Cégtörténet, filozófia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Cégtörténet, filozófia"

Átírás

1 MŰSZER KATALÓGUS

2 Cégtörténet, filozófia Az Agro Legato Kft ban alakult, budapesti székhelyű, dinamikusan fejlődő, magyar tulajdonú vállalkozás. Magyarországon elsők között kezdtük meg a tejipar (tejtermelés, állategészségügy, szaporodásbiológia, valamint tejfeldolgozás) integrált kiszolgálását magas minőségű termékekkel. Cégünk ma a világ vezető vállalatainak megoldásait kínálja, emellett számos cég hivatalos közép-európai képviselete, technikai támogató központja is. Szinte minden közép-európai országgal rendszeres kereskedelmi kapcsolatot tartunk fenn, helyi képviselőkön, viszonteladókon keresztül. Jelentős előrelépés volt az Agro Legato Kft. életében a év, mivel ebben az évben nyitottuk meg első önálló külföldi irodánkat Romániában, Brassóban. Az eltelt időszak már igazolta a döntés helyességét, mivel egy emelkedő, növekedő piacon még közelebb kerültünk partnereinkhez. Rövid időn belül az Agro Legato Romania SRL a román tejipar egyik vezető szállítójává vált ben pedig önálló irodával nyitottunk Szófiában a bulgáriai igények kielégítésére, amely a trendet követve az Agro Legato Bulgaria EOOD nevet kapta. Elsődleges terveink között szerepel az élelmiszeripar további ágazatainak (pl. húsipar, konzervipar, stb.) fokozatosan bővülő kiszolgálása. Felismervén az Európai Unióhoz való csatlakozásban rejlő növekvő igényeket és lehetőségeket, fokozatosan bővítjük az élelmiszerbiztonsággal, élelmiszerhigiéniával foglalkozó kínálatunkat. Folyamatosan keressük a világ vezető laboratóriumi berendezéseket, gyorsteszteket gyártó cégeivel a kapcsolatot és ezen ismereteket, eszközöket, teszteket igyekszünk gyorsan és hatékonyan a felhasználókhoz eljuttatni. Az élelmiszerelőállítás és élelmiszerbiztonság új kihívásainak megfelelően mi is folyamatosan változunk, de néhány dolog állandó: a szolgáltatások tartósan magas színvonala, a bizalomra épülő, ügyfél-centrikus szemléletmód és a korrekt partnerkapcsolatok. Ezek az értékek minden anyagi megfontolást háttérbe szorítva első helyet kaptak a cég arculatának kialakításakor. Fennállásunk alatt lelkiismeretes munkánkkal igazoltuk, hogy nemcsak a termékek forgalmazásában, hanem a folyamatos műszaki támogatásban is az ügyfelek első számú magyarországi partnerei vagyunk. Több száz visszatérő ügyfél igazolja partnereink bizalmát és reméljük elégedettségét. Referenciáink között a nagyobb belföldi és külföldi cégek túlnyomó többségben vannak, bár egyszemélyes vállalkozások és kisvállalkozások is megtalálhatók. Fontosnak tartjuk a személyes kapcsolattartást és ezért, valamint a termékek jobb megismerése céljából oktatási bemutatókat, tanfolyamokat, konferenciákat szervezünk. A már hagyományos kiállításokon kívül saját rendezésű szakmai napok keretében mutatjuk be cégünk aktuális újdonságait. Ezek a rendezvények jelentős szakmai igényt elégítenek ki.

3 Szilárd partnerek, rugalmas megoldások! Alapelveink Minőségi termékekkel és a hozzájuk tartozó színvonalas szolgáltatásokkal, értékteremtő hozzáállással elégedett ügyféltábort alakítottunk ki. Szeretnénk, ha ennek közös előnyeit minél többen ismernék meg. A forgalmazott piacvezető termékekből és tapasztalatainkból építkezve összetett megoldásokat ajánlunk, szállítunk. Mottó: Szilárd partnerek, rugalmas megoldások! Szolgáltatásaink Állattenyésztés (szarvasmarha, juh, kecske, sertés) gépesítése, farm berendezések Állattenyésztési teljesítményvizsgálat (állatmérlegek, tejmérők, stb.) Fejéstechnika, hűtéstechnika komplett és részegységek szállítása Állategészségügy, tőgyegészségügy Szaporodásbiológiai és embrió átültetéshez szükséges eszközök, hormonok Laboratóriumi műszerek, berendezések és tesztek Élelmiszerbiztonság, élelmiszerhigiénia, minőségbiztosítás Szaktanácsadás, konzultáció, tanulmánytervek készítése Műszer és fejőgép szerviz Biztos szakmai háttér Szolgáltatásaink eredményességét tapasztalt, jól képzett munkatársakból álló gárdánk és folyamatos belső fejlesztések alapozzák meg. Az ügyfélkapcsolatok jobb és hatékonyabb menedzselését, valamint a problémák kezelését belső és külső továbbképzési rendszer is segíti. A gyorsabb problémamegoldás érdekében partnereink már jó ideje ben is elérnek bennünket. Honlapunk is sok látogatót vonz. Oldalainkon friss híreket, leírásokat, újdonságokat és megoldásjavaslatokat találnak a látogatók és érdeklődők. Büszkék vagyunk arra, hogy 2008-ban cégünk ISO 9001:2000 minősítést szerzett. A velünk való munkakapcsolatot az együttműködés és a partnereink szempontjainak figyelembe vétele jellemzi. Számunkra elengedhetetlen feltétel a partnereink elégedettsége, és az erre alapuló hoszszú távú, bizalomra épülő személyes kapcsolat, így nálunk a partner kiszolgálása sohasem ér véget. Ennek szellemében működtetjük az Agro Legato Kft.-t, ezért építettük ki teljes körű minőségbiztosítási rendszerünket az ISO 9001:2000 szabvány követelményeinek megfelelően, beleértve szervizszolgáltatásainkat is. Ezen gondolatokkal ajánlanám tisztelt figyelmébe katalógusunkat, amely a teljesség igénye nélkül mutatja be azokat a termékeket, amelyekkel bízunk benne, hogy Önt is segíthetjük céljai elérésében és megvalósításában. Tisztelettel: ISO 9001:2000 Dudás János ügyvezető igazgató Budapest (H), Brassó (RO), Szófia (BG)

4 Tej és bor gyűjtése, mintavétele, ACRAM Segíthetünk Önnek a felmerült problémák megoldásában? Ajánlatunk a tej és bor minőségét megőrző, begyűjtése, mennyiségmérése, mintavétele, szállítása, valamint bemenő rendszerek és tartályok biztosítása. Az Agro Legato Kft. az Ön igényére szabva kínálja az alábbi termékeket. Tartályok, felépítmények a folyékony élelmiszerek szállítására A minden igényt kielégítő tartályok elliptikus atmoszférikus, vagy kör keresztmetszetű vákuum, hőszigetelt, vagy szigetelés nélküli, magas minőséggel készített rozsdamentes acélból, litertől literig, igény szerinti rekesz számmal, CIP tisztító rendszerrel, vezérlésekkel is rendelhetők. Szivattyúk Az elektrohidraulikus vákuumszivattyúk, hidraulikus és elektrohidraulikus centrifugálszivattyúk és vezérlések választéka fogja át a szállítandó folyadékmennyiségek nagy tartományát. Mennyiségmérő rendszerek Az indukciós elven működő, nagy pontosságú mennyiségmérők segítségével, valamint a megfelelő kiegészítő eszközökkel széles tartományban kínálunk megbízható megoldást a folyadékok mennyiségének mérésére, kijelzésére, nyomtatására és adatok tárolására. Átvételi rendszerek A felhasználó igényét maximálisan kiszolgáló rögzített vagy mobil átvételi rendszerek biztosítják a folyadékszállító tartálykocsiból történő átfejtést az átvevő tartályába. Ezek az átvételi rendszerek mennyiségmérő rendszert, szivattyút és vezérlést tartalmaznak, melyek kombinációja az igények szerint alakítható.

5 mérése és szállítása Mintavevő rendszerek A folyamatos, megbízható működésű mintavevők biztosítják, hogy a minta az átfolyt élelmiszer teljes egészét reprezentálja. Tartálykocsira és bemenő rendszerre is telepíthető. Az egyszerű, belső beállítású típustól a számítógép vezérelt, automatikusan mintatartót cserélő, hűtött tárolós típusig minden igényre kínálunk megoldás. A minta akár közvetlenül a laboratóriumba is vezethető. Szűrők Egy vagy többfokozatú szűrő egységek megakadályozzák a szennyeződés bejutását a tárolókba. Fehérjefrakcionálásra, csíraszám csökkentésre alkalmazhatók. A szűrőbetétek mikrométeres tartományban rendelhetők. Tartálykocsik A legkisebbtől a legnagyobbig, az egyszerű, csak szállításra kialakított típustól, a minden igényt kielégítő, teljesen automatizált szivattyús, mé rőrend szeres, mintavevős, adattárolós, nyomtatós, helymeghatározós típusig, minden a vevő igényéhez kialakítva rendelhető.

6 A nyerstej vizezettség vizsgálata Sok tejfogyasztó megjegyzi a termékről milyen vizes ez a tej. De vajon tényleg vizezett-e? Hogyan lehet megmérni ezt a vizet? Milyen problémákat okoz, ha vizes tejet kell megvásárolni, feldolgozni? Az Agro Legato Kft. megoldást kínál Önnek a probléma kezelésére. Ajánlatunk a nagy pontosságú krioszkóp, amely megméri a tej fa gyás pontját, és kijelzi Önnek a hozzáadott víz mennyiségét. A beépített nyomtató az eredményeket kis is nyomtatja. A hozzáadott víz rontja a tej minőségét, ráadásul ezért még tejárat is fizet. Ne hagyja, hogy becsapják vizezett tej szállításával, használja a mindennapi tejátvétel során a krioszkópunkat. Advanced Krioszkóp 4250 típus A könnyen kezelhető egymintás készülék 2 ml tejmintából 2-3 percen belül kijelzi és kinyomtatja a fagyáspontot és vizezettséget. A mérési eredményekből harminc mintát visszakereshetően memorizál is. A felhasználó több szabványos mérési mód közül választhat, a helyi előírásoknak megfelelően. A gyártó nagy pontosságú kalibrációs, és ellenőrző mintákat biztosít a készülékhez, amely automatikusan bekalibrálja magát. Az ellenőrző minta segítségével meggyőződhet a napi munka megkezdése előtt a készülék pontos működéséről. A 4250 krioszkóp vonalkód leolvasó, valamint számítógép csatlakozási képessége biztosítja a felhasználó kényelmét, az adat tárolás és adatbevitel biztonságát. Méréstartomány: m C Felbontás: 1 m C Ismétlőképesség: ±0,5% ( m C tartományban) Advanced Krioszkóp 4C3 automata típus Ezt a típust olyan laboratóriumok részére tervezték, ahol nagy mintaszám rendszeres mérése szükséges. A készülék automatikusan azonosítja és megméri a tíz férőhelyes kazettákba tett mintákat és az eredményeket kinyomtatja. Egyszerre több kazetta is behelyezhető, valamint folyamatosan adagolható, teljesítménye 40 minta óránként. Pontossága, automatikus kalibrálási képessége, számítógép csatlakozási lehetősége azonos a 4250 típuséval. Méréstartomány: m C Felbontás: 1 m C Ismétlőképesség: ± 0,5% ( m C tartományban)

7 Pasztőrözöttség vizsgálata Egészségünk megóvása, egészséges, hosszan eltartható élelmiszerek gazdaságos gyártása alapvető követelménnyé vált. A pasztőrözési eljárás feltalálása óta csökkentek a nyerstej fogyasztása miatt elterjedt betegségek, hosszabban eltartható egészséges tej került a fogyasztók asztalára. A pasztőröző eljárások azonban nem jelentenek száz százalékos garanciát arra, hogy valamennyi, nagyon kevés nyerstej ne maradjon a végtermékben. Ha egy gyors, pontos és érzékeny mérési eljárással ezt meg tudnánk mérni, a pasztőrözési technológia gazdaságos, optimális beállításával, az egészségügyi határon belül tudjuk tartani a pasztőrözött tej, vagy tejtermék fogyaszthatóságát. Az Advanced Instruments kifejlesztett erre a célra egy szabadalmaztatott reagenst és eljárást, valamint egy készüléket, a Fluorométert, amely alkalmas a mennyiségi meghatározásra. A készülék a tej, vagy tejtermék alkáli foszfatáz (ALP) tartalmát mérve határozza meg a pasztőrözési hatásfokot, de használható pasztőrözött juice (gyümölcs- vagy zöldséglé) vizsgálatára is. Advanced Fluorométer FLM 200 típus A készülék a pasztőrözöttségi hatásfokot vizsgálva néhány perc alatt kevés mintából képes harmincszor nagyobb érzékenységgel mennyiségileg megmérni és kinyomtatni az ALP aktivitást, mint a hagyományos kolorimetriás tesztek, így 0,003% nyerstej tartalom kimutatására is képes. A gyártó kalibrációs és ellenőrző mintákat biztosít az automatikusan kalibráló készülékhez. A különböző termékekhez húsz kalibrálható csatorna áll rendelkezésre. Az FLM 200 számítógép csatlakozási kimenete biztosítja az adatátvitelt. Felbontás: 1 FLU (fluorescensce egység) Stabilitás: < 3 FLU/óra Automatikus nullázás Referenciamódszer az EU-ban ISO :2003 ISO :2006 IDF 155-2:2003 IDF 155-1:2006

8 Ahol a pontosság és a teljesítmény DELTA LactoScope beltartalomvizsgáló műszerek Nagykapacitású tejfeldolgozók valódi segítője a Delta Instruments infravörös spektroszkópiás mérésen alapuló LactoScope készülék családja. A LactoScope készülékek a tej, tejszín, folyékony tejtermékek, savó beltartalmát mérik, nagy pontossággal (Cv<1%). Gyors eredményt adnak a beérkező tej minőségének meghatározásához, a gyártásközi beavatkozáshoz, termékparaméterek pontos beállításához, megkímélve a felhasználót a vegyszer és időigényes labormunkától. Az egyes típusok eltérő képességekkel rendelkeznek, de valamennyi típus méri a zsír, fehérje, laktóz, összes, vagy zsírmentes szárazanyag tartalmat. Pontosság (Cv): tipikusan 1% Ismétlőképesség (Cv): 0,25% Tisztítási hatásfok: 99% Pontosság (Cv): tipikusan 1% Ismétlőképesség (Cv): 0,25% Tisztítási hatásfok: 99% LactoScope FTIR Advanced (Fourier transzformációs IR) típus A készülék lényeges eleme egy ABB Bomem in ter fero méter, amely széles spektrumban biztosítja a pontos mérést. A mért jelet számítógép dolgozza fel és jeleníti meg felhasználóbarát program segítségével. A kalibrálható csatornák száma csak a számítógép tároló kapacitásának nagyságától függ. Automatikus tisztítási és nullázási funkciókkal rendelkezik. Az FTIR típus az alapméréseken kívül alkalmas a kazein, ph, sűrűség, szabad zsírsavak, karbamid (NPN), valamint opcionális kiegészítőkkel vezetőképesség (vizezettség) és sajtok mérésére is. Széles tartományban méri a sajtok zsír, fehérje, só, nedvesség és ph értékét. A tej és tejszín mérésén kívül joghurtok, feloldott tej- és savóporok, valamint kakaó mérésére is alkalmas. LactoScope IR filter (infraszűrős) típus Az IR filter típus a mérendő komponensekre jellemző infraszűrőket tartalmaz, ezért ezek a készülékek csak a zsír, fehérje, laktóz, szárazanyag paramétereket mérik a tejből és bizonyos tejtermékekből. Az új IR filter típus rendelhető sajtmérés opcióval, amelylyel zsír-, fehérje-, só- és nedvességtartalom mérhető. A készülék 20 független termék kalibrációját képes tárolni. Mintamelegítővel, automatikus tisztítással és nullázással rendelkezik, elméleti mérési teljesítménye 150 minta óránként. Előkalibrálást tartalmaz folyékony tejre, savóra és tejszínre. Opciók: pipettaszűrő, zsír A/B infraszűrő, magas cukortartalmú termékek mérése, hozzáadott víz mérése, DataScope szoftver számítógépes csatlakozáshoz, vonalkód leolvasó, szünetmentes tápegység és sajtvizsgálat. Sajtvizsgálat Régóta keresett funkció, hogy a sajtok zsír, fehérje, só, nedvesség és ph-értékét is könnyen lehessen mérni. Ezt a vizsgálatot könnyíti meg az opcionálisan rendelhető sajtelőkészítő műszeres megoldás.

9 fontos szempont SomaScope Smart A DELTA szomatikus sejtszámláló műszer teljesen automatizálja az egyre fontosabb szomatikus sejtszámlálást. A felszívott tejben automatikusan megfesti, majd egy áramlásos rendszerben egyenként megszámlálja a szomatikus sejteket. Az alkalmazott technológia biztosítja az eddigi műszereknél sokkal korszerűbb működést. A más rendszerekben használt magas nyomáshoz viszonyítva a SomaScope-ban lévő atmoszférikus nyomás biztonságosabb, kevesebb kopást, elhasználódást okoz, így alacsonyabb karbantartási költséget eredményez. A számítógépes vezérlés rugalmas felhasználást, könnyű szervizelhetőséget és adattárolást eredményez. Lehetőséget nyújt adatkezelésre vagy interface-en keresztül adattovábbításra. A könnyen kezelhető program a felhasználó kényelméhez alkalmazkodik. A készülék manuális típusa 100 minta/óra, az automata típus pedig minta/óra elméleti teljesítménnyel dolgozik. Mintamennyiség: 3 ml Mintahőmérséklet: 40 C ±2 C Mérési tartomány: sejt/ml értékig Pontosság (Cv): <10% a közvetlen mikroszkópos méréshez viszonyítva Ismétlőképesség (Cv): <5% a sejt/ml alatti tartományban 3% a sejt/ml értéknél <2% a sejt/ml tartományban Linearitás: sejt/ml-ig Áthordás: <1% CombiScope Számos laboratóriumban egy mintából, egyszerre szeretnék mérni a tej beltartalmat és a szomatikus sejtszámot, ezért a LactoScope és SomaScope közös mérőláncba építésével a gyártó kifejlesztette a CombiScope készüléket. A CombiScope FTIR vagy LactoScope IR filter készülékkel, valamint nagy mintaszám vizsgálatát könnyítő automata mintatovábbító egységgel rendelhető.

10 Sokoldalú beltartalomvizsgálat, Q-Interline FTNIR műszercsalád Szeretne Ön gyorsan és gazdaságosan gyártani, akár már a gyártás során áramló termék összetételét on-line látva? Szeretné termékét a hosszas, költséges, laboratóriumi vizsgálatok helyett perceken belül elemezni? Akkor az Ön választása a Q-Inerline FTNIR termékcsaládja. De nézzük át, miről is beszélünk, mi ez a NIR, és mire jó. A NIR a közeli infravörös tartomány, az FTNIR készülék pedig a spektrométer, ami ebben a tartományban számítógép segítségével, nagy pontossággal, nagy sebességgel kielemzi a terméket. A Q-Interline FTNIR, pedig az ABB Bomem interferométerét tartalmazó, nagy megbízhatóságú, nagy pontosságú spektrométer műszercsalád, amelyek számítógépre telepített, felhasználóbarát program segítségével elemzik a termékeket. Vegyük sorra, hogy milyen termékeket vizsgálhatunk ilyen műszerekkel. Az alaptétel, hogy bármit mérhetünk, aminek a NIR tartományban az összetevőre jellemző energia elnyelődése van, és kalibrációra alkalmas referencia vizsgálatot tudunk végezni. Ez azt is jelenti, hogy kutatók, a meglévő alkalmazásokat, kalibrációkat bővíthetik is. Vizsgálható termékek: Étkezési olajok, zsírok, bioüzemanyag és más hasonló folyadékok Kiegészítők Olyan beépíthető modulok, amelyek a mérendő anyag fizikai jellemzőihez igazodva segítik a pontos mérést. Ilyen pl. az olajok mérésére használatos melegítő/tartó modul, a szálas takarmányt tároló forgó modul, a Power Port modul, amelynek segítségével petricsészébe helyezett porokat, magokat mérhet. A Tefwin modul segítségével on-line mérheti 10 méter távolságból a technológiai csővezetékben áramló anyagot, például vajat. Szilárdabb, pasztaszerű és folyékony élelmiszerek, mint pl. online-tej, sajtok, tejipari porok, ízesített joghurtok, vaj, jégkrém, csokoládé, kakaópor, majonéz, ketchup, mustár, bébiételek, darabosabb élelmiszerek, mint pl. lecsó Magok, mint pl. szója, kukorica, gabonák, mogyoró, mandula. Szálas vagy őrölt takarmányok, liszt, talaj. Gyógyszer- és biotechnológiában liofilizált termék, tabletta, fehérje struktúraanalízis, fermentáció on-line analízis A felhasználók termékenként eltérő beltartalom és egyéb paraméterek mérését kérik, amelyekre az egyedi igények szerint kalibrálást kell végezni. A mérhető paraméterek listája a teljesség igénye nélkül: a zsír, fehérje, szárazanyag, nedvesség, cukor, hamu, sűrűség, só, ph, foszfor, keményítő, nugát, tejcsokoládé, étcsokoládé, rost, NDF, ADF, Lactic sav, Acetic sav, ammónium, In Vitro, stb.

11 korszerű FTNIR technológia QFAfocus A készülék légmentesen lezárt műanyag zacskóba tett, összenyomható, pasztaszerű termékek elemzésére alkalmas. A lezárt minta nem szárad ki, és szükség szerint később is megvizsgálható. A készülék nagy mintafelületet mér, ezért a minta inhomogenitása nem okoz gondot. QFAflex A készülék a mérendő termék mechanikai jellemzőihez igazodó kiegészítő modulokkal, folyadékok, magok, porok, szilárdabb termékek mérésére szolgál. Nincs szükség bonyolult mintaelőkészítésre. Perceken belül mérési eredményt kapunk. Quant Az új fejlesztésű készülék a mérendő termék mechanikai jellemzőihez igazodó kiegészítő modulokkal a folyadékoktól kezdve a szilárd anyagokig széles tartományban mér. Üvegszál optikás modul segítségével, a távoli technológiai helyen történő mérést is támogatja. Szilárdtest lézer, hosszú élettartamú NIR forrás, és a legújabb fejlesztésű ABB interferométer garantálja a kisköltségű, megbízható üzemeltetést. Számítógépes kapcsolata 10/100Mbps Ethernet port rendszerű. A készülék TÜV, CE, RoHS certifikációkkal rendelkezik. Spektrális tartomány: cm -1 Jel-zaj viszony: > :1 Frekvencia ismétlőképessége: <0,006 cm -1 Frekvenciapontosság: <0,01 cm -1

12 Egyszerű vizsgálati módszerek EKOMILK tejanalizátor Tejbegyűjtő és kisebb tejfeldolgozó vállalkozások ideális mérőműszere az EKOMILK. A készülék kedvező árával és könnyű kezelésével biztosítja a gyors és költséghatékony vizsgálatokat, amelyeket csak komolyabb kémiai laboratóriumi háttérrel, vegyszerek használatával és magasan képzett laboránsokkal lehetne elvégezni. Paraméterek: Zsír: 0,5 12% ±0,1% SNF: 6 12% ± 0,2% Fehérje: 2 6% ±0,2% Az EKOMILK ultrahangos nyerstej analizátor tehén- vagy juhtej zsír-, zsírmentes szárazanyag-, fehérje-, vizezettség tartalmának, valamint sűrűségének gyors elemzésére alkalmas műszer. A vizsgálathoz nagyon kevés tejminta (kb ml) elegendő. A rugalmas alkalmazhatóság biztosítéka a 230 V-os hálózati üzemeltetés mellett a 12 V-os, például gépkocsi akkumulátorról történő terepi használat lehetősége. A készülék több altípussal készül. Ezek komfort fokozatban és mérési sebességben térnek el egymástól. Opcióként ph mérő, vezetőképesség mérő, nyomtató és számítógépes adatátvitel rendelhető. Hozzáadott víz: 0 60% ±5% Sűrűség: 1,026-1,033 ±0,0005 g/cm 3 MT-04 szomatikus sejtszámmérő A tejfeldolgozó vállalkozások több labormérést végeznek a bejövő nyerstejen, hogy még a feldolgozás előtt meggyőződjenek a tej minőségéről, egészséget nem veszélyeztető tényezőiről, felhasználhatósági adatairól, amiket szabványokkal támogat az Unió is. Ilyen előírás például a szomatikus sejtszám is, melynek sejt/ml alatt kell lenni. Az MT-04 szomatikus sejtszámmérő műszer kedvező költségű mérési megoldást kínál a nyerstej szomatikus sejt tartalmának meghatározására. A készülék viszkozimetriás eljárással mér, amely azt jelenti, hogy a nyerstej szomatikus sejt tartalma a hozzáadott reagens hatására megduzzad, és a sűrűsége arányosan megnő. A készülék mérőcsövében haladó mérőgolyó a sűrűséggel arányos helyen megáll, és a skáláról egyszerűen leolvasható a tej szomatikus sejtszáma. Az MT-04 műszer a precíziós szomatikus sejtszámláló műszerek árának, valamint azok működési költségeinek töredékéért elfogadható pontossággal méri a szomatikus sejtszám értékét. Kezelése gyorsan elsajátítható, veszélyes vegyszereket, előírásoknak megfelelően kialakított labort, kalibrálást nem igényel. Az ezres tartományban pontosan leolvasható a szomatikus sejtszám, de a mérés kibővíthető 20 millióig is. A készülék mérési pontosságának statisztikus görbéje

13 Gátlóanyagvizsgálat nyerstejben Egyre nagyobb fontossága van az antibiotikum szermaradványok kiszűrésének is. Ezek a vizsgálatok könnyen és megbízhatóan elvégezhetők az alább bemutatott megoldásokkal. Biztos Ön abban, hogy a feldolgozásra kerülő tej nem tartalmaz semmilyen antibiotikum szermaradványt? Az esetleges káros hatások elkerülése végett ez egyre nagyobb fontossággal bír az élelmiszeriparban. A SNAP gyorstesztjeivel és a BRT MRL döntő vizsgálataival egyszerűen és hatékonyan garantálhatja az egészséges, minőségi alapanyagot. SNAP gyors antibiotikum vizsgálat Megbízható antibiotikum szermaradvány vizsgáló gyorsteszt (10 perc) tejhez. Nem igényel laboratóriumi műszerezettséget. Kisméretű és hordozható kivitel: 220 V, 24 V és 12 V tápfeszültség. A teszt robosztus és egyszerű felépítése miatt, akár a fejőházban is könnyedén használható! Vizsgálható maradványtípusok: Beta-Lactam Tetracycline Gentamicin Aflatoxin BRT MRL referencia gátlóanyag vizsgálat Színváltozás Bac. Stearothermophillus, ami vizuálisan könnyedén leolvasható Európai Unió által elfogadott (91/180/EEC) vizsgálati módszer Alkalmazható megerősítő vizsgálatra is! Széles spektrumú vizsgálat Penicillin származékok, Tetracycline, szulfonamidok, mosó és fertőtlenítőszer maradványok stb. Tehén-, juh-, valamint kecsketej vizsgálatára is alkalmas DELVO SP Mini termosztátban is használható

14 Minden, ami labor Mindennapos feladatot jelent a laboratóriumi analitikában a rutinvizsgálatok gyors és precíz elvégzése. Kínálatunkban a legnevesebb gyártók eszközeit ajánljuk. Így Önnek is lehetősége nyílik arra, hogy a vizsgálati eredményei megbízható hátteret jelentsenek munkájában. Funke-Gerber-termékek Gerber-féle butyrométer A butyrométer tej és tejtermékek zsírtartalmának Gerber módszerrel történő meghatározására szolgáló szabványos (ISO 2446) kémiai vizsgálat eszköze. Egyszerű használat Alacsony befektetési költség Kalibrációt nem igényel mivel hitelesített formában is kapható Univerzális vízfürdő Rozsdamentes acél tartó 36 db butyrométerhez (3708) Univerzális távtartó rozsdamentes acélból (3708) A kívánt vízhőmérséklet digitálisan beállítható. Nova Safety centrifuga Kisméretű, fűtött centrifuga, amely a Gerber-módszer szerinti zsírtartalomméréshez használható. Súly: 12,2 kg Magasság (lezárva): 230 mm Mérete: (hxsz) 380x470 mm Sebesség: fordulat/perc Belső hőmérséklet: 65 C Centrifugálás időtartama: 1 99 perc Zár: Mechanikus zárás, elektromos nyitás Stomacher Az eredményes mérés alapja a megfelelő mintaelőkészítés. A Stomacher pépesíti és homogenizálja a zacskóba helyezett mintákat. Az így előkészített mintaelegy pipettázható, nem tartalmaz darabokat, ezáltal jelentősen lecsökkenti az előkészítési időt. Kapacitás: ml Méretek: 40x22x24 cm Teljesítmény: W Kijelzés: 4 számjegy (csak a WB 436-D típus) Hőmérséklettartomány: szoba hő mér séklettől max. 99 C-ig Időzítő: 1-99 perc között (csak a WB 436-D típus) Mérete: (HxSzxM) 396x331x265 mm Víztérfogat: 16 liter Asztali autokláv Kisméretű asztali autokláv 12 l és 18 l kivitelben. Kisebb laboratóriumok számára is ideális választás, mivel kis helyen is elfér, egyszerűen és megbízhatóan sterilizálhatók a szikék, kémcsövek, pipetták és más laboreszközök. 140 C/2,7 bar vagy 125 C/1,1 bar működés Méretek: 215 mm belső átmérő, 24 cm külső átmérő, 32 cm magas, (18 l kivitel 43 cm magas)

15 Nüve inkubátorok Három különböző térfogatú 25, 55 és 120 literes inkubátorcsalád, amely a mintát a kitenyésztés folyamán állandó hőmérsékleten tartja. Kiváló költségfeltételek mellett alkalmazható a biológiai és mikrobiológiai laboratóriumokban, az orvosi és állatorvosi rendelőkben, kutatási és minőségellenőrzési vizsgálatok során, gyógyszer-, élelmiszer-, kozmetikai iparban és a biotechnológiában. Hőmérséklettartomány: 5 C 80 C Programozható PID mikroprocesszoros ellenőrző rendszer Felhasználóbarát vezérlőpult: digitális hőmérséklet- és időprogramozó billentyűzet, biztonsági hőszabályozó Könnyen takarítható rozsdamentes acél belső A beállított hőmérséklet kiemelkedően pontos tartása Komplex fűtési rendszer, háromszoros szigetelés A természetes levegőkeringetés egyenletes homogén hőmérsékletelosztást biztosít minimális a turbulencia, nincs keresztirányú áramlás A belső üvegajtón át hőmérsékletváltozás nélkül megfigyelhető a minták változása Adatmentés Nüvetherm szoftver segítségével Nüve függőleges elrendezésű gőzsterilizálók Nagyon széles felhasználási területre tervezett autokláv. Egyaránt használhatják műtők és a kórházak, biológiai, állatorvosi, egyetemi, mezőgazdasági vagy minőségellenőrzéssel foglalkozó laboratóriumok különféle anyagok csíramentesítésére. Kamraméret: 75 liter Hőmérséklettartomány: 110 C 140 C Dupla burkolatú szerkezet, integrált gőzgenerátorral Teljesen automatikus működés, programozható mikroprocesszoros ellenőrző rendszer Digitális hőmérséklet- és időkijelzők Áttekinthető LED-es kijelző tájékoztat a csíramentesítés fázisairól Figyelmeztető jelzés nyitott fedél esetén Igényeseknek: gőzsterilizáló programozható vákuum funkcióval A népszerű OT4060 csírátlanító eszköz használhatóságát tovább növeli a vá - kuumfunkció. Ennek következtében alacsonyabb hőmérsékleten sterilizálhatók az eszközök. Beállítható elővákuum, programozható vákuum utáni funkciók Karbantartásmentes vákuumszivattyú 0,2 μm lyukméretű biológiai szűrő a levegőbevezetésnél

16 Higiéniai vizsgálatok Lightning MVP higiéniai ellenőrző műszer A Lightning MVP készülék egy rendszerben egyesíti a HACCP előírásokhoz szükséges mérési paramétereket, így Ön valamennyi vizsgálatot gyorsan és hatékonyan el tud végezni. Rendkívül gyorsan, mindössze 10 másodperc alatt megbizonyosodhat arról, hogy megfelelő-e az üzemi higiénia. Önnek van már megoldása? ATP (felületi és folyadék) ph/hőmérséklet Ve zetőkép essé g Mosó- és fertőtlenítőszer koncentráció A GMP és a legtöbb HACCP program feltétele a folyamat ellenőrző műszerek kalibrálása. A Lightning MVP az egyetlen olyan műszer, amely a helyszínen kalibrálható. A készülék egyszerű adatbázisban tárolja a mérési eredményeket. Az adatbázis számítógépre áttölthető, a műszer adat tárolására alkalmas. Miért érdemes a Lighting használni? M V P - t A Lightning MVP felü- leti mintavevővel könnyen, g y o r s a n begyűjtheti a mintát az ATPtartalom és higiénia méréséhez a különböző felületekről pl.: rozsdamentes eszközök, műszerek, csövek stb. Vegye le a mintát, aktiválja az eszközt, he lyezze a készülékbe és 10 másodperc múlva olvassa le az eredményt. (Megfelelt/ Gyanús/Nem megfelelő). Hordozható, könnyen kivitelezhető higiéniai (ATP) vizsgálat Nagy érzékenység: 15 picogram ATP Felhasználó által kalibrálható, az eredmények mérési pontonként menthetők, a mérési pontok érzékenységi határai beállíthatók Pozitív és negatív kontrol Az adatok számítógépre tölthetők és kiértékelhetők, grafikusan megjeleníthetők az Excelben Az ATP biolumineszcencia elvű higi- zés lényege, hogy a letisztított felület- tából mennyi élelmiszer, állati, növé- lis vagy gomba eredetű maradvány tó ki. Ezek a szennyeződések ATP-t nak, amelyből a SWAB mintavevőben tárolt reagens mérhető fény formájában felszabadítja az energiát. éniaellenőr ről vett minnyi, bakteriámutathatartalmaz- A Lightning MVP készülék mérőrendszere egy egyedülálló tükörrendszer segítségével nagy pontossággal körkörösen megméri a kibocsátott fényt, és átkonvertálja a felhasználó számára is könnyen értelmezhető tisztasági zónákra (Megfelelt/Gyanús/Nem megfelelő). Az eredmények alapján a higiénikus azonnal intézkedhet a további tennivalókról. Mivel a Lightning MVP készülék négy műszer egyben, Ön a vezetőképesség, hőmérséklet és ph-mérő szenzorok megvásárlása esetén ezeket is előre programozhatóan mérheti. A Lightning MVP vezetőképességmérő használatával pontosan beállíthatja a tisztításhoz használt savas és lúgos oldatok koncentrációját, amellyel komoly költséget takaríthat meg. Ha alacsony ez a koncentráció, szennyeződés marad a rendszerben; ha túl magas, akkor Önt veszteség érheti. A Lightning MVP készülék használatával a befektetése rövid időn belül megtérülhet.

17 Mikrobiológia Flash higiéniai gyorsteszt A Flash higiéniai teszt rendkívül gyorsan, egyetlen lépésben, csupán 5 másodperc alatt segít megvizsgálni, hogy megfelelő-e az élelmiszerfeldolgozásnál használt eszközök tisztasága. A Flash protein teszt kimutatja a fehérjemaradványokat a felületen. Ezáltal az élelmiszer előállítására használatos felületek tisztítási hatásfokát lehet ellenőrizni. A felületek nem megfelelő tisztítása elősegíti a baktériumok elszaporodását! A Flash teszt használatával könnyen megtalálhatja a szennyezett területeket, így azonnal megteheti a szükséges intézkedéseket, akár közvetlenül a műszakkezdés előtt is! SimPlate mikrobiológiai gyorsteszt-család Mindenkinek szüksége van arra, hogy korszerűsítse napi teendőit, ebben segít a SimPlate. A mikrobiológiai gyorstesztek az úgynevezett MPN- vagy más néven határhígításos módszer elvén alapulnak. A módszer használatakor a mikroorganizmusokat folyékony táptalajban szaporítjuk el, és a mikrobaszaporodást mutató csövek száma alapján statisztikai módszerrel következtetünk a keresett mikroorganizmusok számára. Legfontosabb tulajdonságai: Hordozható, könnyen használható higiéniai vizsgálat Nem igényel speciális előkészítést, műszert, reagenst Könnyen leolvasható Előre kiszerelt teszt Érzékenysége megfelel a mindennapi igényeknek Szobahőmérsékleten tárolható HACCP programokhoz nélkülözhetetlen eszköz Kedvező ár A módszer előnye a hagyományos tenyésztéses módszerekkel szemben, hogy egyszerűen kivitelezhető, kicsi a munka- és eszközigénye, a szélesebb számlálási tartomány révén kevesebb hígítást kell készíteni, kiküszöbölhető a pipettázási hiba a párhuzamosok készítésekor, kevesebb táptalaj szükséges hozzá. Az élelmiszeripari minőségbiztosítás gyakorlati szempontjából a SimPlate tesztcsalád kifejezett előnye más alkalmazott, azonos célú módszerekkel szemben, hogy az eredmények 24 óra után, de legkésőbb 48 óra elteltével rendelkezésre állnak. Vizsgálatok időtartama Összcsíra 24 óra Coliform/E.coli 24 óra Élesztő/penész 48 óra Campylobacter 48 óra A SimPlate mikrobiológiai gyorsteszt az AOAC által hitelesített vizsgálati módszer.

18 Patogének vizsgálata Világszerte folyamatos feladat a különféle élelmiszerfertőzések megelőzése. Az egyik leggyakrabban előforduló, tömeges megbetegedéseket is okozó szalmonella-család. Az alábbiakban bemutatott, praktikusan használható gyorstesztek többféle mérési módon is segítik kimutatni a szalmonella jelenlétét, ami lehetővé teszi az azonnali közbelépést, és a súlyos következményekkel járó baj megakadályozását. A gyorstesztek megkönnyítik a későbbi laboratóriumi vizsgálatot. 1-2 Szalmonella gyorsteszt Az 1-2 Teszt az első széles körben elfogadott, egyszerűen használható szalmonella gyorsteszt. Az 1-2 Teszt gyors minőségi vizsgálat a csillós szalmonellasejtek jelenlétére. A teszt könnyen kivitelezhető és egyszerűen értékelhető. Az eredmények órán belül rendelkezésre állnak, szemben a hagyományos tenyésztéses módszerrel, amelynek ideje legalább 5 nap. A módszer alkalmas az élelmiszer-alapanyagok, végtermékek, valamint a környezeti minták szalmonella-szűrésére a gyors negatív eredmény érdekében. Feltételezett pozitív eredmény esetén a mintákat megerősítő vizsgálatoknak kell alávetni. Az 1-2 Teszt széles körben alkalmazható egyszerűen elvégezhető szerológiai vizsgálat, amely az AOAC hivatalos módszere (989.13). A vizsgálat érzékenysége 96,4, specifitása 100%-os. VIP Szerológiai gyorsteszt-család A VIP gyorsteszt-család segít azonosítani és kiszűrni az élelmiszerek mikrobiológiai szennyeződéseinek fő forrásait. Gyors vizsgálati módszer a Lisztéria, az EHEC és a szalmonella előfordulás vizsgálatára az élelmiszer-alapanyagok, végtermékek, valamint a környezeti minták területén. Lerövidíti a tenyésztéses eljárást, csak dúsítás szükséges hozzá A kitt azonnali használatra kész Széles körben alkalmazható EHEC: óra Szalmonella: óra Lisztéria: óra Fő alkalmazásai területei Húsipar Baromfikeltetők és tojástermelő gazdaságok Szakhatósági vizsgálatoknál a gyors döntéshozatal támogatására Gabona- és takarmányipar AOAC által hitelesített vizsgálati módszerek

19 Igazi megoldás mikrobiológiára Az impedimetrikus mikrobiológia és a piaci követelmények az élelmiszerbiztonság területén új fejlesztést indítottak el, amelynek eredményeként születtek meg a μ-trac és a BacTrack készülékek. Fontos tudnunk, hogy impedimetrikus vizsgálatokkal patogén mikroorganizmusok jelenléte vagy hiánya mutatható ki. μ-trac 4200 A μ-trac 4200 a mikrobiológia területén használatos pontos műszer. A készülék az egyszer használatos mérőcellákban változó impedanciát mérve határozza meg a mikrobaszámot. A készülék napi minta gazdaságos vizsgálatára használható. Indirekt módon megméri a lassan szaporodó mikroorganizmusok, például penészgomba által termelt széndioxid gáz mennyiségét, és ezzel meghatározza az organizmusok számát. Alkalmazási példák: Sterilitás ellenőrzés Higiéniai vizsgálatok Összcsíraszám meghatározás Mikroorganizmusok szelektív kimutatása Starter kultúrák vizsgálata Észlelhető mikroorganizmusok: Aerobikus mezofil mikroorganizmusok Pszichotróp mikroorganizmusok Termofil mikroorganizmusok Gram-negatív baktériumok Enterobaktériumok Koliform Szalmonella Aerobikus spórás mikroorganizmusok Élesztők és penészgombák A készülék előnyei: Kedvező ár Egyszerű működtethetőség Az egyszer használatos cellák táptalajjal töltve, sterilizálva is rendelhetők, megkönnyítve és meggyorsítva ilyen módon a laboratóriumi munkát. BacTrac 4300 BacTrac 4300 univerzális impedimetrikus készülék, amelynek lényeges előnye, hogy a mérőcellában inkubált táptalaj relatív impedanciája mellett az elektród relatív impedenciáját is méri, mely utóbbi eredmény a patogén mikroorganizmusok kimutatásánál különösen hasznos. A készülék két inkubációs modulból áll, amelyek egyenként minta egyidejű mérésére alkalmasak. BacTrac 4300 készülék az összcsíraszám, koliformszám, szalmonella-, lisztéria-jelenlét vagy -hiány és egyéb, aerob és anaerob mikrobák kimutatására alkalmas. Egyik legfontosabb előnye, hogy a mérőcellában inkubált tápfolyadék impedanciája mellett az elektród impedanciáját is méri, mely utóbbi eredmény teszi lehetővé a patogén mikroorganizmusok kimutatását az alkalmazott magas sótartalmú táptalajok ellenére. Ilyen patogén mikroorganizmusok: szalmonella, lisztéria, Staph., Aureus. Másik lényeges előny, hogy a BacTrac relatív vezetőképesség és elektród impedancia változásokat számít, ily módon kiküszöböl számos szisztematikus hibát táptalaj, oldat vezetőképesség, térfogat, mérőcella formája stb. lehetséges eltéréseket. A 32 inkubáló cella hőmérséklete külön-külön szoftveresen beállítható 0 65 C közötti tartományban, ±0,1 C pontossággal. A BacTrac készülékkel, mint impedimetrikus készülékkel végzett vizsgálatok fajlagos költsége (táptalaj és egyéb változó költségek egy mintára vonatkoztatva) nagyságrenddel alacsonyabb, mint az immuno-kémiai (ELISA) módszerrel végzett vizsgálatoké. A készüléket sikeresen alkalmazzák az élelmiszeriparban és az élelmiszer-higiéniai ellenőrzésében működő akkreditált laborokban, valamint a gyógyszeriparban.

20 A jövő technológiája PCR A világ változik, mindenki gyorsabban és specifikusan akar vizsgálni, rövid időn belül pontos és értékelhető eredményeket szeretne. A gyorsaság és pontosság nagyobb hangsúlyt kap. Szerencsére a tudomány világa is változik a mikrobiológiai kutatás területén. Az Assurance GDS (Genetic Detection System) az iparágban páratlan módszer, integrált megoldás a kórokozók kimutatására. A molekuláris technológia és az élelmiszer mikrobiológia legújabb kutatásai alapján az Assurance GDS gyorsabb eredményeket és megnövekedett pontosságot kínál, amely találkozik a mai élelmiszer és környezetvédelmi tesztek kihívásaival szemben. Assurance GDS előnyei Sebesség: 100%-kal gyorsabb a hagyományos vizsgálati módszereknél Sajátosság: szabadalmaztatott alapokat és vizsgálati módszereket hasznosít, hogy nagyobb pontosságot biztosítson Egyszerűség: Assurance GDS kezdéstől a végéig leegyszerűsített vizsgálati módszer, rugalmas és könnyű használat Érzékenység: Assurance GDS műszer minőségi eredményt ad, DNS elemzésére a legmagasabb érzékenységi fokot biztosítva Assurance GDS tesztek: E.coli O157:H7 Shiga Toxin Lisztéria spp Lisztéria monocytogenes Szalmonella AOAC által vizsgált módszer

LABORATÓRIUMI INFORMÁCIÓS MAGAZIN 2011/2. XX. ÉVFOLYAM

LABORATÓRIUMI INFORMÁCIÓS MAGAZIN 2011/2. XX. ÉVFOLYAM LABORATÓRIUMI INFORMÁCIÓS MAGAZIN 2011/2. XX. ÉVFOLYAM Tallózó Tallózó N anotechnológia Kutatás Környezetvédelem DNS N eurológia Hamburgeradó Ha elfogadja a parlament és nyilván elfogadja, akkor a jövôben

Részletesebben

LABORATÓRIUMI INFORMÁCIÓS MAGAZIN 2011/3. XX. ÉVFOLYAM. Tallózó Élelmiszerbiztonság Mikroszkóp Kémia éve

LABORATÓRIUMI INFORMÁCIÓS MAGAZIN 2011/3. XX. ÉVFOLYAM. Tallózó Élelmiszerbiztonság Mikroszkóp Kémia éve LABORATÓRIUMI INFORMÁCIÓS MAGAZIN 2011/3. XX. ÉVFOLYAM Tallózó Élelmiszerbiztonság Mikroszkóp Kémia éve Megéri a PhD? A világ számos országában - így Magyarországon is - három szintû a felsôoktatási

Részletesebben

velünk játék lesz a munka Minden, ami diagnosztika Sokoldalú, könnyen kezelhető műszerek www.energotest.hu Minden szerviz részére

velünk játék lesz a munka Minden, ami diagnosztika Sokoldalú, könnyen kezelhető műszerek www.energotest.hu Minden szerviz részére velünk játék lesz a munka Minden, ami diagnosztika Sokoldalú, könnyen kezelhető műszerek www.energotest.hu Minden szerviz részére ORSZÁGOS HÁLÓZAT PÉCSI KÉPVISELETI IRODA Szakszerű, gyors kiszolgálás az

Részletesebben

NIVELCO Magazin 2012/1. Bevezető 3. Hírek. Tisztelt Partnerünk!

NIVELCO Magazin 2012/1. Bevezető 3. Hírek. Tisztelt Partnerünk! 2012/1 Tartalom Bevezető Bevezető 3 Hírek A NIVELCO elmúlt 30 éve...4 9 NIVELCO kiállítások 2012-ben...10 11 ISOIL Industria képviselet...12 13 Gazdasági mutatók 2011-ben...14 Cégcsoport NIVELCO készülékek

Részletesebben

GYÁRTMÁNYKATALÓGUS. WESZTA-T Ipari és Kereskedelmi Kft.

GYÁRTMÁNYKATALÓGUS. WESZTA-T Ipari és Kereskedelmi Kft. WESZTA-T Ipari és Kereskedelmi Kft. H-2011 Budakalász, Ciklámen u. 43. Telefon: 06 26 540 575 Fax: 06 26 343 502 E-mail: automatik@weszta-t.hu, www.weszta-t.hu GYÁRTMÁNYKATALÓGUS 2015 Tartalomjegyzék oldal

Részletesebben

LABORKATALÓGUS Vízanalitikai mérések. 2015. év újdonságai már a katalógusban! AT1000 titrátor 54. oldal. TOC analizátor 52. oldal

LABORKATALÓGUS Vízanalitikai mérések. 2015. év újdonságai már a katalógusban! AT1000 titrátor 54. oldal. TOC analizátor 52. oldal 2015. év újdonságai már a katalógusban! SL1000 30. oldal TOC analizátor 52. oldal AT1000 titrátor 54. oldal AS950 mintavevő 60. oldal LABORKATALÓGUS Vízanalitikai mérések HACH LANGE - Cégünkről A HACH

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT IGAZ HELGA 2007.

SZAKDOLGOZAT IGAZ HELGA 2007. SZAKDOLGOZAT IGAZ HELGA 2007. 1 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK UD-LEVELEZŐ TAGOZAT NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNY A PANNON CSAPÁGY KFT. RAKTÁRÁNAK LOGISZTIKAI

Részletesebben

Műszaki leírás. Az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges laboratóriumi fejlesztések megvalósítása tárgyú közbeszerzési eljáráshoz. 1.

Műszaki leírás. Az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges laboratóriumi fejlesztések megvalósítása tárgyú közbeszerzési eljáráshoz. 1. Műszaki leírás Az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges laboratóriumi fejlesztések megvalósítása tárgyú közbeszerzési eljáráshoz 1. Bevezető Az ivóvízbiztonság hatósági felügyelete a népegészségügyi

Részletesebben

Fókuszban a mûszer- és méréstechnika

Fókuszban a mûszer- és méréstechnika XIV. évfolyam 6. szám ELEKTRONIKAI INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT 2005. október Fókuszban a mûszer- és méréstechnika Ára: 1320 Ft www.rohde-schwarz.com DELIVERING THE WORLD`S BEST IDEAS IN SILICON Olyan programozási

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Közlekedésmérnöki Kar. Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Közlekedésmérnöki Kar. Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV Bevezetés A diplomamunkám témája a teljes ellátási láncot támogató és a logisztikai folyamatokat

Részletesebben

54. évfolyam, 2011. 5. szám 700 Ft

54. évfolyam, 2011. 5. szám 700 Ft 54. évfolyam, 2011. 5. szám 700 Ft TARTALOM www.technikamagazin.hu Megjelenik havonta Fõszerkesztõ: Dr. Wellek Margit e-mail: mwellek@muszakiszemle.hu Fõmunkatárs: Békés Sándor e-mail: s.bekes@muszakiszemle.hu

Részletesebben

2012/2 V. évf. 2. szám

2012/2 V. évf. 2. szám 2012/2 V. évf. 2. szám SZOLGÁLTATÓI Különszám t a r t a l o m TARTALOMJEGYZÉK A Szolgáltatói Program bemutatása 03 A GS1 Magyarország Szolgáltatói Programjának célja 04 Szolgáltató Partnereink 2012-ben

Részletesebben

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva Omron magazin 2008 Garantált minőség, élvezetes percek Illy caffé: a tökéletes presszókávé A kiváló minőségű, légmentesen zárt kávésdobozok három évvel tovább őrzik meg az aromát A 8. oldalon megtudhatja,

Részletesebben

INNOVÁCIÓ. Rohde&Schwarz jubileum 6 30 milliárd forint stratégiai kutatásokra 8 GÉPIPAR

INNOVÁCIÓ. Rohde&Schwarz jubileum 6 30 milliárd forint stratégiai kutatásokra 8 GÉPIPAR TECHNIKA KRÓNIKA Lapunk internetes változata a www.technikamagazin.hu címen található Megjelenik havonta Fõszerkesztõ: Dr. Wellek Margit e-mail: mwellek@muszakiszemle.hu Fõmunkatárs: Békés Sándor e-mail:

Részletesebben

LABCONTROL. Tervezési kézikönyv. Air management system. The art of handling air

LABCONTROL. Tervezési kézikönyv. Air management system. The art of handling air LABCONTROL Air management system Tervezési kézikönyv The art of handling air Tervezési kéziköny LABCONTROL Tartalomjegyzék Tapasztalat és innováció 3 LABCONTROL 4 Rendszer áttekintés 6 EASYLAB 8 A rendszer

Részletesebben

50. évfolyam, 2007. 2. szám 700 Ft. Magyarregula 2007.

50. évfolyam, 2007. 2. szám 700 Ft. Magyarregula 2007. 50. évfolyam, 2007. 2. szám 700 Ft Magyarregula 2007. Egy milliomos forgó jeladó? A BHK jelû, új optikai Inkrementális forgó jeladó, milliomos, 1 280 000 felbontással és 320 000 impulzussal fordulatonként,

Részletesebben

Kis asztali laborkészülékek a mindennapi munkához

Kis asztali laborkészülékek a mindennapi munkához CENTRIFUGÁK-CSÖVEK LAMINÁRIS FÜLKÉK INKUBÁTOROK HÛTÕK, HÛTÕBERENDEZÉSEK SPEKTROFOTOMÉTER-PLATE VÍZTISZTÍTÓK FOLYÉKONY NITROGÉN TÁROLÓK KEVERÕK ÉS FÛTHETÕ MÁGNESES LAPOK MÛANYAG LABORFELSZERELÉSEK Hûtõ

Részletesebben

Fókuszban a teljesítményelektronika

Fókuszban a teljesítményelektronika XVIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM Budapest, 2009. május 19 22. Az ELEKTROnet a rendezvény hivatalos lapja ELEKTRONIKAI INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT 2009. MÁJUS Fókuszban a teljesítményelektronika Ára: 1350 Ft ELEKTRONIKAI

Részletesebben

Profi szerszámok és tartozékok. Légkondicionáló rendszerek javításához. Világítástechnika. Termomenedzsment. Gépjárművillamosság Elektronika

Profi szerszámok és tartozékok. Légkondicionáló rendszerek javításához. Világítástechnika. Termomenedzsment. Gépjárművillamosság Elektronika Világítástechnika Termomenedzsment Gépjárművillamosság Elektronika Értékesítés támogatása Műszaki információk A mi ötleteink, az Ön sikere Profi szerszámok és tartozékok Légkondicionáló rendszerek javításához

Részletesebben

SÍNEKVILÁGA 2011/6. Kedves Olvasóink! Köszöntó. TarTalom. Vörös József Köszöntő 1. Herbert Zück A vasúti sín örvényáramos vizsgálata 2

SÍNEKVILÁGA 2011/6. Kedves Olvasóink! Köszöntó. TarTalom. Vörös József Köszöntő 1. Herbert Zück A vasúti sín örvényáramos vizsgálata 2 sinek63_mester 12/6/2011 9:38 PM Page 1 Köszöntó 1 TarTalom Vörös József Köszöntő 1 Herbert Zück A vasúti sín örvényáramos vizsgálata 2 Gaál József Magyar vállalat a vasúti gyomirtás élvonalában 8 Lőkös

Részletesebben

Fölözés fogalma: A tejnek tejszínre és sovány tejre való szétválasztása.

Fölözés fogalma: A tejnek tejszínre és sovány tejre való szétválasztása. 7. FEJEZET A TEJFELDOLGOZÁS FONTOSABB MŰVELETEI 7.1. Fölözés Fölözés fogalma: A tejnek tejszínre és sovány tejre való szétválasztása. 7.1.1. A fölözés elméleti alapjai A magára hagyott tej egy idő után

Részletesebben

AZ AGROFEED KF T. SERTÉS HÍRLE VELE. 10. szám / 2014. / 2. negyedév

AZ AGROFEED KF T. SERTÉS HÍRLE VELE. 10. szám / 2014. / 2. negyedév 10. szám / 2014. / 2. negyedév AZ AGROFEED KF T. SERTÉS HÍRLE VELE Az AGROFEED sertés szakmai műhely a magyar sertéságazat jövőjéért (2-3.) A lezsarolt koca szindróma (Shattered Sow Syndrome) és hatásai

Részletesebben

SITRANS F M MAGFLO Elektromágneses áramlásmérők Fedezze fel a Siemens megoldásait. sitrans f

SITRANS F M MAGFLO Elektromágneses áramlásmérők Fedezze fel a Siemens megoldásait. sitrans f SITRANS F M MAGFLO Elektromágneses áramlásmérők Fedezze fel a Siemens megoldásait sitrans f s Mi teszi a MAGFLO áramlásmérőket egyszerűen jobbá? A MAGFLO áramlásmérők segítenek Önnek egyszerűbben megoldani

Részletesebben

Kutatási terv TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV. Konzorciumvezető: Eszterházy Károly Főiskola

Kutatási terv TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV. Konzorciumvezető: Eszterházy Károly Főiskola Kutatási terv Egészségvédő és sportélelmiszerek eredetvédelmének és biztonságának erősítése újonnan kidolgozott analitikai és molekuláris biológiai módszerekkel nyert egyedi paraméterkomplexeket tartalmazó,

Részletesebben

kékvilág Intelligens gyártásautomatizálás A jövő megoldásai és folyamatai

kékvilág Intelligens gyártásautomatizálás A jövő megoldásai és folyamatai kékvilág 2012.4 Inspiráció (R)evolúció 4.0 Interjú prof. dr. Wolfgang Wahlster professzorral a gyártásautomatizálás jövőjéről Iránytű Gondolatok, melyek megmozgatnak Új fejlesztések, ember és gép együttműködése

Részletesebben

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG 270-370 LE 8600 Erőteljes jövő a gazdálkodásban 5 modell 270-től 370 LE-ig JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG Pontosan olyan, amilyennek egy traktornak

Részletesebben

Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar

Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar GAZDASÁGI- ÉS AGRÁRINFORMATIKAI TANSZÉK A MAGYAR PÉKSÉG KFT. INFORMATIKAI RENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA TDK dolgozat Konzulensek:

Részletesebben

AHI Roofing Kft - Kereskedelmi Iroda A Pavilon 307/C

AHI Roofing Kft - Kereskedelmi Iroda A Pavilon 307/C KIÁLLÍTÓI ÚJDONSÁGOK AHI Roofing Kft - Kereskedelmi Iroda A Pavilon 307/C GERARD TETŐCSALÁD - TETŐ EGY ÉLETRE Az acéllemez alapú GERARD tetőcsalád ideális, esztétikus és hosszú életű megoldást nyújt a

Részletesebben

MELLÉKLET ESETTANULMÁNYOK INTERJÚK

MELLÉKLET ESETTANULMÁNYOK INTERJÚK MELLÉKLET ESETTANULMÁNYOK és INTERJÚK A magyar kis- és közepes vállalatok innováció-képességének fejlesztése című tanulmányhoz ESETTANULMÁNY TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI (TéT) ALAPÍTVÁNY A TéT Alapítványt

Részletesebben

AKTUÁLIS. Energiahatékonyság. String monitoring. Axioline I/O rendszer. Jobb hálózat és jelminőség. Phoenix Contact Magyarország 2011 március

AKTUÁLIS. Energiahatékonyság. String monitoring. Axioline I/O rendszer. Jobb hálózat és jelminőség. Phoenix Contact Magyarország 2011 március AKTUÁLIS 11 1 Phoenix Contact Magyarország 2011 március 04 A jövő energája Energiahatékonyság 07 Napelemes rendszerek String monitoring 08 Automatizálás Axioline I/O rendszer 10 Túlfeszültség-védelem Jobb

Részletesebben