Hátha egyszer fehér füst száll fel... Szegedi Kéményseprőipari Kft. DOMI Épületgépészet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hátha egyszer fehér füst száll fel... Szegedi Kéményseprőipari Kft. DOMI Épületgépészet"

Átírás

1 Hátha egyszer fehér füst száll fel...

2 V. Országos Kéménykonferencia

3 Talán soha nem volt ennyire aktuális egy ilyen tartalmú előadás, mint mostanság! Sőt, ki kellene terjeszteni a probléma boncolgatását a lakosság, a szaktervezők, a gázkészülék szervizek, valamint a kéményseprők és kéményseprők közötti kapcsolatrendszerre is.

4 Mint gyakorló szakember és valamelyest pártatlan szemlélője a kialakult helyzetnek, kaptam felkérést ennek az előadásnak a megtartására, mégis azzal a - ben kialakult és rendező elvvé vált szlogennel kell, hogy kezdjem - melynek a kéményseprő szakmában is igaznak kell lennie a szakma egy, egységes egész. Különösen igaz ez akkor, ha fennen hirdetjük, hogy minden tüzelőberendezés esetében az égési levegő biztosítását, a tüzelőanyag elégetését, és a füstgázelvezetést egy tüzeléstechnikai rendszernek tekintjük.

5 A szakma vezető képviselőinek felül kell emelkedniük vélt vagy valós önérzeti, presztízs vagy üzleti érdekeiken. El kell hinni, hogy az írott jogszabályok nem mindig adnak útmutatást a konszenzuskereséshez, hanem csak a mozgásteret határozzák meg. Először szakmai kérdésekben kell, hogy egységesen gondolkodjanak! És itt nem csak a kéményseprőkre, hanem az egész épületgépész társadalomra, vagy talán az egész építőés szolgáltató iparra és kormányzati szervekre is gondolok. Sajnos néha nosztalgiával kell gondolnom a valamikori ÉVM-re, amikor egyes szakterületek szabályozása nem tartozott három minisztériumhoz, és a jogi környezet egyértelmű és átlátható volt a joggal kevéssé foglalkozó műszaki szakemberek számára is.

6 Nézzünk néhány olyan problémát, amely borzolja a kedélyeket, és amelyre rövidesen gyógyírt kell találnia a szakmának, szakmai szövetségeknek, érdekvédelmi szervezeteknek! Csak így lehet a szakma érdekében egységesen fellépni a kormányzati szerveknél a mindenki számára egyértelmű, egységes jogi szabályozás megteremtése, és az egységes szolgáltatói gyakorlat bevezetése érdekében.

7 Nézzük akkor, milyen gondokkal küzdenek a kéményseprők?

8 A kémény-nyilvántartó adatbázis kezelése, karbantartása (címek, kémények, kéményeken lévő tüzelőberendezések nyilvántartása) szolgáltatónként változó, de 100 ezres nagyságrendű ügyfélkörrel bír, mely nagyságrendnél -az árak nem nyújtanak fedezetet korszerű nyilvántartási rendszer kialakítására, kezelésére, -sem a lakosság, sem a kivitelezők nem partnerek az adatszolgáltatásban, -a legkisebb probléma esetén szigorú a kritika és a számonkérés mind az ügyfelek, mind a partnerek, mind a hatóságok részéről.

9 A kéményseprők általában úgy gondolják, hogy munkájuk társadalmi elismertsége nem megfelelő, mivel -a lakosság közel 20 %-a - kéményseprő szolgáltatási területtől függően több tízezer ügyfél - ahol tudja, akadályozza munkájukat, vagy egyszerűen nem fizeti meg a megállapított díjat -a kereskedők, kivitelezők, készülékszerelők - hogy saját árrésük ne csökkenjen - a kéményellenőrzést, ahol lehet, megpróbálják kikerülni -szerelők rendre kéményvizsgálat nélkül végzik a készülékcserét - az esetek %- ában komoly problémát okozva ezzel a tulajdonosoknak -amit aztán sok esetben a kéményseprőn akarnak számon kérni.

10 A kéményseprőknek, amennyiben problémás kéményt találnak, jelentési kötelezettségük van az -építési hatóság felé -tűzoltóság felé -gázszolgáltató felé Problémás kéményből, mint tudjuk, nagyon sok van. Mindhárom partner próbál nyomást gyakorolni a kéményseprőkre, hogy ne küldjenek ennyi problémát a nyakukba. Ehhez hozzájön a kéményseprők legnagyobb ügyfele, az ingatlankezelő, azzal a nem titkolt ténnyel, hogy nekik végképp nincs ennyi rossz kémény javítására pénzük, azaz anyagi erőforrás hiányában a lakók kénytelenek eltűrni a sokszor életveszélyes állapotot is.

11 Tervezők és kivitelezők, ahol lehet félrevezetik az engedélyezőket, és oldalfali (parapet) füstgáz kivezetést valósítanak meg, pedig az új épületek esetében, az érvényes előírások mellett már egyáltalán nem lenne erre lehetőség. Fűtés korszerűsítéseknél még gyakoribb a parapet szerelvények adta lehetőséggel való visszaélés, és ha a kéményseprők ilyen esetekben nem javasolják a használatbavételi engedély kiadását, minden érdekelt sértve érzi magát.

12 Az önkormányzatok az árak kialakításánál az árhatóság szerepét töltik be, és saját belátásuknak, vagy a jól-rosszul értelmezett lobbi érdekeknek megfelelően határozzák meg az árakat. Nyilván más az ár akkor, ha egy önálló vállalkozásnak kell árat szabni, más akkor, ha az adott önkormányzatnak érdekeltsége van a szolgáltatást végző cégben, és megint más, ha a szolgáltatást végző cég önkormányzati tulajdonú vállalat. A kéményseprő szakma felügyelete és az árak meghatározása az önkormányzatok kompetenciája, ezért ahány kéményseprő cég van - az mind más-más önkormányzat alá tartozik - annyi-féleképpen dolgozik, a legkülönfélébb árakon.

13 Más jellegűek a problémái a gázberendezések kivitelezőinek és a gázkészülék szervizeléssel foglalkozó szakembereknek.

14 Jelentős nézetkülönbség alakult ki azon a területen, hogy egyáltalán mit nevezünk kéménynek, ami egy ország laikus közvéleménye előtt akár nevetség tárgya is lehetne. Ez a kérdés illetve az ezzel kapcsolatos kompetenciák kérdése - még a kéményseprőiparban illetékes szakmai szervezetek közt sem lezárt. (Gmbsz) Más jellegű a problémája a gázkészülékkel foglalkozó szakembereknek. Ők egy üzembe helyezés során, elsősorban a kondenzációs, és más, zárt égésterű, C típusú készülékeknél sokkal alaposabb és jóval drágább füstgáz elemző munkát végeznek, ennek ellenére munkájukat nem tekintik egyenértékűnek a kéményseprőjével, az általuk kiadott bizonylat a hatóságok, gázszolgáltatók előtt nem egyenértékű.

15 Sérelmezik a füstgázelvezetés ellenőrzése, vizsgálata területén a kéményseprők monopol helyzetét, valamint a további monopóliumokra való törekvését, mely szerintük nem szolgálja sem a szakmaiság, sem a lakosság érdekeit. Sajnos az üzletileg is érdekelt felek között sok az egymásra mutogatás is, melynek során a gázkészülék szerelő, felülvizsgáló a kéményseprő szakmai munkáját kritizálja, és fordítva sincs ez másként. Sajnálatos módon ezen a fronton nem csak a szakemberek állnak egymással szemben, hanem jogszabály a jogszabállyal, a kéményseprő törvény és kapcsolódó jogszabályai a Gmbsz-szel.

16 Kis mértékben, de beletartozik a problémás körbe a gázszolgáltatók társadalma is, hiszen ők azok, akik pl. nem fogadják el a sokszor igen jól felkészült gázkészülék szervizek tanúsítványát, mérési jegyzőkönyvét, holott azt a környezetvédelmi hatóság elfogadja. A gázszolgáltató az egyik ütközési pont ebben a társasjátékban, ugyanis ők döntik el, hogy gáz alá helyezés előtt és után kinek a tanúsítványát fogadják el és ebben sem egységes az országos gyakorlat. A gázszolgáltatók szolgáltatási területtől függően eltérően alkalmazzák a Gmbsz-t annak ellenére, hogy minden gázszolgáltató kötelező jelleggel beépítette technológiai utasításába. Itt sem egységes, hogy mit neveznek kéménynek, és melyek az idevonatkozó jogosultságok és felelősségek.

17 Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a lakosságot. Alakosság sok esetben nem is igazán érti, hogy miért kell az ő kéményét évente megvizsgálni, miért kell komoly összeget fizetnie egy komolytalan, sokszor zsebtükörrel végzett vizsgálatért. Alakosság előtt járatja le egymást feleslegesen és egymásnak, valamint a szakmának komoly presztízsveszteséget okozva - a kéményseprő és a gázkészülék-szerelő. Ez az össznépi meg nem értés várhatóan fokozódni fog, ha gyakorlattá válik a gázkészülékek kötelező ötévenkénti felülvizsgálata melybe bele kell tartoznia afüstgázelvezető rendszer egy részének vagy egészének is.

18 Árnyalja a képet a médiában megszellőztetett, esetlegesen kötelezővé váló szénmonoxid mérés. Valószínűleg ezen a ponton meg lehet említeni az illetékes kormányzati szerveket is, hiszen sok esetben a jogszabályi környezet tökéletlensége és a tömegtájékoztatás hiánya okozza a lakosság egyes rétegeinek ellenállását a közszolgáltatást végzőkkel szemben.

19 Természetes dolog, hogy ez az előadás nem fogja megoldani a felvetett problémákat, hiszen akár darázsfészeknek is nevezhetném a jelenlegi állapotokat, de talán elindít egy - két olyan gondolatot a fejekben, melynek gyökeret verése közelebb viheti a szakmát a mindenki számára megnyugtató megoldáshoz.

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket Domonkos László Szenkovszky István

21 Hátha egyszer felszáll a fehér füst

Az autósiskolák alapításának és működtetésének jogi környezete

Az autósiskolák alapításának és működtetésének jogi környezete dr. Lacsny Márton: Az autósiskolák alapításának és működtetésének jogi környezete lektorálta: dr. Mezey Róbert Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A jogi környezet általában... 3 3. Közjogi és magánjogi környezet

Részletesebben

A szociális szolgáltatások újjászületése Magyarországon

A szociális szolgáltatások újjászületése Magyarországon MAGYAR VILÁG BUGARSZKY ZSOLT A szociális szolgáltatások újjászületése Magyarországon Amikor szociális szolgáltatásokról beszélünk, akkor általában a rendszerváltást követõen tartjuk számon azok megjelenését,

Részletesebben

A BIZALMI VAGYONKEZELÉS ÉS A PRIVÁTBANKI SZOLGÁLTATÓK EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI

A BIZALMI VAGYONKEZELÉS ÉS A PRIVÁTBANKI SZOLGÁLTATÓK EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI A BIZALMI VAGYONKEZELÉS ÉS A PRIVÁTBANKI SZOLGÁLTATÓK EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI A bizalmi vagyonkezelés beillesztése az új Polgári Törvénykönyvbe előtérbe helyezett több, a magyar jogi szolgáltatások

Részletesebben

Kérdés helyett vélemény?

Kérdés helyett vélemény? Kérdés helyett vélemény? LLL (life-long learning) és felnőttképzés A gyerekek még kérdeznek, a felnőtteknek inkább már véleményük van. Főként emiatt egészen más megközelítést, az alapoktatástól eltérő

Részletesebben

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 89 (3) bekezdése szerint: Az elkészült gázszerelést a földgázelosztó vagy megbízottja az üzembe helyezés előtt köteles - az egyetemes szolgáltatásra jogosult

Részletesebben

TANUMÁNYOK A KÓRHÁZI ÉS A RENDELÕINTÉZETI SZERVEZET ALAPHATALMI SZERKEZETE* JÁVOR István

TANUMÁNYOK A KÓRHÁZI ÉS A RENDELÕINTÉZETI SZERVEZET ALAPHATALMI SZERKEZETE* JÁVOR István Szociológiai Szemle 2005/2, 3 39. TANUMÁNYOK A KÓRHÁZI ÉS A RENDELÕINTÉZETI SZERVEZET ALAPHATALMI SZERKEZETE* JÁVOR István ELTE Szociológiai Intézet H-1088 Budapest, Pollack M. tér 10.; e-mail: h6503jav@ella.hu

Részletesebben

4. KÖZIGAZGATÁSI SZEKTOR Önkormányzati hivatalok, minisztériumok, környezetvédelmi felügyelőségek stb.

4. KÖZIGAZGATÁSI SZEKTOR Önkormányzati hivatalok, minisztériumok, környezetvédelmi felügyelőségek stb. 4. KÖZIGAZGATÁSI SZEKTOR Önkormányzati hivatalok, minisztériumok, környezetvédelmi felügyelőségek stb. 1. KÉP A KÖZIGAZGATÁSRÓL A közigazgatásban dolgozókról sokakban nagyon kedvezőtlen kép alakult ki.

Részletesebben

HOZZÁSZÓLÓK: Somfai Ágnes, Losonczy Pál, Szabó György, Vitézy Dávid, László János

HOZZÁSZÓLÓK: Somfai Ágnes, Losonczy Pál, Szabó György, Vitézy Dávid, László János 17. számú napirendünk A Margit híd felújítása és a kapcsolódó közlekedési rendszer fejlesztése című, európai uniós társfinanszírozásban megvalósuló projekt aktuális, rendezendő kérdései. Főpolgármester-helyettes

Részletesebben

Értékvédelem. Tartalomjegyzék. Kutatási összefoglaló. A feleletválasztós kérdés értékelése 1/13

Értékvédelem. Tartalomjegyzék. Kutatási összefoglaló. A feleletválasztós kérdés értékelése 1/13 1/13 Értékvédelem Tartalomjegyzék Kutatási összefoglaló...1 A feleletválasztós kérdés értékelése...1 Szabadsoros hozzászólások értékelése [78 vélemény]...2 Részletes vélemények...3 Kutatási összefoglaló

Részletesebben

Meghívó a VII. Országos Igazgatási Szakmai Napokra. Beköszöntő. Tartalomjegyzék

Meghívó a VII. Országos Igazgatási Szakmai Napokra. Beköszöntő. Tartalomjegyzék Meghívó a VII. Országos Igazgatási Szakmai Napokra Tiszteletel meghívjuk Önt és Kollégáit a VII. Országos Igazgatási Szakmai Napokra. Idén Hajdúszoboszlón gyűlünk öszsze 2014. december 4-5-én (csütörtök-péntek).

Részletesebben

A családsegítő szolgálatok és a gyermekjóléti szolgálatok helyzete - azonosságok és különbségek

A családsegítő szolgálatok és a gyermekjóléti szolgálatok helyzete - azonosságok és különbségek A családsegítő szolgálatok és a gyermekjóléti szolgálatok helyzete - azonosságok és különbségek Első körben a MACSGYOE régiói átbeszélték a címben jelzett témát és elküldték véleményüket írásban, a Szakmai

Részletesebben

A KÖZÉRDEKÛ ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉGRÕL SZÓLÓ 2005. ÉVI LXXXVIII. TÖRVÉNY

A KÖZÉRDEKÛ ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉGRÕL SZÓLÓ 2005. ÉVI LXXXVIII. TÖRVÉNY A KÖZÉRDEKÛ ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉGRÕL SZÓLÓ 2005. ÉVI LXXXVIII. TÖRVÉNY A KÖZÉRDEKÛ ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉGRÕL SZÓLÓ 2005. ÉVI LXXXVIII. TÖRVÉNY TARTALOM Köszöntõ dr. Göncz Kinga, miniszter 5 Kedves Olvasó!

Részletesebben

Hatósági ellenőrzések a szállodában 1

Hatósági ellenőrzések a szállodában 1 Hatósági ellenőrzések a szállodában 1 VAS ISTVÁN a, HEGEDŰS GYÖRGY b a Eszterházy Károly Főiskola, Gazdaságtudományi Intézet Szakmai Idegen Nyelvi Csoport, Egészségház u. 4, Eger 3300 vasi@ektf.hu b Hotel

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Forrás anyag: Tiszolczi Balázs Gergely

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Forrás anyag: Tiszolczi Balázs Gergely TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Forrás anyag: Tiszolczi Balázs Gergely Minden társasházra, illetve az ott lakókra igaz, hogy kötelesek az általános érvényű tűzvédelmi használati szabályokat betartani. Otthonunk

Részletesebben

A közhasznú szervezetek típusai és azok jellemzői

A közhasznú szervezetek típusai és azok jellemzői Tóbiás László A közhasznú szervezetek típusai és azok jellemzői A közhasznú szervezetekről szóló törvény után a következő oldalakon azokat a szervezeteket fogjuk bemutatni, melyek a törvény hatálya alá

Részletesebben

A SZAKKÉPZÉS FINANSZÍROZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE

A SZAKKÉPZÉS FINANSZÍROZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE 348 képzés és munkaerőpiac A SZAKKÉPZÉS FINANSZÍROZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE A szakképzés a képzési rendszeren belül elméletileg viszonylag jól elhatárolható terület, mert nagyon erősen kötődik a munkaerőpiachoz.

Részletesebben

ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ. Farkas Tamás. Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének kiadványa. XX. évfolyam 2009. január

ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ. Farkas Tamás. Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének kiadványa. XX. évfolyam 2009. január Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének kiadványa XX. évfolyam 2009. január ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ Az Otthonunk 2008-ban megújult formátumának

Részletesebben

A lakásszövetkezeti, társasházi pályázati feltételrendszer módosítási indítványai (a LOSZ Elnöksége vitaanyaga)

A lakásszövetkezeti, társasházi pályázati feltételrendszer módosítási indítványai (a LOSZ Elnöksége vitaanyaga) XIX. ÉVFOLYAM 7 5. SZÁM 2007. július AUGUSZTUS Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének lapja A lakásszövetkezeti, társasházi pályázati feltételrendszer módosítási indítványai (a LOSZ Elnöksége

Részletesebben

http://www.mtapti.hu/mszt/20003/beliczay.htm (letöltés: 2008. 04. 16.)

http://www.mtapti.hu/mszt/20003/beliczay.htm (letöltés: 2008. 04. 16.) http://www.mtapti.hu/mszt/20003/beliczay.htm (letöltés: 2008. 04. 16.) Beliczay Erzsébet-Szirmai Viktória FÓRUM A TÁRSADALMI RÉSZVÉTELRÕL 2000. március 30-án a Levegõ Munkacsoport Országos Környezetvédõ

Részletesebben

Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Hasznos tanácsok gázfogyasztók részére

Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Hasznos tanácsok gázfogyasztók részére Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Hasznos tanácsok gázfogyasztók részére Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Házat épít? Felújítja, átalakítja meglévő otthonát? A földgáz felhasználása kényelmes és egyszerű

Részletesebben

CIVIL KONTROLL MANKÓ. Civil szervezetek részvétele a területfejlesztési intézmények működésében című műhelymunka kézikönyve. Nagyrév, 2011.

CIVIL KONTROLL MANKÓ. Civil szervezetek részvétele a területfejlesztési intézmények működésében című műhelymunka kézikönyve. Nagyrév, 2011. CIVIL KONTROLL MANKÓ Civil szervezetek részvétele a területfejlesztési intézmények működésében című műhelymunka kézikönyve Nagyrév, 2011. A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával jött létre.

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint Az ISO 9001-es szabvány 4. fejezete: általános követelménye, hogy a szervezetnek meg kell határoznia, milyen folyamatokra van szükség a minőségirányítási

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. Bevezetés, a környezetjog alapjai... 2 II. A környezetjog jogintézményei, jogágak és megoldások... 12

Tartalomjegyzék I. Bevezetés, a környezetjog alapjai... 2 II. A környezetjog jogintézményei, jogágak és megoldások... 12 [1] Tartalomjegyzék I. Bevezetés, a környezetjog alapjai... 2 I.1. Bevezetés... 2 I.2. A környezethez való jog... 3 I.3. A környezetjog elveiről... 7 II. A környezetjog jogintézményei, jogágak és megoldások...

Részletesebben

Közszolgáltatások fogyasztása és finanszírozása

Közszolgáltatások fogyasztása és finanszírozása Hetesi E. (szerk.) 2002: A közszolgáltatások marketingje és menedzsmentje. SZTE Gazdaságtudományi Kar Közleményei 2002. JATEPress, Szeged, 50-63. o. Közszolgáltatások fogyasztása és finanszírozása Horváth

Részletesebben

Muszáj, hogy itt is három legyen az igazság? avagy az egészségügyi szolgáltatók többszörös működtetési felelősségéről

Muszáj, hogy itt is három legyen az igazság? avagy az egészségügyi szolgáltatók többszörös működtetési felelősségéről Muszáj, hogy itt is három legyen az igazság? avagy az egészségügyi szolgáltatók többszörös működtetési felelősségéről Egy egészségügyi szolgáltató, ha már működi engedéllyel rendelkezik, 2009. január 01.-től

Részletesebben

Állami támogatási rendszer különös tekintettel a környezetvédelmi támogatásokra

Állami támogatási rendszer különös tekintettel a környezetvédelmi támogatásokra Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Külgazdasági szak EU kapcsolatok szakirány Állami támogatási rendszer különös tekintettel a környezetvédelmi támogatásokra Készítette: Kovács

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2000. szeptember 7-ei üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2000. szeptember 7-ei üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2000. szeptember 7-ei üléséről Az ülés helye: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének ülésterme Jelen vannak: 1. Dr. Kálmán

Részletesebben

A szociális munka néhány alapkérdése az egészségügyben

A szociális munka néhány alapkérdése az egészségügyben Török Judit A szociális munka néhány alapkérdése az egészségügyben Több mint száz éves múltja van a professzionális szociális munkának az egészségügyben. A tevékenység előfutárainak tekintik a londoni

Részletesebben

1) Előterjesztés egyes szabálysértési tényállások hatályon kívül helyezéséről

1) Előterjesztés egyes szabálysértési tényállások hatályon kívül helyezéséről Mátészalka Város Képviselő-testület 2012. május 24. napján 13.00 órai kezdettel tartott (n y i l v á n o s) ülésének a./ tárgysorozata, b./ jegyzőkönyve, c./ rendelete:11-12, d./ határozata:56-64, Száma:

Részletesebben

Útmutató a köztulajdonban álló társaságok vállalatirányítási rendszerének vizsgálatához

Útmutató a köztulajdonban álló társaságok vállalatirányítási rendszerének vizsgálatához Oldal: 1/69 Útmutató a köztulajdonban álló társaságok vállalatirányítási Készítette: Trusted Business Partners Kft. www.trusted.hu 2014. július Oldal: 2/69 Tartalom 1. A TULAJDONOSI KONTROLL ÉRVÉNYESÍTÉSE...

Részletesebben