Modellek és változásaik a fizikában V. A XX. Század fizikája Albert Einstein

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Modellek és változásaik a fizikában V. A XX. Század fizikája Albert Einstein"

Átírás

1 Modellek és változásaik a fizikában V. A XX. Század fizikája Albert Einstein

2 Albert Einstein ( ) "A kérdés, ami néha elbizonytalanít: én vagyok őrült, vagy mindenki más?" "Csak két dolog végtelen. A világegyetem és az emberi butaság.... a világegyetemben nem vagyok olyan biztos." Mióta a matematikusok megtámadták a relativitás-elméletet, azóta én magam sem értem. Nézzék, a távíró nem más, mint egy nagyon-nagyon hosszú macska. Meghúzzák a farkát New Yorkban és a feje Los Angelesben nyivákol. Értik ezt? Namármost, a rádió pontosan ugyanígy működik: itt beküldik a jelet, ott pedig megkapják. Az egyetlen különbség, hogy itt nincsen macska.

3 Albert Einstein idézetek Ha a relativitás-elméletemről kiderül, hogy helyes, Németország azt fogja állítani, hogy német vagyok, Franciaország pedig azt, hogy világpolgár. Ha az elméletem nem helyes, a franciák kijelentik majd, hogy német vagyok, a németek pedig azt, hogy zsidó. Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi. Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat. Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre. Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, EZ a relativitás. Azt nem tudom, hogy a Harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel.

4 Galilei-féle relativitás Milyen a labda mozgásának pályája? Utazó: függőleges Földi megfigyelő: parabola A mozgás pályája tehát nem abszolút. Különböző koordinátarendszerekben különböző lehet. (Meg kell adni, hogy mihez viszonyítjuk)

5 Inerciarendszerek Ha az előbbi gépen a labdára ható erők eredője nulla (a repülőgépen a padlón áll), akkor a repülőn lévő megfigyelő azt mondja a labdára, hogy nyugalomban van A földi megfigyelő szerint viszont egyenes vonalú egyenletes mozgást végez Nem sérül Newton I. törvénye. A mozgás ugyanazokkal az egyenletekkel írható le. Azokat a koordinátarendszereket, amelyekben igaz a tehetetlenség törvénye inerciarendszereknek nevezzük. Ha egy rendszer inerciarendszer, akkor minden hozzá képest egyenes vonalú, állandó sebességű rendszer is az. A klasszikus fizika csak ilyen rendszerekben érvényes.

6 A sebességek összetevésének tétele Egy a pályához képest v sebességgel mozgó vonatban egy ember megy a haladási irányban w sebességgel a kocsihoz képest. A földi megfigyelő szerint a férfi sebessége: v+w

7 A sebességek összetevésének tétele A fény a zseblámpából c sebességgel indul el. A vonaton lévő megfigyelő ennyinek is látja. És a földi megfigyelő? Az előbbiek szerint c+v. Ez igaz?

8 Egy kudarcba fulladt kísérlet Michelson - Morley kísérlete Egy német származású, Lengyelországban született amerikai fizikus, Albert Abraham Michelson 1887-ben kifejlesztett egy interferometer nevű eszközt, majd egy Edward Williams Morley nevű amerikai kémikussal együtt érdekes kísérletre használta fel. A két kutató meg akarta mérni a Föld mozgási sebességét az éterhez viszonyítva. Két ellenkező irányba kibocsátott fénysugár sebességét vizsgálták. Abban az esetben, ha a Föld az éterhez képest mozgott volna, akkor a két fénysugár éterhez mért sebességének el kellett volna térnie egymástól, ahogyan egy csónak is gyorsabban mozog az árnak lefelé, mint felfelé a folyón. Hiába voltak Michelson és Morley műszerei nagyon pontosak, semmiféle eltérést nem tudtak kimutatni a két fénysugár sebessége között ben Michelson kutatásaiért fizikai Nobel-díjat kapott, az amerikai fizikusok között elsőként, annak ellenére, hogy eleinte sokan azt gondolták, kísérlete kudarcot vallott. Valójában azonban Michelson eredményeinek figyelemreméltó következményei voltak a későbbiekben, igaz, nem olyan módon, ahogyan azt ő várta volna.

9 Akkor most mi van? Férfi sebessége=v+w (Ahogy Galilei mondta) A fénysebesség állandó, a fényforrás sebességétől függetlenül (Ahogy Michelson mondta) Fény sebessége=c+v, vagy? Fény sebessége=c Kinek van igaza? Galilinek, vagy Michelsonnak? Mindkettőnek (Ahogy Einstein mondta)

10 Az egyidejűség fogalma A Két esemény mikor egyidejű? Einstein példája: töltés A és B pontján becsap a villám. Mikor mondhatom, hogy a két villámcsapás egyszerre történt? B Hová álljak?

11 Az egyidejűség fogalma Itt jó lesz? A B Azonos távolságban vagyok, egyszerre látom, tehát egyszerre történt.

12 Az egyidejűség fogalma Itt jó lesz? A B És ha az előbbi két villámot egy vonatból nézem? (A becsapódás pillanatában ugyanott vagyok, mint az előbb. Most is egyidejűnek látom?

13 Az egyidejűség fogalma Itt jó lesz? A B Ezek szerint az egyidejűség is relatív. Függ a vonatkoztatási rendszertől (Koordinátarendszertől)

14 Az idő relatív Űrhajós: t0 = 2D / c Földi megfigyelő: t0 = 2s / c De s>d

15 Valami csúnya a matekosoknak Pythagoras: s 2 = L 2 + D 2 (1) t = time interval observed by earth observer s = c t (2) t 0 = time interval observed by astronaut D = c t 0 (3) Distance traveled by spacecraft: L = v t (4) Substituting into (1): c 2 ( t) 2 = v 2 ( t) 2 + c 2 ( t 0 ) 2 (5) Solve this for ( t) 2 : t = t 0 / (1 - v 2 /c 2 ) 1/2 Egy a lényeg! Az idő lassabban telik a nagy sebességgel haladó űrhajón!

16 Ne vénülj meg! Einstein bebizonyította, hogy egy koordinátarendszer sajátidejének telési üteme a koordinátarendszer sebességétől függ. Ha sikerülne olyan szuperszonikus űrrepülőgépet létrehoznunk, amely a fénysebességet megközelítő sebességgel repül, akkor egy ilyen űrrepülőgép fedélzetén eltöltött négy év alatt a Földön 27 év telik el. Az űrrepülőgépen utazó asztronauta csak 6 évet öregszik, amíg a Föld 200 évet. 8 év fedélzeten eltöltött időnek 1500 év "földi" idő felel meg. Az űrhajón csak 12 év telik el, miközben bolygónkon Mire az űrhajós 15 évvel lesz idősebb, a Földön 2 millió év múlt el! Ez az idődiletáció jelensége, a speciális relativitáselmélet egyik figyelemreméltó következménye. Ezt a furcsaságot használja ki az ún. ikerparadoxon is. Egy ikerpár egyike néhány év után hazatér egy űrutazásból. Míg ő maradt ugyanolyan fiatal, testvére addigra már idős aggastyán.

17 A távolságok rövidülnek? Mindkét megfigyelő azonos relatív sebességet észlel: v = v L0 / t = L / t0 L = L0 ( t0 / t) t = t0(1- v2/c2)1/2 Substituting: L = L0 (1- v2 /c2)1/2

18 A távolságok megrövidülnek Abban az esetben tehát, ha egy szuperszonikus űrhajó közel a fénysebességgel haladna el mellettünk, akkor mi, a Földhöz képest nyugalomban lévő megfigyelők, ezt az űrhajót sokkal rövidebbnek látnánk, mint amilyennek a fellövése előtt mértük. Tegyük fel, hogy egy űrhajó nyugalomban 70 méter hosszú. Ha felgyorsul a fénysebesség 99 %-ára (azaz béta=0.99), akkor heted akkora hosszúságúra, 10 méteresre megy össze!

19 A tömeg növekszik Immáron levezetés nélkül: A test tömege is nő a sebesség növekedtével.

20 Tömeg-energia Tömegmegmaradás tétele+ energia megmaradás tétele -> E=mc 2

21 A Nap, a csillagok és az atombomba Ha az energia átalakulhat tömeggé, vonta le a következtetést Einstein, akkor ez fordítva is lehetséges. Tömegből is lehet energia. Így működik az atombomba, vagy az atomreaktor, ahol az atommaghasadás után keletkezett részecskék tömege kevesebb, mint a kiinduló anyag tömege. Az elveszett tömeg energiává alakul, s ez a láncreakciók során felszabadul. A Napban is hasonló események zajlanak le. Csillagunk minden másodpercben 564 millió tonna hidrogént éget el a fúziós folyamatok során, és így 560 millió tonna hélium keletkezik. Az elveszett 4 millió tonna energiává alakul. Ugyanígy termeli az energiát minden csillag. Mivel az E=mc 2 képletben a jobb oldalon a c2 értéke rendkívül nagy, ezért igen parányi tömeg is óriási mennyiségű energiát rejt magában. Kell-e meggyőzőbb (és szomorúbb) bizonyíték a speciális relativitás mellett, mint amilyen a Hiroshimát és Nagasakit elpusztító bomba volt?

22 1945 Mától fogva mind gazemberek vagyunk. (Albert Einsetin 1945)

23 Vége Ahogy Leopold Infeld, Einsteinről szóló egyik könyvében írja: "Sokan azt hiszik, a relativitáselmélet arra tanít bennünket, hogy a világ, amelyben élünk, a csodák világa: s hogy ezt Einstein, a matematikus fedezte fel, aki rájött, hogy van egy negyedik dimenzió, hogy a tárgyak megrövidülnek, vagy meghosszabbodnak, hogy a mi világunk a léggömbhöz hasonlítva összehúzódik vagy kitágul - egyszóval minden viszonylagos és titokzatos. És nem a vonatunk áll meg Princetonnál, hanem Princeton áll meg a vonatnál. S ebből a fantasztikus, relatív világból, amelyet Einstein teremtett, egyszerre csak, váratlanul megjelent az atombomba. Remélhetően azonban Einstein egyenleteit 1945-ben használták fel utoljára rossz célokra. Azóta a speciális relativitáselmélet tovább fejlődött, a modern fizika egyik legalapvetőbb elméletévé vált, kitűnő eszköz lett, hogy világunkat minél pontosabban megismerhessük.

A speciális relativitáselmélet alapjai

A speciális relativitáselmélet alapjai A speciális relativitáselmélet alapjai A XIX-XX. századforduló táján, amikor a mechanika és az elektromágnességtan alapvető törvényeit már jól ismerték, a fizikát sokan befejezett tudománynak gondolták.

Részletesebben

Stephen Hawking. Az idő rövid története

Stephen Hawking. Az idő rövid története Stephen Hawking Az idő rövid története KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS 1982-ben, a Harvard egyetemen tartott Loeb előadás-sorozatom alkalmából szántam rá magam, hogy megpróbáljak népszerű könyvet írni a térről és

Részletesebben

A SPECIÁLIS ÉS ÁLTALÁNOS RELATIVITÁS

A SPECIÁLIS ÉS ÁLTALÁNOS RELATIVITÁS ALBERT EINSTEIN A SPECIÁLIS ÉS ÁLTALÁNOS RELATIVITÁS IV. KIADÁS GONDOLAT BUDAPEST 1973 A mű eredeti címe: ÜBER DIE SPEZIELLE UND DIE ALLGEMEINE RELATIVITATSTHEORIE (Druck und Verlag von Friedrich Vieweg

Részletesebben

A SPECIÁLIS RELATIVITÁSELMÉLET

A SPECIÁLIS RELATIVITÁSELMÉLET A SPECIÁLIS RELATIVITÁSELMÉLET Szerző: Szabó Gábor egyetemi tanár (SZTE Optikai és Kantumelektronikai Tanszék) 1. Beezetés A speiális relatiitáselmélet megszületése magán iselte a fizika nagy forradalmainak

Részletesebben

ténylegesen fizikai tartalma? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához értelemben vett vákuum fontos szerepet játszott a görög atomisták

ténylegesen fizikai tartalma? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához értelemben vett vákuum fontos szerepet játszott a görög atomisták 9. A tér sebessége 255 banásmodell szerint túl sok volt belőlük. Az elméletileg számolt monopólus-sűrűség akkora, hogy az mindössze harmincezer évvel az ősrobbanás után leállította volna a kozmikus tágulást.

Részletesebben

AZ EGYSÉG TÖRVÉNYE Első könyv

AZ EGYSÉG TÖRVÉNYE Első könyv Ré az Egység Törvényének szerény hírnöke AZ EGYSÉG TÖRVÉNYE Első könyv Don Elkins Carla Rueckert James Allen McCarty Fordította Gyergyói László L/L Research A fordítás az alábbi elektronikus kiadások alapján

Részletesebben

Ré az Egység Törvényének szerény hírnöke AZ EGYSÉG TÖRVÉNYE. Első könyv. L/L Research

Ré az Egység Törvényének szerény hírnöke AZ EGYSÉG TÖRVÉNYE. Első könyv. L/L Research Ré az Egység Törvényének szerény hírnöke AZ EGYSÉG TÖRVÉNYE Első könyv L/L Research A fordítás az alábbi elektronikus kiadások alapján készült: The Law Of One Book I The Ra Material by Ra, An Humble Messenger

Részletesebben

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal ELŐSZÓ Nagy titok az, hogy bár az emberi szív vágyódik, az után az Igazság után, amiben tisztán megtalálja a szabadságot és az örömet, mégis az emberek első reakciója erre az Igazságra gyűlölet és félelem."

Részletesebben

FIZIKA 9. Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter. Műszaki Kiadó, Budapest

FIZIKA 9. Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter. Műszaki Kiadó, Budapest Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter FIZIKA 9. Négyévfolyamos gimnázium alap A, hatévfolyamos gimnázium alap A, nyolcévfolyamos gimnázium alap A, szakközépiskola

Részletesebben

Antalffy Tibor. Mi volt előbb Isten vagy ősrobbanás?

Antalffy Tibor. Mi volt előbb Isten vagy ősrobbanás? 2 Antalffy Tibor Mi volt előbb Isten vagy ősrobbanás? 2006 3 TARTALOM 1. Bevezető 2. Az Ember kezdi megismerni a valós világot 3. Isten (természettudományosan) 4. Isten (filozofikusan) 5. Istenről (még

Részletesebben

Anyag, energia, erők

Anyag, energia, erők Tartalom Mi az anyag, az energia, mik az erők és a kölcsönhatások? Ezek legfontosabb tulajdonságai. Megjegyzés Ez egy elég rövid és érthető téma. Azt magyarázza el, hogy miből van az anyagi világ és mi

Részletesebben

Michio Kaku. Párhuzamos. VildQOh

Michio Kaku. Párhuzamos. VildQOh Michio Kaku Párhuzamos VildQOh Tartalom Köszönetnyilvánítás 9 Előszó 13 Első rész: Az Univerzum 17 Első fejezet: Az Univerzum csecsemőkori képe 19 Második fejezet: A paradoxonok univerzuma 37 Harmadik

Részletesebben

A NAGY TERV STEPHEN HAWKING ÉS LEONARD MLODINOW

A NAGY TERV STEPHEN HAWKING ÉS LEONARD MLODINOW A NAGY TERV A NAGY TERV STEPHEN HAWKING ÉS LEONARD MLODINOW AKKORD KIADÓ Budapest, 2011 Az eredeti mű címe: Stephen Hawking Leonard Mlodinow The Grand Design Bantam Books, New York, 2010 Fordította: Both

Részletesebben

Magfizika. (Vázlat) 2. Az atommag jellemzői Az atommagok rendszáma Az atommagok tömegszáma Izotópok és szétválasztásuk Az atommagok mérete

Magfizika. (Vázlat) 2. Az atommag jellemzői Az atommagok rendszáma Az atommagok tömegszáma Izotópok és szétválasztásuk Az atommagok mérete Magfizika (Vázlat) 1. Az atommaggal kapcsolatos ismeretek kialakulásának történeti áttekintése a) A természetes radioaktivitás felfedezése b) Mesterséges atommag-átalakítás Proton felfedezése Neutron felfedezése

Részletesebben

A mozgás viszonylagos. Mi mozog? Mihez képest? SZÁMOLJUK KI!

A mozgás viszonylagos. Mi mozog? Mihez képest? SZÁMOLJUK KI! A A közlekedés kinematikai problémái 4. Mozgó járművek Gyalogosan nemigen jutunk meszszire, lóháton pedig manapság kevesen közlekednek. Ezért a helyváltoztatásunkhoz gyakran járművekre van szükségünk.

Részletesebben

Nukleáris fizika II. rész

Nukleáris fizika II. rész Fizikai Intézet Dr. Paripás Béla Nukleáris fizika II. rész Miskolc, 015 Tartalomjegyzék 1. Ionizáló sugárzások külső és belső természetes forrásai... 3. Az anyag hullámtermészete... 7 3. A határozatlansági

Részletesebben

Kölcsönhatások az emberi tudat és a kvantumfizikai jelenségek között

Kölcsönhatások az emberi tudat és a kvantumfizikai jelenségek között Dr. Héjjas István: Kölcsönhatások az emberi tudat és a kvantumfizikai jelenségek között A 0. század elején jelentős fordulat következett be a fizikában. Albert Einstein megalkotta a relativitáselmélet

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Debreceni Egyetem, TTK, Fizikai Intézet, 2003/2004. tanév I. félév Előadta és lejegyezte Végh László I. Bevezetés A fenntartható fejlődés eszméje, az ahhoz köthető fogalmak csak az

Részletesebben

ATOMFIZIKA (vázlat) 1) Bevezetés. 2) Az atomfogalom kialakulásának történeti áttekintése

ATOMFIZIKA (vázlat) 1) Bevezetés. 2) Az atomfogalom kialakulásának történeti áttekintése ATOMFIZIKA (vázlat) 1) Bevezetés ) Az atomfogalom kialakulásának történeti áttekintése 3) Az elektron felfedezése a) Elektrolízis b) Millikan-kísérlet c) Hidegemisszió d) Richardson-hatás e) Izzóelektromos

Részletesebben

TÉNYLEG EINSTEIN FEDEZTE FEL, HOGY E = mc 2?

TÉNYLEG EINSTEIN FEDEZTE FEL, HOGY E = mc 2? TÉNYLEG EINSTEIN FEDEZTE FEL, HOGY E = mc 2? Ki a szerzôje a híres egyenletnek? Nem is olyan egyszerû a kérdés, mint gondolnánk. Maxwell tôl von Laueig egész sor 20. századbeli fizikusról tételezték fel,

Részletesebben

A VAK ÓRÁSMESTER. Előszó. Szüleimnek RICHARD DAWKINS

A VAK ÓRÁSMESTER. Előszó. Szüleimnek RICHARD DAWKINS Szüleimnek RICHARD DAWKINS A VAK ÓRÁSMESTER Gondolatok a darwini evolúcióelméletről Akadémiai kiadó - Mezőgazdasági kiadó A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Richard Dawkins: The blind watchmaker.

Részletesebben

NAGY KÉRDÉSEK FRED ALAN WOLF NAGY KÉRDÉSEK

NAGY KÉRDÉSEK FRED ALAN WOLF NAGY KÉRDÉSEK NAGY KÉRDÉSEK Maga az, hogy felteszed ezeket a mélyebb kérdéseket magadnak, új utakat nyit meg evilági létezésed felé. Behoz egy szippantásnyi friss levegõt. Örömtelibbé teszi az életet. Az élet igazi

Részletesebben

A test tömegének és sebességének szorzatát nevezzük impulzusnak, lendületnek, mozgásmennyiségnek.

A test tömegének és sebességének szorzatát nevezzük impulzusnak, lendületnek, mozgásmennyiségnek. Mozgások dinamikai leírása A dinamika azzal foglalkozik, hogy mi a testek mozgásának oka, mitől mozognak úgy, ahogy mozognak? Ennek a kérdésnek a megválaszolása Isaac NEWTON (1642 1727) nevéhez fűződik.

Részletesebben

Psziché és a kvantumleves

Psziché és a kvantumleves Psziché és a kvantumleves Szakdolgozat Írta: dr. Fenesi Gabriella Zsófia Paramed Holisztikus Parapszichológiai és Természetgyógyászati Oktatási és Gyógyító Központ 2006. május Tartalom Bevezető - kezdőpont...3

Részletesebben

A részecskefizika anyagelmélete: a Standard modell

A részecskefizika anyagelmélete: a Standard modell A részecskefizika anyagelmélete: a Standard modell Horváth Dezső MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet, Budapest 1. Bevezetés A CERN nagy hadronütköztető (LHC) gyorsítóját 2008-ban indítják,

Részletesebben

SZE, Fizika és Kémia Tsz. v 1.0

SZE, Fizika és Kémia Tsz. v 1.0 Fizikatörténet A fénysebesség mérésének története Horváth András SZE, Fizika és Kémia Tsz. v 1.0 Kezdeti próbálkozások Galilei, Descartes: Egyszerű kísérletek lámpákkal adott fényjelzésekkel. Eredmény:

Részletesebben

Kinematikai feladatok grafikus értelmezése és megoldása

Kinematikai feladatok grafikus értelmezése és megoldása Juhász András, Szegeczky Tibor Kinematikai feladatok grafikus értelmezése és megoldása Módszertani segédanyag a 9. évfolyam fizika kerettantervi anyagához Öveges József Tanáregylet Katolikus Pedagógiai

Részletesebben

UNIVERSUM UNIVERSITAS KÖNYVEK

UNIVERSUM UNIVERSITAS KÖNYVEK UNIVERSUM UNIVERSITAS KÖNYVEK Én vagyok Te, És Te vagy Én. G. R. Wave & T. Z. Marshal AZ ENERGIA TITKA PORTA SACRA Filozófiai beszélgetések a megnyilvánult jelenségek hullámvilágáról Munkánk nem a már

Részletesebben

mi is ez, össze kell hasonlítania mindazzal, ami felette van, és mindazzal, ami alatta van, hogy pontos határait megismerhesse.

mi is ez, össze kell hasonlítania mindazzal, ami felette van, és mindazzal, ami alatta van, hogy pontos határait megismerhesse. Előszó,,Ha az ember magára tekint, először a testét látja, azaz bizonyos anyagmennyiséget, amelyet a magáénak mondhat. De hogy megérthesse, hogy mi is ez, össze kell hasonlítania mindazzal, ami felette

Részletesebben