Pénzügy és számvitel alapszak tantárgyi tematikái

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pénzügy és számvitel alapszak tantárgyi tematikái"

Átírás

1 Szent István Egyetem Gazdasági Kar 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel: Fax: x Pénzügy és számvitel alapszak tantárgyi tematikái 2010/2011. tanév

2 Szent István Egyetem Gazdasági Kar 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel: Fax: x A KÖTELEZŐ ÉS KÖTELEZŐEN VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (Óra-és vizsgaterv szerinti sorrendben) Megjegyzés: a tantárgyak oktatásának nyelve magyar. Az idegen nyelven is oktatott tárgyak a tantárgyleírásban szerepelnek.

3 Gazdasági matematika 1 (Analízis) Kódja: GP_MA14KATN GP_MA14KATL Alkalmazott Természettudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Szakács Attila Oktatók neve: Dr. Szakács Attila, Molnár István Főiskolai tanár Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli, nappali Kötelező K 4 Pénzügyi és számviteli, levelező Kötelező 20 K 4 Meghirdetési gyakoriság: minden tanév első félév Nincs. A hallgatók ismerkedjenek meg a matematikai analízis azon alapvető témaköreivel, amelyek szükségesek a gazdasági élet összefüggéseinek és törvényszerűségeinek megértéséhez és elősegítik a gazdasági-pénzügyi döntések meghozatalát. Az oktatás fontos célja a tiszta fogalmi rendszer kialakítása, a hallgatók logikus gondolkodási készségének és problémamegoldási képességének fejlesztése, a gyakorlati alkalmazásokba való betekintés. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Logikai és halmazelméleti alapismeretek. A valós függvények fogalma és tulajdonságai. A számsorozat fogalma és tulajdonságai. Pénzügyi és gazdasági számítások. Függvények határértéke. Folytonos függvények. A differenciálhányados fogalma és geometriai jelentése. Differenciálható függvények vizsgálata: a monotonitás és a derivált kapcsolata. Konvex és konkáv függvények. Teljes függvényvizsgálat. Két- és többváltozós függvények. Határozatlan integrál. Integrálási szabályok. Integrálási módszerek. Határozott integrál fogalma és tulajdonságai. Improprius integrál. Kettős integrál. A hallgatók megismerkednek a határérték-számítás, a differenciálszámítás és az integrálszámítás elemeivel. A megszerzett matematikai ismereteket alkalmazni tudják a gyakorlatban, a gazdasági és pénzügyi döntések előkészítésében. 4. Évközi tanulmányi követelmények A gyakorlati foglalkozások látogatása kötelező, a megengedett hiányzások száma a TVSZ-ben rögzített. Hiányzásait a hallgató az oktatóval egyeztetett időpontban pótolhatja. Beszámoló személyre szóló feladatokról és zárthelyi dolgozaton nyújtott legalább 30%-os teljesítmény. A félév során a hallgatók személyre szóló feladatokat kapnak és egy zárthelyi dolgozatot írnak. Az elvégzett munkáról a hallgató írásban (folyamatosan) számolhat be. Az elfogadhatóan kivitelezett munkát az oktató értékeli, és pontokkal jutalmazza. Az így szerzett pontok száma (maximálisan elérhető: 12) az egyik összetevője a hallgató félévközi teljesítményének. A teljesítmény másik összetevője a zárthelyin elért pontszám (maximum: 30). 5. Értékelés módszere: A kollokvium írásbeli vizsga. E vizsgán a hallgató ún. hozott pontokkal indul, melyeket félévközi munkájának, ill. zárthelyin elért teljesítményének függvényében szerzett. A hozott pontokat a félévközi teljesítmény szerinti pontszám egy-nyolcadának egészre kerekített értéke (max. 5 pont) képezi. Az írásbeli vizsgán (időtartama 100 perc) feladatok megoldására kerül sor; egy-egy feladat kapcsán azonban felvetődhet elméleti jellegű (fogalmi szintű) kérdés is.

4 A vizsgadolgozat értékelése: Elégtelen vizsgajegyet kap az a hallgató, aki dolgozata által a maximálisan elérhető pontszám (40) felénél kevesebbet szerez. Ha dolgozata által a hallgató legalább 20 pontot szerez, akkor elért összteljesítménye (dolgozat általi pontok + hozott pontok ) alapján az alábbi minősítési skála szerinti vizsgajegyet kapja: 20 24: elégséges, 25 29: közepes, 30 34: jó, 35 40: jeles. 6. Irodalom: 1. A Matematika a közgazdasági alapképzés számára c. sorozatból: Analízis. szerk. Dr. Csernyák László, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp Dr. Szakács Attila: Gazdasági matematika 1 (Analízis). Segédlet önálló munkához. SZIE GK, Békéscsaba Szentelekiné Páles Ilona: Analízis feladatgyűjtemény. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Ajánlott: 1. Kósa András: Útban a felsőbb matematikához, LSI Oktatóközpont, Budapest, Kósa András: Kezdeti lépések a felsőbb matematikában. 1. Differenciálszámítás LSI Kiadó, Budapest, Kósa András: Matematika VI., jegyzet, GATE Sydsaeter K., Hammond P. Matematika közgazdászoknak. Aula, Bp., Dr. Obádovics J. Gyula: Gazdaságmatematikai alapok, Perfekt, Bp, Dr. Obádovics J. Gyula, Szarka Zoltán: Felsőbb matematika, Scolar Kiadó, Obádovics J. Gyula Felsőbb matematikai feladatgyűjtemény, Scolar Kiadó, Lengyel Imre - Szakács Attila: Gazdaságmatematikai és statisztikai szakszótár, Líceum Kiadó, Eger, 2000.

5 Gazdasági matematika 2 (Valószínűségszámítás) Kódja: GP_MA24KATN GP_MA24KATL Tantárgyfelelős neve: Dr. Szakács Attila Oktatók neve: Dr. Szakács Attila, Dr. Patay Zoltán, Molnár István Alkalmazott Természettudományi Főiskolai tanár Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli, nappali Kötelező K 4 Pénzügyi és számviteli, levelező Kötelező 20 K 4 Meghirdetési gyakoriság: minden tanév második félév Gazdasági matematika 1 (Analízis). A hallgatók ismerkedjenek meg a valószínűségszámítás azon alapvető témaköreivel, amelyek szükségesek a gazdasági élet számtalan területén megtalálható véletlen tömegjelenségek megértéséhez és elősegítik a piacgazdaságban végbemenő gazdasági-pénzügyi döntések meghozatalát. Az oktatás fontos célja a tiszta fogalmi rendszer kialakítása, a hallgatók logikus gondolkodási készségének és probléma-megoldási képességének fejlesztése, a gyakorlati alkalmazásokba való betekintés. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Kombinatorikai alapismeretek. A véletlen kísérlet és a valószínűség fogalma. Klasszikus valószínűség. Visszatevéses és visszatevés nélküli mintavétel. A teljes valószínűség tétele, Bayes-tétel. Események és kísérletek függetlensége. Valószínűségi változó (diszkrét és folytonos). Az eloszlásfüggvény és a sűrűségfüggvény fogalma és tulajdonságai. A valószínűségi változó jellemzői. Várható érték és szórás. Nevezetes diszkrét és nevezetes folytonos eloszlások. A hipergeometrikus, a binomiális és a Poisson eloszlás. Az egyenletes, az exponenciális eloszlás és a normális eloszlás. Két valószínűségi változó együttes eloszlása. Kovariancia, korrelációs együttható. Valószínűségi változók függetlensége. Becslő formulák a valószínűségszámításban, a nagy számok törvénye. A tananyag elsajátítása eredményeképpen a hallgatók ismerik a valószínűség fogalmát és valószínűségszámítás fontosabb összefüggéseit, különös tekintettel a valószínűségi változóra. Ismereteiket alkalmazni tudják a gyakorlatban, a gazdasági és pénzügyi döntések előkészítésében. 4. Évközi tanulmányi követelmények: A gyakorlati foglalkozások látogatása kötelező, a megengedett hiányzások száma a TVSZ-ben rögzített. Hiányzásait a hallgató az oktatóval egyeztetett időpontban pótolhatja. Beszámoló személyre szóló feladatokról és zárthelyi dolgozaton nyújtott legalább 30%-os teljesítmény. A félév során a hallgatók személyre szóló feladatokat kapnak és egy zárthelyi dolgozatot írnak. Az elvégzett munkáról a hallgató írásban (folyamatosan) számolhat be. Az elfogadhatóan kivitelezett munkát az oktató értékeli, és pontokkal jutalmazza. Az így szerzett pontok száma (maximálisan elérhető: 12) az egyik összetevője a hallgató félévközi teljesítményének. A teljesítmény másik összetevője a zárthelyin elért pontszám (maximum: 30).

6 5. Értékelés módszere: A kollokvium írásbeli vizsga. E vizsgán a hallgató ún. hozott pontokkal indul, melyeket félévközi munkájának, ill. zárthelyin elért teljesítményének függvényében szerzett. A hozott pontokat a félévközi teljesítmény szerinti pontszám egy-nyolcadának egészre kerekített értéke (max. 5 pont) képezi. Az írásbeli vizsgán (időtartama 100 perc) feladatok megoldására kerül sor; egy-egy feladat kapcsán azonban felvetődhet elméleti jellegű (fogalmi szintű) kérdés is. A vizsgadolgozat értékelése: Elégtelen vizsgajegyet kap az a hallgató, aki dolgozata által a maximálisan elérhető pontszám (40) felénél kevesebbet szerez. Ha dolgozata által a hallgató legalább 20 pontot szerez, akkor elért összteljesítménye (dolgozat általi pontok + hozott pontok ) alapján az alábbi minősítési skála szerinti vizsgajegyet kapja: 20 24: elégséges, 25 29: közepes, 30 34: jó, 35 40: jeles. 6. Irodalom: 1. A Matematika a közgazdasági alapképzés számára c. sorozatból: Valószínűségszámítás, szerk. Dr. Csernyák László, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp Valószínűségszámítás példatár, szerk. Csécs Miklós BGF, Bp Ajánlott: 1. Kósa András: Útban a felsőbb matematikához, LSI Oktatóközpont, Budapest, Kósa András: Kezdeti lépések a felsőbb matematikában. 1. Differenciálszámítás LSI Kiadó, Budapest, Kósa András: Matematika VI., jegyzet, GATE Matematika II. Jegyzet és feladatgyűjtemény (Segédlet belső használatra). Összeállította: dr. Patay Zoltán TSF GFK, Sydsaeter K., Hammond P. Matematika közgazdászoknak. Aula, Bp., Dr. Obádovics J. Gyula: Gazdaságmatematikai alapok, Perfekt, Bp, Dr. Obádovics J. Gyula, Szarka Zoltán: Felsőbb matematika, Scolar Kiadó, Obádovics J. Gyula Valószínűségszámítás és matematikai statisztika. Scolar Kiadó, Obádovics J. Gyula Felsőbb matematikai feladatgyűjtemény, Scolar Kiadó, 2002.

7 Operációkutatási alapok Kódja: GP_OPA4KATN GP_OPA4KATL Alkalmazott Természettudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Patay Zoltán Oktatók neve: Dr. Patay Zoltán, Molnár István Főiskolai tanár Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli, nappali Kötelező K 4 Pénzügyi és számviteli, levelező Kötelező 20 K 4 Meghirdetési gyakoriság: a 2007/2008. tanévtől minden tanév első félév Gazdasági matematika 1. Ismertetni a menedzsment fontos döntéseit segítő modellek felállítását, megoldását és értékelését: a gazdasági folyamatok tervezésében felmerülő problémák kezelésére alkalmas lineáris programozási módszert, elemzések elvégzéséhez használatos olyan eljárásokat, amelyek széleskörűen alkalmazhatóak lineáris és más modellekre visszavezethető optimalizálási jellegű feladatok megoldásában. Tudást értékelő hallgatói magatartást formálni és képességeket a szerzett ismeretek alkotó módon történő felhasználására, ill. igényt azok további bővítésére. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Mátrixaritmetikai és lineáris algebrai bevezető. Lineáris programozási feladatok csoportosítása. Duál feladatpár. Dualitási tételek. A normál LP feladat vizsgálata szimplex módszerrel. Variánsszámítás és érzékenységi vizsgálat. Hiperbolikus programozási feladatok vizsgálata. Szállítási feladat és annak vizsgálata. Kiemelten fontos kérdések: A termékszerkezet optimalizálása. A dualitás és az árnyékárak közgazdasági értelmezése. A feladatok vizsgálatának számítógépes lehetősége: az Excel feladatmegoldó (Solver) programcsomagjának alkalmazása. A feladatok egészértékű megoldásainak száma. A tananyag elsajátítása révén megszerezhető kompetenciák, képességek a szerzett ismeretek alkotó módon történő felhasználására: gazdasági tartalmú szöveges feltételes szélsőértékfeladatok felismerésében és modellezésében; lineáris programozási feladat duál párjának modell szerinti megfogalmazásában és értelmezésében; szimplex algoritmus alkalmazásában lineáris programozási feladatok vizsgálatához; az eredmény megállapításában szimplex tábla és felismerő tesztjelenségek alapján; szállítási feladatok vizsgálatában és a megoldások értelmezésében; kétváltozós LP és HP feladatok grafikus vizsgálatában. 4. Évközi tanulmányi követelmények: A félév érvényességének feltétele: beszámoló személyre szóló feladatokról és zárthelyi dolgozaton nyújtott legalább 30%-os teljesítmény. A félév során a hallgatók személyre szóló feladatokat kapnak, és egy zárthelyi dolgozatot írnak. Aláírás megtagadása esetén a vizsgaidőszak első hetében pótlási lehetőség van. 5. Értékelés módszere: A kreditpontok megszerzésének feltétele a félévvégi aláírás és legalább elégséges kollokviumi érdemjegy. Az elvégzett házi munkáról a hallgató írásban (folyamatosan) számolhat be. A beszámoló által szerzett pontok száma (maximálisan elérhető: 14) az egyik

8 összetevője a hallgató félévközi teljesítményének. A teljesítmény másik összetevője a zárthelyin elért pontszám (maximum: 30). A kollokvium írásbeli vizsga. E vizsgán a hallgató ún. hozott pontokkal indul, melyeket félévközi munkájának, ill. zárthelyin elért teljesítményének függvényében szerzett. A hozott pontokat a félévközi teljesítmény szerinti pontszám egy-hetedének az egész része képezi. Elégtelen vizsgajegyet kap az a hallgató, aki dolgozata által a maximálisan elérhető pontszám (50) felénél kevesebbet szerez. Ha dolgozata által a hallgató legalább 25 pontot szerez, akkor elért összteljesítménye (dolgozat általi pontok + hozott pontok ) alapján az alábbi minősítési skála szerint adódó vizsgajegyet kapja: 25 31: elégséges, 32 38: közepes, 39 45: jó, 46 50: jeles 6. Irodalom: Operációkutatás I., Szerk. Dr. Tóth Irén. Tankönyvkiadó, Bp Operációkutatás II., Szerk. Dr. Csernyák László. Tankönyvkiadó, Bp Winston W. L. Operációkutatás. Módszerek és alkalmazások. Aula, Dr. Patay Zoltán. Operációkutatás. Feladattár és mellékletei. TSF GFK, Ajánlott: Hiller F.S., Lieberman G.J. Bevezetés az operációkutatásba. LSI, Bp., Sydsaeter K., Hammond P. Matematika közgazdászoknak. Aula, Bp., Danyi Pál, Varró Zoltán. Operációkutatás üzleti döntések megalapozásához. JPTE, Pécs, Komlósi Sándor. Az optimalizáláselmélet alapjai. Dialóg Campus, Bp.-Pécs, Az oktató által készített segédletek. Bánhalmi Árpád Fejes Ferenc Fenyves Ferenc - Horváth Gézáné: Kvantitatív módszerek II. (Fejezetek az operációkutatásból.). BGF, Perfekt Zrt old.

9 Statisztika 1.-Általános statisztika Kódja: GP_ST14GGTN GP_ST14GGTL Tantárgyfelelős neve: Dr. Hrabovszki Katalin Oktatók neve: Dr. Hrabovszki Katalin, Krajcsóné Kraszkó Ilona Gazdaságtudományi Főiskolai docens Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli nappali Kötelező GYJ 4 Pénzügyi és számviteli levelező Kötelező 18 GYJ 4 Meghirdetési gyakoriság: minden tanév második félév Nincs. A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgató elsajátítsa a gazdaságról és a társadalomról rendelkezésre álló statisztikai adatok, mutatószámok szakszerű használatához szükséges módszertani ismereteket, illetve szert tegyen az adatfeldolgozást és értékelést lehetővé tévő statisztikai elemzési készségre. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: A statisztika fogalma, a statisztikai adat. Adatok csoportosítása és összehasonlítása. Viszonyszámok, átlagok. Egy ismérv és több ismérv szerinti elemzés. Idősorok elemzése. Mennyiségi sorok elemzése. Kapcsolatvizsgálat. Összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása standardizálással. Érték, ár és volumenindex. A kompetenciák összességében olyan ismeretek, készségek, amelyek lehetővé teszik a hallgató számára teljes körű adatok szakszerű gyűjtését, feldolgozását, statisztikai mutatók számítását és következtetések levonását a gyakorlati munka során. A tárgy biztosítja azon készségek, ismereteket megszerzését, amelyek a statisztika II. tantárgy előfeltételei. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton két zárthelyi dolgozat megírása. Az előadások látogatása nem kötelező. A TVSZ értelmében a gyakorlati órák 30%-át meghaladó igazolt és igazolatlan hiányzás esetén a félév érvényességét igazoló aláírás nem adható meg. A pótlás lehetőségét a tantárgyfelelős határozza meg. A pótlás elmulasztása esetén a tantárgyfelelős aláírás megvonásban részesíti a hallgatót. Levelező tagozaton nincs évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: Nappali tagozaton: a kreditpontok megszerzésének feltétele legalább elégséges gyakorlati jegy elérése. Ennek alapja két 90 perces zárthelyi dolgozat, a félév során feldolgozott anyagból, illetve a kötelező jegyzetből. A zárthelyi dolgozatban tesztkérdések (50%) és feladat megoldás (50%) szerepelnek. A két zárthelyi dolgozat megírására várhatóan a 7-8. illetve a héten kerül sor. Az értékelés a két zárthelyi dolgozat során elért összpontszám alapján történik. Aláírás megtagadása esetén a vizsgaidőszak első hetében van lehetőség az aláírás megszerzésére.

10 Levelező tagozaton: a kreditpontok megszerzésének feltétele legalább elégséges gyakorlati jegy megszerzése. Ennek alapja egy 90 perces zárthelyi dolgozat a félév során feldolgozott anyagból, illetve a kötelező jegyzetből. A zárthelyi dolgozatban tesztkérdések (50%) és feladatmegoldás (50%) szerepelnek. A zárthelyi dolgozat megírására a szorgalmi időszak végén kerül sor. Nappali és levelező tagozaton elégtelen gyakorlati jegy esetén szintén a vizsgaidőszak első hetében van lehetőség javításra. Értékelés nappali és levelező tagozaton: % jeles, 89-80% jó, 79-65% közepes, 64-50% elégséges, 49-0% elégtelen. 6. Irodalom: Általános statisztika I. (szerk. Korpás Attiláné dr.) Általános statisztika példatár I. (Molnár Mártonné dr -Tóth Mártonné dr.) Ajánlott: Dr. Vita László: Statisztika közgazdászoknak Murray Spieges: Statisztika

11 Statisztika 2. -Általános statisztika Kódja: GP_ST25KGTN GP_ST25KGTL Tantárgyfelelős neve: Dr. Hrabovszki Katalin Oktatók neve: Dr. Hrabovszki Katalin, Krajcsóné Kraszkó Ilona Gazdaságtudományi Főiskolai docens Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli nappali Kötelező K 5 Pénzügyi és számviteli levelező Kötelező 18 K 5 Meghirdetési gyakoriság: a 2007/2008. tanévtől minden tanév első félév A statisztika 1 tantárgy kreditpontjának teljesítése. A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgató elsajátítsa a gazdaságról és a társadalomról mintavétel alapján rendelkezésre álló statisztikai adatok, mutatószámok szakszerű használatához szükséges módszertani ismereteket, ill. szert tegyen az adatfeldolgozást és értékelést lehetővé tévő statisztikai elemzési készségre. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Mintavétel, mintavétel alapfogalmai, mintavételi eljárások. Statisztikai becslés. Paraméteres és nem paraméteres hipotézisvizsgálat. Két- és sokváltozós korreláció- és regresszió-számítás. Idősorok elemzése, az idősorok összetevői. A kompetenciák olyan ismeretek, készségek, amelyek lehetővé teszik a hallgató számára a gyakorlatban mintavételből származó adatok gyűjtését, feldolgozását, statisztikai mutatók számítását és következtetések levonását. A hallgató olyan ismeretekre tesz szert, amely megalapozza a szaktárgyak tanulásában előforduló ismeretek alkalmazását, a különböző módszerek közötti választást. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton két zárthelyi dolgozat megírása kötelező, várhatóan a 7-8. illetve a héten. A TVSZ értelmében a gyakorlati órák 30%-át meghaladó igazolt és igazolatlan hiányzás esetén a félév érvényességét igazoló aláírás nem adható meg. A pótlás lehetőségét a tantárgyfelelős határozza meg. A pótlás elmulasztása esetén a tantárgyfelelős aláírás megvonásban részesíti a hallgatót. Az előadások látogatása nem kötelező. Levelező tagozaton nincs évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: Nappali tagozaton egy-egy zárthelyi dolgozat megírásával max. 50 pontot lehet elérni. Az itt elért pontszám 20%-a hozzáadódik a kollokviumi dolgozat pontszámához. A zárthelyi dolgozat tesztkérdésekből és feladatmegoldásokból áll (50-50%). A zárthelyi dolgozatok pontszáma minden vizsgán hozzáadódik a kollokviumi dolgozat pontszámához. Azok a hallgatók, akik a két zárthelyi dolgozatban együttesen 90% feletti teljesítményt érnek el, mentesülnek a kollokvium alól, jeles vizsgajeggyel. Azok a hallgatók, akik a két zárthelyi dolgozatban 80% feletti teljesítményt érnek el jó osztályzatot kaphatnak.

12 A kreditpont megszerzésének feltétele legalább elégséges kollokviumi osztályzat elérése. Ennek alapja egy 90 perces dolgozat, a félév során feldolgozott anyagból illetve a kötelező jegyzetből. A kollokviumi dolgozatban tesztkérdések (50 %) és feladat megoldás (50%) szerepelnek. A kollokviumi dolgozat elérhető maximális pontszáma 80 pont. A kollokviumi dolgozat eredményét módosítják a félév során írt zárthelyi dolgozatok eredményei (max. 20 pont). Levelező tagozaton a kreditpont megszerzésének feltétele legalább elégséges kollokviumi jegy megszerzése. Ennek alapja egy 90 perces dolgozat a félév során feldolgozott anyagból, illetve a kötelező jegyzetből. A kollokviumi dolgozatban tesztkérdések (50%) és feladatmegoldás (50%) szerepelnek. Értékelés nappali és levelező tagozaton: % jeles, 89-80% jó, 79-65% közepes, 64-50% elégséges, 49-0% elégtelen. 6. Irodalom: Általános statisztika II. (szerk. Korpás Attiláné dr.) Általános statisztika példatár II. (Molnár Mártonné dr. Tóth Mártonné dr.) Ajánlott: Statisztika közgazdászoknak (dr. Vita László) Murray Spieges: Statisztika

13 Informatika 1 Kódja: GP_IF13GATN GP_IF13GATL Tantárgyfelelős neve: Dr. Szakács Attila Oktatók neve: Dr. Szakács Attila, Dr. Szakácsné Nagy Szilvia, Végh Sándor Alkalmazott Természettudományi Főiskolai tanár Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli, nappali Kötelező GYJ 3 Pénzügyi és számviteli, levelező Kötelező 12 GYJ 3 Meghirdetési gyakoriság: minden tanév első félév Nincs. A hallgatók felkészítése az informatika mai és közeljövőbeli szintjén a számítógépek és a számítógép-hálózatok biztonságos gyakorlati alkalmazására, olyan bevezető áttekintő ismereteket kell nyújtani a vállalati informatikai alkalmazások infrastruktúrájának megismeréséhez, amelyek elősegítik az információs társadalomba történő beilleszkedést. Az ismeretanyag alapjául szolgál a továbbiakban elsajátítandó műszaki, pénzügyi- és gazdaságiinformatikai alkalmazásoknak. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Az információ fogalma és jelentősége. A számítógép fogalma. A számítógép általános felépítése. Az operációs rendszer fogalma, osztályozása, működése, funkciói. Állományok keresése, állományok tömörítése, lemezkarbantartás, vírusterápia. Windows XX és Unix. Információs hálózatok. Számítógép-hálózati alapismeretek. A Novell NetWare. Internet hálózat, csatlakozási lehetőségek. Intranet. Információkereső rendszerek. Internet alkalmazások: levelezés, ftp, www, telnet. Multimédia alapjai. Prezentáció tervezése és készítése. Adatbázis-kezelési alapok. A táblázatkezelés funkciói. Az EXCEL táblázatkezelő. A szövegszerkesztők funkciói, kategorizálásuk, típusaik. A WORD szövegszerkesztő használata. A tananyag elsajátítása révén a hallgató ismeri az egyéni üzleti-menedzseri tudásmunkához szükséges fogalomkört ill eljárásokat, az info-kommunikációs eszközöket hatékonyan és biztonságosan tudja használni. A hallgató képes komplex szöveg-numerikus dokumentumok készítésére, ismeri az adattárolási, -kezelési technikákat, elsajátítja a prezentációs technikákat, használni tudja a hálózati eszközöket valamint az internet által nyújtott lehetőségeket. 4. Évközi tanulmányi követelmények: A gyakorlati foglakozások látogatása kötelező, a megengedett hiányzások száma a TVSZ-ben rögzített. Hiányzásait a hallgató az oktatóval egyeztetett időpontban pótolhatja. A félév során a hallgatók személyre szóló feladatokat kapnak, az elvégzett munkáról a hallgató írásban és elektronikus úton (folyamatosan) számolhat be. Az elfogadhatóan kivitelezett munkát az oktató értékeli, és pontokkal jutalmazza. Az így szerzett pontok száma (maximálisan elérhető: 10) az egyik összetevője a hallgató félévközi teljesítményének. A teljesítmény másik összetevője a zárthelyi dolgozatokon elért pontszám (maximum: 90). A zárthelyi dolgozatok elméleti és gyakorlati részből állhatnak, amelyeket számítógép alkalmazásával kell végrehajtani és mindkét részből külön-külön legalább 50%-os teljesítményt kell elérni.

14 5. Értékelés módszere: Elégtelen gyakorlati jegyet kap az a hallgató, aki nem számolt be a személyre szóló feladatáról vagy a zárthelyi dolgozatokon nem ért el az elméleti és a gyakorlati részből is külön-külön 50%-os teljesítményt. A hallgató a személyre szóló feladatok teljesítésével szerzett pontok (maximum 10) és a zárthelyi dolgozatokon elért pontszám (maximum 90) összegének függvényében az alábbi gyakorlati jegyet kapja: 51 62: elégséges, 63 75: közepes, 76 87: jó, : jeles. 6. Irodalom: Rádi György (szerk.). Számítástechnika. PSZF-SALGÓ Kft, Salgótarján, Makó Zsolt, Rádi György (szerk.). Számítástechnikai mintafeladatok. PSzF-SALGÓ Kft., Salgótarján, Horváth László, Pirkó József (szerk.). Informatikai tudástár. Bp.: Kiskapu, Kuntner Gábor. Internet Explorer és Microsoft Outlook, SZAK kiadó Kft, Pomaházi Sándor, Raffai Mária, Szabó Ákos. Informatika: Hálózati alapismeretek, EKTF Líceum kiadó, Eger, Ajánlott: Zuti Pál, Köte Csaba, Száraz György, Ludik Péter. Multimédia és prezentáció. Bp.: Tankönyvmester, Koczka Ferenc. Informatika: számítógépes alapismeretek, EKTF Líceum kiadó, Eger, 1997.

15 Közgazdaságtan 1. (Makroökonómia) Kódja: GG_KG16KGTN GG_KG16KGTL Tantárgyfelelős neve: Dr. Nagy Rózsa Oktatók neve: Dr. Nagy Rózsa, Gödör Zsuzsanna, Dr. Bischof Zsolt, Dr. Czagány László Gazdaságtudományi Főiskolai tanár Szak megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli, nappali Kötelező K 6 Pénzügyi és számviteli, levelező Kötelező 24 K 6 Meghirdetési gyakoriság: minden tanév első félév A makroökonómia tantárgy előképzettséget nem igényel, a kapcsolódó szakmai (gazdaságtörténeti, pénzügyi, gazdaságmatematikai) alapismereteket a hallgatók a tantárgy oktatásával egyidőben szerzik meg. A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgatók megismerjék a nemzetgazdasági szinten érvényesülő folyamatokat, kölcsönhatásokat, a csak nemzetgazdasági szinten értelmezhető kategóriákat, mint pénz, infláció, munkanélküliség, gazdaság, monetáris, költségvetési foglalkoztatáspolitikai folyamatok, az állam gazdasági szerepvállalása. A hallgatókat segítse abban, hogy napjaink fontos gazdasági kérdéseiben eligazodjanak. A tárgynak keretet és bázist kell biztosítani a funkcionális gazdaságtanok oktatásához. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Makroszinten vizsgáljuk az áru-, pénz-, és munkapiac egyensúllyal összefüggő kérdéseit. Minden piacon levezetjük a keresletet, a kínálatot és az egyensúlyt meghatározó tényezőket, majd a három piac együttes egyensúlyát különböző munkapiaci viszonyok között. Bemutatjuk, hogyan hat az állam a költségvetésen keresztül az egyensúlyra, illetve vizsgáljuk, hogyan működik a konjunktúraciklus a gazdaságban. Kitérünk a gazdasági folyamatokat kitevő jelenségek mechanizmusának és okainak bemutatására, mint pl. az infláció vizsgálatára. A hallgatók a közgazdasági ismeretek elsajátításával megismerik a nemzetgazdaság állapotát jellemző fő mutatókat és a nemzetgazdaság szereplőit, a gazdasági szektorokat és a közöttük lévő alapvető kapcsolatokat, illetve a nemzetgazdasági jövedelmek körforgását. Képesek a magánszektor helyét és szerepét értelmezni a termelés, az elosztás, a beruházások és a megtakarítások makroszintű rendszerében. Ismerik az állami szerepet a nemzetgazdaságban, a pénz- és bankrendszert, a monetáris politikát, valamint a munkapiacot. Képesek a nyitott gazdaság alapösszefüggéseinek megfogalmazására. Ismerik az aggregált keresletet és kínálatot rövid és hosszú távon, valamint a növekedés és konjunktúra kapcsolatát. Felismerik a gazdaságpolitika eszközeit és a gazdaságra gyakorolt hatásukat. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton a gyakorlatok rendszeres látogatása, legfeljebb a TVSZ szerinti hiányzás lehetséges. A félévi aláírás egyik feltétele a szorgalmi időszakban két zárthelyi dolgozat megírása, a minimum szint: 40% (16 pont). Ennek hiányában az aláírást megtagadjuk. Az aláírás pótlására a vizsgaidőszak 1. hetében van lehetőség, a félév teljes anyagából. A másik feltétel a csoportos prezentációban való aktív részvétel és annak bemutatásakor aktív jelenlét. A szóbeli prezentációk alapján a csoportok a témát részletesen is kidolgozzák, és azt házi dolgozatként nyomtatott formában a szemináriumvezetőnek beadják. A prezentációt a

16 szemináriumvezető a csoportok bevonásával értékeli. A prezentáció témaköreiről, a határidőkről, az elkészítés tartalmi és formai követelményeiről a hallgatók külön tájékoztatást kapnak. Levelező tagozaton nincs külön évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: Nappali tagozaton: A tantárgy érdemjegye 4 részből tevődik össze: 2 zh. dolgozat (20-20%) 40 % Csoportos prezentáció 5 % Prezentáció írásos formája 5 % Kollokvium 50 % 100 % Aláírás megtagadása esetén a vizsgaidőszakban egy pótlási lehetőséget biztosítunk. A kreditpont megszerzéséhez legalább elégséges kollokviumi jegy szükséges. A mikroökonómia egy féléves tantárgy, amely kollokviummal zár. A kollokvium időtartama 60 perc. A kollokvium formája írásbeli, amely három-négy esszé, és 10 feleletválasztó kérdésből áll. Amennyiben nappali tagozaton a hallgató nem teljesíti a kreditet és passzív tantárgyfelvevő lesz, az ismételt kollokvium esetén a korábbi szerzett pontok nem számítanak, a vizsgafeltételek a levelező tagozatra vonatkozó számonkéréssel azonosak Levelező tagozaton Nincs külön feltétele az aláírásnak. A kollokviumon 3-4 esszé kérdés, 2-3 számításos feladat és 10 tesztkérdés szerepel. A kollokvium időtartama: 120 perc. A kollokviumi érdemjegy ponthatárai mindkét tagozaton az alábbiak: jeles jó közepes elégséges elégtelen Irodalom: Előadások, szemináriumok anyaga N. Gregory Mankiw: Makroökonómia, Osiris Kiadó Budapest, 2003 Makroökonómia feladatok (letölthető anyag) Ajánlott: Simon A: Útmutató a Makroökonómiához, Osiris, Budapest, fejezet Misz József Palotai Dániel: Makroökonómiai feladatgyűjtemény, Panem, Budapest, 2004 Roger T. Kaufman: Makroökonómiai munkafüzet és feladatgyűjtemény N. Gregory Mankiw Makroökonómia című tankönyvéhez, Osiris Kiadó Budapest, 2002 Meyer Deitmar Solt Katalin: Makroökonómia, Aula Könyvkiadó Budapest, 2002 Pete Péter: Bevezetés a monetáris makroökonómiába, Osiris Kiadó Budapest, 1996 Erdős Tibor: Fenntartható gazdasági növekedés, Akadémiai Kiadó Budapest, 2003 Első rész P.A. Samuelson W.D. Nordhaus: Közgazdaságtan, KJK-KERSZÖV, Budapest, Mátyás Antal: A modern közgazdaságtan története, Aula Könyvkiadó, 1999

17 Közgazdaságtan 2. (Mikroökonómia) Kódja: GG_KG26KGTN GG_KG26KGTL Tantárgyfelelős neve: Dr. Nagy Rózsa Oktatók neve: Dr. Nagy Rózsa, Gödör Zsuzsanna, Dr. Bischof Zsolt, Dr. Czagány László Gazdaságtudományi Főiskolai tanár Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli, nappali Kötelező K 6 Pénzügyi és számviteli, levelező Kötelező 24 K 6 Meghirdetési gyakoriság: minden tanév második félév A mikroökonómia tantárgy gazdaságmatematikai előképzettséget igényel, a kapcsolódó szakmai alapismereteket a hallgatók a tantárgy oktatásával párhuzamosan szerzik meg. A mikroökonómia a hallgatókat azzal a tudásanyaggal ismerteti meg, amely az általános közgazdasági látásmód része. A tárgy elsősorban olyan gondolati technikákat mutat be, amik a korlátozott mennyiségű, alternatív felhasználási lehetőséggel rendelkező gazdasági tényezők befektetésénél a döntések egyik alapmotívumát képezik. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: A hallgatók megismerkedhetnek a fogyasztói magatartás és kereslet elméletével, a fogyasztó optimális döntésének kritériumával. Elemezzük, hogyan hat az ár- és jövedelemváltozás a keresletre. A termelői magatartás a termelési függvények elemzésén keresztül, valamint költségoldalról kerül megközelítésre. A vállalatok profitmaximalizálásra való törekvését a piaci szerkezetek keretében mutatjuk be, levezetve a kínálati függvényeket tökéletes verseny, monopólium, duo- és oligopólium esetén. A hallgatók képesek a mikrogazdaság szereplői cselekedeteinek, motivációinak elemzésére. Ismerik a kereslet és a termelés elméletét, képesek az egyes alapfogalmakat értelmezni és a köztük lévő összefüggéseket feltárni. Átlátják a tényezőpiacok rendszerét, valamint a piaci szerkezetek és piaci formák típusait. A hallgatók a közgazdász szemléletmód kialakulásához szükséges egyéb, elsősorban vállalatgazdaságtani, gazdaságmatematikai és pénzügyi alapismereteket a tárggyal párhuzamosan szerzik meg. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton a gyakorlatok rendszeres látogatása, legfeljebb a TVSZ szerinti hiányzás lehetséges. A félévi aláírás egyik feltétele a szorgalmi időszakban két zárthelyi dolgozat megírása, a minimum szint: 40% (16 pont). Ennek hiányában az aláírást megtagadjuk. Az aláírás pótlására a vizsgaidőszak 1. hetében van lehetőség, a félév teljes anyagából. A másik feltétel a csoportos prezentációban való aktív részvétel és annak bemutatásakor aktív jelenlét. A szóbeli prezentációk alapján a csoportok a témát részletesen is kidolgozzák, és azt házi dolgozatként nyomtatott formában a szemináriumvezetőnek beadják. A prezentációt a szemináriumvezető a csoportok bevonásával értékeli. A prezentáció témaköreiről, a határidőkről, az elkészítés tartalmi és formai követelményeiről a hallgatók külön tájékoztatást kapnak. Levelező tagozaton nincs külön évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: Nappali tagozaton: A tantárgy érdemjegye 4 részből tevődik össze: 2 zárthelyi dolg. (20-20%) 40 %

18 Csoportos prezentáció 5 % Prezentáció írásos formája 5 % Kollokvium 50 % 100 % Aláírás megtagadása esetén a vizsgaidőszakban egy pótlási lehetőséget biztosítunk. A kreditpont megszerzéséhez legalább elégséges kollokviumi jegy szükséges. A mikroökonómia egy féléves tantárgy, amely kollokviummal zár. A kollokvium időtartama 60 perc. A kollokvium formája írásbeli, amely három-négy esszé, és 10 feleletválasztó kérdésből áll. Amennyiben nappali tagozaton a hallgató nem teljesíti a kreditet és passzív tantárgyfelvevő lesz, az ismételt kollokvium esetén a korábbi szerzett pontok nem számítanak, a vizsgafeltételek a levelező tagozatra vonatkozó számonkéréssel azonosak Levelező tagozaton Nincs külön feltétele az aláírásnak. A kollokviumon 3-4 esszé kérdés, 2-3 számításos feladat és 10 tesztkérdés szerepel. A kollokvium időtartama: 120 perc. A kollokviumi érdemjegy ponthatárai mindkét tagozaton az alábbiak: jeles jó közepes elégséges elégtelen Irodalom: Varian, H. L: Mikroökonómia középfokon. Egy modern megközelítés. KJK és KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó Budapest, 2001 Előadások, szemináriumok anyaga Daruka M.-Simanovszky Z.:Mikroökonómia feladatgyűjtemény, TRI-MESTER Bt. Tatabánya, Ajánlott: Koppányi Mihály: Mikroökonómia, KJK 2004 P. A. Samuelson W. D. Nordhaus: KözgazdaságtanKJK-KERSZÖV, Budapest, Kornai János: Régi és új ellentmondások és dilemmák, Magvető, oldal Bod Péter Ákos: A vállalkozó állam a mai tőkés gazdaságban, KJK o. George J. Stigler: Piac és állami szabályozás, KJK o., o. Tőzsdei kézikönyv, KJK ol Brealey-Myers: Modern vállalati pénzügyek, Bp o. Janes M. Buchanan: Pénz, állam, alkotmányosság, KJK Bp o. Oroszi Sándor: Extern hatások a munkapiacon, Közgazdasági Szemle 1996./K Mátyás Antal: A modern közgazdaságtan története, Aula o. Hámori Balázs: Indulatgazdaságtan-preferenciák kiterjesztése és a kölcsönösen összefüggő hasznosságok. Közgazdasági Szemle 1994/ o. D. W. Carlton J. M. Perloff: Modern piacelmélet. Panem, Budapest és 6. fejezet

19 Nemzetközi gazdaságtani ismeretek Kódja: GG_NGI3KGTN GG_NGI3KGTL Gazdaságtudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Puskás János Oktatók neve: Gödör Zsuzsanna, Dr. Puskás János Egyetemi docens Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli, Kötelező K 3 nappali Pénzügyi és számviteli, Kötelező 12 K 3 levelező Meghirdetési gyakoriság: a 2007/2008. tanévtől minden tanév első félév A tantárgy csak a Közgazdaságtan 1-2. (Makro-és mikroökonómia)tantárgyak kreditpontjainak teljesítése után vehető fel. A piacgazdaság áru-, szolgáltatás-, pénz-, és tőkepiaci sajátosságok nemzetközi viszonylatú törvényszerűségeinek, sajátosságainak bemutatása ás összefüggéseinek vizsgálata, értékelése. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: A tantárgy sikeres teljesítésével a hallgatók elmélyült ismeretekkel rendelkeznek a piacgazdaság azon sajátosságairól is melyek a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban előtérbe helyeződnek. A nemzetközi kereskedelem, a piaci és külgazdasági egyensúly, a nemzetközi pénzügyi rendszer és a gazdaságpolitika területét a tantárgyat teljesítők átlátják, képesek a nemzetközi gazdasági folyamatokban bekövetkezet változások értékelésére, azokhoz történő alkalmazkodásra alapvető válaszokat adni. 4. Évközi tanulmányi követelmények: A félévi aláírás feltétele a szorgalmi időszakban két zárthelyi dolgozat megírása a kijelölt időpontban, a dolgozatok együttes pontszámának minimum 40%-a szükséges az aláíráshoz. Az aláírás pótlására a vizsgaidőszak 1. hetében van lehetőség, a félév teljes anyagából. Levelező tagozaton nincs külön évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: Nappali tagozaton: A tantárgy érdemjegye 3 részből tevődik össze: I. zárthelyi dolgozat 20 % II. zárthelyi dolgozat 30 % Kollokvium 50 % 100 % A kreditpont megszerzéséhez legalább elégséges kollokviumi jegy szükséges. Amennyiben nappali tagozaton a hallgató nem teljesíti a kreditet. és passzív tantárgyfelvevő lesz, az ismételt kollokvium esetén a korábbi szerzett pontok nem számítanak, a vizsgafeltételek a levelező tagozatra vonatkozó számonkéréssel azonosak. A kollokviumi érdemjegy ponthatárai mindkét tagozaton az alábbiak: jeles jó közepes 75-64

20 elégséges elégtelen Irodalom: Czagány László: Nemzetközi közgazdaságtan. JATE Press, Szeged, 2005 Előadások anyaga Ajánlott: Bock Gyula-Mísz József: Nemzetközi közgazdaságtan TRI MESTER, Tatabánya, 2006 Csáki György: A nemzetközi gazdaságtan alapjai Napvilág, Budapest, 2003 Csaba László: A fölemelkedő Európa Akadémiai Kiadó, Budapest, 2006 Farkas Beáta Várnay Ernő: Bevezetés az Európai Unió tanulmányozásába. JATE Press, Szeged, P. Krugman-M. Obstfeld: Nemzetközi gazdaságtan Panem, Budapest, 2003 Lőrincné Istvánffy Hajna: Nemzetközi pénzügyek Aula, Budapest, 1999 Szentes Tamás: Világgazdasági elméletek Aula, Budapest, 1996

21 Pénzügyek alapjai Kódja: GP_PUA4KGTN GP_PUA4KGTL Gazdaságtudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Barta Árpád Oktatók neve: Dr. Barta Árpád, Nyári Csaba Főiskolai tanár Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli Kötelező K 4 nappali Pénzügyi és számviteli Kötelező 16 K 4 levelező Meghirdetési gyakoriság: nappali tagozaton minden tanév első, levelező tagozaton minden tanév második félév Nincs. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a pénz szerepét, a pénzzel kapcsolatos közgazdasági koncepciók fejlődését, a pénzügyi rendszer fogalmát, elemeit, intézményeit. Ennek keretében sor kerül az alapvető monetáris politikai és fiskális politikai fogalmak és összefüggések megismertetésére, a pénzügyi piacok működésének bemutatására. Célunk, hogy a hallgatók megismerkedjenek a pénzteremtés, a monetáris szabályozás, az infláció, a fizetési mérleg, az árfolyam- és kamatpolitika, valamint a nemzetközi makrogazdasági pénzügyek (EMU) és a jelenlegi magyar pénzügyi politika alapvető jellemzőivel és összefüggéseivel. Célkitűzés, hogy mindezek alkalmazásával a hallgató áttekintést kapjon a pénzügyi rendszer egészéről, annak működéséről, intézményeiről, beleértve azok cél- és eszközrendszerét. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: A pénz kialakulása, fogalma, lényege, funkciói arany- és a mai pénzügyi rendszerben. Pénzhelyettesek az arany- és a mai pénzügyi rendszerben. Nemzetközi pénzügyi eszközök: deviza, valuta. Aranyvaluta és aranydeviza rendszer. Paritás elméletek, az árfolyam kezelés módjai napjainkban. SDR, ECU, EURO. Az értékpapírok fogalma, fajtái. Váltó, csekk, részvény, kincstárjegy, egyéb értékpapírok. Pénzügyi rendszer fogalma, a pénzügyi politika. A monetáris politika jellemzői. Költségvetési politika jellemzői, az államháztartás. Devizapolitika, a hazai devizapiac jellemzői. Bankrendszer. A MNB feladatai. Üzleti bankok. Bankügyletek. A tőzsde jellemzői, tőzsdei ügyletek. Nemzetközi kereskedelmi forgalomban alkalmazott fizetési eszközök és módok. Nemzetközi pénzügyi intézmények. Összességében a kurzus elvégzése után a hallgatók ismerik a pénz történetét, a mai pénz és pénzhelyettesítők szerepét és jelentőségét, valamint a pénzintézeti rendszer felépítését, az egyes pénzintézeti típusok sajátosságait, átlátják a pénzügyi intézmények helyét és szerepét a gazdaságban, és felismeri a pénzügyi folyamatok célkitűzéseit és eszközrendszerét. A hallgatók képesek alapvető pénzügyi számítások elvégzése után egyszerű pénzügyi döntések meghozatalára. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton az előadások látogatása nem kötelező, gyakorlatokról a TVSZ szerinti hiányzás lehetséges.. Levelező tagozaton nincs évközi követelmény.

22 5. Értékelés módszere: Nappali tagozaton az aláírás feltétele kiselőadás tartása és az órák látogatása. Aláírás megtagadás esetén a vizsgaidőszak első hetében van lehetőség az aláírás megszerzésére. Levelező tagozaton az aláírásnak nincs külön előfeltétele. A kreditpont megszerzésének feltétele legalább elégséges kollokviumi osztályzat. A kollokviumi dolgozatok tartalma: elméleti esszékérdések; tesztkérdések, illetve pénzügyi számítási feladatok. Az elégséges szint eléréséhez az 50 pontos kollokviumban 26 pontot kell elérni. További értékelés: pont közepes, pont jó, 45 ponttól jeles. 6. Irodalom: Magyar G. (2004): Pénzügyi navigátor, Invent Kiadó Barta Á. (2005): Válogatott fejezetek pénzügyekből (1-2. fejezet), Tessedik Sámuel Főiskola Gazdasági Főiskolai Kar, Békéscsaba Ajánlott: Madár P. Schepp Z.. Szabó Z. Szebellédi I. - Zeller Gy. (2003): Pénzügyek alapjai, Unió Kohn, Meir: Bank és pénzügyek, pénzügyi piacok, Osiris, Budapest, 2003 Stiglitz, Joseph E. (2000): A kormányzati szektor gazdaságtana, KJK Kerszöv, Budapest Stiglitz, Joseph E.: Economics of the Public Sector, W. W. Norton & Company Inc., New York Musgrave, R.A. Musgrave, P.B. Kulmer, L. (1994): Die öffentliche Finanzen in Theorie und Praxis, 6. kiadás, Mohr Tübingen Samuelson, P.A. Nordhaus, W.D. (1987): Közgazdaságtan. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest Bodie, Z. Kane, A. Marcus, A. (1996): Befektetések. Tanszék Kft, Irwin, Budapest Powers, M. Vogel, D. (1989): A határidős deviza és hiteltőzsdék működése. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest

23 Vállalatgazdaságtan Kódja: GP_VGA4KGTN GP_VGA4KGTL Gazdaságtudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Hrabovszki Katalin Oktatók neve: Dr. Hrabovszki Katalin Főiskolai docens Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli nappali Kötelező K 4 Pénzügyi és számviteli levelező Kötelező 18 K 4 Meghirdetési gyakoriság: minden tanév első félév Nincs. A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgató átfogó képet kapjon a piacgazdaság központi szereplőjéről; a vállalatról, elsajátítsa a vállalkozások működésével kapcsolatos alapvető ismereteket, megismerje a vállalati működés sajátosságait, a vállalat és külső környezete viszonyát, képessé váljon a vállalati sikertényezők beazonosítására, a válságjelek felismerésére, felismerje a vállalati gazdaságtan és a társtudományok kapcsolatát. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: A mikroökonómia alapkategóriái. Az üzleti vállalkozás fogalma, alapvető célja és küldetése. A vállalati működés érintettjei. Vállalkozások alapítása, vállalkozási formák. A termelési folyamat és a vállalat erőforrásai. A vállalati célok rendszere. Vállalatok átalakulása. Vállalati válság, vállalatok megszűnése (csődeljárás, felszámolási eljárás, végelszámolás). Vállalati stratégia, stratégiaalkotás. Üzleti terv. A gazdasági döntések meghozatalának alapelvei, mutatói. Emberi erőforrás-menedzsment. A vállalat eszközei és forrásai, az éves beszámoló. A hallgató olyan ismeretekre, készségekre tesz szert, amelyek lehetővé teszik számára a vállalati működés megértését. Képessé válik a vállalati folyamatok komplex szemléletére, a környezet vállalatra gyakorolt hatásának megértésére. A döntések és azok következményei ok-okozati összefüggéseinek feltárására. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton egy zárthelyi dolgozat megírására kerül sor a félév végén az előadások, valamint a gyakorlatok anyagából és a kötelező jegyzetből. Az előadások látogatása nem kötelező. A TVSZ értelmében a gyakorlati órák 30%-át meghaladó igazolt és igazolatlan hiányzás esetén a félév érvényességét igazoló aláírás nem adható meg. A pótlás lehetőségét a tantárgyfelelős határozza meg. A pótlás elmulasztása esetén a tantárgyfelelős aláírás megvonásban részesíti a hallgatót. A zárthelyi dolgozat nem teljesítése is aláírás-megvonással jár. Ha a zárthelyi megírására nem kerül sor a szorgalmi időszakban, akkor a vizsgaidőszak első hetében pótolható. Levelező tagozaton nincs külön évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: Nappali tagozaton a zárthelyi dolgozat megírásával elért pontszám 20%-a hozzáadódik a vizsgadolgozat megírása során elért pontszámhoz. A zárthelyi dolgozat és a vizsgadolgozat együttes pontszáma az értékelés alapja. A kreditpontok megszerzésének feltétele legalább elégséges vizsgajegy elérése. Ennek alapja egy 90 perces vizsgadolgozat, a félév során feldolgozott anyagból, illetve a kötelező jegyzetből. A vizsgadolgozat maximális pontszáma

24 80 pont, ehhez hozzáadódik a zárthelyi megírásával elért pontszám (max. 20 pont). Az együttesen elért pontszám így max. 100 pont, ez képezi az értékelés alapját. Levelező tagozaton a kreditpont megszerzésének feltétele legalább elégséges vizsgajegy megszerzése. Ennek alapja egy 90 perces vizsgadolgozat a félév során feldolgozott anyagból, illetve a kötelező jegyzetből. Értékelés nappali és levelező tagozaton: % jeles, 89-80% jó, 79-65% közepes, 64-50% elégséges, 49-0% elégtelen. 6. Irodalom Az előadások anyaga Chikán: Bevezetés a vállalatgazdaságtanba (Aula, Budapest, 2006.) Ajánlott: Dr. Varga- Dr. Bedő- Dr. Lőrinczi : Vállalkozások gazdaságtana. (Perfekt 1997.)

25 Jog 1 (Jogi alapismeretek) Kódja: GP_JG13KTVN GP_JG13KTVL Társadalom és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Scheirich Gyula Oktatók neve: Dr. Scheirich Gyula címzetes főiskolai docens Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli Kötelező K 3 nappali Pénzügyi és számviteli Kötelező 12 K 3 levelező Meghirdetési gyakoriság: Nappali tagozaton minden tanév első félév, levelező tagozaton a 2007/2008 tanévtől minden tanév első félév Nincs. A tantárgy célkitűzése kettős; egyrészről a hallgatót olyan általános jogi ismeretekkel kell felvértezni, amely lehetővé teszi, hogy az őt foglalkoztató szervezeten belül a tevékenységét érintő egyszerű vonatkozású jogi feladatokat maga is meg tudja oldani, a speciális jogi szakértelmet igénylő ügyekben pedig a szervezet jogi képviselőjével érdemi módon tudjon kommunikálni, s vele a problémamegoldásban együttműködni. Másrészről a tantárgy a későbbi jogi szaktárgyak speciális jogi fogalomrendszerének megalapozásául kell, hogy szolgáljon. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Maga a tantárgy egy alapozó és egy tartalmi részből áll. Az alapozó részben a hallgatók megismerik a jogfilozófia alapjait, a jog szerkezetét és rétegeit, majd a történeti fejlődés tükrében kerülnek bemutatásra az egyes jogi alapfogalmak. A tartalmi részben ismerkednek meg a hallgatók a modern állam és jog, a jogi norma és a jogforrás fogalmával, valamint a jogi normák szerkezetével. A jogrendszer bemutatásán keresztül tekintenek be a jogágak világába, megismerkednek a jogviszony elemeivel, a jogi tényekkel, a jogalkalmazással, valamint a jogi felelősség témakörével. Bemutatásra kerülnek továbbá azok az emberi magatartások és egyéb körülmények, amelyek a jogviszonyok tekintetében relevánsak lehetnek. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton a tananyag elsajátítási szintjének mérése a kimeneti rendszerű ellenőrzésre épül. Ezért az évközi ellenőrzés az előadáson történő direkt konzultációra és kérdésfelvetésre szűkíthető. Levelező tagozaton nincs évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: A tantárgy osztályzatai (5) jeles (4) jó (3) közepes (2) elégséges (1) elégtelen 0-50

26 A pontszám részletezése: Nappali tagozat: Kollokvium Összesen: Levelező tagozat: Kollokvium Összesen: 100 pont 100 pont 100 pont 100 pont 6. Irodalom: Balásházi Mária: Jogi alaptan, BKÁE jegyzet, vagy későbbi Moór Gyula: Jogfilozófia, Püski Kiadó, vagy későbbi Pokol Béla: A jog szerkezete, Gondolat Kiadó, vagy későbbi Scheirich Gyula: Előadásvázlatok, házi előadásvázlat, vagy későbbi Ajánlott: Tudományegyetemek jogtörténeti tárgyú tankönyvei

27 Jog 2 (Gazdasági jog) Kódja: GP_JG23KTVN GP_JG23KTVL Társadalom és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Scheirich Gyula Oktatók neve: Dr. Scheirich Gyula címzetes főiskolai docens Szak, tagozat megnevezése Tantárgy Heti Összes Számonkérés Kreditjellege Pénzügyi és számviteli nappali Kötelező K 3 Pénzügyi és számviteli Kötelező 12 K 3 levelező Meghirdetési gyakoriság: nappali tagozaton minden tanév második félév, levelező tagozaton a 2007/2008. tanévtől minden tanév második félév Jogi alapismeret tantárgyból legalább elégséges kollokviumi jegy megszerzése. A tantárgy oktatásának általános célja, olyan gazdasági jogi szakismeretek elsajátításának biztosítása, amely a közgazdász mindennapi munkavégzése során a gyakorlatban jól hasznosítható, és a szervezet gazdasági-pénzügyi tevékenységének jogi vonatkozásai tekintetében nélkülözhetetlen. A tantárgy specifikus célkitűzése kettős: Egyrészről a közgazdászt olyan szintű szakismerettel kell felvértezni, amely lehetővé teszi, hogy az őt foglalkoztató szervezeten belül a tevékenységét érintő alapvető jogi feladatokat maga is meg tudja oldani, másrészről a speciális jogi szakértelmet (beadványok készítése, peres képviselet stb.) igénylő ügyekben a szervezet jogi képviselőjével érdemi módon tudjon kommunikálni, s vele a problémamegoldásban együttműködni. 3. A tantárgy rövid tartalma, illetve a megszerzendő kompetenciák: Az általános rész tárgyalása során a hallgatók a történeti fejlődés tükrében ismerik meg az üzleti jog előzményeit, az alapfogalmakat. Bemutatásra kerül a szervezeti formák rendszere, a gazdasági élet egyes szereplőinak alapvető bemutatása és csoportosításuk. Különös tekintettel a gazdasági társaságokra és a non-profit szervezetekre, beleértve a költségvetési szféra intézményeit is. Ismertetésre kerülnek a cégjogi szabályozás általános rendelkezései, az alapelvek és cégeljárás fontosabb szabályai. Kiemelésre kerülnek a csőd, felszámolási, végelszámolási szabályok és a gazdálkodó szervezetek átalakulásának kérdései. Külön fejezet foglalkozik a versenyjogi szabályozás kérdéskörével (versenykorlátozás, tisztességtelen verseny, fúziók) és az alapvető fogyasztóvédelmi rendelkezésekkel. 4. Évközi tanulmányi követelmények: Nappali tagozaton a tananyag elsajátítási szintjének mérése a kimeneti rendszerű ellenőrzésre épül. Ezért az évközi ellenőrzés az előadáson történő direkt konzultációra és kérdésfelvetésre szűkíthető. Levelező tagozaton nincs évközi követelmény. 5. Értékelés módszere: A tantárgy osztályzatai (5) jeles (4) jó (3) közepes (2) elégséges (1) elégtelen 0-50

Gazdálkodás és menedzsment alapszak tantárgyi tematikái

Gazdálkodás és menedzsment alapszak tantárgyi tematikái Szent István Egyetem Gazdasági Kar 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel: 06-66-524-700 Fax: 06-66-447-002 Gazdálkodás és menedzsment alapszak tantárgyi tematikái 2009/2010. tanév Szent István Egyetem Gazdasági

Részletesebben

Pénzügy és számvitel alapszak tantárgyi tematikái

Pénzügy és számvitel alapszak tantárgyi tematikái 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel: 06-66-524-700 Fax: 06-66-447-002x Pénzügy és számvitel alapszak tantárgyi tematikái 2014/2015. tanév 1 A KÖTELEZŐ ÉS KÖTELEZŐEN VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (Óra-és

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok II. útmutató 2013/2014. tanév II. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató 2013/2014. tanév II. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Matematikai alapok

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok 2. útmutató 2015/2016. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató

Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel szakok nappali tagozat Gazdasági matematika 1 Tantárgyi útmutató 2016/17 tanév I. félév 1/5 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató

Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdaságinformatikus szak nappali tagozat Matematikai alapok 1 Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/5 Tantárgy megnevezése Matematikai alapok 1 Tantárgy jellege/típusa:

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató

TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály TANTÁRGYI PROGRAM Matematikai alapok I. útmutató 2014/2015. tanév I. félév Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Matematikai alapok

Részletesebben

Gazdasági matematika II. Tantárgyi útmutató

Gazdasági matematika II. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel szakok távoktatás tagozat Gazdasági matematika II. Tantárgyi útmutató 2016/17 tanév II. félév 1/6 A KURZUS ALAPADATAI Tárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz I. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika I. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016-os tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Gazdasági matematika I. (Analízis) Tanszék: Módszertani

Részletesebben

Gazdasági matematika

Gazdasági matematika Gazdasági matematika Tantárgyi útmutató Pénzügy és számvitel, Gazdálkodási és menedzsment, Emberi erőforrások alapképzési szakok nappali tagozat új tanrendűek számára 2017/18 tanév II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Komplex elemzés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán meghatározó

Részletesebben

Gazdasági matematika

Gazdasági matematika ALKALMAZOTT KVANTITATÍV MÓDSZERTAN TANSZÉK Gazdasági matematika Tantárgyi útmutató Pénzügy és számvitel, Gazdálkodási és menedzsment, Emberi erőforrások alapképzési szakok nappali tagozat új tanrendűek

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

Az európai integráció gazdaságtana

Az európai integráció gazdaságtana Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtan Tanszék TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Az európai integráció gazdaságtana The Economics of

Részletesebben

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató Gazdálkodási és menedzsment alapszak Nappali tagozat Döntési módszerek Tantárgyi útmutató 2018/19. tanév II. félév 1 Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Döntési módszerek. D Kontaktórák száma/hét:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi gazdaságtan. tanulmányokhoz II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nemzetközi gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) 1. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Nemzetközi gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszéki

Részletesebben

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6798 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Gazdálkodási és menedzsment szak Statisztikus

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1.

Pénzügyi számvitel 1. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1. Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány Nonprofit szakirány Pénzintézeti szakirány Vállalkozási szakirány Nappali tagozat 2015/2016.

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Humán kontrolling c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe

Bevezetés a számvitelbe SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés a számvitelbe Pénzügy számvitel alapszak Gazdálkodás-menedzsment alapszak Távoktatás tagozat 2016/2017. tanév I. félév 1 Tantárgy megnevezése Bevezetés

Részletesebben

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdinfo Nappali Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/4 Tantárgy megnevezése: Operációkutatás II. Tantárgy kódja: OPKT2KOMEMM Tanterv szerinti óraszám:

Részletesebben

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK INFORMATIKA SZAK Tantárgy Tagozat Heti óraszám Követelmény Ea. Lab. Gy. VILLAMOSSÁGTAN. Nappali 3 0 1 aláírás+vizsga Az aláírás megszerzésének feltételei: - A hiányzás nem haladhatja

Részletesebben

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdinfo Nappali Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató 2016/17 tanév II. félév 1/4 Tantárgy megnevezése: Operációkutatás II. Tantárgy kódja: OPKT2KOMEMM Tanterv szerinti óraszám:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai c. tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév A tantárgy rövid

Részletesebben

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2012/2013 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Számvitel alapjai Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul része Kontaktórák

Részletesebben

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató Gazdálkodási és menedzsment alapszak Nappali tagozat Döntési módszerek Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1 Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Döntési módszerek. D Kontaktórák száma/hét:

Részletesebben

Mikroökonómia NGB_AK005_1

Mikroökonómia NGB_AK005_1 Mikroökonómia NGB_AK00_ Általános tudnivalók, követelmények Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing, Közszolgálati, Műszaki menedzser, Logisztikai mérnök, Nemzetközi tanulmányok és Egészségügyi

Részletesebben

Teljesítmény és erőforrás controlling

Teljesítmény és erőforrás controlling IV. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás controlling 2012/2013 2. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Teljesítmény

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Tárgyelőadó: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Gyakorlatvezető: dr. Paget Gertrúd Tantárgyi leírás

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ. a STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyról

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ. a STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyról BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR KONTROLLING-ELLENŐRZÉS INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyról Budapest, 2012. Összeállította:

Részletesebben

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6683 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL szak hallgatói részére 2014/2015.tanév

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz IV. évfolyam PSZ Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Teljesítmény és

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak, Számvitel szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számviteli sajátosságok tantárgy tanulmányozásához

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe

Bevezetés a számvitelbe II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés a számvitelbe 2013/2014 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Bevezetés a számvitelbe Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév II. félév 1 A

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

Pénzügyi instrumentumok számvitele

Pénzügyi instrumentumok számvitele Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Nappali tagozat MESTERSZAK Pénzügyi instrumentumok számvitele Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Statisztika 1.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Statisztika 1. I. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Statisztika 1. TÁVOKTATÁS Tanév 2014/2015 II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Statisztika 1. Tanszék: Módszertani Tantárgyfelelős neve: Sándorné Dr. Kriszt

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2013. szeptember 1

Részletesebben

Számvitel 1. c. tárgy tanulmányozásához TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I.

Számvitel 1. c. tárgy tanulmányozásához TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 1 c. tárgy tanulmányozásához Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgyi

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. című tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. című tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai című tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Pénzügy és számvitel; Emberi erőforrás; Gazdálkodási és menedzsment szakon Nappali

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2016/2017 I.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés. 2012/2013 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés. 2012/2013 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés ÚTMUTATÓ Számvitel

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak, Gazdálkodási és menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2015. február A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA A tantárgy oktatásának célja az alkalmazott számviteli eljárásokból

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak Gazdálkodási és menedzsment szak Emberi erőforrások szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz LEVELEZŐ OKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ KONTROLLING. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ KONTROLLING. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és számvitel szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ KONTROLLING tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: KONTROLLING Tanszék: SZÁMVITEL INTÉZETI

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti tervezés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti tervezés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti tervezés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA Az üzleti tervezés című tantárgy oktatásának

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdasági informatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdasági informatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdasági informatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév II. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának célja: A Budapesti Gazdasági

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Operációkutatás. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Operációkutatás. tanulmányokhoz II. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Operációkutatás tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Operációkutatás Tanszék: BGF Módszertani Intézeti

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ÉPÍTŐMÉRNÖKI INFORMATIKA 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAT42 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám

Részletesebben

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2014. szeptember 2 A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA Az üzleti tervezés című tantárgy oktatásának célja,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz III. ÉVFOLYAM PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vezetői számvitel Tanszék: Számvitel

Részletesebben

Számviteli esettanulmányok

Számviteli esettanulmányok SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számviteli esettanulmányok MSC Pénzügy-számvitel szak Vezetői számvitel szakirány Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozások pénzügyi alapjai Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés Minden szakügyintéző szakirány számára 2011/2012.

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 1. Előadás Elérhetőség e-mail: karajz.sandor@uni-miskolc.hu tel.:46-565111/1899 Tárgy alapvető jellemzői Tárgy neve: NEPTUN kód: Óraszám: 2+0 Kredit:

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint (elméleti gazdaságtan) Emelt szint (elméleti gazdaságtan) 180 perc 15 perc 180 perc 20

Részletesebben

Költség és teljesítmény elszámolás

Költség és teljesítmény elszámolás SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Költség és teljesítmény elszámolás Számvitel mesterszak szak Vezetői számvitel szakirány Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév 1 SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

Tantárgyi program. II. évfolyam, Pénzügy számvitel szak levelezı képzés MAKROÖKONÓMIA (KÖZGAZDASÁGTAN II.) tantárgy 2012/2013. tanév, 1.

Tantárgyi program. II. évfolyam, Pénzügy számvitel szak levelezı képzés MAKROÖKONÓMIA (KÖZGAZDASÁGTAN II.) tantárgy 2012/2013. tanév, 1. Tantárgyi program II. évfolyam, Pénzügy számvitel szak levelezı képzés MAKROÖKONÓMIA (KÖZGAZDASÁGTAN II.) tantárgy 2012/2013. tanév, 1. félév 1. A tantárgy neve (csoportja): Makroökonómia (Közgazdaságtan

Részletesebben

Vezetői és humán számvitel

Vezetői és humán számvitel SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés (I.) ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZAT Vezetői és humán számvitel c. tárgy tanulmányozásához 2016/2017. tanév II. félév

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés TEEL1K0MPZC BsC III. évfolyam Pénzügy és számvitel szak Számviteli szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés 2016/2017 I. félév A tantárgy oktatásának célja A Budapesti Gazdasági Egyetem

Részletesebben

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): MIKROÖKONÓMIA (AV_KMNA223-K6) 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Bauerné Dr. Gáthy Andrea, egyetemi adjunktus 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV

TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV TANTÁRGYPROGRAM 2015/16. ŐSZI FÉLÉV A tantárgy neve: Közgazdasági Elmélettörténet/History of Economic Thought A tantárgy kódja: BMEGT30MN09 Heti tanóraszám (Előadás/Gyakorlat): 2/2 Tantárgy teljesítésértékelésének

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Építőipari anyagminőség 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEMEMAV11 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok (heti/féléves)

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI

Részletesebben

Tantárgy neve: Közgazdaságtan. Gazdaságtudományi

Tantárgy neve: Közgazdaságtan. Gazdaságtudományi Tantárgy neve: Közgazdaságtan Kódja: Intézet: Gazdaságtudományi Tantárgyfelelős neve: Dr. Nagy Rózsa Oktatók neve: Dr. Nagy Rózsa, Gödör Zsuzsanna Szak megnevezése Tantárgy jellege Nemzetközi szállítmányozási

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

Nyíregyháza, február 1.

Nyíregyháza, február 1. Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézet T A N T Á R G Y I T E M A T I K A É S F É L É V I K Ö V E T E L M É N Y R E N D S Z E R 2018/2019. tanév 2. félév Készítette: főiskolai docens tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Könyvvezetési ismeretek tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat Gazdálkodás-menedzsment szak. 2014/2015. év II.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Könyvvezetési ismeretek tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat Gazdálkodás-menedzsment szak. 2014/2015. év II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK : 469-66-98 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Könyvvezetési ismeretek tantárgy tanulmányozásához Nappali tagozat Gazdálkodás-menedzsment szak 2014/2015. év II. félév

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam Gazdálkodás és menedzsment TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Stratégiai és üzleti tervezés 2013/2014. I. félév Tantárgy

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

Tantárgyi program 2013/2014. I. félév

Tantárgyi program 2013/2014. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2013/2014. I. félév Vállalkozástan II. Tantárgy kódja:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közgazdaságtan 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Közgazdaságtan 2. tanulmányokhoz I. évfolyam GM/PS szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Közgazdaságtan 2 tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) tavaszi félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Közgazdaságtan 2 Tanszék: Közgazdasági

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI ÁS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014.

GAZDÁLKODÁSI ÁS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014. GAZDÁLKODÁSI ÁS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014. 1. AZ ALAPSZAK MEGNEVEZÉSE: Gazdálkodási és menedzsment szak (Gazdaságtudományi képzési terület, üzleti képzési ág) 2. AZ OKLEVÉLBEN SZEREPLŐ

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) NAPPALI TAGOZAT érvényes a 2013/2014.

Részletesebben

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Tantárgy neve: Filozófiatörténet Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Intézet: Társadalom- és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Fekete László Oktatók neve: Fekete László Tantárgyfelelős beosztása: óraadó

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák

Tanulmányok alatti vizsgák Tanulmányok alatti vizsgák 1 GAZDASÁGI ÉS JOGI ALAPISMERETEK...2 2 ÜGYVITELI ISMERETEK...3 3 ÜGYVITEL GYAKORLAT...4 4 ÁLTALÁNOS STATISZTIKA ÉS STATISZTIKA GYAKORLAT...5 5 PÉNZÜGYI ISMERETEK...6 6 ADÓZÁS...7

Részletesebben

PPKE ITK, 2014/2015 tanév. I. félév. Tantárgyi adatok és követelmények

PPKE ITK, 2014/2015 tanév. I. félév. Tantárgyi adatok és követelmények PPKE ITK, 2014/2015 tanév I. félév Tantárgyi adatok és követelmények Tantárgy neve: Óraszám: Lineáris algebra 2 óra előadás, kedd, 8-10, Simonyi terem 2 óra gyakorlat Honlap: digitus.itk.ppke.hu/~b_novak

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Tárgy neve és kódja: Távközlési informatika II. KHWTI3TBNE Kreditérték: 5 Nappali

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET TANTÁRGYI PROGRAM ÉS ÜTEMTERV 2011/2012. tanév II. félév A TANTÁRGY Kódja: NBP_AD102G3 Megnevezése: Emberi erőforrás menedzsment Szak: Sportszervező II. évfolyam Heti tanóra: 2 A tantárgy kreditértéke:

Részletesebben

Konszern számvitel alapjai

Konszern számvitel alapjai SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Konszern számvitel alapjai Pénzügy-számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév II. félév 1 A tárgy oktatásának célja: A világgazdaságban és ebből következően

Részletesebben

Vállalati válságkezelés

Vállalati válságkezelés Pénzügy mesterszak Nappali tagozat Tantárgyi útmutató Vállalati válságkezelés 2015/2016. I. félév Tantárgy megnevezése: Vállalati válságkezelés Tantárgy kódja: VVGK1K0MMEV Tanterv szerinti óraszám: 4+0

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Pénzügy mesterszak Nappali tagozat Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató 2012/2013 II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Döntési módszerek

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Döntési módszerek III. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Döntési módszerek TÁVOKTATÁS Tanév 2014/2015 II- félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Döntési módszerek Tanszék: Matematika-Statisztika Tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági jog 2. tanulmányokhoz I. évfolyam GM/PS szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági jog 2 tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/15 tavaszi félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Gazdasági jog 2 Tanszék: Közgazdasági Tanszéki Osztály

Részletesebben

A Pénzügy és Számvitel alapszak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése)

A Pénzügy és Számvitel alapszak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése) A Pénzügy és Számvitel alapszak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése) ismeretkörök a *KKK. 8.1. alapján félévek tantárgy számonkérés és tantárgyaik 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. kreditszáma 1

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-Számvitel Szak, Gazdálkodási és Menedzsment Szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság-és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság-és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR - FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR - FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR - FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. II. évfolyam Felsőfokú szakképzés Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Alkalmazott számítástechnika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Alkalmazott számítástechnika. tanulmányokhoz 2. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Alkalmazott számítástechnika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) 1. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Alkalmazott Számítástechnika Tanszék:

Részletesebben

Biomatematikai Tanszék

Biomatematikai Tanszék BIOSTATISZTIKA DENTISTRY Biomatematikai Tanszék Tantárgy: BIOSTATISZTIKA Év, szemeszter: 1. évfolyam - 1. félév Óraszám: Szeminárium: 28 Kód: FOBST03F1 ECTS Kredit: 2 A tárgyat oktató intézet: Biofizikai

Részletesebben