A H + 2. molekulaion1. molekulaion, ami két azonos atommagból (protonok) és egyetlen elektronból. A legegyszer bb molekula a H + 2 áll.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A H + 2. molekulaion1. molekulaion, ami két azonos atommagból (protonok) és egyetlen elektronból. A legegyszer bb molekula a H + 2 áll."

Átírás

1 W. Demtröder, Atoms Molecules and Photons és Cohen-Tannoudji C., Diu B., Laloe F. Quantum mechanics cím könyve alapján A H + molekulaion A legegyszer bb molekula a H + áll. molekulaion, ami két azonos atommagból (protonok) és egyetlen elektronból A részecskék közötti kölcsönhatási potenciál E pot = ( + ). r A r B R Ha a két mag tömegközéppontját választjuk a koordinátarendszerünk kezd pontjának, a fenti ábra alapján r = R A + r A ; r = R B + r B r = (r A + r B ), mivel R A = R B. Felhasználva, hogy az A magból a B-be mutató vektor R= r A r B r A = r + R; r B = r R.

2 Az id független Schrödinger egyenlet a H + ahol háromtest problémájára: ĤΦ = EΦ, () Ĥ = M ( A (R A ) + B (R B )) e (r) + E pot (r, R), ahol az els két tag a magok, a harmadik pedig az elektron kinetikai energiája. A magok és elektronok az E pot (r, R) potenciáltérben mozognak.

3 A H + energia sajátérték problémájának egzakt megoldása rögzített magok esetén (vázlat) A H atom sajátérték problémájával ellentétben az () egyenlet nem oldható meg analitikusan. Amint azt az elméleti bevezet ben láttuk a Born-Oppenheimer közelítés tárgyalásánál, a magok és az elektronok mozgását szétválasztjuk. Az elektron Hamilton operátor sajátérték problémáját megoldjuk különböz magelrendezések esetén (itt ez különböz magtávolságokat jelent), majd a kapott elektron energiákat (mint a magkoordináták függvényét) használjuk a magmozgásokat leíró egyenletben. Az elektron Hamilton operátor Ĥ e = ( e (r) + ), r A r B R amivel a sajátérték egyenlet Ĥ e Φ e = E e Φ e. () Ez az egyenlet a H atomnál látott eljáráshoz hasonlóan oldható meg. A potenciális energia esetünkben a gömbszimmetria helyett csupán hengerszimmetriát mutat érdemes az ennek megfelel elliptikus koordinátákra áttérni.

4 Legyen µ = r A + r B R ; ν = r A r ( B y ) R ; ϕ = arctan. (3) x Az atommagok a hengerszimmetrikus ellipszoid fókuszpontjaiban helyezkednek el. A szimmetria tengely a z, ami egybeesik a két atommagon áthaladó egyenessel. A H atomnál látottaknak megfelel en írjuk a hullámfüggvényt a változók szerint szeparált alakba Φ e (r A, r B, R) = M (µ) N (ν) φ (ϕ), amit a sajátérték egyenletbe helyettesítve, némi átalakítás után egzaktul megoldható egyenleteket kapunk az itt szerepl függvényekre.

5 Közelít megoldás: LCAO-MO módszer A korábban bevezetett LCAO-MO módszer szerint a molekulapályákat a molekulát felépít atomok atompályáinak lineáris kombinációjaként állítjuk el. A H + esetében, az egyetlen elektron miatt, a molekula egy H atomból és egy protonból építhet fel. Mivel az elektron bármelyik protonhoz is tartozhat mindkét magon fel kell vennünk legalább egy-egy atompályát. A legegyszer bb esetben csupán egyetlen, normált s atompályát veszünk fel magonként. Ezek atomi egységeket alkalmazva a következ k φ A (r, R) = π e r A, φ B (r, R) = π e r B, ahol a korábbiak szerint, r A és r B az r A = r + R, r B = r R vektorok abszolútértékei.

6 Ezekkel a H + hullámfüggvénye Φ e (r, R) = c A φ A + c B φ B. Ezt az elektron Hamilton operátor () sajátérték egyenletébe helyettesítjük: Ĥ e j=a,b c j φ j = E e Balról φ i -gal szorozva és integrálva, c j φ i Ĥ e φj = E e j=a,b j=a,b Bevezetve a H ij = φ i Ĥ e φj és S ij = φ i φ j jelöléseket, j=a,b c j H ij = E e j=a,b Ami egy lineáris egyenletrendszer a c A, c B együtthatókra: j=a,b c j φ j. c j φ i φ j, i = A, B. c j S ij, i = A, B. (H AA E e S AA ) c A + (H AB S AB ) c B = 0 (H BA S BA ) c A + (H BB E e S BB ) c B = 0 (4) A H AA E e S AA H AB S AB H BA S BA H BB E e S BB = 0 (5) másodfokú szekuláris egyenletb l két sajátértéket kapunk, amit az egyenletrendszerbe visszahelyettesítve meghatározhatjuk a c A, c B együtthatókat. Természetesen ehhez meg kell határoznunk a H és S mátrixok elemeit. Itt csupán az S mátrix elemeinek kiszámítását mutatjuk be példaként.

7 A mátrixelemek kiszámítása S mátrix mivel normált atompályákat használunk. S AA = S BB = S AB = S BA = S, ahol ˆ S = φ Aφ B d 3 r = π ˆ e r A e r B d 3 r. Áttérve elliptikus koordinátákra és felhasználva a (3) összefüggéseket amivel r A = R µ + ν, r B = R µ ν, ˆ ˆ S = R3 dµ 8π ˆ dν π 0 dϕ ( µ ν ) e µr = R3 8π ˆ {}}{{}}{ ˆ ˆπ dµµ e µr dν dϕ R3 8π ahol kihasználtuk, hogy az elliptikus koordinátákra d 3 r = R3 8 integrálást elvégeztük. Így S = R3 ˆ dµ ( µ ) ) e µr = e ( R + R + R π ˆ ˆ dµe µr /3 {}}{{}}{ ˆπ dνν dϕ 0 π ( µ ν ) dµdυdϕ és ϕ és ν szerinti

8 H mátrix A H mátrixelemeinek kiszámítása bonyolultabb, a számolás részletei megtalálhatók a megadott referenciákban. Itt csak az eredményt idézzük H = H = E H + R C, ( H = H = E H + ) S A, R ahol C = A = φ A r B φa φ A r A φb γ {}}{ = E H R ( e R ( + R)), α {}}{ = E H e R ( + R)), E H pedig a H atom alapállapoti energiája. A kiszámolt mátrixelemeket a fenti (5) egyenletbe helyettesítve és azt megoldva megkapjuk a két energia sajátértéket { [ E g,u = E H [ + R ± e R ( + R) R e R ( + R) ] }] e ( ). R + R + R /3 }{{} ε Az energia g, u indexei rendre a fels illetve az alsó el jelekhez tartoznak az iménti képletben és a megfelel állapotok kés bb tárgyalt szimmetria tulajdonságaira utalnak.

9 E g,u -t ábrázolva megállapíthatjuk, hogy az E g energiának minimuma van és R esetén a H atom energiájához tart alulról. Az E u energia mindig nagyobb mint a H atom energiája, monoton csökken és felülr l tart a H atom energiájához. Az el bbi állapotot a stabil egyensúlyi helyzet (minimum) miatt köt, a utóbbit ennek hiánya miatt lazító állapotnak nevezzük. Az E g és E u energiákat visszahelyettesítve a (4) egyenletrendszerbe a kifejtési együtthatókra rendre a c = c ; c = c összefüggéseket kapjuk. Ebb l a normált hullámfüggvény Φ g e = [φ A + φ B ], Φ u e = [φ A φ B ], ( + S) ( S) azaz a Φ g e köt állapot a a molekula atomjait összeköt szakasz felez pontjára vonatkozó inverzió hatására változatlan marad (páros, gerade), míg a Φ u e lazító állapot el jelet vált (páratlan, ungerade). A Φu e -b l számolt elektron s r ség elt nik a kötés felez síkján míg a Φ g e hullámfüggvényb l számolt nem nulla értéket vesz fel ugyanott.

10

11 A korábbiakban tárgyalt viriál tétel teljesülését itt is megvizsgálhatjuk. Ehhez számoljuk ki a potenciális energia várhatóértékét az alapállapotban V = Φ g e + r A r B R Φg e [ = E H R ] ( + α + γ). + S Ezt a teljes energiából kivonva megkaphatjuk a kinetikai energia várhatóértékét ebben az állapotban T = Φ g p e Φg e = H V = E H ( S + α). + S Ezeket ábrázolva:

12 A viriál tétel által jósolt energia változások nem teljesülnek a V és T esetében annak ellenére, hogy a teljes energiának van minimuma. Számítsuk ki a viriál tétel segítségével a T és V várhatóértékét a teljes energiából a korábban látott összefüggések segítségével T ee = E(R) R de(r) de(r), V = E(R) + R dr dr.

13 A hidrogén molekula A hidrogén molekula két protonból és két elektronból áll (. ábra) ezért itt már gyelembe kell vennünk az elektronok kölcsönhatását is ugyanúgy ahogy a He atom esetében tettük. Az elektron-elektron kölcsönhatás miatt ebben az esetben nem létezik analitikus megoldás még akkor sem, ha a magokat rögzítjük. Közelít megoldást kell alkalmaznunk. Ráadásul a hullámfüggvénynek a két elektron megkülönböztethetetlenségéb l következ en ki kell elégíteni a szimmetria posztulátumot, azaz antiszimmetrikusnak kell lennie az elektronok felcserélésére. Két közelít megoldást ismertetünk az alábbiakban, a molekulapálya (MO) és a Heitler- London módszert. Mindkét esetben a módszer legegyszer bb formáját tárgyaljuk és csupán utalunk a további nomítás lehet ségeire. W. Demtröder: Atoms Molecules and Photons és B.H. Brandsen, C.J. Joachain: Physics of Atoms and Molecules cím könyve alapján

14 . ábra. A hidrogén molekula leírására használt jelölések Hamilton operátor Kiindulásként írjuk fel a hidrogén molekula elektron Hamilton operátorát a. ábra jelöléseinek felhasználásával Ĥ = ( ). (6) r A r B r A r B r R ( ) Írjuk át ez úgy, hogy megjelenjen a H + Hamilton operátora Ĥi = i + r Ai r Bi + R i =,. Ezzel ( Ĥ = Ĥ+Hˆ + ), r R ennek a hamilton operátornak a várható értéke kétszer a H + energiája plussz a két elekron kölcsönhatási energiájának és a mag-mag kölcsönhatási energia különbsége. Ezt a kés bbiekben fogjuk felhasználni.

15 Molekulapálya közelítés A molekulapálya közelítés alapgondolata az, hogy építsük fel a hidrogén molekula kételektron hullámfüggvényét a H + molekula ion egyelektron állapotai, Φg e és Φu e segítségével. Az eljárásunk a következ lesz: az egyelektron állapotokból szimmetrikus vagy antiszimmetrikus térfüggvényeket képezünk majd ezeket megszorozzuk az ellentétes szimmetriájú spinfüggvénnyel. Ezzel összességében antiszimmetrikus állapotfüggvényt kapunk minden esetben. Idézzük fel el ször a kételektronos rendszer spinfüggvényeit, ami lehet szinglett (S=0): χ 0,0 (, ) = [α () β () α () β ()], vagy triplett (S=) χ, (, ) = α () α () χ,0 (, ) = [α () β () + α () β ()] χ, (, ) = β () β (). Amint az egyszer en ellen rizhet a szinglett állapot antiszimmetrikus a triplett állapotok mindegyike szimmetrikus a két elektron felcserélésére. Képezzünk szimmetria sajátállapotokat a H + állapotaiból és szorozzuk meg a megfelel spinfüggvénnyel Ψ (, ) = Φ g e () Φ g e () χ 0,0 (, ) Ψ (, ) = Φ u e () Φ u e () χ 0,0 (, ) Ψ 3 (, ) = [Φ g e () Φ u e () + Φ g e () Φ u e ()] χ 0,0 (, ) Ψ 4,M (, ) = [Φ g e () Φ u e () Φ g e () Φ u e ()] χ,m (, ) M = 0, ±. Az els három térfüggvény szimmetrikus így ezeket az antiszimmetrikus szinglett spinállapottal szoroztuk meg. Az utolsó térállapot antiszimmetrikus ezért ezt a szimmetrikus triplett spinfüggvények bármelyikével szorozhatjuk.

16 Ezek mindegyikével kiszámolva a (6) Hamilton operátor várható értékét megállapíthatjuk, hogy Ψ lesz a H közelít alapállapota. A továbbiakban ezt az állapotot vizsgáljuk meg tüzetesebben. A szinglett spinállapotot kiírva belátható hogy Ψ felírható a már jól ismert Slater determináns alakban is Ψ (, ) = Φ g e () α () Φ g e () α () Φ g e () β () Φ g e () β (). Ezzel kiszámolva a H Hamilton operának várható értékét E H = Ψ Ĥ Ψ = Ψ Ĥ ˆ +H Ψ + Ψ ( r R ) Ψ = E H + ( + Ψ ) Ψ, r R }{{} E azaz a közelít alapállapoti energiát úgy kapjuk, hogy a H + alapállapoti energiájának kétszereséhez hozzáadjuk az elektron-elektron és mag-mag taszítás különbségét.

17 . ábra. A H + és a H energia várhatóértékei a magtávolság függvényében Megállapíthatjuk, hogy a H ( egyensúlyi magtávolsága valamivel kisebb (0.8Å) mint a H + A kísérleti érték 0.74Å. A Ψ r R esetén (.3Å). ) Ψ korrekciós energia tagban kis magtávolságokra dominál a mag-mag taszítás így a H energia görbéje E H + alatt fut, Å felett a korrekció pozitív lesz és a sorrend megfordul. A hidrogén molekula kötési energiáját megkaphatjuk, ha a E H alapállapoti energiából levonjuk a disszociációkor keletkez két hidrogén atom energiáját (E H ) ( ) EH B = E H E H = E H + E H + E = E B + E. H }{{} + E B H + Azaz a kötési energia a H + kötési energiájának kétszeresének és a E korrekciónak az összege. Részletes számítások után ennek az értéke.7ev ami jóval kisebb mint a kísérleti érték (4.7eV). Másik fontos hibája ennek a módszernek, hogy nagy magtávolságokra az energia 6 E H értékhez tart a E H helyett.

18 Miel tt tovább lépnénk a következ módszerre vizsgáljuk meg a molekelapálya módszerben kapott alapállapot szerkezetét, úgy hogy részletesen kiírjuk a térfügg részt a hidrogén atom alapállapotának felhasználásával. Ψ (, ) = Φ g e () Φ g e () χ 0,0 (, ) = ( + S) [φ A () + φ B ()] [φ A () + φ B ()] χ 0,0 (, ) = ( + S) [φ A () φ A () + φ B () φ B () + φ A () φ B () + φ A () φ B ()] χ 0,0 (, ) = Ψ ion + Ψ kov, ahol Ψ ion = Ψ kov = ( + S) [φ A () φ A () + φ B () φ B ()] χ 0,0 (, ), ( + S) [φ A () φ B () + φ A () φ B ()] χ 0,0 (, ). A Ψ kov állapot azt a helyzetet írja le amikot egy-egy elektron tartozik mindkét maghoz. A magtávolság növelésével ez két elszigetelt hidrogén atom állapotába megy át. Ez az állapot írja le a kovalens kötést. AΨ ion állapotban mindkét elektron ugyanahhoz a maghoz tartozik. Nagy magtávolságok esetén ez az állapot egy negatívan töltött H atomot és egy protont ír le. Ψ ion a rendszer olyan állapotát írja le amiben az elektronok nem egyenl en oszlanak meg a két mag között, a kémiai terminológiát használva ezt ionos kötésnek nevezzük (3. ábra). A Ψ (, ) állapotban ai ionos és a kovalens hullámfüggvény egyenl súllyal szerepel bár az ionos konguráció valószín sége kisebb. Jórészt ez okozza, hogy a molekulapálya módszerrel kapott értékek lényegesen eltérnek a kísérleti adatoktól. 3. ábra. A Ψ ion és Ψ kov állapotokhoz tartozó elektron kongurációk

19 Heitler-London (vegyérték kötés) módszer A Heitler-London közelítésben a hidrogén molekula állapotát a két szeparált H atom alapállapotaiból képzett szorzat (φ A () φ B ()) szimmetrizálásával és a megfelel spinfüggvénnyel való szorzással állítjuk el. Ψ HL s = c s [φ A () φ B () + φ A () φ B ()] χ 0,0 (, ). Ψ HL a = c a [φ A () φ B () φ A () φ B ()] χ,m (, ) M = 0, ±, ahol c s és c a normáló faktorok. A szimmetrikus térfüggvénnyel felépített Ψ HL s állapotot szinglett, az antiszimmetrikussal felépített Ψ HL a állapot triplett spinfüggvénnyel kombináltuk. Az így felépített állapotokkal kiszámíthatjuk a Hamilton operátor várható értékét. Ψ HL s lesz az alapállapot, ami megegyezik az MO közelítés alapállapotának kovalens komponensével (Ψ kov ). Az ezzel a hullámfüggvénnyel számolt kölcsönhatási energiákat a 4.ábrán hasonlítjuk össze. 4. ábra. A hidrogen molekula különböz módszerekkel kapott teljes energia görbéi

20 A HL közelítés javításának egyik lehet sége ha az alapállapothoz hozzáadjuk a Ψ ion allapotot egy variációs paraméterrel megszorozva: Ψ HL improved s amivel a kísérleti értékekhez még közelebb kerülhetünk. = Ψ kov + λψ ion,

21 Walter Heinrich Heitler (904-98) Fritz Wolfgang London ( )

A kémiai kötés eredete; viriál tétel 1

A kémiai kötés eredete; viriál tétel 1 A kémiai kötés ereete; viriál tétel 1 Probléma felvetés Ha egy molekula atommagjai közötti távolság csökken, akkor a közöttük fellép elektrosztatikus taszításhoz tartozó energia n. Ugyanez igaz az elektronokra

Részletesebben

Atomok és molekulák elektronszerkezete

Atomok és molekulák elektronszerkezete Atomok és molekulák elektronszerkezete Szabad atomok és molekulák Schrödinger egyenlete Tekintsünk egy kvantummechanikai rendszert amely N n magból és N e elektronból áll. Koordinátáikat jelölje rendre

Részletesebben

January 16, ψ( r, t) ψ( r, t) = 1 (1) ( ψ ( r,

January 16, ψ( r, t) ψ( r, t) = 1 (1) ( ψ ( r, Közelítő módszerek January 16, 27 1 A variációs módszer A variációs módszer szintén egy analitikus közelítő módszer. Olyan esetekben alkalmazzuk mikor ismert az analitikus alak amelyben keressük a sajátfüggvényt,

Részletesebben

Fizikai mennyiségek, állapotok

Fizikai mennyiségek, állapotok Fizikai mennyiségek, állapotok Atomok és molekulák zikai mennyiségeihez rendelt operátorok A kvantummechanika mint matematikai modell alapvet épít elemei a rendszer leírására szolgáló zikai mennyiségekhez

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás)

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) Matematika A2c gyakorlat Vegyészmérnöki, Biomérnöki, Környezetmérnöki szakok, 2017/18 ősz 1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) 1. Valós vektorterek-e a következő

Részletesebben

A spin. November 28, 2006

A spin. November 28, 2006 A spin November 28, 2006 1 A spin a kvantummechanikában Az elektronnak és sok más kvantummechanikai részecskének is van egy saját impulzusnyomatéka amely független a mozgásállapottól. (Úgy is mondhatjuk,

Részletesebben

A s r ségfunkcionál elmélet (Density Functional Theory)

A s r ségfunkcionál elmélet (Density Functional Theory) A s r ségfunkcionál elmélet (Density Functional Theory) Tekintsünk egy szabad, N elektronos molekulát N m maggal. A Hamilton operátor rögzített magok esetében ^H = ^T + ^V + ^W ; ahol ^T a kinetikai energia,

Részletesebben

AZ ELEKTRON MÁGNESES MOMENTUMA. H mágneses erœtérben az m mágneses dipólmomentummal jellemzett testre M = m H forgatónyomaték hat.

AZ ELEKTRON MÁGNESES MOMENTUMA. H mágneses erœtérben az m mágneses dipólmomentummal jellemzett testre M = m H forgatónyomaték hat. AZ ELEKTRON MÁGNESES MOMENTUMA Mágneses dipólmomentum: m H mágneses erœtérben az m mágneses dipólmomentummal jellemzett testre M = m H forgatónyomaték hat. M = m H sinϕ (Elektromos töltés, q: monopólus

Részletesebben

A kovalens kötés elmélete. Kovalens kötésű molekulák geometriája. Molekula geometria. Vegyértékelektronpár taszítási elmélet (VSEPR)

A kovalens kötés elmélete. Kovalens kötésű molekulák geometriája. Molekula geometria. Vegyértékelektronpár taszítási elmélet (VSEPR) 4. előadás A kovalens kötés elmélete Vegyértékelektronpár taszítási elmélet (VSEPR) az atomok kötő és nemkötő elektronpárjai úgy helyezkednek el a térben, hogy egymástól minél távolabb legyenek A központi

Részletesebben

2015/16/1 Kvantummechanika B 2.ZH

2015/16/1 Kvantummechanika B 2.ZH 2015/16/1 Kvantummechanika B 2.ZH 2015. december 10. Információk 0. A ZH ideje minimum 90 perc, maximum 180 perc. 1. Az összesen elérhet pontszám 270 pont. 2. A jeles érdemjegy eléréséhez nem szükséges

Részletesebben

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4.

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4. Matematika A vizsga mgeoldása 03. június.. (a (3 pont Definiálja az f(x, y függvény határértékét az (x 0, y 0 helyen! Megoldás: Legyen D R, f : D R. Legyen az f(x, y függvény értelmezve az (x 0, y 0 pont

Részletesebben

A kémiai kötés magasabb szinten

A kémiai kötés magasabb szinten A kémiai kötés magasabb szinten 11-1 Mit kell tudnia a kötéselméletnek? 11- Vegyérték kötés elmélet 11-3 Atompályák hibridizációja 11-4 Többszörös kovalens kötések 11-5 Molekulapálya elmélet 11-6 Delokalizált

Részletesebben

Kvantummechanika gyakorlat Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje

Kvantummechanika gyakorlat Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje Kvantummechanika gyakorlat 015 1. Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje 1. Mutassuk meg, hogy A és B tetsz leges operátorokra igaz, hogy e B A e B = A + [B, A] + 1![ B, [B, A] ] +....

Részletesebben

Lineáris egyenletrendszerek

Lineáris egyenletrendszerek Lineáris egyenletrendszerek 1 Alapfogalmak 1 Deníció Egy m egyenletb l álló, n-ismeretlenes lineáris egyenletrendszer általános alakja: a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + + a

Részletesebben

Végeselem modellezés alapjai 1. óra

Végeselem modellezés alapjai 1. óra Végeselem modellezés alapjai. óra Gyenge alak, Tesztfüggvény, Lagrange-féle alakfüggvény, Stiness mátrix Kivonat Az óra célja, hogy megismertesse a végeselem módszer (FEM) alkalmazását egy egyszer probléma,

Részletesebben

A kovalens kötés polaritása

A kovalens kötés polaritása Általános és szervetlen kémia 4. hét Kovalens kötés A kovalens kötés kialakulásakor szabad atomokból molekulák jönnek létre. A molekulák létrejötte mindig energia csökkenéssel jár. A kovalens kötés polaritása

Részletesebben

Lineáris algebra 2. Filip Ferdinánd december 7. siva.banki.hu/jegyzetek

Lineáris algebra 2. Filip Ferdinánd december 7. siva.banki.hu/jegyzetek Lineáris algebra 2 Filip Ferdinánd filipferdinand@bgkuni-obudahu sivabankihu/jegyzetek 2015 december 7 Filip Ferdinánd 2016 februar 9 Lineáris algebra 2 1 / 37 Az el adás vázlata Determináns Determináns

Részletesebben

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39 Kémiai kötés 4-1 Lewis elmélet 4-2 Kovalens kötés: bevezetés 4-3 Poláros kovalens kötés 4-4 Lewis szerkezetek 4-5 A molekulák alakja 4-6 Kötésrend, kötéstávolság 4-7 Kötésenergiák Általános Kémia, szerkezet

Részletesebben

Két 1/2-es spinből álló rendszer teljes spinje (spinek összeadása)

Két 1/2-es spinből álló rendszer teljes spinje (spinek összeadása) Két /-es spinből álló rendszer teljes spinje spinek összeadása Két darab / spinű részecskéből álló rendszert írunk le. Ezek lehetnek elektronok, vagy protonok, vagy akármilyen elemi vagy nem elemi részecskék.

Részletesebben

Szilárdtestek el e ek e tr t o r n o s n zer e k r ez e et e e t

Szilárdtestek el e ek e tr t o r n o s n zer e k r ez e et e e t Szilárdtestek elektronszerkezete Kvantummechanikai leírás Ismétlés: Schrödinger egyenlet, hullámfüggvény, hidrogén-atom, spin, Pauli-elv, periódusos rendszer 2 Szilárdtestek egyelektron-modellje a magok

Részletesebben

Lin.Alg.Zh.1 feladatok

Lin.Alg.Zh.1 feladatok Lin.Alg.Zh. feladatok 0.. d vektorok Adott három vektor ā (0 b ( c (0 az R Euklideszi vektortérben egy ortonormált bázisban.. Mennyi az ā b skalárszorzat? ā b 0 + + 8. Mennyi az n ā b vektoriális szorzat?

Részletesebben

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása BUDAPEST MŰSZAK ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY EGYETEM Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása Segédlet a Szilárdságtan c tárgy házi feladatához Készítette: Lehotzky Dávid Budapest, 205 február 28 ábra

Részletesebben

25 i, = i, z 1. (x y) + 2i xy 6.1

25 i, = i, z 1. (x y) + 2i xy 6.1 6 Komplex számok megoldások Lásd ábra z = + i, z = + i, z = i, z = i z = 7i, z = + 5i, z = 5i, z = i, z 5 = 9, z 6 = 0 Teljes indukcióval 5 Teljes indukcióval 6 Az el z feladatból következik z = z = =

Részletesebben

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1 Megoldott feladatok 00. november 0.. Feladat: Vizsgáljuk az a n = n+ n+ sorozat monotonitását, korlátosságát és konvergenciáját. Konvergencia esetén számítsuk ki a határértéket! : a n = n+ n+ = n+ n+ =

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII.

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Magasabbfokú egyenletek: A 3, vagy annál nagyobb fokú egyenleteket magasabb fokú egyenleteknek nevezzük. Megjegyzés: Egy n - ed fokú egyenletnek legfeljebb n darab valós

Részletesebben

Az egydimenziós harmonikus oszcillátor

Az egydimenziós harmonikus oszcillátor Az egydimenziós harmonikus oszcillátor tárgyalása az általános formalizmus keretében November 7, 006 Példaképpen itt megmutatjuk, hogyan lehet a kvantumos egydimenziós harmonikus oszcillátort tárgyalni

Részletesebben

A kémiai kötés magasabb szinten

A kémiai kötés magasabb szinten A kémiai kötés magasabb szinten 13-1 Mit kell tudnia a kötéselméletnek? 13- Vegyérték kötés elmélet 13-3 Atompályák hibridizációja 13-4 Többszörös kovalens kötések 13-5 Molekulapálya elmélet 13-6 Delokalizált

Részletesebben

7. gyakorlat. Lineáris algebrai egyenletrendszerek megoldhatósága

7. gyakorlat. Lineáris algebrai egyenletrendszerek megoldhatósága 7. gyakorlat Lineáris algebrai egyenletrendszerek megoldhatósága Egy lineáris algebrai egyenletrendszerrel kapcsolatban a következ kérdések merülnek fel: 1. Létezik-e megoldása? 2. Ha igen, hány megoldása

Részletesebben

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott Vektorterek =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott 40. Alteret alkotnak-e a valós R 5 vektortérben a megadott részhalmazok? Ha igen, akkor hány dimenziósak? (a) L = { (x 1, x 2, x 3, x 4, x 5 ) x 1 = x 5,

Részletesebben

3. el adás: Determinánsok

3. el adás: Determinánsok 3. el adás: Determinánsok Wettl Ferenc 2015. február 27. Wettl Ferenc 3. el adás: Determinánsok 2015. február 27. 1 / 19 Tartalom 1 Motiváció 2 A determináns mint sorvektorainak függvénye 3 A determináns

Részletesebben

Sajátértékek és sajátvektorok. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István

Sajátértékek és sajátvektorok. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István Sajátértékek és sajátvektorok A fizika numerikus módszerei I. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István Lineáris transzformáció Vektorok lineáris transzformációja: általános esetben az x vektor iránya és nagysága

Részletesebben

LINEÁRIS ALGEBRA (A, B, C) tematika (BSc) I. éves nappali programtervező informatikus hallgatóknak évi tanév I. félév

LINEÁRIS ALGEBRA (A, B, C) tematika (BSc) I. éves nappali programtervező informatikus hallgatóknak évi tanév I. félév LINEÁRIS ALGEBRA (A, B, C) tematika (BSc) I éves nappali programtervező informatikus hallgatóknak 2010-2011 évi tanév I félév Vektoriális szorzat és tulajdonságai bizonyítás nélkül: Vegyes szorzat és tulajdonságai

Részletesebben

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját!

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Taylor-polinomok 205. április.. Alapfeladatok. Feladat: Írjuk fel az fx) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Megoldás: A feladatot kétféle úton is megoldjuk. Az els megoldásban induljunk el

Részletesebben

Fizikai kémia 2. Előzmények. A Lewis-féle kötéselmélet A VB- és az MO-elmélet, a H 2+ molekulaion

Fizikai kémia 2. Előzmények. A Lewis-féle kötéselmélet A VB- és az MO-elmélet, a H 2+ molekulaion 06.07.5. Fizikai kémia. 4. A VB- és az -elmélet, a H + molekulaion Dr. Berkesi ttó ZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke 05 Előzmények Az atomok szerkezetének kvantummehanikai leírása 90-30-as

Részletesebben

Kémiai kötések. Kémiai kötések kj / mol 0,8 40 kj / mol

Kémiai kötések. Kémiai kötések kj / mol 0,8 40 kj / mol Kémiai kötések A természetben az anyagokat felépítő atomok nem önmagukban, hanem gyakran egymáshoz kapcsolódva léteznek. Ezeket a kötéseket összefoglaló néven kémiai kötéseknek nevezzük. Kémiai kötések

Részletesebben

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek a Matematika mérnököknek I. című tárgyhoz Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek Vektorok A rendezett valós számpárokat kétdimenziós valós vektoroknak nevezzük. Jelölésükre latin kisbetűket használunk.

Részletesebben

rank(a) == rank([a b])

rank(a) == rank([a b]) Lineáris algebrai egyenletrendszerek megoldása a Matlabban Lineáris algebrai egyenletrendszerek a Matlabban igen egyszer en oldhatók meg. Legyen A az egyenletrendszer m-szer n-es együtthatómátrixa, és

Részletesebben

Határozott integrál és alkalmazásai

Határozott integrál és alkalmazásai Határozott integrál és alkalmazásai 5. május 5.. Alapfeladatok. Feladat: + d = Megoldás: Egy határozott integrál kiszámolása a feladat. Ilyenkor a Newton-Leibniz-tételt használhatjuk, mely azt mondja ki,

Részletesebben

1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában

1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában 1. Reprezentáció elmélet 1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában A vektorok és az operátorok mátrixok formájában is felírhatók. A végtelen dimenziós ket vektoroknak végtelen sok sort tartalmazó oszlopmátrix

Részletesebben

Bevezet fejezetek a molekulák. elektronszerkezetének elméleti leírásába. Jegyzet. Bogár Ferenc

Bevezet fejezetek a molekulák. elektronszerkezetének elméleti leírásába. Jegyzet. Bogár Ferenc Bevezet fejezetek a molekulák elektronszerkezetének elméleti leírásába Jegyzet Bogár Ferenc -mail: bogar@sol.cc.u-szeged.hu Honlap: http://ovrisc.mdche.szote.u-szeged.hu/~bogar Cím: MTA-SZT Supramolekuláris

Részletesebben

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39

Kémiai kötés. Általános Kémia, szerkezet Dia 1 /39 Kémiai kötés 4-1 Lewis-elmélet 4-2 Kovalens kötés: bevezetés 4-3 Poláros kovalens kötés 4-4 Lewis szerkezetek 4-5 A molekulák alakja 4-6 Kötésrend, kötéstávolság 4-7 Kötésenergiák Általános Kémia, szerkezet

Részletesebben

2. gyakorlat. A polárkoordináta-rendszer

2. gyakorlat. A polárkoordináta-rendszer . gyakorlat A polárkoordináta-rendszer Az 1. gyakorlaton megismerkedtünk a descartesi koordináta-rendszerrel. Síkvektorokat gyakran kényelmes ún. polárkoordinátákkal megadni: az r hosszúsággal és a φ irányszöggel

Részletesebben

Lin.Alg.Zh.1 feladatok

Lin.Alg.Zh.1 feladatok LinAlgZh1 feladatok 01 3d vektorok Adott három vektor ā = (0 2 4) b = (1 1 4) c = (0 2 4) az R 3 Euklideszi vektortérben egy ortonormált bázisban 1 Mennyi az ā b skalárszorzat? 2 Mennyi az n = ā b vektoriális

Részletesebben

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach november 30.

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet   takach november 30. 1 Diszkrét matematika I, 12 előadás Dr Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@infnymehu http://infnymehu/ takach 2005 november 30 Vektorok Definíció Egy tetszőleges n pozitív egész számra n-komponensű

Részletesebben

A függetlenrészecske modell

A függetlenrészecske modell A függetlenrészecske modell A Schrödinger egyenlet megoldása szeparációval A molekula elektron Hamilton operátorát írjuk az alábbi formába: ahol az els tag a mag-mag kölcsönhatás, a második a ^H = h 0

Részletesebben

13. Molekulamodellezés

13. Molekulamodellezés 13. Molekulamodellezés Koltai János és Zólyomi Viktor 2013. április Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2 2. Sokelektronos rendszerek leírása 2 2.1. A Schrödinger-egyenlet sokelektronos rendszerekre.............

Részletesebben

Kémiai kötések. Kémiai kötések. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Kémiai kötések. Kémiai kötések. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 Kémiai kötések A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Cl + Na Az ionos kötés 1. Cl + - + Na Klór: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 5 Kloridion: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 Nátrium: 1s 2 2s

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

Lineáris leképezések. 2. Lineáris-e az f : R 2 R 2 f(x, y) = (x + y, x 2 )

Lineáris leképezések. 2. Lineáris-e az f : R 2 R 2 f(x, y) = (x + y, x 2 ) Lineáris leképezések 1 Lineáris-e az f : R 2 R 2 f(x, y = (3x + 2y, x y leképezés? A linearitáshoz ellen riznünk kell, hogy a leképzés additív és homogén Legyen x = (x 1, R 2, y = (y 1, y 2 R 2, c R Ekkor

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Harry Markowitz 1990-ben kapott Közgazdasági Nobel díjat a portfolió optimalizálási modelljéért. Ld. http://en.wikipedia.org/wiki/harry_markowitz Ennek a legegyszer

Részletesebben

ANALÍZIS II. Példatár

ANALÍZIS II. Példatár ANALÍZIS II. Példatár Többszörös integrálok 3. április 8. . fejezet Feladatok 3 4.. Kett s integrálok Számítsa ki az alábbi integrálokat:...3. π 4 sinx.. (x + y) dx dy (x + y) dy dx.4. 5 3 y (5x y y 3

Részletesebben

Normák, kondíciószám

Normák, kondíciószám Normák, kondíciószám A fizika numerikus módszerei I. mf1n1a06- mf1n2a06 Csabai István Lineáris egyenletrendszerek Nagyon sok probléma közvetlenül lineáris egyenletrendszer megoldásával kezelhetı Sok numerikus

Részletesebben

3. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 3. előadás Lineáris egyenletrendszerek

3. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 3. előadás Lineáris egyenletrendszerek 3. Előadás Megyesi László: Lineáris algebra, 47. 50. oldal. Gondolkodnivalók Determinánsok 1. Gondolkodnivaló Determinánselméleti tételek segítségével határozzuk meg a következő n n-es determinánst: 1

Részletesebben

Függvények Megoldások

Függvények Megoldások Függvények Megoldások ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x x b) x x + c) x ( x + ) b) Az x függvény

Részletesebben

Pere Balázs október 20.

Pere Balázs október 20. Végeselem anaĺızis 1. előadás Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2014. október 20. Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)?

Részletesebben

Komplex számok algebrai alakja

Komplex számok algebrai alakja Komplex számok algebrai alakja Lukács Antal 015. február 8. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Legyen z 1 + 3i és z 5 4i! Határozzuk meg az alábbiakat! (a) z 1 + z (b) 3z z 1 (c) z 1 z (d) Re(i z 1 ) (e) Im(z

Részletesebben

1. ábra. 24B-19 feladat

1. ábra. 24B-19 feladat . gyakorlat.. Feladat: (HN 4B-9) A +Q töltés egy hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld.. ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal. ábra. 4B-9 feladat irányában lévő,

Részletesebben

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás:

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás: 9. Trigonometria I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! x = cos 150 ; y = sin 5 ; z = tg ( 60 ) (A) z < x < y (B) x < y < z (C) y < x < z (D) z < y

Részletesebben

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása 11 modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA 6 I Egyenlet fogalma, algebrai megoldása Módszertani megjegyzés: Az egyenletek alaphalmazát, értelmezési tartományát később vezetjük be, a törtes egyenletekkel

Részletesebben

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0,

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0, Feladatok az 5. hétre. Eredményekkel és kidolgozott megoldásokkal. Oldjuk meg az alábbi másodrend lineáris homogén d.e. - et, tudva, hogy egy megoldása az y = x! x y xy + y = 0.. Oldjuk meg a következ

Részletesebben

Végeselem analízis. 1. el adás

Végeselem analízis. 1. el adás Végeselem analízis 1. el adás Pere Balázs Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2016. szeptember 7. Mi az a VégesElem Analízis (VEA)? Parciális dierenciálegyenletek (egyenletrendszerek)

Részletesebben

I. Vektorok. Adott A (2; 5) és B ( - 3; 4) pontok. (ld. ábra) A két pont által meghatározott vektor:

I. Vektorok. Adott A (2; 5) és B ( - 3; 4) pontok. (ld. ábra) A két pont által meghatározott vektor: I. Vektorok 1. Vektorok összege Általánosan: Az ábra alapján Adott: a(4; 1) és b(; 3) a + b (4 + ; 1 + 3) = (6; ) a(a 1 ; a ) és b(b 1 ; b ) a + b(a 1 + b 1 ; a + b ). Vektorok különbsége Általánosan:

Részletesebben

Idegen atomok hatása a grafén vezet képességére

Idegen atomok hatása a grafén vezet képességére hatása a grafén vezet képességére Eötvös Loránd Tudományegyetem, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Mahe Tisk'11 Vázlat 1 Kisérleti eredmények Kémiai szennyez k hatása a Fermi-energiára A vezet képesség

Részletesebben

Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény) szerint az áramkörben levő elektromotoros erők. E i = U j (3.1)

Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény) szerint az áramkörben levő elektromotoros erők. E i = U j (3.1) 3. Gyakorlat 29A-34 Egy C kapacitású kondenzátort R ellenálláson keresztül sütünk ki. Mennyi idő alatt csökken a kondenzátor töltése a kezdeti érték 1/e 2 ed részére? Kirchhoff 2. törvénye (huroktörvény)

Részletesebben

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra . Gyakorlat 4B-9 A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld. 4-6 ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal irányában lévő, annak.. ábra. 4-6 ábra végpontjától

Részletesebben

7. 17 éves 2 pont Összesen: 2 pont

7. 17 éves 2 pont Összesen: 2 pont 1. { 3;4;5} { 3; 4;5;6;7;8;9;10} A B = B C = A \ B = {1; }. 14 Nem bontható. I. 3. A) igaz B) hamis C) igaz jó válasz esetén, 1 jó válasz esetén 0 pont jár. 4. [ ; ] Más helyes jelölés is elfogadható.

Részletesebben

FELVÉTELI VIZSGA, szeptember 12.

FELVÉTELI VIZSGA, szeptember 12. BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA KAR FELVÉTELI VIZSGA, 08. szeptember. Írásbeli vizsga MATEMATIKÁBÓL FONTOS TUDNIVALÓK: A feleletválasztós feladatok,,a rész esetén egy

Részletesebben

A Hamilton-Jacobi-egyenlet

A Hamilton-Jacobi-egyenlet A Hamilton-Jacobi-egyenlet Ha sikerül olyan kanonikus transzformációt találnunk, amely a Hamilton-függvényt zérusra transzformálja akkor valamennyi új koordináta és impulzus állandó lesz: H 0 Q k = H P

Részletesebben

Bevezet fejezetek a molekulák. elektronszerkezetének elméleti leírásába. Jegyzet. Bogár Ferenc

Bevezet fejezetek a molekulák. elektronszerkezetének elméleti leírásába. Jegyzet. Bogár Ferenc Bevezet fejezetek a molekulák elektronszerkezetének elméleti leírásába Jegyzet Bogár Ferenc E-mail: bogar@sol.cc.u-szeged.hu Honlap: http://ovrisc.mdche.szote.u-szeged.hu/~bogar Cím: MTA-SZTE Supramolekuláris

Részletesebben

Kvantummechanikai alapok I.

Kvantummechanikai alapok I. Kvantummechanikai alapok I. Dr. Berta Miklós bertam@sze.hu 2017. szeptember 21. 1 / 41 Állapotfüggvény. Dinamikai egyenlet. Ψ(r, t) 2 / 41 Állapotfüggvény. Dinamikai egyenlet. Ψ(r, t) Ψ(r, t)-csak a hely

Részletesebben

1. Determinánsok. Oldjuk meg az alábbi kétismeretlenes, két egyenletet tartalmaz lineáris egyenletrendszert:

1. Determinánsok. Oldjuk meg az alábbi kétismeretlenes, két egyenletet tartalmaz lineáris egyenletrendszert: 1 Determinánsok 1 Bevezet definíció Oldjuk meg az alábbi kétismeretlenes, két egyenletet tartalmaz lineáris egyenletrendszert: a 11 x 1 +a 12 x 2 = b 1 a 21 x 1 +a 22 x 2 = b 2 Szorozzuk meg az első egyenletet

Részletesebben

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás 3. A kémiai kötés Kémiai kölcsönhatás ELSŐDLEGES MÁSODLAGOS OVALENS IONOS FÉMES HIDROGÉN- KÖTÉS DIPÓL- DIPÓL, ION- DIPÓL, VAN DER WAALS v. DISZPERZIÓS Kémiai kötések Na Ionos kötés Kovalens kötés Fémes

Részletesebben

Bevezetés az elméleti zikába

Bevezetés az elméleti zikába Bevezetés az elméleti zikába egyetemi jegyzet Kúpszeletek Lázár Zsolt, Lázár József Babe³Bolyai Tudományegyetem Fizika Kar 2011 TARTALOMJEGYZÉK 6 TARTALOMJEGYZÉK Azokat a görbéket, amelyeknek egyenlete

Részletesebben

Átmenetifém-komplexek ESR-spektrumának jellemzıi

Átmenetifém-komplexek ESR-spektrumának jellemzıi Átmenetifém-komplexek ESR-spektrumának jellemzıi A párosítatlan elektron d-pályán van. Kevéssé delokalizálódik a fémionról, a fém-donoratom kötések meglehetısen ionos jellegőek. A spin-pálya csatolás viszonylag

Részletesebben

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban?

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? 6. Függvények I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? f x g x cos x h x x ( ) sin x (A) Az f és a h. (B) Mindhárom. (C) Csak az f.

Részletesebben

Forgó molekulák áthaladása apertúrán

Forgó molekulák áthaladása apertúrán Forgó molekulák áthaladása apertúrán Egy egyszer kvantummechanikai modell Dömötör Piroska SZTE-TTIK Elméleti Fizikai Tanszék Tanszéki szeminárium, Szeged, 215. február 26. Bevezetés A vizsgálandó kérdés

Részletesebben

7. gyakorlat. Lineáris algebrai egyenletrendszerek megoldhatósága

7. gyakorlat. Lineáris algebrai egyenletrendszerek megoldhatósága 7. gyakorlat Lineáris algebrai egyenletrendszerek megoldhatósága Egy lineáris algebrai egyenletrendszerrel kapcsolatban a következ kérdések merülnek fel: 1. Létezik-e megoldása? 2. Ha igen, hány megoldása

Részletesebben

A KroneckerCapelli-tételb l következik, hogy egy Bx = 0 homogén lineáris egyenletrendszernek

A KroneckerCapelli-tételb l következik, hogy egy Bx = 0 homogén lineáris egyenletrendszernek 10. gyakorlat Mátrixok sajátértékei és sajátvektorai Azt mondjuk, hogy az A M n mátrixnak a λ IR szám a sajátértéke, ha létezik olyan x IR n, x 0 vektor, amelyre Ax = λx. Ekkor az x vektort az A mátrix

Részletesebben

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel. . Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.. Az x exp x + t )) függvény az x, t tartományon folytonos, és nem negatív, ezért alkalmazható rá a Fubini-tétel. I x exp x + t )) dxdt + t dt π 4. [ exp x +

Részletesebben

Szélsőérték feladatok megoldása

Szélsőérték feladatok megoldása Szélsőérték feladatok megoldása A z = f (x,y) függvény lokális szélsőértékének meghatározása: A. Szükséges feltétel: f x (x,y) = 0 f y (x,y) = 0 egyenletrendszer megoldása, amire a továbbiakban az x =

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Gazdaságmatematika középhaladó szinten KOMPLEX SZÁMOK Készítette: Gábor Szakmai felel s: Gábor Vázlat 1 2 3 Történeti bevezetés

Részletesebben

Matematika (mesterképzés)

Matematika (mesterképzés) Matematika (mesterképzés) Környezet- és Településmérnököknek Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Vinczéné Varga A. Környezet- és Településmérnököknek 2016/2017/I 1 / 29 Lineáris tér,

Részletesebben

y + a y + b y = r(x),

y + a y + b y = r(x), Definíció 1 A másodrendű, állandó együtthatós, lineáris differenciálegyenletek általános alakja y + a y + b y = r(x), ( ) ahol a és b valós számok, r(x) pedig adott függvény. Ha az r(x) függvény az azonosan

Részletesebben

Műveletek mátrixokkal. Kalkulus. 2018/2019 ősz

Műveletek mátrixokkal. Kalkulus. 2018/2019 ősz 2018/2019 ősz Elérhetőségek Előadó: (safaro@math.bme.hu) Fogadóóra: hétfő 9-10 (H épület 3. emelet 310-es ajtó) A pontos tárgykövetelmények a www.math.bme.hu/~safaro/kalkulus oldalon találhatóak. A mátrix

Részletesebben

λ 1 u 1 + λ 2 v 1 + λ 3 w 1 = 0 λ 1 u 2 + λ 2 v 2 + λ 3 w 2 = 0 λ 1 u 3 + λ 2 v 3 + λ 3 w 3 = 0

λ 1 u 1 + λ 2 v 1 + λ 3 w 1 = 0 λ 1 u 2 + λ 2 v 2 + λ 3 w 2 = 0 λ 1 u 3 + λ 2 v 3 + λ 3 w 3 = 0 Vektorok a térben Egy (v 1,v 2,v 3 ) valós számokból álló hármast vektornak nevezzünk a térben (R 3 -ban). Használni fogjuk a v = (v 1,v 2,v 3 ) jelölést. A v 1,v 2,v 3 -at a v vektor komponenseinek nevezzük.

Részletesebben

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás 5. házi feladat 1.feladat A csúcsok: A = (0, 1, 1) T, B = (0, 1, 1) T, C = (1, 0, 0) T, D = ( 1, 0, 0) T AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: 1 0 0 T AB = 0 1 0, elotlási rész:(i T AB )A = (0, 0, )

Részletesebben

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31 Lineáris leképezések Wettl Ferenc 2015. március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések 2015. március 9. 1 / 31 Tartalom 1 Mátrixleképezés, lineáris leképezés 2 Alkalmazás: dierenciálhatóság 3 2- és 3-dimenziós

Részletesebben

Analitikus térgeometria

Analitikus térgeometria Analitikus térgeometria Wettl Ferenc el adása alapján 2015.09.21. Wettl Ferenc el adása alapján Analitikus térgeometria 2015.09.21. 1 / 23 Tartalom 1 Egyenes és sík egyenlete Egyenes Sík 2 Alakzatok közös

Részletesebben

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Izsák Ferenc 2007. szeptember 17. Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához 1 Vázlat Bevezetés: a vizsgált egyenlet,

Részletesebben

17. előadás: Vektorok a térben

17. előadás: Vektorok a térben 17. előadás: Vektorok a térben Szabó Szilárd A vektor fogalma A mai előadásban n 1 tetszőleges egész szám lehet, de az egyszerűség kedvéért a képletek az n = 2 esetben szerepelnek. Vektorok: rendezett

Részletesebben

Egyváltozós függvények 1.

Egyváltozós függvények 1. Egyváltozós függvények 1. Filip Ferdinánd filip.ferdinand@bgk.uni-obuda.hu siva.banki.hu/jegyzetek 015 szeptember 1. Filip Ferdinánd 015 szeptember 1. Egyváltozós függvények 1. 1 / 5 Az el adás vázlata

Részletesebben

XI A MÁTRIX INVERZE 1 Az inverzmátrix definíciója Determinánsok szorzástétele Az egységmátrix definíciója: 1 0 0 0 0 1 0 0 E n = 0 0 1 0 0 0 0 1 n-edrenű (azaz n n típusú) mátrix E n -nel bármely mátrixot

Részletesebben

Matematika II. 1 sin xdx =, 1 cos xdx =, 1 + x 2 dx =

Matematika II. 1 sin xdx =, 1 cos xdx =, 1 + x 2 dx = Matematika előadás elméleti kérdéseinél kérdezhető képletek Matematika II Határozatlan Integrálszámítás d) Adja meg az alábbi alapintegrálokat! x n 1 dx =, sin 2 x dx = d) Adja meg az alábbi alapintegrálokat!

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Markov-láncok stacionárius eloszlása

Markov-láncok stacionárius eloszlása Markov-láncok stacionárius eloszlása Adatbányászat és Keresés Csoport, MTA SZTAKI dms.sztaki.hu Kiss Tamás 2013. április 11. Tartalom Markov láncok definíciója, jellemzése Visszatérési idők Stacionárius

Részletesebben

Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel

Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel Segédlet az A végeselem módszer alapjai tárgy 4. laborgyakorlatához http://www.mm.bme.hu/~kossa/vemalap4.pdf Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu)

Részletesebben

3. Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek

3. Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek . Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Mennyi a 2x 2 8x 5 = 0 egyenlet gyökeinek a szorzata? (A) 10 (B) 2 (C) 2,5 (D) 4 (E) ezek egyike sem Megoldás I.: BME 2011.

Részletesebben

kv2n1p18 Kvantumkémia

kv2n1p18 Kvantumkémia Kiegészítő fejezetek a fizikai kémiához kv2n1p18 Kvantumkémia Szalay Péter Kémiai Intézet Eötvös Loránd Tudományegyetem szalay@chem.elte.hu Ajánlott irodalom Fizikai Kémia (4): Elméleti Kémia (emelt szint)

Részletesebben

9. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 9. előadás Mátrix inverze, mátrixegyenlet

9. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 9. előadás Mátrix inverze, mátrixegyenlet 9. Előadás Megyesi László: Lineáris algebra, 75. 84. oldal. Gondolkodnivalók Mátrix rangja 1. Gondolkodnivaló Határozzuk meg a p valós paraméter értékétől függően a következő mátrix rangját: p 3 1 2 2

Részletesebben

Az impulzusnyomatékok általános elmélete

Az impulzusnyomatékok általános elmélete Az impulzusnyomatékok általános elmélete November 27, 2006 Az elemi kvantummechanika keretében tárgyaltuk már az impulzusnyomatékot. A továbbiakban általánosítjuk az impulzusnyomaték fogalmát a kvantummechanikában

Részletesebben