4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive"

Átírás

1 4. óra A számítógép felépítése Memória RAM ROM Beviteli eszközök: Billentyűzet Egér, Scanner Mikrofon, Kamera Digitális fényképezőgép CPU ALU CU Kiviteli eszközök: Monitor Hangfal Nyomtató Plotterek Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive CPU = Central processzor unit = központi feldolgozó egység = processzor. Belső memóriája a regiszterek, méretét bitben mérik. A processzorok frekvenciáját, órajelét MHz-ben (megahertz) mérik. Feladatai: Számítógép működését vezérli Perifériákkal kapcsolattartás Adatforgalom a perifériákkal Matematikai műveletek elvégeztetése Memórián belüli forgalom lebonyolítása ALU = Arithmetic and Logic Unit = Arimetikai és Logikai egység CU = Control Unit = vezérlő egység Memória = tárolási egység. RAM = Random Access Memory = véletlen elérésű memória. Ide kerülnek a futó programok és az általunk használt adatok. Többször írható és olvasható, tartalma kikapcsoláskor kitörlődik. Mérete: 32 MB, 64 MB,128 MB, 256 MB (1 GB 16 GB) ROM = Read Only Memory = csak olvasható memória Egyszer írható és végtelenszer olvasható. Tartalma kikapcsolás után is megmarad. Mérete: KB vagy MB mérhető 5. óra Háttértárolók és működésük Winchester vagy merevlemezes meghajtó = HDD = Hard Disk Drive Több lemez, fémből készült. Kapacitása 260 GB-tól 1,5 TB-ig terjed. A winchester felosztható részekre = partíciókra. Mágneses. RACK=cserélhető Külső winchesterek (USB) CD = Compact Disk 5,25 átmérője 1.

2 Egyszer írható: CD-R, többször írható CD-RW. Kapacitása MB. Lézeres. DVD = Digital Versatile Disk Kapacitása 4,7 GB -tól 17,4 GB-ig. (8,54 GB a kétoldalas) Hasonlít a CD-hez a működése. Streamer mágneses szalagos tároló egység Felépítése hasonlít a magnóéhoz, adatok biztonsági mentésére használják. Pendrive Mérete: GB, USB (Univerzális Soros Busz) csatlakozó 6. óra Kettes számrendszer ASCII kódrendszer 8 bit = 256 féle szám ábrázolása Példa: 1.) Váltsuk át a tízes számrendszerbeli számot a kettes számrendszerbe! Kettővel kell osztani. Alá írjuk a hányadost, mellé a maradékot. A kettes számrendszerbeli szám összeolvasása lentről felfelé történik Kettes számrendszerbeli alakja: ) Váltsuk át a kettes számrendszerből a számot a tízes számrendszerbe! Kettes számrendszerbeli szám: Lentről fölfelé írjuk. Kettővel szorozzuk és hozzáadjuk a maradékot Start menü Programok Kellékek Rendszereszközök 7. óra Lemezkezelő programok (Winchester) 2.

3 ScanDisk (Logikai hiba nyilvántartási hiba FAT fájl elhelyezési táblázat. Fizikai hiba lemez felület, mágneses réteg sérült. ) Töredezettség mentesítő (állomány különböző helyeken levő darabjait egymás mellé másolja) Rendszer lemez: olyan lemez, amelyről indítani lehet a számítógépet, operációs rendszert. 8. óra Tömörítés és kicsomagolás Tömörítés: az eredeti állomány méretét adatvesztés nélkül csökkentjük. Becsomagolás: az a folyamat, melynek során több állományt, egy állománnyá alakítunk. Kicsomagolás: visszaalakítjuk az eredeti állományokat. Önkicsomagoló állomány: egy EXE kiterjesztésű tömörített állomány, amelyet ha elindítunk, akkor megkapjuk az eredeti állományokat és könyvtárakat. Tömörítő programok: ARJ, RAR, WinArj, WinRar, WinZip Tömörítés menete: Kinyitom azt a mappát, ahova szeretném becsomagolni Kijelölöm a becsomagolni kívánt állomány(okat). Fájl menü Becsomagolás parancs Kiválasztom a tömörítő programot (WinZip) Megadom az útvonalat OK Kicsomagolás menete: Kijelölöm az állományt (tömörített) Fájl menü Kicsomagolás parancs Megadom az útvonalat (hova tegye) Ok Önkicsomagoló állomány készítése Kijelölöm a becsomagolni kívánt állományokat. Fájl menü Becsomagolás parancs Kiválasztom a tömörítő programot (WinZip) Önkicsomagoló ZIP fájl készítése Megadom az útvonalat OK 9. óra Netikett alapok Az internetezésnek az küldésének, azonnali üzenetküldésnek vannak írott és íratlan szabályai. Az interneten használt illemszabályokat, szokásokat a hálózati etikett (netikett) tartalmazza. Legfontosabbak: - Ügyelj a személyes adataid védelmére! - Ne alkalmazz bántó nyelvezetet. Ne használj csúnya, trágár kifejezéseket! - Ne használj CSUPA NAGYBETŰT ez olyan, mintha kiabálnál! - Ügyelj a helyesírásra, használd a helyesírás ellenőrzést, ha van rá lehetőség! 3.

4 Ha -t írsz - Ne írj semmi olyasmit egy be, amit nem küldenél el egy nyílt levelezőlapon! Az elektronikus levél is hamisítható! - Mindig töltsd ki a levél tárgya (subject) sort! A tárgy utaljon a levél tartalmára! - Válasz küldésekor (reply) ellenőrizd a levél tárgyát! Lehet, hogy a különböző levelezőprogramok miatt már tele van "Re: Vá: Re: Re:" előtagokkal. Töröld ezeket (egy kivételével)! - Ha továbbküldünk egy üzenetet (forward), akkor ne változtassunk rajta! Ne küldj, és ne továbbíts levélszemetet! - Személyes üzenetet csak akkor továbbíts, ha a feladótól erre engedélyt kértél. - Ne küldj, és ne továbbíts megtévesztő internetes üzeneteket. A történetek valódiságát ellenőrizd megbízható forrásból, pl. Snopes.com! - Ne küldj kéretlenül nagyméretű csatolt dokumentumot, mert a címzett tárhelye megtelhet, letöltési időbe kerül! - Válasz esetén csak annyit idézz az eredeti szövegből, amennyi feltétlenül szükséges! - Ne küldj indulatos leveleket! A neked érkező indulatos levelekre ne válaszolj! - Az érzelmek kifejezésére használj mosolygó arcokat, de ne ess túlzásba! Ha csevegsz - Mielőtt elküldöd az üzeneted, olvasd el a csevegő szoba, a fórum vagy internetes közösség szabályait! - Soha ne szerepelj a teljes neveden. - Ne kérdezd meg mások teljes nevét! - Ne térj el a tárgytól! 1 1 URL: informatika.gtportal.eu/index.php?f0=internet_etika 4.

5 12. óra Könyvtári óra - ismétlés 1. A raktári rendről tanultak felidézése: Szépirodalmi művek raktári száma a Cutter- szám egy betűből, egy számból áll. Mit jelent a betű, mit jelent a szám? Miben különbözik a könyvtári betűrend a magyar betűrendtől? Hogyan soroljuk be a könyveket? Ismeretközlő művek raktári száma két soros (szakjelzetből és Cutter-számból áll) Mi az alapja a témákba sorolásnak? Hány főosztálya van az ETO-nak? Mely főosztályokat illik tudni egy általános iskolásnak? Hogyan bonthatók tovább a főosztályok? Hány számjegyűek a szakjelzetek? Miért van szükség itt is Cutter számra? 2. Feladat: Móra Ferenc: Mondókák és mesék Mark Twain: Koldus és királyfi Földrajzi személyek lexikona Csodaország A-tól Z-ig Árgyélus és Tündérszép Ilona Ki kicsoda a művészetben? A.A. Milne: Micimackó Magyarország madarai Raktári jelzetek: M68, M86, T C 83 A81 M16 K45 F85 3. A könyv részeinek ismétlése: Könyves füzet bemutatása Gerinc, puha fedél, védőborító, fülszöveg nincs, ragasztott Védőlap, előzéklap nincs Címlap homlokoldalán: Főcím, alcím, szerző, kiadásjelzés Impresszum teljes: Kiadó, kiadás helye, kiadás éve Címlap verzójának adatai: Támogató, köszönet, közreműködő Szerzői jogvédelem hiányzik Kolofon adatai (nem hátul találhatók, hanem itt a verzón) felelős kiadó, ISBN szám, nyomdai adatok hiányzik a darabszám Hátul a kolofonként csak a nyomda szerepel 4. A könyv belső felépítése: számozott oldal Kedves olvasó (előszó) old. a könyv anyaga 127.o. útravaló (utószó) felhasznált irodalom Szakrendi jelek Kislexikon Tartalomjegyzék (itt nincs külön mutató, elegendő a tartalomjegyzék az eligazodáshoz) 5.

6 13. óra Segédkönyvek: szótár, lexikon, enciklopédia 1. Egészítsd ki a hiányos szöveget a Könyves füzet 57. oldala segítségével! Lexikon: címszavai. követik egymást. Fajtái:. pl. :. Enciklopédia: a szó jelentése: A tudományok..vagy.. bemutató mű. Elrendezése. Az ilyen típusú enciklopédiákban,.. segíti az. Fajtái: enciklopédiák, pl. enciklopédiák, pl. Szótár: Ha a segítségért a szótárakhoz folyamodunk. Lehetnek: pl.. pl. A kézikönyvtár fontos részét képezik, mert belőlük a tanuláshoz szükséges fontos információkat szerezhetünk. Közös bennük a tömörség és a gyors tájékozódást segítő mutatók léte. 2. Az itt felsorolt lexikonok melyik fajtájához tartozik! Általános vagy szaklexikon? Írd mellé az Á vagy SZ betűt! Akadémiai kislexikon Irodalmi alakok lexikona Móra lexikon Zenei lexikon Magyar néprajzi lexikon Képes gyermeklexikon Világirodalmi lexikon Magyar nagylexikon Új magyar lexikon Művészeti lexikon 3. Mit jelent az irreális kifejezés? Keresd ki az Idegen szavak szótárából! 4. Hol, melyik lexikonban keresnéd az alábbi címszavakat? Párosítsd a lexikon nevét a fogalommal! 1.) Magyar irodalmi lexikon a.) Tízparancsolat 2.) Opera lexikon b.) drágakőművesség 3.) Művészeti lexikon c.) La Fontaine 4.) Világirodalmi lexikon d.) magyaros verselés 5.) Képes bibliai lexikon e.) római operaházak 6.) Természettudományi lexikon f.) Szaturnusz 5. Ismerkedjünk meg a Képes gyermekenciklopédiával! a) A címszavak listája a oldalon található. b) A könyv első címszava c) A könyv utolsó címszava: d) A "könyvek" címszó oldalszáma:. e) Az Iszlám címszónál keresd meg mi a Korán! Írd le egy mondattal! 6.

7 6. A Magyar szinonimaszótárból keresd meg a következő címszavakat és írd le a szavak szinonimáit! ábrázol :.. beszélget: dac:. készül : suttog:. 7. A Magyar értelmező kéziszótárból keresd ki, olvasd el az alábbi címszavakat, majd egészítsd ki a meghatározásokat! atilla : Zsinórozott bokály : Egyfülű, karcsú, mázas.. gesztikulál: Beszédét... lúgkő: Fehér, kristályos.. lebzsel:.tölti idejét. kobold: Csintalan.szellem. 14. óra Segédkönyvek használata 1.) Mit jelent a következő rövidítés? Keresd meg a szótár rövidítésjegyzékében! gyak.... ált ) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le, hogy hányadik oldal, hányadik hasáb, hányadik címszava! földség... rabonbán... 3.) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le a szó második jelentését! habitus... szaldó... 4.) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le, hogy milyen másik szóra utalnak! gelencsér... lábos... 5.) Keresd meg a címszót, és állapítsd meg, hogy milyen eredetű! bodnár... taxa... 6.) Keresd meg és írd le a jelentését! Mi a gatyamadzag? Mi a vajvirág? ) Keresd meg a címszavakat a szótárban, olvadd el a szócikket! Állapítsd meg, hogy igaz vagy hamis-e az állítás! Horka: horkoló személy Forróvérű: piros vérű Rubeola: rózsahimlő Tóra: Mózes öt könyve 7.

8 15. óra Szövegszerkesztés lépései o A szöveg begépelése. o A szöveg mentése (Fájl menü \ Mentés parancs). o A szöveg formázása (Karakter és bekezdésformázás). o A formázott szöveg mentése. o A szöveg nyomtatása (Fájl menü \ Nyomtatás parancsa). Szövegegységek o Karakter: betűk, számok és egyéb jelek. o Bekezdés: két enter közötti szövegrész. o Szakasz: több bekezdést tartalmazó egység. o Dokumentum: legalább egy bekezdésből épül fel. Pl. levél, könyv Egy oldal részei: élőfej felső margó bal margó Szövegtükör jobb margó kötés margó élőláb alsó margó Szöveg begépelése: o Új bekezdés Enter o Új sor Shift + Enter o Új oldal CTRL + Enter Szövegrészek mozgatása: o Másolás: a szöveg az eredeti helyén is megmarad o Áthelyezés: a szöveg az eredeti helyéről törlődik (kivágás) Lap elrendezés menü Oldalbeállítás menü Margók Papírméret Elrendezés (élőfej és élőláb) Beszúrás menü Élőfej, élőláb (dátum és idő beszúrása, szöveg írása), oldalszám. Office gomb Nyomtatás: Nyomtatási kép Minden oldal Aktuális oldal Oldalak Kijelölt szöveg Példányszám 8.

9 16. óra Felsorolás és számozás Hasábok és iniciálé Kezdőlap menü Felsorolás és számozás o Felsorolás o Számozott o Többszintű Lap elrendezés menü Hasábok o Egy o Kettő o Három Választóvonal Beszúrás menü Iniciálé Elhelyezés: nincs, süllyesztve, margón Beállítások: betűtípus, süllyesztés sorokban, távolság a szövegtől 17. óra Szegély és mintázat Kijelölés Tervezés menü Szegély és mintázat o szegély (cím vagy szöveg) o oldalszegély elhelyezése o mintázat (színek választása) Beszúrás menü Szimbólumok 18. óra Táblázat készítése Beszúrás menü Táblázat menü Táblázat celláinak kijelölése (oszlop, sor) Táblázat menü Beszúrás o Oszlopok o Sorok o Cellák Kijelölés Elrendezés menü o Cellák egyesítése o Cellák felosztása o Cella magasság és szélesség o Cella törlése o Beszúrás (alul, felül, jobb, bal) o Cella méret (sor, oszlop, cella) 9.

10 19. óra Tabulátorok Kezdőlap menü Bekezdés eszköztár Tabulátorok Pozíció (cm) Igazítás: jobbra, balra, középre, decimális, vonal Kitöltés: nincs, pontozott, szaggatott vonal, folytonos vonal Tabulátor ikonjai: o Balra igazítás o Jobbra igazítás o Középre igazítás o Decimális igazítás 22. óra Hálózatok csoportosítása Hálózat: két vagy több számítógép összekapcsolása, együttműködése. (Network) Server központi, kiszolgáló gép rendelkezésre bocsátja az állományokat, a programokat, az erőforrásokat Workstation (Kliens) munkagépek munkát végez, használja Hálózatok célja: o Adatok, programok közös használata pl. word o Hardver erőforrások közös használata pl. nyomtató o Kommunikálás, üzenetküldés, elektronikus levelezés pl. Méret szerinti csoportosítása: o LAN helyi hálózat pl. iskola, iroda (vezeték nélküli csatlakozás egy épületen belül) o MAN városi hálózat pl. OTP, Posta o WAN kiterjedt hálózat, országokat és földrészeket köt össze pl. Internet o PAN személyi hálózat, vezeték nélküli (mobil telefon és laptop összekapcsolása) o WAP - a Web keresés megvalósítása mobiltelefonon Számítógépek összekötése: o Vezeték nélküli: fény, rádióhullám o Vezetékes: sodrott érpár (telefonkábel) o koaxikális kábel (TV, videó) üvegszálas kábel Topológia: hálózatok fizikai felépítése, gépek összeköttetése o Sín 10.

11 o Gyűrűs o Csillag HUB ROUTER ISDN ADSL jelerősítő, elosztó (iskolában Switsh) speciális számítógép, Internettel való kapcsolattartása speciális telefon szabvány, Internetre való csatlakozás Szélessávú telefonos hálózat 23. óra Gépek azonosítása az Interneten Az Interneten minden gépet egy cím azonosít. Az IP (Internet Protokoll) cím négy darab egész számból áll, pontokkal elválasztva. Az egyes számok 0 és 255 közöttiek lehetnek. Protokoll = nyelvi formai szabályok az Interneten, gépek közötti kommunikáció, közös nyelv. Pl IP cím a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium egyik kiszolgáló (server) gépét azonosítja az Interneten. Egy másik azonosítási rendszer, amelyben minden gépet egy karaktersorozat azonosít. Egy ilyen úgynevezett domain neves címet szavak alkotnak, ponttal elválasztva. Pl. server.fazekas-debrecen.sulinet.hu vagy A fordítást gépek (úgynevezett DNS szerverek) végzik el helyettünk automatikusan, ezért nekünk elegendő a domain neves címeket ismernünk, amelyet Internet címnek is szoktak nevezni. DNS (Domain Name Server) olyan rendszer, amely a nevek és címek nyilvántartását és egymáshoz rendelését végzi. server: a gép nevét adja meg (a helyi hálózatban) fazekas-debr: az alhálózatot azonosítja sulinet: az országos hálózat (WAN) hu: országot azonosítja ( Magyarország ) Az utolsó szó az intézmény jellegére is utalhat. (USA) edu: com: mil: org: oktatási intézmények kereskedelmi intézmények katonai intézmények független társadalmi szervezet 11.

12 24. óra Levelezés az Interneten Az Internet elektronikus levelezési szolgáltatása segítségével üzeneteket (szöveget - levelet) küldhetünk, és csatolhatunk hozzá egyéb (kép, hang, dokumentum tartalmú) állományokat is. Az elektronikus levelek továbbítását levelező szerverek végzik, amelyek össze vannak kötve az Interneten keresztül. Ezeken a postahivatalok -on létrehozhatók postafiókok, amelyeknek neve, azonosítója van. Pl. postafiók@gépcím kovacsj@server.fazekas-debr.sulinet.hu kovacsj@fazekas-debr.sulinet.hu Citromail készítése Regisztráció: név azonosító jelszó (kisbetű, ékezet nélkül, min. 5 karakter, egy szó) pl. ruzsonyine@citromail.hu felhasználó név azonosítója levelező program neve ország azonosítója elválasztó pl. pedell.n@elender.hu helyi hálózatban elválasztó szervezet neve ország azonosítója használt név gépazonosító További levelező programok: vipmail.hu, fibermail.hu, t-online.hu, hotmail.hu, fre .hu, gmail.com, chello.hu Csevegő programok, közösségi oldalak IRC (Internet Relay Client), mirc, Chat, MSN, Myvip, Iwiw, Skype, Facebook stb. Barátok, üzletfelek és ismerősök közötti kapcsolatra épülő rendszerben lehetséges keresni, üzenetet váltani vagy egyéb adatokat, információkat cserélni. Illemszabályok o Köszönés Ahogy a való életben is, úgy virtuálisan is illik köszönni érkezéskor és távozáskor. o Kiabálás A chat közösségében kialakult szokás a csupa nagybetűt KIABÁLÁSNAK tekinteni. o Kéretlen üzenetek Senki se szereti, ha fölösleges üzenetekkel zaklatják (Spam). o Kéretlen üzenetek közösségben. Az értelmes vagy értelmetlen, túl hosszú vagy túl rövid, pár betűből vagy egyéb karakterből álló üzenetek 25. óra World Wide Web WWW információs lapokból, oldalakból áll, melyen szöveg mellett rajz, kép, hang, digitális videofilm is lehet. A lapok felépítését úgynevezett HTML nyelven írt állományok adják meg. Kiterjesztése: htm vagy html. 12.

13 Hyperlink: aktív helyek vagy ugrópontok. Kéz alakot vesz fel. Webhely: olyan oldalak, amelyeket egy személy vagy szervezet állít össze. Webserveren v. hoston helyezkedik el. Honlap = kezdőlap. Vállalatoknak, cégeknek, iskoláknak, magánszemélyeknek is lehet. kezdődik. (Hyper Text Transfer Protokoll) Pl. Magyarország honlapja Iskolánk honlapja Kulcsszavas keresők: Webkeresők Tematikus keresők: Legnépszerűbb böngésző programok: o Microsoft Internet Explorer o Netscape Navigator o Opera (magyar) o Mozilla Firefox o Google Chrome URL: egyes lapok, állományok címzésére szolgál. (Uniform Resource Locator = egységes Forrás Azonosító) http állomány átvitele ftp állomány átvitel, letöltés mailto levélküldés Keresés szűkítése Konyha + művészet Konyha berendezés Petőfi Sándor kéz* ( pl. kézimunka, kézfogás ) Keresés bővítése Teréz and hittérítő (és) Kerékpár or bicikli (vagy) Könyvtár not nemzeti (nem) E kereskedelem - webáruház termékek keresése, vásárlása Interneten Elektronikus könyvek könyvek olvasása Interneten 26. óra Mentések Internetről HTML állományt Fájl menü \ Mentés másként (File \ Save As) A lapon szereplő képet Jobb egér gomb \ kép mentése másként (háttértárolóba s:\ Képek) (Save Image As) Háttérképet Jobb egér gomb \ háttér mentése (tapétának menteni) Kijelölt szöveget Szerkesztés menü \ Másolás Word megnyitása Jobb egér gomb \ Beillesztés 13.

14 Office menü \ Mentés Videók letöltése Internetről Digitális zene TV használata 29. óra Imagine LOGO utasításai előre lépés előre megy a megadott számú lépéssel (e) hátra lépés hátra megy a megadott lépéssel (h) jobbra szög jobbra fordul a megadott szöggel (j) balra szög balra fordul a megadott szöggel (b) törölkép képernyő törlése tollatfel a tollat felemeli és nem hagy nyomot (tf) tollatle a tollat leteszi és nyomot hagy (tl) tollszín! megadni a toll színét (tsz!) tollvastagság! megadni a toll vastagságát (tv!) ismétlés (ism) 30. óra Ciklus, eljárások ismétlés ismétlésszám [utasítássor] négyzet ism 4 [e 100 j 360/4] téglalap ism 2 [e 50 j 90 e 50 j 90] kör ism 360 [e 1 j 1] félkör ism 180 [e 1 j 1] Eljárás készítésének menete Elemek menü Eljárás hozzáadása Eljárás neve (pl. négyzet) Utasítássor beírása OK Eljárások vezérlési szerkezete Tanuld eljárásnév Utasítások Tanuld négyzet ism 4 [e 100 j 90] Eljárások mentése: Fájl menü \ Mentés parancs (meghajtó, mappák) Projekt neve: név.imp (pl.sokszögek.imp) 31. óra Eljárások egymásba ágyazása Projekt megnyitása: Fájl menü \ Megnyitás \ meghajtó \ mappák \ név.imp 14.

15 Tanuld ház négyzet e 60 j 30 háromszög b 30 h 60 Tanuld torony négyzet e 60 ház h 120 Tanuld templom torony j 90 e 60 b 90 négyzet Tanuld virág1 ism 5 [kör j 360/5] Tanuld virág2 ism 7 [kör j 360/7] Tanuld körök1 ism 4 [kiskör b 90 félkör] Tanuld körök2 ism 4 [kiskör negyedkör] Képek mentése Lap menü Rajzlapmentés Meghajtó, mappa megnyitása (S:\Logo\Kép) Állomány nevének beírása (ház.png) Vonat szerkesztése Eljárások: négyzet (60), téglalap (60, 120), háromszög (60), kicsikör (1/3) fülke, orr, kerekek, vonat Fülke: téglalap e 60 négyzet j 90 e 60 b 90 négyzet j 90 e 60 b 90 h 60 Orr: téglalap e 60 j 90 e 60 háromszög e 60 b 90 h 60 Kerekek: ism 4 [b 90 e 60 j 90 kicsikör] Vonat: tv! 5 fülke orr kerekek Tanuld négyzet :oldalhossz ism 4 [e :oldalhossz j 90] 32. óra Poligon fogalma Tanuld háromszög :oldalhossz ism 3 [e :oldalhossz j 360/3] 15.

16 Tanuld ház :oldalhossz négyzet :oldalhossz e :oldalhossz j 30 háromszög :oldalhossz b 30 h :oldalhossz Tanuld poligon :oldal :hossz :szög ism :oldal [e :hossz j :szög] Pl. poligon vagy poligon

4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive

4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive 4. óra A számítógép felépítése Memória RAM ROM Beviteli eszközök: Billentyűzet Egér, Scanner Mikrofon, Kamera Digitális fényképezőgép CPU ALU CU Kiviteli eszközök: Monitor Hangfal Nyomtató Plotterek Háttértárak:

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Tudásszint mérés feladatlap

Tudásszint mérés feladatlap Tudásszint mérés feladatlap 9. évfolyam Útmutató: Semmilyen segédeszköz nem használható! A feladatlap kitöltésére 40 perc áll rendelkezésedre! Gondold át válaszaidat! Név:... Dátum:... Iskola:... Osztály:...

Részletesebben

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató)

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató) A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. Összeállította: Informatika munkaközösség 2010. év szeptember hó 01. nap. (tanár) (tagintézmény igazgató)

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

egy postafiókra, amit azonosítóval és jelszóval érünk el internetkapcsolat levelező alkalmazás (levelező-kliens program vagy web-es felület)

egy postafiókra, amit azonosítóval és jelszóval érünk el internetkapcsolat levelező alkalmazás (levelező-kliens program vagy web-es felület) Az elektronikus posta (e-mail) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára fájlokat vagy üzeneteket küldhetünk, fogadhatunk. Elektronikus levelezéshez szükség van: egy postafiókra, amit

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható 20. Fővárosi Informatika lkalmazói Tanulmány Verseny 2010/11. Elméleti feladatlap Szövegszerkesztés kategória Név:. Kerület: 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Cél: A képzés célja, hogy a projekt résztvevői tudják kezelni a számítógépet és perifériáit, ismerjék a szoftvereket. Képessé

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2. Szöveg bevitele és módosítása

Részletesebben

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható 20. Fővárosi Informatika lkalmazói Tanulmány Verseny 2010/11. Elméleti feladatlap Szövegszerkesztés kategória Név:. Kerület: 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

Részletesebben

HÁLÓZAT ÉS INTERNET 2

HÁLÓZAT ÉS INTERNET 2 1 NEGYEDIK GYAKORLAT HÁLÓZAT ÉS INTERNET 2 A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Képkeresés, hangkeresés. Online térképek. Nagy fájlok megosztása, közös dokumentumok szerkesztése.

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010 Szövegszerkesztés Microsoft Office Word 2010 Szövegformázás A dokumentumszöveg formátumát meghatározó felépítés formázott - szöveg, - táblázat, - kép + stílusok + eszköztár beállítások Karakterek Bekezdések...

Részletesebben

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam

Informatika témavázlatok. 4. évfolyam Informatika témavázlatok 4. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny 18. Fővárosi nformatika Alkalmazói Verseny SZÖVEGSZERKESZTÉS Elméleti feladatlap Neved:... Kerületed:... 1. Keresd meg az összetartozó fogalmakat, majd írd a táblázatba megoldást!../ 10 pont 1) dual core

Részletesebben

Programok befejezése Fájl menü kilépés vagy Jobb felső sarokban X-re kattintás (bal egérgomb)

Programok befejezése Fájl menü kilépés vagy Jobb felső sarokban X-re kattintás (bal egérgomb) 1 Számítógép bekapcsolása Monitor bekapcsolása Számítógép bekapcsolása Felhasználó kiválasztása (többfelhasználós rendszerben) Jelszó beírása (ha szükséges) Programok indítása Asztalon lévő ikon kettős

Részletesebben

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2011. január 31.

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2011. január 31. PC-Kismester XIV. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 6 5-8. osztály PC-Kismester verseny második forduló feladatai Beküldési határidő: 2011. január 31. Informatikai alapismeretek 1. Végezzétek

Részletesebben

Tanmenet. IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Csoport életkor (év): 13 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2003. 09. 10.

Tanmenet. IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Csoport életkor (év): 13 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2003. 09. 10. Iskola neve: IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Tantárgy: Tanár neve: Csoport életkor (év): 13 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): Informatika Tóth László 2003. 09. 10. Tanmenet

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

M/74. közismereti informatika írásbeli (teszt) érettségi vizsgához

M/74. közismereti informatika írásbeli (teszt) érettségi vizsgához OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Világbanki Középiskolák 2003. M/74 Elbírálási útmutató közismereti informatika írásbeli (teszt) érettségi vizsgához Tételszám Megoldás Pontszám Tételszám Megoldás Pontszám 1. B 2

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

A számítógép külső felépítése

A számítógép külső felépítése A számítógép külső felépítése Hardver: A számítógéphez csatlakoztatott, kézzel megfogható eszközök. Szoftver: Egy ember, vagy egy csoport által létrehozott szellemi termék, melyet törvény véd. Szoftverek

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013 a Zalakomári Művelődési Házban 2013 1 Témakörök, előadás időpontok 1. Alapismeretek 2013. március 24. 16-19 óráig 2. Szövegszerkesztés 2013. április 7. 16-19 óráig 3. Táblázatkezelés 2013. április 14.

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Informatika tantárgy / Alapfogalmak, Operációs rendszer

Informatika tantárgy / Alapfogalmak, Operációs rendszer Informatika tantárgy / Alapfogalmak, Operációs rendszer Készült: A felzárkóztató 9. évfolyamosok számára Készült a TÁMOP 2.2.3-07-2/2F-2008-0033 támogatásával Összeállította: Scola Omar Árpád Szakképző

Részletesebben

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. december 6.

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. december 6. PC-Kismester XVIII. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 5 5-8. osztály PC-Kismester verseny első forduló feladatai Beküldési határidő: 2014. december 6. Informatikai alapismeretek 1. A felsoroltak

Részletesebben

Informatika témavázlat. 3. évfolyam

Informatika témavázlat. 3. évfolyam Informatika témavázlat 3. évfolyam 1. óra Ismétlés tanévi aktualitások Balesetvédelem baleset megelőzés. Mit tanultunk az elmúl időszakban Miről tanulunk az idei tanévben Felszerelések Munkarend 1. Mi

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - négy osztályos képzés. nyelvi és matematika speciális osztályok

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - négy osztályos képzés. nyelvi és matematika speciális osztályok INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK - négy osztályos képzés nyelvi és matematika speciális osztályok A vizsgák lebonyolítása A tanuló előre elkészített feladatkombinációkból húz véletlenszerűen. OSZTÁLYOZÓ

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák

1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák 1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák 21. Előre és hátra, jobbra és balra 4. Tartsunk előadást!

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel T Szakképesítés: 33 4641 01 Számítógép-kezelő (- használó) (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: Írásbeli feladat Kódszám: T OM 33 4641 01 C5 1 Jóváhagyta:

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. február 22.

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. február 22. PC-Kismester XVII. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 7 5-8. osztály PC-Kismester verseny második forduló feladatai Beküldési határidő: 2014. február 22. Informatikai alapismeretek 1. Egy

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra)

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3 óra Éves óraszám: 108 óra Tankönyv: dr. Dancsó Tünde Korom Pál: INFORMATIKA

Részletesebben

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam Informatika Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve Óratervi táblázat: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 1 2 - - Éves óraszám 74 37 74 - - Belépő tevékenységformák 9. évfolyam Hardver

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai Bevezetés az informatikába 7. Előadás Számítógépes dokumentumkészítés I Témák Szövegfile-ok típusai Szövegszerkesztők típusai Szövegszerkesztők szolgáltatásai Microsoft Word szövegszerkesztők Szövegfile-ok

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM. SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM. SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához OKTATÁSI MINISZTÉRIUM SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához SZÁMÍTÁSTECHNIKAI SZOFTVERÜZEMELTETŐ OKJ 52 4641 03 A szóbeli

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra)

Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA. Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (13 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Tanítja: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3,5 óra Éves óraszám: 126 óra Tankönyv: INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 7. modul Információ és kommunikáció Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

A windows alapképernyő részei:

A windows alapképernyő részei: A windows alapképernyő részei: IKONOK ASZTAL ASZTAL MEGJELENÍTŐ START TÁLCA Asztal: Itt történik a munkavégzés. Tálca: A nyitott ablakok létrehoznak rajta egy nyomógombot, így könnyebb közöttük váltani.

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 7. modul Információ és kommunikáció Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

14. óra op. rendszer ECDL alapok

14. óra op. rendszer ECDL alapok 14. óra op. rendszer ECDL alapok 26. El kell-e menteni nyomtatás előtt egy dokumentumot? a) Nem, de ajánlott, mert a nem mentett dokumentum elveszhet. b) Igen, mert mentés nélkül nem lehet nyomtatni. c)

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - hat osztályos képzés -

INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. - hat osztályos képzés - INFORMATIKA - VIZSGAKÖVETELMÉNYEK - hat osztályos képzés - A vizsgák lebonyolítása A tanuló előre elkészített feladatkombinációkból húz véletlenszerűen. OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Vizsga Időtartam Gyakorlati JAVÍTÓ

Részletesebben

Országos Alföldi Számítástechnikai verseny online minta feladatsor

Országos Alföldi Számítástechnikai verseny online minta feladatsor Országos Alföldi Számítástechnikai verseny online minta feladatsor 1. Hol tárolódnak működés közben a futó programok? Jelölje a helyes választ! a. A merevlemezen (winchesteren). b. Az operatív tárban.

Részletesebben

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei Tartalom 9. évfolyam... 1 10. évfolyam... 4 11. évfolyam... 6 12. évfolyam... 8 9. évfolyam Az informatikai eszközök használata Az egészséges munkakörnyezet megteremtése Neumann elvű számítógép felépítése

Részletesebben

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév

TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév TÉTELSOR INFORMATIKÁBÓL 2008/2009-es tanév Budapest, 2009. május 29. Összeállította: Nagy-Szakál Zoltán 1. Információ és társadalom a. Ismertesse a mechanikus számológépek fejlődését! b. Ismertesse a mechanikus

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

INFORMATIKA TANMENET 9. OSZTÁLY

INFORMATIKA TANMENET 9. OSZTÁLY INFORMATIKA TANMENET 9. OSZTÁLY Éves óraszám: 36 óra 1. Teremrend, balesetvédelem Szervezés, tanév rendje. A számítógép és biztonság. Informatikai eszközök 2. Hardvereszközök A számítógép és a perifériák

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

SZOFTVEREK (programok)

SZOFTVEREK (programok) SZOFTVEREK (programok) Szoftverek csoportosítása 1. Operációs rendszerek: Windows (XP), 7, 8, 10 Linux (Ubuntu, Debian, ) 2. Felhasználói szoftverek Szövegszerkesztő: Word, jegyzettömb Táblázatkezelő:

Részletesebben

Webkezdő. A modul célja

Webkezdő. A modul célja Webkezdő A modul célja Az ECDL Webkezdő modulvizsga követelménye (Syllabus 1.5), hogy a jelölt tisztában legyen a Webszerkesztés fogalmával, és képes legyen egy weboldalt létrehozni. A jelöltnek értenie

Részletesebben

Informatika jegyzet. Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola. 5. évfolyam. Összeállította: Ruzsonyi Gáborné

Informatika jegyzet. Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola. 5. évfolyam. Összeállította: Ruzsonyi Gáborné Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola Informatika jegyzet 5. évfolyam Összeállította: Ruzsonyi Gáborné Képek forrása: www.google.hu Szöveg forrása: www.informatika.gtportal.eu 1 Balesetvédelem

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

Mindennapi számítástechnika 22. Tartalomjegyzék

Mindennapi számítástechnika 22. Tartalomjegyzék 22. Tartalomjegyzék Külön bevezető és meghívó az idősebb korosztály számára...5 Iskolánk helye és a javasolt látnivalók Győrben...6 A látnivalók listája...7 1. Milyen gépet válasszak?...18 2. A gép elhelyezése,

Részletesebben

A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre. Netikett

A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre. Netikett A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre Netikett Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak elfogadott rendszerét. Az informatika fejlődése új kultúrát

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet?

1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet? Projekt feladatai: 1. feladat: A decimális kódokat az ASCII kódtábla alapján kódold vissza karakterekké és megkapod a megoldást! Kitől van az idézet? 65 109 105 32 105 103 97 122 160 110 32 115 122 160

Részletesebben

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny)

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Témák: A magyar pénz A magyar vasíút Bármelyik téma választható. Versenykövetelmények: A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Általános tudnivalók A verseny során a tanulók a számítógépes

Részletesebben