A gyógyszerkölcsönhatások. megnyilvánulási formái. Lakner Géza.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gyógyszerkölcsönhatások. megnyilvánulási formái. Lakner Géza. http://members.iif.hu/lakner"

Átírás

1 A gyógyszerkölcsönhatások egyedi megnyilvánulási formái Lakner Géza

2 A gyógyszerkölcsönhatások osztályozása helyszín szerint Extracorporalis gyógyszertechnológiai (gyógyszerészeti fázis) tárolási körülmények, inkompatibilitások elegyíthetőség, felületi kicsapódás (gyógyszerészeti fázis) interferencia laboratóriumi vizsgálatokkal Intracorporalis farmakokinetikai (gyógyszertechnológiai: pl. észterkötések) farmakodinamikai

3 A gyógyszerkölcsönhatások osztályozása résztvevők szerint Gyógyszer gyógyszer készítmények / hatóanyagok között egy készítményen belül: gyógyszer excipiens (hatóanyag excipiens) Gyógyszer környezet: pl. étel interakciók Gyógyszer gyógynövény (botanikai interakciók) Gyógyszer szervezet a gyógyszerválasz változásai ismételt gyógyszeradagolásnál farmakogenomika kronofarmakológia compliance (gyógyszerszedés szervezet) Gyógyszer orvosi műszer (pl. a DFT változásai)

4 Extracorporalis interakciók A gyógyszerészeti fázis kölcsönhatásai #1 Vegyhatásból fakadó inkompatibilitások Aminophyllin: Ringer-laktát, fruktóz 10% Benzylpenicillin: glükóz 5% Furosemid: savas infúziók (pl. glükóz 5%, 10%) Cefamandol: Ringer-laktát, Ringer Cefotaxim: NaHCO3 Ciprofloxacin, Levofloxacin: lúgos infúziók Dopamin: lúgos infúziók Amoxicillin + klavulánsav: glükóz, NaHCO3

5 Extracorporalis interakciók A gyógyszerészeti fázis kölcsönhatásai #2 Fényérzékenység Ciprofloxacin, Levofloxacin Molsidomin Nifedipin, Nimodipin Vegyes elegyíthetőségi inkompatibilitások Etakrinsav: vérkészítmények Methylprednisolon: NaCl 0.9%, ha c > 2.5 g/l; glükóz 5%, ha c > 5 g/l, Ringer-laktát, ha c > 500 mg/l Propafenon: NaCl 0.9% hőmérséklet- és koncentrációfüggő kicsapódás

6 Extracorporalis interakciók A gyógyszerészeti fázis kölcsönhatásai #3 Kölcsönhatás felületekkel Ciclosporin: PVC-zsákban nem ajánlott alkalmazása, mert annak falából lágyítót von ki Cisplatin: reakció alumínium-tartalmú fémeszközökkel Diazepam: PVC-zsák felülete NaCl 0.9% infúzióban 6 óra alatt a hatóanyag egyharmadát, 24 óra alatt a felét megköti Glyceryl trinitrate: PVC-zsák megköti, ezért polietilén szerelék / fecskendő használandó Mitoxantron: üveghez kötődik; PVC és polipropilén nem adszorbeálja

7 Extracorporalis interakciók Interferencia laborvizsgálatokkal #1 ALP: emelkedik humán serum albumin Húgysav: emelkedik redukciós elvű kimutatásnál aspirin, hemolysis, fehérje, theophyllin, theobromin, koffein esetében AST: emelkedik erythromycin jelenlétében kolorimetriás módszereknél; UV-módszereknél nem! Plazma inzulinszint: emelkedik heparinra, ha a vérminta alvadásgátlására használták Plazma kortizol: emelkedik spironolacton jelenlétében, fluorometriás módszernél

8 Extracorporalis interakciók Interferencia laborvizsgálatokkal #2 Neutrophilia: lithiumkezelésnél Kreatinin: emelkedik nagy dózisú C-vitaminra, egyes cefalosporinokra, trimethoprimra Porphobilinogen: álpozitív reakció fenothiazinokra Levodopa jelenlétében emelkedhet a BUN, GOT, GPT, LDH, ALP, bilirubin, húgysav Aspirin: a VMA- és az 5-HIAA értékét növeli, csökkenti a T4, húgysav és az amilázszintet (mindegyiket kb. 20%-kal)

9 Gyógyszertechnológiai kölcsönhatások Az excipiensek közreműködése Az excipiensek típusai: hígító- és kötőanyagok, dezintegránsok, lubrikánsok-glidánsok, surfactantok, színező- és ízesítőanyagok. A komprimált tabletták előállítását segítik elő; befolyásolják a készítmény hatóanyagainak fiziko-kémiai sajátosságait, a biohasznosulást. A bevonó- és emulzifikálószerek, kenőcsalapanyagok, kötőanyagok, oldékonyság-növelők javítják a gyógyszer felszívódását. Az antioxidánsok, tartósítószerek elősegítik a gyógyszer gyártáskori összetételének megőrzését. A színező- és ízesítőanyagok a compliance-t javítják.

10 Gyógyszertechnológiai kölcsönhatások Szabályozott hatóanyag-felszabadulású készítmények #1 Per os készítmény: pl. carbamazepin, metoprolol, nifedipin, teophyllin. Implantátum (pl. injektálható mikropartikulum): szubkután injektábilis, pellet alapú peptidek, pl. goserelin, leuprorelin. Transzdermális tapasz: pl. szerves nitrátok. Passzív: a hatóanyag a formuláció határrétegein (pl. porózus polimerrétegeken) diffúzióval kel át. Aktív: fizikai (pl. ozmotikus), kémiai (pl. ph) vagy biokémiai aktivációt (pl. visszacsatolás) követően szabadul fel a hatóanyag.

11 Gyógyszertechnológiai kölcsönhatások Szabályozott hatóanyag-felszabadulású készítmények #2 Bevonattal ellátott tabletták (pl. cellulóz-acetát, akril-polimer): savérzékeny hatóanyagok megóvására az intesztinoszolvens bevonatok a gyomor savas közegében ionizálatlanok, míg a lúgos kémhatású vékonybélben feloldódnak a bevonat vastagságával a gyógyszer felszabadulása a disztális bélszakaszra is programozható.

12 Gyógyszertechnológiai kölcsönhatások Szabályozott hatóanyag-felszabadulású készítmények #3 Kapszulák: a gyors hatáskezdet és az elhúzódó hatástartam gyors és lassú felszabadulású pellet (gyöngy) keverékével oldható meg. Mátrix-típusú tabletták: a hatóanyag inert (pl. polimer) rácsban helyezkedik el, ahonnan a gyomor-bél csatorna nedvei fokozatosan kimossák; előnyük a kapszulákkal és a bevonattal ellátott tablettákkal szemben, hogy oszthatók.

13 Gyógyszertechnológiai kölcsönhatások Gyógyszerszállító rendszerek Antitest gyógyszer konjugátumok: szelektíven juttatják el az aktív alkotórészt a hatás helyszínére (pl. tumorellenes kezelés). Liposzómák: foszfolipidek vizes szuszpenziójának ultrahangos kezelésével keletkeznek; az apró hólyagocskák zsírban rosszul oldódó hatóanyagokkal feltölthetők, s a szervezetben a reticuloendothelialis, illetve tumorsejtek felveszik. Gyógyszerbevonatú implantátumok: pl. hormontartalmú intrauterin eszközök, alvadásgátló vagy antiproliferatív hatóanyaggal kezelt koszorúérstentek.

14 Gyógyszertechnológiai kölcsönhatások A "könnyített" gyógyszer-metabolizmus A hatóanyag gyors eliminációja előfeltétel a pontos dózistitrálásban, ezért a gyógyszerek beépítetten tartalmaznak könnyen bontható észterkötéseket. Az észterázok közreműködésével, hidrolízissel keletkező anyagcsere-termékek rendelkezhetnek farmakológiai aktivitással: pl. az acetilszalicilsavtól származó szalicilsav megtartja az anyavegyület farmakológiai hatását. sokszor azonban pro-drug-ok: a felszívódás javítására (pl. enalapril enalaprilát, tesztoszteron-undekaonát tesztoszteron), vagy a gyomor-bélirritáció elkerülésére (pl. erythromycin szukcinát erythromycin)

15 Kölcsönhatás a szervezettel A farmakológiai válaszkészség változása ismételt gyógyszeradagoláskor #1 Tolerancia: a hatékonyság fokozatosan, egyre csökken; magasabb dózissal a hatékonyság helyreállítható. Refrakteritás: a hatékonyság fokozatosan, egyre csökken; magasabb dózissal a hatékonyság nem állítható helyre. Tachyphylaxia (deszenzitizáció): a hatékonyság az adagolást követően, pillanatszerűen csökken. Rezisztencia: az antimikróbás vagy a tumorellenes kezeléseknél lép fel, és a kezelés hatékonyságának elvesztését jelenti.

16 Kölcsönhatás a szervezettel A farmakológiai válaszkészség változása ismételt gyógyszeradagoláskor #2 Megvonási tünetegyüttes: tartós farmakológiai kezelés hirtelen megszakítása után rövidesen, akár órával, a kezelés előtti tünetek visszatérnek (pl. béta blokkolók, antiparkinzon szerek, kortikoszteroidok alkalmazása kapcsán): visszacsapás (rebound): a megvonást követõen a tünetek a kezelés előtt észlelt szinten jelentkeznek; túlcsapás (overshoot): a kialakuló tünetek súlyossága meghaladja a kezelés előtt észleltet.

17 Kölcsönhatás a szervezettel A farmakológiai válaszkészség változása ismételt gyógyszeradagoláskor #4 A gyógyszer hatáscsökkenésének háttere, pl.: ingerületátvivő anyagok raktárainak kimerülése (pl. amphetamin a biogén aminok deplécióját eredményezi, így tachyphylaxiát okoz) gyógyszer-metabolizmus változása (gyorsult: pl. barbiturátok, alkohol; meglassult: nitrátok); adaptáció (pl. a tiazid diuretikumok vérnyomáscsökkentő hatása mérséklődik a renin-angiotenzin rendszer aktivációja miatt) a gyógyszer kilökődése a sejtből (pl. tumorellenes gyógyszereknél)

18 Kölcsönhatás a szervezettel Genetikai tényezők: A nem szerepe #1 Felszívódás: Nőkben kevesebb gyomorsav termelődik. Megoszlás: Nőknél alacsonyabb a testsúly és a szervsúlyok, magasabb a testzsír-arány, alacsonyabb a glomerularis filtrációs ráta. Az alfa-1 savi glikoprotein szintjét csökkenti az ösztrogén. Nőknél a fehérjekötődés alacsonyabb pl. warfarin esetében. Metabolizmus: CYP3A4: 20-40%-kal aktívabb nőknél; hátterében feltehetően a progeszteron enzimindukciós szerepe áll. CYP2C19: nemi dominanciája szubsztrát-specifikus férfiakban magasabb az omeprazol és a propranolol vérszintje, nőknél a piroxicamé. CYP2D6: férfiakban aktívabb. Férfiakban magasabb a glukuronil transzferáz enzimaktivitása, ezért pl. a paracetamol clearance nagyobb.

19 Kölcsönhatás a szervezettel Genetikai tényezők: A nem szerepe #2 Elimináció: A filtráció és tubuláris szekréció a férfiaknál fokozottabb, a tubuláris reabszorpció a nőknél. Eredő hatásként a digoxin clearance alacsonyabb nőknél. Az életkor előrehaladtával a férfiaknál csökken a diazepam hepatikus clearance, míg nőknél az életkor közömbös. Menstruációs ciklus: Ciklus közepén: az alkohol és a szalicilsav felszívódása csökken, a metilprednizolon clearance fokozódik, a paracetamol eliminációs felezési ideje alacsonyabb. Ciklus végén: a phenytoin clearance fokozódik. Farmakodinamika: Nők hajlamosabbak a QT-intervallum megnyúlására, torsade des pointes ritmuszavarra. Az antipsychoticumok és szerotonin reuptake-gátlók nőkben hatékonyabbak.

20 Kölcsönhatás a szervezettel Genetikai tényezők: A változékonyság forrásai Genetikai polimorfizmus = a népességben legalább 1%-os gyakorisággal előforduló allél-variánsra jellemző fenotípus. Genetikai polimorfizmust homozigóta SNP-k a populációban 1:10000 gyakorisággal idéznek elő. Genomikai biomarkerek, pl.: DNS-kópiák száma a genomban citogenetikai átrendeződések: pl. transzlokáció, duplikáció, indel egynukleotidos polimorfizmus (single nucleotid polymorphism = SNP, sznip ): pontmutáció révén alakul ki, számuk milliós nagyságrendű / genom haplotípus: SNP-k kapcsolt előfordulása; az egymáshoz közeli SNP-k osztódáskor nem válnak szét, allél-blokkok együttesen öröklődnek; számuk: kb. 200 ezer / genom

21 Kölcsönhatás a szervezettel A genetikai polimorfizmusok támadáspontjai #1 Gyógyszer-transzporterek, pl. P-glikoprotein, az MDR1-gén terméke: efflux transzporter; gátlószerei pl. amiodaron, diltiazem, erythromycin, ketoconazol, chinidin, verapamil. Daganatellenes terápiában a multidrug resistance leküzdésére, pl. verapamil adása. A digoxin eliminációja P-glikoprotein-függő folyamat, ezért a transzporter gátlása toxikus digoxinszintet eredményezhet.

22 Kölcsönhatás a szervezettel A genetikai polimorfizmusok támadáspontjai #2 Gyógyszer-célpontok, pl. Serotonin-5-HT 2A -receptor: His452Thy-variáns clozapin-rezisztenciával párosul. Béta-2-adrenoceptor: ADRB2-gén, 3 SNP; pl. Arg16Gly, Gly/Gly homozigótáknál albuterol hatékonysága alacsonyabb. ACE: 1 SNP, 50%-os változékonyság az enzimaktivitásban.

23 Kölcsönhatás a szervezettel A genetikai polimorfizmusok támadáspontjai #3 Közvetetten eredményezik a gyógyszerválasz változékonyságát, pl.: ApoE-locus variánsai: HMG-CoA-reduktáz gátlók hatékonysága ApoE2 > ApoE3 > ApoE4. Kongenitális hosszú QT-szindrómában előforduló polimorf ioncsatornák: K + : KVLQT1 gén, locus LQT1 és HERG, locus LQT2 Na + : SCN5A, locus LQT3 Mélyvénás thrombosishajlam: APC (aktivált protein C)-rezisztencia Leiden-mutáció; a VKORC1 mutációja (K-vitamin epoxid reduktáz komplex 1. alegység).

24 Kölcsönhatás a szervezettel Polimorf gyógyszer-metabolizmus #1 Gyors (extenzív): az aktív enzimet kódoló gén két kópiája működik; szokványos gyógyszeradagokkal megfelelő gyógyszerválaszra számíthatunk. Ultragyors: több mint két génkópia működik az érintett személyben; a szokványos adagokkal nem érhető el a terápiás koncentráció, a terápiás válasz. Átmeneti (intermedier): az érintett személy homozigóta két csökkent aktivitású enzim allélra vagy heterozigóta egy inaktív és egy csökkent aktivitású allélra; a gyógyszer-válasz átmeneti szintű Lassú: deficiens allélok; a szokványos gyógyszeradagok a vártnál magasabb koncentrációt és potenciálisan mellékhatásokat okoznak. Pro-drug -ok esetén a folyamatok ellentétesek.

25 Kölcsönhatás a szervezettel Polimorf gyógyszer-metabolizmus #2 CYP2C9: warfarin adásakor észlelt vérzési hajlam. A warfarindózis változékonyságáért az esetek 50-60%-ában a CYP2C9 és a VKORC1 A CYP2C9 leggyakoribb változatai a CYP2C9*1 (Arg144/Ile359, vad típus), CYP2C9*2 (Arg144Cys) and CYP2C9*3 (Ile359Leu). A két utóbbi alléllel csökkent enzimaktivitás társul. A VKORC1 gén promoter régiójában, a pozícióban egy G>A variáció miatt a K-vitamindependens alvadási faktorok szintézise a májban a warfarin gátló hatása iránt fogékonyabbá válik.

26 Kölcsönhatás a szervezettel Polimorf gyógyszer-metabolizmus #3 CYP2D6 A gyógyszermellékhatások kb. egyharmadáért felelős. A kaukázusi embertípusban a lassú oxidátorok aránya kb. 7%, míg ázsiaiaknál és afro-amerikaiaknál 2-2%. A triciklikus antidepresszánst szedő lassú metabolizálók hajlamosak orthostaticus hypotoniára és túlzott szedációra; a renyhébb kodein-morfin átalakulás alacsonyabb analgesiás válaszkészséget eredményez. Európa mediterrán lakosságának 10%-a a gyors-ultragyors fenotípusba tartozik. Az ultragyors metabolizmus a nem pro-drug gyógyszerekből 2-3- szoros adagokat igényel terápiás vérszintek eléréséséhez. A pro-drug kodein sokkal gyorsabban metabolizálódik morfinná, és erős hasi fájdalmat okoz.

27 Kölcsönhatás a szervezettel Polimorf gyógyszer-metabolizmus #4 Acetiláció: Pszeudokolinészteráz: lassú típusú egyénekben felezett sebességgel működik az enzim a szukcinilkolin lebontásakor, ezért műtéti altatáskor elhúzódó izomrelaxáns hatás, tehát hosszasabb gépi lélegeztetés szükséges. Isoniazid: a lassú típusú defektus eredménye perifériás neuropathia. Hydralazin: lassú acetilátorokban lupus-szerű kórkép kialakulása.

28 Kölcsönhatás a szervezettel Élettani folyamatok bioritmusa Reggeli, délelőtti csúcspontok: vörösvértestek száma ACTH, aldosteron, cortisol, testosteron, progesteron Délutáni csúcsértékek: összfehérje, albumin triglyceridek Este, éjszakai csúcsok: neutrophil-, lymphocyta-, monocyta-, vérlemezkeszám FSH, GH, prolactin, melatonin kreatin kináz, vércukor Időskorban a ciklicitások a napon belül általában korábban érik el csúcspontjukat, mint fiatalabbakon.

29 Kölcsönhatás a szervezettel Kronofarmakokinetika-farmakodinamika #1 Napszaki ingadozásban érintett: kardiovaszkuláris szerek: pl. enalapril, diltiazem, nifedipin, propranolol, verapamil antiasthmaticumok: terbutalin, theophyllin gasztroenterológiai gyógyszerek: cimetidin, omeprazol nonszteroid gyulladásgátlók: acetilszalicilsav, indomethacin, ketoprofen daganatellenes ágensek: cisplatin, doxorubicin, methotrexat központi idegrendszerre ható szerek: diazepam, haloperidol

30 Kölcsönhatás a szervezettel Kronofarmakokinetika-farmakodinamika #2 Abszorpció: Reggel a magasabb epe-koncentráció gyorsabb gyomorürülést eredményez, emellett a fokozott bélmotilitás és véráramlás kedvezőbb viszonyokhoz vezet; pl. digoxin, enalapril, ISMN, nifedipin, NSAID-ok, propranolol, theophyllin. Metabolizmus: A máj véráramlási csúcsa: kora reggel. CYP450: az oxidációs folyamatok, és a glukuronidkonjugáció napközben élénkebb, a glutathion- és szulfát-konjugáció viszont éjszaka aktívabb. Kiválasztás: A vizelet ph savi irányba tolódik alváskor, míg napközben inkább bázikus. Napszaki ingadozást figyeltek meg pl. a szalicilsav, penicillin és szulfonamidok vesén keresztüli kiválasztásánál.

31 Kölcsönhatás a szervezettel Kronoterápia #1 Asthma bronchiale: A nocturnális panaszcsúcs hátterében az éjszakai cholinerg tónusfokozódás, a reaktív T- és B- lymphocyták, gyulladásos mediátorok és a hörgő-nyálkahártya érzékenysége játszik közre. A betegek háromnegyedénél figyelték meg GERD együttes előfordulását. Kronoterápia: a teophyllin és a kortikoszteroidok hajnali időzítése. Pepticus fekély: Éjszakai panaszcsúcs, maximális savelválasztás. A H 2 -receptor blokkolók alkalinizáló hatását az étkezés csökkenti, ezért (is) a vacsorától távolabb eső, lefekvés előtti gyógyszeradás a legcélszerűbb. Mozgásszervi betegségek: Rheumatoid arthritisben reggeli fájdalom és görcsösség-izommerevség észlelhető, míg osteoarthritisre a nap végén jellemző a rosszabbodás. A nemszelektív nonszteroid gyulladásgátlók gyomorbélnyálkahártya irritatív mellékhatása este a legenyhébb, s a reggeli órákban tetőzik.

32 Kölcsönhatás a szervezettel Kronoterápia #2 Mániás depresszió, schizophrenia: A deszinkronizáció az alvás-ébrenlét ciklust, a testhőmérsékletet és a kortizolszintet érintheti. A fényterápia a circadian ritmus helyreállítása céljából hasznos. Hiperkoleszterinémia: A koleszterintermelés csúcsa az esti órákra tehető, még éhomi állapotban is. A HMG-CoAreduktáz gátlók esti adásának javallata alól talán csak az atorvastatin a kivétel, amelynek hosszú a felezési ideje. Malignus betegségek: Akut lymphoblastos leukaemia a relapsusok aránya esti gyógyszerelés esetén jóval alacsonyabb. Colorectalis carcinoma a kedvezőbb mellékhatás-profil, a relapsus-arány csökkenése az oxaliplatin nappali, a fluorouracil és a fólsav éjszakai adagolásával érhető el.

33 Kölcsönhatás a szervezettel Kronoterápia #3 Vérnyomás: Este és éjszaka csökken, legalacsonyabb hajnali négy óra körül, majd lassan emelkedik a felkelésig. A napszaki ritmus sérül: szívtranszplantáció után, phaeochromocytoma, orthostaticus hypotonia, szív- és veseelégtelenség, Cushing-szindróma, cukorbaj, alvási apnoe, terhességi toxaemia. A béta-blokkolók vérnyomás- és szívfrekvencia-csökkentő hatása döntően nappal érvényesül, éjszaka lényegében hatástalanok. A kalciumcsatorna-blokkolók hatásának napszaki fluktációja kevésbé erőteljes, bár a reggeli adagok valamelyest hatásosabbak az esti bevételnél. Az ACE-gátlók érdemben nem befolyásolják a vérnyomás napszaki ritmusát, vérnyomáscsökkentő hatásuk egyenletes a nap folyamán.

34 Kölcsönhatás a szervezettel Kronoterápia #4 Heveny szív-érrendszeri betegségek (angina pectoris, szívizom-infarktus, agyvérzés) Hajnali-kora reggeli halmozódás: kóros hajnali vérnyomás-emelkedés, oxigénigény fokozódása; vér áramlási viszonyainak romlása és a fokozott alvadékonyság (thrombocyta aggregáció fokozódása, egyes alvadási faktorok szintjének emelkedése, fibrinolitikus aktivitás csökkenése). A szalicilátok csökkentik a reggel kialakuló miokardiális infarktusok incidenciáját, ám az este kifejlődő eseményekre kevésbé hatásosak. A folyamatosan, perfuzorral szervezetbe juttatott nemfrakcionált heparin legmagasabb hatásosságot az éjszakai-hajnali órákban mutat, reggelre lecseng.

35 Kölcsönhatás orvosi műszerekkel A defibrillációs küszöb (DFT) megváltozása #1 Mindegyik antiaritmiás szer (Ia, Ic, III, IV) stabilizálja a sinusritmust az elektromos kardioverziót követően; a leghatékonyabb: amiodaron, ibutilid Ic. osztályú antiaritmikumok (pl. flecainid, propafenon): szignifikánsan növelik a pitvari DFT-t a depolarizálható Na-csatornák számának csökkentése révén III. osztályú antiaritmikumok (amiodaron, bretylium, dofetilide, ibutilid, sotalol): a pitvari DFT-t csökkentik, mivel meghosszabbítják a pitvari refrakter periódust

36 Kölcsönhatás orvosi műszerekkel A defibrillációs küszöb (DFT) megváltozása #2 ICD (beültethető kardioverter defibrillátor) beültetése szedációban vagy anaesthesiában történik Halothan, isofluran, i.v. Fentanyl + N 2 O / O 2 : emelik a DFT-t Lidocain + intermittáló kis dózisú propofol: minimalizálja DFT-t A DFT emelkedése fokozódó klinikai probléma az ICD-k beültetésénél, megelőzése: Szubkután indukciós tekercs beültetése nagyenergiájú ICD-eszköz alkalmazása

37 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Az időskor klinikai farmakológiai kihívásai

Az időskor klinikai farmakológiai kihívásai Az időskor klinikai farmakológiai kihívásai Dr. Lakner Géza Dr. Gachályi Béla Az előadás ábraanyaga letölthető az alábbi honlapról: members.iif.hu/lakner Bevezető gondolatok Földünk lakóinak közel 10%-a

Részletesebben

Bioritmus, kronofarmakológia. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner

Bioritmus, kronofarmakológia. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner Bioritmus, kronofarmakológia Dr. Lakner Géza members.iif.hu/lakner A bioritmusokról általában Szervezetünk működése különböző periódusidejű és eltérő rend szerint ismétlődő időciklusokhoz igazodik. A legnagyobb

Részletesebben

SZEMÉLYRE SZABOTT ORVOSLÁS II.

SZEMÉLYRE SZABOTT ORVOSLÁS II. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 SZEMÉLYRE SZABOTT

Részletesebben

Orális antikoaguláns terápia. Dr. Szökő Éva

Orális antikoaguláns terápia. Dr. Szökő Éva Orális antikoaguláns terápia Dr. Szökő Éva Az antikoagulánsok terápiás indikációi mélyvénás thrombosis és thromboembolia prevenció és kezelés másodlagos szívinfarktus prevenció, a thromboemboliás szövődmények

Részletesebben

Antikoagulánsok a toxikológus szemszögéből. Zacher Gábor

Antikoagulánsok a toxikológus szemszögéből. Zacher Gábor Antikoagulánsok a toxikológus szemszögéből Zacher Gábor A mázli faktor Az ellátott mérgezett betegek kb. 5%-nál szerepel olyan ágens, mely a véralvadási kaszkádra hatással lehet Szerencsére azonban az

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

Gyógyszermellékhatások Gyógyszerinterakciók

Gyógyszermellékhatások Gyógyszerinterakciók Gyógyszermellékhatások Gyógyszerinterakciók Hunyady Béla Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár Pécsi Tudományegyetem, Pécs GYÓGYSZERMELLÉKHATÁSOK Nemkívánatos gyógyszerhatás Adverse Drug Reaction

Részletesebben

Szív érrendszeri betegségek kezelésében alkalmazott gyógyszerek. Dr. Szökő Éva

Szív érrendszeri betegségek kezelésében alkalmazott gyógyszerek. Dr. Szökő Éva Szív érrendszeri betegségek kezelésében alkalmazott gyógyszerek Dr. Szökő Éva Kardio-metabolikus betegségek Magas vérnyomás Szívelégtelenség Ischemiás szívbetegség Dyslipidemia Cukorbetegség ACE gátlók

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A bizottsági

Részletesebben

KIRÁLIS GYÓGYSZEREK. Dr. Szökő Éva egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet

KIRÁLIS GYÓGYSZEREK. Dr. Szökő Éva egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet KIRÁLIS GYÓGYSZEREK Dr. Szökő Éva egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet Gyógyszer-enantiomerek tulajdonságai FARMAKODINÁMIÁS FARMAKOKINETIKAI kötődés a támadásponton metabolizmus

Részletesebben

A GYÓGYSZERHATÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

A GYÓGYSZERHATÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A GYÓGYSZERHATÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A gyógyszerhatást befolyásoló tényezők I. Faj, fajta, vérvonal Receptoriális (farmakodinámiai) Szarvasmarha - Xylazin Macska - Morfin Felszívódás Ló - Ampicillin

Részletesebben

Gyógyszertoxicitás, gyógyszerinterakciók és terápiás adherencia

Gyógyszertoxicitás, gyógyszerinterakciók és terápiás adherencia Gyógyszertoxicitás, gyógyszerinterakciók és terápiás adherencia Dr. Lakner Géza members.iif.hu/lakner Gyógyszertoxicitás bevezető adatok 4-6. vezető halálok kórházi felvételek 5-10%-ának oka gyakorisága

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

Helyi érzéstelenítők farmakológiája

Helyi érzéstelenítők farmakológiája Helyi érzéstelenítők farmakológiája SE Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika BUDAPEST Definíció Farmakokinetika: a gyógyszerek felszívódásának, eloszlásának, metabolizmusának és kiürülésének

Részletesebben

Bevezetés a klinikai farmakológiába szerk: Gachályi Béla

Bevezetés a klinikai farmakológiába szerk: Gachályi Béla Veszprém Megyei Orvos-Gyógyszerész Nap Sümeg, 2014. november 22. Antibiotikumok és kardiológiai gyógyszerek kölcsönhatásai Dr. Huberth János háziorvos Tapolca 5. Háziorvosi Szolgálata Gyógyszerinterakció

Részletesebben

A farmakokinetika és farmakodinámia alapvető kérdései

A farmakokinetika és farmakodinámia alapvető kérdései A farmakokinetika és farmakodinámia alapvető kérdései Dr. Lakner Géza members.iif.hu/lakner A gyógyszerek sorsa a szervezetben Gyógyszerészeti fázis hatóanyag felszabadulása a gyógyszerformulációból (szétesés,

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Farmakobiokémia, gyógyszertervezés

Farmakobiokémia, gyógyszertervezés Farmakobiokémia, gyógyszertervezés Évente 40e t fogy Acetil-szalicilsav (F. Hoffmann, Bayer AG, 1897) Prosztaglandin szintézis (COX enzim) gátlása (J. Vane, 1971, 1982) Gyógyszerkutatás, gyógyszerek vegyület

Részletesebben

Gyógyszer élelmiszer interakciók

Gyógyszer élelmiszer interakciók Gyógyszer élelmiszer interakciók Közvetlen kölcsönhatások Közvetett kölcsönhatások Kémiai állapotot módosító hatás (ph) Farmakokinetika módosítása (ADME) Kémiai kölcsönhatás (komplex) Farmakodinámia módosítása

Részletesebben

GYÓGYSZER MÉRGEZÉSEK ELŐADÓLŐADÓ DR. R. LEHEL EHEL JÓZSEFÓZSEF 2006.11.16. 1

GYÓGYSZER MÉRGEZÉSEK ELŐADÓLŐADÓ DR. R. LEHEL EHEL JÓZSEFÓZSEF 2006.11.16. 1 GYÓGYSZER MÉRGEZÉSEK ELŐADÓLŐADÓ DR. R. LEHEL EHEL JÓZSEFÓZSEF 2006.11.16. 1 GYÓGYSZERMÉRGEZÉSEK PARACETAMOL SZALICILÁTOK/NSAID KOFFEIN/XANTINSZÁRMAZÉKOK 2006.11.16. 2 PARACETAMOL MÉRGEZÉS 2006.11.16.

Részletesebben

Fluorokinolonok és a QT-intervallum megnyúlásának kockázata

Fluorokinolonok és a QT-intervallum megnyúlásának kockázata Fluorokinolonok és a QT-intervallum megnyúlásának kockázata Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2012. áprilisi állásfoglalása alapján Doc.Ref.: CMDh/PhVWP/028/2011/Rev.1 2012. április Gemifloxacin

Részletesebben

Előadás alapvető témái, kérdései

Előadás alapvető témái, kérdései Előadás alapvető témái, kérdései I. Miben áll a probléma? Milyen jellegű? Gyakorlatban előforduló gyógyszerkölcsönhatások hazai felmérése, átfogó szűrésükre alkalmas programok fejlesztése és alkalmazása

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Gemifloxacin 1 és moxifloxacin

Gemifloxacin 1 és moxifloxacin Fluorokinolonok és a QT-szakasz megnyúlásának kockázata Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2010. decemberi állásfoglalása alapján Doc. Ref.: CMDh/PhVWP/028/2010 2011. január Gemifloxacin 1 és

Részletesebben

Szivritmuszavarok és kezelése Etiológia: Myocardiális okok(iszb, CMP, myocarditis) Hemodinamikai okok(volumen terhelés, nyomásterhelés) Extracardiális okok(elektrolitzavar, hyperthyreosis, Hypoxia, gyógyszerek)

Részletesebben

4.4 Különleges figyelmeztetések minden célállat fajra vonatkozóan

4.4 Különleges figyelmeztetések minden célállat fajra vonatkozóan 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Flexicam 5 mg/ml oldatos injekció kutyáknak és macskáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ml tartalmaz Hatóanyag: 5 mg meloxicam Segédanyagok: 150 mg vízmentes

Részletesebben

Alkohol- és gyógyszerfüggőség idős korban

Alkohol- és gyógyszerfüggőség idős korban Alkohol- és gyógyszerfüggőség idős korban Zacher Gábor Időskori legfontosabb élettani változások Gyomor ph Gyomorürülés Testzsír Test víztartalom Májtérfogat/véráramlás Fázis I enzim aktivitás Máj metabolizmus

Részletesebben

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz.

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE Tramalgic 50 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: 50 mg tramadol-hidroklorid kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOPROLOL HEXAL 10 MG FILMTABLETTA. Bisoprolol Hexal 5 mg filmtabletta Bisoprolol Hexal 10 mg filmtabletta

Betegtájékoztató BISOPROLOL HEXAL 10 MG FILMTABLETTA. Bisoprolol Hexal 5 mg filmtabletta Bisoprolol Hexal 10 mg filmtabletta BISOPROLOL HEXAL 10 MG FILMTABLETTA Bisoprolol Hexal 5 mg filmtabletta Bisoprolol Hexal 10 mg filmtabletta HATÓANYAG: 5 mg filmtabletta: 5,00 mg bizoprolol-hemifumarát (4,24 mg bizoprolol formájában) filmtablettánként.

Részletesebben

Biológiai egyenértékűség és vizsgálata. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner

Biológiai egyenértékűség és vizsgálata. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner Biológiai egyenértékűség és vizsgálata Dr. Lakner Géza members.iif.hu/lakner Originalitás, generikum Originalitás, innovatív gyógyszerkészítmény = első ízben kifejlesztett, új hatóanyagból előállított

Részletesebben

Leukotriénekre ható molekulák. Eggenhofer Judit OGYÉI-OGYI

Leukotriénekre ható molekulák. Eggenhofer Judit OGYÉI-OGYI Leukotriénekre ható molekulák Eggenhofer Judit OGYÉI-OGYI Mik is azok a leukotriének? Honnan ered az elnevezésük? - először a leukocitákban mutatták ki - kémiai szerkezetükből vezethető le - a konjugált

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1/33 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Resolor 1 mg-os filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 mg prukaloprid filmtablettánként (prukaloprid-szukcinát formájában).

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE FORTEKOR PLUS 1,25 mg/2,5 mg tabletta kutyáknak FORTEKOR PLUS 5 mg/10 mg tabletta kutyáknak 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

Halvány piros, bikonvex, ovális tabletta, az egyik oldalon IU, a másikon NVR felirattal.

Halvány piros, bikonvex, ovális tabletta, az egyik oldalon IU, a másikon NVR felirattal. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Enviage 300 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 300 mg aliszkiren (hemifumarát formájában) filmtablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Édes István Kardiológiai Intézet, Debreceni Egyetem Kardiomiociták Ca 2+ anyagcseréje és új terápiás receptorok 2. 1. 3. 6. 6. 7. 4. 5. 8. 9. Ca

Részletesebben

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l ANÉMIÁK Az anémia ritkán önálló megbetegedés, leggyakrabban valamilyen más egyéb betegség - pl: krónikus gyulladás, malignus megbetegedés kísérőjelensége, könnyen felismerhető tünete. Definíció: A keringő

Részletesebben

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN KETTŐS EREJÉVEL A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ FEJFÁJÁS ORRFOLYÁS IZOMFÁJDALMAK Vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény. LÁZ ORRDUGULÁS TOROKGYULLADÁS

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

A NEMSZTEROID TERÁPIA VÁLASZTÁS KRITÉRIUMAI DR. HITTNER GYÖRGY ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET, BUDAPEST

A NEMSZTEROID TERÁPIA VÁLASZTÁS KRITÉRIUMAI DR. HITTNER GYÖRGY ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET, BUDAPEST A NEMSZTEROID TERÁPIA VÁLASZTÁS KRITÉRIUMAI DR. HITTNER GYÖRGY ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET, BUDAPEST A GYULLADÁSGÁTLÓ- ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ KÉSZÍTMÉNYEK FELFEDEZÉSE 1897 aspirin 1963

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok A Strattera (atomoxetine) hatásai a vérnyomásra és a szívfrekvenciára a forgalomba hozatali engedély jogosultja (MAH) által végzett klinikai vizsgálat adatainak felülvizsgálata alapján. Végleges SPC és

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát HATÓANYAG: Bizoprolol-fumarát. 10,0 mg bizoprolol-fumarát (egyenértékû 8,48 mg bizoprolollal) tablettánként.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban.

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban. Zárójelentés A kutatás fő célkitűzése a β 2 agonisták és altípus szelektív α 1 antagonisták hatásának vizsgálata a terhesség során a patkány cervix érésére összehasonlítva a corpusra gyakorolt hatásokkal.

Részletesebben

Fehér vagy sárgás, hosszúkás, filmbevonatú tabletta egyik oldalán "L04" felirattal.

Fehér vagy sárgás, hosszúkás, filmbevonatú tabletta egyik oldalán L04 felirattal. 1. A GYÓGYSZER NEVE Xefo 4 mg filmtabletta Xefo 8 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Xefo 4 mg filmtabletta 4 mg lornoxikám filmtablettánként. Ismert hatású segédanyagok: 94 mg laktóz-monohidrát.

Részletesebben

CYP2C19 polimorfizmusok szerepe a clopidogrel rezisztencia vizsgálatában iszkémiás stroke-on átesett betegekben

CYP2C19 polimorfizmusok szerepe a clopidogrel rezisztencia vizsgálatában iszkémiás stroke-on átesett betegekben CYP2C19 polimorfizmusok szerepe a clopidogrel rezisztencia vizsgálatában iszkémiás stroke-on átesett betegekben Bádogos Ágnes DE-ÁOK V. évfolyam Témavezető: Dr. Bagoly Zsuzsa Debreceni Egyetem, Általános

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta acetilszalicilsav és aszkorbinsav Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. Requip 0,5 mg filmtabletta

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. Requip 0,5 mg filmtabletta 1. A GYÓGYSZER NEVE Requip 0,25 mg filmtabletta Requip 0,5 mg filmtabletta Requip 1 mg filmtabletta Requip 2 mg filmtabletta Requip 5 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Requip 0,25 mg

Részletesebben

Farmakológia (AOK-K 230) szigorlati tételek

Farmakológia (AOK-K 230) szigorlati tételek I. Általános gyógyszertan Farmakológia (AOK-K 230) szigorlati tételek I/1. I/2. I/3. I/4. I/5. I/6. I/7. I/8. I/9. A gyógyszerhatás mechanizmusa, receptorteória. A gyógyszerek kötıdése. Dózis-hatás összefüggések:

Részletesebben

Összes laborvizsgálat

Összes laborvizsgálat Összes laborvizsgálat Vérvétel díja 1 500 Ft 1 V. faktor Leiden- mutáció vérvétel 12. heti labor (induló/syphilis/hbsag) 18 000 Ft 17 ketoszteroid ürítés (Labor) 24. heti labor (OGTT)+ vércsop+ea. 9 900

Részletesebben

Sárga-halványsárga színű, kapszula alakú tabletta, az egyik oldalán 93 -as, a másik oldalán 211 -es mélynyomású jelzéssel.

Sárga-halványsárga színű, kapszula alakú tabletta, az egyik oldalán 93 -as, a másik oldalán 211 -es mélynyomású jelzéssel. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Repaglinide Teva 1 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 mg repaglinidet tartalmaz tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában G E LE N C S É R V I K TÓ R I A, B O É R K ATA LI N SZ E N T MA RGIT KÓ RH Á Z, O N KO LÓ GIA MAGYOT, 2016.05.05

Részletesebben

Antidepresszív szerek a gyakorlatban

Antidepresszív szerek a gyakorlatban Antidepresszív szerek a gyakorlatban Dr. Bagdy György Semmelweis Egyetem, Gyógyszerhatástani Intézet A depresszió kiújulásának valószínűsége a korábbi epizódok számának függvényében Korábbi epizódok száma

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

Az antiarrhythmiás szerek általában speciális indikációs területtel rendelkeznek, így a megfelelő gyógyszerválasztás igen fontos

Az antiarrhythmiás szerek általában speciális indikációs területtel rendelkeznek, így a megfelelő gyógyszerválasztás igen fontos Az antiarrhythmiás szerek általában speciális indikációs területtel rendelkeznek, így a megfelelő gyógyszerválasztás igen fontos Antiarrhythmiás készítményt kizárólag előzetes EKG-vizsgálatot követően

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia

Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia XIV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012 szeptember 14 Bitter István Semmelweis

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5.

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5. Hidroklorotiazid (HCT) alkalmazása szoptatáskor + SPC és PIL egységes megfogalmazások ACE-gátlók önálló, vagy HCT-vel való kombinációjának alkalmazásakor terhességben és szoptatáskor Végleges SPC és PIL

Részletesebben

A NIMESULID TARTALMÚ GYÓGYSZEREK (SZISZTÉMÁS GYÓGYSZERFORMÁK) ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁSÁNAK MEGFELELŐ SZAKASZAIBA BEILLESZTENDŐ MÓDOSÍTÁSOK

A NIMESULID TARTALMÚ GYÓGYSZEREK (SZISZTÉMÁS GYÓGYSZERFORMÁK) ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁSÁNAK MEGFELELŐ SZAKASZAIBA BEILLESZTENDŐ MÓDOSÍTÁSOK III. MELLÉKLET 1 A NIMESULID TARTALMÚ GYÓGYSZEREK (SZISZTÉMÁS GYÓGYSZERFORMÁK) ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁSÁNAK MEGFELELŐ SZAKASZAIBA BEILLESZTENDŐ MÓDOSÍTÁSOK A kiegészítések dőlt betűvel szedve és aláhúzva, a

Részletesebben

Az állapot súlyosságától függően prekóma vagy kóma esetében 24 óra alatt az adag 8 ampulláig emelhető.

Az állapot súlyosságától függően prekóma vagy kóma esetében 24 óra alatt az adag 8 ampulláig emelhető. 1. A GYÓGYSZER NEVE Hepa-Merz 0,5 g/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 db 10 ml-es ampulla 5 g L-ornitin-L-aszpartátot tartalmaz. A segédanyagok teljes listáját

Részletesebben

I.sz MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I.sz MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I.sz MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Rheumocam1,5 mg/ml orális szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 ml Rheumocam 1,5

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Repaglinide Krka 0,5 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 0,5 mg repaglinid tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/30

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/30 I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/30 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Meloxoral 1,5 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ml tartalmaz:

Részletesebben

Betegtájékoztató tépőtömb Aspirin Protectet szedő páciensei részére

Betegtájékoztató tépőtömb Aspirin Protectet szedő páciensei részére Betegtájékoztató tépőtömb Aspirin Protectet szedő páciensei részére Az a beteg, aki megérti a szív- és érrendszeri rizikócsökkentés lényegét és fontosságát, valószínűleg hosszú távon is betartja az Ön

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

Bevezetés s a gyermek- pszichofarmakológi

Bevezetés s a gyermek- pszichofarmakológi Bevezetés s a gyermek- pszichofarmakológi giába Gádoros Júlia Vadaskert Kórház Budapest A kezdetek Bradley 1937 benzedrinkezelés ötvenes években megjelent antipszichotikumok és antidepresszívumok 1960-ban

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2447-06 Kémiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2447-06 Kémiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Új kollégája a mai napon átveszi Öntől a fehérje ELFO vizsgálatokat. Magyarázza el kollégájának a vizsgálathoz szükséges tudnivalókat! Magyarázatában térjen ki a következőkre: - a szérum fehérje

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék Gyógyszerfejlesztés Felfedezés gyógyszertár : 10-15 év Kb. 1 millárd USD/gyógyszer (beleszámolva a sikertelen fejlesztéseket)

Részletesebben

Kardiovaszkuláris Rendszer Farmakológiájának újdonságai

Kardiovaszkuláris Rendszer Farmakológiájának újdonságai Kardiovaszkuláris Rendszer Farmakológiájának újdonságai 2011 március 10 Kutatás napjainkban Molekuláris szint új stratégiák kidolgozása megelőzésre és kezelésre Kulcsfontosságú gének azonosítása Molekulák

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként.

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, trometamol, nátrium-hidroxid, injekcióhoz

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Metacam 5 mg/ml oldatos injekció szarvasmarháknak és sertéseknek 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Részletesebben

Budapest, 2010. június 4.

Budapest, 2010. június 4. Budapest, 2010. június 4. Bevezetés Növekvő gyógyszer-felhasználás Hatóanyagok és metabolitjaik az emberi szervezetből ürülnek Szennyvizekkel felszíni vizeinkbe jutnak Nem megfelelő ártalmatlanítás Célkitűzés

Részletesebben

A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése. Dr. med.habil. Molnár Ildikó

A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése. Dr. med.habil. Molnár Ildikó A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése Dr. med.habil. Molnár Ildikó PCOS fogalma Komplex, heterogén szindróma, ami a reproduktív korban lév nket érinti és kimutatható

Részletesebben

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Tıkés-Füzesi Margit PTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézete, Pécs Aspirin(ASA) non responder betegek 30-40%a További kezelési

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció. ezmolol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció. ezmolol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció ezmolol-hidroklorid Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Kerek, fehér, bikonvex tabletta, egyik oldalán Clonmel cégjelzéssel, másik oldalán DSR jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színő.

Kerek, fehér, bikonvex tabletta, egyik oldalán Clonmel cégjelzéssel, másik oldalán DSR jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színő. 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Diclomel SR 100 retard tabletta 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 100 mg diclofenacum natricum (diklofenák-nátrium) retard tablettánként. 3. GYÓGYSZERFORMA Kerek,

Részletesebben

Gyógyszeres tapaszonként 10% metil-szalicilátot (105 mg) és 3% levomentolt (31,5 mg) tartalmaz.

Gyógyszeres tapaszonként 10% metil-szalicilátot (105 mg) és 3% levomentolt (31,5 mg) tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz metil-szalicilát/levomentol 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Gyógyszeres tapaszonként 10% metil-szalicilátot (105 mg) és 3% levomentolt

Részletesebben

HÁZTARTÁSI VEGYI ANYAGOK

HÁZTARTÁSI VEGYI ANYAGOK HÁZTARTÁSI VEGYI ANYAGOK OKOZTA MÉRGEZÉSEK ELİADÓ DR. LEHEL JÓZSEF 2008.04.23. 1 HÁZTARTÁSI VEGYI ANYAGOK MARÓSZERMÉRGEZÉS Savak - lúgok lefolyó/tőzhely/fémtisztító szerek Detergensek Parfümök, kölnivizek

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Kybernin 50 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Kybernin 50 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Kybernin 50 NE/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Összetétel port tartalmazó injekciós üvegenként: 450-550 NE Humán antitrombin III koncentrátum

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Allergodil orrspray 4. sz. melléklete az OGYI-T- 5334/01-04 sz. Forgalomba

Részletesebben

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva.

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva. 1. A GYÓGYSZER NEVE Lacipil 2 mg filmtabletta Lacipil 4 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg, ill. 4 mg lacidipin filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: laktóz-monohidrát. A

Részletesebben

MEDA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK

MEDA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK MEDA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK Activon Extra gél (etofenamát 10%) Extra magas hatóanyagkoncentráció (10%) Extra magas felszívódás a bőrön át (21%) 1 Rheumon gél (etofenamát 5%) Extra magas felszívódás a bőrön

Részletesebben