Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem a betegségekről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem a betegségekről"

Átírás

1 Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem a betegségekről Kedves Olvasóm! Remélem, a lassacskán könyvterjedelmű anyagot örömmel és haszonnal forgatod! Immár elérkeztünk az 5. anyaghoz! Az emésztőrendszer harmonikus működése és betegségei Bevezető: Amikor elkészültem az anyaggal, szokásom szerint végig néztem, végig olvastam. Elégedett voltam vele, mert sok-sok képpel illusztrált, témakörökbe csoportosított, rengeteg hasznos információt és remek idézeteket találsz benne. Igen ám! De! Bevallom, én a fotókon csupán, a betegség képi megjelenését látom! Igyekeztem azonban, a Te szemeddel is végignézni rajtuk. S azt láttam, hogy a férgek, fekélyek, sipolyok, képét látni nem éppen felemelő. Megfordult a fejemben, hogy talán csökkentenem kéne a képek számát. De ezek nélkül egy laikus sokkal kevesebbet értené meg. Így a fotók maradtak, mind egy szálig! Azért, azonban, hogy a képek magyarázó értéke is megmaradjon mégis könnyen emészthető legyen, arra gondoltam, hogy a szemnek kellemes, szép fotókkal és tanulságos és tréfás történetekkel is kiegészítem az anyagot. Így is tettem! Fogadd szeretettel! Jó olvasást kívánok Neked! Mottó: Hagyma, káposzta, paprika és társai, avagy igazából mit nem tudunk megemészteni? Mettől meddig tart az emésztőrendszer, mik a részei? Az emésztőrendszer a szájüregtől a végbélnyílásig terjed. Az alábbi képeken jól láthatók a részei: Szerző: Horváth-Lukács Judit 1.

2 Szájüreg: nyelv, nyálmirigyek, fogak; garat; nyelőcső; máj; epehólyag; gyomor; hasnyálmirigy, vékonybél; vastagbél; végbél; Ha az emésztésről beszélünk, biztosan neked is, az ételek megemésztése, jut az eszedbe. Igen, mert ez így is van! De nemcsak az ételeket emészted meg a teljes emésztőrendszerben, hanem az életedet, a veled történő eseményeket, a jót-rosszat is, stb. Nyilván, ha jó dolog történik veled, azt könnyen beemészted, a rosszat persze kevésbé! Az érzelmi bizonytalanság, elégedetlenség, kellemetlenségek, harag, mérgelődések, félelmek, aggodalmak, izgalmak erős hatással vannak az emésztőrendszeredre. Régebben olvastam ezt a remek hasonlatot: a has a lélek hangszórója. Hiszen a nyelőcsöved, gyomrod, epéd, hasad különböző módon, de mindenképpen azonnal jelez, ha valami megakadt benned! Szerző: Horváth-Lukács Judit 2.

3 Biztosan te is ismered, s már használtad is a következő kifejezéseket: gombóc van a számban (torkomban, gyomromban) ezt képtelen vagyok lenyelni neki összeszorult a gyomrom, felfordul a gyomrom, hányingert kapok ettől az alaktól, ezt a dolgot, nem tudom beemészteni félelmében becsinált, fosik félelmében hasfájásom lesz tőle, megfeküdte a gyomrom, le kellett nyelnem a békát, elöntött a sárga irigység epés megjegyzést tett rám stb Mégis, az emésztőszervi panaszok jelentkezésénél azonnal azt kezded el keresni, mit is ettél, az elég friss volt-e, nem volt-e túl zsíros, hideg-meleg, sós, fűszeres, volte héja, magja? Biztosan azért puffadok, azért megy a hasam, vagy azért van szorulásom, mert s, utalsz az ételre! Ezek a tünetek minden esetben valamilyen nehéz élethelyzeted, rossz közérzeted belső szerved általi megjelenése. Itt is, mint ezt már eddig is olvastad tőlem, a gondolataid, érzelmeid befolyásolják tested működését! Így emésztőrendszered javulásához, önmagában kevés lesz a sport, a diéta és bizonyos ételek elhagyása. A legfontosabb, itt is a gondolkodásod, szemléleted megváltoztatása lesz. Mert, ha futás közben a főnököddel való vitád jár a fejedben, és őt szidod, morogsz, és az egész helyzetet kilátástalannak látod, hát sajna a futás önmagában nem fogja megoldani. Abban azonban mindenképpen segíthet, hogy a feszültségeidet valamennyire csökkenti, s már az is valami. (idézet az 1. részből) Mr. Andrew Matthews következő gondolatát már idéztem neked a vesebetegségekről írott anyagomban. Úgy vélem, most is érdemes rajta elgondolkodnod: Szerző: Horváth-Lukács Judit 3.

4 Ha nem vagyok hajlandó megbocsátani a sógoromnak, hogy nem hívott meg a karácsonyi partira, akkor én szenvedek ettől. Nem ő kap gyomorfekélyt, nem ő fog forgolódni éjjel az ágyban, nem ő borul ki és nem neki lesz rossz szájíze. Velem történik meg ilyenkor mindez. Nem véletlenül tanácsolják nekünk: Bocsáss meg az ellened vétkezőknek! Csak így maradhatunk egészségesek és boldogok. A nem-megbocsátás az egyik legfőbb betegség kiváltó ok, hiszen a savanyú gondolatok a testet emésztik. Ide illik még a XIV. Dalai Láma gondolata is: "Akik ártani akarnak nekem, azok valójában tálcán kínálják a spirituális fejlődés legnagyszerűbb lehetőségét. Hiszen amikor összeakadok velük, természetes módon gyűlöletet és haragot érzek, és általuk esélyt kapok, hogy megtartóztassam magam ezektől, az indulatoktól. Ha mindig mindenki kedves lenne hozzám, soha nem lenne lehetőségem a türelem gyakorlására. Hiszen könnyű együtt érezni azokkal, akik jók hozzám, és akiket kedvelek, az igazi próbatétel az, amikor valaki ártani akar nekem, meg akar gátolni valamiben, elvesz tőlem valamit, vagy inzultál. Ha az ilyen ember iránt is tudok szeretetet érezni, az már előrelépés. Ez az ember tehát lehetőséget ad a fejlődésre, és ezért hálával tartozom neki. Ilyen lehetőséget még Khenszur Thabkje Rinpocse sem tud nyújtani nekem a bölcs tanításaival, ezért az ellenségemet legnagyobb tanítómként kell tisztelnem. " Thomas Alva Edison gondolataival zárom ezt a fejezetet: Edison remek férfi volt, aki rengeteg értéket adott a világnak. Mintegy 1093 szabadalom fűződik a nevéhez. Biztosan neked sem kell bemutatnom! Azt, a szót, hogy lehetetlen, nem ismerte! Íme néhány aranyat érő gondolata: Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy. Nem veszítettem el a kedvemet, mivel minden egyes sikertelen kísérlet egy újabb lépést jelent előre. Ha megtennénk mindazokat a dolgokat, melyeket képesek vagyunk megtenni, ámulatba ejtenénk önmagunkat.. Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság. Szerző: Horváth-Lukács Judit 4.

5 A hülyeség, a hidrogén mellett a legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a Világegyetemben. Szájszárazság normális? Apróság vagy nagyobb odafigyelést igényel?! Bármely életkorban jelentkezhet, kialakulásának legfőbb okai: gyógyszerek mellékhatásai (pl. antidepresszánsok, húgyhólyag működésére ható szerek, egyes vérnyomáscsökkentők, parkinson betegségre ható szerek ), A-vitamin túlfogyasztás (napi microgramm és afeletti fogyasztás), krónikus vesebetegség, vesemedence gyulladások, magas vérnyomás, cukorbetegség, változókor, szorongásos-depressziós zavarok, Szerző: Horváth-Lukács Judit 5.

6 A nyálmirigyek száma, elhelyezkedésük, feladatuk: A nyálmirigyeket nagy és kis nyálmirigyekre csoportosíthatjuk. Három pár nagy nyálmirigyet különböztetünk meg: 1. fültőmirigy, 2. állkapocsalatti mirigy, 3. nyelv alatti mirigy. A kis nyálmirigyek elszórtan találhatók a szájüregben. 1. Fültőmirigy: a szájüregi nyálmirigyek legnagyobbika. Az arc külső (bőralatti) része a mirigy kisebb része, a nagyobb (mély) része az állkapocs mögötti árokban foglal helyet. 2. Álkapocs alatti mirigy: 7-8 g tömegű kötőszöveti sövényekkel lebenyekre osztott szerv az állkapocs alatti háromszögű teret kitölti. 3. Nyelv alatti mirigy: oldalirányban összenyomott csepp alakú mirigy, amelynek vékonyabb farka hátrafelé nyúlik, elülső tompa vége gyakran külön lebenyt képez. Együtt a két mirigy patkó alakú. A nyálmirigyek folyadékot: nyálat termelnek, melynek védő funkciói vannak, és a táplálkozáshoz, az ételek megrágásához, emésztéséhez is szükségesek. A nyál védő szerepe: nedvesítés, baktériumellenes hatás, tisztítás, fogszuvasodás elleni védelem, A táplálkozással összefüggő feladatok: a táplálék előkészítése, ízlelés, emésztés. Sőt, a beszédhez is szükséges. Szerző: Horváth-Lukács Judit 6.

7 A nyálmirigybetegségeket a következő csoportokba sorolhatjuk: fejlődési rendellenességek, a nyáltermelés eltérései, nyálmirigy-gyulladások, nyálkő, nyálmirigy ciszták, nyálmirigy daganatok, a nyálmirigy teljes hiánya igen ritka. Mégis, valamennyi nyálmirigy hiánya teljes szájszárazságot idéz elő, és a fogak gyors elvesztését vonja maga után. Ha csak egy nyálmirigy hiányzik, vagy fejlődésben visszamaradt, azt többi mirigy kompenzálja. Javasolt a gyakori, kortyonkénti folyadékbevitel. A nyáltermelés másik eltérése a fokozott nyáltermelés. Leggyakoribb okai: a központi idegrendszer betegségei, a reflexes nyálelválasztást kiváltó szájüregi betegségek, a szájüreg régóta fennálló gyulladásai (pl. herpesz, afta stb.), rosszul elkészített fogsorok, mérgezés esetén, A rágás szabályozza a szájüreg egyenletes nyálellátottságát. Aki keveset rág, annál a nyáltermelődés csökken, ami szájszaghoz vezet. Akkor most beszéljünk is erről! A fogakkal ételt KELL rágni! Tehát nem ezzel tekered le pl. a műanyag kupakot. Nem fogó helyett kell használnod! De ne ess át a ló túlsó oldalára sem! Arra gondolok, hogy a napi sokszori fogmosás és a pépes ételek fogyasztása, az ételek apró darabolása sem a megoldás!!!!! Szerző: Horváth-Lukács Judit 7.

8 Azért nem erős a fogad, mert a dolgaidon, egy-egy problémád megoldásán rágódsz! Latolgatod az esélyeket, tele vagy aggodalmakkal, a körmödet rágod (pl. a karalábé helyett!), amiatt, hogy mi lesz holnap? Nem eszed meg, sőt előre levágod, a kenyér ropogós héját, nehogy megsérüljön a fogad. Már így is laza kicsit! De amit nem használsz rendeltetésszerűen az egy idő után, elromlik!!!! Tehát mosd meg a fogad, minden étkezés után, ha úgy érzed jónak! De! Rágd meg az ételt, ne pépesíts, ne kíméld feleslegesen a fogad! Attól lazul ki a helyéről, hogy nem használod! Aztán: igyekezz minél hamarabb megoldani a kisebb-nagyobb gondjaidat. Elfogadni egy-egy helyzetet, amin nem lehet változtatni. Adj dátumot, annak, amit csak későbben tudsz megoldani. De ne legyen minden elintézetlenül, a lelkedet nyomva és a fogadat rombolva!!!! Erről jutott eszembe a következő tanulságos történet: Egy pszichológia professzor az egyik konferenciáján a hallgatók előtt elmondott egy viccet, és mindenki nevetett. Egy kis idő múlva ismét elmondta ugyanazt a viccet, és már alig nevettek. Addig mesélte ugyanazt a viccet, amíg már senki nem nevetett. Akkor az alábbi kérdést tette fel: - Ha nem tudnak nevetni többször egy dolgon, miért képesek az emberek sírni, és megemlékezni egy dologról több alkalommal? Szeretném azt mondani folytatta hogy nem érdemes ragaszkodni ahhoz, ami szenvedést okoz, vagy ahhoz, amit nem lehet megoldani. És tudják miért? Nincs visszaút!!!! Az élet megy tovább, csak szeress, bocsáss meg, értékelj át dolgokat, és szeress újra!!! Érdemes boldognak lenni! Végezetül néhány ide illő gondolattal zárom ezt a fejezetet: "Az lehet sikeres, aki tesz is valamit, mialatt a sikerre vár." (ismeretlen szerző) " Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön a gondolkodás fáradalmaitól." (ismeretlen szerző) A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz. (Elbert Hubbard) Az aggodalom nem képes megóvni bennünket a holnapi szomorúságtól, de meg tud fosztani minket a mai nap élvezetétől. (James Kurtz) Szerző: Horváth-Lukács Judit 8.

9 A száj és a szájüreg betegségei gombás száj Mielőtt elmélyednél a betegségek elemzésében, tisztázzuk a száj és a torok jelentését. Beszélni a száj-szájpadlás, a nyelv, fogak és a torok használatával tudsz. Már, ha beszélsz! Száj-torok = a ki nem mondott gondolataink gyűjtőhelye. Minél súlyosabb ezeknek, a területeknek a betegsége, ez azt mutatja, hogy ilyen súlyos, téged foglalkoztató dologról-dolgokról NEM BESZÉLSZ! Meg lehet magyarázni, hogy: a békesség kedvéért nem beszélek; ő a főnököm, nem mondhatom meg neki, mit gondolok; nem az én feladatom lenne, hogy szóljak; ő az anyám, nem bánthatom meg azzal, hogy megmondom neki;. Tehát ahhoz, hogy elkerülhesd ezeket, a betegségeket, a téged foglalkoztató helyzetekben, mindig mond meg, mit gondolsz! Várj! Még ne tiltakozz! Ne mond el újra a fenti listát! Fontos, hogy megmond, amit gondolsz! De! a hogyan mond el, a legfontosabb! Van egy elv: a háború háborút okoz! Tehát nem veszekedésre, kiabálásra biztatlak. Nem arra, hogy olyan szavakat mondj, ami nem igaz, és később magad is megbánod, hogy mondtad! Hanem arra, hogy gondold át, mit akarsz, és nyugodtan, értelmesen mond el amit szeretnél, még akkor is, ha a másik fél ideges vagy kiabál! Aki nyugodt marad, azzal az emberrel már percek múlva sem lehet ordítozni, mert nem csattan vissza. Ezzel veszed el az élét, a másik fél idegességének, kiabálásának. Próbáld csak ki! Nos, ideje megnézned a száj és a szájüreg betegségeit! Szerző: Horváth-Lukács Judit 9.

10 Afta: Kis területű fekélyes folt a szájnyálkahártyán, amely miatt bizonyos fajta táplálékkal érintkezve a nyálkahártyán égő érzés keletkezik. Egyes gyógyszerek, bizonyos - főleg savas - élelmiszerek illetve különféle más betegségek szerepelhetnek a kiváltó okok között. Kivételes esetben az afták a végbél nyálkahártyáján is megjelenhetnek. A kezelés rendszeres fertőtlenítő hatású és lúgos oldattal történő szájöblítésből áll. A szájgombásodás fájdalommentes, de rendkívül kellemetlen állapot, csúnya fehér lepedék a nyelven. Önmagában nem súlyos betegség. Kisgyermekeknél fertőzés útján alakul ki, felnőtteknél inkább gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Ilyenkor a száj természetes flórájához tartozó Candida elszaporodása kellemetlen ízű, csúnya fehér lepedéket képez a nyelven és a szájpadláson. Ha többször megjelenik, cukorbetegségre utalhat (a cukorbetegség okozza a száj kiszáradását és így gyengíti védelmét). Lelki oka: azok a helyzetek, melyek stresszt, belső feszültséget okoznak! Ezzel kapcsolatban álljon itt tanulságul, két híres ember gondolata: "Nem érdemes az embernek magát stresszelni, mert vagy van egy problémára megoldás, és akkor miért izgatod magad, vagy nincs és akkor is minek?" (XIV. Dalai Láma) Néha az emberek éveken keresztül ugyanattól a problémától nyomorultak, holott azt is mondhatnák: Na és? Ez az egyik kedvenc mondásom: Na és? Nem tudom, hogy éltem túl az éveket, mielőtt megtanultam, hogyan használjam ezt a trükköt. Sokáig tartott, míg megtanultam, de ha neked egyszer sikerül, sosem felejted el. (Andy Warhol) Címszavakban nézd meg a további száj és szájüregi megbetegedéseket is: Szerző: Horváth-Lukács Judit 10.

11 Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak, farkastorok). Magzati korban alakul ki. Szájzug berepedése: B vitamin és vashiány, Szájpenész: gombás fertőzés következménye, Lenőtt nyelv, a nyelvfék lenövése, megakadályozza a nyelv szabad mozgását, Fekete, szőrös nyelv: a nyelv barna vagy barnásfekete színű. Térképnyelv: tarka, szabálytalanul elhelyezkedő foltok borítják a nyelvet, amelyek vörhenyesek és/vagy fehéres színűek. Nagy nyelv: súlyos esetben műtéti korrekció is szükséges. Nyelőcső veleszületett elváltozása: úgy keletkezik, hogy a magzati életben a nyelőcső alsó és felső vége nem egyesül egymással. Nyelészavar: a szilárd ételek gyakorta elakadnak, Kérődzés: leggyakrabban fél vagy 1 éves csecsemőknél fordul elő. A kisgyermek az ujjaival izgatja mélyen a torkát és így visszafordul a táplálék, a gyomorból. Oka: szinte egyáltalán nem foglalkoznak a kicsivel, úgymond ingerszegény környezetben él. A kérődzés súlycsökkenést okoz. Gyomorszáj izomgörcs: a nyelőcső ritmikus összehúzódásait irányító idegek kóros működésének következménye, az alsó nyelőcső-záróizom nem ernyed el normálisan. Nyelőcsőrák A nyelőcsőrák előfordulása férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, általában ötvenéves kor után alakul ki. A gyomorból való savas visszafolyás és a fájdalom csak a betegség késői szakaszában jelentkezik. A daganatra gyakran a nyelési zavar vagy nyelési képtelenség, a hányadékban látható vér, illetve a szurokszéklet, később az esetleges távolabbi nyirokcsomóáttét (a nyakon) hívja fel a figyelmet. A beteg sorsa alapvetően a korai diagnózison és a megfelelő terápián múlik. Az érintett daganatos rész műtéti eltávolítása és a rekonstrukció elengedhetetlen. Gyógyulási esély, alig van. Szerző: Horváth-Lukács Judit 11.

12 Mielőtt tovább lépünk, pihenésképpen olvasd el a következő érdekes történetet: Hogy mik vannak! Tudod, milyen furcsaság került elő egy tőkehal gyomrából? Az egész azzal kezdődött, hogy Andrew Cheatle elvesztette a mobiltelefonját a worthingtoni strandon. Andrew éppen a kutyájával játszott, így nem vette észre, hogy a telefonja kiesett a zsebéből. Amikor feltűnt neki a készülék hiánya, már késő volt. Hívogatta a számot, de hiába. Pár nap múlva feladta, pedig nagyon fontos telefonszámokról kellett lemondania. Egy héttel később Glen Kerley ugyanúgy, ahogy szokott, tőkehalra "vadászott" a tengeren. Már javában a fogás boncolását végezte, amikor meglepő felfedezést tett... Az egyik tőkehal gyomrában egy Nokia telefonra bukkant. A telefon Glen elmondása szerint kicsit büdös volt, de miután kiszárította és feltöltötte, működött. Nem messze onnan Andrew barátnőjét hívta valaki telefonon. Glen volt az, és közölte, hogy rálelt az elveszettnek hitt mobilra. Andrew aki egy online kereskedelmi cég tulajdonosa utána még évekig használta mobiltelefont. Tudod, olykor nem várt helyekről érkezik a megoldás, s ami fontos, az nem is veszik el soha! Szerző: Horváth-Lukács Judit 12.

13 Gyomorfekély, nyombélfekély idült gyomorfekély Ha most végig gondolod az életedet, nagyon sok kellemes, sőt csodás élményben volt részed. Nagyszerű emberi kapcsolataid vannak. De, ha számot vetsz a másik oldallal, akkor sok mindent, kígyót-békát kellett lenyelned : sérelmeket, megaláztatást, kudarcot kellett eltűrnöd, megélned. A gyomrod-nyombeled ételemésztésnek érzékeli ezt is, tehát savat termel! Minél több a lenyelnivalód : düh, harag, neheztelés, bosszú, megbántottság, megalázottság érzése, stb., annál több savat termel. S miután étel nem került be a rendszerbe, a sok sav, szétmarja a gyomor és a bél falát. Tehát az indulataidat nem kifelé adod ki, hanem befelé éled meg. Sőt, gyakori az is, hogy saját magadra is haragos vagy, nemcsak a másik félre! Semmiképpen se befelé nyelj, hanem mond meg, add ki magadból a téged ért sérelmeket! Adj hangot, az egyet nem értésednek! Sírd ki magad, tégy bármit, csak ne őröld magad hangtalanul! Tapasztalataim szerint, s ezt több, mások által végzett tanulmány is alátámasztott, hogy a probléma gyökere gyermekkorba nyúlik vissza. A betegnek nélkülöznie kellett szülei vagy egyik szülője szeretetét, gyengédségét. Pedig a fekélyben szenvedő embereknek erre hatalmas igényük van. A gyengédségre, kényeztetésre, szeretetre. Csak éppen nem kapták meg, különösen abban az időben nem, amikor kicsi gyermekként a legnagyobb szüksége lett volna rá! A gyomorfekély annak a jele, hogy az ember bizonyos konkrét feladatokkal, melyeket az élet eléje állít, képtelen megbirkózni. Testileg-lelkileg egyaránt megsavanyodik", s minden erejével megkísérli a problémát (táplálékot) megemészteni. Meg kell találni a módot, a haragnak és az indulatoknak a levezetésére. Szerző: Horváth-Lukács Judit 13.

14 A gyomorfekély tartalmaz múltbeli, rossz eseményeket is, melyekből negatív emlékképek, is maradhattak bőven. Ebből keletkeznek a rossz beidegződések. Ez azt jelenti, hogy egy adott szituációban, pl., értelmetlenül, a problémához képest is idegesebben reagálsz. A megoldás a régi emlékképek feldolgozásában rejlik. Fehér papír módszerrel egyénileg, és/vagy Najapi kezelésekkel. Meg tudod nézni az előző anyagokban, hogyan végezd. Nyombélfekély, gyomorfekély legfőbb tünetei: hascsikarás, fájdalmas hasi görcsök, gyomorégés, mely leggyakrabban és legintenzívebben éjszaka lép fel. gyomorfekély A fertőzések lelki és testi okai Krónikus vastagbélhurut: A széklet pangása, a hasmenés és székrekedés váltakozása gyakori hasi fájdalommal jár, és szinte állandó nyálkahártya-gyulladást eredményez. Szerző: Horváth-Lukács Judit 14.

15 A vastagbélgyulladást nevezik a lélek görcshajlamának is, amely a szorongó, félelmekkel, bizonytalansággal teli emberek betegsége. Attól függően, hogy mi történik vele, milyen nehézségekkel, feszültségekkel találja szembe magát, attól függően jobb vagy rosszabb az állapota. Miután csak befelé dolgozik, hiszen nem beszél és nem is cselekszik azzal kapcsolatban ami nyomasztja, a problémája előli elmenekülésnek is mondhatjuk!. Jó tanácsot szinte egyáltalán nem fogad el. Úgy érzi, hogy a segíteni szándékozó beleártja magát az életébe. Pedig saját maga szinte semmit sem tesz, belevész szorongásos, bizonytalan érzelmekkel teli gondolataiba! Leggyakoribb a év közötti nőknél, de gyerekeknél is előfordulhat. Pl. iskolai drukk, félelem a dolgozatírástól, az iskolától, hasonló tüneteket okozhat. Jacques Thomas szerint ez a betegség nem más, mint a belek sírógörcse A beteg gyakori, szinte állandósult fájdalomtól szenved! vastagbélhurut Mit jelent a férgesség? Mit tehetsz ellenük? Milyen férgek vannak leggyakrabban a bélrendszerben? Szerző: Horváth-Lukács Judit 15.

16 Férgesség: állati élősködők kerülnek a bélcsatornába. A bélférgesség általános tünetei: étvágytalanság, súlycsökkenés, hányinger, csalánkiütés, vérszegénység, hasmenés, hasi nyomásérzékenység, teljesítőképesség csökkenése, végbél körüli viszketés, kipirosodás, sebesedés, Cérnagiliszta: sokféle bélféreg létezik, az emberben ez a leggyakoribb, cm hosszú. A fertőzés észrevétlenül történik úgy, hogy a bélféreg petéi a szájon keresztül a szervezetbe jutnak. A bélférgek paraziták, ezért csak egy gazdaszervezetben képesek életben maradni. Emberről emberre terjed. Orsóférgesség: cm hosszú a földigilisztához hasonló féreg okozza. Nyersen fogyasztott konyhakerti növényekből történik a fertőződés, amelyeket emberi ürülékkel trágyáznak, vagy szennyvízzel öntözött földben termelnek. A rossz higiénés viszonyok, az állatok lakásban tartása növeli a fertőzés kockázatát. Szerző: Horváth-Lukács Judit 16.

17 Szalagférgek, galandférgesség: Több méter hosszú, lapos féreg okozta fertőzés. Állatról emberre terjed! Tömlőférgesség: 3-6 mm hosszú, 3 ízből álló szalagféreg, melynek terjesztője a fertőzött kutya, juh, kecske, tehén, teve. Emberről emberre nem terjed. Legfontosabb a megelőzés: Kerüld a nyers húsok és húskészítmények pl. tatár bifsztek, lángolt kolbász, füstölt húsok, alapos sütés, vagy főzés nélküli fogyasztását. A féreg gyakran pete formájában van a húsban. A gyomorsav lebontja a pete burkát és a kikelt lárva a belekben, ideális körülményeket talál az életéhez. Gyakran tisztálkodj, moss rendszeres kezet! Kerüld a talajjal, szerves trágyával való érintkezést! A háziállatokat évente legalább egy-két alkalommal féregteleníteni szükséges! A házi kedvencekkel való érintkezés után, minden alkalommal moss kezet! Féregtelenítés: Néhány napos böjt Beöntés, a belek alsó szakaszában találhatók távolíthatóak így el. A beöntésbe féreghajtó növényt, illóolajat vagy teát tegyél. Ezek a következők: hagymafélék, torma, tökmag, répa, füge, Szerző: Horváth-Lukács Judit 17.

18 áfonya, koriander. szegfűszeg, fokhagyma, fehér üröm, sárga szalmavirág, ördögharaptafű, kakukkfű, örménygyökér léteznek féregűző hatással rendelkező teafajták és illóolajok: féregűző libatop, bazsalikom és oregánóolaj, száraz diófalevélből főzet Használat előtt, kérd ki a gyógynövényes szakember tanácsát! A férgesedés lelki okai: kiszolgáltatottság, áldozati vagy tisztátalansági érzés. Ilyenkor az érintett személy önbecsülését, önbizalmát kell erősíteni. Mit jelent a bélelzáródás, és milyen veszélyeket rejt magában? A bélcsatorna több szakaszból álló, izmos falú, akaratunktól függetlenül aktív, féregszerű (perisztaltikus) mozgást végző szerv. Szerző: Horváth-Lukács Judit 18.

19 A belek mozgásának leállása A bélelzáródás lehet bénulásos bélmegállás, amikor a béltartalom továbbhaladását a bélfal bénulása vagy görcse teszi lehetetlenné. Pl. műtétek után, hasüregi gyulladásokhoz társultan, vagy vese-, epekőroham következményeként fordul elő. A bélmegállás következtében bélelhalás, vagy hashártyagyulladás alakulhat ki. Az orvoslásban gyógyszerekkel és beöntéssel lehet kezelni. Mechanikus bélcsavarodás bekövetkezhet a bélcsatorna üregének elzáródása miatt. A bélben elhelyezkedő akadály okozhatja: pl. a bélcsatorna legszűkebb szakaszán felhalmozódott szőlőmagok, cseresznyemagok, narancshéj vagy egyéb növényi rostok, óriás bélférgek, stb. Az elzáródás a bél összenyomódása miatt is bekövetkezhet: pl., daganat, vagy bizonyos gyulladások (pl., Crohn-betegség), a bélfal zsákszerű kiöblösödéseinek gyulladása, idegentestek, műtétek, hashártya-gyulladások, endometriózis, stb. nyomán visszamaradt hashártya-összenövések, melyek mintegy hurokba foglalhatják az egyes bélszakaszokat. Ezen kívül hasi, ágyéki sérv esetén, a sérv közepén történhet kizáródás. Hasi daganatok, terhesség, esetén nem tapasztalható bélelzáródás. Szorosabb értelemben bélcsavarodásnak a vakbélszakasz saját tengelye körüli megfordulását értjük. Bélszakasz egymásba csúszása: csak gyermekkorban fordul elő. Megjelenésekor erős hasi fájdalom, görcs és véres székletürítés is lehetséges. Az esetek kis százalékában önmagától is rendeződik. Szerző: Horváth-Lukács Judit 19.

20 A bélelzáródás tünetei: heves hasi fájdalom, izomvédekezés a has betapintásakor, puffadás (meteorizmus), hányás székrekedés. Ez utóbbi csak a későbbi időszakban jelentkezik, jellemzően a fájdalommal és hányással kezdődik a bélelzáródás. Minél magasabban történik a bélcsatorna elzáródása, annál erősebb a fájdalom és a hányás. Ezzel ellentétben a vastagbél-végbéltáji elzáródásoknál a bélgázok felszaporodása és a székletürítés megszűnése jellemzőbb. Erről a most következő fejezetben olvashatsz. Szorulás, hasmenés Miért fontos a mindennapi, egészséges széklet? Időszakos, eseményhez kötött hasmenés: Gyakran előfordul pl, felelés, különösen vizsgák idején. De lehet bírósági meghallgatás, főnöki beszélgetés kapcsán is. Egyáltalán nem kóros. Mindig a félelem a kiváltó oka. (A fosik félelmében szólás is utal rá!). Kiválthatja a tehetetlenség érzése is, pl. amikor a szigorú szülő elé kell állni, s beszámolni a történtekről. Tulajdonképpen a betegből fakad mindez, mert elismerésre vágyik, de nagyon fél attól, hogy hibát fog véteni. Így folytonos bizonytalanságával, saját magát értékeli le! A krónikus hasmenés arra utal, hogy valamilyen nagy és nehéz élethelyzettel állunk szemben, amitől tudattalanul félünk. A megoldandó probléma hosszú idő óta áll fenn. A heveny vagy akut (hirtelen fellépő) hasmenés mindig konkrét problémára utal, amitől nagyon félsz, és nem mersz, vagy nem tudsz foglalkozni. Szerző: Horváth-Lukács Judit 20.

21 Székrekedés (szorulás) Ha székrekedéses vagy, rád erős belső feszültség jellemző. Nem tudod magad elengedni, állandó készenlétben vagy, ugrásra kész! Megfeszülnek az izmaid, a hasüregedben lévők, és a bélfal is feszült. Így a normál féregmozgás ahogyan a bélnek a bálsarat kéne előre vinnie, nem működik! Kifejezi még görcsös ragaszkodásodat is valakihez vagy valamihez. Sőt! Nagyfokú bizalmatlanság és önzés is állhat a háttérben. Folyton rohansz, nem éled meg még a pillanatnyi élményeket sem! Felesleges, egyáltalán nem szükséges takarékoskodás: anyagiakkal s legfőképpen az érzelmek kimutatásával. Nem kóros a székrekedés, ha pl. utazáskor, hosszabb ágyban fekvéskor lép fel. Ez azonban mindig múló jellegű. Ez ritkán fordul elő, s 2-3 napnál nem tart tovább. Ha mégis hosszabb idő telik el, fordulj orvoshoz, súlyos egészségromlást okozhat! Érdekes tény: Minden ötödik ember szenved bélrenyheségben. Franciaországban pl. 54 millió doboz hashajtót adnak el évente!! Mit kell tenni emésztési panaszok esetén? Változtatni kell a gondolkodásodon. A legfontosabb, hogy éld meg a pillanatot, amiben vagy! Tehát, ha dolgozol, akkor arra figyelj, ne a gyermeked járjon az eszedben. Igaz ez fordítva is, ha a gyermekeddel játszol, ne az elmaradt munkáid megoldásán, járjon az eszed! Szerző: Horváth-Lukács Judit 21.

22 Mi a teendő, ha gyakoriak a fenti panaszok? Érdemes teljes körű kivizsgálást végeztetni, hogy kiderüljön lelki és/vagy fizikai eredetű a betegség gyökere! A szokásos vizsgálatok: pl. gyomortükrözés, béltükrözés, széklettenyésztés, stb. Miért fontos az egészséges emésztés, a mindennapi, egészséges széklet? Azért, hogy az elfogyasztott táplálék a legjobban felszívódjon és a salakanyagok, maradéktalanul kiürüljenek a szervezetedből. A savasodás lelki és testi okai, avagy mit tudjunk a májról, epéről? A hasüreg jobb felső részében, a jobboldali bordakosár alatt helyezkedik el az emberi szervezet legnagyobb mirigye. A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A máj alsó felszínéhez rögzítve helyezkedik el az epehólyag. A máj feladatai: a vérbe került méreganyagok eltávolítása, a szénhidrátok raktározása, a fehérje- és zsíranyagcsere koordinálása, plazmafehérjék termelése epe elválasztása. Feladatai miatt a máj vérellátása is kettős: egyrészt saját artériája másrészt a gyomor-bélrendszerből származó vénás vér révén. A máj feladatai: tisztítja a beérkező vért, koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, (szőlőcukor) hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja, Szerző: Horváth-Lukács Judit 22.

23 A máj és az epe szerepe: A májban a vérből kiszűrődnek a baktériumok és az olyan idegen anyagok, melyek a bélből szívódtak fel. Emellett a máj tovább bontja a bélből felszívódott tápanyagot, hogy a szervezet még azt is hasznosítani tudja. A szükséges anyagcsere-folyamatok rendkívül nagy sebességgel történnek a májban, és a szerv gyorsan visszajuttatja a tápanyagokban gazdag vért a nagyvérkörbe. A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal. A máj termelte koleszterin nagyon fontos, az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A májban kiválasztott epe az epehólyagban kerül raktározásra, és egészen addig itt is van, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja. A koleszterin termelése mellett a máj a megemésztett ételekből kiválasztott anyagok átalakításáért felelős, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít belőlük. Mindezek mellett szintetizáló, tehát vegyületépítő feladata is rendkívül fontos. Többek között fehérjéket épít, váralvadáshoz szükséges anyagokat, véralvadási faktorokat is előállít. A májban rendkívül sokféle anyag megtalálható, jelentős tartalékokkal bír, ha tehát komoly tüneteket okozó funkciózavar lép fel, a máj nagyfokú károsodása állhat a háttérben. Betegségei: Bár szívós, erős szervünk, mégis érheti végleges károsodás, betegség. Mivel kulcsfontosságú az életfunkciók működésében, végleges károsodása akár halált is okozhat: alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor), durva göbös májzsugorodás A szerv működési zavarait általában két csoportba sorolják: Az egyik, a májsejtek működési rendellenessége miatt alakul ki (májzsugorodás, májgyulladás). Szerző: Horváth-Lukács Judit 23.

Első ISMERETTERJESZTŐ képzés a betegségekről. Kedves Olvasóm!

Első ISMERETTERJESZTŐ képzés a betegségekről. Kedves Olvasóm! Első ISMERETTERJESZTŐ képzés a betegségekről Kedves Olvasóm! Szeretettel köszöntelek! Szívből gratulálok a döntésedhez, hogy részt veszel az első ISMERETTERJESZTŐ képzésemen! Írás sorozatommal, nem feltétlenül

Részletesebben

Magazin PATI KA. Veszélyes apróságok a kullancsok. Egy csepp figyelem 1% támogatás V. ORSZÁGOS PATIKA NAP 2008. JÚNIUS 4. www.patikamagazin.

Magazin PATI KA. Veszélyes apróságok a kullancsok. Egy csepp figyelem 1% támogatás V. ORSZÁGOS PATIKA NAP 2008. JÚNIUS 4. www.patikamagazin. PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIII. évfolyam 5. szám 2008. május Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu V. ORSZÁGOS PATIKA NAP 2008. JÚNIUS 4. Veszélyes

Részletesebben

A kiadvány megjelenését támogatta:

A kiadvány megjelenését támogatta: A kiadvány megjelenését támogatta: Copyright Dzsar Kft., 2015 Minden jog fenntartva! Borító: Lukács Emese, fotó: MyZoo A KUTYAHERBA I. című online könyv mindenkor aktualizált változata ingyen letölthető

Részletesebben

Jacques Martel. Lelki eredetű betegségek lexikona

Jacques Martel. Lelki eredetű betegségek lexikona _bi_2010.dec. -Jacques Martel- 1 Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona A magyar fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Jacques Martel: Le grand dictionnaire des malaises et des maladies

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak

Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak Dr. Palágyi Jolanda Kézreflexológia Kézikönyv gyógyítóknak és öngyógyítóknak 4. kiadás Tartalom A szerző előszava / 5 A reflexterápia alapjai / 7 A homeosztázis / 7 Mi a reflexterápia? / 8 A láb és a kéz

Részletesebben

Receptek fogyókúrához. Útifűmag-héj. Vonzza be az energiát! 2012/6. Mítoszok az egészséges táplálkozásról. A bélrendszer tisztítója

Receptek fogyókúrához. Útifűmag-héj. Vonzza be az energiát! 2012/6. Mítoszok az egészséges táplálkozásról. A bélrendszer tisztítója Mítoszok az egészséges táplálkozásról Útifűmag-héj A bélrendszer tisztítója Vonzza be az energiát! Feng-shui kiegészítők és talizmánok www.energy.sk 2012/6 Receptek fogyókúrához Iránytű Drags Imun és Grepofit

Részletesebben

Az engedelmesség próbaköve

Az engedelmesség próbaköve AZ IDÕK JELEI 2003/1. MELLÉKLETE EGÉSZSÉGNEVELÉS A KERESZTÉNY ADVENT KÖZÖSSÉG MÉRTÉKLETESSÉGI OSZTÁLYÁNAK LAPJA Az engedelmesség próbaköve Hûség az egészségügyi megújulásban AZ URALKODÓ BÛN Korunk sok

Részletesebben

JENNIFER HARPER A TUDATOS TEST. Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

JENNIFER HARPER A TUDATOS TEST. Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában JENNIFER HARPER A TUDATOS TEST Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában A szerző és a kiadó nagy gondot fordított a könyvben foglaltak pontosságára, de mégsem tudjuk vállalni

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAKIRÁNY ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK A XXI. SZÁZAD NÉPBETEGSÉGE:

Részletesebben

Készült az Országos Tisztifõorvosi Hivatal támogatásával

Készült az Országos Tisztifõorvosi Hivatal támogatásával Készült az Országos Tisztifõorvosi Hivatal támogatásával Kiadja az EGYÜTT A DAGANATOS GYERMEKEKÉRT KIEMELTEN KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY 6200 Kiskõrös, Mezõ u. 12. TARTALOM I. fejezet Általános információk a

Részletesebben

magazin Férfias gondok Az olimpia jegyében Interjú Varga Dániellel Stresszoldó tippek Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek:

magazin Férfias gondok Az olimpia jegyében Interjú Varga Dániellel Stresszoldó tippek Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek: Gyógyhír III. évfolyam 10. szám 2008. október magazin Az olimpia jegyében Interjú Varga Dániellel M i t ô l h í z u n k? Stresszoldó tippek Férfias gondok Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Maurer Miklósné. A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek

MUNKAANYAG. Maurer Miklósné. A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek Maurer Miklósné A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek (törések, égések, csípések) és ellátásuk A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi

Részletesebben

Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára

Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára Az elhelyezkedést és az önálló életvitelt segítő képzési program hajléktalan emberek számára Egészség, higiénia, elsősegélynyújtás, szenvedélybetegség 2011. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3. oldal 1. Az ember

Részletesebben

A klimaxszal járó lelki problémák

A klimaxszal járó lelki problémák 2010/10 www.energyklub.hu Egész napos továbbképzés négy kiváló előadóval Daróczi Zoltán tanácsadónk reflektorfényben A klimaxszal járó lelki problémák Dr. Vojtěch Togner cikke 2010. október e havi AJÁNLATUNK

Részletesebben

Viszket, köhög, tüsszög, fullad, könnyezik

Viszket, köhög, tüsszög, fullad, könnyezik XV. évfolyam 4. szám 2010. április MIT NE EGYEK, HA GYÓGYSZERT SZEDEK? BABAÚSZÁS Interjú SZILY NÓRÁVAL Viszket, köhög, tüsszög, fullad, könnyezik www.patikamagazin.hu Gyógyszertárunk ajándéka Fotó: Németh

Részletesebben

SAVTALANÍTÁS - A FIATALSÁG FORRÁSA KURT TEPPERWEIN. Általános jó közérzet a harmonikus sav-bázis egyensúly segítségével HOLISZTIKUS GYÓGYÍTÁS

SAVTALANÍTÁS - A FIATALSÁG FORRÁSA KURT TEPPERWEIN. Általános jó közérzet a harmonikus sav-bázis egyensúly segítségével HOLISZTIKUS GYÓGYÍTÁS A könyv Testünk arra hivatott, hogy körülbelül 130 évet érjen meg. Életmódunknak köszönhetjük, ha idő előtt megöregszünk, megbetegszünk vagy túl gyorsan ér utol minket a halál. A legtöbb betegség alapja

Részletesebben

PATI KA. Magazin GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA. www.patikamagazin.hu. Az Ön gyógyszertára

PATI KA. Magazin GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA. www.patikamagazin.hu. Az Ön gyógyszertára PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XII. évfolyam 11. szám 2007. november Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Az Ön gyógyszertára A gyógyszertár ajándéka! 2007.

Részletesebben

Tapasztalataim a reflexológiában

Tapasztalataim a reflexológiában MAJOR ETELKA Tapasztalataim a reflexológiában 1991. ELŐSZÓ Ezen könyv megírására az Etelka talpmasszázsa" című riportkönyv megjelenése késztetett, mely úgy érzem kiegészítésre szorul. Lelkiismeretem nem

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 1. A STRESSZ BIOLÓGIÁJA...11 1.1. A rugalmasan reagáló szervezet...11 1.2. A veszély...12 1.3. A karmester...13

Részletesebben

Óda a Korolenhez. A lélek és az epehólyag. Karácsonyi receptjeink 2011/12. Mikor vegyük elő terméktapasztalatok. Takács Mária cikke

Óda a Korolenhez. A lélek és az epehólyag. Karácsonyi receptjeink 2011/12. Mikor vegyük elő terméktapasztalatok. Takács Mária cikke 2011/12 www.energyklub.hu Óda a Korolenhez Mikor vegyük elő terméktapasztalatok A lélek és az epehólyag Takács Mária cikke Karácsonyi receptjeink Édes és sós sütemények 2011. december Újdonság Aktuális

Részletesebben

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban NAGY Edit, NAGY Ferenc Nyíregyházi Főiskola Társadalom-és Kultúratudományi Intézete nagyed@nyf.hu Tanulmányunkban arról szeretnénk képet kapni,

Részletesebben

100 000 várt baba. melyik mire? Gyógyvizek. Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással. Az Alzheimer-kór

100 000 várt baba. melyik mire? Gyógyvizek. Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással. Az Alzheimer-kór II. évfolyam 4. szám 2007. április Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással Az Alzheimer-kór Gyógyvizek melyik mire? 100 000 várt baba Ezt a Gyógyhír Magazint mi ajándékoztuk Önnek: GYÓGYHÍR 2007.

Részletesebben

Magazin PATI KA. Kocsiba zárt légszennyezés. Mi van a pelenkában? www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka

Magazin PATI KA. Kocsiba zárt légszennyezés. Mi van a pelenkában? www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIII. évfolyam 1. szám 2008. január Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Kocsiba zárt légszennyezés Mi van a pelenkában?

Részletesebben

Fogyókúra és vidéke. Vizsgaidőszak, érettségi? Próbálja ki az U-Sin módszert! 2012/5. Kovácsné Ambrus Imola cikke

Fogyókúra és vidéke. Vizsgaidőszak, érettségi? Próbálja ki az U-Sin módszert! 2012/5. Kovácsné Ambrus Imola cikke 2012/5 www.energy.sk Fogyókúra és vidéke Kovácsné Ambrus Imola cikke Vizsgaidőszak, érettségi? Segít a Stimaral és a B!omultivitamin Próbálja ki az U-Sin módszert! Ángyán Józsefné írása 2012. május MÁJUSI

Részletesebben

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás A Budaörsi Napló életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás adás A tartalomból A tartalomból 4. oldal Dr. Sandil Anita az egészséges

Részletesebben

Desszertek szénhidrátban gazdag ételekhez 145 Zöldségtálak fehérjében gazdag ételekhez 152 Meleg, fehérjében gazdag ételek 157 Zöldségételek 157

Desszertek szénhidrátban gazdag ételekhez 145 Zöldségtálak fehérjében gazdag ételekhez 152 Meleg, fehérjében gazdag ételek 157 Zöldségételek 157 Tartalomjegyzék Előszó 7 A Hay-féle szétválasztó étrend 8 Miért szétválasztó és mégis vegetáriánus 13 A sav-bázis háztartás 16 Miért fontos a ballasztanyagokban gazdag ételek fogyasztása?.. 19 A legfontosabb

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány A WELLNESS JELENTŐSÉGE A CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE VALAMINT A GAZDASÁG

Részletesebben

ÉLETVITELI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE

ÉLETVITELI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE KULCSKOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE KÉPZÉSI PROGRAM ÉLETVITELI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE MODULFÜZET Türr István Képző és Kutató Intézet Budapest Fejlesztő Sélleiné Kraszkó Márta Szakmai lektor Juhász Éva Nyelvi

Részletesebben

Korolen, a szerek királynője. Mezei Tünde. Bemutatjuk Sárosi Gyulát 2010/2. Dr. Kovács Csaba írása. tanácsadónk reflektorfényben

Korolen, a szerek királynője. Mezei Tünde. Bemutatjuk Sárosi Gyulát 2010/2. Dr. Kovács Csaba írása. tanácsadónk reflektorfényben 2010/2 www.energyklub.hu Korolen, a szerek királynője Dr. Kovács Csaba írása Mezei Tünde tanácsadónk reflektorfényben Bemutatjuk Sárosi Gyulát 212 km-t futott az Energyvel 2010. február Februári termékajánlatunk

Részletesebben