TÁJÉKOZTATÓ. a KOMPLEX TERVEZÉS I. tervfeladat elkészítéséhez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁJÉKOZTATÓ. a KOMPLEX TERVEZÉS I. tervfeladat elkészítéséhez"

Átírás

1 Budapesti Műszaki Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék Kiegészítő képzés III. évfolyam Komplex tervezés I. 2007/2008. tanév I. félév TÁJÉKOZTATÓ a KOMPLEX TERVEZÉS I. tervfeladat elkészítéséhez A tanszék által kiadott, jóváhagyott létesítmény terveit a mellékelt program, helyszínrajz, technológiai leírás alapján, az alábbiak szerint kell elkészíteni. A feladat kidolgozása két félévre tagozódik. Az 5. félévben a tervet beruházási programterv szinten kell feldolgozni, míg a 6. félévben a feladat részletes műszaki feldolgozására kerül sor. Mindkét félévben a társtanszékekkel folyamatosan kell konzultálni. Beadandó munkarészek: 1. Tervezési tanulmány 2. Beépítési terv 3. Vázlatterv 4. Beruházási programterv 5. Tervezési zárthelyi feladat. Munkarészek részletezése: 1. Tervezési tanulmány A hallgató a feladatot az oktatók irányításával, a technológiai és építészeti szakirodalom, a tervezési irányelvek, normatívák alapján tanulmányozza. A tanulmányok során tapasztaltakat, a tervezési és társtervezői konzultációk során szerzett ismereteket, valamint a tervezéshez szükséges adatokat, tervezési vázlatokat a tervezési tanulmányban rögzíti. A tervezési tanulmány a terv részét képezi és a beépítési tervvel, a vázlattervvel, a beruházási programtervvel együtt be kell adni. 2. Beépítési terv A hallgató a tervezett létesítmény tervezési programjának, technológiájának és a helyszínrajz ismeretében elkészíti a beépítési (helyszínrajzi) tervet, tervjavaslatot.

2 2 Tartalom: 2.1. Helyszínrajz 1:500 léptékben, tartalmazza: a./ a létesítmények elhelyezését, b./ a külső teher- és személyforgalom megoldását a személy- és teherforgalmi útvonalak, várakozók, rakodók jelölésével, c./ a járulékos építmények elhelyezését, d./ a bejáratok jelölését, e./ a földszinti alaprajzot vonalasan (nyílások jelölése nélkül) a főbb helyiségek (zónák), pillérháló jelölésével, többszintes épület esetén egy általános emeleti alaprajz feltüntetésével (fedvénytervként), f./ a belső folyamatábrákat, g./ az égtájat, a szélirányt, h./ a bővítés lehetőségét, i./ a tervezett telekhatárokat Tömegvázlat madártávlati képben az egész létesítményről, a kerítéshatárig (melléklétesítményekkel). A terveket ceruzával - a jobb érthetőség céljából esetleg színezéssel - minimális munkaráfordítással, de megfelelő műszaki tartalommal kell elkészíteni. 3. Vázlatterv Tartalom: 3.1. Helyszínrajz 1:500-as léptékben, tartalmazza: a./ a telekhatárokat, kerítéseket, kapukat, bejáratokat, parkolót, b./ lejtős terep esetén a rétegvonalakat, rendezett terepet és azok szintmagasságát, c./ az út-, vasút-, árokhálózatot, d./ az égtájat és uralkodó szélirányt, e./ a telekre tervezett épületeket és építményeket, fő kitűzési méreteikkel együtt, f./ az utak, térburkolatok, zöldterületek jelölését, megnevezését, g./ az épületek megnevezését (a kontúrokba beírva), h./ az épületek ± 0,00 magassági pontjainak megfelelő terepszinteket, i./ a párkánymagasságot (abszolút magasságban), szintek számát, j./ a közművek nyomvonalát (telken kívül és belül), k./ a közlekedési, szállítási, közúti és személyi forgalmi vonalakat (színes jelöléssel), l./ a bővítés lehetőségét Alaprajzok 1:200-as léptékben készítendők, valamennyi különböző szintről, tartalmazzák: a./ az égtájat, uralkodó szélirányt, b./ a főbb méreteket (külső méreteket, traktus mélységeket, pillértengely távolságokat, szinteket, stb.), c./ az ajtókat, ablakokat, bejáratokat, d./ az állandó berendezési tárgyakat (gépi berendezéseket is), e./ a helyiségek megnevezését és nagyságát a tervbe beírva, f./ a gyártásmenet vonalát, személyforgalmat (színes jelöléssel, esetleg külön pauszpapíron).

3 Metszetek 1:200-as léptékben, az alaprajzoknak megfelelő kidolgozásban, a megértéshez szükséges számban és tartalmazzák: a./ a tartó- és térelhatároló szerkezeteket, b./ a jellemző vízszintes és függőleges méreteket, c./ a szintkótákat, d./ az alkalmazott anyagokat és rétegterveket (padló, fal, födém, tető, stb.) Homlokzatok 1:200 léptékben Modell. Lehetőleg a helyszínrajzzal azonos léptékben készüljön, és tüntesse fel a közvetlen környezetet is. Tervek kidolgozása: rajzlapon, pauszpapíron ceruzával (esetleg tussal), kellő műszaki tartalommal. 4. Beruházási programterv A vázlattervi bírálat és értékelés figyelembevételével kell kidolgozni a beruházási programtervet, amely az építészeti tervekből, az építészeti és társtervezői (tartószerkezeti, épületszerkezeti, épületgépészeti és épületkivitelezési) feladatrészekből áll. A beruházási programterv részletes tartalma: 4.1. Helyszínrajz 1:500 léptékben. Tartalmazza a 3.1. pontban jelzett műszaki adatokat Alaprajzok az összes eltérő szintről. Lépték: 1:200. Tartalmazzák: a./ az égtájat, uralkodó szélirányt, b./ a főbb méreteket (külső méreteket, traktusmélységeket, pillértengely távolságokat, modulhálót, szinteket, stb.), c./ az ajtókat nyitási iránnyal, az ablakokat és azok osztásait, stb., d./ az állandó berendezési tárgyakat (gépi és ép.gépészeti berendezések, légcsatornák, szellőzők, kazán, transzformátor, stb.), e./ a bútorozást (ismétlődők egyszeri berajzolásával), f./ a helyiségek megnevezését, burkolatát, alapterületét a helyiségekbe beírva, g./ a gyártásmenet technológiai vonalát (színes jelöléssel, esetleg külön pauszpapíron), h./ a belső személyforgalmat (üzemen belül), i./ a közvetlen környezetet, burkolatokat, bejáratokat, szintmagasságokat Metszetek 1:100 léptékben a terv teljes megértéséhez szükséges számban. Tartalmazzák: a./ a jellemző vízszintes és függőleges méreteket, b./ a szintmagasságokat, c./ a szerkezeteket, anyagok megnevezését, rétegterveket (padló, fal, födém, tető, stb.), d./ az épületgépészeti berendezéseket.

4 Homlokzatok az építmények összes eltérő homlokzatairól, tetszőleges kidolgozással, 1:200 léptékben Madártávlati kép (szerkesztve, tetszőleges kidolgozással). Tartalmazza az épületeket és a környezetüket Műszaki leírások (lehetőleg gépelve) a konzultáló tanszékek utasításainak, előírásainak figyelembevételével a következő fejezetekre bontva: Építészeti műleírás Tartalmazza: a terv koncepcióját, a létesítmény és egyes épületeinek rendeltetését, teljesítőképességét, a környezettel való kapcsolatra utalást (beépítés, forgalom, tömeg- és térképzés, tájolás, szélirány, közművek, stb.), a bővítés lehetőségeit, a tereprendezés, parkosítás igényeit, az épületek és építmények alapvető alaprajzi rendszerét és funkcionális kapcsola-tait, a helyiségcsoportok elrendezésének elvét, szervezését, az építészeti kialakítást (magyarázó vázlatokkal), az épület tartószerkezeti rendszerét, esetleges különleges igényeket és ezek megoldását, stb Épületszerkezeti műleírás Tartószerkezeti műleírás Épületgépészeti műleírás Épületkivitelezési műleírás 4.7. Alaki előírások A tervek kidolgozását a korrigáló oktatóval meg kell beszélni. A tervrajzok egységesen 40x60 vagy 60x80 cm méretű fehér rajzlapokon készüljenek, műszaki jelleggel, sokszorosítható technikával, ízlésesen. A számítógépes feldolgozás is megengedett. A tervdokumentációt a rajzlap méretének megfelelő, tartalomjegyzékkel ellátott, tartós, könnyen kezelhető borítóban kell beadni. A hallgató köteles minden egyes határidő alkalmával a feladatával kapcsolatos addig végzett összes munkát beadni. 5. Félévközi tervezési kisfeladat A tervezési készség, az építészi, logikus gondolkodás gyakorlására a félévben kötelezően egy tervezési feladatot kell megoldani. Az elégséges szintet el nem ért feladatot pótolni kell. A feladat osztályzata a féléves osztályzatba beszámít (5:1). 6. Félévi tanulmányi munka elismerésének feltételei A komplex tervezési gyakorlatot a tanszék az alábbiak teljesítése esetén ismeri el: 1./ A gyakorlatokon való részvétel kötelező. Csak aktív munkával eltöltött gyakorlat számít jelenlétnek.

5 5 A tervezési gyakorlati órák a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat, valamint az ezt kiegészítő kari határozatok szerint nem pótolható rajztermi gyakorlatnak tekintendők. 2./ A féléves tervfeladatot az ütemtervben megjelölt határidőre - a készültségi foktól függetlenül - be kell adni. 3./ A tervezési feladat legalább elégséges szintű eredménye. 7. A tervek beadása és osztályozása A tervbeadás a kari rendelkezés szerint. Lásd még a mellékelt ütemtervet. A terv osztályzatába az építészet 60 %, az egyes társtanszéki feladatrészek % arányban számítanak be. A féléves jegy a terv és a zárthelyi feladat súlyozott átlaga alapján alakul ki (5:1). Budapest, szeptember Dr.Puja Klára sk. egyetemi adjunktus tárgyfelelős Koris János DLA sk. egyetemi docens tanszékvezető

6 TÁRGY: Komplex tervezés 1. TANÉV FÉLÉV ÉVFOLYAM ELŐADÓ: Dr.Puja Klára 2007/2008. I. Kieg.III. TEMATIKA ÜTEMTERV Okt. hét Idő- Idő- Napt. pont ELŐ ADÁS pont GYAKORLAT hét IX. Feladat kiadás. 13. Beépítési terv készítés IX. Beépítési terv készítés. 27. Beépítési terv beadás. 3. X. 11. Vázlatterv készítés. 4. X. 25. Vázlatterv készítés. 5. XI. Vázlatterv készítés. 08. Vázlatterv beadás. 6. XI. Beruházási programterv 22. készítés. 7. XII. Beruházási programterv 06. készítés. 8. XII. Beruházási programterv 11. készítés. 12. Beruházási programterv készítés. 13. Tervezési zárthelyi. 14. Beruházási programterv készítés. Beruházási programterv beadás: december 17. (hétfő) 12 oo óráig. Órák helye: K.II.14. Feldolgozási héten: XII.11.,12., 13.,14. K.II.20/b.

7 TÁRGY: Komplex tervezés 1. TANÉV FÉLÉV ÉVFOLYAM ELŐADÓ: Dr.Puja Klára 2007/2008. I. Kieg.III. FÉLÉV ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELE ELŐADÁSOK ÓRALÁTOGATÁS (Katalógus, stb.) ÓRALÁTOGATÁS SAJÁTOS MEGJEGYZÉS GYAKORLATOK TÁRGYA, FORMÁI A hallgatóknak a félév folyamán egy-egy ipari (mezőgazdasági) üzemet kell megtervezniük a "Tanszéki Tájékoztató" és az "Ütemterv" szerint. ÓRALÁTOGATÁS A tervezési gyakorlati órák nem pótolhatók. A tervezési gyakorlatokon a (katalógus, stb.) jelenlét kötelező, a jelenlét ellenőrzése folyamatos. AZ ÉRDEMI TELJESÍTÉS A félév teljesítésének feltételei: a gyakorlatokon végzett folyamatos és intenzív tervezési tevékenység, a kijelölt feladatok elkészítése és határidőre való beadása, a zárthelyi feladat legalább elégséges értéke. Beépítési terv beadás: IX.27. ÜTEMEZÉS, Vázlatterv beadás : XI.08. HATÁRIDŐ Tervezési zárthelyi : XII.13. Beruházási programterv beadás: dec. 17. (hétfő) 12 oo h -ig. GYAK.PÓTLÁS MÓDJA Különeljárási díjjal beadás: dec. 21. (péntek) 12 00h -ig dec.21-e után tervet nem lehet beadni. Féléves osztályzat: tervfeladat átlaga (építészet 60 %, 4 társtanszéki MEGJEGYZÉS feladatrész 4x10%): zárthelyi eredmény = 5:1 VIZSGA A VIZSGÁRA BOCSÁTÁS VIZSGA- IDŐSZAKBAN SZORGALMI IDŐSZAKBAN MEGJEGYZÉS

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 2. FÉLÉVES KÖVETELMÉNYEK A TERVFELADATOK TELJESÍTÉSÉHEZ 2018/2019/I.

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 2. FÉLÉVES KÖVETELMÉNYEK A TERVFELADATOK TELJESÍTÉSÉHEZ 2018/2019/I. MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 2. FÉLÉVES KÖVETELMÉNYEK A TERVFELADATOK TELJESÍTÉSÉHEZ 2018/2019/I. A KURZUS CÉLJA A tárgy célja a megelőző tervezési tantárgyakból megszerzett tudásanyagra építve összegezni az

Részletesebben

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 2.

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 2. MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 2. FÉLÉVES KÖVETELMÉNYEK A TERVFELADATOK TELJESÍTÉSÉHEZ 2016/2017/I. A KURZUS CÉLJA A tárgy célja a megelőző tervezési tantárgyakból megszerzett tudásanyagra építve összegezni az

Részletesebben

tantárgy adatlap és tantárgykövetelmények

tantárgy adatlap és tantárgykövetelmények tantárgy adatlap és tantárgykövetelmények cím speciális rajz 1. tárgykód heti óraszám1 PM-SESNE001D / PM-SESLE001D 0 ea / 2 gyak kreditpont 2 szak(ok)/típus2 tagozat2 követelmény3 meghirdetés féléve4 nyelve

Részletesebben

02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai

02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai 02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai Horváth Tamás építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1. feladat: Szabványírás szakcikk alapján

Részletesebben

F E L D O L G O Z Á S I H É T. feladat beadás _ péntek pótbeadás különeljárási díjjal _ péntek

F E L D O L G O Z Á S I H É T. feladat beadás _ péntek pótbeadás különeljárási díjjal _ péntek ÉPÍTÉSZET ALAPJAI 2016/2017. N. I. évfolyam II. félév ütemterv Gyakorlatok: - minden héten kedd 14,15 óra tanköri helyiségben 1 02.07. Tervezési gyakorlat (6) tankörönként, ismerkedés, a félév menetének

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I.

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. Tárgykód: PMRESNE037B, PMRESNE037P Heti óraszám: 3/4/0, Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus: Tagozat: Követelmény: Meghirdetés féléve: Nyelve:

Részletesebben

AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS A MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN

AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS A MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN DIPLOMATERVEZÉS 2017/18. ŐSZI FÉLÉV AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS A MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN Jelen tanszéki kiírás együtt kezelendő A DIPLOMAMUNKA - KÉSZÍTÉS ÉS A ZÁRÓVIZSGA (DIPLOMAVÉDÉS)

Részletesebben

konzultáció V. A feladat beadása a félév értékelése

konzultáció V. A feladat beadása a félév értékelése T6-L ÉPÜLETTERVEZÉS VI. (ÉPÍTÉSZ BSC-LEVELEZŐ) Budapesti projektek ALAPADATOK FÉLÉV VEZETŐJE OKTATÓK, ELŐADÓK LEÍRÁS ELŐADÁSOK SZÁMA (HETENTE) GYAKORLATOK SZÁMA (HETENTE) VIZSGA / ZH : dr. A SZIE YMÉK

Részletesebben

munkahelyek építészete 2. ipari és szolgáltató park ferencváros Budapest, IX. kerület, Gubacsi út - Koppány utca - Mester utca

munkahelyek építészete 2. ipari és szolgáltató park ferencváros Budapest, IX. kerület, Gubacsi út - Koppány utca - Mester utca ismertető oktatók tárgy cél előzmények / tárgyak lakó / közép / épszerk / tartó / kivitel műszaki tartalom követelmények feldolgozás /kézi vs. CAD/ makett segédletek honlap /www.ipar.bme.hu/ ismertető

Részletesebben

13/2017. ( ) sz. DÉKÁNI UTASÍTÁS

13/2017. ( ) sz. DÉKÁNI UTASÍTÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 13/2017. (10. 06.) sz. DÉKÁNI UTASÍTÁS A DIPLOMATERVEZÉS TÁRGY ÉS A ZÁRÓVIZSGA (DIPLOMAVÉDÉS) ÉRTÉKELÉSÉNEK RENDJE ÉS ÜTEMEZÉSE BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI

Részletesebben

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY engedélyezési terv szintű dokumentáció tartószerkezeti munkarészének elkészítése folyamatos konzultáció, az első konzultációnak a vázlattarv beadás előtt meg

Részletesebben

Építési engedélyezési tervdokumentáció tartalmi és formai követelményei

Építési engedélyezési tervdokumentáció tartalmi és formai követelményei Nymbus 2001 Építőipari Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Betéti Társaság Építési engedélyezési tervdokumentáció tartalmi és formai követelményei A jogszabályok által meghatározott esetekben kötelező tervfajta.

Részletesebben

AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS A MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN

AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS A MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN DIPLOMATERVEZÉS 2018/19. TAVASZI FÉLÉV AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS A MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN Jelen tanszéki kiírás együtt kezelendő A Diplomamunka készítés és a Záróvizsga

Részletesebben

BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2012/2013. tanév N. I. ÉVFOLYAM RAJZ HÉT_ ÓRAREND. szerda

BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2012/2013. tanév N. I. ÉVFOLYAM RAJZ HÉT_ ÓRAREND. szerda BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2012/2013. tanév N. I. ÉVFOLYAM RAJZ HÉT_2012. 2012. 09. 03-07. ÓRAREND hétfő kedd szerda csütörtök péntek 8.15 előadás K.275. KÖSZÖNTŐ, SOKSZÍNŰSÉG 8.15 Tankörvezetői óra Építészet,

Részletesebben

09. Részletrajzok ÉPÜLETSZERKEZETEK 1. Horváth Tamás PhD

09. Részletrajzok ÉPÜLETSZERKEZETEK 1. Horváth Tamás PhD 09. Részletrajzok Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 5. feladat leadás és értékelés Lakásfelmérés alaprajz és metszet

Részletesebben

BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2011/2012. tanév N. I. ÉVFOLYAM RAJZ HÉT_ ÓRAREND. hétfő kedd szerda csütörtök péntek 8

BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2011/2012. tanév N. I. ÉVFOLYAM RAJZ HÉT_ ÓRAREND. hétfő kedd szerda csütörtök péntek 8 BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2011/20. tanév N. I. ÉVFOLYAM RAJZ HÉT_2011. 2011. 09. 05-09. ÓRAREND hétfő kedd szerda csütörtök péntek Tankör vezetői óra Építészet; Építész Kar; Ismerkedés 13 S Z A K M A I N

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TANTÁRGYI ADATLAP ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve (magyarul, angolul) Tanszéki gyakorlat 2 Departmental practice 2 1.2.

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve (magyarul, angolul) Komplex tervezés T2 Comprehensive Design T2 1.2.

Részletesebben

01. Követelmények, rajzeszközök, szabványírás

01. Követelmények, rajzeszközök, szabványírás 01. Követelmények, rajzeszközök, szabványírás Horváth Tamás építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 Követelmények 2 Oktatók Kedd Szerda Gábor

Részletesebben

Időbeosztás: Jelentkezések meghirdetése a vitrinekben és a honlapon:

Időbeosztás: Jelentkezések meghirdetése a vitrinekben és a honlapon: 2016/17. TAVASZI FÉLÉV AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN, A HAGYOMÁNYOS, RÉGI TÍPUSÚ KÉPZÉSEN (BMEEPUI-900) ÉS AZ URBANISTA ÉPÍTÉSZMÉRNÖK MESTERSZAKON (BMEEPUIM3UD)

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve (magyarul, angolul) Komplex tervezés T1 Comprehensive design T1 1.2.

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezetek I. Tárgykód:

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezetek I. Tárgykód: TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezetek I Tárgykód: PMESNB131Ep, PMTESNB037C, Heti óraszám1[1]: Kreditpont: 1/2/O 3pont Szak(ok)/ típus2[2]: Építőmérnök BSC szak, Tagozat3[3]:

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Egyszerűsített értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1. A tantárgy

Részletesebben

Időbeosztás: Jelentkezések meghirdetése a vitrinekben és a honlapon: Jelentkezések pontosítása, hallgatói jelentkezések lezárása:

Időbeosztás: Jelentkezések meghirdetése a vitrinekben és a honlapon: Jelentkezések pontosítása, hallgatói jelentkezések lezárása: DIPLOMATERVEZÉS 2016/17. ŐSZI FÉLÉV AZ OSZTATLAN KÉPZÉS TERVEZÉSI (BMEEPUITD01) ÉS MŰSZAKI (BMEEPUISD01) SZAKIRÁNYÁN, A HAGYOMÁNYOS, RÉGI TÍPUSÚ KÉPZÉSEN (BMEEPUI-900) ILLETVE AZ URBANISTA ÉPÍTÉSZMÉRNÖK

Részletesebben

Építészeti műszaki rajz elemei (rövid kivonat, a teljesség igénye nélkül)

Építészeti műszaki rajz elemei (rövid kivonat, a teljesség igénye nélkül) Építészeti műszaki rajz elemei (rövid kivonat, a teljesség igénye nélkül) A műszaki rajzot a sík és térmértani szerkesztési szabályok és a vonatkozó szabványok figyelembevételével kell elkészíteni úgy,

Részletesebben

1. A tantárgy neve, kódja Közművek I., BMEEOVKAT42 2. Az oktatás nyelve magyar, angol

1. A tantárgy neve, kódja Közművek I., BMEEOVKAT42 2. Az oktatás nyelve magyar, angol 1. A tantárgy neve, kódja Közművek I., BMEEOVKAT42 2. Az oktatás nyelve magyar, angol 3. A tantárgy célja, feladata A tárgy célja, hogy megismertesse a vezetékes közművek fontosabb jellemzőit, azok egymásra,

Részletesebben

TANTÁRGYFELELŐS INTÉZET: Építészmérnöki Intézet. Markó Balázs intézeti honlap szerint

TANTÁRGYFELELŐS INTÉZET: Építészmérnöki Intézet. Markó Balázs intézeti honlap szerint SZERK6 ÉPÜLETSZERKEZETEK VI. SGYMMAG232XXX; SGYMMAG2316XA Építészmérnöki szak Nappali tagozat TANTÁRGYFELELŐS OKTATÓ TANTÁRGYFELELŐS INTÉZET: Építészmérnöki Intézet Markó Balázs marko.balazs@ybl.szie.hu

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6)

PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ. (számítógépes gyakorlat 6) PUBLIKÁCIÓ & PREZENTÁCIÓ (számítógépes gyakorlat 6) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye

Részletesebben

Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma

Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma Az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló módosított 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TANTÁRGYI ADATLAP ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 1. ALAPADATOK I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1.1. Tantárgy neve (magyarul, angolul) Méretezés földrengésre, dinamika Earthquake design,

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK TERVEZÉSE II. B_ed004_2. A félév részletes programja 2016/2017. tanév III. évfolyam 1. félév

KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK TERVEZÉSE II. B_ed004_2. A félév részletes programja 2016/2017. tanév III. évfolyam 1. félév Épülettervezési Tanszék KÖZÖSSÉGI ÉPÜLETEK TERVEZÉSE II. B_ed004_2 A félév részletes programja 2016/2017. tanév III. évfolyam 1. félév Tematika: A félév gyakorlati munkából áll. A gyakorlati órák a középülettervezéssel

Részletesebben

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK JÁSZBERÉNY KÖZPONT 2014-2015-2 MSC ÉPÍTÉSZ BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK BEADANDÓ TARTALOM 2.KONZULTÁCIÓ/2015.02.25. 1. LAP / BORÍTÓ FELIRAT hallgató neve / neptun-kód tantárgy megnevezése terv címe

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESLE039B, PMESLB033 Heti óraszám1[1]: 3/4/O Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus2[2]: Építészmérnök Bsc szak, Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK BME Építészmérnöki Kar TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK Urbanisztika Tanszék A tárgy neve: Urban Future Laboratory - Komplex tervezés 1. Tárgykód: A tárgy angol neve: BME EP UI **** Ellenőrzési forma: félévközi

Részletesebben

Komplex 2. pótzh. / május

Komplex 2. pótzh. / május Komplex 2. pótzh. / 2013. május 03-06. Fedett lovarda és kültéri lovaglópálya lelátókkal A tervezési feladat helyszíne Alcsútdoboz külterület. A tervezési területet a jelenleg részben beépített telek jelenti,

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESNE039P- Heti óraszám1[1]: 3/4/O Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESNE037D Heti óraszám1[1]: (3/2/0) Kreditpont: (BA 5) Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TANTÁRGYI ADATLAP ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve (magyarul, angolul) Épületek tűz és földrengés elleni védelme Fire

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 2. FELADATKIÍRÁS

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 2. FELADATKIÍRÁS BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 2. (BMEEPESA301) Előadók: Horváth Sándor, Dr. Takács Lajos Gábor Évfolyamfelelős: Heincz Dániel 2018/2019 I. félév ÉPÜLETSZERKEZETTAN 2. FELADATKIÍRÁS II. RAJZFELADAT

Részletesebben

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: Heti óraszám1[1]: 3/2/O Kreditpont: 5 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes követelmény(ek):

Részletesebben

SZERK4 ÉPÜLETSZERKEZETEK IV.

SZERK4 ÉPÜLETSZERKEZETEK IV. SZERK4 ÉPÜLETSZERKEZETEK ALAPADATOK FÉLÉV VEZETŐJE OKTATÓK, ELŐADÓK LEÍRÁS (ÖTSOROS) ELŐADÁSOK SZÁMA (HETENTE) GYAKORLATOK SZÁMA (HETENTE) Pandula András Császár Péter, Pandula András, Tóth László, Bódi

Részletesebben

CAD2. (számítógépes gyakorlat 4)

CAD2. (számítógépes gyakorlat 4) CAD2 (számítógépes gyakorlat 4) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye a képzésben 4. szemeszter

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK BME Építészmérnöki Kar A tárgy neve: Tanszéki terv 3. A tárgy angol neve: Ellenırzési forma: Special design course 3. Középülettervezési Tanszék félévközi jegy Kreditpont: 8 Mintatanterv szerinti helyzet:

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan 4

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan 4 TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan 4 Tárgykód: PM-RESNE040/2 Heti óraszám1[1]: 3/2/O Kreditpont: 5 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]:

Részletesebben

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS 2016. Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető www.ipar.bme.hu

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS 2016. Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető www.ipar.bme.hu Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető Az IPARTANSZÉK Az IPARTANSZÉK nem gyártervezési tanszék Úgy gondoljuk és hogy az építészmérnök, az építészmérnöki gondolkodás a tervezés gyakorlatának elsajátítása

Részletesebben

3/2019. ( ) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR

3/2019. ( ) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 3/2019. (06. 12.) SZ. DÉKÁNI UTASÍTÁS AZ ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 2019/2020. TANÉV IDŐBEOSZTÁSA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESNE039D Heti óraszám1[1]: 3/2/O Kreditpont: 5 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes követelmény(ek):

Részletesebben

Ipari és mezőgazdasági épületek tervezése. Félévi követelményrendszer. Patonai Dénes DLA okl. építészmérnök 2012.03.01. 2011/12. tanév, II.

Ipari és mezőgazdasági épületek tervezése. Félévi követelményrendszer. Patonai Dénes DLA okl. építészmérnök 2012.03.01. 2011/12. tanév, II. Patonai Dénes DLA okl. építészmérnök Ipari és mezőgazdasági épületek tervezése 2011/12. tanév, II. félév 2012.03.01. tervezése 1 Félévi követelményrendszer 2012.03.01. tervezése 2 A tárgy követelményrendszere

Részletesebben

BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND ŐSZI FÉLÉV / ELŐZETES

BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND ŐSZI FÉLÉV / ELŐZETES BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND 2020-20. ŐSZI FÉLÉV / ELŐZETES 2019.08.15 MUNKAREND: Az itt közölt előírások a Kar valamennyi nappali tagozatos hallgatójára,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK MŰSZAKI MECHANIKA II. HÁZIFELADAT

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK MŰSZAKI MECHANIKA II. HÁZIFELADAT DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK MŰSZAKI MECHANIKA II. HÁZIFELADAT 2013 Feladat: Adott az ábrán látható kéttámaszú tartó, amely melegen hengerelt I idomacélokból és melegen hengerelt

Részletesebben

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012.

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012. Építészeti műszaki leírás a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 8., hrsz.36471:, utcai földszinti üzletek, többszintes parkolóház beépítést tisztázó elvi engedélyezési terveihez Építésztervezők: É 01 3417/13

Részletesebben

MSC - K O M P L E X 0 1 ÉPÍTÉSZ MSC-KOMPLEX1 TERVEZÉS Alkotás négy felvonásban

MSC - K O M P L E X 0 1 ÉPÍTÉSZ MSC-KOMPLEX1 TERVEZÉS Alkotás négy felvonásban MSC - K O M P L E X 0 1 ÉPÍTÉSZ MSC-KOMPLEX1 TERVEZÉS Alkotás négy felvonásban KOMPLEX TERVEZÉS 1. Tantárgy neve angolul (Complex Design 1.) Szak (Építészmérnöki MSc. szak) Tagozat (Nappali tagozat) Neptun

Részletesebben

Részletes program 2015/16. tanév 1. félévére

Részletes program 2015/16. tanév 1. félévére A tantárgy/kurzus címe MŰEMLÉKVÉDELEM A kurzus típusa Előadás A tantárgy/kurzus száma SGYMTET281xxx2/0/f/2 Óraszám/hét 2/2 óra Félév 1. Kreditek száma: 2 Előadó tanár: dr.tech.szabó László DLA, ny.főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 201/2014. tanév 1. félévében Oktatott tantárgyak: kredit SMKNZ201AN Takarmánynövény termesztés 2+ óra 5 BSc Állattenyésztő Mérnöki Szak II. SMKNZ202XN Növénytermesztéstani

Részletesebben

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS 2015. Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető www.ipar.bme.hu

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS 2015. Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető www.ipar.bme.hu Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető Az IPARTANSZÉK Az IPARTANSZÉK nem gyártervezési tanszék MH2 Tervező szakirány TT3 KX2, diploma előkészítő félév ~ = ~ = ~ = ~ = Műszaki szakirány ---- ----

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I.

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. Tárgykód: PMRESNE037B, Heti óraszám: 3/4/0, Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus: Tagozat: Követelmény: Meghirdetés féléve: Nyelve: Előzetes

Részletesebben

9/2017. ( ) sz. DÉKÁNI UTASÍTÁS

9/2017. ( ) sz. DÉKÁNI UTASÍTÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR 9/2017. (09. 22.) sz. DÉKÁNI UTASÍTÁS A DIPLOMATERVEKHEZ TARTOZÓ SZAKÁGI MŰSZAKI LEÍRÁSOK ÉS KIEMELT MŰSZAKI SZAKÁGI MUNKARÉSZ, TERV FEJEZETEK

Részletesebben

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető MH2 Tervező szakirány TT3 KX2, diploma előkészítő félév ~ = ~ = ~ = ~ = Műszaki szakirány ---- ---- KKX KX2, diploma előkészítő félév TT3 KX2 Tervezés: kisfeladat,

Részletesebben

dr. habil Rohoska Csaba DLA dr. Csontos Györgyi DLA egyetemi docens egyetemi docens dr. habil Rohoska Csaba DLA

dr. habil Rohoska Csaba DLA dr. Csontos Györgyi DLA egyetemi docens egyetemi docens dr. habil Rohoska Csaba DLA T4 ÉPÜLETTERVEZÉS IV. SGYMESZEPT4 BUILDING DESIGN IV. Építészmérnöki szak (Bsc) Alapképzés Nappali tagozat ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI INTÉZET dr. Csontos Györgyi DLA TÁRGYFELELŐS OKTATÓ / FÉLÉV VEZETŐJE dr. habil

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan IV. Tárgykód: PM-RESLE 040B Heti óraszám1[1]: 3/4/O Kreditpont: 8 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]:

Részletesebben

A tételsor a 15/2008. (VIII.13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32

A tételsor a 15/2008. (VIII.13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr. Épülettervezési Tanszék

Széchenyi István Egyetem Győr. Épülettervezési Tanszék 1 Széchenyi István Egyetem Győr Épülettervezési Tanszék IPARI ÉS MEZŐGAZDASÁGI ÉPÜLETTERVEZÉS II. MUNKAHELYEK, TECHNOLÓGIÁK ÉPÍTÉSZETE ed17 és ed006_2 tantárgy ( IPAR II. ) 2016/2017. tanév 1. félév -

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR RAJZI ÉS FORMAISMERETI TANSZÉK TANTÁRGYI ADATLAP I.

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR RAJZI ÉS FORMAISMERETI TANSZÉK TANTÁRGYI ADATLAP I. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR RAJZI ÉS FORMAISMERETI TANSZÉK TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve (magyarul, angolul) BSC DIPLOMATERV BSC

Részletesebben

TIPOGRÁFIA. (számítógépes gyakorlat 5)

TIPOGRÁFIA. (számítógépes gyakorlat 5) TIPOGRÁFIA (számítógépes gyakorlat 5) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye a képzésben

Részletesebben

Tájékoztató a szakdolgozat elkészítéséhez a nappali -, és a levelező tagozatos, építészmérnök szakos hallgatók számára

Tájékoztató a szakdolgozat elkészítéséhez a nappali -, és a levelező tagozatos, építészmérnök szakos hallgatók számára PTE-PMMK - 2010. őszi félév Tájékoztató a szakdolgozat elkészítéséhez a nappali -, és a levelező tagozatos, építészmérnök szakos hallgatók számára 1. A szakdolgozat célja A szakdolgozat a szakképzettségnek

Részletesebben

BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND ŐSZI FÉLÉV / VÉGLEGES

BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND ŐSZI FÉLÉV / VÉGLEGES BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND 2014-15. ŐSZI FÉLÉV / VÉGLEGES 2014.09.04. MUNKAREND: Az itt közölt előírások a Kar valamennyi nappali tagozatos hallgatójára,

Részletesebben

BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND ŐSZI FÉLÉV / ELŐZETES

BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND ŐSZI FÉLÉV / ELŐZETES BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ KÉPZÉS OKTATÁSI REND 2016-17. ŐSZI FÉLÉV / ELŐZETES 2016.09.01. MUNKAREND: Az itt közölt előírások a Kar valamennyi nappali tagozatos hallgatójára,

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Zamárdi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (I.22.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Zamárdi Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk

Részletesebben

Részletes program 2017/2018. tanév 1. félévére

Részletes program 2017/2018. tanév 1. félévére A tantárgy/kurzus címe Épületek makettezése, fotózása A kurzus típusa Előadás-gyakorlat A tantárgy/kurzus száma SGYTET 283xxx2/0/f/2 SYMBNA 3 Óraszám/hét 2 óra Félév 2. Kreditek száma: 2 Előadó tanár:

Részletesebben

A Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika tájékoztatója IV. és V. éves fogorvoshallgatók számára

A Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika tájékoztatója IV. és V. éves fogorvoshallgatók számára A tájékoztatója IV. és V. éves fogorvoshallgatók számára A gyermekfogászat és fogszabályozás oktatásának célja, hogy a hallgatók elsajátítsák mindazokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, melyeket

Részletesebben

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék SZERKEZETÉPÍTÉS II. 20/2016 II. félév FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP A tantárgy részletes programja a tanszéki/tantárgyi honlapról letölthető.

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vezetői számvitel. Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vezetői számvitel. Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vezetői számvitel Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II. félév 1 SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának célja: A Budapesti

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TANTÁRGYI ADATLAP ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve (magyarul, angolul) Fejezetek az épületdinamikából Chapters of building

Részletesebben

T5-L (Épülettervezés V.)

T5-L (Épülettervezés V.) T6-L Épülettervezés VI. Épülettervezés VI. SGYMTET242XXX Település és városépítés Tantárgy neve angolul (Architectural Design VI.) Szak (Építészmérnöki szak) Tagozat (Levelező tagozat) TANTÁRGYFELELŐS

Részletesebben

A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete. Másik meghatározás: az

A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete. Másik meghatározás: az A HOMLOKZAT Építőmérnöki ábrázolás 2008 2008. november Dr. H. Baráti Ilona A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete.

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TANTÁRGYI ADATLAP ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve (magyarul, angolul) Tanszéki tervezés Departmental Design 1.2. Azonosító

Részletesebben

SZABADFORMA MODELLEZÉS. (számítógépes gyakorlat 7)

SZABADFORMA MODELLEZÉS. (számítógépes gyakorlat 7) SZABADFORMA MODELLEZÉS (számítógépes gyakorlat 7) építészlabor bevezető kurzus neve SZABADFORMA MODELLEZÉS (számítógépes gyakorlat 7) gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali

Részletesebben

(számítógépes gyakorlat 1)

(számítógépes gyakorlat 1) 3D (számítógépes gyakorlat 1) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye a képzésben 1. szemeszter

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI RAJZ. Építőmérnöki ábrázolás II. modul. Dr. H. Baráti Ilona

ÉPÍTÉSZETI RAJZ. Építőmérnöki ábrázolás II. modul. Dr. H. Baráti Ilona ÉPÍTÉSZETI RAJZ Építőmérnöki ábrázolás II. modul Dr. H. Baráti Ilona 1 A tantárgyi egység célja A műszaki ábrázolás tantárgyi egység tanításának célja, hogy a hallgatók gyakorlatot szerezzenek a rajzeszközök

Részletesebben

A tételsor a 29/2016 (VIII.26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 29/2016 (VIII.26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsga kérdései a IV. Szakmai követelmények fejezetben megadott témakörök mindegyikét tartalmazza. Amennyiben a tétel

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak, Számvitel szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számviteli sajátosságok tantárgy tanulmányozásához

Részletesebben

SZERK5 ÉPÜLETSZERKEZETEK V.

SZERK5 ÉPÜLETSZERKEZETEK V. SZERK5 ÉPÜLETSZERKEZETEK V. ALAPADATOK FÉLÉV VEZETŐJE OKTATÓK, ELŐADÓK LEÍRÁS (ÖTSOROS) Pandula András Pandula András, Tóth László, Szűcs Miklós A félév során a hallgatók megismerkednek a nedvesség, mint

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék Tárgy neve: Munka- és szociális jog 3. Szak: jogász Neptun-kódja: 30703 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Mechanikai megmunkálás (OFM, FM BSC) és Ipari Technológiák II.

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve MAGASÉPÍTÉSTAN II. 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOEMAS43 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám előadás

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Részletes program 2017/2018. tanév 1. félévére

Részletes program 2017/2018. tanév 1. félévére A tantárgy/kurzus címe Műemlékvédelem A kurzus típusa Előadás A tantárgy/kurzus száma SGYTET 281xxx2/f/2 SYMBNA 3 Óraszám/hét 2 óra Félév 2. Kreditek száma: 2 Előadó tanár: Dr.techn.Szabó László DLA, ny.

Részletesebben

Előzetes követelmény(ek): Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: Épületszerkezettan és építéstechnológia ismerete. Oktató tanszék(ek) 6 :

Előzetes követelmény(ek): Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: Épületszerkezettan és építéstechnológia ismerete. Oktató tanszék(ek) 6 : TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: SZERVEZÉS I. Tárgykód: PMKEKNE038 Heti óraszám 1 : 1 ea / 2 gyak Kreditpont: 3 Szak(ok)/ típus 2 : környezetmérnök bsc Tagozat 3 : nappali Követelmény 4 :

Részletesebben

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK IV. 2015/2016 I. félév FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP A tantárgyi részletes program a tanszéki/tantárgyi honlapról letölthető.

Részletesebben

LAKÓÉPÜLETTERVEZÉS 2013-2014. II. FÉLÉV (BMEEOMEAS14) FELADATKIÍRÁS

LAKÓÉPÜLETTERVEZÉS 2013-2014. II. FÉLÉV (BMEEOMEAS14) FELADATKIÍRÁS FELADATKIÍRÁS A tantárgy célja az építőmérnöki - konstruktőri gondolkodás fejlesztése, kialakítása a lakóépület tervezés témakör segítségével. A tantárgy keretében meg kell ismerni: 1. Építészeti tervezés

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TANTÁRGYI ADATLAP ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve (magyarul) Szerkezetrekonstrukció 2. Buliding Reconstruction 2. 1.2.

Részletesebben

Géprajz (GEGET284L) kommunikációs dosszié GÉPRAJZ (GEGET284L) ANYAGMÉRNÖK BACHELOR LEVELEZŐ KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Géprajz (GEGET284L) kommunikációs dosszié GÉPRAJZ (GEGET284L) ANYAGMÉRNÖK BACHELOR LEVELEZŐ KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GÉPRAJZ (GEGET284L) ANYAGMÉRNÖK BACHELOR LEVELEZŐ KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR GÉPELEMEK TANSZÉKE Miskolc, 2008 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz III. ÉVFOLYAM PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vezetői számvitel Tanszék: Számvitel

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2016-2017. tanév I. (őszi) félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai

Részletesebben