MAGYARORSZÁG LEGHATÉKONYBB VÁLLALATAI 2011

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYARORSZÁG LEGHATÉKONYBB VÁLLALATAI 2011"

Átírás

1 MAGYARORSZÁG LEGHATÉKONYBB VÁLLALATAI 2011

2 Magyarország leghatékonyabb vállalatainak jellemzői Miután befejeztük az adatok gyűjtését és elemzését, melyek segítségével rangsoroltuk Magyarország leghatékonyabb vállalatait, további kutatásokat végeztünk, hogy megtudjuk, hány vállalatot sorolhatunk a leghatékonyabbak közé. Ez a kutatás egyrészt internetes anyagok áttekintéséből, másrészt egyes vállalatvezetőkkel folytatott interjúkból állt. A kutatás alapján azonosítottuk azokat a legjobbnak bizonyuló megoldásokat, amelyek, véleményünk szerint magyarázatul szolgálnak a kiemelkedő hatékonyságra. Ezek közül a tíz leggyakoribb megoldást kétfelé osztottuk: öt emberekkel kapcsolatos, valamint öt stratégiával és a vállalat működésével kapcsolatos jellemzőre mindezeket alább soroltuk fel: Emberekkel kapcsolatos jellemzők: Teljesítmény-orientált vállalati kultúra Hatékony vezetők Alkalmazottak képességeinek maximális hasznosítása Alkalmazottak hatékonysága Az innováció ösztönzése Stratégiával és a vállalat működésével kapcsolatos jellemzők: Fejlett technológia alkalmazása Pénzügyek megfelelő kezelése Hatékony vállalati folyamatok Hatékony terjesztési csatornák Hatékony marketing és márka-menedzsment A tanulmány következő részében az emberekkel kapcsolatos jellemzőket részletesebben körüljárjuk.

3 1. Teljesítmény-orientált vállalati kultúra a szó és a tett összhangja A szervezeti kultúrát a szervezet hozzáállása, világnézete, és értékei határozzák meg. A szervezeti kultúra jelentős hatást gyakorol az alkalmazottak viselkedésére, különösen akkor, ha elvárják tőlük, hogy spontán viselkedésüket a vállalat céljaihoz, kultúrájához és értékeihez igazítsák. A karakteres vállalati kultúra általában ugyan pozitív tulajdonságnak minősül, de önmagában nem elegendő a termelékenység fokozásához. A leghatékonyabb magyar vállalatok jelentős része valódi teljesítmény-orientált kultúrát alakított ki. Ebben minden munkatárs törekszik arra, hogy elérje a szervezet számára legfontosabb célokat. Ez a mindent átható kultúra segít abban, hogy a vállalat olyan, jól olajozott gépezetként működjön, ahol minden a terv szerint halad, és csak néha-néha van szükség apróbb módosításokra. Modell felépítése és az ahhoz illeszkedő emberek kiválasztása A leghatékonyabb magyar vállalatok vezetői általában értik és átlátják a vállalat aktuális kultúráját, ráadásul közös elképzelésük van a jövőbeni kultúrájáról is. A vezetők általában bátorítják az egyéni kezdeményezőkészséget és a magas szintű csapatmunkát, hiszen az eredményességhez mindkettő nélkülözhetetlen. A vezetőknek gyakran pontos képük van arról, hogy milyen emberek illenek bele a vállalati kultúrába. Ezen elképzelés alapján könnyebben kiválasztják a keresett személyeket, és be is tudják mutatni nekik a vállalat kultúráját és értékeit. Ezután döntik el, hogy a potenciális munkatárs megfelel-e az elképzeléseiknek. Nagyobb valószínűséggel utasítanak el szakmailag megfelelő jelölteket is, ha azok nem illenek bele a vállalati kultúrába.

4 1. állítás: A munkám összefügg a vállalat céljaival. A leghatékonyabb magyar vállalatoknál dolgozók biztosan tudják, hogy munkájuk milyen mértékben járul hozzá a vállalat céljainak eléréséhez. Az első állításunk a következő volt: A munkám összefügg a vállalat céljaival. A következő válaszokat kaptuk: A leghatékonyabb vállalatoknál dolgozók 89%-a biztosan tudta, mivel járul hozzá munkája a vállalati célok eléréséhez. Ez az arány csak 79% volt azoknál a vállalatoknál, amelyeket nem soroltunk a leghatékonyabbak közé. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Pontosan határozzák meg, mik azok a tevékenységek, amelyekkel a vállalat elérheti kitűzött céljait, és azt is, mennyi ilyen jellegű munkára van szükség. Mindezt közölje menedzsereivel és azok alkalmazottaival is, így határozva meg munkaköri, illetve teljesítményükre vonatkozó elvárásait. Így biztos lehet abban, hogy ők is hozzájárulnak majd a sikerhez. Határozzon meg olyan eszközöket, amelyek segítenek menedzsereinek abban, hogy elvárásaikat közöljék, és a kitűzött célok jegyében irányítsák csapatukat, a csapat minden egyes tagját. Kérjen 360 -os visszajelzést közvetlen munkatársaitól, így megtudhatja, mennyire értették meg az üzenetét. Ösztönözze a beosztottakat és vezetőiket a nyílt párbeszédre, így tisztázhatják munkájuk követelményeit és javíthatják azok minőségét.

5 2. állítás: A gyenge teljesítményt nálunk nem tolerálják. A leghatékonyabb magyar vállalatok kevésbé tolerálják a gyenge teljesítményt. Második állításunk így hangzott: A gyenge teljesítményt nálunk nem tolerálják. A következő eredményeket kaptuk: A leghatékonyabb vállalatok dolgozóinak 73%-a értett egyet az állítással. Azon cégeknél, amelyeket nem soroltunk a leghatékonyabbak közé, ez az arány 59% volt. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? A vezetésnek már a kezdetekkor egyértelműen közölnie kell, hogy a gyenge teljesítmény nem elfogadott a vállalaton belül. Ez gyakran a folyamatosan gyengén teljesítők elbocsátását jelenti. A vezetésnek elérhető célokat kell kitűznie menedzserei és dolgozói elé, segíteni őket ezen célok elérésében, majd kiépíteni egy olyan vállalati kultúrát, mely a számok törvényén alapszik. A vállalatnak meg kell találnia azokat a menedzsereket és vezetőket, akik rendelkeznek a teljesítmény-orientált vállalati kultúrához szükséges tulajdonságokkal. Tanítsa őket arra, hogy a számok alapján döntsenek, és hogy ösztönözzék beosztottaikat a jobb eredmények elérésére.

6 2. Hatékony vezetők A hatékony vezetők elősegítik mások sikerét A hatékony vezető nem csupán ellenőriz és felügyel, hanem feladatának tartja, hogy munkatársai egyéni sikereket érjenek el, és hogy a csapat, az osztály vagy a részleg az elvárt eredményt hozza. Ezt párhuzamba állíthatjuk azzal, ahogy a sikeres edzők fejlesztik a játékosaikat, akik így megnyerik a meccseket és a bajnokságokat. A sikeres sportolókhoz hasonlóan a sikeres vezetőknek is szükségük van tehetségre és tudásra is. A vezetői készségek fejleszthetők képzéssel, mentori irányítással, valamint tapasztalatszerzéssel. Ha azonban valakiből hiányzik a természetes vezetői adottság, akkor a siker esélye már jóval kisebb. A leghatékonyabb vállalatok általában a versenytársaiknál aktívabban kutatják fel, és fejlesztik a hatékony vezetőket. A vezetők sikerességéhez többek között az alábbi tulajdonságok járulnak hozzá: Kommunikáció: odafigyelés másokra; információk értelmezése; hatékony kommunikáció Vezetés: bizalomkeltés; irányítás; felelősség átruházása Alkalmazkodóképesség: a körülményekhez való alkalmazkodás; kreatív gondolkodás Emberi kapcsolatok: jó kapcsolatépítés; a csapat sikerének elősegítése Feladatvezérlés: hatékony munkavégzés; szakmai hozzáértés Teljesítmény: szakmai hozzáértés; eredményesség Mások fejlesztése: egyéni tehetség kibontakoztatása; mások sikeres motiválása Személyes fejlődés: elkötelezettség kimutatása; fejlődésre való törekvés Fejlesztést és fejlődést szolgáló eszközök A leghatékonyabb vállalatok biztosítják vezetőik részére azokat az információkat és eszközöket, amelyek segítségével megismerhetik a csapattagok képességeit és hozzáállását. Ez szilárd alapot nyújt nekik ahhoz, hogy még eredményesebben segítsék elő munkatársaik fejlődését.

7 3. állítás: A felettesem arra tanít, hogy a legjobbat nyújtsam. A leghatékonyabb magyar vállalatok esetében elterjedt módszer a tréning, és mindenki számára biztosított a lehetőség a fejlődésre. A harmadik állítás a következő volt: A felettesem arra tanít, hogy a legjobbat nyújtsam. A következő eredményt kaptuk: A leghatékonyabb vállalatok dolgozóinak 65%-a vélte igaznak az állítást. A kevésbé hatékony vállalatoknál ez az arány 49% volt. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Objektív értékelés segítségével válassza ki azokat a menedzsereket, akik viselkedésük és érdeklődési körük alapján sikeres vezetőkké válhatnak. Segítsen a menedzsereinek megérteni a beosztottaik viselkedését és adottságait, és hogy ezeknek a beosztottaknak mire van szükségük. Így tudják kialakítani a megfelelő kommunikációs és vezetési stílust, és arra tudnak törekedni, hogy mindenkiből a legtöbbet hozzák ki. Tudatosítsa vezetőiben, hogy az általuk irányított dolgozók sikere az ő sikerük is. Fejlessze menedzsereinek vezetői képességeit, és ezzel cégének vezetői kultúráját is.

8 4. állítás: Cégünknél van egy módszer a legjobb frontline menedzserek kiválasztására. A leghatékonyabb magyar vállalatoknál van egy módszer a legjobb frontline menedzserek kiválasztására. A negyedik állítás így szólt: Cégünknél van egy módszer a legjobb frontline menedzserek kiválasztására.. A következő válaszokat kaptuk: A leghatékonyabb vállalatok dolgozóinak 69%-a gondolta úgy, hogy az állítás igaz. A kevésbé hatékony cégek dolgozói 42%-ban értettek egyet az állítással. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Objektív értékelés segítségével válassza ki azokat a menedzsereket, akik viselkedésük és érdeklődési körük alapján sikeres vezetőkké válhatnak. Segítse ezeket a leendő menedzsereket abban, hogy megértsék azokat a viselkedési formákat, melyek sikeressé teszik őket, vagy gátolják őket a siker elérésében. Javasolja nekik, hogy használják ki erősségeiket és számolják fel az akadályozó tényezőket. Adja meg nekik a lehetőséget, hogy fejlesszék vezetői képességeiket kisebb csapatok irányításával, különböző projektek megvalósítása során. Kérjen 360 -os visszajelzést kollégáitól és beosztottaitól, hogy megtudja, mik lehetnek a potenciális vezetői hibák, a vezetői karrierjét veszélyeztető tényezők.

9 3. Az alkalmazottak képességeinek jó hasznosítása Átlátható működés esetén kisebb létszám is elegendő A helyzet egyszerűen fogalmazva az, hogy a leghatékonyabb magyar vállalatok kevesebb emberrel is beérik. Ehhez a vezetésnek átlátható stratégiával kell rendelkeznie; ebből következik a vállalat megfelelő szervezeti struktúrája, valamint az azt alkotó, a stratégia hatékony megvalósulását biztosító munkakörök létrehozása. Minden munkakörhöz egyértelmű leírás és célok tartoznak, így mindenki pontosan tudja, hogy kinek mi a feladata. Ennek köszönhetően nem fordulhat elő például az, hogy két ember munkáját hárman végzik el. A leghatékonyabb magyar vállalatok nagy figyelmet fordítanak a személyzeti költségekre. Egészséges szkepticizmussal és óvatossággal vizsgálnak meg minden létszámnövelésre vonatkozó kérést. Elvárják, hogy mindenki egy kicsit előbb érkezzen a munkába, és egy kicsit később távozzon onnan. A prioritások rendszeres vizsgálatával pedig meghatározzák a legfontosabb feladatokat, valamint azokat is, amelyek mivel nem termelnek elegendő hozzáadott értéket-, elhagyhatók. Általában szívesen fektetnek be technológiai megoldásokba és képzésbe, ha ezzel csökkenthetik a létszámot és/vagy mérsékelhetik a létszám növekedését. Rugalmasság és alkalmazkodás A lehető legalacsonyabb létszám miatt a versenytársaiknál általában rugalmasabban tudják kezelni a szokatlan körülményeket, például egy-egy speciális projektet, csúcsszezont, illetve az alkalmazottak váratlan távollétét. A teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak megfelelő képzésben részesülnek ahhoz, hogy rövidebb időszakokra helyettesíteni tudják egymást. A leghatékonyabb vállalatok felkutatják azokat a forrásokat, ahonnan megfelelő szerződéses és ideiglenes munkavállalókra tehetnek szert, és figyelmet fordítanak arra, hogy ezek a munkavállalók jó teljesítményt nyújtsanak. Ezekről a vállalatokról nagy általánosságban elmondható, hogy kiemelkedő tehetség-menedzselő módszereik révén könnyebben ismerik fel, mikor van valóban szükség további alkalmazottakra. Hatékony kiválasztási és beilleszkedést segítő programokat alakítanak ki, így az újonnan belépők rövid időn belül hatékony munkaerővé válnak.

10 5. állítás: A munkám során jól tudom hasznosítani a képességeimet. A leghatékonyabb vállalatok sokkal többször adnak olyan munkát alkalmazottaiknak, ahol jól tudják hasznosítani képességeiket. Az ötödik állítás így szólt: A munkám során jól tudom hasznosítani a képességeimet. A következő eredményt kaptuk: A leghatékonyabb vállalatok esetében a dolgozók 72%-a értett egyet a fenti állítással. Ez az arány 65% volt azoknál a vállalatoknál, amelyeket nem soroltunk a leghatékonyabbak közé. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Legyen tisztában alkalmazottai tulajdonságaival, képességeivel, érdeklődési köreivel, és törekedjen arra, hogy olyan munkát adjon nekik, amelyben ezeket a legjobban tudják hasznosítani. Kérdezze végig alkalmazottait arról, szerintük hogyan tudná a vállalat még jobban hasznosítani képességeiket. Vegye sorba, milyen lehetőségei vannak arra, hogy hasznosítsa dolgozói erősségeit, képességeit különböző projektekben. Tudassa dolgozóival, mikor a munkakörök nyitottá válnak, és bátorítsa őket arra, hogy jelentkezzenek, ha úgy gondolják, nekik való ez a pozíció. Így még jobban tudja hasznosítani beosztottai képességeit. Kérjen 360 -os visszajelzést a vezetőiről, hogy megtudja, kik azok, akik elkötelezik, és meg tudják tartani a munkatársaikat.

11 6. állítás: Nálunk túl kevés ember dolgozik az én területemen. A leghatékonyabb magyar vállalatok hajlamosabbak az alacsony létszám megőrzésére, és keményebben dolgoztatják embereiket. A hatodik állítás így szólt: Nálunk megfelelő számú ember dolgozik az én területemen. A válaszok a következőképpen alakultak: A leghatékonyabb vállalatoknál 45% vélte úgy, hogy ez igaz a cégükre. A nem hatékony vállalatoknál ez az arány 48% volt. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Nézze stratégiai szemmel a munkatársakat. Először körültekintően gondolja végig, milyen eredményeket kell elérnie a vállalatnak, és azokat az ágazati célokat, amelyek szükségesek a meghatározott eredmények eléréséhez. Csak ezután tudja megbecsülni, körülbelül mennyi munka és hány ember szükséges a célok eléréséhez. Kövesse figyelemmel a dolgozók teljesítményét és elégedettségét, így könnyebben meglátja, ha túlterheltek. A sok hiányzás, a sérülések, a túl sok kilépés, és a gyengülő teljesítmény mind-mind azt jelzik, hogy a munkaerő mennyisége az ideális szint alatt van. Figyeljen oda a felmondó dolgozóra az exit interjú során. Vegyen fel ideiglenes vagy szerződéses dolgozókat, mielőtt állandó munkaerőket keresne. Így jobban látja majd, milyen munkaerőre van szüksége, és rugalmasabban tudja meghozni döntését.

12 4. Az alkalmazottak hatékonysága Világos célok kitűzése és az elvárt eredmények ellenőrzése Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, a lehető legalacsonyabb létszám fenntartása mellett más feltételeknek is teljesülniük kell. A szervezet által kitűzött célok eléréséhez elengedhetetlen, hogy az alkalmazottak szintjén megfogalmazott célok is megvalósuljanak. A leghatékonyabb vállalatok a szervezet minden szintjét érintő, világosan megfogalmazott stratégiai célokkal rendelkeznek, és a teljesítmény mérése is ehhez a stratégiához igazodik. Ennek következtében az alkalmazottak a szervezet számára legfontosabb feladataikra összpontosítanak. Minden feladatra a megfelelő embert A leghatékonyabb vállalatoknak mindig van egy ideális képük arról a dolgozóról, aki a legsikeresebb lehet az adott munkakörben. Szem előtt tartják, hogy a dolgozó mennyire illik bele a munkakörbe, a csapatba, és mennyire tud együttműködni a menedzserrel. Ilyenkor a kiemelkedően teljesítő dolgozók tulajdonságait állítják modellként a leendő munkatársak elé. aki rendelkezik a kívánt teljesítményhez szükséges tapasztalattal, tudással és eszközökkel. Bármennyire is fontos a feladatra való alkalmasság, ez önmagában még nem garancia a megfelelő teljesítményre: szükség van a tapasztalatra és a szakmai tudásra is. A leghatékonyabb vállalatok másoknál jobban hasznosítják a sikerhez szükséges tapasztalatokat, valamint tudást, és a hiányok pótlásának érdekében célirányos képzést nyújtanak az alkalmazottaknak. Emellett gyakrabban alkalmaznak olyan technikákat, amelyek hozzájárulnak az ergonomikusabb, kellemesebb munkakörnyezet kialakításához. Ezzel sok esetben csökkentik a munkahelyi balesetek számát, és növelik a munkavállalók elégedettségét, valamint ezek révén a hatékonyságot és az eredményességet.

13 7. állítás: Pontosan tudom, hogyan ítélik meg a teljesítményemet. A leghatékonyabb magyar vállalatoknál dolgozók többször kapnak visszajelzést, tudják, hogyan ítélik meg a teljesítményüket. A hetedik állítás így szólt: Pontosan tudom, hogyan ítélik meg a teljesítményemet. A következő eredményt kaptuk: A leghatékonyabb vállalatoknál dolgozók 82%-a értett egyet az állítással. Ez az arány 63% volt a nem hatékony vállalatok dolgozóinál. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Fejlesszen ki egy olyan nézőpontot, mely szerint a dolgozók teljesítményének menedzselése egy állandó folyamat a dolgozó és vezetője között, és nem egy évente előforduló esemény, mely minimális fizetésemelést von maga után. Minden alkalmazott számára tűzzön ki egyértelmű célokat, és magyarázza el nekik, hogy elért eredményeik és erőfeszítéseik milyen módon járulnak hozzá a vállalat sikeréhez. Gondoskodjon arról, hogy a vezetők folyamatosan tűzzenek ki célokat, ezzel megkönnyítve az alkalmazottakkal folytatott mindennapi beszélgetéseket. Tegye világossá vezető és beosztott számára is, hogy eredményeikért ők maguk felelnek. Mikor a dolgozók rosszul teljesítenek, keresse meg a probléma gyökerét, és dolgozzanak ki egy közös tervet arra, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba. Ismerje el nyilvánosan, ha dolgozója kiemelkedő teljesítményt nyújt.

14 8. állítás: A vállalat biztosít megfelelő tréninget, ezért a legjobb teljesítményt tudom nyújtani a munkámban. A leghatékonyabb magyar vállalatok többször biztosítanak alkalmazottaiknak hatékony tréningeket. Nyolcadik állításunk a következő volt: A vállalat biztosít megfelelő tréninget, ezért a legjobb teljesítményt tudom nyújtani a munkámban. A válaszok így alakultak: A leghatékonyabb vállalatoknál a dolgozók 70%- a egyetértett az állítással. Ez az arány 43% volt a nem hatékony vállalatoknál. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Használjon objektív értékeléseket, hogy feltérképezze és fontossági sorrendbe állítsa az egyéni fejlesztési szükségleteket. Kerülje az egy kaptafás megközelítést, ha tréningről van szó tehát ne erőltesse rá ugyanazt a programot mindenkire. Ha nem erre van szüksége, a tréning nem fog sokat érni a dolgozónak. Kerülje az alkalomszerű, pl. kétnapos tréninget, ami csak kicsit vagy egyáltalán nem járul hozzá a fejlődéshez, és nem várható tőle igazi, hosszantartó változás. Alkalmazzon innovatív módszereket, mint például a coaching vagy a tanácsadás. Vegye figyelembe azt, hogy mindegyik módszer más-más célt szolgál, és ezeket összhangba kell hozni az egyén szükségleteivel. Gondolja végig, mit vár el. Ha valaki számára tréninget biztosít, kösse azt egy meghatározott célhoz, és kövesse figyelemmel, hogy halad. Így látja majd, hogy a dolgozó maga felel a fejlődéséért.

15 5. innováció Áttörő újítások vagy fokozatos tökéletesítés? Az innováció szóról gyakran titkos laboratóriumok, áttörő újdonságok jutnak eszünkbe. A hatékonyság növelése azonban a legtöbb esetben a meglévő üzleti eljárások fokozatos tökéletesítésének, finom módosításának az eredménye. Az újságok címlapjaira általában a nagy áttörések kerülnek, de az idők során megtett apró lépések révén sokkal kisebb befektetéssel érhető el számottevő eredmény. A leghatékonyabb vállalatok általában arra biztatják az alkalmazottakat és a vezetőket, hogy osszák meg egymással az elképzeléseiket, ezzel is segítsék a versenyképesség növelését. A munkavállalók és a vezetők között kialakuló nyílt párbeszéd hatására az alkalmazottak számára is egyre fontosabbá válik a szervezet sikere. Egy tett többet mond száz szónál A nyílt párbeszéd és a jó csapatszellem nélkülözhetetlen az innovációs lehetőségek felismeréséhez. Az elkötelezettség és a hatékonyság azonban egyaránt romlik, ha a vállalat nem képes teljesíteni az önmaga elé kitűzött célokat. A leghatékonyabb vállalatok azáltal, hogy létszámukat a minimumon tartják, és hogy folyamatosan újítanak általában sikeresebben ültetik át a gyakorlatba az elképzeléseiket, mint a versenytársaik. Amint azt már korábban is említettük, csak akkor vesznek fel további alkalmazottakat, ha az feltétlenül szükséges. A vezetők kihasználnak minden lehetőséget a módszerek tökéletesítésére, és gyorsan meghozzák azokat az új befektetési döntéseket, melyek a sikert ígérő lehetőségek kiaknázásához szükségesek. Röviden: az innovációban mindenki részt vesz, nem csupán a K+F részleg.

16 9. állítás: Nálunk a dolgozókat arra biztatják, hogy vállaljanak kockázatot a cég hatékonyságának érdekében. A leghatékonyabb magyar vállalatok többször támogatják a kockázatvállalást, mint kevésbé hatékony versenytársaik. Következő, kilencedik állításunk így szólt: Nálunk a dolgozókat arra biztatják, hogy vállaljanak kockázatot a cég hatékonyságának érdekében.. A következő válaszokat kaptuk: A leghatékonyabb vállalatoknál a dolgozók 61%-a vélte igaznak az állítást. A kevésbé hatékony vállalatoknál ez az arány 42% volt. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Hatékony kommunikációval segítse menedzsereit és alkalmazottait abban, hogy megértsék a vállalat kulcsfontosságú stratégiai célkitűzéseit. Ezekből ne legyen sok, 5-7, nagyon rövid mondatban foglalja össze nekik. Mutasson rá, hogy szükség van rájuk is a célok eléréséhez, és hogy a munkájukat igen nagyra becsüli. Használja a közösségi portálokat, így megkönnyítheti a nyílt kommunikációt és az ötletbörzét a dolgozók között. Kérjen 360 -os visszajelzéseket, hogy megtudja, jelenlegi vezetői mennyire képesek nyílt kommunikáció mellett dolgozni, és vajon ők és alkalmazottaik mennyire értik az említett célkitűzéseket. Alakítson ki egy bizalommal teli, nyílt vállalati kultúrát, ahol az óvatos kockázatvállalás szükséges. Fejlődő vezetőit használja példaként, amikor a jövőbeli vezetőit kiválasztja.

17 10. állítás: A cégem innovatív, könnyen alkalmazkodik a változásokhoz. A leghatékonyabb magyar vállalatok könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz, mint versenytársaik. Az utolsó állításunk így hangzott: A cégem innovatív, könnyen alkalmazkodik a változásokhoz. A következő válaszokat kaptuk: A leghatékonyabb vállalatoknál a dolgozók 72%-a találta igaznak az állítást. Ez az arány 51% volt a kevésbé hatékony vállalatoknál. Mit kell tenni ahhoz, hogy elérjék a leghatékonyabbak szintjét? Gyűjtsön információkat, amelyek segítségével időben rájöhet, hogy szükség van-e változásra, és ha igen, akkor milyen téren. Építsen ki egy olyan vezetői kultúrát, amely a tettekre és az eredményekre koncentrál, nem irányít, de nem is túl laza, mindent megengedő. Rendszeresen korszerűsítse a fontos változásokról szóló programokat, és mutassa be azokat a kis dolgokat, amivel a dolgozók segíthetnek cégüknek a változásokhoz való alkalmazkodásban. Válassza ki azokat a dolgozóit, akik örülnek a változásoknak, és képesek fejlődni az új körülmények mellett. Mondja meg nekik, hogy a cégnek szüksége van a folyamatos fejlődésre, különben lemarad versenytársaitól. Biztassa dolgozóit arra, hogy figyelemmel kövessék a gazdasági változásokat, és azoknak a jövőben a vállaltra gyakorolt hatását.

18 A tanulságok összefoglalása A leghatékonyabb magyar vállalatok emberekkel kapcsolatos jellemzői Teljesítmény-orientált vállalati kultúra, ahol egy tett többet mond száz szónál. Pontos kép arról, hogy milyen emberek illenek a vállalati kultúrához, és ennek figyelembe vétele az új munkatársak kiválasztása során. A hatékony vezetők aktív keresése és fejlesztése. Befektetés információ, tudás megszerzésébe és eszközökbe, melyek révén a vezetők jobban megismerhetik munkatársaikat, és eredményesebbek lehetnek a gyakorlatban. A feladatkörök egyértelmű hozzárendelése a stratégiához, a célokhoz és az ezekhez szükséges struktúrákhoz. Egészséges szkepticizmus a létszámnövelésre irányuló kérésekkel szemben; megfelelő alternatív megoldások előnyben részesítése. Az alkalmazottakat egyértelműen megfogalmazott célok segítik abban, hogy a szervezet számára legfontosabb eredményekre összpontosítsanak. Az egyes feladatokat az arra alkalmas munkatársak töltik be, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal, tudással és eszközökkel. Innováció a stratégia és az eljárások fokozatos tökéletesítése, valamint finom módosítása során. A hibázás megengedett; a nyílt kommunikáció, csapatmunka és a kockázatvállalás elősegíti a jelentős újításokat.

19 Bővebben a Profiles International-ről A Profiles International világszerte kiváló teljesítményű munkaerővel segíti a vállalatokat és intézményeket. Átfogó értékeléseink és innovatív tehetségmenedzselő megoldásaink alkalmazásával ügyfeleink versenyelőnyre tesznek szert, mert ki tudják választani a megfelelő embereket, és a szervezet érdekében munkatársaik teljes kapacitását, minden képességének hasznosítását is biztosítani tudják. Kapcsolat: profiles@profiles.hu (+36-1)

20 Helyezés szerinti összesített lista A leghatékonyabb vállalatok 2011-ben HELYEZÉS cég neve ágazat (1 főre jutó adózás előtti eredmény-e Ft) 1 Fibria Trading International Kft. NK Sanyo Hungary Kft. EI MOL Energiakereskedő Zrt. EN EMFESZ Kft. EN MVM Trade Zrt. EN SE-CEE Schneider Electric Kft. NK E.On Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. EN OTF Fővállalkozó Zrt. SZ E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. EN Crown Magyarország Csomagolóipari Kft. FF EDF Démász Hálózati Kft. EN Olajterv Vagyonkezelő Zrt. * SZ ÉMÁSZ Nyrt. * EN Hungrana Keményítő- és Cukorgyártó Kft. ÉL Alpiq Csepel Kft. * EN Elmű Hálózati Kft. EN Semilab Zrt. PA Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. JÁ Groupe SEB Central-Europe Kft. KK Budapesti Elektromos Művek Nyrt. * EN DHL Logisztika Magyarország Kft. KZ ÉMÁSZ Hálózati Kft. EN FGSZ Földgázszállító Zrt. EN Rossi Biofuel Bioüzemanyag Gyártó Zrt. EN Vabeko Kft. ÉP Chevrolet Central and Eastern Europe Kft. NK Telenor Magyarország Zrt. TP Cargill Magyarország Zrt. NK Teva Gyógyszergyár Zrt. GY Audi Hungaria Motor Kft. JÁ E.On Energiaszolgáltató Kft. EN Columbian Tiszai Kft. VE Avon Cosmetics Hungary Kft. NK Turbo Team Kft. GÉ Duna-Dráva Cement Kft. * ÉP LKH Leoni Kábelgyár Kft. JÁ Fővárosi Gázművek Zrt. * EN Linde Gáz Magyarország Kft. VE Waberer s Holding Zrt. * KZ GEA EGI Zrt. SZ Humantrade / Teva Hungary * GY Renault Hungária Kft. NK Sara Lee Hungary Zrt. NK LG Electronics Magyar Ker. Kft. NK Főgáz Földgázelosztási Kft. EN JELMAGYARÁZAT NK=Nagykereskedelem EI=Elektronikai Ipar EN=Energetika SZ=Szolgáltatás ÉL=Élelmiszer- és dohányipar, mezőgazdaság FF=Fémfeldolgozás PA=Papír-, nyomda-, ruházati és műszeripar JÁ=Járműipar KK=Kiskereskedelem KZ=Közlekedés ÉP=Építő- és építőanyag-ipar TP=Távközlés és postaszolgáltatás GY=Gyógyszeripar VE=Vegy-, gumi- és műanyagipar GÉ=Gépgyártás

21 HELYEZÉS cég neve ágazat (1 főre jutó adózás előtti eredmény ezer Ft) 46 Taurus Carbonpack Kft. NK GE Hungary Kft. EI Brokernet Investment Holding Zrt. * SZ Sanofi-aventis / Chinoin * GY E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. EN Procter & Gamble Magyarország Kkt. NK E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. EN Continental Teves Magyarország Kft. JÁ Égáz-Dégáz Földgázelosztó Kft. EN Sanofi-Aventis Zrt. NK GDF Suez Energia Magyarország Zrt. EN Mavír Zrt. EN GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. EN (Electrabel Magyarország Kft) 59 Modine Hungária Kft. JÁ Apcom CE Kft. NK Hunland-Trade Kft. ÉL Magyar RTL Televízió Zrt. * SZ Total Hungaria Kft. NK MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. EN Zenon Europe kft. GÉ LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. JÁ Paksi Atomerőmű Zrt. EN UB Merchants Kereskedelmi Kft. NK Phoenix Pharma Zrt. NK Kőolajvezetéképítő Zrt. ÉP Opel Southeast Europe Kft. NK ContiTech Rubber Industrial Kft. VE Dunafin Kft. PA Alcoa-Köfém Kft. FF Taghleef Industries Kft. VE BASF Hungária Kft. NK BorgWarner Turbo Systems Kft. JÁ Pfizer Kft. * NK KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. ÉP Magyar Cukor Zrt. ÉL Mátrai Erőmű Zrt. EN Nissan Sales CEE Kft. NK Bárdi Autó Zrt. NK Market Építő Zrt. ÉP Budapesti Erőmű Zrt. * EN Magyar Telekom Távközlési Nyrt. * TP Nitrogénművek Zrt. * VE Közgép Zrt. * FF ZF Lenksysteme Hungária Kft. JÁ ATCO Frontec Európa Kft. SZ Bayer-Hungária Kft. NK HP Team Kft. * GÉ Legrand Magyarország Kft. GÉ JELMAGYARÁZAT NK=Nagykereskedelem EI=Elektronikai Ipar EN=Energetika SZ=Szolgáltatás ÉL=Élelmiszer- és dohányipar, mezőgazdaság FF=Fémfeldolgozás PA=Papír-, nyomda-, ruházati és műszeripar JÁ=Járműipar KK=Kiskereskedelem KZ=Közlekedés ÉP=Építő- és építőanyag-ipar TP=Távközlés és postaszolgáltatás GY=Gyógyszeripar VE=Vegy-, gumi- és műanyagipar GÉ=Gépgyártás

22 HELYEZÉS cég neve ágazat (1 főre jutó adózás előtti eredmény ezer Ft) 94 E.On Gazdasági Szolgáltató Kft. SZ EDF Démász Zrt. * EN Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. FF Zwack Unicum Nyrt. ÉL PCE Paragon Solutions Kft. EI Nokia Komárom Kft. EI Hansa-Kontakt Kft. NK Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. SZ Mogyi Kereskedelmi Kft. ÉL Porsche Hungária Kft. NK Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. * GY Alcufer Kft. SZ A-Híd Zrt. ÉP Állami Autópálya Kezelő Zrt. KZ Musashi Hungary Ipari Kft. JÁ Samsung SDI Magyarország Kft. EI Dana Hungary Kft. JÁ NI Hungary Kft. EI Dalkia Energia Zrt. * EN Ibiden Hungary Kft. JÁ ThyssenKrupp Ferroglobus Zrt. NK Opel Szentgotthárd Kft. JÁ Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. JÁ Jász-Plasztik Kft. * GÉ Hauni Hungária Kft. GÉ Mars Magyarország Kft. ÉL Dunastyr Polisztirolgyártó Kft. VE Le Bélier Magyarország Kft. FF Bravogroup Holding Kft. * SZ MOL Nyrt. * EN Heineken Hungária Zrt. ÉL Bunge Növényolajipari Zrt ÉL Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. * EN Törley Pezsgőpincészet Kft. ÉL Deichmann Kft. KK Knorr-Bremse Vasúti Jármű Kft. JÁ Horváth R+K Kft. * SZ Danone Kft. ÉL BOS Automotive Products Bt. JÁ Magyar Villamos Művek Zrt. * EN AstraZeneca Kft. NK GlaxoSmithKline Kft. GY Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. * EN KFKI Zrt. SZ Szerencsejáték Zrt. * SZ Reckitt Benckiser Kft. NK RÜK Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. NK Hőgyészi Agrokémiai Kft. * NK JELMAGYARÁZAT NK=Nagykereskedelem EI=Elektronikai Ipar EN=Energetika SZ=Szolgáltatás ÉL=Élelmiszer- és dohányipar, mezőgazdaság FF=Fémfeldolgozás PA=Papír-, nyomda-, ruházati és műszeripar JÁ=Járműipar KK=Kiskereskedelem KZ=Közlekedés ÉP=Építő- és építőanyag-ipar TP=Távközlés és postaszolgáltatás GY=Gyógyszeripar VE=Vegy-, gumi- és műanyagipar GÉ=Gépgyártás

* Konszolidált adatok. ** Adatai a Cégbíróságról származnak. Forrás: Bisnode

* Konszolidált adatok. ** Adatai a Cégbíróságról származnak. Forrás: Bisnode Alkalmazottak száma szerinti rangsor (ezer fő) 1. Magyar Posta Zrt. 32,3 2. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.* 28,6 3. MÁV Magyar Államvasutak Zrt. 17,1 4. SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 13,6 5.

Részletesebben

Terjesztés. Megoszlás gazdasági forma szerint. Multinacionális cégek. Hivatalok, minisztériumok. Önkormányzatok. Középvállalatok

Terjesztés. Megoszlás gazdasági forma szerint. Multinacionális cégek. Hivatalok, minisztériumok. Önkormányzatok. Középvállalatok Terjesztés Megoszlás gazdasági forma szerint Multinacionális cégek 50% 3% Hivatalok, minisztériumok Önkormányzatok Középvállalatok Mikro és kisvállalkozások Ipari parkok és irodaházak Kézbesítési időszak:

Részletesebben

Terjesztés. Megoszlás gazdasági forma szerint. Multinacionális cégek. Hivatalok, minisztériumok. Önkormányzatok. Középvállalatok

Terjesztés. Megoszlás gazdasági forma szerint. Multinacionális cégek. Hivatalok, minisztériumok. Önkormányzatok. Középvállalatok Terjesztés Megoszlás gazdasági forma szerint Multinacionális cégek 50% 2% 3% Hivatalok, minisztériumok Önkormányzatok Középvállalatok Mikro és kisvállalkozások Ipari parkok és irodaházak Kézbesítési időszak:

Részletesebben

[ origo ] Média és Kommunikációs Zrt. ABB Kft. Accor-Pannonia Hotels Zrt. Adecco Kft. Aeroplex Közép-Európai Kft. AES Borsodi Energetikai Kft. AES-Tisza Erőmű Kft. AFL Hungary Kft. AGIP Olaj Magyarország

Részletesebben

Foglalj állást! www.allasborze.bme.hu

Foglalj állást! www.allasborze.bme.hu Foglalj állást! www.allasborze.bme.hu Köszöntő A felsőoktatási intézmények egyik alapvető célja, hogy magas szín vonalú oktatási és kutatási tevékenységükkel piacképes ismerete ket, kedvező perspektívát

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Lehetőségek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iparfejlesztés támogatására

Lehetőségek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iparfejlesztés támogatására Miskolc Egyetemváros 2015 - A Miskolci Egyetem és Miskolc város összehangolt tudástranszfer és innovációs szolgáltatás fejlesztése és fenntartható partnerség kiépítése stratégiai gazdasági szereprői bevonásával

Részletesebben

Kiosztandó egységmennyiség 8 357,00 8 212,00 8 065,00 7 917,00 7 767,00 7 615,00 7 462,00 7 308,00 62 703,00

Kiosztandó egységmennyiség 8 357,00 8 212,00 8 065,00 7 917,00 7 767,00 7 615,00 7 462,00 7 308,00 62 703,00 A Nemzeti Végrehajtási Intézkedés közzétételéről szóló 1022/2014. (I.29.) Korm. határozatban foglaltak értelmében a Nemzeti Végrehajtási Intézkedésben szereplő létesítmények részére ingyenesen kiosztható

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. Tiszta Jövő: EverSales és Tinmar Energiakereskedő Együttműködése A Tinmar az egyik legnagyobb román áramkereskedő magánvállalat. A csoport már 2000-es

Részletesebben

TÁMOP -2.1.3 / C -12 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok számára

TÁMOP -2.1.3 / C -12 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok számára TÁMOP -2.1.3 / C -12 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok számára 2012. SKULL Oktató és Tanácsadó Kft. 1037 Budapest, Montevideo u. 2/c Hatósági nyilvántartásba vételi szám: 01-0560-04 / Intézmény-akkreditációs

Részletesebben

Bérezési tanulmány 2010-2011

Bérezési tanulmány 2010-2011 Bérezési tanulmány 2010-2011 Bérek és versenyképesség Dirk Wölfer 2010.12.09 1 Befektetési döntések Motívumok gazdaságosság költségcsökkentés piacbıvítés helyi piac kiszolgálása vevıszolgálat kockázatok

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

PROGNOZIS_2009: Közép-Magyarország

PROGNOZIS_2009: Közép-Magyarország PROGNOZIS_2009: Közép-Magyarország Készült a PROGNOZIS_2009 kutatási program keretében Budapest, 2009. december 1. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan non-profit kutatómőhely, amely elsısorban

Részletesebben

ALUMÍNIUMIPAR Szakszervezet neve Társaság neve Bérmegállapodás

ALUMÍNIUMIPAR Szakszervezet neve Társaság neve Bérmegállapodás ALUMÍNIUMIPAR Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet Le Belier Mo. Formaöntöde ZRt. MAL ZRt. Timföld Ág. VSzJ:200eFt/fő/év(55eFt-vel emelkedett) Ajkai Gépészeti és Szolgáltató Kft. Inotai Alumíníumipari Szakszervezet

Részletesebben

Adományozási szokások 2009.

Adományozási szokások 2009. Adományozási szokások 2009. Az elemzést készítette: Páthy-Dencső Blanka TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1112 Budapest, Budaörsi út 45. Tel.: 309 7676, Fax: 309 7666 E-mail: tarki@tarki.hu Internet:

Részletesebben

Tájékoztató. a Nemzeti Befektetési Ügynökség Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről

Tájékoztató. a Nemzeti Befektetési Ügynökség Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről Ikt. szám: 57-12/2016/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató a Nemzeti Befektetési Ügynökség Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről Tisztelt Közgyűlés!

Részletesebben

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft. 1. Lean eszközök Képzés Napjainkban számos cég próbálkozik a modern japán termelési rendszerek bevezetésével, több-kevesebb sikerrel. Tapasztalataink szerint e kísérletek rendre az embereknél, a dolgozóknál

Részletesebben

A privatizációs törvény melléklete szerint 37 társaság egésze, többségi, vagy kisebbségi tulajdonrésze marad tartós állami tulajdonban.

A privatizációs törvény melléklete szerint 37 társaság egésze, többségi, vagy kisebbségi tulajdonrésze marad tartós állami tulajdonban. Tartósan állami marad? A privatizációs törvény melléklete szerint 37 társaság egésze, többségi, vagy kisebbségi tulajdonrésze marad tartós állami tulajdonban. Társaság neve Tartós állami részesedés legalacsonyabb

Részletesebben

GROW Integratív Coach Képzés GROW CSOPORT

GROW Integratív Coach Képzés GROW CSOPORT GROW Integratív Coach Képzés GROW CSOPORT 2016 Coaching megközelítésünk A coaching eredményorientált, kreatív fejlesztési folyamat, amelyben az ügyfél személyes- és szakmai potenciálja kiteljesedik. A

Részletesebben

Szinkronizált Termelési Rendszer

Szinkronizált Termelési Rendszer Szinkronizált Termelési Rendszer Continental Automotive Romania SRL / Temesvár - 2012. nov. 12-14. SPS LEAN & KAIZEN WORKSHOP intenzív gyakorlatorientált képzés japán szakember irányításával /angol nyelvű

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó 2007. Kutatási jelentés a Magyar Adományozói Fórum részére. 2007. október 10.

Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó 2007. Kutatási jelentés a Magyar Adományozói Fórum részére. 2007. október 10. Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó 2007 Kutatási jelentés a Magyar Adományozói Fórum részére 2007. október 10. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÖSSZEFOGLALÁS... 3 2. A KUTATÁS HÁTTERE ÉS CÉLJA... 8 3. A KUTATÁS MÓDSZERTANA...

Részletesebben

Napi Sajtófigyelés Kész Holding Zrt. Napi Sajtófigyelés. 2014. november 13.

Napi Sajtófigyelés Kész Holding Zrt. Napi Sajtófigyelés. 2014. november 13. Napi Sajtófigyelés 2014. november 13. 1 Ágazatok jellemző adatai és legnagyobb eredményű cégei Dátum: 2014-11-13 Portál: HVG Full edition Link: - (zárójelben: a cég helyezése az eredmény szerinti toplistán)

Részletesebben

Cégnév Címe Támogatás összege (Ft) Felhasználás helye

Cégnév Címe Támogatás összege (Ft) Felhasználás helye Cégnév Címe Támogatás összege (Ft) Felhasználás helye 3G-Line Kft. 8900 Zalaegerszeg, Szellőháti u. 4. 77.000,- BGF PSZFK Zalaegerszegi Intézet (8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató

Részletesebben

4 napos HR controlling képzésünkön az alábbi cégek munkatársai és magánszemélyek vettek részt:

4 napos HR controlling képzésünkön az alábbi cégek munkatársai és magánszemélyek vettek részt: 4 napos HR controlling képzésünkön az alábbi cégek munkatársai és magánszemélyek vettek részt: Abb Mérnöki Kereskedelmi És Szolgáltató Kft. Adó És Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Ahi Roofing Kft. Audi Akademie

Részletesebben

Irományszá m I<[ A L I G $o 1 Érkezett ÁPR I. Kövér László űr részér e az Országgy űlés elnöke. Helyben. Tisztelt Elnök Úr!

Irományszá m I<[ A L I G $o 1 Érkezett ÁPR I. Kövér László űr részér e az Országgy űlés elnöke. Helyben. Tisztelt Elnök Úr! KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜL Ű GYMINISZTÉRIU M MINISZTER OrSZággyü ;r'á Kövér László űr részér e az Országgy űlés elnöke Irományszá m I

Részletesebben

A gazdasági válság hatása az ipari struktúrára Nyugat- és Közép- Dunántúl térségében

A gazdasági válság hatása az ipari struktúrára Nyugat- és Közép- Dunántúl térségében A gazdasági válság hatása az ipari struktúrára Nyugat- és Közép- Dunántúl térségében Szabó Sándor PhD. hallgató Válságról válságra A gazdasági világválság területi következményei tudományos konferencia

Részletesebben

A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján

A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján Pajor Ferenc National Instruments Hungary Értelmezés. A számítástechnikai vállalatok, egységek, osztályok sikeres működése

Részletesebben

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIU M. AdI'+:IS7IF R

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIU M. AdI'+:IS7IF R KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIU M AdI'+:IS7IF R Lukács Zoltán képviselő úr részér e Magyar Országgyűlés,,vmanySxám' wi alw Ya.+W a 1.4 C ALI 3 `/ Budapest Érkezett. 2015 SZEP1 2 9. Tisztelt Képvisel

Részletesebben

A HATÉKONY BESZERZÉS TÁMOGATÓJA. Az Electool piacvezetô a beszerzéstámogató szolgáltatások területén.

A HATÉKONY BESZERZÉS TÁMOGATÓJA. Az Electool piacvezetô a beszerzéstámogató szolgáltatások területén. A HATÉKONY BESZERZÉS TÁMOGATÓJA Az Electool piacvezetô a beszerzéstámogató szolgáltatások területén. Tisztelt Kolléga! Az Electool a régió vezetô beszerzési szolgáltatója. Szolgáltatásaink egyedülállóak,

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Stressz-M Kutatási tájékoztató Budapest BME Q 2015.

Részletesebben

Versenyképes kutató, szolgáltató egyetem megteremtése a Széchenyi István Egyetemen

Versenyképes kutató, szolgáltató egyetem megteremtése a Széchenyi István Egyetemen Versenyképes kutató, szolgáltató egyetem megteremtése a Széchenyi István Egyetemen Új kihívások - Új lehetőségek - Új válaszok Szilasi Péter Tamás Menedzser igazgató Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont

Részletesebben

ELŐADÁS CÍME A duális felsőoktatás Kecskeméten

ELŐADÁS CÍME A duális felsőoktatás Kecskeméten ELŐADÁS CÍME A duális felsőoktatás Kecskeméten A mérnökképzés gyakorlati oldalának erősítése Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Belina Károly Zalaegerszeg 2015. március 30.

Részletesebben

CLAVIS rendszer törzsadatában nem szerplő értékpapírok letiltásaira vonatkozó információk

CLAVIS rendszer törzsadatában nem szerplő értékpapírok letiltásaira vonatkozó információk CLAVIS rendszer törzsadatában nem szerplő értékpapírok letiltásaira vonatkozó információk Készítette: Sorszám Letiltás Letiltás Menyhárt Éva és Domján Péter Értékpapír megnevezése ISIN azonosító címlet

Részletesebben

Egyezséget kötő vállalkozások pozitív listája

Egyezséget kötő vállalkozások pozitív listája Egyezséget kötő vállalkozások pozitív listája - 2017. Ügyszám BBT/4428/2016. BBT/4709/2016. BBT/4523/2016. BBT/3967/2016. BBT/3947/2016. BBT/3943/2016. BBT/4679/2016. BBT/4530/2016. BBT/4450/2016. BBT/4457/2016.

Részletesebben

Az Electool piacvezetõ a beszerzési megoldások területén

Az Electool piacvezetõ a beszerzési megoldások területén Az Electool piacvezetõ a beszerzési megoldások területén TISZTELT KOLLégA! Az Electool a régió vezetô beszerzési szolgáltatója. Szolgáltatásaink teljes körûek, az egész beszerzési folyamatot támogatjuk

Részletesebben

2012. december 17. Visszaigazolt megrendelés Egyenruha vásárlás Kalocsai Konfekcióipari Kft. 12 999 2012.07.20-2012.08.31

2012. december 17. Visszaigazolt megrendelés Egyenruha vásárlás Kalocsai Konfekcióipari Kft. 12 999 2012.07.20-2012.08.31 Vállalkozói szerződés 2012. évi hallgatói étkeztetés Központi GEI és Julienne Kft. 21 968,504 2012.04.01.-12.31. Vállalkozói szerződés 2012. évi hallgatói étkeztetés Központi GEI és Bakony Gaszt Zrt. 10

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Minőségmenedzsment: azért felel, hogy a projekt teljesítse az elvárt feladatát és a követelményeket.

Minőségmenedzsment: azért felel, hogy a projekt teljesítse az elvárt feladatát és a követelményeket. Jelölje be a helyes választ: ely projektszereplőhöz tartoznak az következő feladatok: sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet a megvalósítás során a változtatások engedélyezése a megvalósítás

Részletesebben

Duális képzés elérhető

Duális képzés elérhető Általános tudnivalók a(z) Gépészmérnöki és Informatikai Karon (GÉIK) folyó képzésekről. re elérhető MSc gépészmérnöki MSc logisztikai mérnöki MSc mechatronikai mérnöki MSc mérnökinformatikus MSc villamosmérnöki

Részletesebben

Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara H 1024 Budapest, Lövőház u. 30. Tel.: 0036/1/345 7600 Fax: 0036/1/315 0744 E Mail: info@ahkungarn.

Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara H 1024 Budapest, Lövőház u. 30. Tel.: 0036/1/345 7600 Fax: 0036/1/315 0744 E Mail: info@ahkungarn. 1 Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara H 1024 Budapest, Lövőház u. 30. Tel.: 0036/1/345 7600 Fax: 0036/1/315 0744 E Mail: info@ahkungarn.hu www.duihk.hu www.szakkepzesidij.hu 2 Tartalomjegyzék A Szakképzési

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata DAOP-3.1.2-11 Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése. MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. AJÁNLATA

Dévaványa Város Önkormányzata DAOP-3.1.2-11 Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése. MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. AJÁNLATA Dévaványa Város Önkormányzata DAOP-3.1.2-11 Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. AJÁNLATA 2011. május 6., Budapest Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök

Részletesebben

Beszállítói útmutató. Kézikönyv kis- és közepes vállalkozások számára

Beszállítói útmutató. Kézikönyv kis- és közepes vállalkozások számára Beszállítói útmutató Kézikönyv kis- és közepes vállalkozások számára BESZÁLLÍTÓI ÚTMUTATÓ Kézikönyv kis- és közepes vállalkozások számára BESZÁLLÍTÓI ÚTMUTATÓ Kézikönyv kis- és közepes vállalkozások számára

Részletesebben

Kibocsátási egység I/a. VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS

Kibocsátási egység I/a. VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS Kibocsátási Üzemeltetı neve Létesítmény neve Létesítmény címe engedélyazonosító Bázisadat Kibocsátási egység I/a. VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS 13 071 514 11 993 142 AES Borsodi Energetikai Kft. AES Borsodi

Részletesebben

11.tétel. - A jó munkahely kritériumai, személyi és tárgyi feltételei

11.tétel. - A jó munkahely kritériumai, személyi és tárgyi feltételei 11.tétel 10. Ön egy utazásszervező irodában menedzserként dolgozik, ahol fontosnak tartják a munkatársak motiválását, jutalmazását. Önt bízzák meg azzal, hogy válassza ki a legjobban dolgozó munkatársakat,

Részletesebben

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK BEMUTATKOZÁS Iparágtól függetlenül három egymással szorosan összefüggő terület játszik komoly szerepet a vállalatok sikerességében:az

Részletesebben

Egyezséget kötő vállalkozások pozitív listája

Egyezséget kötő vállalkozások pozitív listája Egyezséget kötő vállalkozások pozitív listája - 2017. Ügyszám BBT/4428/2016. BBT/4709/2016. BBT/4523/2016. BBT/3967/2016. BBT/3947/2016. BBT/3943/2016. BBT/4679/2016. BBT/4530/2016. BBT/4450/2016. BBT/4457/2016.

Részletesebben

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2002. április 18. AZ ELŐADÁS CÉLJA néhány

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

Pénzügyi gyorsjelentés 2006.

Pénzügyi gyorsjelentés 2006. Pénzügyi gyorsjelentés 2006. Financial overview 2006 1. Az E.ON Hungária kulcsmutatói Az E.ON Hungária kulcsmutatói Árbevétel 1 884 Mio Kumulált befektetett tőke 1 043 Mio Villamos energia elosztás 15,6

Részletesebben

Tanfolyamok. Workshop. Hibakeresés. Állásidők csökkentése. Cégspecifikus képzések. Továbbképzés. Hatékonyságnövelés. Karbantartás

Tanfolyamok. Workshop. Hibakeresés. Állásidők csökkentése. Cégspecifikus képzések. Továbbképzés. Hatékonyságnövelés. Karbantartás Képzések 2007/2008 Festo Didactic Cégspecifikus képzések Tanfolyamok Továbbképzés Hibakeresés Karbantartás Hatékonyságnövelés Workshop Állásidők csökkentése Festo Automatika Kereskedelmi és Szolgáltató

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

1. Mátrafűtőber Épületgépészeti Kft Bátonyterenye, Orgona út 1-3. gazdálkodó szervezet gépészmérnöki alapképzési szak

1. Mátrafűtőber Épületgépészeti Kft Bátonyterenye, Orgona út 1-3. gazdálkodó szervezet gépészmérnöki alapképzési szak 1. Mátrafűtőber Épületgépészeti Kft. 3070 Bátonyterenye, Orgona út 1-3. gépészmérnöki alapképzési 2. Forgács József Tibor e.v. 5121 Jászjákóhalma, Fő út 102. egyéni vállalkozó gépészmérnöki alapképzési

Részletesebben

Adózás előtti eredmény, 2013 (millió Ft) Adózott eredmény, 2012 (millió Ft) Adózott eredmény, 2013 (millió Ft)

Adózás előtti eredmény, 2013 (millió Ft) Adózott eredmény, 2012 (millió Ft) Adózott eredmény, 2013 (millió Ft) Az 500 legnagyobb nyereségű hazai cég Táblázatunkban a cégek mai neve szerepel. *Konszolidált adat. **IAS/IFRS szerinti adat. ***Nem auditált, előzetes adat. n. é. = nem értékelhető. (helyezése az árbevételi

Részletesebben

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK Vállalati eszmémykép A sikerhez vezető utunk A vállalat eszményképe az EVVA önképét írja le és utat mutat a szervezet egészének. A vállalati kultúra és a vállalati azonosság

Részletesebben

Tájékoztató. a Nemzeti Befektetési Ügynökség Heves megyét érintő 2014. évi tevékenységéről. (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert)

Tájékoztató. a Nemzeti Befektetési Ügynökség Heves megyét érintő 2014. évi tevékenységéről. (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert) Ikt. szám: 49-7/2015/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató a Nemzeti Befektetési Ügynökség Heves megyét érintő 2014. évi tevékenységéről (Összeállította:

Részletesebben

Alsó küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek

Alsó küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek Bács-Kiskun Borealis L.A.T Hungary Kft. 6300 Kalocsa Gombolyagi út 5. Műtrágya raktározás MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 6401 Kiskunhalas 0782/10. hrsz. Gázipar MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 6131

Részletesebben

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére.

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. HASZNÁLATI ESETEK KATALÓGUSA Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. A Yammer használati eseteinek katalógusa

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT.

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT. A stratégiai tervezés módszertana Koplányi Emil elearning Igazgatóság Educatio KHT. 1 Tartalom 1. A stratégiai tervezés szerepe a szaktanácsadói munkában 2. Stratégiai tervezés alapjai 3. Küldetés (misszió),

Részletesebben

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019. azonosítószámú,

Részletesebben

Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében

Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében Faragó-Kovách Eszter SOCIAL SEEDS szakmai munkatárs 2016. december 1. I A Mikulás is benchmarkol - 10. I Budapest A társadalmi vállalkozásokról

Részletesebben

188 Gazdaság TOP 10 JÁSZSÁG Kármán Antal

188 Gazdaság TOP 10 JÁSZSÁG Kármán Antal 188 Gazdaság Kármán Antal TOP 10 JÁSZSÁG 2011 Az idén már ötödik alkalommal tesszük közzé a Jászság gazdaságának legjellemzőbb adatait. A táblázatokban szereplő adatok elemzése és a megyei adatokkal történő

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE

VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE MUNKAERŐPIACI ISMERETEK A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁSÁNAK FOLYAMATA Célja: egy üres állás betöltése, teljesítménynövelés, piacbővítés, megfelelő helyen, megfelelő időben a megfelelően

Részletesebben

B&O EGINEERING ROBOTICS AND AUTOMATION

B&O EGINEERING ROBOTICS AND AUTOMATION B&O EGINEERING ROBOTICS AND AUTOMATION Bemutatkozás, célkitűzések Fejlődés, innováció, kifizetődő megoldások - A B&O Kft. alapításakor ezek az irányelvek lebegtek a szemünk előtt. Célunk, hogy Megbízóinknak

Részletesebben

A PARTNERSÉG A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT. programhoz csatlakozott szervezetek

A PARTNERSÉG A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT. programhoz csatlakozott szervezetek A PARTNERSÉG A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT programhoz csatlakozott szervezetek Abaco.hu Kft. Agiosz Oktató Bt. Agro-M Mezőgazdasági Zrt. Agrosystem Mezőgazdasági Zrt. ALFÖLD-COOP Kft. ALFÖLD PRO-COOP

Részletesebben

Milton Kft. Tréning ajánló. Elérhető tudás hiteles forrásból. Nyílt és belső tréningek Vezetői tréningek Tréningek munkaadóknak és munkavállalóknak

Milton Kft. Tréning ajánló. Elérhető tudás hiteles forrásból. Nyílt és belső tréningek Vezetői tréningek Tréningek munkaadóknak és munkavállalóknak Milton Kft. Tréning ajánló Elérhető tudás hiteles forrásból Nyílt és belső tréningek Vezetői tréningek Tréningek munkaadóknak és munkavállalóknak Bevezetés Tisztelt Ügyfelünk! Kedves Hölgyem és Uram! Belső,

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

Jabil C. Mo. Kft. Tiszaújvárosi gyáregység villamos kivitelezési és karbantartási munkái (JABIL CIRCUIT MAGYARORSZÁG KFT.)

Jabil C. Mo. Kft. Tiszaújvárosi gyáregység villamos kivitelezési és karbantartási munkái (JABIL CIRCUIT MAGYARORSZÁG KFT.) Ipari üzemek, csarnokok villamos infrastruktúrájának kiépítése Jabil C. Mo. Kft. Tiszaújvárosi gyáregység villamos kivitelezési és karbantartási munkái (JABIL CIRCUIT MAGYARORSZÁG KFT.) Kis-, közép- és

Részletesebben

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Lean HR Est 2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8., III. előadó Időpont:

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

TEXAPP. 3.2 Company Assessment Tool (Hungarian Version) Prepared by: TMTE Contributors: Ecker Gabriella, Deme Gabriella

TEXAPP. 3.2 Company Assessment Tool (Hungarian Version) Prepared by: TMTE Contributors: Ecker Gabriella, Deme Gabriella A strategic initiative to strengthen the supply of apprenticeships in the European textile sector TEXAPP FELADAT 3.2 Company Assessment Tool (Hungarian Version) Prepared by: TMTE Contributors: Ecker Gabriella,

Részletesebben

DAOP-4.2.1-11 Nevelési Intézmények fejlesztése. MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. AJÁNLATA

DAOP-4.2.1-11 Nevelési Intézmények fejlesztése. MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. AJÁNLATA DAOP-4.2.1-11 Nevelési Intézmények fejlesztése MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. AJÁNLATA 2011. december 8., Budapest Kerekegyháza Város Önkormányzata 6041 Kerekegyháza, Fő u. 47/a. Dr. Kelemen Márk polgármester

Részletesebben

Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Pécsi Tünde Humánerőforrás Tervezési és Gazdálkodási Osztály

Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Pécsi Tünde Humánerőforrás Tervezési és Gazdálkodási Osztály A teljesítmény alapú munkavállalói ösztönzés Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Pécsi Tünde Humánerőforrás Tervezési és Gazdálkodási Osztály Az ösztönzésről... Motivációról akkor beszélhetünk,

Részletesebben

A karrier útvonal 5 szakaszból áll: SZAKASZOK CÉLOK TARTALOM KULCSFONTOSSÁGÚ KOMPETENCIÁK 'PUHA' KÉSZSÉGEK

A karrier útvonal 5 szakaszból áll: SZAKASZOK CÉLOK TARTALOM KULCSFONTOSSÁGÚ KOMPETENCIÁK 'PUHA' KÉSZSÉGEK AZ AGRONOMA BEVÁLT GYAKORLATOK ADAPTÁCIÓJÁNAK VÁZLATA - DEMETRAE TÁRSADALMI NEMEK SZEMPONTJÁBÓL ÉRZÉKENY SZAKKÉPZÉSI KARRIER ÚTMUTATÓ A MEZŐGAZDASÁGI-KÖRNYEZETVÉDELMI ÁGAZATHOZ A karrier útvonal 5 szakaszból

Részletesebben

Építs teljesítmény-központú kultúrát!

Építs teljesítmény-központú kultúrát! Építs teljesítmény-központú kultúrát! A Terra Nova egy interaktív, saját élményű szimulációs játék, amely valós szervezetek működését modellezi. A szimuláció minimum tíz, de akár több száz fős csoportoknak

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az innováció menedzsment 75. lecke Alapfogalmak Menedzsment:

Részletesebben

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program A SZERVEZETI TUDATOSSÁG KITERJESZTÉSE Olyan támogatott (díjmentes) fejlesztési programot kínálunk 30 kis- és középvállalkozás számára, amelyben most a költségek helyett a tartalmakra fókuszálhatnak! Résztvevőként

Részletesebben

II. számok tükrében. MISKOLCI EGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE INFORMÁCIÓ 2010 www.uni-miskolc.hu/allasborze

II. számok tükrében. MISKOLCI EGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE INFORMÁCIÓ 2010 www.uni-miskolc.hu/allasborze II. számok tükrében 13 www.uni-miskolc.hu/allasborze II. számok tükrében tartalom 5. 6. 10. 11. 11. 11. 12. 12. 13. 14. 14. 14. 14. 15. 17. 18. 19. 21. 23. 24. I. Bevezető II. Számok tükrében III. Általános

Részletesebben

Tréningszokások Európában 2012

Tréningszokások Európában 2012 Tréningszokások Európában 2012 A Cegos Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában és Magyarországon elvégzett kutatásának eredményei 2,800

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

EUREM. ENERGIAGAZDÁSZ képzés

EUREM. ENERGIAGAZDÁSZ képzés tapasztalat hatékonyság költségcsökkentés nemzetközi hálózat MEGTAKARÍTÁSRA FEL! EUREM Energiagazdász ENERGIAGAZDÁSZ képzés képzés (Energia)hatékonyságra hangolva Nemzetközi képzés és hálózat Mi az EUREM

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

HELYES zárójelentése) Válasz sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet HIBAS

HELYES zárójelentése) Válasz sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet HIBAS MC Jelölje be a helyes választ! (több válasz is lehetséges) A projektmenedzser feladatai: döntés a megvalósításról a projekt tervének elkészítése csapatépítés, a csapaton belüli kompetenciák és felelősségek

Részletesebben

ALUMÍNIUMIPAR Szakszervezet neve Társaság neve Bérmegállapodás. GÁZIPAR Szakszervezet neve Társaság neve Bérmegállapodás

ALUMÍNIUMIPAR Szakszervezet neve Társaság neve Bérmegállapodás. GÁZIPAR Szakszervezet neve Társaság neve Bérmegállapodás ALUMÍNIUMIPAR Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet Le Belier Mo. Formaöntöde ZRt. MAL ZRt. Timföld Ág. Ajkai Gépészeti és Szolgáltató Kft. Inotai Alumíníumipari Szakszervezet INOTAL Alumíniumfeldolgozó Zrt.

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI

AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI ÍRORSZÁG NEMZETI HELYREÁLLÍTÁSI TERV Fiatal, jól képzett munkaerő Szerencsés demográfiai összetétel Kiváló minőségű infrastruktúra Nyitott gazdaságpolitika

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Települési ÉRtékközpont

Települési ÉRtékközpont TÉR Települési ÉRtékközpont Lajosmizse Város Önkormányzata településüzemeltetési és -fejlesztési program kidolgozása KÉPZÉS Stratégiák szerepe 2009. A közpolitika fogalma Közpolitika: az aktuálpolitika

Részletesebben

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja 2015-2019 Bevezetés Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116..-a alapján a helyi önkormányzatoknak Gazdasági programot

Részletesebben

Ábránd-e a versenyképesség?

Ábránd-e a versenyképesség? Ábránd-e a versenyképesség? Dávid Péter ügyvezető igazgató Magyar Közgazdasági Társaság 49. Vándorgyűlése Pécs, 2011.szeptember 30. Tartalomjegyzék 1. Mit jelent a versenyképesség 2. Az AmChamről 3. Amerikai

Részletesebben

A főnökön is lehet változtatni

A főnökön is lehet változtatni A főnökön is lehet változtatni Futótűzként terjednek el a 360 fokos felmérések a cégeknél, amelyek a vezetők teljesítményét hívatottak mérni. Ennek során a nagyfőnök, a beosztottak és más vezetők is véleményt

Részletesebben

Sorszám UHG azonosító Üzemeltető Létesítmény

Sorszám UHG azonosító Üzemeltető Létesítmény Sorszám UHG azonosító Üzemeltető Létesítmény 1. UHG5314-1- 2. UHG5256-1- 3. UHG5258-1- 4. UHG5259-1- 5. UHG5149-1- ALFEN Alcoa-Köfém Székesfehérvári Könnyűfémmű Alfa-Nova Energetikai Fejlesztő, Tervező

Részletesebben

Bizalmas 360 fokos visszajelzés Riport

Bizalmas 360 fokos visszajelzés Riport Bizalmas 360 fokos visszajelzés Riport Iksz Ipszilon részére üzletági vezető Készítette: OD Partner Kft. Válaszok száma: 10 : 1 Beosztott: 3 : 3 : 1 : 1 Ügyfél: 1 2008 A visszajelző riport értelmezése

Részletesebben

Gyakornoki lehetőségek a Bosch-nál

Gyakornoki lehetőségek a Bosch-nál Minden sikernek megvan a maga története. Gyakornoki lehetőségek a Bosch-nál 2 www.bosch.hu/jobs Szerezz szakmai gyakorlatot a Bosch-nál Elméletből már felkészültél. Szeretnél gyakorlati tapasztalatokat

Részletesebben

A BESZERZÉSI KÉPZÉSEK SPECIALISTÁJA

A BESZERZÉSI KÉPZÉSEK SPECIALISTÁJA A BESZERZÉSI KÉPZÉSEK SPECIALISTÁJA BESZERZÉS ALAPJAI KÉPZÉSII TEMATIIKA Szakmai partnerünk: Beszerzés alapjai Mi a beszerzés, mi nem a beszerzés? Alapvető beszerzési fogalmak A beszerzés evolúciója: múltja,

Részletesebben