Reumatológia és rehabilitáció határterületei Dr. Horváth Katalin Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Reumatológia és rehabilitáció határterületei 2014.10.17. Dr. Horváth Katalin Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház"

Átírás

1 Reumatológia és rehabilitáció határterületei Dr. Horváth Katalin Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház

2 Legősibb gyógyító tudományág Kémiai szerek, sebészet, pszichoterápia, fizioterápia 1960-as évek eleje: rendszerbe foglalás; kutatások megindulása; konzervatív kezelés fontossága; kevés mellékhatás; kezelési eljárások bővítése; Elismertsége kétséges: hatásmechanizmusa nem tisztázott

3 Füzosz - Természet A szervezetre ható természetes és ezek mesterségesen előállított energiái Külső behatás biológiai válasz Gyógyszeres kezelés szükségességét nem kérdőjelezi meg: alkalmazási arány megváltoztatása Mellék-és utóhatások csökkentése

4 Fizikoterápia (legnagyobb részt tisztán fizikai energia) Elektroterápia (kis-, közép-, nagyfrekvencia) Fototerápia (ultraibolya, látható fény, infravörös, lézer) Hidroterápia (fürdőkezelések, tangentor, súlyfürdő) Termoterápia (hideg és meleg kezelés) Mechanoterápia (gyógytorna, masszázs, trakciós kezelések, UH) Fizioterápia (fizikai + egyéb energia) Balneoterápia Fürdőkúra Ivókúra Iszapkezelés Inhalációs kezelés Aeroszol és aeroion kezelés Klímaterápia Diéta Időjárás és éghajlat hatása Barlangterápia Táplálékbevitel minőségi és mennyiségi szabályozása

5 Elsődleges a prevenció Kóros tünetek mérséklése vagy megszüntetése Helyi vérbőség előidézése Vérkeringés fokozása Idegvezetés növelése vagy csökkentése Izomtónus szabályozása Kötőszövet fellazítása Gyulladás mérséklése Izzadmányok megszüntetése Kontraktúrák mérséklése Fájdalom csökkentése Kutatás Biológiai válasz kimutatása A kiváltott biológiai válasz gyógyhatású-e?

6 RCT-k szükségessége EBM (Empiria Based Medicine) versus EBM (Evidence Based Medicine)

7 David Sackett EBM-nek nevezzük a betegellátásnak azt a gyakorlatát, amikor a betegről alkotott döntéseinket lelkiismeretesen, határozottan és arra feljogosítva hozzuk meg a jelenleg rendelkezésre álló legjobb (irodalmi, statisztikai, tapasztalati) adatok alapján.

8 I Metaanalysis I/a Az evidencia legalább egy jól megtervezett RCT vizsgálatból származik II/a Nem randomizált, de kontrollált vizsgálatból nyert evidencia II/b Kohorsz vagy eset-kontroll vizsgálatból nyert evidencia, mely több centrumból származik II/c Az evidencia több különböző időben végzett vizsgálatból származik (intervencióval vagy anélkül) Nem kontrollált vizsgálatból származó forradalmi eredmények is hozhatnak ilyen szintű evidenciát (pl. penicillin felfedezése) III. Leíró tanulmányok, szakértői vélemények.

9 Cochrane Database of Systematic Reviews (CDRS) Pubmed PEDro (Physiotherapy Evidence Database) Embase (Excerpta Medica Database) Scopus Web of Science

10 The Journal of the American Association (JAMA): Reanalyses of Randomized Clinical Trial Data Shanil Ebrahim et al A klinikai vizsgálatok elemzésének folyamata olyannyira szubjektív, hogy a kutatók olyan irányú eredményeket hozhatnak ki, amilyeneket csak akarnak Tom Jefferson (Cochrane Collaboration) Ha újraelemezzük a már megjelent klinikai vizsgálatokat, az újraelemzések harmada a korábbitól jelentősen eltérő következtetésre vezet

11 37 RCT eredményeit hasonlította össze a reanalízis során nyert eredménnyel 18 eset: statisztikai vagy analitikai megközelítésben különböztek 12 eset: a kérdéses kimenet definíciójában vagy mértékében 4 eset: az eredetivel ellentétes eredmény jött ki 2 eset: a kezelés hatékonyságának a nagyságrendjében volt eltérés 4 eset: az eredmények szignifikanciájában eltérés 13 eset: az eredetitől eltérő interpretációt eredményezett 3 eset: az eredetihez képest másfajta betegeket kellene kezelni 1 eset: kevesebb pácienst kellene kezelni 9 eset: több pácienst kellene kezelni

12 Pope et al: A randomized, controlled trial of methotrexate versus placebo in early diffuse scleroderma (2001) MTX nem hatékonyabb a placebónál 2009-es reanalízis: más statisztikai megközelítés (kis esetszámból eredő hibák kiküszöbölése) a MTX hatékonyabb a placebónál

13 Tamiflu (Roche) a klinikai vizsgálatok megjelent eredménye szerint a szer hatékony az influenza kezelésében Kiderült, hogy a vizsgálatok nem minden adatát hozták nyilvánosságra Reanalízis (Tom Jefferson et al) a Tamiflu nem is olyan hatékony, mint állították (Science, Armed With New Data, Researchers Again Challenge Effectiveness of Antiflu Drug)

14 18 hónapos RCT tanulmány nem specifikus derékfájdalom. Naponta reggeli torna (discusban a legnagyobb a folyadék). A kezelt csoportban 23%-kal csökkent a fájdalom a nem kezelt csoport 2%-val szemben. Snook (2002)

15 9 RCT, 4 RCT (407 beteg) egyéb kezelések mellett, 5 RCT (1113 beteg) önállóan alkalmazott gyógytorna krónikus derékfájdalomra való hatását vizsgálta. Mérsékelt evidencia áll fenn arra vonatkozóan, hogy az egyéb kezelések mellett alkalmazott gyógytorna az 1, 1.5, ill. 2 éven belül visszatérő derékfájások számát kedvezően befolyásolja a gyógytornát nem kapó csoporthoz képest (önmagában alkalmazott gyógytorna hatásáról nincs egyértelmű evidencia). Choi (Cochrane, 2010)

16 23 RCT: a gyógytorna hosszú távon kedvező hatással van a krónikus derékfájós betegek munkaképességére (rövid-és középtávon nem). Egyes gyógytorna típusok hatásának különbségéről nem lehet következtetést levonni. Oesch (2010)

17 32 RCT, 3800 fő: talajon végzett torna (izomerősítés, aerob séta, ellenállással szemben végzett gyógytorna) csökkenti a térdízületi arthrosisból eredő fájdalmat, és javítja a mozgásfunkciót a gyógytornát nem végző csoporthoz képest. Mindegy, hogy egyéni vagy csoportos, vezetett, vagy a beteg otthonában végzett gyógytorna. A gyógytornák száma arányos a javulás mértékével. Fransen (2008)

18 6 RCT metaanalysise: vezetett aerob torna javítja az általános állapotot és a mozgásfunkciót, csökkenti a FM tüneteit (fájdalom, fibromyalgiás pontok) Busch (Cochrane, 2007)

19 9 tanulmány, 483 beteg. Nem volt szignifikáns különbség a fájdalom és merevségérzetben, de az életminőségben igen, így adjuváns kezelésként ajánlott. Vavken (2009)

20 Bemer: 8 perc, napi 2x, 12 hétig. Kettős vak, placebo kontrollált (37 SM beteg). Fáradtság skála és az SM-ben használt kognitív és fizikai skálák javultak, a pszichológiai nem. Piatkowski (2009)

21 245 betegen végzett placebo kontrollos vizsgálat. 3 kezelést követően a fájdalom és az életminőség javult a kezelt csoportban (0.16mJ/mm 2, 2000 impulses) Gerdesmayer (2008)

22 Több adatbázis metaanalysise 378 beteg Eredmények: fájdalom csökkent, fizikai funkciók javultak. Lovola-Sanchez (2010)

23 Az iszapth. csökkentette a LTB4 és PGE2 szintet (gyulladásos mediátorok) OA-s betegeknél, akik iszapot és balneoth.-t kaptak. Bellometti (1998), Ardic (2007) Freund adjuváns által indukált arthritisnél az iszapfürdő csökkentette a TNFa és IL-1beta szintet OA-os betegeknél. Cozzi (2004)

24 60 beteg: 30 iszap, 30 nylonnal bevont iszap. Paraméterek: WOMAC, fájdalom VAS, beteg és vizsgáló vélemény, analgetikum igény mk. csoportban javult, de a kezelt csoportban kifejezettebben, rövid és hosszú távon egyaránt (24 hét). Odabasi (2008)

25 4 fürdőhelyen 8 hétig a betegek fele balneoth.-t, a másik fele paroxetint kapott. Hamilton féle szorongási skálát értékelték: mk. csoport javult, de a javulás kifejezettebb volt a balneoth.-t kapó csoportnál, és a remisszió ideje és az elnyújtott hatás is jobb volt a balneoth.-nál. Olivier Duboisa et al. Balneotherapy vs. Paroxetine in the treatment of generalized anxiety disorder.

26 Az elmúlt évtizedekben a tumoron átesett betegek abszolút kontraindikációját képezték Magyarországon a fizioterápiás kezeléseknek. Ebben a témakörben nincsenek sem hazai, sem külföldi útmutatók, az orvosnak magának kell dönteni, hogyan ítéli meg ennek a kérdésnek a kezelését. A reumatológus fél, ismeri a fizioterápiát, de nem meri javasolni, az onkológus nem ismeri a fizioterápiát de általában engedélyezi a kezelést

27 136 tanulmányt tárgyal a metaanalyzis. 14 felelt meg az RTC-nek, kiértékelés a Functional Assessment of Cancer Therapy General alapján történt: a gyógytorna szignifikansan javította a fizikai funkciókat, az életminőséget, a szöveti oxigen fogyasztást és csökkentette a fáradtságot. A fájdalomcsökkenés megítélése nem egyértelmű. Mc Neely et al. Effects of exercise on breast cancer patients and survivors: a systematic review and meta-analysis. CMAJ 2006:175;41-45.

28 52 emlőrákos beteg egyik csoport heti 3x pilates és otthoni gyakorlat, a másik csak otthoni gyakorlat (8 héten keresztül). Aki pilatest is kapott, ott a Beck skála, életminőség teszt, járásteszt, fáradtság javult. Eyigor S, Karapolat H, Yesil H, Uslu R, Durmaz B. Effects of pilates exercises on functional capacity, flexibility, fatigue, depression and quality of life in female breast cancer patients: a randomized controlled study Eur J Phys Rehabil Med Dec;46(4):481-7.

29 Emlőrákos betegeken: 3x egy héten masszázs kezelés történt, 5 hétig, 30 perc időtartammal és relaxáció is. A másik csoport csak standard (addigi gyógyszeres kezelésben részesült). A masszázsban részesült csoport, kevésbé volt depressziós, kevésbé agresszív és nőtt a szerum dopamin szint, a killer sejt aktivitás és a lymphocytaszám is. Hernandez-Reif Field T, Ironson G, Beutler J, Vera Y, Hurley J, Fletcher MA, Schanberg S, Kuhn C, Fraser M. Natural killer cells and lymphocytes increase in women with breast cancer following massage therapy. Int J Neurosci pr;115(4):

30 Egyik csoport 5 hétig heti 2x masszázst kapott, a másik csoport nem részesült masszázsban. Akezelt csoportban a szorongás, a hangulati zavar szignifikánsan csökkent, a kortizol a két csoport között nem változott, de akik masszázst kaptak, azoknál csökkent az alaphoz képest. Listing M, Krohn M, Liezmann C, Kim I, Reisshauer A, Peters E, Klapp BF, Rauchfuss M. The efficacy of classical massage on stress perception and cortisol following primary treatment of breast cancer Arch Womens Ment Health Apr;13(2):

31 3 éves periódust felölelő tanulmány, 1290 carcinomás beteg kapott masszázst. A fájdalom mérése 1-10 skálán történt. A fájdalom, a fáradtság, a stressz, a szorongás, a hányás és a depresszió a kiindulási értékhez képest 50 százalékos csökkenést mutatott. A bejáró betegcsoport 10 százalékkal jobban javult mint a bentfekvő, egy masszázs hatása 48 óráig tartott. Cassileth et al. Massage therapy for symptom control: outcome study at a major cancer center. J Pain Symptom Manage Sep;28(3):244-9.

32 Csont metastasisos betegek előrehaladott opoid rezisztens fájdalmára adtak PENS-t. A fájdalomcsökkenés igazolható volt Hz, napi több alkalommal 30 perc időtartammal. Ahmed HE, Carig WF, White PF, Huber. Percutaneous electrical nerve stimulation (PENS): a complementary therapy for the management of pain secondary to bony metastasis. Clin J Pain. 1998;14:320-3.

33 Összesen 2 tanulmány felelt meg (64 beteg) a feldolgozási kritériumoknak, az egyikben emlőrákos betegek TENS és placebo TENS között nem volt különbség, a másikban akupunktúraszerű TENS és placebo TENS között szintén nem volt különbség. Robb K, Oxberry SG, Bennett MI, Johnson MI, Simpson KH, Searle RD. A cochrane systematic review of transcutaneous electrical nerve stimulation for cancer pain J Pain Symptom Manage Apr;37(4):

34 A terápiásan használt ultrahang (kísérletes melanoma) növelte a vérzést és intracelluláris odemát okozott, a tumor kapillárisokban viszafordíthatatlan dilatáció történt (3MH 2,3 W cm/ 2 ). Bunte et al. Histopathological observations of the antivascular effects of physiotherapy ultrasound on a murine neoplasm. Ultrasound Med Biol Mar;32(3):453-61

35 Kísérleti egereken tumort hoztak létre és 2 hétig 3MHz 1 watt /cm 2 inszonálták napi 5 perc időtartammal. A tumor megnőtt a kontroll csoporthoz képest. Nycs áttét nem volt. Javaslat: ne adják! Sicard-Rosenbaum et al.effects of continuous therapeutic ultrasound on growth and metastasis of subcutaneous murine tumors. Phys Ther

36 Kísérleti állatokat 3 csoportra osztottak: Az egyik csoport kontinualis (5 perc O,75 watt/cm 2 ) a másik pulzáló ultrahangot (1,5 Watt/cm 2 ) kapott, a harmadik volt a kontroll. Mindkét inszonatio kapcsán megnőtt a tumor nagysága a kontrollhoz képest, de a kétfajta ultrahang kezelés között különbség nem volt. Siccard-Rosenbaum L et al. Effectsof energy-matched pulsed and continuous ultrasound on tumor growth in mice. Phys.Ther 1998;78:21-7.

37 Kísérletes carcinoma állatokon, lökéshullám kezelés 6000 Impulzussal. Amelyik csoport lökéshullámot kapott,azok 80%-ában metastasis fejlődött ki, a másikban csak 25%- ban. Oosterhof et al. The influence of high-energy shock waves on the development of metastases. Ultrasound med biol

38 11 előrehaladott carcinomás betegnél adtak statikus mágneses teret. 5 hétig, heti 5x20 percig. Nem okozott semmilyen mellékhatást. Ronchetto et al. Extremely low frequency-modulated static magnetic fields to treat cancer: A pilot study on patients with advanced neoplasm to assess safety and acute toxicity. Bioelectromagnetics Dec;25(8):

39 149 emlőrákos nőbeteg, 3-72 hónappal a műtét után, 6 hónapos nyomonkövetés. Gyógytorna, lymphdrainage, szénsav fürdő, relaxáció, iszap kezelésben részesült. A meleg nem okozott kárt. Hangulat, életminőség javult és a CA 15-3 tumor antigen szignifikánsan csökkent. Strauss-Blasche G et al. W. Combined inpatient rehabilitation and spa therapy for breast cancer patients: effects on quality of life and CA Cancer Nurse 2005;28;300-8.

40 Minden beteg egyéni elbírálás alá esik, de az alapos mérlegelésben a klinikum és a képalkotó vizsgálatok (RTG,csontizotóp, MRI, CT, PET) alapján ha, metastasis lehetősége kizárható, akkor a betegek kezelhető. Célszerű a beteget kezelő onkológussal konzultálni. Ha valakinek anamnézisében tumor volt (gyógyult), az nem kontraindikálja a fizioterápiás kezelést.

41

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban?

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Mikó Ibolya Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012.

Részletesebben

Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél

Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél Fizioterápiák hatékonysága krónikus gyulladásos reumatológiai betegeknél Dr. Varjú Cecília PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika Rehabilitációs kurzus anyag Pécs, 2015. november 19. Gyulladásos reumatológiai

Részletesebben

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009.

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Dr. Ormos Gábor ORFI ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Ormos G.: Reuma és psziché : ORFI Tud. Ülés, 1982. 2006 Pszichés tényezők a reumatológiai rehabilitációban (előadás) 2008. ORFI Továbbképző konferencia,

Részletesebben

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban Dr Simkovics Enikő, Józsa Balázs, Horváth Anita, Dr Vekerdy Nagy Zsuzsanna Orvosi Rehabilitáció és Fizikális

Részletesebben

Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára

Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára Társbetegségek hatása a térdizületi arthrosisban szenvedő betegek rehabilitációs programjára Dr. Pettyán Ilona Béresné Lutter Mária Magyar Honvédség Honvédkórház Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet

Részletesebben

Bizonyítékokon alapuló fizioterápia 2010-ben. Bender Tamás egyetemi tanár Az MTA doktora

Bizonyítékokon alapuló fizioterápia 2010-ben. Bender Tamás egyetemi tanár Az MTA doktora Bizonyítékokon alapuló fizioterápia 2010-ben Bender Tamás egyetemi tanár Az MTA doktora EBM a fizioterápiában I-Metaanalyzis I/a. Az evidencia legalább egy jól megtervezett RCT vizsgálatból származik.

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság

A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság rehabilitációjában ÁEK Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet Pettyán Ilona, Béresné Lutter Mária 1954 1955 1956 1957 1958

Részletesebben

DR. KULISCH ÁGOTA. Témavezető: Prof. Dr. Bender Tamás, az MTA doktora

DR. KULISCH ÁGOTA. Témavezető: Prof. Dr. Bender Tamás, az MTA doktora Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola A BALNEOTERÁPIA HATÁSA KRÓNIKUS DERÉKFÁJÁSBAN, ÉS KÉZ KISÍZÜLETI VAGY TÉRD ARTHROSISBAN

Részletesebben

Migrén kezelésére Stresszoldásra MEDICAL

Migrén kezelésére Stresszoldásra MEDICAL Migrén kezelésére Stresszoldásra MEDICAL CEFALY: technológiai kihívás A CEFALY egy piacvezető svájci orvostechnikai cég által kifejlesztett elektroterápiás eszköz. A cégnek öt év intenzív munkájába került,

Részletesebben

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN

ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN ÉLETMINŐSÉG ÉS KÖLTSÉGEK A KÖZÉP- ÉS SÚLYOS FOKÚ PSORIASISOS BETEGEK KÖRÉBEN WÉBER VALÉRIA Vezető asszisztens Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit kft. Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon

Részletesebben

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban 2007-2011 között Dr. Hortobágyi Judit Pikkelysömörre gyakorolt hatása 2007-től 2009-ig 1. Lokális hatása 2. Szisztémás hatása 3. Állatkísérlet

Részletesebben

Fizioterápia, gyógytorna, manuálterápia

Fizioterápia, gyógytorna, manuálterápia HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2016-2018 2019. ÁPRILIS 11-12 Fizioterápia, gyógytorna, manuálterápia MONEK BERNADETT ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET Tematika

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

KÉNES FÜRDŐ MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEKBEN. dr. Kovács Csaba

KÉNES FÜRDŐ MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEKBEN. dr. Kovács Csaba Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola KÉNES FÜRDŐ MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEKBEN Doktori tézisek dr. Kovács Csaba Témavezető: Prof.

Részletesebben

Dr. Széll Sára Hagymatikum

Dr. Széll Sára Hagymatikum Makó természeti kincsei Dr. Széll Sára Hagymatikum 1 ISZAP Történeti visszapillantás Iszap fogalma Gyógyiszap Honnan nyerjük? Erdély, Csíki hegyek, Arad, Szeged útvonal 683km, szintkülönbség 811m, Hordalék

Részletesebben

A rheumatoid arthritis dinamikus rehabilitációja. Simoncsics Eszter Fáy Veronika Rehabilitációs Centrum, Egyesített Szt István és Szt László Kórház

A rheumatoid arthritis dinamikus rehabilitációja. Simoncsics Eszter Fáy Veronika Rehabilitációs Centrum, Egyesített Szt István és Szt László Kórház A rheumatoid arthritis dinamikus rehabilitációja Simoncsics Eszter Fáy Veronika Rehabilitációs Centrum, Egyesített Szt István és Szt László Kórház Miben más mint a többi? 1. Tekintettel kell lenni a betegség

Részletesebben

Standardok, szakmai irányelvek és az egészségügyi szolgáltatók akkreditációja az egészségügyben. dr. habil. Belicza Éva SE EMK 2015. június 4.

Standardok, szakmai irányelvek és az egészségügyi szolgáltatók akkreditációja az egészségügyben. dr. habil. Belicza Éva SE EMK 2015. június 4. Standardok, szakmai irányelvek és az egészségügyi szolgáltatók akkreditációja az egészségügyben dr. habil. Belicza Éva SE EMK 2015. június 4. Az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítási eszközei

Részletesebben

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére.

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Gyógyszolgáltatások A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Így: Kopásos jellegű ízületi betegségek (Arthrosis) Csípő-

Részletesebben

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Ács Józsefné Ildikó* Zöldi Edina** Dr Barta Zsuzsanna Ildikó*** *Fizioterápiás asszisztens, gyógymasszőr/ előadó **Fizioterápiás

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Nemes Éva Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen Treat to target stratégia - Tradicionális kezelési stratégiák

Részletesebben

Palliatív mellkasi besugárzás tüdôrákban: szisztematikus áttekintô közlemény

Palliatív mellkasi besugárzás tüdôrákban: szisztematikus áttekintô közlemény 5. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2009. FEBRUÁR JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNY Palliatív mellkasi besugárzás tüdôrákban: szisztematikus áttekintô közlemény Alysa Fairchild, Kristin Harris, Elizabeth

Részletesebben

Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok

Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok Rehabilitációs lehetőségek rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél: beteg-edukációs és szelf-menedzsment programok Csókási Krisztina Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet

Részletesebben

A FIZIOTERÁPIA SZEREPE A

A FIZIOTERÁPIA SZEREPE A A FIZIOTERÁPIA SZEREPE A NŐGYÓGYÁSZATI REHABILITÁCI CIÓBAN Készítette: NárainN rainé Raffai Ágnes Osztályvezet lyvezető ápoló, fizioterápi piás s asszisztens A fizioterápi piáról általában Természet energiáit

Részletesebben

Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával

Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával Dr. Penczner Gabriella Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Haladás a reumatológia, immunológia és osteológia területén

Részletesebben

A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása. Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika

A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása. Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika Amiről szó lesz A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája A bizonyítékokon

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

Szkizofrénia. Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Szkizofrénia. Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Szkizofrénia Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2014.10.02.. Translációs kutatás Cognitive Neuroscience and Schizophrenia: Translational Research in Need of a Translator

Részletesebben

Együttérző gyógyítás. Mezei Andrea Bodor Márton PAF Alapítvány november 10. MSOTKE Konferencia, Siófok

Együttérző gyógyítás. Mezei Andrea Bodor Márton PAF Alapítvány november 10. MSOTKE Konferencia, Siófok Együttérző gyógyítás Mezei Andrea Bodor Márton PAF Alapítvány 2018. november 10. MSOTKE Konferencia, Siófok 7 év, 60 önkéntes, 8 kórház, 14 osztály 2017 III. Konferencia: Együttérző gyógyítás A szervezetfejlesztést

Részletesebben

Csoportos pszichés támogatás a légzésrehabilitáció során

Csoportos pszichés támogatás a légzésrehabilitáció során Csoportos pszichés támogatás a légzésrehabilitáció során Hodován Zsófia 1, Gyimesi Zsófia 2, Dr. Varga János Tamás 3 Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet ORFMMT XXXII. Vándorgyűlése, Miskolc 2013.

Részletesebben

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség biopszichoszociális prediktorai Tiringer István (1) Simon Attila (2) Veress Gábor (2) 1, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

A prokalcitonin prognosztikai értéke

A prokalcitonin prognosztikai értéke A prokalcitonin prognosztikai értéke az első 24 órában Dr. Tánczos Krisztián SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Carlet et al. Antimicrobial Resistance and Infection Control 2012, 1:11 Carlet

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola A balneoterápia hatása krónikus fájdalommal járó mozgásszervi kórképekben Doktori tézisek

Részletesebben

Kegyes Réka Dietetikus, Okleveles Táplálkozástudományi Szakember

Kegyes Réka Dietetikus, Okleveles Táplálkozástudományi Szakember Kegyes Réka Dietetikus, Okleveles Táplálkozástudományi Szakember >2,5kg cukor/hó 8-9x az elfogadhatónak 340g/nap Fele az elfogadhatónak https://slideplayer.com/slide/4664333 / Wynne et al. először

Részletesebben

Daganatos betegek fizioterápiája

Daganatos betegek fizioterápiája Daganatos betegek fizioterápiája Gomez Izabella dr.¹ Szekanecz Éva dr.² Szekanecz Zoltán dr.³ Bender Tamás dr. 4 1 Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest Debreceni Egyetem, Általános

Részletesebben

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont ISSM definíció- 2014 Szexuális aktivitás során az ejakuláció állandóan vagy visszatérően bekövetkezik

Részletesebben

Krómer Andrea 2012.05.09.

Krómer Andrea 2012.05.09. Krómer Andrea 2012.05.09. Nőgyógyászati fizioteárpia balneoterápia fürdő iszapkezelés mechano/fizikoterápia gyógytorna / gátizom és kismedencei torna hüvelyi pesszáriumok gyógymasszázs elektromos kezelések

Részletesebben

1998- ban először az Egyesült Államokban került bevezetésre az első nem amphetamin típusú ébrenlétet javító szer, a modafinil.

1998- ban először az Egyesült Államokban került bevezetésre az első nem amphetamin típusú ébrenlétet javító szer, a modafinil. 1998- ban először az Egyesült Államokban került bevezetésre az első nem amphetamin típusú ébrenlétet javító szer, a modafinil. Magyarországon egyedi gyógyszerrendelés alapján két éve adható (MODASOMIL,

Részletesebben

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013

Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában. Koszta György DEOEC, AITT 2013 Vazoaktív szerek alkalmazása és indikációs területeik az intenzív terápiában Koszta György DEOEC, AITT 2013 Cél A megfelelő szöveti perfusio helyreállítása Nem specifikus terápia Preload optimalizálása

Részletesebben

Tapasztalataink súlyos pikkelysömör adalimumab kezelésével* Adalimumab treatment of severe psoriasis

Tapasztalataink súlyos pikkelysömör adalimumab kezelésével* Adalimumab treatment of severe psoriasis BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 85. ÉVF. 6. 283 288. Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Bôrgyógyászati és Allergológiai Klinika (igazgató:

Részletesebben

EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011

EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 Alapfogalmak Evidence-based medicine (EBM) Tényeken alapuló orvoslás Tudományos alapú

Részletesebben

Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben

Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben + Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben Dr. Pálinkás Márton ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET + Metotrexát (MTX) mint első választandó szer MTX és célzott terápiák kombinációja

Részletesebben

Új orvosi eljárás a gyulladás és a fájdalom kezelésére. Mélysugárzó

Új orvosi eljárás a gyulladás és a fájdalom kezelésére. Mélysugárzó Új orvosi eljárás a gyulladás és a fájdalom kezelésére. Mélysugárzó .könnyen használható A REPULS... Hatása... gyulladásos neurotranszmitterek biokémiai befolyásolásával hat (12- Oxo-LTB4)...kis és nagy

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyógy- és sportmasszőr szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 26 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Fényderítő hatású-e a megélt tapasztalat a kimenetelre?

Fényderítő hatású-e a megélt tapasztalat a kimenetelre? Fényderítő hatású-e a megélt tapasztalat a kimenetelre? Szerzők: Kovács Árpád Ferenc 1, Perényi Anett Anna 1, Fülöp Zsolt Zoltán 2 Témavezető: Dr. Kovács Judit 3 1 ÁOK VI., Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti

Részletesebben

A SCOLIOSIS REHABILITÁCIÓJA

A SCOLIOSIS REHABILITÁCIÓJA GYERMEKGYÓGYÁSZAT A SCOLIOSIS REHABILITÁCIÓJA Szinonimák: gerincferdülés, dorsopathia Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, Rehabilitációs Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai

Részletesebben

Molnár József Losantasag.hu

Molnár József Losantasag.hu Molnár József Losantasag.hu Gyulladáscsökkentők I. NSAID Nem szteroid gyulladáscsökkentők Mellékhatások Dopping Fenilbutazon Szuxibuzon - Danilon Meloxicam Paracetamol Gyulladáscsökkentők Szteroidok Triamcinolon

Részletesebben

Elérhető fizi(k)óterápiás lehetőségek az atlétikában (is)

Elérhető fizi(k)óterápiás lehetőségek az atlétikában (is) Elérhető fizi(k)óterápiás lehetőségek az atlétikában (is) Igaz Bálint Magyar Atlétikai Szövetség MASZ Sportegészségügyi konferencia 2017.11.18. Budapest A következő lehetőségek és elérhetőségek állnak

Részletesebben

27.09.2010 BEMER TERÁPIA. A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége. 2010 Új terápiás lehetőség, fizikai hatóanyag

27.09.2010 BEMER TERÁPIA. A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége. 2010 Új terápiás lehetőség, fizikai hatóanyag 27.09.2010 A Diabetes microangiopathiás szövődményeinek új kezelési lehetősége BEMER TERÁPIA Dr. med. Reiner C. Klopp Berlini Mikrocirkulációs Intézet Dr. Bernát Sándor Iván Ph.D. HM. Állami Eü. Közp.

Részletesebben

HIEDELMEINK NYOMÁBAN

HIEDELMEINK NYOMÁBAN TÖRZSKÉPZÉSI TANFOLYAM Budapest, 2014. március 31. HIEDELMEINK NYOMÁBAN A KOGNITÍV SZEMLÉLET AZ ORVOSLÁSBAN Perczel Forintos Dóra, PhD. perczel@kpt.sote.hu Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia

Részletesebben

A valós életből nyert adatok jelentősége reumatológiai kórképekben

A valós életből nyert adatok jelentősége reumatológiai kórképekben A valós életből nyert adatok jelentősége reumatológiai kórképekben Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2015-2018 2019.

Részletesebben

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban Molnár Zsolt PTE, AITI Bevezetés Research vs. Science Kutatás Tudomány Szerkezeti háttér hiánya Önkéntesek (lelkes kisebbség) Beosztottak (parancsot teljesítő

Részletesebben

A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban Dr.Sal Péter házi gyermekorvos, homeopata Komplementer Medicina szakmai kollégiumi testület tagja Az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben

Részletesebben

Elhúzódó Gyász Zavar (PG-13)

Elhúzódó Gyász Zavar (PG-13) Elhúzódó Gyász Zavar (PG-13) Holly G. Prigerson, Ph.D., Paul K. Maciejewski, Ph.D. A PGD (elhúzódó gyász zavar) egy újonnan meghatározott tünetcsoport, amely egy nagyon szeretett személy elvesztésére adott

Részletesebben

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Krónikusstressz és daganatképződés TU inc fejlődés kezelés

Részletesebben

FREKVENCIA-SPEKTRUMANALÍZISEN ALAPULÓ BIOFEEDBACK-TERÁPIA A KRÓNIKUS DERÉKFÁJDALMAKBAN IBR-SYSTEM

FREKVENCIA-SPEKTRUMANALÍZISEN ALAPULÓ BIOFEEDBACK-TERÁPIA A KRÓNIKUS DERÉKFÁJDALMAKBAN IBR-SYSTEM Dr. Kiss-Solingen Attila Ackermann István Szüle János FREKVENCIA-SPEKTRUMANALÍZISEN ALAPULÓ BIOFEEDBACK-TERÁPIA A KRÓNIKUS DERÉKFÁJDALMAKBAN IBR-SYSTEM A Nemzetközi Fájdalom Társaság (International Association

Részletesebben

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet)

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) I. Irányelvek WHO 1988: Mindazon tevékenység, amely biztosítja a céltérfogatra leadott megfelelő sugárdózist az ép

Részletesebben

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Dr. Lukács István Háziorvos II. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2014. április 10-11. 2650 fős praxisomban 2013 második félévben 18-an jelentkeztek

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica T2T, Treat to Target kezelési elvei

A spondylitis ankylopoetica T2T, Treat to Target kezelési elvei A spondylitis ankylopoetica T2T, Treat to Target kezelési elvei Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék Az utóbbi két évtized eredményei a reumatológiában 2000-es évek DMARD

Részletesebben

Outdoor sportterápia alkalmazása és hatékonyságának felmérése II. típusú diabetes mellitusban szenvedő pácienseknél

Outdoor sportterápia alkalmazása és hatékonyságának felmérése II. típusú diabetes mellitusban szenvedő pácienseknél Outdoor sportterápia alkalmazása és hatékonyságának felmérése II. típusú diabetes mellitusban szenvedő pácienseknél Szilágyi Brigitta, gyógytornász Dr. Járomi Melinda, Makai Alexandra Problémafelvetés

Részletesebben

Obes betegek gyógytornája

Obes betegek gyógytornája Obes betegek gyógytornája Testsúly csökkentő program a Harkányi Gyógyfürdőkórházban Krómer Andrea 2010.10. 1 Team munka és jelentősége BETEG, ÉS CSALÁDJA Diéta+torna=sikeres zsírszövet vesztés Fontos az

Részletesebben

Másodlagos állapotok a rehabilitációban. Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

Másodlagos állapotok a rehabilitációban. Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Másodlagos állapotok a rehabilitációban Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar lajos.kullmann@barczi.elte.hu Ludwig Guttmann Sir Ludwig Wroclawban idegsebész, 1939-ben Angliába

Részletesebben

Placebo-hatás a sportban

Placebo-hatás a sportban BÉRDI MÁRK Placebo-hatás a sportban Doktori disszertáció Tézisek Témavezető: Doktori iskola: Vezető: Doktori program: Vezető: Prof. Dr. Bárdos György, egyetemi tanár, a biológiai tudomány kandidátusa,

Részletesebben

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Pajzsmirigy göbök A lakosság 4-8%-ának van tapintható göbe. Ultrahanggal a lakosság közel

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5.

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5. Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika 2016. május 5. Tartalom Deep remission fogalma Étrend jelentősége Kizárólagos enterális táplálás Hosszútávú

Részletesebben

Mi is az az Evidence Based Medicine?

Mi is az az Evidence Based Medicine? Mi is az az Evidence Based Medicine? Lőke János Gyermektüdőgyógyász Továbbképzés - 2003 Mi a legvalószínűbb diagnózis a következő betegnél? Nyolc éves fiúbeteg, 130 cm, 25 kg. Három napja megfázott, köhög,

Részletesebben

Lovas Kornélia 2010. június 3.

Lovas Kornélia 2010. június 3. A Betegbiztonság Ára 9. Betegbiztonsági Fórum Lovas Kornélia 2010. június 3. Fogalmak Nyereség Költség Menetrend Költség-hatékonyság Példák Fogalmak Efficacy hatásosság ideális körülmények között Efficiency:

Részletesebben

Beszámoló. a harkányi gyógyvíz antipsoriaticus. hatásának randomizált, placebo kontrollált,

Beszámoló. a harkányi gyógyvíz antipsoriaticus. hatásának randomizált, placebo kontrollált, Beszámoló a harkányi gyógyvíz antipsoriaticus hatásának randomizált, placebo kontrollált, vak kiértékelésű vizsgálatáról Harkány, 2007 2 A pikkelysömör (psoriasis vulgaris) a populáció 1-5%-át érintő,

Részletesebben

Fizioterápia:mire van tudományos bizonyíték? BENDER TAMÁS

Fizioterápia:mire van tudományos bizonyíték? BENDER TAMÁS Fizioterápia:mire van tudományos bizonyíték? BENDER TAMÁS EBM A Bizonyítékokon Alapuló Medicina(Evidence Based Medicine) a medicina egyéb ágain kívül a fizioterápiában is elterjedt. Kevés olyan szakma

Részletesebben

Allergia prevenció újszülött-és csecsemőkorban

Allergia prevenció újszülött-és csecsemőkorban Allergia prevenció újszülött-és csecsemőkorban Dr. Réthy Lajos Attila (MD, PhD) Országos Gyermekegészségügyi Intézet Budapest European Academy of Allergology and Clinical Immunology, Section of Pediatrics

Részletesebben

A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására

A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására Dr.Tóth Andrea Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Psoriasis (pikkelysömör) ismeretlen eredetű krónikus, rekurráló, gyulladásos

Részletesebben

A prevenció és rehabilitáció finanszírozási kérdései

A prevenció és rehabilitáció finanszírozási kérdései II. Kardiológiai Prevenciós és Rehabilitációs Napok Sopron, 2013. március 23. A prevenció és rehabilitáció finanszírozási kérdései Prof. Dr. Boncz Imre PTE ETK Egészségbiztosítási Intézet E-mail: imre.boncz@etk.pte.hu

Részletesebben

Új lehetőség az SM kezelésében 2011.

Új lehetőség az SM kezelésében 2011. Új lehetőség az SM kezelésében 2011. SM Nap 2011. Debrecen Dr. Rózsa Csilla Törzskönyvezett és vizsgálat alatt álló immunmoduláló készítmények Milyen problémákkal állunk szemben? 3 Kezelhető betegség;

Részletesebben

A sugárterápia változó szerepe és indikációi a mammográfiás szűrés bevezetése óta

A sugárterápia változó szerepe és indikációi a mammográfiás szűrés bevezetése óta A sugárterápia változó szerepe és indikációi a mammográfiás szűrés bevezetése óta Polgár Cs. Mészáros N. Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum Mammográfiás szűrés harmadik szűrési ciklus (2006-2007)

Részletesebben

Mozgásszervi rehabilitáció

Mozgásszervi rehabilitáció Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék Mozgásszervi rehabilitáció DR. VEKERDY-NAGY ZSUZSANNA Egészségkárosító hatás / körülmény átmeneti

Részletesebben

1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi kiadások növekedési üteme jelentősen és tartósan meghaladta a GDP növekedési ütemét

1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi kiadások növekedési üteme jelentősen és tartósan meghaladta a GDP növekedési ütemét Farmakoökonómia Dr. Mészáros Ágnes Gyógyszerügyi Szervezéstan 2015. március 16. Stratégiai problémák Közgazdaságtan vs. egészségügy Bodrogi J. ea. 2015.03.9. 2 1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi

Részletesebben

AZ ANABOLIKUS ÉS SZEKVENCIÁLIS KEZELÉS HELYE AZ OSTEOPOROSIS TERÁPIÁJÁBAN

AZ ANABOLIKUS ÉS SZEKVENCIÁLIS KEZELÉS HELYE AZ OSTEOPOROSIS TERÁPIÁJÁBAN AZ ANABOLIKUS ÉS SZEKVENCIÁLIS KEZELÉS HELYE AZ OSTEOPOROSIS TERÁPIÁJÁBAN SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Anabolikus kezelések teriparatid abaloparatid romosozumab Szekvenciális

Részletesebben

Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán

Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán Metasztatikus HER2+ emlőrák kezelése: pertuzumab-trasztuzumab és docetaxel kombinációval szerzett tapasztalataink esetismertetés kapcsán Dr. Gelencsér Viktória, Dr. Boér Katalin Szent Margit Kórház, Onkológiai

Részletesebben

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát!

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Nagyon magas, 99% feletti polarizációs fok Nagy fényintenzitás Nagy kilépő fénysugár Könnyű kezelhetőség Tetszés szerinti magasságban és szögben állítható állvány

Részletesebben

Translációs kutatás. Szkizofrénia Psychoterápiákés szociális intervenciók

Translációs kutatás. Szkizofrénia Psychoterápiákés szociális intervenciók Szkizofrénia Translációs kutatás CognitiveNeuroscienceand Schizophrenia: Translational Research in Need of a Translator Jonathan D. Cohen and Thomas R. Insel Bitter István Semmelweis Egyetem Pszichiátriai

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Energia bevitel Mozgás Nyugalmi energiafogyasztás Thermogenesis Spontán motoros aktivitás

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér

CCSVI. Történelmi és tudományos háttér CCSVI Történelmi és tudományos háttér Prof. Paolo Zamboni érsebész Felesége SM beteg Hipotézis: Vénás keringési zavar Vaslerakódás Érfalkárosodás Sejtpusztulás Autoimmun folyamat SM Az agy vénás rendszere

Részletesebben

C-vitaminnal a rák ellen? II. rész A nagydózisú intravénás C-vitamin tumorellenes hatásossága a klinikai vizsgálatok tükrében

C-vitaminnal a rák ellen? II. rész A nagydózisú intravénás C-vitamin tumorellenes hatásossága a klinikai vizsgálatok tükrében 2015. április GYÓGYSZERÉSZET 201 Gyógyszerészet 59. 201-206. 2015. C-vitaminnal a rák ellen? II. rész A nagydózisú intravénás C-vitamin tumorellenes hatásossága a klinikai ok tükrében Árok Renáta 1, Takács

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

ÉLETMINŐSÉG. Orvosi szociológia (6. előadás)

ÉLETMINŐSÉG. Orvosi szociológia (6. előadás) ÉLETMINŐSÉG Orvosi szociológia (6. előadás) AZ EGÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSE AZ EGÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSE Betegség következményei: 1. Hogyan hat az élettartamra? 2. Hogyan hat az életminőségre? AZ EGÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

failed back surgery syndrome gerincműtét utáni krónikus fájdalom szindróma

failed back surgery syndrome gerincműtét utáni krónikus fájdalom szindróma failed back surgery syndrome post lamectomy syndrome post discotomy syndrome gerincműtét utáni krónikus fájdalom szindróma Összeállította: Prof.Dr.Komoly Sámuel Elnevezések: failed back surgery syndrome

Részletesebben

Ötlet vs. Evidencia. Szisztematikus irodalom-elemzés, metaanalízis. Dr. Mészáros Ágnes. Hipotézis

Ötlet vs. Evidencia. Szisztematikus irodalom-elemzés, metaanalízis. Dr. Mészáros Ágnes. Hipotézis Szisztematikus irodalom-elemzés, metaanalízis Dr. Mészáros Ágnes GYÓGYSZERÜGYI SZERVEZÉSTAN 2014. március 24. Ötlet vs. Evidencia Hipotézis Eset tanulmányok Klinikai vizsgálatok: randomizált kontroll csoportos

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES LOGIKAI JÁTÉKOK

SZÁMÍTÓGÉPES LOGIKAI JÁTÉKOK SZÁMÍTÓGÉPES LOGIKAI JÁTÉKOK A kognitív hanyatlás szűrésének és megelőzésének új lehetőségei Dr Sirály Enikő, Szita Bernadett, Kovács Vivienne, Dr Csibri Éva, Dr Csukly Gábor Percentage of total U.S. population

Részletesebben

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu ASZTMA A betegség lefolyása Időszakosság, váltakozóság Nem feltétlenül észlelhetők

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

Tartós gyulladás okozta szövődmények

Tartós gyulladás okozta szövődmények Tartós gyulladás okozta szövődmények szisztémás autoimmun betegségekben Dr. Varjú Cecília Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXIX. Vándorgyűlése, Szeged, 2010. szeptember

Részletesebben

OncotypeDX az emlőrák kezelésében

OncotypeDX az emlőrák kezelésében OncotypeDX az emlőrák kezelésében Dr. Nagy Zoltán Med Gen-Sol Kft. Szenológiai Kongresszus Kecskemét 2018. 04. 13-14. Slide 1 Az Oncotype DX korai emlőrák teszt 16 tumorral kapcsolatos gén Ösztrogén csoprt

Részletesebben