6. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR"

Átírás

1 6. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul mozaik-járás 1. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR

2

3 modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok preventív célú képesség és készségfejlesztés tanulási nehézségek megelőzése szocio-kognitív funkciók fejlesztése 45 perc 1. osztály illetve a gyermek esetleges részképesség gyengeségeinek megfelelően később Kapcsolódó modulok: Keresztmodulok, Fejlesztési Keresztmodulok, Fejlesztési Művészeti Modulok mozaik-járás 1.

4 4 matematika 1. ÉVFOLYAM, fejlesztési keresztmodulok A képesség-, készségfejlesztés fókuszai motoros koordinációs folyamatok észlelési folyamatok (látási és hallási észlelés, szeriális észlelési szerveződés, téri, idői, minőségi tájékozódás) figyelmi folyamatok emlékezeti folyamatok (látási és hallási emlékezet) gondolkodási folyamatok (átfordítás, inverz gondolkodás, fogalmi gondolkodás a téri tájékozódással szoros összefüggésben) beszéd és fogalmi gondolkodás folyamatai (szókincs, relációs szókincs) megtapadásos hibák kiküszöbölése (megtapadás = perszeveráció; azokat a hibákat jelzi, amelyek egy régebbi válasz mechanikus ismétléséből adódnak pl.: kérdezésnél, utasításnál az előző utasításokat követi, nem tud az új utasításra váltani) érzelmi, szociális és kapcsolati folyamatok Ajánlás:fejlesztési célok Fejlődjön a gyermekek különböző távú és különböző modalitású észlelése, emlékezete. Képesek legyenek soralkotásra, sorrendiség tartására. Értsenek meg összetett utasításokat, valamint képesek legyenek tagadással történő utasítások átfordítására, megértésére, végrehajtására. Képesek legyenek tudatos mozgástervezésre és kivitelezésre. Képesek legyenek gyors váltásokra a figyelemkoncentráció során, küszöbölődjenek ki a megtapadásos hibák, ezzel javul a gondolkodás tervező, szervező funkciója. Ne csak kövessenek, hanem felismerjenek, megfogalmazzanak szabályokat. Beszéd és szövegértésük, szókincsük fejlődjön. Támogató rendszer Keresztmodulok, Fejlesztési Keresztmodulok, Fejlesztési Művészeti Modulok Tanulmány a matematika kompetenciák fejlesztése célzott képesség-, készségfejlesztéssel FKM és FMŰ modulokhoz Páli Judit (1980) Páli Judit (1984) Páli Judit, Forgách Balázs (2005) A gondolkodási stratégia fejlődése és fejlesztési lehetőségei Bölcsész doktori disszertáció. Budapest, ELTE. Játék és gondolkodási stratégia I. II. III. In: Óvodai nevelés, sz. Diagnosztikus és korrekciós programcsomag, Pihenő mackók gyermekkártya Budapest, Kukucs Stúdió Játékműhely Novum Kiadó.

5 Kagan, Spencer (2001) Csillagszem Fejlesztő Általános Iskola Kooperatív tanulás Budapest, Önkonet. Prevenciós Programja A matematika nehézségekkel/zavarokkal küzdő gyermekek fejlesztése matematika órán és azon kívül Pedagógus-továbbképzés. Dyscalculiás, Dyslexiás Gyermekekért Alapítvány. A matematika zavarokkal küzdő/fejlődési dyscalculiás gyermekek vizsgálata 18 éves korig Pedagógus-továbbképzés. Dyscalculiás, Dyslexiás Gyermekekért Alapítvány. Értékelés rendszere: A szöveges értékelésbe beépítetten (félév év végén) a gyermek önmagához történő fejlődését figyelembe véve a képességfejlesztés területére fókuszáltan. ideje: Minden tevékenység módszertől függetlenül ellenőrzéssel, értékeléssel zárul, hiszen az eredményességhez, hatékonysághoz elengedhetetlen az azonnali visszacsatolás. személye: Az ellenőrzés, értékelés személye függ a tanítási-tanulási folyamat szervezési módjától. 1. A csoportban végzett munka ellenőrzésére ajánlott beiktatni: a) a csoportos önellenőrzési, önértékelési módszert. A közösen végzett munka csoportos önellenőrzése, közös szóbeli önértékelése az együttes felelősségvállalást, egymás segítését, egymásrautaltságát eredményezi, mely a közösségtudat kialakításában, fejlesztésében játszik nagy szerepet. b) egymás csoportos ellenőrzésére, értékelésére alkalmas módszert, mely a csoportok közötti együttműködést, bizalmat erősíti. Egymás pozitív megerősítésével, az építő kritikák megfogalmazásával hozzájárul a csoportok közötti kommunikációhoz. 2. A páros munkák heterogén vagy homogén pár esetén is páros ellenőrzéssel, értékeléssel zárulnak. 5 mozaik-járás 1.

6 6 matematika 1. ÉVFOLYAM, fejlesztési keresztmodulok a) Heterogén pár esetén nagy hangsúlyt kap az egymásrautaltság, hiszen a tanulás során is erős a segítés, támogatás, és az ellenőrzés során is az egyik gyermek kistanító szerepet vállalva javít, dicsér, építő kritikát fogalmaz meg. b) Homogén pár esetén a kölcsönös támogatás kapja a főszerepet, az ellenőrzés, értékelés iránya kiegyenlített. Önálló, egyéni, részben egyénre szabott, vagy individuális munka esetén szükséges: a) önellenőrzés, értékelés A gyermek saját munkáját ellenőrizve, a hibáit megfogalmazva önkritikát gyakorol, ezáltal személyisége, belső kontrollja fejlődik. b) tanítói ellenőrzés, értékelés Az ellenőrzés-értékelésnek e klasszikus formája külső, objektív kritikát vagy megerősítést fogalmaz meg. módszere: A modul ellenőrzési rendszerének megfelelően (értékelő: a tanító és/vagy a gyermek) Az ellenőrzési-értékelési mód megválasztásánál figyelembe kell venni az azt megelőző tanulásszervezést, tehát a páros, vagy csoportos tevékenységet páros, csoportos ellenőrzés-értékelés zárja. A modulban szereplő ellenőrzési, értékelési módok: Csoportbemutató szummatív értékelésének szempontjai Záró minőségi és mennyiségi ellenőrzés, értékelés három fő részből tevődik össze: a. a csoportbemutatókat az osztály értékeli szempontjai: a bemutatóra szánt időkeret bemutató: tömör, tematikus, érthető, lényegre törő-e a bemutató után kérdés-felelet rész beiktatása csoportos észrevételek megvitatására b. a csoport teljesítményéhez való egyéni hozzájárulásokat a csoporttársak értékelik. A csoportos szóbeli értékelés szempontjai: a feladat érdekessége sikeres elvégzése, esetleges problémák megbeszélése a feladatvégzés hatékonysága az időkeret betartása egyenlő arányú részvétel megléte egyéni felelősségvállalás hangulat a csoporton belül.

7 Feladatküldés csoportos minőségi ellenőrzés, értékelés Minden csoport megadott sorrendben elküld egy kérdést (csoportkonszenzus után) a többi csoportnak, a helyes választ 1 perc múlva utána küldik, a válaszoló csoport önellenőrzéssel ellenőriz. Diák kvartett A módszer ismétlő, összefoglaló, rendszerező óratípusoknál, órarészleteknél használható. Előkészítés: A tanár megszámozza a csoportokat, majd minden gyermek választ egy betűjelet (A, B, C, D stb.). A tanár ellenőrzi, hogy minden csoportban minden betűjelnek van-e gazdája. 1. lépés a tanár föltesz egy kérdést. Utasítás: Győződjetek meg arról, hogy a csoport minden tagja tudja a helyes választ! 2. lépés A diákok összedugják a fejüket, és megbizonyosodnak arról, hogy mindegyikük tudja a választ. Fölkészítik egymást a válaszadásra. 3. lépés a tanár véletlenszerűen kihúz egy betűjelet (A,B,C,D), s azok a diákok, akiknek ez a betűjele, átgondolják a választ, de már nem beszélhet nek csoporttársaikkal. 4. lépés A tanár véletlenszerűen kihúz egy számot (1, 2, 3, 4 stb., ahány csoport van), s annál a számú asztalnál ülő, az előbb kiválasztott betűjelű diák válaszol a kérdésre. a vele azonos betűjelű, de másik csoportban dolgozó diákok kiegészíthetik válaszát. 7 mozaik-járás 1.

8

9 Modulvázlat Változat Lépések, tevékenységek (az idő megjelölésével) (a mellékletekben részletesen kifejtve) Kiemelt készségek, képességek Célcsoport / A differenciálás lehetőségei Munkaformák Tanulásszervezés Módszerek Eszköz (mellékletben: a feladatok, gyűjtemények, tananyag-tartalmak) I. Ráhangolódás*, a feldolgozás előkészítése A felsorolt különböző játékok ráhangolást nem igényelnek. Mivel egy-egy játék időtartama 15 perc, alkalmasak arra, hogy ismétlő, gyakorló órák elején ráhangoló játékként, gyakorló feladatként egyaránt használjuk őket. II. Az új tartalom feldolgozása* 1. II.1. Mozaikjárás Szivárványországban II.1.a) 15 perc Véletlenszerűen helyezünk el köveket a padlón (lehetőleg szőnyegen), s a gyermekeknek ezeken a köveken kell végigmenni (cipő nélkül) úgy, ahogy a tanító állítással vagy tagadással utasítja őket. A tanító megnevezi, hogy milyen színekre léphetnek a gyermekek, illetve melyek azok a színek, amelyekre nem léphetnek. Mivel a negatív utasítás akkor is nehéz lehet, ha maga a feladat nem nehéz, ezért, ha szükséges, a negatív utasítással differenciáljunk. *motoros koordináció, mozgás tervezése, szervezése szeriális észlelési szerveződés látási, hallási emlékezet általánosítás, konkretizálás, absztrakció, átfordítás beszédészlelés, megértés, a beszédfeldolgozás magasabb rendű folyamatai, általános tájékozottság, szókincs* kevesebb szín rövidebb út feladatkártyákkal felrajzolt színek, amelyekre léphet a gyermek felrajzolt színek keresztben áthúzzuk, amelyekre nem léphet a gyermek a kártya a gyermek kezében marad kérésre újra megmutatjuk a gyermek egy ideig nézi a kártyát, s utána nem adjuk vissza már a kártyát csoportmunka, az egész osztály egy csoport tanári irányítás színes papírlapok ( kövek ): legalább 8-12 darab, lehetőleg minimum 4-6 különböző színű kő formájú lapok (kb. A4 méretű) szőnyeg feladat-kártyák: színek, áthúzott színek 9 mozaik-járás 1.

10 10 matematika 1. ÉVFOLYAM, fejlesztési keresztmodulok Változat Lépések, tevékenységek (az idő megjelölésével) (a mellékletekben részletesen kifejtve) Kiemelt készségek, képességek Célcsoport / A differenciálás lehetőségei Munkaformák Tanulásszervezés Módszerek Eszköz (mellékletben: a feladatok, gyűjtemények, tananyag-tartalmak) II.1.b) 15 perc A tanító most kevesebb követ helyez a földre, és felsorolja a színek sorrendjét. A gyermeknek a megadott sorrendben kell a színekre lépni. *motoros koordináció, mozgás tervezése, szervezése szeriális észlelési szerveződés balról-jobbra való haladási irány megtartása színek olvasásánál ellentétes irány megtartása látási, hallási emlékezet általánosítás, konkretizálás, absztrakció, átfordítás, általános tájékozottság, beszédészlelés, megértés, a beszédfeldolgozás magasabb rendű folyamatai, szókincs* a színsorrend elemeinek száma feladatkártyák használata: megadott színsorrend haladási irány fordított színsorrendben frontális tanári irányítás színes kövek feladat-kártyák

11 II.1.c) Mozaikjárás Szivárványországban feladatkártyákkal tanulópárokkal 15 perc Most a tanító az utasításokat nem szóban adja, hanem a már megismert feladatkártyákat osztja ki a pároknak. A pároson belül a gyerekek felváltva adnak utasításokat egymásnak a feladatkártyák alapján. (2-2, vagy 3-3 kártya van a gyerekeknél.) A párok tagjai közösen ellenőrzik egymást. Az ellenőrzést megkönnyíti, ha az utasítást adó pár, a másik minden egyes lépésére egy színes korongot helyez. *motoros koordináció, mozgás tervezése, szervezése szeriális észlelési szerveződés balról-jobbra való haladási irány megtartása színek olvasásánál ellentétes irány megtartása figyelmi folyamatok látási, hallási emlékezet általánosítás, konkretizálás, absztrakció, átfordítás általános tájékozottság beszédészlelés, megértés, a beszédfeldolgozás magasabb rendű folyamatai, szókincs* a játék játszható némán is páros munka feladatküldés tanuló pár vagy párban tanulás feladat-kártyák színes korongok III. Az új tartalom összefoglalása, ellenőrzése, értékelése* Az ellenőrzés, értékelés folyamatos történik a játékok, feladatok végzése során. A csapatjátékoknál a tanító segít, irányít: a hibát azonnal visszajelzi, a gyermek azonnal javít. A pár, illetve csoportmunkánál a tanító, ha kell, segítséget ad, irányít, a gyermekek egymást segítik, javítják. *gondolkodási és viselkedési stratégiák össze-hangolása, szociabilitás, segítségnyújtás, szociális észlelés, empátia, többszempontúság, koherencia, többféle viszonyítás állandó lehetősége: ütköztetés, frusztrációs tolerancia, vita* 11 mozaik-járás 1.

12

13 A Modulvázlat melléklete A feldolgozás menete * A táblázat értelemszerűen bővíthető, az 1., 2., 3. pont átértelmezhető. II. Az új tartalom feldolgozása* Mozaikjárás Szivárványországban II.1.a) Tanári tevékenység Előkészítés: A tanító véletlenszerűen legalább 8-12 darab, lehetőleg minimum 4-6 különböző színű (A4 méretű) papírlapot helyez el a szőnyegen. Feladat A tanító az utasításokat a gyerekeknek állítással vagy tagadással a következőképpen adja: Vigyázz, csak zöldre-pirosra és sárgára léphetsz, a többi kő mozog, ha rájuk lépsz, elsüllyedsz! Vigyázz nem léphetsz zöldre és sárgára, mert elsüllyedsz! A tanító nehezítheti a játékot feladatkártyák használatával. A tanító szükség esetén segítséget nyújt a gyerekeknek a feladatkártyák értelmezéséhez. II.1.b) A tanító kevesebb színes papírt tesz le a szőnyegre, és a következő utasítást adja: A következő színekre léphetsz, ebben a sorrendben:(pl.) piros, kék, sárga és zöld! Tanulói tevékenység A gyerekek leveszik a cipőiket, és körbeülnek a szőnyegen. A gyerekek egyesével végrehajtják a tanár szóbeli utasításait. A gyerekek megismerkednek a feladatkártyákkal. A gyerekek egyesével végrehajtják a feladatkártyákkal kapott utasításokat. Szükség esetén a feladatkártyák értelmezéséhez segítséget kérhetnek a tanítótól. A gyerekek egyesével végrehajtják a tanár szóbeli utasításait. Szükség esetén a feladat értelmezéséhez segítséget kérhetnek a tanítótól. Szükség esetén a tanító csökkentheti-növelheti a színek számát. Figyeld meg a következő sorrendet:(pl.) piros, kék sárga, most az ellenkező sorrendben haladj a köveken! 13 mozaik-járás 1.

14 14 matematika 1. ÉVFOLYAM, fejlesztési keresztmodulok Tanári tevékenység II.1.c) Mozaikjárás Szivárványországban feladatkártyákkal tanulópárokkal Előkészítés: megtörténik a párok (tanuló pár, páros munka párjainak) kijelölése. Feladat A tanító a már megismert feladatkártyákat kiosztja a párok között. Szükség esetén segítséget nyújt a gyerekeknek a feladatkártyák értelmezéséhez. III. Az új tartalom összefoglalása, ellenőrzése, értékelése* Az órai tanári feladat meghatározása: Feladat Az ellenőrzés a játékok, feladatok során vagy folyamatosan (tanító azonnal javítja a hibát) vagy egy-egy páros feladat, kooperatív csoportban megoldott feladat végén a gyerekek által megtörténik. Tanulói tevékenység A párok (pl.) feladatküldéssel végrehatják a kártyáknak megfelelő feladatokat. Az egyik gyermek a feladatkártyák alapján szóban utasítja társát, aki végrehajtja a feladatot. Amíg a feladatot végző gyermek végigmegy az útvonalán, társa színes korongokat helyez el minden lépése után az adott papírlapra, a feladatkártyának megfelelő sorrendben. A gyerekek szükség esetén segítséget kaphatnak a tanítótól a feladatkártyák olvasásához, illetve a feladatok végrehajtásához. A gyerekek egymást ellenőrzik, ebben segítik őket a lerakott korongok. Az órai tanulói feladat meghatározása: Feladat önellenőrzés egymás ellenőrzése

6. Fejlesztési Keresztmodul. mozaik járás 2. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér

6. Fejlesztési Keresztmodul. mozaik járás 2. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér 6. Fejlesztési Keresztmodul mozaik járás 2. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér MODULLEÍRÁS 6. Fejlesztési Keresztmodul. mozaik járás 2. A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

1. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

1. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 1. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul ALAP-TERÍTÉS Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képesség-,

Részletesebben

7. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

7. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 7. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul doboz 1. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képesség-,

Részletesebben

egylépéses csárdás 4.

egylépéses csárdás 4. BFMŰ 1 2_06 egylépéses csárdás 4. 6. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam

Részletesebben

2. Fejlesztési Keresztmodul TERÍTÉS EMLÉKEZETBŐL. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér

2. Fejlesztési Keresztmodul TERÍTÉS EMLÉKEZETBŐL. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér 2. Fejlesztési Keresztmodul TERÍTÉS EMLÉKEZETBŐL Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér MODULLEÍRÁS 2. Fejlesztési Keresztmodul. TERÍTÉS EMLÉKEZETBŐL A modul célja Időkeret

Részletesebben

2. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

2. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 2. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul ÜNNEPI-TERÍTÉS Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képesség-,

Részletesebben

8. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR

8. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR 8. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul gondolkodjunk 1. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képesség-,

Részletesebben

tovahaladó csárdás 2.

tovahaladó csárdás 2. BFMŰ 1 2_02 tovahaladó csárdás 2. 2. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér 2 matematika b 1 2. évfolyam

Részletesebben

1. Fejlesztési Keresztmodul. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér

1. Fejlesztési Keresztmodul. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér 1. Fejlesztési Keresztmodul TERÍTÉS BEKÖTÖTT SZEMMEL Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér MODULLEÍRÁS 1. Fejlesztési Keresztmodul. TERÍTÉS BEKÖTÖTT SZEMMEL A modul célja

Részletesebben

7. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

7. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 7. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul kekszgolyók! Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, VITÉZ GYÖNGYVÉR Matematika A 3. évfolyam 7. keresztmodul Kekszgolyók A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

3. Fejlesztési Keresztmodul. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér

3. Fejlesztési Keresztmodul. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér 3. Fejlesztési Keresztmodul ÉVSZAKOK HÓNAPOK I. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér MODULLEÍRÁS 3. Fejlesztési Keresztmodul. ÉVSZAKOK-HÓNAPOK I. A modul célja Időkeret

Részletesebben

madárijesztő fejlesztési művészeti modul

madárijesztő fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_28 madárijesztő 2. 28. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

álarc gipszmaszk fejlesztési művészeti modul

álarc gipszmaszk fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_17 álarc gipszmaszk 2. 17. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam

Részletesebben

advent fejlesztési művészeti modul

advent fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_09 advent 2. 9. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

1. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

1. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 1. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul kincskeresés döntsd a bábut! Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, VITÉZ GYÖNGYVÉR Matematika A 3. évfolyam 1. keresztmodul Kincskeresés és Döntsd el a bábut! A modul célja

Részletesebben

8. Fejlesztési Keresztmodul. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér

8. Fejlesztési Keresztmodul. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér 8. Fejlesztési Keresztmodul gondolkodjunk 2. Készítette: dr. Páli Judit Kovács Éva Noé Krisztina Vitéz Gyöngyvér MODULLEÍRÁS 8. Fejlesztési Keresztmodul. gondolkodjunk 2. A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

madzagoló 30. fejlesztési művészeti modul

madzagoló 30. fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_30 madzagoló 30. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

5. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR

5. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR 5. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul mi változott? Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok preventív

Részletesebben

5. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. hányan laknak a városban?

5. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. hányan laknak a városban? 5. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul hányan laknak a városban? Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, VITÉZ GYÖNGYVÉR Matematika A 3. évfolyam 5. keresztmodul Hányan laknak a városban? A modul célja Időkeret

Részletesebben

testjáték ritmusvisszhang 1.

testjáték ritmusvisszhang 1. BFMŰ 1 2_11 testjáték ritmusvisszhang 1. 11. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2.

Részletesebben

8. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

8. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 8. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul számlálj, számolj! Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, VITÉZ GYÖNGYVÉR Számlálj, számolj! A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

advent fejlesztési művészeti modul

advent fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_10 advent 3. 10. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

4. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR

4. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR 4. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul testünk Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, NOÉ KRISZTINA, VITÉZ GYÖNGYVÉR modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képesség-,

Részletesebben

só liszt gyurma 31. fejlesztési művészeti modul

só liszt gyurma 31. fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_31 só liszt gyurma 31. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

népi Ízek 7. fejlesztési művészeti modul

népi Ízek 7. fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_07 népi Ízek 7. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

illatzsákok fejlesztési művészeti modul

illatzsákok fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_26 illatzsákok 2. 26. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

advent fejlesztési művészeti modul

advent fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_08 advent 1. 8. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

álarc gipszmaszk fejlesztési művészeti modul

álarc gipszmaszk fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_23 álarc gipszmaszk 8. 23. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam

Részletesebben

testjáték ritmusvisszhang 2.

testjáték ritmusvisszhang 2. BFMŰ 1 2_12 testjáték ritmusvisszhang 2. 12. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2.

Részletesebben

6. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

6. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 6. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul rakd össze! Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, VITÉZ GYÖNGYVÉR Matematika A 3. évfolyam 6. keresztmodul Rakd össze! modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

testjáték ritmusvisszhang 5.

testjáték ritmusvisszhang 5. BFMŰ 1 2_15 testjáték ritmusvisszhang 5. 15. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2.

Részletesebben

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 33. modul

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 33. modul Matematika A 3. évfolyam DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS 33. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 33. modul DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

méhviaszgyertya 29. fejlesztési művészeti modul

méhviaszgyertya 29. fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_29 méhviaszgyertya 29. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

4. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

4. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul 4. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul vásároljunk A, B Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, VITÉZ GYÖNGYVÉR Matematika A 3. évfolyam 4. keresztmodul Vásároljunk! A, B A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

só liszt koszorú 32. fejlesztési művészeti modul

só liszt koszorú 32. fejlesztési művészeti modul BFMŰ 1 2_32 só liszt koszorú 32. fejlesztési művészeti modul készítette: dr. páli judit, kovács éva, sipos erzsébet, schmidtné balás eszter, tarnai lászló, vitéz gyöngyvér matematika b 1 2. évfolyam fejlesztési

Részletesebben

IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA

IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 11. modul IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 11. modul: IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA 2 A modul célja

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

3. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul

3. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul Matematika A 4. évfolyam 3. FEJLESZTÉSI KERESZTmodul térképészet II. Készítették: dr. PÁLI JUDIT, KOVÁCS ÉVA, VITÉZ GYÖNGYVÉR Matematika A 4. évfolyam 3. keresztmodul MODULLEÍRÁS Modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM tanári tudod-e, hol van? 1. évfolyam 237 MODULVÁZLAT Tevékenységek

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL ÁLLATI LEGEK

HOSSZÚSÁGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL ÁLLATI LEGEK MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL ÁLLATI LEGEK Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul: HOSSZÚSÁGMÉRÉS

Részletesebben

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 23. modul

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 23. modul Matematika A 3. évfolyam DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS 23. modul Készítette: C. NEMÉNYI ESZTER KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 23. modul DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK!

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul:gondolkodjunk, RENDSZEREZZÜNK! Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Vállalni a nyilvános kiállást?

Vállalni a nyilvános kiállást? Vállalni a nyilvános kiállást? Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 6. évfolyam Programcsomag: Én és a másik A modul szerzője: Andóczi Balogh Éva 1 MODULLEÍRÁS Ajánlott

Részletesebben

A kompetencia terület neve

A kompetencia terület neve Pomáz Város Önkormányzata TÁMOP 3.1.4/08-1-2008-0024 Kompetencia alapú oktatás bevezetése Pomáz Város Önkormányzata nevelési oktatási intézményeiben A kompetencia terület neve SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul:

Részletesebben

4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 4. modul: EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Tanári útmutató

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT A pedagógus neve: Tarné Éder Marianna Műveltségi terület: tanító Tantárgy: magyar irodalom Osztály: 4. b Az óra témája: "Itt élned, halnod kell " történelmi projekt A kalandozások

Részletesebben

Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben

Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben SZKB_105_06 Titkok a Titkok Kamrájából 3. Én és a MÁSIK Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS,

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL Fejlesztı neve: Tavi Orsolya Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának

Részletesebben

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS MATEMATIK A 9. évfolyam 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR Matematika A 9. évfolyam. 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

a gyermek jogai és az unicef

a gyermek jogai és az unicef P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n a gyermek jogai és az unicef Készítette: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM SZK_209_37 tanári a gyermekek jogai és az unicef

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Százalékszámítás alkalmazása

Százalékszámítás alkalmazása É N É S M Á S I K Százalékszámítás alkalmazása MODUL SZERZŐJE: N. SZBÓ NIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM SZKB_106_05 50 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_26 É N É S A V I L Á G Élet a Földön Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM 356 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

Gaskó Krisztina április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés. Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával

Gaskó Krisztina április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés. Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával Gaskó Krisztina 2011. április 13. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés Készült Golnhofer Erzsébet anyagainak felhasználásával Mit várnak a pedagógusok az értékeléstől? Pontos információ a tanulók tudásáról

Részletesebben

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása Óraterv/Foglalkozásterv Tanulásirányítás A pedagógus neve: Novák Ágnes Műveltségi terület: napközi Tantárgy/foglalkozás: tanulásirányítás Osztály: 3. osztály Az óra/foglalkozás témája: A házi feladatok

Részletesebben

MATEMATIK A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR

MATEMATIK A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR MATEMATIK A 9. évfolyam 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR Matematika A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette?

a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette? SZKC 208_10 T o l e r a n c i á r a n e v e l é s a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette? modul szerzője: orbélyné Nagy Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 8. ÉVFOLYM tanári VILÁG

Részletesebben

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje.

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. 2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. Az oktatási folyamat tervezése a központi kerettanterv alapján a helyi tanterv elkészítésével kezdődik. A szakmai munkaközösség tagjai

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

A KORAI ISKOLAELHAGYÁS MÉRSÉKLÉSÉT TÁMOGATÓ PROGRAMOK

A KORAI ISKOLAELHAGYÁS MÉRSÉKLÉSÉT TÁMOGATÓ PROGRAMOK A KORAI ISKOLAELHAGYÁS MÉRSÉKLÉSÉT TÁMOGATÓ PROGRAMOK K. Nagy Emese EKE, hejőkeresztúri iskola EFOP-3.10.1-17-2017-00001 Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 16. modul: EGYBEVÁGÓSÁGOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

Az első három perctől

Az első három perctől P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n z első három perctől az utolsóig Helyünk a világban, beszélgetés a végtelenről az időben Készítette: Bányai László SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

kié nagyobb? 10. modul Készítette: Abonyi tünde

kié nagyobb? 10. modul Készítette: Abonyi tünde kié nagyobb? 10. modul Készítette: Abonyi tünde kié nagyobb? A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály A tudatos észlelés, a megfigyelés és a figyelem fejlesztése. Saját megfigyelések, megtapasztalások

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

SZKC 103_05. A modul szerzője: Sáfár Anita SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

SZKC 103_05. A modul szerzője: Sáfár Anita SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM SZKC 103_05 a z é n d i m e n z i ó i Barátságok modul szerzője: Sáfár nita SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 46 BRÁTSÁGOK Tanári MODULLEÍRÁS jánlott korosztály jánlott időkeret

Részletesebben

SZKB_106_01. arányosság A MODUL SZERZŐJE: N. SZABÓ ANIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKB_106_01. arányosság A MODUL SZERZŐJE: N. SZABÓ ANIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM É N É S M Á S I K z arány fogalma, arányosság MODUL SZERZŐJE: N. SZBÓ NIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM SZKB_106_01 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA Projekt az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Klasszikus balett tanszak (9-12. életév) Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése

Részletesebben

SZKB_106_04 A MODUL SZERZŐJE: N. SZABÓ ANIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKB_106_04 A MODUL SZERZŐJE: N. SZABÓ ANIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM É N É S M Á S I K százalék fogalma MODUL SZERZŐJE: N. SZBÓ NIKÓ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM SZKB_106_04 38 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári MODULVÁZLT

Részletesebben

Erasmus Óraterv Varga Zsuzsanna. Óraterv 42. óra

Erasmus Óraterv Varga Zsuzsanna. Óraterv 42. óra A pedagógus neve: Varga Zsuzsanna Tantárgy: Gazdálkodási ismeretek Osztály: 11.C. Erdészeti szakmunkás tanuló, végzős szakiskolai osztály) A tanulási-tanítási egység témája: Jogi alapok Óraterv 42. óra

Részletesebben

2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN

2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 2. modul: MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS Mennyit nőttem?

HOSSZÚSÁGMÉRÉS Mennyit nőttem? MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 1. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS Mennyit nőttem? Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 1. modul: HOSSZÚSÁGMÉRÉS MENNYIT NŐTTEM?

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS ALKALMI MÉRTÉKEGYSÉGGEL TALPMÉRÉS

HOSSZÚSÁGMÉRÉS ALKALMI MÉRTÉKEGYSÉGGEL TALPMÉRÉS MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 2. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS ALKALMI MÉRTÉKEGYSÉGGEL TALPMÉRÉS Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 2. modul: HOSSZÚSÁGMÉRÉS

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 14. modul: GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

Differenciált tanulásszervezés

Differenciált tanulásszervezés Differenciált tanulásszervezés Összeállította: Reszeginé Erdélyi Beáta Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola - Mi volt ma az iskolában? - Semmi! Differenciálás 1. pedagógiai szemlélet-érzékenység 2.

Részletesebben

18. modul: STATISZTIKA

18. modul: STATISZTIKA MATEMATIK A 9. évfolyam 18. modul: STATISZTIKA KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA, GIDÓFALVI ZSUZSA MODULJÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL Matematika A 9. évfolyam. 18. modul: STATISZTIKA Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A KOMPLEX ALAPPROGRAM SZAKMAI TARTALMA DR. RÉVÉSZ LÁSZLÓ A PROJEKT EFOP 3.1.2-16 Kiemelt projekt keretében Időtartam:

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 11. modul EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA. Készítették: Vidra Gábor és Koller Lászlóné dr.

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 11. modul EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA. Készítették: Vidra Gábor és Koller Lászlóné dr. Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 11. modul EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA Készítették: Vidra Gábor és Koller Lászlóné dr. MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 11. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

Gyakornoki felkészítés programja

Gyakornoki felkészítés programja Gyakornoki felkészítés programja Intézmény: A program érvényessége: Készítette: Jóváhagyta: Bedőné Fatér Tímea mentor Készült a gyakornok pedagógussal egyeztetve.. gyakornok Különleges körülmény, melyhez

Részletesebben

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem SZK_104_21 30 év múlva szerintem Jövőképformálás Én és a világ modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4. ÉVFOLYM tanári 30 év múlva szerintem 4. évfolyam 355 MODUlVÁZLT

Részletesebben

AZ IDŐ MÚLÁSÁNAK ÉRZÉKELTETÉSE 1 perc

AZ IDŐ MÚLÁSÁNAK ÉRZÉKELTETÉSE 1 perc MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 8. modul AZ IDŐ MÚLÁSÁNAK ÉRZÉKELTETÉSE 1 perc Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 8. modul: AZ IDŐ MÚLÁSÁNAK ÉRZÉKELTETÉSE

Részletesebben

MATEMATIK A 9. évfolyam. 1. modul: HALMAZOK KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA

MATEMATIK A 9. évfolyam. 1. modul: HALMAZOK KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA MATEMATIK A 9. évfolyam 1. modul: HALMAZOK KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA Matematika A 9. évfolyam. 1. modul: HALMAZOK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok Halmazokkal

Részletesebben

Óravázlat Tantárgy: Évfolyam: Témakör: Munkaforma: Célkitűzések: A képesség-, készségfejlesztés: Alkalmazott módszerek, eljárások:

Óravázlat Tantárgy: Évfolyam: Témakör: Munkaforma: Célkitűzések: A képesség-, készségfejlesztés: Alkalmazott módszerek, eljárások: Óravázlat Tantárgy: matematika Évfolyam: 1. osztály - Előkészítő időszak; átmenet óvoda és iskola között. Témakör: Iskolások lettünk fejlesztési keresztmodul Munkaforma: kooperatív gyakorló óra Célkitűzések:

Részletesebben

Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában. Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó

Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában. Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó Munkaformák Frontális Egyéni Kooperatív módszerek stb Hogyan alakítsunk ki kooperatív csoportokat?

Részletesebben

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK II. SZK_105_08 a z é n d i m e n z i ó i nyúl vagy oroszlán? az én tudásom és mások tudása modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM

Részletesebben

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja.

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei Célkitűzések Kulcskompetenciák fejlesztése Anyanyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Digitális kompetencia A tanulás tanulása Személyközi

Részletesebben

A siker ösvénye az önbizalom

A siker ösvénye az önbizalom É N É S M Á S I K siker ösvénye az önbizalom MODUL SZERZŐJE: PLÁNKINÉ SEBŐK ZSUZSNN SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM SZKB_106_12 tanári siker ösvénye az önbizalom 6. évfolyam

Részletesebben

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03 SZKB_105_03 Titkok a Titkok Kamrájából 1. Én és a MÁSIK mások helyzetének, érzelmeinek, rejtett mondanivalójának megértése modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

SZKC_105_14. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Sáfár Anita, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_14. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Sáfár Anita, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. MIT VÁLTOZTTNÉK SZK_105_14 VILÁGN? II. a z é n d i m e n z i ó i a nagyvilágtól az osztályteremig modul szerzõi: Sáfár nita, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM 160

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Pedagógusok felkészítése a tanulási képességek eredményes mozgósítására. Balassagyarmat, 2014.szeptember Lerchné Forgács Marianna

Pedagógusok felkészítése a tanulási képességek eredményes mozgósítására. Balassagyarmat, 2014.szeptember Lerchné Forgács Marianna Pedagógusok felkészítése a tanulási képességek eredményes mozgósítására Balassagyarmat, 2014.szeptember Lerchné Forgács Marianna Továbbképzés célja A pedagógusok ismerjék meg (elevenítsék fel) : Bővítsék

Részletesebben

SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK

SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK POLGÁR A DEMOKRÁCIÁBAN SEGÍTŐ SZOLGÁLATOK, SEGÍTŐ SZAKEMBEREK Készítette: Sallai Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA 8. ÉVFOLYAM SZKA208_48 612 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK

13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK MATEMATIK A 9. évfolyam 13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK KÉSZÍTETTE: CSÁKVÁRI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul: TÖMEGMÉRÉS KOFÁK

Részletesebben