4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive"

Átírás

1 4. óra A számítógép felépítése Memória RAM ROM Beviteli eszközök: Billentyűzet Egér, Scanner Mikrofon, Kamera Digitális fényképezőgép CPU ALU CU Kiviteli eszközök: Monitor Hangfal Nyomtató Plotterek Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive CPU = Central processzor unit = központi feldolgozó egység = processzor. Belső memóriája a regiszterek, méretét bitben mérik. A processzorok frekvenciáját, órajelét MHz-ben (megahertz) mérik. Feladatai: Számítógép működését vezérli Perifériákkal kapcsolattartás Adatforgalom a perifériákkal Matematikai műveletek elvégeztetése Memórián belüli forgalom lebonyolítása ALU = Arithmetic and Logic Unit = Arimetikai és Logikai egység CU = Control Unit = vezérlő egység Memória = tárolási egység. RAM = Random Access Memory = véletlen elérésű memória. Ide kerülnek a futó programok és az általunk használt adatok. Többször írható és olvasható, tartalma kikapcsoláskor kitörlődik. Mérete: 32 MB, 64 MB,128 MB, 256 MB (1 GB 16 GB) ROM = Read Only Memory = csak olvasható memória Egyszer írható és végtelenszer olvasható. Tartalma kikapcsolás után is megmarad. Mérete: KB vagy MB mérhető 5. óra Háttértárolók és működésük Winchester vagy merevlemezes meghajtó = HDD = Hard Disk Drive Több lemez, fémből készült. Kapacitása 260 GB-tól 1,5 TB-ig terjed. A winchester felosztható részekre = partíciókra. Mágneses. RACK=cserélhető Külső winchesterek (USB) CD = Compact Disk 5,25 átmérője 1.

2 Egyszer írható: CD-R, többször írható CD-RW. Kapacitása MB. Lézeres. DVD = Digital Versatile Disk Kapacitása 4,7 GB -tól 17,4 GB-ig. (8,54 GB a kétoldalas) Hasonlít a CD-hez a működése. Streamer mágneses szalagos tároló egység Felépítése hasonlít a magnóéhoz, adatok biztonsági mentésére használják. Pendrive Mérete: GB, USB (Univerzális Soros Busz) csatlakozó 6. óra Kettes számrendszer ASCII kódrendszer 8 bit = 256 féle szám ábrázolása Példa: 1.) Váltsuk át a tízes számrendszerbeli számot a kettes számrendszerbe! Kettővel kell osztani. Alá írjuk a hányadost, mellé a maradékot. A kettes számrendszerbeli szám összeolvasása lentről felfelé történik Kettes számrendszerbeli alakja: ) Váltsuk át a kettes számrendszerből a számot a tízes számrendszerbe! Kettes számrendszerbeli szám: Lentről fölfelé írjuk. Kettővel szorozzuk és hozzáadjuk a maradékot Start menü Programok Kellékek Rendszereszközök 7. óra Lemezkezelő programok (Winchester) 2.

3 ScanDisk (Logikai hiba nyilvántartási hiba FAT fájl elhelyezési táblázat. Fizikai hiba lemez felület, mágneses réteg sérült. ) Töredezettség mentesítő (állomány különböző helyeken levő darabjait egymás mellé másolja) Rendszer lemez: olyan lemez, amelyről indítani lehet a számítógépet, operációs rendszert. 8. óra Tömörítés és kicsomagolás Tömörítés: az eredeti állomány méretét adatvesztés nélkül csökkentjük. Becsomagolás: az a folyamat, melynek során több állományt, egy állománnyá alakítunk. Kicsomagolás: visszaalakítjuk az eredeti állományokat. Önkicsomagoló állomány: egy EXE kiterjesztésű tömörített állomány, amelyet ha elindítunk, akkor megkapjuk az eredeti állományokat és könyvtárakat. Tömörítő programok: ARJ, RAR, WinArj, WinRar, WinZip Tömörítés menete: Kinyitom azt a mappát, ahova szeretném becsomagolni Kijelölöm a becsomagolni kívánt állomány(okat). Fájl menü Becsomagolás parancs Kiválasztom a tömörítő programot (WinZip) Megadom az útvonalat OK Kicsomagolás menete: Kijelölöm az állományt (tömörített) Fájl menü Kicsomagolás parancs Megadom az útvonalat (hova tegye) Ok Önkicsomagoló állomány készítése Kijelölöm a becsomagolni kívánt állományokat. Fájl menü Becsomagolás parancs Kiválasztom a tömörítő programot (WinZip) Önkicsomagoló ZIP fájl készítése Megadom az útvonalat OK 9. óra Netikett alapok Az internetezésnek az küldésének, azonnali üzenetküldésnek vannak írott és íratlan szabályai. Az interneten használt illemszabályokat, szokásokat a hálózati etikett (netikett) tartalmazza. Legfontosabbak: - Ügyelj a személyes adataid védelmére! - Ne alkalmazz bántó nyelvezetet. Ne használj csúnya, trágár kifejezéseket! - Ne használj CSUPA NAGYBETŰT ez olyan, mintha kiabálnál! - Ügyelj a helyesírásra, használd a helyesírás ellenőrzést, ha van rá lehetőség! 3.

4 Ha -t írsz - Ne írj semmi olyasmit egy be, amit nem küldenél el egy nyílt levelezőlapon! Az elektronikus levél is hamisítható! - Mindig töltsd ki a levél tárgya (subject) sort! A tárgy utaljon a levél tartalmára! - Válasz küldésekor (reply) ellenőrizd a levél tárgyát! Lehet, hogy a különböző levelezőprogramok miatt már tele van "Re: Vá: Re: Re:" előtagokkal. Töröld ezeket (egy kivételével)! - Ha továbbküldünk egy üzenetet (forward), akkor ne változtassunk rajta! Ne küldj, és ne továbbíts levélszemetet! - Személyes üzenetet csak akkor továbbíts, ha a feladótól erre engedélyt kértél. - Ne küldj, és ne továbbíts megtévesztő internetes üzeneteket. A történetek valódiságát ellenőrizd megbízható forrásból, pl. Snopes.com! - Ne küldj kéretlenül nagyméretű csatolt dokumentumot, mert a címzett tárhelye megtelhet, letöltési időbe kerül! - Válasz esetén csak annyit idézz az eredeti szövegből, amennyi feltétlenül szükséges! - Ne küldj indulatos leveleket! A neked érkező indulatos levelekre ne válaszolj! - Az érzelmek kifejezésére használj mosolygó arcokat, de ne ess túlzásba! Ha csevegsz - Mielőtt elküldöd az üzeneted, olvasd el a csevegő szoba, a fórum vagy internetes közösség szabályait! - Soha ne szerepelj a teljes neveden. - Ne kérdezd meg mások teljes nevét! - Ne térj el a tárgytól! 1 1 URL: informatika.gtportal.eu/index.php?f0=internet_etika 4.

5 12. óra Könyvtári óra - ismétlés 1. A raktári rendről tanultak felidézése: Szépirodalmi művek raktári száma a Cutter- szám egy betűből, egy számból áll. Mit jelent a betű, mit jelent a szám? Miben különbözik a könyvtári betűrend a magyar betűrendtől? Hogyan soroljuk be a könyveket? Ismeretközlő művek raktári száma két soros (szakjelzetből és Cutter-számból áll) Mi az alapja a témákba sorolásnak? Hány főosztálya van az ETO-nak? Mely főosztályokat illik tudni egy általános iskolásnak? Hogyan bonthatók tovább a főosztályok? Hány számjegyűek a szakjelzetek? Miért van szükség itt is Cutter számra? 2. Feladat: Móra Ferenc: Mondókák és mesék Mark Twain: Koldus és királyfi Földrajzi személyek lexikona Csodaország A-tól Z-ig Árgyélus és Tündérszép Ilona Ki kicsoda a művészetben? A.A. Milne: Micimackó Magyarország madarai Raktári jelzetek: M68, M86, T C 83 A81 M16 K45 F85 3. A könyv részeinek ismétlése: Könyves füzet bemutatása Gerinc, puha fedél, védőborító, fülszöveg nincs, ragasztott Védőlap, előzéklap nincs Címlap homlokoldalán: Főcím, alcím, szerző, kiadásjelzés Impresszum teljes: Kiadó, kiadás helye, kiadás éve Címlap verzójának adatai: Támogató, köszönet, közreműködő Szerzői jogvédelem hiányzik Kolofon adatai (nem hátul találhatók, hanem itt a verzón) felelős kiadó, ISBN szám, nyomdai adatok hiányzik a darabszám Hátul a kolofonként csak a nyomda szerepel 4. A könyv belső felépítése: számozott oldal Kedves olvasó (előszó) old. a könyv anyaga 127.o. útravaló (utószó) felhasznált irodalom Szakrendi jelek Kislexikon Tartalomjegyzék (itt nincs külön mutató, elegendő a tartalomjegyzék az eligazodáshoz) 5.

6 13. óra Segédkönyvek: szótár, lexikon, enciklopédia 1. Egészítsd ki a hiányos szöveget a Könyves füzet 57. oldala segítségével! Lexikon: címszavai. követik egymást. Fajtái:. pl. :. Enciklopédia: a szó jelentése: A tudományok..vagy.. bemutató mű. Elrendezése. Az ilyen típusú enciklopédiákban,.. segíti az. Fajtái: enciklopédiák, pl. enciklopédiák, pl. Szótár: Ha a segítségért a szótárakhoz folyamodunk. Lehetnek: pl.. pl. A kézikönyvtár fontos részét képezik, mert belőlük a tanuláshoz szükséges fontos információkat szerezhetünk. Közös bennük a tömörség és a gyors tájékozódást segítő mutatók léte. 2. Az itt felsorolt lexikonok melyik fajtájához tartozik! Általános vagy szaklexikon? Írd mellé az Á vagy SZ betűt! Akadémiai kislexikon Irodalmi alakok lexikona Móra lexikon Zenei lexikon Magyar néprajzi lexikon Képes gyermeklexikon Világirodalmi lexikon Magyar nagylexikon Új magyar lexikon Művészeti lexikon 3. Mit jelent az irreális kifejezés? Keresd ki az Idegen szavak szótárából! 4. Hol, melyik lexikonban keresnéd az alábbi címszavakat? Párosítsd a lexikon nevét a fogalommal! 1.) Magyar irodalmi lexikon a.) Tízparancsolat 2.) Opera lexikon b.) drágakőművesség 3.) Művészeti lexikon c.) La Fontaine 4.) Világirodalmi lexikon d.) magyaros verselés 5.) Képes bibliai lexikon e.) római operaházak 6.) Természettudományi lexikon f.) Szaturnusz 5. Ismerkedjünk meg a Képes gyermekenciklopédiával! a) A címszavak listája a oldalon található. b) A könyv első címszava c) A könyv utolsó címszava: d) A "könyvek" címszó oldalszáma:. e) Az Iszlám címszónál keresd meg mi a Korán! Írd le egy mondattal! 6.

7 6. A Magyar szinonimaszótárból keresd meg a következő címszavakat és írd le a szavak szinonimáit! ábrázol :.. beszélget: dac:. készül : suttog:. 7. A Magyar értelmező kéziszótárból keresd ki, olvasd el az alábbi címszavakat, majd egészítsd ki a meghatározásokat! atilla : Zsinórozott bokály : Egyfülű, karcsú, mázas.. gesztikulál: Beszédét... lúgkő: Fehér, kristályos.. lebzsel:.tölti idejét. kobold: Csintalan.szellem. 14. óra Segédkönyvek használata 1.) Mit jelent a következő rövidítés? Keresd meg a szótár rövidítésjegyzékében! gyak.... ált ) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le, hogy hányadik oldal, hányadik hasáb, hányadik címszava! földség... rabonbán... 3.) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le a szó második jelentését! habitus... szaldó... 4.) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le, hogy milyen másik szóra utalnak! gelencsér... lábos... 5.) Keresd meg a címszót, és állapítsd meg, hogy milyen eredetű! bodnár... taxa... 6.) Keresd meg és írd le a jelentését! Mi a gatyamadzag? Mi a vajvirág? ) Keresd meg a címszavakat a szótárban, olvadd el a szócikket! Állapítsd meg, hogy igaz vagy hamis-e az állítás! Horka: horkoló személy Forróvérű: piros vérű Rubeola: rózsahimlő Tóra: Mózes öt könyve 7.

8 15. óra Szövegszerkesztés lépései o A szöveg begépelése. o A szöveg mentése (Fájl menü \ Mentés parancs). o A szöveg formázása (Karakter és bekezdésformázás). o A formázott szöveg mentése. o A szöveg nyomtatása (Fájl menü \ Nyomtatás parancsa). Szövegegységek o Karakter: betűk, számok és egyéb jelek. o Bekezdés: két enter közötti szövegrész. o Szakasz: több bekezdést tartalmazó egység. o Dokumentum: legalább egy bekezdésből épül fel. Pl. levél, könyv Egy oldal részei: élőfej felső margó bal margó Szövegtükör jobb margó kötés margó élőláb alsó margó Szöveg begépelése: o Új bekezdés Enter o Új sor Shift + Enter o Új oldal CTRL + Enter Szövegrészek mozgatása: o Másolás: a szöveg az eredeti helyén is megmarad o Áthelyezés: a szöveg az eredeti helyéről törlődik (kivágás) Lap elrendezés menü Oldalbeállítás menü Margók Papírméret Elrendezés (élőfej és élőláb) Beszúrás menü Élőfej, élőláb (dátum és idő beszúrása, szöveg írása), oldalszám. Office gomb Nyomtatás: Nyomtatási kép Minden oldal Aktuális oldal Oldalak Kijelölt szöveg Példányszám 8.

9 16. óra Felsorolás és számozás Hasábok és iniciálé Kezdőlap menü Felsorolás és számozás o Felsorolás o Számozott o Többszintű Lap elrendezés menü Hasábok o Egy o Kettő o Három Választóvonal Beszúrás menü Iniciálé Elhelyezés: nincs, süllyesztve, margón Beállítások: betűtípus, süllyesztés sorokban, távolság a szövegtől 17. óra Szegély és mintázat Kijelölés Tervezés menü Szegély és mintázat o szegély (cím vagy szöveg) o oldalszegély elhelyezése o mintázat (színek választása) Beszúrás menü Szimbólumok 18. óra Táblázat készítése Beszúrás menü Táblázat menü Táblázat celláinak kijelölése (oszlop, sor) Táblázat menü Beszúrás o Oszlopok o Sorok o Cellák Kijelölés Elrendezés menü o Cellák egyesítése o Cellák felosztása o Cella magasság és szélesség o Cella törlése o Beszúrás (alul, felül, jobb, bal) o Cella méret (sor, oszlop, cella) 9.

10 19. óra Tabulátorok Kezdőlap menü Bekezdés eszköztár Tabulátorok Pozíció (cm) Igazítás: jobbra, balra, középre, decimális, vonal Kitöltés: nincs, pontozott, szaggatott vonal, folytonos vonal Tabulátor ikonjai: o Balra igazítás o Jobbra igazítás o Középre igazítás o Decimális igazítás 22. óra Hálózatok csoportosítása Hálózat: két vagy több számítógép összekapcsolása, együttműködése. (Network) Server központi, kiszolgáló gép rendelkezésre bocsátja az állományokat, a programokat, az erőforrásokat Workstation (Kliens) munkagépek munkát végez, használja Hálózatok célja: o Adatok, programok közös használata pl. word o Hardver erőforrások közös használata pl. nyomtató o Kommunikálás, üzenetküldés, elektronikus levelezés pl. Méret szerinti csoportosítása: o LAN helyi hálózat pl. iskola, iroda (vezeték nélküli csatlakozás egy épületen belül) o MAN városi hálózat pl. OTP, Posta o WAN kiterjedt hálózat, országokat és földrészeket köt össze pl. Internet o PAN személyi hálózat, vezeték nélküli (mobil telefon és laptop összekapcsolása) o WAP - a Web keresés megvalósítása mobiltelefonon Számítógépek összekötése: o Vezeték nélküli: fény, rádióhullám o Vezetékes: sodrott érpár (telefonkábel) o koaxikális kábel (TV, videó) üvegszálas kábel Topológia: hálózatok fizikai felépítése, gépek összeköttetése o Sín 10.

11 o Gyűrűs o Csillag HUB ROUTER ISDN ADSL jelerősítő, elosztó (iskolában Switsh) speciális számítógép, Internettel való kapcsolattartása speciális telefon szabvány, Internetre való csatlakozás Szélessávú telefonos hálózat 23. óra Gépek azonosítása az Interneten Az Interneten minden gépet egy cím azonosít. Az IP (Internet Protokoll) cím négy darab egész számból áll, pontokkal elválasztva. Az egyes számok 0 és 255 közöttiek lehetnek. Protokoll = nyelvi formai szabályok az Interneten, gépek közötti kommunikáció, közös nyelv. Pl IP cím a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium egyik kiszolgáló (server) gépét azonosítja az Interneten. Egy másik azonosítási rendszer, amelyben minden gépet egy karaktersorozat azonosít. Egy ilyen úgynevezett domain neves címet szavak alkotnak, ponttal elválasztva. Pl. server.fazekas-debrecen.sulinet.hu vagy A fordítást gépek (úgynevezett DNS szerverek) végzik el helyettünk automatikusan, ezért nekünk elegendő a domain neves címeket ismernünk, amelyet Internet címnek is szoktak nevezni. DNS (Domain Name Server) olyan rendszer, amely a nevek és címek nyilvántartását és egymáshoz rendelését végzi. server: a gép nevét adja meg (a helyi hálózatban) fazekas-debr: az alhálózatot azonosítja sulinet: az országos hálózat (WAN) hu: országot azonosítja ( Magyarország ) Az utolsó szó az intézmény jellegére is utalhat. (USA) edu: com: mil: org: oktatási intézmények kereskedelmi intézmények katonai intézmények független társadalmi szervezet 11.

12 24. óra Levelezés az Interneten Az Internet elektronikus levelezési szolgáltatása segítségével üzeneteket (szöveget - levelet) küldhetünk, és csatolhatunk hozzá egyéb (kép, hang, dokumentum tartalmú) állományokat is. Az elektronikus levelek továbbítását levelező szerverek végzik, amelyek össze vannak kötve az Interneten keresztül. Ezeken a postahivatalok -on létrehozhatók postafiókok, amelyeknek neve, azonosítója van. Pl. Citromail készítése Regisztráció: név azonosító jelszó (kisbetű, ékezet nélkül, min. 5 karakter, egy szó) pl. felhasználó név azonosítója levelező program neve ország azonosítója elválasztó pl. helyi hálózatban elválasztó szervezet neve ország azonosítója használt név gépazonosító További levelező programok: vipmail.hu, fibermail.hu, t-online.hu, hotmail.hu, fre .hu, gmail.com, chello.hu Csevegő programok, közösségi oldalak IRC (Internet Relay Client), mirc, Chat, MSN, Myvip, Iwiw, Skype, Facebook stb. Barátok, üzletfelek és ismerősök közötti kapcsolatra épülő rendszerben lehetséges keresni, üzenetet váltani vagy egyéb adatokat, információkat cserélni. Illemszabályok o Köszönés Ahogy a való életben is, úgy virtuálisan is illik köszönni érkezéskor és távozáskor. o Kiabálás A chat közösségében kialakult szokás a csupa nagybetűt KIABÁLÁSNAK tekinteni. o Kéretlen üzenetek Senki se szereti, ha fölösleges üzenetekkel zaklatják (Spam). o Kéretlen üzenetek közösségben. Az értelmes vagy értelmetlen, túl hosszú vagy túl rövid, pár betűből vagy egyéb karakterből álló üzenetek 25. óra World Wide Web WWW információs lapokból, oldalakból áll, melyen szöveg mellett rajz, kép, hang, digitális videofilm is lehet. A lapok felépítését úgynevezett HTML nyelven írt állományok adják meg. Kiterjesztése: htm vagy html. 12.

13 Hyperlink: aktív helyek vagy ugrópontok. Kéz alakot vesz fel. Webhely: olyan oldalak, amelyeket egy személy vagy szervezet állít össze. Webserveren v. hoston helyezkedik el. Honlap = kezdőlap. Vállalatoknak, cégeknek, iskoláknak, magánszemélyeknek is lehet. kezdődik. (Hyper Text Transfer Protokoll) Pl. Magyarország honlapja Iskolánk honlapja Kulcsszavas keresők: Webkeresők Tematikus keresők: Legnépszerűbb böngésző programok: o Microsoft Internet Explorer o Netscape Navigator o Opera (magyar) o Mozilla Firefox o Google Chrome URL: egyes lapok, állományok címzésére szolgál. (Uniform Resource Locator = egységes Forrás Azonosító) http állomány átvitele ftp állomány átvitel, letöltés mailto levélküldés Keresés szűkítése Konyha + művészet Konyha berendezés Petőfi Sándor kéz* ( pl. kézimunka, kézfogás ) Keresés bővítése Teréz and hittérítő (és) Kerékpár or bicikli (vagy) Könyvtár not nemzeti (nem) E kereskedelem - webáruház termékek keresése, vásárlása Interneten Elektronikus könyvek könyvek olvasása Interneten 26. óra Mentések Internetről HTML állományt Fájl menü \ Mentés másként (File \ Save As) A lapon szereplő képet Jobb egér gomb \ kép mentése másként (háttértárolóba s:\ Képek) (Save Image As) Háttérképet Jobb egér gomb \ háttér mentése (tapétának menteni) Kijelölt szöveget Szerkesztés menü \ Másolás Word megnyitása Jobb egér gomb \ Beillesztés 13.

14 Office menü \ Mentés Videók letöltése Internetről Digitális zene TV használata 29. óra Imagine LOGO utasításai előre lépés előre megy a megadott számú lépéssel (e) hátra lépés hátra megy a megadott lépéssel (h) jobbra szög jobbra fordul a megadott szöggel (j) balra szög balra fordul a megadott szöggel (b) törölkép képernyő törlése tollatfel a tollat felemeli és nem hagy nyomot (tf) tollatle a tollat leteszi és nyomot hagy (tl) tollszín! megadni a toll színét (tsz!) tollvastagság! megadni a toll vastagságát (tv!) ismétlés (ism) 30. óra Ciklus, eljárások ismétlés ismétlésszám [utasítássor] négyzet ism 4 [e 100 j 360/4] téglalap ism 2 [e 50 j 90 e 50 j 90] kör ism 360 [e 1 j 1] félkör ism 180 [e 1 j 1] Eljárás készítésének menete Elemek menü Eljárás hozzáadása Eljárás neve (pl. négyzet) Utasítássor beírása OK Eljárások vezérlési szerkezete Tanuld eljárásnév Utasítások Tanuld négyzet ism 4 [e 100 j 90] Eljárások mentése: Fájl menü \ Mentés parancs (meghajtó, mappák) Projekt neve: név.imp (pl.sokszögek.imp) 31. óra Eljárások egymásba ágyazása Projekt megnyitása: Fájl menü \ Megnyitás \ meghajtó \ mappák \ név.imp 14.

15 Tanuld ház négyzet e 60 j 30 háromszög b 30 h 60 Tanuld torony négyzet e 60 ház h 120 Tanuld templom torony j 90 e 60 b 90 négyzet Tanuld virág1 ism 5 [kör j 360/5] Tanuld virág2 ism 7 [kör j 360/7] Tanuld körök1 ism 4 [kiskör b 90 félkör] Tanuld körök2 ism 4 [kiskör negyedkör] Képek mentése Lap menü Rajzlapmentés Meghajtó, mappa megnyitása (S:\Logo\Kép) Állomány nevének beírása (ház.png) Vonat szerkesztése Eljárások: négyzet (60), téglalap (60, 120), háromszög (60), kicsikör (1/3) fülke, orr, kerekek, vonat Fülke: téglalap e 60 négyzet j 90 e 60 b 90 négyzet j 90 e 60 b 90 h 60 Orr: téglalap e 60 j 90 e 60 háromszög e 60 b 90 h 60 Kerekek: ism 4 [b 90 e 60 j 90 kicsikör] Vonat: tv! 5 fülke orr kerekek Tanuld négyzet :oldalhossz ism 4 [e :oldalhossz j 90] 32. óra Poligon fogalma Tanuld háromszög :oldalhossz ism 3 [e :oldalhossz j 360/3] 15.

16 Tanuld ház :oldalhossz négyzet :oldalhossz e :oldalhossz j 30 háromszög :oldalhossz b 30 h :oldalhossz Tanuld poligon :oldal :hossz :szög ism :oldal [e :hossz j :szög] Pl. poligon vagy poligon

ELEKTRONIKUS LEVELEZÉS

ELEKTRONIKUS LEVELEZÉS ELEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus levelezés a legrégebbi Internet-szolgáltatás. Segítségével percek alatt küldhetünk szöveges üzenetet akár egy másik földrészre. Az üzenetekhez különféle állományokat

Részletesebben

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei:

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei: Szerkesztette: Lukács Attila A tananyag az alábbiak felhasználásával készült: Herczeg Lajos: Információ és kommunikáció tananyag látássérült felhasználók részére, Kiadja az "Informatika a látássérültekért"

Részletesebben

Számítógép alapismeretek

Számítógép alapismeretek Számítógép alapismeretek jegyzet Tartalomjegyzék 1. Alapfogalmak, számítógép kezelés (2.-11. oldal) 1.1 Alapfogalmak (Hardver, Szoftver, Operációs rendszer, stb.) 1.2 A számítógép felépítése (CPU, RAM,

Részletesebben

Készítette: Müller László Dátum: 2009

Készítette: Müller László Dátum: 2009 Készítette: Müller László Dátum: 2009 Tartalomjegyzék 1. Hálózati alapismeretek 2. A hardverésa szoftverismerete 3. Szövegszerkesztés 4. Táblázatkezelés 5. Prezentáció tervezés Történelem felmerült az

Részletesebben

Kódoló. Csatorna: jel, zaj

Kódoló. Csatorna: jel, zaj 1. A kommunikáció információelméleti modellje és az információmennyiség. Adó Kódoló Dekódoló Vevı Csatorna: jel, zaj A kommunikáció során a forrás (adó) az, aki az információ közlés kiindulópontja. A kommunikálás

Részletesebben

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Internet (Internetworking System) Számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész Földet, összekapcsolva kormányzati, katonai, kereskedelmi, üzleti, oktatási, kutatási,

Részletesebben

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...9 HÁLÓZATI ALAPISMERETEK...9 SZERVEREK, MUNKAÁLLOMÁSOK...9 HÁLÓZATOK MÉRETEI...10 HELYI HÁLÓZATOK...10 VÁROSI HÁLÓZATOK...10

Részletesebben

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

Tartalom...3. A számítógép felépítése...5. Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása...

Tartalom...3. A számítógép felépítése...5. Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása... Tartalom Tartalom...3 A számítógép felépítése...5 Mi található a számítógépben?...6 Külső eszközök...7 Számítógép bekapcsolása, kikapcsolása...8 Az egér működése és használata... 11 A billentyűzet felosztása...

Részletesebben

Elméleti segédanyagok érettségizőknek

Elméleti segédanyagok érettségizőknek Elméleti segédanyagok érettségizőknek Tartalom Kommunikáció... 2 Jelátalakítás és kódolás... 6 Számítógépek fejlődése... 14 Személyi számítógépek felépítése... 20 Monitorok... 28 Mágneses háttértárak...

Részletesebben

Modern informatikai eszközök

Modern informatikai eszközök informatika Modern informatikai eszközök tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap

Részletesebben

A számítógépek között kommunikáció formái

A számítógépek között kommunikáció formái A számítógépes kommunikáció A számítógépes technológia különösen az utóbbi években rohamosan fejlődött, és az univerzális rendeltetésű számítógép az emberek közötti kommunikáció hatékony eszközévé vált.

Részletesebben

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) INFORMATIKAI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása nem

Részletesebben

Informatika tantárgypedagógia A számítógép-kezelés és az algoritmizálás elméleti alapismeretei

Informatika tantárgypedagógia A számítógép-kezelés és az algoritmizálás elméleti alapismeretei II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Beregszászi István Informatika tantárgypedagógia A számítógép-kezelés és az algoritmizálás elméleti alapismeretei (jegyzet 4. évfolyamos matematika-informatika

Részletesebben

Elektronikus levelezés

Elektronikus levelezés Elbert Gyuláné Elektronikus levelezés A követelménymodul megnevezése: Gépírás és iratkészítés A követelménymodul száma: 1617-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-019-50 ELEKTRONIKUS LEVELEZÉS

Részletesebben

Internet. Elméleti alapismeretek

Internet. Elméleti alapismeretek Internet Elméleti alapismeretek Mi a számítógép-hálózat? Olyan számítógépekből álló rendszer, amelyben független, önmagukban is teljes értékű számítógépek és számítógéprendszerek egymással adatokat, információkat

Részletesebben

7. Információs hálózati szolgáltatások

7. Információs hálózati szolgáltatások 7. Információs hálózati szolgáltatások 7.1. Kommunikáció az interneten A hálózat feladatai erőforrások megosztása (közös használata) információ csere (levelek, üzenetek küldése) nagyszámítógép távoli elérése

Részletesebben

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Példatár

Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Példatár Sulinet Expressz informatikai és informatika alapú továbbképzések Példatár Sulinet Expressz, 2003.12.12. Tartalomjegyzék Bevezetés a számítástechnikába,( információ-technológiai (IT) alapismeretek, operációs

Részletesebben

1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még?

1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még? 1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még? Ülésrend kialakítása! Bemutatkozás Felmérés: Kinek van otthon számítógépe, mire használja? Terem rendje,

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

Informatika alapjai. jegyzet. Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila. Szerkesztő: Pető István

Informatika alapjai. jegyzet. Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila. Szerkesztő: Pető István Informatika alapjai jegyzet Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila Szerkesztő: Pető István Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Részletesebben

1. Az Office programcsomag

1. Az Office programcsomag 1. Az Office programcsomag Az Office programcsomag elemei Az Office 2000-nek több kiadása létezik: Standard, Small Business, Professional és Premium. A Standard kiadás általános irodai alkalmazásokat (Word,

Részletesebben

1. Az Internet története, részei

1. Az Internet története, részei 1. Az Internet története, részei Az Internet működése és története A számítógépes hálózatok alapjairól az első modulban már szóltunk. Az Internet és szolgáltatásai azonban napjainkban olyan mértékű számítástechnikai,

Részletesebben

INFORMATIKA MŰVELTSÉGI TERÜLET

INFORMATIKA MŰVELTSÉGI TERÜLET MŰVELTSÉGI TERÜLET 4-11. évfolyam Bevezetés Mindennapi életünkben megnőtt az információ társadalmi szerepe, és felértékelődött az információszerzés képessége. Az egyén érdeke, hogy időben hozzájusson a

Részletesebben

Internet-szolgáltatások

Internet-szolgáltatások Komplex szakmai kommunikációs és informatikai csomag Informatikai alkalmazások TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Internet-szolgáltatások Informatikai alkalmazások I/13. évfolyam tanulói jegyzet A kiadvány

Részletesebben

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq Operációs rendszerek wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq jegyzet 2010.

Részletesebben

Tudatosodjon a tanulókban, hogy a számítógépes játékoktól illetve internet használattól való függőségi viszonynak komoly veszélyei

Tudatosodjon a tanulókban, hogy a számítógépes játékoktól illetve internet használattól való függőségi viszonynak komoly veszélyei Informatika tanterv 5-8. évfolyam Bevezetés Mindennapi életünkben megnőtt az információ társadalmi szerepe, és felértékelődött az információszerzés képessége. Az egyén érdeke, hogy időben hozzájusson a

Részletesebben

1. Az Internet története, részei

1. Az Internet története, részei 1. Az Internet története, részei Az Internet működése és története A számítógépes hálózatok alapjairól az első modulban már szóltunk. Az Internet és szolgáltatásai azonban napjainkban olyan mértékű számítástechnikai,

Részletesebben

Helyi tanterv Informatika 11 12. évfolyam Felnőttoktatási tagozat

Helyi tanterv Informatika 11 12. évfolyam Felnőttoktatási tagozat INFORMATIKA Alapelvek, célok Mindennapi életünkben megnőtt az információ társadalmi szerepe, és felértékelődött az információszerzés képessége. Az informatikai eszközök alkotó használata és az informatikai

Részletesebben