Római jog XXIII. A római perjog továbbélése A személyi-, családi és dologi jog továbbélése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Római jog XXIII. A római perjog továbbélése A személyi-, családi és dologi jog továbbélése"

Átírás

1 Római jog XXIII. A római perjog továbbélése A személyi-, családi és dologi jog továbbélése

2 európai közös eljárásjog A középkor végétől számíthatjuk azt az időt, midőn előbb az egyházi, majd a világi jog területén elvált egymástól a büntető- és a magánjogi per. a per menete a középkor elején sokhelyütt visszatért a szóbeli és közvetlen pervitelre, de a fejlett középkortól a posztklasszikus római és kánonjogi fejlődésnek megfelelően a magánjogi per írásbeli volt, uralkodó alapelvei a későközépkortól: a per a felek kezdeményezésére indul, a felek urai a pernek, a per kontradiktórius jellegű. Ezen elvek szerint először a kánonjog dolgozta ki igen részletesen az eljárásjog szabályait. Később ezen az alapon a világi bíróságok gyakorlatának szabályait az ún. római-kánonjogi peres eljárássá alakították át. Ez képezte az európai közös eljárásjogot, amely pl. Németország több tartományában egészen 1877-ig meghatározta a permenetet - hasonlóan Magyarországhoz.

3 a közös peres eljárás jellemzői Az egyházi bíróságok átvették a justinianusi jog cognitios eljárását, sőt azt továbbfejlesztve a nyilvánosság helyébe a tárgyalás titkosságát tették, a közvetlenséget megszüntették és a bizonyítás-felvételt kiküldött esküdtekre bízták (inquisitio), a két fél egymás nyilatkozatait csak a periratokból ismerhette meg, a képviselet mind a személyt illetően (procuratio), mind a jogi kérdésekben (advocati) kötelezővé vált.

4 alapelvek Az usus modernus korának - egyébként az írásbeliség miatt elég körülményes - eljárásjogát többek között az alábbi alapelvek határozták meg: 1. Quod non est in actis, non est in mundo. Ez a szigorú írásbeliséghez kötöttség szabály, mely szerint a bíró csak azokat a tényeket veheti figyelembe, melyeket az aktákban, a bírósági iratokban rögzítettek. 2. Da mihi facta, dabo tibi ius. E szerint a feleknek kell a szerintük igaznak vélt tényeket a bíró elé tárniuk és bizonyítaniuk, a bíró feladata a megfelelő jogszabályok alkalmazása az előadott és bizonyított tényállásra; (kivételek!!) 3. Iura novit curia. (A bíróság ismeri a jogot) 4. Ne eat iudex ultra petita partium. A bíró nem terjeszkedhet túl a felek kérelmén. Nem ítélhet meg többet a felperes javára, mint amenynyit az kér, és nem ítélhet meg kevesebbet, mint amennyit az alperes teljesíteni kész.

5 a jogszabály alkalmazásának elvei A bírónak mind a középkorban, mind a korai újkorban a jogszabályok több rétegével kellett dolgoznia. Feladatukat az könnyítette meg bizonyos mértékig, hogy a közös jogot a statutum-elmélet szerint előző speciális szabályok (statutumok, szokások) értelmezése a ius communen keresztül történt. I. Az ún. statútum-elmélet a kommentátorok által kidolgozott sajátos elmélet: e szerint a római jog ha másként nem, mint ratio scripta mindenütt szerephez juthat, ahol olyan jogi kérdések merülnek fel, melyeket a helyi jogforrások, pl. a helyi statútumok vagy a szokásjog alapján nem lehet eldönteni.

6 a jogszabály alkalmazásának elvei (2) II. Ezt ellensúlyozta azonban, hogy az eljárásban a jogforrások eltérő erőt képviseltek, bár mindegyikük alapja lehetett a döntésnek. A közös jog a iura novit curia (a bíróság ismeri a jogszabályt) elvéből indult ki. Ez azonban nem érvényesült ugyanolyan mértékben minden jogforrástípusra. A bírónak nem kell minden lehetséges jogforrást ugyanolyan mértékben ismernie.

7 a jogszabály alkalmazásának elvei (3) A bíró ismereteit előfeltételezték: 1. a ius commune, vagyis a római-kánonjog terén, és 2. a bíróság székhelyének ius scriptuma,vagyis az adott város, vagy tartomány statutumai tekintetében. Ezek tekintetében csak bizonyos korlátozásokat ismertek el az ún. extravagantessel kapcsolatban, melyek olyan szabályok, amiket nem hivatalos gyűjtemények tartalmaztak; ezek tekintetében a bíró köteles volt utánakérdezni a szabály kibocsátójánál; illetve a helyi statutumokkal kapcsolatban az olyan újításokra (reformationes) tekintettel, melyek még nem vétettek fel a város statutum-könyvébe. Ezen utóbbi eseteket kivéve a felek nem kötelesek az ilyen jellegű forrásból származó szabályok hatályát bizonyítani. A bíró azonban köteles utána nézni a hivatkozott szabálynak (apertura libri). Egy felsőbb bíróság azonban nem köteles ismerni területe összes helyi statutumát.

8 consuetudines Más a helyzet a szokásjogokkal és külső statutumoknál. Ezek ismeretét nem feltételezték a bíróság részéről. 1. A szokásjoggal kapcsolatban általánosságban az a felfogás érvényesült, hogy az eljárásban tényként fogták fel azt: Consuetudo est facti. Ennek az a következménye, hogy az a fél, aki a szokásjog valamely szabályára hivatkozott, tartozott azt idézni, és bizonyítani ezen szabály létét és tartalmát. Elesett ez a kötelezettség, ha az adott szokásjogi szabály általánosan ismert (notoria), vagy írásban rögzített volt (in scriptum redacta). - Tripartitum!! Ebben az esetben esetleg elég a könyvre való utalás is. Hogy a szabály szövegének idézése szükséges-e, az vitatott, de az uralkodó tan megköveteli ezt. Németországban az idézési kötelezettség a statutumokra is ki volt terjesztve.

9 consuetudines (2) A szokás meglétének bizonyítása a bizonyítás szokásos eszközeivel történik, két tanúval vagy oklevelek által. A szokás érvényesülését is bizonyítani kell, különösen megfelelő akták bemutatásával, melyek az usust igazolják. Ennek elsődleges (de nem kizárólagos) lehetősége a bírósági akták bemutatása. A régebbi elmélet legalább két akta bemutatását követelte meg. Később egy is elég volt, de azért nem volt mindegy, hogy milyen jelentőségű üggyel volt kapcsolatos az akta. Franciaországban és Hollandiában az usus modernus korában a szokást per turbam, vagyis legalább 10 tanú részvételével kellett igazolni.

10 a jogszabály alkalmazásának elvei (3) 2. Hasonló szabályok vonatkoztak az ún. idegen statutumokra vagyis melyek nem a bíróság székhelyének jogát tartalmazták. Ezeket is tényekként kezelték és ezeket is bizonyítani kellett - ez a szabály Angliában egészen napjainkig fennállt. Az usus modernus perjogi gyakorlata szerint a bíró officiumaból kifolyólag kiegészítheti (supplere) a felek jogi érveit, ez azonban nem vonatkozik az extravagantesre, a consuetudinesre és a külső statutumokra.

11 fundatam intentionem habere III. Az egyes jogforrástípusok különleges helyzetéből adódott a szabály, hogy az, aki a közös jogra, különösen a római jogra hivatkozik, annak ún. fundata intentioja van. Vélelem szólt az általános jog alkalmazandósága mellett, vagyis a ius commune érvényesülése mellett. Mivel minden vélelem a bizonyítás terhét arra a félre ruházza, aki a vélelmet kétségbe vonja, az aki olyan szabályra hivatkozik, amely a ius communenak ellentmond, azon szabály pozitív létét bizonyítani köteles.

12 kötött bizonyítás A közös jogi eljárás egyik jellegzetessége, amelynek nagy jelentősége volt a jogalkalmazásra és magára a közös jog alakulására is, az volt, hogy nem ismerte a bizonyítékok szabad mérlegelését. A bizonyítékok szabad mérlegelése helyett a bizonyítékok rangsora és egy sor vélelem nyert bevezetést. A bíró nem alakíthatta ki szabadon meggyőződését az ügyről a bizonyítékok alapján. Rendkívül sok szabályt kell figyelembe vennie véleményalkotása során. Ezek a szabályok megmondták, hogy mikor tekinthet egy tényt bizonyítottnak és mikor nem, illetve hogy mikor kell saját meggyőződésére tekintet nélkül további bizonyítékokat követelnie. Így például nem elég egy tanú állítása a teljes bizonyító erőhöz, legalább két tanú egybehangzó vallomása kell.

13 onus probandi Ezen elvek következménye, hogy igen nagy szerepe volt az eljárásban annak, hogy kire nehezedik a bizonyítás terhe. Több bizonyítási teherrel kapcsolatos konkrét szabály került alkalmazásra. Ezzel összefüggésben a közös jog nagyon sok vélelmet is ismert. Ezek jelentősége abban állt, hogy a vélelmek megfordították a bizonyítás terhét (onus probandi), vagyis a vélelemmel szemben kellett bizonyítani a vélelmezett tény fenn nem állását. Az a fél, aki mellett a vélelem szól mentesül a bizonyítás ódiumától.

14 praesumptiones A vélelem fogalmát Alciatus határozta meg, aki szerint az nem más, mint egy valószínű összefüggés, amelyet igazságnak fogadnak el, ha bizonyosan nem szól ellene valami. A vélelem egy bizonyos tisztázatlan helyzetet (res dubia) előfeltételez, és az általános tapasztalatokon nyugvó lehetséges megoldás elfogadását jelenti. Továbbra is különbséget tettek praesumptio iuris (tantum) és praesumptio iuris et de iure között, a tanultak szerint.

15 praesumptiones (2) A vélelem alapja egy meghatározott a dolgok szokásos lefutásáról alkotott élettapasztalat. A közös jog azonban nem általában tette alkalmazhatóvá a bíró számára az ilyen jellegű tapasztalatokat, hanem konkrét tapasztalati szabályok alkalmazására kötelezi, melyekhez kötve volt. Ezen alapul a dogmatikai megkülönböztetés a praesumptio hominis és praesumptio legis között. Minden egyes utóbbi körbe tartozó praesumptionak törvényi alapja volt. A Corpus Iuris szövegéből illetve ezek communis opinioban megjelenő értelmezéséből vezették le ezeket.

16 praesumptiones (3) Például ilyen szabályok tartoztak a törvényi vélelmek közé: az atya szereti gyermekeit, az asszony, aki hosszú ideig tiszta életet élt, a jövőben is casta lesz. Anyagi jogi szabályokat is fogalmaztak meg vélelmek formájában: pl. elfogadott volt a szabály, hogy a jegyesek közötti copula carnalis kétség esetén házasságkötési szándékot jelent. Amennyiben két vélelem összeütközött, akkor az erősebbet kellett elfogadni. Az, hogy melyik az erősebb, annak megállapítása a bíró arbitriumára volt bízva.

17 praesumptio normativa A ius commune tudománya azonban átvitte a vélelmek gondolatát a tapasztalati tények területéről a normatív rendelkezések világába is. Így vélelem szólt amellett, hogy ami általában jogilag vagy erkölcsileg érvényes, az az adott esetre is érvényességgel bír. ebből a szempontból ered az előbb említett szabály, hogy az, aki a római jogra hivatkozik, annak fundata intentioja van. továbbá, hogy megengedett az, ami kifejezetten nincs megtiltva! Ez azonban még tovább vezet, mégpedig alapvető jogintézményekkel kapcsolatban. A személy- és a tulajdon szabadságának alapvető jogelvét is vélelem formájában fogalmazták meg: az egyén személyes szabadsága és a tulajdon tehermentessége volt alapvetően elfogadva, és így aki ezt vitatta, annak kellett állítását bizonyítania. Ide tartozik az ártatlanság vélelme is.

18 személyi és családi jog

19 személy caput, persona: általános képesség (persze rendi befolyás alatt) arra, hogy valaki jogok és kötelezettségek alanya legyen. a kánonjog szerint mindenkinek elidegeníthetetlen joga a jogalanyiság a rabszolgaság csak kivételes állapot a természetjogászok szerint az embert megilletik bizonyos veleszületett jogok minden ember jogalany a személyiség kezdete: élve születés a torzszülött is személy a nasciturus-fikció a középkorban nem került elfogadásra, később minden jogrendbe bekerült a személyiség vége: halál az újkorban ismert a polgári halál intézménye (kolostorbavonulás, életfogytig tartó fogház) - francia jog

20 az eltűnés A középkorban, egyházi hatásra a római jog élet-vélelme átfordult az eltűnés következményeként valószínűsített halál vélelmére. Minthogy a házasság felbonthatatlan volt, a hosszú távollétből adódó társadalmi nehézségek e területen, valamint a vagyonnal összefüggő rendi terhek viselése terén jelentkeztek. Így a hosszú hírnélküli távolléthez elkezdték római forráshelyekre alapozva a halál vélelmét fűzni, annak bírói megállapításával. veszélyben eltűnt esetén 5 év, egyébként korhatár (70 felett), illetve évi hírnélküli időtartam volt a vélelmezett halál alapja.

21 jogképesség A jogképesség nem egyenlően járt ki mindenkinek, hanem rendi állás szerint megfelelő terhekhez kapcsolva speciális jogként létezett a közjogban. A jogképesség rendenként különbözött politikai tartalmában (tisztségviselés), helyenként családjogi és vagyonjogi vonatkozásban is. Külön kiemelt helye volt az egyházi rendnek: privilegium fori, kötelezettségek (pl. katonáskodás) alóli feloldás, viszont erős vagyoni korlátok (holtkézi törvények).

22 polgári egyenlőség A rendi előjogokat a századra a társadalom egyre kevésbé fogadta el. A természetjogi iskola a római jog elve alapján hirdette meg a polgárok közti egyenlőség és a személyes szabadság igényét, megtoldva az egyházi jogból vett testvériség gondolatával: teljes polgári jogegyenlőség a közjogban egyenlő jogképesség a magánjogban azonban egyszersmind megszüntette a rendi társadalomban adott szociális védettség maradványait is, ezáltal az eredményeknek keserű mellékhatásai is keletkeztek. A testvériség elveszett az átalakulás során és a törvény előtti egyenlőség vívmánya gazdasági okokból visszájára fordult. A 20. században ismerték fel, hogy a szociális biztonságra való jog biztosítandó alapjog s ezt még az ún. első generációs szabadságjogok terhére is fel kell vállalja a szociális jogállam.

23 házasság A keresztény családideál átvett bizonyos elveket a római jogtól: a felek szabad megegyezése hozza létre a házasságot (libera debent esse matrimonia) elvet; a szigorú egynejűség eszméjét; az egyneműek kapcsolatának tiltását; a rokonok közti házasság tilalmát. A keresztény házasság az egyházjog intézménye az egyház képviselője előtt kötendő a tridenti zsinat óta két tanú kell. A polgári korban fakultatív, majd kötelező a polgári házasság! Házassági akadályok = római jog (kiv. heréltek és római specialitások a relatív akadályok terén) A más-más társadalmi rendhez tartozó felek házasságának következményeit egyes országok világi joga rendezte, így a jobbágy-polgár, vagy jobbágy-nemes szülők esetében.

24 válás A házasságot az Egyház szentségnek tartja, a felette való iurisdictiot kizárólagos hatáskörébe vonta, s főbb törvényeit a lex divina-ra vezette vissza, amelyek megváltoztathatatlanok. Így a házasság felbontásának jogi lehetőségét eleve elvetette és mindazon országokban, ahová a római jogot, mint saját jogát vitte be, ezt (a római joggal szemben is) így tanította. A kánonjog szerint a házasság érvényteleníthető, de fel nem bontható. (a keleti egyház ebben egy fokkal engedékenyebb: házasságtörés esetére lehetővé teszi a válást, és ez esetre a nem vétkes félnek megengedte az újraházasodást is. Viszont a keleti egyházi jog korlátozta az özvegyek újraházasodását három esetre.) válás helyett: ágytól és asztaltól való elválasztás A protestáns házasság felbontható, csakúgy, mint a polgári házasság.

25 házassági vagyonjog Már a justinianusi jog elismerte az asszony tulajdonát a hozomány és a bevitt vagyon felett. Ezt a középkori jogok átvették. A vagyonjogi megjelölések értelme ingadozó volt dos = allatura - parapherna donatio ante nuptias = res praphernales donatio propter nuptias = dos (hitbér) A hozományt a nő kapja, viszont gyümölcsei a házasság terheinek könnyítését szolgálják. Bontás vagy a férj halála esetén csak a tiszta vagyont kell kiadni az asszonynak vagy örököseinek. A legtöbb európai jog valamilyen formában elismerte az asszony munkáját a közös háztartásban a házasság alatti szerzemény közösnek nyilvánításával vagyonegységesítés elve. E vonatkozásban azonban sok a speciális szabály, a rendi, területi különbség. (erdélyi szászok: 1:2, szepesi szászok 1:1)

26 rokonság A rokonságot az egyházi jog vérségi és lelki alapon ismeri. A vérrokonságban a kánonjog különböztet egyenes-ági (le-és felmenők közti) és oldalági (közös őstől levezetett) rokonság között. - előbbit a nemzések foka szerint tartja számon, - utóbbit a közös őstől való nagyobb távolság szerint (parentelák), tehát van elsőfokú oldalági rokonság: perentela-elv ízközelség

27 rokonság (2) A lelki rokonság fennáll keresztszülőkeresztgyermek stb. vonatkozásában, s ugyancsak képezhet pl. házassági akadályt. A világi jog a vérrokonság mellett ismerte az osztályos atyafiságot, amely rendi öröklési jogosultság, s amelyet ugyancsak lehetett jogi úton, privilegiummal is létrehozni (agnatio). A polgári fejlődés során a törvénytelen származás hátrányait a jog lépésről lépésre feloldotta, s a házasság feletti hatáskört az állam elvonta az egyházaktól.

28 dologi jog

29 a tulajdon A tulajdon megjelölése a középkorban is proprietas, dominium. Utóbbi szóval azonban jelölték az uralkodói felségjogok eredeti vagy átengedett gyakorlását is, valamint az összes iura in re idegen dologbeli jogalappal bíró jogokra (pl. haszonélvezet) is alkalmazták a dominium kifejezést. Bartolustól származik a tulajdon meghatározása: ius in re corporali perfecte disponendi nisi lege prohibetur = jog a testi dologgal való teljes rendelkezésre, amennyiben azt törvény nem korlátozza. Bár a tulajdonosi szabad rendelkezésnek a feudális jogokban is voltak korlátai!

30 osztott tulajdon INGATLAN tekintetében különböztettek fogalmilag a dominium directum ( egyenes tulajdon) és dominium utile ( használati tulajdon) között. A megkülönböztetés hűbérúr és hűbéres tulajdonának megkülönböztetésére született: a dominium directum a tulajdonnal rendelkezés, a dominium utile a tulajdon hasznosítása jogát jelentette. Ez a glosszátorok (13. sz.) konstrukciója: csak így tudták a hűbéri viszonyokat a római jog egységes tulajdonfogalmával egyeztetni - kegyes csalás! Mindkét fajta jog érvényesíthető az usus modernus szerint rei vindicatio és actio negatoria által de a vazallus csak utiliter. A hűbéri viszony mellett az örökhaszonbérletre, egyházi precariara is is alkalmazták a dominium utile megjelölést.

31 osztott tulajdon (2) Tehát az ingatlanon a rendi jogok nem ismerték a római jog szerinti valódi tulajdon fogalmát, hisz a dominium directum rendelkezési lehetősége is kötött volt (az uralkodó a visszaháramló vagyont köteles volt donatio-ba adni), a dominium utile pedig csak időhatárhoz kötött rendelkezési jogot nyújtott. Baldus dominium superius (főtulajdon) és dominium inferius (altulajdon) között különböztetett. Az usus modernus fenntartotta, a természetjog elvetette az elméletet, mégis (ALR, ABGB): Obereigentümer Untereigentümer A Code Civil és a pandektisztika (Windscheid) már nem ismerte a megkülönböztetést.

32 a tulajdon védelme A rei vindicatio a tulajdon tárgya birtokának visszaszerzésére, az actio negatoria a joggyakorlás akadályának elhárítására illette meg a tulajdonost. Vélelem szólt amellett, hogy a birtokos tulajdonos. eredetileg csak használati sérelmek esetén vélelmezték a birtok jogosságát, de a természetjogászok szerint általában, s így vették ezt át a kodifikációk is. Egy másik vélelem szerint a régebben fennállott tulajdonról annak folyamatos fennálltára lehet következtetni. Rei vindicatio-val a tulajdonos a birtokostól a dolog birtokába bocsátást követelhette, a gyümölcsök és a károk megtérítésével.

33 a tulajdon védelme (2) Ingadozás volt a jóhiszemű birtokos gyümölcs kiadási kötelezettsége tárgyában, de végül is a római jog eredeti álláspontja győzött (litis contestatiokor meglévő kiadása). A beruházásokat is római jog szerint számolhatta el az alperes, még pedig a rosszhiszemű a hasznos beruházásokat csak bontási értékben: a hereditatis petitio szerinti kedvezőbb nézet nem tudott áttörni. Nem tulajdonostól szerzés: egyes helyi jogok korlátozták a rei vindicatio hatályát az ellen, aki ingót vásáron vagy kereskedőtől (zsidótól, olasztól, zálogháztól) szerzett, vagy visszterhesen szerzett, vagy nem adták meg a rei vindicatiot akkor, ha a tulajdonos által birtokba juttatott személy adott el egy dolgot. Utóbb ezen nézetek mint tulajdonszerzési formák mentek át modern polgári jogokba. A tulajdonos ill. birtokos actio negatoriaja jogosságát vélelmezték, tehát a behatás jogosságát kellett bizonyítani. A ius commune alkalmazta az actio Publicianat is, keresetet adott a birtokos ellen annak, aki korábbi jogcímes birtokát igazolta.

34 kisajátítás A magántulajdon kényszerű elvétele közcélra, törvényes eljárás keretében és kártalanítás ellenében. Tárgya: ingatlan, vagy ingatlanhoz kapcsolódó jog A kora újkorban merül fel egyre gyakoribb közjogi és magánjogi problémaként (római jogi alapja kevés van) Elméleti kidolgozója Grotius: ius eminens - ius vulgare a kisajátítás feltétele: utilitas publica compensatio ex communi Montesquieu (magántulajdon szentsége): törvényes eljárás

35 a birtok A birtok, mint joghatásokkal járó tényhelyzet célja megmaradt: a közrend és béke védelme, a tulajdonosi és jogos birtokosi helyzet erősítése és a tulajdon keletkeztető hatás, elsősorban a tulajdont feladóval vagy hanyagul őrzővel szemben. Ilyen értelemben védte a birtokot a kánonjog is. Ugyanakkor a birtok és tulajdon közötti megkülönböztetés elmosódott, így birtok a feudális szóhasználatban a jogvédelmet és rendelkezés-hasznosítási jogot is jelentette valamely vagyonon, vagyontárgyon. Az usus modernus megkísérelte legalább meghatározásszerűen a római birtokfogalmat feléleszteni. A tényleges birtokhelyzetet detentionak nevezték, a jogilag hatályos birtokot: detentio rei animo dominantis, detentio animo rem sibi habendi, detentio rei corporalis animo possidendi jelölték.

36 birtokvédelem A birtok joghatása továbbra is: a védelem, az alperesi pozíció (jogosság vélelme), a jóhiszemű birtokos elválással történő gyümölcsszerzése, és az elbirtoklás révén a tulajdonkeletkezés. A justinianusi interdictum unde vi és utrubi, valamint egyes kereseti elemeket tartalmazó posztklasszikus jogintézmények az egyházi jogban továbbéltek: Redintegranda est possessio, rendelte a kánoni jog, mégpedig személyes kereseteként annak, akitől elvették, azzal szemben, aki erőszakkal elvette. Kereset a volt birtokos javára az actio spolii, nem csak a birtok tárgyára, hanem annak gyümölcseire is és nem csak az elvonó, hanem annak jogutódai ellen is. A praetori possessorius eljárás helyébe a summariissimum (sommás birtokvédelem) lépett, amely a per tartamára rendezte a birtokhelyzetet.

37 zálog A római jogban a zálog járulékos, biztosíték szerepét betöltő, idegen dolgon fennálló jog. Sok esetben ipso iure az adós egész vagyonán fennállott, csődeljárásban privilegizált követelést képezett, s ezt az előnyt osztották a közokiratba foglalt jelzálogok. Justinianusnál a pignus és hypotheca megjelölés átfedte egymást: később a pignus elsősorban ingó kézi-, (zsidó, egyházi és városi zálogházak) a hypotheca elsősorban ingatlan jelzálog. A középkorban az ingatlanjelzálog helyét nagymértékben az ingatlan kézizálog foglalta el, ezzel a kamattilalmat játszották ki: ANTICHRESIS A zálogba átadott ingatlanon a zálogjog minimális ideje ki volt kötve, csak a kikötött birtoklási idő letelte után lehetett megfelelő határidővel felmondani. Viszont elzálogosítani a birtokot csak a birtokjog fennálltáig terjedő időre lehetett: a korona háramlási és az osztályos atyafiak öröklési jogával szemben a záloghitelezőnek nem volt dologi védelme.

38 jelzálog Keletkezése szerint a zálog törvényes, szerződési vagy bírói. A szerződéses zálog kiköthető bármely hatályos szerződésben, de a közokiratba foglalás sorelsőséget biztosít. A francia jog későközépkori álláspontja szerint minden közokiratba foglalt tartozásnál törvényes jelzálogjog keletkezik az adós egész vagyonára, de az usus modernus ezt csak a törvényben rögzített esetekre korlátozta. A német városi gyakorlatban már korán megvalósult a jelzálogok nyilvánossága bíróság vagy városi tanácsi bejegyzés révén (Grundbuch): előny a formátlan jelzáloggal szemben. Az újkorban a Hypothekenordnungok szerint a telek-jelzálog csak akkor érvényes, ha telekkönyvbe jegyezték, specialitás elve érvényesül - a hypotheca generalis megszűnése 19. századi jelzálogtörvények: az ingatlanjelzálog-jogok önálló, forgalomképes jogok lettek.

39 más dologi(as) jogok Dologi jellege volt a feudális jogokban egy sor az ingatlan tulajdonához (regale) vagy birtokához (regalia minora) tapadó közjogias jogosítványnak. Ilyenek (quasi-possessio) voltak (iura in rem) a felségjogok, bírósági hatáskörök, adószedés joga, bányajogok, egyházi tisztség betöltésének joga (kegyuraság) vadászati, halászati jogok, monopóliumok (malom, kocsma, vásár, bormérés, rév, út), úrbéri szolgáltatások (napszám, robot) egyházi tized szedésének joga. Mindezen jogokat a birtokvédelem jogeszközeinek analóg alkalmazásával biztosították. E jogok közé tartoztak a hűbéri viszonyok és a jobbágy-földesúr viszonyok különféle fajtái. Erre a recepció után az emphytheusis, a colonatus, a precarium szabályait igyekeztek alkalmazni, aszerint, hogy a telepítésnél a földesúr csalogatta-e a telepest, vagy a jobbágy kérte a befogadást.

Új Polgári Törvénykönyv

Új Polgári Törvénykönyv Új Polgári Törvénykönyv Dologi Jog Dr. Pecsenye Csaba Birtok Birtokos Aki a dolgot sajátjaként vagy a dolog időleges birtokára jogosító jogviszony alapján hatalmában tartja Főbirtokos Albirtokos Jogalap

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik.

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik. Római jog A jogi tanulmányok a közéletben való, szakmailag megalapozott és elhivatott szerepvállalásra készítenek fel. Ehhez szükséges a joganyag tételes, naprakész, beható ismerete, de épp ennyire szükséges

Részletesebben

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony A dologi jog fogalma A tulajdonviszony Dr. Kenderes Andrea A dologi jog fogalma Történeti visszatekintés (Róma, Középkor, Polgárosodás) Dologi jog fogalma Dologi jog jelentőssége ( alkotmányos berendezkedés,

Részletesebben

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony. Dr. Kenderes Andrea május 17.

A dologi jog fogalma A tulajdonviszony. Dr. Kenderes Andrea május 17. A dologi jog fogalma A tulajdonviszony Dr. Kenderes Andrea 2014. május 17. A dologi jog fogalma Történeti visszatekintés (Róma, Középkor, Polgárosodás) Dologi jog fogalma Dologi jog jelentőssége ( alkotmányos

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. Az ügyfél. Az ügyfél

Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. Az ügyfél. Az ügyfél Közigazgatási hatósági eljárásjog 3. re és más eljárási szereplőkre vonatkozó általános szabályok A hatósági eljárás szükségképpeni résztvevője Általános ügyfélfogalom Személy, jogi személy, egyéb szervezet

Részletesebben

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz

Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a nemzetközi magánjogról szóló T/ számú törvényjavaslathoz Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/14237) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK HASZNÁLATI JOGOK KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Használati jogok Személyes szolgalmak Telki szolgalmak Értékjogok Pl: zálogjog FÖLDHASZNÁLAT Főszabály aedificium solo cedit elve az épület osztja a fődolog jogi

Részletesebben

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A házasság vagyonjogi kérdései 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A törvényes házastársi vagyonközösségi rendszer: Csjt. 27. Csjt. 28. Házassági vagyonjogi rendszer: VEGYES RENDSZER Házastársak közös vagyona

Részletesebben

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl.

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. (4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. A Ptk. Az özvegyet csak leszármazók hiányában tekinti állagörökösnek (leszármazók mellett nem örököl állagot). Leszármazók hiányában az egész hagyaték az egész

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.), -

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület 2019. március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 65. Ha a bíróságnak az állítási szükséghelyzettel érintett tényállítás

Részletesebben

A JOGOK GYAKORLÁSA ÉS A KÖTELEZETTSÉGEK TELJESÍTÉSE

A JOGOK GYAKORLÁSA ÉS A KÖTELEZETTSÉGEK TELJESÍTÉSE A JOGOK GYAKORLÁSA ÉS A KÖTELEZETTSÉGEK TELJESÍTÉSE 1. A TÖRVÉNY CÉLJA, A POLGÁRI JOG ALAPELVEI A Ptk. célja, szabályozási köre Ptk. 1. (1) Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati,

Részletesebben

POLGÁRI JOG TERMÉSZETES SZEMÉLYEK (EMBER) POLGÁRI JOG ALANYAI (SZEMÉLYEK AZ ÜZLETI ÉLETBEN): 2015.09.30. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V.

POLGÁRI JOG TERMÉSZETES SZEMÉLYEK (EMBER) POLGÁRI JOG ALANYAI (SZEMÉLYEK AZ ÜZLETI ÉLETBEN): 2015.09.30. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. POLGÁRI JOG A jogalanyok ( ) vagyoni és egyes személyi viszonyait szabályozza Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény MIKOR LÉPETT HATÁLYBA? MEGALKOTÁSÁNAK

Részletesebben

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete

A kis értékű követelések európai eljárása. A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete A kis értékű követelések európai eljárása A Parlament és a Tanács 861/2007/EK Rendelete Célja: - a hozzáférés megkönnyítése - a jogviták rendezésének egyszerűsítése, gyorsítása - az ítéletek elismerésének

Részletesebben

Birtok és tulajdonjog

Birtok és tulajdonjog Birtok és tulajdonjog Orosz Árpád Budapest, 2013. október 22. 1. HVG-ORAC Budapest 2013. 10. 22. DOLOGI JOGI KÖNYV Tulajdonjog legteljesebb dologi jog Korlátolt dologi jogok idegen dologbeli jogok: Birtokjog

Részletesebben

A polgári jogi szabályok alkalmazása

A polgári jogi szabályok alkalmazása GAZDASÁGI MAGÁNJOG A polgári jogi szabályok alkalmazása 2009. szeptember 17. 2. előadás Sajátos jogtechnikai eszközök a jogalkalmazásban A jogalkalmazás folyamatában fontos szerepet játszik Fikció Vélelem

Részletesebben

ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT HÁZASTÁRSI TARTÁS ROKONTARTÁS

ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT HÁZASTÁRSI TARTÁS ROKONTARTÁS ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT HÁZASTÁRSI TARTÁS ROKONTARTÁS Szeibert Orsolya PhD ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék 2013. 10. 01. Házasságon kívüli partnerkapcsolatok Vitatottság Eredeti elképzelések jelzés a jogalkalmazónak?

Részletesebben

szócikk rovat terjedelem Acta Apostolicae Sedis Egyházjog 0,5 affectio maritalis Egyházjog 0,5 anyakönyvek Egyházjog 1

szócikk rovat terjedelem Acta Apostolicae Sedis Egyházjog 0,5 affectio maritalis Egyházjog 0,5 anyakönyvek Egyházjog 1 Egyházjog szócikk rovat terjedelem Acta Apostolicae Sedis Egyházjog 0,5 affectio maritalis Egyházjog 0,5 anyakönyvek Egyházjog 1 Apostoli Konstitúciók Egyházjog 0,5 apostoli levél Egyházjog 0,5 Apostoli

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12368. számú törvényjavaslat egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016. október 1 2016. évi

Részletesebben

dr. Kusztos Anett A HÁZASTÁRSI KÖZÖS LAKÁS HASZNÁLATÁNAK RENDEZÉSE AZ ÚJ PTK.-BAN I.

dr. Kusztos Anett A HÁZASTÁRSI KÖZÖS LAKÁS HASZNÁLATÁNAK RENDEZÉSE AZ ÚJ PTK.-BAN I. dr. Kusztos Anett A HÁZASTÁRSI KÖZÖS LAKÁS HASZNÁLATÁNAK RENDEZÉSE AZ ÚJ PTK.-BAN I. Novissima Kiadó 2014 1 Megjelent a Novissima Kiadó gondozásában 2014-ben, elektronikus formában. Szerző: dr. Kusztos

Részletesebben

A Magyar Köztársaság nevében!

A Magyar Köztársaság nevében! FŐVÁROSI BÍRÓSÁG A Magyar Köztársaság nevében! A Fővárosi Bíróság dr. Éliás Sára ügyvéd /1068. Budapest, Rippl Rónai u. 28./ által képviselt Multimédia Stúdió Művészeti Egyesület/1370. Budapest, Planetárium/

Részletesebben

A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ

A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1 A beszámítást tartalmazó irat nyomtatvány BESZÁMÍTÁST TARTALMAZÓ IRAT 1,2 1. BEVEZETŐ RÉSZ 1.1. Eljáró bíróság megnevezése: 1.2. Bírósági ügyszám: 1.3. A beszámítást tartalmazó iratot előterjesztő fél

Részletesebben

POLGÁRI JOG. Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1

POLGÁRI JOG. Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 POLGÁRI JOG Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 Ptk. állampolgárok állami, önkormányzati, gazdasági és civil szervezetek más személyek vagyoni és egyes személyi viszonyait szabályozza../. DR SZALAI ERZSÉBET

Részletesebben

Birtok és tulajdonjog Orosz Árpád

Birtok és tulajdonjog Orosz Árpád Birtok és tulajdonjog Orosz Árpád 2014. április 15. 1 DOLOGI JOGI KÖNYV Tulajdonjog legteljesebb dologi jog 5:1-85. Korlátolt dologi jogok idegen dologbeli jogok: Birtokjog - használati jogok - értékjogok

Részletesebben

Jogi terminológia szószedete

Jogi terminológia szószedete Jogi terminológia szószedete A TANÁCS 2201/2003/EK RENDELETE (2003. november 27.) a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről

Részletesebben

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból

Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból Szigorlati kérdések polgári eljárásjogból 1. A polgári eljárásjog alapfogalmai: peres- ill. nem peres eljárás, az eljárás alanyai, tárgya, célja, a bírósági út. 2. A polgári eljárásjog helye a jogrendszerben,

Részletesebben

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig A 1. A büntetőeljárás és a büntetőeljárási jog (alapfogalmak, feladatok) 2. A büntetőeljárási jog forrásai és hatálya 3. A

Részletesebben

Az illetékjogi szabályozás elméleti és gyakorlati kérdései

Az illetékjogi szabályozás elméleti és gyakorlati kérdései Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Államtudományi Intézet Pénzügyi Jogi Tanszék Az illetékjogi szabályozás elméleti és gyakorlati kérdései Szerző: Kecskeméti Ágnes Neptun kód: C3H96U Konzulens:

Részletesebben

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A KÖTELEM TELJESÍTÉSE 6:34. [A teljesítés általános szabálya] A szolgáltatást a kötelem tartalmának megfelelően kell teljesíteni. A teljesítés fogalma

Részletesebben

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon

Perfelvétel iratai. perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon Perfelvétel iratai perkoncentráció: hiánytalan peranyag mihamarabb rendelkezésre álljon 1. felperesi KERESETLEVÉL 1.1. tartalom tartalmi szabályozásának célja: minél előbb rendelkezésre álljon valamennyi

Részletesebben

RÖGÖS ÚTON AZ ÉLETTÁRSAK VAGYONI VISZONYAI AZ ÍTÉLKEZÉSI GYAKORLATBAN

RÖGÖS ÚTON AZ ÉLETTÁRSAK VAGYONI VISZONYAI AZ ÍTÉLKEZÉSI GYAKORLATBAN RÖGÖS ÚTON AZ ÉLETTÁRSAK VAGYONI VISZONYAI AZ ÍTÉLKEZÉSI GYAKORLATBAN Szeibert Orsolya habil. egyetemi docens 2016. május 26. ÉLETTÁRSAK A PTK.-KBAN Ptké. rendelkezései 2014. március 15 a határvonal mindkét

Részletesebben

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Jelentése az OBH 2542/2009. számú ügyben

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Jelentése az OBH 2542/2009. számú ügyben Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Jelentése az OBH 2542/2009. számú ügyben Előadó: dr. Juhász Zoltán Az eljárás megindulása A panaszos beadvánnyal fordult az Országgyűlési Biztos Hivatalához,

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben A Ptk.-ba beépült bírói gyakorlat Dr. Csűri Éva A vagyonközösséghez tartozó társasági részesedések megosztásának módja I. A gazdasági társasági

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M KOLLÉGIUMVEZETŐ: DR. KEMENES ISTVÁN 6721 Szeged, Sóhordó u. 5. Telefon: 62/568-512 6701 Szeged Pf. 1192 Fax: 62/568-513 Szegedi Ítélőtábla

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK I.

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK I. ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK I (általános jog) Dr Siket Judit TÁMOP-557-08/1-2008-0001 A jog fogalma, a jogalkotás magatartási minta kötelező norma az állami kényszer szerepe A jogforrások jogforrások az Alaptörvényben

Részletesebben

Üzleti jog III. JOGRENDSZER, JOGÁGAK. Üzleti jog III. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1

Üzleti jog III. JOGRENDSZER, JOGÁGAK. Üzleti jog III. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1 Üzleti jog III. JOGRENDSZER, JOGÁGAK Üzleti jog III. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1 Gondolatmenet I. A jogrendszer fogalma és típusai II. A jogrendszer tagozódása III. Jogágak Üzleti jog III. BME GTK Üzleti

Részletesebben

JOGRENDSZER, JOGÁGAK

JOGRENDSZER, JOGÁGAK JOGRENDSZER, JOGÁGAK I. A jogrendszer fogalma és típusai II. A jogrendszer tagozódása III. A jogágak I. A jogrendszer fogalma és típusai 1. Jogrendszer: az adott állam jogszabályainak rendezett összessége

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, valamint a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2010. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2010. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR SZÉKESFEHÉRVÁR ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2010. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány Nappali és Levelező tagozat A záróvizsga kérdéseket jóváhagyom:

Részletesebben

Házasság, házassági vagyonjog, lakáshasználat

Házasság, házassági vagyonjog, lakáshasználat Házasság, házassági vagyonjog, lakáshasználat Dr. Kőrös András HVG-Orac konferencia 2013. október 1. A Családjogi Könyv alapelvei Alkotmányos elvekhez kapcsolódnak Alaptörvény L) cikk, VI., XV. cikk (3)

Részletesebben

Házastársi lakáshasználat Élettársi jogviszony és fajtái: Pjt, élettársak, bejegyzett élettársak, új Ptk. dr. Kenderes Andrea 2011.Május 21.

Házastársi lakáshasználat Élettársi jogviszony és fajtái: Pjt, élettársak, bejegyzett élettársak, új Ptk. dr. Kenderes Andrea 2011.Május 21. Házastársi lakáshasználat Élettársi jogviszony és fajtái: Pjt, élettársak, bejegyzett élettársak, új Ptk. dr. Kenderes Andrea 2011.Május 21. Házastársi lakáshasználat! 1952. évi IV. törvény! Csjt. 31.

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2017. március 16. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya

Részletesebben

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog fogalmát egy-egy mondatban! 2. Sorolja

Részletesebben

Javaslat: A TANÁCS RENDELETE

Javaslat: A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.3.16. COM(2011) 126 végleges 2011/0059 (CNS) C7-0093/11 Javaslat: A TANÁCS RENDELETE a házassági vagyonjogi rendszerekkel kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó

Részletesebben

Í T É L E T E T : A feljegyzett 482.900.- (négyszáznyolcvankettőezer-kilencszáz) forint kereseti illetéket a Magyar Állam viseli. I N D O K O L Á S :

Í T É L E T E T : A feljegyzett 482.900.- (négyszáznyolcvankettőezer-kilencszáz) forint kereseti illetéket a Magyar Állam viseli. I N D O K O L Á S : Vagyongyarapodás lakáscélú kedvezmény Fővárosi Bíróság 1055. Budapest, Markó u. 27. 11.K. 31.800/2006/7. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A bíróság Kövesdy Ügyvédi Iroda (..., ügyintéző: dr. Kövesdy Attila

Részletesebben

TETELEK AZ ÖSSZES MELYEKET A MAGYAR KIR, TUDOM. EGYETEMNÉL KIÁLLOTT SZIGORLATOK UTAK A JOGTUDORÉ FOKOZAT ELNYERÉSE VÉGETT A TEKINTETES

TETELEK AZ ÖSSZES MELYEKET A MAGYAR KIR, TUDOM. EGYETEMNÉL KIÁLLOTT SZIGORLATOK UTAK A JOGTUDORÉ FOKOZAT ELNYERÉSE VÉGETT A TEKINTETES TETELEK AZ ÖSSZES JOG- ÉS ÁLLAMTUDOMÁNYOKBÓL, MELYEKET A MAGYAR KIR, TUDOM. EGYETEMNÉL KIÁLLOTT SZIGORLATOK UTAK A JOGTUDORÉ FOKOZAT ELNYERÉSE VÉGETT A TEKINTETES J OGI KAR HELYBENHAGYÁSÁVAL KÖZVITA U.\

Részletesebben

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév)

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) 1 Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) A záróvizsgára történő felkészülés vezérfonala" az előadásokon/a 2013. évi V. törvényen alapuló speciális kollégiumon/konzultációkon leadott anyag.

Részletesebben

A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 228/2009. (X. 16.) Kormányrendelet 3. (1) (2) bekezdések alapján

A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 228/2009. (X. 16.) Kormányrendelet 3. (1) (2) bekezdések alapján Illetékbélyeg helye 3.000,- Ft (az illetékbélyeget ide kell felragasztani) BIRTOKVÉDELMI KÉRELEM A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 228/2009. (X. 16.) Kormányrendelet 3. (1) (2)

Részletesebben

A külföldi határozatok elismerése és végrehajtása az EU-ban a 44/2001/EK és a 2201/2003/EK Rendeletek alapján. Dr. Nyilas Anna

A külföldi határozatok elismerése és végrehajtása az EU-ban a 44/2001/EK és a 2201/2003/EK Rendeletek alapján. Dr. Nyilas Anna A külföldi határozatok elismerése és végrehajtása az EU-ban a 44/2001/EK és a 2201/2003/EK Rendeletek alapján Dr. Nyilas Anna Jogforrások: 1. Magyar belső jog: 1979. évi 13. törvényerejű rendelet a nemzetközi

Részletesebben

A BIRTOK FOGALMA ÉS JELENTŐSÉGE. A birtok

A BIRTOK FOGALMA ÉS JELENTŐSÉGE. A birtok A BIRTOK FOGALMA ÉS JELENTŐSÉGE A birtok A birtok a magánjog egyik legnehezebben meghatározható, rejtélyes fogalma, amelynek filózofiai dimenziói is vannak. A birtok fogalmának meghatározása és a birtoklási

Részletesebben

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB feladatai túlmutatnak a hagyományos jogalkalmazási feladatokon 1. Alkotmánybírósági jellegű funkciók (pl. kötelezettségszegési eljárás,

Részletesebben

T/7971/... Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t

T/7971/... Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t ra9~ 4 la./'n A LrkYiL Cet. 51 5 Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottság Dr. Kövér László az Országgy űlés elnöke részére Helyben T/7971/... a'/ Bizottsági módosító javaslat Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja.

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja. . M A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság dr. Csuka Zoltán ügyvéd (7400 Kaposvár, Csokonai u. 2.) által képviselt szám alatti ) felperesnek - Klincsik

Részletesebben

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás

A tárgyalást megelızı szakasz. elıadás A tárgyalást megelızı szakasz Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Az elsıfokú eljárás szakaszai 1. A tárgyalást megelızı szakasz (a keresetlevél benyújtásától a perindítás hatályának

Részletesebben

Az ideiglenes nőtartás történeti

Az ideiglenes nőtartás történeti Az ideiglenes nőtartás történeti megítélésének problematikája bontóper során Koncz Ibolya Katalin * polgári kori magyar jog szerint egy nő és egy férfi házasságkötését követően mindkét oldalon új jogok

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Győri Ítélőtábla Gf.IV.20.228/2005/30.szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Győri Ítélőtábla a fellebbezési eljárásban a G. Ügyvédi Iroda által képviselt R. Díszlet- és Jelmeztervező Bt. felperesnek a

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere. Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlan elbirtoklásának elismerésére

Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere. Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlan elbirtoklásának elismerésére Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere Szám: 20657-2/2016. Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlan elbirtoklásának elismerésére Tisztelt Közgyűlés! German János 3100 Salgótarján Béke krt. 86. sz.

Részletesebben

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

Tudományos publikációs pályázat. Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek dogmatikai szemlélete a 2013. évi V. törvényben

Tudományos publikációs pályázat. Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek dogmatikai szemlélete a 2013. évi V. törvényben Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete Polgári jogi Tanszék Novotni Alapítvány a Magánjog Fejlesztéséért Tudományos publikációs pályázat Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek

Részletesebben

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN Dr. habil. Grad-Gyenge Anikó Iparjogvédelmi Konferencia Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület Konferencia, Szilvásvárad, 2018. május 11. SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN

Részletesebben

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog ÉPÍTÉSI JOG BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK DR. LŐRINCZ ÉVA SZERZŐDÉSJOGI ALAPISMERETEK A KÖTELMI JOG statikus Vagyonjog dologi

Részletesebben

Bevezetés a p o p l o g l á g ri i elj l á j rásjo j g o b g a Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s

Bevezetés a p o p l o g l á g ri i elj l á j rásjo j g o b g a Dr. r P ri r b i ul u a l L ász s ló e y g e y t e e t m e i m i do d ce c n e s Bevezetés a polgári eljárásjogba Polgári eljárásjog elıadás Dr. Pribula László egyetemi docens Bevezetés 1./ Alapfogalmak 2./ A polgári eljárásjog forrásai 3./ A polgári eljárásjogi szabályok hatálya 4./

Részletesebben

Kérdések - válaszok a válás jogi vonatkozásában. Alapvető információk, melyek hasznosak lehetnek, ha kenyértörésre kerül a dolog.

Kérdések - válaszok a válás jogi vonatkozásában. Alapvető információk, melyek hasznosak lehetnek, ha kenyértörésre kerül a dolog. Kérdések - válaszok a válás jogi vonatkozásában. Alapvető információk, melyek hasznosak lehetnek, ha kenyértörésre kerül a dolog. Mikor szűnik meg egy házasság? - A Bíróságnak a házasságot felbontó jogerős

Részletesebben

A döntések közlése A KÖZLÉS JELENTŐSÉGE A KÖZLÉS MÓDJAI. Joghatások Bizonyítási teher

A döntések közlése A KÖZLÉS JELENTŐSÉGE A KÖZLÉS MÓDJAI. Joghatások Bizonyítási teher A döntések közlése A döntések közlése A KÖZLÉS JELENTŐSÉGE Joghatások Bizonyítási teher A KÖZLÉS MÓDJAI Szóban / írásban Kapcsolattartási formákon keresztül Eltérés lehetősége (életveszély, súlyos kár,

Részletesebben

T Ö R V É N Y A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL (A SZK Hivatalos Közlönye, 72/2011. sz.) Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

T Ö R V É N Y A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL (A SZK Hivatalos Közlönye, 72/2011. sz.) Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK T Ö R V É N Y A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL (A SZK Hivatalos Közlönye, 72/2011. sz.) Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK 1. szakasz E törvény meghatározza a bírósági jogvédelem

Részletesebben

VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL

VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL VIZSGATÉTELEK RÓMAI JOGBÓL A *-gal jelölt, ún. minimumtételek lényegét mindenkinek ismernie kell, ezért akár egy minimumtétel nemtudása is tekintet nélkül a vizsgázó egyéb tudására elégtelen osztályzatot

Részletesebben

Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai

Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai Az uniós jogrend, az uniós jog forrásai 2012. ősz Dr. Lattmann Tamás Az uniós jog természete Közösségi jog : acquis communautaire (közösségi vívmányok) része a kötelező szabályok összessége Európai Bíróság

Részletesebben

BIZONYÍTÁS A KÖZIGAZGATÁSI PERBEN. dr. Koltai György

BIZONYÍTÁS A KÖZIGAZGATÁSI PERBEN. dr. Koltai György BIZONYÍTÁS A KÖZIGAZGATÁSI PERBEN dr. Koltai György A KÖZIGAZGATÁSI PER CÉLJA Pp. 2. (1) A bíróságnak az a feladata, hogy - összhangban az 1. -ban foglaltakkal - a feleknek a jogviták elbírálásához, a

Részletesebben

Szerkesztette: Sándor István. Polgári jog I. a polgári jog alapelvei, az ember mint jogalany, a személyiségi jogok, és a dologi jog

Szerkesztette: Sándor István. Polgári jog I. a polgári jog alapelvei, az ember mint jogalany, a személyiségi jogok, és a dologi jog Polgári jog I. Szerkesztette: Sándor István Polgári jog I. a polgári jog alapelvei, az ember mint jogalany, a személyiségi jogok, és a dologi jog Patrocinium Budapest, 2015 Tartalomjegyzék oldalszám ELŐSZÓ...7

Részletesebben

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható.

Tekintettel arra, hogy a tagállamok közül Dánia nem vett részt e rendelet elfogadásában, rá nézve e rendelet nem kötelező, és nem alkalmazható. A kis értékű követelések európai eljárása 1. A vonatkozó Európai Uniós jogszabály A határokon átnyúló, kis értékű fogyasztói és kereskedelmi követelések egyszerűsített és gyorsított elbírálására vonatkozó

Részletesebben

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása

Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása Dr. Tarczay Áron: A végrehajtási jog elévülésének néhány eljárási vonatkozása A végrehajtási jog a végrehajtandó követelés elévülésével együtt elévül. 1 A követelés elévülését s így a végrehajtási jog

Részletesebben

A nemzetközi jog forrásai

A nemzetközi jog forrásai A nemzetközi Bíróság Statútumának 38. cikke A nemzetközi jog forrásai Előadás-vázlat Sonnevend Pál 1. A Bíróság, amelynek az a feladata, hogy az eléje terjesztett jogvitákat a nemzetközi jog alapján döntse

Részletesebben

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16.

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16. Alkotmányjog 1 Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel 2016-17. tavaszi szemeszter ELTE ÁJK 2017. február 16. A tantárgy Előadás Gyakorlat Vizsgakövetelmények Vizsgarendszer A tanszékről alkjog.elte.hu/

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE. Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő. 1572 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3064/2015. (IV. 10.) AB VÉGZÉSE alkotmányjogi panasz visszautasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő végzést: Az Alkotmánybíróság

Részletesebben

BIRTOKVÉDELMI KÉRELEM. Az alábbi adatokat kérjük szíveskedjen nyomtatott nagybetűkkel kitölteni!

BIRTOKVÉDELMI KÉRELEM. Az alábbi adatokat kérjük szíveskedjen nyomtatott nagybetűkkel kitölteni! 3.000 Ft illeték helye BIRTOKVÉDELMI KÉRELEM Alulírott hivatkozva a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:8. -ában, valamint a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló 17/2015.

Részletesebben

Római jog kifejezések:

Római jog kifejezések: Római jog kifejezések: Consilium principis: császári tanács Ius cogens: kényszerítő jellegű Ius dispositivum: engedő, hézagpotló Boni mores: jó erkölcsök Sacrum consistorium: államtanács Magister officiorum:

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fővárosi Ítélőtábla 5.Pf.21.364/2007/7. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fővárosi Ítélőtábla dr. Radnóti István ügyvéd (1055 Budapest, Bihari János u. 20.) által képviselt felperes neve (felperes címe)

Részletesebben

A felszámolási költségek viselésének néhány vitás kérdése

A felszámolási költségek viselésének néhány vitás kérdése A felszámolási költségek viselésének néhány vitás kérdése A felszámolási költségekkel kapcsolatos elszámolási kérdések a Cstv. megjelenése óta vitákat generálnak a gyakorlatban. Célszerő ezért ennek a

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. * Tagállami kötelezettségszegés 95/46/EK irányelv A személyes adatok kezelése vonatkozásában a természetes személyeket megillető védelem és az ilyen adatok

Részletesebben

Í t é l e t e t: A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 17. P.III. 22 429/2001119. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

Í t é l e t e t: A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 17. P.III. 22 429/2001119. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 17. P.III. 22 429/2001119. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság dr. Kárpáti József ügyvéd ( ) által képviselt Háttér Baráti Társaság

Részletesebben

A családjog kézikönyve

A családjog kézikönyve Dr. Bajory Pál Dr. Kiss Éva Dr. Bencze Lászlóné Dr. Kőrös András Dr. Brávácz Ottóné Dr. Makai Katalin Dr. Csiky Ottó Némethné dr. Bokor Klára Dr. Filó Erika Dr. Söth Lászlóné Dr. Katonáné dr. Pehr Erika

Részletesebben

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések Miskolczi Bodnár Péter Fogyasztói szerződések P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi

Részletesebben

SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig)

SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig) Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék telefon: +36 1 411 6500/2735 fax: + 36 1 411-6500/3149 hpeter@ajk.elte.hu SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig) A

Részletesebben

Vincze Attila. Az Alkotmánybíróság határozata a pénznyerő gépek betiltásáról* A vállalkozás szabadsága és a bizalomvédelem

Vincze Attila. Az Alkotmánybíróság határozata a pénznyerő gépek betiltásáról* A vállalkozás szabadsága és a bizalomvédelem JeMa 2014/1 alkotmányjog Vincze Attila Az Alkotmánybíróság határozata a pénznyerő gépek betiltásáról* A vállalkozás szabadsága és a bizalomvédelem Hivatalos hivatkozás: 26/2013. (X. 4.) AB határozat, ABK

Részletesebben

í t é l e t e t : Indokolás A bíróság a peradatok, így különösen a csatolt közigazgatási iratok tartalma alapján a következő tényállást

í t é l e t e t : Indokolás A bíróság a peradatok, így különösen a csatolt közigazgatási iratok tartalma alapján a következő tényállást Vagyongyarapodás bizonyítás, becslés, elévülés Békés Megyei Bíróság 7.K.23.351/2006/3.szám A megyei bíróság dr Bagdi László ügyvéd által képviselt I.rendű, II. rendű felpereseknek - APEH Hatósági Főosztály

Részletesebben

Gazdasági társaságok működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése

Gazdasági társaságok működéséhez kapcsolódó szerződések elkészítése Büntetőjog Csődjog Ingatlanjog Családjog Munkajog Társasági jog Polgári jog Képviselet közigazgatási eljárásban Követelések, adósságok behajtása Állandó, komplex képviselet Gazdasági társaságok működéséhez

Részletesebben

A korlátolt dologi jogok, A birtok

A korlátolt dologi jogok, A birtok A korlátolt dologi jogok, A birtok Dr. Kenderes Andrea A korlátolt dologi jogok Ptk. 155-171. Használati jogok Fogalma: korlátolt dologi jog = idegen dologbeli jog Két csoportja: Használati jogok ( földhasználat,

Részletesebben

Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 10.K.27.026/2016/5. számú ítélete

Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 10.K.27.026/2016/5. számú ítélete Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 10.K.27.026/2016/5. számú ítélete Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/34 Beszerzés tárgya: Hirdetmény típusa: Fővárosi Bíróság ítélete KÉ Eljárás fajtája:

Részletesebben

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete Június 14.

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete Június 14. A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény tervezete 2016. Június 14. Közigazgatási bírói út Közigazgatási jogviták Önkormányzati normakontroll-eljárások Egyéb közjogi jogviszonyon alapuló jogviták,

Részletesebben

Birtokvédelmi eljárás megindítása iránti kérelem

Birtokvédelmi eljárás megindítása iránti kérelem Birtokvédelmi eljárás megindítása iránti kérelem 3000 Ft eljárási illeték Birtokvédelmet kérő neve, lakcíme (székhelye): Név:... Cím:... Akivel szemben a birtokvédelmet kérik, annak a félnek a neve, lakcíme

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2011. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2011. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány. Nappali és Levelező tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR SZÉKESFEHÉRVÁR ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2011. IGAZGATÁSSZERVEZŐ SZAK ingatlan-nyilvántartási szakirány Nappali és Levelező tagozat A záróvizsga kérdéseket jóváhagyom:

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fővárosi Ítélőtábla 2.Kf.27.025/2007/7. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fővárosi Ítélőtábla a G-Publishing Kft. (Budapest) felperesnek a Gazdasági Versenyhivatal (Budapest hivatkozási szám: Vj-55/2005.)

Részletesebben

A felek megállapodásán alapuló gyermektartásdíj megváltoztatásának. feltételrendszere. Szerző: dr. Sarkadi Mónika

A felek megállapodásán alapuló gyermektartásdíj megváltoztatásának. feltételrendszere. Szerző: dr. Sarkadi Mónika A felek megállapodásán alapuló gyermektartásdíj megváltoztatásának feltételrendszere Szerző: dr. Sarkadi Mónika Tatabánya 2015. november 21. I. Bevezetés A gyermektartásdíj tárgyában megkötött és a bíróság

Részletesebben

Az ügyfélre és más eljárási szereplőkre vonatkozó általános szabályok

Az ügyfélre és más eljárási szereplőkre vonatkozó általános szabályok Az ügyfélre és más eljárási szereplőkre vonatkozó általános szabályok (képviselet, határidő számítás, igazolási kérelem, iratokba való betekintés; idézés, értesítés) Eljárási képviselet (13-14. ): Rendeltetése,

Részletesebben

ítéletet: A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2.PÍ /2016/6. szám

ítéletet: A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2.PÍ /2016/6. szám 2.PÍ.21.046/2016/6. szám A Kaposvári Törvényszék mint másodfokú bíróság a dr. Csuka Zoltán ügyvéd (7400 Kaposvár, Csokonai u. 2. III/18.) által képviselt szám alatti lakos felperesnek - dr. Fábián Bernadett

Részletesebben