Biztonsági feszítő szíj (2x) zuhanásgátlótartótartó Ezt a szállítási csomag nem tartalmazza! 11. Mentőkötél biztonsági karabéllyal Ezt a szállítási csomag nem tartalmazza!

9 9 Használat 9.1 Az Athlet P alkalmazása 1. A fogantyús rúdnál fogva vigye az eszközt (2. sz. ábra). 2. Tegye le az emelőt a földre (3. sz. ábra). 3. Akassza ki az összekötő kampót (4. sz. ábra). 4. Hajtsa ki a három lábat úgy, hogy az egyik kezével a befogó fejet fogja meg, a másikkal pedig a kihúzható lábat, majd nyissa szét és állítsa fel a háromlábú állványt (5. sz. ábra). 2.ábra 3.ábra 4.ábra 5.ábra Szállítás Pozícionálás Összekötö kampó Lábak szétnyitása kiakasztása VIGYÁZAT! Felállítás közben becsípődés és zúzódás veszélye áll fenn az eszköz csúcsánál => sérülésveszély 5. Oldja ki a fekete rögzítő szalagot a három keresztrúdon és akassza be azokat az ejtő retesz elejébe. (6. sz. ábra, 7. sz. ábra). VIGYÁZAT! Nem megfelelően rögzített keresztrúd esetén becsípődés és zúzódás veszélye áll fenn. 6. Nyomja meg az állító fület és az első bemélyedésig húzza ki a három lábú állvány első kihúzható lábát. (8. sz. ábra) 7. Az órajárással megegyező irányban haladjon és ismételje meg a műveletet a másik két kihúzható lábnál. 8. Ismételje meg a műveleteket és húzza ki a kihúzható lábakat a kívánt magasságig. (9. sz. ábra).

10 6.sz.ábra 7.sz. ábra 8.sz.ábra 9.sz.ábra A rögzítő szalag kioldása és a Keresztrúd Teleszkópos lábak A teleszkópos láb kiengedése keresztrúd lehajtása beakasztása kiengedése az a kívánt magasságig àllító fül megnyomásával TIPP! A kihúzható lábakkal 4 különbözö magasságot állíthat be, így kiegyenlítheti a talajegyenetlenségeit. 10. sz. ábra Rúd felnyitása VIGYÁZAT: Ügyeljen arra, hogy az állító fül biztonsággal beakadjon. A kihúzható lábat ne húzza tovább a negyedik álláson túl =>VIGYÁZAT! Kioldás veszélye! A három láb összehajtása előtt ügyeljen arra, hogy a teherfelvonó kötél kizárólag a piros jelölésig (az előfeszítő rugó fölött) legyen behúzva! Az Athlet berendezések keresztrúd-rögzítés nélkül nem használhatók. =>VIGYÁZAT! ÉLETVESZÉLY! Az emelőszerkezet megfelelő eszközök segítségével rögzíthető. (pl. kerékalátét => ld. Tartozékok címszó alatt) Munkavégzés előtt tájékozódjon a biztonsági tudnivalókról!

11 9.2 Az Athlet PL felállítása 1. A fogantyús rúdnál fogva vigye az eszközt (2. sz. ábra). 2. Tegye le az emelőt a földre (3. sz. ábra). 3. Akassza ki az összekötő kampót (4. sz. ábra). 4. Hajtsa ki a három lábat úgy, hogy az egyik kezével a befogó fejet fogja meg, a másikkal pedig a kihúzható lábat, majd nyissa szét és állítsa fel a háromlábú állványt (5. sz. ábra). VIGYÁZAT! Felállítás közben becsípődés és zúzódás veszélye áll fenn az eszköz csúcsánál => sérülésveszély 5. Oldja ki a fekete rögzítő szalagot a három távtartó és akassza be azokat az ejtő retesz elejébe. (6. sz. ábra, 7. sz. ábra). VIGYÁZAT! Nem megfelelően rögzített keresztrúd esetén becsípődés és zúzódás veszélye áll fenn. 6. Nyomja meg az állító fület és az első bemélyedésig húzza ki a három lábú állvány első kihúzható lábát. (8. sz. ábra) 7. Az órajárással egyező irányban haladjon és ismételje meg a műveletet a másik két kihúzható lábnál is. 8. Ismételje meg a műveleteket és húzza ki a kihúzható lábakat a kívánt horonyszintig. 9. Fűzze át lentről a kihúzható láb feszítő szíját a szemközti kihúzható láb övcsatján át (11. sz. ábra, 12. sz. ábra). A biztonsági feszítő szíj ne legyen laza, de ne is feszítse túl szorosra! 10. Ismételje meg a műveletet a szemközti kihúzható lábon is.

12 11. sz. ábra Athlet PL Biztonsági feszítő szíj befűzése 12. sz. ábra Athlet PL Befűzött biztonsági feszítő szíjak TIPP: A kihúzható lábakkal kiegyenlíthetők a talajegyenetlenségek és így négy különböző magasságban állítható be a szerkezet. VIGYÁZAT: Ügyeljen arra, hogy az állító fül biztonsággal beakadjon. A kihúzható lábat ne húzza tovább a negyedik álláson túl =>VIGYÁZAT! Kioldás veszélye! A három láb összehajtása előtt ügyeljen arra, hogy a teherfelvonó kötél kizárólag a piros jelölésig (az előfeszítő rugó fölött) legyen behúzva! Az Athlet berendezések keresztrúd-rögzítés nélkül nem használhatók. =>VIGYÁZAT! ÉLETVESZÉLY! Az emelőszerkezet megfelelő eszközök segítségével rögzíthető. (pl. kerékalátét => ld. Tartozékok címszó alatt) Munkavégzés előtt tájékozódjon a biztonsági tudnivalókról!

13 9.3 Athlet P átalakítása kiegészítök segítségével Athlet PL-é 1 Állítsa a befogófejre az Athlet P szerkezetet (13. sz. ábra). 2 Nyomja meg a tartófület (14. sz. ábra) és húzza ki a kihúzható lábat az utolsó állásig. 3 Csavarhúzó segítségével nyomja be a kihúzásgátló reteszt (15. sz. ábra) és teljesen húzza ki a P-típusú lábat. 4 Ismételje meg a 2. és 3. pont alatti műveleteket a másik lábak esetében is. 5 Csúsztassa be a PL-szerkezet teleszkópos lábát a csőbe (16. sz. ábra). 6 Nyomja meg a tartófület és a PL-típusú lábat teljesen csúsztassa be a csőbe. 7 Ismételje meg az 5. és 6. pont alatti műveleteket a másik két láb esetében is (17. sz. ábra) 8 A lábakra megfelelően helyezzen fel két biztonsági matricát (18. és 19. ábra). 13. sz. ábra Az Athlet szerkezet fejlemezre történő felállítása 14. sz. ábra Tartókengyel megnyomása 15. sz. ábra A kihúzásgátló-retesz megnyomása 16. sz. ábra PL-láb beillesztése 17. sz. ábra Athlet PL szerkezet hosszabb lábakkal 18. sz. ábra Biztonsági matrica felhelyezése a kormányozható lábon 19. sz. ábra Biztonsági matrica felhelyezése a tehercsigás lábon 9 Egyéb esetekben a 9.2 fejezet szerint történik a gép alkalmazása és használata. Tipp: Az összecserélés elkerülése érdekében a kihúzható lábakat lehetőleg egymást követően cserélje ki, kezdve először a kormányozható lábbal!

14 10 Alkalmazás 10.1 Középen nyitható aknafedél felemelése 20. sz. ábra Kormányozható kerék lefékezése 21. sz. ábra Aknafedél felemelése 22. sz. ábra Aknafedél eltávolítása 1. Gurítsa az Athlet berendezést az aknafedél fölé. 2. Az emelőkar segítségével tekerje fel a horgot a kívánt magasságba. Az emelőkar óra járásával ellentétes irányú hajtásával a horog leereszkedik. 3. Akassza rá az aknafedél fogantyúját a horogra. 4. Az aknafedél felemeléséhez tekerje el az emelőkart az óra járásával azonos irányba (21. sz. ábra). Az emelőkar elengedésével az aknafedél tetszőleges magasságban megtartható. TIPP: Ha az aknafedél beragadt: tekerje az emelőkart az óra járásával egyező irányba mindaddig, amíg az előfeszítő rugó nem nyúlik és az áthidaló kötél nem feszül meg enyhe kalapácsütéssel addig ütögesse a fedél peremét, amíg az meg nem lazul VIGYÁZAT! Kizárólag rézkalapácsot használjon! A karos emelőkar segítségével emelje fel a fedelet. Tipp: Beragadt fedél esetén a Martin gyártmányú Bully aknafedél-eltávolító szerkezetet javasoljuk. => ld. Tartozékok címszó alatt a 25. oldalon. FIGYELEM: Terhek felhúzásakor a kormányozható kerék a fix kerekekkel párhuzamosan álljon és a rúd beakasztásával legyen lefékezve. A kézi forgatókart minden esetben a kötélcsiga mellett állva tekerje (kötélszakadás esetén sérülésveszély). Vegye figyelembe a terepviszonyokat. Vegye figyelembe a legkisebb tehersúlyt (25 kg) és a legnagyobb tehersúlyt (500 kg). Ha az áthidaló kötél megfeszült, további erőhatás már nem fejthető ki a felvonó csigára. (Elérte a megengedett maximális terhelési súlyt!)

15 Ügyeljen a tartók és a csatlakozók (tartozékok) maximális megengedett terhelhetőségére. A maximális terhelhetőség megtalálható a mindenkori tartozékon és a tartozéklistán. A három láb összehajtása előtt ügyeljen arra, hogy a teherfelvonó kötél kizárólag a piros jelölésig (az előfeszítő rugón keresztül) legyen behúzva. A tartozékot és különösen az emelő szerszámokat CSAKIS az Athlet P/PL szerkezeteken lehet használni, tehát kizárólag aknafedelek nyitására és/vagy felemelésére alkalmazható. Válassza ki a fedélnyílásnak megfelelő emelőszerszámokat. Az emelőszerszám NEM rögzítő eszköz, ezért NEM alkalmazható bármely terhek emelésére és szállítására ill. bármely emelőszerkezetre sem. A sérült drótkötelet haladéktalanul ki kell cserélni. Az Athlet szerkezet segítségével távolítsa el a felemelt aknafedelet az aknáról. (22. sz. ábra) TUDNIVALÓ: A teher felemelése előtt ellenőrizze a kormányozható kerék rögzítő fékét (20. sz. ábra), így megelőzhető az Athlet berendezés esetleges elmozdulása.

16 10.2 Oldalt nyitható aknafedél felemelése 1. Oldalnyílásos aknafedél felemeléséhez az alábbi tartozékok szükségesek, mint pl.: 1 db tartórúd (1) ill. 4 kötélágas kötélfüggeszték (1a) 2 db összekötő rúd (2) ill. toldó darab (2a) 2 db csatlakozó a tartozékokból (3) 2. Tartóval 2a. Kötélszorítóval Akassza rá a tartórudat (1) a Akassza rá a 4 kötélágas felvonó csiga horgára. kötélfüggesztéket (1a) a felvonó 3. Fentről bújtassa át a két összekötő rudat (2) a tartórúdon. A két összekötő rúd (2) horonypozícióját (X) a fedél mérete határozza meg. FIGYELEM: A két összekötő rudat (2) szimmetrikusan akassza rá a tartóra (1), így nem lesz ferde a fedél felemelés közben. Nem központi tehereloszlás esetén sérülés veszélye áll fenn! csiga horgára. 3a. Akassza rá a toldó darabokat (2a) a 4 kötélágas kötélfüggeszték teherhorgaira. 4. Szárnyas anyákkal rögzítse a csatlakozókat fogantyúnyílás nagyságától függően az összekötő rudakon (2) ill. a közteseken (2a). FIGYELEM: Ügyeljen arra, hogy a csatlakozókat a szárnyas anyákkal megfelelően rögzítették rá az összekötő rúdra (2) ill. a toldó darabokon (2a). Ezt minden munkavégzés előtt ellenőrizze! 5. Gurítsa az Athlet szerkezetet a fedél fölé. (15. sz. ábra) 6. A kézi karos emelö segítségével emelje fel a horgot a kívánt magasságba. A kar órajárásával ellentétes irányba történő forgatásával a horog leereszkedik. 7. Akassza be a csatlakozókat a fedél fogantyúnyílásába. 8. A továbbiakban a 10.1 fejezet 4. pontja szerint járjon el. Lényeges, hogy pontosan tartsa be a fejezet TIPPEK, FIGYELEM és TUDNIVALÓK alatt leírtakat. 1a 2a 3

17 11 A zuhanásgátló összeállítása 11.1 A zuhanásgátló felszerelése 1. Vegye ki a zuhanásgátlót a kofferból (23. sz. ábra). 2. A zuhanásgátlón található egy tartó, amellyel a szerkezet a háromlábú állvány kihúzható lábára rögzíthető. (24. sz. ábra) 3. A háromlábú állvány kihúzható lábán bajonettzáras talp található, amelyre a zuhanásgátló 90 fokos mozdulattal csatlakoztatható (25. sz. ábra). 4. A felszerelt zuhanásgátló 90 fokos elforgatásával kattan be a tartó csapszeg a talpba (24. sz. ábra) FONTOS: Feltétlenül győződjön meg arról, hogy a háromlábú állvány kihúzható lábán rögzített tartó csapszeg megfelelően beakadjon a talpba. (25. sz. ábra). 23. sz. ábra Zuhanásgátló (HSRG), koffer és felülvizsgálati jegyzőkönyv 24. sz. ábra A HSRG összeállítása 25. sz. ábra A HSRG rögzítése

18 11.2 Kötél zuhanásgátlóba történő befűzése 1. Annak a teleszkópos lábnak a befogófején, amelyikre a zuhanságátlót rögzítették, található az acélsodrony kötél kiugrását védő eszközzel felszerelt kivehetö görgő. 2. A zuhanásgátló biztosító karabineres acélkötelének az ATHLET szerkezet befogófejébe történő befűzéséhez kötélkiugrás-védővel ellátott megvezető görgő kivétele szükséges ( sz. ábra). FONTOS: A kivehető görgőt csak korrektül beakasztott vízszintes tartók esetében tudjuk kivenni, illetve visszatenni.. 3. A zuhanásgátló acélkötelének az Athlet befogófejébe történő befűzését követően a kötélkiugrás-védővel ellátott megvezető görgő beépítése következik. FONTOS: Feltétlenül ügyeljen arra, hogy a kötélkiugrás-védővel ellátott megvezető görgő csatlakozó tengelye egy újabb összeszerelés esetén is biztosítva legyen a rögzítő rugóval. (29. sz. ábra). 4. Minden befűzés után, illetve minden használat előtt ellenőrizni kell a zuhanásgátló működését (30. sz. ábra), melyhez az acélkötelet egy hirtelen mozdulattal rántsa meg. Ismételje meg a működési próbát, ha az ejtőfék nem feszíti meg a kötelet. Amennyiben az ejtőfék ezután sem fogna be, a szerkezet semelyik esetben sem működtethető, mert ÉLETVESZÉLYES! Értesítse a vevőszolgálatot. 26. sz. ábra HSRG-kötél befűzése Görgő eltávolítása 27. sz. ábra HSRG-kötél befűzése 28. sz. ábra HSRG-kötél befűzése Görgő beszerelése

19 29. sz. ábra HSRG-kötél befűzése Görgő rögzítése 30. sz. ábra HSRG-kötél befűzése Ejtőfék-próba 5. Miután a leereszkedő személy a mindenkori kezelési útmutató szerint felvette az előírt öltözéket és felszerelkezett a bevizsgált és engedélyezett eszközökkel (biztonsági és mentőheveder, valamint állszíjas sisak), a zuhanásgátló karabinerét a biztonsági heveder kötélgyűrűjébe kell csatlakoztatni (31. sz. ábra) FONTOS: Aknába, silóba és tárolóba, stb. történő leereszkedés előtt körültekintően tanulmányozza át a zuhanásgátló használati útmutatóját és gyakorolja annak alkalmazását vészhelyzet esetén (12.1 szakasz)! 31. sz. ábra Személyi biztonsági felszerelés 32. sz. ábra Személy mentése VÉSZHELYZET: Vészhelyzetekben egyszerre csak egy személy mentése lehetséges (ld. 32. sz. ábra és Zuhanásgátló- Használati Útmutató). FONTOS: A mentésre szoruló személy felemelését követően az aknáról tolja félre az Athlet P szerkezetet a kimentett személlyel együtt.

20 12 Biztonságos leereszkedés aknákba és kiszállás aknákból, valamint személyek mentése Az aknába történő biztonságos leereszkedést és az aknából történő biztonságos kiszállást külön rendelet szabályozza. (pl. Általános Munkabiztonsági Szabályzat). Cégünk ATHLET P/PL elnevezésű aknafedél-emelőszerkezete egy zuhanásgátló mentőeszközzel (HSRG) megfelel a Szabályzat előírásainak. Ez egy olyan univerzális kombinált szerkezet, amely alkalmas személyek rögzítésére aknákba történő leszállásnál és aknákból történő kiszállásnál vagy személyek mentésére, továbbá aknafedelek, szivattyúk, lap, stb. felemelésére Az aknákba történő biztonságos leereszkedés és az aknákból történő biztonságos kiszállás feltételei 1. MARTIN - ATHLET P/PL emelőszerkezet 2. Biztonsági csomag, amely MARTIN zuhanásgátlót, testhevederzetet, állszíjas sisakot és szerszámkoffert tartalmaz. FONTOS! A kellő biztonság megvalósítása érdekében nem megengedett az eredeti eszköz részleges vagy teljes megváltoztatása. Kizárólag ellenőrzött és engedélyezett biztonsági ill. mentőeszköz, hevederzet, sisak, stb. használható. Előírás, hogy a zuhanásgátló feleljen meg a DIN EN 360 szabványnak. A felszerelést minden használat előtt szemrevételezéssel és működési próbával ellenőrizze. Hibás állapot vagy működési zavar esetén haladéktalanul, de még a következő használat előtt cserélje ki a teljes szerkezetet vagy annak részeit. Ezt a feladatot a gyártó vagy a gyártó által feljogosított személy végzi el. A biztonság érdekében lényeges, hogy a sérült vagy mentésre már használt zuhanásgátló tovább nem alkalmazható, melyet vagy a gyártónak köteles leadni vagy a gyártó által megbízott illetékes szerviz részére adja le javításra, ill. ismételt felülvizsgálatra. A felszerelést (elsősorban kötél és öv) védje savtól, lúgtól vagy egyéb agresszív anyagtól (ld. Zuhanásgátló-Használati útmutató). A szerkezeti anyag környezeti és ipari tényezők általi befolyásoltságával kapcsolatos kérdéseivel mindig forduljon a gyártóhoz. A rögzítő- és mentőrendszerekre vonatkozó használati és karbantartási utasításokat használat előtt mindig körültekintően olvassa el és tartsa be azokat. Elengedhetetlen a gyakorlás és a rendszeres tréning. A gyakorlatok során másodlagos védelm használata kötelező! A szerkezet szabálytalan használatáért nem vállalunk felelősséget. A biztonsági csomagban található szerkezetegységeket bevizsgálták és engedélyezték. Valamennyi szerkezetegységhez mellékelten található egy használati utasítás is, melyet az egység használata előtt olvasson el, alaposan tanulmányozza és értelmezze!

21 13 Karbantartás és Ápolás Az emelőszerkezet rendszeres karbantartást és ápolást igényel. A rendszeres karbantartás és ápolás alkalmával ellenőrizzük a biztonságos működést csökkenti a balesetveszély kockázatát hosszabb ideig biztosítja a mozgó és erősen igénybevett részek működését láthatóan ápolt külsőt nyújt. Hasznos tudnivaló: Az emelőszerkezet tisztításához kímélő tisztítószert (szappanlúg, mosogatószer) használjon, valamint bő vizet Az emelőszerkezet karbantartása átlagos igénybevétel mellett Négyhetente: kopás és sérülés ellenőrzése az emelőszerkezeten (pl. acélsodrony kötél, görgők, stb.) megtalálható-e az A és B biztosító-gumi? (33. sz. ábra). az emelőszerkezet tisztítása. A B 33. sz. ábra Teheremelő-horog biztosító-gumi 13.2 Az emelőszerkezet karbantartása erős igénybevétel mellett Minden használat után: kopás és sérülés ellenőrzése az emelőszerkezeten (pl. acélsodrony kötél, görgők, stb.) megtalálható-e az A és B biztosító-gumi? (33. sz. ábra). az emelőszerkezet tisztítása.

22 13.3 A karos emelő karbantartása A karos emelőre vonatkozó Használati és Karbantartási Útmutatót (mellékelve) alaposan olvassa át és pontosan tartsa be a benne foglaltakat! A kötélcsiga gyári kenőolajozású. Ennek ellenére bizonyos részek rendszeres kenőolajozása vagy zsírozása ajánlott. Nyolchetente (34. sz. ábra): Fogaskoszorú (C) zsírozása. Hajtótengely csapágycsészéinek (D) kenőolajozása. Menetes kar (E) zsírozása (!!Karos emelö Használati utasítás szerint!!). A kötél tisztítása és olajozása. FIGYELEM: Tilos a fékmechanizmus olajozása vagy zsírozása! A felhasználási és üzemi körülmények függvényében a karos emelő évente legalább egyszer vizsgáltassa át szakemberrel. Az ellenőrzést a karos, emelő és felvonó szerkezetekre vonatkozó Balesetelhárítási Szabályzat írja elő. C D E 34. sz. ábra Emelő-kötélcsiga kenési pontok

23 13.4 zuhanásgátló karbantartása A zuhanásgátlóra vonatkozó Használati és Karbantartási Útmutatót (mellékelve) alaposan olvassa át és tartsa be az abban leírtakat. FIGYELEM: Az eszköz karbantartásáért és az esetleges javításáért az üzemeltető felel. Az EN 365 sz. európai norma évi egy felülvizsgálatot ír elő a zuhanásgátlóra és drótkötélre. A felülvizsgálatot a gyártó vagy a gyártó által erre feljogosított szervíz ill. személy végzi el, amely magában foglalja a teljes eszköz üzembiztonsági ellenőrzését. Ezt a felülvizsgálati jegyzőkönyvben dokumentálni kell. 14 Műszaki adatok 35. sz. ábra

24 14.1 Athlet P Hossz = L1: Teljes magasság = H1: Emelési magasság (Teherhorog) = H2: Szélesség = B: Kerékátmérő: Önsúly: Méret összecsukott állapotban (H/SZ/M): Anyag: Szín: 1330 mm 1675 mm 1250 mm 1300 mm 140 mm 28 kg 1165/305/310 mm AL - öntvény, AL húzott ötvözet profil, acél villamossárga 501-es karos emelő Max. teherbírás: Max. megengedett erőhatás: Acélsodrony-átmérő: Terhelés nyomás-fék legkisebb terhelése: 500 kg 5,0 kn 5,0 mm 25 kg A felhasznált acélköteleket a Karos, Emelő-, Felvonószerkezetek munkabiztonsági vizsgálatának alapszabályai szerint vizsgálták be. A köteleket a német DIN (magyar: MSZ) as szabvány szerint ellenőrizték (1 Em hajtóműcsoport) Athlet PL Hossz = L1: Teljes magasság = H1: Emelési magasság (Teherhorog) = H2: Szélesség = B: Kerékátmérő: Önsúly: Méret összecsukott állapotban (H/SZ/M): Anyag: Szín: 1710 mm 2095 mm 1670 mm 1675 mm 140 mm 32 kg 1620/305/310 mm AL - öntvény, AL -, húzott ötvözet profil, acél villamossárga 501-es karos emelö Max. teherbírás: Max. megengedett erőhatás: Acélsodrony-átmérő: Terhelés nyomás-fék legkisebb terhelése: 500 kg 5,0 kn 5,0 mm 25 kg A felhasznált acélköteleket a Csigás-, Emelő-, Felvonószerkezetek munkabiztonsági vizsgálatának alapszabályai szerint vizsgálták be. A köteleket a német DIN (magyar: MSZ) as szabvány szerint ellenőrizték (1 Em hajtóműcsoport).

25 15 Szállítási csomag 15.1 Athlet P 1 db háromlábú állvány karos emelőszerkezettel 15.2 Athlet PL 1 db háromlábú állvány karos emelőszerkezettel és biztonsági feszítő szíjakkal 15.3 Athlet P kiegészítő tartozékok Athlet PL-é való átalakításhoz 1 db kihúzható lábazat kormányozható kerékkel és beépített fékkel, övcsattal 2 db kerekes kihúzható lábazat biztonsági feszítő szíjakkal 3 db biztonsági matrica 16 Tartozékok Az. sz. Megnevezés Testhevederzet PN-42 hátsó felfüggesztési ponttal, széles combhevederzet, deréktámasz, Slide derékheveder és szerszámtartó gyürü, EN 361 olaj- és kenőanyagálló mentőnadrág beépített mentőövvel és védőcsizmával; es cipőméret; EN 362 és EN 1497 minősítés ágas kötélfüggeszték (4x750 mm horoggal) Athlet szerkezetre szerelhető szivattyú-teherhorog Lánchorog szivattyúk szállítására Version III 4-ágas kötélfüggeszték tartozékkészlet 1 db Teljes szerszámkoffer 2 db toldó darab (max. 350 kg) SP039 2 db ollós fogó (max. 450 kg) SP024 2 db szögletes horogcsatlakozó SP058 2 db 50 mm-es T-horog (max. 350 kg) S004 2 db körhorog (max. 200 kg) S003 1 db lánchorog szivattyúk szállítására (max. 1,2 t) Zuhanásgátlóval ellátott Athlet P/PL átalakításához szükséges felszereléstár (összeszereléshez is) 3000 Bully aknafedél-emelőszerkezet Szétnyitható aluminium védökorlát Fényvisszaverő csíkkal ellátott Szétnyitható aluminium védökorlát Építési területetre figyelmeztető jelzötábla Kerékalátét

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

0212727hu 004 12.2009. Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS. Használati utasítás

0212727hu 004 12.2009. Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS. Használati utasítás 0212727hu 004 12.2009 Elektromos bontókalapács EHB 11 BL, BLM, BLS Használati utasítás Gyártó Wacker Neuson SE Preußenstraße 41 80809 München www.wackerneuson.com Tel.: +49-(0)89-354 02-0 Fax: +49-(0)89-354

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja Figyelem: Kérjük, az eszköz átvétele

Részletesebben

EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP

EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP KEZELÉSI UTASÍTÁS Típusok: Vienna és Vienna de Luxe Superautomatica SUP 018x, Hasznos tanácsok és tudnivalók a 26.oldaltól! A jótállási jegy a kezelési utasításban található! DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN

Részletesebben

Wilo-Drain TP 80, TP 100, TP -AM, TP THW

Wilo-Drain TP 80, TP 100, TP -AM, TP THW Wilo-Drain TP 80, TP 100, TP -AM, TP THW D Einbau- und Betriebsanleitung LT Montavimo ir naudojimo instrukcija HU Beépítési és üzemeltetési utasítás SK Návod na montáž a obsluhu PL Instrukcja montażu i

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO-20 Elektromos meghajtású moped

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO-20 Elektromos meghajtású moped HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO-20 Elektromos meghajtású moped REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem: Kérjük, az eszköz átvétele

Részletesebben

Robbanásveszélyes környezetbe való kisfeszültségű motorok Beszerelési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv

Robbanásveszélyes környezetbe való kisfeszültségű motorok Beszerelési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv Robbanásveszélyes környezetbe való kisfeszültségű motorok Beszerelési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv Telepítési, üzemeltetési, karbantartási és munkabiztonsági kézikönyv magyar

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP. A jótállási jegy a kezelési utasításban található!

KEZELÉSI UTASÍTÁS DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP. A jótállási jegy a kezelési utasításban található! KEZELÉSI UTASÍTÁS Típus: Magic De Luxe Redes., Superautomatica SUP 012x A jótállási jegy a kezelési utasításban található! DARÁLÓVAL EGYBEÉPÍTETT TELJESEN AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ GÉP Gratulálunk! Gratulálunk

Részletesebben

Használati útmutató. Úti vízforraló. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002

Használati útmutató. Úti vízforraló. Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató Úti vízforraló myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 Tartalom Használata... 3 Áttekintő... 4 Általános tudnivalók... 5 Olvassa

Részletesebben

4 A tetõcsomagtartó box rakodása. 1 A tetõcsomagtartó box szerelése. 5 Egyéb áruk szállítása

4 A tetõcsomagtartó box rakodása. 1 A tetõcsomagtartó box szerelése. 5 Egyéb áruk szállítása Tisztelt Vásárló, Nagyon örülünk, hogy a Thule tetõcsomagtartó boxot választotta. Reméljük örömét leli majd benne. A tetõcsomagtartó box felszerelése elõtt kérjük gondosan tanulmányozza át a szerelési

Részletesebben

close open twist 200 EL H Szerelési és használati útmutató 1-32 Sommer_Twist200EL_V9_HU

close open twist 200 EL H Szerelési és használati útmutató 1-32 Sommer_Twist200EL_V9_HU close open H H Szerelési és használati útmutató - twist 00 EL Sommer_Twist00EL_V9_HU Tartalomjegyzék Általános adatok... Rajzjelek... Biztonsági előírások... Rendeltetésszerű használat... Rendeltetésellenes

Részletesebben

minived DE, HR, HU, RU, SI, SK

minived DE, HR, HU, RU, SI, SK minived DE, HR, HU, RU, SI, SK Üzemeltetők számára Kezelési útmutató minived Elektromos üzemű átfolyó vízmelegítő nyitott és zárt rendszerekhez, nyomásálló HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések

Részletesebben

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Először olvassa

Részletesebben

8 / 12 CC HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

8 / 12 CC HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 11/2012 Maestro 8 / 12 CC Art.: 80430407 hu HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Használatba vétel előtt gondosan olvassa el! Őrízze meg a használati útmutatót! EU megfelelőségi nyilatkozat A 2006/42/EU számú EU irányelvnek

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott.

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. F I A T D O B L Ó K E Z E L É S É S K A R B A N T A R T Á S Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. Ezt

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet. A felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről A Kormány - az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

1B 20 1B 27 1B 30 1B 40 1B 50. 43381907-UNG -12.05-0.03 Printed in Germany

1B 20 1B 27 1B 30 1B 40 1B 50. 43381907-UNG -12.05-0.03 Printed in Germany Kezelési Utasítás 1B 20 1B 27 1B 30 1B 40 1B 50 43381907-UNG -12.05-0.03 Printed in Germany 33 Az új HATZ-Dízelmotor Önnek dolgozik Ez a motor kizárólag azon gépek gyártója által meghatározott és kipróbált

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK

ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK ÁLTALÁNOS FIGYELMEZTETÉSEK 1. Ez a kézikönyv elválaszthatatlan és nélkülözhetetlen része a berendezésnek. Gondosan meg kell őrizni a készülékkel együtt akkor is, ha más tulajdonoshoz vagy használóhoz kerül

Részletesebben

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 Kezelési útmutató Hagie STS 10 magasított permetező traktor Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 493527 A következő sorozatszámú permetezőgépekre:

Részletesebben

A CSALÁD NYUGALMÁÉRT FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. LÉGZÉSFIGYELŐ KÉSZÜLÉK BABAŐRZŐVEL AC601 típus

A CSALÁD NYUGALMÁÉRT FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. LÉGZÉSFIGYELŐ KÉSZÜLÉK BABAŐRZŐVEL AC601 típus A CSALÁD NYUGALMÁÉRT FELASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV LÉGZÉSFIGYELŐ KÉSZÜLÉK BABAŐRZŐVEL AC601 típus U 87 PL 111 02mf4_ManuelAC601_multi6_12008.indd 87 TARTALOMJEGYZÉK VIGYÁZAT...89 A KÉSZÜLÉK TELEPÍTÉSE AC601...

Részletesebben

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 Kezelési útmutató Hagie STS 12 magasított permetező traktor Permetező-kukoricacímerező Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 493535 A következő

Részletesebben

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Vezérlőegység: elektromechanikus hajtómű vezérléssel AUMATIC AC 01.2 Intrusive

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Vezérlőegység: elektromechanikus hajtómű vezérléssel AUMATIC AC 01.2 Intrusive Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Vezérlőegység: elektromechanikus hajtómű vezérléssel AUMATIC AC 01.2 Intrusive Vezérlés Párhuzamos interfész Profibus DP Modbus Foundation Fieldbus Üzemeltetési

Részletesebben

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Tartalomjegyzék SADE MAGYARORSZÁG MÉLYÉPÍTŐ KFT. Beruházó

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Tartalomjegyzék SADE MAGYARORSZÁG MÉLYÉPÍTŐ KFT. Beruházó VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Tartalomjegyzék 1. FEJEZET SZERZŐDŐ FELEK - MEGHATÁROZÁSOK... 2 2. FEJEZET A SZERZŐDÉS TÁRGYA... 2 3. FEJEZET KIVITELEZÉS... 3 4. FEJEZET A MEGRENDELŐ

Részletesebben

Powerful Solutions TM

Powerful Solutions TM Powerful Solutions TM A kéziszerszám iparszerű használatra nem aján lott. 567000-71 H Fordítás az eredeti kezelési utasítás alapjan készült www.blackanddecker.eu GK1630T GK1635T GK1640T 2 3 4 Rendeltetés

Részletesebben

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A

Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés AQUA ES-130. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A HU Közvetett fűtésű használati melegvíz termelő berendezés Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 300023546-001-A Tartalom 1 Bevezetés...............................................................................3

Részletesebben

KAPÁLÓGÉP GÉPKÖNYV SZENTKIRÁLY KFT.

KAPÁLÓGÉP GÉPKÖNYV SZENTKIRÁLY KFT. KAPÁLÓGÉP GÉPKÖNYV SZENTKIRÁLY KFT. Tartalomjegyzék Előszó... 3 Bevezető... 5 Technikai leírás... 5 Biztonsági előírások... 7 A rotációs kapa kezelése... 8 Karbantartás... 12 Üzemen kívül helyezés... 14

Részletesebben

Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10

Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10 Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10 Használati utasítás 2. oldal Kérjük a járműben tartani! Boiler Gas BG 10 / Boiler Gas/Elektro BGE 10 Vízmelegítő Tartalomjegyzék Alkalmazott szimbólumok...

Részletesebben

Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 282 (2009/06) HU

Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 282 (2009/06) HU Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31 hu Telepítési és használati utasítás HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok magyarázata / Biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

УВАГА! WARNUNG! Lesen Sie dieses Handbuch sorgfältig durch. Klären Sie alle Anweisungen. Befolgen Sie stets die Sicherheitsanweisungen dieser

УВАГА! WARNUNG! Lesen Sie dieses Handbuch sorgfältig durch. Klären Sie alle Anweisungen. Befolgen Sie stets die Sicherheitsanweisungen dieser Owner s and Safety Manual Інструкція користувача та інструкція з техніки безпеки Podręcznik obsługi i zasad bezpieczeństwa Manual de utilizare şi siguranță Betriebs- und Sicherheitsanleitung Felhasználói

Részletesebben