Szintezés. A szintezés elve. Szintfelület nem sík voltának hatása. Szintezés - 1 -

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szintezés. A szintezés elve. Szintfelület nem sík voltának hatása. Szintezés - 1 -"

Átírás

1 Szintezés A szintezés elve Szintezés Tetszőleges magosságban előállítottunk egy képzeletbeli, a tengerszinttel párhuzamos felületet egy szintfelületet - majd a szintfelületre merőleges irányban (tehát függőlegesen) mérjük a szintfelület és a két pont közötti két távolságot. Az A és a B pontok közötti magasságkülönbséget az l A - l B érték határozza meg. Ha az A pont tengerszint feletti magasságát (M A ) ismerjük, a B pont tengerszint feletti magasságát meghatározhatjuk, úgy, hogy az MA értékhez hozzáadjuk a két pont közötti magasságkülönbséget. M B = M A + (l A - l B ). (előjel helyesen) Szintfelület nem sík voltának hatása Gyakorlatilag a szintfelülethez tartozó érintőt, azaz vízszintes irányt (síkot) állítunk elő. Ebben az esetben nem az l A és l B értéket mérjük, hanem az l A + l' A és az l B + l' B távolságokat. Az l' A és l' B hosszak, a szintfelület és a vízszintes irány eltéréséből adódó különbség. Ez nagyon kicsi, 100 m-nél nem éri el az 1 mm-t. A két pontot felező távolságban felállított szintezőműszerrel előállítunk egy vízszintes irányt, majd leolvassuk, hogy az A és a B pontokban lévő beosztásos szintezőlécen a vízszintes irány milyen értéket mutat (l A és l B ). A két érték különbsége azonos a két pont magasságkülönbségével. Az l A és l B értéket lécleolvasásnak nevezzük.

2 Szintezés Látsík magasságának meghatározása A látsík abszolút magasságát M L meghatározhatjuk, ha az A ponton álló függőleges lécen végzett lécleolvasás értékét l A hozzáadjuk az A pont ismert magasságához, az M A értékhez. Ha egy függőlegessé tett állótengelyű teodolit távcsövének irányvonala vízszintes, akkor a távcső forgatásával az állótengely körül az irányvonal vízszintes síkot jelöl ki. A szintezőműszer esetében, amely sok tekintetben hasonlít a teodolithoz, a függőleges állótengely körül forgó távcső vízszintes irányvonala vízszintes síkot alkot. Az így meghatározott síkot a szintezőműszer látsíkjának nevezzük. A látsík magassága az irányvonal magasságától függ, és műszerállásonként változik. Több pont magasságának meghatározása egy műszerállásból A látsík abszolút magassága akkor fontos, ha egy műszerállásból több pont magasságát kívánjuk meghatározni. Ismert A pont magassága M A, szintezőműszerrel felállva az állótengely függőlegessé, a távcső irányvonala vízszintessé téve leolvassuk az A pontra helyezett szintezőlécen az l A értéket, majd az 1, 2, 3, pontokon elhelyezett szintezőlécen az l 1 l 2 l 3, értékeket. A látsík magassága: M L = M A + l A Az 1, 2, 3 pontok magasságának meghatározásához a látsík magasságából kivonjuk az egyes pontokon végzett lécleolvasást:

3 Szintezés A szintezőműszer felépítése A szintezőműszer két fő részből, a mérés közben mozdulatlan műszertalpból és a forgó alhidádéból áll. A műszertalp talpcsavarjai és talplemeze elvileg ugyanolyanok, mint a teodolit talpcsavarjai és talplemeze, méretük azonban kisebb. A műszerlapon nincs optikai vetítő, mert szintezéshez nincs szükség olyan pontra állásra, mint a vízszintes szögméréshez. A szintezéshez nincs szükség vízszintes beosztásos körre (limbuszkörre) sem, ezért a szintezőműszerek nagy része limbuszkör nélküli. A vízszintes kör nem a szintezés elengedhetetlen kelléke, hanem egyéb, a szintezéshez kapcsolódó feladatokhoz (pl. derékszögek kitűzése), az ún. terepszintezéshez, hossz- és keresztszelvény-szintezéshez, vagy más munkákhoz használható gazdaságosan. Szintezőműszer A szintezőműszer egyszerű tengellyel készül, a tengely helyzetének rögzítésére kötőcsavar, a kismértékű továbbforgatására irányítócsavar szolgál. A szintezőműszert nem lehet kiemelni a műszertalp alsó részéből, tehát nincs és a szintezéshez nem is szükséges kényszerközpontosító berendezés. Az állótengely függőlegessé tételére az alhidádén elhelyezett csöves libellát vagy szelencés libellát használjuk. A távcső az ismert geodéziai távcsövek valamelyik változata, egyszerűbb műszereknél 20 25x-szörös nagyítású. A szintezőműszeren nincs magassági kör, mivel a távcsövet mindig csak vízszintes helyzetben használjuk, függőleges értelemben nagyon kis mértékben mozdítható el. Ez az elmozdítás csak arra szolgál, hogy a távcső irányvonalát vízszintessé tegyük, ezt a szintezőcsavar segítségével, a távcsőre szerelt nagy érzékenységű szintezőlibellával végezzük. A távcsőben egyszerű szálkeresztre van szükség. A szintezőműszer vizsgálata és igazítása A szintezés során vízszintes síkot kell előállítani. Ezt a síkot a távcső irányvonala és a vízszintes szál határozza meg. A távcső irányvonalát szintezőlibellás műszernél a szintezőlibellával tesszük vízszintessé. Csak akkor tudjuk jól szintezni, ha a távcső irányvonala és a szintezőlibella tengelye párhuzamosak. Ezért szintezőlibellás műszernél a legfontosabb annak vizsgálata, hogy ez a követelmény fennáll-e. A szálkereszt vízszintes szála akkor vízszintes, ha a műszer tengelye függőleges és a szál merőleges a függőleges tengelyre. Vizsgálni kell, hogy a tengely függőlegessé tételére használt libella ki van-e igazítva az állótengelyre, továbbá azt, hogy a vízszintes szál merőleges-e az állótengelyre. A vízszintes szál merőleges az állótengelyre, ha a szál egyik végével irányozunk egy távoli pontot, majd az irányzócsavar forgatásával a pont képét a szál másik végéig visszük. Ha a pont képe a szálon marad, akkor a szál valóban vízszintes. Ha a szál nem teljesen vízszintes, akkor a szálkereszt középpontjával irányozunk, a léc beosztásának középvonalában kell látni a függőleges szálat.

4 Szintezés A szintező libella buborékja végeinek képét a távcső okulárisa felé vetítik, így a libella buborékja helyzetének ellenőrzésére nem kell elmozdulnia az észlelés helyéről. Kompenzátoros (önbeálló) szintezőműszer Ingás tükröző felületek A korszerű szintezőműszerek szintezőlibella és szintezőcsavar nélkül készülnek. Az irányvonalat nem kell esetenként vízszintessé tennünk, ha az alhidádéra szerelt szelencés libella azt mutatja, hogy az állótengely közel függőleges, az irányvonalat egy önbeálló szerkezet vízszintessé teszi. Különböző kompenzátor megoldások Ingás kompenzátor Rugós kompenzátor

5 Szintezés Szállemez felfüggesztésű precíziós szintezőműszer A szintezőműszer beállítása A szintezőműszer felállításához a műszert az állványra helyezzük, és az állótengelyt függőlegessé tesszük. A teodolitnál megismert pontra állásra nincs szükség, ezért a függőt is csak akkor használjuk, ha limbuszkörös szintezőműszerrel szöget is akarunk mérni vagy kitűzni. A műszerállvány felállításához gondoskodni kell arról, hogy az állvány a mérés idején mozdulatlanul álljon. Ha az állvány már mozdulatlan, a műszert óvatosan ráhelyezzük a fejezetre és az összekötőcsavart megszorítjuk. Szintezőlibellás műszernél a műszerernyőt is felállítjuk. A szintezés során a műszert állandóan újabb műszerállásokba visszük. Ilyenkor a műszert az állványon hagyjuk, szállítás közben az állványt közel függőlegesen tartjuk, a műszert fehér kendővel letakarjuk. Az állótengelyt az alhidádén lévő szelencés libella és a talpcsavarok segítéségével tesszük függőlegessé. Önbeálló szintezőműszernél az irányvonal akkor lesz automatikusan vízszintes, ha az állótengely a működési tartományon belül függőleges. Ezt a szelencés libellán egy kör jelzi; ha a buborék ezen belül van, a mérés megkezdhető. A szintezőléc A mérés pontossági igényének megfelelően cm-, fél cm- vagy mm-beosztással, általában fából készül. A szintezőléc beosztásai lehetnek vonásos vagy sávos megoldásúak. egyszerű sávos osztás kettős sávos osztás vonásos osztás A léc cm beosztású, általában a dm-mezőket számozzák, (szabatos mérésekhez használnak olyan lécet, amely két, egymáshoz képest eltolt beosztású és kettős számozású).

6 Szintezés A lécleolvasások mm pontosságúak. A leolvasás mindig négy számjegy (m, dm, cm, mm), tehát akár az első, akár az utolsó számjegy nulla, a jegyzőkönyvbe azt is be kell írni. A léc függőlegessé tételéhez a lécre szelencés libellát szerelnek; ha a lécet hosszabb ideig kell függőlegesen tartani, akkor kitámasztó szerkezettel is ellátják. A szintezőléc alul vaslemezben végződik, a beosztás a lemez alsó síkjától kezdődik. A szintezőléceket szabatos méréshez vascövekre, más pontosabb méréshez facövekre vagy vassarura helyezik. A vassaru olyan ötvény, amelynek felső részén íves felület található, a saru alsó lapjából három vashegy áll ki, ezek rögzítik a sarut a talaj felszínén. A szintezés fajtái A szintezési munkákat aszerint csoportosítjuk, hogy velük alappontok vagy részletpontok magasságát kívánjuk meghatározni. Tehát a szintezés fajtái szerint megkülönböztetünk: - vonalszintezést, - hossz-szelvény-szintezést, - keresztszelvény-szintezést, - területszintezést és - hosszméréssel kapcsolatos szintezést. Vonalszintezés elve, végrehajtása, szabályai Ha a két pont távolsága nem haladja meg a métert, akkor a magasságkülönbséget a szintezőléceken végzett leolvasások különbségéből számítjuk. Ha a pontok ennél nagyobb távolságra vannak, akkor a magasságkülönbséget több lépésben, több vízszintes irány előállításával, több műszerállásban végezzük. Műszerállásonként számítjuk a magasságkülönbség et, majd ezek összegzésével kapjuk a két végpont közötti magasságkülönbség et.

7 Szintezés Az A és B pont magasságkülönbsége egyenlő a három magasságkülönbség összegével. (l össz. hátra l össz. előre) Ha a különbség pozitív, a B pont magasabban, ha negatív, akkor alacsonyabban van, mint az A pont. A vonalszintezés szabályai 1. Nagyobb pontosságigényű vonalszintezést napos időben - lehetőleg csak a reggeli és kora délelőtti, ill. késő délutáni és esti órákban végezzünk, amikor a nap nem melegíti fel a műszerünket és nem okoz fénytörést a levegőben. Borult, egyenletes hőmérsékletű időben egész nap szintezhetünk. 2. A műszernek a kötőpontoktól közelítőleg egyenlő távolságban kell lennie. E szabály betartása esetén a hátra és az előre leolvasás között nem kell a parallaxis csavarhoz nyúlnunk, és így kiküszöböljük a szálcső (képállító lencse) mozgásával óhatatlanul bekövetkező irányvonal-elmozdulást. Kiesik így a szintfelület és az érintősík eltéréséből adódó hiba is, és csökken a refrakció káros hatása. A léc távolsága a műszertől ne legyen több 80 m-nél. 3. Minden lécleolvasás előtt a szintezőlibella buborékját a szintezőcsavarral középre kell állítani, a leolvasás után ellenőrizni kell, hogy közben nem mozdult-e el, ha igen, a műveletet meg kell ismételni. Önbeálló műszernél meg kell győződni a kompenzátor működéséről. 4. Kétszeri szintezésnél a két szintezést ellentétes irányban végezzük. 5. A kötőpontokon mérés közben a szintezőléceket gondosan függőlegesen kell tartani, ezt a lécekre szerelt szelencés libellával ellenőrizhetjük. 6. Kötőpontonként gömbölyű fejű szeggel ellátott cöveket vagy szintezősarut kell használni, a szintezőléceket nem szabad a terepre helyezni. 7. A szintezőlibellát az egyoldalú hőhatásoktól műszerernyővel óvni kell. 8. A szintezőléceket használatbavételük előtt gondosan meg kell vizsgálni. Ha a kezdővonás és a léc talpa közötti távolság a két lécen nem egyforma, az ebből származó hiba kiküszöbölhető, ha a szintezési vonalon páros számú műszerállást hozunk létre. 9. Ha a távcsőben három vízszintes szál van, a pontosság fokozására, ill. a durva hibák elkerülése céljából mind a három szálnál leolvashatjuk a lécet. A vonalszintezés végrehajtása (munkamenet) 1. A vonalszintezést mindig ismert magassági alappontról indítjuk. 2. A műszert felállítjuk az alappont és az első kötőpont felezési távolságaiba úgy, hogy a műszerállvány két lába a haladási iránytól jobbra, a harmadik balra essen. Így a mérés során a lábak nem akadályoznak, a lábak közvetlen közelében nem kell járkálnunk, és a várható süllyedésük is azonos. A szelencés libella buborékját középre állítjuk. 3. A léceket az alap- és kötőpontokon függőlegesen kell tartani. 4. Az irányzószálat a kényelmes látás távolságába állítjuk a távcső okulárjának csavarásával. 5. Durva irányzást végzünk hátra a ponton elhelyezett lécre, a durva irányzóval. 6. Eltüntetjük a parallaxist, a parallaxiscsavar vagy paralaxisgyűrű forgatásával. (Parallaxis jelenségről akkor beszélünk, amikor a tárgyról, itt a lécről, a távcső által alkotott kép nem az irányzószálak síkjában keletkezik. Ilyenkor a kép nem éles, és a szálkereszthez viszonyítva elmozdul, ezt a szemünknek az okulár előtti le-fel mozgatásával is ellenőrizhetjük.) 7. Leolvasunk hátra a ponton elhelyezett lécen mm-pontossággal. A leolvasást négy számjeggyel végezzük úgy, hogy előbb a métereket, majd a decimétereket, utána a cm-eket és végül a mm-eket becsléssel határozzuk meg. 8. Ellenőrizzük, hogy a libella buborékja nem mozdult-e el, és meggyőződünk a leolvasott érték helyességéről.

8 Szintezés Jegyzőkönyvezés: A hátra irányú leolvasás értékét a jegyzőkönyv hátra rovatiba négy számjeggyel, tizedesvessző kitétele nélkül írjuk le. 10. Durva irányzás előre, a kötőponton levő lécre. 11. Előre és hátra irányzás közben a parallaxiscsavarhoz nem nyúlunk. 12. Finoman beirányozzuk a kötőponton lévő lécet a műszer irányítócsavarjával. 13. Előre irányú leolvasást végzünk a kötőponton függőlegesen elhelyezett lécen. 14. Jegyzőkönyvezzük az előre leolvasott lécértéket a szintezési jegyzőkönyv előre rovariba. Az előre irányú leolvasás értékét a jegyzőkönyv elöre rovatiba négy számjeggyel, tizedesvessző kitétele nélkül írjuk le. 15. A szintezőműszerrel átállunk a következő két kötőpont felezési távolságába. 16. A figuráns a kötőponton elhelyezett lécet átfordítja a műszerállás felé. 17. Mivel a szintezést lépcsőzetesen hajtjuk végre, a pontok magasságkülönbségét műszerállásonként számítjuk ki, a szintezést a pontokban leírtak szerint ismétlődve folytatjuk addig, amíg el nem érjük a szintezési vonal végpontját. A szintezési vonal ismert magasságú végpontjára végzett leolvasást a szintezés zárásának nevezzük. 18. Kiszámítjuk a szintezés záróhibáját. 19. Kiszámítjuk a szintezés megengedett záróhibáját. 20. A szintezés záróhibáját összehasonlítjuk a szintezés megengedett záróhibájával ( ), és ha > ( ), akkor a vonalszintezést meg kell ismételni, ha < ( ), akkor a hiba elosztható. A szintezés záróhibáját a szintezési vonal alappontjaira a szakaszok hosszának arányában szétoszthatjuk. Záróhiba ( ) Mérésünket ellenőrizni kell. Ezért, ha lehetséges, mindig két ismert magasságú pont között végezzük a vonalszintezést. Az egyik alappontról elindulva a meghatározandó pontig szintezünk, de itt nem hagyjuk abba, hanem folytatjuk a mérést a másik alappontig. A zárópont adott és általunk mért magassága közötti különbség a szintezés záróhibája ( ) Ha csak egy alappont áll rendelkezésünkre, a vonalszintezést minden esetben kétszer kell elvégezni (oda és vissza). A záróhiba a két mérés különbsége. m = MB MA, ill. m = Σlhátra - Σlelőre = m - m A szintezés megengedett záróhibája: IV. rendű szintezési vonalon: = 10 L (mm) V. rendű szintezési vonalon: = 20 L (mm) L a szintezési vonal hossza km-ben Ha a záróhiba a hibahatár alatt van, akkor mérésünk jó, a hiba elosztható. Ha vonalszintezésünk záróhibája a megengedettnél nagyobb, célszerű először a számítást ellenőrizni, ha a számolásunk jó, akkor a mérést újra el kell végezni.

Földméréstan és vízgazdálkodás

Földméréstan és vízgazdálkodás Földméréstan és vízgazdálkodás Földméréstani ismeretek Előadó: Dr. Varga Csaba 1 A FÖLDMÉRÉSTAN FOGALMA, TÁRGYA A földméréstan (geodézia) a föld fizikai felszínén, illetve a földfelszín alatt lévő természetes

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tirpák András. A magasságmérés műszerei és módszerei. A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok

MUNKAANYAG. Tirpák András. A magasságmérés műszerei és módszerei. A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok Tirpák András A magasságmérés műszerei és módszerei A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok A követelménymodul száma: 0689-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

MUNKAANYAG. Heilmann János. Vízszintes alappontok magasságának meghatározása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Heilmann János. Vízszintes alappontok magasságának meghatározása. A követelménymodul megnevezése: Heilmann János Vízszintes alappontok magasságának meghatározása A követelménymodul megnevezése: Alappontsűrítés és terepi adatgyűjtés feladatai A követelménymodul száma: 2246-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

1. gyakorlat: Feladat kiadás, terepbejárás

1. gyakorlat: Feladat kiadás, terepbejárás 1. gyakorlat: Feladat kiadás, terepbejárás 1. gyakorlat: Feladat kiadás, terepbejárás A gyakorlathoz szükséges felszerelés csapatonként: - 2 db 50 m-es mérőszalag - kalapács, hilti szög A gyakorlat tartalma:

Részletesebben

SZINTEZÉS. Szintezés elve, eszközei és módszerei. Digitális Terep Modell. Budapest június. Földmérési és Távérzékelési Intézet

SZINTEZÉS. Szintezés elve, eszközei és módszerei. Digitális Terep Modell. Budapest június. Földmérési és Távérzékelési Intézet SZINTEZÉS elve, eszközei és módszerei Digitális Terep Modell Budapest 2016. június Földmérési és Távérzékelési Intézet MAGASSÁG MEGHATÁROZÁS MÓDSZEREI trigonometriai magasságmérés Tahimetria gyors mérés,

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Geodéziai alapismeretek II. 25.lecke Vízszintes szögmérés Teodolit: Az egy pontból

Részletesebben

Optikai szintezők NX32/NA24/NA32 Cikkszám: N102/N106/N108. Használati útmutató

Optikai szintezők NX32/NA24/NA32 Cikkszám: N102/N106/N108. Használati útmutató Optikai szintezők NX/NA/NA Cikkszám: N0/N0/N08 Használati útmutató . Bevezetés B A C. Előkészület a méréshez Rögzítse a szintezőt egy állványon. A kompenzátor automatikusan beállítja a vízszintes irányt,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Heilmann János. Magassági alappontsűrítés. A követelménymodul megnevezése: Alappontsűrítés és terepi adatgyűjtés feladatai

MUNKAANYAG. Heilmann János. Magassági alappontsűrítés. A követelménymodul megnevezése: Alappontsűrítés és terepi adatgyűjtés feladatai Heilmann János Magassági alappontsűrítés A követelménymodul megnevezése: Alappontsűrítés és terepi adatgyűjtés feladatai A követelménymodul száma: 2246-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Vízszintes mérés egyszerű eszközök. Földméréstan

Vízszintes mérés egyszerű eszközök. Földméréstan Vízszintes mérés egyszerű eszközök Egyszerű eszközök kitűző rúd Jelölési módok: Kitűző rúd elsősorban a bemérendő és kitűzendő pontok megjelölésére, láthatóvá tételére a mérési vonalak egymásra merőleges

Részletesebben

Kompenzátoros szintezőműszer horizontsík ferdeségi vizsgálata

Kompenzátoros szintezőműszer horizontsík ferdeségi vizsgálata TDK Konferencia 2010. Kompenzátoros szintezőműszer horizontsík ferdeségi vizsgálata Készítette: Zemkó Szonja Konzulens: Kiss Albert (ÁFGT tanszék) A témaválasztás indoklása: az építőiparban széleskörűen

Részletesebben

Mivel a földrészleteket a térképen ábrázoljuk és a térkép adataival tartjuk nyilván, a területet is a térkép síkjára vonatkoztatjuk.

Mivel a földrészleteket a térképen ábrázoljuk és a térkép adataival tartjuk nyilván, a területet is a térkép síkjára vonatkoztatjuk. Poláris mérés A geodézia alapvető feladata, hogy segítségével olyan méréseket és számításokat végezhessünk, hogy környezetünk sík térképen méretarányosan kicsinyítetten ábrázolható legyen. Mivel a földrészleteket

Részletesebben

Geodézia 4. Vízszintes helymeghatározás Gyenes, Róbert

Geodézia 4. Vízszintes helymeghatározás Gyenes, Róbert Geodézia 4. Vízszintes helymeghatározás Gyenes, Róbert Geodézia 4.: Vízszintes helymeghatározás Gyenes, Róbert Lektor: Homolya, András Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

Bevezetés. Ez az ismertető füzet bevezet a földmérés alapvető gyakorlataiba. érinti egyiknek sem a különleges, egyéni tulajdonságait.

Bevezetés. Ez az ismertető füzet bevezet a földmérés alapvető gyakorlataiba. érinti egyiknek sem a különleges, egyéni tulajdonságait. Bevezetés Ez az ismertető füzet bevezet a földmérés alapvető gyakorlataiba. A legfontosabb műszerek a szintezők, teodolitok és a mérőállomások; ezeket a műszereket a mindennapi mérési feladatok elvégzésére

Részletesebben

GEODÉZIA VIZSGAKÉRDÉSEK 2004

GEODÉZIA VIZSGAKÉRDÉSEK 2004 GEODÉZIA VIZSGAKÉRDÉSEK 2004 1. Irányérték, irányszög fogalma Irányszög: valamely irány irányszögén azt a szöget értjük, melyet a koordináta-rendszer +X tengelye, mint kezdőirány leír, ha pozitív (az óramutató

Részletesebben

4. Előadás: Magassági hálózatok tervezése, mérése, számítása. Hálózatok megbízhatósága, bekapcsolás az országos hálózatba

4. Előadás: Magassági hálózatok tervezése, mérése, számítása. Hálózatok megbízhatósága, bekapcsolás az országos hálózatba 4. előadás: Magassági hálózatok tervezése 4. Előadás: Magassági hálózatok tervezése, mérése, számítása. Hálózatok megbízhatósága, bekapcsolás az országos hálózatba Magassági hálózatok tervezése, mérése

Részletesebben

Teodolit. Alapismeretek - leolvasások

Teodolit. Alapismeretek - leolvasások Teodolit Alapismeretek - leolvasások A teodolit elve Szögmérő műszer, amellyel egy adott pontból tetszőleges más pontok felé menő irányok egymással bezárt szögét tudjuk megmérni, ill. egy alapiránytól

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Gyenes Róbert. Geodézia 4. GED4 modul. Vízszintes helymeghatározás

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Gyenes Róbert. Geodézia 4. GED4 modul. Vízszintes helymeghatározás Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Gyenes Róbert Geodézia 4. GED4 modul Vízszintes helymeghatározás SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai. Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán

Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai. Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai '80 Geodéziai elvű módszerek gépészeti alkalmazások

Részletesebben

MAGASSÁGMÉRÉS. Magasságmérés módszerei: trigonometriai magasságmérés, szintezés, közlekedőcsöves szintező, GNSS technológia. Budapest 2016.

MAGASSÁGMÉRÉS. Magasságmérés módszerei: trigonometriai magasságmérés, szintezés, közlekedőcsöves szintező, GNSS technológia. Budapest 2016. MAGASSÁGMÉRÉS Magasságmérés módszerei: trigonometriai magasságmérés, szintezés, közlekedőcsöves szintező, GNSS technológia Budapest 2016. június MIÉRT? MIÉRT van szüksége egy környezetvédelemvízgazdálkodás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tirpák András. A vízszintes mérés módszerei. A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok

MUNKAANYAG. Tirpák András. A vízszintes mérés módszerei. A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok Tirpák András A vízszintes mérés módszerei A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok A követelménymodul száma: 0689-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Óravázlatok a Geodézia I. tantárgyhoz (előadások)

Óravázlatok a Geodézia I. tantárgyhoz (előadások) 1. Óravázlatok a Geodézia I. tantárgyhoz (előadások) Krauter András Az óravázlatok a Geodézia I. tantárgy tananyagának gyors áttekintésére készültek az Építőmérnöki Kar hallgatói számára. Tanuláshoz Krauter

Részletesebben

GEODÉZIA II. MAGASSÁGOK MEGHATÁROZÁSA

GEODÉZIA II. MAGASSÁGOK MEGHATÁROZÁSA GEODÉZIA II. MAGASSÁGOK MEGHATÁROZÁSA A MAGASSÁG FOGALMA EGY PONT TÉRBELI HELYZETÉT VALAMELY KOORDINÁTARENDSZERBEN HÁROM ADAT HATÁROZZA MEG X, Y, Z A KOORDINÁTARENSZER LEHET: TÉRBELI DERÉKSZÖGŐ ÉS ALAPFELÜLETI

Részletesebben

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Piri Dávid Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Feladat ismertetése Mozgásvizsgálat robot mérőállomásokkal Automatikus irányzás Célkövetés Pozíció folyamatos rögzítése Célkövető üzemmód

Részletesebben

Magassági kitőzések elve és végrehajtása

Magassági kitőzések elve és végrehajtása 4-6. gyakorlat: Magassági kitőzések elve és végrehajtása Magassági kitőzések elve és végrehajtása Magassági kitőzéskor ismert ú alappontból kiindulva, valamely megadott szintet a követelményeknek megfelelıen

Részletesebben

Geodézia 9. Magasságok meghatározása Tarsoly, Péter

Geodézia 9. Magasságok meghatározása Tarsoly, Péter Geodézia 9. Magasságok meghatározása Tarsoly, Péter Geodézia 9.: Magasságok meghatározása Tarsoly, Péter Lektor: Homolya, András Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért

Részletesebben

Kit zési eljárások Egyenesek kit zése kit rudakkal

Kit zési eljárások Egyenesek kit zése kit rudakkal Kitűzési eljárások Az alábbiakban a kertépítészeti kivitelezési munkák során alkalmazható kitűzési eljárásokat mutatjuk be. Mivel a kitűzési eljárások módszerei és eszközei gyakorlatilag megegyeznek a

Részletesebben

Geodézia mérőgyakorlat 2015 Építészmérnöki szak Városliget

Geodézia mérőgyakorlat 2015 Építészmérnöki szak Városliget Geodézia mérőgyakorlat 2015 Építészmérnöki szak Városliget Építészeknél 4 csoport dolgozik egyszerre. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 1. csoport Szintezés Felmérés Homlokzat Kitűzés Feldolgozások 2

Részletesebben

Óravázlatok a Geodézia I. tantárgy előadásaihoz

Óravázlatok a Geodézia I. tantárgy előadásaihoz Krauter András: Óravázlatok a Geodézia I. tantárgy előadásaihoz Dr. Krauter András Óravázlatok a Geodézia I. tantárgy előadásaihoz Az óravázlatok a Geodézia I. tantárgy tananyagának gyors áttekintésére

Részletesebben

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Ágfalvi: Mérnökgeodézia 7. modul M2 tervezési segédlet: 6. Kitűzések (5. modul), 7. Kivitelezett állapotot ellenőrző mérések Detrekői-Ódor: Ipari geodézia

Részletesebben

Térképismeret ELTE TTK BSc. 2007 11. Terepi adatgyűjt. ció. (Kartográfiai informáci GPS-adatgy. tematikus térkt gia) http://lazarus.elte.

Térképismeret ELTE TTK BSc. 2007 11. Terepi adatgyűjt. ció. (Kartográfiai informáci GPS-adatgy. tematikus térkt gia) http://lazarus.elte. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és s Földrajz F BSc. 2007 11. Török k Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK TérkT rképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Terepi adatgyűjt jtés s

Részletesebben

Geodézia 5. Vízszintes mérések alapműveletei

Geodézia 5. Vízszintes mérések alapműveletei Geodézia 5. Vízszintes mérések alapműveletei Tarsoly, Péter, Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Tóth, Zoltán, Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Geodézia 5.: Vízszintes mérések

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Tarsoly Péter. Geodézia 9. GED9 modul. Magasságok meghatározása

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Tarsoly Péter. Geodézia 9. GED9 modul. Magasságok meghatározása Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Tarsoly Péter Geodézia 9. GED9 modul Magasságok meghatározása SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Földmérés Egyszerűen

Földmérés Egyszerűen Földmérés Egyszerűen Bevezetés Kedves diákok, tanárok, és mindenki, akit érdekel a földmérés! Az utóbbi években a modern és egyszerűen használható mérőműszerek fejlődése hozzájárult ahhoz, hogy az ilyen

Részletesebben

Mérnökgeodézia 5. Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály

Mérnökgeodézia 5. Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály Mérnökgeodézia 5. Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály Mérnökgeodézia 5.: Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály Lektor: Dr. Ottófi, Rudolf Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

9. Fényhullámhossz és diszperzió mérése jegyzőkönyv

9. Fényhullámhossz és diszperzió mérése jegyzőkönyv 9. Fényhullámhossz és diszperzió mérése jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 008. 11. 1. Leadás dátuma: 008. 11. 19. 1 1. A mérési összeállítás A méréseket speciális szögmérő eszközzel

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth Lajos. Hossz- keresztszelvényezés. A követelménymodul megnevezése: Alappontsűrítés és terepi adatgyűjtés feladatai

MUNKAANYAG. Horváth Lajos. Hossz- keresztszelvényezés. A követelménymodul megnevezése: Alappontsűrítés és terepi adatgyűjtés feladatai Horváth Lajos Hossz- keresztszelvényezés A követelménymodul megnevezése: Alappontsűrítés és terepi adatgyűjtés feladatai A követelménymodul száma: 2246-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Mozgásvizsgálatok. Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán

Mozgásvizsgálatok. Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Célja: Várható elmozdulások előrejelzése (erőhatások alatt, Siógemenci árvízkapu) Már bekövetkezett mozgások okainak vizsgálata (Pl. kulcsi löszpart) Laboratóriumi

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA GEODÉZIAI ALAPJAI Környezetmérnöki BSc alapszak

TÉRINFORMATIKA GEODÉZIAI ALAPJAI Környezetmérnöki BSc alapszak TÉRINFORMATIKA GEODÉZIAI ALAPJAI Környezetmérnöki BSc alapszak 2018/19. tanév 1. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézet 2

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek emelt szint 101 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május 1. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA FÖLDMÉRÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA FÖLDMÉRÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ FÖLDMÉRÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Elméleti szöveges feladatok 1. Sorolja fel a geodéziai célra szolgáló vetítéskor használható alapfelületeket

Részletesebben

I.- V. rendű vízszintes alapponthálózat I.- III. rendű magassági alapponthálózat Állandó- és ideiglenes pontjelölések Őrjelek Végleges pontjelölések

I.- V. rendű vízszintes alapponthálózat I.- III. rendű magassági alapponthálózat Állandó- és ideiglenes pontjelölések Őrjelek Végleges pontjelölések Ismétl tlés I.- V. rendű vízszintes alapponthálózat I.- III. rendű magassági alapponthálózat Állandó- és ideiglenes pontjelölések Őrjelek Végleges pontjelölések (mérőtorony) 2 Egyszerű eszközök Egyszerű

Részletesebben

PMKGNB 121 segédlet a PTE PMMK építőmérnök hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

PMKGNB 121 segédlet a PTE PMMK építőmérnök hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK G E O D É Z I A II. PMKGNB 121 segédlet a PTE PMMK építőmérnök hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése HEFOP/2004/3.3.1/0001.01

Részletesebben

GEODÉZIA I. Dr. Aradi László. Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, KözműGeodézia és Környezetvédelem Tanszék <aradi@witch.pmmf.

GEODÉZIA I. Dr. Aradi László. Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, KözműGeodézia és Környezetvédelem Tanszék <aradi@witch.pmmf. Dr. Aradi László Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, KözműGeodézia és Környezetvédelem Tanszék 2007 Részletes tantárgyprogram: Hét Ea/Gyak./Lab. Témakör 1. 2 óra előadás

Részletesebben

Verzió 1.0 Magyar. Leica Builder Termékcsalád Mérési útmutató

Verzió 1.0 Magyar. Leica Builder Termékcsalád Mérési útmutató Verzió 1.0 Magyar Leica Builder Termékcsalád Mérési útmutató Builder, Tartalomjegyzék A termék rendeltetésszerű használatához a Használati Útmutatóban találja a 2 részletes biztonsági előírásokat. Tartalomjegyzék

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR - GEODÉZIA TANSZÉK MÉRNÖKGEODÉZIA I.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR - GEODÉZIA TANSZÉK MÉRNÖKGEODÉZIA I. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR - GEODÉZIA TANSZÉK MÉRNÖKGEODÉZIA I. Tantárgyi kód: GBNFMGEOB 2012 2013 TANÉV Őszi félév gyakorlatai Nappali tagozat Földmérő-földrendező mérnöki alapszak

Részletesebben

A magasság értelmezése és mérése:

A magasság értelmezése és mérése: 59 A magassági alapponthálózatok, magasságmérésről általában. A magassági értelmű alaphálózatok meghatározását szükségessé tették a XIX. századtól kezdődően, de főleg az 1867 évi kiegyezést követő időben

Részletesebben

Navicom-Plusz Bt. E-mail: office@navicom.hu. Navicom Plusz Bt. H-1112 Budapest, Repülőtéri út 2. Tel.: +36 1 248 04 22

Navicom-Plusz Bt. E-mail: office@navicom.hu. Navicom Plusz Bt. H-1112 Budapest, Repülőtéri út 2. Tel.: +36 1 248 04 22 2013 TOPCON ATB optiikaii sziintező csallád Navicom-Plusz Bt. Tel.: +36 1 248 04 22 E-mail: office@navicom.hu Topcon AT-B szintezőműszer család A Navicom büszkén mutatja be a japán Topcon legújabb fejlesztésű,

Részletesebben

A helymeghatározás alapelve. A gyakorlatban a vetítővonal a függővonal, az alapfelület pedig a szintfelület. (1.2. ábra) 1.2. ábra 1.3.

A helymeghatározás alapelve. A gyakorlatban a vetítővonal a függővonal, az alapfelület pedig a szintfelület. (1.2. ábra) 1.2. ábra 1.3. A helymeghatározás alapelve Földmérési tevékenységünk során a természetes alakzatok és mesterséges létesítmények jellemző pontjait kell meghatározni úgy, hogy a meghatározás egyértelmű, és könnyen elvégezhető

Részletesebben

Szög és görbület mérése autokollimációs távcsővel

Szög és görbület mérése autokollimációs távcsővel Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Szög és görbület mérése autokollimációs távcsővel Segédlet az Optika (BMEGEMIMM21)

Részletesebben

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Alapozások kitűzése Pillérek kitűzése és beállítása Kis alapterületű, magas építmények kitűzése és építés közbeni ellenőrző mérése Földön szerelt Végleges

Részletesebben

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések Vízszintes kitűzések A vízszintes kitűzések végrehajtása során általában nem találkozunk bonyolult számítási feladatokkal. A kitűzési munka nehézségeit elsősorban a kedvezőtlen munkakörülmények okozzák,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése: Földi László Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Teodolit és a mérőállomás bemutatása

Teodolit és a mérőállomás bemutatása Teodolit és a mérőállomás bemutatása Teodolit története Benjamin Cole, prominens londoni borda-kör feltaláló készítette el a kezdetleges teodolitot 1740 és 1750 között, amelyen a hercegi címer is látható.

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR - GEODÉZIA TANSZÉK MÉRNÖKGEODÉZIA I.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR - GEODÉZIA TANSZÉK MÉRNÖKGEODÉZIA I. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR - GEODÉZIA TANSZÉK MÉRNÖKGEODÉZIA I. Tantárgyi kód: GBNFMGEOB 2013 2014. TANÉV Őszi félév gyakorlatai Nappali tagozat Földmérő-földrendező mérnöki alapszak

Részletesebben

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés Építésirányítási feladatok Kitűzési terv: a tervezési térkép másolatán Az elkészítése a tervező felelőssége Nehézségek: Gyakorlatban a geodéta bogarássza

Részletesebben

A diákok végezzenek optikai méréseket, amelyek alapján a tárgytávolság, a képtávolság és a fókusztávolság közötti összefüggés igazolható.

A diákok végezzenek optikai méréseket, amelyek alapján a tárgytávolság, a képtávolság és a fókusztávolság közötti összefüggés igazolható. Az optikai paddal végzett megfigyelések és mérések célkitűzése: A tanulók ismerjék meg a domború lencsét és tanulmányozzák képalkotását, lássanak példát valódi képre, szerezzenek tapasztalatot arról, mely

Részletesebben

automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet

automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet automagic SP Automata vonal, derékszögrajzoló és pontlézer kezelési kézikönyv Használat előtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési kézikönyvet Figyelmeztetés - Kérjük ne nézzen közvetlenül a lézerfénybe

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Fénytechnika. A fény méréstechnikai alkalmazása. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fénytechnika. A fény méréstechnikai alkalmazása. Dr. Wenzel Klára. egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fénytechnika A fény méréstechnikai alkalmazása Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Geodéziai (távcsöves) mérőműszerek Mérőmikroszkópok Mérőprojektorok

Részletesebben

Geodézia számítási segédlet

Geodézia számítási segédlet Geodézia számítási segédlet Vörös Dániel Konzulens: Dr. Rózsa Szabolcs Szintezés Szintezés lényege, hogy két pont közelében előállítjuk egy szintfelület elemi darabkáit (hidrosztatikai szintezés) vagy

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

R2 forgólézer Cikkszám: R131. Használati útmutató

R2 forgólézer Cikkszám: R131. Használati útmutató R2 forgólézer Cikkszám: R131 Használati útmutató Biztonsági előírások Lézersugár A HEDUE forgólézer lézerdiódája a biztonságos II. lézerosztályba tartozik, azaz a pillanatnyi bevilágítás nem okoz károsodást!

Részletesebben

HOSSZ FIZIKAI MENNYISÉG

HOSSZ FIZIKAI MENNYISÉG HOSSZMÉRÉS, TÁVMÉRÉS Geometriai és fizikai távolságmérés Budapest 2016. június Földmérési és Távérzékelési Intézet HOSSZ FIZIKAI MENNYISÉG MÉRTÉKEGYSÉG: MÉRŐSZÁM: MÉRÉS ALAPEGYSÉGE MENNYISÉG ALAPEGYSÉGHEZ

Részletesebben

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. : Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Lektor : Alabér, László Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

Q2 forgólézer Cikkszám: R159. Használati útmutató

Q2 forgólézer Cikkszám: R159. Használati útmutató Q2 forgólézer Cikkszám: R159 Használati útmutató Biztonsági előírások Lézersugár A HEDUE forgólézer lézerdiódája a biztonságos II. lézerosztályba tartozik, azaz a pillanatnyi bevilágítás nem okoz károsodást!

Részletesebben

Q1 forgólézer Cikkszám: R141. Használati útmutató

Q1 forgólézer Cikkszám: R141. Használati útmutató Q1 forgólézer Cikkszám: R141 Használati útmutató Biztonsági előírások Lézersugár A HEDUE forgólézer lézerdiódája a biztonságos II. lézerosztályba tartozik, azaz a pillanatnyi bevilágítás nem okoz károsodást!

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek ellenőrzése, beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Összecsukható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110013 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110014 Állványmagasság:

Részletesebben

Prexiso TO2 elektronikus teodolit Használati útmutató

Prexiso TO2 elektronikus teodolit Használati útmutató Prexiso TO2 elektronikus teodolit Használati útmutató Tartalomjegyzék Előszó... 3 1. Kezelőszervek és funkciók... 4 2. A mérés előkészítése... 8 3. A mérés... 11 4. A tápegység kezelése... 15 5. Ellenőrzés

Részletesebben

Magyar János FTVV Kft.

Magyar János FTVV Kft. Magyar János FTVV Kft. Üzembővítés, átalakítás miatt szükségessé vált egy 31 m-es acélkémény áthelyezése. A kéményt acélidomokból karimás kötésekkel állították össze. A kötéseket előzetesen megerősítették,

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 7.

Matematikai geodéziai számítások 7. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 7. MGS7 modul Súlyozott számtani közép számítása és záróhibák elosztása SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tirpák András. Vonalas létesítmények tervezésével és kivitelezésével. kapcsolatos földmérési munkák- töltések, bevágások,

MUNKAANYAG. Tirpák András. Vonalas létesítmények tervezésével és kivitelezésével. kapcsolatos földmérési munkák- töltések, bevágások, Tirpák András Vonalas létesítmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos földmérési munkák- töltések, bevágások, sokszögvonal és ívek kitűzése A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések

Részletesebben

205 00 00 00 Mûszertan

205 00 00 00 Mûszertan 1. oldal 1. 100710 205 00 00 00 Mûszertan A sebességmérõ olyan szelencés mûszer, mely nyitott Vidi szelence segítségével méri a repülõgép levegõhöz viszonyított sebességét olyan szelencés mûszer, mely

Részletesebben

Bevezetés a geodéziába

Bevezetés a geodéziába Bevezetés a geodéziába 1 Geodézia Definíció: a földmérés a Föld alakjának és méreteinek, a Föld fizikai felszínén, ill. a felszín alatt lévő természetes és mesterséges alakzatok geometriai méreteinek és

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Tesztfeladatok Összesen: 40 pont 1. Tesztfeladatok környezetvédelmi témakörökből 20 pont Igaz-hamis állítások Állapítsa

Részletesebben

Mérnöki létesítmények alapponthálózatai Vízszintes alapponthálózatok

Mérnöki létesítmények alapponthálózatai Vízszintes alapponthálózatok NYME GEO GEODÉZIA TANSZÉK MÉRNÖKGEODÉZIA TANTÁRGYI KÓD: GBNFMGEOB és GBLFMGEOB Mérnöki létesítmények alapponthálózatai Vízszintes alapponthálózatok Mérnöki létesítmények alapponthálózatai Állami alapponthálózat

Részletesebben

Pontjelek. Fényképek: Varga Imre, Tóth László

Pontjelek. Fényképek: Varga Imre, Tóth László Pontjelek Fényképek: Varga Imre, Tóth László Pontjelek A pontokat a terepen a meghatározásuk, és a fennmaradásuk biztosítása érdekében m e g j e l ö l j ü k. A megjelölés s módja m függ: f a m a mérés

Részletesebben

M3 vonallézer Cikkszám: L245. Használati útmutató

M3 vonallézer Cikkszám: L245. Használati útmutató M3 vonallézer Cikkszám: L245 Használati útmutató Biztonsági előírások Lézersugár A HEDUE vonallézer látható lézersugarat bocsát ki a műszer több oldalán! Lézerosztály szerint a II. kategóriába tartozik:

Részletesebben

Ultrahangos távolságmérő. Modell: JT-811. Használati útmutató

Ultrahangos távolságmérő. Modell: JT-811. Használati útmutató Ultrahangos távolságmérő Modell: JT-811 Használati útmutató I. Funkciók 1) A mérés angolszász/metrikus mértékegységekben 2) Lehetőség van a kezdeti mérési pont kiválasztására 3) Adatrögzítés/adatok előhívása

Részletesebben

CM eseménytérkép készítése

CM eseménytérkép készítése CM eseménytérkép készítése I. A mérés A Meteorban ismertetett Nap-CM-eaeinény térkép készítésének első feltétele a lehetőleg naponta elvégzett pozicióhelvea észlelés. Ennek többféle módszere is lehetséges,

Részletesebben

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm

Készítette: EA/BiS. Jóváhagyta: Másolatot kap: Molnárkocsi: min. 100 x 400 mm Mozgatás berendezésekkel 1/3 21 757464 53 02 1. Általános A munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy sem személyi sérülés ne történjen, sem a termékekben ne essen kár. A i előírásokat mindig be kell

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve GEODÉZIA I. 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOAFAT41 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus előadás (elmélet)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Csáti Péter. Amit a mérésről, kitűzésről, zsaluzat. ellenőrzésről tudni kell. Milyen eszközök. szükségesek a feladat elvégzéséhez?

MUNKAANYAG. Csáti Péter. Amit a mérésről, kitűzésről, zsaluzat. ellenőrzésről tudni kell. Milyen eszközök. szükségesek a feladat elvégzéséhez? Csáti Péter Amit a mérésről, kitűzésről, zsaluzat ellenőrzésről tudni kell. Milyen eszközök szükségesek a feladat elvégzéséhez? A követelménymodul megnevezése: Hagyományos zsaluzat készítése A követelménymodul

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. Ágfalvi Mihály. Mérnökgeodézia 4. MGE4 modul. Mérnökgeodéziai magassági alapponthálózatok.

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. Ágfalvi Mihály. Mérnökgeodézia 4. MGE4 modul. Mérnökgeodéziai magassági alapponthálózatok. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Ágfalvi Mihály Mérnökgeodézia 4. MGE4 modul Mérnökgeodéziai magassági alapponthálózatok. SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról

Részletesebben

3. óra: Digitális térkép készítése mérőállomással. II.

3. óra: Digitális térkép készítése mérőállomással. II. 3. óra: Digitális térkép készítése mérőállomással. II. 3. óra: Digitális térkép készítése mérőállomással. II. Sokkia Set 4C mérőállomás (műszerismertető) akkumulátor memória kártya kétoldali, ikonfunkciós

Részletesebben

Geodéziai hálózatok 3.

Geodéziai hálózatok 3. Geodéziai hálózatok 3. A vízszintes pontmeghatározás Dr. Busics, György Geodéziai hálózatok 3.: A vízszintes pontmeghatározás Dr. Busics, György Lektor: Dr. Németh, Gyula Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

FÖLDMÉRÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDMÉRÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földmérés ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FÖLDMÉRÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

3. Előadás: Speciális vízszintes alappont hálózatok tervezése, mérése, számítása. Tervezés méretezéssel.

3. Előadás: Speciális vízszintes alappont hálózatok tervezése, mérése, számítása. Tervezés méretezéssel. 3. Előadás: Speciális vízszintes alappont hálózatok tervezése, mérése, számítása. Tervezés méretezéssel. Speciális vízszintes alappont hálózatok tervezése, mérése, számítása Egy-egy ipartelep derékszögű

Részletesebben

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés 6. tétel Földművek szerkezeti kialakítása, építés előkészítése Ismertesse a földmunkákat kiterjedésük szerint! Osztályozza a talajokat fejthetőség, tömöríthetőség, beépíthetőség szerint! Mutassa be az

Részletesebben

0 Általános műszer- és eszközismertető

0 Általános műszer- és eszközismertető 0 Általános műszer- és eszközismertető A laborgyakorlatok során előforduló eszközök vázlatos áttekintésében a teljesség igénye nélkül s a célfeladatokra koncentrálva a következő oldalak nyújtanak segítséget.

Részletesebben

GEODÉZIAI MÉRŐGYAKORLAT

GEODÉZIAI MÉRŐGYAKORLAT GEODÉZIAI MÉRŐGYAKORLAT Dr.Aradi László Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, KözműGeodézia és Környezetvédelem Tanszék 2007 Részletes tantárgyprogram: Hét Ea/Gyak./Lab.

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

Verzió 2.0 Magyar. Leica NA720/724/ 728/730/730 plus Felhasználói Kézikönyv

Verzió 2.0 Magyar. Leica NA720/724/ 728/730/730 plus Felhasználói Kézikönyv Verzió 2.0 Magyar Leica NA720/724/ 728/730/730 plus Felhasználói Kézikönyv NA720/724/728/730/730 plus, Bevezetés Bevezetés 2 Vásárlás Gratulálunk a Leica NA720/724/728/730/730 plus műszer megvásárlásához.

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 8. MÉRÉS Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 12. Szerda délelőtti csoport

Részletesebben

Vezérdrót helye. 4-es önmetsző. 2-es kép A vezérdrótok közötti befoglaló távolság 1500mm-es fonathálótartót

Vezérdrót helye. 4-es önmetsző. 2-es kép A vezérdrótok közötti befoglaló távolság 1500mm-es fonathálótartót FONATOS KERÍTÉSEK TELEPÍTÉSE. A.) OSZLOPOK ELŐKÉSZÍTÉSE 1.- Az ALZIN TIPUSÚ oszlopokra gyárilag nem került felszerelésre a DR 30-as tip. hálótartó, ennek oka, hogy a különböző magasságú hálókhoz sok különböző

Részletesebben

1. ábra. 2. ábra C 2 AL24

1. ábra. 2. ábra C 2 AL24 77-159 77-160 6 5 7 1. ábra 5 3 2 1 8 9 12 11 10 4 13 A B A B 2. ábra C C 2 AL24 JELLEMZŐK (1. ábra) HU 1 Alaplap 2 Vízszintes kör 3 Vízszintes kör viszonyítási jel 4 Kiegyenlítőzár 5 Irányzékgombok 6

Részletesebben

MECHANIKA I. /Statika/ 1. előadás SZIE-YMM 1. Bevezetés épületek, építmények fizikai hatások, köztük erőhatások részleges vagy teljes tönkremenetel használhatatlanná válás anyagi kár, emberáldozat 1 Cél:

Részletesebben