Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés"

Átírás

1 1 Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével LEADER térségek közötti együttműködés Általános iskolai felmérés elemzése Budapest, április 30.

2 Tartalomjegyzék Bevezető..3 Fogyasztóvédelem, környezettudatosság általában 5 2 Szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes anyagok.8 Takarékosság...9 Helyi termékek a közétkeztetésben 10 Tömegközlekedés igénybevétele az iskolába utazásnál 10 Programok, rendezvények az ökotudatosság jegyében 11 Összegzés..12

3 Bevezető Jelen projekt partnereként arra kaptunk megbízást, hogy néhány dimenzióban felmérjük és értékeljük a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) által koordinált Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével elnevezésű LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében, a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete térség területi lefedettségén lévő általános iskolák fogyasztóvédelmi és fenntarthatósági, környezetvédelmi ismereteit. 3 A felmérés elektronikus úton, az alábbi települések oktatási intézményei megkeresésével történt: Jászfényszaru, Pusztamonostor, Jászágó, Jászárokszállás, Jászfelsőszentgyörgy, Jászjákóhalma, Jászdózsa, Jásztelek, Jászboldogháza, Jánoshida, Alattyán, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászalsószentgyörgy, Jászladány, Jászkisér Hasonlóan az általános szociológiai kutatásokhoz, célunk most is az volt, hogy a projekt szempontjából választ kapjunk olyan fontos kérdésekre, mint a környezeti-utazási- és közlekedési kérdéskörök, továbbá szerepeltek a kérdőívben takarékossággal, hulladékgazdálkodással, helyi termékekkel, újrahasznosítással kapcsolatos dilemmák is. A kérdőív az alábbi kérdésekből tevődött össze: 1. Intézményük öko iskola-e? 2. Fontosnak tartják/tartanák-e a fogyasztóvédelmi ismeretek beépítését az oktatási programba? Ha igen, mely témákat, témaköröket tartanák fontosnak (pl. jótállás, vásárlás, utazás stb.)? 3. Iskolájukban oktatnak-e fogyasztóvédelmet? Ha igen, hogyan, milyen formában? 4. Intézményükben működik-e a zöld/környezeti nevelési munkaközösség? 5. Környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket beépítik-e a tananyagba? Ha igen, mely óra keretében? 6. Szabadidős programok, osztálykirándulás megszervezésénél, Önöknél szempont-e a környezetvédelem? (pl. utazásnál tömegközlekedés használata, falusi szálláshely választása stb.) 7. Vettek-e már részt környezetvédelmi/fenntarthatósági vagy fogyasztóvédelmi témájú szemléletformáló programon? Ha igen, milyen programon? 8. Hasznosak voltak-e a megszerzett ismeretek? 9. Részt vennének-e a jövőben a fentiekhez hasonló programokon, a tanulók ismeretei növelése érdekében? 10. Rendelkezik-e az iskola szelektív hulladékgyűjtő konténerrel? 11. Ismerik-e a diákok a szelektív hulladékgyűjtést, tudják-e helyesen használni? 12. Önök szerint tudják-e a diákok, hogy miért előnyös a szelektív hulladékgyűjtés? 13.Szoktak-e az iskolában hulladékgyűjtési akciót szervezni? Ha igen, milyen hulladékfajtákra?

4 14. Találkozhatnak-e a diákok fenntarthatósági/fogyasztóvédelmi információkkal az intézmény falain belül? Ha igen, milyen módon? (pl. faliújság, képek, ábrák, plakátok, rajzok)? 15. Fontosnak tartják-e az energiatakarékosságot? 16. Intézményükben használnak-e energiatakarékos berendezéseket (pl. energiatakarékos izzó, energiatakarékos irodagép, vízcsapszűkítés stb.)? Ha igen, milyeneket? 17. Volt-e már, vagy terveznek-e intézményi korszerűsítést (pl. nyílászárók cseréje, megújuló energiaforrás igénybevétele napkollektor, napelem, geotermikus energia)? Ha igen, mit? Előnyben részesítik-e a helyi termékeket az iskolai étkeztetésben? 19. Önöknél szempont-e az egészséges termékeket elsősorban helyi zöldségeket, gyümölcsöket árusító iskolabüfé üzemeltetése? 20. Fenntart-e az iskola mintakertet? 21. Tapasztalatuk szerint a diákok mennyire tudatosak a vízzel való takarékosság terén? 22. Virágok, növények öntözése céljából gyűjtik-e az esővizet? 23. Munkájuk során törekednek-e az újrahasznosított papír használatára, a felhasznált papírmennyiség csökkentésére? 24. Intézményükben ügyelnek-e a veszélyes anyagok elkülönítésére, kezelésére? 25. Biztonsággal megközelíthető-e az intézmény kerékpárral? (pl. van-e kiépített bicikliút hálózat) 26. A diákok többnyire tömegközlekedéssel, gyalog, kerékpárral vagy inkább a szülő kíséretében, autóval érkeznek az iskolába? 27. Iskolai programjaikat, rendezvényeiket az ökotudatosság/fenntarthatóság jegyében szervezik-e? (pl. az ételek alapanyagai szezonálisak és helyi gazdaságokból származnak, üdítő helyett csapvizet fogyasztanak) Ha igen, kérjük, írjon néhány példát! 28. Szerveznek-e műsorokat, programokat a "jeles napok" alkalmával? Ha igen, milyen jellegűt? (pl. Víz világnapja, Környezetvédelmi világnap, Föld napja stb.) 29. Intézményük nyitott-e a nem hagyományos szervezésű tanórákra, módszerekre? (pl. erdei iskola, terepgyakorlat, természettudományos megfigyelések, falültetés stb.) Ha igen, ezeket ki szervezi? (pl. saját erőforrás. külső megbízott, előadó stb.) 30. Véleményük szerint milyen jellegű programokkal, rendezvényekkel, módszerekkel ösztönözhetők a diákok az ökotudatos életmódra?

5 Fogyasztóvédelem, környezettudatosság általában A felmérés első, un. általános részében, az intézmények fogyasztóvédelem és környezetvédelem témák iránti érzékenységét vizsgáltuk. Az első kérdésben arra voltunk kíváncsiak, hogy az iskola rendelkezik-e öko iskola címmel. Ez a kinevezés egy állami elismerést takar, mely szerint az intézmény fejlesztési, illetve pedagógiai munkája kiemelkedően magas a környezeti nevelés, fenntarthatóság tekintetében. A beérkezett válaszok alapján megállapítható, hogy a felmérésben érintettek mindössze 25%-a öko iskola. Bár véleményünk szerint ez az arány rendkívül alacsony, mégis általánosságban megfigyelhető, hogy az öko iskola címmel nem rendelkező intézmények is törekszenek a környezetvédelmi, fenntarthatósági ismeretek átadására, az ökotudatos magatartás, szemlélet diákok körében való népszerűsítésére. 5 Jó hír, hogy szinte valamennyi iskola fontosnak tartja a fogyasztóvédelmet, és annak az oktatási programba való beépítését. Az alábbi diagram azt szemlélteti, melyek azok a fogyasztóvédelmi témák, amiket a válaszadók szívesen oktatnának diákjaiknak: Fogyasztóvédelmi témák Jótállás, szavatosság, minőségi kifogás intézése Vásárlás Utazás, közlekedés 1. ábra Ahogy az ábrán is látható, legtöbben a vásárlást, mint oktatási témát tartják a legfontosabbnak. Mivel kiskorban még nevelhető, formálható az egyén személyisége, rendkívül fontos, hogy a tudatos vásárlásra nevelés már gyerekkorban elkezdődjön. A mai modern és felgyorsult világban egyre gyakrabban az interneten történik a termékek megvásárlása, a szolgáltatások igénybevétele, ami sajnos nem várt nehézségekkel járhat (pl. elállási jog korlátozása, szavatossági, jótállási jogok érvényesítése, hamis/veszélyes termékek stb.). Sokszor előfordul főleg az internetes kereskedelemben hogy a vásárló nem azt a terméket kapta, amit előre megrendelt, vagy akár problémát okozhat a termék javítását végző szerviz szolgálat is. Így kiemelten fontos, hogy már a év közötti korosztály is tisztában legyen jogaival és például internetes vásárlás esetén, az esetlegesen fellépő kockázatokkal.

6 A vásárlás témán belül kiemelt terület a válaszok alapján: - vásárlók jogai - vásárlók érdekeinek védelme - csomagolással kapcsolatos tudnivalók - tudatos vásárlással kapcsolatos ismereteket A második legfontosabbnak tartott oktatási terület a válaszok alapján a jótállás, szavatosság, minőségi kifogás intézése, majd ezt követi az utazás témaköre. Napjainkban rengeteg sérelem éri a fogyasztókat a jótállás/szavatosság keretében érvényesíthető jogokat illetően, valamint a termékkel kapcsolatos minőségi kifogás intézése terén. Hogyan érvényesíthetők a szavatossági jogok? Kihez forduljunk, ha jótállási időben belül meghibásodott a termékünk? Milyen esetben kell jegyzőkönyvet felvennie a kereskedőnek? Az ehhez hasonló problémák előfordulásakor lényeges, hogy már a diákok is tisztában legyenek jogaikkal, információkat szerezzenek ezek megoldására. 6 A fogyasztóvédelmen belül rendkívül fontos az utazás, és ezzel összefüggésben az utas jogokról való megfelelő tájékoztatás. A fiatal generáció számára elsősorban a tömegközlekedés, így pl. a buszon, vonaton történő utazás során előforduló esetleges sérelmek (pl. járat késés, járat kimaradás, eltűnt/megrongálódott poggyász, kártérítési szabályok, panasztétel stb.) kapcsán megillető jogok a legfontosabbak. Mit tehetünk, ha késve indították vagy törölték a járatot? Számíthatunk-e kártérítésre eltűnt vagy megrongálódott poggyász esetén? Ilyen és ehhez hasonló kérdések, problémák megválaszolásában adhat segítséget a pedagógus a fogyasztóvédelmi ismeretek óra keretében. Nem közvetlenül a fogyasztóvédelemhez tartozik, de megemlítették oktatási témaként az pénzgazdálkodást és az élelmiszer-összetevőket is (E számok, tartósítószerek, ételfestékek). Az oktatási szakemberek is lényegesnek tartják, hogy a gyerekek felvilágosítást kapjanak az alapvető pénzügyi ismeretekről, és a mindennapi étkezés során a tartósítószerek, ízfokozókról, ételfestékek egészségre káros hatásairól. A megfelelő ismeretanyag ugyanis lehetővé teszi a diákok számára, hogy biztonsággal el tudják kerülni a káros anyagokat tartalmazó élelmiszereket, és hogy már kiskorban elsajátítsák a pénzzel kapcsolatos alapvető ismereteket. Az élelmiszerbiztonsággal összefüggésben fontos megemlíteni pl. a közeli/lejárt szavatosságú, jelöletlen, vagy veszélyesnek ítélt élelmiszereket is. A mindennapi vásárlás során ugyanis ezekre különösen oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük az élelmiszereredetű megbetegedéseket. A fogyasztóvédelem oktatásának fontosságával a felmérésben résztvevő valamennyi oktatási intézmény egyetért, továbbá a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 243/2003. (XII. 17.) Korm. rendelet is előírja, hogy a helyi tantervnek biztosítania kell, hogy a tanulók elsajátíthassák a fogyasztóvédelemmel összefüggő ismereteket, felkészüljenek azok gyakorlati alkalmazására. A megkérdezett intézmények közül mégis mindössze 25% válaszolta, hogy iskolájukban oktatnak fogyasztóvédelmet, pl. osztályfőnöki, és háztartástan-életvitel órák keretében. Tehát annak ellenére, hogy a fogyasztóvédelem oktatását jogszabály írja elő, a visszajelzések alapján ez az intézmények 75%-ában nem valósul meg. Ez alapján megállapítható, hogy

7 mindenképpen szükség van a civil szervezetek ilyen irányú kezdeményezéseire, programjaira, hiszen a fogyasztói kultúra fejlesztése és a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása és fejlesztése a fogyasztóvédelem kiemelt célkitűzése. A fogyasztói mintáknak a fenntarthatóság irányába történő fejlődése szempontjából a nevelésoktatás különösen nagy jelentőségű. Mivel ismereteket kell elsajátíttatni, készségeket, hozzáállást, értékrendet kell formálni a fenntartható fogyasztás érdekében, ezért a gyermekkorban elkezdett fejlesztés döntő hatású. Ameddig az intézmények oktatási programjában, az egyes tárgyak komplexitásába beépítve sem jelenik meg a fogyasztóvédelem, a fogyasztási szokások tekintetében az otthonról hozott hatások a család, illetve a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó civil szervezetek szerepe e tekintetben meghatározó jelentőségű. 7 A környezeti nevelés szempontjából fontosnak találtuk megkérdezni, hogy az adott közintézményben működik-e zöld/környezeti nevelés munkaközösség, mely létrehozásának célja, a gyermekek, az alkalmazotti közösség, és a szülők környezeti, és egészséges életmód-szemléletének formálása. A válaszadók közül mindösszesen egy intézmény állította, hogy működik náluk ilyen kollektíva. Pozitívumnak tekinthető, hogy minden iskolában beépítik a tananyagba a környezetvédelemmel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Ezen ismeretek általában osztályfőnöki, biológia, fizika, kémia, technika, környezetismeret, természetismeret, hon- és népismeret, földrajz és erkölcstan órákon hangzanak el. Így megállapítható, hogy ezeknél az intézményeknél vélhetően megfelelő információhoz jutnak a gyerekek a környezetvédelmet illetően. Ökotudatos szemléletet tükröz, miszerint az intézmények több mint 90%-a részben vagy teljes mértékben ügyel környezetére, figyelembe vesz környezeti szempontokat a szabadidős programok, osztálykirándulások megszervezésénél. Bár konkrétumokat nem nevesítettek, de akár az utazási mód (pl. tömegközlekedés) megválasztásánál, akár a szálláshely kiválasztásánál (pl. falusi turizmus) is dönthetünk környezettudatosan. Mivel kiskorban oktatással, előadással még formálható, a gyerek személyisége, kíváncsiak voltunk, vajon vettek-e már részt valamilyen szemléletformáló programon a megkérdezett iskolák diákjai, és ha igen, milyen jellegűn. A visszajelzések szerint, az intézmények 62%-a már részt vett hasonló programon ökotudatosság, fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, valamint fogyasztóvédelem témákban. Az előadásokon résztvevők 100%-ban állították, hogy hasznosak voltak a megszerzett ismeretek és nyitottak a jövőben is hasonló kezdeményezésekre. Azon intézmények, melyek még nem vettek részt szemléletformáló programon, válaszaik alapján valamennyien szívesen csatlakoznának egy ilyen rendezvényhez. Véleményünk szerint a diákok környezetvédelmi/fenntarthatósági és fogyasztóvédelmi ismeretei bővülése, továbbá szemléletük, magatartásuk változása céljából kiemelt jelentőségük van a civil szervezetek által szervezett ismeretterjesztő, ökotudatos magatartást népszerűsítő programoknak, különösképp azon intézményeknél, melyeknek még nem volt lehetőségük csatlakozni ilyen

8 rendezvényekhez. Fontos megemlíteni, hogy az iskolák visszajelzései alapján három kivételével szinte valamennyi intézményben találkozhatnak a diákok környezetvédelmi/fenntarthatósági és/vagy fogyasztóvédelmi információkkal az intézmény falain belül. Úgy véljük, hogy ezzel, ugyan közvetett módon, de tájékoztatást kapnak a diákok a tantermekben, folyosókon kihelyezett rajzok, képek, plakátok, faliújság, ábrák, szórólap, kiadványok stb. segítségével az aktuális fogyasztóvédelmi és/vagy fenntarthatósági hírekről, információkról, s így pl. egy előadáson elhangzott információt össze tudnak kapcsolni egy-egy korábbi vizuális élményükkel, melynek eredményeként könnyebben el tudják sajátítani a környezettudatos gondolkodás, életvitel kialakulásához szükséges alapvető ismereteket. 8 Szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes anyagok Manapság egyre gyakrabban hallunk a növekvő mennyiségű, és egyre veszélyesebb anyagokat tartalmazó hulladékok okozta környezeti problémákról, mellyel párhuzamosan egyre inkább fogynak nyersanyagaink és energiahordozóink. A felnövekvő nemzedéknek tehát épp ezért rendelkeznie kell a megfelelő hulladékgazdálkodási ismeretekkel, melyben az iskolai környezet példamutatásának kiemelkedő szerepe van. Ha ugyanis a diákok már kiskorban az iskolai közegben megtanulják a szelektív hulladékgyűjtő rendszer használatát, ezen ismereteiket a családi közegben is alkalmaznia tudják, átadva egyúttal tapasztalataikat családtagjaiknak, ismerőseiknek. Ezzel összefüggésben lényeges, hogy a diákok felismerjék a szelektív hulladékgyűjtés előnyét, tudják a tárolót helyesen használni, továbbá, hogy a közintézmények különféle hulladékgyűjtési akciók révén tudatosítsák bennük ennek fontosságát. Ezzel összefüggésben megkérdeztük, vajon az iskolák rendelkeznek-e szelektív hulladékgyűjtő konténerrel. A válaszok alapján megállapítható, hogy az intézmények közel 70%-a nem rendelkezik, mely mind környezetünk védelme, mind pedig a diákok ökotudatos magatartásra nevelése szempontjából negatívumként értékelhető. Ha ugyanis a diákok az iskolai közegben nem tudják megtanulni a hulladékgyűjtő használatát, felnőttként nem lesz természetes számukra a hulladékok szelektív gyűjtése. Ugyan a megkérdezettek szerint az iskolákban tanuló diákok részben vagy teljes mértékben ismerik a hulladékgyűjtő használatát, 44% állította, hogy csak részben tudják, miért előnyös ez az eljárás. Ez az arány mindenképpen javításra szorul, elsősorban pl. különféle hulladékgyűjtési akciók révén, ahol a pedagógusok fel tudják hívni a diákok figyelmét a papír vagy akár a műanyag hulladék szelektálásának előnyeire. Az intézmények 81%-a rendszeresen szervez hulladékgyűjtési akciót, ami az előbbiekhez kapcsolódóan, a diákok ismeretei bővülése céljából is hasznos.

9 Hulladékgyűjtés Papír Elem Vas, fém Műanyag Egyéb (használt gumi) 9 2. ábra Láthatjuk, hogy legnagyobb százalékban papírgyűjtési akciót szerveznek az érintett iskolák, ezt követi a vas, fém, a műanyag hulladék, de nagy számban gyűjtik még a használt elemet is. A legkisebb arányban használt gumit gyűjtenek. Az iskolai környezetben éppúgy megtalálhatók veszélyes hulladékok, mint a háztartásban, vagy az ipari termelésben, ezért kiemelt figyelmet kell szentelni ezen anyagok tárolására, ártalmatlanítására. A visszajelzések alapján valamennyi iskola ügyel a veszélyes anyagok elkülönítésére, illetve kezelésére, valamint egy iskola jelezte, hogy állandó, kijelölt elemgyűjtővel is rendelkezik. Ez lényeges momentum, ugyanis ezek az anyagok nemcsak a természetet, hanem az élővilágot is rombolhatják. Takarékosság A felmérésből kiderül, hogy az intézményi dolgozók munkájuk során részben vagy teljes mértékben törekednek az újrahasznosított papír használatára, és a felhasznált papírmennyiség csökkentésére, mely a környezetvédelem szempontjából nagyon jó hír. Az energiatakarékosság egyöntetűen minden intézményben előkelő helyet foglal el, ennek ellenére a válaszadók több mint 30%-a nem használ energiatakarékos berendezéseket munkája során. Ennek oka, talán az intézmények nehéz anyagi helyzete lehet Azon intézmények, melyek használnak ilyen eszközöket, legnagyobb arányban az energiatakarékos izzókat említették, talán azért, mert, ezt a legolcsóbb beszerezni és üzembe helyezni. Ezt követi a rangsorban az energiatakarékos irodagép (pl. fénymásoló, nyomtató) és számítógép. Egy iskola említette, hogy újratölthető elemeket és elemtöltőt használ. A fenntarthatósággal összhangban fontosnak találtuk megkérdezni, hogy az iskolákban volt-e már intézményi korszerűsítés, vagy vannak-e ilyen irányú tervek, elképzelések. Valamennyi iskola nyilatkozta, hogy terveznek vagy már hajtottak végre korszerűsítést, így első helyen nyílászáró cserét, majd hőszigetelést. Egy intézmény jelezte, hogy megújuló energiaforrásokat szeretnének igénybe venni.

10 Az energiatakarékosság mellett lényeges, hogy mindennapjainkban így az iskolai közegben is odafigyeljünk a vízzel való takarékosságra. A kérdőívet kitöltő pedagógusok, intézményvezetők válaszai alapján megállapítható, hogy a diákok csak közepes mértékben víztakarékosak. Véleményünk szerint ezt mindenképpen javítani szükséges, hiszen a világ víztartalékai vészesen fogynak, s nem tehetjük meg, hogy ezt a tényt figyelmen kívül hagyva pazaroljuk az egyik legfontosabb természeti erőforrásunkat. Ennek tudatosítása a diákokban egyrészt a család, másrészt pedig a pedagógusok, tehát az iskola feladata. Ehhez a témához szorosan kapcsolódik az esővíz gyűjtése, hiszen a locsolással is rengeteg vizet pazarolunk. Az érintett iskolák közül mindössze egy intézmény gyűjti az esővizet annak ellenére, hogy ezzel nemcsak környezetünk terhelését, de egyúttal a víz- és csatornadíjat is csökkenthetjük. 10 Helyi termékek a közétkeztetésben A helyi beszerzésű, környezetbarát módon termelt, adalékanyag-mentes, szezonális, és termelőktől közvetlenül beszerzett termékek felhasználására épülő közétkeztetési rendszer kialakítása a gyerekek fejlődése és egészséges étkeztetése szempontjából fontos feladat. Ennek első lépése lehet az iskolai konyhakert, mintakert fenntartása, illetve az iskolai büfé és menza kínálatában a helyi termékek fokozottabb arányú felhasználása. Mintakertet, gyakorlókertet sajnos csak két iskola sem tart fenn, viszont az iskolák több mint fele előnyben részesíti a helyi termékek felhasználását az iskolai étkeztetésben. Egy pedagógus jelezte, hogy nem helyben készítik az ételt, továbbá két intézmény nem tudott nyilatkozni e kérdés tekintetében. Mivel körülbelül az intézmények 37%-a nem üzemeltet büfét, így nem állapítható meg egyértelműen az egészséges ételeket árusító iskolai büfé üzemeltetésére irányuló hajlandóságuk. Pozitívumként értékelhető viszont, hogy 44%-uk előnyben részesíti az egészséges termékek árusítását az iskolabüfében. A helyi termékek sok szempontból biztosítják az egészséges táplálkozás alapvető kritériumait, hiszen nem teszik szükségessé azoknak a vegyi anyagoknak a használatát, melyet a félig érett termékek a messzi utaztatás során kapnak. Épp ezért úgy véljük, rendkívül fontos, hogy az iskolai közétkeztetésben nagyobb szerepet kapjon a helyi és hazai termékek felhasználása, hiszen ezzel nemcsak a diákok egészségesebb étkeztetése, hanem környezetünk megóvása is biztosított. Tömegközlekedés igénybevétele az iskolába utazásnál Ahhoz hogy a diákok az iskolába utazás alkalmával igénybe vehessék a környezetbarát közlekedési módokat, fontos, hogy az intézmény biztonsággal megközelíthető legyen akár gyalog, akár kerékpárral. Az erre vonatkozó kérdésünkre, a megkérdezettek csupán 37%-a nyilatkozta, hogy az iskola biztonsággal megközelíthető kerékpárral, míg 37%-uk szerint csak részben biztonságos, míg a diákok eljutnak az iskolába.

11 Habár napjainkban egyre több településen próbálják kerékpárút építésével a biciklisek biztonságos közlekedését segíteni, még mindig rengetek olyan település van, ahol ez a probléma nem megoldott. Ennek ellenére a pedagógusok visszajelzései alapján, a diákok szinte minden településen gyalog vagy kerékpárral érkeznek az iskolába, néhányan jelezték e mellett, hogy tömegközlekedéssel utaznak, vagy a szülő kíséretében autóval. Programok, rendezvények az ökotudatosság jegyében 11 A diákok ökotudatos magatartása, gondolkodásmódja kialakítása céljából fontosnak tartjuk, hogy az intézmények az iskolai programok, rendezvények megszervezésénél is előtérbe helyezzék a környezeti szempontokat. Egyik feltett kérdésünk is erre irányult, hogy vajon az intézmények rendezvényeiket, programjaikat az ökotudatosság jegyében szervezik-e? Figyelembe veszik-e például, hogy az ételek alapjai szezonálisak legyenek, és helyi gazdaságokból származzanak, vagy például, hogy üdítő helyett csapvízzel kínálják a program résztvevőit? Az iskolák ökotudatos személetét tükrözi, hogy közel 63%-uk környezettudatos szempontokat is szem előtt tartva szervezi az iskolai programokat, például egészséghét, egészségnap, sportnap, iskolagyümölcs program, egészséges életmód projekt hét. Ilyen alkalmakkor igyekeznek elkerülni a környezetre káros műanyag poharak használatát, üdítő helyett csapvizet isznak, illetve szezonális zöldségsalátákat, gyümölcssalátákat készítenek. Egy iskola kivételével valamennyi intézmény szervez programot a jeles napok alkalmából. Legnagyobb arányban a Föld napjáról emlékeznek meg, de vetélkedőt szerveznek még ezen kívül a Madarak és Fák napján, a Víz világnapján, és a Környezetvédelmi világnapon is. A Föld napján az előadásokon, vetélkedőkön kívül szemétszedésre is invitálják a gyerekeket, a Környezetvédelmi világnapon faültetést, a Madarak és Fák napján pedig természetvédelmi vetélkedőt szerveznek. Minden intézmény nyitott a nem hagyományos szervezésű tanórákra, módszerekre is, melyet vagy saját erőforrásból, vagy pályázatokból, esetleg civil szervezetek segítségével valósítanak meg. Ilyen programok például az előbb említett faültetés, erdei tábor, erdei iskola, terepgyakorlat, természettudományos megfigyelések szervezése. Utolsó kérdésként kíváncsiak voltunk az oktatók véleményére a tekintetben, hogy véleményük szerint milyen jellegű programokkal, rendezvényekkel, módszerekkel ösztönözhetők a diákok az ökotudatos életmódra. Válaszaikban elsősorban az interaktív gyakorlatok, foglalkozások (pl. projekt nap, egészség hét, táborok, rendezvények) jelölték meg. Ezt követik a különféle hulladékgyűjtési akciók, előadások, majd pedig a felnőttek részéről való személyes példamutatás és a média szerepe (pl. figyelemfelhívó reklámok).

12 Összegzés A programban együttműködő helyi akciócsoport területi lefedettségén készített felmérés eredményeként képet kaptunk a közintézmények fogyasztóvédelmi és fenntarthatósági, ökotudatossági ismereteit illetően. A felmérés legfőbb célkitűzése a leginkább ismeretszegény intézmények felkutatása, a megbízó segítése ezek kiválasztásában, és a diákok tudásának bővítése interaktív előadás formájában. Általánosságban elmondható, hogy az iskolák lehetőségeiket figyelembe véve többnyire környezettudatosak, ezt a szemléletet, gondolkodásmódot próbálják átadni diákjaiknak is. A fogyasztóvédelem, mint tananyag nem jelenik meg oktatási programjukban, mégis az intézmények közel 25%-ban oktatják bizonyos tantárgyak keretében. 12 Az ökotudatosságot, fenntarthatóságot tekintve megállapítható, hogy az intézmények nemcsak a tanórán (pl. természetismeret, környezetismeret, biológia, földrajz, kémia, életvitel, népismeret, erkölcstan óra stb.), hanem az iskolán kívüli programok megszervezésénél is törekednek a környezeti szempontok érvényesítésére. A térséget tekintve tehát megállapítható, hogy az intézmények nyitottak az ökotudatosságot, fenntarthatóságot népszerűsítő programokban, előadásokon való részvételre, továbbá lehetőségeikhez mérten igyekeznek környezetvédelmi ismereteiket a diákoknak is átadni. Bár az intézmények mintegy 62%-a már részt vett fogyasztóvédelem és/vagy fenntarthatóság/ökotudatosság témákban, civil szervezetek által szervezett szemléletformáló programon, valamennyien szívesen csatlakoznánk a jövőben is hasonló kezdeményezéshez. A civilek ezen irányú kezdeményezései tehát hasznosnak és eredményesnek tekinthetők, mellyel hozzájárulhatnak a térség közintézményei ismeretei fejlesztéséhez. Összességében a visszaküldött kérdőívek alapján a leginkább ismeretszegény általános iskolák az alábbiak: - Jánoshida - Jászalsószentgyörgy - Jászapáti - Jászárokszállás - Jászboldogháza - Jászfelsőszentgyörgy - Jászjákóhalma - Jászszentandrás - Pusztamonostor - Alattyán - Jászfényszaru - Jászladány

Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés

Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével. LEADER térségek közötti együttműködés 1 Helyi közösségek megerősítése terméktesztek és jó gyakorlatok népszerűsítésével LEADER térségek közötti együttműködés Általános iskolai felmérés elemzése Budapest, 2014. április 30. Tartalomjegyzék Bevezető..3

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M 1. A fogyasztóvédelmi oktatás feladatrendszere 61 2. A fogyasztóvédelmi oktatás tartalmi elemei 61 3. A fogyasztóvédelmi oktatás célja 62 4. A fogyasztóvédelmi

Részletesebben

A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás

A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás Pintérné Nagy Edit Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. A környezeti

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév Készítette: Bádonyiné Olasz Erzsébet Börcsökné Csontos Tünde Ökoiskolai munkacsoport: Tagjai: Alsós osztályfőnöki mk: Felsős osztályfőnöki mk.: Alsós humán mk.: Felsős

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Célterület adatlap. Vonatkozó HPME megnevezése Helyi életminőség fejlesztése, belvíz elleni védekezés

Célterület adatlap. Vonatkozó HPME megnevezése Helyi életminőség fejlesztése, belvíz elleni védekezés Célterület adatlap Célterület azonosító: HACS neve: Jogcím: Célterület megnevezése: UMVP intézkedés: Vonatkozó HPME kódja Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete Közösségi célú fejlesztés Szabadidős

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31.

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 2014 Ökoiskolai munkaterv Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 1. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Tápai Zsuzsanna Tamás Emilia Élő Márta Jobbágy Miklósné Felker Fruzsina Lecsek

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2013/2014.

Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2013. szeptember 1. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok 2014.június

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2016/2017. tanév Készítette: munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Öko Munkacsoport Koordinátor Kovácsné Lébényi

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

Gyermekeink környezettudatossága

Gyermekeink környezettudatossága Gyermekeink környezettudatossága A vizsgálat célja: az iskolai környezeti nevelés hatásrendszerének, és a gyermekek környezettudatos magatartásának, szokásrendszerének vizsgálata. Az eredmények elemzése

Részletesebben

AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre

AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre A munkaközösség tagjai Molnár Rózsa Ábriné Nagy Judit Salzer Gabriella Lovasné Virányi Zsuzsa Tóbiás Rita Enyedyné Horváth Réka Kiss Brigitta Fazekas

Részletesebben

Együtt az élő környezetért munkaközösség

Együtt az élő környezetért munkaközösség Jászkiséri Városi Óvoda 5137 Jászkisér, Kossuth tér 3. Tel.: 57/450-497 E-mail: kisovi@pr.hu Együtt az élő környezetért munkaközösség Éves terv 2013/2014 Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni haladás.

Részletesebben

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve 2011/12. A Cecei Általános Iskola ÖKO munkaterve a 2011/12. tanévre Hónap Megfogalmazott célok Kapcsolódási pontok Szeptember 1. Öko csoport megalakítása

Részletesebben

1.6. Igénybe vehető támogatás minimális és maximális összege: (kötelező adattartalom) Maximum támogatási összeg:

1.6. Igénybe vehető támogatás minimális és maximális összege: (kötelező adattartalom) Maximum támogatási összeg: LEADER Intézkedési Terv Intézkedések a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának keretében 1. Számú intézkedés 1.1. HVS intézkedés megnevezése:

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

Ökoiskola munkaterve a 2014/2015. tanévre

Ökoiskola munkaterve a 2014/2015. tanévre Ökoiskola munkaterve a 2014/2015. tanévre Készítette: ÖKO je 2007-ben nyerte el iskolánk az Ökoiskola Címet először, 2010-ben második alkalommal is sikeresen pályáztunk.2014-ben benyújtottuk pályázatunkat

Részletesebben

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE. a 2011/2012-es tanévre

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE. a 2011/2012-es tanévre 3. számú melléklet A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE a 2011/2012-es tanévre Készítette: ÖKO munkacsoport vezetője Jóváhagyta:

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013/2014 Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Dr. Makk Zoltán intézményvezető Földesné Hadarits Eszter intézményvezető helyettes Besszerné

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

2014-2015 és. 2015-2016-os tanév. intézmény egység vezető helyettes. felsős munkaközösség vezető

2014-2015 és. 2015-2016-os tanév. intézmény egység vezető helyettes. felsős munkaközösség vezető Csornai Általános Iskola És Alapfokú Művészeti Iskola ÖKO iskolai munkaterve 2014-2015 és 2015-2016-os tanév Az ÖKO iskolai munkacsoport tagjai: - tanító intézmény egység vezető helyettes Szabóné Varga

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Dugár Györgyné és Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: 1. ÖKO munkaterv készítése 2012. szeptember 30.

Részletesebben

Helyi Fejlesztési Stratégia Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete február 03.

Helyi Fejlesztési Stratégia Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete február 03. Helyi Fejlesztési Stratégia 2014-2020 2016.február 03. A 2007 2013 as időszak eredményei: Közel 260 db nyertes pályázat, melynek támogatási összege több mint 6 millió euró! Támogatási döntéssel lekötött

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014/2015 Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Dr. Makk Zoltán intézményvezető Földesné Hadarits Eszter intézményvezető helyettes Besszerné

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17-ES TANÉV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17-ES TANÉV ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17-ES TANÉV Készítette: Az ÖKO munkacsoport Beled, 2016. szeptember 5. Az ÖKO-munkacsoport tagjai: Borosné Tóth Zsuzsanna Ágostonné Hajnali Csilla Homlokné Halász Judit igazgató

Részletesebben

Célterület adatlap. Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete Vállalkozás célú fejlesztés

Célterület adatlap. Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete Vállalkozás célú fejlesztés Célterület adatlap Célterület azonosító: HACS neve: Jogcím: Célterület megnevezése: UMVP intézkedés: Vonatkozó HPME kódja Vonatkozó HPME megnevezése Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete Vállalkozás

Részletesebben

ÓRATERV. Az iskola egyes évfolyamain az elkövetkezendő tanévekben az alábbi tantervek alapján folyik az oktatás:

ÓRATERV. Az iskola egyes évfolyamain az elkövetkezendő tanévekben az alábbi tantervek alapján folyik az oktatás: ÓRATERV 3.. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és a követelmények Az iskola egyes évfolyamain az elkövetkezendő

Részletesebben

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 Készítette: Mujzer Richárd ÖKOiskola vezető Győr, 2013. szeptember 5. Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz,

Részletesebben

Öko munkaterv 2015-2016. tanév

Öko munkaterv 2015-2016. tanév Öko munkaterv 2015-2016. tanév Az Ökoiskola munkacsoport tagjai: Nagy Sándor, földrajz-történelem tanár, a munkacsoport vezetője Szűcsné Csontos Katalin, földrajz-német tanár, intézményvezető-helyettes

Részletesebben

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26. A 1- éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára 2010. május 26. A fiatalok véleménye a környezetvédelem jelentőségéről százalék A környezetvédelem

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

A témahét célja. A témahét kapcsolódási területei

A témahét célja. A témahét kapcsolódási területei A témahét célja - Az egészséges életmód területeinek megismertetése a tanulókkal - Egészségünk megőrzésének lehetőségei: egészséges táplálkozás, mozgás, egészségre káros szenvedélyek - Étkezési kultúra

Részletesebben

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2015. április Az ÖKO-munkacsoport Tóth Violetta Takács Barbara biológia-testnevelés szakos tanár, az ÖKO- munkacsoport vezetője

Részletesebben

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz A Humusz Szövetség 20 éve a hulladékcsökkentést, a fenntartható fogyasztást és termelést

Részletesebben

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben.

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136 Pályázat címe: Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázó neve: Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Pályázó címe:

Részletesebben

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei:

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Helyi tanterv MELLÉKLET - 2011.évi CXC törvény nemzeti köznevelésről 6. számú Melléklete - 110/2012.(VI.4.) Kormányrendelet a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról,

Részletesebben

ÖKOISKOLA. FM DASzK, Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma. Tanév végi beszámolók / munkaterv 2015 / 2016

ÖKOISKOLA. FM DASzK, Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma. Tanév végi beszámolók / munkaterv 2015 / 2016 ÖKOISKOLA FM DASzK, Sellyei Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma Tanév végi beszámolók / munkaterv 2015 / 2016 Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük,

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV.] ÖKOISKOLAI MUNKATERV Az ökoiskolai munka célja: Fenntarthatóságra nevelés: példamutatás, tapasztalatszerzés. Szemléletformálás,

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái Kovács Lászlóné laszlone.kovacs@vm.gov.hu A Zöld Óvoda program jelentősége Jogi háttér tartalmában megtalálható Az Óvodai nevelés

Részletesebben

ismeret és elfogadottság

ismeret és elfogadottság A fenntartható fejlődés ismeret és elfogadottság 2010 június 21. Nobody s Unpredictable Percepciók a fenntarthatóságról 2 Fenntarthatóság és fenntartható fejlődés de mit is jelent a fogalom? A fenntarthatóság

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monori ivóvízminőség javításának műszaki előkészítése (KEOP-7.1.0/11-2011-0026) KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monor Város Önkormányzata 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 78-80. TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÉRDŐÍV...

Részletesebben

SZAKÉTŐI VÉLEMÉNY A BAKONYSZENTKIRÁLYI BÉKEFI ANTAL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉ- SZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HELYI TAN- TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL

SZAKÉTŐI VÉLEMÉNY A BAKONYSZENTKIRÁLYI BÉKEFI ANTAL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉ- SZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HELYI TAN- TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZAKÉTŐI VÉLEMÉNY A BAKONYSZENTKIRÁLYI BÉKEFI ANTAL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉ- SZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HELYI TAN- TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL Készítette: Bíró Jenő, közoktatási szakértő Szakértői igazolvány

Részletesebben

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata Az új LEADER (TK3) koncepciója 1

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata Az új LEADER (TK3) koncepciója 1 Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata 2013 Az új LEADER (TK3) koncepciója 1 Az Egyszerősítés fı irányai korábbi célterületek helyett HVS LEADER része (LEADER terv) szerinti kritériumok helyi

Részletesebben

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA ELŐDISKOLÁINK FÉNYES TÁNCSICS SZIGETI KOSSUTH A Budai Középiskola születése 2004 Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Ökomunkaközösség E g e r, 2011. szeptember 01. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások,

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, 4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai 4.1 A műveltségterületek és tantárgyak viszonya: Műveltségi területek / Tantárgyak 1-4. 5. 6.

Részletesebben

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Projekt első hete Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Napjaink környezeti kihívásai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem változtatunk a szemléletünkön, ha nem valósítjuk meg cselekedeteinkben

Részletesebben

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Program címe: Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Tanúsítvány száma: 6/2015. Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. július 23. Kérelmező neve: Független Egyesület (Nonprofit civil Szervezet) Program

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT

KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT 2010. MÁJUS 21 28. A környezetvédelmi témahét lezárása, összegzése A tanmenetbe tervezett programokat, tananyagokat, különböző osztályfokon, tantárgyakhoz, az alábbi témakörökben

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. TANÉV 1 Bevezető Iskolánk minőségirányítási politikájának megfelelően ebben a tanévben is elvégeztük partnereink elégedettségének mérését. A felmérésre

Részletesebben

A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása

A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása 1. Az intézmény bemutatása Iskolánk nyolc évfolyamos általános iskola, amelyben általános műveltséget megalapozó alapfokú nevelés és

Részletesebben

Beszámoló az IKT munkaközösség 2011/2012-es tanév végén végzett méréséről Készült: Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola

Beszámoló az IKT munkaközösség 2011/2012-es tanév végén végzett méréséről Készült: Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Beszámoló az IKT munkaközösség 2011/2012-es tanév végén végzett méréséről Készült: Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola A mérésről Munkaközösségünk mérést végzett a felsős tanulók (5.a,

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 05-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László, Frák Erika 09.01 Felhívás

Részletesebben

HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM. Budapest, 2014. június 17.

HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM. Budapest, 2014. június 17. HATÁRON ÁTNYÚLÓ KEZDEMÉNYEZÉSEK KÖZÉP-EURÓPAI SEGÍTİ SZOLGÁLATA KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI TERV/PROGRAM Budapest, 2014. június 17. Bevezetés A szervezetek mőködésük és szolgáltatásaik révén felelısek

Részletesebben

1.6. Igénybe vehető támogatás minimális és maximális összege: (kötelező adattartalom) Maximum támogatási összeg:

1.6. Igénybe vehető támogatás minimális és maximális összege: (kötelező adattartalom) Maximum támogatási összeg: LEADER Intézkedési Terv Intézkedések a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának keretében 1. Számú intézkedés 1.1. HVS intézkedés megnevezése:

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A ZELEMÉRY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A 2016/2017. TANÉVRE Az Öko munkacsoport tagjai: Varga Edit Ungvári Ferencné Juhászné Papp Magdolna Buzás Andrea Juhászné Ficzek Erika Kathi Imréné

Részletesebben

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév Szentlőrinc, 2014. 09. 24. Készítette: Tóth Beáta Iskolánk, a Szentlőrinci Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye pályázati úton, a 2012/2013-as

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. zöld rendezvényekről szóló tájékoztatója A zöld rendezvények néhány szóban A zöld rendezvények erősítik, demonstrálják a házigazda szervezet fenntarthatóság

Részletesebben

Zöld rendezvényszervezés

Zöld rendezvényszervezés zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Zöld rendezvényszervezés A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft zöld rendezvényekről szóló tájékoztatójának kivonata A zöld rendezvények néhány szóban

Részletesebben

KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS PROGRAMOK

KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS PROGRAMOK Cél: a környezettudatos magatartás elmélyítése Előirányzat Az oktatók körében a szemlélet tudatosítása (oktatói értekezletek keretében félévenként legalább két alkalommal) Az oktatási tevékenység környezeti

Részletesebben

SKANSKA OFFICE INDEX 2008 Magyarország Tartalom 1 A cél és a folyamat 2 Összegzés 3 Eredmények 1 A cél és a folyamat A cél 4 A kutatás lényege információgyűjtés az irodapiaci szükségletekről, az elvárásokról

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

TANULJUNK ÉLNI, GONDOL KODNI ZÖLDÜL

TANULJUNK ÉLNI, GONDOL KODNI ZÖLDÜL TANULJUNK ÉLNI, GONDOL KODNI ZÖLDÜL Egész tanévet átfogó környezetvédelmi program Önálló innováció: Egész tanévet átfogó környezetvédelmi program A program felelősei: Erdei Lászlóné Máté Melinda Érintettek:

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

Munkaterv. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 2016/2017. tanév

Munkaterv. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 2016/2017. tanév Munkaterv Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 2016/2017. tanév Munkacsoport Dr. Főzőné Timár Éva (igazgató) (igazgató-helyettes, német munkakzösség) (biológia-kémia-földrajz munkaközösség) Márkusné Svihrán

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015/2016. tanév Készítette: biolológia-földrajz szakos tanár tanító Debrecen,2015. szeptember 2 ÖKO MUNKACSOPORT TAGJAI tanár Munkacsoport vezető tanító

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola ÖKO ISKOLAI MUNKATERVE 2009-2011

Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola ÖKO ISKOLAI MUNKATERVE 2009-2011 Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola ÖKO ISKOLI MUNKTERVE 2009-2011 ) /1.a környezettudatosság /1.b mindennapi működés 1 beszámolók Zavaczky ntalné ig., (zöld munkaközvez.,

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő technikai dolgozó) Munkaközösségi vállalások elkészítése

Részletesebben

Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM

Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM Tanúsítvány száma: 1/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. január 30. Kérelmező neve: Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Korlátolt

Részletesebben

Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős

Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakítatása a diákok

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV/1. Az általános iskolai oktatásban és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában a kerettanterv szerint oktatott

Részletesebben

A Tanév itt kezdődik! EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN

A Tanév itt kezdődik! EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN A Tanév itt kezdődik! EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Egy kis ismétlés Nemzeti alaptanterv EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET (II.3.5) A, Alapelvek, célok Természettudományos

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Helyi tanterv melléklete

Helyi tanterv melléklete Helyi tanterv melléklete 1. Az iskola egyes évfolyamain tanított tantárgyak, a kötelező és választható tanórai foglalkozások, óraszámaik, tananyag és követelmény 1.1. Az 1-4. évfolyamon tanított tantárgyak

Részletesebben

BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014/2015.

BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014/2015. BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014/2015. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség

Részletesebben

Természetismereti munkaközösség munkaterve

Természetismereti munkaközösség munkaterve Természetismereti munkaközösség munkaterve 2013/2014-es tanév Zalaszentgrót, 2013. augusztus 28. Készítette: Gyuranecz Károly munkaközösség vezet 1 - Személyi feltételek: -2- A munkaközösség tagjai: Tantárgy:

Részletesebben

Környezeti nevelés munkaközösség. munkaterv. 2014 /2015. nevelési év

Környezeti nevelés munkaközösség. munkaterv. 2014 /2015. nevelési év Környezeti nevelés munkaterv 2014 /2015. nevelési év Készítette: vezető Környezeti nevelés környezeti nevelés et vezeti: ben 14 fő vesz részt. 1. 2. Ökrösné Kara Judit 3. Molnárné Oros Csilla 4. Háló Éva

Részletesebben

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032)

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) Kedvezményezett: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium A projekt

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola

Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola A környezettudatosságra épülő intézményfejlesztés lehetőségei és megvalósításának tapasztalatai egy fővárosi, összetett képzésű profilú öko-középiskolában Házlinger György, igazgató 1 2 Than Károly Ökoiskola

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

ÖKOISKOLAI MUNKATERV KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV KODÁLY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013 Ökoiskolai munkaterv Mottó: Az ökológia lényege éppen az, hogy miként lehet kielégíteni a különbözőségében teljes világ lakóinak igényeit,

Részletesebben