Gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek társadalombiztosítási jogállása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek társadalombiztosítási jogállása"

Átírás

1 Gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek társadalombiztosítási jogállása Készítette: Kissné Horváth Marianna Saldo Zrt. Igazgató helyettes Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó Dedákné Németh Margit Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó szeptember

2 , munkaviszonyban Befektető Ügyvezető Megbízási jogviszonyban TV Társaság tagja Ügyvezető és személyesen közreműködő Megbízási jogviszonyban választott tisztségviselőként személyes közreműködése társas vállalkozóként Személyesen közreműködő Nem tagja a társaságnak Munkaviszonyban

3 Ügyvezetés fogalma Ügyvezető: vezető tisztségviselő Jogi háttér: Polgári Törvénykönyv (Ptk.) évi V. törvény Jogi személy ügyvezetésére vonatkozó előírások: Ptk. 3: :25. Feladata: jogi személy irányításával kapcsolatos döntések meghozatala Követelmények: Feladatát személyesen kell ellátnia Tiszta erkölcsi bizonyítvány Ne álljon eltiltás hatálya alatt Csak nagykorú személy lehet Ellátja a jogi személy képviseletét (Ptk. 3:29. ) A létesítő okirat tartalmazza a vezető tisztségviselő személyét (Ptk. 3:5. )

4 Gazdasági társaságok ügyvezetői Közkereseti társaság és betéti társaság Ptk. 3:144., 3: Az ügyvezető csak tag lehet Betéti társaság: Ptk. 3:156. Kültag nem lehet a társaság vezető tisztségviselője. DE! A szabály diszpozitív, a 3:4. (2) alapján a társasági szerződésben a kültag is megjelölhető vezető tisztségviselőként. Ptk alapján a kültag kényszerből lesz ügyvezető (mert egyetlen tag marad) Korlátolt felelősségű társaság Ptk 3:196. külső személy is lehet ügyvezető Részvénytársaság: Ptk: 3: igazgatóság Ptk. 3: vezérigazgató Cégvezető Ptk nem ügyvezető, segíti az ügyvezető munkáját, feladatát munkaviszonyban látja el

5 Ügyvezetés ellátásának formája A társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő elláthatja (Ptk. 3:112. ) : munkaviszonyban megbízási jogviszonyban A társasági szerződésnek nem kötelező tartalmi eleme az ügyvezetői tevékenység végzésének módja, de az esetek többségében tartalmazza. A tevékenység végzésének módját a taggyűlés is meghatározhatja. Az ügyvezetői feladatok ellátására Munkaviszony esetén írásban munkaszerződést kell kötni akkor is, ha a társasági szerződés ezt a munkavégzési formát rögzíti díjazás, munkakör kötelező tartalmi elem Megbízást célszerű írásba foglalni, de az is elég, ha a társasági szerződés tartalmazza ellátható díjazásért vagy díjazás nélkül Egyszemélyes Kft. tagja is dolgozhat ügyvezetőként munkaviszonyban (Ptk. nem tiltja). Ebben az esetben ő lesz a munkaadó és a munkavállaló is. Javaslat: a társasági szerződésben kerüljön megfogalmazásra.

6 Ügyvezetői tevékenység társadalombiztosítási jogállása Ügyvezető biztosított lesz: Ha az ügyvezető nem tulajdonos Bt és Kkt esetén nem lehet - Megbízási szerződés alapján (Tbj. 5. (2)), ha a díjazása eléri a minimálbér 30%-át - Munkaszerződés alapján (Tbj. 5. (1) a)) Ha az ügyvezető tulajdonos: - Munkaszerződés alapján (Tbj. 5. (1) a)) - Társas vállalkozóként: Bt, Kkt és Kft nem nyugdíjas ügyvezető tagja, aki ügyvezetését nem munkaviszonyban látja el és személyes közreműködése alapján nem minősül társas vállalkozónak (Tbj. 5. (1) f) és 4. d) 5. pont) - Vezető tisztségviselőként, ha személyes munkavégzése alapján társas vállalkozó és ügyvezetői díjazása eléri a minimálbér 30%-át (Tbj. 4. d) 5. pont és 5. (2))

7 Ügyvezetői tevékenység társadalombiztosítási jogállása Az ügyvezető nem lesz biztosított: Ha az ügyvezető nem tulajdonos, tevékenységét megbízással látja el és díjazása nem éri el a minimálbér 30%-át Ha az ügyvezető kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként látja el feladatát Az a tulajdonos ügyvezető, aki tevékenységét megbízással látja el és díjazása nem éri el a minimálbér 30%-át, feltéve, hogy a személyes közreműködése alapján társas vállalkozóként biztosítottá vált (ebben az esetben a tulajdonos biztosított, csak nem az ügyvezetése kapcsán)

8 Példák Ügyvezetői tevékenység társadalombiztosítási jogállása Egy egyszemélyes Kft tagja a házastársát bízza meg az ügyvezetői feladatok ellátásával. A házastárs ezért a tevékenységért díjazást nem vesz fel. Ebben az esetben az ügyvezető házastárs nem lesz biztosított. Az egyszemélyes Kft tagja a barátját bízza meg az ügyvezetői teendők ellátásával. A barát havi 50 ezer forint megbízási díjat kap. Ebben az esetben az ügyvezető választott tisztségviselőként biztosítottá válik. Egy Bt beltagja csak ügyvezetőként tevékenykedik a társaságban, mely tevékenységéért díjazást nem vesz fel. Ebben az esetben a beltag az ügyvezetés kapcsán társas vállalkozóként biztosítottá válik. Egy Kkt tagja díjazás nélkül látja el az ügyvezetői teendőket. Mellette munkaviszonyban végzi a cég könyvelését. A tulajdonos biztosított lesz a munkaviszonyában is, illetve biztosított lesz társas vállalkozóként is az ügyvezetői feladatok ellátása kapcsán.

9 Ügyvezetői tevékenység ellátása munkaviszonyban A Ptk. alapján az ügyvezető tevékenységét munkaviszonyban is elláthatja. Ennek meghatározása történhet a társasági szerződésben, alapulhat taggyűlési határozaton, de minden esetben kell írásban munkaszerződést kötni. Egyszemélyes Kft tagja is elláthatja az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban. Ezt a tényt javasolt alapszabályban rögzíteni. Megoldás lehet munkáltatói jogkör gyakorlójaként az okirat szerkesztő ügyvéd megbízása. A munkaszerződésre és a munkaviszonyra az Mt. szabályait kell alkalmazni. A foglalkoztatás lehet teljes munkaidős (napi 8 óra) vagy részmunkaidős. A munkaviszonyos foglalkoztatás csak bérfizetés ellenében történhet, és legalább a munkaidejével arányos minimálbért el kell érnie. Az ügyvezetői tevékenység nem szakképesítettséghez kötött, így arra a minimálbért lehet alkalmazni (nem a garantált bérminimumot).

10 Nyugdíjas ügyvezető munkaviszonyban Nyugdíjas ügyvezető is elláthatja tevékenységét munkaviszonyban. A nyugdíjas munkaviszonyban történő foglalkoztatása is biztosítotti jogviszonyt eredményez. A nyugdíjas foglalkoztatott bérét nem terheli a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkerőpiaci- járulékfizetési kötelezettség ai változás Nyugdíjba vonulásnak nem feltétele a munkaviszony megszüntetése től változás A nyugdíjas munkavállaló nem lesz biztosított. A nyugdíjas foglalkoztatott bére után nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni. A nyugdíjas béréből nem kell nyugdíjjárulékot, valamint 4 % egészségbiztosítási járulékot vonni. A nők 40 éves jogosultsági ideje alapján megállapított öregségi nyugdíjban részesülő dolgozó munkabére nem számít bele a keresetkorlátba (nem függesztik fel a nyugdíj folyósítását), mivel a munkabére től nem lesz nyugdíj járulék alapot képező jövedelem.

11 Társas vállalkozás, társas vállalkozó Társas vállalkozás Tbj. 4. c) Kkt, Bt, Kft, közös vállalat, egyesülés, európai gazdasági egyesülés, (ezek a társaságok az előtársaság időszaka alatt is), szabadalmi ügyvivő társaság, szabadalmi ügyvivő iroda, gépjárművezető-képző munkaközösség, oktatói munkaközösség, ügyvédi iroda, közjegyző iroda, végrehajtó iroda, egyéni cég. Társas vállalkozó Tbj. 4. d) Bt bel- és kültagja, Kkt tagja, Kft, közös vállalat, egyesülés, európai gazdasági egyesülés tagja, feltéve, hogy a társaságban személyesen közreműködnek, de a közreműködés nem munkaviszonyban és nem megbízási jogviszonyban történik, Szabadalmi ügyvivő társaság és szabadalmi ügyvivő iroda tagja, feltéve, hogy a társaságban személyesen közreműködik, Ügyvédi, közjegyzői és végrehajtó iroda, gépjárművezető-képző és oktatói munkaközösség, egyéni cég tagja Bt, Kkt, Kft olyan tagja, aki az ügyvezetést nem munkaviszonyban látja el, kivéve, ha a személyes munkavégzése alapján már társas vállalkozó.

12 Személyes közreműködés és az ügyvezetés elhatárolása Személyes közreműködés a társaság tagja személyesen végzi a társasági szerződésben meghatározott tevékenységet. A személyes közreműködés végezhető munkaviszonyban (teljes vagy részmunkaidőben), megbízási jogviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban (ha a tag a személyes munkavégzés nem munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban végzi). Nem szükséges hozzá a létesítő okiratban erre vonatkozó utalás, azonban tartalmazhatja (kizárhatja, elrendelheti). A minimum járulékalap meghatározásánál fontos, hogy a társas vállalkozó által személyesen végzett főtevékenység középfokú végzettséget, szakképzettséget igényel-e. (minimálbér garantált bérminimum).

13 Személyes közreműködés és az ügyvezetés elhatárolása Ügyvezetés Társaság irányítása, vezetői feladatok elvégzése. Ptk. szerint kizárólag munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban látható el. Személye a létesítő okiratban szerepel : (Ptk. 3:5 f) pontja alapján kötelező tartalmi eleme az első vezető tisztségviselő feltüntetése a létesítő okiratnak. Bt-ben beltag (kültag nem lehet, azonban alapító okirat ettől eltérhet) KKT-ben csak a társaság tagja(i) (külső személy nem lehet) Egyszemélyes Kft-ben tag vagy külső személy Kft-ben tag(ok) vagy külső személy(ek) Társas vállalkozóként elég a minimálbér ( Ft) alkalmazása a minimum járulékalap megállapításánál.

14 , munkaviszonyban Befektető Ügyvezető Megbízási jogviszonyban TV Társaság tagja Ügyvezető és személyesen közreműködő Megbízási jogviszonyban választott tisztségviselőként személyes közreműködése társas vállalkozóként Személyesen közreműködő Nem tagja a társaságnak Munkaviszonyban

15 Társas vállalkozói jogviszony megállapítása, Személyesen közreműködő tag aki nem munkaviszonyban, nem megbízási jogviszonyban közreműködik és nem ügyvezető Személyesen közreműködő ügyvezető tag (aki nem munkaviszonyban, nem megbízási jogviszonyban közreműködik és egyidejűleg ügyvezető aki nem áll munkaviszonyban az ügyvezetés díjazása választott tisztségviselőként történik Ügyvezető, tag aki az ügyvezetést nem munkaviszonyban, látja el és nem működik személyesen közre

16 A kérdés minden esetben: Társas vállalkozónak minősül? Példa: Egy számviteli szolgáltatást végző Kft ügyvezetője nem tag. A társaságban megbízási jogviszony alapján látja el az ügyvezetést. Más feladatot nem végez. Nem, mivel nem tagja a társaságnak, nem lehet társas vállalkozó. Példa: Egy számviteli szolgáltatást végző Kft ügyvezetője nem tag. A társaságban megbízási jogviszony alapján látja el az ügyvezetést és a bérszámfejtő feladatokat. Nem, mivel nem tagja a társaságnak, nem lehet társas vállalkozó. Példa: Egy számviteli szolgáltatást végző Kft tagja a társaságban mérlegképes könyvelőként beszámolók összeállítását, gazdasági elemzéseket végez. A társasági szerződés szerint ügyvezető, az ügyvezetői feladatait munkaviszonyban látja el. Igen, a személyes közreműködésére tekintettel, mert azt nem munkaviszonyban és nem megbízási jogviszonyban látja el.

17 A kérdés minden esetben: Társas vállalkozónak minősül?, Példa: Egy számviteli szolgáltatást végző Kft tagja a társaságban mérlegképes könyvelőként mérlegek összeállítását, elemzését végzi. A társasági szerződés szerint ügyvezető, az ügyvezetői feladatait megbízási jogviszonyban látja el. Igen, a személyes közreműködésére tekintettel, mert azt a társaság tagjaként nem munkaviszonyban és nem megbízási jogviszonyban látja el, és mivel a személyes közreműködése alapján már társas vállalkozónak minősül, az ügyvezetésre tekintettel nem állapítható meg egyidejűleg újabb társas vállalkozói jogviszony. Amennyiben ügyvezetőként díjazásban részesül, azt a választott tisztségviselőkre vonatkozó szabályok alapján kell elbírálni. Példa: Egy számviteli szolgáltatást végző Kft tagja a társaságban a könyvelői feladatokat munkaviszonyban látja el. A társasági szerződés szerint ügyvezető, az ügyvezetői feladatait munkaviszonyban látja el. Társas vállalkozónak minősül? Nem, a társaság tagja ez esetben osztott munkakörben (ügyvezető és könyvelő) kerül munkaviszonyban foglalkoztatásra, így nem minősül társas vállalkozónak.

18 A kérdés minden esetben: Társas vállalkozónak minősül? Példa: Egy számviteli szolgáltatást végző Bt kültagja a társaságban mérlegképes könyvelőként időszakosan mérlegek összeállítását, elemzését végzi megbízási jogviszonyban. A társasági szerződés szerint a beltag az ügyvezető. Nem minősül társas vállalkozónak a kültag, mivel nem ügyvezető és a személyes közreműködést megbízási jogviszonyban látja el. Ha egyidejűleg nem áll semmilyen jogviszonyban a megbízása mellett, akkor sem minősül társas vállalkozónak, így nem kötelezett a minimum járulékalap utáni járulékok megfizetésére. Példa: Egy informatikai Kft tagja az ügyvezető, aki feladatait megbízási jogviszonyban látja el. A Kft tagja nem vesz részt a társaság tevékenységében. Igen, mivel az ügyvezetést nem munkaviszonyban látja el, és személyesen nem működik közre.

19 Járulékfizetési kötelezettség megállapítása 1. Jogviszony meghatározása Munkaviszony (teljes vagy részmunkaidő) Megbízási jogviszony (biztosítási kötelezettséget eredményező, vagy nem eredményező) Társas vállalkozói jogviszony 2. Járulékfizetési kötelezettség: Társas vállalkozói jogviszony esetén kötelezett-e a tag a minimum járulékalap utáni járulékfizetésre, vagy elegendő a járulékot a tényleges kivét alapján megfizetni? A tényleges jövedelem lehet akár nulla is? A járulék fizetés függ a társas vállalkozó státuszától (pl. tanuló, hallgató, öregségi nyugdíjas) és a társas vállalkozás mellett fennálló további jogviszonyaitól (egyéni vállalkozás, munkaviszony, más társaságban fennálló társas vállalkozói jogviszony). 3. Minimum járulékalap vagy a tényleges jövedelem alapján történhet a járulékfizetés

20 Társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettségének megállapításához szükséges fogalmak Biztosítási kötelezettség: a gazdasági társaság tagja esetében a tényleges személyes közreműködési kötelezettség kezdete napjától annak megszűnése napjáig, egyéb esetben a társas vállalkozásnál létesített tagsági jogviszony, illetve vezető tisztségviselői jogviszony létrejötte napjától annak megszűnése napjáig tart. Személyes közreműködésre tekintettel megszerzett jövedelem: a társas vállalkozó nem önálló tevékenységből származó szja alapot képező jövedelme, melyet személyes közreműködésének ellenértékeként vagy ügyvezetőként az ügyvezetés díjazásáért kap. Minimum járulékalap: A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese, szociális hozzájárulási adó valamint a szakképzési hozzájárulás alapja a minimálbér 112,5 szerese. Minimálbér a társas vállalkozók esetében: a biztosított társas vállalkozó járulékfizetéséről szóló rendelkezések alkalmazásában a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel (2018-ban Ft, illetve Ft).

21 Megnevezés Minimum járulékalap Szakképzettséget nem igénylő tevékenység (minimálbér) Szakképzettséget igénylő tevékenység (garantált bérminimum) Alapja Mértéke Alapja Mértéke Szociális hozzájárulási adó (112,5 %) Ft 19,5 % Ft 19,5 % Szakképzési hozzájárulás (112,5 %) Ft 1,5 % Ft 1,5 % Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék (150 %) Ft 8,5 % Ft 8,5 % Nyugdíjjárulék Ft 10 % Ft 10 %

22 Minimum járulékalap Minimum járulékalap alsó határát csökkenteni kell azzal az időszakkal, amely alatt a társas vállalkozó táppénzben, baleseti táppénzben, csedben gyed-ben, gyesben, gyet-ben, ápolási díjban részesül (kivéve ha a gyes, ápolási díj alatt tevékenységét személyesen folytatja) csed-ben, gyed-ben, gyes-ben, gyet-ben egyidejűleg részesül, Fogvatartott, katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona, ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagsága szünetel.

23 Ügyvezető társas vállalkozói jogviszonyban Társaság tagja, aki nem munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, és a személyes közreműködése alapján nem minősül társas vállalkozónak. Nem biztosított: kiegészítő tevékenységű Unióban, Svájcban biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (A1) Nemzetközi egyezmény előírása alapján Biztosított: Főfoglalkozású (biztosított) Főállású (más jogviszonnyal nem rendelkezik) Munkaviszony mellett (heti 36 órát elérő, el nem érő) Egyéni vállalkozás mellett Társas vállalkozói jogviszony mellett Nappali tanulmányok folytatása mellett

24 Ügyvezető főállású társas vállalkozói jogviszonyban Társaság tagja, aki nem munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, és a személyes közreműködése alapján nem minősül társas vállalkozónak. Egyidejűleg más jogviszonya nem áll fenn. Példa: Egy autóértékesítéssel foglalkozó Kft ügyvezetője a Kft többségi tulajdonosa. Az ügyvezető az irányítási,, képviseleti feladatokon kívül más tevékenységet nem végez a Kft-ben. Máshol semmilyen jogviszonnyal nem rendelkezik. A taggyűlés havi Ft díjazást állapított meg részére. Tényleges jövedelme meghaladja a minimum járulék alapot (esetében szocho és szhj Ft, eb és mepj Ft, nyj Ft) így a járulékokat a tényleges jövedelme alapján kell megállapítani ( Ft), valamint kifizetéskor le kell vonni 15 % személyi jövedelemadó előleget is a társaságnak.

25 Ügyvezető kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó: az, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Saját jogú nyugdíjas: az a természetes személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával öregségi nyugdíjban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), egyházi jogi személytől nyugdíjban vagy növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül.

26 Ügyvezető kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként Adó és járulékfizetés egészségügyi szolgáltatási járulék (2018-ban 7320 Ft/hó től 7500 Ft/hó) választása szerint egy társaságban, vagy egyéni vállalkozásban fizeti meg. Nem kell megfizetni: ha munkaviszonyában foglalkoztatása eléri a heti 36 órát (pl. fizetés nélküli szabadság alatt nem valósul meg a foglalkoztatás) ha keresőképtelen, gyesben részesül, fogvatartott, állategészségügyi tevékenysége, ügyvédi, közjegyzői, szabadalmi ügyvivői kamarai tagsága szünetel, Az ügyvezetői tevékenység alapján kifizetett (juttatott) jövedelemből 10 % nyugdíjjárulékot és 15 % személyi jövedelemadót kell levonni.

27 Ügyvezetés társas vállalkozói jogviszonyban egyéni vállalkozás mellett Többes jogviszonyú társas vállalkozó: egy vagy több gazdasági társaság biztosított személyesen közreműködő tagja vagy ügyvezetője, aki egyéni vállalkozóként is biztosított. Járulékfizetés: fő szabály szerint az egyéni vállalkozásában az egyéni vállalkozói kivét, de legalább a minimálbér után meg kell fizetni a járulékokat. Ez esetben a társas vállalkozásban a ténylegesen elért jövedelem lesz a járulék alap. tárgyév január 31-ig az egész évre vonatkozóan választhatja, hogy a járulékfizetési alsó határ után a társas vállalkozásban fizet járulékot. E választás alapján az egyéni vállalkozásában és további tagsági jogviszonyában a tényleges kivét után fizet járulékot.

28 Ügyvezetés társas vállalkozói jogviszonyban munkaviszony mellett Heti 36 órás munkaviszony: a heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani. Járulékfizetés: a járulékok alapja a ténylegesen elért járulékalapot képező jövedelem járulék kötelezettség: 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulék 3 % pénzbeli egészségbiztosítási járulék 10 % nyugdíjjárulék Nem fizet munkaerő-piaci járulékot, kivéve ha fizetés nélküli szabadságon van. Példa: A többségi tulajdonnal rendelkező tag ügyvezetői feladatokat lát el a Kft-ben. Egy részvénytársaságban heti 30 órában informatikai tevékenységet végez munkaviszonyban. Egy másik Kft-ben heti 8 órában látja el az ügyvezetői feladatokat munkaviszonyban. A tag munkaviszonyainak heti munkaideje összesen 38 óra, így járulékfizetési kötelezettsége az ügyvezetői feladatok ellátásáért tényegesen kifizetett jövedelme alapján áll fenn.

29 Ügyvezetés társas vállalkozói jogviszonyban gyermekgondozási ellátások mellett Ha az ellátásban részesülő ügyvezető a feladatkörét érintően ténylegesen nem végez munkát, a vállalkozást az adóhatóság előtt pl. a könyvelő képviseli, a képviselet, az üzletvezetés körébe tartozó feladatok sem igénylik a személyes munkavégzést (csak aláír), munkáltatói jogokat más gyakorolja, nem merül fel minimum járulék alap utáni járulékfizetési kötelezettség. CSED: nem végezhet munkát GYED: személyes munkavégzés megengedett korlátozás nélkül, járulékalap a tényleges jövedelme GYES: személyes munkavégzés esetén minimum járulék alap utáni fizetési kötelezettség GYET: személyes munkavégzés megengedett, járulékalap a tényleges jövedelme

30 Ügyvezetés társas vállalkozói jogviszonyban tanulmányok folytatása mellett Tanulmányokat folytató társas vállalkozó: a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat. A tanulmányok folytatását igazolni kell. Járulékfizetés: Magyarországon, EGT-ben és Svájcban nappali tagozaton tanuló társas vállalkozó ügyvezetőnek az ügyvezetői feladatokért kapott díjazása a járulékalap. Magyarországon, EGT-ben Svájcban és harmadik országban esti és egyéb tagozaton, valamint harmadik országban nappali tagozaton tanuló társas vállalkozó esetén a járulékokat a minimum járulékalap után kell megfizetni, Nem fizet munkaerő-piaci járulékot a társas vállalkozó, ha közép vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatásban folytat tanulmányokat (Magyar, EGT, Svájc és harmadik országbeli oktatás esetén is)

31 Példa: Ügyvezetés társas vállalkozói jogviszonyban tanulmányok folytatása mellett Egy bécsi egyetemen nappali tagozatán tanuló tulajdonos látja el a Kft-ben az ügyvezetői feladatokat, más tevékenységet nem. Az egyetemtől a tanulmányok folytatásáról rendelkezik igazolással. Díjazása Ft / hó. Az ügyvezető tagnak nem kell a minimum járulékalap után megfizetni a járulékokat, a járulékalapja Ft/hó lesz. A díjazásból 7 % egészségbiztosítási, 10 % nyugdíjjárulékot, 15 % személyi jövedelemadót kell levonni. A társaságot 19,5 % szocho és 1,5 % szakképzési hozzájárulás terheli. Példa: Egy Bt beltagja a társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban látja el a Bt ügyvezetését. Az ELTE levelező tagozatán tanul, más jogviszonnyal nem rendelkezik. A Bt-től havi Ft díjazást kap az ügyvezetői feladatok ellátásáért. A beltag ügyvezető társas vállalkozónak minősül és a minimum járulékalap után meg kell fizetni a járulékokat. Mivel a díjazása nem éri el a minimum járulékalapot, így az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot Ft, a nyugdíjjárulékot Ft, a szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást Ft után kell megfizetni. A személyi jövedelemadó előleg(15 százalék) alapja a kifizetett Ft díjazás lesz.

32 Társas vállalkozó járulékfizetése Társas vállalkozó státusza Kivét, de legalább a minimum járulékalap Tényleges kivét vagy nulla Egészségügyi szolgáltatási járulék (7320 Ft / hó) Főállású társas vállalkozó X Társas vállalkozó egyéni vállalkozás mellett /választása szerint /X Társas vállalkozó több társaságban /választása szerint /X Heti 36 órát el nem érő munkaviszony mellett X Heti 36 órát elérő munkaviszony mellett CSED mellett GYED mellett, ha személyesen közreműködik GYES mellett, ha személyesen közreműködik GYET mellett, ha személyesen közreműködik X nem dolgozhat, nincs járulékfizetési kötelezettsége X X X 32

33 Társas vállalkozó járulékfizetése Társas vállalkozó státusza Kivét, de legalább a minimum járulékalap Tényleges kivét vagy nulla Egészségügyi szolgáltatási járulék (7.320 Ft / hó) Nappali tagozatos belföldi tanulmányok mellett X Nappali tagozatos EU és Svájci tanulmányok mellett X Nappali tagozatos harmadik országbeli tanulmányok mellett X Esti, levelező és egyéb tagozaton belföldi és külföldi tanulmányok mellett X Katás egyéni vállalkozás mellett (katában Ft) X Katás társas vállalkozás mellett (katában Ft) X Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó egy társaságban Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó több társaságban X választása szerint X X 33

34 Jogviszony igazolások, nyilatkozatok Jogviszony igazolás a heti 36 órát elérő munkaviszonyról A jogviszony igazolás tartalmazza a foglalkoztató adatait és a munkaidő heti óraszámát. Célszerű az igazolást megkérni a munkáltatótól minden év elején és nyilatkoztatni a munkavállalót, hogy amennyiben a jogviszony év közben megszűnik, azt jelzi a társas vállalkozás felé. Tanulói, hallgatói jogviszony igazolások Belföldi közoktatási intézmény esetén tanulói jogviszony igazolás,felsőoktatási intézmény esetén hallgatói jogviszony igazolás, Külföldi felsőoktatási intézmény esetében olyan munkanapokon végzett felsőoktatási tevékenység igazolása, ahol oktatói személyes közreműködést igénylő foglalkozások vannak, Külföldi köznevelési intézmény esetében munkanapokon végzett iskolarendszerű köznevelési tevékenység igazolása, ahol pedagógus, szakképzés esetén pedagógus és gyakorlati oktató személyes közreműködése szükséges. Megváltozott munkaképesség mértékének igazolása A komplex minősítésről a szakértői bizottság véleménye alapján az illetékes Kormányhivatal Rehabilitációs Szakértői Szerve hoz határozatot.

35 Jogviszony igazolások, nyilatkozatok Járulékfizetési alsó határ utáni járulékfizetési kötelezettség teljesítéséről szóló nyilatkozat Amennyiben a társas vállalkozó egyidejűleg egyéni vállalkozó is, alapesetben egyéni vállalkozóként kell megfizetnie a minimális járulékokat. Azonban a tárgyév január 31-ig az egyéni vállalkozó nyilatkozhat a társas vállalkozás felé, hogy a járulékokat a társaságnál teljesíti. Amennyiben a társas vállalkozó több társaság személyesen közreműködő tagja vagy ügyvezetője, a járulékfizetési alsó határ utáni járulékot csak az egyik társaságban kell megfizetnie. Azt, hogy a vállalkozó ezt melyik társaságnál szeretné teljesíteni, arról évente egyszer, január 31-ig ad nyilatkozatot. A1-es igazolás Az egyidejűleg több tagállamban munkát végző személy kizárólag egy tagállam területén lehet biztosított. Azt, hogy ilyenkor melyik állam jogát kell alkalmazni, az A1-es nyomtatvány igazolja. Ugyancsak az A1-es nyomtatvány igazolja kiküldetés esetén azt, hogy a kiküldöttre meddig alkalmazható a kiküldő ország tb szabálya. Kiállítója: a biztosítás helye szerinti állam illetékes szerve Igénylése: kiküldetés esetén a kiküldő munkáltató, párhuzamos munkavégzés esetén a munkavállaló

36 Ügyvezetőkre vonatkozó bejelentési kötelezettség Bejelentési kötelezettség ha biztosított a 18T1041 nyomtatványon történik. 1.Nem tag ügyvezető Munkaviszonyban 1101 munkaviszony kódon (rész, vagy teljes munkaidő) Nyugdíjban részesülő ügyvezetőt munkaviszonyban 3110 kódon rész vagy teljes munkaidőben Megbízási jogviszonyban választott tisztségviselő, 1210 ha a díjazása eléri a minimálbér 30 százalékát, naptári naponként annak harmincad részét Megbízási jogviszonyban nyugdíjas választott tisztségviselőt, 3210 kódon, ha a díjazása eléri a minimálbér 30 százalékát, naptári naponként annak harmincad részét Megbízási jogviszonyban minimálbér 30 százalékát, naptári naponként annak harmincad részét el nem érő díjazás esetén nem biztosított, így nem kell bejelenteni.

37 Ügyvezetőkre vonatkozó bejelentési kötelezettség Bejelentési kötelezettség ha biztosított a 18T1041 nyomtatványon történik. 2. Tag ügyvezető Munkaviszonyban 1101 munkaviszony kódon teljes vagy részmunkaidőben Nyugdíjas munkavállalót munkaviszonyban 3110 kódon teljes vagy részmunkaidőben Megbízási jogviszonyban társas vállalkozóként jövedelemtől függetlenül: Társas vállalkozóként 1451 kódon Társas vállalkozóként heti 36 órás munkaviszony mellett 1452 kódon Társas vállalkozóként közép vagy felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok mellett 1454 kódon Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó nem biztosított, bejelenteni nem kell. Kata adózó főfoglalkozású ügyvezető T201T

38 Ügyvezetőkre vonatkozó bejelentési kötelezettség Öregségi nyugdíjat igénylő munkavállalónak a munkaviszonyát a nyugdíj igénylése miatt nem kell megszüntetni július 26-tól. Az öregségi nyugdíjassá váló munkaviszonyban álló ügyvezetők biztosítási jogviszonykódjának változását az évközi változások után az alábbi technikai megoldással kell rendezni: 1101 munkaviszony kódon bejelentett munkaviszonyt le kell zárni a nyugdíjazást megelőző nappal változás bejelentésként munkaviszonyban álló nyugdíjas kódon vissza kell jelenteni a nyugdíjazás napjától az ügyvezetőt új jogviszony bejelentéseként től az öregségi nyugdíjasnak minősülő munkavállaló nem lesz biztosított, a T1041-en változás bejelentésként a jogviszonyt le kell zárni. Öregségi nyugdíjat igénylő társas vállalkozónak minősülő ügyvezető társas vállalkozói jogviszonyát változás bejelentésként le kell zárni a nyugdíj igénylését megelőző nappal. Az öregségi nyugdíjban részesülő tag nem biztosított, új bejelentést nem kell beadni.

39 Ügyvezetőkre vonatkozó bevallási kötelezettség 1. Nem tag ügyvezető munkaviszonyban álló ügyvezető esetén a 08-as bevallásban a kifizetett munkabért kell bevallani Megbízási jogviszonyban álló ügyvezetőnek kifizetett díjazást kell a bevallásban szerepeltetni, függetlenül a biztosítási kötelezettségtől, ha nem részesül díjazásban a 08-as bevallást nem kell beadni. 2. Tag ügyvezető - Minimum járulékalap figyelembe vétele - Tényleges kivét bevallása - Járulékalapot képező jövedelem hiányában nullás bevallást kell beadni, - Kiegészítő tevékenységű esetén kivét, és az egészségügyi szolgáltatási járulék bevallása

40 Ügyvezetőkre vonatkozó bevallási kötelezettség NY nyilatkozat Csak abban az esetben küldhető NY bevallást helyettesítő nyilatkozat, ha a társaságnak nincs alkalmazottja, a vezető tisztségviselő nem tagja a társaságnak és díjazásban sem részesül, a társaság tagjai nem ügyvezetői és nem személyes közreműködői a társaságnak. Példa: Az A Kft 50 %-os tulajdonosa B Kft-nek, ahol % tulajdonnal rendelkezik két magánszemély. A Kft ügyvezetését megbízási szerződés alapján egy nem tulajdonos magánszemély látja el. A Kft alkalmazottat nem foglalkoztat. Helyettesítheti a Kft könyvelője a 1808-as bevallást NY nyilatkozattal? Igen, mivel a Kft tagjai nem minősülnek társas vállalkozónak, a Kft alkalmazottat nem foglalkoztat, a nem tag ügyvezető részére nem történik díjazás kifizetése, ezért a Kft benyújthatja az NY nyilatkozatot.

41 Ügyvezetőkre vonatkozó bevallási kötelezettség NY nyilatkozat Példa: Az A Kft 50 %-os tulajdonosa B Kft-nek, ahol % tulajdonnal rendelkezik két magánszemély. A Kft ügyvezetését megbízási szerződés alapján egy nem tulajdonos magánszemély látja el. A Kft alkalmazottat nem foglalkoztat. A társaság egyik tagja díjazás nélkül nem munkaviszonyban és nem megbízási jogviszonyban könyvel a cégnek. Helyettesítheti a Kft a 1808-as bevallást NY nyilatkozattal? Nem, mivel a Kft könyvelő tagja társas vállalkozónak minősül, így attól függően, hogy ő társas vállalkozóként a minimum járulékalap, vagy a tényleges, jelen esetben nulla jövedelme alapján kötelezett járulékfizetésre, kell elkészíteni a bevallást.

42 tól a megváltozott munkaképességű (egyéni és) társas vállalkozókra vonatkozó kedvezmény igénybevételének változása A rokkantsági ellátásban részesülő társas vállalkozónak ha egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos (korábban 50 % volt) vagy kisebb mértékű a szociális hozzájárulási adóból kedvezmény vehető igénybe. Már július hónapra a teljes kedvezmény figyelembe vehető (NAV egyeztetés!) nincs arányosítási kötelezettség. Példa: július hónapban a Kft ügyvezető tagjának díjazása Ft. Egészségi állapota 58,5 százalék, melyről igazolással rendelkezik. A szociális hozzájárulási adóból kedvezmény illeti meg a társaságot, melynek mértéke a minimálbér kétszerese, a jogszabályváltozás hónapjában már a teljes kedvezmény érvényesíthető. A kedvezmény levonása után ( Ft Ft) Ft adóalap után ( Ft x 0,195) Ft szociális hozzájárulási adót kell fizetnie a társaságnak.

43 Ügyvezetőkre vonatkozó gyakori hibák Nem tag ügyvezetőre, aki nem részesül díjazásban nullás 08-as bevallást adunk be tévesen, Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozót tévesen bejelentjük a biztosítottak körébe, Társas vállalkozónak minősülő taggal rendelkező társaság tévesen NY nyilatkozatot nyújt be, Az öregségi nyugdíjat igénylő munkavállaló jogviszonyát nem zárjuk le és módosítjuk nyugdíjas munkavállalóra, Az öregségi nyugdíjban részesülő egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyt nem a 3210-es kódon jelentjük be, A társas vállalkozó státuszát, járulékfizetési kötelezettségét tévesen állapítjuk meg, Unión belüli biztosítással rendelkező ügyvezető díjazásából járulékot vonunk, Nem kérjük be, vagy nem kapjuk meg a megfelelő igazolásokat. KATA-s főállású (biztosított) kisadózót T1041-en jelentjük be T201T helyett.

44 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! adozasitanacsadas.hu saldokurzus.hu

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése OBB-KLUB A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése 2015.09.21. A járulékkötelezettség megállapításának lépései: Jogviszony megállapítása Biztosítási jogviszony megállapítása Járulékalapot

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 2014 2013. december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit Családi járulékkedvezmény Jogosultak: Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított, és a családi

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben?

Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben? Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben? 2012. január 23. 19:52 Forrás: Önadózó Szerző: Dr. Szabó Tibor Kategória: Járulékok A gazdasági társaságok ügyvezető tagjai jogviszonyát érintően

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁS ÚJ SZABÁLYOK SZERINT

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁS ÚJ SZABÁLYOK SZERINT ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁS ÚJ SZABÁLYOK SZERINT Budapest, 2019 Szerzők: Matlné Kisari Erika Széll Zoltánné Sorozatszerkesztő: Kökényesiné Pintér Ilona ISBN 978-963-638-562-0 ISSN 2416-2310

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS, VALAMINT SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2013.

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS, VALAMINT SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2013.

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja. A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS, VALAMINT SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2014.

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői járulék-és egészségügyi hozzájárulás, valamint szociális hozzájárulási adó fizetésének alapvető szabályai 2017. I.

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS, VALAMINT SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2015.

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői járulék-és egészségügyi hozzájárulás, valamint szociális hozzájárulási adó fizetésének alapvető szabályai 2018. I.

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői járulék-és egészségügyi hozzájárulás, valamint szociális hozzájárulási adó fizetésének alapvető szabályai 2016. I.

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői járulék-és egészségügyi hozzájárulás, valamint szociális hozzájárulási adó fizetésének alapvető szabályai 2018. I.

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja. A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői járulék-, valamint szociális hozzájárulási adó fizetésének alapvető szabályai 2019. I. JÁRULÉK 1. Társas vállalkozás,

Részletesebben

TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI

TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI I. JÁRULÉK 1. Társas vállalkozás, társas vállalkozó meghatározása A társas vállalkozás kifejezést

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja. A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS, VALAMINT SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2012.

Részletesebben

Széll Zoltánné előadása

Széll Zoltánné előadása Széll Zoltánné előadása Munkanélküliségi ráta* *Forrás: Magyarország 2016-2020-ra vonatkozó Konvergencia Programja. A biztosítottak körének változása Elvesztette biztosítotti pozícióját a munkaviszonyban

Részletesebben

Biztosítottak és jogviszonyok év eleji jelentéseinek legfőbb feladatai

Biztosítottak és jogviszonyok év eleji jelentéseinek legfőbb feladatai Biztosítottak és jogviszonyok 2012. év eleji jelentéseinek legfőbb feladatai Előadók: Mátrai Tamás Kovács Dénes Budapest, 2012. január 26. Bemelegítésként néhány alapvető szám / 1. Nyugdíjjárulék napi

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december A járulékfizetési kötelezettséget érintő 2008. évi fontosabb változások Széll Zoltánné előadása Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy,

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó saját járulék és egészségügyi hozzájárulása

Az egyéni vállalkozó saját járulék és egészségügyi hozzájárulása Az egyéni vállalkozó saját járulék és egészségügyi hozzájárulása (a 0543-02-es lap kitöltése) Ezt a bevallási lapot annak az egyéni vállalkozónak kell benyújtania, aki a 2005. évben az egyszerûsített vállalkozói

Részletesebben

Főbb témakörök: december 3-4.

Főbb témakörök: december 3-4. Főbb témakörök: Munkahelyvédelmi akcióterv START kártyák Szocho kedvezmények Tartósan álláskereső személyek Anyasági ellátások mellett, illetve utáni foglalkoztatás Foglalkoztatás kezdete Részfoglalkoztatás

Részletesebben

A Tbj. törvény 2010. évi változása

A Tbj. törvény 2010. évi változása A Tbj. törvény 2010. évi változása A 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre és fizetési kötelezettségekre kell alkalmazni. A 19. (1) és (3) bekezdését a 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre

Részletesebben

Társas vállalkozók társadalombiztosítási jogviszonya

Társas vállalkozók társadalombiztosítási jogviszonya TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS Társas vállalkozók társadalombiztosítási jogviszonya JOGPONTOK KISKÖNYVTÁR Európai Szociális Alap BEFEKTETÉS A JÖVŐBE Impresszum Írta: Dr. Turza Istvánné Lektor: Dr. Tímár Csaba Felelôs

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme után fizetendő nyugdíjjárulékával szemben érvényesítheti a

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény 1 alapján a kifizetőt a természetes személlyel

Részletesebben

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát 1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát Szocho 27 %, Járulék 0 b) eléri a minimálbér 30 százalékát 10 % nyugdíjjárulék, 4 % természetbeni, 3 % pénzbeli,

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény 1 alapján a kifizetőt a természetes személlyel

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára összehasonlítva

Részletesebben

A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014.

A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014. A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014. Biztosítottak körben bekövetkező változás 1. 2014. január 1-jétől

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény 1 IX. Fejezete alapján a kifizetőt a természetes

Részletesebben

Munkahelyvédelmi akcióterv. Változások a társadalombiztosítás terén. START kártyák. 25. év alatti pályakezdő év alatti pályakezdő 1.

Munkahelyvédelmi akcióterv. Változások a társadalombiztosítás terén. START kártyák. 25. év alatti pályakezdő év alatti pályakezdő 1. Változások a társadalombiztosítás terén 2012-2013 Munkahelyvédelmi akcióterv Szakképzési hozzájárulás alapját csökkenti a bruttó munkabére annak a munkavállalónak, akire tekintettel a munkáltató - a 25

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS JÁRULÉKAI ÉS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS JÁRULÉKAI ÉS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS JÁRULÉKAI ÉS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI Budapest, 2008 Szerzők: A B fejezet dr. Jurányi Benedekné C fejezet Tóth Liboriuszné Lektorálta: Walchné Kremlicska Katalin Sorozatszerkesztő:

Részletesebben

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN A BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG ALÓL KIZÁRT SZEMÉLYI KÖR BŐVÜLÉSE 2015. január 1-jétől nem terjed ki a biztosítási kötelezettség az Szja tv. 1/B. hatálya

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény 1 IX. Fejezete alapján a kifizetőt a természetes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához december

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához december TÁJÉKOZTATÓ a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához 2017. december 2 Tisztelt Ügyintéző! Az alábbiakban a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához

Részletesebben

Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.

Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Járulékalapot képező jövedelem Az Szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből

Részletesebben

TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI

TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI I. JÁRULÉK 1. Társas vállalkozás, társas vállalkozó meghatározása A társas vállalkozás kifejezést

Részletesebben

TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI

TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI I. JÁRULÉK 1. Társas vállalkozás, társas vállalkozó meghatározása A társas vállalkozás kifejezést

Részletesebben

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy január 1-jétől valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a betegek jogviszonyát.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy január 1-jétől valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a betegek jogviszonyát. TÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Páciensünk! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 2008. január 1-jétől valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a betegek jogviszonyát. Tájékoztatásul alább felsoroljuk a teljesség

Részletesebben

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei Készítette: Beke Ibolya 1 Üzleti jellegű termékértékesítés adóköteles tevékenység A gazdasági tevékenység elemei: üzletszerűség;

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség 2018

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség 2018 A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség 2018 Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény 1 IX. Fejezete alapján a kifizetőt a természetes

Részletesebben

Társadalombiztosítási változások 2011.

Társadalombiztosítási változások 2011. Társadalombiztosítási változások 2011. A./ Járulékmértékek Foglalkoztatói járulék Változatlanul 27 százalék, felső határ nélkül. Belső megoszlása továbbra is ugyanaz: 24 százalék a nyugdíjbiztosítási,

Részletesebben

Mi mennyi 2012-ben? Havi bér Ft/hó

Mi mennyi 2012-ben? Havi bér Ft/hó Munkabérek, illetmények 298/2011. (XII. 22.) Korm. rend. Havi bér Ft/hó Heti bér Ft/hét Napi bér Ft/nap Órabér Ft/óra Minimálbér 2. (1) bek. 93.000 21.400 4.280 535 Garantált bérminimum* 2. (2) bek. 108.000

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.09.21 Szociális hozzájárulási adóból és szakképzési hozzájárulásból igénybe vehető kedvezmények Jogszabályok 2011. évi CLVI. törvény IX. fejezete

Részletesebben

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe kukta.hu Tbj. 2015. 1. Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe 2014. 12. 31-ig az 1.) alpont szerinti jövedelem hiányában a munkaszerződésben meghatározott alapbér, ha a munkát

Részletesebben

Egyéni vállalkozó járulékfizetési és bevallási kötelezettsége 2011.

Egyéni vállalkozó járulékfizetési és bevallási kötelezettsége 2011. Egyéni vállalkozó járulékfizetési és bevallási kötelezettsége 2011. Főfoglalkozású egyéni vállalkozó : Járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér, legalább középfokú végzettséget igénylő

Részletesebben

Személyi jövedelemadó - 2012

Személyi jövedelemadó - 2012 Személyi jövedelemadó - 2012 Bérleti díj adózása Általánossá vált a kifizető adóelőleg-levonási kötelezettsége [Szja tv. 46. (4) bekezdés]. A kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania: az őstermelői

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól

TÁJÉKOZTATÓ. a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól TÁJÉKOZTATÓ a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. Törvény értelmében 2012. január

Részletesebben

Munkahelyvédelmi akcióterv

Munkahelyvédelmi akcióterv Munkahelyvédelmi akcióterv Szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók adókedvezménye Nem változik A foglalkoztató a bruttó munkabér, de legfeljebb havi 100.000 forint után 14,5

Részletesebben

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások Szombathely, 2013. május 6. Készítette: Berényiné Bosch Cecília 1 Alapítási, bejegyzési eljárás jogi szabályai

Részletesebben

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok . (vizsgázó olvasható neve) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2017. október 4. 9.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt

Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás. Készítette: Görgei Zsolt Kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Az egyszerűsített foglalkoztatás Készítette: Görgei Zsolt Vállalkozások besorolása 2 3 4 Adókedvezmények a szociális hozzájárulási adóból A megváltozott

Részletesebben

Az egyéni vállalkozók 2004. évi saját jogú járulékbevallása (0453-10-es lap kitöltése)

Az egyéni vállalkozók 2004. évi saját jogú járulékbevallása (0453-10-es lap kitöltése) ÚTMUTATÓ A 2004. ÉVI ADÓBEVALLÁSHOZ 101 Az egyéni vállalkozók 2004. évi saját jogú járulékbevallása (0453-10-es lap kitöltése) A járulékkötelezettségre vonatkozó tudnivalók A biztosítási és járulékfizetési

Részletesebben

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 1. oldal 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv,

Részletesebben

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19.

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19. SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés Személyi jövedelemadó Szatmári László Főosztályvezető Családi kedvezmény Az első házasok kedvezménye Mértéke 2016-tól 4 év alatt a duplájára nő a két gyermekes

Részletesebben

1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. E törvény célja,

Részletesebben

Járulékok 2012. Munkáltató/kifizető terhei. Járulékalapot képező jövedelem. Járulékfizetési felső határ. Járulékmérték II. 2012.05.15.

Járulékok 2012. Munkáltató/kifizető terhei. Járulékalapot képező jövedelem. Járulékfizetési felső határ. Járulékmérték II. 2012.05.15. Járulékok 2012 A fizetésről összefoglalás; Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény EKF 2011/2012 Csorba László A fizetendő ok megoszlása 2012. január 1-jétől* Foglalkoztató

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK 1./ A START tv. szerinti adókedvezmények FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK Figyelem: a 2012. december 31-ig kiváltott START kártya alapján adókedvezmény már nem érvényesíthető! Milyen jogszabályhely

Részletesebben

Járulékalapot képező jövedelem. Járulékalapot képezőjövedelem. Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.

Járulékalapot képező jövedelem. Járulékalapot képezőjövedelem. Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Járulékalapot képező jövedelem Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Az Szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY

A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY Bevezető: A Tbj. alapelvei szerint, a társadalmi szolidaritás elvének megfelelően a szociális biztonsághoz, a testi és lelki egészséghez való jog érvényesítése,

Részletesebben

Jogszabályok. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások

Jogszabályok. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások Jogszabályok 1997. évi LXXX. Törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő 2017.

Részletesebben

Mezőgazdasági őstermelők nyugdíjellátásának feltételei. Készítette: Balogh Csaba NAV SzSzBM AVIG

Mezőgazdasági őstermelők nyugdíjellátásának feltételei. Készítette: Balogh Csaba NAV SzSzBM AVIG Mezőgazdasági őstermelők nyugdíjellátásának feltételei Készítette: Balogh Csaba NAV SzSzBM AVIG Ki minősül mezőgazdasági őstermelőnek? A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezése szerint mezőgazdasági

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről1 I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. E törvény célja,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához

TÁJÉKOZTATÓ. a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához TÁJÉKOZTATÓ a jövedelemkiegészítés összegének munkáltató általi megállapításához Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2015. szeptember 2 Tisztelt Ügyintéző! Az alábbiakban a jövedelemkiegészítés összegének

Részletesebben

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő 2017. évközi és 2018. évi változások Kissné Horváth Mariann Saldo Zrt Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt www.adozasitanacsadas.hu Jogszabályok 1997.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A.) BIZTOSÍTOTTAK Foglalkoztatott személyek. jogviszonyban állók

TÁJÉKOZTATÓ. A.) BIZTOSÍTOTTAK Foglalkoztatott személyek. jogviszonyban állók TÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Ügyfelünk! Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatja Önt, hogy 2008. január 1-től, valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a betegek jogviszonyát. Tájékoztatásul

Részletesebben

Az Mt a alapján a munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg.

Az Mt a alapján a munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg. Betegszabadság 2011: betegszabadság számítása és táppénz mértéke 2011-ben - Nettó BÉRKALKULÁTO Betegszabadság 2011: betegszabadság számítása és táppénz mértéke 2011-ben, betegszabadság kalkulátor. A betegszabadság

Részletesebben

A biztosításának tartamára tekintet nélkül jár a megváltozott munkaképességű személyek ellátása annak,

A biztosításának tartamára tekintet nélkül jár a megváltozott munkaképességű személyek ellátása annak, TÁJÉKOZTATÓ a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól Az Országgyűlés a 2011. december 20-ai ülésnapján elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról

Részletesebben

1. Biztosítottak [Tbj. tv. 5. -a (1) bekezdésének k) pontja]

1. Biztosítottak [Tbj. tv. 5. -a (1) bekezdésének k) pontja] A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény [Tbj.tv.] módosítása a 2018. évi XLI. törvény előírásai szerint

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok

Tax Intelligence. Kedves Ügyfelünk! Hírlevél 2013. január/nr. 2. TÉMA: Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2013. ALCÍMEK: Általános szabályok ek 2013 ek 2013 Kedves Ügyfelünk! A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett és 2013. január 1-én életbe lépett munkáltatói terhek csökkentési lehetőségeivel kibővültek a szociális hozzájárulási adóból

Részletesebben

Kisadózás szabályai. Előadó: Bonácz Zsolt, adószakértő, adótanácsadó

Kisadózás szabályai. Előadó: Bonácz Zsolt, adószakértő, adótanácsadó Kisadózás szabályai Előadó: Bonácz Zsolt, adószakértő, adótanácsadó 1 1 KISADÓZÁS SZABÁLYAI Jogszabályi háttér: Kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII.

Részletesebben

1 / :23

1 / :23 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről 2018.01.01 2018.06.30 91 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

1 Vállalkozásbarát Bt. 1/

1 Vállalkozásbarát Bt. 1/ 25 éves a Vállalkozásbarát Könyvelő, Oktató és Szolgáltató Betéti Társaság! 1075 Budapest, Wesselényi utca 4. IV. emelet 27. Telefon: 341 02 02 Fax: 413 17 16 www.tomcsanyierzsebet.hu e-mail: tomcsanyi@tomcsanyierzsebet.hu

Részletesebben

Tájékoztató. I. Új igények

Tájékoztató. I. Új igények Tájékoztató A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvényben, valamint a végrehajtása tárgyában kiadott, a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról:

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Bérpótló juttatás: A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében az aktív korú nem foglalkoztatott személyek részére megállapított rendelkezésre

Részletesebben

III. A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐ JÁRULÉK, ADÓ ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE

III. A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐ JÁRULÉK, ADÓ ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE III. A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐ JÁRULÉK, ADÓ ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE A társadalombiztosítás rendszerében az a természetes személy minősül mezőgazdasági őstermelőnek, aki az

Részletesebben

A Tbj., a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás változásai. Gyenes Szilvia Tájékoztatási ügyintéző

A Tbj., a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás változásai. Gyenes Szilvia Tájékoztatási ügyintéző A Tbj., a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás változásai Gyenes Szilvia Tájékoztatási ügyintéző Egészségügyi szolgáltatási járulék Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó,

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

TB 2014. Biztosítás Járulékfizetés Nyilvántartás

TB 2014. Biztosítás Járulékfizetés Nyilvántartás TB 2014 Biztosítás Járulékfizetés Nyilvántartás A TB 2013 évközi változásai JÁRULÉKFIZETÉS BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG Gyet-ben részesülő vállalkozó minimum adó- és járulékalapja 2013. július 1-jétől Ha

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló törvény

Részletesebben

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Budapest, 2011. július 19. A diákok foglalkoztatásának alapvet adózási szabályairól Évrl évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidt vagy annak egy részét munkával tölti,

Részletesebben

Mérlegképes Továbbképzés

Mérlegképes Továbbképzés Bary- Gyenge- Joó- Lakatos Mérlegképes Továbbképzés Kisadózó vállalkozások tételes adója KATA 2013. július 1- jei állapot 1 Kisadózó vállalkozások tételes adója: KATA 2012. évi CXLVII. törvény A törvény

Részletesebben

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés A biztosított a társadalombiztosítás keretében valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, így keresőképtelensége

Részletesebben

ADÓKONFERENCIA A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások. Kissné Horváth Marianna

ADÓKONFERENCIA A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások. Kissné Horváth Marianna ADÓKONFERENCIA 2019. A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő 2019. évi változások Készítette: Greskóné Koller Krisztina Kissné Horváth Marianna www.saldo.hu www.adozasitanacsadas.hu 2018. november

Részletesebben

A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező.

A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjakra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.tv.) 2012. évi módosításai 1. Alapelvek [Tbj. tv. 2. -ának

Részletesebben