A környezetvédő marketing átértékelése: stratégiai megközelítés

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A környezetvédő marketing átértékelése: stratégiai megközelítés"

Átírás

1 A MARKETING TERÜLETEI A környezetvédő marketing átértékelése: stratégiai megközelítés Miközben számos cég igyekszik magáról egy környezetvédő vállalat képét kialakítani, néhányuk mégsem tesz semmit munkavégzésük és termékeik zöldebbé tétele érdekében. A felelősségteljes környezetvédelmi marketing komplex, integrált, stratégiai és taktikai, vagyis holisztikus folyamattá fejlődött. Túllép azon az alapvető célon, hogy egy vállalat minimalizálja a természetre gyakorolt negatív hatásait. Hagyományok és újraértékelés Még ma is fellelhető az az opportunista taktikai megközelítés, ami korábban hosszú távú károkat okozott a ténylegesen környezetvédelmi tevékenységek vonatkozásában. Ez persze nem jelenti azt, hogy az opportunizmus elítélendő, inkább, hogy korlátozott hosszú távú előnyökkel jár, hacsak nem toldják meg széles körű környezetvédelmi koncepcióval. További problémát jelent, hogy a hagyományos marketing- és menedzsmenteszközök (marketingaudit, különböző elemzések) nem tartalmazzák a környezetvédelmi tényezőt a marketingfolyamatokban. Alapszinten a környezetvédelmi marketing azon kulturális szál része lesz, ami összeköt egy szervezetet. Ha egy cég elfogadja ezt az elképzelést, akkor újra kell értékelnie a vállalat fogyasztó közötti tranzakció folyamatát. Pl. a Toyota éppen egy olyan programot próbál ki, ahol az emberek szállítóeszközöket vásárolnak anélkül, hogy saját kocsijuk lenne. A Toyota egy árammal működő autóparkhoz való hozzáférést biztosít számukra, ami rövidtávú utakra használható, pl. bevásárláshoz és/vagy a tömegközlekedési csomópontok eléréséhez. Ezáltal a Toyota megszünteti a fogyasztók saját tulajdonra való igényét, miközben kielégíti igényeiket. A környezetvédelem érdekében a Toyota újfajta termékeket és hasznot alakított ki, és egyben csökkentette a környezetre gyakorolt káros hatásokat.

2 Miért legyünk zöldek? A környezetvédelem ritkán része az átfogó vállalati értékrendszernek. Sőt, az ilyen jellegű kezdeményezések sikerét is sokszor hagyományos módszerekkel (haszon, piaci részesedés, stb.) mérik, bár van az önzetlenségre is példa. Csupán néhány cégben tudatosult, hogy a környezetvédelem mint stratégia új, feltáratlan lehetőségeket nyújthat. Azok a cégek, amelyek felvállalják ezt a koncepciót, a változást nem kényszerként, hanem lehetőségként értékelik új, a szükségleteket kielégítő termékek és technológiák kifejlesztésére. A Toyota nemcsak azért hozta létre Öko-technológiai Osztályát, hogy megfeleljen a fennálló szabályozásoknak, hanem hogy formálja a vállalat irányvonalát, pl. új generációs, hibrid villanymotoros gépkocsik kifejlesztésével. A környezetvédelmi tevékenység kialakítása történhet belső vagy külső nyomásra is. Külső nyomásnak számít: Fogyasztói igények kielégítése. A McDonald s zsírpapírra cserélte polisztirén csomagolódobozát, bár ökológiailag talán nem ez volt a legjobb döntés. Versenytársak környezetvédelmi akcióira tett válaszlépések. Amikor a Starkist bejelentette, hogy delfin-mentes tonhalat készít, a versenytársaknak is ugyanezt kellett tenniük a piac megtartása érdekében. Beszállítói nyomás. Az ISO nak megfelelt cégek felülbírálják beszállítóik környezetvédelmi teljesítményét, vagyis nyomást gyakorolnak rájuk az előírások betartására, akik aztán a saját beszállítóikat presszionálják. A belső nyomás példái: Költség. A környezetvédelem hatékonyabb forrásfelhasználást és pénzügyi megtakarítást eredményez kevesebb anyagfelhasználás, kevesebb hulladékanyag vagy szennyezés keletkezését eredményezi. Vállalati filozófia. Ha a cégek a környezetvédelmi célokat ugyanúgy kezelik, mint a többi vállalati célt, akkor ez beépül a cég stratégiájába, majd pedig a taktikai tevékenységébe. A környezetvédelmi marketing szintjei A zöld marketing területén számos divatos frázis használatos, amelyek mind a vállalati célok és a fogyasztói igények kielégítésével kapcsolatosak. Ez a koncepció megköveteli, hogy a vállalatok globálisan gondolkodjanak; a környezetre káros tevékenységeiket minden országban, ahol működnek, minimalizálják.

3 Menon és Menon (1997) szerint a környezetvédelmi vállalati tevékenység három szinten fordulhat elő egy cégnél: stratégiai, fél-stratégiai és taktikai szinten. A stratégia szinten jelentős változás történik a vállalat filozófiájában (az ausztrál CarLovers autómosását egy zárt rendszerben, újrafelhasznált vízzel végezte), a fél-stratégiai szinten ugyanez az üzleti gyakorlatban történik (a szállodák megkérik vendégeiket, hogy jelezzék, mikor kívánják törülközőik cseréjét), a taktikai szinten pedig a változás a funkcionális tevékenységnél tapasztalható (szárazság idején a vízügyi hatóságok a fogyasztók felelősebb magatartását támogatják). A fenti három szint határozza meg, hogy egy vállalatnak milyen fokozatú változásra van szüksége, valamint azt, hogy mennyire elkötelezett a környezetvédelemmel szemben. Vegyük például annak a farmerkészítőnek az esetét, aki a 90-es évek elején azzal reklámozta magát, hogy bevételeinek egy részét fák ültetésére fordítja. Ezt a taktikát erős kételkedés fogadta, hiszen nincs nyilvánvaló logikai kapcsolat a farmerkészítés és a fatelepítés között. Ha ezt a programot azonban egy papírgyár hirdeti meg, máris világossá válik a kapcsolat a gyár tevékenysége és a természet között. Azonban bármely stratégiai környezetvédelmi akció hosszú távú pénzügyi befektetést igényel az érintett vállalat részéről. A környezetvédelmi marketingstratégiák és -taktikák végrehajtása Ha a környezetvédelmi marketing szóba kerül, sokan helytelenül olyan egyedi akciókra gondolnak, mint a környezetvédelmi szempontból megfelelő termékek reklámozása vagy kevésbé káros termékek kialakítása. Bár ezek is fontosak és szükségesek, ez a fajta marketing egy olyan holisztikus, integrált megközelítés, amely során a vállalatok folyamatosan újraértékelik céljaikat és a fogyasztói igényeket, miközben minimalizálják a hosszú távú természetkárosítást. Mindössze néhány cég marketing auditja tartalmaz ökológiai sémákat, ezért nehézkessé válik a (környezetvédelmi vagy pénzügyi teljesítményen alapuló) programok sikerének értékelése, mivel a speciális környezetvédelmi tevékenység csak egy vagy két funkcionális területre korlátozódik, és nem része az átfogó vállalati tevékenységnek vagy filozófiának. A 70-es évek kezdetén született környezetvédelmi marketing napjainkban olyan széles körű témákat érint, mint a fogyasztók megszólítása, árpolitika, tervezés, pozícionálás, logisztika, hulladékhasznosítás, reklámkapcsolatok más zöld szervezetekkel.

4 Célfogyasztók A fogyasztók gyakran ösztönzik a cégeket környezetkímélő termékek fejlesztésére. Bár a természetvédő fogyasztók száma jelentős, a cégeknek nemcsak rájuk kell tekintettel lenni, hiszen nem tudjuk, milyen mértékben hajlandók a környezetvédő termékek megvásárlására. Ezek a fogyasztók elvárhatják, hogy a zöld termékek versenyképes árúak legyenek, és ugyanazt tudják, mint mások. Az új technológiák lehetővé teszik a cégek számára, hogy jobban megközelítsék a meglévő környezetvédő fogyasztók szegmensét. Hathatós, globális segítséget nyújt ehhez az internet, és még egy kiterjedt elosztórendszer kiépítése is megtakarítható. Környezetvédő tervezés/új termékek kialakítása Ashley (1993) szerint a termékek környezetkárosító hatása 70%-ban a termékben és a hozzá kapcsolódó előállítási folyamatban rejlik. Emiatt a cégeknek az új termékek kialakításánál már a kezdeti fázisban figyelembe kell venniük a környezetvédelmi tényezőket a többi tényezővel, mint pl. a minőséggel együtt. Ezután életciklus-elemzőkkel értékeltethetik a termék ökológiai hatását minden egyes termelési szakaszban. Ez lehetővé teszi számukra a terméktervezés és -előállítás alternatív módszereinek felfedezését, valamint új, kiaknázatlan iparágak és piacok beindítását, sőt még az előállítási költségek egyidejű csökkentését is. A kevésbé káros, hagyományos termékek tervezése komplex és innovatív folyamat. A Hoover New Wave mosógépeit modern vízbefecskendező rendszerrel látták el, hogy kevesebb vizet használjon, valamint könnyebben szétszedhető, ami a szerelésnél és az újrafelhasználásnál fontos. Bár ezen változtatások között vannak kisebbek, mások lényeges mérnöki munkát igényeltek, ami ismét kiemeli a környezetvédő tényezők beépítésének fontosságát az új termékek tervezésének kezdeti fázisába. Ennek a folyamatnak a során fel kell tenni a kérdést: Kialakíthatók-e új folyamatok a fogyasztói igények kielégítésére? Valójában a fogyasztóknak nem kell megvásárolniuk a terméket, ha megvehetik a szükségletet kielégítő képesség/alkalmatosság használatát. Ebből adódóan a cégeknek nem a fizikai termékek, hanem ezek teljesítményének eladásában kell gondolkodniuk. Ez a váltás azonban a fogyasztói magatartás megváltoztatását is igényli, ami nem könnyű feladat, különösen olyan cégeknek nem, amelyek nagymértékben változtatnak termékeiken.

5 Környezetvédő álláspont A környezetvédő álláspontot már a szervezet létrehozása során ki kell alakítani, vagyis meg kell határozni a vállalat környezetvédő értékeit, viselkedését és termékeit. Az igazán zöld cégek a környezetvédő értékeknek a döntéshozásba történő beépítésével demonstrálják környezetvédő stratégiájukat. A környezetvédelmi feltételek ugyanolyan fontosak, mint a pénzügyi feltételek. Ezt az álláspontot azonban csupán néhány cégnek sikerült magáévá tennie. Ha a vállalati tevékenységek nem ezt a képet támasztják alá, a fogyasztók és még a média is kiábrándul az adott vállalatból. Ez különösen fontos, mivel a legtöbb cég ebben a vonatkozásban használja rosszul a környezetvédő taktikákat, ami hosszú távon elégtelennek bizonyul. A vállalat tevékenységének megváltoztatása különösen nehéz lehet, ha pl. a környezetvédelmi aspektus a vállalat hatáskörén kívül esik. Mi történik akkor, ha pl. eltűnik egy természetkárosító nyersanyag? A cég vagy előállítja ezt, megfelelő alternatívát talál, leállítja a vonatkozó termék gyártását, vagy a következő legjobb alternatíva mellett dönt. Sajnálatos módon, a legtöbbször az utóbbi megoldást választják, ami rövidtávon mégiscsak a legrosszabbnak bizonyul. A meghirdetett vállalati öko-célkitűzésektől való eltérés gyakran negatív publicitással jár, ami a fogyasztók bizalmának elvesztéséhez vezethet. A magukat környezetvédőnek beállító cégeket gyakran magasabb színvonalúnak látják, ezért ennek az álláspontnak a hirdetése vonzó a cégek számára, bár gyakran valós változtatások nélkül teszik ezt. Környezetvédő árpolitika Miközben a zöld termékek gyakran drágábbak, mint a hagyományos termékek, ez nem mindig jelenti azt, hogy többe kerülnek, különösen, ha minden kapcsolódó költséget figyelembe veszünk. A zöld termékek kezdeti költségei ugyan magasabbak, de hosszú távon olcsóbbak. A hosszú élettartamú kompakt villanykörték kevésbé drágák, mint a hagyományosak életük során. Viszonylag hosszabb megtérülésük és magasabb áruk azonban elbátortalanítja a vásárlókat.

6 Azok a termékek, amelyek versenyképes árúak és még környezetvédők is, nagyobb sikerre számíthatnak, hiszen előnyeiket jobban lehet demonstrálni a fogyasztók felé. A kevésbé ártalmas termékek többe is kerülhetnek (előlegezett kiadások) rövid és hosszú távon is, és még plusz anyagi megtérüléssel sem járnak. Ennek oka, hogy a hagyományos (nem környezetbarát) termékek nem tartalmazzák a környezetvédelmi költségeket, vagyis a társadalom támogatja a lég- és -vízszennyezést. A zöld termékek magasabb megelőlegezett költségeit nem szívesen fizetik ki a fogyasztók, bár a hasonló teljesítményt elvárják. Ez azonban nem mindig lehetséges, hiszen a termék összetételének megváltoztatása a teljesítményt is módosítja, ami további kihívást jelent a vállalatok számára. Környezetvédő logisztika Amikor a környezetvédelmi költségek minimalizálása kerül szóba, a logisztikát veszik elő először a cégek. A vállalatok úgy csökkentik a nyersanyag-felhasználást, hogy megváltoztatják a csomagolás módját, ami csökkenti az elosztási költségeket is. Néhány mosópor-koncentrátum manapság kisebb kiszerelésű, könnyebb, mint a hagyományos (kevesebb üzemanyag kell a szállításukhoz), és kevesebb energiát és nyersanyagot használ ugyanolyan mosási teljesítmény mellett. Az integrált szállítási rendszerek és az internet tovább csökkentették a terjesztés környezetre gyakorolt hatását. A legösszetettebb újítások azonban a fordított logisztika (kontralogisztikának is nevezik) területén tapasztalhatóak, ahol a cégek az elosztórendszeren keresztül visszaszállítják a fogyasztóktól a csomagolást és a használt árucikkeket. Ezt az újítást a 90-es évek elején vezették be Németországban a szabályozások első fázisában, miszerint a cégek vegyék vissza a hulladékárut. A második fázis ennél is tovább ment, és azt írta elő, hogy a cégek vegyék vissza a nem kívánt árukat is. Nem szükséges azonban, hogy egy törvény írja elő a fordított logisztikát, és ezzel költségeket rójon a cégekre. A Xerox pl. újra-feldolgozott fénymásolókat és alkatrészeket kínál, ami több tízmilliós dolláros bevételt eredményezett. Tehát a fordított logisztika nem feltétlenül jelent költséget; ez egy lehetőség a vállalati bevételek növelésére.

7 Az integrált fordított logisztika azonban erős vállalati elkötelezettséget igényel a stratégia, a pénzügyi és az emberi erőforrások tekintetében. Giuntini és Andel (1995) az alábbi táblázatban található hat fogalom figyelembevételét javasolja a cégeknek a fordított logisztika kialakításánál: Az 1. ábra alátámasztja, hogy a környezetvédő logisztika egy komplex, integrált stratégiai tevékenység, ami különleges lehetőségeket biztosít egy vállalat számára. A cég értékláncolatban elfoglalt helye meghatározza, hogy hogyan alakítja ki a környezetre kevésbé káros logisztikát. Ha erre nem képes vagy nem motivált, még dönthet az ún. marketinghulladék mellett. felismerés visszanyerés felülvizsgálat felújítás eltávolítás átalakítás a termékek ellenőrzése, hogy átmenjenek a fordított logisztikai folyamaton a termékek begyűjtése az újrafelhasználáshoz tesztek annak megállapítására, hogy a termékek megfelelnek-e az újrafelhasználási előírásoknak, szétszedhetők-e vagy eldobandók a termék újragyártása az eredeti színvonalon vagy megfelelő részek újrafelhasználása a nem újragyártható termékek eltávolítása, az újragyártott termékek értékesítése új vagy meglévő fogyasztókra a meglévő termékek felülvizsgálata a jobb tervezés érdekében 1. ábra A fordított logisztika kialakítása Hulladékgazdálkodással kapcsolatos marketing Bár szorosan kapcsolódik a fordított logisztikához, a marketinghulladék mégis valami mást jelent. A vállalatoknak lehet olyan termékük, amit nem tudnak újrafelhasználni vagy nem hagyományos módon értékesek. Ezt az álláspontot meg kell változtatni, mivel a hulladék is a cég terméke, ami értéket termelhet. Ez alapszinten azt jelenti, hogy a cégek kialakítanak olyan belső folyamatokat, amelyek vagy csökkentik a hulladékot, ezzel javítva a hatékonyságot,

8 vagy újrafelhasználják saját hulladékukat belső célra, így csökkentve más nyersanyagok felhasználását. A hulladék csökkentése azonban nem mindig lehetséges, és néha a technológia sem eléggé fejlett még ahhoz, hogy a hulladék-termékeket eredeti céljukra alakítsa át. Jelenleg pl. egészségügyi okokból nem lehet újrafelhasznált műanyagot használni az italos palackokhoz. Más esetekben új piacok alakulnak ki a hulladéktermékekre, sőt még az is megtörténhet, hogy a hulladék termelője válik a hulladék felvásárlójává. Arra is akad példa, hogy a hulladék válik más termékek alapanyagává vagy éppen egy új termékké, mint pl. ahogy a komposzt vált természetes rovarirtó szerré. Bár a hulladék piacra vitele lényeges tevékenység, ritkán igényli a vállalati filozófia megváltoztatását, így nem szükségképpen értelmezhető környezetvédő stratégiának. Környezetvédő promóció Mielőtt egy cég környezetvédő promócióba kezd, fel kell mérnie, hogy fogyasztói mit tekintenek környezetvédelmi információnak, és hogy vajon ténylegesen megértik-e, amit feléjük közvetítenek. Az ilyen információnak nevelnie kell a fogyasztókat, valamint hozzásegíteni őket a hatékonyabb döntések meghozatalához. Számos cég rájött arra, hogy az ökológiai tulajdonságokat csak a hagyományos jellemzők mellett szabad reklámozni, tehát ezen tulajdonságoknak kapcsolódniuk kell a cég alapvető marketingtevékenységéhez és termékeihez. Nem bizonyítható, hogy a környezetvédő címkék hatással vannak-e a fogyasztók választására. Ennek okai a fogyasztók öko-ismereteiben keresendők. A fogyasztók szkepticizmusa és cinikussága is hozzájárulhat a környezetvédő promóció sikertelenségéhez. A környezetvédő promóciónak szorosan kapcsolódnia kell a vállalat tevékenységéhez. Egy termék környezetvédő tulajdonságának reklámozása együtt jár a termék, a folyamat, esetleg a vállalati célok megváltoztatásával. Ezeknek a folyamatoknak világosaknak kell lenniük, a vállalatnak nem szabad túlzásokba esnie, máskülönben a fogyasztók ezeket a reklámokat hamisnak érzik, figyelmen kívül hagyják, nem veszik a cég termékeit vagy esetleg még panasszal is élnek a fogyasztóvédők felé.

9 Környezetvédő szövetségesek Előfordul, hogy egy vállalat nem rendelkezik kellő szakértelemmel a környezetvédő marketingstratégia végrehajtásához, amikor is a környezetvédő csoportok nyújthatnak segítséget. Ezek a csoportok eltérő céljaikkal azonban bonyodalmakat is okozhatnak egy vállalat számára. Nem várható el tőlük, hogy szorosan kövessék a vállalat célkitűzéseit, a velük való konfliktus pedig árthat a cégnek. A zöldekkel való szövetkezés bár hatékony több időbe és erőfeszítésbe kerül, mint egy másik céggel kötött szövetség, és még az információk átadása is eltérhet a megszokottól. A környezetvédő marketing jellemzői Bármely más integrált marketingkommunikációs megközelítéshez hasonlóan, a környezetvédő marketinghez is az összes funkcionális terület kiterjedt koordináltsága szükséges. A környezetvédelem szintje (stratégiai, fél-stratégiai vagy taktikai) határozza meg, hogy milyen akciókra van szükség. Egy vállalatnak arra kell törekednie, hogy a környezetvédő marketingtevékenység a cég egészére érvényes legyen. Nem szükséges azonban minden környezetvédő marketingtevékenységet reklámozni, ami talán stratégiai szempontból elítélendő, de óvatos megfontolás után kiderül, hogy segíthet a potenciális problémák elkerülésében. A 2. ábra példákkal illusztrálja a taktikai, fél-stratégiai és stratégiai környezetvédő marketingtevékenységeket az összes funkcionális marketingterületen. A taktikai akciók kevesebb változást, a fél-stratégiai akciók a marketingtevékenység lényeges megváltoztatását igénylik, míg a stratégiai környezetvédelem holisztikus megközelítést kíván. Úgy tűnik, a környezetvédelmi módosítások nem bizonyulnak elegendőnek hatékony végrehajtás nélkül. A környezetvédő marketing felvállalása olyan egyedülálló lehetőséget kínál, mint a kevés versenytárssal bíró vagy versenytársak nélküli új piac létre-

10 hozása. Ezáltal egy vállalat csökkentheti költségeit, kiemelkedhet a többi cég közül, stb. Taktikai Fél-stratégiai Stratégiai A fogyasztók megcélzása környezetvédő tulajdonságokat kiemelő reklámok a zöld médiában zöld márka kifejlesztése a többi mellett új termék zöld piacra való dobása Környezetvédő tervezés nyersanyag-beszállító lecserélése egy környezetbarátabb beszállítóra életciklus elemzés figyelembevétele a tervezés során Fuji, Xerox környezetbarátabb Green Wrap papírjának kifejlesztése Környezetvédő álláspont egy bánya PR kampánya környezetvédő jellegéről új logo tervezése környezetvédő és társadalmi változások támogatása, fogyasztók meggyőzése ezekről Környezetvédő árpolitika egy termék környezetvédő folyamatokból eredő költségcsökkentésének megvilágítása egy vízügyi cég havi átalánydíj helyett egységenkénti elszámolást vezet be a termékek bérbeadása eladásuk helyett Környezetvédő logisztika koncentráltabb mosópor előállítása, ami csökkenti a méretet, a súlyt és a szállítási költségeket a csomagolás minimalizálása, mint a cég gyártófolyamatának része fordított logisztikai rendszer bevezetése Hulladékgazd álkodás gyártófolyamat fejlesztése, ami csökkenti a hulladék mennyiségét belső folyamatok a hulladék összegyűjtésére, más cégek általi hasznosítására a hulladék energiaként való felhasználása Környezetvédő promóció egy olajcég PR kampánya környezetvédő gyakorlatairól, hogy ellensúlyozzon egy olajfolt okozta kellemetlen sajtóvisszhangot egy cég politikájának része lesz, hogy a termék ökoelőnyeit mindig megemlítsék a reklámanyagokban egy cég évente egy két társadalmi/ökokampányt reklámoz Zöld szövetségese k egy cég támogatja egy környezetvédő csoport egyedi akcióját egy cég szövetséget köt egy környezetvédő szervezettel egy közös cél érdekében egy cég beválasztja a zöldek egy képviselőjét az Igazgató tanácsba 2. ábra Környezetvédő marketingtevékenység taktikai, fél-stratégiai és stratégiai szinten

11 A környezetvédő stratégia előnyei: 1. A környezetvédő termelési folyamatok gyakran javítják a felhasznált források hatékonyságát, így csökkentik a cég költségeit, javítják versenyhelyzetét. 2. A cég kiemelkedhet a többi közül egy új termék új piacokon való és/vagy a meglévő termékek járulékos előnyeinek felkínálásával, ami javíthatja fogyasztói megítélését, új fogyasztók szerzését, a fogyasztói bizalom megnövelését, a haszon növekedését, tehát összességében relatív piaci helyzetét. 3. A cég a folyamatot lehetőségnek tekintheti a megújuláshoz. Egy cégnek ezen stratégiai előnyök felismeréséhez működésének alapjait kell megkérdőjelezni, összműködését pedig folyamatosan értékelnie és javítania kell. Erre amiatt van szükség, mivel az ismeretek és a környezetvédő gyakorlatok állandóan változnak. Az igazi, tartós öko-stratégiai változás belülről történik. A rövid távú eredményekre pályázó cégek kevésbé elkötelezettek a szükséges szervezeti módosítások végrehajtására. Ők valószínűleg nem tartják fenn a környezetvédő marketing stratégiai megközelítését. Mint bármely más jelentős vállalati stratégia, a környezetvédő marketingnek is idő, elkötelezettség és erőforrás kell a kimagasló eredmények eléréséhez. A vállalati környezetvédelem kényszerítő erő az üzleti életben, és ezeknek a vállalatoknak előnyben kell lenniük a nem környezetvédőkkel szemben bár ez inkább egy folyamatos, mint egyszeri megújulási folyamat, ami javítja egy cég környezetvédelmi és pénzügyi teljesítményét. Ezeket az új helyzeteket lehetőségnek kell tekinteni a versenyelőny megszerzésére olyan versenytársakkal szemben, akik elhanyagolják vagy fenyegetésként élik meg ezeket. (Kertai Ágnes) Polonsky, M. J.; Rosenberger, P. J.: Reevaluating green marketing: a strategic approach. = Business Horizons, szept. okt. p

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

A környezeti szabályozás célja, feladatai. A szabályozás alapkövetelményei. A szabályozás alapkövetelményei 2. A közvetlen szabályozás eszközei

A környezeti szabályozás célja, feladatai. A szabályozás alapkövetelményei. A szabályozás alapkövetelményei 2. A közvetlen szabályozás eszközei ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE Környezeti szabályozás, környezetvédelmi stratégiák A környezeti szabályozás célja, feladatai Közvetett vagy gazdasági szabályozás A környezetvédelem térnyerése a vállalati gyakorlatban

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing alapkoncepciói. Dr. Petruska Ildikó 1. A marketing alapkoncepciói A marketing értelmezése A marketing a menedzsmenttudományok egyik szakterülete Üzleti filozófia (a vevőt középpontba helyező szemléletmód Funkció (vevőközpontúság érvényesítését

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

ZA6648. Flash Eurobarometer 426 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 3) Country Questionnaire Hungary

ZA6648. Flash Eurobarometer 426 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave 3) Country Questionnaire Hungary ZA668 Flash Eurobarometer 6 (Small and Medium Enterprises, Resource Efficiency and Green Markets, wave ) Country Questionnaire Hungary FL6 HU KKV k, ERŐFORRÁS HATÉKONYSÁG ÉS ZÖLD PIACOK SCR9 (OLVASSA FEL,

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. dr. Torma András 2011.09.20. Tartalom 1. Gazdasági folyamatok az iparban 2. Ipari termelés és termékek jellemzői, kapcsolataik 3. Termelési tényezők 4. Technológia jellemzői

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Zilahy Gyula Tisztább Termelés Magyarországi Központja Budapest, Hungary http://hcpc.bke.hu Lépések a kibocsátások csökkentésének az irányába 1. Csővégi

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

A marketing új koncepciói 1. Tétel. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói 1. Tétel. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói 1. Tétel Dr. Petruska Ildikó Értékorientáció (értékvezérelt marketing) Dr. Petruska Ildikó Termék vs. vevőérték Termék Megoldás A termék csupán tárgyi kifejezője a fogyasztóknak

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Logisztika és marketing 104. lecke A logisztika és a marketing

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Előadás

Előadás Műszaki fejlesztés F1FNGYF; F1BNMFEJL Előadás 2. 2010.09.20. A termék gazdasági életútja: termék életciklus, termék életgörbe A bevezetési szakasz jellemzői: Piac Értékesítés Költségek Nyereség Marketingcélok

Részletesebben

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó

Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Alkalmazkodjunk együtt a digitális változásokhoz! Mizsei Szabolcs XAPT digitális tanszformációs tanácsadó Mi is az a digitális kihívás? Vezetői gyakorlat kihívásai Marketing, termék- és szervezet-fejlesztés

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld rendezvényekről szóló tájékoztatója A zöld rendezvények néhány szóban A zöld rendezvények erősítik, demonstrálják a házigazda szervezet fenntarthatóság

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

A vállalatok és a minőségbiztosítás

A vállalatok és a minőségbiztosítás 4. A vállalatok és a minőségbiztosítás 4.1 Minőségbiztosítás piaci ösztönzői A vállalatok piaci helyzete nagyon különböző. A minőségbiztosítás bevezetésére vonatkozó kényszereket és ösztönzőket ez a piaci

Részletesebben

Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei

Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei Környezeti innováció a vegyiparban Egy vállalati felmérés eredményei Széchy Anna Széchy Anna, BCE-TTMK Témakör Környezeti innovációs tevékenység Konkrét példák a közelmúltból Az innovációs tevékenységre

Részletesebben

CSR, mint a profitorientált vállalatok közvetlenül nem profitcélú tevékenysége

CSR, mint a profitorientált vállalatok közvetlenül nem profitcélú tevékenysége CSR, mint a profitorientált vállalatok közvetlenül nem profitcélú tevékenysége Putzer Petra, PhD. PTE Közgazdaságtudományi Kar Marketing és Turizmus Intézet CSR történeti fejlődése kezdetben: vállalati

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft zöld rendezvényekről szóló tájékoztatójának kivonata A zöld rendezvények néhány szóban

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés?

Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? - Szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai nap 2010.február 4. Simányi Zsuzsanna Hulladéksors szakmai folyóirat

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben Hogyan csökkentheti költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? Dr. Szegedi Zoltán c. egyetemi tanár, Az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben zoltan.szegedi@ameropa.hu

Részletesebben

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október TisztaShow SZAKMAI NAP Budapest, 2016. október 21-22. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon Barta Géza Róbert ügyvezető Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. Csak egy módon indulhatunk

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Operatív stratégia 98. lecke Stratégia: közös vízió, mely egyesíti

Részletesebben

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma.

Polányi elosztási elmélete. Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban. A marketing fogalma. Polányi elosztási elmélete Marketing 1 fejezet: A marketing szerepe az üzleti életben és a társadalomban Bauer András Berács József Reciprocitás Redisztribúció Piac 2 A piaci csere A piaci csere nem az

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Globális kihívások a XXI. század elején. Gyulai Iván 2012.

Globális kihívások a XXI. század elején. Gyulai Iván 2012. Globális kihívások a XXI. század elején Gyulai Iván 2012. Melyek a problémák? Társadalmi igazságtalanság, növekvő konfliktusok, fokozódó szegénység Erkölcsi hanyatlás A környezet degradációja, az erőforrások

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI 1 Az Értékteremtő Folyamat Menedzsment stratégia A vállalat küldetése Környezet Vállalati stratégia Vállalati adottságok Kompetitív prioritások Lényegi képességek ÉFM stratégia

Részletesebben

az IKTK szerepe a hazai innovációban

az IKTK szerepe a hazai innovációban az IKTK szerepe a hazai innovációban JOBBÁGY DÉNES E L N Ö K - V E Z É R I G A Z G ATÓ I N F O R M AT I K A I KO C K Á Z AT I T Ő K E A L A P - K E Z E L Ő Z R T. 2 0 1 4. N O V E M B E R 6. 1 Agenda Innováció

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

6. Az energiatermelés és ellátás és gazdaságtana 3.

6. Az energiatermelés és ellátás és gazdaságtana 3. 6. Az energiatermelés és ellátás és gazdaságtana 3. Árképzési módszerek költségfedezeti hosszú távú határköltségen alapuló támogatott hatósági ÁR piaci (tőzsdei) 1 Az energiaszolgáltatás természetes monopólium

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések MFB Csoport: integrált pénzügyi szolgáltatások Szoros és hatékony együttműködés az MFB Csoport hitelezési, befektetési, garancia vállalási és támogatási tevékenységet

Részletesebben

vállalati felelősségvállalás alapelvei

vállalati felelősségvállalás alapelvei Az ALDI SÜD vállalatcsoport vállalati felelősségvállalás alapelvei Bevezetés Az ALDI DÉL vállalatcsoportra a felelős vállalatirányítás elvei érvényesek. Ebben az iratban szemléltetjük, melyik alapelvek

Részletesebben

Értékesítési beszélgetés

Értékesítési beszélgetés Gyakorlat. Műhely. Marketing Értékesítési beszélgetés Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 GYAKORLAT. MŰHELY Értékesítési beszélgetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Bevezetés Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ projekt

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése Master of Arts International Hotel Management and Hotel Companies management Stratégiai gondolkodás fejlődése Szükség van-e stratégiai menedzsmentre? Peter Lorange kritikus alapkérdései Gyorsan változó

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT 2017. március 22. Dr. Danyi Pál GTK MVT, egyetemi docens MAI TÉMÁK IT alkalmazások és típusaik Igényportfolió készítés Igénymenedzsment Üzleti terv készítés 2017. MÁRC. 22.

Részletesebben

A Zöld takarítás bevezetésének előnyei ill. nehézségei Magyarországon

A Zöld takarítás bevezetésének előnyei ill. nehézségei Magyarországon A Zöld takarítás bevezetésének előnyei ill. nehézségei Magyarországon Budapest, 2011. október 5. Előadó: Kovács Lajos MATISZ Zöld bizottság elnök 1 MATISZ Zöld bizottság megalakulásának célja Zöld takarítás

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés. Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest

Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés. Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest A fenntartható fejlődés mítosza A jelen szükségleteinek kielégítése a jövő sérelme nélkül. A jelen szükségleteinek

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30.

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Az innovációs ügynökség Győr Szombathely Zalaegerszeg - A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta - 3 megyei jogú városban,

Részletesebben

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Minden európai elismeri, hogy a környezet nem megosztható és alapvető fontosságú kötelezettségünk, hogy megvédjük. Az Európai Unió Jó környezetet

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása

Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása Magyar Ipari Ökológiai Társaság, Budapest Az ipari ökológia évszázadokra nyúlik az alapgondolat utánozzuk a Természetet! újra felfedezték

Részletesebben

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank 1 2013. november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése 2 » Az európai lakosság több, mint 70%-a városi környezetben él, ezek az agglomerációk az Európai Unió

Részletesebben

Leggyakrabban felmerülő kérdések:

Leggyakrabban felmerülő kérdések: 1. Jobban koordinált tevékenységek 2. Meghatározza a várható fejlődést 3. Növeli a szervezet változásra való felkészültségét 4. Minimalizálja az előre nem látható eseményeket 5. Redukálja a konfliktusokat

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek A Project Management Institute (PMI, www.pmi.org) részletesen kidolgozott és folyamatosan fejlesztett metodológiával rendelkezik projektmenedzsment

Részletesebben

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána Helyünk a reklámpiacon Török Diána Magunkon kísérletezünk Print Online Rendezvények Rádió 103 milliárd. Békaperspektíva? Digitálist akarok! Fiatalokat akarok! Trendit akarok! Mérhetőt akarok! Olcsót akarok!

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. január 26. 8.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm.

Részletesebben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Tószegi-Faggyas Katalin vidékfejlesztési igazgató Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság Tudásmegosztó Nap - Székesfehérvár, 2014. november 27. A vidékfejlesztés

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk Green Dawn Kft Bemutatkozunk Cégtörténet, tevékenységek Társaságunk 2006-ban alakult, fő tevékenységi körünk az energetika és az energia rendszerek optimalizálása. Jelenleg az alábbi szolgáltatásainkat

Részletesebben

IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE

IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE Tartós megoldás az Ön üres tartályai számára: A SCHÜTZ TICKET SERVICE szolgáltatás. A mai ipari vállalatok egyik legfontosabb célja a sértetlen

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

LOGISZTIKA. Logisztikai rendszerek. Szakálosné Dr. Mátyás Katalin

LOGISZTIKA. Logisztikai rendszerek. Szakálosné Dr. Mátyás Katalin LOGISZTIKA Logisztikai rendszerek Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A rendszer Felföldi L.: A rendszer valamely meghatározott cél elérése, vagy valamely feladat megoldására tudatosan kiválasztott, meghatározott

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, )

Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, ) Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, 2004.03.23.) 1. Lokális külső gazdasági hatások Alfred Marshall, 1890: külső gazdasági hatások (extern hatások), amelyek

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz 1. Az ipari piac sajátosságai 2. A beszerzési döntés folyamata 3.

Részletesebben

KÖRNYEZET, TECHNIKA Ökotechnológia? Dr. Géczi Gábor

KÖRNYEZET, TECHNIKA Ökotechnológia? Dr. Géczi Gábor KÖRNYEZET, TECHNIKA Ökotechnológia? Dr. Géczi Gábor A környezetkárosítás egyik jelentős forrása az emberi tevékenység, amelynek mértéke a technikai eszközök használatával megsokszorozódott. A XIX. század

Részletesebben

iért pont Z-ROX? Célkit zésünk Értékeink Társadalmi szerepvállalás

iért pont Z-ROX? Célkit zésünk Értékeink Társadalmi szerepvállalás iroda megoldások kicsiknek és nagyoknak, minden mennyiségben nyomdai és csomagolási megoldások Cégünk a Xerox egyik meghatározó hazai képvisel je, az ISO 9001:2001 min ségirányítási rendszer tanúsítvány

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

AZ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS KÖVETELMÉNYEI ÉS A TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK ÖSSZEFÜGGÉSEI. Bárczi István divízió vezető, SGS Hungária Kft.

AZ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS KÖVETELMÉNYEI ÉS A TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK ÖSSZEFÜGGÉSEI. Bárczi István divízió vezető, SGS Hungária Kft. AZ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS KÖVETELMÉNYEI ÉS A TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK ÖSSZEFÜGGÉSEI Bárczi István divízió vezető, SGS Hungária Kft. AZ ÚJ SZABVÁNY SZERINTI KIR ELVÁRT EREDMÉNYEI körülmények A szervezet

Részletesebben

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4.

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4. OTP Consulting Romania OTP Bank Romania Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, 2008. április 4. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kerethez kapcsolódó Operatív Programok Humánerőforrás-fejlesztési Operatív

Részletesebben

NEMZETKÖZI FELSŐOKTATÁSI MARKETING ISMERETEK KÉPZÉS ÉS FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ PÁLYÁZATAINAK SZAKMAI BÍRÁLATA ÖSSZEFOGLALÓ

NEMZETKÖZI FELSŐOKTATÁSI MARKETING ISMERETEK KÉPZÉS ÉS FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ PÁLYÁZATAINAK SZAKMAI BÍRÁLATA ÖSSZEFOGLALÓ NEMZETKÖZI FELSŐOKTATÁSI MARKETING ISMERETEK KÉPZÉS ÉS FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ PÁLYÁZATAINAK SZAKMAI BÍRÁLATA ÖSSZEFOGLALÓ Fojtik János - Kuráth Gabriella Felsőoktatás nemzetköziesítése

Részletesebben

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata

A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld közbeszerzésről szóló tájékoztatójának kivonata A zöld közbeszerzésről néhány szóban Mit jelent a zöld közbeszerzés? A zöld közbeszerzés a közszféra olyan beszerzési

Részletesebben

A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok

A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok A Zala Zöld Szíve HACS által meghatározott LEADER célterületek: A1 Helyi vállalkozások eszköz- és infrastrukturális fejlesztése A2 Helyi

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

A változó tőkepiaci környezet és kihívásai

A változó tőkepiaci környezet és kihívásai A változó tőkepiaci környezet és kihívásai Szeniczey Gergő ügyvezető igazgató Kecskemét 2016. szeptember 16. 1 Előadás tartalma Szabályozási változás- MiFID II. Technológiai fejlődés - Fintech Automatizált

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Vállalati hulladékgazdálkodás fogalma A vállalati hulladékgazdálkodás a vállalat tevékenysége során keletkező

Részletesebben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben A MARKETING ESZKÖZEI Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben Az e-piacok úgy nőnek, mint eső után a gomba, habár időközben a kezdeti lelkesedés alábbhagyott és józanságba ment át. A Cell Consulting

Részletesebben