Készíts saját vulk lávafolyamot és gejzíreket!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készíts saját vulk lávafolyamot és gejzíreket!"

Átírás

1 ánt, Készíts saját vulk lávafolyamot és gejzíreket!

2 VULKÁNOK 2 Balesetvédelmi tanácsok A felszerelés egy része éles vagy hegyes tárgyakat tartalmaz, úgyhogy ezekkel óvatosan bánj! Mindig használd az egységcsomagban található védőkesztyűt és védőszemüveget; ezeket valamennyi kísérlethez húzd fel! A készletben található festékek foltot hagyhatnak. Vigyázz a ruhádra és a finomabb anyagokra! Fordíts nagy gondot arra, hogy a csomagban található anyagok közül semmi ne jusson be a szádba, a szemedbe és az orrodba! Ne engedj kisgyerekeket és állatokat a kísérleti terület közelébe! lépések a vulkanológia világában Elso Csak nyolc év feletti gyerekek részére, felnőtt felügyelete mellett! Valamennyi kísérletet felnőtt felügyelete mellett szabad végrehajtani! Ez a felszerelés nem hordoz valós veszélyt, kisebb vágások, sérülések azonban előfordulhatnak, ha nem helyesen bánunk az eszközökkel! Kérlek, olvasd el alaposan ezeket az utasításokat, mielőtt megpróbálsz elvégezni egy kísérletet! Minden eszközt és anyagot tarts elzárva, hogy kisgyerek ne férhessen hozzá! Bármilyen riasztó tünet esetén, amit nem említettünk ebben a füzetben, azonnal értesíteni kell a mentőket! Vészhelyzet esetén Magyarország területén hívd a következő számot: Mentők Rendőrség Tűzoltóság Általános Első kiadás: Science4You Ltd. London, Egyesült Királlyság Szerkesztő: Daniela Silva Szerző: Inês Martins és György Németh Társszerző: Harriet Larcher smith Tudományos szaklektor: David Pyle Kontrolszerkesztő: David Pyle Tervezte: Catarina Ribeiro és Marcos Rebelo Magyarországon kiadja Négy International Kft., 7635 Pécs, Varjú dűlő 15. Felelős kiadó a Kft. ügyvezetője. Minden jog fenntartva. Tilos ezen kiadvány bármely részét külső rendszerben tárolni vagy átvinni bármely úton, legyen az elektronikus, mechanikus vagy nyomtatott forma, fénymásolni, illetve egyéb módon tárolni a Sience4you Ltd-vel történt előzetes egyeztetés nélkül, és a jogtulajdonos kifejezett engedélye nélkül, vagy a megfelelő reprodukciós jogi szervezetek felhatalmazása nélkül. Bármely engedély nélküli használat vagy a füzet jogainak megsértése esetén a Sience4you Ltd. jogorvoslatért fordul a megfelelő hatóságokhoz, nem kizárva az esetleges büntetőjogi eljárás kezdeményezését.

3 TARTALOMJEGYZÉK 3 1. Az Oxfordi Egyetem 1.1. Az Oxfordi Egyetemről 1.2. A vulkánok tanulmányozása az egyetemen 2. A tudomány, működés közben 3. Kezdjünk hozzá! 3.1. A készlet tartalma 3.2. Kísérletek: 1. kísérlet - Gejzír 2. kísérlet - Másik módszer a gejzír készítéséhez 3. kísérlet - Vulkán 4. kísérlet - Másik módszer a vulkán készítéshez 5. kísérlet - Vulkán palack 6. kísérlet - Hidrogén peroxid vulkán 4. Jegyzetek lépések a vulkanológia világában Elso Tartalomjegyzék

4 4 UNIVERSITY OF OXFORD 1. Az Oxfordi Egyetem 1.1. Az Oxfordi Egyetemről Az angol anyanyelvű világ legrégebbi egyetemeként Oxford egyedülálló és történelmi jelentőségű intézmény. Oxfordban mintegy 1096 óta folyik oktatás, és az ott folyó világhírű oktatási színvonalnak köszönhetően az intézmény a legkitűnőbb diákokat vonzza magához a világ minden részéről. A diákok több mint 240 országból és területről érkeznek ide, és jelenleg 22 ezren tanulnak intézményeinkben. Oxford főleg abban különbözik a többi egyetemtől, hogy 38 főiskolából áll, tovább 6 egyházi felsőoktatási intézménye is van. Az oxfordi oktatási rendszer ötvözi a legjobb kiscsoportos személyre szóló oktatási módszereket a főiskolán az egyetemekre jellemző világszínvonalú oktatási segédeszközök és létesítmények alkalmazásával. Elso lépések a vulkanológia világában 1. kép: Radcliffe Előadó épület, Oxfordi Egyetem. Íme néhány érdekesebb adat Oxfordról: Az egyetem egykori diákjai közül 26 brit miniszterelnök, 30 nemzetközi vezető, 50 Nobel díjas tudós, és legalább 12 szent és 20 Canterbury érsek, illetve mintegy 120 olimpiai érmes sportoló került ki. Oxford többször is a bekerült a top tíz közé a világ legjobb egyetemeit összefoglaló táblázatában. Oxfordon pusztán a tanulmányi eredményeik, illetve az általuk választott szakterület iráni elkötelezettség alapján választják ki a legjobb és legokosabb diákokat. James 2. kép: Oxfordi Egyetemi diákok. Laemq 3. kép: Oxford.

5 UNIVERSITY OF OXFORD A vulkánok tanulmányozása Az Oxfordi Egyetem a vulkánok tanulmányozása, tehát a vulkanológia első számú kutató központja. A kutatást az országos földtani intézet központja vezeti. Szoros együttműködésben dolgoznak más tanszékekkel, például a fizika, biológia, régészeti és egy geológiai tanszékkel is. A modern tudomány fejlettsége ellenére nem tudjuk pontosan meghatározni azt, hogy mikor fog kitörni egy vulkán. Az oxfordi team folyamatosan új módszereket keres arra, hogy hogy lehetne korán figyelmeztetni az emberiséget a kitörésekre. Számos tényezőre oda kell figyelniük, hiszen a vulkáni kitöréseket nem egyetlen dolog váltja ki. A vulkánoknál gázok szabadulnak fel, és a csúcstechnológiájú szenzorok pontosan elárulják a tudósoknak, hogy milyen a gázok vegyi összetétele. Az oxfordi team új módszereket kutat fel, hogy a gázok vizsgálata során mi adhat támpontot arra, hogy mikor tör ki egy vulkán. Oxfordban a vulkanológusok az egész Földet vizsgálják. A magma nem csak az egyes vulkánokon át közlekedik, hanem bolygónk teljes egészén. Föld alatti áramlások egész hálózata létezik, amelyet az oxfordi kutatók igyekeznek feltérképezni. A magma ciklus megértése sokat segítene abban, hogy előre jelezzék a vulkánok kitörését, és többet megtudjunk magáról a földkéregről is. David Pyle professzor vezető oxfordi vulkanológus a világ különböző vulkánjain dolgozik ben a csapata elrepült a görög Santorini szigetére, ahol morajlást észleltek a közeli vulkanikus sziget alatt. A műholdak segítségével találtak egy hatalmas magma gömböt a felszín alatt. A felszín alatt lévő magma hatására a sziget 10 centiméterrel megemelkedett. Copyright The British Library Board Elso lépések a vulkanológia világában 4. kép: Az Etna hegy gőzölgő csúcsából kiáramló sűrű füst. A Szicíliában található Etna Európa legaktívabb vulkánja. 5. kép: A szicíliai Etna vulkánja kitörés közben. 6. kép: David Pyle professzor. A szantorinihez hasonló vulkánok tanulmányozása segítségével Pyle professzor és teamje jobban megérheti azt, hogy hogyan működnek a vulkánok. Bár értjük a vulkánok működésének alapjait, még mindig rengeteg munka van hátra. Bár lehet, hogy soha nem fogjuk tudni pontosan megmondani, hogy mikor tör ki egy vulkán, az oxfordi kutatók óriási lépésekkel haladnak a megfelelő irányba.

6 A tudomány muködés közben No lám, Maria és PETER! Sziasztok, srácok! Ma egy hihetetlen világ felé vesszük az utunkat: a vulkánok világába megyünk! Készen álltok a kalandra? HU, professzor, de izgi óránk lesz ma! Magma and Lava! Volcanoes Akkor ugorjunk be mindannyian a vulkángépbe! off on Tudjátok, hol vagyunk? A vulkán magma-kamrájában. Professzor, mi bugyog itt alattunk? Nagyon forrónak tunik! off on! P ZI! p o z Maria, nem emlékszel, mit tanultunk tegnap? Ez a magma! Megdicsérlek, PETER pontosan ez az. A magma egy suru folyadék, amely megolvadt kozetek és kristályok keverékébol áll, de gázbuborékok is találhatok a vulkánok belsejében.

7 De professzor, nem láva szokott kitörni a vulkánokból? Akkor mi a különbség a láva és a magma között? Remek kérdés, Maria. Amikor a magma eléri a vulkán felszínét, és keresztülhalad a kürtojén, akkor kiengedi a gáz nagy részét, és vagy kifolyik folyadék formájában, amelyet lávának nevezünk, vagy egy robbanás kíséretében kitör, és megszilárdult vulkanikus közetdarabok formájában esik vissza. Professzor, a láva is forró? Ejnye, PETER, hát nem emlékszel, mit tanultunk tegnap? A láva homérséklete 800 és 1150 Celsius között változik, és a vulkáni kitörésre akkor kerül sor, ha a magma felemelkedik. Na jól van, gyerekek! Csakhogy nemcsak lávát lövellnek ám ki a vulkánok! Így van: gázokat is, amelyek korábban a magmában voltak, és ezekben van göz, széndioxid és kéndioxid is. Valamit kifelejtettél PETER! A piroklasztot! Pontosan, a piroklaszt vulkanikus közetdarabka, amely a méretétol függoen lehet hamu, lapilli, vagy bomba. Gyerekek, menjünk vissza az osztályterembe, mielött kitörne ez a vulkán!

8 8 Munkára fel! Elso lépések a vulkanológia világában

9 A KÉSZLET TARTALMA A készlet tartalma Translate Megnevezés: 1. Védőszemüveg 2. Színes festék 3. Szódabikarbóna 4. Keverőpálca 5. Vulkán öntőforma Other things you will need for your experiments: Tölcsér Tál Szívószál Víz, Másfél literes diétás kólásüveg 1 csomag Mentos keménycukorka Ecet Lapos tányér Lavór vagy tál Műanyag palack ( ml) 5 Mennyiség: Mosópor Egy kis üvegpalack Egy nagy befőttesüveg Madzag Mikrohullámú sütő vagy tűzhely Gyurma Műanyag pohár vagy félbevágott műanyag üveg 3%-os hidrogén peroxid oldat Élesztő Elso lépések a vulkanológia világában

10 10 KÍSÉRLETEK 3.2. Kísérletek 1. Kísérlet Gejzír 3. Egy kicsit döntsd meg a tölcsért, és dugd be a szívószál egyik végét a megdöntött rész alá. 4. Fújj bele be a tölcsérbe a szívószál másik végén át. Mi történt? Fújj még erősebben! Elso lépések a vulkanológia világában Ebben a kísérletben megfigyelheted, hogy hogyan működnek a gejzírek. Mire lesz szükséged? Tölcsér Egy tál (nagyobb, mint a tölcsér) Szívószál Víz Magyarázat: Ahogy a szívószálba fújsz, a levegő kezdi kiszorítani a tölcsér belsejében lévő vizet. Ha még erősebben fújsz, a tölcsérben lévő nyomás megnő, míg végül a levegő és a víz fel tud emelkedni annyira, hogy gejzírhatást produkálnak. A valóságban a gejzírek esetében a nyomást földalatti forró vulkanikus sziklákkal való érintkezés hatására felforró víz okozza. 2. Kísérlet Másik módszer a gejzír készítéshez Ebben a kísérletben megtapasztalhatjátok a gejzír bámulatos erejét. Lépések: 1. Töltsd meg a műanyag palackot félig vízzel. 2. Tedd a tölcsért a tálba úgy, hogy a szélesebbik fele legyen alul. Mire lesz szükséged? Másfél literes diétás kólás palackra Egy csomag mentolos Mentos cukorkára Lépések: 1. Helyezzük a palackot lapos stabil felületre. Győződjünk meg róla, hogy a környéken ne legyen semmi, amiben kárt tehetünk, mert az anyag kiömölhet. Ha lehet, a szabadban végezzük ezt a kísérletet. 2. Nyissunk ki egy csomag Mentos cukorkát, és tegyünk be egy egész csomagot a palackba egyszerre (úgy is csinálhatjuk, hogy kivesszük a cukorkákat a csomagból, és összekötözzük őket egy ragasztószalaggal, és egy hengert kapunk, amit egyszerre betehetünk a palackba.

11 KÍSÉRLETEK Magyarázat: A kálium-benzoát, az aszpartám és a diétás kólában lévő széndioxid a Mentos cukorkában található gumiarábikummal és zselatinnal elegyítve gejzírhez hasonlatos habképződést okoz. A Mentos cukorka felületén apró lyukak találhatók, amelyek megnövelik a reakcióhoz a felszín nagyságát, és ennek következtében a reakció még nagyobb energiával jár. A diétás kólában lévő aszpartám csökkenti az ital felületi feszültségét, és ennek következtében még hevesebb reakció lesz az eredmény, mintha normál kólával végeznénk a kísérletet. 3. Kísérlet Vulkán Ebben a kísérletben a vulkán kitörését fogjuk szemléltetni. Mire lesz szükséged? Védőszemüveg Szódabikarbóna Vulkán modell Pálcika (keveréshez) Víz Színes festék Ecet Lapos tányér Lépések: 1. Helyezd a vulkánmodellt a lapostányérra. Sok rágógumiban vagy édességben, például a Mentos cukorkában is található gumiarábikum. Ez a termék igen elterjedt alapanyag az élelmiszeriparban, különösen sűrítő tulajdonságának köszönhetően (ezek az édességek pont a gumiarábikumnak köszönhetően ilyen rágósak). A gumiarábikum ugyancsak csökkenti a vízmolekulák felületi feszültségét, aminek következtében azonnal felszabadul a palackban található széndioxid. A gáz hirtelen tágulása következtében megnő a palackban a nyomás, és így a folyadék kilövell az üvegből. 2. Tegyél azonos mennyiségű szódabikarbónát és festéket a vulkán belsejébe, aztán keverd fel jól! lépések a vulkanológia világában Elso 3. Futás! 11

12 12 KÍSÉRLETEK 3. Önts néhány csepp ecetet a keverékbe, és folytasd lassan a kevergetést miközben megkezdődik a reakció. Elso lépések a vulkanológia világában 4. Figyeld meg, mi történik. Magyarázat: A szódabikarbóna reakcióba lép az ecetben lévő ecetsavval, és ennek hatására széndioxid (CO 2 ) szabadul fel. Mint tudod, nyilván nem ez történik a vulkán belsejében. A kísérlet csak arra szolgál, hogy szemléltesse számodra, hogy hogy néz ki egy vulkánkitörés. 4. Kísérlet Másik módszer a vulkánkészítéshez Nézzünk egy másik módszert arra, hogy hogyan hozhatunk létre vulkanikus lávát. Mire lesz szükséged? Lavór vagy egy tál Üres műanyag palack (330 vagy 500 ml) Mosópor Ecet Szódabikarbóna Liszt Színes festék Gyurma Lépések: 1. Helyezzük a palackot a lavórba vagy tálba, és kerítsük körbe egy gyurmával, hogy biztosan megálljon a talpán. 2. Öntsünk két evőkanál szódabikarbónát a palackba. 3. Adjunk hozzá pár csepp színes festéket. 4. Most megválaszthatjuk, hogy milyen állagú legyen a láva. Ha akarjuk, lehet nagyon folyékony reakció, sok habbal, akkor adjunk hozzá egy evőkanál mosóport. Ha sűrűbb lávát szeretnénk, akkor adjunk hozzá egy kis lisztet. Adhatunk hozzá egy evőkanállal mindkettőből, ha úgy tetszik. 5. Adjunk hozzá egy kis ecetet (körülbelül 20 ml-t) a keverékhez, és figyeljük meg, mi történik. Magyarázat: A széndioxid (CO 2 ) felszabadulását a szódabikarbóna és az ecetsav reakciója váltja ki.

13 13 KÍSÉRLETEK 5. kísérlet Vulkán palack fogva, amit az előbb csináltunk, és óvatosan eresszük bele a nagy üveg belsejébe, ügyelve arra, hogy függőleges maradjon. Miért van az, ha egy forró italba beleiszunk, akkor az első korty mindig sokkal forróbbnak tűnik, mint a többi. Mire lesz szükséged? Egy kis üvegpalackra Egy nagy befőttes üvegre (kétszer akkora legyen, mint az üvegpalack) Madzagra Színes festékre Forró vízre Lépések: 1. Vágjunk le egy körülbelül 30 cm hosszú zsinórt, és kössük rá az üvegpalack nyakára. 2. A madzag másik végét kössük rá ugyancsak a kis palack nyakára, hogy egy fogantyút alkosson. 3. Töltsük meg a befőttes üveget hideg csapvízzel. Ne töltsük tele teljesen, mert kell egy kis helyet hagyni a kis üvegnek is, amit bele fogunk tenni a befőttes üvegbe. 4. Töltsük teljesen tele a kis üveget forró vízzel. 5. Öntsünk pár csepp színes festéket a kis üvegbe. 6. Fogjuk meg a kis üveget a fogantyúnál 7. kép: Vulkán-palack. Magyarázat: Amikor beengedjük a forró vizet tartalmazó kis üveget a hideg vizes befőttes üvegbe, akkor a meleg víz kiszorul és a hideg vízbe távozik, akárcsak a vulkán esetében. A forró víz gyorsan az üveg tetejére emelkedik, hiszen az könnyebb, mint a hideg víz. Amikor a vizet melegítjük, akkor kitágul, és valamivel könnyebb lesz, mint a hideg víz. lépések a vulkanológia világában Elso Ez az egyszerű vízzel végzett kísérlet megmutatja számunkra azt, hogy mi történik, amikor forró folyadékot hideg folyadékkal elegyítünk. A forró folyadék kiszorításra kerül, amikor érintkezésbe kerül a hideg vízzel, akárcsak a vulkánban.

14 KÍSÉRLETEK kísérlet Hidrogén peroxid vulkán lépések a vulkanológia világában Elso Ebben a kísérletben egy olyan vulkánkitörést látunk, ami egy kicsit más, mint a többi. Alapjában véve azonban a vulkánkitörés során lejátszódó reakció teljesen más. Mivel az oxigén színtelen, muszáj hozzáadni egy kis mosóport, hogy megfigyeljük az oxigén felszabadulását a kísérlet közben. A felszabaduló oxigén érintkezésbe kerül a mosóporral, és habképződést eredményez. Ez biztosítja azt, hogy a reakció sikeres legyen, és az oxigén felszabaduljon a hidrogén peroxidból. Mire lesz szükségünk: Egy műanyag pohárra, vagy egy félbevágott műanyag palackra Hidrogén peroxidra Élesztőre Mosóporra Színes festékre (tetszés szerint) Lépések: 1. Helyezzük a poharat egy leveses tányérra vagy tálba, hogy könnyebb legyen összetakarítani a kísérlet végeztével. 2. Oldjunk fel egy kis élesztőt vízben, majd öntsük be a műanyag pohárba, körülbelül 1 cm magasságig. 3. Adjunk a keverékhez kb. két evőkanál mosóport. 4. Öntsünk egy kis hidrogén peroxidot a műanyag pohárba, majd figyeljük, mi történik. Magyarázat: Miután a hidrogén peroxid érintkezésbe lép az élesztővel, oxigén (O2) szabadul fel a hidrogén peroxidból (H2O2). A kataláz egy olyan enzim, amely katalizátor szerepét tölti be, ami azt jelenti, hogy felgyorsítja a reakció sebességét. Ebben a helyzetben az oxigén felszabadulást fogja felgyorsítani. 8. kép: Peroxid vulkán.

15 lépések a vulkanológia világában Elso JEGYZETEK Jegyzetek

16 ISBN További információkért keresd fel a weboldalunkat: Science4you S.A. Made Under Licence From Oxford Limited Oxford Limited 2015

A kísérlet megnevezése, célkitűzései A vulkánok kialakulásának bemutatása, vulkanikus hegységek jellemzése, vulkánkitörés modellezése

A kísérlet megnevezése, célkitűzései A vulkánok kialakulásának bemutatása, vulkanikus hegységek jellemzése, vulkánkitörés modellezése A kísérlet megnevezése, célkitűzései A vulkánok kialakulásának bemutatása, vulkanikus hegységek jellemzése, vulkánkitörés modellezése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: szódabikarbóna, ecet, víz, ételfesték,

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik Kémia: minden, ami körülvesz 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik TARTALOM 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik...2 1. Sodium PolYacrylate egy polimer a babák egészségéért...3

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

Levegő összetételének vizsgálata

Levegő összetételének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A levegő összetételének vizsgálata A levegőben lévő szennyeződések megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz, kobalt-klorid oldat, színezőanyag

Részletesebben

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység A vulkánok a Föld felszínének hasadékai, melyeken keresztül a magma (izzó kőzetolvadék) a felszínre jut. A vulkán működését a lemeztektonika magyarázza meg. Vulkánosság

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

Használati utasítás MOBICOOL D03, D05, D15 típusú italhűtőkhöz

Használati utasítás MOBICOOL D03, D05, D15 típusú italhűtőkhöz Használati utasítás MOBICOOL D03, D05, D15 típusú italhűtőkhöz 2 1. A KEZELÉSI UTASÍTÁS HASZNÁLATA Kérjük olvassa el a kezelési utasítást mielőtt használni kezdi a készüléket. Tartsa biztos helyen a későbbi

Részletesebben

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola.

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola. Networkshop 2005 k Geda,, GáborG Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola gedag@aries.ektf.hu 1 k A mérés szempontjából a számítógép aktív: mintavételezés, kiértékelés passzív: szerepe megjelenítés

Részletesebben

JBY 52. H Cumisüveg- és bébiétel-melegítő. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.

JBY 52. H Cumisüveg- és bébiétel-melegítő. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer. H JBY 52 H Cumisüveg- és bébiétel-melegítő Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.de Magyar Tartalom 1 A készülék ismertetése... 2 2 Jelmagyarázat... 2

Részletesebben

Háztartási praktikák, receptek

Háztartási praktikák, receptek Háztartási praktikák, receptek 1. Fertőtlenítő felülettisztító spray 100 ml desztilláltvíz 100 ml alcohol vagy vodka 50 ml ecet 30 csepp illóolaj (levendula, citrom, narancs, oregano, fenyő, rozmaring)

Részletesebben

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III Tejhabosító Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 68350AB1X1III Kedves Vásárlónk! Új tejhabosítója segítségével gyorsan és könnyen habosíthat hideg vagy meleg tejet cappuccinóhoz,

Részletesebben

Pálcikás jégkrémkészítő

Pálcikás jégkrémkészítő Pálcikás jégkrémkészítő Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 69648AS2X5III Kedves Vásárlónk! A szilikonformák segítségével egy szempillantás alatt frissítő pálcikás jégkrémet készíthet.

Részletesebben

A kávé túl vizes és hideg

A kávé túl vizes és hideg A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATÁRÓL: Ugyan a készülékek a hatályos európai szabályozási előírásoknak megfelelően készültek, így minden lehetséges veszélyes rész védve van rajta. Figyelmesen olvassa el ezeket a figyelmeztetéseket,

Részletesebben

BALANCE BOARD. Használati utasítás

BALANCE BOARD. Használati utasítás BALANCE BOARD Használati utasítás 1. A Balance Board biztonságos használata. 1.1 A biztonságos használatról Reméljük, hogy minden használó biztonságosan fogja tudni irányítani a kétkerekű Balance Board-ot,

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PALSON CAPRICE http://hu.yourpdfguides.com/dref/2892140

Az Ön kézikönyve PALSON CAPRICE http://hu.yourpdfguides.com/dref/2892140 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Párolótál mikrohullámú sütőhöz

Párolótál mikrohullámú sütőhöz Párolótál mikrohullámú sütőhöz hu Használati útmutató és receptek 94497AB1X1IX 2018-07 Kedves Vásárlónk! A párolótálban gyorsan, egészséges és zsírszegény módon készítheti el az ételeket a mikrohullámú

Részletesebben

Titokzatos gyümölcskocsonya

Titokzatos gyümölcskocsonya Titokzatos gyümölcskocsonya A gyümölcstorta igazán csábító édesség és elkészíteni sem olyan nagy ördöngösség. Kivéve, ha valami mégsem sikerül. Például nem dermed meg a tetején a zselé De hát miért?! Hiszen

Részletesebben

Használati útmutató jégkásakészítő géphez

Használati útmutató jégkásakészítő géphez Használati útmutató jégkásakészítő géphez Technikai adatok: Feszültség: 220-240V ~ 50Hz Teljesítmény: 20W Köszönjük, hogy termékünket választotta. Ez a különlegesség életre szóló élmény marad Önnek és

Részletesebben

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7.

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7. Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató Javítva: 2014. december 7. Tartalomjegyzék Összeszerelés Működési elv Hogyan használjuk a Lifestraw asztali vízszűrőt? A asztali Műanyag fedő Előszűrő

Részletesebben

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja.

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja. Kicsi piteformák Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A sütőforma levehető aljának köszönhetően a pite különösen könnyen vehető ki a formából. Így a sütemény még jobban sikerül, és egy szép tányéron

Részletesebben

Gáz, amely könnyebb, mint a levegő. Egy palackban, amely könnyebb, mint ezelőtt bármikor!

Gáz, amely könnyebb, mint a levegő. Egy palackban, amely könnyebb, mint ezelőtt bármikor! Gáz, amely könnyebb, mint a levegő. Egy palackban, amely könnyebb, mint ezelőtt bármikor! 50 %-kal több gáz és könnyebb palackok. Vigyázzon, nehogy elrepüljön! Az Air Products, a hélium világviszonylatban

Részletesebben

Háztartási gépek használata

Háztartási gépek használata Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus képző Intézet Tárgy: Felnőttek pedagógiai kísérése Oktató: Horváth Péter Háztartási gépek használata Használati útmutató Készítette:

Részletesebben

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató SP16V2 Háti permetező Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ebben a dokumentumban hasznos információkat talál a termék rendeltetésszerű és helyes használatával kapcsolatban,

Részletesebben

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez hu Termékismertető és recept Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez Kedves Vásárlónk! Még soha nem volt ilyen egyszerű tökéletes piskótatekercset készíteni: A tésztát egyszerűen süsse meg a

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 6.1 Munkakörnyezet... 4 6.2 Elektromos biztonság... 4 6.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Mikrohullámú sütő. Tisztelt Vásárlónk. Használati utasítás

Mikrohullámú sütő. Tisztelt Vásárlónk. Használati utasítás Mikrohullámú sütő H Tisztelt Vásárlónk Köszönjük vásárlását. Bízunk benne, hogy hamarosan megbízhatónak fogja találni termékeinket. A készülék egyszerűbb használatának érdekében mellékeltük ezt a könnyen

Részletesebben

Vulkán Nap az ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai tanszéken

Vulkán Nap az ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai tanszéken Vulkán Nap az ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai tanszéken - 2009 a program az InfoPark Alapítvány, valamint az NKTH Mecenatúra pályázat anyagi támogatásával valósult meg. szervező: Dr. Harangi Szabolcs, tanszékvezető

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata.

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. Eszközszükséglet: Mechanika I. készletből: kiskocsi, erőmérő, súlyok A/4-es írólap, smirgli papír gyurma

Részletesebben

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A készülék csak így tudja a legjobb szolgáltatást és a maximális biztonságot nyújtani. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer A kísérlet célkitűzései: A folyadék felületén lejátszódó jelenségek értelmezése, adhéziós és kohéziós erők fogalmának megismerése Eszközszükséglet: kristályosító csésze rugós erőmérő parafa dugó üveglap

Részletesebben

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft.

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft. MINI SEGWAY Üzemeltetési útmutató Forgalmazó, importőr: Anico Kft. Tartalom 1. A mini segway biztonságos használata.... 3 1.1 A biztonságos használatról...3 1.2 A vezető testsúlyának korlátai...4 1.3 A

Részletesebben

Felszínformálás a gyakorlatban

Felszínformálás a gyakorlatban A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A Föld felszínét alakító külső erők felszínformáló hatásainak bemutatása A folyók és a szél erejének megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: homok, kavicsok,

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként.

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A NAP MELEGE Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A tevékenység általános leírása: A gyerekeket osszuk néhány

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG 64220 S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ Forgalmazó: Hauser Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Baross u. 89 Email: info@hauser.eu HILG 64220 S 2 HU TARTALOMJEGYZÉK 1. Fontos tudnivalók,

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Swivel Sweeper G6 vezetéknélküli elektromos seprű

Swivel Sweeper G6 vezetéknélküli elektromos seprű HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Köszönjük, hogy termékünket választotta. Kérjük, olvassa el figyelmesen a Használati útmutatót. Biztonsági figyelmeztetések Győződjön meg róla, hogy az elektromos seprűt használat előtt

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A kalorimetria (jelentése: hőmennyiségmérés) (http://ttk.pte.hu/fizkem/etangyakpdf/1gyak.pdf)

Részletesebben

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek Mini kuglófformák hu Termékismertető és receptek Kedves Vásárlónk! A szilikonból készült mini kuglófformák nagyon rugalmasak és tapadásgátló hatásúak. Így a süteményeket különösen könnyű kivenni belőlük

Részletesebben

Fahéjas csillag sütőkészlet

Fahéjas csillag sütőkészlet hu Termékismertető és recept Fahéjas csillag sütőkészlet Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú fahéjas csillagok sütése: A fahéjas csillag szilikon sütőlap nagyon rugalmas

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

Használati útmutató (1337 Moka Aroma Espresso kávéfőző)

Használati útmutató (1337 Moka Aroma Espresso kávéfőző) Használati útmutató (1337 Moka Aroma Espresso kávéfőző) PROBLÉMÁK LEHETSÉGES OKOK MEGOLDÁSOK Az őrölt kávét tartalmazó Lassan vegye le a szűrőtartót mert a szűrő kimeneti lyukai maradék nyomás kifröccsenést

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet főzőpohár, üvegkád,

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 3,2L 191004 V1/1214 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 262 1.1 Biztonsági előírások... 262 1.2 A szimbólumok magyarázata... 263 1.3 Veszélyforrások... 264 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

Használati utasítás CR-312. Presszókávé-fôzô. 1106 Budapest, Maglódi út 8. Tel.: 264-4238, 264-3218; Fax: 262-6119 E-mail: info@pxp.hu, munka@pxp.

Használati utasítás CR-312. Presszókávé-fôzô. 1106 Budapest, Maglódi út 8. Tel.: 264-4238, 264-3218; Fax: 262-6119 E-mail: info@pxp.hu, munka@pxp. Elôkészítés és nyomás: PXP ELSÔ MAGYAR DIGITÁLIS NYOMDA RT. 1106 Budapest, Maglódi út 8. Tel.: 264-4238, 264-3218; Fax: 262-6119 E-mail: info@pxp.hu, munka@pxp.hu CR-312 Presszókávé-fôzô Használati utasítás

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE A HP Officejet X 451dw, 476dw, 551dw, 576dw nyomtató modellekhez

Részletesebben

MINI ME FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

MINI ME FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MINI ME FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV www.dolce-gusto.com TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK.... 3-4 ÁTTEKINTÉS.... 5 KÁVÉVÁLASZTÉK.... 6-7 ELSŐ HASZNÁLAT.... 8 KÁVÉ KÉSZÍTÉSE.... 9 BIZTONSÁGOS HASZNÁLATRA

Részletesebben

Mosogatógépek Használati utasítás

Mosogatógépek Használati utasítás Mosogatógépek Használati utasítás GS61110BW 1 Olvassa el a használati utasítást! Ez a kézikönyv biztonsági, működési, beszerelési utasításokat, valamint hibaelhárítási ötleteket, stb. tartalmaz. A mosogatógép

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁLCAHEGESZTŐ, TÁLCAZÁRÓ GÉP XYZ MODELLEK. Nyilvántartási szám: 777

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁLCAHEGESZTŐ, TÁLCAZÁRÓ GÉP XYZ MODELLEK. Nyilvántartási szám: 777 Nyilvántartási szám: 777 KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁLCAHEGESZTŐ, TÁLCAZÁRÓ GÉP XYZ MODELLEK Forgalmazó: KONYHA Kft. 1111 Vendéglátó utca 99. Tel.: +36 1 123 4567, Fax: + 36 1 765 4321 Weboldal: www.konyha.hu,

Részletesebben

Vaníliás kifli sütőlapok

Vaníliás kifli sütőlapok hu Termékismertető és recept Vaníliás kifli sütőlapok Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú vaníliás kiflik sütése! A szilikon sütőlapok nagyon rugalmasak és felületük tapadásmentes.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER GRILLSÜTŐ TOS-3510. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER GRILLSÜTŐ TOS-3510. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER GRILLSÜTŐ TOS-3510 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike a gyártó

Részletesebben

Barista kézi tejhabosító

Barista kézi tejhabosító Barista kézi tejhabosító hu Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88565AS4X4VII 2017-03 Kedves Vásárlónk! Új barista tejhabosítójával gyorsan és egyszerűen habosíthatja a hideg vagy

Részletesebben

Mini kuglófformák. hu Termékismertető és recept

Mini kuglófformák. hu Termékismertető és recept Mini kuglófformák hu Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A szilikonból készült mini kuglófformák nagyon rugalmasak és tapadásmentes felületűek. Így a kuglófokat különösen könnyen kiveheti belőlük

Részletesebben

Muffinformák. Termékismertető és recept

Muffinformák. Termékismertető és recept Muffinformák hu Kedves Vásárlónk! Termékismertető és recept A szilikon muffinformák nagyon rugalmasak és tapadásgátló hatásúak. Így a muffinok különösen könnyen kivehetők belőlük általában nincs szükség

Részletesebben

Használatba vétel előtti tájékoztató

Használatba vétel előtti tájékoztató Használatba vétel előtti tájékoztató - A készüléket használata gyermekek részére 8 éves kor felett lehetséges. Tisztítás és felhasználói karbantartást kizárólag 18 éven felüli személy végezheti. - A készülék

Részletesebben

Használati útmutató (1387 kávéfőző)

Használati útmutató (1387 kávéfőző) Használati útmutató (1387 kávéfőző) Kávé túlfolyás a szűrő gyűrű élein. A kávé nem, vagy túl lassan folyik. A kávé túl vizes és hideg. A gőz kimeneti nyílás az adagoló pálcán eldugult. Valószínűleg túl

Részletesebben

1. Cartesius-búvár. 1. tétel

1. Cartesius-búvár. 1. tétel 1. tétel 1. Cartesius-búvár Feladat: A rendelkezésre álló eszközök segítségével készítsen el egy Cartesius-búvárt! A búvár vízben való mozgásával mutassa be az úszás, a lebegés és az elmerülés jelenségét!

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A NAPI HASZNÁLATHOZ A TERMÉK LEÍRÁSA BERENDEZÉS KEZELŐPANEL. A termék első használata előtt figyelmesen olvassa el a biztonsági útmutatót.

ÚTMUTATÓ A NAPI HASZNÁLATHOZ A TERMÉK LEÍRÁSA BERENDEZÉS KEZELŐPANEL. A termék első használata előtt figyelmesen olvassa el a biztonsági útmutatót. ÚTMUTATÓ A NAPI HASZNÁLATHOZ HU KÖSZÖNJÜK, HOGY WHIRLPOOL MÁRKÁJÚ TERMÉKET VÁSÁROLT. Amennyiben szélesebb körű segítségre van szüksége, kérjük regisztrálja be a berendezést az alábbi weboldalon: www.whirlpool.eu/register

Részletesebben

SCF 702 SCF 704 SCF 706 SCF 708 HU Felhasználói kézikönyv Register your product and get support at www.philips.com/avent Magyar 1 Fontos! A termék használata előtt alaposan olvassa át a felhasználói útmutatót.

Részletesebben

JProducts Limited. ames. Használati utasítás. Ultrahangos tisztító

JProducts Limited. ames. Használati utasítás. Ultrahangos tisztító ames JProducts Limited Ultrahangos tisztító Használati utasítás Útmutató: Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket! Az ultrahangos tisztításegy egyedülálló technológia. Az ultrahang apró buborékok millióit

Részletesebben

NÉHÁNY HASZNOS ÉS FONTOS INFORMÁCIÓ A TŰZHELY VEZÉRLŐPANELJE

NÉHÁNY HASZNOS ÉS FONTOS INFORMÁCIÓ A TŰZHELY VEZÉRLŐPANELJE HU Tisztelt vásárló, Ön megvásárolta termékcsaládunk egyik kitűnő készülékét. Kívánjuk, hogy termékünk sokáig gond nélkül szolgálja Önt. Kérjük, hogy saját érdekében tartsa be az ezen használati utasításban

Részletesebben

Popcorn készítő eszköz

Popcorn készítő eszköz Popcorn készítő eszköz 10030485 10030486 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati

Részletesebben

www.hurom.hu HUROM HUNGARY

www.hurom.hu HUROM HUNGARY Hurom HH Elite ( HH második generáció ) Használati útmutató Használat előtt figyelmesen olvassa el az utasitásokat. Utasitások szerint használja a Hurom gyümölcsfacsaró. Tartalomjegyzék Miért Hurom?...

Részletesebben

MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ TISZTELT VÁSÁRLÓNK HASZNÁLATI UTASÍTÁS

MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ TISZTELT VÁSÁRLÓNK HASZNÁLATI UTASÍTÁS MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ HU TISZTELT VÁSÁRLÓNK Köszönjük vásárlását. Bízunk benne, hogy hamarosan megbízhatónak fogja találni termékeinket. A készülék egyszerűbb használatának érdekében mellékeltük ezt a könnyen

Részletesebben

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai 1. Cink reakciói Három kémcsőbe öntsön rendre 2cm 3-2cm 3 vizet, 2 mol/dm 3 koncentrációjú sósavat, rézszulfát-oldatot, és mindegyik

Részletesebben

I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap

I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny Feladatlap Második forduló 4. feladat 2012. február. 24. 1 Kedves Versenyzık! Fontos információk a feladat végrehajtásához: A megoldásra rendelkezésetekre

Részletesebben

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás HU Tartalom Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás KÖRNYEZETVÉDELEM: A termékhez használt csomagolóanyagok újrahasznosíthatók.

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása

A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A nagy földi légkörzés éghajlatot befolyásoló szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, talajminta, gyurma, ételfesték, jég Szükséges

Részletesebben

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ 1. sz. melléklet az 555-1/2013/GYKK számú ügyirathoz Tisztelt kiskörei lakosok! LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban.

Részletesebben

Halmazállapot-változások

Halmazállapot-változások Halmazállapot-változások A halmazállapot-változások fajtái Olvadás: szilárd anyagból folyékony a szilárd részecskék közötti nagy vonzás megszűnik, a részecskék kiszakadnak a rácsszerkezetből, és kis vonzással

Részletesebben

LB12. Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.

LB12. Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer. LB12 O Luchtbevochtiger voor op reis Gebruikshandleiding...2 P Humidificador de ar portátil Instruções de utilização...8 K Υγραντήρας αέρα για ταξίδι Οδηγίες χρήσης...14 c Rejseluftfugter Brugsanvisning...21

Részletesebben

Cafitesse 300. Next Generation. Használati utasítás 595219301 2014-03

Cafitesse 300. Next Generation. Használati utasítás 595219301 2014-03 Cafitesse 300 Next Generation Használati utasítás 595219301 2014-03 Copyright 2014 D.E. Master Blenders 1753, Hollandia Az angol változat a használati utasítás eredeti változata. A többi nyelv az eredeti

Részletesebben

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 -

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 - Mosogatógép DW12-EFM Code 0120505536-1 - Biztonsági figyelmeztetések Gondosan olvassa el a kezelési útmutatóban szereplő utasításokat, mivel azok fontos információkat tartalmaznak a készülék biztonságos

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ...

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonsá... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

ELEKTROMOS KUKTA (Multifunkciós modell) HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV

ELEKTROMOS KUKTA (Multifunkciós modell) HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV ELEKTROMOS KUKTA (Multifunkciós modell) HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV Modell: CYWK-5016S (151001 verzió) Tartalomjegyzék: Biztonsági tanácsok... 1 Termékjellemzők... 3 Műszaki paraméterek... 3 Működtetés... 3 Készülék

Részletesebben

POWX340 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX340 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

AZ EGYENÁRAM HATÁSAI

AZ EGYENÁRAM HATÁSAI AZ EGYENÁRAM HATÁSAI 1) HŐHATÁS Az elektromos áram hatására a zseblámpa világít, mert izzószála felmelegszik, izzásba jön. Oka: az áramló elektronok kölcsönhatásba kerülnek a vezető helyhez kötött részecskéivel,

Részletesebben

POWX308 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX308 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 400L 700214 V1/0415 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Tartalom 1. Biztonság... 236 1.1 Biztonsági előírások... 236 1.2 A szimbólumok magyarázata... 238 1.3 Veszélyforrások... 239 1.4 Rendeltetésszerű

Részletesebben

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás SZKA_106_38 Halmazállapotok Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás szka106_01_d.indd 241 2007.10.16. 21:52:40 szka106_01_d.indd 242 2007.10.16. 21:52:40 tanulói HALMAZÁLLAPOTOK 6. évfolyam 243

Részletesebben

Kézi gőztisztító. Használati utasítás. Modellszám: PSC-001A

Kézi gőztisztító. Használati utasítás. Modellszám: PSC-001A Kézi gőztisztító Használati utasítás Modellszám: PSC-001A Az Ön biztonsága érdekében, kérjük, hogy a használat előtt alaposan olvassa el a használati útmutatót és fordítson figyelmet a biztonsági szempontokra.

Részletesebben

A. Információk a Luna diffúzorról

A. Információk a Luna diffúzorról TARTALOMJEGYZÉK A. Információk a Luna diffúzorról B. A készülék leírása C. Működés D. Karbantartás E. Hibaelhárítás Gratulálunk,hogy a Luna Madebyzen aromadiffúzort választotta. Kérjük őrizze mega ezt

Részletesebben

MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ TISZTELT VÁSÁRLÓNK

MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ TISZTELT VÁSÁRLÓNK MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ HU TISZTELT VÁSÁRLÓNK Köszönjük vásárlását. Bízunk benne, hogy hamarosan megbízhatónak fogja találni termékeinket. A készülék egyszerűbb használatának érdekében mellékeltük ezt a könnyen

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TÍPUSÚ GÁZFŐZŐLAPOKHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TÍPUSÚ GÁZFŐZŐLAPOKHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CGW LUX 60 4G AI AL CI CGW LUX 70 5G AI AL TR CI TÍPUSÚ GÁZFŐZŐLAPOKHOZ CGW LUX 60 4G AI AL CI CGW LUX 70 5G AI AL TR CI COD. 04067DE - 10.09.2012 A FŐZŐLAPOK LEÍRÁSA MODELL: CGW LUX

Részletesebben

HÁZI SZILVALEKVÁROS PAPUCS BÉKÉSCSABAI MÓDRA

HÁZI SZILVALEKVÁROS PAPUCS BÉKÉSCSABAI MÓDRA 2. állomás Konyhai munkák HÁZI SZILVALEKVÁROS PAPUCS BÉKÉSCSABAI MÓDRA 1 HÁZI SZILVALEKVÁROS PAPUCS BÉKÉSCSABAI MÓDRA Belekóstolás a Hungarikumként jegyzett házi szilvalekváros papucs elkészítésébe. Indító

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ TMW 22 BI-S, BI-T 1 A használati útmutatóhoz Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy a TEKA termékét választotta. Biztosak

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

Raktározó alapszövet vizsgálata

Raktározó alapszövet vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Raktározó alapszövet funkciójának bemutatása Metszetkészítés Mikroszkóp használat gyakorlása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: almamag, csírázó burgonya, sárgarépa,

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

Benzines bozótvágó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Benzines bozótvágó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZS 3020-B Tartalom 69 HU Benzines bozótvágó Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a benzines bozótvágót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató LB 88 H H Levegőpárásító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany www.beurer.com MAGYAR Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük, hogy a kínálatunkban szereplő termékek egyikét választotta.

Részletesebben

compact Automatic Coffee experience engineered in Switzerland

compact Automatic Coffee experience engineered in Switzerland HU compact Automatic Coffee experience engineered in Switzerland 2 Fontos figyelmeztetések 3 Biztonsági tudnivalók Használat előtt olvassa el figyelmesen a Használati Útmutatót és őrizze meg azt későbbi

Részletesebben

Vízföldrajzi vizsgálódások

Vízföldrajzi vizsgálódások Csoporttagok: Vízföldrajzi vizsgálódások 1. feladat a víz kémhatásának meghatározása ph- skála használatával Szükséges eszközök: vízmintánként 1-1 db kémcső, kémcsőállvány Szükséges anyagok: vízminták,

Részletesebben