Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!"

Átírás

1 Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út / Önkormányzati lap 150 Ft XII. évfolyam 5. szám december K e l l e m e s k a r á c s o n y i ü n n e p e k e t! Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! A szerkesztőség

2 2 November 3-4. Környezetvédelmi napok Hírek az óvodából Szemléletformálás közösségformálás korszerű eszközökkel Kísérletekkel, a környezet tudatos átalakításával szervezett csoportos feladatokkal szerveztük meg a környezetvédelmi napokat. A hagyományos környezetszépítés mellett a megvalósult feladatok mutatják a programok újszerűségét. Gilisztafarm-készítés csoportonként gilisztacsemege (levél-talajmorzsolás) Kísérlet: virágcserépbe vagy talajba három különböző tárgy elásása, majd kéthetente vizsgálata. Apró élőlények keresése a talajon, megfigyelés üvegben, nagyítóval, majd szabadon engedésük. Sziklakerti, hagymás növények ültetése A szülők szemléletformálása reméljük ezek tükrében is eredményes lesz, mert aktív közreműködésük nem a megszokottak szerint, sajnos csekélyke részvételi aránynyal valósult meg. November Egészségvédelmi hét Egészséges, mint a makk Ha november, akkor gondolkodjunk egészségesen! Ez alkalommal szervezte meg óvodánk november a 16 i héten az Egészségvédelmi hét c. projektet. Ebben a hónapban kiemelt feladatunk az egészségnevelés. Minden csoport lelkesen készült, szülők serénykedtek, segítettek, és aktívan részt vettek a minden napra tervezett, jól megszervezett, változatos tevékenységekben. Ha hétfő, akkor Közös mocorgó. meg is törölköztünk A gyermekek körében nagy érdeklődést keltett a fényjáték. Az óvoda-bölcsődések kialakítottak egy drapériával körbevett kis kuckót, ahol halk zeneszó és gyertyafény mellett a gyermekek és a szülők elemlámpával különböző játékokat játszottak, ismerkedtek a fény tulajdonságaival. A relaxációs sarokban minden szülő megpihent és együtt játszott kisgyermekével. Micimackó csoport: Lábstatikai gyakorlatok Érzékszervek ápolása Almakompót, kekszemberkék készítése Relaxációs gyakorlatok A középsősek a szerda délutáni szendvicsemberkéiket a szülők által felszeletelt, esztétikusan tálalt, sokféle zöldségfélékből, reszelt sajtból készíthették el. Az elkészült szendvicsét mindenki jóízűen elfogyasztotta. Közös mocorgó Kedd Egészséges, mint a makk. Szerda Faloda tanoda. Csütörtök Ép testben, ép lélek. Péntek Barangoló egészség országban. Megvalósult programok csoportonként: Hétszínvirág csoport: Labdadobó verseny a szülőkkel Léggömb varázs: léggömbfújás Fogkrémkóstoló, ahol a szülők szavaztak a legfinomabb fogkrémről Tükörfestés, fürdető játékok tisztára mosása, egészségvédelmi szokások gyakorlása Gyümölcsnyalóka, répagolyó készítés Napsugár csoport: Az orvos munkája Népi játékok Kézzel lábbal festés Zöldségbábok Az óvodapedagógusok bábjátékon keresztül mutatták be az egészségmegőrzés fontosságát. Nagy hangsúlyt fektettek az orvos gyógyító munkájára, amelyet szituációs játékokban jelenítettek meg.

3 3 Hírek az óvodából Szemléletformálás közösségformálás korszerű eszközökkel December Karácsonyváró hét Szituációs játék a Napsugár csoportban Pillangó csoport: Gyógytestnevelés közös torna szülőkkel Védőnői tanácsadás: fogápolás, tisztálkodás Diósütés mézzel csurgatva Méhész bemutató Drámajáték, dramatizálás A hagyományunkat megőrizve a nagycsoportosak egészségügyi vetélkedője zárta a projekt hetet. Csoportok vetélkedése a Pillangó csoportban Kiegészültek a programok az érkező szülők vérnyomás, vércukor szint ellenőrzésével, mézvásárlással (méhész kínálta termékeit), Turócziné Eszes Mária kiváló mentálhigiénés tréningjével, hogy a kollektíva egészségnevelése is megtörténjen Egész héten mozgásos, játékos feladatokat oldottak meg, sokat tartózkodtak a friss levegőn (közös túrákon vettek részt), amelyek jól szolgálták az egészséges életmód szokásainak kialakítását és megtartását, az egészséges és egészségtelen fogalmának megerősítését. A szemléletformálás sokszínűen és talán jó hatásfokkal valósulhatott meg. Kedves Szülők! Köszönjük a részvételüket, aktív munkájukat! Dobozba zárt szeretet elnevezéssel adománygyűjtő-akciót szerveztünk valamennyi csoportban december 11-én (pénteken) az AJÁNDÉKOZÁS NAPJÁN a gyűjtött adományok eljutottak a szülők javaslata szerint a csoportjukban leginkább rászoruló gyermekekhez. A Karácsonyváró hét programjai december 7. Fehér Endre hegedül: cigányzene, karácsonyi zene Bathó Anna nemrég volt óvodásunk képzőművészeti kiállítása. A megnyitón közreműködik a Községi Felnőtt kamarakórus december 8. Pintér Krisztina gitárjátéka a csoportokban december 9. Lázár Júlia népművész mézeskalács-készítő játszóháza a tornateremben Czibak György naiv fafaragó a nagycsoportban munkálkodik december 10. Lázár Júlia népművész mézeskalács-készítő játszóháza a tornateremben Czibak György naiv fafaragó a nagycsoportban munkálkodik. Mézviaszgyertya készítés és vásárlás Szilágyi Istvánné Betti néni verseit mondja a középső csoportban december 11. Az Ajándékozás napja A Napsugár Egységes Óvoda-Bölcsőde valamennyi dolgozója békés, boldog, szeretetben gazdag ünnepeket kíván!

4 4 A pedagógusok szakmai fejlődésének szerves része, hogy mindig alaposan megismerkedjenek az adott korosztályoknak szóló tankönyvkínálattal, hogy a legmegfelelőbb tankönyveket és segédanyagokat választhassák ki a következő tanévre. A Mozaik Kiadó szakreferense iskolánkban mutatta be a jól bevált régi, és az újdonságnak számító, új fejlesztésű taneszközöket is. Hírek az iskolából Szakmai mozaikok Bázisiskolai tevékenységünkről Bázisiskolai pályázatunkhoz kapcsolódóan 13 főiskolai hallgató tanul nálunk jó gyakorlatot, illetve a képek tanúsága szerint ők maguk is szívesen bekapcsolódnak a tanítói munkába. A mindennapi élet megismerésén túl betekintést nyernek külső partnerségi kapcsolatainkba is: az óvodában tekintettek meg foglalkozásokat, illetve az iskolában szervezünk nekik előadásokat is: pályaválasztási szülői értekezletekről tájékoztattuk őket, Fehér Kálmánné a Cigány Kisebbségi Önkormányzat munkájáról, Cseresznyési Erika a védőnői munka iskolai részéről, Mahovics Tímea a családvédelmi tevékenységről beszélt. Jubileumi rendezvény a Varga Katalin Gimnáziumban Ez év októberében 10. évfordulóját ünnepelte a szolnoki Varga Katalin Gimnázium Arany János Tehetséggondozó programja. Az évforduló tiszteletére egy kis ünnepséggel egybekötött tájékoztatót tartott a programot működtető gimnázium és a kollégium közösen. A rendezvényre iskolánk több pedagógusa is meghívást kapott, hiszen minden évben tanulóink közül 2-3 fő az általános iskola javaslatával, a képviselő-testület támogatásával jelentkezik, és sikeres felvételi esetén többnyire be is jut a programba. Örömmel fogadtuk a meghívást. Két volt tanítványunk Banya Katalin és Farkas Richárd fogadott majd kalauzolt bennünket a rendezvény színhelyére. A tanulók egy rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd a gimnázium igazgatója, a kollégium vezetője és a programvezető tartott tájékoztatást. Ez a délután igen hasznosan telt, több új információt kaptunk a megváltozott felvételivel, illetve a tőlünk bejutott diákok teljesítményével, sikereivel kapcsolatban is. Majorosné Gerhát Éva Idén is méltó megemlékezést tartottak október 23-án az iskola 7. és 8. osztályos tanulói. Karácsonyi jókívánság Az ünnep örömét kívánom Minden jót tenéked Az ünnep nyugalmát kívánom Zárd békén az évet. Az ünnep reményét kívánom Az vidítsa lelked Hívő szívet, hogy új napod Boldogan köszöntsed. (Ismeretlen szerző)

5 5 Diákönkormányzati képviselők A 2009/2010-es tanévben újjá kellett szerveznünk az iskolai diákönkormányzatot. A hagyományoknak megfelelően az osztályok demokratikusan döntöttek arról, hogy kik képviseljék őket a DÖK-ben. Nálunk minden osztály ötödik évfolyamtól kezdve osztálylétszámtól függetlenül két főt delegálhatott, s szavazati joggal ruházott fel. Megállapodtunk abban, hogy minden diákönkormányzati gyűlésen kötelesek a képviselők megjelenni. A képviselőknek joguk van az osztályfőnöki órán max. 10 percet kérni (igény szerint), hogy beszámoljanak, véleményt kérjenek a DÖK működéséhez, programjaihoz. A képviselők a faliújságon megjelentetik a fontosabb döntéseket, a programokról tájékoztatót adnak. Arról is döntöttünk, hogy a gyűlésekről való rendszeres távolmaradás, a passzív, rossz, bomlasztó magatartás, az együttműködésre képtelenség és esetleges negatív munkavégzés esetén a képviselők visszahívhatók. A képviselők munkáját az osztályoknak figyelemmel kell kísérni és félévente értékelni szükséges, hogy eldönthessék, jól képviselik-e az osztály érdekeit, véleményét a DÖK-ben. A diákönkormányzatunk feladatai Legfontosabbnak a hatékony kommunikáció megteremtését tűztük ki, s ehhez havi rendszerességű DÖK-gyűlésben állapodtunk meg. Éves munkatervet készítettünk, amelyben hagyományos és újfajta programokat is megjelöltünk. Kiemelten szeretnénk kezelni a tanulók szabadidejének szervezését. A diákokat érintő ügyekben biztosítani kívánjuk - a tisztelettel megvalósított - véleménynyilvánítást is. A tanév során egy alkalommal diákgyűlést tervezünk, ahol a tanulók szót kaphatnak az iskolai élettel kapcsolatos kérdések tekintetében. Igyekszünk a Házirend betartását is figyelemmel kísérni. Az egészséges életmódra ösztönzést és a másság elfogadására való nevelést is feladatunknak tekintjük. Mit szeretnének a diákok? Eredményes, barátságos iskolát, ahol ki lehet bontakoztatni a tehetséget, ahol a pedagógusnak a tiszteletet Hírek az iskolából Diákélet megadva élheti minden tanuló a diákéveit. Olyan környezetet teremtő tantermeket, ahol érték a tisztaság megőrzése. A DÖK-képviselők szeretnék, ha a trágár beszéd és agresszív viselkedés, a tanárokkal való feleselés csökkenne. Jó lenne a mindennapokat olyan közösségekben élni, ahol mindenki tanulhat, a tudást értéknek tekintik, és a felnőttek segítő, okosító közeledését elfogadják. Vágyunk arra, hogy valamennyi diák szívesen jöjjön iskolába és ott értelmes gondolataival hívja fel magára a figyelmet. A képviselők javaslatot tesznek arra is, hogy a rendbontókat milyen módon lehetne megfékezni. Decemberi terveink Adventi készülődésünk december 14-től több napon keresztül valósul meg iskolánkban. A már hagyományosnak számító gyertyakészítés minden alsós tanuló számára ingyenes lesz. Ezt az egész napos programot Csomor Imre jászberényi kertészmérnök, méhész vezeti, aki ismeretterjesztő előadást is tart a méhekről, a méz egészségünkre gyakorolt fontosságáról. Egy másik, szintén ismeretet közvetítő programunk a kígyók világába kalauzolja a gyerekeket, s a műsor végére megérkezik a sok-sok ajándékot hozó Télapó is. Iskolánk szuper kézügyességű pedagógusai ezen a héten két délutánt is ajándékkészítésre fordítanak, ahol papírmunkák, mécseskészítés, üvegfestések, ragasztások, gyöngyözések közül választhatnak tanulóink. Reményeink szerint a Jászberényből nálunk gyakorló pedagógus hallgatók is kézműves foglalkozást vezetnek iskolánk gyermekeinek. A Betlehem kis falujában címet viselő BaHorKa előadást szintén nagy örömmel várjuk, hiszen az énekes, táncos műsor segít megismertetni a gyerekeket a karácsonyi ünnepkör dalaival, hagyományaival, népi játékaival, népviseleteivel. Karácsonyi vetélkedőt és táncos estet is szervezünk diákjaink számára. A téli szünet előtti utolsó napon pedig az alsós gyermekek karácsonyi műsorára kerül sor, amely segít majd ünneplőbe öltöztetni a lelkünket az év legszebb, legbensőségesebb napjának várásához. Turócziné Eszes Mária, diákönkormányzatot segítő pedagógus Adventi készülődés a DÖK szervezésében

6 6 Faluház hírei Karácsonyi hangulat a Faluházban Nyugdíjas Karácsony December 16-án megtartottuk hagyományos karácsonyi ünnepségünket a helyi Nyugdíjas Klub és az Idősek Klubja részvételével. Aprók Karácsonya December 17-én pedig az Önkormányzat lepte meg egy ajándékcsomaggal a még nem óvodáskorú apróságokat és szüleiket. Könyvtári hírek Kedves Könyvtártagok! A 2010-es évet kötelező leltározással kell kezdenünk előírás alapján. Ehhez kérném segítségüket abban, hogy a kikölcsönzött könyvek kerüljenek vissza helyükre az év végéig, hogy az állományellenőrzés zökkenőmentes legyen, ezzel nagyban megkönnyítik munkámat. A leltározás ideje alatt a kölcsönzés szünetelni fog, az olvasótermi használat és az egyéb szolgáltatások (fénymásolás, Teleház) a leltár ideje alatt is elérhetők lesznek. Megértésüket előre is köszönöm. Pintér Krisztina könyvtáros Ezúton is szeretném értesíteni a tisztelt könyvtárlátogatókat, hogy Könyvtár és a Teleház tervezett ünnepi nyitva tartása az alábbiak szerint alakul: ÜNNEPI NYITVA TARTÁS TELEHÁZ december 19. (Szo) ZÁRVA december 21. (H) december 22. (K) december 23. (Sze) január 1. (P) ZÁRVA ÜNNEPI NYITVA TARTÁS - KÖNYVTÁR december 19. (Szo) 8-13 december 21. (H) december 22. (K) december 23. (Sze) ZÁRVA december 24. (Cs) ZÁRVA december 25. (P) ZÁRVA december 28. (H) 8-12 december 29. (K) 8-12 december 30. (Sze) ZÁRVA december 31. (Cs) ZÁRVA január 1. (P) ZÁRVA Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus 2009 szeptemberétől a Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus vezetését Menyhárt Anna vette át, így az énekkar működése töretlenül folytatódhatott. Első fellépésével nagy sikert aratott a csoport az Őszi Mulatságon, jelenleg pedig nagy lelkesedéssel készül a karácsonyi hangversenyére, amely a vezetőváltás ellenére természetesen az idén sem maradhat el. Szeretettel meghívjuk a település lakosságát a Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus Karácsonyi Hangversenyére december 26-án fél 11-kor (szentmise után) a jánoshidai majd 12 órakor a jászalsószentgyörgyi a templomba. A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen tiszta szeretetet. (Goethe) Békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk minden kedves jánoshidai lakosnak! A Faluház dolgozói

7 7 Bűnmegelőzési előadás Kis hazánkban, Jánoshidán elharapódzott a bűnözés. Sok a betörés, kerékpárlopás, idősek megkárosítása és egyéb bűncselekmények. Ezért is volt a minap Településőri tanácsadás az Idősek Klubjában. Varga István és Turóczi Attila (a két településőr) elmagyarázta nekünk, hogy mire kell vigyáznunk az esetleges betörések ellen: idegeneket ne engedjünk be; ha valamilyen hivatalra hivatkoznak, feltétlen kérjük el igazolványaikat; ha gyanús az igazolvány, hova telefonáljunk; ha vásárolni megyünk, kerékpárjainkat mindig zárjuk le; házalóktól ne vásároljunk semmit! Minden résztvevőnek átadták telefonos elérhetőségüket, ha bármilyen problémánk van, nagyon szívesen segítenek nekünk. Mi ezt köszönettel elfogadtuk. Még azt is hozzátették, ha bármilyen nagyobb problémánk lenne ne őket, hanem a központi 107-es telefonszámot hívjuk. Előadásuk érdekes és hasznos volt! Zsiga Józsefné A Gondozási Központ hírei NAGYI KÖNYVTÁRI NAPOK Október 5-11 A helyi Nyugdíjas Klub és az Idősek Klubja közös programsorozatot szervezett a Nagyi Könyvtári Napok programsorozat keretén belül. október 5. Ilyenek voltunk címmel közös régi fotókat nézegettünk. A fotók nézegetése közben történeteket meséltünk és friss almát ropogtattunk; Könyvtári futárszolgálat A Faluházzal való együttműködés keretén belül 2009 októberétől új szolgáltatás vehető igénybe az Idősek Klubjában, a könyvtári futárszolgálat. A klubtagok és a házi gondozottak a gondozónők és a könyvtáros segítségével könyvet kölcsönözhetnek a könyvtár meglátogatása nélkül. A gondozónők az igények alapján kikölcsönzik és házhoz, vagy a klubba szállítják az igényelt könyveket. Az új szolgáltatásra nagyszámú igény mutatkozik, kedveltek a regények és a szépirodalmi művek. ÚJRA gyógytorna Ismét van lehetőség gyógytornán való részvételre. Gyógytornászunk, Tóth Zsuzsanna ismét tornásztat. A klubtagoknak lehetőségük van csoportosan és egyénileg is tornászni. A torna hetente 2 alkalommal hétfőn és csütörtökön 9-től 11-óráig térítésmentesen vehető igénybe. Minden érdeklődőt, mozgásra vágyót szeretettel várunk! október 6. Száll az ének szájról-szájra. A helyi népdalkör látogatott az Idősek Klubjába, ahol közös énekléssel és énektanulással töltöttük az időt. Megállapítottuk, hogy a szöveget előre memorizálni kell. A Füredi Anna bálon című nóta lett a sláger, a szövegét sokszorosítottuk; október 8. Verses teadélután. Délutáni teázgatás közben kedvenc versek felolvasására került sor. Répásiné Marika néni a fiatalokat megszégyenítve szavalta el a Családi kör című verset. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk a település összes lakójának. Szent Norbert Idősek Klubjának tagjai és dolgozói Süteménysütés és vendégvárás Egy csütörtöki napon öt új tagot vártunk a klubba. A tagok tiszteletére habos-diós süteményt sütött Sülyiné Bözsike néni. A sütemény nagyon finomra sikerült. Mindenkinek nagyon ízlett, a tányérról gyorsan elfogyott. Karácsonyra diós-mákos bejgli sütését tervezzük. Várjuk az új tagok jelentkezését!

8 8 Karácsonyi készülődés A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, amit leginkább a család legkisebb tagjai várnak. Összeállításunkban (jánoshidai és elszármazott) kisgyermekes anyukák mesélnek arról, hogyan telik advent és karácsony időszaka. Családunkban a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke az adventi koszorú, amit minden évben a sógoroméktól kapott mézes gyertyával szoktunk elkészíteni. Igyekszünk a lakást kis apró díszekkel, fényekkel, gyertyákkal hangulatosabbá varázsolni. Az igazi karácsonyi hangulat számunkra az után kezdődik, mikor az óvodában, iskolában véget érnek az ünnepi műsorok, és a gyerekek azt számolgatják, mennyit kell még aludni, hogy jöjjön a Jézuska. 24-én a fenyőfát már délelőtt feldíszítjük a gyermekeinkkel közösen, majd a nap többi részét szüleinknél töltjük csendes családi ünnepléssel, ünnepi ebéddel, vacsorával, közös játszással. December 25-én és 26-án legtöbbször családunk többi tagját szoktuk vendégül látni, vagy mi teszünk látogatást az ünnepek alkalmával. Ez a néhány nap arról szól számunkra, hogy együtt tudjuk lenni azon családtagjainkkal, akik igazán fontosak számunkra, hogy békében, szeretetben teljenek az ünnepek, és egy kicsit megálljunk a mindennapi rohanások után, teljes figyelmet fordítva családunkra, gyermekeinkre, szeretteinkre. Molnár Rita és családja A decemberi ünnepi készülődés egyik része nálunk gyerekmentes, hisz maga az ajándékok megvásárlásakor Kornélt, a nagyobbik fiunkat nem vihetem magammal, mert már oda is lenne a meglepetés. A kisebbik, Patrik még jöhetne ugyan, viszont nem tűri a vásárlási hercehurcát, a sorban állást, ő nagyon türelmetlen. Idén már Kornél is íratott velünk karácsonyi ajándék-listát. Nem mondom, elég hosszú lett. Így több családtagot is bevontunk a teljesítésbe. Viszont, ha rosszalkodik, a listatételek kihúzásával ijesztgetjük, ami kb. 10 percig használ is. Azért maguk a gyerekek sem maradnak ki a készülődésből. Só-liszt-gyurmát gyúrok, a figurákat közösen formázzuk meg, Kornél ki is festi azokat. Ő szívesen színez és rajzol is ezen alkalomra. Mézeskalácsot is készítettünk tavaly, ez idén is program. Az otthoni készülődés mellett az oviban is hangolódnak az ünnepekre (a kép is ekkor készült a múlt évben). A mi családunkban az ünnepre való készülődés advent első vasárnapjával kezdődik. Előkerülnek a kültéri izzók, belül pedig elfoglalják helyüket az ablakokban a különböző formájú mécses tartók, amikben minden este meggyújtunk néhány gyertyát. Nálunk decemberben minden hétre esik valami ünnep, ugyanis kisebbik fiamnak Luca napján van a szülinapja. A sütemények készítésében Édesanyám vállalja az oroszlánrészt, mert amit Ő készít, olyat más nem tud. Szerintem ezzel minden gyermek így van - él is. A mézeskalácsok formázásában, díszítésében szívesen segítenek a gyerekek is. A karácsonyfa kiválasztása, megvásárlása általában a párom feladata. A fát azután 24-ig dugdossuk, mert nálunk a kicsi gyermekeknek azt a Jézuska hozza, az ajándékokkal együtt. Nincs is szebb a boldogan ragyogó gyermekszemeknél, amikor meglátják a fát, alatta a szépen becsomagolt ajándékokkal. 24-én délután díszítjük a fát, amiben ma már a nagyobb gyermekeim is segítenek, a kicsinek meg valami elterelő programot szervezünk. Jó, ha esik a hó, lehet menni szánkózni! Szenteste én főzöm a vacsorát, amin Édesanyám, és ha munkája engedi, a bátyám is ott van. Velük teljes a mi családunk, remélem, még sok szép ünnepet érünk meg együtt. Vacsora után pedig karácsonyi énekeket énekelünk és hallgatunk, közben pedig sor kerül az ajándékok kibontására is. Kívánom, hogy minden család olyan békében, szeretetben ünnepeljen, mint mi. Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek: Thallmayerné Rusvai Piroska A faválasztás mindig az utolsó napokra esik. Tavaly már Kornél is jött velünk, ezt most is így tervezzük. A döntés közös. Szenteste napján feldíszítjük itthon és Szentgyörgyön, a mamánál is a fenyőfát. A munka jutalmaként fazék káposztával és sok sütivel gazdagodunk. Ez egy tökéletes megoldásj. Tanulva a korábbi esetekből, kikötjük a feldíszítet fát. Biztos, ami biztos. Az esti fürdetés alatt csempészi a Jézuska az ajándékokat a fa alá, majd pizsama-partis ajándékbontás következik. Kezdetben megvártuk, hogy Kornél elaludjon, de természetesen nem akarta időben ezt tenni. Ekkor még éjfélkor sem volt kész a fa, és másnap bontottuk a csomagokat. Vargáné Tóth Ilona Benedek már kapizsgálja az ünnep közeledtét, ebben sokat segít az óvoda. Most várja először a Télapót, de mivel betegség miatt kihagyta az ünnepséget, házhoz hívtunk egyet. Készítettem nekik adventi naptárat. Zsófinak elég a látvány, meg a vágy, hogy levadássza a csomagokat, de Benedek már ügyesen érti, hogy Karácsonyig bontogatunk. Mivel szeret számolni, külön móka megkeresni a számokat. Vécépapír gurigák rejtik az ajándékokat, Anyukám

9 9 Karácsonyi készülődés varrta meg a csomagolásukat. Hosszú napokig gyűjtögettük az ötleteket és kb. két óra alatt becsomagolódtak és felkerültek a falra. Minden szaloncukorban két egyforma, vagy hasonló meglepetés bújik: diafilmek, zokni, filctoll, angyalkák, karácsonyfadíszek, finomságok, matricák, homokállatok, kiskönyvek. Gryllus Vilmos Karácsonyi Angyalok cédéje napok óta megy, pár napos késéssel elkészült az adventi koszorúnk, és ajtódíszünk is van már. Szeretném, hogy a gyerekek lássák, készülődni, alkotni jó. Készülünk mézeskalácssütésre is, de sejtem, hogy a kis segédeim, hamar magamra hagynak majd. Késő délutánonként fénysétára megyünk a belvárosba, ahol Betlehemet is nézünk és a szülinapos Kisjézust. Legnagyobb kihívása az ünnepi készülődésnek a turbó karácsonyfa díszítés, mert Benedek általában egy órát alszik délben, és ennyi idő alatt kell a fát bevarázsolni a szobába teljes pompájában. Tavalyelőtt megtanultuk, hogy vásárláskor visszük magunkkal a fenyőtalpat, és abba kérjük a fánkat. Belefaragva. Karácsonyi családjáró forgatókönyvünk megírva és jóváhagyva. 24-én négyesben ünneplünk, 25-én Ajkán, a férjem szüleinél, 26-án jövünk Anyához és pár napig maradunk. Kellemes ünnepvárást mindenkinek! Nagy Katalin, Székesfehérvár Nálunk a karácsonyi készülődéshez hozzátartozik az alkotás is nagylányom szinte követeli, hogy csináljunk valamit! Egyébként anya nevelte belénk (szerencsére), hogy a karácsonynak megadjuk a módját. Itt nem a nagy értékű ajándékokra, puccos vacsorára gondolok. Karácsonykor mindig ünneplőbe öltözve közösen díszítjük a fát, miközben karácsonyi zene és illatgyertya teremti meg a hangulatot. Amíg az angyalka a fa alá csempészi az ajándékot, a gyerekek (anno mi is) egy pici műfenyőt díszítenek a szobájukban. Erre a fára természetesen az általuk elkészített díszek kerülnek. Egy csengő jelzi, ha az angyalka távozott, és le lehet jönni, hogy a várva várt ajándékokat kibontsák. Talán közhely, de nálunk tényleg az együttlét a lényeg. Jó egy napig kiszakadni a szürke hétköznapokból, és csak azzal foglalkozni, ami valóban fontos Látni a gyerek arcát, ahogy felragyog az ajándékok láttán na ez felülmúlhatatlan :) Pestiné Zombori Tímea, Jászberény Karácsonyi szokások Angliában Angliában a karácsonyi szokások kissé eltérnek a magyarországiaktól. Az üzletekben már szeptember végén megkezdik a karácsonyi ajándékok, üdvözlőlapok árusítását és elkezdődik a vásárlási láz. Hiába választják egyre többen az internetes vásárlást, minden bevásárlóközpont zsúfolásig telve van ebben az időszakban. Novembertől pedig már az üzleteket is kidekorálják. Az én munkahelyemen már november közepén feldíszítették a recepciót, a bejáratnál pedig áll a gyönyörűen feldíszített fa. A 24-e itt nem ünnep, ugyanolyan munkanap, mint bármelyik másik, talán annyi kivétellel hogy kicsit előbb bezárnak az üzletek és az embereket általában 1-2 órával korábban hazaengedik a munkahelyeikről. A fát sem ekkor díszítik, hanem minden házban mar hetekkel korábban áll a karácsonyfa. A házakat nem csupán belül, hanem kívül is szokás díszekkel ellátni. December 24-én és az azt megelőző hetekben sokan szerveznek baráti összejöveteleket, az emberek ilyenkor látják vendégül az ismerősöket, barátokat, szomszédokat. Ezeket a rendezvényeket már jóval előtte megszervezik, és hivatalos meghívókat küldenek rá. A munkahelyeken is szokás partit tartani és külön elmenni karácsonyi ebédre a közvetlen munkatársakkal. Az ajándékok átadása sem szenteste történik, hanem másnap délelőtt. Szinte minden angol házban található kandalló, és ilyenkor oda szoktak felaggatni csizmához hasonlító hatalmas zoknikat, mert a kisebb ajándékok abba kerülnek. Az ajándékokat pedig Father Christmas, vagyis a Télapó hozza előző éjjel, aki az Északi sarkról érkezik Rudolf nevezetű rénszarvasán és a kéményen keresztül ereszkedik le. Az igazi karácsony december 25-én kezdődik, aznap reggel bontják ki az ajándékokat is. A gyerekes családoknál így kezdődik a reggel, viszont sokan előbb elmennek templomba és ezt követi az ajándékbontás. Karácsony előtt a boltokban lehet kapni Christmas Crackers -t, ami papírból készül és formája szaloncukorhoz hasonlítható (azért jóval nagyobb annál). Az ünnepi ebed előtt mindenki megfogja a végét egynek, és a mellette ülővel húzni kezdik. Akinél a nagyobbik vége marad, az kapja a benne található papírból készült koronát és egyéb apróságokat (mini notesz, apró műanyag kabala). Az ünnepi lakomát pedig a koronával a fejükön fogyasztják el. A karácsonyi ebédnek itt is nagy hagyománya van, általában töltött pulykát fogyasztanak párolt kelbimbóval és egyéb zöldségfélékkel. A karácsonyi desszert nagyon jellegzetes, teljesen eltér az otthoni süteményektől. Szárított gyümölcsökből készül és már jóval az ünnepek előtt elkészítik. A délutánt általában szeretteik körében töltik az emberek beszélgetéssel, a gyerekek pedig játszanak a sok új ajándékkal. December 26-án néhány üzlet már nyitva van, és ekkor kezdetét veszi a nagy árleszállítás, valamint sokan ilyenkor viszik vissza az ajándékokat cserére, tehát az üzletek szinte még zsúfoltabbak, mint az ünnepek előtt. Igazából ennek a napnak számomra kissé utókarácsonyi hangulata van. Talán két dolog tér még el a magyar szokásoktól. Az egyik, hogy itt a karácsonyi üdvözlőlapot nem csupán a távoli rokonoknak küldik el, hanem mindenki ad mindenkinek, az iskolában a gyerekek, a munkahelyen a kollégák és még a szomszédok is. A másik, hogy itt ilyenkor iskoláktól függően a téli szünet minimum 3 hét a gyerekek nagy örömére. A szünet előtt szoktak tartani ünnepséget, és a gyerekek pásztorjátékot adnak elő. Édesanyám tavaly itt karácsonyozott, természetesen mi nem igazan követtük az angol hagyományokat. Én idén is itt, Oxfordban töltöm a decembert és itt fogok magyar karácsonyozni. Testvéreim nevében is Boldog Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden jánoshidai lakosnak! Sziva Erika, Oxford

10 10 A Vöröskereszt hírei A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének hírei Jánoshida község képviselőtestülete az idén a Jánoshida Községért kitüntető díjat Bugyi Béláné részére ítélte oda a helyi vöröskeresztes munkában óta végzett tevékenységéért. Bugyi Béláné a községben 120 taggal alapszervezetet működtetett, és az általános iskolában ifjúsági szervezetet. Önkénteseivel színvonalas szociális munkát végzett. Több alkalommal osztott adományokat, és karácsonyi csomagot készítettek az egyedülálló időseknek. A községi titkári feladatok ellátása előtt a Ruhaipari Szövetkezet vöröskeresztes titkára volt. Munkahelyén is rendszeresen szervezett véradást, gyűjtött ruhát és a saját készített termékekből is adományoztak a rászorulóknak. Feladatának tekintette az elsősegélynyújtók oktatásának megszervezését, elsősegélynyújtó állomások kialakítását. Az iskolában ifjú egészségőr tanfolyamot indított. Együttműködött a különböző szervezetekkel, intézményekkel a község tisztasága érdekében. Több lakóház falára is rákerült a tiszta udvar, rendes ház" feliratú elismerő tábla, az iskola pedig elnyerte a "tiszta iskola" címet. Vöröskeresztes önkéntesekkel mozgósított a komplex szűrővizsgálatokra, az iskolában pedig megszervezték a fogászati hónapot. A véradó mozgalom igen eredményesen alakult településünkön, pót véradó napot is tartottak. Jelenleg évente 3 alkalommal szerveznek véradást ben a vöröskeresztes munkáért a bronz fokozatú kitüntetést és 2007-ben ugyanezért a munkáért ezüst fokozatú kitüntetést vett át a Vöröskereszt megyei ünnepségén. Több évtizedes eredményes munkája alapján javasolták a fenti kitüntetésekre. Vöröskeresztes munkáját több évtizeden keresztül önzetlenül, anyagi elismerés nélkül végezte egészen ig, amikor az elnöki tisztséget Eszes Béla polgármester, a községi titkári feladatok ellátását és a véradás szervezését Zámboriné Tóth Anikó vette át a Polgármesteri Hivatalból. Akikre büszkék vagyunk 2009-ben...és ezúton is köszönjük a segítőkészségüket és a véradással történő életmentő tevékenységüket: 10-szeres véradó: Viller Roland 20-szoros véradó: Tóth Imre 25-szörös véradó: Dömők Ferenc, Sülyi Tibor, ifj. Deák Mihály 30-szoros véradó: Gerhát János, Szöllősi Mátyásné Aki vért ad, életet ad. A véradók önzetlensége nagyszerű dolog, és azt üzenik ezzel: Csodát én nem tettem, csak a vérem kérték, és én megértettem. Nagy tisztelettel számítunk a régi és új véradókra január 07-én (csütörtökön) a Faluházban megrendezendő véradáson. Kérjük, csatlakozzon Ön is a véradók táborához és találkozzunk a fent megjelölt időben és helyen! Ezúton kíván Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet a Magyar Vöröskereszt Helyi Szervezete a település minden lakójának! Zámboriné Tóth Anikó titkár A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink. Véradás-szervezési tevékenységünket az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján végezzük. Szervezeteink a véradó napok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzik. Az elmúlt évben (2008.) több mint véradó eseményen véradó jelent meg, hogy segítsen beteg embertársain. Jánoshidán jövőre is 3 alkalommal kerül sor véradásra az alábbi időpontokban: január 7-én, június 14-én szeptember 28-án, amelyre várjuk a többszörös véradókon kívül minél nagyobb számban az új véradókat is, hogy minden rászoruló számára biztosítva legyen az életmentő, pótolhatatlan vér.

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

Adventi időszak az óvodában

Adventi időszak az óvodában 4 2012. január Adventi időszak az óvodában Az advent a karácsonyi előkészületek időszaka. Ez a négy hét az óvodában is számos tevékenységre ad lehetőséget. Először is minden csoport elkészíti a maga adventi

Részletesebben

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical premiere DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra Belépõdíj: 1000 Ft Eisemann Mihály- Szilágyi László ÉN ÉS A KISÖCSÉM zenés bohózat 2

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: kultura.derekegyhaz@gmail.com Telefon: 06 20/258-55-11 december 14. (péntek) 18:00 Derekegyházi Horgász Egyesület taggyűlése Könyvtár TOP lista - november 1. Kristin Cashore:

Részletesebben

XIV évfolyam - 12 szám 2013 December Meghívó Programajánló Az Örökzöld Nyugdíjas Klub meghívja klubtagjait 2013 december 18-án 16 órai kezdettel Karácsony és Névnapok ünneplésére a Dr Brusznyai Árpád Művelődési

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

Adventi ünnepkör alsó tagozatban

Adventi ünnepkör alsó tagozatban JÓ GYAKORLAT Adventi ünnepkör alsó tagozatban 1 Bevezetés Minden ember számára az egyik legszebb ünnep a karácsonyvárás. Lelki megtisztulással, izgalommal, örömteli készülődéssel telik ez az időszak a

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-, Nyitott kapcsolatok! című projekt Intervallum: január 1. május 31. Készítette:,, Dátum: január 07. Célok A cél indoklása Tervezett ek* Felelős*

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A 2015. ÉVRŐL A Csengőszó Császártöltési Iskolai Alapítvány alapvető célja a Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak támogatása.

Részletesebben

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 036280 ISKOLAI SPORTKÖR RÉSZLETES SZAKMAI PROGRAMJA 2009. IX. 1. A TANÉV SPORTTAL KAPCSOLATOS KIEMELT FELADATAI Legfontosabb feladatunk, hogy biztosítsunk minél több sportolási

Részletesebben

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS DERECSKEI PROGRAMFÜZET E-mail:programfuzet@gmail.com 2007. DECEMBER HÓ Közösségi programok Klubok, tanfolyamok Zenés rendezvények Iskolai programok Kiállítás, vásár Színház, mozi Egyházi élet Áldott, Békés

Részletesebben

Komplex instrukciós program munkaterve 2017/2018-as tanév

Komplex instrukciós program munkaterve 2017/2018-as tanév Komplex instrukciós program munkaterve 2017/2018-as tanév Összeállította: Zubai Etelka Idő Tevékenység Hol? Mikor? Felelős Feltételek Eredmény Augusztus Tanmenetek áttekintése, KIP-es, órák ütemezése.

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

Komplex instrukciós program munkaterve 2015/2016-os tanév

Komplex instrukciós program munkaterve 2015/2016-os tanév Komplex instrukciós program munkaterve 2015/2016-os tanév Összeállította: Zubai Etelka Idő Tevékenység Hol? Mikor? Felelős Feltételek Eredmény Augusztus Tanmenetek áttekintése, KIP-es, órák ütemezése.

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE / Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u. 13. Tel: 22-500-231 Fax: 22-500-290 ESEMÉNYNAPTÁR A 2016-2017-ES TANÉVRE Készítette: Nyikusné Tatai Szilvia igazgatóhelyettes

Részletesebben

Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát,

Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát, Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát, óvoda, általános iskola, bölcsőde is működik. A szépen

Részletesebben

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök augusztus 2014. 08.26, 08.28. Szülőértekezletek új óvodások szülei részére

Részletesebben

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának. munkaterve. 2018/2019. tanévre

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának. munkaterve. 2018/2019. tanévre A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának munkaterve 2018/2019. tanévre Készítette: Hársfalviné Balázsi Katalin - alsós Diákönkormányzatot segítő tanára A munkatervet

Részletesebben

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának. munkaterve. 2016/2017. tanév

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának. munkaterve. 2016/2017. tanév A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola alsós Diákönkormányzatának munkaterve 2016/2017. tanév Készítette: Hársfalviné Balázsi Katalin - alsós Diákönkormányzatot segítő tanár A munkatervet megvitatta

Részletesebben

NYÁRI KALENDÁRIUM. Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét

NYÁRI KALENDÁRIUM. Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét Június 01. hétfő NYÁRI KALENDÁRIUM Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét Kalandozások Napja Lovas kocsikázás településeink utcáin Június 02. kedd Tűzoltók, Rendőrök Napja 10. 00 11. 00 Ismerkedés a tűzoltók,

Részletesebben

!"#$ ,"-*"$"$ "-%!$)"%""-%*(. / -&0& 1 -*" ,#*"5,#! 1 A! $ "" $ & B! "" $ '(" $ " " A!% E % D2"% D D

!#$ ,-*$$ -%!$)%-%*(. / -&0& 1 -* ,#*5,#! 1 A! $  $ & B!  $ '( $   A!% E % D2% D D $ % $ & & '(& )'(' +,-./01 ) & 20(3 % & 4( 3 5 $ & 6 7 % )& (%83% 2 ) 5 98..'1 : & % $ $% $ $& 7 % % ; & & % $ ) &<

Részletesebben

KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016.

KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016. KARÁCSONY Tervezési, szervezési munkafüzet 2016. Talán nem tévedek nagyot, amikor azt mondom, hogy a karácsony az év legnagyobb ünnepe. Jézus születésnapja mellett a szeretet, a megértés, az egymásra való

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben

KRÓNIKA. Nyékládháza Város Önkormányzatának Hivatalos Információs Lapj. XXII. évfolyam 2013. május

KRÓNIKA. Nyékládháza Város Önkormányzatának Hivatalos Információs Lapj. XXII. évfolyam 2013. május Nyékládházi XXII. évfolyam 2013. május KRÓNIKA Nyékládháza Város Önkormányzatának Hivatalos Információs Lapj Május első vasárnapja Anyák Napja, a hónap utolsó vasárnapja pedig Gyermeknap. Gyermek és anya

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A tanév rendje: A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A 2018/2019. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2018. szeptember 3. (hétfő), az utolsó tanítási napja 2019. június 14. (péntek). Az őszi szünet előtti

Részletesebben

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD!

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD! iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola,Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. 1035 www.szelloegymi.hu 2012. február 5. évf. 5. 5 szám

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év. Szeptember

HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év. Szeptember HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év Szeptember 3. Nevelési év első napja (Minden Óvoda) Nevelési évet nyitó értekezlet (Kossuth Ovi) 4. Munka alkalmassági orvosi vizsgálat (Minden óvoda) 5. Vezetői

Részletesebben

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Óvodai Tájékoztató 2009 /2010. 1. szám Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Tanévindítás: Óvodánk létszáma 2009 / 2010 es tanévben : 34 fő gyermek Csoport szám: 2 Óvodapedagógusok:

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez

KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 008 E-mail: muvhfold@t-online.hu Iktatószám: /2013. 13. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez

Részletesebben

Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Márton-napi Dínom-dánom. Adventi gyertyagyújtás. Örökzöld Nyugdíjas klub találkozója

Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Márton-napi Dínom-dánom. Adventi gyertyagyújtás. Örökzöld Nyugdíjas klub találkozója XVI évfolyam - 11 szám 2015 November Programajánló óvoda, iskola, ápolóotthon, Tompaháti Közösségi Tér karácsonyi műsora, az estet a Szegedi Miniszínház műsora zárja Hozzon egy díszt a falu karácsonyfájára!

Részletesebben

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN SZEPTEMBER 1. a 2014/2015-ös tanév első tanítási napja Tankönyvosztás 3-5. Erdei iskola (Tihany) 8. naplók, ellenőrzők, anyakönyvek, adminisztrációs feladatok befejezése

Részletesebben

Diákönkormányzat. munkaterve

Diákönkormányzat. munkaterve Diákönkormányzat munkaterve 2014./2015. Doboz, 2014. szeptember 1. Kádár Ádámné DÖK segítő pedagógus Az iskolai diákönkormányzat jogait és az ezekkel összefüggésben álló feladatokat törvényi és rendeleti

Részletesebben

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Karácsonyi témahét. 1.b. Szabóné Bakó Márta. Pintérné Legéndi Gabriella. 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsonyi témahét 1.b Szabóné Bakó Márta Pintérné Legéndi Gabriella 2009.december 7-12. Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon.

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

Nemzetiségi nap az első osztályban

Nemzetiségi nap az első osztályban Nemzetiségi nap az első osztályban November 10-én ismét nemzetiségi napot tartottunk az alsó tagozaton. Az első osztályosok közös programot szerveztek. Két vendéget hívtunk. A nap mesehallgatással kezdődött.

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Készítette: apigyö képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó apigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014/2015. munkaterve 1 2014/2015. tanév helyi rendje és munkaterve A tanév szorgalmi rendje: 2014.szeptember 1.(hétfő) - 2015. június

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, az Újbudai Pedagógiai Intézet tisztelettel meghívja Önt FÖLD NAPJ A rendezvényére.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, az Újbudai Pedagógiai Intézet tisztelettel meghívja Önt FÖLD NAPJ A rendezvényére. Meghívó Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, az Újbudai Pedagógiai Intézet tisztelettel meghívja Önt FÖLD NAPJ A rendezvényére. Időpont 2014. április 25., péntek 8.00-14.00 óráig Helyszín

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN

MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN SZEPTEMBER 1. ÉV ELEJI ÉRTEKEZLET, ÉVES PROGRAM, FELADATOK MEGBESZÉLÉSE felelős: Koloszárné Varga Elvira ig 2. IMIP, HÁZIREND, SZMSZ FELÜLVIZSGÁLATA

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016 / NEVELÉSI ÉVRE

KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016 / NEVELÉSI ÉVRE KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016 / 20167 NEVELÉSI ÉVRE Készült: A Nemzeti Köznevelési Törvény végrehajtásáról szóló 229./2012. (VIII.28.) Kormányrendelet 23. (1) (2) alapján Az intézmény adatai: Székhely óvoda:

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

MUNKATERVE ÖREGLAK KÖZSÉG ÉVI KÖZMŰVELŐDÉSI. Készítette: Buzsáki Mónika Kulturális referens

MUNKATERVE ÖREGLAK KÖZSÉG ÉVI KÖZMŰVELŐDÉSI. Készítette: Buzsáki Mónika Kulturális referens ÖREGLAK KÖZSÉG 2010. ÉVI KÖZMŰVELŐDÉSI MUNKATERVE Készítette: Buzsáki Mónika Készült a 2009. november 30-án tartandó Képviselő-testületi ülésre 2010. évi Közművelődési munkaterv 2 Öreglak község 2010.

Részletesebben

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Ház egységének 2011 évi programterve

A Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Ház egységének 2011 évi programterve 43.b.sz. melléklet felnőttek 100 HKH 1 2011 január 1 Szilveszteri mulatság homokkerti kertbarát Kör 2011.01.06 Aprók-falvi ficánkoló óvódások 25 HKH 2 3 2011.01.08 "Találnál csodafiú szarvast" családok

Részletesebben

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2015. április Az ÖKO-munkacsoport Tóth Violetta Takács Barbara biológia-testnevelés szakos tanár, az ÖKO- munkacsoport vezetője

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

Éves programok a 2017/2018. tanévben

Éves programok a 2017/2018. tanévben Éves programok a 2017/2018 tanévben AUGUSZTUS 21. 8 00 Alakuló értekezlet 23-31. Javítóvizsgák 22-31. Adminisztráció, teremdíszítés 25. 8 00 Vezetőségi értekezlet 28. 10 00 Tanévnyitó értekezlet Felelős:

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával.

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával. BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR-2018-0252 A pályázat megvalósult: támogatásával. A dr.barsi Ernő Népdalkör és Citeraegyüttes a pályázaton elnyert támogatást a szerződésben foglaltak szerint

Részletesebben

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned Iskolánk felsős énekkara és gregorián kórusa az őszi szünetben (2014.10.24 10.30-ig) egy hetet töltött Lengyelországban a prezentációs nővérek által fenntartott

Részletesebben

HAJDÚDOROG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA nevében tisztelettel meghívom Önt és hozzátartozóját a XI. HAJDÚDOROGI KULTURÁLIS NAPOK rendezvénysorozat programjaira

HAJDÚDOROG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA nevében tisztelettel meghívom Önt és hozzátartozóját a XI. HAJDÚDOROGI KULTURÁLIS NAPOK rendezvénysorozat programjaira HAJDÚDOROG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA nevében tisztelettel meghívom Önt és hozzátartozóját a XI. HAJDÚDOROGI KULTURÁLIS NAPOK rendezvénysorozat programjaira Ideje: 2017. szeptember 29 - október 13. Programszervező

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA)

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) ALAPÍTÁSA 100. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLTE 2006.09.02-án szombaton. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Intézményünk

Részletesebben

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program

MÁJUSI ELÕZETES Május 1. Majális a Sárostói Sportpályán tervezett program ÁPRILIS 1-3. (csütörtök-szombat) III. Bihar-Bihor Amatõr Diákszínjátszó Fesztivál színházterme ÁPRILIS 8. (csütörtök) 17 óra A GOBLEIN kör gyûlést tart Szõllõsi Imréné vezetésével Munkákat lehet hozni

Részletesebben

ÜTEMTERV A 2014/2015. TANÉVRE Felelős: Kovács Istvánné igazgató

ÜTEMTERV A 2014/2015. TANÉVRE Felelős: Kovács Istvánné igazgató ÜTEMTERV A 2014/2015. TANÉVRE Felelős: Kovács Istvánné igazgató SZEPTEMBER 1. h Az első tanítási nap 8.00 - Ünnepélyes tanévnyitó. utána: Iskolai Sportkör gyűlés Alsó tagozat: 1-4.óra: osztályfőnöki óra

Részletesebben

Hírlevél. A múlt hónapban történt

Hírlevél. A múlt hónapban történt Hírlevél A múlt hónapban történt 2015.02.11 FARSANGRA készülődtünk: A jelmezek kiegészítőit a gyerekházban a szülőkkel együtt készítettük el február 11-én 11 anyuka társaságában. Alkottunk hercegnő fejdíszt,

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV

A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV A nevelőtestület összetétele, feladatai A nevelőtestület létszáma 14 fő, csoportok száma 13 Név Szak óraszám feladat Kurinszky László földrajz - népművelő munkaközösség-vezető,

Részletesebben

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2.

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Karácsony fénye Múzeumi nap 2. Múzeumi nap 2. tematika Múzeumi nap helye és ideje:

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Ballagók és kitüntetéseik 2017.

Ballagók és kitüntetéseik 2017. Ballagók és kitüntetéseik 2017. Május, a tavasz egyik legszebb hónapja. Ilyenkor virágba borulnak az orgonák, a vadgesztenyék, a babarózsák és számos más növény is ontja virágainak illatát. 2017. május

Részletesebben

MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV

MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV MEZŐBERÉNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKÖNKORMÁNYZAT MUNKATERV 2016/2017. tanév Összeállította: Csibor Lászlóné DÖK munkáját segítő pedagógus Mezőberény, 2016. szeptember

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 036280 ISKOLAI SPORTKÖR RÉSZLETES SZAKMAI PROGRAMJA 2012. IX. 1. A TANÉV SPORTTAL KAPCSOLATOS KIEMELT FELADATAI Legfontosabb feladatunk a 2012/13-as tanévben is, hogy minél

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015 SZIGLIGETI HARSONA 2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám Mindenki Karácsonya 2015 Már napokkal Karácsony előtt díszbe öltözött a Főtér. Megérkezett a karácsonyfa,

Részletesebben

Magyar Olívia Dóra éneke mindenkit megindított (Fotó: Gyarmati Gábor)

Magyar Olívia Dóra éneke mindenkit megindított (Fotó: Gyarmati Gábor) Múlt és jövő közeli és távoli perspektívában: megtartotta éves közgyűlés és Vöröskereszt világnapi megemlékezését a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. Személyesen jött el Kardos István,a

Részletesebben

Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával

Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával Mottó: Hiszek a szeretet végső győzelmében Az Alapítvány a Sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola Támogatására, a Szent László és Szent Miklós Plébániák támogatásával Emberhalász tábor 2013. július

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016-2017. nevelési év A nemzeti köznevelésről szóló törvény és annak végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet alapján. Az óvoda megnevezése Székkutasi Líbor Ilona

Részletesebben

KOLLÉGIUM SZEPTEMBER

KOLLÉGIUM SZEPTEMBER 1. P 2. Szo 3. V 4. H 5. K Látogatás a Tudásközpontba Gömöri Miklósné 6. SZ DÍJBEKÉRŐ KIKÜLDÉSE Veni Sancte 18 óra Utassy Kata Látogatás a 7. CS Átutalásos befizetés Tudásközpontba 8. P Átutalásos befizetés

Részletesebben

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV 2018-2019 Pogány, 2018.09.10. Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954 TÁMOP3.1.4B-13/1-2013-0001. számú Köznevelés az iskolában című pályázat keretén belül a Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs című egészségnevelési projektnap Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony,

Részletesebben

e) Az intézmény nyitva tartásának rendje, éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai

e) Az intézmény nyitva tartásának rendje, éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai e) Az intézmény nyitva tartásának rendje, éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai Az óvoda nyitva tartása: Az óvoda öt napos munkarenddel

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV

Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Beiskolázási tájékoztató 2019/2020. TANÉV Információk az iskoláról 8 osztályos általános iskola 8 osztály ~190 tanuló 16 pedagógus Az épület akadálymentesítve Célunk hogy, a hozzánk érkező gyerekek megtanulják,

Részletesebben

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan Éves beszámoló a TÁMOP-3.3.14A-12/1-2013-102 számú projekthez kapcsolódóan A Jászsági Napsugár Waldorf Óvodáért és Iskoláért Egyesület és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola a Testvériskolai kapcsolatok

Részletesebben

Eseménynaptár 2018/2019-es tanév

Eseménynaptár 2018/2019-es tanév Dátum szept. 01. szombat szept. 02. vasárnap szept. 03. hétfő szept. 04. kedd szept. 05. szerda szept. 06. csütörtök szept. 07. péntek szept. 08. szombat szept. 09. vasárnap szept. 10. hétfő szept. 11.

Részletesebben

I. Szitás Róbert 18.000 gr,

I. Szitás Róbert 18.000 gr, Általános iskolás horgászaink részt vettek május 11-én az általános iskolák közötti horgászversenyen, amit a szegedi Herman Ottó HE. rendezett. A résztvevő csapat tagjai: Cseh Dániel, Csuhaj András 6.osztály,

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ A 2016. ÉVRŐL Alapítványunk alapvető célja a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak támogatása. Különösen fontosnak

Részletesebben

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2.

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. Weöres Sándor hét 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. április 3. április 4. délelõtt 7.00 A királyválasztó

Részletesebben