Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem a betegségekről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem a betegségekről"

Átírás

1 Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem a betegségekről Kedves Olvasóm! Remélem, a lassacskán könyvterjedelmű anyagot örömmel és haszonnal forgatod! Immár elérkeztünk az 5. anyaghoz! Az emésztőrendszer harmonikus működése és betegségei Bevezető: Amikor elkészültem az anyaggal, szokásom szerint végig néztem, végig olvastam. Elégedett voltam vele, mert sok-sok képpel illusztrált, témakörökbe csoportosított, rengeteg hasznos információt és remek idézeteket találsz benne. Igen ám! De! Bevallom, én a fotókon csupán, a betegség képi megjelenését látom! Igyekeztem azonban, a Te szemeddel is végignézni rajtuk. S azt láttam, hogy a férgek, fekélyek, sipolyok, képét látni nem éppen felemelő. Megfordult a fejemben, hogy talán csökkentenem kéne a képek számát. De ezek nélkül egy laikus sokkal kevesebbet értené meg. Így a fotók maradtak, mind egy szálig! Azért, azonban, hogy a képek magyarázó értéke is megmaradjon mégis könnyen emészthető legyen, arra gondoltam, hogy a szemnek kellemes, szép fotókkal és tanulságos és tréfás történetekkel is kiegészítem az anyagot. Így is tettem! Fogadd szeretettel! Jó olvasást kívánok Neked! Mottó: Hagyma, káposzta, paprika és társai, avagy igazából mit nem tudunk megemészteni? Mettől meddig tart az emésztőrendszer, mik a részei? Az emésztőrendszer a szájüregtől a végbélnyílásig terjed. Az alábbi képeken jól láthatók a részei: Szerző: Horváth-Lukács Judit 1.

2 Szájüreg: nyelv, nyálmirigyek, fogak; garat; nyelőcső; máj; epehólyag; gyomor; hasnyálmirigy, vékonybél; vastagbél; végbél; Ha az emésztésről beszélünk, biztosan neked is, az ételek megemésztése, jut az eszedbe. Igen, mert ez így is van! De nemcsak az ételeket emészted meg a teljes emésztőrendszerben, hanem az életedet, a veled történő eseményeket, a jót-rosszat is, stb. Nyilván, ha jó dolog történik veled, azt könnyen beemészted, a rosszat persze kevésbé! Az érzelmi bizonytalanság, elégedetlenség, kellemetlenségek, harag, mérgelődések, félelmek, aggodalmak, izgalmak erős hatással vannak az emésztőrendszeredre. Régebben olvastam ezt a remek hasonlatot: a has a lélek hangszórója. Hiszen a nyelőcsöved, gyomrod, epéd, hasad különböző módon, de mindenképpen azonnal jelez, ha valami megakadt benned! Szerző: Horváth-Lukács Judit 2.

3 Biztosan te is ismered, s már használtad is a következő kifejezéseket: gombóc van a számban (torkomban, gyomromban) ezt képtelen vagyok lenyelni neki összeszorult a gyomrom, felfordul a gyomrom, hányingert kapok ettől az alaktól, ezt a dolgot, nem tudom beemészteni félelmében becsinált, fosik félelmében hasfájásom lesz tőle, megfeküdte a gyomrom, le kellett nyelnem a békát, elöntött a sárga irigység epés megjegyzést tett rám stb Mégis, az emésztőszervi panaszok jelentkezésénél azonnal azt kezded el keresni, mit is ettél, az elég friss volt-e, nem volt-e túl zsíros, hideg-meleg, sós, fűszeres, volte héja, magja? Biztosan azért puffadok, azért megy a hasam, vagy azért van szorulásom, mert s, utalsz az ételre! Ezek a tünetek minden esetben valamilyen nehéz élethelyzeted, rossz közérzeted belső szerved általi megjelenése. Itt is, mint ezt már eddig is olvastad tőlem, a gondolataid, érzelmeid befolyásolják tested működését! Így emésztőrendszered javulásához, önmagában kevés lesz a sport, a diéta és bizonyos ételek elhagyása. A legfontosabb, itt is a gondolkodásod, szemléleted megváltoztatása lesz. Mert, ha futás közben a főnököddel való vitád jár a fejedben, és őt szidod, morogsz, és az egész helyzetet kilátástalannak látod, hát sajna a futás önmagában nem fogja megoldani. Abban azonban mindenképpen segíthet, hogy a feszültségeidet valamennyire csökkenti, s már az is valami. (idézet az 1. részből) Mr. Andrew Matthews következő gondolatát már idéztem neked a vesebetegségekről írott anyagomban. Úgy vélem, most is érdemes rajta elgondolkodnod: Szerző: Horváth-Lukács Judit 3.

4 Ha nem vagyok hajlandó megbocsátani a sógoromnak, hogy nem hívott meg a karácsonyi partira, akkor én szenvedek ettől. Nem ő kap gyomorfekélyt, nem ő fog forgolódni éjjel az ágyban, nem ő borul ki és nem neki lesz rossz szájíze. Velem történik meg ilyenkor mindez. Nem véletlenül tanácsolják nekünk: Bocsáss meg az ellened vétkezőknek! Csak így maradhatunk egészségesek és boldogok. A nem-megbocsátás az egyik legfőbb betegség kiváltó ok, hiszen a savanyú gondolatok a testet emésztik. Ide illik még a XIV. Dalai Láma gondolata is: "Akik ártani akarnak nekem, azok valójában tálcán kínálják a spirituális fejlődés legnagyszerűbb lehetőségét. Hiszen amikor összeakadok velük, természetes módon gyűlöletet és haragot érzek, és általuk esélyt kapok, hogy megtartóztassam magam ezektől, az indulatoktól. Ha mindig mindenki kedves lenne hozzám, soha nem lenne lehetőségem a türelem gyakorlására. Hiszen könnyű együtt érezni azokkal, akik jók hozzám, és akiket kedvelek, az igazi próbatétel az, amikor valaki ártani akar nekem, meg akar gátolni valamiben, elvesz tőlem valamit, vagy inzultál. Ha az ilyen ember iránt is tudok szeretetet érezni, az már előrelépés. Ez az ember tehát lehetőséget ad a fejlődésre, és ezért hálával tartozom neki. Ilyen lehetőséget még Khenszur Thabkje Rinpocse sem tud nyújtani nekem a bölcs tanításaival, ezért az ellenségemet legnagyobb tanítómként kell tisztelnem. " Thomas Alva Edison gondolataival zárom ezt a fejezetet: Edison remek férfi volt, aki rengeteg értéket adott a világnak. Mintegy 1093 szabadalom fűződik a nevéhez. Biztosan neked sem kell bemutatnom! Azt, a szót, hogy lehetetlen, nem ismerte! Íme néhány aranyat érő gondolata: Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy. Nem veszítettem el a kedvemet, mivel minden egyes sikertelen kísérlet egy újabb lépést jelent előre. Ha megtennénk mindazokat a dolgokat, melyeket képesek vagyunk megtenni, ámulatba ejtenénk önmagunkat.. Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság. Szerző: Horváth-Lukács Judit 4.

5 A hülyeség, a hidrogén mellett a legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a Világegyetemben. Szájszárazság normális? Apróság vagy nagyobb odafigyelést igényel?! Bármely életkorban jelentkezhet, kialakulásának legfőbb okai: gyógyszerek mellékhatásai (pl. antidepresszánsok, húgyhólyag működésére ható szerek, egyes vérnyomáscsökkentők, parkinson betegségre ható szerek ), A-vitamin túlfogyasztás (napi microgramm és afeletti fogyasztás), krónikus vesebetegség, vesemedence gyulladások, magas vérnyomás, cukorbetegség, változókor, szorongásos-depressziós zavarok, Szerző: Horváth-Lukács Judit 5.

6 A nyálmirigyek száma, elhelyezkedésük, feladatuk: A nyálmirigyeket nagy és kis nyálmirigyekre csoportosíthatjuk. Három pár nagy nyálmirigyet különböztetünk meg: 1. fültőmirigy, 2. állkapocsalatti mirigy, 3. nyelv alatti mirigy. A kis nyálmirigyek elszórtan találhatók a szájüregben. 1. Fültőmirigy: a szájüregi nyálmirigyek legnagyobbika. Az arc külső (bőralatti) része a mirigy kisebb része, a nagyobb (mély) része az állkapocs mögötti árokban foglal helyet. 2. Álkapocs alatti mirigy: 7-8 g tömegű kötőszöveti sövényekkel lebenyekre osztott szerv az állkapocs alatti háromszögű teret kitölti. 3. Nyelv alatti mirigy: oldalirányban összenyomott csepp alakú mirigy, amelynek vékonyabb farka hátrafelé nyúlik, elülső tompa vége gyakran külön lebenyt képez. Együtt a két mirigy patkó alakú. A nyálmirigyek folyadékot: nyálat termelnek, melynek védő funkciói vannak, és a táplálkozáshoz, az ételek megrágásához, emésztéséhez is szükségesek. A nyál védő szerepe: nedvesítés, baktériumellenes hatás, tisztítás, fogszuvasodás elleni védelem, A táplálkozással összefüggő feladatok: a táplálék előkészítése, ízlelés, emésztés. Sőt, a beszédhez is szükséges. Szerző: Horváth-Lukács Judit 6.

7 A nyálmirigybetegségeket a következő csoportokba sorolhatjuk: fejlődési rendellenességek, a nyáltermelés eltérései, nyálmirigy-gyulladások, nyálkő, nyálmirigy ciszták, nyálmirigy daganatok, a nyálmirigy teljes hiánya igen ritka. Mégis, valamennyi nyálmirigy hiánya teljes szájszárazságot idéz elő, és a fogak gyors elvesztését vonja maga után. Ha csak egy nyálmirigy hiányzik, vagy fejlődésben visszamaradt, azt többi mirigy kompenzálja. Javasolt a gyakori, kortyonkénti folyadékbevitel. A nyáltermelés másik eltérése a fokozott nyáltermelés. Leggyakoribb okai: a központi idegrendszer betegségei, a reflexes nyálelválasztást kiváltó szájüregi betegségek, a szájüreg régóta fennálló gyulladásai (pl. herpesz, afta stb.), rosszul elkészített fogsorok, mérgezés esetén, A rágás szabályozza a szájüreg egyenletes nyálellátottságát. Aki keveset rág, annál a nyáltermelődés csökken, ami szájszaghoz vezet. Akkor most beszéljünk is erről! A fogakkal ételt KELL rágni! Tehát nem ezzel tekered le pl. a műanyag kupakot. Nem fogó helyett kell használnod! De ne ess át a ló túlsó oldalára sem! Arra gondolok, hogy a napi sokszori fogmosás és a pépes ételek fogyasztása, az ételek apró darabolása sem a megoldás!!!!! Szerző: Horváth-Lukács Judit 7.

8 Azért nem erős a fogad, mert a dolgaidon, egy-egy problémád megoldásán rágódsz! Latolgatod az esélyeket, tele vagy aggodalmakkal, a körmödet rágod (pl. a karalábé helyett!), amiatt, hogy mi lesz holnap? Nem eszed meg, sőt előre levágod, a kenyér ropogós héját, nehogy megsérüljön a fogad. Már így is laza kicsit! De amit nem használsz rendeltetésszerűen az egy idő után, elromlik!!!! Tehát mosd meg a fogad, minden étkezés után, ha úgy érzed jónak! De! Rágd meg az ételt, ne pépesíts, ne kíméld feleslegesen a fogad! Attól lazul ki a helyéről, hogy nem használod! Aztán: igyekezz minél hamarabb megoldani a kisebb-nagyobb gondjaidat. Elfogadni egy-egy helyzetet, amin nem lehet változtatni. Adj dátumot, annak, amit csak későbben tudsz megoldani. De ne legyen minden elintézetlenül, a lelkedet nyomva és a fogadat rombolva!!!! Erről jutott eszembe a következő tanulságos történet: Egy pszichológia professzor az egyik konferenciáján a hallgatók előtt elmondott egy viccet, és mindenki nevetett. Egy kis idő múlva ismét elmondta ugyanazt a viccet, és már alig nevettek. Addig mesélte ugyanazt a viccet, amíg már senki nem nevetett. Akkor az alábbi kérdést tette fel: - Ha nem tudnak nevetni többször egy dolgon, miért képesek az emberek sírni, és megemlékezni egy dologról több alkalommal? Szeretném azt mondani folytatta hogy nem érdemes ragaszkodni ahhoz, ami szenvedést okoz, vagy ahhoz, amit nem lehet megoldani. És tudják miért? Nincs visszaút!!!! Az élet megy tovább, csak szeress, bocsáss meg, értékelj át dolgokat, és szeress újra!!! Érdemes boldognak lenni! Végezetül néhány ide illő gondolattal zárom ezt a fejezetet: "Az lehet sikeres, aki tesz is valamit, mialatt a sikerre vár." (ismeretlen szerző) " Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön a gondolkodás fáradalmaitól." (ismeretlen szerző) A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz. (Elbert Hubbard) Az aggodalom nem képes megóvni bennünket a holnapi szomorúságtól, de meg tud fosztani minket a mai nap élvezetétől. (James Kurtz) Szerző: Horváth-Lukács Judit 8.

9 A száj és a szájüreg betegségei gombás száj Mielőtt elmélyednél a betegségek elemzésében, tisztázzuk a száj és a torok jelentését. Beszélni a száj-szájpadlás, a nyelv, fogak és a torok használatával tudsz. Már, ha beszélsz! Száj-torok = a ki nem mondott gondolataink gyűjtőhelye. Minél súlyosabb ezeknek, a területeknek a betegsége, ez azt mutatja, hogy ilyen súlyos, téged foglalkoztató dologról-dolgokról NEM BESZÉLSZ! Meg lehet magyarázni, hogy: a békesség kedvéért nem beszélek; ő a főnököm, nem mondhatom meg neki, mit gondolok; nem az én feladatom lenne, hogy szóljak; ő az anyám, nem bánthatom meg azzal, hogy megmondom neki;. Tehát ahhoz, hogy elkerülhesd ezeket, a betegségeket, a téged foglalkoztató helyzetekben, mindig mond meg, mit gondolsz! Várj! Még ne tiltakozz! Ne mond el újra a fenti listát! Fontos, hogy megmond, amit gondolsz! De! a hogyan mond el, a legfontosabb! Van egy elv: a háború háborút okoz! Tehát nem veszekedésre, kiabálásra biztatlak. Nem arra, hogy olyan szavakat mondj, ami nem igaz, és később magad is megbánod, hogy mondtad! Hanem arra, hogy gondold át, mit akarsz, és nyugodtan, értelmesen mond el amit szeretnél, még akkor is, ha a másik fél ideges vagy kiabál! Aki nyugodt marad, azzal az emberrel már percek múlva sem lehet ordítozni, mert nem csattan vissza. Ezzel veszed el az élét, a másik fél idegességének, kiabálásának. Próbáld csak ki! Nos, ideje megnézned a száj és a szájüreg betegségeit! Szerző: Horváth-Lukács Judit 9.

10 Afta: Kis területű fekélyes folt a szájnyálkahártyán, amely miatt bizonyos fajta táplálékkal érintkezve a nyálkahártyán égő érzés keletkezik. Egyes gyógyszerek, bizonyos - főleg savas - élelmiszerek illetve különféle más betegségek szerepelhetnek a kiváltó okok között. Kivételes esetben az afták a végbél nyálkahártyáján is megjelenhetnek. A kezelés rendszeres fertőtlenítő hatású és lúgos oldattal történő szájöblítésből áll. A szájgombásodás fájdalommentes, de rendkívül kellemetlen állapot, csúnya fehér lepedék a nyelven. Önmagában nem súlyos betegség. Kisgyermekeknél fertőzés útján alakul ki, felnőtteknél inkább gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Ilyenkor a száj természetes flórájához tartozó Candida elszaporodása kellemetlen ízű, csúnya fehér lepedéket képez a nyelven és a szájpadláson. Ha többször megjelenik, cukorbetegségre utalhat (a cukorbetegség okozza a száj kiszáradását és így gyengíti védelmét). Lelki oka: azok a helyzetek, melyek stresszt, belső feszültséget okoznak! Ezzel kapcsolatban álljon itt tanulságul, két híres ember gondolata: "Nem érdemes az embernek magát stresszelni, mert vagy van egy problémára megoldás, és akkor miért izgatod magad, vagy nincs és akkor is minek?" (XIV. Dalai Láma) Néha az emberek éveken keresztül ugyanattól a problémától nyomorultak, holott azt is mondhatnák: Na és? Ez az egyik kedvenc mondásom: Na és? Nem tudom, hogy éltem túl az éveket, mielőtt megtanultam, hogyan használjam ezt a trükköt. Sokáig tartott, míg megtanultam, de ha neked egyszer sikerül, sosem felejted el. (Andy Warhol) Címszavakban nézd meg a további száj és szájüregi megbetegedéseket is: Szerző: Horváth-Lukács Judit 10.

11 Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak, farkastorok). Magzati korban alakul ki. Szájzug berepedése: B vitamin és vashiány, Szájpenész: gombás fertőzés következménye, Lenőtt nyelv, a nyelvfék lenövése, megakadályozza a nyelv szabad mozgását, Fekete, szőrös nyelv: a nyelv barna vagy barnásfekete színű. Térképnyelv: tarka, szabálytalanul elhelyezkedő foltok borítják a nyelvet, amelyek vörhenyesek és/vagy fehéres színűek. Nagy nyelv: súlyos esetben műtéti korrekció is szükséges. Nyelőcső veleszületett elváltozása: úgy keletkezik, hogy a magzati életben a nyelőcső alsó és felső vége nem egyesül egymással. Nyelészavar: a szilárd ételek gyakorta elakadnak, Kérődzés: leggyakrabban fél vagy 1 éves csecsemőknél fordul elő. A kisgyermek az ujjaival izgatja mélyen a torkát és így visszafordul a táplálék, a gyomorból. Oka: szinte egyáltalán nem foglalkoznak a kicsivel, úgymond ingerszegény környezetben él. A kérődzés súlycsökkenést okoz. Gyomorszáj izomgörcs: a nyelőcső ritmikus összehúzódásait irányító idegek kóros működésének következménye, az alsó nyelőcső-záróizom nem ernyed el normálisan. Nyelőcsőrák A nyelőcsőrák előfordulása férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, általában ötvenéves kor után alakul ki. A gyomorból való savas visszafolyás és a fájdalom csak a betegség késői szakaszában jelentkezik. A daganatra gyakran a nyelési zavar vagy nyelési képtelenség, a hányadékban látható vér, illetve a szurokszéklet, később az esetleges távolabbi nyirokcsomóáttét (a nyakon) hívja fel a figyelmet. A beteg sorsa alapvetően a korai diagnózison és a megfelelő terápián múlik. Az érintett daganatos rész műtéti eltávolítása és a rekonstrukció elengedhetetlen. Gyógyulási esély, alig van. Szerző: Horváth-Lukács Judit 11.

12 Mielőtt tovább lépünk, pihenésképpen olvasd el a következő érdekes történetet: Hogy mik vannak! Tudod, milyen furcsaság került elő egy tőkehal gyomrából? Az egész azzal kezdődött, hogy Andrew Cheatle elvesztette a mobiltelefonját a worthingtoni strandon. Andrew éppen a kutyájával játszott, így nem vette észre, hogy a telefonja kiesett a zsebéből. Amikor feltűnt neki a készülék hiánya, már késő volt. Hívogatta a számot, de hiába. Pár nap múlva feladta, pedig nagyon fontos telefonszámokról kellett lemondania. Egy héttel később Glen Kerley ugyanúgy, ahogy szokott, tőkehalra "vadászott" a tengeren. Már javában a fogás boncolását végezte, amikor meglepő felfedezést tett... Az egyik tőkehal gyomrában egy Nokia telefonra bukkant. A telefon Glen elmondása szerint kicsit büdös volt, de miután kiszárította és feltöltötte, működött. Nem messze onnan Andrew barátnőjét hívta valaki telefonon. Glen volt az, és közölte, hogy rálelt az elveszettnek hitt mobilra. Andrew aki egy online kereskedelmi cég tulajdonosa utána még évekig használta mobiltelefont. Tudod, olykor nem várt helyekről érkezik a megoldás, s ami fontos, az nem is veszik el soha! Szerző: Horváth-Lukács Judit 12.

13 Gyomorfekély, nyombélfekély idült gyomorfekély Ha most végig gondolod az életedet, nagyon sok kellemes, sőt csodás élményben volt részed. Nagyszerű emberi kapcsolataid vannak. De, ha számot vetsz a másik oldallal, akkor sok mindent, kígyót-békát kellett lenyelned : sérelmeket, megaláztatást, kudarcot kellett eltűrnöd, megélned. A gyomrod-nyombeled ételemésztésnek érzékeli ezt is, tehát savat termel! Minél több a lenyelnivalód : düh, harag, neheztelés, bosszú, megbántottság, megalázottság érzése, stb., annál több savat termel. S miután étel nem került be a rendszerbe, a sok sav, szétmarja a gyomor és a bél falát. Tehát az indulataidat nem kifelé adod ki, hanem befelé éled meg. Sőt, gyakori az is, hogy saját magadra is haragos vagy, nemcsak a másik félre! Semmiképpen se befelé nyelj, hanem mond meg, add ki magadból a téged ért sérelmeket! Adj hangot, az egyet nem értésednek! Sírd ki magad, tégy bármit, csak ne őröld magad hangtalanul! Tapasztalataim szerint, s ezt több, mások által végzett tanulmány is alátámasztott, hogy a probléma gyökere gyermekkorba nyúlik vissza. A betegnek nélkülöznie kellett szülei vagy egyik szülője szeretetét, gyengédségét. Pedig a fekélyben szenvedő embereknek erre hatalmas igényük van. A gyengédségre, kényeztetésre, szeretetre. Csak éppen nem kapták meg, különösen abban az időben nem, amikor kicsi gyermekként a legnagyobb szüksége lett volna rá! A gyomorfekély annak a jele, hogy az ember bizonyos konkrét feladatokkal, melyeket az élet eléje állít, képtelen megbirkózni. Testileg-lelkileg egyaránt megsavanyodik", s minden erejével megkísérli a problémát (táplálékot) megemészteni. Meg kell találni a módot, a haragnak és az indulatoknak a levezetésére. Szerző: Horváth-Lukács Judit 13.

14 A gyomorfekély tartalmaz múltbeli, rossz eseményeket is, melyekből negatív emlékképek, is maradhattak bőven. Ebből keletkeznek a rossz beidegződések. Ez azt jelenti, hogy egy adott szituációban, pl., értelmetlenül, a problémához képest is idegesebben reagálsz. A megoldás a régi emlékképek feldolgozásában rejlik. Fehér papír módszerrel egyénileg, és/vagy Najapi kezelésekkel. Meg tudod nézni az előző anyagokban, hogyan végezd. Nyombélfekély, gyomorfekély legfőbb tünetei: hascsikarás, fájdalmas hasi görcsök, gyomorégés, mely leggyakrabban és legintenzívebben éjszaka lép fel. gyomorfekély A fertőzések lelki és testi okai Krónikus vastagbélhurut: A széklet pangása, a hasmenés és székrekedés váltakozása gyakori hasi fájdalommal jár, és szinte állandó nyálkahártya-gyulladást eredményez. Szerző: Horváth-Lukács Judit 14.

15 A vastagbélgyulladást nevezik a lélek görcshajlamának is, amely a szorongó, félelmekkel, bizonytalansággal teli emberek betegsége. Attól függően, hogy mi történik vele, milyen nehézségekkel, feszültségekkel találja szembe magát, attól függően jobb vagy rosszabb az állapota. Miután csak befelé dolgozik, hiszen nem beszél és nem is cselekszik azzal kapcsolatban ami nyomasztja, a problémája előli elmenekülésnek is mondhatjuk!. Jó tanácsot szinte egyáltalán nem fogad el. Úgy érzi, hogy a segíteni szándékozó beleártja magát az életébe. Pedig saját maga szinte semmit sem tesz, belevész szorongásos, bizonytalan érzelmekkel teli gondolataiba! Leggyakoribb a év közötti nőknél, de gyerekeknél is előfordulhat. Pl. iskolai drukk, félelem a dolgozatírástól, az iskolától, hasonló tüneteket okozhat. Jacques Thomas szerint ez a betegség nem más, mint a belek sírógörcse A beteg gyakori, szinte állandósult fájdalomtól szenved! vastagbélhurut Mit jelent a férgesség? Mit tehetsz ellenük? Milyen férgek vannak leggyakrabban a bélrendszerben? Szerző: Horváth-Lukács Judit 15.

16 Férgesség: állati élősködők kerülnek a bélcsatornába. A bélférgesség általános tünetei: étvágytalanság, súlycsökkenés, hányinger, csalánkiütés, vérszegénység, hasmenés, hasi nyomásérzékenység, teljesítőképesség csökkenése, végbél körüli viszketés, kipirosodás, sebesedés, Cérnagiliszta: sokféle bélféreg létezik, az emberben ez a leggyakoribb, cm hosszú. A fertőzés észrevétlenül történik úgy, hogy a bélféreg petéi a szájon keresztül a szervezetbe jutnak. A bélférgek paraziták, ezért csak egy gazdaszervezetben képesek életben maradni. Emberről emberre terjed. Orsóférgesség: cm hosszú a földigilisztához hasonló féreg okozza. Nyersen fogyasztott konyhakerti növényekből történik a fertőződés, amelyeket emberi ürülékkel trágyáznak, vagy szennyvízzel öntözött földben termelnek. A rossz higiénés viszonyok, az állatok lakásban tartása növeli a fertőzés kockázatát. Szerző: Horváth-Lukács Judit 16.

17 Szalagférgek, galandférgesség: Több méter hosszú, lapos féreg okozta fertőzés. Állatról emberre terjed! Tömlőférgesség: 3-6 mm hosszú, 3 ízből álló szalagféreg, melynek terjesztője a fertőzött kutya, juh, kecske, tehén, teve. Emberről emberre nem terjed. Legfontosabb a megelőzés: Kerüld a nyers húsok és húskészítmények pl. tatár bifsztek, lángolt kolbász, füstölt húsok, alapos sütés, vagy főzés nélküli fogyasztását. A féreg gyakran pete formájában van a húsban. A gyomorsav lebontja a pete burkát és a kikelt lárva a belekben, ideális körülményeket talál az életéhez. Gyakran tisztálkodj, moss rendszeres kezet! Kerüld a talajjal, szerves trágyával való érintkezést! A háziállatokat évente legalább egy-két alkalommal féregteleníteni szükséges! A házi kedvencekkel való érintkezés után, minden alkalommal moss kezet! Féregtelenítés: Néhány napos böjt Beöntés, a belek alsó szakaszában találhatók távolíthatóak így el. A beöntésbe féreghajtó növényt, illóolajat vagy teát tegyél. Ezek a következők: hagymafélék, torma, tökmag, répa, füge, Szerző: Horváth-Lukács Judit 17.

18 áfonya, koriander. szegfűszeg, fokhagyma, fehér üröm, sárga szalmavirág, ördögharaptafű, kakukkfű, örménygyökér léteznek féregűző hatással rendelkező teafajták és illóolajok: féregűző libatop, bazsalikom és oregánóolaj, száraz diófalevélből főzet Használat előtt, kérd ki a gyógynövényes szakember tanácsát! A férgesedés lelki okai: kiszolgáltatottság, áldozati vagy tisztátalansági érzés. Ilyenkor az érintett személy önbecsülését, önbizalmát kell erősíteni. Mit jelent a bélelzáródás, és milyen veszélyeket rejt magában? A bélcsatorna több szakaszból álló, izmos falú, akaratunktól függetlenül aktív, féregszerű (perisztaltikus) mozgást végző szerv. Szerző: Horváth-Lukács Judit 18.

19 A belek mozgásának leállása A bélelzáródás lehet bénulásos bélmegállás, amikor a béltartalom továbbhaladását a bélfal bénulása vagy görcse teszi lehetetlenné. Pl. műtétek után, hasüregi gyulladásokhoz társultan, vagy vese-, epekőroham következményeként fordul elő. A bélmegállás következtében bélelhalás, vagy hashártyagyulladás alakulhat ki. Az orvoslásban gyógyszerekkel és beöntéssel lehet kezelni. Mechanikus bélcsavarodás bekövetkezhet a bélcsatorna üregének elzáródása miatt. A bélben elhelyezkedő akadály okozhatja: pl. a bélcsatorna legszűkebb szakaszán felhalmozódott szőlőmagok, cseresznyemagok, narancshéj vagy egyéb növényi rostok, óriás bélférgek, stb. Az elzáródás a bél összenyomódása miatt is bekövetkezhet: pl., daganat, vagy bizonyos gyulladások (pl., Crohn-betegség), a bélfal zsákszerű kiöblösödéseinek gyulladása, idegentestek, műtétek, hashártya-gyulladások, endometriózis, stb. nyomán visszamaradt hashártya-összenövések, melyek mintegy hurokba foglalhatják az egyes bélszakaszokat. Ezen kívül hasi, ágyéki sérv esetén, a sérv közepén történhet kizáródás. Hasi daganatok, terhesség, esetén nem tapasztalható bélelzáródás. Szorosabb értelemben bélcsavarodásnak a vakbélszakasz saját tengelye körüli megfordulását értjük. Bélszakasz egymásba csúszása: csak gyermekkorban fordul elő. Megjelenésekor erős hasi fájdalom, görcs és véres székletürítés is lehetséges. Az esetek kis százalékában önmagától is rendeződik. Szerző: Horváth-Lukács Judit 19.

20 A bélelzáródás tünetei: heves hasi fájdalom, izomvédekezés a has betapintásakor, puffadás (meteorizmus), hányás székrekedés. Ez utóbbi csak a későbbi időszakban jelentkezik, jellemzően a fájdalommal és hányással kezdődik a bélelzáródás. Minél magasabban történik a bélcsatorna elzáródása, annál erősebb a fájdalom és a hányás. Ezzel ellentétben a vastagbél-végbéltáji elzáródásoknál a bélgázok felszaporodása és a székletürítés megszűnése jellemzőbb. Erről a most következő fejezetben olvashatsz. Szorulás, hasmenés Miért fontos a mindennapi, egészséges széklet? Időszakos, eseményhez kötött hasmenés: Gyakran előfordul pl, felelés, különösen vizsgák idején. De lehet bírósági meghallgatás, főnöki beszélgetés kapcsán is. Egyáltalán nem kóros. Mindig a félelem a kiváltó oka. (A fosik félelmében szólás is utal rá!). Kiválthatja a tehetetlenség érzése is, pl. amikor a szigorú szülő elé kell állni, s beszámolni a történtekről. Tulajdonképpen a betegből fakad mindez, mert elismerésre vágyik, de nagyon fél attól, hogy hibát fog véteni. Így folytonos bizonytalanságával, saját magát értékeli le! A krónikus hasmenés arra utal, hogy valamilyen nagy és nehéz élethelyzettel állunk szemben, amitől tudattalanul félünk. A megoldandó probléma hosszú idő óta áll fenn. A heveny vagy akut (hirtelen fellépő) hasmenés mindig konkrét problémára utal, amitől nagyon félsz, és nem mersz, vagy nem tudsz foglalkozni. Szerző: Horváth-Lukács Judit 20.

21 Székrekedés (szorulás) Ha székrekedéses vagy, rád erős belső feszültség jellemző. Nem tudod magad elengedni, állandó készenlétben vagy, ugrásra kész! Megfeszülnek az izmaid, a hasüregedben lévők, és a bélfal is feszült. Így a normál féregmozgás ahogyan a bélnek a bálsarat kéne előre vinnie, nem működik! Kifejezi még görcsös ragaszkodásodat is valakihez vagy valamihez. Sőt! Nagyfokú bizalmatlanság és önzés is állhat a háttérben. Folyton rohansz, nem éled meg még a pillanatnyi élményeket sem! Felesleges, egyáltalán nem szükséges takarékoskodás: anyagiakkal s legfőképpen az érzelmek kimutatásával. Nem kóros a székrekedés, ha pl. utazáskor, hosszabb ágyban fekvéskor lép fel. Ez azonban mindig múló jellegű. Ez ritkán fordul elő, s 2-3 napnál nem tart tovább. Ha mégis hosszabb idő telik el, fordulj orvoshoz, súlyos egészségromlást okozhat! Érdekes tény: Minden ötödik ember szenved bélrenyheségben. Franciaországban pl. 54 millió doboz hashajtót adnak el évente!! Mit kell tenni emésztési panaszok esetén? Változtatni kell a gondolkodásodon. A legfontosabb, hogy éld meg a pillanatot, amiben vagy! Tehát, ha dolgozol, akkor arra figyelj, ne a gyermeked járjon az eszedben. Igaz ez fordítva is, ha a gyermekeddel játszol, ne az elmaradt munkáid megoldásán, járjon az eszed! Szerző: Horváth-Lukács Judit 21.

22 Mi a teendő, ha gyakoriak a fenti panaszok? Érdemes teljes körű kivizsgálást végeztetni, hogy kiderüljön lelki és/vagy fizikai eredetű a betegség gyökere! A szokásos vizsgálatok: pl. gyomortükrözés, béltükrözés, széklettenyésztés, stb. Miért fontos az egészséges emésztés, a mindennapi, egészséges széklet? Azért, hogy az elfogyasztott táplálék a legjobban felszívódjon és a salakanyagok, maradéktalanul kiürüljenek a szervezetedből. A savasodás lelki és testi okai, avagy mit tudjunk a májról, epéről? A hasüreg jobb felső részében, a jobboldali bordakosár alatt helyezkedik el az emberi szervezet legnagyobb mirigye. A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A máj alsó felszínéhez rögzítve helyezkedik el az epehólyag. A máj feladatai: a vérbe került méreganyagok eltávolítása, a szénhidrátok raktározása, a fehérje- és zsíranyagcsere koordinálása, plazmafehérjék termelése epe elválasztása. Feladatai miatt a máj vérellátása is kettős: egyrészt saját artériája másrészt a gyomor-bélrendszerből származó vénás vér révén. A máj feladatai: tisztítja a beérkező vért, koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, (szőlőcukor) hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja, Szerző: Horváth-Lukács Judit 22.

23 A máj és az epe szerepe: A májban a vérből kiszűrődnek a baktériumok és az olyan idegen anyagok, melyek a bélből szívódtak fel. Emellett a máj tovább bontja a bélből felszívódott tápanyagot, hogy a szervezet még azt is hasznosítani tudja. A szükséges anyagcsere-folyamatok rendkívül nagy sebességgel történnek a májban, és a szerv gyorsan visszajuttatja a tápanyagokban gazdag vért a nagyvérkörbe. A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal. A máj termelte koleszterin nagyon fontos, az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A májban kiválasztott epe az epehólyagban kerül raktározásra, és egészen addig itt is van, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja. A koleszterin termelése mellett a máj a megemésztett ételekből kiválasztott anyagok átalakításáért felelős, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít belőlük. Mindezek mellett szintetizáló, tehát vegyületépítő feladata is rendkívül fontos. Többek között fehérjéket épít, váralvadáshoz szükséges anyagokat, véralvadási faktorokat is előállít. A májban rendkívül sokféle anyag megtalálható, jelentős tartalékokkal bír, ha tehát komoly tüneteket okozó funkciózavar lép fel, a máj nagyfokú károsodása állhat a háttérben. Betegségei: Bár szívós, erős szervünk, mégis érheti végleges károsodás, betegség. Mivel kulcsfontosságú az életfunkciók működésében, végleges károsodása akár halált is okozhat: alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor), durva göbös májzsugorodás A szerv működési zavarait általában két csoportba sorolják: Az egyik, a májsejtek működési rendellenessége miatt alakul ki (májzsugorodás, májgyulladás). Szerző: Horváth-Lukács Judit 23.

5. Egészséges emésztés

5. Egészséges emésztés 5. Egészséges emésztés A súlykontroll az egészséges emésztéssel kezdődik Az emésztőrendszered az egész szervezeted egyik legfontosabb része. Egy új felmérés szerint az embereket nagyon érdeklik az egészséges

Részletesebben

Reményik Sándor Istenarc

Reményik Sándor Istenarc A repedt cserépedény Reményik Sándor Istenarc Egy istenarc van eltemetve bennem, Tán lét-előtti létem emlék-képe! Fölibe ezer réteg tornyosul, De érzem ezer rétegen alul, Csak nem tudom, mikép került a

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma

D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 5 D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma Egy filozófiaprofesszor azzal kezdte az egyetemi előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és megtöltötte 5-6 cm

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév:.

Iskola neve: Csapatnév:. Iskola neve: Csapatnév:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam II. forduló 2018. január 15. 1. Amennyiben a rejtvényt helyesen megfejtitek, megkapjátok a verseny II. fordulójának

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ...

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ... 2. munkalap: ÉRTÉKEIM - 1. Dátum:... - 2. oldal - Mindennapi NLP A most következő feladattal megismerheted az alapvető értékeidet. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 3. levelét.

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

Laskai M. Nelli

Laskai M. Nelli Kedves Olvasó! Itt az ideje, hiszen lassan vége 2017-nek, hogy levonjuk az idei évet illető következtetéseket, és kitűzzük új céljainkat a következő évre. Az alábbi tervezővel abban leszek a segítségedre,

Részletesebben

Azonosító: Dátum: Az elmúlt 7 nap folyamán milyen gyakran...

Azonosító: Dátum: Az elmúlt 7 nap folyamán milyen gyakran... AZ KÉRDŐÍV CORRESPONDENCE TO: Dinesh Khanna, MD, MSc Professor of Medicine Frederick G. L. Huetwell Professor of Rheumatology Director, University of Michigan Scleroderma Program Division of Rheumatology/Dept.

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER kiss móni mona TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER segítség a gluténmentes életben tippek tanácsok receptek KISS MÓNI Segítség a gluténmentes életben Megjelent 2015-ben, a szerző magánkiadásában. A

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon 100 női önismereti kérdés 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon Kedves Olvasó! Talán az Ön fejében is megfordult a kérdés: vajon miért

Részletesebben

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika

A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika A nyelőcső és a gyomor betegségei Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika 2012. szeptember 12. Gyomorégés = Reflux Normál Reflux Gyomorsav Nyelőcső reflux betegség

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

III. NAPFONAT CSAKRA (Manipura)

III. NAPFONAT CSAKRA (Manipura) III. NAPFONAT CSAKRA (Manipura) A köldök fölött kb. kétujjnyira találod. Amikor ideges vagy, vagy félsz, itt szorul össze, ide szoktad tenni a tenyered. Az életünk harmadik hétéves ciklusa, a 14-21 éves

Részletesebben

Az öngyógyítás útján II.

Az öngyógyítás útján II. Az öngyógyítás útján II. Előző számunkban áttekintettük, hogy miért folytatunk életünk nagy részében (vagy mindvégig!) önvédelmi játszmákat emberi kapcsolataink megvalósításakor. Láttuk, hogy a lélek félelmei

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

Én akarom, így akarom, most akarom!

Én akarom, így akarom, most akarom! 2 fotók: Belényesi Tímea (http://timeabelenyesi.blogspot.com) Én akarom, így akarom, most akarom! Kisnémet Mónika Kedves OlvasóIM! Ahogy azt az augusztusi számban ígértem, a szeptemberi megjelenést a dackorszak

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) ÁLLAMI SZŰRŐPROGRAM A RÁKMEGELŐZŐ ELVÁLTOZÁSOK, ILLETVE A VASTAG- ÉS VÉGBÉLRÁK SZŰRÉSÉRE ÉS KORAI FELISMERÉSÉRE Ideje, hogy önmagára gondoljon. A vastagbél jellemzői és

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában Csak akkor biztosíthatunk minden egyes gyerek számára boldog gyermekkort és a képességek optimális fejlődését, ha figyelembe vesszük a gyerekek fejlődésének törvényszerűségeit, az egyes gyerekek különböző

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

UCLA SCTC GIT 2.0 KÉRDŐÍV

UCLA SCTC GIT 2.0 KÉRDŐÍV AZ KÉRDŐÍV CORRESPONDENCE TO: Dinesh Khanna, MD, MSc Professor of Medicine Frederick G. l. Huetwell Professor of Rheumatology Director, University of Michigan Scleroderma Program Division of Rheumatology/Dept.

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

Vastagbéltükrözéskolonoszkópia

Vastagbéltükrözéskolonoszkópia Vastagbéltükrözéskolonoszkópia Ideje, hogy önmagára is gondoljon. Tisztelt Asszonyom / Uram! A könyvecskét, amit a kezében tart, azoknak szánjuk, akiknél a Svit Program a rákmegelőző állapot, a vastag-

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Novák János PhD. Gasztroenterológiai kérdőíves szűrés adatainak feldolgozása Összesen

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem!

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem! APRÓ LÉPÉSEK EGY TISZTA ÉS RENDSZEREZETT KONYHÁHOZ Tartalomjegyzék Bemutatkozás Az én történetem Az otthonszervezésről és az előnyökről - miért fogj bele? Iránytű a konyhához Előkészületek: mielőtt elkezdenéd

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható.

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható. Fiziológiás Reflux Fiziológiás körülmények között, azaz normál élettani körülmények között a savanyú vagy ritkábban a lúgos gyomornedv tartalom időnként a nyelőcsőbe jut (ezt hívjuk Reflux -nak), és annak

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek!

Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek! Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek! A mai dátum:... FONTOS! Szánj erre a gyakorlatra elég időt! Legalább fél órára, de lehet, hogy egy órára is szükséged lesz. Adj magadnak időt, hogy tényleg

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. Élelmiszerrel terjedő vírusok Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Élelmiszerekkel terjedő vírusok A vírusok sejtparaziták, csak élő sejtekben képesek szaporodni.

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com)

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Wednesday, April 27, 2011 Néhány egyszerű példa azzal kapcsolatosan, hogy egy átlagos lakásban milyen elektromos sugárzás

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben