Könyvtárak az emberi kapcsolatokért Fókuszban a nemzetiségi ellátás Feketsné Kisvarga Anita október 7.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Könyvtárak az emberi kapcsolatokért Fókuszban a nemzetiségi ellátás Feketsné Kisvarga Anita 2013. október 7."

Átírás

1 Könyvtárak az emberi kapcsolatokért Fókuszban a nemzetiségi ellátás Feketsné Kisvarga Anita október 7.

2 Az előadás felépítése Miért kell fókuszálnunk a nemzetiségekre? Adatok a nemzetiséghez tartozók számáról, arányáról, a KSH 2011 es népszámlálási statisztikái alapján országosan és Komárom Esztergom megyére vetítve. Miért kell a könyvtáraknak szerepet vállalni a nemzetiségi hagyományok és kultúrkincs ápolásában? A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának jelentése a kisebbségi kulturális jogok érvényesülésének vizsgálatáról (2010) III. fejezet: A kisebbségek könyvtári ellátása. A évi kulturális törvény és a 2013 as KSZR rendelet vonatkozó passzusai. A József Attila Megyei és Városi Könyvtár felmérései A felmérésekről általában. A 2013 as vizsgálat eredményei és azok összevetése az 1995 ös és a 2009 es felmérések adataival. Következtetések, javaslatok

3 2011. évi népszámlálás A KSH adatai szerint a nemzetiséghez tartozók száma a legtöbb hazai nemzetiséget tekintve emelkedett kivéve: görög, szlovák, szlovén, ukrán. A nemzetiségi törvény által elismert hazai 13 nemzetiséghez tartozó száma összesen fő, a teljes népesség 6, 5 % a. (A válaszadási arány 85 %.)

4 Országos adatok a nemzetiségi lakosság számáról, arányáról 2011 szlovén örmény ruszin bolgár görög lengyel ukrán szerb horvát szlovák román egyéb kisebbségekhez tartozók német cigány

5 Nemzetiségek népességi adatai Komárom Esztergom megyében 2011 Nemzetiség, nyelv Nemzetiség Anyanyelv Családi, baráti közösségben használt nyelv Kulturális kötődés Nemzetiséghez tartozó Magyar Hazai nemzetiségek együtt Egyéb nemzetiséghez tartozó Nem kívánt válaszolni, nincs válasz Összesen Népesség

6 Nemzetiségek népességi adatai Komárom Esztergom megyében % 1% 14% 79% magyar egyéb nemzetiséghez tartozó hazai nemzetiségek együtt nem kívánt válaszolni

7 Nemzetiségek népességi adatai Komárom Esztergom megyében 2011 Nemzetiség, nyelv Nemzetiség Anyanyelv Családi, baráti közösségben használt nyelv Kulturális kötődés Nemzetiséghez tartozó Bolgár Cigány (Romani, Beás) Görög Horvát Lengyel Német Örmény Román Ruszin Szerb Szlovák Szlovén Ukrán Hazai nemzetiségek együtt

8 A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának jelentése a kisebbségi kulturális jogok érvényesülésének vizsgálatáról (2010) III. fejezet: A kisebbségek könyvtári ellátása.

9 Részlet dr. Kállai Ernő, egykori kisebbségi ombudsman évi jelentéséből A kultúra nemcsak a nyelv,( ) irodalom, könyv, hanem összetartozást kifejező, a közösség által egységesen elismert és gyakorolt szokások, hagyományok, normák, közösségi jelképek, szimbólumok, vallásos és egyéb hitek, ünnepek és más sajátos önkifejező eszközök összessége. A könyvtár, mint a mindenfajta információk kútfője, mint sokrétű tudásbázis és mint közösségi, közművelődési találkozási tér alkalmas a kisebbségi kultúra ezen szegmenseinek a közvetítésére is.

10 Néhány szó az ombudsmani vizsgálat eredményeiről A nemzetiségi könyvtári rendszer és ellátás színvonalaadathiány miatt nehezen meghatározható. A közkönyvtárak a nemzetiségi állományaikról bontott adatot nem gyűjtenek. Nincsenek adatok a használókról, az olvasói igényekről. A vizsgálat során szerzett, gyakran becsült adatokból arra lehet következtetni, hogy a könyvtárak nemzetiségi állománya (különösen az ellátórendszer alapszintjén) rendkívül alacsony, frissülésük lassú. Nincs jogszabályi kerete annak, hogy a kisebbségi önkormányzatok véleményezési jogot kapjanak a könyvtárak nemzetiségi állományának alakításakor.

11 A könyvtárak jelenlegi jogszabályi környezete évi CLII. törvény A megyei könyvtár 18. c) végzi és szervezi a megye nemzetiséghez tartozó lakosainak könyvtári ellátását; 18. g) működteti a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert; 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről 1 (4) A megyei könyvtár szolgáltatásait a megyei könyvtárral kötött külön megállapodás alapján a nemzetiségi könyvtárat fenntartó nemzetiségi önkormányzat is igénybe veheti; 4. (7) A könyvtári szolgáltatásokról a megyei könyvtár információkat biztosít a kistelepülési önkormányzat honlapján, különös figyelemmel az új és az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokra, továbbá a fogyatékossággal élőket és a nemzetiséghez tartozókat érintő információkra;

12 A József Attila Megyei és Városi Könyvtár felmérései (1995, 2009, 2013) 1995 Könyvtárunk az Irányelvek a nemzetiségi lakosság könyvtári ellátásának továbbfejlesztésére című dokumentum megjelenése, azaz 1972 óta nemzetiségi báziskönyvtárként gondoskodik 16 német és 11 szlovák nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtár ellátásról. Az 1995 ös felmérés célja átfogó kép felvázolása a könyvtárak nemzetiségi állományáról, a nemzetiségi nyelven olvasók számáról, igényeiről, adatgyűjtés a szlovák és német nemzetiségek lakta települések oktatási, művelődési és kulturális lehetőségeiről, szokásairól.

13 A József Attila Megyei és Városi Könyvtár felmérései (1995, 2009, 2013) 1995 A vizsgálatban részt vevő települések aránya 50 % os volt. A felmérést Búzer Károlyné végezte el. A vizsgálat eredményeiről a Könyvtár és kulturális élet Komárom Esztergom megye nemzetiségi községeiben című tanulmányában számolt be.

14 2009 A József Attila Megyei és Városi Könyvtár felmérései (1995, 2009, 2013) A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával könyvtárunk megismételte korábbi felmérését és összehasonlította az a kapott adatokat. A vizsgálatban részt vevő települések aránya 60 % os volt. A felmérést Búzer Károlyné végezte el. A vizsgálat eredményeiről A nemzetiségi szolgáltatások igényfelmérése Komárom Esztergom megye nemzetiségi községeiben című kutatási jelentésében olvashatunk.

15 A József Attila Megyei és Városi Könyvtár felmérései (1995, 2009, 2013) 2013 Az új Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer nagyobb hatókört biztosít a megyei könyvtár számára 2013 januárjától. 56 települési könyvtárral kötöttünk szolgáltatási szerződést, ami a lehetőséget nyújt az egységes alapokon nyugvó könyvtári szolgáltatások kiépítéséhez a nemzetiségi lakosság igényeihez is igazodva. 5 évre szóló munkaterven dolgozunk, melyhez többek között a nemzetiségi állománnyal rendelkező könyvtárak állapotfelmérése is szükségessé vált. A vizsgálatban részt vevő települések aránya 87 % os volt.

16 A 2013 as vizsgálatban részt vevő könyvtárakról 15 német nemzetiségi állománnyal rendelkező könyvtárból 13 vett részt avizsgálatban. A megkérdezett 8 szlovák nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárból 7 töltötte ki a kérdőívet. A felmérésben 16 községi könyvtár, 1 városi fiókkönyvtár (Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata Agostyáni Fiókkönyvtár) és a József Attila Megyei Könyvtár 2 fiókkönyvtára (Bánhidai Fiókkönyvtár, Felsőgallai Fiókkönyvtár) vett részt. Vizsgáltuk a korábban községi, de 2013 tól városi könyvtárrá váló táti könyvtárat is. Mogyorósbányán német és szlovák nemzetiségű lakosság is él.

17 A 2013 as vizsgálat módszerei Leíró keresztmetszeti kutatást végeztünk nem vontunk le következtetéseket, nem kerestünk okokozati összefüggéseket. Az adatfelvétel ideje: a augusztus 1 től szeptember 20 ig terjedő időszak. A felmérés önkitöltős kérdőívek segítéségével történt, melyek alapjaiban nem különböztek a korábbi vizsgálatoknál alkalmazott adatlapoktól. Sok esetben csak becsült értékekkel számolhattunk. Az korábbi vizsgálatok adataival való összevetést nehezíti a felmérésben résztvevők arányaközötti különbség.

18 Kérdéscsoportok 1. A települések népességi adatai lakosság száma, a nemzetiségi lakosok aránya, nemzetiségi önkormányzatok száma. 2. A nemzetiségi oktatás adatai. 3. A nemzetiségi hagyományok, és kultúra ápolásának színterei. 4. A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai. 5. A megkérdezettek észrevételei nyitott kérdés.

19 A község neve magyarul A község neve nemzetiségi nyelven A település lakosságának száma (2012) A nemzetiségi lakosság száma (2012) A nemzetiségi lakosság aránya Baj Woj % Csolnok Tscholnok % Dág n.a % Dunaszentmiklós Niklo % Kecskéd Katschka % Kesztölc Kestúc % Környe Kirne 4461 n.a. n.a. Leányvár Leinwar % Mogyorósbánya* n.a % Piliscsév Čív % Szomor Somor % Tardos Tardoš % Tarján Tarian % Tát Taath % Tata Agostyán Augustin % Tatabánya Bánhida n.a % Tatabánya Felsőgalla Obergalla 2700 n.a. n.a. Vértessomló Schemling % Vértesszőlős Sileš % Vértestolna Tolnau % összesen %

20 Nemzetiségi oktatás adatai Nemzetiségi óvodák 20 településből/városrészből 17 ben működik óvoda melynek mindegyike nemzetiségi vagy hagyományőrző. Az óvodai csoportok száma átlagosan 2,75, mindegyikük egyben nemzetiségi vagy hagyományőrző óvodai csoport. Az összes óvodába járó gyermek átlagosan 99% a részesült nemzetiségi nyelvoktatásban 2012 ben.

21 Nemzetiségi oktatás adatai Nemzetiségi iskolák 20 településből/városrészből 16 ban működik iskola, melyek átlagosan 7 osztályosak (minimum: 1; maximum: 13) Az összes iskolába járó gyermek közül átlagosan 97% részesült nemzetiségi nyelvoktatásban 2012 ben (minimum: 66%; maximum: 100 %) A nemzetiségi nyelvet oktató pedagógusok száma összesen 67 fő, átlagosan településenként 3,4 fő (minimum: 1; maximum: 9).

22 A nemzetiségi hagyományok és kultúra ápolásának színterei Színterek 13 településen működik a könyvtár mellett művelődési ház, 3 községben van IKSZT és 1 településen teleház. A hagyományos, évente megrendezett kulturális programok ( rendezvényféleségek ) átlaga 7,3 (minimum: 2; maximum 22). 17 településen/városrészben működik legalább egy hagyományőrző csoport, kulturális művészeti együttes. 13 településen van tájház.

23 A nemzetiségi hagyományok és kultúra ápolásának színterei Tájházak A kiállítási anyag általában a hagyományos népi lakóház berendezési tárgyait, a népi életmód eszközeit, használati tárgyait mutatja be. A nyitva tartás minden adatközlő válasza alapján, igény szerint, időpont egyeztetéssel valósul meg. A közölt adatok tanúsága szerint a legkorábban alapított tájház 1964 ben nyitotta meg kapuit (Kesztölc), a legfiatalabb alapítású pedig 2013 ban (Baj).

24 A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai Akönyvtárépülete A vizsgálatban résztvevő könyvtárak közül 10 művelődési házzal egy épületben, vagy IKSZTépületben helyezkedik el. 3 3 könyvtár önálló épületben vagy polgármesteri hivatallal egy épületben működik. 2 könyvtár működik egyéb intézménnyel egy épületben (idősek napközi otthona, óvoda). 1 könyvtárműködik vendégházban.

25 A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai A könyvtár nyitva tartása, a könyvtár olvasói A vizsgálatban résztvevő könyvtárak átlagosan heti 11,95 órát tartanak nyitva (minimum: 2; maximum: 38) A regisztrált olvasók száma 2012 ben fő volt a 20 településen/városrészben összesen (minimum: 15, maximum: 796) Nem válaszolt a kérdésre 1 könyvtár. A könyvtárosok becslése szerint a nemzetiségi olvasók aránya átlagosan 23 %. Ez nagyon közelíti a lakossági arányszámot, ami 22 %. (Minimum: 2 %; maximum 80 %.) Nem válaszolt a kérdésre 2 könyvtár. A nemzetiségi nyelven olvasók számát a 20 könyvtárban átlagosan 14 főre becsülik (minimum: 0; maximum: 33). Nem válaszolt 3 könyvtár.

26 A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai A könyvtár állománya A könyvtár teljes állománya 2012 ben a 20 településen dokumentum volt, melyből a nemzetiségi állomány dokumentum volt. (Ez utóbbi kérdésre nem válaszolt 5 könyvtár.) A nemzetiségi állomány arány átlagosan 5 8%. Nem tudunk adatokat szolgáltatni arról, hogy a nemzetiségi állományban milyen arányban van jelen a szépirodalom, a szakirodalom és a gyermekirodalom, mivel a kérdésre a könyvtárak több, mint 50 % a nem tudott válaszolni.

27 A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai A könyvtár állománya Mindössze 5 könyvtár fizet elő nemzetiségi lapokra (Neue Zeitung, L udovénoviny), 1 könyvtár számára a helyi nemzetiségi önkormányzat biztosítja a lapot. Mindössze 9 könyvtárnak biztosít az önkormányzat saját költségvetéséből állománygyarapítási keretet. Ez összesen Ft volt 2012 ben. A 9 könyvtár közül 7 válaszolt arra a kérdésre, hogy az állománygyarapítási keretből mennyit költ a könyvtár nemzetiségi dokumentumokra. Ez az összeg Ft volt, és 2 könyvtár tudhatta magáénak (minimum: 0; maximum: ).

28 A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai A könyvtár állománya A megkérdezett könyvtárak többsége ajándék útján szerzi be általában a nemzetiségi dokumentumokat (10 könyvtár), 6 könyvtár a megyei könyvtár gyarapítása révén jut hozzá, 5 vásárol is és 1 választotta az egyéb kategóriát. Nem válaszolt 3 könyvtár.

29 A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai A települési könyvtárosok 12 könyvtárosnak van könyvtárosi végzettsége, ebből7 könyvtárosnak alapfokú végzettsége van, 5 könyvtárosnak pedig felsőfokú könyvtárszakmai végzettsége. 6 könyvtáros beszéli a nemzetiségi nyelvet. 8 könyvtáros venne részt szívesen a nemzetiségi könyvtári ellátással kapcsolatos továbbképzéseken 6 könyvtáros jelölte meg, hogy ezeken a képzéseken miről hallana szívesen egyöntetűen a bevált módszerek, a nemzetiségi könyvtári állományra épülő szolgáltatások, programok megszervezésének gyakorlata érdekli őket.

30 A nemzetiségi állománnyal rendelkező települési könyvtárak adatai A települési könyvtárosok észrevételei 8 könyvtáros osztotta meg véleményét, észrevételeit a vizsgálattal kapcsolatban. Közülük 6 egyértelműen kijelenti, hogy alacsony az érdeklődés a nemzetiségi dokumentumok iránt. 2 könyvtáros említette azt is, hogy bár a kínálati oldalon az állományt tekintve nincs probléma, az olvasói érdeklődés mégisalacsony. Javaslatot fogalmazott meg 2 kolléga: kampányokra, hatékonyabb országos és helyi marketingre van szükség, illetve az iskolák személyes felkeresésére. A nemzetiségi állomány frissítését kérte 1 fő.

31 A nemzetiségi oktatás helyzete nagyon jó. A közösségi színterek, a hagyományápoló kulturális programok a nemzetiségi identitástudatot erősítik. A nemzetiségi gyökerű könyvtárhasználók aránya a regisztrált olvasók arányával a lakossági megoszlást követi, de a nemzetiségi nyelven olvasók száma átlagosan 14 fő a3890 regisztrált olvasóból. A könyvtárak általában nem gyűjtenek adatokat a nemzetiségi állománnyal és az állományt használókkal kapcsolatban. Kevés, sok helyen hiányzik a nemzetiségi állomány gyarapításához a keret. Kicsi a kereslet a nemzetiségi dokumentumok iránt.

32

33 Mit tehet a JAMK? Az állományadatok követésére nagyobb lehetőség lesz a TextLib megyei körű kiépítése révén. Folytatni kell az OIK kal kiépült jó kapcsolatot, keresni kell a szakmai továbbképzéseken való részvétel lehetőségét. Képzések szervezése. "Nincs elég reklám, nincs elég propaganda sem a nemzetiségi állományokról a könyvtárak honlapján, s más üzenetküldő csatornáin ombudsmani jelentés. Mit tehetnek a települési könyvtárak? A nemzetiségi óvodák, iskolák, olvasók igényfelmérése. A nemzetiségi kultúra ápolását támogató programok szervezése. Együttműködés keresése a helyi művészeti csoportokkal, hagyományőrző együttesekkel. Intenzív kapcsolatápolás a nemzetiségi önkormányzatokkal, állománygyarapításkor véleményezési lehetőséget kellene biztosítani a számukra.

34 Köszönöm figyelmüket.

A nemzetiségi ellátás és a KSZR

A nemzetiségi ellátás és a KSZR A nemzetiségi ellátás és a KSZR A József Attila Megyei és Városi Könyvtár 2013. október 7-én rendezte meg Könyvtárak az emberi kapcsolatokért Fókuszban a nemzetiségi ellátás című konferenciáját. Hagyomány

Részletesebben

Megyei körkép Rovatvezető: Szilassi Andrea 34/

Megyei körkép Rovatvezető: Szilassi Andrea 34/ Megyei körkép Rovatvezető: Szilassi Andrea szilassi.andrea@jamk.hu 34/513-676 III. évfolyam 10. szám 2013. október A nemzetiségi ellátás és a KSZR Dr. Voit Pál, Feketsné Kisvarga Anita A József Attila

Részletesebben

2011. évi teljesítés

2011. évi teljesítés eredeti mód. Bolgár Kisebbség /2011. eredeti mód. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 36 8 /2011. összesen ( 1-4 ) 0 0 36 0 0 8 1 500 3 393 3 813 112,4% 8 000 8 000 5 723 71,5% 1 500 3 393 3 813 112,4% 8 000 8 000

Részletesebben

Kom-Eg megye

Kom-Eg megye Engedélyezési terv beadásának tervezett Kivitelezés megkezdés Kivitelezés befejezés Kontakt személy Járás Település Nyertes pályázó Közintézményi IH Üzleti IH Lakossági IH határideje tervezett határideje

Részletesebben

Melegedőhelyek Komárom-Esztergom megyében

Melegedőhelyek Komárom-Esztergom megyében helyek Komárom-Esztergom megyében Vértestolna Polgármesteri Hivatal Vértestolna, Petőfi u. 82. ESZI Szent Erzsébet Központ hajléktalanszálló Tatabánya, Tatabánya Hegy utca 20. Csém melegedőhely Csém, Béke

Részletesebben

11. rész-ajánlattételi terület Komárom-Esztergom megye

11. rész-ajánlattételi terület Komárom-Esztergom megye e terhek 1 1 PILISCSÉV kül 18 8 43889 16293 2 18 igen 0 6 1 1 0 ESZTERGOMI JÁRÁSI HIVATAL 1 4397 11844 1 1 PILISCSÉV kül 80 32 41627 4288 6 129 igen 0 42 3 2 1 ESZTERGOMI JÁRÁSI HIVATAL 1 8568 83178 1

Részletesebben

A nemzetiségi pedagógusok és pedagógusképzés az ombudsmani vizsgálatok tükrében. A nemzetiségi pedagógusok jelentőségéről

A nemzetiségi pedagógusok és pedagógusképzés az ombudsmani vizsgálatok tükrében. A nemzetiségi pedagógusok jelentőségéről A nemzetiségi pedagógusok és pedagógusképzés az ombudsmani vizsgálatok tükrében A nemzetiségi pedagógusok jelentőségéről A nemzetiségi elismerés feltételei Magyarország területén legalább egy évszázada

Részletesebben

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve 2013-2018 Mikolasek Zsófia József Attila Megyei és Városi Könyvtár KSZR Szakma Nap, Tatabánya, 2018.06.18. Törvényi háttér 2013. május 31. 39/2013 EMMI rendelet

Részletesebben

A Baranya megyei nemzetiségi oktatásról

A Baranya megyei nemzetiségi oktatásról A Baranya megyei nemzetiségi oktatásról Tendenciák, kérdőjelek, dilemmák Dr. Fórika László, AJBH A nemzetiségi oktatás, mint létkérdés? Egynyelvűség: elvész az anyanyelv identitásképző és megtartó hatása

Részletesebben

FIT-jelentés :: KLIK Tatabányai Tankerülete 2800 Tatabánya, Fő tér 4. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés. 8.

FIT-jelentés :: KLIK Tatabányai Tankerülete 2800 Tatabánya, Fő tér 4. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés. 8. FIT-jelentés :: 2015 KLIK Tatabányai Tankerülete 2800 Tatabánya, Fő tér 4. Fenntartói azonosító: 39011654-111000 Létszámadatok Az intézmények kódtáblázata A Tima Endre Általános Iskola (2067 Szárliget,

Részletesebben

FIT-jelentés :: KLIK Tatabányai Tankerülete 2800 Tatabánya, Fő tér 4. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés. 6.

FIT-jelentés :: KLIK Tatabányai Tankerülete 2800 Tatabánya, Fő tér 4. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés. 6. FIT-jelentés :: 2013 KLIK Tatabányai Tankerülete 2800 Tatabánya, Fő tér 4. Fenntartói azonosító: 39011654-111000 Létszámadatok Az intézmények kódtáblázata A Tima Endre Általános Iskola (2067 Szárliget,

Részletesebben

Tatabánya Szent Borbála Kórház. Tatabánya 1. oldal / 104

Tatabánya Szent Borbála Kórház. Tatabánya 1. oldal / 104 Tatabánya Szent Borbála Kórház megye - Szak Progressz Település név makó Szakmanév Intézet név ivitási Szakmai szervezeti egység d 10 4105 Oroszlányi Bokod 2225 01 Belgyógyászat Tatabánya, Szt. Borbála

Részletesebben

JELENTÉS a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek támogatási rendszerének ellenőrzéséről

JELENTÉS a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek támogatási rendszerének ellenőrzéséről JELENTÉS a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek támogatási rendszerének ellenőrzéséről 0468 2005. január 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság 2.3. Átfogó Ellenőrzési Főcsoport

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata működéséről

Tájékoztató a Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata működéséről Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata Selbstverwaltung der Deutschen des Komitates Komorn-Gran Székhely/Sitz: Elnök/Vorsitzende: 2800 Tatabánya, Fő tér 4. Waldmann-né Baudentisztl Éva Tel/Fax:

Részletesebben

Karcagi járás. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/karcagj.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/karcagj.xls

Karcagi járás. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/karcagj.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/karcagj.xls Jász-Nagykun Nagykun-Szolnok megye Karcagi járás Honlap: http://nemzetiegyseg.com/karcagj.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/karcagj.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=1616&fullsize=1

Részletesebben

Békés. megye. Békéscsabai járás. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/bekescsabaj.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/bekescsabaj.

Békés. megye. Békéscsabai járás. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/bekescsabaj.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/bekescsabaj. Békés megye Békéscsabai járás Honlap: http://nemzetiegyseg.com/bekescsabaj.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/bekescsabaj.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=1587&fullsize=1

Részletesebben

A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai

A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai 9. melléklet a 2019. évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai I. Települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatása A központi költségvetés költségvetési támogatást biztosít a

Részletesebben

Veszprém megye. Balatonalmádi járás. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/balatonalmadij.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/balatonalmadij.

Veszprém megye. Balatonalmádi járás. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/balatonalmadij.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/balatonalmadij. Veszprém megye Balatonalmádi járás Honlap: http://nemzetiegyseg.com/balatonalmadij.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/balatonalmadij.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=1645&fullsize=1

Részletesebben

angol nyelv (emelt szintű) közgazdasági alapismeretek) ének-zene tanár angol nyelv (emelt szintű) és gyakorlati angol nyelv (emelt szintű)

angol nyelv (emelt szintű) közgazdasági alapismeretek) ének-zene tanár angol nyelv (emelt szintű) és gyakorlati angol nyelv (emelt szintű) Ssz 1 2 3 4 5 6 osztatlan i képz szakpárjának egyik tagja angol nyelv kultúra a (általános iskolai, angol nyelv kultúra a (általános iskolai, angol nyelv kultúra a (általános iskolai, angol nyelv kultúra

Részletesebben

Ügyfélelégedettség-mérés az egyenlõ bánásmód referensi ügyfélszolgálatokon 2009. október 1. - 2013. június 30.

Ügyfélelégedettség-mérés az egyenlõ bánásmód referensi ügyfélszolgálatokon 2009. október 1. - 2013. június 30. TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Ügyfélelégedettség-mérés az egyenlõ bánásmód referensi ügyfélszolgálatokon 2009. október 1.

Részletesebben

Csongrád megye. Megyeszékhely: Szeged. Honlap: Adatbázis:

Csongrád megye. Megyeszékhely: Szeged. Honlap:  Adatbázis: Csongrád megye Megyeszékhely: Szeged Honlap: http://nemzetiegyseg.com/csongradmegye.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/csongrad0.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=7898&fullsize=

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete. a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről

Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete. a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről 1 1. melléklet a /2013. számú előterjesztéshez Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári

Részletesebben

A nemzetiségi oktatásról és a cigányság integrációjáról

A nemzetiségi oktatásról és a cigányság integrációjáról A nemzetiségi oktatásról és a cigányság integrációjáról Nemzetiségi létkérdések az ombudsman szemszögéből dr. Fórika László, AJBH Alapvetés Népszámlálás 2001, 2011: 440 ezerről 644.524 fő = disszimiláció

Részletesebben

KÖZMŰVELŐDÉSI MEGÁLLAPODÁS

KÖZMŰVELŐDÉSI MEGÁLLAPODÁS Ügyszám: 08-8/323-10/2011 KÖZMŰVELŐDÉSI MEGÁLLAPODÁS melyet egyrészről Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata (Székhely: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.) Képviseli: Dr. Páva Zsolt polgármester mint feladatátadó

Részletesebben

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben Kállay Attiláné mb. főosztályvezető Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ Szaktanácsadói ellátottság

Részletesebben

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL Komló Város Önkormányzat Képviselő testülete a kulturális

Részletesebben

A kisebbségek helyzete Magyarországon

A kisebbségek helyzete Magyarországon SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A kisebbségek helyzete Magyarországon 2008/09. tanév, 1. félév Globalizáció és magyar társadalom I. Páthy Ádám Kisebbségek Európában Nemzeti kisebbségek:

Részletesebben

Csátalja Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 3/2003.(III.27.) önkormányzati rendelete. a helyi közművelődésről A rendelet hatálya

Csátalja Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 3/2003.(III.27.) önkormányzati rendelete. a helyi közművelődésről A rendelet hatálya Csátalja Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2003.(III.27.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről Csátalja Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv.

Részletesebben

Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer Gyor-Moson-Sopron megyében

Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer Gyor-Moson-Sopron megyében kszr.gyorikonyvtar.hu Győr: +36/96/328-331 +36/30/955-07-93 +36/30/596-66-55 Mosonmagyaróvár: +36/96/555-553 Sopron: +36/99/511-250 Felelős kiadó: Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató Fotók: Szabó Béla

Részletesebben

A 4303/7/2008.sz határozat melléklete

A 4303/7/2008.sz határozat melléklete Kistérség Település Szakma Ellátó intézmény Osztály Dorogi Annavölgy Általános sebészet Esztergom,Vaszary Kolos Kórház Sebészeti Mátrix Osztály Dorogi Bajna Általános sebészet Esztergom,Vaszary Kolos Kórház

Részletesebben

DOBOZI MESEKERT ÓVODA 5624 Doboz, Dobó u. 16. Tel.: 06-66/268-168 E-mail: ovoda@doboz.hu

DOBOZI MESEKERT ÓVODA 5624 Doboz, Dobó u. 16. Tel.: 06-66/268-168 E-mail: ovoda@doboz.hu Tájékoztató a Dobozi Mesekert Óvoda magyar nyelvű cigány kulturális neveléséről Magyar nyelvű cigány kulturális nevelés: A nemzetiségi nevelésnek jelen kell lenni valamennyi olyan óvodában, ahol legalább

Részletesebben

NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG

NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG A Nemzeti Választási Bizottság 1128/2014. számú határozata A Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásának kitűzése tárgyában

Részletesebben

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor I. Képző intézmény tölti ki A projekt azonosítója: GINOP-6.1.2-15-2015-00001 A képzés azonosítója (KPK-kód): A projektbe történő belépés

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális

Részletesebben

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON Zsigmond Király Egyetem nyelvvizsgakövetelmények 2016.08.01. NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON Ebben a dokumentumban foglaljuk össze, hogy a Zsigmond Király Egyetemen az egyes szakokon a kezdetétől

Részletesebben

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről

Részletesebben

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (V. 13.) önkormányzati rendelete a közművelődési feladatokról

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (V. 13.) önkormányzati rendelete a közművelődési feladatokról Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (V. 13.) önkormányzati rendelete a közművelődési feladatokról Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)

Részletesebben

/2015. (. ) Korm. rendelet. a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. ( VIII. 28. ) Korm. rendelet módosításáról

/2015. (. ) Korm. rendelet. a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. ( VIII. 28. ) Korm. rendelet módosításáról /2015. (. ) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. ( VIII. 28. ) Korm. rendelet módosításáról A Kormánya nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény

Részletesebben

A kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyai Molnár József, Csernicskó István, Braun László

A kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyai Molnár József, Csernicskó István, Braun László A kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyai Molnár József, Csernicskó István, Braun László II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Amint a legutóbbi, 2001-es ukrajnai népszámlálás is megerősítette,

Részletesebben

Mikrocenzus 2016 Az elektronikus Személyi kérdőívre kerülő kérdések és válaszlehetőségek

Mikrocenzus 2016 Az elektronikus Személyi kérdőívre kerülő kérdések és válaszlehetőségek Mikrocenzus 2016 Az elektronikus Személyi kérdőívre kerülő kérdések és válaszlehetőségek 1. Neme: férfi nő 2. Születési ideje: év hónap nap 3.1. Állampolgársága: magyar magyar és külföldi, mégpedig: magyar,

Részletesebben

ín' . -. '... \ \ :.- ;; } - ; y ' ','. ' ".- ; ". Szolnok

ín' . -. '... \ \ :.- ;; } - ; y ' ','. ' .- ; . Szolnok Ö S S Z E H A S O N L Í T Ó A D A T O K S Z O L N O K N E G Y E T A N Á C S I K Ö N Y V T Á R A I A Z O R S Z Á G O S A D A T O K T Ü K R É B E N 19 7 3 . -. '... \ \ y ín' S z o l n o k n «g y e t a

Részletesebben

Nagycenk Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. : (99) 532-030, Fax: (99) 360-012, E-mail: polgarmester@nagycenk.

Nagycenk Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. : (99) 532-030, Fax: (99) 360-012, E-mail: polgarmester@nagycenk. Nagycenk Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. : (99) 532-030, Fax: (99) 360-012, E-mail: polgarmester@nagycenk.hu Készítette: Percze Szilvia jegyző Nagycenk Nagyközség Önkormányzatánál

Részletesebben

Használói elégedettségvizsgálat 2015.

Használói elégedettségvizsgálat 2015. Használói elégedettségvizsgálat 2015. Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét vizsgáltuk kérdőív segítségével.

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján A közszolgáltatásokról végzett átfogó lakossági elégedettség és igényfelmérés eredményeinek összefoglalása

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete A helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban önkormányzat)

Részletesebben

Előterjesztés a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról

Előterjesztés a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról 1 Előterjesztés a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról A kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII.

Részletesebben

ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS. 2000. október-november

ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS. 2000. október-november ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 2000. október-november Egészségfejlesztési Kutatóintézet Magyar Gallup Intézet A-82/2000 1 A kérdőív kitöltésekor

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

Magyar joganyagok - 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet - a Könyvtárellátási Szolgáltat 2. oldal g) a források felhasználásának átláthatósága. 3. A kistel

Magyar joganyagok - 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet - a Könyvtárellátási Szolgáltat 2. oldal g) a források felhasználásának átláthatósága. 3. A kistel Magyar joganyagok - 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet - a Könyvtárellátási Szolgáltat 1. oldal 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről A muzeális intézményekről,

Részletesebben

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének /2015. (XII. 15.) önkormányzati rendelete a közművelődési feladatok ellátásáról

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének /2015. (XII. 15.) önkormányzati rendelete a közművelődési feladatok ellátásáról Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének /2015. (XII. 15.) önkormányzati rendelete a közművelődési feladatok ellátásáról Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

A harmadik országbeli állampolgárok munkaerő-piaci helyzetére és beilleszkedésre vonatkozó II. negyedéves KSH adatgyűjtés

A harmadik országbeli állampolgárok munkaerő-piaci helyzetére és beilleszkedésre vonatkozó II. negyedéves KSH adatgyűjtés A harmadik országbeli állampolgárok munkaerő-piaci helyzetére és beilleszkedésre vonatkozó 2014. II. negyedéves KSH adatgyűjtés 2016. március 18. Szikráné Lindner Zsófia Központi Statisztikai Hivatal 1.

Részletesebben

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL ZOMBA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETE 7/2007. /V.7./ RENDELETE A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL 2 Zomba község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

Határozat kivonat a Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság 2010. április 12.-i üléséről

Határozat kivonat a Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság 2010. április 12.-i üléséről 26/2010. (04. 12.) Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Biz. határozat A Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság mai ülésének napirendi pontjai és azok sorrendje a következő: 1. A 2010. évi kisebbségi

Részletesebben

A KSZR nagytelepüléses megyében. Takáts Béla tbela@vfmk.hu Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Szolnok

A KSZR nagytelepüléses megyében. Takáts Béla tbela@vfmk.hu Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Szolnok A KSZR nagytelepüléses megyében Takáts Béla tbela@vfmk.hu Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Szolnok Jász-Nagykun-Szolnok megye 78 település 22 város (közte egy megyei jogú város) három

Részletesebben

FIT-jelentés :: KLIK Püspökladányi Tankerülete 4150 Püspökladány, Bocskai utca 2. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés

FIT-jelentés :: KLIK Püspökladányi Tankerülete 4150 Püspökladány, Bocskai utca 2. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés FIT-jelentés :: 2013 KLIK Püspökladányi Tankerülete 4150 Püspökladány, Bocskai utca 2. Fenntartói azonosító: 39011654-089000 Létszámadatok Az intézmények kódtáblázata A Szűcs Sándor Általános Művelődési

Részletesebben

FIT-jelentés :: KLIK Püspökladányi Tankerülete 4150 Püspökladány, Bocskai utca 2. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés

FIT-jelentés :: KLIK Püspökladányi Tankerülete 4150 Püspökladány, Bocskai utca 2. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés FIT-jelentés :: 2013 KLIK Püspökladányi Tankerülete 4150 Püspökladány, Bocskai utca 2. Fenntartói azonosító: 39011654-089000 Létszámadatok Az intézmények kódtáblázata A Szűcs Sándor Általános Művelődési

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTER J A V A S L A T. a települési kisebbségi önkormányzatok támogatására

ALPOLGÁRMESTER J A V A S L A T. a települési kisebbségi önkormányzatok támogatására BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA ALPOLGÁRMESTER J A V A S L A T a települési kisebbségi önkormányzatok támogatására Készítette: Damm Mária Szociális és Egészségügyi Ágazat koordinátora Előterjesztő:

Részletesebben

Nógrád megye. Rétsági járás. Honlap: Adatbázis:

Nógrád megye. Rétsági járás. Honlap:  Adatbázis: Nógrád megye Rétsági járás Honlap: http://nemzetiegyseg.com/retsagj.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/retsagj.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=1543&fullsize=1 - 2

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok - Intézményi adatok - A legfontosabb működési feltételek - A könyvtár bélyegzői - Az intézmény típusa és helye a könyvtári rendszerben

Részletesebben

A Veszprém Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (VeKSZR) működése

A Veszprém Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (VeKSZR) működése Győr, 2014. október 27-28. KSZR műhelynap A Veszprém Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (VeKSZR) működése Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Veszprém Pálman Judit igazgató jpalmann@ekmk.hu I. Könyvtári

Részletesebben

Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről

Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(III.24.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Berente Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron megye lakos közötti településeinek KSZR szolgáltató helyei

Győr-Moson-Sopron megye lakos közötti településeinek KSZR szolgáltató helyei Győr-Moson-Sopron megye 501-1000 lakos közötti településeinek KSZR szolgáltató helyei Helyzetkép és javaslatok KSZR Műhelynap Győr, 2014. október 27. Az előzmények 1982: létrejön a Győri Járás Ellátórendszere

Részletesebben

LdU Aktuell. 2010. június. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

LdU Aktuell. 2010. június. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1. HIVATALI HÍREK - Kisebbségi önkormányzati választások 2010 - Kérje felvételét a német névjegyzékbe! 2. OKTATÁS - Továbbképzés óvodapedagógusok számára Deggendorfban

Részletesebben

Romák az Unióban és tagállamaiban

Romák az Unióban és tagállamaiban Romák az Unióban és tagállamaiban Az Unió legnagyobb etnikai kisebbsége 10-12 millió között feltételezik létszámukat Minden országban hasonló problémákkal küzdenek Diszkrimináció a lakhatás, oktatás, egészségügy,

Részletesebben

Mikrocenzus 2016 Az elektronikus Személyi kérdőíven található kérdések és válaszlehetőségek

Mikrocenzus 2016 Az elektronikus Személyi kérdőíven található kérdések és válaszlehetőségek Mikrocenzus 2016 Az elektronikus Személyi kérdőíven található kérdések és válaszlehetőségek Az adatszolgáltatás a 2015. évi X. törvény alapján kötelező. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.

Részletesebben

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő Igényfelmérés 2011 Adatok Neme: 7 férfi 67 nő életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő szakmai végzettség: középfokú felsőfokú munkakör: beosztott középvezető

Részletesebben

Ajánlás a kistelepülési könyvtári ellátás minőségének folyamatos biztosításáért

Ajánlás a kistelepülési könyvtári ellátás minőségének folyamatos biztosításáért Ajánlás a kistelepülési könyvtári ellátás minőségének folyamatos biztosításáért Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály Dr. Vígh Annamária Győr, 2014. október 27-28. A kulturális politika

Részletesebben

Használói elégedettségvizsgálat 2014.

Használói elégedettségvizsgálat 2014. Használói ségvizsgálat 2014. Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és ségét vizsgáltuk kérdőív segítségével. Az összehasonlíthatóság

Részletesebben

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor I. Projektgazda tölti ki A projekt azonosítója: A projektbe történő belépés dátuma: (együttműködési megállapodás, támogatás vagy szolgáltatás

Részletesebben

A helyi nemzetiségi önkormányzatok költségvetési támogatása két részből tevődik össze: - működési támogatásból és - feladatalapú támogatásból.

A helyi nemzetiségi önkormányzatok költségvetési támogatása két részből tevődik össze: - működési támogatásból és - feladatalapú támogatásból. 9. melléklet a 2018. évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai I. Települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatása A központi költségvetés költségvetési támogatást biztosít a

Részletesebben

Teskánd község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2003. /II.03./ számú r e n d e l e t e

Teskánd község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2003. /II.03./ számú r e n d e l e t e Teskánd község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2003. /II.03./ számú r e n d e l e t e az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról. Teskánd Község Önkormányzat

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

Kérdőíves felmérés szeptember. Külön lehetőséget biztosítottunk írásbeli vélemény nyilvánításra a változtatás igényével kapcsolatosan.

Kérdőíves felmérés szeptember. Külön lehetőséget biztosítottunk írásbeli vélemény nyilvánításra a változtatás igényével kapcsolatosan. Kérdőíves felmérés 2016. szeptember Könyvtárunk szolgáltatási színvonalának mérésére kérdőíves felmérést végzett 2016. szeptember 20 és október 20 közötti időszakban. A mintavétel módja véletlenszerű kiválasztással

Részletesebben

Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. a közművelődésről

Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. a közművelődésről Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2011. (V.30.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Köő Artúr. Erdélyi adalékok a Lex Apponyihoz

Köő Artúr. Erdélyi adalékok a Lex Apponyihoz Köő Artúr Erdélyi adalékok a Lex Apponyihoz Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 9 2. Magyarország a lex Apponyit megelőző években... 11 3. Az 1907. évi Lex Apponyi... 15 3.1. A kor pedagógusainak véleménye

Részletesebben

9. melléklet a évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai

9. melléklet a évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai 9. melléklet a 2016. évi. törvényhez A nemzetiségi önkormányzatok támogatásai I. Települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatása A központi költségvetés költségvetési támogatást biztosít a

Részletesebben

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2002. (IX.30.) számú R e n d e l e t e a helyi közművelődésről Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Együtt a kistelepülésekért I.KSZR Műhelynap

Együtt a kistelepülésekért I.KSZR Műhelynap Együtt a kistelepülésekért I.KSZR Műhelynap Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közgyűjteményi Főosztály Dr. Vígh Annamária Pécs, 2014. május 26-27. Mit ígértünk 2014. februárjában

Részletesebben

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Az Oroszlányi kistérség lakossági fórumai További információ Bokod: (Hősök tere 6.) Dad: Faluház (Fő utca 91.) Kömlőd: (Komáromi utca 16.) Kecskéd: (Fő út 1.) Szákszend: Faluház (Száki u. 89.) 2008. február

Részletesebben

KIVONAT. Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 28-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből: Közművelődési rendelete

KIVONAT. Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének január 28-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből: Közművelődési rendelete KIVONAT Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 28-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből: 1/2014.(II.4.) Közművelődési rendelete Bükkábrány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Audi Hungaria Általános Művelődési Központ. Beiskolázási tájékoztató Német nyelvi előkészítő osztály 2018/2019-es tanév

Audi Hungaria Általános Művelődési Központ. Beiskolázási tájékoztató Német nyelvi előkészítő osztály 2018/2019-es tanév Audi Hungaria Általános Művelődési Központ Beiskolázási tájékoztató Német nyelvi előkészítő osztály 2018/2019-es tanév Intézményünk felépítése Fenntartó: Audi Hungaria Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Balatonfüred

Részletesebben

{ 04. szám ú előterjesztés

{ 04. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere { 04. szám ú előterjesztés Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a helyi nemzetiségi önkormányzatok 2015. évi pályázati

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK FEBRUÁR 28-I ÜLÉSÉRE ERB JÓZSEF NEMZETISÉGI TANÁCSNOK

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK FEBRUÁR 28-I ÜLÉSÉRE ERB JÓZSEF NEMZETISÉGI TANÁCSNOK IKTATÓSZÁM: 08-8/154-1/2013. TÁRGY: NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNY- ZATOKKAL EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS MEGKÖTÉSE MELLÉKLET: 1 DB E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. FEBRUÁR

Részletesebben

" JÓ SZOMSZÉDOK A KÖZÖS JÖVŐÉRT " Tartalom

 JÓ SZOMSZÉDOK A KÖZÖS JÖVŐÉRT  Tartalom 1 Tartalom I. A TELJES (MAGYAR ÉS SZERB) MINTA ÖSSZETÉTELE... 3 1. Nemzetiség szerint... 3 2. Az adatfelvétel helyszíne szerint... 4 3. Nemek szerint... 5 II. MAGYAR MINTA ÖSSZETÉTELE... 6 1. Az adatfelvétel

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010.(VII. 28.) KNÖT RENDELETE a közművelődésről

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010.(VII. 28.) KNÖT RENDELETE a közművelődésről Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010.(VII. 28.) KNÖT RENDELETE a közművelődésről Kiszombor Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM 2019. MÁJUS 15. Előadó: Bugyik Andrea HELYI AKCIÓCSOPORT (HACS) BEMUTATÁSA Név: Karcag Városért Helyi Közösség Megalakulás: 2016. év Forma: konzorcium Tagság: 18

Részletesebben

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor I. Projektgazda tölti ki A projekt azonosítója: EFOP-1.2.10-16-2016-00001 A projektbe történő belépés dátuma: (együttműködési megállapodás,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat I. A könyvtár általános adatai: Neve: Iskolai és Közművelődési Községi Könyvtár Székhelye: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, 4533 Sényő, Kossuth. u. 33. Fenntartó neve: Sényő

Részletesebben

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38.

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38. Gyűjtőkörök Intézményi ügyek Intézményi alapdokumentumok Fenntartói irányítás Gazdasági Hivatal anyagai Bizonyítvány másolat, másodlat Munkaszerződés és kinevezés módosítás (Munkaügy) Megállapodások, szerződések

Részletesebben

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor

NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor I. Projektgazda tölti ki A projekt azonosítója: A projektbe történő belépés dátuma: (együttműködési megállapodás, támogatás vagy szolgáltatás

Részletesebben

Kérdőíves vizsgálat. a Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer szolgáltatásairól

Kérdőíves vizsgálat. a Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer szolgáltatásairól Kérdőíves vizsgálat a Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer szolgáltatásairól 2015 Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér KKSZR szakmai nap Győr, 2015. november 18. Fontosnak tartjuk,

Részletesebben

7/2002. (VII.18. ) rendelete. szóló évi CXL. törvény 77..-ában biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

7/2002. (VII.18. ) rendelete. szóló évi CXL. törvény 77..-ában biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja: Szuhakálló Község Önkormányzati Képviselõ-testülete 7/2002. (VII.18. ) rendelete a helyi közmûvelõdési tevékenységrõl Szuhakálló Község Önkormányzati Képviselõ-testülete a Kulturális javak védelmérõl és

Részletesebben

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra Kérdőív értékelés Az adatfelmérést a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár olvasói töltötték ki 0- ben. Önkéntesen ember töltötte ki a kérdőívet teljes anonimitás mellett. A kérdőív célcsoportja

Részletesebben

V. A VIZSGÁLT TELEPÜLÉSEK TÁRSADALMI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS JELLEMZÕI

V. A VIZSGÁLT TELEPÜLÉSEK TÁRSADALMI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS JELLEMZÕI V. A VIZSGÁLT TELEPÜLÉSEK TÁRSADALMI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS JELLEMZÕI 1. NÉPESSÉGSZÁM ÉS A CIGÁNYOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA A mintavétel során 5 településtípust különböztettünk meg a településen élõk összlétszáma

Részletesebben