Elektrokémia 01. (Biologia BSc)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elektrokémia 01. (Biologia BSc)"

Átírás

1 Elektrokémia 01. (Biologia BSc) Fogalmak, Elektrokémia, Elektroanalitika, Elektródok Láng Győző Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapest

2 Elektrokémia Elektrokémia: Egy ma már klasszikusnak számító megfogalmazás szerint az elektrokémia a fizikai kémia egyik ága, amely a makroszkópos elektromos hatásokra létrejövő kémiai változásokkal, valamint a kémiai hatások által előidézett makroszkópos elektromos jelenségekkel és ezek összefüggéseivel foglalkozik. Ez a meghatározás azonban ma már nem tekinthető teljesnek, mivel figyelmen kívül hagy igen sok olyan rendszert, illetve jelenséget, amelyek napjainkban az elektrokémiai kutatás területéhez számítanak.

3 Elektrokémia Elektrokémián a modern felfogás szerint azt a tudományágat értjük, amelynek tárgyköre az elektromos erőtér hatására elmozdulni képes ionokat tartalmazó kondenzált rendszerekre és az ezekben lezajló folyamatokra terjed ki, beleértve a különböző fázisok határán végbemenő, töltésátadással járó folyamatokat is. Az elektrokémia korszerű meghatározása megadható abból kiindulva is, hogy az elektrokémia a fizikai kémia egyik ága: az elektrokémia az elektrokémiai rendszerek fizikai kémiája. Ennek érdekében definiálni kell azokat az objektumokat, azokat a rendszereket, amelyeket az elektrokémia vizsgál, azaz az elektrokémiai rendszereket.

4 Elektrokémia Elektrokémiai rendszerek Elektrokémiai rendszereknek nevezzük az olyan, ionokat ( elektrolitot ) tartalmazó kondenzált rendszereket, amelyekben legalább egy fázisban elektromos potenciálgradiens hatására ezek az ionok elmozdulhatnak. Homogén elektrokémiai rendszerek: Az elektrolitoldatok és -olvadékok, ionos folyadékok, szilárd elektrolitok. Heterogén elektrokémiai rendszerek: Fázishatárok, pl. az elektrolitoldat és fém vagy félvezető határfelületén, elektródok.

5 Elektrokémia Az elméleti elektrokémia két nagy témaköre Az "ionika" a homogén, az "elektrodika" a heterogén elektrokémiai rendszerek fizikai kémiai sajátságaival foglalkozik, ezen belül e rendszerek egyensúlyát, illetve a bennük végbemenő nem egyensúlyi jelenségeket és folyamatokat vizsgálja.

6 Elektrokémia Néhány gondolat az elektrokémiai rendszerekkel kapcsolatban A rendszerbe vitt töltés, és a rendszert alkotó kémiai anyagok mennyisége nem lehet független egymástól, hiszen anyag nélküli töltés nem létezik, a töltés mindig valamilyen szpécieszhez (elektron, pozitron, ion) kapcsolódik.

7 Elektrokémia Az elektroneutralitási feltétel Az elektrosztatikából tudjuk, hogy vezető fázisok belsejében az elektromos térerősség zérus, azaz az elektromos potenciál értéke a helytől független állandó. A fázis belseje elektromosan semleges, tehát akárhogyan is választunk ki benne egy makroszkopikus térfogatelemet, az abban levő töltések (előjeles) összege nulla.

8 Elektrokémia Elektrokémiai rendszerekre is vonatkozóan az elektroneutralitás tétele: vagy vagy stb., ahol az i-dik töltött szpéciesz (ion, elektron) töltésszáma, n i annak anyagmennyisége, c i a koncentrációja, x i a móltörtje, stb. i z i n i z i ci i i z i x i 0 0 0

9 Elektrokémia Milyen következményekkel jár az elektroneutralitási feltétel sérülése? Numerikus példa: pontosan 1 mól ezüstből készült gömb. Az ezüst moláris tömege M Ag = 107,8682 g/mol, sűrűsége 20 ºC-on Ag = 10,50 g/cm 3. A gömb sugara r 3 1,348 cm Legyen a kezdetben elektromosan semleges gömbön légüres térben mól egységnyi pozitív töltésű ion (pl. Ag + ). A többlettöltés a fázis felületén helyezkedik el! 3 4 M ρ Ag Ag π

10 Elektrokémia Az r sugarú Q = C/mol mol = 9, C töltéssel rendelkező gömb elektromos potenciálja: ψ 1 4πε r ε 0 Q r (e r a közeg relatív permittivitása, e 0 a vákuum permittivitása) ψ 4π 18, , C 6, AsV m 1, m - -!!! V

11 Elektrokémia Az elektroneutralitástól való minimális mértékű eltérés, amelyet a kémiai módszerekkel ki nem mutatható mol ion jelenléte okoz, rendkívül nagy elektromos potenciálnak felel meg. A tárgyalthoz hasonló 2 ezüstgömb esetében 1V potenciálkülönbség 1, mol egységnyi töltésű ionnak felel meg!!! Azonos kémiai összetételű, de különböző elektromos potenciálú fázisok.

12

13 Elektrokémia A töltött részecskéket is tartalmazó fázisok energetikája Egy gömb alakú vezető fázis (pl. egy fémgömb vagy egy elektrolitoldatból álló csepp) sematikus metszeti képe és a megfelelő potenciál-különbségek. 1: Felületi réteg, amely dipólusokat és szabad töltéshordozókat is tartalmazhat. 2: A fázis belseje. : Galvani-potenciál ( belső elektromos potenciál ); : Volta-potenciál ( külső elektromos potenciál ); : felületi potenciál.

14 Elektrokémia A belső elektromos potenciál vagy Galvani-potenciál (leggyakoribb jelölése ): ψ χ A külső elektromos potenciál, a Volta-potenciál annak a következménye, hogy a gömbön levő többlettöltések (elektronok, ionok) a gömb környezetében elektromos teret hoznak létre. A külső elektromos potenciál azon W ψ q ψ munka segítségével definiálható, ami ahhoz szükséges, hogy q töltést ( próbatöltés ) a végtelenből a felület közelébe hozzunk.

15 Elektrokémia A próbatöltést csak olyan közelségbe szabad vinnünk a felülethez, ahol a kémiai erők, az ún. tükrözési töltések, és a gömb felületén esetlegesen elhelyezkedő dipólusréteg hatása a munka értékére elhanyagolható. Ez a távolság a tapasztalatok szerint kb cm. Mivel a külső elektromos potenciál ugyanazon fázis két pontja közötti potenciálkülönbséget reprezentál, ezért elvileg mérhető mennyiség.

16 Elektrokémia A kémiai és az elektrokémiai potenciál Elektromosan semleges részecskéket tartalmazó rendszerek esetében a kémiai potenciál: Töltött részecskék esetén az analóg összefüggés: i j,, i i n p T n G μ i j,, i i ~ n p T n G μ

17 Elektrokémia - Az i-edik részecskének a rendszerbe juttatása elektromos töltések bevitelével jár együtt, így a kémiai munka mellett elektromos munka is végződik. - Az utóbbi esetben n i nem feltétlenül független komponenseket jelöl. A ~μ i mennyiséget elektrokémiai potenciál -nak szokás nevezni.

18 Elektrokémia Megjegyzések - Az anyag nélküli próbatöltés csupán fikció, és bármilyen töltés transzportjával szükségszerűen anyag transzportja is együtt jár, azaz a q töltéssel együtt anyagot is átjuttatunk a fázishatáron. Mivel a fázishatáron történő átjutáskor az anyag kémiai környezete is megváltozik, ezért az elektromos munka mellett kémiai munkát is kell végeznünk. Kísérletileg tehát e két járulék nem választható szét, csak az összegük határozható meg.

19 Elektrokémia - Gyakorlati megfontolások alapján az elektrokémiai potenciál μ~ μ a i alakban történő felírása elterjedt gyakorlat. ( az a fázisban lévő i-edik komponens kémiai potenciálja, a az adott fázis belső (Galvani) potenciálja. Az elektrokémiai potenciál eme önkényes felbontása kémiai és elektromos részre azonban általában csak addig elfogadható, amíg csak a számítások egyszerűsítésére szolgál, és figyelembe veszik a vele kapcsolatos korlátokat. a i z i F a μ a i

20 Elektrokémia - A fázis belsejéhez rendelhető elektromos potenciál fizikai realitásához nem férhet kétség, annak ellenére, hogy ennek abszolút értéke nem mérhető, azonban a belső (Galvani) potenciál megváltozása meghatározható.

21 Elektrokémia Elektroanalitika Az elektroanalitika az elektrokémiának az a területe, ahol a töltésátlépéssel járó kémiai változásokat (pl. redoxireakciók, ionok szeparációja, mozgása, stb.), illetve az ezeket jellemző elektromos mennyiségek közötti összefüggéseket (minőségi és mennyiségi) analitikai vizsgálatokhoz használják fel. Az elektroanalitikán belül a konkrét mérési módszerekhez kapcsolódóan definiálhatók területek, pl. potenciometria, amperometria, coulometria, polarográfia, stb.

22 Elektrokémia - fogalmak Elektrolit Olyan anyag, amely adott hőmérsékleten és nyomáson, szilárd vagy folyékony halmazállapotban ionos vezető, vagy pedig oldata, illetve olvadéka az elektromos áramot ionosan vezeti. Az elektrolitok döntő többsége közönséges körülmények között tiszta állapotban nem, vagy csak igen rosszul vezeti az elektromosságot, mivel csak oldatukban, vagy olvadékukban vannak jelen elmozdulni képes töltött részecskék (ionok). (Ilyen tulajdonságokkal rendelkezik az ionkristályok nagy része és egyes molekulák vagy molekularácsos kristályok.)

23 Az elektromosan semleges kémiai egységek (ionkristályok, molekulák) az oldószer hatására ionokra esnek szét. Ezt nevezzük elektrolitos disszociációnak. A pozitív töltésű ionok a kationok, a negatív töltésűek az anionok. A B ion z B töltésszáma kationok esetén pozitív, anionok esetén negatív egész szám. (z B töltésének a hányadosa.). Elektrokémia - fogalmak a B ion töltésének és a proton További fogalmak: szolvatáció, hidratáció; erős elektrolit (ion, ionasszociátum); gyenge elektrolit (ion, semleges molekula); elektromos (elektrokémiai) kettősréteg (részben rendezett molekuláris méretű töltésszétválás)

24 Elektrokémia - fogalmak Heterogén elektrokémiai rendszerek Elektród A heterogén elektrokémiai rendszerek tipikus alapegysége az elektród. A klasszikus szemlélet szerint elektródnak nevezzük az olyan elektrokémiai rendszert, amelyben legalább két fázis érintkezik, és ezek közül egy elektronvezető (leggyakrabban fém) vagy félvezető, egy pedig ionvezető (rendszerint elektrolit-oldat).

25 Elektrokémia - fogalmak Az elektrokémiai kettős réteg Különböző fázisok érintkezésekor, közöttük különleges sajátságú fázishatár- vagy határfelületi réteg képződik. A két fázis érintkezése után az egyes fázisokban levő elektromos töltések átrendeződése következhet be, és a határfelületen elektrokémiai (vagy elektromos) kettős réteg alakul ki. Az elektródokon végbemenő folyamatok mechanizmusa és sebessége azonban attól is függ, hogy a potenciálkülönbség miként oszlik el a határrétegben, azaz, hogy milyen a kettős réteg szerkezete.

26 Elektrokémia - fogalmak A fázishatáron bekövetkező töltésátrendeződés rendszerint a következő utakon mehet végbe: a) Töltésátmenet a fázishatáron keresztül (a töltéseket elektronok vagy ionok szállítják). b) Az anionok és kationok egymástól eltérő adszorpciója. c) Dipólusmolekulák orientált adszorpciója. d) Az atomok, molekulák deformációja és polarizációja a határréteg erőterében. A fázishatáron kialakuló elektromos kettős réteg egyidejűleg ható több tényező eredménye lehet, így a "kettős réteg" több rétegből is állhat. Rendszerint azonban a döntő tényező az elsőként említett, a fázishatáron keresztüli töltésátmenet.

27 Elektrokémia - fogalmak Az előbbiekben említett töltésátrendeződés eredményeként a fázishatáron egyensúly alakul ki. Egyensúlyban a fém töltése vonzza az oldat ellentétes töltésű ionjait és taszítja az azonos töltésűeket. Emiatt a fémével ellentétes töltésű ionok a fémfelület közelében nagyobb mennyiségben vannak a fémfelület töltésével megegyezőkéhez viszonyítva. Így a fémfelület közvetlen közelében az anionok és kationok koncentrációja különböző lesz.

28 Elektrokémia - fogalmak Az elektrokémiai kettős réteg tulajdonságai első közelítésben egy elektromos kondenzátoréhoz hasonlítanak. Ha az ionok a fém felületén csak elektrosztatikus erővel kötődnek az ionok középpontja csak a hidrátburkok által megszabott távolságra közelítheti meg a fém felületét. Az ion és a fém között: oldószer unimolekulás rétege. A fémhez legközelebb elhelyezkedő hidratált ionok középpontján átfektetett sík külső Helmholtz-sík. (Az itt levő potenciált gyakran -vel jelölik.) E sík és a fém közötti réteg a Helmholtz-réteg. A Helmholtz-rétegben ilyen körülmények között a potenciálesés lineáris.

29 Elektrokémia - fogalmak Helmholz-féle kondenzátormodell, 1879 d állandó dx e r e A C d 0 C a térerősség állandó Q U dq d W 1 CU 2 2 x Q 0 A kapacitás állandó U

30 Elektrokémia - fogalmak Egyéb modellek (Gouy-Chapman, Stern, stb.) A hőmozgás miatt a fém felületi töltéseit kompenzáló ionok a fém felületénél diffúz réteget képeznek a külső Helmholtz-síktól indulva az oldat belseje felé. A fém felületén nem csak elektrosztatikusan megkötött ionok lehetnek, hanem Van der Waals-féle erőkkel vagy kémiai kölcsön-hatással megkötött (adszorbeálódott) ionok és molekulák is. Az ilyen, nem elektrosztatikus kölcsönhatással bekövetkező adszorpciót specifikus adszorpciónak nevezzük. A specifikusan adszorbeálódott ionok középpontján átfektetett síkot belső Helmholtz-síknak nevezik. A belső és a külső Helmholtzsík közötti réteg a külső Helmholtz-réteg, a belső Helmholtz-sík és a fém közötti réteg a belső Helmholtz-réteg. Specifikus adszorpciókor a potenciálesés a teljes Helmholtz-rétegben általában nem lineáris.

31 Akikről a modelleket elnevezték: Elektrokémia - fogalmak

32 Elektrokémia - fogalmak Gouy-Chapman-modell, ( x exp M - x κ Stern-féle modell, d 1 ( ) 2 dx 2 I 1 2 c i z i 2 1 2F I e0e r RT 2

33 Az elektrokémiai kettős réteg. A fenti ábrán a fém negatív töltésű. Jobbra: potenciálesés, koncentráció. x 1 a belső Helmholtz-sík; x 2 a külső Helmholtz-sík Elektrokémia - fogalmak

34 Elektrokémia - fogalmak Ideálisan polarizálható elektród Olyan elektród, amelyben töltésátlépés nem lehetséges, és külső feszültségforrás hatására csakis a kettős réteg mint kondenzátor feltöltődése következik be. Az elektródra adott potenciálkülönbség a feszültségforrás kikapcsolása után is megmarad, mert a fázishatáron töltések nem lépnek át, vagyis elektródfolyamat nem megy végbe tökéletes, veszteségmentes kondenzátorként viselkedik. Jó közelítés olyan elektródok, amelyekben a termodinamikailag lehetséges töltésátlépési folyamatok eléggé gátoltak. Elektrokémiai kettős réteg természetesen a nem ideálisan polarizálható elektródokon is kialakul és így elektromos kapacitásuk ezeknek is van.

35 Elektrokémia - fogalmak Elektródfolyamat Valamely elektródban (egy elektronvezető vagy félvezető és egy ionvezető fázis határfelületén és annak közelében) az elektromos töltések (elektromos áram) áthaladásakor, illetve az elektrokémiai kettős réteg töltésekor fellépő változások összességét. Adott feltételek mellett az áram nagyságát a folyamatban szereplő részlépések kinetikája szabja meg. elektrokémiai kinetika.

36 Elektrokémia - fogalmak E részlépések között feltétlenül szerepel a határfelülethez, illetve a határfelülettől történő anyagtranszport és a tulajdonképpeni határfelületi reakció. Ez utóbbi, amelyet elektródreakciónak nevezünk, - az ideálisan (vagy tökéletesen) polarizálható elektródok (határ)esetének kivételével - mindig tar-talmaz egy olyan elemi lépést, amely során az egyik fázisból a másikba töltésátlépés történik, ezért ezt töltésátlépési- vagy elektrokémiai reakciónak nevezzük.

37 Elektrokémia - fogalmak A töltésátlépési- vagy elektrokémiai reakció mellett az elektródreakció tartalmazhat a határfelületi tartományban lejátszódó tisztán kémiai lépéseket (kémiai reakciókat) is. Az elektródreakció egyenletét megállapodás szerint úgy adjuk meg, hogy az balról jobbra olvasva a redukciós reakciót írja le. Pozitív áramnak tekintjük a pozitív elektromosságnak az elektronvezető (vagy félvezető) fázisból az ionvezető fázisba történő áramlását.

38 Elektrokémia - fogalmak Az elektródok osztályozása a bennük lejátszódó elektródreakciók száma szerint: Egyszerű elektród Olyan elektród, amelyben csak egyetlen elektródreakció játszódik le. Keverékelektród Olyan elektród, amelyben egynél több elektródreakció megy végbe.

39 Elektrokémia - fogalmak Az egyszerű elektródok osztályozása felépítésük szerint: elsőfajú elektródok másodfajú elektródok harmadfajú elektródok redoxielektródok

40 Elektrokémia - elsőfajú elektródok Az elsőfajú elektródok azok, amelyekben az egyensúly a semleges (töltés nélküli) kémiai elemből álló anyag (pl. fématom vagy gázmolekula) és az ebből képződő ionok között jön létre. Típusai: a) Fémelektród b) Amalgámelektród c) Gázelektród

41 Elektrokémia - elsőfajú elektródok a) Fémelektród az, amelyen az M z+ (aq) + ze - = M(s) bruttó elektródreakció megy végbe. Ilyen például a Cu 2+ (aq) + 2e - = Cu(s) elektródreakció. A "bruttó" jelző arra utal, hogy az adott reakcióegyenlettel jellemzett folyamat esetleg bonyolult mechanizmussal, több reakciólépésben megy végbe.

42 Elektrokémia - elsőfajú elektródok a) Amalgámelektród az, amelyen az M z+ (aq) + ze - = M(Hg)(l) bruttó elektródreakció megy végbe, ahol (l) az amalgámfázisra utal. c) Gázelektród Az olyan elektród, amely elektródreakciójában gázhalmazállapotú anyag is részt vesz. Gyakorlati szempontból egyik legfontosabb gázelektród a hidrogénelektród. A hidrogénelektródban az elektródreakció a bruttó egyenlettel írható le. H + (aq) + e - = 1/2 H 2 (g)

43 Elektrokémia - elsőfajú elektródok Hidrogénelektród vázlatos rajza 1 platinakorommal bevont platinalemez 2 hidrogénnel telített, hidrogénionokat tartalmazó oldat

44 Elektrokémia - másodfajú elektródok Másodfajú elektródok Olyan rendszerek, amelyekben egy fém saját rosszul oldódó sójával (vagy oxidjával) érintkezik, és belemerül a rosszul oldódó só anionját (oxid esetén hidroxidot) tartalmazó oldatba. A másodfajú elektródban végbemenő elektródreakció: M ν A ν - ( s e - ν M( s ν A z-( aq z - ahol z = z - n - az elektródreakció töltésszáma.

45 Példák: Ezüst - ezüst-klorid - elektród AgCl ( - ( - s e Ag s Cl ( aq Elektrokémia - másodfajú elektródok Kalomelelektród, amelyben az elektródreakció: Hg 2 Cl 2 (s) + 2e - = 2Hg(l) + 2Cl - (aq). A kalomelelektródban a rosszul oldódó só anionját tartalmazó elektrolitoldatként rendszerint a kálium-klorid oldatát használják. Dihigany-oxid-elektród, amelynek elektródreakciója: Hg 2 O(s) + 2e - + H 2 O(l) = Hg(l) + 2OH - (aq).

46 Elektrokémia - másodfajú elektródok A kalomelelektród felépítése. 1 fémkontaktus; 2 fémhigannyal pasztává dörzsölt Hg 2 Cl 2 ; 3 fémhigany; 4 KCl - oldat

47 Elektrokémia - harmadfajú elektródok Harmadfajú elektródok Csak elméleti szempontból jelentősek. A cinket, cinkoxalátot, kalcium-oxalátot és kalciumsóoldatot tartalmazó harmadfajú elektródban a következő elektródreakció megy végbe: Zn(CO ) 2 2e Ca Zn Ca(CO ) ( s) (s) (s) 2 2(s)

48 Elektrokémia - redoxielektródok Redoxielektródok A történelmileg kialakult "redoxielektród" elnevezés nem szerencsés és némiképpen félrevezető. Ugyanis, mint azt korábban már tárgyaltuk, minden elektródban oxidációs és redukciós folyamatok mennek végbe. Redoxielektród akkor keletkezik, ha egy indifferens fém (rendszerint platina) olyan elektrolitoldatba merül, amely tartalmazza egy redoxirendszer oxidált és redukált formáját is. Legyen a végbemenő elektródreakció például az azaz pl. ( - z aq ze M ( aq z 1 M 2 Fe ( - 2 aq e Fe ( aq 3

49 Elektrokémia - redoxielektródok Kinhidronelektród (Inert fém, pl. Pt merül kinhidront tartalmazó elektrolitoldatba.) Kinhidron: Néhány csepp éteres p-benzokinon-oldatot adunk 1 cm 3 éteres hidrokinon-oldathoz. Az elektródreakció: C - 6 H 4 O 2 2H 2e C 6 H OH 4 ( 2

50

51

Elektrokémia 01. Fogalmak, Elektrokémia, Elektroanalitika, Elektródok. Láng Győző

Elektrokémia 01. Fogalmak, Elektrokémia, Elektroanalitika, Elektródok. Láng Győző Elektrokémia 01. Fogalmak, Elektrokémia, Elektroanalitika, Elektródok Láng Győző Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Elektrokémia Elektrokémia: Egy ma már klasszikusnak

Részletesebben

Elektrokémia 01. Fogalmak, Elektrokémia, Elektroanalitika, Elektródok. Láng Győző

Elektrokémia 01. Fogalmak, Elektrokémia, Elektroanalitika, Elektródok. Láng Győző Elektrokémia 01. Fogalmak, Elektrokémia, Elektroanalitika, Elektródok Láng Győző Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Elektrokémia Elektrokémia: Egy ma már klasszikusnak

Részletesebben

Kiss László Láng Győző ELEKTROKÉMIA

Kiss László Láng Győző ELEKTROKÉMIA Kiss László Láng Győző ELEKTROKÉMIA A könyv megjelenését támogatta a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya Dr. Kiss László, Dr. Láng Gőző, 2011 ISBN 978 963 331 148 6 A könyv és adathordozó

Részletesebben

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás ELEKTROKÉMIA 1 ELEKTROKÉMIA Elektromos áram: - fémekben: elektronok áramlása - elektrolitokban: ionok irányított mozgása Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás Galvánelem: elektromos

Részletesebben

HOMOGÉN EGYENSÚLYI ELEKTROKÉMIA: ELEKTROLITOK TERMODINAMIKÁJA

HOMOGÉN EGYENSÚLYI ELEKTROKÉMIA: ELEKTROLITOK TERMODINAMIKÁJA HOMOGÉN EGYENSÚLYI ELEKTROKÉMIA: ELEKTROLITOK TERMODINAMIKÁJA I. Az elektrokémia áttekintése. II. Elektrolitok termodinamikája. A. Elektrolitok jellemzése B. Ionok termodinamikai képződési függvényei C.

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek Elektroanalitika. Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Elektroanalitika. Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgálati módszerek Elektroanalitika Anyagvizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagvizsgálati módszerek Optikai módszerek 1/ 18 Potenciometria Potenciometria olyan analitikai eljárások

Részletesebben

A kémiai és az elektrokémiai potenciál

A kémiai és az elektrokémiai potenciál Dr. Báder Imre A kémiai és az elektrokémiai potenciál Anyagi rendszerben a termodinamikai egyensúly akkor állhat be, ha a rendszerben a megfelelő termodinamikai függvénynek minimuma van, vagyis a megváltozása

Részletesebben

Orvosi Fizika 13. Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

Orvosi Fizika 13. Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Orvosi Fizika 13. Elektromosságtan és mágnességtan az életfolyamatokban 2. Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Szeged, 2011. december 5. Egyenáram Vezető

Részletesebben

13 Elektrokémia. Elektrokémia Dia 1 /52

13 Elektrokémia. Elektrokémia Dia 1 /52 13 Elektrokémia 13-1 Elektródpotenciálok mérése 13-2 Standard elektródpotenciálok 13-3 E cella, ΔG és K eq 13-4 E cella koncentráció függése 13-5 Elemek: áramtermelés kémiai reakciókkal 13-6 Korrózió:

Részletesebben

Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása.

Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása. Az elektromos kettősréteg. Az elektromos potenciálkülönbség eredete, értéke és az azt befolyásoló tényezők. Kolloidok stabilitása. Adszorpció oldatból szilárd felületre Adszorpció oldatból Nem-elektrolitok

Részletesebben

Vezetők elektrosztatikus térben

Vezetők elektrosztatikus térben Vezetők elektrosztatikus térben Vezető: a töltések szabadon elmozdulhatnak Ha a vezető belsejében a térerősség nem lenne nulla akkor áram folyna. Ha a felületen a térerősségnek lenne tangenciális (párhuzamos)

Részletesebben

Redox reakciók. azok a reakciók, melyekben valamely atom oxidációs száma megváltozik.

Redox reakciók. azok a reakciók, melyekben valamely atom oxidációs száma megváltozik. Redox reakciók azok a reakciók, melyekben valamely atom oxidációs száma megváltozik. Az oxidációs szám megadja, hogy egy atomnak mennyi lenne a töltése, ha gondolatban a kötő elektronpárokat teljes mértékben

Részletesebben

Elektromos alapjelenségek

Elektromos alapjelenségek Elektrosztatika Elektromos alapjelenségek Dörzselektromos jelenség: egymással szorosan érintkező, vagy egymáshoz dörzsölt testek a szétválasztásuk után vonzó, vagy taszító kölcsönhatást mutatnak. Ilyenkor

Részletesebben

Elektrokémia. Elektrokémia. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Elektrokémia. Elektrokémia. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 Elektrokémia Michael Faraday (1791-1867 ) Walther ermann Nernst (1864-1941) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Az elektromos áram Elektromos áram: Töltéssel rendelkező

Részletesebben

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás Elekrtokémia 1 ELEKTROKÉMIA Elektromos áram: - fémekben: elektronok áramlása - elektrolitokban: ionok irányított mozgása Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás Galvánelem: elektromos

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

Elektronegativitás. Elektronegativitás

Elektronegativitás. Elektronegativitás Általános és szervetlen kémia 3. hét Elektronaffinitás Az az energiaváltozás, ami akkor következik be, ha 1 mól gáz halmazállapotú atomból 1 mól egyszeresen negatív töltésű anion keletkezik. Mértékegysége:

Részletesebben

Általános Kémia, 2008 tavasz

Általános Kémia, 2008 tavasz 9 Elektrokémia 9-1 Elektródpotenciálok mérése 9-1 Elektródpotenciálok mérése 9-2 Standard elektródpotenciálok 9-3 E cell, ΔG, és K eq 9-4 E cell koncentráció függése 9-5 Elemek: áramtermelés kémiai reakciókkal

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Kémiai alapismeretek 7.-8. hét

Kémiai alapismeretek 7.-8. hét Kémiai alapismeretek 7.-8. hét Horváth Attila Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Kémia Intézet, Szervetlen Kémiai Tanszék 2012. október 16.-október 19. 1/12 2012/2013 I. félév, Horváth Attila

Részletesebben

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző

Elektrokémia 03. Cellareakció potenciálja, elektródreakció potenciálja, Nernst-egyenlet. Láng Győző lektrokéma 03. Cellareakcó potencálja, elektródreakcó potencálja, Nernst-egyenlet Láng Győző Kéma Intézet, Fzka Kéma Tanszék ötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Cellareakcó Közvetlenül nem mérhető (

Részletesebben

EA. Elektrokémia alap mérés: elektromotoros erő és kapocsfeszültség mérése a Daniell cellában, az EMF koncentráció függése

EA. Elektrokémia alap mérés: elektromotoros erő és kapocsfeszültség mérése a Daniell cellában, az EMF koncentráció függése EA. Elektrokémia alap mérés: elektromotoros erő és kapocsfeszültség mérése a Daniell cellában, az EMF koncentráció függése Előkészítő előadás 2018.02.19. Alapfogalmak Elektrokémiai cella: olyan rendszer,

Részletesebben

7 Elektrokémia. 7-1 Elektródpotenciálok mérése

7 Elektrokémia. 7-1 Elektródpotenciálok mérése 7 Elektrokémia 7-1 Elektródpotenciálok mérése 7-2 Standard elektródpotenciálok 7-3 E cell, ΔG, és K eq 7-4 E cell koncentráció függése 7-5 Elemek: áramtermelés kémiai reakciókkal 7-6 Korrózió: nem kívánt

Részletesebben

Az elektrokémia áttekintése

Az elektrokémia áttekintése 1 Az elektrokémia áttekintése 2 Elektródfolyamatok kinetikája (heterogén dinamikus elektrokémia) Homogén Heterogén Egyensúlyi elektrokémia (árammentes rendszerek) Elektrolitoldatok termodinamikája: elektrolitos

Részletesebben

Elektrokémia Kiegészítés a praktikumhoz Elektrokémiai cella, Kapocsfeszültség, Elektródpotenciál, Elektromotoros erı.

Elektrokémia Kiegészítés a praktikumhoz Elektrokémiai cella, Kapocsfeszültség, Elektródpotenciál, Elektromotoros erı. Elektrokémia 2012. Kiegészítés a praktikumhoz Elektrokémiai cella, Kapocsfeszültség, Elektródpotenciál, Elektromotoros erı Láng Gyızı Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

Az elektrokémia áttekintése

Az elektrokémia áttekintése Az elektrokémia áttekintése 1 Homogén Heterogén Egyensúlyi elektrokémia (árammentes rendszerek) Elektrolitoldatok termodinamikája: elektrolitos disszociáció ionok termodinamikája és aktivitása Galvánelemek/galváncellák

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

Kémiai kötések. Kémiai kötések kj / mol 0,8 40 kj / mol

Kémiai kötések. Kémiai kötések kj / mol 0,8 40 kj / mol Kémiai kötések A természetben az anyagokat felépítő atomok nem önmagukban, hanem gyakran egymáshoz kapcsolódva léteznek. Ezeket a kötéseket összefoglaló néven kémiai kötéseknek nevezzük. Kémiai kötések

Részletesebben

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 2010-2011. 1 A vegyületekben az atomokat kémiai kötésnek nevezett erők tartják össze. Az elektronok

Részletesebben

Villamos tér. Elektrosztatika. A térnek az a része, amelyben a. érvényesülnek.

Villamos tér. Elektrosztatika. A térnek az a része, amelyben a. érvényesülnek. III. VILLAMOS TÉR Villamos tér A térnek az a része, amelyben a villamos erőhatások érvényesülnek. Elektrosztatika A nyugvó és időben állandó villamos töltések által keltett villamos tér törvényeivel foglalkozik.

Részletesebben

ELEKTROSZTATIKA. Ma igazán feltöltődhettek!

ELEKTROSZTATIKA. Ma igazán feltöltődhettek! ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek! Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához vonzza. Elektrosztatikai alapjelenségek Az egymással

Részletesebben

Szigetelők Félvezetők Vezetők

Szigetelők Félvezetők Vezetők Dr. Báder Imre: AZ ELEKTROMOS VEZETŐK Az anyagokat elektromos erőtérben tapasztalt viselkedésük alapján két alapvető csoportba soroljuk: szigetelők (vagy dielektrikumok) és vezetők (vagy konduktorok).

Részletesebben

Az atom- olvasni. 1. ábra Az atom felépítése 1. Az atomot felépítő elemi részecskék. Proton, Jele: (p+) Neutron, Jele: (n o )

Az atom- olvasni. 1. ábra Az atom felépítése 1. Az atomot felépítő elemi részecskék. Proton, Jele: (p+) Neutron, Jele: (n o ) Az atom- olvasni 2.1. Az atom felépítése Az atom pozitív töltésű atommagból és negatív töltésű elektronokból áll. Az atom atommagból és elektronburokból álló semleges kémiai részecske. Az atommag pozitív

Részletesebben

Elektrokémia kommunikációs dosszié ELEKTROKÉMIA. ANYAGMÉRNÖK NAPPALI MSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Elektrokémia kommunikációs dosszié ELEKTROKÉMIA. ANYAGMÉRNÖK NAPPALI MSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ELEKTROKÉMIA ANYAGMÉRNÖK NAPPALI MSc KÉPZÉS, SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2014. Tartalom jegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható!

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható! 1 MŰVELTSÉGI VERSENY KÉMIA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KATEGÓRIA Kedves Versenyző! A versenyen szereplő kérdések egy része általad már tanult tananyaghoz kapcsolódik, ugyanakkor a kérdések másik része olyan ismereteket

Részletesebben

1. Elektromos alapjelenségek

1. Elektromos alapjelenségek 1. Elektromos alapjelenségek 1. Bizonyos testek dörzsölés hatására különleges állapotba kerülhetnek: más testekre vonzerőt fejthetnek ki, apróbb tárgyakat magukhoz vonzhatnak. Ezt az állapotot elektromos

Részletesebben

ELEKTROANALITIKA (ELEKTROKÉMIAI ANALÍZIS)

ELEKTROANALITIKA (ELEKTROKÉMIAI ANALÍZIS) ELEKTROANALITIKA (ELEKTROKÉMIAI ANALÍZIS) Olyan analitikai eljárások gyűjtőneve, amelyek során elektromos áramot alkalmaznak (Römpp) Az analitikai információ megszerzéséhez vizsgáljuk vagy az oldatok fázishatárain

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben

Elektrosztatikai alapismeretek

Elektrosztatikai alapismeretek Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához vonzza. Az egymással szorosan érintkező anyagok elektromosan feltöltődnek, elektromos állapotba

Részletesebben

Az anyagi rendszerek csoportosítása

Az anyagi rendszerek csoportosítása Általános és szervetlen kémia 1. hét A kémia az anyagok tulajdonságainak leírásával, átalakulásaival, elıállításának lehetıségeivel és felhasználásával foglalkozik. Az általános kémia vizsgálja az anyagi

Részletesebben

Egyenáram. Áramkörök jellemzése Fogyasztók és áramforrások kapcsolása Az áramvezetés típusai

Egyenáram. Áramkörök jellemzése Fogyasztók és áramforrások kapcsolása Az áramvezetés típusai Egyenáram Áramkörök jellemzése Fogyasztók és áramforrások kapcsolása Az áramvezetés típusai Elektromos áram Az elektromos töltéshordozók meghatározott irányú rendezett mozgását elektromos áramnak nevezzük.

Részletesebben

Az anyagi rendszerek csoportosítása

Az anyagi rendszerek csoportosítása Kémia 1 A kémiai ismeretekről A modern technológiai folyamatok és a környezet védelmére tett intézkedések alig érthetőek kémiai tájékozottság nélkül. Ma már minden mérnök számára alapvető fontosságú a

Részletesebben

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra . Gyakorlat 4B-9 A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld. 4-6 ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal irányában lévő, annak.. ábra. 4-6 ábra végpontjától

Részletesebben

1. SI mértékegységrendszer

1. SI mértékegységrendszer I. ALAPFOGALMAK 1. SI mértékegységrendszer Alapegységek 1 Hosszúság (l): méter (m) 2 Tömeg (m): kilogramm (kg) 3 Idő (t): másodperc (s) 4 Áramerősség (I): amper (A) 5 Hőmérséklet (T): kelvin (K) 6 Anyagmennyiség

Részletesebben

1. ábra. 24B-19 feladat

1. ábra. 24B-19 feladat . gyakorlat.. Feladat: (HN 4B-9) A +Q töltés egy hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld.. ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal. ábra. 4B-9 feladat irányában lévő,

Részletesebben

Elektronátadás és elektronátvétel

Elektronátadás és elektronátvétel Általános és szervetlen kémia 11. hét Elızı héten elsajátítottuk, hogy a közös elektronpár létrehozásával járó reakciók csoportjában milyen jellemzıi vannak sav-bázis és komplexképzı reakcióknak Mai témakörök

Részletesebben

ELEKTROMOSAN TÖLTÖTT RÉSZECSKÉKET TARTALMAZÓ HOMOGÉN ÉS HETEROGÉN RENDSZEREK A TERMODINAMIKÁBAN

ELEKTROMOSAN TÖLTÖTT RÉSZECSKÉKET TARTALMAZÓ HOMOGÉN ÉS HETEROGÉN RENDSZEREK A TERMODINAMIKÁBAN ELEKTOKÉMI ELEKTOMOSN TÖLTÖTT ÉSZECSKÉKET TTLMZÓ HOMOGÉN ÉS HETEOGÉN ENDSZEEK TEMODINMIKÁN Homogén vs. inhomogén rendszer: ha a rendszert jellemz fizikai mennyiségek értéke független vagy függ a helytl.

Részletesebben

Transzportfolyamatok

Transzportfolyamatok Transzportfolyamatok Boda Dezső 2009. május 21. 1. Diffúzió elektromos tér hiányában Fizikai kémiából tanultuk, hogy valamely anyagban az i komponens áramsűrűségére fluxus) egy dimenzióban a következő

Részletesebben

Kötések kialakítása - oktett elmélet

Kötések kialakítása - oktett elmélet Kémiai kötések Az elemek és vegyületek halmazai az atomok kapcsolódásával - kémiai kötések kialakításával - jönnek létre szabad atomként csak a nemesgázatomok léteznek elsődleges kémiai kötések Kötések

Részletesebben

Termodinamikai egyensúlyi potenciál (Nernst, Donnan). Diffúziós potenciál, Goldman-Hodgkin-Katz egyenlet.

Termodinamikai egyensúlyi potenciál (Nernst, Donnan). Diffúziós potenciál, Goldman-Hodgkin-Katz egyenlet. Termodinamikai egyensúlyi potenciál (Nernst, Donnan). Diffúziós potenciál, Goldman-Hodgkin-Katz egyenlet. Biológiai membránok passzív elektromos tulajdonságai. A sejtmembrán kondenzátorként viselkedik

Részletesebben

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1)

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1) . Gyakorlat 4B-9 Két pontszerű töltés az x tengelyen a következőképpen helyezkedik el: egy 3 µc töltés az origóban, és egy + µc töltés az x =, 5 m koordinátájú pontban van. Keressük meg azt a helyet, ahol

Részletesebben

Kémia OKTV 2006/2007. II. forduló. A feladatok megoldása

Kémia OKTV 2006/2007. II. forduló. A feladatok megoldása Kémia OKTV 2006/2007. II. forduló A feladatok megoldása Az értékelés szempontjai Csak a hibátlan megoldásokért adható a teljes pontszám. Részlegesen jó megoldásokat a részpontok alapján kell pontozni.

Részletesebben

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4.

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4. 1. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

Elektrokémia B01. Mi a ph? Láng Győző. Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapest

Elektrokémia B01. Mi a ph? Láng Győző. Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Elektrokémia B01 Mi a ph? Láng Győző Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapest Mi a ph? 1:48:51 Természetesen mindenki tudja, hogy mi az a ph, hiszen tanulta az iskolában...

Részletesebben

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

A gáz halmazállapot. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A gáz halmazállapot A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 0 Halmazállapotok, állapotjelzők Az anyagi rendszerek a részecskék közötti kölcsönhatásoktól és az állapotjelzőktől függően

Részletesebben

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor)

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) I. feladat 1. C 2. B. fenolos hidroxilcsoport, éter, tercier amin db. ; 2 db. 4. észter 5. E 6. A tercier amino-nitrogén. 7. Pl. a trimetil-amin reakciója HCl-dal.

Részletesebben

AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK. Rausch Péter kémia-környezettan

AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK. Rausch Péter kémia-környezettan AZ ANYAGI HALMAZOK ÉS A MÁSODLAGOS KÖTÉSEK Rausch Péter kémia-környezettan Hogy viselkedik az ember egyedül? A kémiában ritkán tudunk egyetlen részecskét vizsgálni! - az anyagi részecske tudja hogy kell

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101

Általános Kémia, BMEVESAA101 Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Óravázlatok:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Konduktometria. Ungvárainé Dr. Nagy Zsuzsanna

Jegyzőkönyv. Konduktometria. Ungvárainé Dr. Nagy Zsuzsanna Jegyzőkönyv CS_DU_e 2014.11.27. Konduktometria Ungvárainé Dr. Nagy Zsuzsanna Margócsy Ádám Mihálka Éva Zsuzsanna Róth Csaba Varga Bence I. A mérés elve A konduktometria az oldatok elektromos vezetésének

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria 1. Vas-só részlegesen oxidált oldatába Pt elektródot merítettünk. Ennek az elektródnak a potenciálját egy telített kalomel elektródhoz képest mérjük

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Klasszikus analitikai módszerek:

Klasszikus analitikai módszerek: Klasszikus analitikai módszerek: Azok a módszerek, melyek kémiai reakciókon alapszanak, de az elemzéshez csupán a tömeg és térfogat pontos mérésére van szükség. A legfontosabb klasszikus analitikai módszerek

Részletesebben

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai

Kémiai átalakulások. A kémiai reakciók körülményei. A rendszer energiaviszonyai Kémiai átalakulások 9. hét A kémiai reakció: kötések felbomlása, új kötések kialakulása - az atomok vegyértékelektronszerkezetében történik változás egyirányú (irreverzibilis) vagy megfordítható (reverzibilis)

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár,

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Facebook,

Részletesebben

Kémiai energia - elektromos energia

Kémiai energia - elektromos energia Általános és szervetlen kémia 12. hét Elızı héten elsajátítottuk, hogy a redoxi reakciók lejátszódásának milyen feltételei vannak a galvánelemek hogyan mőködnek Mai témakörök az elektrolízis és alkalmazása

Részletesebben

Kémiai alapismeretek 6. hét

Kémiai alapismeretek 6. hét Kémiai alapismeretek 6. hét Horváth Attila Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Kémia Intézet, Szervetlen Kémiai Tanszék biner 2013. október 7-11. 1/15 2013/2014 I. félév, Horváth Attila c Egyensúly:

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 524 03 Vegyész technikus Tájékoztató

Részletesebben

1. feladat Összesen: 18 pont. 2. feladat Összesen: 9 pont

1. feladat Összesen: 18 pont. 2. feladat Összesen: 9 pont 1. feladat Összesen: 18 pont Különböző anyagok vízzel való kölcsönhatását vizsgáljuk. Töltse ki a táblázatot! második oszlopba írja, hogy oldódik-e vagy nem oldódik vízben az anyag, illetve ha reagál,

Részletesebben

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel?

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel? Orvosi jelfeldolgozás Információ De, mi az a jel? Jel: Információt szolgáltat (információ: új ismeretanyag, amely csökkenti a bizonytalanságot).. Megjelent.. Panasza? információ:. Egy beteg.. Fáj a fogam.

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve Foszfátion Szulfátion

Részletesebben

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Milyen képlet adódik a következő atomok kapcsolódásából? Fe - Fe H - O P - H O - O Na O Al - O Ca - S Cl - Cl C - O Ne N - N C - H Li - Br Pb - Pb N

Részletesebben

Összesen: 20 pont. 1,120 mol gázelegy anyagmennyisége: 0,560 mol H 2 és 0,560 mol Cl 2 tömege: 1,120 g 39,76 g (2)

Összesen: 20 pont. 1,120 mol gázelegy anyagmennyisége: 0,560 mol H 2 és 0,560 mol Cl 2 tömege: 1,120 g 39,76 g (2) I. FELADATSOR (KÖZÖS) 1. B 6. C 11. D 16. A 2. B 7. E 12. C 17. E 3. A 8. A 13. D 18. C 4. E 9. A 14. B 19. B 5. B (E is) 10. C 15. C 20. D 20 pont II. FELADATSOR 1. feladat (közös) 1,120 mol gázelegy

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekIKözgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Áramforrások. Másodlagos cella: Használat előtt fel kell tölteni. Használat előtt van a rendszer egyensúlyban. Újratölthető.

Áramforrások. Másodlagos cella: Használat előtt fel kell tölteni. Használat előtt van a rendszer egyensúlyban. Újratölthető. Áramforrások Elsődleges cella: áramot termel kémiai anyagokból, melyek a cellába vannak bezárva. Ha a reakció elérte az egyensúlyt, kimerül. Nem tölthető. Másodlagos cella: Használat előtt fel kell tölteni.

Részletesebben

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek. N m J 2

Határfelületi jelenségek. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek. N m J 2 Határelületi jelenségek 1. Felületi eszültség Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 3. Általános anyagszerkezeti ismeretek Határelületi jelenségek Kiemelt témák: elületi eszültség adhézió nedvesítés ázis ázisdiagramm

Részletesebben

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések 1.) Írja fel a 4 Maxwell-egyenletet lokális (differenciális) alakban! rot = j+ D rot = B div B=0 div D=ρ : elektromos térerősség : mágneses térerősség D : elektromos

Részletesebben

Molekuláris dinamika I. 10. előadás

Molekuláris dinamika I. 10. előadás Molekuláris dinamika I. 10. előadás Miről is szól a MD? nagy részecskeszámú rendszerek ismerjük a törvényeket mikroszkópikus szinten minden részecske mozgását szimuláljuk? Hogyan tudjuk megérteni a folyadékok,

Részletesebben

Kolloidkémia 1. előadás Első- és másodrendű kémiai kötések és szerepük a kolloid rendszerek kialakulásában. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 1. előadás Első- és másodrendű kémiai kötések és szerepük a kolloid rendszerek kialakulásában. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 1. előadás Első- és másodrendű kémiai kötések és szerepük a kolloid rendszerek kialakulásában 1 Órarend 2 Kurzussal kapcsolatos emlékeztető Kurzus: Az előadás látogatása ajánlott Gyakorlat

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2002

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2002 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden

Részletesebben

AZ EGYENÁRAM HATÁSAI

AZ EGYENÁRAM HATÁSAI AZ EGYENÁRAM HATÁSAI 1) HŐHATÁS Az elektromos áram hatására a zseblámpa világít, mert izzószála felmelegszik, izzásba jön. Oka: az áramló elektronok kölcsönhatásba kerülnek a vezető helyhez kötött részecskéivel,

Részletesebben

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás

3. A kémiai kötés. Kémiai kölcsönhatás 3. A kémiai kötés Kémiai kölcsönhatás ELSŐDLEGES MÁSODLAGOS OVALENS IONOS FÉMES HIDROGÉN- KÖTÉS DIPÓL- DIPÓL, ION- DIPÓL, VAN DER WAALS v. DISZPERZIÓS Kémiai kötések Na Ionos kötés Kovalens kötés Fémes

Részletesebben

m n 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás m M = n Mértékegysége: g / mol elem: azonos rendszámú atomokból épül fel

m n 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás m M = n Mértékegysége: g / mol elem: azonos rendszámú atomokból épül fel 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás elem: azonos rendszámú atomokból épül fel vegyület: olyan anyag, amelyet két vagy több különbözı kémiai elem meghatározott arányban alkot, az alkotóelemek

Részletesebben

Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 5. Előadás Kolloidstabilitás Szőri Milán: Kolloidkémia 1 Kolloidok stabilitása Termodinamikailag lehetnek stabilisak (valódi oldatok) Liofil kolloidok G oldat

Részletesebben

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont)

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont) KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (12 pont) Az ion neve Kloridion Az ion képlete Cl - (1 pont) Hidroxidion (1 pont) OH - Nitrátion NO

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

Általános kémia vizsgakérdések

Általános kémia vizsgakérdések Általános kémia vizsgakérdések 1. Mutassa be egy atom felépítését! 2. Mivel magyarázza egy atom semlegességét? 3. Adja meg a rendszám és a tömegszám fogalmát! 4. Mit nevezünk elemnek és vegyületnek? 5.

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek Kémiai kötések Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek fémek Fémek Szürke színűek, kivétel a színesfémek: arany,réz. Szilárd halmazállapotúak, kivétel a higany. Vezetik az

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010. Kémia I. kategória II. forduló A feladatok megoldása

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010. Kémia I. kategória II. forduló A feladatok megoldása Oktatási Hivatal I. FELADATSOR Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010. Kémia I. kategória II. forduló A feladatok megoldása 1. B 6. E 11. A 16. E 2. A 7. D 12. A 17. C 3. B 8. A 13. A 18. C

Részletesebben

Sók oldékonysági szorzatának és oldáshőjének meghatározása vezetés méréssel

Sók oldékonysági szorzatának és oldáshőjének meghatározása vezetés méréssel Sók oldékonysági szorzatának és oldáshőjének meghatározása vezetés méréssel 1. Bevezetés Az elektromos ellenállás anyagi tulajdonság, melyen -definíció szerint- az anyagon áthaladó 1 amper intenzitású

Részletesebben

Elektrokémiai gyakorlatok

Elektrokémiai gyakorlatok Elektrokémiai gyakorlatok Az elektromos áram hatására bekövetkezı kémiai változásokkal, valamint a kémiai energia elektromos energiává alakításának folyamataival, törvényszerőségeivel foglalkozik. A változást

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás VI

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás VI Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás VI Redoxiegyenletek rendezésének általános lépései Példák fémoldódási egyenletek rendezésére Halogénvegyületek reakciói A gyakorlaton vizsgált redoxireakciók

Részletesebben

Kolloidkémia 8. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 8. Előadás Kolloidstabilitás. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 8. Előadás Kolloidstabilitás Szőri Milán: Kolloidkémia 1 Kolloidok stabilitása Termodinamikailag lehetnek stabilisak (valódi oldatok) Liofil kolloidok G oldat

Részletesebben

Eredeti Veszprémi T. (digitálisan Csonka G) jegyzet: X. fejezet

Eredeti Veszprémi T. (digitálisan Csonka G) jegyzet: X. fejezet 2011/2012 tvsi félév 7. ór Elektródpotenciálok, Stndrd elektródpotenciál foglm Egyserű fémelektródok, oxelektródok (pl. Sn 2+ /Sn 4+ ) ph-függő redoxelektródok (pl. Mn 2+ /MnO 4, Cr 3+ /Cr 2 O 7 2 ) Másodfjú

Részletesebben

A voltammetriás mérések során az elektrokémiai cella két vagy három elektródot tartalmaz. Ezek a következők:

A voltammetriás mérések során az elektrokémiai cella két vagy három elektródot tartalmaz. Ezek a következők: Voltammetria labor segédlet Az elektroanalitikai módszereken belül megkülönbeztethetjük a dinamikus és statikus módszereket. A voltammetria a dinamikus módszerek közé tartozik, mert a mérés során áram

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATK 2003. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden megítélt

Részletesebben

Kolloidkémia 5. előadás Határfelületi jelenségek II. Folyadék-folyadék, szilárd-folyadék határfelületek. Szőri Milán: Kolloidkémia

Kolloidkémia 5. előadás Határfelületi jelenségek II. Folyadék-folyadék, szilárd-folyadék határfelületek. Szőri Milán: Kolloidkémia Kolloidkémia 5. előadás Határfelületi jelenségek II. Folyadék-folyadék, szilárd-folyadék határfelületek 1 Határfelületi rétegek 2 Pavel Jungwirth, Nature, 2011, 474, 168 169. / határfelületi jelenségek

Részletesebben