8. Termikus reaktorok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8. Termikus reaktorok"

Átírás

1 54 8. Terikus reaktorok Az előző fejezetekben tárgyaltakat ebben a fejezetben a reaktorok egy fontos fajtájára, a terikus reaktorokra alkalazzuk. Ezen belül is elsősorban a vízzel oderált és hűtött reaktorokkal foglalkozunk. Közéjük tartozik a paksi atoerőű is, aelynek a típusát VVER nek nevezzük. Az ott felhasznált fűtőeleek legfontosabb adatai: Töltet: anyaga UO keráia; az urán dúsítása,6%,,4%, 3,6%, 4,% és 4,4%; UO külső átérője: 7,6. A fűtőelerúd aktív részének a hossza,5. Burkolat: anyaga % nióbiuot tartalazó cirkóniu; külső átérője 9, ; falvastagsága,65. A burkolat és az UO között vékony légrés van. Fűtőelerács: hatszöges; a rácsállandó,. Fűtőeleköteg: 7 rácspozíciót tartalaz, aelyek közül a középsőt érések céljaira szolgáló cső foglalja el. Kívülről cirkóniufal veszi körül. A oderátor bórsavat (H 3 BO 3 ) tartalaz; koncentrációja és 8 g/liter között változhat. Szabályozás: a fűtőelekötegekkel azonos külső éretű, bóracélt tartalazó kötegek segítségével történik. Aikor a szabályozókötegeket kihúzzák, helyüket fűtőeleköteg foglalja el. Egy ilyen fűtőelerács elei celláját utatja a 6.5. ábra. A VVER típusú reaktorokra jellező a hatszöges rács és a cirkóniu fűtőele-burkolat. Reaktorfizikai szepontból két alapváltozata van: a VVER 44 és a VVER. A fentiekben szereplő adatok az előbbihez tartoznak. A VVER ettől néhány tekintetben eltér: Rácsállandó:,7. Fűtőeleköteg: 33 pozíciót tartalaz; nincs kötegfal. Szabályozás: egyes kötegekben bizonyos rácspozíciókban abszorbensrudak ozognak. A fűtőelerúd aktív részének a hossza 3,5. A felsoroltakon kívül ég fontos eltérés, hogy a VVER típus teljesíténysűrűsége nagyobb: kw/liter szeben a VVER 44 típusra jellező 8 kw/liter-rel. A VVER típustól különböző nyoottvizes reaktorokra nagy vonásaikban hasonló adatok jellezők. Lényeges különbség, hogy ind a fűtőelerács, ind a fűtőelekötegek geoetriája négyszöges. A fűtőeleek burkolata szintén cirkóniu, de ne nióbiual, hane egyéb eleekkel van ötvözve. A szabályozás a fűtőelekötegek között ozgatott, kereszt alakú szabályozókötegekkel történik. VVER orosz eredetű rövidítés: vízzel oderált, vízzel hűtött energetikai reaktor.

2 55 A különböző reaktortípusok reaktorfizikai leírására különböző közelítések alkalazhatók. A felsoroltak közül a legegyszerűbben tárgyalható a VVER 44 típus, ert itt a legtöbb probléa tárgyalására egengedhető a fűtőeleköteg elhoogenizálása. A VVER típus esetében azonban ár lényegesen finoabb eléletre van szükség. Ennek két fő oka van: egyrészt az eltérő szabályozás iatt a fűtőeleköteg általában ne hoogenizálható el, ásrészt a nagyobb teljesíténysűrűség iatt sokkal jobb száítási pontosságra van szükség. Hasonló egállapításokat tehetünk a többi reaktortípusra vonatkozóan. Végül ég egy szepontot kell egelítenünk. A korszerű atoerőűvekben egységnyi urántöegből több energiát vesznek ki, int a korábbiakban. Eiatt bennük több hasadási terék és plutóniu halozódik fel (lásd a 9. fejezetben), ai a terikus spektru száítását egnehezíti. 8.. Optiális fűtőelerácsok Adott fűtőeletípusból különböző fűtőelerácsokat lehet kialakítani aszerint, hogy ilyen a rács geoetriája (például hatszöges vagy négyszöges), és ekkora a rácsállandó. A rács neutronsokszorozó tulajdonságai első közelítésben a oderátor és az urán térfogatarányától függnek (V /V U ). Van olyan arány, aelynél ezek a legkedvezőbbek, vagyis a kritikus töeg a legkisebb. Az ilyen rácsokat optiális rácsoknak nevezzük. A rácsok vizsgálatában fel fogjuk használni a négyfaktor-forulát, de a vizsgált ennyiségeket a GRACE lassulási és a THERMOS teralizációs progra segítségével száítjuk ki. Bár a négyfaktor-forulát ne használjuk konkrét száításokban, egyes tényezőinek elezése segít a tendenciák egértésében. A négyfaktor-forula tényezői közül az η tényező gyengén függ a fűtőelerácstól, viszont függ a fűtőele típusától. Például 3,6% dúsítású VVER-típusú fűtőeleek esetében η,85. A ásik háro tényezőnek a V /V U aránytól való függése viszont jelentős. Hoogén közegre vonatkozóan a 6.4. alfejezetben kiszáítottuk a rezonanciakikerülési valószínűséget [vö. (6.33)]: N p = exp U 8 ξσ I, ahol N U 8 az 38 U agsűrűsége, I a rezonanciaintegrál, Σ a potenciálszórási hatáskeresztetszet. Fűtőelerácsban ezt ódosítani kell (vö. 8.. feladat): V N p = V N U U 8 I exp ( ξσ ), (8.) ahol N a oderátor agsűrűsége, σ a oderátor szórási határkeresztetszete. Vegyük észre, hogy indkét képlet szerint p az 38 U- és a oderátoratook teljes száának az arányától függ. Mint a 6.4. alfejezetben láttuk, az I rezonanciaintegrál ás Mivel a kritikus töeg függ a reaktor külső alakjától (vö szakasz), a iniu a hasonló alakú reaktorokra (göbökre, kockákra, hasonló hengerekre stb.) értendő.

3 56 hoogén közegre, int fűtőelerácsra, de az utóbbiban elsősorban csak a fűtőelerúd éretétől függ, így első közelítésben független a oderátor térfogatától. Ha a (6.49b) képletet alkalazzuk, akkor egyszerű átalakításokkal kapjuk: f = NUσ 5 a V U Φ U N σ V Φ + N σ V Φ, (8.) U 5 a U U a ahol a felülhúzás a terikus neutronfluxusnak az indexben szereplő térfogatra vett a átlagát jelenti, továbbá σ 5 az 35 U abszorpciós hatáskeresztetszetének átlaga a terikus csoportban; σ jelentése analóg a oderátorra. Mind az átlagfluxusok, ind a az átlagos hatáskeresztetszetek függnek a V /V U aránytól, de ezt a függést elhanyagoljuk. A (8.) és (8.) képletek szerint tehát p és f a következő ódon függnek az r = V /V U aránytól: f = + cr és p = c e r. Az ε gyorshasítási tényezőre hasonlóan egyszerű eléleti függvényt levezetni nehéz, bár az irodaloban adnak eg ilyen képleteket. A fentiekben idézett prograokkal elvégzett száítások szerint ε a következő egyszerű (epirikus) képlettel írható le: 3 c 3 ε = +. r Az alábbi száítások a 3,6% dúsítású VVER-típusú fűtőelerudakból képzett rácsokra vonatkoznak. Az ilyen rácsokra vonatkozó kísérletekben 4 rácsállandót valósítottak eg:,,,7,,7 és 9,5. Ha ehhez hozzávesszük a paksi atoerőűben használt, rácsállandót, az r tényező értéke és 6 között változik. A 8.. táblázatban a tiszta oderátorral végzett száítások eredényeit adjuk eg. A 8.. táblázatban ugyanezt találjuk C B = 4 g/liter koncentrációra 4. Ha ezekre illesztjük epirikus képleteinket, akkor a paraéterekre a következő értékeket kapjuk: c =,435, c =,848 és c 3 =,499; C B = ; c =,96, c =,84 és c 3 =,53; C B = 4 g/liter. Az f terikus hasznosítási tényezőre vonatkozóan eg kell jegyezni, hogy a (8.)-ben szereplő átlagos hatáskeresztetszetek függnek r-től. Eiatt a képletet kissé korrigálni kell. Ezekkel a paraéterekkel a következő (korrigált) képletet használhatjuk: 3 Ez ne ε eredeti definíciója, ugyanis tartalazza az 35 U-izotóp epiterikus hasadásait is. 4 C B egadja, hogy liter vízben hány gra bórsavat (H 3 BO 3 ) oldottak fel.

4 57 c = r c3 e k η +. (8.3) r,99 + c r Interpolációs célokra ez a képlet bizonyára egfelel. 8.. táblázat. k és a négyfaktor-forula tényezői 3,6% dúsítású, VVER-típusú fűtőelerácsokra (C B = ) Rácsállandó V /V U k f p ε,,399,4498,9545,563,44,,844,3765,939,6335,57,7,79,3988,933,6689,6 5, 3,955,4335,8754,7769,34 9,5 5,979,3646,7833,8667, táblázat. k és a négyfaktor-forula tényezői 3,6% dúsítású, VVER-típusú fűtőelerácsokra (C B = 4 g/liter) Rácsállandó V /V U k f p ε,,399,44,987,578,474,,844,937,864,6357,78,7,79,994,845,673,37 5, 3,955,583,7567,7798,5 9,5 5,979,83,6,8694,979 A 8.. ábrákon a közvetlenül száított és a (8.3) képlettel száolt ennyiségeket utatjuk be (C B =, illetve C B = 4 g/liter). Az ábrákról világosan látszik, hogy k axiuot vesz fel. Megkerestük az interpolációs képlet axiuát: r ax = 3,37; k =,4363; rácsállandó: 5,3 ; C B = ; r ax =,95; k =,9775; rácsállandó: 3,4 ; C B = 4 g/liter. Ebből látszik, hogy a 5, -es rács tiszta oderátor és 3,6% dúsítás esetében axiális k -nel rendelkezik. A axiuhoz tartozó rácsállandó a szűkebb rácsok irányában eltolódik, aikor a oderátorban bórsavat oldunk fel. Ezt utatjuk be a 8.. ábrán is, aelyen összehasonlítjuk a 8.. ábrákon látható görbéket. Ezeknek az effektusoknak hatásuk van a vízzel oderált reaktorok biztonságára. Ha adott fűtőeletípus és oderátor-összetétel ellett változtatjuk a fűtőelerács állandóját, k értéke egy bizonyos rácsállandónál axiuot vesz fel. Az ehhez tartozó rácsot nevezzük optiális rácsnak. Ha a rácsállandó ennél kisebb, aluloderált, ha nagyobb, túloderált rácsról beszélünk. A biztonság szepontjából fontos tulajdonságaikra a 8.. alfejezetben térünk vissza. A 8.. és 8.. táblázatokban feltűnő, hogy az ε gyorshasítási tényező ilyen nagy az aluloderált rácsokban. Ennek az az oka, hogy ezekben a rácsokban nagyon keény a neutronspektru.

5 58.5 k V /V U a) k V /V U 8 b) 8.. ábra. k (az ábrán: k) az r = V /V U arány függvényében: a) C B = g/liter és b) C B = 4 g/liter. Pontok: közvetlenül száított értékek; vonal: (8.3) képlet k.5.4 CB= CB= V /V U 8.. ábra. k (az ábrán: k) axiuának eltolódása a oderátorban oldott bórsav hatására Az alul- vagy túloderáltság értékének egadására legegyszerűbb a fenti r = V /V U arányt használni. Vannak azonban egyéb ennyiségek is, aelyeket egyes szerzők előnyben részesítenek. Közülük a legközönségesebb a H/U viszony : az aktív zónában levő hidrogén- és 35 U-agok száának az aránya. 5 Értékét egkapjuk, ha a V /V U arányt egszorozzuk a agsűrűségek arányával. A fenti rácsokra száí- 5 Magyarországon is ez terjedt el.

6 59 tott értékeit a 8.3. táblázatban adjuk eg. Ennek a utatónak nagy előnye, hogy a fűtőele dúsításának a hatását is agába foglalja. A tapasztalat szerint a különböző dúsítású rácsok esetében is a 8.. ábrákhoz hasonló görbéket lehet készíteni, és ezeken a különböző dúsítású rácsok ne válnak el egyástól táblázat. Az alul-, illetve túloderáltságot jellező ennyiségek 3,6% dúsítású, VVER-típusú fűtőelerácsokra Rácsállandó V /V U H/U q th (C B = ) q th (C B = 4 g/liter),,399 6,476,43,,844 49,4696,4986,7,79 68,4888,544 5, 3,955 66,557,686 9,5 5, ,655,87 Francia szerzők unkáiban gyakran találkozunk a következő ennyiséggel. Aikor különböző dúsítású, hőérsékletű, bórsavtartalú stb. rácsokra száolt ennyiségeket vetünk össze egyással, található egy paraéter, aely a rács oderáltságát egyagában jellezi: ez a lassulási sűrűség értéke a terikus csoport felső határánál (q th ). E ennyiségnek csak akkor van értele, aikor az analízist sokcsoport asziptotikus száításra alapozzuk. Ebben az esetben q th több effektust egyesít agában: Arányos a rezonanciakikerülési valószínűséggel. Arányos az epiterikus bennaradási valószínűséggel. Az utóbbit indig az anyagi görbületi paraéternél (tehát a kritikus állapotra vonatkozóan) száítjuk ki, így q th függ a fűtőelerács globális tulajdonságaitól is. A 8.3. ábrán látható, hogy q th közel lineárisan változik V /V U -val. Terészetesen ez se csodaszer. A 8.4. ábrán e ennyiség függvényében ábrázoljuk k -t. Az ábrán világosan elkülönül egyástól a két bórkoncentrációhoz tartozó görbe. Különböző rácsok tulajdonságainak elezésekor égis hasznos ennek a paraéternek a függvényében is felrajzolni a vizsgált ennyiségeket. q th CB= CB= V /V U 8.3. ábra. A terikus csoport határán egjelenő lassulási sűrűség (q th )

7 6 k CB= CB= q th 8.4. ábra. k (az ábrán: k) ábrázolása q th függvényében 8.. Reaktivitástényezők A reaktor biztonsága szepontjából döntő fontosságú, hogyan változik eg a reaktivitás, aikor a reaktorban valai egváltozik. A legfontosabb a teljesítény változása által előidézett reaktivitásváltozás. Mindezeket a hatásokat reaktivitástényezőkkel jelleezzük. Ebben a fejezetben a hőérsékletre, a teljesítényre, a buborékokra, a bórkoncentrációra és a hűtőközeg nyoására vonatkozó tényezőkkel foglalkozunk. Az x ennyiségre vonatkozó reaktivitástényezőt az α x = ρ (8.4) x képlettel definiáljuk. Mielőtt az egyes tényezők tárgyalásába kezdenénk, egelítjük, hogy a felsoroltak ne függetlenek egyástól. Az egyik legfontosabb, a teljesíténytényező például kifejezhető a többivel. A reaktivitástényezők általában a legnehezebben száítható ennyiségek. Mindegyikük sok ennyiség egváltozásán keresztül érvényesül, aelyeknek száítással való eghatározása gyakran bonyolult feladat, továbbá száos anyagi jellező részletes iseretét igényli. Ezenkívül probléát jelent, hogy az x ennyiség infiniteziális egváltozásához tartozó reaktivitásváltozás szintén infiniteziális, aelynek nuerikus eghatározása sok hibaforrást tartalaz. Ezért gyakran kénytelenek vagyunk igénybe venni a perturbációelélet képleteit, aelyek kifejtésére ebben a jegyzetben nincs lehetőség. 6 Mindezekre való tekintettel a reaktivitástényezőket feltétlenül eg kell érni, hogy ellenőrizhessük a száítások pontosságát. A reaktivitástényezők tárgyalására legegyszerűbb a hatfaktor-forulából kiindulni és a következő ennyiséget eleezni: lnk x eff lnε lnη lnp lnf = x x x x lnp + x epi NL lnp + x th NL, (8.5) 6 Részletes kifejtése egtalálható a Bevezetés a reaktorfizikába cíű könyvben.

8 6 ahol az utolsó két tag a epiterikus, illetve a terikus bennaradási valószínűség deriváltját jelenti. Mi is ezt fogjuk tenni, de tudnunk kell, hogy ez legfeljebb kvalitatív következtetésekre ad lehetőséget. A reaktivitástényezők ugyanis erősen függnek a fluxus térbeli eloszlásától, ainek a hatása nincs benne a négyfaktor-forulában. Így például ez a képlet csak nagy hibával adja eg reflektált reaktorok reaktivitástényezőit A oderátor hőfoktényezője A oderátor hőfoktényezője (8.4) értelében a következő: ρ α =, (8.6) ahol T a oderátor hőérséklete. Aikor a oderátor hőérséklete egváltozik, két effektus révén változik eg a reaktivitás: egváltozik a oderátor sűrűsége és a neutronok spektrua. E két effektussal külön-külön foglalkozunk. Tekintve, hogy a oderátor hőérséklete a gyakorlatban ne változhat eg anélkül, hogy vele együtt az urán hőérséklete is egváltozzon, az alábbiakban feltételezzük, hogy T U = T. Az ilyen feltételekhez (8.6) szerint tartozó hőfoktényezőt izoterikus hőfoktényezőnek nevezzük. Elvileg ugyan ki lehet száítani ettől eltérő hőfoktényezőt is, de csak az izoterikus tényező közvetlen kísérleti eghatározása lehetséges. A víz sűrűsége a szobahőérséklet környékén a hőérséklettel alig változik, viszont a nyoottvizes atoerőűvek üzei viszonyai között (3 C közelében) a változás ár jelentős. Ennek illusztrálására utatjuk be a 8.5. ábrát. Ha ezt a görbét nuerikusan deriváljuk, a sűrűség relatív egváltozására 5 / C adódik Cnál, viszont 3 C környékén közelítőleg 5 5 / C. Ez a nagyságrendi különbség eredényezi, hogy a oderátor sűrűségének a egváltozása doináns effektus az üzei hőérsékleten, viszont a többi effektussal azonos nagyságrendű alacsonyabb hőérsékleteken. sűrűség (g/c 3 ) hőérséklet ( o C)

9 ábra. A tiszta víz sűrűségének a hőérséklettel való változása Tekintsük a 8.. ábrát, aely k -t utatja a oderátor és az urán térfogatarányának a függvényében. Végső soron ez ekvivalens a H/U viszony függvényében való ábrázolással. Aikor a oderátor sűrűsége változik, a reaktivitás egváltozása eszerint attól függ, alul- vagy túloderált-e a fűtőelerács. Ha túloderált, a sűrűség csökkenésekor k nő, tehát a reaktivitás is nő. Ez azt jelenti, hogy a oderátor hőérsékletének eelkedésekor a reaktivitás nőne, vagyis a hőfoktényezőnek a oderátor sűrűségéhez tartozó koponense pozitív lenne. Ha viszont a rács aluloderált, az effektus fordított: a hőfoktényezőnek a oderátor sűrűségéhez tartozó koponense negatív. A 8.3. alfejezetben látni fogjuk, hogy egy reaktor csak negatív hőfoktényező ellett lehet biztonságos, így csak olyan fűtőelerács kialakítása engedhető eg, aely az üzei hőérsékleten aluloderált. 7 Nézzük ezután (8.5) egyes koponenseit külön-külön. Az alábbiakban végig ki fogjuk használni, hogy N / <. Az η és ε tényezők gyengén függnek a oderátoratook N sűrűségétől. A terikus hasznosítási tényezőt (8.) alapján deriválhatjuk: ln f σ = f σ V Φ a 5 a VU N UΦ U N = f f ln N = ln N ( f ) >. Az átlagfluxusok arányának a deriváltja kicsi (bár általában pozitív). A rezonanciakikerülési valószínűség közvetlenül függ a T U és T hőérsékletektől. Az előbbitől való függés elezését későbbre halasztjuk, ost csak az utóbbival foglalkozunk. (8.) szerint ln p = V 8 VU N U N I ( ξσ ) N = ln ln N p <. Az epiterikus kiszökési valószínűség csak a τ Feri-koron keresztül függ T -től: ln P epi NL = B τ = B ln N τ <. Itt kihasználtuk a 6.6. alfejezet képleteit. Az utóbbi lépést azért tehettük eg, ert D fordítva, Σ t pedig egyenesen arányos N -el, tehát (alkalas C együtthatóval) τ = C N, vagyis τ C τ = =. 3 N N N Ha a terikus bennaradási valószínűséget közelítőleg a 7 A hőfoktényezőnek a sűrűséghez tartozó koponensét ég ellensúlyozhatják egyéb effektusok. Az elfogadott biztonsági filozófia szerint azonban egköveteljük, hogy a hőfoktényező inden koponense külön-külön is negatív legyen.

10 63 P th NL = + B L e B L alakban írjuk fel, akkor az előbbi analógiájára a ln P th NL = B L ln N < eredényt kapjuk. Végeredényben tehát a hőfoktényező ost vizsgált összetevőjét az [ ( f ) lnp + B M ] ln N α = (8.7) képlet adja eg. Az erőűvi reaktorok nagyok, tehát B kicsi, így B M,. A ásik két tagban jó közelítéssel felvehetjük, hogy f =,9 és p =,7. Láttuk, hogy a víz sűrűségének deriváltja üzei hőérsékleten 5 5 / C, aivel 5 5 [, +,36 +,]( 5 ) = 7 C α. = Ugyanez a szobahőérséklet közelében közelítőleg 7 5 / C. A fentiek utatják, hogy a legnagyobb járulékot a rezonanciakikerülési valószínűség deriváltja adja. Fontos körülény továbbá, hogy a vízsűrűség egváltozásán keresztül egjelenő tagok előjele a terikus hasznosítási tényezőt leszáítva negatív. A fűtőelerácsot tehát indig lehet úgy éretezni, hogy az eredő biztonsággal negatív legyen. Nézzük ezután a spektrális effektusokat. Közülük elsősorban a terikus spektru változása érdeel elítést. A 8.6. és 8.7. ábrákon beutatjuk, hogyan változik a fűtőelerúd középvonalában és a oderátornak a rúdtól legtávolabbi pontjában kialakuló spektru a szobahőérséklet (T = 93 K) és üzei hőérséklet (T = 553 K) között. 8 (A redukált sebesség egysége, k/s.) Látható, hogy a hőérséklet növekedésekor a spektru ind tiszta víz, ind bórsav esetében jelentősen keényedik az uránban és a oderátorban egyaránt. fluxus U/93 K U/553 K v (redukált) a) 8 Az ábrázolt ennyiségeket a THERMOS prograal (vö szakasz) száoltuk.

11 64 fluxus 3.5 U/93 K U/553 K v (redukált) b) 8.6. ábra. Terikus spektru az uránrúd közepén: a) C B = és b) C B = 4 g/liter. (Rácsállandó:,7 ; dúsítás: 3,6%.) fluxus fluxus /93 K /553 K v (redukált) a) /93 K /553 K v (redukált) b) 8.7. ábra. Terikus spektru a oderátor közepén: a) C B = és b) C B = 4 g/liter. (Rácsállandó:,7 ; dúsítás: 3,6%.) Mind az urán, ind a oderátor abszorpciós hatáskeresztetszetei a neutronenergiával csökkennek, tehát a terikus spektru keényedése inden esetben a terikus csoportra vonatkozó csoportállandók csökkenéséhez vezet. Ha inden hatáskeresztetszet /v lenne, (8.) szerint ez ne befolyásolná a terikus hasznosítási a a tényező (f) értékét. Az utóbbi ugyanis csak a σ5 σ hányadostól függ. Mivel az ilyen hatáskeresztetszetek átlaga fordítva arányos az átlagos sebességgel, aelyet a két hőérsékletre vonatkozóan v -gyel, illetve v -vel jelölünk, írhatjuk:

12 65 σ σ a 5 a ( v ) ( v ) a 5 a ( v ) ( v ) a 5 a ( v ) ( v ) σ v v σ = =. σ v v σ Így ez a hányados /v hatáskeresztetszetek esetében ne változik. A tényleges hatáskeresztetszetek esetében e hatáskeresztetszetek aránya azonban egváltozik a spektru keényedése iatt. A 8.4. táblázatban egadjuk a (8.) képletben szereplő ennyiségeket két különböző hőérsékleten. A száításokat úgy végeztük, hogy a hőérsékleten kívül indent változatlanul hagytunk, tehát a táblázatban látható ennyiségek tisztán a spektruváltozás hatását utatják. 9 A táblázatból látható, hogy a spektruváltozásnak van hatása égpedig úgy, hogy f növekszik. Ennek a hőfoktényezőre gyakorolt hatása az alábbiak szerint becsülhető: ln f,945,933 5 =,5,933 ( ) ln f,8473,845 5 =,5,845 ( ) C, C B = ; C. C B = 4,. A spektruváltozás hatásának a nagyságrendje tehát 5 / C, vagyis csak a szobahőérséklet közelében érhető össze a vízsűrűség egváltozásán keresztül érvényesülő effektusokéval. Eiatt a terikus spektru keényedésének a hatását ugyan ne szabad elhanyagolni, de önagában ne vonatkozik rá biztonsági kritériu táblázat. A terikus spektru keényedésének a hatása C B (g/liter) T (K) a a σ σ Φ Φ 5 U f 93,9 3,6, ,83 3,96,945 4, 93,55 3,585, ,53 3,86, Doppler-együttható Az urán hőérsékletére vonatkozó hőfoktényezőt általában Doppler-együtthatónak nevezzük, ert gyakorlatilag teljes egészében a szakaszban tárgyalt Doppler-effektus határozza eg. Aikor T U változik, egváltozik a fűtőelerúd érete, az UO sűrűsége stb. E változások hatása azonban kicsi a rezonanciaintegrál növekedésének a hatásához képest. Eszerint tehát elég a (8.)-ben felírt rezonanciakikerülési valószínűséget vizsgálni. A fentiek intájára kapjuk a egfelelő hőfoktényezőt: 9 A hőérséklet hatására egváltozó agsűrűségek is befolyásolják a spektruot, de ez ásodlagos effektus, aelyet elhanyagolunk.

13 66 ln p VU N U I ln I α D = = = ln p <. (8.8) V N U 8 ( ξσ ) U A szakaszban láttuk, hogy I az urán hőérsékletével onoton nő, tehát a jobb oldalon szereplő derivált pozitív. Mivel ln p negatív, a Doppler-együttható indig negatív. A (6.37) képletek szerinti Hellstrand-forulák egadják a rezonanciaintegrált a különböző éretű fűtőelerudakra vonatkozóan. Hellstrand eghatározta ennek hőfokfüggését is (vö szakasz). UO -re I ( T ) I( T )( + ( T ) = β (8.9) U U T S 4 ahol T = 3 K és β = A VVER-típusú rudakra I = 8 barn, M p =,67. Ennek deriváltja,7 3 barn/ C [vö. (8.9)], tehát (8.8) szerint 3,7 5 α D = ln,67 = 3,8 C. 8 A Doppler-együttható inden esetben negatív. Jóllehet értéke kicsi a oderátor hőfoktényezőjéhez képest, α D negatív voltának óriási biztonsági jelentősége van. Aint a reaktor teljesíténye nőni kezd, ezt késedele nélkül követi az urán hőérséklete. Így a Doppler-együttható azonnal csökkenteni kezdi a reaktivitást. A 8.3. alfejezetben ezzel a jelenséggel részletesen fogunk foglalkozni. Az azonnali hatásra való tekintettel a Doppler-együtthatót szokás propt hőfoktényezőnek is nevezni. -.5 U hőfoktényező (cent/ o C) T ( o C) 8.8. ábra. Mért hőfoktényező a hőérséklet függvényében. Rácsállandó:,7 ; dúsítás: 3,6%; C B = 4, g/liter Példaképpen a 8.8. ábrán beutatjuk egy VVER-típusú rácson végzett hőfoktényező-érés eredényeit. A érésben végig azonos volt az urán és a oderátor hőérséklete, tehát ezek izoterikus hőfoktényezők. Látszik, hogy a hőfoktényező

14 67 végig negatív, és a hőérséklettel csökken. A érés cent ( ) egységekben szolgáltatta a reaktivitást. Ha ezt abszolút egységekbe akarjuk átszáolni, akkor az ábrázolt ennyiségeket 7,5 5 -nel kell egszorozni. Eszerint tehát a hőfoktényező szobahőérsékleten 7,5 5 / C körüli érték, ai C környékén ár 3 5 / C-ra csökken. Ezek a kísérleti adatok alátáasztják a fenti eléleti következtetéseket A bórsav hatása A bórsav jelentősen befolyásolja a hőfoktényezőt. Ennek egyik aspektusát a fentiekben ár eleeztük a terikus hasznosítási tényező révén. Láttuk, hogy f deriváltja pozitív: f/ >, és abszolút értéke annál nagyobb, inél nagyobb a bórkoncentráció. Vannak azonban további hatások is. Ahogy nő a bórsav koncentrációja, egyre nő a terikus csoport abszorpciós hatáskeresztetszete, ai iatt a neutronspektru az epiterikus neutronok javára tolódik el. Mateatikailag ez azt jelenti, hogy egnő az ε tényező. Ezt látjuk a 8.. és 8.. táblázatok összehasonlításakor. Ez az oka annak, hogy a bórsav hatására k görbéje a kisebb V /V U arányok felé tolódik el. Végeredényben a oderátor hőfoktényezője (a paksi atoerőűre vonatkozóan) a 8.9. ábrán látható ódon függ a bórsav koncentrációjától: inél nagyobb C B, annál kisebb a hőfoktényező abszolút értéke. Annak, hogy a bórsav koncentrációja ne ehet 8 g/liter fölé többek között az is oka, hogy efölött α ár pozitív lehet. Ez a probléa a reaktor indítását közvetlenül követő időszakban erül fel, aikor C B ég nagy. Ahogy az üze során az urán fogy, C B folyaatosan csökken (vö. 9. fejezet), és eiatt a oderátor hőfoktényezője egyre negatívabbá válik. - g/liter 4 g/liter 6 g/liter 8 g/liter α ( 4 ) nincs bór -5 3 oderátor-hőérséklet ( o C) 8.9. ábra. A oderátor hőfoktényezője a bórsav különböző koncentrációi ellett. (A görbék a paksi atoerőűre vonatkoznak.) A reaktivitás egységére a 3.. alfejezetben bevezettük a dollárt ($), aelynek a századrésze a cent ( ). E jelenség agyarázata nagyon nehézkes heurisztikusan, ugyanis több, nehezen átlátható effektus eredőjéről van szó. A egértést nehezíti, hogy a döntő effektusok az epiterikus spektru alakjára vonatkoznak.

15 Üregegyüttható Az üregegyüttható (α ü ) a oderátorban képződött buborékokra vonatkozó reaktivitástényező. (8.4) szerint ebben az esetben az x paraéter a buborékoknak a oderátor teljes térfogatához viszonyított aránya. Az üregegyüttható elsősorban a forralóvizes reaktorokban fontos ennyiség, ivel ott a oderátor jelentős részaránya a gőzbuborékok belsejében van. Nyoottvizes reaktorokban elvileg nincs forrás. Ez azonban ne jelenti azt, hogy a fűtőeleek felületén ne keletkezhetnek gőzbuborékok, aelyek előbb-utóbb besodródnak a hűtőközeg belsejébe, és ott összeroppannak. Végeredényben tehát csökken a oderátor sűrűsége, ai csökkenti a rezonanciakikerülési valószínűséget, és növeli a terikus hasznosítási tényezőt. Aíg a fűtőelerács aluloderált, az előbbi effektus a doináns, vagyis az üregegyüttható negatív. Értéke közelítőleg 5 /(% üreg). Ha figyelebe vesszük, hogy a hűtőközeg térfogatának integy,5%-át foglalják el a buborékok, az üregeffektus teljes hatása egy nyoottvizes erőűben 5 5, ai üzei hőérsékleten egfelel annak a hatásnak, aelyet a oderátor hőérsékletének,7 C-kal való eelkedése okoz. Az üregeffektus jelentős szerepet játszhat baleseti körülények között, hiszen ekkor száolni kell a oderátor töeges forrásával. Ilyenkor a fűtőelerács alulvagy túloderáltsága nagy biztonsági jelentőséget kap: túloderált rácsban az üregeffektus általában pozitív. Ez az egyik fő oka annak, hogy erőűvi reaktorokban csak aluloderált fűtőelerácsok engedélyezhetők. Ha a 8.. ábrára tekintünk, belátjuk, hogy ebben a tekintetben a bórsav hatását körültekintően kell figyelebe venni Nyoásegyüttható A nyoottvizes atoerőűvekben a hűtőközeg nyoása 5 MPa közötti érték lehet. Mivel a folyadékok sűrűsége csak kis értékben függ a nyoástól (hiszen összenyohatatlanok ), a nyoásegyüttható (α p ) kicsi. A nyoás hatására a oderátor sűrűsége nő, ai aluloderált rácsok esetében pozitív effektus. α p értéke 4 5 /MPa. Ha ezt összevetjük a oderátor hőfoktényezőjével, akkor azt látjuk, hogy a nyoás MPa-lal való növelésének (szobahőérsékleten) körülbelül akkora hatása van, int aikor a oderátor hőérsékletét C-kal csökkentjük Teljesíténytényező A reaktorok biztonsága szepontjából legfontosabb ennyiség a teljesíténytényező (α telj ), aelyre vonatkozóan a (8.4) képlet szerinti x paraéter a reaktor teljesíténye. Aikor a teljesítény változik, változik a oderátor és az üzeanyag (urán) hőérséklete, vagyis a teljesíténytényező α és α D kobinációja: T TU α telj = α + α D. (8.) (telj) (telj) A paksi atoerőűben,3 MPa.

16 69 Ha a oderátorban buborékok is vannak, akkor ezt ki kell ég egészíteni egy további taggal, aely az üregegyütthatón keresztül veszi figyelebe a hűtőközegnek a teljesíténytől függő értékű forrását. Ebből látszik, hogy a teljesíténytényező függ attól, hogy az adott körülények között a oderátor és az üzeanyag hőérséklete hogyan változik a teljesíténnyel. Példaképpen néhány eset: izoterikus teljesíténytényező: T = T U ; erre a fentiekben ár láttunk példát; adiabatikus teljesíténytényező: T U nő, de T ne változik; ilyen esetet vizsgálunk a 8.5. alfejezetben; kvázisztatikus teljesíténytényező: T U és T úgy változik, hogy tartósan fennáll a oderátor és a fűtőelerúd közötti hőcsere egyensúlya. Biztonsági feltétel, hogy ne csak aga a hőfoktényező legyen negatív, hane annak indegyik összetevője külön-külön is. A körülényektől függően ugyanis egyik vagy ásik válik doinánssá, tehát a biztonsághoz szükséges negatív visszacsatolás csak úgy biztosítható inden körülények között, hogy indegyik összetevő negatív Bórsavegyüttható A oderátorban oldott bórsav jelentősen csökkenti a reaktivitást. A reaktor tervezője száára jelentős ennyiség a bórsavegyüttható, aelynek esetében a (8.4) képlet szerinti x paraéter a bórsav koncentrációja (C B ). Értéke inden esetben negatív, hiszen a bórsav bevitele indig csökkenti a reaktivitást. Részletes elezésébe ne bocsátkozunk. Jellegzetes értéke $/(g/liter) és 3 $/(g/liter) között van A reaktor egszaladása A (3.7) reciprokóra egyenlet tárgyalásakor elítettük, hogy dollárnál nagyobb reaktivitások (ρ > β) esetében olyan rövid a kétszerezési idő, hogy lehetetlenné válik a külső beavatkozás. Ilyen esetekben jól tervezett reaktorokban negatív viszszacsatolások lépnek űködésbe, aelyek előbb-utóbb egállítják a reaktor teljesítényének növekedését. A 8... szakaszban láttuk, hogy biztosan létezik legalább egy ilyen effektus: ez a Doppler-effektus, aely elsősorban a hasadóanyag elegedésén keresztül hat vissza a reaktivitásra. Nézzük eg ost részletesen, indez hogyan befolyásolja a reaktor időbeli agatartását. Az alábbiakban tárgyalt egyenlet Fuchs Hansen-odell néven isert. A (3.6) szerinti pontkinetikai egyenletben ϕ(t)-t úgy noráljuk, hogy egadja a reaktor teljesítényét. Az uránrudak hőérsékletét T U -val, a hűtőközeg hőérsékletét T -el jelöljük, továbbá feltesszük, hogy a reaktivitás a hőérséklettel lineárisan változik: ( T T ) = A T ρ = ρ A U ρ, (8.) ahol A a reaktivitás hőfoktényezője:

17 7 ρ A =. T U A 8.. alfejezetben láttuk, hogy ás hőfoktényezőt kell rendelni az urán és a hűtőközeg hőérsékletéhez, de ezt elhanyagoljuk. Általában indkettő negatív [ellentétben azzal, ahogy (8.)-ben felírtuk]. (8.) égis elfogadható az adott esetben, ert egszaladáskor a teljesítény olyan gyorsan változik, hogy T gyakorlatilag állandónak tekinthető. Ahhoz, hogy (3.6)-ban ezt figyelebe vehessük, szükségünk van egy további egyenletre, aely a T hőérséklet-különbséget a ϕ(t) teljesíténnyel összekapcsolja. Ezt a d T dt () t = a T () t + bϕ() t (8.) alakban írjuk fel (a, b > ). Itt az a paraéter az urán és a hűtőközeg közötti hőátadást írja le, b pedig a reaktor hőkapacitásával van kapcsolatban: = cpm, (8.3) b ahol c p a fajhő, M pedig a reaktorban lévő urán teljes töege. Ezzel a reaktorkinetikai egyenlet ateatikai szepontból zárttá vált, tehát egpróbálhatjuk egoldani. Keressük először stacionárius egoldásait (C i, ϕ ). (3.9c)-ből a stacionárius állapothoz tartozó ω = -val adódik βiϕ i C i = Λ, λ továbbá (8.)-ből az ehhez tartozó hőérsékletet az a T = bϕ (8.4a) összefüggés határozza eg. Ezt (3.6)-ba helyettesítve kapjuk, hogy a pont-kinetikai egyenletnek csak akkor van egoldása, ha Abϕ ρ = = A T. (8.4b) a Fizikailag ez azt jelenti, hogy a visszacsatolások révén a reaktor beállítja azt a teljesítényt és hőérsékletet, aely ellett éppen kritikus, és ebben az állapotában addig arad eg, aíg vagy a hőérséklet, vagy a reaktivitás valailyen okból eg ne változik. A reaktor ezen a ódon követni tudja a lassú és kicsi változásokat. A visszacsatolások iatt tehát a transzportegyenlet elveszíti linearitását: ost ár ne igaz, hogy tetszőleges teljesítényen lehet kritikus. Ha növelni akarjuk a telje-

18 7 sítényt, növelnünk kell a reaktivitást (pl. egy szabályozórúd kihúzásával): (8.4) szerint ezt követni fogja a reaktor hőérséklete és teljesíténye. 3 A fellépő reaktivitásváltozások azonban ne lehetnek akárilyen nagyok. Ha ugyanis a reaktivitás növekedése tévedésből eghaladja az dollárt, akkor a reaktor egszalad: teljesíténye olyan gyorsan kezd változni, hogy kedvezőtlen esetben akár -szeresére is egnőhet, ielőtt a egnövelt reaktivitáshoz tartozó nagyobb teljesítényre visszaállna. A egszaladás olyan gyorsan zajlik le, hogy necsak a késő neutronok szerepe, hane ég a oderátor (a paraéterrel jellezett) hűtése se tud érvényesülni. Az alábbiakban e folyaat részleteit fogjuk egvizsgálni. Tételezzük fel, hogy a (, ) időintervalluban a reaktor időben állandó ϕ teljesítényen űködött, de a t = időpontban egy ρ > β reaktivitásváltozás történik. Ekkor egy t > időpontban (8.) helyett ost a () t = ρ A T () t = ρ + ρ A T ( t) ρ (8.5) összefüggés lesz érvényben. A (8.) differenciálegyenletnek T ( ) = T kezdőfeltételhez tartozó egoldása T at a( t t ) () t = T + b ( t ) e t e ϕ t. d A 3.. alfejezetben láttuk, hogy ρ > β esetén ϕ(t) változásának időállandója s nagyságrendű. Az a együtthatóval jellezett hőátadás ennél lényegesen lassúbb folyaatnak felel eg, ezért a legutóbbi egyenletben ne követünk el nagy hibát, ha a helyébe nullát írunk. Az így kapott kifejezést (8.5)-be helyettesítve kapjuk a reaktivitás időtől való függését: ρ t t d at a( t t ) () t = ρ A T () t = ρ A T e Ab ϕ( t ) e dt ρ Ab ϕ( t ) ahol figyelebe vettük, hogy (8.4) és (8.5) szerint ρ = ρ. ρ = ρ A T t Mivel int fent ondtuk ost elhanyagoljuk a késő neutronokat, (3.6a) alapján írhatjuk:, dϕ dt () t ρ( t) = β ϕ Λ ρ β Λ () t = ϕ() t Abϕ Λ ( t) t ( t ) ϕ dt. (8.6) 3 Egy atoerőű üzetana tehát necsak a reaktor kinetikáját egszabó ennyiségeknek, hane a hőtechnikai visszacsatolásoknak az iseretét is agában foglalja.

19 7 Bevezetjük a és t () t = ϕ( t ) ϕ x dt (8.7) dx ϕ y() t = ϕ() t = ϕ (8.8) dt jelöléseket. Ezzel (8.6) a x dt () t d ρ β Abϕ = Λ Λ x () t ( t) dx dt. (8.9) ásodrendű (ne-lineáris) differenciálegyenletté írható át. Mivel (8.7) szerint x(t) t- nek szigorúan onoton növekvő függvénye, y(t) tekinthető t helyett x függvényének is. (8.8)-ból egyszerűen következik: d x dt () t dy dy dx dy = = = y, dt dx dt dx ait (8.9)-be helyettesítve az egyszerű dy dx = ( γ x) γ (8.) egyenletre jutunk. Itt a következő jelöléseket vezettük be: γ γ Abϕ Λ = > ρ β = > Abϕ, (8.a). (8.b) Szintén (8.7)-ből és (8.8)-ból látható, hogy a (8.)-hoz tartozó kezdeti feltétel x() =, y() =. (8.)-at ennek figyelebevételével x szerint integráljuk: y dx dt x γ γ, ( x) = = + x ait t szerint tovább integrálva kapjuk:

20 73 ahol és t = x dx + γ γ x γ x > = γ x dx ( x x )( x x ), (8.) x = γ + γ + γ (8.3a) < x = γ γ + γ. (8.3b) (8.)-ben az integrandus az x < x < x tartoányban pozitív. Ebből azonban érteleszerűen csak a < x < x tartoány jön szóba. Mivel x x -re az integrandus és aga az integrál is végtelenné válik, fennáll lix t () t = x. (8.4) Mindezek figyelebevételével az integrál kiértékelhető, és végeredényben kapjuk: ahol és x () t = x x G = x e, γ t e > γ t + G γ = γ γ + γ. Ezt deriválva adódik a keresett végeredény: y () t dx = dt = x ( G + ) γ e γ t γ t ( e + G). (8.5) Ahhoz, hogy a kapott eredényeket értelezni tudjuk, képleteinkbe helyettesítsük be a paksi atoerőűre jellező száértékeket: c p =,3 Ws/(g C), M = 4 tonna, A = 3,4 5 / C, ϕ = 37 MW, Λ = 4 µs, b =,79 C/MWs, aivel (8.3)-ból, (8.)-ből és (8.3)-ból kapjuk, hogy Abϕ =,37/s, γ = 9,5/s,

21 74 ρ β ρ β ρ β γ = = = s, β =,7.,37,37 β,53 A 8.. ábra a ρ/β = 4 $ többletreaktivitásra vonatkozóan utatja a teljesítény egszaladását jellező y(t) függvényt. Ekkor γ = 5,68 s, γ = 55/s, x =,4 s, x =,9 s, G = 596. y(t ) t (s) 8.. ábra. A reaktor teljesítényének időfüggése egszaladáskor Az ábrán utatott [és (8.5) alatt általánosságban felírt] y(t) függvény a t = t ln G = γ ax =,66 s időpontban axiuot vesz fel, aelynek az értéke G + yax = xγ = 49. 4G (8.8)-ból és (8.4)-ből látszik, hogy a egszaladás teljes időtartaa alatt annyi teljesítény szabadul fel, int norális üzeben,4 s (= x ) alatt, tehát ne nagyon sok. Ai a egszaladásos üzezavarban súlyos következényekkel járhat, az az, hogy a teljesítény rövid idő alatt a névleges teljesítény sokszorosára (példánkban 6,6 s alatt 49-szeresére) fut fel, és ez ár a fűtőeleek sérülését okozhatja. Az üzezavar lefolyása és éretei erősen függnek a bevitt ρ reaktivitástól. Illusztrációképpen a 8.5. táblázatban különböző többletreaktivitásokra egadjuk az y(t) függvénynek ebből a szepontból legfontosabb jellezőit. Összefoglalásul egállapíthatjuk a következőket:

22 75 A Doppler-együttható negatív volta ne csak ellensúlyozza a lassú reaktivitásváltozások hatását, hane reaktivitásugrások esetében eg is állítja a teljesítény gyors növekedését. Eiatt jól tervezett atoerőűben ne képzelhető el robbanás. A egszaladási folyaat néhányszor s alatt lezajlik, és a felszabaduló többletenergia kicsi. A pillanatnyi teljesítény a névleges érték több ezerszerese lehet, ai károsíthatja a fűtőeleeket táblázat. A egszaladás jellezői a reaktivitás függvényében ρ/β γ (s ) x (s) t ax (s) y ax,5 89,9 57, ,79 37, ,57, ,35 6, ,4 3, ,7 9, ,6 6, Feladatok 8.. Hogyan következik a (8.) egyenlet a (6.33) képletből? ( pont) 8.. Hogyan következik a (8.) egyenlet a (6.49b) képletből? ( pont) 8.3. Mutassuk eg, hogy az elei cella L diffúziós hossza és a oderátor L diffúziós hossza között fennáll az L ( f ) L közelítő összefüggés! A levezetésben vegyük a fűtőele és a oderátor diffúzióállandóját azonosnak. Hogyan ódosul az összefüggés, ha egkülönböztetjük a cella és a oderátor diffúzióállandóját (D, illetve D )? (5 pont) 8.4. Mutassuk eg, hogy az elei cella τ Feri-kora és a oderátor τ Feri-kora között fennáll a τ Vcellaτ V közelítő összefüggés! A levezetésben vegyük a fűtőele és a oderátor diffúzióállandóját azonosnak, továbbá hanyagoljuk el a fűtőeleben bekövetkező lassulást. (5 pont) 8.5. Oldjuk eg a diffúzióegyenletet az elei cellára! Határfeltételek: () a fluxus deriváltja zérus a fűtőele középvonalában és a cella külső határán; () a fluxus folytonos a fűtőele és a oderátor határán; (3) az ára folytonos a fűtőele és a oderátor határán. A terikus csoport határán a q lassulási sűrűséget vegyük zérusnak a fűtőele belsejében, és tekintsük állandónak a oderátorban. ( pont) 8.6. A 7.. feladat egoldása alapján határozzuk eg az f terikus hasznosítási tényezőt! a) A egoldás alapján írjuk fel az f terikus hasznosítási tényezőt egadó képletet! (4 pont) b) Mi f határértéke fekete rúdra, vagyis aikor a fűtőele abszorpciós hatáskeresztetszete a végtelenhez tart? (3 pont) c) Lehet-e a száítást egyszerűsíteni, ha eleve egy fekete rúdból indulunk ki? (4 pont)

23 Mutassuk eg, hogy a hasadóanyag és a oderátor hoogén keverékében a hőtágulás ne változtatja eg a négyfaktor-forula η és f tényezőit! (5 pont) 8.8. Feltesszük, hogy egy hoogén reaktorban a fluxust a (6.44) képlet adja eg. A hasadóanyag abszorpciós hatáskeresztetszetét a σ ( v) = σ ( v ) v + c ( v v ) v képlet adja eg, ahol v a T referencia-hőérséklethez tartozó legvalószínűbb sebesség. A oderátor abszorpciós hatáskeresztetszete v -vel arányos. a) Száítsuk ki és c függvényében ábrázoljuk az abszorpciós csoportállandót! (5 pont) b) Száítsuk ki az f terikus hasadási tényezőt! (5 pont) c) Mekkora járulékot ad f hőérsékletfüggése a reaktivitás hőfoktényzőjéhez? (5 pont) 8.9. A (8.9) képlet felhasználásával vizsgáljuk eg és grafikusan ábrázoljuk, hogyan függ a Doppler-együttható az urán hőérsékletétől! ( pont) 8.. A 8.9. ábra utatja, hogyan függ a oderátor hőfoktényezője a bórkoncentrációtól. Értelezzük ezt a függést! (5 pont) 8.. Száítsuk ki a 8.5. táblázatban egadott ennyiségeket,5 $, 4,5 $ és 6 $ többletreaktivitásra! Hasonlítsuk össze grafikusan a kapott egszaladási görbéket! (5 pont) 8.. Hogyan lehet egy kísérleti reaktorban érni ρ értékét (itt T a oderátor hőérséklete)? Miért űködik a javasolt érési eljárás? Hogyan lehet egy energiaterelő reaktorban érni ρ értékét? Hasonlítsuk össze a két érési ódszert! ( pont)

Tiszta anyagok fázisátmenetei

Tiszta anyagok fázisátmenetei Tiszta anyagok fázisátenetei Fizikai kéia előadások 4. Turányi Taás ELTE Kéiai Intézet Fázisok DEF egy rendszer hoogén, ha () nincsenek benne akroszkoikus határfelülettel elválasztott részek és () az intenzív

Részletesebben

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése 1. Gyakorlat célja Fluidizált halaz jellezőinek érése A szecsés halaz tulajdonságainak eghatározása, a légsebesség-nyoásesés görbe és a luidizációs határsebesseg eghatározása. A érésekböl eghatározott

Részletesebben

TERMIKUS NEUTRONFLUXUS MEGHATÁROZÁSA AKTIVÁCIÓS MÓDSZERREL

TERMIKUS NEUTRONFLUXUS MEGHATÁROZÁSA AKTIVÁCIÓS MÓDSZERREL TERMIKUS NEUTRONFLUXUS MEGHATÁROZÁSA AKTIVÁCIÓS MÓDSZERREL 1. BEVEZETÉS Neutronsugárzás hatására bizonyos stabil eleekben agátalakulás egy végbe, és a keletkezett radioaktív terék aktivitása egfelelő szálálórendszer

Részletesebben

3. 1 dimenziós mozgások, fázistér

3. 1 dimenziós mozgások, fázistér Drótos G.: Fejezetek az eléleti echanikából 3. rész 3. dienziós ozgások, fázistér 3.. Az dienziós ozgások leírása, a fázistér fogala dienziós ozgás alatt egy töegpont olyan ozgását értjük ebben a jegyzetben,

Részletesebben

A szinuszosan váltakozó feszültség és áram

A szinuszosan váltakozó feszültség és áram A szinszosan váltakozó feszültség és ára. A szinszos feszültség előállítása: Egy téglalap alakú vezető keretet egyenletesen forgatnk szögsebességgel egy hoogén B indkciójú ágneses térben úgy, hogy a keret

Részletesebben

13. Román-Magyar Előolimpiai Fizika Verseny Pécs Kísérleti forduló május 21. péntek MÉRÉS NAPELEMMEL (Szász János, PTE TTK Fizikai Intézet)

13. Román-Magyar Előolimpiai Fizika Verseny Pécs Kísérleti forduló május 21. péntek MÉRÉS NAPELEMMEL (Szász János, PTE TTK Fizikai Intézet) 3. oán-magyar Előolipiai Fizika Verseny Pécs Kísérleti forduló 2. ájus 2. péntek MÉÉ NAPELEMMEL (zász János, PE K Fizikai ntézet) Ha egy félvezető határrétegében nok nyelődnek el, akkor a keletkező elektron-lyuk

Részletesebben

Fázisok. Fizikai kémia előadások 3. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. Fázisok

Fázisok. Fizikai kémia előadások 3. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. Fázisok Fázisok Fizikai kéia előadások 3. Turányi Taás ELTE Kéiai Intézet Fázisok DEF egy rendszer hoogén, ha () nincsenek benne akroszkoikus határfelülettel elválasztott részek és () az intenzív állaotjelzők

Részletesebben

Mérési útmutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika c. tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához

Mérési útmutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika c. tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VILLAMOS ENERGETIKA TANSZÉK Mérési útutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező eghatározása Az Elektrotechnika

Részletesebben

2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai

2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai Kéiai potenciál Fejezetek a fizikai kéiából 2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai A indennapi életben találkozunk olyan kifejezésekkel, int fagyás, forrás, párolgás, stb. Mint a kifejezésekből

Részletesebben

Rugalmas megtámasztású merev test támaszreakcióinak meghatározása I. rész

Rugalmas megtámasztású merev test támaszreakcióinak meghatározása I. rész Rugalas egtáasztású erev test táaszreakióinak eghatározása I. rész Bevezetés A következő, több dolgozatban beutatott vizsgálataink tárgya a statikai / szilárdságtani szakirodalo egyik kedvene. Ugyanis

Részletesebben

Néhány mozgás kvantummechanikai tárgyalása

Néhány mozgás kvantummechanikai tárgyalása Néhány ozgás kvantuechanikai tárgyalása Mozzanatok: A Schrödinger-egyenlet felírása ĤΨ EΨ Hailton-operátor egállapítása a kinetikus energiaoperátor felírása, vagy 3 dienziós ozgásra, Descartes-féle koordinátarendszerben

Részletesebben

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése Használati-elegvíz készítő nakollektoros rendszer éretezése Kiindulási adatok: A éretezendő létesítény jellege: Családi ház Melegvíz felhasználók száa: n 6 fő Szeélyenkénti elegvíz fogyasztás: 1 50 liter/fő.na

Részletesebben

Általános Kémia. Dr. Csonka Gábor 1. Gázok. Gázok. 2-1 Gáznyomás. Barométer. 6-2 Egyszerű gáztörvények. Manométer

Általános Kémia. Dr. Csonka Gábor 1. Gázok. Gázok. 2-1 Gáznyomás. Barométer. 6-2 Egyszerű gáztörvények. Manométer Gázok -1 Gáznyoás - Egyszerű gáztörvények -3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet -4 tökéletes gáz egyenlet alkalazása -5 Gáz halazállapotú reakciók -6 Gázkeverékek

Részletesebben

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás Mágneses oentu, ágneses szuszceptibilitás A olekuláknak (atooknak, ionoknak) elektronszerkezetüktől függően lehet állandóan eglévő, azaz peranens ágneses oentua (ha van bennük párosítatlan elektron, azaz

Részletesebben

Klasszikus Fizika Laboratórium V.mérés. Fajhő mérése. Mérést végezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE. Mérés időpontja:

Klasszikus Fizika Laboratórium V.mérés. Fajhő mérése. Mérést végezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE. Mérés időpontja: Klasszikus Fizika Laboratóriu V.érés Fajhő érése Mérést égezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE Mérés időpontja: 2012.10.11. 1. Mérés röid leírása A érés során egy inta fajhőjét kellett eghatározno. Ezt legkönnyebben

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése

2. Rugalmas állandók mérése . Rugalas állandók érése PÁPICS PÉTER ISTVÁN csillagász, 3. évfolya 00.10.7. Beadva: 00.1.1. 1. A -ES, AZAZ AZ ABLAK FELLI MÉRHELYEN MÉRTEM. Ezen a laboron a férudak Young-oduluszát értük, pontosabban

Részletesebben

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz A fotonok az elektromágneses sugárzás hordozó részecskéi. Spinkvantumszámuk S=, tehát kvantumstatisztikai szempontból bozonok. Fotonoknak habár a spinkvantumszámuk,

Részletesebben

1. A hőszigetelés elmélete

1. A hőszigetelés elmélete . A hőszigetelés elélete.. A hővezetés... A hővezetés alapjai A hővezetési száítások előtt bizonyos előfeltételeket el kell fogadnunk. Feltételezzük, hogy a hőt vezető test két oldalán fellépő hőfokkülönbség

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 08 ÉRESÉGI VIZSGA 008. ájus 4. FIZIKA KÖZÉPSZINŰ ÍRÁSBELI ÉRESÉGI VIZSGA JAVÍÁSI-ÉRÉKELÉSI ÚMUAÓ OKAÁSI ÉS KULURÁLIS MINISZÉRIUM A dolgozatokat az útutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

Egyfázisú aszinkron motor

Egyfázisú aszinkron motor AGISYS Ipari Keverés- és Hajtástecnika Kft. Egyfázisú aszinkron otor 1 Egy- és árofázisú otorok főbb jellegzetességei 1.1 Forgórész A kalickás aszinkron otorok a forgórész orony alakjának kialakításától

Részletesebben

A hajlított fagerenda törőnyomatékának számításáról II. rész

A hajlított fagerenda törőnyomatékának számításáról II. rész A ajlított fagerenda törőoatékának száításáról II. rész Bevezetés Az I. részben egbeszéltük a úzásra ideálisan rugalas, oásra ideálisan rugalas - tökéletesen képléke aag - odell alapján álló törőoaték

Részletesebben

- III. 1- Az energiakarakterisztikájú gépek őse a kalapács, melynek elve a 3.1 ábrán látható. A kalapácsot egy m tömegű, v

- III. 1- Az energiakarakterisztikájú gépek őse a kalapács, melynek elve a 3.1 ábrán látható. A kalapácsot egy m tömegű, v - III. 1- ALAKÍTÁSTECHNIKA Előadásjegyzet Prof Ziaja György III.rész. ALAKÍTÓ GÉPEK Az alakítási folyaatokhoz szükséges erőt és energiát az alakító gépek szolgáltatják. Az alakképzés többnyire az alakító

Részletesebben

Feladatok Differenciálegyenletek II. témakörhöz. 1. Határozzuk meg a következő elsőrendű lineáris differenciálegyenletek általános megoldását!

Feladatok Differenciálegyenletek II. témakörhöz. 1. Határozzuk meg a következő elsőrendű lineáris differenciálegyenletek általános megoldását! Feladatok Differenciálegyenletek II. témakörhöz 1. Határozzuk meg a következő elsőrendű lineáris differenciálegyenletek általános megoldását! (a) (b) 2. Tekintsük az differenciálegyenletet. y y = e x.

Részletesebben

1. Híg karbamid-oldat fagyáspontcsökkenésének meghatározása. Előkészítő előadás

1. Híg karbamid-oldat fagyáspontcsökkenésének meghatározása. Előkészítő előadás 1. Híg karbaid-oldat fagyáspontcsökkenésének eghatározása Előkészítő előadás 2018.02.12. Alapfogalak A fagyáspontcsökkenés: híg oldatok fagyáspontja indig alacsonyabb, int a tiszta oldószeré. A fagyáspontcsökkenés

Részletesebben

1. Az adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben.

1. Az adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. 1 1. z adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb eleel, a legegyszerűbben. F függvény 4 változós. MEGOLÁS: legegyszerűbb alak egtalálása valailyen egyszerűsítéssel lehetséges algebrai,

Részletesebben

Enzimaktivitás szabályozása

Enzimaktivitás szabályozása 2017. 03. 12. Dr. Tretter László, Dr. olev rasziir Enziaktivitás szabályozása 2017. árcius 13/16. Mit kell tudni az előadás után: 1. Reverzibilis inhibitorok kinetikai jellezői és funkcionális orvosbiológiai

Részletesebben

Technológiai tervezés Oktatási segédlet

Technológiai tervezés Oktatási segédlet Miskolci Egyete Gépészérnöki és Inforatikai Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Technológiai tervezés Oktatási segédlet Műveleti éretek és ráhagyások eghatározása. Miskolc, 009 Összeállította: Dr. Maros

Részletesebben

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája M A TTA? Ujfalussy Balázs degsejtek biofizikája Második rész A nyugali potenciál A sorozat előző cikkében nekiláttunk egfejteni az idegrendszer alapjelenségeit. Az otivált bennünket, hogy a száítógépeink

Részletesebben

Szemcsés szilárd anyag porozitásának mérése. A sűrűség ismert definíciója szerint meghatározásához az anyag tömegét és térfogatát kell ismernünk:

Szemcsés szilárd anyag porozitásának mérése. A sűrűség ismert definíciója szerint meghatározásához az anyag tömegét és térfogatát kell ismernünk: Szecsés szilárd anyag porozitásának érése. Eléleti háttér A vegyipar alapanyagainak és terékeinek több int fele szilárd szecsés, ún. ölesztett anyag. Alapanyag pl. a szén, szilikonok, szees terények stb.,

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 6 VI KOmPLEX SZÁmOk 1 A komplex SZÁmOk HALmAZA A komplex számok olyan halmazt alkotnak amelyekben elvégezhető az összeadás és a szorzás azaz két komplex szám összege és szorzata

Részletesebben

Perturbációk elméleti és kísérleti vizsgálata a BME Oktatóreaktorán

Perturbációk elméleti és kísérleti vizsgálata a BME Oktatóreaktorán Perturbációk elméleti és kísérleti vizsgálata a BME Oktatóreaktorán Horváth András, Kis Dániel Péter, Szatmáry Zoltán XV. Nukleáris Technikai Szimpózium 2016. december 8-9. Paks, Erzsébet Nagyszálloda

Részletesebben

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.)

(Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) Egyenáramú gépek (Az 1. példa adatai Uray-Szabó: Elektrotechnika c. (Nemzeti Tankönyvkiadó) könyvéből vannak.) 1. Párhuzamos gerjesztésű egyenáramú motor 500 V kapocsfeszültségű, párhuzamos gerjesztésű

Részletesebben

Függvények vizsgálata

Függvények vizsgálata Függvények vizsgálata ) Végezzük el az f ) = + polinomfüggvény vizsgálatát! Értelmezési tartomány: D f = R. Zérushelyek: Próbálgatással könnyen adódik, hogy f ) = 0. Ezután polinomosztással: + ) / ) =

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny 2016/17. tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:...

Bor Pál Fizikaverseny 2016/17. tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:... Bor Pál Fizikaverseny 2016/17. tanév DÖNTŐ 2017. április 22. 8. évfolya Versenyző neve:... Figyelj arra, hogy ezen kívül ég a további lapokon is fel kell írnod a neved! Iskola:... Felkészítő tanár neve:...

Részletesebben

Sugárzásmérés Geiger-Müller számlálóval Purdea András Bartók Béla Elméleti Liceum

Sugárzásmérés Geiger-Müller számlálóval Purdea András Bartók Béla Elméleti Liceum Sugárzásérés Geiger-Müller szálálóval Purdea András Bartók Béla Eléleti Liceu 1. Bevezetés Úgy fogta neki a sugárzáséréshez, hogy kellett készítsek a fizika labornak egy Geiger-Müller Szálálót. A Rádótechnika

Részletesebben

Hullámtan. A hullám fogalma. A hullámok osztályozása.

Hullámtan. A hullám fogalma. A hullámok osztályozása. Hullátan A hullá fogala. A hulláok osztályozása. Kísérletek Kis súlyokkal összekötött ingasor elején keltett rezgés átterjed a többi ingára is [0:6] Kifeszített guikötélen keltett zavar végig fut a kötélen

Részletesebben

A szállítócsigák néhány elméleti kérdése

A szállítócsigák néhány elméleti kérdése A szállítócsigák néhány eléleti kédése DR BEKŐJÁOS GATE Géptani Intézet Bevezetés A szállítócsigák néhány eléleti kédése A tanulány tágya az egyik legégebben alkalazott folyaatos üzeűanyagozgató gép a

Részletesebben

A mágneses kölcsönhatás

A mágneses kölcsönhatás TÓTH A.: Mágneses erőtér/1 (kibővített óravázlat) 1 A ágneses kölcsönhatás Azt a kölcsönhatást, aelyet később ágnesesnek neveztek el, először bizonyos ásványok darabjai között fellépő a gravitációs és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Áramlástani alaptörvények. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Áramlástani alaptörvények. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Áralástani alaptörények A köetelényodul egneezése: Kőolaj- és egyipari géprendszer üzeeltetője és egyipari technikus feladatok A köetelényodul száa: 07-06 A tartaloele azonosító száa és célcsoportja:

Részletesebben

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015.

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015. Gyakorlati útmutató a tárgyhoz Fekete Ferenc 5. gyakorlat Széchenyi István Egyetem, 015. 1. ásodrendű hatások közelítő számítása A következőkben egy, a statikai vizsgálatoknál másodrendű hatások közelítő

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 81 ÉRETTSÉGI VIZSGA 9. ájus 1. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útutató utasításai szerint,

Részletesebben

Differenciálegyenletek numerikus integrálása április 9.

Differenciálegyenletek numerikus integrálása április 9. Differenciálegyenletek numerikus integrálása 2018. április 9. Differenciálegyenletek Olyan egyenletek, ahol a megoldást függvény alakjában keressük az egyenletben a függvény és deriváltjai szerepelnek

Részletesebben

Határozatlan integrál (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

Határozatlan integrál (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Határozatlan integrál () First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. Az összetett függvények integrálására szolgáló egyik módszer a helyettesítéssel való integrálás. Az idevonatkozó tétel pontos

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

a) Az első esetben emelési és súrlódási munkát kell végeznünk: d A

a) Az első esetben emelési és súrlódási munkát kell végeznünk: d A A 37. Mikola Sándor Fizikaverseny feladatainak egoldása Döntő - Gináziu 0. osztály Pécs 08. feladat: a) Az első esetben eelési és súrlódási unkát kell végeznünk: d W = gd + μg cos sin + μgd, A B d d C

Részletesebben

VEGYIPARI ALAPISMERETEK

VEGYIPARI ALAPISMERETEK Vegyipari alapiseretek eelt szint 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. ájus 6. VEGYIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Differenciálegyenletek. Vajda István március 4.

Differenciálegyenletek. Vajda István március 4. Analízis előadások Vajda István 2009. március 4. Függvényegyenletek Definíció: Az olyan egyenleteket, amelyekben a meghatározandó ismeretlen függvény, függvényegyenletnek nevezzük. Függvényegyenletek Definíció:

Részletesebben

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Zsigmond Anna Julia Fizika MSc I. Mérés vezet je: Horváth Ákos Mérés dátuma: 2010. október 21. Leadás dátuma: 2010. november 8. 1 1. Bevezetés A mérés

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapiseretek középszint 081 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS BIOMATEMATIKA ELŐADÁS 3. Hibaszámítás, lineáris regresszió Debreceni Egyetem, 2015 Dr. Bérczes Attila, Bertók Csanád A diasor tartalma 1 Hibaszámítás Hibák fajtái, definíciók Abszolút, relatív, öröklött

Részletesebben

Reakciókinetika és katalízis

Reakciókinetika és katalízis Reakciókinetika és katalízis k 4. előadás: 1/14 Különbségek a gázfázisú és az oldatreakciók között: 1 Reaktáns molekulák által betöltött térfogat az oldatreakciónál jóval nagyobb. Nincs akadálytalan mozgás.

Részletesebben

Azonos és egymással nem kölcsönható részecskékből álló kvantumos rendszer makrókanónikus sokaságban.

Azonos és egymással nem kölcsönható részecskékből álló kvantumos rendszer makrókanónikus sokaságban. Kvantum statisztika A kvantummechanika előadások során már megtanultuk, hogy az anyagot felépítő részecskék nemklasszikus, hullámtulajdonságokkal is rendelkeznek aminek következtében viselkedésük sok szempontból

Részletesebben

Matematika III előadás

Matematika III előadás Matematika III. - 2. előadás Vinczéné Varga Adrienn Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Előadáskövető fóliák Vinczéné Varga Adrienn (DE-MK) Matematika III. 2016/2017/I 1 / 23 paramétervonalak,

Részletesebben

Konvexitás, elaszticitás

Konvexitás, elaszticitás DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSAI Konveitás, elaszticitás Tanulási cél A másodrendű deriváltat vizsgálva milyen következtetéseket vonhatunk le a üggvény konveitására vonatkozóan. Elaszticitás ogalmának

Részletesebben

Határozott integrál és alkalmazásai

Határozott integrál és alkalmazásai Határozott integrál és alkalmazásai 5. május 5.. Alapfeladatok. Feladat: + d = Megoldás: Egy határozott integrál kiszámolása a feladat. Ilyenkor a Newton-Leibniz-tételt használhatjuk, mely azt mondja ki,

Részletesebben

XXIII. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 2013. M E G O L D Á S A I ELSŐ FORDULÓ. A TESZTFELADATOK MEGOLDÁSAI (64 pont) 1. H I I I 2.

XXIII. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 2013. M E G O L D Á S A I ELSŐ FORDULÓ. A TESZTFELADATOK MEGOLDÁSAI (64 pont) 1. H I I I 2. XXIII. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 01. ELSŐ FORDULÓ M E G O L D Á S A I A TESZTFELADATOK MEGOLDÁSAI (64 pont) 1. H I I I. H H I H. H I H 4. I H H 5. H I I 6. H I H 7. I I I I 8. I I I 9.

Részletesebben

Egy újabb látószög - feladat

Egy újabb látószög - feladat 1 Egy újabb látószög - feladat A feladat Adott az O középpontú, R sugarú körön az α szöggel jellemzett P pont. Határozzuk meg, hogy mekkora ϑ szög alatt látszik a P pontból a vízszintes átmérő - egyenes

Részletesebben

valós számot tartalmaz, mert az ilyen részhalmazon nem azonosság.

valós számot tartalmaz, mert az ilyen részhalmazon nem azonosság. 2. Közönséges differenciálegyenlet megoldása, megoldhatósága Definíció: Az y függvényt a valós számok H halmazán a közönséges differenciálegyenlet megoldásának nevezzük, ha az y = y(x) helyettesítést elvégezve

Részletesebben

Differenciálegyenletek numerikus megoldása

Differenciálegyenletek numerikus megoldása a Matematika mérnököknek II. című tárgyhoz Differenciálegyenletek numerikus megoldása Fokozatos közeĺıtés módszere (1) (2) x (t) = f (t, x(t)), x I, x(ξ) = η. Az (1)-(2) kezdeti érték probléma ekvivalens

Részletesebben

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája Első rész

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája Első rész Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája Első rész MI A TITA? Ez a négyrészes sorozat azt a célt szolgálja, hogy az idegsejtek űködéséről ateatikai, fizikai odellekkel alkossunk képet középiskolás iseretekre

Részletesebben

Maghasadás (fisszió)

Maghasadás (fisszió) http://www.etsy.com Maghasadás (fisszió) 1939. Hahn, Strassmann, Meitner neutronbesugárzásos kísérletei U magon új reakciótípus (maghasadás) Azóta U, Th, Pu (7 izotópja) hasadási sajátságait vizsgálták

Részletesebben

Forogj! Az [ 1 ] munkában találtunk egy feladatot, ami beindította a HD - készítési folyamatokat. Eredményei alább olvashatók. 1.

Forogj! Az [ 1 ] munkában találtunk egy feladatot, ami beindította a HD - készítési folyamatokat. Eredményei alább olvashatók. 1. 1 Forogj! Az [ 1 ] munkában találtunk egy feladatot, ami beindította a HD - készítési folyamatokat. Eredményei alább olvashatók. 1. Feladat Egy G gépkocsi állandó v 0 nagyságú sebességgel egyenes úton

Részletesebben

Kalkulus I. gyakorlat Fizika BSc I/1.

Kalkulus I. gyakorlat Fizika BSc I/1. . Ábrázoljuk a következő halmazokat a síkon! {, y) R 2 : + y < }, b) {, y) R 2 : 2 + y 2 < 4}, c) {, y) R 2 : 2 + y 2 < 4, + y < }, {, y) R 2 : + y < }. Kalkulus I. gyakorlat Fizika BSc I/.. gyakorlat

Részletesebben

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata Szegedi Tudoányegyete Gazdaságtudoányi Kar Közgazdaságtudoányi Doktori Iskola A ultikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós odellekben A PETRES-féle Red-utató vizsgálata Doktori értekezés tézisei

Részletesebben

A mérési eredmény megadása

A mérési eredmény megadása A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk meg: a determinisztikus és a véletlenszerű

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

Matematika A1a Analízis

Matematika A1a Analízis B U D A P E S T I M Ű S Z A K I M A T E M A T I K A É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I I N T É Z E T E G Y E T E M Matematika A1a Analízis BMETE90AX00 Differenciálhatóság H607, EIC 2019-03-14 Wettl

Részletesebben

Hőmérsékleti sugárzás

Hőmérsékleti sugárzás Ideális fekete test sugárzása Hőmérsékleti sugárzás Elméleti háttér Egy ideális fekete test leírható egy egyenletes hőmérsékletű falú üreggel. A fala nemcsak kibocsát, hanem el is nyel energiát, és spektrális

Részletesebben

Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont)

Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont) Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont) 1. "Az olyan rendszereket, amelyek határfelülete a tömegáramokat megakadályozza,... rendszernek nevezzük" (1) 2. "Az olyan rendszereket,

Részletesebben

Az enzimkinetika alapjai

Az enzimkinetika alapjai 217. 2. 27. Dr. olev rasziir Az enziinetia alapjai 217. árcius 6/9. Mit ell tudni az előadás után: 1. 2. 3. 4. 5. Miért van szüség inetiai odellere? A Michaelis-Menten odell feltételrendszere A inetiai

Részletesebben

3. Lineáris differenciálegyenletek

3. Lineáris differenciálegyenletek 3. Lineáris differenciálegyenletek A közönséges differenciálegyenletek két nagy csoportba oszthatók lineáris és nemlineáris egyenletek csoportjába. Ez a felbontás kicsit önkényesnek tűnhet, a megoldásra

Részletesebben

Atomenergetikai alapismeretek

Atomenergetikai alapismeretek Atomenergetikai alapismeretek 5/2. előadás: Atomreaktorok Prof. Dr. Aszódi Attila Egyetemi tanár, BME Nukleáris Technikai Intézet Budapest, 2019. március 5. Hasadás, láncreakció U-235: termikus neutronok

Részletesebben

Rugalmas láncgörbe alapvető összefüggések és tudnivalók I. rész

Rugalmas láncgörbe alapvető összefüggések és tudnivalók I. rész Rugalmas láncgörbe alapvető összefüggések és tudnivalók I rész evezetés rugalmas láncgörbe magyar nyelvű szakirodalma nem túl gazdag Egy viszonylag rövid ismertetés található [ 1 ] - ben közönséges ( azaz

Részletesebben

17. Diffúzió vizsgálata

17. Diffúzió vizsgálata Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.11.24. A beadás dátuma: 2011.12.04. A mérés száma és címe: 17. Diffúzió vizsgálata A mérést végezte: Németh Gergely Értékelés: Elméleti háttér Mi is

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0,

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0, Feladatok az 5. hétre. Eredményekkel és kidolgozott megoldásokkal. Oldjuk meg az alábbi másodrend lineáris homogén d.e. - et, tudva, hogy egy megoldása az y = x! x y xy + y = 0.. Oldjuk meg a következ

Részletesebben

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 12. Regresszió- és korrelációanaĺızis Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision

Részletesebben

Numerikus integrálás

Numerikus integrálás Közelítő és szimbolikus számítások 11. gyakorlat Numerikus integrálás Készítette: Gelle Kitti Csendes Tibor Somogyi Viktor Vinkó Tamás London András Deák Gábor jegyzetei alapján 1. Határozatlan integrál

Részletesebben

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját!

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Taylor-polinomok 205. április.. Alapfeladatok. Feladat: Írjuk fel az fx) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Megoldás: A feladatot kétféle úton is megoldjuk. Az els megoldásban induljunk el

Részletesebben

Diszkréten mintavételezett függvények

Diszkréten mintavételezett függvények Diszkréten mintavételezett függvények A függvény (jel) értéke csak rögzített pontokban ismert, de köztes pontokban is meg akarjuk becsülni időben mintavételezett jel pixelekből álló műholdkép rácson futtatott

Részletesebben

2.4.29. OMEGA-3-SAVAKBAN GAZDAG ZSÍROS OLAJOK ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE

2.4.29. OMEGA-3-SAVAKBAN GAZDAG ZSÍROS OLAJOK ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE 2.4.29. Oega-3-savakban gazdag zsíros olajok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0-0/2008:20429 javított 6.0 2.4.29. OMEG-3-SVKBN GZDG ZSÍROS OLJOK ZSÍRSVÖSSZETÉTELE eghatározás alkalazható EPS- és DHS-tartalo kvantitatív

Részletesebben

Gauss-Jordan módszer Legkisebb négyzetek módszere, egyenes LNM, polinom LNM, függvény. Lineáris algebra numerikus módszerei

Gauss-Jordan módszer Legkisebb négyzetek módszere, egyenes LNM, polinom LNM, függvény. Lineáris algebra numerikus módszerei A Gauss-Jordan elimináció, mátrixinvertálás Gauss-Jordan módszer Ugyanazzal a technikával, mint ahogy a k-adik oszlopban az a kk alatti elemeket kinulláztuk, a fölötte lévő elemeket is zérussá lehet tenni.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Valós változós valós értékű függvények... 2

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Valós változós valós értékű függvények... 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... Valós változós valós értékű függvények... Hatványfüggvények:... Páratlan gyökfüggvények:... Páros gyökfüggvények... Törtkitevős függvények (gyökfüggvények hatványai)...

Részletesebben

1. Gauss-eloszlás, természetes szórás

1. Gauss-eloszlás, természetes szórás 1. Gauss-eloszlás, természetes szórás A Gauss-eloszlásnak megfelelő függvény: amely egy σ szélességű, µ középpontú, 1-re normált (azaz a teljes görbe alatti terület 1) görbét ír le. A természetben a centrális

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek X.

Egyenletek, egyenlőtlenségek X. Egyenletek, egyenlőtlenségek X. DEFINÍCIÓ: (Logaritmus) Ha egy pozitív valós számot adott, 1 - től különböző pozitív alapú hatvány alakban írunk fel, akkor ennek a hatványnak a kitevőjét logaritmusnak

Részletesebben

Légfékrendszer szimulációja fix lépésközzel

Légfékrendszer szimulációja fix lépésközzel Járűipari innováció Légfékrendszer sziulációja fix lépésközzel Baldauf András gyakornok Knorr-Brese Fékrendszerek Kft. Hankovszki Zoltán PhD-hallgató BME, Gépjárűvek Tanszék Kovács Roland fejlesztési csoportvezető

Részletesebben

1. feladatsor, megoldások. y y = 0. y h = C e x

1. feladatsor, megoldások. y y = 0. y h = C e x 1. feladatsor, megoldások 1. Ez egy elsőrendű diffegyenlet, először a homogén egyenlet megoldását keressük meg, majd partikuláris megoldást keresünk: y y = 0 Ez pl. egy szétválasztható egyenlet, melynek

Részletesebben

2012 február 7. (EZ CSAK A VERSENY UTÁN LEGYEN LETÖLTHETŐ!!!)

2012 február 7. (EZ CSAK A VERSENY UTÁN LEGYEN LETÖLTHETŐ!!!) 1 A XXII. Öveges József fizika tanulányi verseny első fordulójának feladatai és azok egoldásának pontozása 2012 február 7. (EZ CSAK A VERSENY UTÁN LEGYEN LETÖLTHETŐ!!!) 1. Egy odellvasút ozdonya egyenletesen

Részletesebben

Az R forgató mátrix [ 1 ] - beli képleteinek levezetése: I. rész

Az R forgató mátrix [ 1 ] - beli képleteinek levezetése: I. rész Az R forgató mátri [ ] - beli képleteinek levezetése: I rész Az [ ] forrás kötetében a ( 49 ), ( 50 ) képletek nyilván mint közismertek nem lettek levezetve Minthogy az ottani további számítások miatt

Részletesebben

KÚPKERÉKPÁR TERVEZÉSE

KÚPKERÉKPÁR TERVEZÉSE MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK III. c. tantárgyhoz KÚPKERÉKPÁR TERVEZÉSE Összeállította: Dr. Szente József egyetei docens Miskolc, 007. Geoetriai száítások. A kiskerék

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédeli-vízgazdálkodási alaiseretek közészint Javítási-értékelési útutató 141 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. október 13. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA

Részletesebben

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban?

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? 6. Függvények I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? f x g x cos x h x x ( ) sin x (A) Az f és a h. (B) Mindhárom. (C) Csak az f.

Részletesebben

Oktatási Hivatal. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 05/06. tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny ásodik forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA Javítási-értékelési útutató. feladat: Vékony, nyújthatatlan fonálra M töegű, R sugarú karikát

Részletesebben

Reakciókinetika és katalízis

Reakciókinetika és katalízis Reakciókinetika és katalízis 5. előadás: /22 : Elemi reakciók kapcsolódása. : Egy reaktánsból két külön folyamatban más végtermékek keletkeznek. Legyenek A k b A kc B C Írjuk fel az A fogyására vonatkozó

Részletesebben

Első magreakciók. Targetmag

Első magreakciók. Targetmag Magreakciók 7 N 14 17 8 7 N(, p) 14 O 17 8 O Első magreakciók p Targetmag 30 Al n P 27 13, 15. Megmaradási elvek: 1. a nukleonszám 2. a töltés megmaradását. 3. a spin, 4. a paritás, 5. az impulzus, 6.

Részletesebben

5. fejezet. Differenciálegyenletek

5. fejezet. Differenciálegyenletek 5. fejezet Differenciálegyenletek 5.. Differenciálegyenletek 5... Szeparábilis differenciálegyenletek 5.. Oldjuk meg az alábbi differenciálegyenleteket, és ábrázoljunk néhány megoldást. a) y = x. b) y

Részletesebben

1000 forintos adósságunkat, de csak 600 forintunk van. Egyetlen lehetőségünk, hogy a

1000 forintos adósságunkat, de csak 600 forintunk van. Egyetlen lehetőségünk, hogy a A merész játékok stratégiája A következő problémával foglalkozunk: Tegyük fel, hogy feltétlenül ki kell fizetnünk 000 forintos adósságunkat, de csak 600 forintunk van. Egyetlen lehetőségünk, hogy a még

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

3.3.3. Ragasztott kötések

3.3.3. Ragasztott kötések 3.3.3. Ragasztott kötések A ragasztott kötéseket azonos, vagy különböző anyagok, féek és neféek kötésére használjuk. Előnyei: Sokoldalúan használható: fé-, űanyag, keráia, bőr, fa, üveg azaz szinte inden

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben