Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme."

Átírás

1 Fekete István Dr. Kurtán Lajos Dr. Patkós András Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme. Györkő Péter GYPMABT.ELTE Informatikai Kar Programtervező Matematikus Szak

2 Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme Hazánk sajnos szűkölködik a tudományos eredményekről, kutatásokról illetve konferenciákról szóló honlapokban. Ennek oka lehet az, hogy a köznapi ember a tudományt gyakran egy érthetetlen, bonyolult és unalmas dologgal asszociálja, így az erről szóló portálok viszonylag szűk réteg érdeklődését keltik fel. Azonban ha az újdonságokról megfelelő formában szerezhetnének tudomást, akkor talán a figyelem középpontjába kerülhetne az ember életét oly nagy mértékben befolyásoló tudomány. Írásomban a címben említett honlapok előnyeiről, illetve apróbb hiányosságairól szeretnék egy rövid áttekintést adni, mely remélem ösztönzőleg fog hatni mindenkire, hogy érdemes néha ezek olvasására is rááldozni pár percet. A három portál egymástól nagyon különbözik, mind forma, mind tartalom szempontjából, sőt a célközönségük is valamelyest eltér egymástól. Az Európai Unió Tanácsa kultúra és a tudás társadalma kapcsán hozott határozatában, a Nemzeti Képviselők Csoportja (National Representatives Group: NRG) és a Belga Elnökség egyetértésével az európai miniszterek és a kultúra képviselői megállapították: tekintve, hogy a kultúrának jelentős szerepe van a különböző gondolatok és identitások kölcsönös tiszteletben tartásának és megértésének előmozdításában, és hogy ez a kölcsönös megértés továbbfejleszthető az információk könnyebb hozzáférhetővé tételével a digitális projekteken keresztül, (...) bátorítják a kulturális weblapokkal kapcsolatos minőségi kezdeményezéseket Az online kulturális tartalmak minőségi fejlesztésére irányuló közös európai kezdeményezés 2002-ben kezdődött meg a Brüsszeli Minőségi Keretrendszer "Brussels Quality Framework" publikálásával. Ez a keretrendszer javasolja a minőség kritériumának bevonását a nemzeti kulturális digitalizálási projektek kijelölésénél és támogatásánál ösztönzi a kulturális intézmények számára szolgáló gyakorlati útmutatók előállítását bátorítja a kulturális weboldalakra vonatkozó tíz "Minőségi Elv" megvalósulását.

3 Kézikönyv a minőségi elvekről (Quality Principles for cultural Web Sites) a Minerva projekt mely az európai kulturális minisztériumokat támogatja - által kiadott tíz Minőségi Elvet fejti ki, és ad azokhoz magyarázatokat. Rövid összefoglalómban elsősorban ezen elvek szerint végeztem az összehasonlítást, melyek szerint a minőségi honlap legyen: átlátható, világosan jelölje meg a honlap azonosságát és célját, valamint a fenntartásáért felelős szervezetet hatékony a felhasználó szempontjából, azaz a tartalmat megfelelően válogassa, digitalizálja, hitelesítse és jelenítse meg karbantartott, azaz minőségi elvek mentén biztosítsák a naprakészségét elérhető minden felhasználó számára - a navigálás, a tartalom és az interaktivitás tekintetében is - függetlenül a használó rendelkezésére álló műszaki színvonaltól vagy esetleges fogyatékos voltától felhasználó-központú, vegye figyelembe a felhasználó igényeit, biztosítsa a könnyen használhatóságot, vegye számba a felhasználói értékeléseket és visszajelzéseket interaktív, adjon lehetőséget a használónak a kapcsolatteremtésre és a megfelelő válaszokra. Adott esetben ösztönözze a felhasználót kérdésfeltevésre, információk megosztására és vitára többnyelvű, legyen tisztában a többnyelvűség fontosságával, biztosítson minimális szintű érthetőséget több nyelven is átjárható, a kulturális hálózaton belül tegye lehetővé, hogy a használók könnyen megtalálják az igényüknek megfelelő tartalmat és szolgáltatást jogkövető, vegye tekintetbe a szellemi tulajdonjoggal és az adatvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, világosan közölje a honlapnak és tartalmának használatára vonatkozó feltételeket kövessen olyan stratégiát és szabványokat, amelyek biztosítják a honlap és tartalmának tartós, hosszú távú megőrzését. MTA-honlap A Magyar Tudományos Akadémia honlapja visszafogott külsejű, egyszerű, áttekinthető. Célja nem elsősorban az új tudományos eredmények publikálása, kutatások bemutatása, sokkal inkább a különböző eseményekről, konferenciákról szóló tudósítások; a tagok üléseiről, összejöveteleikről szóló információk közzététele, valamint a jeles tudósok munkásságának tárgyalása.

4 Célközönsége inkább a tudományt magasabb fokon művelő szakértőkből, akadémiai tagokból, mintsem laikus, érdeklődő emberekből áll. Menürendszere is ezt sugallja, melyre a jól kezelhetőség jellemző. Hasznos funkció, hogy lehetőségünk van a viszonylag részletes keresésre, ezáltal a megismerni kívánt adatok könnyebben fellelhetőek. Elérhető egy oldaltérkép is, mely egy fastruktúrában mutatja az elérhető lapokat, így a menüpontok könnyebben áttekinthetőek. Pályázatokra is lehet jelentkezni, és támogatást szerezni egy adott kutatási területen. A nyertesek névsorát több évre visszamenően megtekinthetjük, mindezt logikus, rendezett módon. Elektronikus formában letölthető kiadványok olvasására is van lehetőségünk, valamint az MTA tagjaira kereshetünk név, tudományi osztály illetve a tagság típusa alapján. Ebben az esetben egy rövid összefoglalót is láthatunk az egyén szakmai életéről, munkáiról, eredményeiről. A portálon fellelhető információk nagy része elérhető angol nyelven is, ami a mai magyar mezőnyben különlegességnek számít. Sajnálatos módon a legtöbb fejlesztő nem foglalkozik a lokalizáció kérdésével, pedig az feltétlenül szükséges ahhoz, hogy nemzetközi szinten is elismert weblapot készíthessenek. Kiemelném, hogy mivel nem profitorientált a portál, így mentesülünk a zavaró, mozgó, flash reklámoktól is, mely kényelmesebbé teszi a böngészést, illetve nem fárasztja a szemet és nem vonja el a figyelmet a tartalomról. Origo Az origo honlapja egy hírportálnak tekinthető, mely tematizálva kínálja a friss információt. A kinézet gyakran megváltozik, igazodva az adott témához, ám ez a használhatóságot némileg rontja. Eltérő felületen, eltérő helyen találhatjuk meg a cikkeket, navigációs eszközöket. Nem túlzottan felhasználóbarát, melyet néhány példával szeretnék alátámasztani: nem elérhetőek a régebbi írások bizonyos cikkek megnyitásánál átkerülhetünk egy másik főcím alá, emiatt sokszor kell a vissza gombot használnunk a bal oldali menüpontok közül több egyszerűen eltűnik, ha egy részletes leírásra kattintunk nagy reklámfelületek, óriási bannerek jellemzik, melyek agresszív módon, teret foglalva tolakodnak, elhódítva az értékes tartalomtól a felületet (különösen a kisebb képernyőfelbontást használók esetében) a teljes főoldal letöltődése közel 1MB adatforgalmat generál (reklámokkal együtt), mely irreálisan sok, valamint feleslegesen terheli a böngészőt futtató számítógépet.

5 Mindezek mellett praktikus, mert a cikkek kilistázásánál nem pusztán a címet látjuk, hanem egy rövid, néhány soros összefoglalót is olvashatunk róla. Pozitívumnak tekintendő, hogy a legtöbb esetben képi információval is kiegészítik a szöveget. Az origo egyik leghasznosabb szolgáltatása amivel kiemelkedik a többi hasonló oldal közül hogy néhány cikkhez a szerkesztők mozgókép- és hanganyagot is csatolnak, mely segíti a könnyebb megértést. Az oldalra látogatók szívesebben néznek meg ilyen jellegű videókat a hosszú cikkek olvasása helyett. Ennek a technikai hátteréről a T-Online gondoskodik. Érdemes még megemlíteni, hogy a tárgyalt honlap néhány helyen alkalmaz AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) technológiát, vagyis bizonyos új információk anélkül letöltődhetnek és megjelenhetnek a böngészőben, hogy az egész oldal frissülne. Ez csökkenti a kommunikációs költségeket, valamint gyorsabbá, kényelmesebbé teszi a szörfözést. Ilyen például az alrovatokat mutató külön ablak, melynek a füleire való kattintás nem eredményezi az egész oldal újratöltődését, ezáltal zökkenőmentesebbé válik a használata. A szabványok betartása már kevésbé jellemzi a fejlesztőket, a hivatalos validáció során a W3C (World Wide Web Consortium) 118 darab hibát talált. Szerencsére ezen hibák ellenére crossbrowser-nek tekinthető, vagyis alternatív böngészőkőn sem esik szét az oldal. A tárgyalt portál T-Online Magyarország Zrt. tulajdonú, csakúgy mint az IWIW közösségi, Videa videómegosztó, vagy a fre levelező szolgáltatás. Mindezek ellenére semmilyen kapcsolat nem fedezhető fel közöttük, sem az IWIW, sem a Videa nem ajánlja a másik szolgáltatását, ezáltal a bennük rejlő lehetőségek sem kihasználtak. Véleményem szerint ezek integrálása javíthatná a felhasználók komfortérzetét, praktikusabbá válna a használatuk. Ennek alátámasztására az alábbiakban bemutatnék pár példát: ha a Videa-n találunk egy számunkra érdekes videót, akkor legyen lehetőségünk azt ajánlani a fre által tárolt levelezőpartnereknek, illetve megjelentethessük azt az IWIW üzenőfalon az IWIW üzeneteit kezelhessük a fre levelezőprogramján belül, például egy új IWIW mappa alatt, azaz ne kelljen egy üzenet elolvasásához bejelentkeznünk felhasználónévvel és jelszóval az IWIW rendszerébe, hiszen ez körülményes és időigényes. Ez fordítva is érvényesíthető legyen, vagyis az IWIW-en található címre küldhessünk elektronikus levelet egy mozdulattal.

6 Mindentudás Egyeteme A 2002-ben indult Mindentudás Egyeteme program célja, hogy a magyar tudomány legjobb képviselői tartsanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek legégetőbb közérdekű kérdéseiről, és vitassák meg ezeket a hallgatósággal. A rendezvények ingyenesen látogathatóak, mindössze egy rövid regisztrációra van szükség. Az Év Honlapja versenyen a non-profit kategóriában a mindentudas.hu első helyezett lett, amelyet az Internet Marketing Klub (IMK) és a Magyar Marketing Szövetség hirdetett meg. Az elbírálásban döntő szempont volt a honlap felépítettsége, az információ minősége és frissessége, a tartalom aktualitása, az interaktivitás mértéke, a szolgáltatások fejlettsége valamint a kitűzött cél tartalmi és képi megvalósulása. A portál használhatósága, felépítése és logikája kiemelkedő az előzőekben vizsgált weblapok közül. A menüpontok egyértelműek, jól áttekinthetőek. Ha valamely előadással kapcsolatban szükségünk van információra, akkor kereshetünk az előadó neve, az előadás időpontja, vagy a tudományterület neve alapján. Az egyes tudományterületek további alkategóriákra osztottak. Az előadások elolvashatóak, meghallgathatóak, illetve akár meg is nézhetőek felvételről. Külön fórumtéma tartozik az összeshez, ahol további kérdések tehetők fel a szakértőknek, akik ezekre készséggel válaszolnak. A portál elérhető angol, német, francia és orosz nyelven is, ám ilyenkor egy más oldalszerkezetet kapunk, mely információtartalma jóval szerényebb a magyar változaténál. Az egyes előadásokhoz tartozik egy-egy tesztsor is, mely segítségével ellenőrizhetjük az elsajátított tudás mértékét. A legjobb eredményt elérők oklevélben részesülnek. A Mindentudás Egyetemének impresszumát olvasva meglepő kapcsolatot fedezhetünk fel a tárgyalt weblap és az origo között : A honlap tartalom- és szolgáltatás portfolióját, navigációs rendszerét és online arculatát az [origo] munkatársai készítették el, illetve tervezték meg, az itt látható tartalmak az [origo] szerkesztőségi rendszerén készülnek. Véleményem szerint itt minőségibb munkát végeztek. Összegezve, a fent felsorolt weblapok mind a tartalmi és formai megvalósításban, mind az információk milyenségében illetve frissességében különböznek egymástól. Az eltérésekben nagy szerepet játszik a bevezetőmben is említett alapvető különbség, hogy más és más célközönség. Elemzésemben a véleményezésen kívül próbáltam képet adni a saját elképzeléseimről is, hogy miként lehetne javítani a portálok használhatóságán.

7 Felhasznált források: MTA-honlap: [origo]: Mindentudás Egyeteme: Kézikönyv a minőségi elvekről: Minerva projekt: Cultural Website Quality Principles:

Múzeumok - ma Tudományos munka (szakma) Minerva project. Nemzeti Képviselők Csoportja (NRG) keretein belül. Közművelődés (közönség)

Múzeumok - ma Tudományos munka (szakma) Minerva project. Nemzeti Képviselők Csoportja (NRG) keretein belül. Közművelődés (közönség) A múzeumok internetes megjelenési lehetőségei Múzeumok - tegnap Műgyűjtés, műélvezet Tudományos kutatás, gyűjtés Tudományos feldolgozás Raktározás Bemutatás Múzeumok - ma Tudományos munka (szakma) Gyűjtés

Részletesebben

A múzeumok internetes megjelenési lehetőségei. Magyar Nemzeti Múzeum Kölyökmúzeum

A múzeumok internetes megjelenési lehetőségei. Magyar Nemzeti Múzeum Kölyökmúzeum A múzeumok internetes megjelenési lehetőségei Magyar Nemzeti Múzeum Kölyökmúzeum Múzeumok - tegnap Műgyűjtés, műélvezet Tudományos kutatás, gyűjtés Tudományos feldolgozás Raktározás Bemutatás Múzeumok

Részletesebben

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell?

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell? Közösségi marketing 2015-ben Facebook kommunikáció miért kell? Hidasi Judit Író (Húsz éve ír és szerkeszt, öt regényt írt közben) Kommunikátor (PR és Közösségi Marketing szakértő Uzine Communications)

Részletesebben

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet DMS One Zrt. 2019. 1 Bevezetés A dokumentumban bemutatjuk a DMS One Oktatási Portál használatát. Regisztráció és bejelentkezés A DMS One Oktatási Portált a

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Kezelési útmutató. GWCHU új weboldal 2009. március

Kezelési útmutató. GWCHU új weboldal 2009. március Kezelési útmutató GWCHU új weboldal 2009. március Készítette: Eleven Lajos A régi weblap adatait feldolgozta: Guttmann István Konzultáns: Polinszky Gábor Hosszú távú előnyök Könnyű kezelhetőség Több menüpontot

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Az MLSZ Média és Marketing Bizottsága többek között ezt a célt kívánja segíteni tematikus programsorozatával. 2011 a Magyar Labdarúgás Éve

Az MLSZ Média és Marketing Bizottsága többek között ezt a célt kívánja segíteni tematikus programsorozatával. 2011 a Magyar Labdarúgás Éve Az ország focitesztje A Kormány és az MLSZ egyaránt elkötelezte magát, a magyar futball reformja mellett, melynek kiemelt része a labdarúgás és az MLSZ társadalmisítása. Az Origo Zrt. támogatja a kezdeményezést.

Részletesebben

Oldal használati útmutató

Oldal használati útmutató Oldal használati útmutató Tájékoztató a kommunikációs csatornánk változásáról Kedves testvérünk, barátunk, szimpatizánsaink! Örömünkre szolgál, hogy még a mai napig is nézed és hallgatod az igehirdetéseket

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL http://bit.ly/a1lhps Abonyi-Tóth Andor Egyetemi tanársegéd 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu

Részletesebben

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Készítette: Mezei Ádám Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008. november 20 Mi az oka, hogy NEM akadálymentes honlapokat készítünk? 1) Nem gondolunk

Részletesebben

Dombóvár Város Arculati Kézikönyve

Dombóvár Város Arculati Kézikönyve Dombóvár Város Arculati Kézikönyve tartalomjegyzék 1. Általános koncepció 4. Elektronikus eszközök 4.1 Honlap 2. Alapvető arculati elemek 4.2 Hírlevél 2.1 Logó kinézet 2.2 Logó szerkezet 2.3 Logó színek

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Nyest.hu médiaajánlat

Nyest.hu médiaajánlat Nyest.hu médiaajánlat 93333 Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Nyest.hu bemutatkozás 3 A Nyest.hu tartalmi elemei 4 A Nyest.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

Médiaajánlat 2009-2010

Médiaajánlat 2009-2010 Médiaajánlat 2009-2010 Bemutatkozás Portálunk célja interaktív közösségi teret biztosítani a hazai és általában a magyar ajkú biológusoknak, kutatóorvosoknak és az élettudományok illetve a kapcsolódó ipar

Részletesebben

Digitalizáció a marketingben új tervezési és. hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft.

Digitalizáció a marketingben új tervezési és. hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft. Digitalizáció a marketingben új tervezési és hirdetési formák Popart Reklámügynökség Kft. 68,38 milliárd Ft Ennyit költöttek a hazai hirdetők digitális reklámra. (IAB/2016) Forrás: https://iabhublog.com/

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Összefüggések, praktikus kérdések Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő NPK Országos Elnökség tagja Amiről nem lesz szó Jogszabályi háttér (Utána lehet nézni a törvényben

Részletesebben

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 7. Óravázlat Cím: Információk feltöltése, biztonságos, jogszerű megosztása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Kulturális és Oktatási Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Kulturális és Oktatási Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT. Kulturális és Oktatási Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Kulturális és Oktatási Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2004 Kulturális és Oktatási Bizottság 2009 2008/0047(COD) 25.6.2008 VÉLEMÉNYTERVEZET a Kulturális és Oktatási Bizottság részéről az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság részére

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

Exchange tájékoztató

Exchange tájékoztató Exchange tájékoztató Rövid tájékoztató a Microsoft Exchange alapú levelezõrendszer használatáról A Pécsi Tudományegyetem Informatikai Igazgatósága Microsoft Exchange Server 2010 alapú levelezési szolgáltatást

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE 1) Az Akadémiai Adattárban regisztrált felhasználók (az MTA köztestületének akadémikus és nem akadémikus tagjai, a 2013 utáni MTA-pályázatokon résztvevő személyek) minden

Részletesebben

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 2014.11.20. Netex-Magyarország Kft. Bevezető A www.webkiallitas.hu oldalon a kiállítóknak lehetőségük van úgynevezett online események, így például

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 4 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

HomeManager - leírás. advix software solutions. http://www.advix.hu

HomeManager - leírás. advix software solutions. http://www.advix.hu by advix software solutions http://www.advix.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 3 Áttekintés... 3 Felhasználási feltételek... 3 Első lépések... 4 Indítás... 4 Főképernyő... 4 Értesítés

Részletesebben

MTMT adatbázis Változásjegyzék 5.19.8 *

MTMT adatbázis Változásjegyzék 5.19.8 * MTMT adatbázis Változásjegyzék 5.19.8 * Jelszóval kapcsolatos változások A felhasználók adatainak és a rendszer informatikai biztonságának növelése céljából az adatbázis új verziójában már az MTMT adminisztrátortorai

Részletesebben

A Debreceni Egyetem unideb.hu. e-szervezet. (interaktív szervezeti felépítés) alkalmazás felhasználói kézikönyve

A Debreceni Egyetem unideb.hu. e-szervezet. (interaktív szervezeti felépítés) alkalmazás felhasználói kézikönyve A Debreceni Egyetem unideb.hu e-szervezet (interaktív szervezeti felépítés) alkalmazás felhasználói kézikönyve Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft. Debrecen, 2016. szeptember 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

Minerva felhasználói útmutató

Minerva felhasználói útmutató ELMS INFORMATIKA ZRT. Minerva felhasználói útmutató Budapest, 2011. Kiadás: 2011.09.26. Verzió: 1.0 Oldalszám: 1 / 10 Tartalom 1. A Minerva keretrendszer használata... 3 1.2 Belépés... 3 1.3 Jelszóváltoztatás...

Részletesebben

Régi oldal. Új oldal. Útmutató az új honlaphoz. Regisztráció a Lépéselőny Üzleti Közösségi Portálon

Régi oldal. Új oldal. Útmutató az új honlaphoz. Regisztráció a Lépéselőny Üzleti Közösségi Portálon Mostantól Ön egy még áttekinthetőbb, praktikusabb oldalt használhat, amely számos új funkcióval bővült, hogy még egyszerűbben érhesse el a számára legmegfelelőbb partnereket. Útmutató az új honlaphoz Regisztráció

Részletesebben

DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA

DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA A THURY-VÁR NONPROFIT KFT. KRÚDY GYULA VÁROSI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA 2015 Összeáll. Budai László könyvtárvezető, szakmai ig. h. Jóváhagyta: Pappné Csővári Zsófia ügyvezető ig. Érvényes: 2015.

Részletesebben

A SEJK ADMINISZTRÁCIÓS FELÜLETÉNEK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYVE

A SEJK ADMINISZTRÁCIÓS FELÜLETÉNEK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYVE A SEJK ADMINISZTRÁCIÓS FELÜLETÉNEK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYVE Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály v. 1.0.0 Összeállították: Kisari Anita Jedlovszki Katalin Mohácsi Ildikó Dr. Zajzon

Részletesebben

Regisztrációs és felhasználói beállítások www.d-lab.hu

Regisztrációs és felhasználói beállítások www.d-lab.hu Determination Laboratory Consulting Kft. Adószám: 11708379-2-02 Cg.: 02-09-075186 Baranya H-7771 Palkonya Fő utca 109. www.d-lab.hu info@d-lab.hu Mobitel: +36 30 445 8932 Regisztrációs és felhasználói

Részletesebben

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak

Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak Hirdetési Kézikönyv Munkaadóknak 1. fejezet: Regisztráció 2. fejezet: Profil szerkesztése 3. fejezet: Hirdetésfeladás menete 4. fejezet: Hirdetések kezelése 5. fejezet: Hallgatói Pályázatok böngészése

Részletesebben

Szponzorációs ajánlat

Szponzorációs ajánlat REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal Román-magyar területi együttműködések a gazdaságfejlesztés szolgálatában Szponzorációs ajánlat Debreceni konferencia 2009. június 3. Megjelenési

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Titkositott.email - MS Outlook levelező www.titkositott.email 2 Bevezető MS Outlook levelező beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon

Részletesebben

Dimag.hu médiaajánlat

Dimag.hu médiaajánlat Dimag.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 A Dimag.hu bemutatkozás 3 A Dimag.hu tartalmi elemei 4 A Dimag.hu strukturális felépítése 5 Látogatottsági és demográfiai

Részletesebben

Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról

Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról Életpálya Iroda Molnár Balázs I. Bevezető A január 18-19-én tartott Educatio kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (továbbiakban NKE) is állított standot,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 3 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

weblakszov Felhasználói útmutató

weblakszov Felhasználói útmutató weblakszov Felhasználói útmutató A weblakszov egy webszerveren futó alkalmazás, mely a Lakászövetkezet program által használt adatbázisból szolgáltat adatokat azoknak, akik a megfelelő hozzáférési adatokkal.

Részletesebben

I. A változások összefoglalása

I. A változások összefoglalása Tájékoztatás a Közbeszerzési Hatóság elektronikus rendszereinek főbb változásairól (Ajánlattevők és egyéb, a közbeszerzések iránt érdeklődő felhasználók számára) Ezúton tájékoztatjuk az ajánlattevőket

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v1.1 2017.12.29 Tartalom 1. Menüpontok, toolbar... 3 1.1. Menüpontok... 3 1.2. Toolbar... 4 2. Idővonal... 4 2.1. Új bejegyzések... 5 2.2. Bejegyzések funkciói...

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitotta a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől függően,

Részletesebben

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés

Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Minősítés, Tanfelügyelet, Önértékelés Összefüggések, praktikus kérdések 2015. augusztus 26. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő NPK Országos Elnökség tagja Amiről nem lesz szó Jogszabályi háttér (Utána

Részletesebben

A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók

A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók Debrecen 2010. április 7. DC-NET (Digital Cultural Heritage Network) A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók Oktatási és Kulturális Minisztérium Röviden: A DC-NET az ERA-NET - Európai Kutatási

Részletesebben

A. Webes metaadat szerkesztő

A. Webes metaadat szerkesztő ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január KutatóCentrum 102 Budapest, Margit krt. /b Tel.:+ (1) 09. Fax: + (1) 09. A felmérésről Ha tíz évvel ezelőtt valakit megkérdeztünk volna,

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN A SZERZŐI KÖNYVKIADÁS FORRADALMA II. Évad, 2. Szám, 2015. 07. A HÓDÍTÓ ÍR Egy kis whisky-történelem A TŐZSDEI ROBOT Barát vagy ellenség? INGYENES TECHNOLÓGIA ÉS ÜZLET MÁSKÉPP SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel A. központi OAI szerver igénybe vétele esetén A regisztráció elfogadását követően az adminisztrációs felületen a Webes metaadat szerkesztő funkciót kell kiválasztani:

Részletesebben

Diplomaterv Portál. Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer. Útmutató a címtáras bejelentkezéshez v14

Diplomaterv Portál. Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer. Útmutató a címtáras bejelentkezéshez v14 Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer Útmutató a címtáras bejelentkezéshez v14 Dr. Tevesz Gábor 2013. november 1. 1. A Címtárról A Diplomaterv Portál (https://diplomaterv.vik.bme.hu/,

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE 1) Az Akadémiai Adattárban regisztrált felhasználók (az MTA köztestületének akadémikus és nem akadémikus tagjai, a 2013 utáni MTA-pályázatokon résztvevő személyek) minden

Részletesebben

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA ZRT ebérjegyzék Felhasználói kézikönyv 2016-01-08 Oldal: 2 / 7 Tartalomjegyzék 1. Belépés a posta.hu alkalmazásba... 3 2. ebérjegyzékek megjelenítése... 5 3. ebérjegyzék letöltése... 5 4.

Részletesebben

A Távmenedzsment szolgáltatás használata

A Távmenedzsment szolgáltatás használata A Távmenedzsment szolgáltatás használata ÚTMUTATÓ Önkormányzatok részére 2018. február 09. A Távmenedzsment szolgáltatás használata ÚTMUTATÓ Önkormányzatok részére Tartalomjegyzék I. Általános tájékoztató...

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

HVG Állásbörze. Eredmények és újdonságok

HVG Állásbörze. Eredmények és újdonságok HVG Állásbörze Eredmények és újdonságok A HVG Állásbörze hazánk legnagyobb karriervásárává vált 2011 tavaszára 7.490 látogató a helyszínen Összesen 9.895 online regisztrált álláskereső 152 kiállító (ebből

Részletesebben

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam.

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan állítsam be az Outlook-ot ingyenes e-mail címhez? 10. lecke Hogyan állítsam be az Outlook-ot, ha

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

Mire jó az önéletrajz? Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára.

Mire jó az önéletrajz? Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára. Mire jó az önéletrajz? A felnőtt önálló élethez szükségünk van egy fizető állásra. Az álláskereséshez szükség van egy önéletrajzra. Az önéletrajz egy olyan dokumentum, ami bemutat minket a munkaadó számára.

Részletesebben

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek Ezen dokumentumban a Canvas LMS régi, illetve az új, modernebb felhasználói felületének eltéréseire térünk ki, segítséget adva azon felhasználóknak, akik

Részletesebben

Bemutatkozás. Tartalom

Bemutatkozás. Tartalom Médiaajánlat Bemutatkozás A 2011 áprilisában indult Babamama.hu egy egyedülállóan széleskörű információs bázis, amely rendszerezve tartalmazza a lehetséges válaszokat az összes felmerülő szülői kérdésre,

Részletesebben

1 Mit értünk cookie, böngésző helyi tárolás ("cookie és hasonló technológia") alatt?

1 Mit értünk cookie, böngésző helyi tárolás (cookie és hasonló technológia) alatt? Cookie-szabályzat Hatályos: 2018. május 25. Utoljára frissítve: 2018. március 23. A GfK Hungária askgfk.hu Online Access Panel teljesítése céljából a jelen Cookie-szabályzat alapján cookie-kat és hasonló

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Narancsjuice.hu médiaajánlat

Narancsjuice.hu médiaajánlat Narancsjuice.hu médiaajánlat Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Narancsjuice.hu bemutatkozás 3 A Narancsjuice.hu tartalmi elemei 4 A Narancsjuice.hu strukturális felépítése

Részletesebben

Informatikai kantáta három tételben az Erikanet megújítása kapcsán

Informatikai kantáta három tételben az Erikanet megújítása kapcsán 48 Informatikai kantáta három tételben az Erikanet megújítása kapcsán Bevezető A XX. század utolsó évtizedének legnagyobb jelentőségű, mindent érintő változása a kommunikáció területén az internet ezen

Részletesebben

Flex: csak rugalmasan!

Flex: csak rugalmasan! Flex: csak rugalmasan! Kiss-Tóth Marcell http://kiss-toth.hu marcell@kiss-toth.hu Magyarországi Web Konferencia 2006 2006. március 18. tartalom bevezető Adobe Flex alternatív technológiák bevezető az Internetnek

Részletesebben

Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz

Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz Használati útmutató az MNVH rendszerébe történő regisztrációhoz Tisztelt Partnerünk! Ezúton tájékoztatom, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (a továbbiakban: MNVH) szolgáltatásai (hírlevél, projektötlet

Részletesebben

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez A dokumentum célja A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár weboldalán ügyfeleinknek lehetőségük van a belépési nyilatkozat elektronikus úton

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

DSD. A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László

DSD. A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László A W3C Magyar Iroda Akadálymentesítési Törekvései Pataki Máté, Kovács László A World Wide web Consortium (W3C) Hogy kihasználhassuk a Web nyújtotta összes lehetőséget... A webszabványok fejlesztésének semleges

Részletesebben

A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE

A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE Kojanitz László szakmai vezető A projekt

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Az e-naplóba belépéshez először a http://www.gyulai-abony.sulinet.hu oldal bal oldali menüjében található E-napló -ra, majd a

Részletesebben

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf.

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf. Windows XP Info Savaria 2009 és Ubuntu 1 mi a különbség? 2009.04.24 Egy kis történet DOS, Windows 3.1, Windows 95, 98 Windows NT 4.0, 2000, XP, Vista, Windows 7 Linux, Slackware, Debian, Ubuntu az első

Részletesebben

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal.

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. ELTE Reader Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. Az ELTE Eötvös Kiadó a tudományegyetem intézményi könyvkiadója. Könyvkiadóként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a digitális publikálásban rejlenek. Egyetemi

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pázmány Péter Katolikus Egyetem Levelezőrendszere Felhasználói segédlet (Kiegészítés) Tartalom Bevezetés... 3 Általános ismertető... 4 Levelezés... 5 Levelek írása... 6 Aláírás... 7 Mellékletek csatolása...

Részletesebben

Intézményi, oktatói portfólió eszközei, jó gyakorlatok. Vágvölgyi Csaba Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Intézményi, oktatói portfólió eszközei, jó gyakorlatok. Vágvölgyi Csaba Debreceni Református Hittudományi Egyetem Intézményi, oktatói portfólió eszközei, jó gyakorlatok Vágvölgyi Csaba Debreceni Református Hittudományi Egyetem vagvolgyi.csaba@gmail.com Mi az eportfólió Bizonyos szempontok alapján, meghatározott céllal

Részletesebben

Adhouse megjelenési lehetőségek. Adó 1 % kampányok számára

Adhouse megjelenési lehetőségek. Adó 1 % kampányok számára Adhouse megjelenési lehetőségek Adó 1 % kampányok számára Adhouse Adó 1% Adó 1% A non-profit szervezetek bevételei között jelentős arányt képviselnek az adó 1%-ból befolyó összegek. A szervezetek számára

Részletesebben

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA ZRT. ebérjegyzék. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA ZRT ebérjegyzék Felhasználói kézikönyv 2016-05-02 Oldal: 2 / 7 Tartalomjegyzék 1. Belépés az Én Postám alkalmazásba... 3 2. ebérjegyzékek megjelenítése... 4 3. ebérjegyzék letöltése... 5 4.

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitottad a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

amihez mi is szeretnénk hozzájárulni hirdetésünkkel!

amihez mi is szeretnénk hozzájárulni hirdetésünkkel! Tisztelt Leendő Partnerünk, Hirdetőnk! Sikeres 3,5 évet tudhatunk magunk mögött, a pécelinfo.hu növekvése a mai napig töretlen. A 2009-es induláshoz képest 2011-re már elértük a 40-45 folyamatos péceli

Részletesebben

A weboldalra felrakom a cikkemet, az nem elég? Avagy mivel nyújt többet egy kiadó?

A weboldalra felrakom a cikkemet, az nem elég? Avagy mivel nyújt többet egy kiadó? A weboldalra felrakom a cikkemet, az nem elég? Avagy mivel nyújt többet egy kiadó? Bálint András Ferenc Kiadási és Tartalomfejlesztési vezető www.akjournals.com Bálint András Ferenc Kiadási és Tartalomfejlesztési

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Alternativenergia.hu médiaajánlat

Alternativenergia.hu médiaajánlat Alternativenergia.hu médiaajánlat 3333 Tartalom 1 Infinety bemutatkozás - Új portfólió az élvonalban! 2 Alternativenergia.hu bemutatkozás 3 Az Alternativenergia.hu tartalmi elemei 4 Az Alternativenergia.hu

Részletesebben

Adatvédelmi nyilatkozat a weboldal látogatói részére

Adatvédelmi nyilatkozat a weboldal látogatói részére Adatvédelmi nyilatkozat a weboldal látogatói részére Jelen adatvédelmi nyilatkozat tartalmazza a Lőkös Gábor Egyéni vállalkozó üzemeltető által működtetett, www.kalvariacukraszda.hu domain néven és aldomain

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának szerkesztése A Down Alapítvány weboldalát ezen a címen találunk meg: http://web.downalapitvany.hu/ Regisztráció a Down Alapítvány weboldalán Keressük meg a jobb oldalon található

Részletesebben