Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme."

Átírás

1 Fekete István Dr. Kurtán Lajos Dr. Patkós András Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme. Györkő Péter GYPMABT.ELTE Informatikai Kar Programtervező Matematikus Szak

2 Magyar tudományos portálok összehasonlítása: MTA-honlap, origo, Mindentudás Egyeteme Hazánk sajnos szűkölködik a tudományos eredményekről, kutatásokról illetve konferenciákról szóló honlapokban. Ennek oka lehet az, hogy a köznapi ember a tudományt gyakran egy érthetetlen, bonyolult és unalmas dologgal asszociálja, így az erről szóló portálok viszonylag szűk réteg érdeklődését keltik fel. Azonban ha az újdonságokról megfelelő formában szerezhetnének tudomást, akkor talán a figyelem középpontjába kerülhetne az ember életét oly nagy mértékben befolyásoló tudomány. Írásomban a címben említett honlapok előnyeiről, illetve apróbb hiányosságairól szeretnék egy rövid áttekintést adni, mely remélem ösztönzőleg fog hatni mindenkire, hogy érdemes néha ezek olvasására is rááldozni pár percet. A három portál egymástól nagyon különbözik, mind forma, mind tartalom szempontjából, sőt a célközönségük is valamelyest eltér egymástól. Az Európai Unió Tanácsa kultúra és a tudás társadalma kapcsán hozott határozatában, a Nemzeti Képviselők Csoportja (National Representatives Group: NRG) és a Belga Elnökség egyetértésével az európai miniszterek és a kultúra képviselői megállapították: tekintve, hogy a kultúrának jelentős szerepe van a különböző gondolatok és identitások kölcsönös tiszteletben tartásának és megértésének előmozdításában, és hogy ez a kölcsönös megértés továbbfejleszthető az információk könnyebb hozzáférhetővé tételével a digitális projekteken keresztül, (...) bátorítják a kulturális weblapokkal kapcsolatos minőségi kezdeményezéseket Az online kulturális tartalmak minőségi fejlesztésére irányuló közös európai kezdeményezés 2002-ben kezdődött meg a Brüsszeli Minőségi Keretrendszer "Brussels Quality Framework" publikálásával. Ez a keretrendszer javasolja a minőség kritériumának bevonását a nemzeti kulturális digitalizálási projektek kijelölésénél és támogatásánál ösztönzi a kulturális intézmények számára szolgáló gyakorlati útmutatók előállítását bátorítja a kulturális weboldalakra vonatkozó tíz "Minőségi Elv" megvalósulását.

3 Kézikönyv a minőségi elvekről (Quality Principles for cultural Web Sites) a Minerva projekt mely az európai kulturális minisztériumokat támogatja - által kiadott tíz Minőségi Elvet fejti ki, és ad azokhoz magyarázatokat. Rövid összefoglalómban elsősorban ezen elvek szerint végeztem az összehasonlítást, melyek szerint a minőségi honlap legyen: átlátható, világosan jelölje meg a honlap azonosságát és célját, valamint a fenntartásáért felelős szervezetet hatékony a felhasználó szempontjából, azaz a tartalmat megfelelően válogassa, digitalizálja, hitelesítse és jelenítse meg karbantartott, azaz minőségi elvek mentén biztosítsák a naprakészségét elérhető minden felhasználó számára - a navigálás, a tartalom és az interaktivitás tekintetében is - függetlenül a használó rendelkezésére álló műszaki színvonaltól vagy esetleges fogyatékos voltától felhasználó-központú, vegye figyelembe a felhasználó igényeit, biztosítsa a könnyen használhatóságot, vegye számba a felhasználói értékeléseket és visszajelzéseket interaktív, adjon lehetőséget a használónak a kapcsolatteremtésre és a megfelelő válaszokra. Adott esetben ösztönözze a felhasználót kérdésfeltevésre, információk megosztására és vitára többnyelvű, legyen tisztában a többnyelvűség fontosságával, biztosítson minimális szintű érthetőséget több nyelven is átjárható, a kulturális hálózaton belül tegye lehetővé, hogy a használók könnyen megtalálják az igényüknek megfelelő tartalmat és szolgáltatást jogkövető, vegye tekintetbe a szellemi tulajdonjoggal és az adatvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, világosan közölje a honlapnak és tartalmának használatára vonatkozó feltételeket kövessen olyan stratégiát és szabványokat, amelyek biztosítják a honlap és tartalmának tartós, hosszú távú megőrzését. MTA-honlap A Magyar Tudományos Akadémia honlapja visszafogott külsejű, egyszerű, áttekinthető. Célja nem elsősorban az új tudományos eredmények publikálása, kutatások bemutatása, sokkal inkább a különböző eseményekről, konferenciákról szóló tudósítások; a tagok üléseiről, összejöveteleikről szóló információk közzététele, valamint a jeles tudósok munkásságának tárgyalása.

4 Célközönsége inkább a tudományt magasabb fokon művelő szakértőkből, akadémiai tagokból, mintsem laikus, érdeklődő emberekből áll. Menürendszere is ezt sugallja, melyre a jól kezelhetőség jellemző. Hasznos funkció, hogy lehetőségünk van a viszonylag részletes keresésre, ezáltal a megismerni kívánt adatok könnyebben fellelhetőek. Elérhető egy oldaltérkép is, mely egy fastruktúrában mutatja az elérhető lapokat, így a menüpontok könnyebben áttekinthetőek. Pályázatokra is lehet jelentkezni, és támogatást szerezni egy adott kutatási területen. A nyertesek névsorát több évre visszamenően megtekinthetjük, mindezt logikus, rendezett módon. Elektronikus formában letölthető kiadványok olvasására is van lehetőségünk, valamint az MTA tagjaira kereshetünk név, tudományi osztály illetve a tagság típusa alapján. Ebben az esetben egy rövid összefoglalót is láthatunk az egyén szakmai életéről, munkáiról, eredményeiről. A portálon fellelhető információk nagy része elérhető angol nyelven is, ami a mai magyar mezőnyben különlegességnek számít. Sajnálatos módon a legtöbb fejlesztő nem foglalkozik a lokalizáció kérdésével, pedig az feltétlenül szükséges ahhoz, hogy nemzetközi szinten is elismert weblapot készíthessenek. Kiemelném, hogy mivel nem profitorientált a portál, így mentesülünk a zavaró, mozgó, flash reklámoktól is, mely kényelmesebbé teszi a böngészést, illetve nem fárasztja a szemet és nem vonja el a figyelmet a tartalomról. Origo Az origo honlapja egy hírportálnak tekinthető, mely tematizálva kínálja a friss információt. A kinézet gyakran megváltozik, igazodva az adott témához, ám ez a használhatóságot némileg rontja. Eltérő felületen, eltérő helyen találhatjuk meg a cikkeket, navigációs eszközöket. Nem túlzottan felhasználóbarát, melyet néhány példával szeretnék alátámasztani: nem elérhetőek a régebbi írások bizonyos cikkek megnyitásánál átkerülhetünk egy másik főcím alá, emiatt sokszor kell a vissza gombot használnunk a bal oldali menüpontok közül több egyszerűen eltűnik, ha egy részletes leírásra kattintunk nagy reklámfelületek, óriási bannerek jellemzik, melyek agresszív módon, teret foglalva tolakodnak, elhódítva az értékes tartalomtól a felületet (különösen a kisebb képernyőfelbontást használók esetében) a teljes főoldal letöltődése közel 1MB adatforgalmat generál (reklámokkal együtt), mely irreálisan sok, valamint feleslegesen terheli a böngészőt futtató számítógépet.

5 Mindezek mellett praktikus, mert a cikkek kilistázásánál nem pusztán a címet látjuk, hanem egy rövid, néhány soros összefoglalót is olvashatunk róla. Pozitívumnak tekintendő, hogy a legtöbb esetben képi információval is kiegészítik a szöveget. Az origo egyik leghasznosabb szolgáltatása amivel kiemelkedik a többi hasonló oldal közül hogy néhány cikkhez a szerkesztők mozgókép- és hanganyagot is csatolnak, mely segíti a könnyebb megértést. Az oldalra látogatók szívesebben néznek meg ilyen jellegű videókat a hosszú cikkek olvasása helyett. Ennek a technikai hátteréről a T-Online gondoskodik. Érdemes még megemlíteni, hogy a tárgyalt honlap néhány helyen alkalmaz AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) technológiát, vagyis bizonyos új információk anélkül letöltődhetnek és megjelenhetnek a böngészőben, hogy az egész oldal frissülne. Ez csökkenti a kommunikációs költségeket, valamint gyorsabbá, kényelmesebbé teszi a szörfözést. Ilyen például az alrovatokat mutató külön ablak, melynek a füleire való kattintás nem eredményezi az egész oldal újratöltődését, ezáltal zökkenőmentesebbé válik a használata. A szabványok betartása már kevésbé jellemzi a fejlesztőket, a hivatalos validáció során a W3C (World Wide Web Consortium) 118 darab hibát talált. Szerencsére ezen hibák ellenére crossbrowser-nek tekinthető, vagyis alternatív böngészőkőn sem esik szét az oldal. A tárgyalt portál T-Online Magyarország Zrt. tulajdonú, csakúgy mint az IWIW közösségi, Videa videómegosztó, vagy a fre levelező szolgáltatás. Mindezek ellenére semmilyen kapcsolat nem fedezhető fel közöttük, sem az IWIW, sem a Videa nem ajánlja a másik szolgáltatását, ezáltal a bennük rejlő lehetőségek sem kihasználtak. Véleményem szerint ezek integrálása javíthatná a felhasználók komfortérzetét, praktikusabbá válna a használatuk. Ennek alátámasztására az alábbiakban bemutatnék pár példát: ha a Videa-n találunk egy számunkra érdekes videót, akkor legyen lehetőségünk azt ajánlani a fre által tárolt levelezőpartnereknek, illetve megjelentethessük azt az IWIW üzenőfalon az IWIW üzeneteit kezelhessük a fre levelezőprogramján belül, például egy új IWIW mappa alatt, azaz ne kelljen egy üzenet elolvasásához bejelentkeznünk felhasználónévvel és jelszóval az IWIW rendszerébe, hiszen ez körülményes és időigényes. Ez fordítva is érvényesíthető legyen, vagyis az IWIW-en található címre küldhessünk elektronikus levelet egy mozdulattal.

6 Mindentudás Egyeteme A 2002-ben indult Mindentudás Egyeteme program célja, hogy a magyar tudomány legjobb képviselői tartsanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek legégetőbb közérdekű kérdéseiről, és vitassák meg ezeket a hallgatósággal. A rendezvények ingyenesen látogathatóak, mindössze egy rövid regisztrációra van szükség. Az Év Honlapja versenyen a non-profit kategóriában a mindentudas.hu első helyezett lett, amelyet az Internet Marketing Klub (IMK) és a Magyar Marketing Szövetség hirdetett meg. Az elbírálásban döntő szempont volt a honlap felépítettsége, az információ minősége és frissessége, a tartalom aktualitása, az interaktivitás mértéke, a szolgáltatások fejlettsége valamint a kitűzött cél tartalmi és képi megvalósulása. A portál használhatósága, felépítése és logikája kiemelkedő az előzőekben vizsgált weblapok közül. A menüpontok egyértelműek, jól áttekinthetőek. Ha valamely előadással kapcsolatban szükségünk van információra, akkor kereshetünk az előadó neve, az előadás időpontja, vagy a tudományterület neve alapján. Az egyes tudományterületek további alkategóriákra osztottak. Az előadások elolvashatóak, meghallgathatóak, illetve akár meg is nézhetőek felvételről. Külön fórumtéma tartozik az összeshez, ahol további kérdések tehetők fel a szakértőknek, akik ezekre készséggel válaszolnak. A portál elérhető angol, német, francia és orosz nyelven is, ám ilyenkor egy más oldalszerkezetet kapunk, mely információtartalma jóval szerényebb a magyar változaténál. Az egyes előadásokhoz tartozik egy-egy tesztsor is, mely segítségével ellenőrizhetjük az elsajátított tudás mértékét. A legjobb eredményt elérők oklevélben részesülnek. A Mindentudás Egyetemének impresszumát olvasva meglepő kapcsolatot fedezhetünk fel a tárgyalt weblap és az origo között : A honlap tartalom- és szolgáltatás portfolióját, navigációs rendszerét és online arculatát az [origo] munkatársai készítették el, illetve tervezték meg, az itt látható tartalmak az [origo] szerkesztőségi rendszerén készülnek. Véleményem szerint itt minőségibb munkát végeztek. Összegezve, a fent felsorolt weblapok mind a tartalmi és formai megvalósításban, mind az információk milyenségében illetve frissességében különböznek egymástól. Az eltérésekben nagy szerepet játszik a bevezetőmben is említett alapvető különbség, hogy más és más célközönség. Elemzésemben a véleményezésen kívül próbáltam képet adni a saját elképzeléseimről is, hogy miként lehetne javítani a portálok használhatóságán.

7 Felhasznált források: MTA-honlap: [origo]: Mindentudás Egyeteme: Kézikönyv a minőségi elvekről: Minerva projekt: Cultural Website Quality Principles:

ZÖLD ENERGIÁVAL A ZÖLD MAGYARORSZÁGÉRT WEBOLDAL MARKETING SZEMPONTÚ ELEMZÉSE A 7C ALAPJÁN SZEBERÉNYI ANDRÁS DOMÁN SZILVIA TAMUS ANTALNÉ

ZÖLD ENERGIÁVAL A ZÖLD MAGYARORSZÁGÉRT WEBOLDAL MARKETING SZEMPONTÚ ELEMZÉSE A 7C ALAPJÁN SZEBERÉNYI ANDRÁS DOMÁN SZILVIA TAMUS ANTALNÉ ACTA CAROLUS ROBERTUS 5 (1) ZÖLD ENERGIÁVAL A ZÖLD MAGYARORSZÁGÉRT WEBOLDAL MARKETING SZEMPONTÚ ELEMZÉSE A 7C ALAPJÁN Összefoglalás SZEBERÉNYI ANDRÁS DOMÁN SZILVIA TAMUS ANTALNÉ A téma aktualitását indokolja,

Részletesebben

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA Neveléstudományi Kar Budapesti Kihelyezett Tagozat A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE Konzulens: Fehér Miklós OSZK-KI Kutatási és Szervezetfejl.

Részletesebben

Összegző tanulmány. Egy átfogó sportkommunikációs honlap szakmai elvárásrendszere

Összegző tanulmány. Egy átfogó sportkommunikációs honlap szakmai elvárásrendszere Összegző tanulmány a TÁMOP 6.1.2/11/2-2012-0002 kódszámú A fizikai aktivitás és a sport magyarországi dimenzióinak feltárása c. projekt keretében végzett kutatás eredményeiről "Innovatív és kreatív kommunikációs,

Részletesebben

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek 2012 A műnek erre a változatára a Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 licenc feltételei1 érvényesek. A következőket teheted a művel:

Részletesebben

Tíz ajánlás az időskorúak közösségi platformokon történő részvételének ösztönzéséhez

Tíz ajánlás az időskorúak közösségi platformokon történő részvételének ösztönzéséhez Dare to be wise! Tíz ajánlás az időskorúak közösségi platformokon történő részvételének ösztönzéséhez Irányelvek az 50 év feletti korosztálynak szánt platformok és a Harmadik Kor Egyetemek üzemeltetői

Részletesebben

Jancsi Beáta: Öt évvel a csatlakozás után: fordítás az Európai Bizottságnál

Jancsi Beáta: Öt évvel a csatlakozás után: fordítás az Európai Bizottságnál A cikk célja, hogy áttekintést adjon az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága Magyar nyelvi osztályának munkájáról a Magyarország uniós csatlakozása óta eltelt öt év hozta változások tükrében. A cikk

Részletesebben

CNNy MÁSODIK JELENTÉS A NEMZETI STRATÉGIAI ANYAGOK TERVEZÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁRÓL. Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért

CNNy MÁSODIK JELENTÉS A NEMZETI STRATÉGIAI ANYAGOK TERVEZÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁRÓL. Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért CNNy MÁSODIK JELENTÉS A NEMZETI STRATÉGIAI ANYAGOK TERVEZÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁRÓL Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért A kézirat lezárva: 2005. szeptember 30. A jelentés az Ökotárs Alapítvány

Részletesebben

Múzeumandragógiai a gyakorlatban

Múzeumandragógiai a gyakorlatban Múzeumandragógiai a gyakorlatban Szerkesztette: Juhász Erika, Szabó József Lektor: Márkus Edina, Szabó Irma Debreceni Egyetem TEK BTK NI Andragógia Tanszék DEBRECEN 2013 2 MÚZEUMANDRAGÓGIA A GYAKORLATBAN

Részletesebben

TANANYAGKÉSZÍTÉS A SCRATCH PROGRAMOZÁSI KÖRNYEZETHEZ

TANANYAGKÉSZÍTÉS A SCRATCH PROGRAMOZÁSI KÖRNYEZETHEZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANANYAGKÉSZÍTÉS A SCRATCH PROGRAMOZÁSI KÖRNYEZETHEZ Témavezető: Turcsányiné Szabó Márta egyetemi docens ELTE Informatikai Kar, Média- és Oktatásinformatikai

Részletesebben

A világháló publikációs kihívásai

A világháló publikációs kihívásai Tóbiás Nóra A világháló publikációs kihívásai szakdolgozat 2010 Témavezető: Dr. Tóth Etelka Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...5 2. Témameghatározás és anyaggyűjtés...5 3. A kommunikáció fogalma és válfajai...6

Részletesebben

A ZÖLD CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA

A ZÖLD CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK nappali tagozat public relations szakirány A ZÖLD CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA Készítette: Nagy Andrea Budapest,

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Public Relations szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Public Relations szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Public Relations szakirány A HAZÁNKBAN ÉLŐ OLASZ, ANGOL ÉS NÉMET AJKÚ KÖZÖSSÉGEKNEK SZÓLÓ, IL PONTE,

Részletesebben

A CMS RENDSZEREK MAGYARORSZÁGI JÖVŐJE,

A CMS RENDSZEREK MAGYARORSZÁGI JÖVŐJE, BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad Információ-hozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát

Részletesebben

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató (Érvényes: 2012. január 1-től) 1 TARTALOM TARTALOM 3 BEVEZETÉS.. 4 A RÉSZ ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ A FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAMRÓL 5 1. Melyek

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Szerző: Kovács Anikó Készült: Az NPM Új Közmenedzsment Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság, valamint a PDCA

Részletesebben

ZANZA.TV ÚTMUTATÓ ÉS MÓDSZERTANI SEGÉDLET PEDAGÓGUSOKNAK

ZANZA.TV ÚTMUTATÓ ÉS MÓDSZERTANI SEGÉDLET PEDAGÓGUSOKNAK ZANZA.TV ÚTMUTATÓ ÉS MÓDSZERTANI SEGÉDLET PEDAGÓGUSOKNAK TARTALOM Mi a zanza.tv?...5 Kié a zanza.tv?...5 Mi található a zanzán?...5 Miért ilyen a zanza.tv?...6 Esélyegyenlőség...8 Regisztráció nélküli

Részletesebben

Támogatóeszköz-, támogatótechnológiai, gyógyászatisegédeszköz-adatbázisok a mozgáskorlátozott emberek rehabilitációjának szolgálatában

Támogatóeszköz-, támogatótechnológiai, gyógyászatisegédeszköz-adatbázisok a mozgáskorlátozott emberek rehabilitációjának szolgálatában Támogatóeszköz-, támogatótechnológiai, gyógyászatisegédeszköz-adatbázisok a mozgáskorlátozott emberek rehabilitációjának szolgálatában Szerkesztette Tóth Melinda és Mischinger Gábor Budapest, 2012. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz Oktatás és képzés 1. Az oktatási politika helye az EU jogrendszerében 1.1 Az oktatás és az acquis Az európai

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Ad Librum Kiadó Budapest, 2011 A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! licenc feltételei1

Részletesebben

Online közösségek. Egy jól működő fórum elemzésén keresztül. Készítette: Szalóki Gabriella. III. évf. könyvtár-informatika szakos hallgató

Online közösségek. Egy jól működő fórum elemzésén keresztül. Készítette: Szalóki Gabriella. III. évf. könyvtár-informatika szakos hallgató Online közösségek Egy jól működő fórum elemzésén keresztül Készítette: Szalóki Gabriella III. évf. könyvtár-informatika szakos hallgató Konzulensek: dr. Boda István egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem)

Részletesebben

Az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásai: kihívások és lehetőségek

Az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásai: kihívások és lehetőségek Hetesi E. Majó Z. Lukovics M. (szerk.) 2009: A szolgáltatások világa. JATEPress, Szeged, 186-200. o. Az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásai: kihívások és lehetőségek Kovács Kármen 1 Tanulmányomban

Részletesebben

AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA FEJLŐDÉSÉBEN

AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA FEJLŐDÉSÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali Tagozat Nemzetközi marketing szakirány AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA

Részletesebben

HTML5 Műhelykonferencia 2010. október 28.

HTML5 Műhelykonferencia 2010. október 28. HTML5 Műhelykonferencia 2010. október 28. A W3C Magyar Iroda HTML5 Műhelykonferencia programja. A W3C konzorcium a HTML mellett tette le a voksát. A jövő webes szabványa úgy néz ki nem az XHTML, hanem

Részletesebben

JAVASLAT A nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének STrATégiáJárA

JAVASLAT A nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének STrATégiáJárA JAVASLAT a nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének stratégiájára A Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1 számú, 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció című kiemelt projekt stratégiai

Részletesebben

TARTALOM. JELENÉSEK, BESZÁMOLÓK Jelentés a Levéltári Szakfelügyelet 2004. évi működéséről és ellenőrzési tapasztalatairól

TARTALOM. JELENÉSEK, BESZÁMOLÓK Jelentés a Levéltári Szakfelügyelet 2004. évi működéséről és ellenőrzési tapasztalatairól TARTALOM KATONA CSABA KEREKES DÓRA KÖRMENDY LAJOS LAKATOS ANDOR: Internet és levéltár... 3 HORVÁTH J. ANDRÁS: Kutatók és kutatások Budapest Főváros Levéltárában 2003-ban... 25 BREINICH GÁBOR: Az eszmétől

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Szakdolgozat Széll Kornél Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Kecskemét 2007 1. Bevezetés Az

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor 1 SZAKDOLGOZAT Bátyi Gábor 2011 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Kereskedelem és marketing a Facebook-on Konzulens: Brávácz Ibolya Adjunktus

Részletesebben

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

Civil közösségi hálózatok erőforrás vizsgálata Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1

Civil közösségi hálózatok erőforrás vizsgálata Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1 Fekete Sándor egyetemi tanársegéd, Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi Intézet Civil közösségi hálózatok erőforrás vizsgálata Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1 A civil, vagy non profit

Részletesebben