Alap mozgás készségek fejlesztése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alap mozgás készségek fejlesztése"

Átírás

1 FEJLESZTÕ INGYENE Együttmûködött: Dél Afrikai Stellenbosch Egyetem Sport és Teljesítmény Tudományi kara Alap mozgás készségek fejlesztése S

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetô Hogyan használjuk az YBike programot YBike alapvetô mozgáskészségek tesztje YBike gyakorlatok és játékok Összefoglalás A GYERMEKEINK JÖVÔJE JÓ BEFEKTETÉS További információkért kérjük, látogasson el honlapunkra:

3 3. Bevezetés Az óvodáskorú gyermekek életüknek abban a fejlôdési szakaszában vannak, amikor azoknak az alapvetô mozgáskészségeknek a fejlôdése és kifinomulása történik, amelyek a jövôbeli mozgási képességek alapjául szolgálnak. Ezen alap motoros képességek kifejlôdése elengedhetetlen az iskolaérettség eléréséhez, illetve az iskolai követelmények tejesítéséhez. Az optimális fejlettségi szint eléréséhez minden gyermeknek számos fizikai tevékenységre van szüksége és különbözô mozgásformákat kell gyakorolnia. A gyermekek fejlôdésével foglalkozó szakemberek közül sokan azon a véleményen vannak, hogy a gyermekek többsége nem mozog eleget, így nem fejlôdnek ki megfelelô mértékben az egyensúlyi és koordinációs készségei. Ezen készségek hiánya összefüggésbe hozható azzal a ténnyel, hogy a játszótéri sérülések száma megnövekedett. Az YBike Fejlesztô Program a maga nemében az elsô, és abból a célból került kidolgozásra, hogy motoros készségek fejlôdését elôsegítse, és ösztönözze a gyermekeket, hogy aktívan részt vegyenek olyan szórakoztató gyakorlatokban, amelyek biztosítják számukra a lehetôséget az alapvetô mozgásformák gyakorlására. Az YBike Fejlesztô programot más tevékenységekkel kombinálva ajánlott végezni (pl. gurulás, ugrás, futás), amelyek elengedhetetlenek valamennyi alapvetô motoros készség kiegyensúlyozott fejlôdéséhez. Önnek kell megválasztania a különbözô gyakorlatok megfelelô nehézségi fokát a gyermekek számára úgy, hogy a feladat mindig kihívást jelentsen, de ugyanakkor sikeresen végre tudják hajtani az adott gyakorlatot. Mindig gondoskodjon a biztonságról az YBike használata során, de ne vessen gátat a gyermekek kreativitásának. A gyakorlatok során idôt kell hagyni a gyermekeknek, hogy felfedezhessék saját környezetüket az YBike használata közben. A gyakorlatok változtathatóak az egyéni igényeknek megfelelôen, illetve új gyakorlatokat is ki lehet találni az YBike bringákkal.

4 4. Hogyan használjuk az YBike programot? 1. lépés Ismerkedjen a kézikönyvben említett teszt gyakorlatokkal. Ellenôrizze, hogy minden eszköz rendelkezésére áll-e a tesztek elvégzéséhez. 2. lépés Válassza ki a gyermekek életkorának megfelelô eszközöket. Használja a mellékelt táblázatot a gyermekek eredményeinek rögzítésére. 3. lépés Készítsen feljegyzést minden egyes gyermek teljesítményérôl a mellékelt táblázatokat használva. 4. lépés Végeztesse el a gyakorlatokat (az ajánlott idô kb. 2 hét az összes gyakorlat elvégzésére). Legjobb, ha a gyermekek minden nap gyakorolják a nagy motoros mozgásokat. Hetente kétszer legalább 30 perc gyakorlás ajánlott az YBike bringákkal. 5. lépés 2 hét után vizsgálja meg, hogy mennyit fejlôdött a gyermekek mozgás készsége az alapvetô nagy motoros mozgásokban 6. lépés Készítsen feljegyzést minden egyes gyermek teljesítményérôl a mellékelt táblázatokat használva. 7. lépés Adjon jutalom kártyát minden gyereknek teljesítményük elismerésére, illetve a szülôk tájékoztatása céljából a program végén.

5 5. Y-Bike alapvetô mozgáskészségek tesztje Az alábbi tesztek bizonyos alapvetô készségek ellenôrzése céljából lettek kifejlesztve, hogy a gyermekek fejlôdése nyomon követhetô legyen. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a tesztek nem ajánlottak átfogó motoros képességek vizsgálatára, diagnosztikai célokra nem alkalmasak. Fontos tudnivalók a vizsgálat közben: A teszt megkezdése elôtt készítse elô a terepet, és biztosítsa a szükséges felszerelést, eszközöket. Gyôzôdjön meg róla, hogy elég hely áll rendelkezésre az egyes feladatok elvégzéséhez. Például az egyensúlyozó feladat végrehajtásához célszerû olyan helyet választani, melynek közelében nincs fal, vagy szék amire esetleg a gyerekek támaszkodhatnak. Gyôzôdjön meg róla, hogy a gyerekek megértették, mi a feladat. Gondoskodjon róla, hogy a feladatokat vidám hangulatban végezzék a gyerekek. Ne mondja meg nekik, hogy a gyakorlatokat szintfelmérés céljából végzik. Soha ne erôltesse, hogy a gyerekek végrehajtsanak egy-egy feladatot, ehelyett inkább kedvesen bátorítsa ôket. A tesztgyakorlatokat mutassa be a gyerekeknek. Ügyeljen, hogy a bemutatásnál helyesen hajtsa végre a mozdulatsorokat, mivel a gyerekek azt fogják utánozni. Ha nem tudja megfelelôen bemutatni a gyakorlatokat, inkább hívjon valakit segítségül, aki helyesen végre tudja hajtani a gyakorlatokat. Olyan környezetet teremtsen, hogy a gyermekek a tôlük elvárható legjobb teljesítményt tudják nyújtani, ezért érdemes egy csendes, zavaró tényezôktôl mentes helyszínt választani. Utasításaival bátorítsa a gyerekeket nagyobb teljesítmény elérésére, pl. mutasd meg mekkorát tudsz ugrani! A tesztfeladatokat mezítláb kell elvégezni, a felesleges ruhadarabokat le kell vetni (pl. kabát), hogy ne akadályozzák a gyakorlatok végrehajtását. Biztosítson akadálymentes, biztonságos környezetet. Minden olyan dolgot el kell távolítani a helyszínrôl, ami balesetet okozhat. Az egyensúlygyakorlatok végrehajtása során maradjon a gyermekek közelében, felkészülve arra, hogy esetleg eleshetnek. Minden gyermek számára biztosítson három lehetôséget, hogy megpróbálhassák az egyes feladatokat. Ha az elsô vagy második próbálkozás során hibásan hajtják végre a feladatokat, emlékezesse ôket a helyes technikára. Elôfordulhat, hogy egy-egy gyerek kezét vagy lábat a helyes pozícióba kell helyezni.

6 6. Y-Bike alapvetô mozgáskészségek tesztje Mindig azonos alapelveket alkalmazzon a tesztek elvégzése során. 1. feladat Készség Életkor Felszerelés Elôkészületek Gyakorlat bemutatása Utasítás Értékelés Megjegyzés Egylábon állás Egyensúlyérzék 2-4 év Nincs Megfelelô nagyságú terület biztosítása Kezek a csípôn, egy lábon egyensúlyozunk, miközben a másik lábunkat 90 fokban térdbôl behajlítjuk Meg tudsz állni egy lábon, mint én? Lássuk meddig tudsz így megállni? Hány másodpercig bírja? Hangosan számolhatunk, ezzel is jobb teljesítményre bíztatva a gyerekeket. Így: 1-krokodil, 2- krokodil, 3- krokodil A következô esetekben abbahagyjuk a számolást: A felhúzott láb a padlót érinti A gyerek több mint 20 fokban eldôl oldalra Ha egyik vagy mindkét kezét leveszi a csípôjérôl Jegyezze fel, melyik lábán próbált egyensúlyozni a gyermek elsô alkalommal. Gyôzôdjön meg róla, hogy a továbbiakban is ugyanazt lábat használja. 2.a feladat: Készség Életkor Felszerelés Elôkészületek Gyakorlat bemutatása Utasítás Értékelés Lábujjhegyen járás egyenes vonal mentén Dinamikus egyensúly 2-3 éves Ragasztószalag, mérôszalag Ragasztószalag segítségével jelöljünk ki egy legalább 4 cm széles és legalább 2 m hosszú vonalat a padlón Csípôre tett kézzel lábujjhegyen menjünk végig a vonalon Tegyétek csípôre a kezeteket, és tartsátok ott amíg végigmentek a vonalon, úgy mint én! Milyen messze jut el a gyerek a vonalon? (cm) A mérés addig érvényes, míg a gyerek ki nem lép a vonalból, illetve mindkét kezét a csípôjén tartja.

7 7. Y-Bike alapvetô mozgáskészségek tesztje Mindig azonos alapelveket alkalmazzon a tesztek elvégzése során. 2 b. feladat Készség Életkor Felszerelés Elôkészületek Gyakorlat bemutatása Utasítás Értékelés Járás egyenes vonalon Dinamikus egyensúly 3-4 év Ragasztószalag, mérôszalag Ragasztószalag segítségével jelöljünk ki egy legalább 4 cm széles és legalább 2 m hosszú vonalat a padlón Csípôre tett kézzel normál lépésekkel sétáljunk végig a vonalon Tegyétek csípôre a kezeteket és sétáljatok végig a vonalon úgy, ahogy én! Milyen messze jut el a gyerek a vonalon? (cm) A mérés addig érvényes, míg a gyerek ki nem lép a vonalból, illetve mindkét kezét a csípôjén tartja. 3. feladat Készség Életkor Felszerelés Elôkészületek Gyakorlat bemutatása Utasítás Értékelés Helybôl távol ugrás Alsó végtag erô és koordináció 2-4 év Ragasztószalag, mérôszalag Ragasztószalag segítségével jelöljünk ki egy legalább 20 cm-es vonalat a padlón; erre merôlegesen fektessük le a mérôszalagot Álljunk a vonal mögé (0cm), és páros lábbal ugorjunk el úgy, hogy páros lábra is érkezzünk. Ugorj úgy, mint én! Mutasd meg, mekkorát tudsz ugorni! Addig a pontig mérünk, ahol a gyermek sarka leért a talajra. Az eredmény csak akkor érvényes, ha a gyermek páros lábról ugrott el és úgy is ért talajt, illetve nem esett el.

8 8. Y-Bike alapvetô mozgáskészségek tesztje Mindig azonos alapelveket alkalmazzon a tesztek elvégzése során. 4. feladat Készség Életkor Felszerelés Elôkészületek Gyakorlat bemutatása Utasítás Értékelés Lufis játék Szem-kéz koordináció 2-4 év Léggömbök Léggömböket fel kell fújni Kézzel üssük fel a léggömböt a levegôbe. Ne engedjük, hogy lessen a földre. Sikerül a lufit a levegôben tartani? Számoljuk, hányszor üti fel a gyermek a léggömböt a levegôbe. Befejezzük, ha a lufi leesik vagy irányíthatatlanná válik. 5. Feladat Készség Életkor Felszerelés Elôkészületek Gyakorlat bemutatása Utasítás Értékelés Felugrás, terpeszállás, magas tartás Mozgáskoordináció 3-4 év Semmi Biztosítsunk elegendô nagyságú területet, hogy szabadon ugrálhassanak, anélkül, hogy bármibe beleütköznének. Álljunk alapállásban, zárt lábbal, karok a test mellett. Ugorjunk terpeszállásba, miközben a karunkat oldalsó középtartásba lendítjük, majd ugorjunk vissza alapállásba. Simán és lendületesen mutassuk be a gyakorlatot. Ugorjatok így! Gyakorlat közben szükség lehet korrigáló utasításokra. Számoljuk, hányszor tudja egymás után pontosan végrehajtani a gyermek a gyakorlatot. Egy teljes ugrásnak számít, ha visszaérkeztünk kiinduló állásba. Csak akkor érvényes az ugrás, ha a karok és lábak egyszerre mozognak, illetve a gyerek felugrik közben.

9 9. YBike gyakorlatok és játékok Szabad játék az Ybike kismotorral/futóbringával Teremtsen ösztönzô játékteret akadályokkal, emelkedôkkel, amikre felhajthatnak, majd szabadon legurulhatnak a gyerekek. Engedjük, hogy azt csináljanak, amit ôk akarnak, és úgy, ahogy azt ôk szeretnék. Lehet, hogy ötleteket is adnak a felnôtteknek. A kisebb gyerekek jobban szeretik az ilyen szabad tevékenységet a tervezett foglalkozások helyett. Kövesd az elsôt! Sorakoztassuk fel a gyerekeket egy sorban válasszunk egy vezetôt, és utasítsuk a gyerekeket, hogy ôt utánozzák. Minden gyerek lehesse vezetô. Bátorítsuk ôket kreativitásra. YBike útbaigazítás! Biztosítsunk elég teret a mozgáshoz. Kérjük meg a gyerekeket, hogy figyeljenek önre, és adjon meg nekik útirányokat, pl. Elôre! ; Hátra! vagy: Jobbra! ; Balra! Mindig a gyerekekkel szemben álljunk. Nehezíthetünk a feladaton azáltal, hogy nem mondjuk, hanem karjelzésekkel mutatjuk az irányokat. Ez esetben minden irányváltoztatást sípszóval elôre jelezzünk. YBike Cikk-cakk Helyezzünk ugróköteleket a talajra különbözô alakzatokban úgy, hogy a fordulóknál legyen elég hely az YBike-nak. Az alakzatokat megnevezhetjük szavakkal, vagy színek szerint is adhatunk utasításokat a gyerekeknek, hogy melyik vonal mentén haladjanak. Vagy kérjük a gyermekeket, hogy nevezzék meg melyik vonalat követik. Ösztönözzük ôket, hogy menjenek végig az összes vonalon. Változatok: Használjunk színes ugróköteleket a különbözô vonalak kijelöléséhez, megkönnyítve azonosításukat. Helyezzük a különbözô színû vonalakat egymás fölé, ezzel is nehezítve a feladatot. Kövesd a labdát! Helyezzünk el egy-egy labdát az YBike elsô kereke elé, és kérjük a gyerekeket, hogy vezessék a labdát a játéktér területén anélkül, hogy egymásba ütköznének. Kisebb gyermekek nagyobb labdával könnyebben boldogulnak.

10 10. Bárány gyûjtés Ez az elôzô labdás feladat egyik továbbfejlesztett változata, tehát csak akkor kezdjük el, ha az elôzôt már eleget gyakorolták a gyerekek. A labdákat szerte szét helyezzük el a játéktéren. Minden gyerek számára jelöljünk ki egy kört, vagy tegyünk le egy karikát, ahova majd összegyûjthetik a bárányokat. Mondjuk el, hogy a labdák a bárányok, és az a feladat, hogy összegyûjtsék ôket a saját kijelölt helyükre. Változatok: Könnyebb: A gyerekek közöse gyûjtik össze a bárányokat egy közös kijelölt helyre. Nehezebb: (Csak idôsebbeknek): Bizonyos idô alatt kell összegyûjteni a labdákat. Minden gyereknek adjunk különbözô színû labdákat, amiket össze kell gyûjteni. Kisebb méretû labdákat használjunk. YBike sorverseny A gyermekeket osszuk el azonos létszámú csoportokba. Minden csoportnak adjunk egy YBike-t. Egy versenyszám során minden gyerek legalább háromszor kerüljön sorra.

11 11. Ötletek: Szlalom Labda megkerülése Változatok: Egy labdát vagy babzsákot tegyünk a pálya végét jelzô helyre, amit az elsô versenyzônek vissza kell hozni a célba majd az Y biciklivel együtt átadni a következô csapattársának, akinek pedig vissza kell vinnie a pálya végére, visszatenni az eredeti helyre. Nehezíthetjük a feladat, ha azt kérjük, hogy a babzsákot helyezzék el valamilyen testrészükön, és úgy vigyék pl:fejen egyensúlyozva. Vagy: úgy vigyék a babzsákot vagy labdát, hogy kezükkel ne érjenek hozzá. Vagy: a labdát pattogtatva haladjanak az YBike bringákkal. Y- biciklis felvonulás: Helyezzünk el különbözô tárgyakat a játékterületen, például labdákat, babzsákokat, stb. A feladat az lesz, hogy a gyerekek az YBike-kal körbejárva ezekbôl minél többet összegyûjtsenek, míg a játék véget nem ér. A végén kérjük meg a gyerekeket, hogy számolják össze, hogy hány darabot sikerült összegyûjteni, vagy a kisebbeket kérhetjük arra is, hogy színek szerint válogassák szét az összegyûjtött tárgyakat. Akadálypálya: Helyezzünk el különbözô akadályokat a pályán, mondjuk el a gyerekeknek, hogy milyen útvonalon kell haladniuk. Magyarázatunk során használjuk a téri viszonyokat kifejezô szavakat pl. alatta, felette, körbe, stb. kérjük meg a gyerekeket, hogy mondják, el mit kell csinálni. Mielôtt elkezdjük, mutassuk be a feladatot, és kérjük meg az elsô résztvevôt, hogy kövessen. kötelek között szlalom vonal követés kis székek egymásnak háttal, esetleg letakarva deszkák

12 12. Extrák: 30 perces foglalkozási terv: Idô 5 perc 5 perc 5 perc 5 perc 10 perc Feladat Szabadjáték Útbaigazítás Kövesd az elsôt Cikk-cakk Akadálypálya Eszközök Bármilyen eszköz Síp Ugrókötelek Jel Palló Ugrókötél Székek Törölközô Bármilyen más eszköz A második hét után ellenôrizni kell mennyit fejlôdtek a gyerekek alapvetô motoros készségei, amelyeket a program elején vizsgáltunk. Ezt megtehetjük a második fejezetben leírt teszt segítségével. Összefoglalás A gyermekkor nagyon fontos idôszak az alapvetô motoros készségek fejôdése szempontjából. A program segítségével a gyerekek játszva gyakorolják ezeket a készségeket. Az YBike egy kiváló készségfejlesztô játék, amelynek használata során a gyerekek gyakorolják az alapvetô motoros készségeket. Az YBike új lehetôséget kínál a környezet felfedezésére. Az YBike motoron;futóbringán eltöltött minden perc öröm, és a gyerekek soha nem akarnak leszállni róla. Tanárok és szülôk tapasztalni fogják, hogy a gyerekek mennyit fejlôdnek a különbözô készségekben, mint például statikus és dinamikus egyensúly, kétoldali koordináció és mozgáskoordináció. E program használatával a gyerekek olyan fontos készségei fejlôdnek, amelyek hozzásegítik ôket, hogy egészséges, boldog és magabiztos egyénekké váljanak, és megtalálják helyüket a világban.

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 SZERELÉSI- ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS : KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 HINTAVÁZ HINTA 01/07-1 - READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma,

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Használati útmutató. SM256 Szobakerékpár indoor cycling Scud Spin X

Használati útmutató. SM256 Szobakerékpár indoor cycling Scud Spin X Használati útmutató SM256 Szobakerékpár indoor cycling Scud Spin X 1 Biztonsági útmutató 1. Szerelje össze a terméket a kézikönyvben feltüntetett utasításoknak megfelelően. Használjon cnyeregkis eredeti

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév SMANTE2202 Atlétika Magasugrás Koloszár Balázs I.évfolyam Testnevelő-egészségfejlesztő tanár Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok U9 3 m 3 m U7 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 Szabály játékok 5:3 x x x x Labda nélküli koordináció célbarúgással Szerep játékok 3:3 x x x x 5:5 x x x x 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi feladatok, játékok U7: 5-6 évesek

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

Haladási utasítások Programozási nyelvek

Haladási utasítások Programozási nyelvek 12. foglalkozás Haladási utasítások Programozási nyelvek Summary A számítógépek programozását általában nyelv felhasználásával, amely utasítások egy korlátozott szótára, amelynek engedelmeskedniük kell.

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR Termék száma: 1330 HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS: Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a terméket egy egyenes, csúszásmentes felületre helyezze. Ez elengedhetetlen a biztonságos

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

3 Funkciós gondolás kerti hinta

3 Funkciós gondolás kerti hinta HASZNÁLATI UTASÍTÁS: 3 Funkciós gondolás kerti hinta Hinta Gondola Lovagló hinta 01/10 1 READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma, kérjük forduljon

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

Használati utasítások Cikk szám: 1103

Használati utasítások Cikk szám: 1103 Használati utasítások Cikk szám: 1103 ÖSSZECSUKHATÓ TRAMBULIN 96cm Komoly testi sérülés vagy halál következhet be, ha a fenti figylemeztetéseket nem követik és nem használják minden utasítás szerint. BIZTONSÁGI

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek FONTOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK A medence felállítása és használata előtt gondosan olvassa el, értelmezze és tartsa be valamennyi utasítást FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek Csak illusztráció.

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET MŰVELTSÉGTERÜLET TESTNEVELÉS 1-8. ÉVFOLYAM SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVELŐSDÉSI HÁZ ÉS ALAPFOKÓ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 2010 Ajánlás A testnevelés tanterv a Mozaik Kiadó kerettantervének kiegészített

Részletesebben

TORNASZOBA. 1 MK_TO-37 Kis billenő rácshinta. 1 DR_ Tornazsámoly. 1 DR_ Tornapad. 1 DR_ Bordásfal

TORNASZOBA. 1 MK_TO-37 Kis billenő rácshinta. 1 DR_ Tornazsámoly. 1 DR_ Tornapad. 1 DR_ Bordásfal 9 2 8 6 4 1 www.bdovi.hu 1 mennyiség cikkszám termék 1 DR_100010000019 Dobbantó 6 mennyiség cikkszám termék 1 MK_TO- Kis billenő rácshinta 2 1 MA_1001 Tornaszekrény 1 DR_10001000001 Tornazsámoly 1 DR_10001000009

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv

Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv és a Sportfoglalkozás-labdarúgás munkaterv Fiúk lányok 2x39 óra Pádár Béla és a Munkaterv Óraszám Cél, fejlesztés Tananyag, tartalom Követelmények 1. Sportágjellemző mozgásformák gyakorlása Egyéni labdás

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

Összecsukható mini trambulin

Összecsukható mini trambulin CIKK SZÁM: 1254 Összecsukható mini trambulin JYFM38"-DIA96CM JYFM40"-DIA101.6CM JYFM48"-dia121.92CM JYFM48"-DIA121.92CM Kérjük olvassa el az alábbi használati utasítást, mert ez elengedhetetlen részét

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak)

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak) Ajánlott életkor: 6-7 év (középső csoport év végétől nagycsoportos kor végéig) I. ANALÍZIS-SZINTÉZIS (RÉSZ-EGÉSZ VISZONYA) Bújócskáznak a tárgyak. A Te feladatod megkeresni őket. Színezd ki a vonalak között

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. Hogyan kell használni a GONAL-f előretöltött injekciós tollat? 2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát 3.

TARTALOMJEGYZÉK 1. Hogyan kell használni a GONAL-f előretöltött injekciós tollat? 2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát 3. TARTALOMJEGYZÉK 1. Hogyan kell használni a GONAL-f előretöltött injekciós tollat? 2. Mielőtt megkezdené az előretöltött injekciós toll használatát 3. Az előretöltött injekciós toll előkészítése az injekció

Részletesebben

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig Összeszerelési útmutató Magas gyerekágy 120 / 160 szintig 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta! Termékeink egyedi kézi gyártásúak, ezért a szokásosnál nagyobb ügyességet igényel összeszerelésük. Kérjük

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. T1 U11 és U13 korosztály számára 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) áll fel a futás irányával megegyezően, egy oszlopban. 2. A

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei

2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei 2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei A versenyek időrendje: Az XCO UP versenyek időrendjét úgy érdemes kialakítani, hogy minden esetben tartható legyen, azaz akkor is, ha a verseny kombinációs

Részletesebben

5. állomás Sport-mozgás

5. állomás Sport-mozgás 5. állomás Sport-mozgás Mottó: Ép testben, ép lélek. 1 Indító szöveg: A rendszeres sportolás elengedhetetlen az ember fizikai, pszichikai fejlődéséhez. A mozgás az ember alapvető igénye és szükséglete.

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

IV. LEGO Robotprogramozó Országos Csapatverseny

IV. LEGO Robotprogramozó Országos Csapatverseny BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM - ROBOTIKA CSOPORT Tel.: 76/481-474 (+36 20 479 8460) Fax.: 76/486-942 web: http://www.banyai-kkt.sulinet.hu/robotika e-mail: robotika.bjg@gmail.com IV. LEGO Robotprogramozó Országos

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Boat Nest Swing Használati útasítás

Boat Nest Swing Használati útasítás Boat Nest Swing Használati útasítás FIGYELEM! Csak otthoni használatra, nem alkalmas 3 év alatti gyermekek számára. Csak felnőtt felügyelete mellett használható. Figyeljen a kötél hosszára fulladás veszély!

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

Labdajátékok 5-8. évfolyam

Labdajátékok 5-8. évfolyam Labdajátékok 5-8. évfolyam 5-6. évfolyam Cél: - Az 1-4. évfolyamon megszerzett elemi szintű technikai tudás közelítsen a sportági alaptechnikához - A tanulók keringési-, légzési-, és mozgató rendszerének

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL ÁLLATI LEGEK

HOSSZÚSÁGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL ÁLLATI LEGEK MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL ÁLLATI LEGEK Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul: HOSSZÚSÁGMÉRÉS

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Alkalmazói kategória, I. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 90 perc áll rendelkezésre. A feladatok megoldásához használható

Részletesebben

Önálló eszköz. Önálló eszköz Más gyártók által gyártott termékek rajza (csak szemléltetésképpen)

Önálló eszköz. Önálló eszköz Más gyártók által gyártott termékek rajza (csak szemléltetésképpen) Mit kérünk a pályázatban: A rendelkezésre álló minták alapján, a funkciók megtartásával, egy egyedi arculatú termékcsalád megtervezését, és a pályázat nyertesétől ezt követően a gyártási szintű tervek

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

10-20 szó: az eredmény kiváló néha játszanak az analízis-szintézis képességét fejlesztő játékokkal,

10-20 szó: az eredmény kiváló néha játszanak az analízis-szintézis képességét fejlesztő játékokkal, I. ANALÍZIS-SZINTÉZIS (RÉSZ-EGÉSZ VISZONYA) Feladat: Gyermeke keresse meg a betűhalmazban az elrejtőzött állatokat. Fontos! - Csak két irányban (balról jobbra és föntről lefelé) haladhat gyermeke - Csak

Részletesebben

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő 2 MAGYAR EM8690-R1 - Vezeték nélküli füst érzékelő Tartalom 1.0 Bevezetés... 2 2.0 LED indikátor... 3 3.0 Beállítások... 3 3.1 Első használat... 3 3.2 Teszt Mód...

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Bekaclip -P. Szerelési útmutató. www.betafence.com

Bekaclip -P. Szerelési útmutató. www.betafence.com Bekaclip -P Szerelési útmutató www.betafence.com Előnyök: y Bekaclip kerítésrendszer A Bekaclip -P kerítésrendszer használatának főbb előnyei: Nagyon egyszerűen összeszerelhető Hosszú élettartam A Bekaclip

Részletesebben

130 TC FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

130 TC FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 130 TC Modellszám: WEEVBE3909.0 Sorszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni?

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni? Kedves Gyerekek! Minél nagyobbak lesztek, annál hamarabb jön el az idő, amikor egyedül fogtok közlekedni az utcákon, viszont ehhez nagyon fontos, hogy jól ismerjétek a közlekedés szabályait! Ezeket először

Részletesebben

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS Azok az emberek, akik részt vesznek a Grassroots tevékenységekben. Edzők, tanárok, közösségi vezetők-szervezők, stb. AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS jellemzői Szenvedélyes

Részletesebben

Képzeld el, építsd meg! Síkbeli és térbeli alakzatok 3. feladatcsomag

Képzeld el, építsd meg! Síkbeli és térbeli alakzatok 3. feladatcsomag Síkbeli és térbeli alakzatok 1.3 Képzeld el, építsd meg! Síkbeli és térbeli alakzatok 3. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 12 év sokszög, szabályos sokszög egybevágó lap, él, csúcs párhuzamos,

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

SKYCAMP Használati útmutató

SKYCAMP Használati útmutató SKYCAMP Használati útmutató Használati útmutató További útmutatásért és bemutató videókért kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: https://ikamper.hu/pages/szerelesi-utmutatok A SKYCAMP SÁTOR JÁRMŰRE

Részletesebben

Biztonsági kézikönyv

Biztonsági kézikönyv Biztonsági kézikönyv Az úthengerről tilos eltávolítani A CA, CC, CG, CP és CS úthengerekre érvényes RSAFEHU3 1 Miért fontos az Ön számára, hogy beszéljünk a biztonságról? Tervezőink mindenekelőtt az Ön

Részletesebben

VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok évfolyam

VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok évfolyam A robot portjainak kiosztása VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok Motorok: B és C Szenzorok: Ütközésérzékelő: Fény/szín szenzor: Fény/szín szenzor: Ultrahang szenzor:

Részletesebben

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186

Kosárlabdapalánk készlet. Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Kosárlabdapalánk készlet Kosárlabdapalánk készlet Cikk szám: 1186 Helytelen üzembehelyezés vagy lengés a gyűrűn komoly sérüléseket vagy halált okozhat!!! Megjegyzés az összeszereléshez: Minden kosárpalánk,

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V176) sorozatú karórához

Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V176) sorozatú karórához Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V176) sorozatú karórához Ön mostantól egy SEIKO V176-es szerkezetű analóg kvarcóra boldog tulajdonosa. Kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbi használati útmutatót

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 (Hungarian) DM-SL0003-00 Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos kerékpárszerelők számára készült. Kerékpárszerelői képzettséggel nem rendelkező

Részletesebben

Tanuló zene-szék tanulóasztallal

Tanuló zene-szék tanulóasztallal K2832 Tanuló zene-szék tanulóasztallal Kérjük, őrizze meg ezt az útmutatót, mert fontos információkat tartalmaz, melyekre később is szüksége lehet. Működtetése 3 AA típusú elemet igényel (tartozék). Az

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

A MED EL CI és ABI modellek MRI-ellenőrzőlistája

A MED EL CI és ABI modellek MRI-ellenőrzőlistája A MED EL CI és ABI modellek MRI-ellenőrzőlistája Mi1200 SYNCHRONY Mi1200 SYNCHRONY PIN Mi1210 SYNCHRONY ST...1 Mi1200 SYNCHRONY ABI Mi1200 SYNCHRONY PIN ABI...2 Mi1000 CONCERTO Mi1000 CONCERTO PIN SONATA...3

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

Figyelmeztetés! A játék 3 éves kor alatt nem ajánlott az apró alkatrészek lenyelésének veszélye miatt! Fulladásveszély! Javasoljuk a játékszabály

Figyelmeztetés! A játék 3 éves kor alatt nem ajánlott az apró alkatrészek lenyelésének veszélye miatt! Fulladásveszély! Javasoljuk a játékszabály Figyelmeztetés! A játék 3 éves kor alatt nem ajánlott az apró alkatrészek lenyelésének veszélye miatt! Fulladásveszély! Javasoljuk a játékszabály megőrzését! A szín és formai változtatás jogát fenntartjuk!

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Színes iskolánk. Sporttevékenységek

Színes iskolánk. Sporttevékenységek Színes iskolánk Ha megkérdezzük a gyerekeket,hogy miért szeretnek iskolába járni, a válaszok igen tág skálán mozognak. Vannak, akiket az érdekes feladatok hoznak izgalomba, vannak akiket a naponta elért

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER ITALHÛTÔ WTC-420. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER ITALHÛTÔ WTC-420. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER ITALHÛTÔ WTC-420 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike a gyártó

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

Copyright - Spiele Bad Rodach 2004

Copyright - Spiele Bad Rodach 2004 Játékszabály 3201 Copyright - Spiele Bad Rodach 2004 Habermaaß-játék Nr. 3201 Keresd a párját Szörnyen gyors keresőjáték 2-6 játékos részére 4-99 éves korig. MAGYAR Játékötlet: Illusztráció: Játékidő:

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Országos döntőjének versenyfeladatai 7-8. évfolyam 2015. április 25. A robot portjainak kiosztása: Motorok: B és C Szenzorok: Ütközésérzékelő (Touch): 1-es port

Részletesebben

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével ERGONÓMIA 5.1 Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével Tárgyszavak: ergonómia; egészségvédelem; szerszám; tervezés; káros hatás; kézvédelem; rezgésvédelem; védőfelszerelés.

Részletesebben