Az MMK Munkabiztonsági Tagozat feladata, szerepe. Dr. Váró György elnök

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az MMK Munkabiztonsági Tagozat feladata, szerepe. Dr. Váró György elnök"

Átírás

1 Az MMK Munkabiztonsági Tagozat feladata, szerepe Dr. Váró György elnök

2 Történelem Az évi XVII. Törvénycikkel létrehozott Budapesti Mérnöki Kamarát a második világháborút követően létrejött új rendszer feloszlatta, helyébe a Szovjetunóban bevezetett szervezetek mintájára műszaki és tudományos egyesületeket hoztak létre között a mérnökkamara funkcióit az így létrejött szakmai egyesületek országos szövetsége látta el, a szigorúan centrálisan szervezett állami hierarchia merev keretei között. Az évben bekövetkezett rendszerváltás nyomán a különböző szakmai testületekben egyre sürgetőbben fogalmazódott meg az igény a Nyugat-Európában már jól működő és a korábban hazánkban is jól funkcionáló hivatásrendi kamarák felállítására.

3 Történelem A mérnöki kamara létrehozására a kilencvenes évek elején több kezdeményezés is történt. Az így szerzet tapasztalatok erdőjeként hozta létre a magyar parlament a mérnöki tevékenységeket szabályozó kamarai törvényt Július hó 10. napján jelent meg a Magyar Közlönyben a tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló évi LVIII. törvény. A jogszabály által jogosultsághoz kötött mérnöki tevékenység - ennek értelmében - csak a törvényben szabályozott kamarai tagság alapján folytatható. A kamarai törvény szerint a kamarai tagság feltételeinek megfelelő természetes személyek hozzákmlétre a megyi és fővárosi kamarákat.

4 Történelem Az így megalakult területi kamarák a Törvényben meghatározott módon hozzák létre a Magyar Mérnöki kamara elnevezéssel az országos mérnöki kamarát. A törvény kötelező jelleggel írja elő a Magyar Mérnöki Kamarán belül szakmai tagozatok létrehozását [2. (4) bekezdés]. A törvényi minimum feltételek szerint önálló szakmai tagozatként kellett létrehozni a Magyar Mérnöki Kamarán belül a a többi tagozat mellett a Munkabiztonsági Tagozatot. A törvény szerint a szakmai tagozatok létrehozásáról a Kamara országos alapszabályában kellett intézkedni. Ennek megfelelően a Magyar Mérnöki Kamara január hó 11. napján elfogadott alapszabálya hozta létre a Magyar Mérnöki Kamara Munkabiztonsági Tagozatát.

5 A tagság képzettségi feltételei 1. Felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai) végzettségként (alap-szakképesítésként) a) csak államilag elismert hazai felsőoktatási intézményben és csak államilag elismert szakon - esetleg a szakirány megjelölésével is kiadott aa) egyetemi végzettség vagy ab) főiskolai végzettség vagy b) valamely külföldi felsőoktatási intézményben szerzett és a módosított 47/1995. (IV. 27.) Korm. rendelet alapján a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ által az aa) vagy az ab) alpontban megadott végzettséggel (szakképesítéssel) egyenértékű szakképesítésként honosított végzettség ismerhető el.

6 A tagság képzettségi feltételei 2. Felsőfokú munkavédelmi szakképesítésként a) az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft. vagy jogelődjei által kiadott aa) egyetemi munkavédelmi szakmérnöki oklevél vagy ab) főiskolai munkavédelmi szakmérnöki oklevél vagy ac) munkavédelmi szakmérnöki oklevél vagy ad) munkavédelmi szaküzemmérnöki oklevél vagy ae) munkavédelmi üzemmérnöki végzettséget igazoló bizonyítvány vagy af) felsőfokú munkavédelmi szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy ag) az Országos Képzési Jegyzék szakképzési azonosító száma szerinti munkavédelmi menedzser szakképesítés,

7 A tagság képzettségi feltételei b) a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Kara által kiadott ba) munkavédelmi szakmérnöki oklevél vagy bb) munkavédelmi szaküzemmérnöki oklevél c) a Gödöllői Agrártudományi Egyetem által kiadott ca) mezőgazdasági munkavédelmi szakmérnöki oklevél vagy cb) gépészmérnöki végzettséget igazoló, biztonságtechnika vagy munkabiztonság szakirány megjelöléssel kiegészített oklevél d) a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara által kiadott gépészmérnöki végzettséget igazoló, munkabiztonság szakirány megjelöléssel kiegészített oklevél e) államilag elismert felsőoktatási intézményben szeptember 1-je után megkezdett egyetemi vagy főiskolai szakirányú továbbképzésben szerzett, munkavédelmi vagy munkabiztonsági szakirányú szakképzettséget tanúsító oklevél ismerhető el.

8 A Tagozat és a munkavédelem kapcsolata A Munkabiztonsági Tagozat számára alapvető kérdés az, hogy a hozzá tartozó tevékenységek szakmai színvonala miként biztosítható, illetőleg milyen módszerekkel fejleszthető. Különösen fontos ez a kérdés azoknál a területeknél, ahol a szakmai színvonal megfelelőségétől a munkavállalók egészsége és biztonsága közvetlenül függ. Azt gondolom, nem szorul bizonyításra, hogy a munkahelyi egészség és a munkahelyi biztonság területe, a munkavédelem ilyen szakmai terület. Úgy gondolom, a Munkabiztonsági Tagozat tevékenységének meghatározásánál az elnökségnek figyelembe kell venni a valóságot, amely napjainkban jelen van, és amely alapvetően befolyásolja a munkabiztonsági tevékenység színvonalát, illetőleg annak megítélését a munkáltatók részéről.

9 A Tagozat és a munkavédelem kapcsolata Az érthető és természetes, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a munkáltatók arra törekszenek, hogy az egyes nem termelő tevékenységekre (ilyen a munkabiztonság is) minél kevesebbet fordítsanak. De ez a kerüljön minél kevesebbe munkáltatói gondolkodásmód miatt alakult ki a szabad piacon az az etikátlan munkabiztonsági gyakorlat, hogy a munkabiztonsági szakemberek egymás alá ígérve olyan áron vállalják el egyes munkabiztonsági feladatok elvégzését (pl. kockázatértékelés), amely alapvetően befolyásolja a munkáltató munkavédelmi helyzetét.

10 A Tagozat és a munkavédelem kapcsolata Sajnos tényként kell kijelenteni, hogy a munkavédelem jelenlegi társadalmi-, politikai- és gazdasági megítélése nem egyértelmű, a munkavédelem sok helyütt, mint pusztán adminisztratív teher jelenik meg és nagyon nehéz ezt a nézetet kibillenteni a helyéből, és a munkavállaló egészségére és biztonságára, mint versenyképességi tényezőre, irányítani a figyelmet. Még egy probléma, aminek nem látom a megoldását. A jelenlegi szabályok szerint a munkabiztonsági szakma gyakorlásához nem kötelező a kamarai tagság, így a szakmai etikai kérdésekben a Tagozat csak a kamarai tagok esetében tud eljárni az etikátlan munkabiztonsági gyakorlat ellen.

11 A Tagozat és a munkavédelem kapcsolata A Tagozati munkának tehát az kell, hogy legyen az alapvető célja, hogy elérje, a munkabiztonsági szakma presztízse, a szakmai elismertsége az értékének megfelelő helyre kerüljön. Ennek érdekében: meg kívánja teremteni a szakmai értékek szerinti működés etikai feltételrendszerét, ki akarja alakítani a folyamatos szakmai továbbképzések rendszerét, támogatni kívánja a szakértői jogosultsággal rendelkező munkabiztonsági szakemberek értékmegjelenítési, illetőleg értékképviseleti munkáját.

12 A Tagozat célkitűzései A Tagozat célkitűzéseit a jogszabályok, a Kamara szabályzatai, továbbá együttműködési megállapodások keretei között igyekszik elérni, tevékenységének fókuszában az elmúlt időszakban az alábbi célterületek álltak: szakmai továbbképzések, konzultációk tartása, jó munkahelyi gyakorlatok összegyűjtése, díjazása, szakmai kapcsolatok kialakítása, illetve fejlesztése (munkavédelmi hatóság, MOK foglalkozás-egészségügyi tagozat, Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület stb.), részvétel jogszabályok fejlesztésében, szakmai érdekképviseleti tevékenység, szakmai jogosultságok másodfokú elbírálása.

13 A Tagozat és a Munkavédelmi Hatóság kapcsolata Az együttműködés keretei a következők: 1. Az MVF és az MMKMT közös munkacsoportot működtet a munkavédelmi szakértői jogosultsággal kapcsolatos jogszabályok továbbfejlesztésének, a jogosultsággal rendelkező szakértők kreditpont rendszerű továbbképzése jogi szabályozásának előkészítése érdekében. A munkacsoport létszámát, eljárását, feladatait a Felek közvetlen egyeztetés útján határozták meg. 2. Az MVF az MMKMT részére véleményezésre megküldi az előkészítés alatt levő jogszabályok tervezeteit, illetve minden olyan, a munkavédelemmel kapcsolatos jogszabály-tervezetet, amely MVF általi előkészítése során szükségessé válik az MMKMT szakmai véleményének beszerzése. Az MMKMT a részére megküldött tervezeteket az MVF részére véleményezi.

14 A Tagozat és a Munkavédelmi Hatóság kapcsolata 3. Az MMKMT a hatályos munkavédelmi szabályok módosítására, vagy új jogszabály kiadására vonatkozó javaslatát megküldi az MVF részére. Az MVF a javaslat értékelése után tájékoztatást ad az MMKMT részére a kialakított szakmai álláspontjáról, valamint arról, hogy a javaslat álláspontja szerint jogalkotási tervbe vehető-e. 4. A Felek a munkabiztonsági szakértői engedélyezéssel összefüggő feladatok teljesítése érdekében egymással egyeztethetnek, megkeresésre konkrét ügyben - a szakértői engedélyezést szabályozó, és a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályok keretei között - egymásnak tájékoztatást adhatnak. A Felek együttműködnek az engedélyezési eljárás egységes gyakorlatának kialakítása érdekében.

15 A Tagozat és a szakértői minősítés A Munkabiztonsági Tagozat Szakértői Minősítő Testülete (továbbiakban SZMT) a 354/2009.(XII. 30.) Korm. rendeletben részletezett szakági bontású szakterületeken a szakértői jogosultság elbírálásához, illetve felülvizsgálatához szakmai véleményt készít a területi kamara részére, annak előterjesztése alapján. 1. Iskolai végzettség, szakképesítés Az SZMT véleményezési körébe tartozó jogosultsághoz felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai) végzettség (alapszakképesítés) és felsőfokú munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítés szükséges.

16 A Tagozat és a szakértői minősítés 2. Szakirányú szakmai gyakorlat 2.1.A szakértői feljogosítás elnyeréséhez a felsőfokú munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítés megszerzését követően legalább 5 év munkavédelmi (munkabiztonsági) területen folytatott szakmai gyakorlat szükséges Munkavédelmi (munkabiztonsági) területen folytatott szakmai tevékenységként a következő munkakörök, tevékenységek vehetők figyelembe: a)munkavédelmi (munkabiztonsági) munkakör (gazdálkodó szervezetnél), b)munkavédelmi (munkabiztonsági) vállalkozói tevékenység, c)munkavédelmi (munkabiztonsági) hatósági munkakör (pl. felügyelő),

17 A Tagozat és a szakértői minősítés d)felsőoktatási intézmény graduális képzésében tantárgyfelelősként oktatta da) a Munkavédelem tantárgyat, db) a kérelmezett szakterületnek megfelelő ágazati (pl. Gépipari, Vegyipari, Építőipari) Biztonságtechnika tantárgyat, dc) a kérelmezett szakterületnek megfelelő tantárgyat (pl. világítástechnika, zaj- és rezgésvédelem, munkaszervezés, ergonómia), e)felsőfokú munkavédelmi (munkabiztonsági) szakirányú képzésben végzett oktatói tevékenység, f)a kérelmezett szakterületnek megfelelő téma munkavédelmi (munkabiztonsági) szempontú tudományos kutatása, g)jogszabályi felhatalmazás alapján működő vizsgálóintézet vizsgálója, h)akkreditált vizsgálólaboratórium vizsgálója. Az a)-h) pontokban nem említett munkaköröket, tevékenységeket az SZMT egyedi vizsgálat alapján értékeli.

18 A Tagozat és a szakértői minősítés 2.3. Szakmai gyakorlati időként a) főállás esetén a tényleges időtartamot, b)nem főállás esetén a tényleges időtartam arányosan átszámított értékét, c)egyidejűleg végzett különböző tevékenységek esetén az egyes tevékenységek tényleges időtartamának arányosan átszámított értékeiből adódó összes időtartamot kell figyelembe venni. 2.4.A választott szakterületen felsőfokú végzettség szakmai feltételeit kell igazolni (pl. MB-5-SZ közlekedésmérnök, gépészmérnök, mezőgazdasági gépészmérnök). Ettől eltérő felsőfokú végezettség esetén a kérelmezőnek kell igazolnia a felsőfokú végzettség szakirányúságát.

19 Köszönöm a figyelmet.

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól.

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (2) bekezdés c) pontjában, valamint a földmérési

Részletesebben

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:...

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... A mérnöki kamara tölti ki Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Debrecen, Arany János u. 45. Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM A MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TELEPÜLÉSTERVEZÉSI, ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ÉPÍTÉSI TAGOZAT TERÜLET-ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. 2 TARTALOMJEGYZÉK MAGYARÁZAT 1. A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY 2. A

Részletesebben

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter... /2006. (..) ÖTM rendelete ingatlan-értékbecslés területén az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Takács Zsuzsanna, titkár KEM Mérnöki és Építész Kamara Tatabánya, 2011. október 19. Akiben zűrzavar van, az zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend

Részletesebben

Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői tevékenységgel összefüggő eljárások

Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői tevékenységgel összefüggő eljárások Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az építészeti-műszaki tervezési, az építésügyi műszaki és igazgatás szakértői

Részletesebben

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki A mérnöki kamara tölti ki Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név:.....................................................................................

Részletesebben

Békés Megyei Mérnöki Kamara

Békés Megyei Mérnöki Kamara Békés Megyei Mérnöki Kamara Buzás Zoltán elnök 2016. június 8-10. OREMBIK '16 Országos Emelőgépes konferencia 1 A Békés Megyei Mérnöki Kamara szakmai köztestület, melyet 20 éve (1996. decemberében) 250

Részletesebben

Pályázati felhívás. A pályázatok elbírálásánál előnyben részesül, az a személy, aki

Pályázati felhívás. A pályázatok elbírálásánál előnyben részesül, az a személy, aki Pályázati felhívás A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége pályázatot hirdet megyei Szakmai vizsgabizottsági tagi névjegyzékébe történő felvételre 1. A pályázati kiírás célja:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

Tervezet. a környezetvédelmi, természetvédelmi és tájvédelmi szakértői tevékenységről szóló 378/2007. ( XII.23.) Korm. rendelet módosításáról

Tervezet. a környezetvédelmi, természetvédelmi és tájvédelmi szakértői tevékenységről szóló 378/2007. ( XII.23.) Korm. rendelet módosításáról 1 KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/472/2008. Tervezet a környezetvédelmi, természetvédelmi és tájvédelmi szakértői tevékenységről szóló 378/2007. ( XII.23.) Korm. rendelet módosításáról

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

../2006. (. ) BM rendelet

../2006. (. ) BM rendelet ../2006. (. ) BM rendelet a belügyminiszter ágazati irányítása alá tartozó igazságügyi szakértői szakterületeken az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú

Részletesebben

MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT MUNKAVÁLLALÓK KÖVETELMÉNYRENDSZERE, valamint EZEN MUNKAKÖRÖK BETÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOK RENDJE

MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT MUNKAVÁLLALÓK KÖVETELMÉNYRENDSZERE, valamint EZEN MUNKAKÖRÖK BETÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOK RENDJE 3. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék Az ÓBUDAI EGYETEMEN OKTATÓK, TUDOMÁNYOS KUTATÓK és TANÁROK MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN

Részletesebben

2014. évi elnökségi határozatok

2014. évi elnökségi határozatok 2014. évi elnökségi határozatok 1/2014. (I. 10.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége a tagdíj részletekben történő megfizetésére vonatkozó kérelmeket áttanulmányozta és a MÉK Pénzügyi és Gazdálkodási

Részletesebben

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D 2018.09.01. 1/8 Ezen szakosztályi ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok alapján és figyelembevételével

Részletesebben

A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék

A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék 2. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 2. függelék A BMF OKTATÓK, TUDOMÁNYOS KUTATÓK ÉS TANÁROK MUNKÁJÁT SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN

Részletesebben

A Mérnöki Kamaráról, mérnökeink az akkreditálásban. Dr. Csenke Zoltánné

A Mérnöki Kamaráról, mérnökeink az akkreditálásban. Dr. Csenke Zoltánné A Mérnöki Kamaráról, mérnökeink az akkreditálásban Dr. Csenke Zoltánné Jogszabályi háttér Az Országgyűlés a környezet alakítása, fejlesztése és védelme szempontjából meghatározó tervező és szakértő mérnökök

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA Preambulum A Magyar Mérnöki Kamara, mint szakmai önkormányzat tudatában van a folyamatos, magas színvonalú és korszerű képzés jelentőségének és a mérnöki

Részletesebben

38/1997. (XII. 18.) KTM-IKIM együttes rendelet

38/1997. (XII. 18.) KTM-IKIM együttes rendelet 38/1997. (XII. 18.) KTM-IKIM együttes rendelet az építésügy körébe tartozó szakértõi tevékenység gyakorlásának részletes szabályairól Az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN. Szőllőssy Gábor főtitkár

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN. Szőllőssy Gábor főtitkár A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN Szőllőssy Gábor főtitkár Az előadás vázlata 1. A kamarai gondolat története 2. A kamara feladatai és szervezete 3. A kamarai jogosultsági rendszer 4.

Részletesebben

Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ

Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Általános szakvélemény a Romániában és a Szovjetunióban szerzett felsőfokú végzettséget tanúsító oklevelek magyarországi elismerhetőségéről Budapest,

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről Itt az egészségügyet részletesen szabályozó törvényből két területet emelünk ki, az egészségügyi szolgáltatások szakmai követelményeire

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Előterjesztő neve és beosztása: Szervezeti egység: Dr. Varga István dékán Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar E L Ő T E R J E S Z T É S A Szenátus 2014.

Részletesebben

Avagy hogyan maradhatok, hogyan lehetek, hogyan folytathatom?

Avagy hogyan maradhatok, hogyan lehetek, hogyan folytathatom? A geodéziai tervező és szakértő minősítések új szabályai Avagy hogyan maradhatok, hogyan lehetek, hogyan folytathatom? A jogszabályban (327/2015. (XI.10.) Korm. r.) van egy negyedik terület is a hogyan

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 39/2016. (VIII. 25.) EMMI utasítás az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2015. (VII. 21.) EMMI utasítás módosításáról 1 hatályos: 2016.08.26-2016.08.27

Részletesebben

Jogszabályi és szabályozási háttér 1.

Jogszabályi és szabályozási háttér 1. Minősítő Bizottság (MB) nevében: Dr. Vincze Árpád, az MB elnöke Sipos László József, az MB tagja Jogszabályi és szabályozási háttér 1. 2011. év közepétől a 1996. évi CXVI. törvény az atomenergiáról 19/A.

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT TANÚSÍTÁSI SZABÁLYZAT OKTÓBER 10.

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT TANÚSÍTÁSI SZABÁLYZAT OKTÓBER 10. MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT TANÚSÍTÁSI SZABÁLYZAT 2018. OKTÓBER 10. 1 ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK Jelen Szakmai Tagozati Tanúsítási Szabályzat a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2018. június 1-én

Részletesebben

A Kormány.... rendelete

A Kormány.... rendelete A Kormány... rendelete az építési műszaki ellenőri, valamint a felelős műszaki vezetői szakmagyakorlási jogosultság részletes szabályairól szóló 244/2006.(XII.5.) Korm. rendelet és a településtervezési

Részletesebben

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara mentori szabályzata. A kamara küldöttgyűlése elfogadta december 4-én. Hatályba lép február 1-jén.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara mentori szabályzata. A kamara küldöttgyűlése elfogadta december 4-én. Hatályba lép február 1-jén. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara mentori szabályzata A kamara küldöttgyűlése elfogadta 2004. december 4-én. Hatályba lép 2005. február 1-jén. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (a továbbiakban: kamara) küldöttgyűlése

Részletesebben

Útmutató. a Részletes költségterv (D9-es melléklet) kitöltéséhez

Útmutató. a Részletes költségterv (D9-es melléklet) kitöltéséhez Útmutató a Részletes költségterv (D9-es melléklet) kitöltéséhez A költségtervet kizárólag 12 hónapra kalkulálva kell kitölteni! 1. Személyi juttatások A kutatócsoportnak az éves személyi juttatási kiadásaikat

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ BME KJK MUNKAVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MUNKAVÉDELMI SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ BME KJK MUNKAVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MUNKAVÉDELMI SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ BME KJK MUNKAVÉDELMI TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MUNKAVÉDELMI SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Munkavédelmi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007. TERVEZET! E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a központi költségvetési szervként működő

Részletesebben

Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája SZABÁLYZAT A FELSŐOKTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERBE TÖRTÉNŐ ADATSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL

Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája SZABÁLYZAT A FELSŐOKTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERBE TÖRTÉNŐ ADATSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája SZABÁLYZAT A FELSŐOKTATÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERBE TÖRTÉNŐ ADATSZOLGÁLTATÁS RENDJÉRŐL Budapest 2007 1 A Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai

Részletesebben

Szakmagyakorlási rendelet várható hatásai a mérnöki létesítményekkel kapcsolatos feladatokban

Szakmagyakorlási rendelet várható hatásai a mérnöki létesítményekkel kapcsolatos feladatokban Szakmagyakorlási rendelet várható hatásai a mérnöki létesítményekkel kapcsolatos feladatokban Siki Zoltán Mérnökgeodéziai feladatok az Atomerőműben Szakmai nap 2015.12.11. Előzmények 2013.07.01 a geodézia

Részletesebben

84/2011. (V. 26.) Korm. rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a Magyar Tudományos Akadémia irányítása alá

84/2011. (V. 26.) Korm. rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a Magyar Tudományos Akadémia irányítása alá 84/2011. (V. 26.) Korm. rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a Magyar Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél, illetve más kutató- és

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete TERVEZET A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló

Részletesebben

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet Hatályos: 2015.02.01-14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet a közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás vezetésére

Részletesebben

Agrár Tagozat. Kolozsvári György elnökségi tag Emmerling Gábor. Dr. Mészáros György

Agrár Tagozat. Kolozsvári György elnökségi tag Emmerling Gábor. Dr. Mészáros György Agrár Tagozat Dr. Véha Antal elnök Szlovicsák Gábor tiszteletbeli elnök Erdészeti és Faipari Szakosztály Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztály Dobó István Kovácsné Felkai Éva szakosztály vezető,

Részletesebben

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 0/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. tör vény 1. (2) bekezdés 2.

Részletesebben

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet Hatály: 2018.I.1. - 14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet a közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás vezetésére

Részletesebben

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám:... Postai cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... E-mail cím:...

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám:... Postai cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... E-mail cím:... A mérnöki kamara tölti ki Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név:.....................................................................................

Részletesebben

8. számú melléklet a 9/2006. (II. 27.) IM rendelethez módosító javaslat. Képesítési feltétel

8. számú melléklet a 9/2006. (II. 27.) IM rendelethez módosító javaslat. Képesítési feltétel 8. számú melléklet a 9/2006. (II. 27.) IM rendelethez módosító javaslat Igazságügyi szakértői szakterületek és az azokhoz kapcsolódó képesítési feltételek a kulturális területen Szakterület megnevezése

Részletesebben

2016. évi elnökségi határozatok

2016. évi elnökségi határozatok 2016. évi elnökségi határozatok 1/2016. (I. 15.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége tudomásul veszi, hogy a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 1. oldal 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök képesítésről

Részletesebben

A KÜLFÖLDI OKLEVELEK, BIZONYÍTVÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ

A KÜLFÖLDI OKLEVELEK, BIZONYÍTVÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ 2. SZÁMÚ MELLÉKLET Az okleveles könyvvizsgálói szakképzési és vizsgaszabályzathoz A KÜLFÖLDI OKLEVELEK, BIZONYÍTVÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN VALÓ

Részletesebben

Magyar joganyagok - 9/2006. (II. 27.) IM rendelet - az igazságügyi szakértői szakterü 2. oldal (4)1 A külföldi bizonyítvánnyal, oklevéllel rendelkező

Magyar joganyagok - 9/2006. (II. 27.) IM rendelet - az igazságügyi szakértői szakterü 2. oldal (4)1 A külföldi bizonyítvánnyal, oklevéllel rendelkező Magyar joganyagok - 9/2006. (II. 27.) IM rendelet - az igazságügyi szakértői szakterü 1. oldal 9/2006. (II. 27.) IM rendelet az igazságügyi szakértői szakterületekről, valamint az azokhoz kapcsolódó képesítési

Részletesebben

Pályázati felhívás. - Egy pályázó több szakmacsoportban, de maximum 15 szakképesítésben nyújthatja be pályázatát.

Pályázati felhívás. - Egy pályázó több szakmacsoportban, de maximum 15 szakképesítésben nyújthatja be pályázatát. Pályázati felhívás A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot hirdet megyei Szakmai vizsgabizottsági tagi névjegyzékébe történő felvételre 1. A pályázati kiírás célja: A szakképzésről szóló,

Részletesebben

63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól

63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól 1 (2) A továbbképzési időszak teljesítéséhez az egészségügyi szakdolgozónak e rendelet szerinti a) kötelező

Részletesebben

A Magyar Mérnök Kamara Elektrotechnikai Szakmai Tagozat (ELT) Minősítő Bizottságának Ügyrendje és a Minősítés Irányelvei

A Magyar Mérnök Kamara Elektrotechnikai Szakmai Tagozat (ELT) Minősítő Bizottságának Ügyrendje és a Minősítés Irányelvei A Magyar Mérnök Kamara Elektrotechnikai Szakmai Tagozat (ELT) Minősítő Bizottságának Ügyrendje és a Minősítés Irányelvei 1 Az MB jogköre Az Elektrotechnikai és Építményvillamossági Tagozatnak az alábbiakban

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

12/2004. (II. 13.) GKM rendelet

12/2004. (II. 13.) GKM rendelet 12/20. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII.

Részletesebben

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről. Általános előírások

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről. Általános előírások Hatályos: 2013.07.19-2013.12.31. 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER 2682/2008. TERVEZET! (honlapra) ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a felsőoktatási intézmények képzési, tudományos célú és fenntartói normatíva alapján történő finanszírozásáról

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (...) GKM rendelete a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. -a (2) bekezdésének c) pontjában

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 16-ai rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 16-ai rendkívüli ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

Név: 2 Kamarai azonosító: A táblázat A kért szakterület (részterület 咧 A kért tevékenység* Kérem az engedély* A területi kamara tölti ki Névjegyzéki k

Név: 2 Kamarai azonosító: A táblázat A kért szakterület (részterület 咧 A kért tevékenység* Kérem az engedély* A területi kamara tölti ki Névjegyzéki k KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe: Postai cím (ha nem azonos a lakáscímmel):

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. november 29-i ülésére Tárgy: A Városi Könyvtár és Művelődési Ház intézményvezetői állás pályázat kiírása Előadó Kasper Ágota

Részletesebben

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Iktatószám: GKM/4330/ /2007 A földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges képesítésről és ról szóló 12/2004. (II. 13.)

Részletesebben

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új iránya, tűzvédelmi mérnöki képzés

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új iránya, tűzvédelmi mérnöki képzés A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új iránya, tűzvédelmi mérnöki képzés Dr. habil. VASS Gyula tűzoltó ezredes, egyetemi docens Igazgató, Katasztrófavédelmi Intézet, Nemzeti Közszolgálati Egyetem NKE

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. Készült a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara napján, 14 órai kezdettel tartott elnökségi üléséről.

EMLÉKEZTETŐ. Készült a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara napján, 14 órai kezdettel tartott elnökségi üléséről. EMLÉKEZTETŐ Készült a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara 2011. 06. 20. napján, 14 órai kezdettel tartott elnökségi üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Győr, Csaba u. 16. II.em. 201/a. Mellékelt

Részletesebben

A Minősítő Szakértői Testület Ügyrendje

A Minősítő Szakértői Testület Ügyrendje A Minősítő Szakértői Testület Ügyrendje 2014 Elfogadva az MMK Gépészeti Tagozat 2014. 09. 18-i elnökségi ülésén a 21/2014. számú határozattal 1 Tartalom 1. Bevezetés 2. A Minősítő Szakértői Testület jogköre

Részletesebben

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés aktualitásai

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés aktualitásai Biztonságtechnika 2018. Siófok, 2018. május 9-11. A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés aktualitásai Dr. habil. VASS Gyula tűzoltó ezredes, egyetemi docens Igazgató, Katasztrófavédelmi Intézet, Nemzeti

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07.

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07. SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete út. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 FELVÉTELI

Részletesebben

Az Országos szakértői névjegyzék elektronikus felületének kezelése. felhasználói leírás

Az Országos szakértői névjegyzék elektronikus felületének kezelése. felhasználói leírás Az Országos szakértői névjegyzék elektronikus felületének kezelése felhasználói leírás Tartalom 1. Belépés a felületre... 2 2. Adatok módosítása... 2 2.1. Helyes személyi adatok, végzettség és elvégzett

Részletesebben

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat évi feladatai. Rácz József. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat évi feladatai. Rácz József. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program Digitális Nemzeti Fejlesztési Program MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat 2016. évi feladatai Rácz József 2016.02.05. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program 2016. feladatai 1 Digitális Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013 A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013 NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (Nyíregyháza, Kótaji

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat

Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat Küldetésünknek tekintjük a jogosultsággal rendelkező mérnökeink szakmai színvonalának növelését, a Magyar Mérnöki Kamara és a tagság közötti gyors

Részletesebben

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.07.01-2015.01.31) 14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet a közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás

Részletesebben

Szakfogorvos képzés Dr. Fejérdy Pál dékáni tanácsadó

Szakfogorvos képzés Dr. Fejérdy Pál dékáni tanácsadó Szakfogorvos képzés 2016 Dr. Fejérdy Pál dékáni tanácsadó 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 11. 6) Fogorvosi tevékenység önállóan csak fog- és szájbetegségek szakorvosi képesítés birtokában végezhető. Érdemes

Részletesebben

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól Hatályos: 2015.03.05-2015.08.31 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól A Kormány a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

A SZEMÉLY-,VAGYONVÉDELMI ÉS MAGÁNNYOMOZÓI

A SZEMÉLY-,VAGYONVÉDELMI ÉS MAGÁNNYOMOZÓI A SZEMÉLY-,VAGYONVÉDELMI ÉS MAGÁNNYOMOZÓI SZAKMAI KAMARA ORSZÁGOS Elnökség 43/2013. (05.28.) számú határozata A SZEMÉLY-,VAGYONVÉDELMI ÉS MAGÁNNYOMOZÓI szakterületek körébe tartozó önálló szakértői tevékenységek

Részletesebben

Sport szakember sportszakember

Sport szakember sportszakember Sport szakember sportszakember Tájékoztató előadás 2018. március 9. dr. Reinhardt Ákos EMMI Sportért Felelős Államtitkárság, Sportirányítási Főosztály, főosztályvezető Irányadó jogszabályok a sportról

Részletesebben

I/B. A HALLGATÓK ADATAI

I/B. A HALLGATÓK ADATAI A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 3. melléklete alapján I/A. AZ ALKALMAZOTTAK ADATAI a) családi és utónév, nem, születési családi és utónév, születési hely és idő, anyja születési

Részletesebben

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS VI. KATONAI ÉPÍTÉSHATÓSÁGI KONFERENCIA 2007. május 31. MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS Előadó: dr. Korda János MMK alelnök ÚJ JOGSZABÁLYOK 1. 244/2006. (XII.5.) Korm. r. az építési műszaki ellenőri,

Részletesebben

1996. évi LVIII. törvény. a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról. I. Fejezet. Általános rendelkezések

1996. évi LVIII. törvény. a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról. I. Fejezet. Általános rendelkezések 1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról Az Országgyűlés - a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát követve - a környezet alakítása,

Részletesebben

1/2009. (III. 17.) határozat

1/2009. (III. 17.) határozat 1/2009. (III. 17.) határozat A Szenátus jóváhagyja a Banki szakügyintéző (OKJ 55 343 01 0010 55 01) felsőfokú szakképzés intézményi képzési programját, és ezen felsőfokú szakképzés indítását. 2/2009. (III.

Részletesebben

Vállalkozási feltételek, képzési tájékoztató

Vállalkozási feltételek, képzési tájékoztató Vállalkozási feltételek, képzési tájékoztató 1. A képző szerv megnevezése, címe és telefonszáma Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari szakképző Iskola és Kollégium 9028 Győr, Régi Veszprémi út 1-3.

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

Tájékoztatás az MMK környezetvédelmi jogosultságokkal összefüggő nyilvántartási rendszerről. Terézia

Tájékoztatás az MMK környezetvédelmi jogosultságokkal összefüggő nyilvántartási rendszerről. Terézia Tájékoztatás az MMK környezetvédelmi jogosultságokkal összefüggő nyilvántartási rendszerről Bátaapáti, 2017.05.04. Terézia Készítette: Palotásné Kővári www.mmk.hu Keresés a kamarai névjegyzékben A keresés

Részletesebben

Rendelet hatálya 1. Illetménykiegészítés, képzettségi pótlék 2.

Rendelet hatálya 1. Illetménykiegészítés, képzettségi pótlék 2. Tiszasziget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.13.) önkormányzati rendelete a közös önkormányzati hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról, támogatásokról Tiszasziget Község

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2009. 1 1. Általános rendelkezések: A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) rendelkezéseit a tervező-és

Részletesebben

ELTE Habilitációs Szabályzat 2. sz. függelék 131 KÉRELEM

ELTE Habilitációs Szabályzat 2. sz. függelék 131 KÉRELEM 67 ELTE Habilitációs Szabályzat 2. sz. függelék 131 KÉRELEM Alulírott... (születési név is)...... állampolgár, anyja neve:... születési hely:...... év... hó... nap habilitációs eljárás megindítását kérem

Részletesebben

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

2018. évi elnökségi határozatok

2018. évi elnökségi határozatok 2018. évi elnökségi határozatok 1/2018. (I. 12.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége a bemutatott dokumentumok alapján 3 fő tagsági jogviszonyát kérelmére 2018. január 12. napjával felfüggeszti.

Részletesebben

R E G Y H Á Z A. NYíREGYHÁZA 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE ... ~... Ügyiratszám: SZOC-2-4j2014.

R E G Y H Á Z A. NYíREGYHÁZA 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE ... ~... Ügyiratszám: SZOC-2-4j2014. NYíREGYHÁZA 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. Ügyiratszám: SZOC-2-4j2014. Ügyintéző: dr. Krizsai Anita Előterjesztés - a Közgyűléshez a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában

Részletesebben

Az MMK továbbképzési rendszerének elmélete és gyakorlata

Az MMK továbbképzési rendszerének elmélete és gyakorlata MMK Anyagmozgatógépek, Építőgépek és elvonók Szakmai Tagozat Az MMK továbbképzési rendszerének elmélete és gyakorlata Némethy Zoltán tagozati elnök OREMBIK 18 május 17. Siófok Az elmélet: MMK Továbbképzési

Részletesebben

A Pest Megyei Építész Kamara Elnökségének évi határozatai

A Pest Megyei Építész Kamara Elnökségének évi határozatai A Pest Megyei Építész Kamara Elnökségének 2012. évi határozatai 1/2012. (I. 27.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége úgy dönt, hogy a 2012. évi megyei tisztújító küldöttgyűlését áprilisában

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

ad /2004. ALAPÍTÓ OKIRATA január

ad /2004. ALAPÍTÓ OKIRATA január ad. 40.964/2004. AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2005. január 2 Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban: intézmény) részére az államháztartásról szóló, többször módosított 1992.

Részletesebben

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat Szakmai Program és a Szupergyors Internet kamarai feladatai Rácz József 2016.09.23. Szakmai Program és a SZIP 1 Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat

Részletesebben

1. A törvényjavaslat 1. -ának a következő módosítását javasoljuk:

1. A törvényjavaslat 1. -ának a következő módosítását javasoljuk: Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/4767) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára, egyes, a felsőoktatás szabályozására

Részletesebben

Mesterképzési szakok. Szabadon választható tantárgyak

Mesterképzési szakok. Szabadon választható tantárgyak Mesterképzési szakok - andragógia adatlap mintatanterv: pdf/ htm tantárgyleírások - nemzetközi tanulmányok adatlap mintatanterv: pdf/ htm tantárgyleírások - tanári mesterképzési szak tovább Tartalom Szabadon

Részletesebben

3. Adószám: 3/a. A cég/vállalkozás alapításának időpontja:

3. Adószám: 3/a. A cég/vállalkozás alapításának időpontja: Az alábbi címre kérjük kitöltve visszaküldeni: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Koordinációs és Marketing Igazgatóság 1372 Budapest 5., Pf.: 452 ADATLAP Melléklet a vállalkozási exportra való szakmai

Részletesebben