Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!"

Átírás

1 Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út / Önkormányzati lap 150 Ft XII. évfolyam 5. szám december K e l l e m e s k a r á c s o n y i ü n n e p e k e t! Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! A szerkesztőség

2 2 November 3-4. Környezetvédelmi napok Hírek az óvodából Szemléletformálás közösségformálás korszerű eszközökkel Kísérletekkel, a környezet tudatos átalakításával szervezett csoportos feladatokkal szerveztük meg a környezetvédelmi napokat. A hagyományos környezetszépítés mellett a megvalósult feladatok mutatják a programok újszerűségét. Gilisztafarm-készítés csoportonként gilisztacsemege (levél-talajmorzsolás) Kísérlet: virágcserépbe vagy talajba három különböző tárgy elásása, majd kéthetente vizsgálata. Apró élőlények keresése a talajon, megfigyelés üvegben, nagyítóval, majd szabadon engedésük. Sziklakerti, hagymás növények ültetése A szülők szemléletformálása reméljük ezek tükrében is eredményes lesz, mert aktív közreműködésük nem a megszokottak szerint, sajnos csekélyke részvételi aránynyal valósult meg. November Egészségvédelmi hét Egészséges, mint a makk Ha november, akkor gondolkodjunk egészségesen! Ez alkalommal szervezte meg óvodánk november a 16 i héten az Egészségvédelmi hét c. projektet. Ebben a hónapban kiemelt feladatunk az egészségnevelés. Minden csoport lelkesen készült, szülők serénykedtek, segítettek, és aktívan részt vettek a minden napra tervezett, jól megszervezett, változatos tevékenységekben. Ha hétfő, akkor Közös mocorgó. meg is törölköztünk A gyermekek körében nagy érdeklődést keltett a fényjáték. Az óvoda-bölcsődések kialakítottak egy drapériával körbevett kis kuckót, ahol halk zeneszó és gyertyafény mellett a gyermekek és a szülők elemlámpával különböző játékokat játszottak, ismerkedtek a fény tulajdonságaival. A relaxációs sarokban minden szülő megpihent és együtt játszott kisgyermekével. Micimackó csoport: Lábstatikai gyakorlatok Érzékszervek ápolása Almakompót, kekszemberkék készítése Relaxációs gyakorlatok A középsősek a szerda délutáni szendvicsemberkéiket a szülők által felszeletelt, esztétikusan tálalt, sokféle zöldségfélékből, reszelt sajtból készíthették el. Az elkészült szendvicsét mindenki jóízűen elfogyasztotta. Közös mocorgó Kedd Egészséges, mint a makk. Szerda Faloda tanoda. Csütörtök Ép testben, ép lélek. Péntek Barangoló egészség országban. Megvalósult programok csoportonként: Hétszínvirág csoport: Labdadobó verseny a szülőkkel Léggömb varázs: léggömbfújás Fogkrémkóstoló, ahol a szülők szavaztak a legfinomabb fogkrémről Tükörfestés, fürdető játékok tisztára mosása, egészségvédelmi szokások gyakorlása Gyümölcsnyalóka, répagolyó készítés Napsugár csoport: Az orvos munkája Népi játékok Kézzel lábbal festés Zöldségbábok Az óvodapedagógusok bábjátékon keresztül mutatták be az egészségmegőrzés fontosságát. Nagy hangsúlyt fektettek az orvos gyógyító munkájára, amelyet szituációs játékokban jelenítettek meg.

3 3 Hírek az óvodából Szemléletformálás közösségformálás korszerű eszközökkel December Karácsonyváró hét Szituációs játék a Napsugár csoportban Pillangó csoport: Gyógytestnevelés közös torna szülőkkel Védőnői tanácsadás: fogápolás, tisztálkodás Diósütés mézzel csurgatva Méhész bemutató Drámajáték, dramatizálás A hagyományunkat megőrizve a nagycsoportosak egészségügyi vetélkedője zárta a projekt hetet. Csoportok vetélkedése a Pillangó csoportban Kiegészültek a programok az érkező szülők vérnyomás, vércukor szint ellenőrzésével, mézvásárlással (méhész kínálta termékeit), Turócziné Eszes Mária kiváló mentálhigiénés tréningjével, hogy a kollektíva egészségnevelése is megtörténjen Egész héten mozgásos, játékos feladatokat oldottak meg, sokat tartózkodtak a friss levegőn (közös túrákon vettek részt), amelyek jól szolgálták az egészséges életmód szokásainak kialakítását és megtartását, az egészséges és egészségtelen fogalmának megerősítését. A szemléletformálás sokszínűen és talán jó hatásfokkal valósulhatott meg. Kedves Szülők! Köszönjük a részvételüket, aktív munkájukat! Dobozba zárt szeretet elnevezéssel adománygyűjtő-akciót szerveztünk valamennyi csoportban december 11-én (pénteken) az AJÁNDÉKOZÁS NAPJÁN a gyűjtött adományok eljutottak a szülők javaslata szerint a csoportjukban leginkább rászoruló gyermekekhez. A Karácsonyváró hét programjai december 7. Fehér Endre hegedül: cigányzene, karácsonyi zene Bathó Anna nemrég volt óvodásunk képzőművészeti kiállítása. A megnyitón közreműködik a Községi Felnőtt kamarakórus december 8. Pintér Krisztina gitárjátéka a csoportokban december 9. Lázár Júlia népművész mézeskalács-készítő játszóháza a tornateremben Czibak György naiv fafaragó a nagycsoportban munkálkodik december 10. Lázár Júlia népművész mézeskalács-készítő játszóháza a tornateremben Czibak György naiv fafaragó a nagycsoportban munkálkodik. Mézviaszgyertya készítés és vásárlás Szilágyi Istvánné Betti néni verseit mondja a középső csoportban december 11. Az Ajándékozás napja A Napsugár Egységes Óvoda-Bölcsőde valamennyi dolgozója békés, boldog, szeretetben gazdag ünnepeket kíván!

4 4 A pedagógusok szakmai fejlődésének szerves része, hogy mindig alaposan megismerkedjenek az adott korosztályoknak szóló tankönyvkínálattal, hogy a legmegfelelőbb tankönyveket és segédanyagokat választhassák ki a következő tanévre. A Mozaik Kiadó szakreferense iskolánkban mutatta be a jól bevált régi, és az újdonságnak számító, új fejlesztésű taneszközöket is. Hírek az iskolából Szakmai mozaikok Bázisiskolai tevékenységünkről Bázisiskolai pályázatunkhoz kapcsolódóan 13 főiskolai hallgató tanul nálunk jó gyakorlatot, illetve a képek tanúsága szerint ők maguk is szívesen bekapcsolódnak a tanítói munkába. A mindennapi élet megismerésén túl betekintést nyernek külső partnerségi kapcsolatainkba is: az óvodában tekintettek meg foglalkozásokat, illetve az iskolában szervezünk nekik előadásokat is: pályaválasztási szülői értekezletekről tájékoztattuk őket, Fehér Kálmánné a Cigány Kisebbségi Önkormányzat munkájáról, Cseresznyési Erika a védőnői munka iskolai részéről, Mahovics Tímea a családvédelmi tevékenységről beszélt. Jubileumi rendezvény a Varga Katalin Gimnáziumban Ez év októberében 10. évfordulóját ünnepelte a szolnoki Varga Katalin Gimnázium Arany János Tehetséggondozó programja. Az évforduló tiszteletére egy kis ünnepséggel egybekötött tájékoztatót tartott a programot működtető gimnázium és a kollégium közösen. A rendezvényre iskolánk több pedagógusa is meghívást kapott, hiszen minden évben tanulóink közül 2-3 fő az általános iskola javaslatával, a képviselő-testület támogatásával jelentkezik, és sikeres felvételi esetén többnyire be is jut a programba. Örömmel fogadtuk a meghívást. Két volt tanítványunk Banya Katalin és Farkas Richárd fogadott majd kalauzolt bennünket a rendezvény színhelyére. A tanulók egy rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd a gimnázium igazgatója, a kollégium vezetője és a programvezető tartott tájékoztatást. Ez a délután igen hasznosan telt, több új információt kaptunk a megváltozott felvételivel, illetve a tőlünk bejutott diákok teljesítményével, sikereivel kapcsolatban is. Majorosné Gerhát Éva Idén is méltó megemlékezést tartottak október 23-án az iskola 7. és 8. osztályos tanulói. Karácsonyi jókívánság Az ünnep örömét kívánom Minden jót tenéked Az ünnep nyugalmát kívánom Zárd békén az évet. Az ünnep reményét kívánom Az vidítsa lelked Hívő szívet, hogy új napod Boldogan köszöntsed. (Ismeretlen szerző)

5 5 Diákönkormányzati képviselők A 2009/2010-es tanévben újjá kellett szerveznünk az iskolai diákönkormányzatot. A hagyományoknak megfelelően az osztályok demokratikusan döntöttek arról, hogy kik képviseljék őket a DÖK-ben. Nálunk minden osztály ötödik évfolyamtól kezdve osztálylétszámtól függetlenül két főt delegálhatott, s szavazati joggal ruházott fel. Megállapodtunk abban, hogy minden diákönkormányzati gyűlésen kötelesek a képviselők megjelenni. A képviselőknek joguk van az osztályfőnöki órán max. 10 percet kérni (igény szerint), hogy beszámoljanak, véleményt kérjenek a DÖK működéséhez, programjaihoz. A képviselők a faliújságon megjelentetik a fontosabb döntéseket, a programokról tájékoztatót adnak. Arról is döntöttünk, hogy a gyűlésekről való rendszeres távolmaradás, a passzív, rossz, bomlasztó magatartás, az együttműködésre képtelenség és esetleges negatív munkavégzés esetén a képviselők visszahívhatók. A képviselők munkáját az osztályoknak figyelemmel kell kísérni és félévente értékelni szükséges, hogy eldönthessék, jól képviselik-e az osztály érdekeit, véleményét a DÖK-ben. A diákönkormányzatunk feladatai Legfontosabbnak a hatékony kommunikáció megteremtését tűztük ki, s ehhez havi rendszerességű DÖK-gyűlésben állapodtunk meg. Éves munkatervet készítettünk, amelyben hagyományos és újfajta programokat is megjelöltünk. Kiemelten szeretnénk kezelni a tanulók szabadidejének szervezését. A diákokat érintő ügyekben biztosítani kívánjuk - a tisztelettel megvalósított - véleménynyilvánítást is. A tanév során egy alkalommal diákgyűlést tervezünk, ahol a tanulók szót kaphatnak az iskolai élettel kapcsolatos kérdések tekintetében. Igyekszünk a Házirend betartását is figyelemmel kísérni. Az egészséges életmódra ösztönzést és a másság elfogadására való nevelést is feladatunknak tekintjük. Mit szeretnének a diákok? Eredményes, barátságos iskolát, ahol ki lehet bontakoztatni a tehetséget, ahol a pedagógusnak a tiszteletet Hírek az iskolából Diákélet megadva élheti minden tanuló a diákéveit. Olyan környezetet teremtő tantermeket, ahol érték a tisztaság megőrzése. A DÖK-képviselők szeretnék, ha a trágár beszéd és agresszív viselkedés, a tanárokkal való feleselés csökkenne. Jó lenne a mindennapokat olyan közösségekben élni, ahol mindenki tanulhat, a tudást értéknek tekintik, és a felnőttek segítő, okosító közeledését elfogadják. Vágyunk arra, hogy valamennyi diák szívesen jöjjön iskolába és ott értelmes gondolataival hívja fel magára a figyelmet. A képviselők javaslatot tesznek arra is, hogy a rendbontókat milyen módon lehetne megfékezni. Decemberi terveink Adventi készülődésünk december 14-től több napon keresztül valósul meg iskolánkban. A már hagyományosnak számító gyertyakészítés minden alsós tanuló számára ingyenes lesz. Ezt az egész napos programot Csomor Imre jászberényi kertészmérnök, méhész vezeti, aki ismeretterjesztő előadást is tart a méhekről, a méz egészségünkre gyakorolt fontosságáról. Egy másik, szintén ismeretet közvetítő programunk a kígyók világába kalauzolja a gyerekeket, s a műsor végére megérkezik a sok-sok ajándékot hozó Télapó is. Iskolánk szuper kézügyességű pedagógusai ezen a héten két délutánt is ajándékkészítésre fordítanak, ahol papírmunkák, mécseskészítés, üvegfestések, ragasztások, gyöngyözések közül választhatnak tanulóink. Reményeink szerint a Jászberényből nálunk gyakorló pedagógus hallgatók is kézműves foglalkozást vezetnek iskolánk gyermekeinek. A Betlehem kis falujában címet viselő BaHorKa előadást szintén nagy örömmel várjuk, hiszen az énekes, táncos műsor segít megismertetni a gyerekeket a karácsonyi ünnepkör dalaival, hagyományaival, népi játékaival, népviseleteivel. Karácsonyi vetélkedőt és táncos estet is szervezünk diákjaink számára. A téli szünet előtti utolsó napon pedig az alsós gyermekek karácsonyi műsorára kerül sor, amely segít majd ünneplőbe öltöztetni a lelkünket az év legszebb, legbensőségesebb napjának várásához. Turócziné Eszes Mária, diákönkormányzatot segítő pedagógus Adventi készülődés a DÖK szervezésében

6 6 Faluház hírei Karácsonyi hangulat a Faluházban Nyugdíjas Karácsony December 16-án megtartottuk hagyományos karácsonyi ünnepségünket a helyi Nyugdíjas Klub és az Idősek Klubja részvételével. Aprók Karácsonya December 17-én pedig az Önkormányzat lepte meg egy ajándékcsomaggal a még nem óvodáskorú apróságokat és szüleiket. Könyvtári hírek Kedves Könyvtártagok! A 2010-es évet kötelező leltározással kell kezdenünk előírás alapján. Ehhez kérném segítségüket abban, hogy a kikölcsönzött könyvek kerüljenek vissza helyükre az év végéig, hogy az állományellenőrzés zökkenőmentes legyen, ezzel nagyban megkönnyítik munkámat. A leltározás ideje alatt a kölcsönzés szünetelni fog, az olvasótermi használat és az egyéb szolgáltatások (fénymásolás, Teleház) a leltár ideje alatt is elérhetők lesznek. Megértésüket előre is köszönöm. Pintér Krisztina könyvtáros Ezúton is szeretném értesíteni a tisztelt könyvtárlátogatókat, hogy Könyvtár és a Teleház tervezett ünnepi nyitva tartása az alábbiak szerint alakul: ÜNNEPI NYITVA TARTÁS TELEHÁZ december 19. (Szo) ZÁRVA december 21. (H) december 22. (K) december 23. (Sze) január 1. (P) ZÁRVA ÜNNEPI NYITVA TARTÁS - KÖNYVTÁR december 19. (Szo) 8-13 december 21. (H) december 22. (K) december 23. (Sze) ZÁRVA december 24. (Cs) ZÁRVA december 25. (P) ZÁRVA december 28. (H) 8-12 december 29. (K) 8-12 december 30. (Sze) ZÁRVA december 31. (Cs) ZÁRVA január 1. (P) ZÁRVA Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus 2009 szeptemberétől a Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus vezetését Menyhárt Anna vette át, így az énekkar működése töretlenül folytatódhatott. Első fellépésével nagy sikert aratott a csoport az Őszi Mulatságon, jelenleg pedig nagy lelkesedéssel készül a karácsonyi hangversenyére, amely a vezetőváltás ellenére természetesen az idén sem maradhat el. Szeretettel meghívjuk a település lakosságát a Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus Karácsonyi Hangversenyére december 26-án fél 11-kor (szentmise után) a jánoshidai majd 12 órakor a jászalsószentgyörgyi a templomba. A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen tiszta szeretetet. (Goethe) Békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk minden kedves jánoshidai lakosnak! A Faluház dolgozói

7 7 Bűnmegelőzési előadás Kis hazánkban, Jánoshidán elharapódzott a bűnözés. Sok a betörés, kerékpárlopás, idősek megkárosítása és egyéb bűncselekmények. Ezért is volt a minap Településőri tanácsadás az Idősek Klubjában. Varga István és Turóczi Attila (a két településőr) elmagyarázta nekünk, hogy mire kell vigyáznunk az esetleges betörések ellen: idegeneket ne engedjünk be; ha valamilyen hivatalra hivatkoznak, feltétlen kérjük el igazolványaikat; ha gyanús az igazolvány, hova telefonáljunk; ha vásárolni megyünk, kerékpárjainkat mindig zárjuk le; házalóktól ne vásároljunk semmit! Minden résztvevőnek átadták telefonos elérhetőségüket, ha bármilyen problémánk van, nagyon szívesen segítenek nekünk. Mi ezt köszönettel elfogadtuk. Még azt is hozzátették, ha bármilyen nagyobb problémánk lenne ne őket, hanem a központi 107-es telefonszámot hívjuk. Előadásuk érdekes és hasznos volt! Zsiga Józsefné A Gondozási Központ hírei NAGYI KÖNYVTÁRI NAPOK Október 5-11 A helyi Nyugdíjas Klub és az Idősek Klubja közös programsorozatot szervezett a Nagyi Könyvtári Napok programsorozat keretén belül. október 5. Ilyenek voltunk címmel közös régi fotókat nézegettünk. A fotók nézegetése közben történeteket meséltünk és friss almát ropogtattunk; Könyvtári futárszolgálat A Faluházzal való együttműködés keretén belül 2009 októberétől új szolgáltatás vehető igénybe az Idősek Klubjában, a könyvtári futárszolgálat. A klubtagok és a házi gondozottak a gondozónők és a könyvtáros segítségével könyvet kölcsönözhetnek a könyvtár meglátogatása nélkül. A gondozónők az igények alapján kikölcsönzik és házhoz, vagy a klubba szállítják az igényelt könyveket. Az új szolgáltatásra nagyszámú igény mutatkozik, kedveltek a regények és a szépirodalmi művek. ÚJRA gyógytorna Ismét van lehetőség gyógytornán való részvételre. Gyógytornászunk, Tóth Zsuzsanna ismét tornásztat. A klubtagoknak lehetőségük van csoportosan és egyénileg is tornászni. A torna hetente 2 alkalommal hétfőn és csütörtökön 9-től 11-óráig térítésmentesen vehető igénybe. Minden érdeklődőt, mozgásra vágyót szeretettel várunk! október 6. Száll az ének szájról-szájra. A helyi népdalkör látogatott az Idősek Klubjába, ahol közös énekléssel és énektanulással töltöttük az időt. Megállapítottuk, hogy a szöveget előre memorizálni kell. A Füredi Anna bálon című nóta lett a sláger, a szövegét sokszorosítottuk; október 8. Verses teadélután. Délutáni teázgatás közben kedvenc versek felolvasására került sor. Répásiné Marika néni a fiatalokat megszégyenítve szavalta el a Családi kör című verset. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk a település összes lakójának. Szent Norbert Idősek Klubjának tagjai és dolgozói Süteménysütés és vendégvárás Egy csütörtöki napon öt új tagot vártunk a klubba. A tagok tiszteletére habos-diós süteményt sütött Sülyiné Bözsike néni. A sütemény nagyon finomra sikerült. Mindenkinek nagyon ízlett, a tányérról gyorsan elfogyott. Karácsonyra diós-mákos bejgli sütését tervezzük. Várjuk az új tagok jelentkezését!

8 8 Karácsonyi készülődés A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, amit leginkább a család legkisebb tagjai várnak. Összeállításunkban (jánoshidai és elszármazott) kisgyermekes anyukák mesélnek arról, hogyan telik advent és karácsony időszaka. Családunkban a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke az adventi koszorú, amit minden évben a sógoroméktól kapott mézes gyertyával szoktunk elkészíteni. Igyekszünk a lakást kis apró díszekkel, fényekkel, gyertyákkal hangulatosabbá varázsolni. Az igazi karácsonyi hangulat számunkra az után kezdődik, mikor az óvodában, iskolában véget érnek az ünnepi műsorok, és a gyerekek azt számolgatják, mennyit kell még aludni, hogy jöjjön a Jézuska. 24-én a fenyőfát már délelőtt feldíszítjük a gyermekeinkkel közösen, majd a nap többi részét szüleinknél töltjük csendes családi ünnepléssel, ünnepi ebéddel, vacsorával, közös játszással. December 25-én és 26-án legtöbbször családunk többi tagját szoktuk vendégül látni, vagy mi teszünk látogatást az ünnepek alkalmával. Ez a néhány nap arról szól számunkra, hogy együtt tudjuk lenni azon családtagjainkkal, akik igazán fontosak számunkra, hogy békében, szeretetben teljenek az ünnepek, és egy kicsit megálljunk a mindennapi rohanások után, teljes figyelmet fordítva családunkra, gyermekeinkre, szeretteinkre. Molnár Rita és családja A decemberi ünnepi készülődés egyik része nálunk gyerekmentes, hisz maga az ajándékok megvásárlásakor Kornélt, a nagyobbik fiunkat nem vihetem magammal, mert már oda is lenne a meglepetés. A kisebbik, Patrik még jöhetne ugyan, viszont nem tűri a vásárlási hercehurcát, a sorban állást, ő nagyon türelmetlen. Idén már Kornél is íratott velünk karácsonyi ajándék-listát. Nem mondom, elég hosszú lett. Így több családtagot is bevontunk a teljesítésbe. Viszont, ha rosszalkodik, a listatételek kihúzásával ijesztgetjük, ami kb. 10 percig használ is. Azért maguk a gyerekek sem maradnak ki a készülődésből. Só-liszt-gyurmát gyúrok, a figurákat közösen formázzuk meg, Kornél ki is festi azokat. Ő szívesen színez és rajzol is ezen alkalomra. Mézeskalácsot is készítettünk tavaly, ez idén is program. Az otthoni készülődés mellett az oviban is hangolódnak az ünnepekre (a kép is ekkor készült a múlt évben). A mi családunkban az ünnepre való készülődés advent első vasárnapjával kezdődik. Előkerülnek a kültéri izzók, belül pedig elfoglalják helyüket az ablakokban a különböző formájú mécses tartók, amikben minden este meggyújtunk néhány gyertyát. Nálunk decemberben minden hétre esik valami ünnep, ugyanis kisebbik fiamnak Luca napján van a szülinapja. A sütemények készítésében Édesanyám vállalja az oroszlánrészt, mert amit Ő készít, olyat más nem tud. Szerintem ezzel minden gyermek így van - él is. A mézeskalácsok formázásában, díszítésében szívesen segítenek a gyerekek is. A karácsonyfa kiválasztása, megvásárlása általában a párom feladata. A fát azután 24-ig dugdossuk, mert nálunk a kicsi gyermekeknek azt a Jézuska hozza, az ajándékokkal együtt. Nincs is szebb a boldogan ragyogó gyermekszemeknél, amikor meglátják a fát, alatta a szépen becsomagolt ajándékokkal. 24-én délután díszítjük a fát, amiben ma már a nagyobb gyermekeim is segítenek, a kicsinek meg valami elterelő programot szervezünk. Jó, ha esik a hó, lehet menni szánkózni! Szenteste én főzöm a vacsorát, amin Édesanyám, és ha munkája engedi, a bátyám is ott van. Velük teljes a mi családunk, remélem, még sok szép ünnepet érünk meg együtt. Vacsora után pedig karácsonyi énekeket énekelünk és hallgatunk, közben pedig sor kerül az ajándékok kibontására is. Kívánom, hogy minden család olyan békében, szeretetben ünnepeljen, mint mi. Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek: Thallmayerné Rusvai Piroska A faválasztás mindig az utolsó napokra esik. Tavaly már Kornél is jött velünk, ezt most is így tervezzük. A döntés közös. Szenteste napján feldíszítjük itthon és Szentgyörgyön, a mamánál is a fenyőfát. A munka jutalmaként fazék káposztával és sok sütivel gazdagodunk. Ez egy tökéletes megoldásj. Tanulva a korábbi esetekből, kikötjük a feldíszítet fát. Biztos, ami biztos. Az esti fürdetés alatt csempészi a Jézuska az ajándékokat a fa alá, majd pizsama-partis ajándékbontás következik. Kezdetben megvártuk, hogy Kornél elaludjon, de természetesen nem akarta időben ezt tenni. Ekkor még éjfélkor sem volt kész a fa, és másnap bontottuk a csomagokat. Vargáné Tóth Ilona Benedek már kapizsgálja az ünnep közeledtét, ebben sokat segít az óvoda. Most várja először a Télapót, de mivel betegség miatt kihagyta az ünnepséget, házhoz hívtunk egyet. Készítettem nekik adventi naptárat. Zsófinak elég a látvány, meg a vágy, hogy levadássza a csomagokat, de Benedek már ügyesen érti, hogy Karácsonyig bontogatunk. Mivel szeret számolni, külön móka megkeresni a számokat. Vécépapír gurigák rejtik az ajándékokat, Anyukám

9 9 Karácsonyi készülődés varrta meg a csomagolásukat. Hosszú napokig gyűjtögettük az ötleteket és kb. két óra alatt becsomagolódtak és felkerültek a falra. Minden szaloncukorban két egyforma, vagy hasonló meglepetés bújik: diafilmek, zokni, filctoll, angyalkák, karácsonyfadíszek, finomságok, matricák, homokállatok, kiskönyvek. Gryllus Vilmos Karácsonyi Angyalok cédéje napok óta megy, pár napos késéssel elkészült az adventi koszorúnk, és ajtódíszünk is van már. Szeretném, hogy a gyerekek lássák, készülődni, alkotni jó. Készülünk mézeskalácssütésre is, de sejtem, hogy a kis segédeim, hamar magamra hagynak majd. Késő délutánonként fénysétára megyünk a belvárosba, ahol Betlehemet is nézünk és a szülinapos Kisjézust. Legnagyobb kihívása az ünnepi készülődésnek a turbó karácsonyfa díszítés, mert Benedek általában egy órát alszik délben, és ennyi idő alatt kell a fát bevarázsolni a szobába teljes pompájában. Tavalyelőtt megtanultuk, hogy vásárláskor visszük magunkkal a fenyőtalpat, és abba kérjük a fánkat. Belefaragva. Karácsonyi családjáró forgatókönyvünk megírva és jóváhagyva. 24-én négyesben ünneplünk, 25-én Ajkán, a férjem szüleinél, 26-án jövünk Anyához és pár napig maradunk. Kellemes ünnepvárást mindenkinek! Nagy Katalin, Székesfehérvár Nálunk a karácsonyi készülődéshez hozzátartozik az alkotás is nagylányom szinte követeli, hogy csináljunk valamit! Egyébként anya nevelte belénk (szerencsére), hogy a karácsonynak megadjuk a módját. Itt nem a nagy értékű ajándékokra, puccos vacsorára gondolok. Karácsonykor mindig ünneplőbe öltözve közösen díszítjük a fát, miközben karácsonyi zene és illatgyertya teremti meg a hangulatot. Amíg az angyalka a fa alá csempészi az ajándékot, a gyerekek (anno mi is) egy pici műfenyőt díszítenek a szobájukban. Erre a fára természetesen az általuk elkészített díszek kerülnek. Egy csengő jelzi, ha az angyalka távozott, és le lehet jönni, hogy a várva várt ajándékokat kibontsák. Talán közhely, de nálunk tényleg az együttlét a lényeg. Jó egy napig kiszakadni a szürke hétköznapokból, és csak azzal foglalkozni, ami valóban fontos Látni a gyerek arcát, ahogy felragyog az ajándékok láttán na ez felülmúlhatatlan :) Pestiné Zombori Tímea, Jászberény Karácsonyi szokások Angliában Angliában a karácsonyi szokások kissé eltérnek a magyarországiaktól. Az üzletekben már szeptember végén megkezdik a karácsonyi ajándékok, üdvözlőlapok árusítását és elkezdődik a vásárlási láz. Hiába választják egyre többen az internetes vásárlást, minden bevásárlóközpont zsúfolásig telve van ebben az időszakban. Novembertől pedig már az üzleteket is kidekorálják. Az én munkahelyemen már november közepén feldíszítették a recepciót, a bejáratnál pedig áll a gyönyörűen feldíszített fa. A 24-e itt nem ünnep, ugyanolyan munkanap, mint bármelyik másik, talán annyi kivétellel hogy kicsit előbb bezárnak az üzletek és az embereket általában 1-2 órával korábban hazaengedik a munkahelyeikről. A fát sem ekkor díszítik, hanem minden házban mar hetekkel korábban áll a karácsonyfa. A házakat nem csupán belül, hanem kívül is szokás díszekkel ellátni. December 24-én és az azt megelőző hetekben sokan szerveznek baráti összejöveteleket, az emberek ilyenkor látják vendégül az ismerősöket, barátokat, szomszédokat. Ezeket a rendezvényeket már jóval előtte megszervezik, és hivatalos meghívókat küldenek rá. A munkahelyeken is szokás partit tartani és külön elmenni karácsonyi ebédre a közvetlen munkatársakkal. Az ajándékok átadása sem szenteste történik, hanem másnap délelőtt. Szinte minden angol házban található kandalló, és ilyenkor oda szoktak felaggatni csizmához hasonlító hatalmas zoknikat, mert a kisebb ajándékok abba kerülnek. Az ajándékokat pedig Father Christmas, vagyis a Télapó hozza előző éjjel, aki az Északi sarkról érkezik Rudolf nevezetű rénszarvasán és a kéményen keresztül ereszkedik le. Az igazi karácsony december 25-én kezdődik, aznap reggel bontják ki az ajándékokat is. A gyerekes családoknál így kezdődik a reggel, viszont sokan előbb elmennek templomba és ezt követi az ajándékbontás. Karácsony előtt a boltokban lehet kapni Christmas Crackers -t, ami papírból készül és formája szaloncukorhoz hasonlítható (azért jóval nagyobb annál). Az ünnepi ebed előtt mindenki megfogja a végét egynek, és a mellette ülővel húzni kezdik. Akinél a nagyobbik vége marad, az kapja a benne található papírból készült koronát és egyéb apróságokat (mini notesz, apró műanyag kabala). Az ünnepi lakomát pedig a koronával a fejükön fogyasztják el. A karácsonyi ebédnek itt is nagy hagyománya van, általában töltött pulykát fogyasztanak párolt kelbimbóval és egyéb zöldségfélékkel. A karácsonyi desszert nagyon jellegzetes, teljesen eltér az otthoni süteményektől. Szárított gyümölcsökből készül és már jóval az ünnepek előtt elkészítik. A délutánt általában szeretteik körében töltik az emberek beszélgetéssel, a gyerekek pedig játszanak a sok új ajándékkal. December 26-án néhány üzlet már nyitva van, és ekkor kezdetét veszi a nagy árleszállítás, valamint sokan ilyenkor viszik vissza az ajándékokat cserére, tehát az üzletek szinte még zsúfoltabbak, mint az ünnepek előtt. Igazából ennek a napnak számomra kissé utókarácsonyi hangulata van. Talán két dolog tér még el a magyar szokásoktól. Az egyik, hogy itt a karácsonyi üdvözlőlapot nem csupán a távoli rokonoknak küldik el, hanem mindenki ad mindenkinek, az iskolában a gyerekek, a munkahelyen a kollégák és még a szomszédok is. A másik, hogy itt ilyenkor iskoláktól függően a téli szünet minimum 3 hét a gyerekek nagy örömére. A szünet előtt szoktak tartani ünnepséget, és a gyerekek pásztorjátékot adnak elő. Édesanyám tavaly itt karácsonyozott, természetesen mi nem igazan követtük az angol hagyományokat. Én idén is itt, Oxfordban töltöm a decembert és itt fogok magyar karácsonyozni. Testvéreim nevében is Boldog Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden jánoshidai lakosnak! Sziva Erika, Oxford

10 10 A Vöröskereszt hírei A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének hírei Jánoshida község képviselőtestülete az idén a Jánoshida Községért kitüntető díjat Bugyi Béláné részére ítélte oda a helyi vöröskeresztes munkában óta végzett tevékenységéért. Bugyi Béláné a községben 120 taggal alapszervezetet működtetett, és az általános iskolában ifjúsági szervezetet. Önkénteseivel színvonalas szociális munkát végzett. Több alkalommal osztott adományokat, és karácsonyi csomagot készítettek az egyedülálló időseknek. A községi titkári feladatok ellátása előtt a Ruhaipari Szövetkezet vöröskeresztes titkára volt. Munkahelyén is rendszeresen szervezett véradást, gyűjtött ruhát és a saját készített termékekből is adományoztak a rászorulóknak. Feladatának tekintette az elsősegélynyújtók oktatásának megszervezését, elsősegélynyújtó állomások kialakítását. Az iskolában ifjú egészségőr tanfolyamot indított. Együttműködött a különböző szervezetekkel, intézményekkel a község tisztasága érdekében. Több lakóház falára is rákerült a tiszta udvar, rendes ház" feliratú elismerő tábla, az iskola pedig elnyerte a "tiszta iskola" címet. Vöröskeresztes önkéntesekkel mozgósított a komplex szűrővizsgálatokra, az iskolában pedig megszervezték a fogászati hónapot. A véradó mozgalom igen eredményesen alakult településünkön, pót véradó napot is tartottak. Jelenleg évente 3 alkalommal szerveznek véradást ben a vöröskeresztes munkáért a bronz fokozatú kitüntetést és 2007-ben ugyanezért a munkáért ezüst fokozatú kitüntetést vett át a Vöröskereszt megyei ünnepségén. Több évtizedes eredményes munkája alapján javasolták a fenti kitüntetésekre. Vöröskeresztes munkáját több évtizeden keresztül önzetlenül, anyagi elismerés nélkül végezte egészen ig, amikor az elnöki tisztséget Eszes Béla polgármester, a községi titkári feladatok ellátását és a véradás szervezését Zámboriné Tóth Anikó vette át a Polgármesteri Hivatalból. Akikre büszkék vagyunk 2009-ben...és ezúton is köszönjük a segítőkészségüket és a véradással történő életmentő tevékenységüket: 10-szeres véradó: Viller Roland 20-szoros véradó: Tóth Imre 25-szörös véradó: Dömők Ferenc, Sülyi Tibor, ifj. Deák Mihály 30-szoros véradó: Gerhát János, Szöllősi Mátyásné Aki vért ad, életet ad. A véradók önzetlensége nagyszerű dolog, és azt üzenik ezzel: Csodát én nem tettem, csak a vérem kérték, és én megértettem. Nagy tisztelettel számítunk a régi és új véradókra január 07-én (csütörtökön) a Faluházban megrendezendő véradáson. Kérjük, csatlakozzon Ön is a véradók táborához és találkozzunk a fent megjelölt időben és helyen! Ezúton kíván Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet a Magyar Vöröskereszt Helyi Szervezete a település minden lakójának! Zámboriné Tóth Anikó titkár A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink. Véradás-szervezési tevékenységünket az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján végezzük. Szervezeteink a véradó napok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzik. Az elmúlt évben (2008.) több mint véradó eseményen véradó jelent meg, hogy segítsen beteg embertársain. Jánoshidán jövőre is 3 alkalommal kerül sor véradásra az alábbi időpontokban: január 7-én, június 14-én szeptember 28-án, amelyre várjuk a többszörös véradókon kívül minél nagyobb számban az új véradókat is, hogy minden rászoruló számára biztosítva legyen az életmentő, pótolhatatlan vér.

Adventi időszak az óvodában

Adventi időszak az óvodában 4 2012. január Adventi időszak az óvodában Az advent a karácsonyi előkészületek időszaka. Ez a négy hét az óvodában is számos tevékenységre ad lehetőséget. Először is minden csoport elkészíti a maga adventi

Részletesebben

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical premiere DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra Belépõdíj: 1000 Ft Eisemann Mihály- Szilágyi László ÉN ÉS A KISÖCSÉM zenés bohózat 2

Részletesebben

Adventi ünnepkör alsó tagozatban

Adventi ünnepkör alsó tagozatban JÓ GYAKORLAT Adventi ünnepkör alsó tagozatban 1 Bevezetés Minden ember számára az egyik legszebb ünnep a karácsonyvárás. Lelki megtisztulással, izgalommal, örömteli készülődéssel telik ez az időszak a

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: kultura.derekegyhaz@gmail.com Telefon: 06 20/258-55-11 december 14. (péntek) 18:00 Derekegyházi Horgász Egyesület taggyűlése Könyvtár TOP lista - november 1. Kristin Cashore:

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-, Nyitott kapcsolatok! című projekt Intervallum: január 1. május 31. Készítette:,, Dátum: január 07. Célok A cél indoklása Tervezett ek* Felelős*

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök augusztus 2014. 08.26, 08.28. Szülőértekezletek új óvodások szülei részére

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS DERECSKEI PROGRAMFÜZET E-mail:programfuzet@gmail.com 2007. DECEMBER HÓ Közösségi programok Klubok, tanfolyamok Zenés rendezvények Iskolai programok Kiállítás, vásár Színház, mozi Egyházi élet Áldott, Békés

Részletesebben

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2015. április Az ÖKO-munkacsoport Tóth Violetta Takács Barbara biológia-testnevelés szakos tanár, az ÖKO- munkacsoport vezetője

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Készítette: apigyö képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó apigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben

MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN

MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN SZEPTEMBER 1. ÉV ELEJI ÉRTEKEZLET, ÉVES PROGRAM, FELADATOK MEGBESZÉLÉSE felelős: Koloszárné Varga Elvira ig 2. IMIP, HÁZIREND, SZMSZ FELÜLVIZSGÁLATA

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014/2015. munkaterve 1 2014/2015. tanév helyi rendje és munkaterve A tanév szorgalmi rendje: 2014.szeptember 1.(hétfő) - 2015. június

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

Diákönkormányzat. munkaterve

Diákönkormányzat. munkaterve Diákönkormányzat munkaterve 2014./2015. Doboz, 2014. szeptember 1. Kádár Ádámné DÖK segítő pedagógus Az iskolai diákönkormányzat jogait és az ezekkel összefüggésben álló feladatokat törvényi és rendeleti

Részletesebben

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsonyi témahét 1.b Szabóné Bakó Márta Pintérné Legéndi Gabriella 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon.

Részletesebben

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Óvodai Tájékoztató 2009 /2010. 1. szám Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Tanévindítás: Óvodánk létszáma 2009 / 2010 es tanévben : 34 fő gyermek Csoport szám: 2 Óvodapedagógusok:

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Ház egységének 2011 évi programterve

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Ház egységének 2011 évi programterve 43.b.sz. melléklet felnőttek 100 HKH 1 2011 január 1 Szilveszteri mulatság homokkerti kertbarát Kör 2011.01.06 Aprók-falvi ficánkoló óvódások 25 HKH 2 3 2011.01.08 "Találnál csodafiú szarvast" családok

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, az Újbudai Pedagógiai Intézet tisztelettel meghívja Önt FÖLD NAPJ A rendezvényére.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, az Újbudai Pedagógiai Intézet tisztelettel meghívja Önt FÖLD NAPJ A rendezvényére. Meghívó Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, az Újbudai Pedagógiai Intézet tisztelettel meghívja Önt FÖLD NAPJ A rendezvényére. Időpont 2014. április 25., péntek 8.00-14.00 óráig Helyszín

Részletesebben

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN SZEPTEMBER 1. a 2014/2015-ös tanév első tanítási napja Tankönyvosztás 3-5. Erdei iskola (Tihany) 8. naplók, ellenőrzők, anyakönyvek, adminisztrációs feladatok befejezése

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával

Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával Mottó: Hiszek a szeretet végső győzelmében Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával Emberhalász tábor 2013. július

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

KRÓNIKA. Nyékládháza Város Önkormányzatának Hivatalos Információs Lapj. XXII. évfolyam 2013. május

KRÓNIKA. Nyékládháza Város Önkormányzatának Hivatalos Információs Lapj. XXII. évfolyam 2013. május Nyékládházi XXII. évfolyam 2013. május KRÓNIKA Nyékládháza Város Önkormányzatának Hivatalos Információs Lapj Május első vasárnapja Anyák Napja, a hónap utolsó vasárnapja pedig Gyermeknap. Gyermek és anya

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2.

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Karácsony fénye Múzeumi nap 2. Múzeumi nap 2. tematika Múzeumi nap helye és ideje:

Részletesebben

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954 TÁMOP3.1.4B-13/1-2013-0001. számú Köznevelés az iskolában című pályázat keretén belül a Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs című egészségnevelési projektnap Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony,

Részletesebben

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015 SZIGLIGETI HARSONA 2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám Mindenki Karácsonya 2015 Már napokkal Karácsony előtt díszbe öltözött a Főtér. Megérkezett a karácsonyfa,

Részletesebben

Hírlevél. A múlt hónapban történt

Hírlevél. A múlt hónapban történt Hírlevél A múlt hónapban történt 2015.02.11 FARSANGRA készülődtünk: A jelmezek kiegészítőit a gyerekházban a szülőkkel együtt készítettük el február 11-én 11 anyuka társaságában. Alkottunk hercegnő fejdíszt,

Részletesebben

Versenyek 2012 I. negyedév

Versenyek 2012 I. negyedév Versenyek 2012 I. negyedév 1. A Polgárőrség Biztonságos közlekedés című rajzpályázata (2012. 03.09.) 1.helyezett: Takács Kitti 4.s Különdíj: Kerek Martina és Tóth Szelina 4.s Felkészítő tanáruk: Némethné

Részletesebben

A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV

A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV A nevelőtestület összetétele, feladatai A nevelőtestület létszáma 14 fő, csoportok száma 13 Név Szak óraszám feladat Kurinszky László földrajz - népművelő munkaközösség-vezető,

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület!

Tisztelt Képviselő Testület! ,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub 7144 Decs, Rákóczi u 2-8. Tisztelt Képviselő Testület! Az,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub pénzügyi nehézségei ellenére 2014 évben is folytatta tevékenységét, és az alapszabályban

Részletesebben

A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya.

A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya. Téma: Téli ünnepkör, népszokások A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya. A projekt időtartama: 4 hét (nov. 30. dec. 22.) A projekt résztvevői:

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2011-2012-es tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2011-2012-es tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

Felsős Diákönkormányzat 2008/2009

Felsős Diákönkormányzat 2008/2009 Felsős Diákönkormányzat 2008/2009 A DÖK fő céljai ebben a tanévben a következők: - Az alsós programok és a felsős DÖK munkáját lehetőség szerint összehangolni, együttműködni az önkormányzat ifjúsági irodájával.

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned Iskolánk felsős énekkara és gregorián kórusa az őszi szünetben (2014.10.24 10.30-ig) egy hetet töltött Lengyelországban a prezentációs nővérek által fenntartott

Részletesebben

JÁNOSHIDA KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. ÉVI MUNKATERV TERVEZETE

JÁNOSHIDA KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. ÉVI MUNKATERV TERVEZETE JÁNOSHIDA KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. ÉVI MUNKATERV TERVEZETE Általános Szabályok: Testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal 5143 Jánoshida, Fő út 28. Testületi ülés kezdési időpontja: 16.00

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

2. Óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek iskolai végzettsége, szakképzettsége

2. Óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek iskolai végzettsége, szakképzettsége Különös közzétételi lista A Szeghalmi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - 1. Óvoda, ainak száma három Tagintézményben: 22 fő A 2011. évi CXC. Törvény 2. számú melléklete értelmében a nevelő- és oktatómunkát

Részletesebben

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM

OKTÓBER 14. KEDD 10:00. CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás. Helyszín: Gyermekkönyvtár 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM OKTÓBER 14. KEDD 10:00 CIRÓKA MÓKA babafoglalkozás 16:00 SZOLNOKI KALENDÁRIUM Az induló helyismereti klub vendége a VERSEGHY KÖR HÍDVÉGI ILONA: Szemelvények a szolnoki gépipari technikum történetéből című

Részletesebben

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12.

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. A feladatok ellátásában közreműködők: Csoport neve, összetétele életkor szerint

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

I. Szitás Róbert 18.000 gr,

I. Szitás Róbert 18.000 gr, Általános iskolás horgászaink részt vettek május 11-én az általános iskolák közötti horgászversenyen, amit a szegedi Herman Ottó HE. rendezett. A résztvevő csapat tagjai: Cseh Dániel, Csuhaj András 6.osztály,

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Telephelyek Székhely ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Pedagógusok létszáma és végzettsége - 1 fő rajztanár - 1 fő drámapedagógus - 5 fő tánctanár Oktatott tantárgyak Összlétszám Csoportok száma

Részletesebben

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Oldal: 2 / 7 Székhelyünk: 2085 Pilisvörösvár, Fő utca 134. Telefon: (26) 374 457 (26) 611-477 Iskolaigazgató: Szakmai vezető: Iskolatitkár: Gazdasági vezető: Gazdasági

Részletesebben

DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERVE 2013/2014

DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERVE 2013/2014 DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERVE 2013/2014 A Diákönkormányzat tagjai Az osztály létszámától függően osztályonként 2-3 fő képviselő és egy, a diákönkormányzatot segítő tanár. A Diákönkormányzat összetétele a

Részletesebben

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS 17. (hétfő) 9:00 alakuló értekezlet 18-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 24-26. DIFER mérés 26. tankönyvek átvétele 27. 7:00 szakmai

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA

2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA Erkel Ferenc Művelődési Központ 2013. ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓJA 2092 Budakeszi, Fő u. 108. Tel/fax: 06-23-451-161 www.efmk-budakeszi.hu, info@efmk-budakeszi.hu Szeptemberi programjaink Szeptember 20-án, (péntek)

Részletesebben

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét,

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, IIDddd A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, a Nógrádker Zrt. Szakszervezeti Bizottságának titkárát, a KASZ

Részletesebben

ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2010/2011

ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2010/2011 ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2010/2011 Készítette: Szoboszlai Zoltánné mkv. Jóváhagyta: Kiss Péterné ig. Folyamatosan ellátandó feladatok: Szakmai folyóiratok figyelemmel kísérése. Továbbképzéseken,

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

Aranyosok Arany-hete

Aranyosok Arany-hete Aranyosok Arany-hete Arany János születésének 197. évfordulója alkalmából március másodikától egy teljes tanítási héten keresztül változatos programokon idéztük meg iskolánk névadójának szellemét, tudtunk

Részletesebben

DIÁKÖNKORMÁNYZAT PROGRAMJA ALSÓ TAGOZAT 2015/2016

DIÁKÖNKORMÁNYZAT PROGRAMJA ALSÓ TAGOZAT 2015/2016 II. Rákóczi Ferenc Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és AMI Téglás Fényes u. 2-8. 4243 DIÁKÖNKORMÁNYZAT PROGRAMJA ALSÓ TAGOZAT 2015/2016 Téglás, 2015. szeptember 24. Ölvetiné

Részletesebben

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója.

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. 2012. január: Iskolai csoportedzések, István Király ált iskola, minden hétfő 14 órától Gyolcsos Ferenc vezetésével 15 fő. Táncsics Mihály Általános iskola kedd

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

A tanév rendje. A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek) Téli szünet: 2015. december 21 2015. december 31.

A tanév rendje. A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek) Téli szünet: 2015. december 21 2015. december 31. A tanév rendje 1. Tanítási napok és szünetek A tanév első napja: 2015. szeptember 1. (kedd) A tanév első féléve: 2016. január 22. (péntek) A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek)

Részletesebben

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából.

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából. Fülöpi Hírek V. évfolyam 4. szám 2010. december Karácsonyfa alatt Eljött a nap, mit várva-vártunk, Az égen csillagfény ragyog, Jézuska fáját, ím' elhozták A halkan szálló angyalok. Köszönjük neked, édes

Részletesebben

Növekvő gyermeklétszámok

Növekvő gyermeklétszámok IX. évf. 5. sz. 2012. augusztus www.kiralyhegyes.hu Növekvő gyermeklétszámok óvodánkban, iskolánkban Palánta ültetvényezések a fóliasátorban Útkarbantartási munkálatok Egészségügyi szűrővizsgálatok Ingyenes

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Örömmel köszöntöm a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság futsal-döntőjének csapatait, sportolókat és vezetőiket.

KÖSZÖNTŐ. Örömmel köszöntöm a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság futsal-döntőjének csapatait, sportolókat és vezetőiket. MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG NŐI FUTSAL DÖNTŐ A KUPÁÉRT FÉRFI FUTSAL DÖNTŐ A KUPÁÉRT Széchenyi István Egyetem Győr 2009. március 9-10. KÖSZÖNTŐ Örömmel köszöntöm a Magyar Egyetemi és Főiskolai

Részletesebben

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4251 Hajdúsámson, Kossuth u. 2-8. 52/590-400 Fax: 52/590-407 hsamsonisk@t-online.hu DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Tanmenetek leadása a munkaközösség vezetőknek Szülői értekezlet 3. évfolyam

Tanmenetek leadása a munkaközösség vezetőknek Szülői értekezlet 3. évfolyam DÓZSA ÉVES ÜTEMTERV 2015-2016. TANÉV Augusztus 24. H 8 00 Alakuló értekezlet; Bakony Gaszt. tájékoztató 25. K Munkaközösségi foglalkozások mk.vezetők 16 00 Tantestületi kirándulás Töllné H. Erika 26. Sze

Részletesebben

ADVENTI PROJEKT Iskolai szeretetlánc

ADVENTI PROJEKT Iskolai szeretetlánc ADVENTI PROJEKT Iskolai szeretetlánc A projektet készítette és megvalósította: Török Flóris Általános Iskola 6.b osztálya, Széky Tamás Lászlóné 2009.december. Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja ek 2011-ben Mezőszilas községben időpontja címe/elnevezése tervezett programja helyszíne szervezője/felelőse 2011. február 25. 9 órától 12 óráig Óvoda nyitogató A leendő ovisok fogadása az óvodában, ismerkedés

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet

Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet 2014. december Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet 7: 55 Első adventi gyertya meggyújtása 1. c osztály Holper Istvánné 16:00 2014. 12. 03. 11:00 12:00 2014. 12. 04. 14 óra Fogadó

Részletesebben

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1.

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Adventi zsongás Múzeumi nap 1. Múzeumi nap 1. tematika Múzeumi nap helye és

Részletesebben

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Intézményünk, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda augusztus 30- án, vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel, ünnepi istentisztelet keretében nyitotta meg

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

Forrás: www.starity.hu. Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptára 2014. szeptember

Forrás: www.starity.hu. Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptára 2014. szeptember Forrás: www.starity.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptára 2014. szeptember Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptára

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK ISKOLAI VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPZETTSÉGE

A PEDAGÓGUSOK ISKOLAI VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPZETTSÉGE A PEDAGÓGUSOK ISKOLAI VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPZETTSÉGE Ssz. Beosztása Végzettsége, szakképesítése 1. Tagintézményvezető 1. biológia-kémia szakos 2. szakvizsgázott ped., közokt. vezető 2. Tanító 1. 2. magyar

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

Együtt az élő környezetért munkaközösség

Együtt az élő környezetért munkaközösség Jászkiséri Városi Óvoda 5137 Jászkisér, Kossuth tér 3. Tel.: 57/450-497 E-mail: kisovi@pr.hu Együtt az élő környezetért munkaközösség Éves terv 2013/2014 Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni haladás.

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2009-2010-es tanévre Készítette: a PIGYÖ képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó a Pigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

MUNKAREND ÜTEMEZÉSE 2006/2007-es tanév

MUNKAREND ÜTEMEZÉSE 2006/2007-es tanév MUNKAREND ÜTEMEZÉSE 2006/2007-es tanév A TANÉV IDŐTARTAM-RENDJE A tanév első tanítási napja: 2006. szeptember 1. (péntek) A tanév utolsó tanítási napja: 2007. június 15. (péntek) A TANÍTÁSI SZÜNETEK Őszi

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2013.

MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2013. A legjobb orvosok: Dr.Elégedettség, Dr. Higgadtság, és Dr. Jókedély (C.H.Spurgeon) A MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2013. Az egyesület kultúraközvetítő, befogadó szervezet. Célja: a

Részletesebben

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015.

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015. A tanév tervezett ütemterve A 2014/2015. tanév rendje A tanév első tanítási napja általános iskola művészeti iskola 2014. szeptember 1. A tanév utolsó tanítási napja általános iskola művészeti iskola Az

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

Mozgással az Egészségért!

Mozgással az Egészségért! Mozgással az Egészségért! 2010. Június 12. (szombat) 9 óra Mátrai Gyógyintézet Mátraháza ABBA Feeling Show Ingyenes szűrővizsgálatok Közös Aerobik Színvonalas programok Gyermekvetélkedő Értékes tombolanyeremények

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1.

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1. Damjanich János Általános Iskola 2117 Isaszeg, Madách Imre u. 1. TÉMAHÉT "ADVENTI-HÉT" 2012. december 17. - 2012.

Részletesebben

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Helyszín: Nick Ideje: 2014. szeptember 20. 10.00 óra Szeptember 20-án ismét egy kedves meghívásnak

Részletesebben