SZERETETTEL ÜDVÖZLI ÖNÖKET A T-TAKÁCS KFT KÖSZÖNJÜK, HOGY ELFOGADTÁK MEGHÍVÁSUNKAT!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZERETETTEL ÜDVÖZLI ÖNÖKET A T-TAKÁCS KFT KÖSZÖNJÜK, HOGY ELFOGADTÁK MEGHÍVÁSUNKAT!"

Átírás

1 SZERETETTEL ÜDVÖZLI ÖNÖKET A T-TAKÁCS KFT KÖSZÖNJÜK, HOGY ELFOGADTÁK MEGHÍVÁSUNKAT!

2 Geotextilia, Tófólia ( EPDM, PVC)

3

4

5

6

7 Tripond SIBO Aqua Forte

8 Az eredmény amit minden tótulajdonos elvár: Tiszta, átlátszó víz

9 Vízminőséget befolyásoló tényezők: A tóba bekerülő input anyagok évszakok változásai (hőmérséklet, szél, napfény, eső) halállomány és vízinövények szűrőrendszer teljesítménye és szűrőanyagok tápanyagok mennyisége

10 Fizikai tulajdonságok: Átlátszás (mennyire tiszta a víz és a környezet) Szín (vízi folymatok a tóban) A víz szaga (jellemzi a tóban végbemenő folyamatokat) Hab (jellemzi a tóban végbemenő folyamatokat) Hőmérséklet (a folyamatok gyorsaságát határozza meg opt C ) Tesztek: ph Ammónia Nitrit Hőmérő Jó, ha van: Alkalitás (vagy karbonátkeménység) Nitrát Vízkeménység

11 A tó vízminőségi mutatói Kémiai Tulajdonságok: PH A víz kémiai minőségét leginkább a kémhatása, a ph értéke jellemzi. A vízi élővilág szempontjából a 6,5-8 közötti érték a megfelelő. A ph a hidrogén ionok aktivitásának (híg oldatokban a koncentrációjának) a mértéke, és kifejezi az oldat savasságát vagy lúgosságát. Erősen befolyásolja a metabolikus folymatokat a vízben A ph értéket mindig azonos napszakban kell mérni, mert napközben jelentősen változik. a széndioxidból keletkező szénsav és a kalcium-hidrokarbonát jó puffer hatást kölcsönöz a víznek, vagyis a ph napi ingadozását korlátok között tartja A ph a magas kalcium-hidrokarbonát tartalmú, jól pufferolt vizekben délután sem emelkedik 8,3 fölé kalcium-karbonátban kifejezett lúgosság nem nagyobb mint a keménység A mésszel, pontosabban mészkőporral növelhető a víz kalcium és hidrokarbonát tartaléka

12 P Foszfor Energia forrás a biológiai folymatok számára, az egyik az alap építő elem opt. < 0,025 mg/l PO4-3 A tápanyagterhelés növekedése következtében fellépő bioló-giai produkciónövekedés (elsősorban algásodás, úszó és gyökere-ző makrofiták terjedése) a vízhasználat szempontjából kedvezőt-len az alábbi okok miatt: szagproblémákat okozhat a vízben; oxigénhiány miatt halpusztulás történhet; algatoxinok jelenhetnek meg a vízben, ami a vizet fogyasztó állatok pusztulását okozhatja. Ennél fogva a nagy biológiai produkciók (vízvirágzás, stb.) kialakulását meg kell akadályozni. A növények tápanyagaikat a Liebig-féle minimumtörvény sze-rint bizonyos tartományban mozgó arányok szerint veszik fel kör-nyezetükből. Atomarányt tekintve a különböző főelemeknél ez a következő: C:H:O:N:P = 106:263:110:16:1 Figyelembe véve a tápanyagok igény/ellátottság arányát is fenti elemek közül a foszfor és a nitrogén válhat limitálóvá a tavakban és tározókban. Halastavakban különös jelentősége van a kálciumnak, amely a meszezés során (ph=9 felett) mellékhatásként csökkenti a víz foszfor és részben lebegőanyag tartalmát.

13 fokozott növényi tápanyagbevitel miatt az algák gyorsan elszaporodnak, leárnyékolják a vízfelszínt. Több oxigén fogy, mint amennyit a fotoszintézis termel. A vízinövények a mélyebb rétegekben pusztulni kezdenek. Az elpusztult anyag fokozódó bakteriális lebomlása további oxigént von el a rendszerből. Az oxigénhiány miatt az aerob felsőbbrendű, igényesebb fajok kipusztulnak. Az anaerob baktériumok elszaporodása ammónia (NH3), és kénhidrogén (H2S) termelődéssel jár. Ezek ideg- ill. gyökérmérgek, tehát a víz toxicitása fokozódik. A tápanyag-feldúsulás első szembetűnő ökológiai következménye az algák tömeges elszaporodása. A vízben fitoplankton dominancia alakul ki, ami a vizet zavarossá teszi. A kék-zöld algák túlzott növekedése is bekövetkezhet, ami a vízfelszínen hat. A halfajok összetétele is megváltozik, és a zavaros környezettel szemben toleránsabb fajok dominanciája alakul ki. A fitoplankton egy idő után elpusztul, és az elhalt növényi részek a fenékre süllyednek. Ezek lebomlása jelentősen csökkenti a víz oldott oxigén koncentrációját, így a halak oxigén ellátása csökken, és az ezek pusztulását okozza.

14 Nitrogén vízben ionok formájában ammónium NH4 + - a sejtek anyagcseréjét nitrit NO2- nitrát NO3Halastavakban a nitrogén körforgalma (mikro)biológiai tevékenység eredménye. Az élettelen szerves részecskékhez kötött fehérje első bomlásterméke az NH4+, amit vagy felvesznek az algák és makrofitonok, vagy a felvétel előtt mikrobiális folyamatok révén először NO2--té, majd gyorsan NO3--tá alakul. A szerves vegyületek az oxigénben szegény alsó hideg vízrétegbe vagy az üledékbe kerülve ugyancsak NH4+-ra bomlanak, ami ismét felvehető N-forrást jelent. Az éjszakai felkeveredéssel az alsó hideg vízrétegbe került NO3-az anaerob denitrifikációval a NO2--en keresztül először NH4-é majd nitrogén gázzá (N2) alakul és elvész a rendszerből. A tavi nitrogén-körforgalom legkritikusabb pontja az NH4+ - NH3 átalakulás szabályozása.

15 Ammónia: Az ammónia (NH3), melyet milliomod egységben mérünk (parts per million, ppm = mg/l), jól mérhető jellemző, mellyel a tó "egészségi állapota" megállapítható. Egészséges tó esetén az ammónia nem lehet jelen mérhető mennyiségben. - Hatások: Az ammónia blokkolja az oxigén átvitelét a kopoltyúkból a vérbe. Okozhat azonnali és hosszú távú kopoltyúkárosodást is. Az ammónia elsősorban a halak kopoltyúján keresztül kibocsátásra kerülő gáz, mely a fehérje lebontása során keletkezik. Kisebb másodlagos forrása a halak ürülékének baktériumok által történő feldolgozása. Az ammóniát nagyrészt a tóban-szűrőben lévő baktériumok távolítják el (kisebb részben közvetlenül felhasználásra kerül a tóban élő algák által).

16 Mit tegyünk, ha ammóniát mérünk a vízben (7.5-ös ph-t feltételezve): 1. Növeljük a levegőztetést maximumra. Telepítsünk további levegőztetőket, ha módunk van rá. 2. Már beállt tó esetén hagyjuk abba a halak etetését, most induló tó/szűrő esetén csökkentsük felére az eledel mennyiségét. 3. Ellenőrizzük a szűrő tisztaságát ppm ammóniaszint esetén végezzünk 10%-os vízcserét. 1.0 ppm esetén 25%-os vízcsere ajánlott. FONTOS: ha az utántöltésre használt víz ph-ja magasabb, mint a tóé, akkor a helyzet csak rosszabb lesz. 5. Új tó esetén állítsuk le az esetleges UV szűrőket, ózongenerátorokat és protein skimmer-eket. 8. Teszteljünk újra óra múlva. 9. Komoly vészhelyzet esetén fontoljuk meg a ph érték 0.5 egységgel való csökkentését, de ne menjünk 6.0 alá.

17 Lebontók Növényi és állati maradványokat, valamint anyagcsere termékeket lebontó szervezetek Nitrifikáció : I. fázis 55 NH O2 + 5CO2 54 NO H H2O + C5H7O2N II. fázis 400 NO O2 + 5 CO2 + NH4-400 NO3- + H+ + 2 H2O + C5H7O2N Denitrifikáció : 6 NO CH3OH 5 CO2 + 3 O2 + 6 OH- + 7 H2O + 3 N2

18 Vízkeménység összes Ca a Mg mértékenység N Vízkeménység: A víz össz keménysége a kioldott kalcium és magnézium mennyisége alapján változik a kerti tóban. A tó élővilága számára a lágy és közepesen kemény víz ideális (6-16 dgh). kh Karbonátkeménység A kerti tóban folyamatosan anyagok bomlanak le, légzés során szén dioxid szabadul fel, így savak keletkeznek, melyek csökkenthetik a tó ph értékét. A ph érték stabilizálásáért (puffereléséért), a karbonát keménységgel felel.

19 Fotoszintézis Ennek a folyamatnak két szakaszát különböztetjük meg. A fény-szakaszában jön létre a fényreakció, amikor a klorofill által elnyelt fényenergia megkötődik és kémiai energiává alakul át kémiai kötések formájában. A második szakasz nem igényel közvetlen fényt, az ún. sötét reakció folyamán történik a szén-dioxid megkötése és szénhidrátokká alakítása, amely a növény fejlődéséhez szükséges. A fotoszintézis első szakaszában a fényenergia kémiai energiává alakul át, amely nagy energiájú kémiai kötések létrehozására fordítódik, így a glükóz kémiai kötéseiben is szerepet játszik. Majd a szén-dioxid és a víz a nap fényének hatására glükózzá alakul, miközben oxigén és víz keletkezik. A folyamatot a következő kémiai egyenlet írja le: 12 H2O + 6 CO2 C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O

20 O2tartalom Alapvető korlátozási rendszer A tó addig működik még a folyamatok aerobikusak opt mg/l vízi ökoszisztémák oldott O2 koncentrációja állandóan változik. A nappali O2-termelés és a folyamatos O2-fogyasztás miatt a tóvíz oldott O2koncentrációja napi ritmust mutat. A legnagyobb O2 koncentráció a délutáni órákban mérhető, a legkisebb pedig közvetlenül napfelkelte előtt vagy napfelkeltekor.

21 CO2 tartalom Alapvető korlátozási rendszer Mutatja hogy mennyire jó a rendszer működése A széndioxid (CO2) kis mértékben közvetlenül a levegőből, nagyobb részben a vízi szervezetek légzése útján kerül a vízbe. A szénsav és a kalcium-hidrogénkarbonát (Ca(HCO3)2) együttesének a pufferhatása tudja megakadályozni a ph jelentős délutáni növekedését. A pufferhatás csupán addig érvényesül, amíg bizonyos mennyiségű egyensúlyi szénsav rendelkezésre áll. Miután széndioxid, ennélfogva szénsav sincs a vízben ph > 8,34-nél, ezért a pufferhatás is megszűnik, vagyis intenzív fotoszintézisnél a ph gyors és jelentős növekedésére kell számítani.

22 u SZKIMMEREK

23 OASE AQUA SKIM Automatikusan igazodik akár 160 mm vízszint változáshoz, max 40m2 tófelülethez.

24

25

26

27 Biológiai szűrőként hivatkozunk azokra az eszközökre, amelyeken a vizet átfolyatva, baktériumkolóniák segítségével megszabadítják azt a káros anyagoktól. Szűrő szerepe: Mechanikai és biológiai víztisztítás (az idegen anyagok eltávolítása a vízből) Kialakítás Egykamrás. Többkamrás (levegőztetéssel) Minél hosszabb a víz útja a szűrőben annál nagyobb hatékonyságú a szűrés

28 Professzionális átfolyós rendszerű, többkamrás szűrők beépített UVC készülékkel Filtraclear 1,5-8 m3 tavakhoz Kétkamrás átfolyós rendszerű szűrő mely igény esetén két méretben, pumpával vagy pumpa nélkül. Mechanikus és biológiai tisztítás, beépített UVC szűrővel. Nagyobb tavak esetében több (max.4) szűrő is csatlakoztatható egymáshoz.

29 Professzionális átfolyós rendszerű, többkamrás szűrők beépített UVC készülékkel Filtramax 4,5m3-12,5m3 tavakhoz

30 Professzionális átfolyós rendszerű, többkamrás szűrők beépített UVC készülékkel Giant Biofill XL m3-ig

31

32

33

34

35

36

37 Egykamrás,nyomás alá helyezhető szűrők Nyomás alatti szűrő Bio Pressure, Biopressure 3000 max 3m3 tavakhoz, Biopressure max 7m3 tavakhoz

38 VELDA Clear Control professzionális nyomás alá helyezhető szűrő Clear Control 25 max 25m3 tavakhoz Clear Control 50 - max 50m3 tavakhoz Clear Control 75 max 75m3 tavakhoz

39 Nyomás alatti szűrő FIL Reset Ajánlott max. 15m3 űrtartalmú tavakhoz,a tisztított víz nyomás alatt hagyja el a szűrőt, így kisebb patakok vízesések is működtetésére is alkalmas. Egyszerű karbantartás a szűrő tisztítását megkönnyíti a beépített tekerő kar, melynek forgatásával a szűrőszivacsok közül a szennyeződés a szűrő szétszerelése nélkül eltávolítható. Cikkszám Megnevezés Nyomás alatti szűrők FIL Reset Ajánlott tó méret halak nélkül, max m3 DM FIL-Reset 5000, 11wattos UV készülékkel 6 DM FIL-Reset 10000, 18 wattos UV készülékkel 10 DM FIL-Reset 15000, 24 wattos UV készülékkel 15

40 Fil reset teszt FIL-Reset nyomás alá helyezhető szűrővel, 24 wattos Uvc készülékkel 2011 július 12 Tó mérete: 2 x 4 méter 70 cm mély 5 teknős & 26 aranyhal Nyári hőség

41 2011 július 20 Sötét víz, a halak nagyjából láthatóak, cm mélyre már lelátni, a szűrő még csak 8 napja működik.

42 2011 július 15 Az algák megváltoztatták a színüket, sötétebbé váltak. 2 teknőst eladtak már "csak" 3 teknős és 26 aranyhal maradt a tóban

43 2011 július 22. Ma megtisztítottuk a szűrőt az iszaptól és az elpusztult lerakódott algától. könnyen fordult a fogantyú átállítottuk a szűrőt tisztítási módra, a szűrőt elhagyó víz először majdnem teljesen fekete. Telítettség jelző mutatja mikor a szűrőt ki kell tisztítani.

44 2011 július 26. Sok eső volt a múlt héten, ezért a teszt kicsit több időt vesz igénybe. A halak már jól kivehetőek a tóban. Újra kitisztítottuk a szűrőt.

45 2011 augusztus 2. A teknősök jól érzik magukat le lehet látni a tó fenekéig.

46 2011 augusztus 4 A víz szinte kristálytiszta

47 2011 augusztus 6 Befejeztük a tesztet, kevesebb mint 1 hónap alatt a sáros pocsolyából tiszta vizű tavat kaptunk.

48

49 Cikkszám Átmérő magasság Áteresztő képesség Tó méret Hal mennyiség Haleledel naponta

50 Csörgedeztető rendszerű szűrő

51 Örök probléma: algásodás

52 Zöld alga elleni készülékek W-ig, literig

53 2-3 watt/m3 víz Cikkszám Megnevezés watt javasolt vízáram l/h FE UVC TRON FE UVC TRON FE UVC TRON FE UVC TRON FE UVC TRON FE UVC TRON

54 Fonal-alga mentesítés I-Tronic 05/15/35/ m3-ig használható elhelyezése: a tavon kívül

55 Ozon generátor Az Ozon Redox UVC készülék, speciális 75 wattos UVC-lámpával szerelt mely működése során 600mg/h mennyiségű ózont generál microwatt UVC sugárzás kibocsátása mellett. Alacsony és magas nyomású kialakítás. Max átfolyás 20m3/h

56 Tólevegőztetők-szerepük (100 l/h 3600 l/h) Beltéri és kültéri kivitel (cseppmentes) Feladata: nyáron plusz oxigént juttatnak a tó vízébe, télen pedig megakadályozzák a tó vizének befagyását!

57 Természetes kőzetek algátlanítók/iszaplebontó. (Ubbink, Velda) Zeolit, Substratum, Aqua Vital tótőzeg, Bactifit, Bio Oxidátor Filtercarbon (Aktív szén

58 Tó partvonali sáv mélyzóna- szabadvíz Úszótér, vagy a halak zónája A tó felszíne, ahol a mélység min. 1,5 (2,0) m Szűrőzóna- sekély zóna- tó környéke Tó felszíne ahol a mélység max. 1,0 (0,3) m Terület ahol a növények és a baktériumok élnek Regenerációs zóna- Változó a víz folyás sebessége Szűrésre szolgál

59

A SUNI KFT. ÁLTAL FORGALMAZOTT VELDA TERMÉKEK 2008. ÉVI ÁRLISTÁJA MEGNEVEZÉS

A SUNI KFT. ÁLTAL FORGALMAZOTT VELDA TERMÉKEK 2008. ÉVI ÁRLISTÁJA MEGNEVEZÉS HALETETŐ AUTOMATA / HALELEDEL 124818 Fish feeder Basic db 68791 124817 Fish feeder automata haletető, 3 literes db 11163 VÍZINÖVÉNYEK FEJLŐDÉSÉT SEGÍTŐ ANYAGOK, ESZKÖZÖK 122475 87119216555 12225 8711921634

Részletesebben

MEGNEVEZÉS SPECIÁLIS TÓVÍZÁPOLÁSI ESZKÖZÖK

MEGNEVEZÉS SPECIÁLIS TÓVÍZÁPOLÁSI ESZKÖZÖK SZŰRŐANYAG 142220 VT Filtra-Sub - Lávakő : ideális a durvább szennyeződések kiszűrésére - megfelelő életteret biztosít a mikroorganizmusok számára 5 000 ml 5472 142210 VT Teich aktívszén vödrös, 1000 gr.

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

Vízminőség, vízvédelem. 3. előadás Kémiai-fizikai alapok II.

Vízminőség, vízvédelem. 3. előadás Kémiai-fizikai alapok II. Vízminőség, vízvédelem 3. előadás Kémiai-fizikai alapok II. Kation Kation Természetes vizek Mg K Ca Na HCO 3 Anion SO 4 NO 3 Cl Kisebb koncentrációban: Fe, Mn NH 4, NO 2, PO 4 Maucha 1932. Szivárgó - csepegő

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás. Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Ipari vizek tisztítási lehetőségei rövid összefoglalás Székely Edit BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Kezelés Fizikai, fizikai-kémiai Biológiai Kémiai Szennyezők típusai Módszerek Előnyök

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1111/2006 számú akkreditálási ügyirathoz A MIVÍZ Miskolci Vízmû Kft. Környezet- és vízminõségvédelmi osztály Laboratórium (3527 Miskolc, József Attila u.

Részletesebben

Plazma elektron spray ionizáló rendszer

Plazma elektron spray ionizáló rendszer Plazma elektron spray ionizáló rendszer tartalom Ismertetés 2... Fő funkciók 5... Jellemzők 7... Üzemmódok és alkalmazás 9... Tesztek és tanúsítványok 10... Technikai adatok 12... Csomagolás 13... 1. Ismertetés

Részletesebben

Létesített vizes élőhelyek szerepe a mezőgazdasági eredetű elfolyóvizek kezelésében

Létesített vizes élőhelyek szerepe a mezőgazdasági eredetű elfolyóvizek kezelésében Létesített vizes élőhelyek szerepe a mezőgazdasági eredetű elfolyóvizek kezelésében Kerepeczki Éva és Tóth Flórián NAIK Halászati Kutatóintézet, Szarvas 2017. december 7. A rendszer bemutatása Létesítés:

Részletesebben

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3.

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3. A nitrogén körforgalma A környezetvédelem alapjai 2017. május 3. A biológiai nitrogén körforgalom A nitrogén minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. biogén elem Részt vesz a nukleinsavak, a

Részletesebben

Felszíni vizek. Vízminőség, vízvédelem

Felszíni vizek. Vízminőség, vízvédelem Felszíni vizek Vízminőség, vízvédelem VÍZKÉSZLETEK 1.4 milliárd km 3, a földkéreg felszínének 71 %-át borítja víz 97.4% óceánok, tengerek 2.6 % édesvíz 0.61 % talajvíz 1.98% jég (jégsapkák, gleccserek)

Részletesebben

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N),

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N), Az árlista érvényes 2018. január 4-től Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített vizsgálati csomag

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1379/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b.) akkreditált területe I. Az akkreditált

Részletesebben

A Hosszúréti-patak tórendszerének ökológiai hatása a vízfolyásra nézve illetve a tó jövőbeni alakulása a XI. kerületben

A Hosszúréti-patak tórendszerének ökológiai hatása a vízfolyásra nézve illetve a tó jövőbeni alakulása a XI. kerületben A Hosszúréti-patak tórendszerének ökológiai hatása a vízfolyásra nézve illetve a tó jövőbeni alakulása a XI. kerületben Lapis Barbara Tisztább Termelés Magyarország Központja Budapest Corvinus Egyetem

Részletesebben

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával Készítette:

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1397/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály

Részletesebben

Termékek 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

Termékek 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert WaterGardens bûvöletében Termékek 015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Vulkán Sugarak Harang Kehely SZÖKÔKÚT SZIVATTYÚK PondoVario 750 3500 Szökôkút szivattyú kerti tavakhoz

Részletesebben

Vízkémia Víztípusok és s jellemző alkotórészei Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens Vk_7 1. Felszíni vizek A környezeti hatásoknak leginkább kitett víztípus Oldott sótartalom kisebb a talaj és mélységi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1379/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b) akkreditált területe: I. Az akkreditált területhez tartozó

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1612/2009 számú akkreditált státuszhoz A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamû Kft. Minõségvizsgáló Laboratórium (7400 Kaposvár, Dombóvári út 0325 hrsz.)

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1146/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BARANYA-VÍZ Víziközmű Szolgáltató Zrt Szigetvári Üzemigazgatóság Szigetvári Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1031/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Minőségellenőrző és minőségbiztosítási osztály

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1001/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BARANYA-VÍZ Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság Komlói

Részletesebben

MINERALHOLDING KFT. Termékek 2014 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

MINERALHOLDING KFT. Termékek 2014 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert Waterardens bûvöletében SZIVATTYÚ TÓÁPLÁS VILÁÍTÁS TÓÉPÍTÉS Termékek 014 1106 Bp, Fehér út 10 Tel: 09-770 E-mail: info@mineralholdinghu Vulkán Sugarak arang ehely SZÖÔÚT SZIVATTYÚ

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám A víztisztítás a mechanikai szennyezıdés eltávolításával kezdıdik ezután a még magas szerves és lebegı anyag tartalmú szennyvizek

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Vadása-tó és előtározója

Vadása-tó és előtározója Vadása-tó és előtározója Előzmények A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének horgászati kezelésében lévő Vadása-tó és előtározójának felmérése a medertérkép készítéssel foglalkozó vállalkozásom

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály

Részletesebben

Florapack Kertészet - www.kert-to.hu - Webáruház. Termékek 2014 - 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

Florapack Kertészet - www.kert-to.hu - Webáruház. Termékek 2014 - 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert WaterGardens bûvöletében Termékek 014-015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Sugarak Harang Kehely SZÖKÔKÚT SZIVATTYÚK PondoVario 750 3500 Szökôkút szivattyú kerti tavakhoz

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1111/2014 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MIVÍZ Miskolci Vízmű Korlátolt Felelősségű Társaság Szolgáltatási igazgatóság Laboratórium (3527 Miskolc,

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) A haltermelés vízkémiai és hidrobiológiai alapjai

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) A haltermelés vízkémiai és hidrobiológiai alapjai Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) A haltermelés vízkémiai és hidrobiológiai alapjai Fizikai tulajdonságok Vízhőmérséklet Az édesvízi halak poikilotherm, azaz változó testhőmérsékletű

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmû Zrt. Környezet- és Vízminõségvédelmi Osztály Központi Laboratóriumok

Részletesebben

A SUNI KFT ÁLTAL FORGALMAZOTT UBBINK TERMÉKEK 2008 ÉVI ÁRLISTÁJA BRUTTÓ GEOTEXTÍLIA. Geotextília 200 gr/m2 2 m/2,5m x 100 m 240

A SUNI KFT ÁLTAL FORGALMAZOTT UBBINK TERMÉKEK 2008 ÉVI ÁRLISTÁJA BRUTTÓ GEOTEXTÍLIA. Geotextília 200 gr/m2 2 m/2,5m x 100 m 240 TIPPTEX 472 GEOTEXTÍLIA Geotextília 2 gr/m2 2 m/2,5m x 1 m 24 12 oldal RAGASZTÓK PVC TÓFÓLIÁHOZ 212535 87114659535 Javítókészlet tófóliához 232 161912 8711465619127 Ragasztó PVC fóliához 125 ml/ 5 fm 249

Részletesebben

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban A fordított ozmózis technológiával működő VÍZTISZTÍTÓK, a mosogatópultba könnyen beépíthetőek, használatuk kényelmes, mert a normál ivóvízhálózatra

Részletesebben

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK A HIDROFILT Analitikai Laboratórium a mintavételt, helyszíni- és laboratórium vizsgálatokat szabványok és validált egyedi módszer szerint végzi. mintavétele laboratóriumi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1104/2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz A BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém, Pápai út 41.) akkreditált területe

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1780/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hidrofilt Kft. Hidrofilt Analitikai Laboratórium (8800 Nagykanizsa, Magyar utca 191.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1228/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezőföldvíz Kft. Vízminőség-ellenőrző Laboratórium (Kémiai Részleg: 7030 Paks, Szennyvíztisztítótelep

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület

Részletesebben

Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában

Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában Készítette: Pálur Szabina Gruiz Katalin Környezeti mikrobiológia és biotechnológia c. tárgyához A Hulladékgazdálkodás helyzete Magyarországon

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2013 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület 0940/7 hrsz.) akkreditált

Részletesebben

2018. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

2018. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Vízszintmérés # Hőmérséklet (helyszíni) MSZ 448-2:1967 1. Fajl. el. Vezetőképesség 20 o C (helyszíni) MSZ

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1209/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: K + K Környezetgazdálkodási és Közműtervező Kft. Víztechnológiai Laboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1375/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Somogy megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1612/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Korlátolt Felelősségű Társaság (KAVÍZ Kft.)

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása 1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása A természetes vizek mindig tartalmaznak oldott széndioxidot, CO 2 -t. A CO 2 a vizekbe elsősor-ban a levegő CO 2 -tartalmának beoldódásával

Részletesebben

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból *

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból * Az árajánlat érvényes: 2014. október 9től visszavonásig Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített

Részletesebben

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Szennyvíz keletkezése, fajtái és összetétele Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem RKK KMI 2010. SZENNYVÍZ Az emberi tevékenység hatására kémiailag,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1312/2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni Vizsgálólaboratórium (8230

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1228/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezőföldivíz Kft. Vízminőség-ellenőrző Laboratórium (7030 Paks, Szennyvíztisztítótelep 30024

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1104/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém,

Részletesebben

2017. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

2017. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Vízszintmérés # Hőmérséklet (helyszíni) MSZ 448-2:1967 1. Fajl. el. Vezetőképesség (helyszíni) MSZ EN 27888:1998

Részletesebben

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Fő problémák: Nagy mennyiségű fölösiszap keletkezik a szennyvíztisztító telepeken. Nem hatékony a nitrifikáció

Részletesebben

Termékek 2016 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

Termékek 2016 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert WaterGardens bûvöletében Termékek 2016 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS szivattyúk Vulkán Sugarak Harang Kehely SZÖKÔKÚT SZIVATTYÚK PondoVario 750 3500 Szökôkút szivattyú

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1394/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Délzalai Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Laboratórium (8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1615/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Közhasznú Kft. SoilChem Agrár és

Részletesebben

7. Kémia egyenletek rendezése, sztöchiometria

7. Kémia egyenletek rendezése, sztöchiometria 7. Kémia egyenletek rendezése, sztöchiometria A kémiai egyenletírás szabályai (ajánlott irodalom: Villányi Attila: Ötösöm lesz kémiából, Példatár) 1.tömegmegmaradás, elemek átalakíthatatlansága az egyenlet

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1323/2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Fejér megyei Vizsgálólaboratórium (Kincsesbányai

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1111/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: MIVÍZ Kft. Szolgáltatási és Üzemeltetési Igazgatóság Üzemeltetési Osztály Laboratórium

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály Vízvédelmi Laboratórium 1 (8360 Keszthely,

Részletesebben

Kémiai egyensúlyok [CH 3 COOC 2 H 5 ].[H 2 O] [CH3 COOH].[C 2 H 5 OH] K = k1/ k2 = K: egyensúlyi állandó. Tömeghatás törvénye

Kémiai egyensúlyok [CH 3 COOC 2 H 5 ].[H 2 O] [CH3 COOH].[C 2 H 5 OH] K = k1/ k2 = K: egyensúlyi állandó. Tömeghatás törvénye Kémiai egyensúlyok CH 3 COOH + C 2 H 5 OH CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH 3 COOC 2 H 5 ]. [H 2 O] Egyensúlyban: v 1 = v 2 azaz k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] = k

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1739/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. 1225 Budapest, Nagytétényi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1397/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály

Részletesebben

fil bioactive Druckfilter fil bioactive pressure filter Filtre à pression fil bioactive Set/Kit 6000 Set/Kit /03INT

fil bioactive Druckfilter fil bioactive pressure filter Filtre à pression fil bioactive Set/Kit 6000 Set/Kit /03INT D fil bioactive Druckfilter US fil bioactive pressure filter F Filtre à pression fil bioactive Set/Kit 6000 Set/Kit 12000 40/03INT 301645 1 1.1.3 1.1 1.1.4 1.1.1 1.1.2 1.1.5 1.2 1.1.6 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH-1-1323/2015 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Fejér megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT11397/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A Nyugatdunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság KisBalaton Üzemmérnökség Laboratórium (8360 Keszthely,

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1428/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A ÁNTSZ Laboratórium Kft. Komárom-Esztergom Megyei Kémiai Laboratóriuma (2800 Tatabánya, Erdész u. 5-)akkreditált

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1323/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Dunántúli Regionális Vízmû Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Fejér megyei Vizsgálólaboratórium (8044 Kincsesbánya

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1312/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni

Részletesebben

ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS

ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS A) változat 1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal! ANYAGOK (összetétel szerint) egyszerű anyagok összetett anyagok......... oldat pl.... pl.... pl. levegő

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1429/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály Központi Laboratóriumok (2600 Vác, Kodály

Részletesebben

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Lehetséges alapanyagok Mezőgazdasági melléktermékek Állattenyésztési

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS. Vízminõség ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA

VÍZGAZDÁLKODÁS. Vízminõség ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE VÍZGAZDÁLKODÁS A vízek fizikai, organoleptikus, kémiai, biológiai, bakteriológiai jellemzése. Vízminõség A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA 1. Organoleptikus (érzékszervi tulajdonságok);.

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT(1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT(1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT(1) a NAH-1-1615/2014 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Közhasznú Kft. SoilChem Agrár és Környezetanalitikai Laboratórium

Részletesebben

Szombathelyi Csónakázó- és Horgásztó

Szombathelyi Csónakázó- és Horgásztó Szombthelyi Csónkázó- és Horgásztó Előzmények A Sporthorgász Egyesületek Vs Megyei Szövetségének horgászti kezelésében lévő Gersekráti Sárvíz-tó után z idei évben elkészült Szombthelyi Csónkázóés horgásztó

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1701/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: EUROFINS ÖkoLabor Laboratóriumi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Laboratórium

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

A természetes vizek összetétele

A természetes vizek összetétele A természetes vizek összetétele A természetes édesvizek közül nem mindegyiket lehet közvetlenül mindenre felhasználni. Általában nem gondolkodunk azon, hogy miért nem habzik úgy a szappan egy karszthegységbeli

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Termékek 2014 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

Termékek 2014 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert WaterGardens bûvöletében Termékek 014 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Vulkán Sugarak Harang Kehely SZÖKÔKÚT SZIVATTYÚK PondoVario 750 3500 Szökôkút szivattyú kerti tavakhoz

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1636/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DINAX Vízkezelési és Szervezetfejlesztési Kft. Vízvizsgáló laboratórium (2160

Részletesebben

Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi

Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi VÍZSZENNYEZÉS Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi használatra és a benne zajló természetes

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1217/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Vízkutató VÍZKÉMIA KFT. Vizsgálólaboratóriuma 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1768/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Baranya Megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben