Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!"

Átírás

1 Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út / Önkormányzati lap 150 Ft XII. évfolyam 5. szám december K e l l e m e s k a r á c s o n y i ü n n e p e k e t! Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! A szerkesztőség

2 2 November 3-4. Környezetvédelmi napok Hírek az óvodából Szemléletformálás közösségformálás korszerű eszközökkel Kísérletekkel, a környezet tudatos átalakításával szervezett csoportos feladatokkal szerveztük meg a környezetvédelmi napokat. A hagyományos környezetszépítés mellett a megvalósult feladatok mutatják a programok újszerűségét. Gilisztafarm-készítés csoportonként gilisztacsemege (levél-talajmorzsolás) Kísérlet: virágcserépbe vagy talajba három különböző tárgy elásása, majd kéthetente vizsgálata. Apró élőlények keresése a talajon, megfigyelés üvegben, nagyítóval, majd szabadon engedésük. Sziklakerti, hagymás növények ültetése A szülők szemléletformálása reméljük ezek tükrében is eredményes lesz, mert aktív közreműködésük nem a megszokottak szerint, sajnos csekélyke részvételi aránynyal valósult meg. November Egészségvédelmi hét Egészséges, mint a makk Ha november, akkor gondolkodjunk egészségesen! Ez alkalommal szervezte meg óvodánk november a 16 i héten az Egészségvédelmi hét c. projektet. Ebben a hónapban kiemelt feladatunk az egészségnevelés. Minden csoport lelkesen készült, szülők serénykedtek, segítettek, és aktívan részt vettek a minden napra tervezett, jól megszervezett, változatos tevékenységekben. Ha hétfő, akkor Közös mocorgó. meg is törölköztünk A gyermekek körében nagy érdeklődést keltett a fényjáték. Az óvoda-bölcsődések kialakítottak egy drapériával körbevett kis kuckót, ahol halk zeneszó és gyertyafény mellett a gyermekek és a szülők elemlámpával különböző játékokat játszottak, ismerkedtek a fény tulajdonságaival. A relaxációs sarokban minden szülő megpihent és együtt játszott kisgyermekével. Micimackó csoport: Lábstatikai gyakorlatok Érzékszervek ápolása Almakompót, kekszemberkék készítése Relaxációs gyakorlatok A középsősek a szerda délutáni szendvicsemberkéiket a szülők által felszeletelt, esztétikusan tálalt, sokféle zöldségfélékből, reszelt sajtból készíthették el. Az elkészült szendvicsét mindenki jóízűen elfogyasztotta. Közös mocorgó Kedd Egészséges, mint a makk. Szerda Faloda tanoda. Csütörtök Ép testben, ép lélek. Péntek Barangoló egészség országban. Megvalósult programok csoportonként: Hétszínvirág csoport: Labdadobó verseny a szülőkkel Léggömb varázs: léggömbfújás Fogkrémkóstoló, ahol a szülők szavaztak a legfinomabb fogkrémről Tükörfestés, fürdető játékok tisztára mosása, egészségvédelmi szokások gyakorlása Gyümölcsnyalóka, répagolyó készítés Napsugár csoport: Az orvos munkája Népi játékok Kézzel lábbal festés Zöldségbábok Az óvodapedagógusok bábjátékon keresztül mutatták be az egészségmegőrzés fontosságát. Nagy hangsúlyt fektettek az orvos gyógyító munkájára, amelyet szituációs játékokban jelenítettek meg.

3 3 Hírek az óvodából Szemléletformálás közösségformálás korszerű eszközökkel December Karácsonyváró hét Szituációs játék a Napsugár csoportban Pillangó csoport: Gyógytestnevelés közös torna szülőkkel Védőnői tanácsadás: fogápolás, tisztálkodás Diósütés mézzel csurgatva Méhész bemutató Drámajáték, dramatizálás A hagyományunkat megőrizve a nagycsoportosak egészségügyi vetélkedője zárta a projekt hetet. Csoportok vetélkedése a Pillangó csoportban Kiegészültek a programok az érkező szülők vérnyomás, vércukor szint ellenőrzésével, mézvásárlással (méhész kínálta termékeit), Turócziné Eszes Mária kiváló mentálhigiénés tréningjével, hogy a kollektíva egészségnevelése is megtörténjen Egész héten mozgásos, játékos feladatokat oldottak meg, sokat tartózkodtak a friss levegőn (közös túrákon vettek részt), amelyek jól szolgálták az egészséges életmód szokásainak kialakítását és megtartását, az egészséges és egészségtelen fogalmának megerősítését. A szemléletformálás sokszínűen és talán jó hatásfokkal valósulhatott meg. Kedves Szülők! Köszönjük a részvételüket, aktív munkájukat! Dobozba zárt szeretet elnevezéssel adománygyűjtő-akciót szerveztünk valamennyi csoportban december 11-én (pénteken) az AJÁNDÉKOZÁS NAPJÁN a gyűjtött adományok eljutottak a szülők javaslata szerint a csoportjukban leginkább rászoruló gyermekekhez. A Karácsonyváró hét programjai december 7. Fehér Endre hegedül: cigányzene, karácsonyi zene Bathó Anna nemrég volt óvodásunk képzőművészeti kiállítása. A megnyitón közreműködik a Községi Felnőtt kamarakórus december 8. Pintér Krisztina gitárjátéka a csoportokban december 9. Lázár Júlia népművész mézeskalács-készítő játszóháza a tornateremben Czibak György naiv fafaragó a nagycsoportban munkálkodik december 10. Lázár Júlia népművész mézeskalács-készítő játszóháza a tornateremben Czibak György naiv fafaragó a nagycsoportban munkálkodik. Mézviaszgyertya készítés és vásárlás Szilágyi Istvánné Betti néni verseit mondja a középső csoportban december 11. Az Ajándékozás napja A Napsugár Egységes Óvoda-Bölcsőde valamennyi dolgozója békés, boldog, szeretetben gazdag ünnepeket kíván!

4 4 A pedagógusok szakmai fejlődésének szerves része, hogy mindig alaposan megismerkedjenek az adott korosztályoknak szóló tankönyvkínálattal, hogy a legmegfelelőbb tankönyveket és segédanyagokat választhassák ki a következő tanévre. A Mozaik Kiadó szakreferense iskolánkban mutatta be a jól bevált régi, és az újdonságnak számító, új fejlesztésű taneszközöket is. Hírek az iskolából Szakmai mozaikok Bázisiskolai tevékenységünkről Bázisiskolai pályázatunkhoz kapcsolódóan 13 főiskolai hallgató tanul nálunk jó gyakorlatot, illetve a képek tanúsága szerint ők maguk is szívesen bekapcsolódnak a tanítói munkába. A mindennapi élet megismerésén túl betekintést nyernek külső partnerségi kapcsolatainkba is: az óvodában tekintettek meg foglalkozásokat, illetve az iskolában szervezünk nekik előadásokat is: pályaválasztási szülői értekezletekről tájékoztattuk őket, Fehér Kálmánné a Cigány Kisebbségi Önkormányzat munkájáról, Cseresznyési Erika a védőnői munka iskolai részéről, Mahovics Tímea a családvédelmi tevékenységről beszélt. Jubileumi rendezvény a Varga Katalin Gimnáziumban Ez év októberében 10. évfordulóját ünnepelte a szolnoki Varga Katalin Gimnázium Arany János Tehetséggondozó programja. Az évforduló tiszteletére egy kis ünnepséggel egybekötött tájékoztatót tartott a programot működtető gimnázium és a kollégium közösen. A rendezvényre iskolánk több pedagógusa is meghívást kapott, hiszen minden évben tanulóink közül 2-3 fő az általános iskola javaslatával, a képviselő-testület támogatásával jelentkezik, és sikeres felvételi esetén többnyire be is jut a programba. Örömmel fogadtuk a meghívást. Két volt tanítványunk Banya Katalin és Farkas Richárd fogadott majd kalauzolt bennünket a rendezvény színhelyére. A tanulók egy rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd a gimnázium igazgatója, a kollégium vezetője és a programvezető tartott tájékoztatást. Ez a délután igen hasznosan telt, több új információt kaptunk a megváltozott felvételivel, illetve a tőlünk bejutott diákok teljesítményével, sikereivel kapcsolatban is. Majorosné Gerhát Éva Idén is méltó megemlékezést tartottak október 23-án az iskola 7. és 8. osztályos tanulói. Karácsonyi jókívánság Az ünnep örömét kívánom Minden jót tenéked Az ünnep nyugalmát kívánom Zárd békén az évet. Az ünnep reményét kívánom Az vidítsa lelked Hívő szívet, hogy új napod Boldogan köszöntsed. (Ismeretlen szerző)

5 5 Diákönkormányzati képviselők A 2009/2010-es tanévben újjá kellett szerveznünk az iskolai diákönkormányzatot. A hagyományoknak megfelelően az osztályok demokratikusan döntöttek arról, hogy kik képviseljék őket a DÖK-ben. Nálunk minden osztály ötödik évfolyamtól kezdve osztálylétszámtól függetlenül két főt delegálhatott, s szavazati joggal ruházott fel. Megállapodtunk abban, hogy minden diákönkormányzati gyűlésen kötelesek a képviselők megjelenni. A képviselőknek joguk van az osztályfőnöki órán max. 10 percet kérni (igény szerint), hogy beszámoljanak, véleményt kérjenek a DÖK működéséhez, programjaihoz. A képviselők a faliújságon megjelentetik a fontosabb döntéseket, a programokról tájékoztatót adnak. Arról is döntöttünk, hogy a gyűlésekről való rendszeres távolmaradás, a passzív, rossz, bomlasztó magatartás, az együttműködésre képtelenség és esetleges negatív munkavégzés esetén a képviselők visszahívhatók. A képviselők munkáját az osztályoknak figyelemmel kell kísérni és félévente értékelni szükséges, hogy eldönthessék, jól képviselik-e az osztály érdekeit, véleményét a DÖK-ben. A diákönkormányzatunk feladatai Legfontosabbnak a hatékony kommunikáció megteremtését tűztük ki, s ehhez havi rendszerességű DÖK-gyűlésben állapodtunk meg. Éves munkatervet készítettünk, amelyben hagyományos és újfajta programokat is megjelöltünk. Kiemelten szeretnénk kezelni a tanulók szabadidejének szervezését. A diákokat érintő ügyekben biztosítani kívánjuk - a tisztelettel megvalósított - véleménynyilvánítást is. A tanév során egy alkalommal diákgyűlést tervezünk, ahol a tanulók szót kaphatnak az iskolai élettel kapcsolatos kérdések tekintetében. Igyekszünk a Házirend betartását is figyelemmel kísérni. Az egészséges életmódra ösztönzést és a másság elfogadására való nevelést is feladatunknak tekintjük. Mit szeretnének a diákok? Eredményes, barátságos iskolát, ahol ki lehet bontakoztatni a tehetséget, ahol a pedagógusnak a tiszteletet Hírek az iskolából Diákélet megadva élheti minden tanuló a diákéveit. Olyan környezetet teremtő tantermeket, ahol érték a tisztaság megőrzése. A DÖK-képviselők szeretnék, ha a trágár beszéd és agresszív viselkedés, a tanárokkal való feleselés csökkenne. Jó lenne a mindennapokat olyan közösségekben élni, ahol mindenki tanulhat, a tudást értéknek tekintik, és a felnőttek segítő, okosító közeledését elfogadják. Vágyunk arra, hogy valamennyi diák szívesen jöjjön iskolába és ott értelmes gondolataival hívja fel magára a figyelmet. A képviselők javaslatot tesznek arra is, hogy a rendbontókat milyen módon lehetne megfékezni. Decemberi terveink Adventi készülődésünk december 14-től több napon keresztül valósul meg iskolánkban. A már hagyományosnak számító gyertyakészítés minden alsós tanuló számára ingyenes lesz. Ezt az egész napos programot Csomor Imre jászberényi kertészmérnök, méhész vezeti, aki ismeretterjesztő előadást is tart a méhekről, a méz egészségünkre gyakorolt fontosságáról. Egy másik, szintén ismeretet közvetítő programunk a kígyók világába kalauzolja a gyerekeket, s a műsor végére megérkezik a sok-sok ajándékot hozó Télapó is. Iskolánk szuper kézügyességű pedagógusai ezen a héten két délutánt is ajándékkészítésre fordítanak, ahol papírmunkák, mécseskészítés, üvegfestések, ragasztások, gyöngyözések közül választhatnak tanulóink. Reményeink szerint a Jászberényből nálunk gyakorló pedagógus hallgatók is kézműves foglalkozást vezetnek iskolánk gyermekeinek. A Betlehem kis falujában címet viselő BaHorKa előadást szintén nagy örömmel várjuk, hiszen az énekes, táncos műsor segít megismertetni a gyerekeket a karácsonyi ünnepkör dalaival, hagyományaival, népi játékaival, népviseleteivel. Karácsonyi vetélkedőt és táncos estet is szervezünk diákjaink számára. A téli szünet előtti utolsó napon pedig az alsós gyermekek karácsonyi műsorára kerül sor, amely segít majd ünneplőbe öltöztetni a lelkünket az év legszebb, legbensőségesebb napjának várásához. Turócziné Eszes Mária, diákönkormányzatot segítő pedagógus Adventi készülődés a DÖK szervezésében

6 6 Faluház hírei Karácsonyi hangulat a Faluházban Nyugdíjas Karácsony December 16-án megtartottuk hagyományos karácsonyi ünnepségünket a helyi Nyugdíjas Klub és az Idősek Klubja részvételével. Aprók Karácsonya December 17-én pedig az Önkormányzat lepte meg egy ajándékcsomaggal a még nem óvodáskorú apróságokat és szüleiket. Könyvtári hírek Kedves Könyvtártagok! A 2010-es évet kötelező leltározással kell kezdenünk előírás alapján. Ehhez kérném segítségüket abban, hogy a kikölcsönzött könyvek kerüljenek vissza helyükre az év végéig, hogy az állományellenőrzés zökkenőmentes legyen, ezzel nagyban megkönnyítik munkámat. A leltározás ideje alatt a kölcsönzés szünetelni fog, az olvasótermi használat és az egyéb szolgáltatások (fénymásolás, Teleház) a leltár ideje alatt is elérhetők lesznek. Megértésüket előre is köszönöm. Pintér Krisztina könyvtáros Ezúton is szeretném értesíteni a tisztelt könyvtárlátogatókat, hogy Könyvtár és a Teleház tervezett ünnepi nyitva tartása az alábbiak szerint alakul: ÜNNEPI NYITVA TARTÁS TELEHÁZ december 19. (Szo) ZÁRVA december 21. (H) december 22. (K) december 23. (Sze) január 1. (P) ZÁRVA ÜNNEPI NYITVA TARTÁS - KÖNYVTÁR december 19. (Szo) 8-13 december 21. (H) december 22. (K) december 23. (Sze) ZÁRVA december 24. (Cs) ZÁRVA december 25. (P) ZÁRVA december 28. (H) 8-12 december 29. (K) 8-12 december 30. (Sze) ZÁRVA december 31. (Cs) ZÁRVA január 1. (P) ZÁRVA Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus 2009 szeptemberétől a Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus vezetését Menyhárt Anna vette át, így az énekkar működése töretlenül folytatódhatott. Első fellépésével nagy sikert aratott a csoport az Őszi Mulatságon, jelenleg pedig nagy lelkesedéssel készül a karácsonyi hangversenyére, amely a vezetőváltás ellenére természetesen az idén sem maradhat el. Szeretettel meghívjuk a település lakosságát a Jánoshidai Felnőtt Kamarakórus Karácsonyi Hangversenyére december 26-án fél 11-kor (szentmise után) a jánoshidai majd 12 órakor a jászalsószentgyörgyi a templomba. A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen tiszta szeretetet. (Goethe) Békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk minden kedves jánoshidai lakosnak! A Faluház dolgozói

7 7 Bűnmegelőzési előadás Kis hazánkban, Jánoshidán elharapódzott a bűnözés. Sok a betörés, kerékpárlopás, idősek megkárosítása és egyéb bűncselekmények. Ezért is volt a minap Településőri tanácsadás az Idősek Klubjában. Varga István és Turóczi Attila (a két településőr) elmagyarázta nekünk, hogy mire kell vigyáznunk az esetleges betörések ellen: idegeneket ne engedjünk be; ha valamilyen hivatalra hivatkoznak, feltétlen kérjük el igazolványaikat; ha gyanús az igazolvány, hova telefonáljunk; ha vásárolni megyünk, kerékpárjainkat mindig zárjuk le; házalóktól ne vásároljunk semmit! Minden résztvevőnek átadták telefonos elérhetőségüket, ha bármilyen problémánk van, nagyon szívesen segítenek nekünk. Mi ezt köszönettel elfogadtuk. Még azt is hozzátették, ha bármilyen nagyobb problémánk lenne ne őket, hanem a központi 107-es telefonszámot hívjuk. Előadásuk érdekes és hasznos volt! Zsiga Józsefné A Gondozási Központ hírei NAGYI KÖNYVTÁRI NAPOK Október 5-11 A helyi Nyugdíjas Klub és az Idősek Klubja közös programsorozatot szervezett a Nagyi Könyvtári Napok programsorozat keretén belül. október 5. Ilyenek voltunk címmel közös régi fotókat nézegettünk. A fotók nézegetése közben történeteket meséltünk és friss almát ropogtattunk; Könyvtári futárszolgálat A Faluházzal való együttműködés keretén belül 2009 októberétől új szolgáltatás vehető igénybe az Idősek Klubjában, a könyvtári futárszolgálat. A klubtagok és a házi gondozottak a gondozónők és a könyvtáros segítségével könyvet kölcsönözhetnek a könyvtár meglátogatása nélkül. A gondozónők az igények alapján kikölcsönzik és házhoz, vagy a klubba szállítják az igényelt könyveket. Az új szolgáltatásra nagyszámú igény mutatkozik, kedveltek a regények és a szépirodalmi művek. ÚJRA gyógytorna Ismét van lehetőség gyógytornán való részvételre. Gyógytornászunk, Tóth Zsuzsanna ismét tornásztat. A klubtagoknak lehetőségük van csoportosan és egyénileg is tornászni. A torna hetente 2 alkalommal hétfőn és csütörtökön 9-től 11-óráig térítésmentesen vehető igénybe. Minden érdeklődőt, mozgásra vágyót szeretettel várunk! október 6. Száll az ének szájról-szájra. A helyi népdalkör látogatott az Idősek Klubjába, ahol közös énekléssel és énektanulással töltöttük az időt. Megállapítottuk, hogy a szöveget előre memorizálni kell. A Füredi Anna bálon című nóta lett a sláger, a szövegét sokszorosítottuk; október 8. Verses teadélután. Délutáni teázgatás közben kedvenc versek felolvasására került sor. Répásiné Marika néni a fiatalokat megszégyenítve szavalta el a Családi kör című verset. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk a település összes lakójának. Szent Norbert Idősek Klubjának tagjai és dolgozói Süteménysütés és vendégvárás Egy csütörtöki napon öt új tagot vártunk a klubba. A tagok tiszteletére habos-diós süteményt sütött Sülyiné Bözsike néni. A sütemény nagyon finomra sikerült. Mindenkinek nagyon ízlett, a tányérról gyorsan elfogyott. Karácsonyra diós-mákos bejgli sütését tervezzük. Várjuk az új tagok jelentkezését!

8 8 Karácsonyi készülődés A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, amit leginkább a család legkisebb tagjai várnak. Összeállításunkban (jánoshidai és elszármazott) kisgyermekes anyukák mesélnek arról, hogyan telik advent és karácsony időszaka. Családunkban a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke az adventi koszorú, amit minden évben a sógoroméktól kapott mézes gyertyával szoktunk elkészíteni. Igyekszünk a lakást kis apró díszekkel, fényekkel, gyertyákkal hangulatosabbá varázsolni. Az igazi karácsonyi hangulat számunkra az után kezdődik, mikor az óvodában, iskolában véget érnek az ünnepi műsorok, és a gyerekek azt számolgatják, mennyit kell még aludni, hogy jöjjön a Jézuska. 24-én a fenyőfát már délelőtt feldíszítjük a gyermekeinkkel közösen, majd a nap többi részét szüleinknél töltjük csendes családi ünnepléssel, ünnepi ebéddel, vacsorával, közös játszással. December 25-én és 26-án legtöbbször családunk többi tagját szoktuk vendégül látni, vagy mi teszünk látogatást az ünnepek alkalmával. Ez a néhány nap arról szól számunkra, hogy együtt tudjuk lenni azon családtagjainkkal, akik igazán fontosak számunkra, hogy békében, szeretetben teljenek az ünnepek, és egy kicsit megálljunk a mindennapi rohanások után, teljes figyelmet fordítva családunkra, gyermekeinkre, szeretteinkre. Molnár Rita és családja A decemberi ünnepi készülődés egyik része nálunk gyerekmentes, hisz maga az ajándékok megvásárlásakor Kornélt, a nagyobbik fiunkat nem vihetem magammal, mert már oda is lenne a meglepetés. A kisebbik, Patrik még jöhetne ugyan, viszont nem tűri a vásárlási hercehurcát, a sorban állást, ő nagyon türelmetlen. Idén már Kornél is íratott velünk karácsonyi ajándék-listát. Nem mondom, elég hosszú lett. Így több családtagot is bevontunk a teljesítésbe. Viszont, ha rosszalkodik, a listatételek kihúzásával ijesztgetjük, ami kb. 10 percig használ is. Azért maguk a gyerekek sem maradnak ki a készülődésből. Só-liszt-gyurmát gyúrok, a figurákat közösen formázzuk meg, Kornél ki is festi azokat. Ő szívesen színez és rajzol is ezen alkalomra. Mézeskalácsot is készítettünk tavaly, ez idén is program. Az otthoni készülődés mellett az oviban is hangolódnak az ünnepekre (a kép is ekkor készült a múlt évben). A mi családunkban az ünnepre való készülődés advent első vasárnapjával kezdődik. Előkerülnek a kültéri izzók, belül pedig elfoglalják helyüket az ablakokban a különböző formájú mécses tartók, amikben minden este meggyújtunk néhány gyertyát. Nálunk decemberben minden hétre esik valami ünnep, ugyanis kisebbik fiamnak Luca napján van a szülinapja. A sütemények készítésében Édesanyám vállalja az oroszlánrészt, mert amit Ő készít, olyat más nem tud. Szerintem ezzel minden gyermek így van - él is. A mézeskalácsok formázásában, díszítésében szívesen segítenek a gyerekek is. A karácsonyfa kiválasztása, megvásárlása általában a párom feladata. A fát azután 24-ig dugdossuk, mert nálunk a kicsi gyermekeknek azt a Jézuska hozza, az ajándékokkal együtt. Nincs is szebb a boldogan ragyogó gyermekszemeknél, amikor meglátják a fát, alatta a szépen becsomagolt ajándékokkal. 24-én délután díszítjük a fát, amiben ma már a nagyobb gyermekeim is segítenek, a kicsinek meg valami elterelő programot szervezünk. Jó, ha esik a hó, lehet menni szánkózni! Szenteste én főzöm a vacsorát, amin Édesanyám, és ha munkája engedi, a bátyám is ott van. Velük teljes a mi családunk, remélem, még sok szép ünnepet érünk meg együtt. Vacsora után pedig karácsonyi énekeket énekelünk és hallgatunk, közben pedig sor kerül az ajándékok kibontására is. Kívánom, hogy minden család olyan békében, szeretetben ünnepeljen, mint mi. Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek: Thallmayerné Rusvai Piroska A faválasztás mindig az utolsó napokra esik. Tavaly már Kornél is jött velünk, ezt most is így tervezzük. A döntés közös. Szenteste napján feldíszítjük itthon és Szentgyörgyön, a mamánál is a fenyőfát. A munka jutalmaként fazék káposztával és sok sütivel gazdagodunk. Ez egy tökéletes megoldásj. Tanulva a korábbi esetekből, kikötjük a feldíszítet fát. Biztos, ami biztos. Az esti fürdetés alatt csempészi a Jézuska az ajándékokat a fa alá, majd pizsama-partis ajándékbontás következik. Kezdetben megvártuk, hogy Kornél elaludjon, de természetesen nem akarta időben ezt tenni. Ekkor még éjfélkor sem volt kész a fa, és másnap bontottuk a csomagokat. Vargáné Tóth Ilona Benedek már kapizsgálja az ünnep közeledtét, ebben sokat segít az óvoda. Most várja először a Télapót, de mivel betegség miatt kihagyta az ünnepséget, házhoz hívtunk egyet. Készítettem nekik adventi naptárat. Zsófinak elég a látvány, meg a vágy, hogy levadássza a csomagokat, de Benedek már ügyesen érti, hogy Karácsonyig bontogatunk. Mivel szeret számolni, külön móka megkeresni a számokat. Vécépapír gurigák rejtik az ajándékokat, Anyukám

9 9 Karácsonyi készülődés varrta meg a csomagolásukat. Hosszú napokig gyűjtögettük az ötleteket és kb. két óra alatt becsomagolódtak és felkerültek a falra. Minden szaloncukorban két egyforma, vagy hasonló meglepetés bújik: diafilmek, zokni, filctoll, angyalkák, karácsonyfadíszek, finomságok, matricák, homokállatok, kiskönyvek. Gryllus Vilmos Karácsonyi Angyalok cédéje napok óta megy, pár napos késéssel elkészült az adventi koszorúnk, és ajtódíszünk is van már. Szeretném, hogy a gyerekek lássák, készülődni, alkotni jó. Készülünk mézeskalácssütésre is, de sejtem, hogy a kis segédeim, hamar magamra hagynak majd. Késő délutánonként fénysétára megyünk a belvárosba, ahol Betlehemet is nézünk és a szülinapos Kisjézust. Legnagyobb kihívása az ünnepi készülődésnek a turbó karácsonyfa díszítés, mert Benedek általában egy órát alszik délben, és ennyi idő alatt kell a fát bevarázsolni a szobába teljes pompájában. Tavalyelőtt megtanultuk, hogy vásárláskor visszük magunkkal a fenyőtalpat, és abba kérjük a fánkat. Belefaragva. Karácsonyi családjáró forgatókönyvünk megírva és jóváhagyva. 24-én négyesben ünneplünk, 25-én Ajkán, a férjem szüleinél, 26-án jövünk Anyához és pár napig maradunk. Kellemes ünnepvárást mindenkinek! Nagy Katalin, Székesfehérvár Nálunk a karácsonyi készülődéshez hozzátartozik az alkotás is nagylányom szinte követeli, hogy csináljunk valamit! Egyébként anya nevelte belénk (szerencsére), hogy a karácsonynak megadjuk a módját. Itt nem a nagy értékű ajándékokra, puccos vacsorára gondolok. Karácsonykor mindig ünneplőbe öltözve közösen díszítjük a fát, miközben karácsonyi zene és illatgyertya teremti meg a hangulatot. Amíg az angyalka a fa alá csempészi az ajándékot, a gyerekek (anno mi is) egy pici műfenyőt díszítenek a szobájukban. Erre a fára természetesen az általuk elkészített díszek kerülnek. Egy csengő jelzi, ha az angyalka távozott, és le lehet jönni, hogy a várva várt ajándékokat kibontsák. Talán közhely, de nálunk tényleg az együttlét a lényeg. Jó egy napig kiszakadni a szürke hétköznapokból, és csak azzal foglalkozni, ami valóban fontos Látni a gyerek arcát, ahogy felragyog az ajándékok láttán na ez felülmúlhatatlan :) Pestiné Zombori Tímea, Jászberény Karácsonyi szokások Angliában Angliában a karácsonyi szokások kissé eltérnek a magyarországiaktól. Az üzletekben már szeptember végén megkezdik a karácsonyi ajándékok, üdvözlőlapok árusítását és elkezdődik a vásárlási láz. Hiába választják egyre többen az internetes vásárlást, minden bevásárlóközpont zsúfolásig telve van ebben az időszakban. Novembertől pedig már az üzleteket is kidekorálják. Az én munkahelyemen már november közepén feldíszítették a recepciót, a bejáratnál pedig áll a gyönyörűen feldíszített fa. A 24-e itt nem ünnep, ugyanolyan munkanap, mint bármelyik másik, talán annyi kivétellel hogy kicsit előbb bezárnak az üzletek és az embereket általában 1-2 órával korábban hazaengedik a munkahelyeikről. A fát sem ekkor díszítik, hanem minden házban mar hetekkel korábban áll a karácsonyfa. A házakat nem csupán belül, hanem kívül is szokás díszekkel ellátni. December 24-én és az azt megelőző hetekben sokan szerveznek baráti összejöveteleket, az emberek ilyenkor látják vendégül az ismerősöket, barátokat, szomszédokat. Ezeket a rendezvényeket már jóval előtte megszervezik, és hivatalos meghívókat küldenek rá. A munkahelyeken is szokás partit tartani és külön elmenni karácsonyi ebédre a közvetlen munkatársakkal. Az ajándékok átadása sem szenteste történik, hanem másnap délelőtt. Szinte minden angol házban található kandalló, és ilyenkor oda szoktak felaggatni csizmához hasonlító hatalmas zoknikat, mert a kisebb ajándékok abba kerülnek. Az ajándékokat pedig Father Christmas, vagyis a Télapó hozza előző éjjel, aki az Északi sarkról érkezik Rudolf nevezetű rénszarvasán és a kéményen keresztül ereszkedik le. Az igazi karácsony december 25-én kezdődik, aznap reggel bontják ki az ajándékokat is. A gyerekes családoknál így kezdődik a reggel, viszont sokan előbb elmennek templomba és ezt követi az ajándékbontás. Karácsony előtt a boltokban lehet kapni Christmas Crackers -t, ami papírból készül és formája szaloncukorhoz hasonlítható (azért jóval nagyobb annál). Az ünnepi ebed előtt mindenki megfogja a végét egynek, és a mellette ülővel húzni kezdik. Akinél a nagyobbik vége marad, az kapja a benne található papírból készült koronát és egyéb apróságokat (mini notesz, apró műanyag kabala). Az ünnepi lakomát pedig a koronával a fejükön fogyasztják el. A karácsonyi ebédnek itt is nagy hagyománya van, általában töltött pulykát fogyasztanak párolt kelbimbóval és egyéb zöldségfélékkel. A karácsonyi desszert nagyon jellegzetes, teljesen eltér az otthoni süteményektől. Szárított gyümölcsökből készül és már jóval az ünnepek előtt elkészítik. A délutánt általában szeretteik körében töltik az emberek beszélgetéssel, a gyerekek pedig játszanak a sok új ajándékkal. December 26-án néhány üzlet már nyitva van, és ekkor kezdetét veszi a nagy árleszállítás, valamint sokan ilyenkor viszik vissza az ajándékokat cserére, tehát az üzletek szinte még zsúfoltabbak, mint az ünnepek előtt. Igazából ennek a napnak számomra kissé utókarácsonyi hangulata van. Talán két dolog tér még el a magyar szokásoktól. Az egyik, hogy itt a karácsonyi üdvözlőlapot nem csupán a távoli rokonoknak küldik el, hanem mindenki ad mindenkinek, az iskolában a gyerekek, a munkahelyen a kollégák és még a szomszédok is. A másik, hogy itt ilyenkor iskoláktól függően a téli szünet minimum 3 hét a gyerekek nagy örömére. A szünet előtt szoktak tartani ünnepséget, és a gyerekek pásztorjátékot adnak elő. Édesanyám tavaly itt karácsonyozott, természetesen mi nem igazan követtük az angol hagyományokat. Én idén is itt, Oxfordban töltöm a decembert és itt fogok magyar karácsonyozni. Testvéreim nevében is Boldog Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden jánoshidai lakosnak! Sziva Erika, Oxford

10 10 A Vöröskereszt hírei A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének hírei Jánoshida község képviselőtestülete az idén a Jánoshida Községért kitüntető díjat Bugyi Béláné részére ítélte oda a helyi vöröskeresztes munkában óta végzett tevékenységéért. Bugyi Béláné a községben 120 taggal alapszervezetet működtetett, és az általános iskolában ifjúsági szervezetet. Önkénteseivel színvonalas szociális munkát végzett. Több alkalommal osztott adományokat, és karácsonyi csomagot készítettek az egyedülálló időseknek. A községi titkári feladatok ellátása előtt a Ruhaipari Szövetkezet vöröskeresztes titkára volt. Munkahelyén is rendszeresen szervezett véradást, gyűjtött ruhát és a saját készített termékekből is adományoztak a rászorulóknak. Feladatának tekintette az elsősegélynyújtók oktatásának megszervezését, elsősegélynyújtó állomások kialakítását. Az iskolában ifjú egészségőr tanfolyamot indított. Együttműködött a különböző szervezetekkel, intézményekkel a község tisztasága érdekében. Több lakóház falára is rákerült a tiszta udvar, rendes ház" feliratú elismerő tábla, az iskola pedig elnyerte a "tiszta iskola" címet. Vöröskeresztes önkéntesekkel mozgósított a komplex szűrővizsgálatokra, az iskolában pedig megszervezték a fogászati hónapot. A véradó mozgalom igen eredményesen alakult településünkön, pót véradó napot is tartottak. Jelenleg évente 3 alkalommal szerveznek véradást ben a vöröskeresztes munkáért a bronz fokozatú kitüntetést és 2007-ben ugyanezért a munkáért ezüst fokozatú kitüntetést vett át a Vöröskereszt megyei ünnepségén. Több évtizedes eredményes munkája alapján javasolták a fenti kitüntetésekre. Vöröskeresztes munkáját több évtizeden keresztül önzetlenül, anyagi elismerés nélkül végezte egészen ig, amikor az elnöki tisztséget Eszes Béla polgármester, a községi titkári feladatok ellátását és a véradás szervezését Zámboriné Tóth Anikó vette át a Polgármesteri Hivatalból. Akikre büszkék vagyunk 2009-ben...és ezúton is köszönjük a segítőkészségüket és a véradással történő életmentő tevékenységüket: 10-szeres véradó: Viller Roland 20-szoros véradó: Tóth Imre 25-szörös véradó: Dömők Ferenc, Sülyi Tibor, ifj. Deák Mihály 30-szoros véradó: Gerhát János, Szöllősi Mátyásné Aki vért ad, életet ad. A véradók önzetlensége nagyszerű dolog, és azt üzenik ezzel: Csodát én nem tettem, csak a vérem kérték, és én megértettem. Nagy tisztelettel számítunk a régi és új véradókra január 07-én (csütörtökön) a Faluházban megrendezendő véradáson. Kérjük, csatlakozzon Ön is a véradók táborához és találkozzunk a fent megjelölt időben és helyen! Ezúton kíván Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet a Magyar Vöröskereszt Helyi Szervezete a település minden lakójának! Zámboriné Tóth Anikó titkár A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink. Véradás-szervezési tevékenységünket az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján végezzük. Szervezeteink a véradó napok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzik. Az elmúlt évben (2008.) több mint véradó eseményen véradó jelent meg, hogy segítsen beteg embertársain. Jánoshidán jövőre is 3 alkalommal kerül sor véradásra az alábbi időpontokban: január 7-én, június 14-én szeptember 28-án, amelyre várjuk a többszörös véradókon kívül minél nagyobb számban az új véradókat is, hogy minden rászoruló számára biztosítva legyen az életmentő, pótolhatatlan vér.

Jánoshidai Híradó. Eljött a szép húsvét reggele, Feltámadásunk édes ünnepe. (Népi locsolóvers) XV. évfolyam 1. szám 2012. április

Jánoshidai Híradó. Eljött a szép húsvét reggele, Feltámadásunk édes ünnepe. (Népi locsolóvers) XV. évfolyam 1. szám 2012. április Jánoshidai Híradó Önkormányzati lap 150 Ft POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu XV. évfolyam 1. szám 2012. április Eljött a szép húsvét reggele, Feltámadásunk édes

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. 1 8 4 8. m á r c i u s 1 5 - r e e m l é k e z ü n k

Jánoshidai Híradó. 1 8 4 8. m á r c i u s 1 5 - r e e m l é k e z ü n k Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIII. évfolyam 1. szám 2010. március 1 8 4 8. m á r c i u s 1 5 - r e e m l é k e

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. XVI. évfolyam 2. szám 2013. június. POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu.

Jánoshidai Híradó. XVI. évfolyam 2. szám 2013. június. POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu. Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XVI. évfolyam 2. szám 2013. június 2 Hírek az óvodából Napról napra: óvodánk naplójából

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIII. évfolyam 2. szám 2010. június Arany János: A rab gólya Árva gólya áll magában

Részletesebben

KRÓNIKA A novemberi Önkormányzati Híradó megjelenése óta történt fontosabb eseményekről.

KRÓNIKA A novemberi Önkormányzati Híradó megjelenése óta történt fontosabb eseményekről. 2 2011. december KRÓNIKA A novemberi megjelenése óta történt fontosabb eseményekről. CSATORNÁZÁS Zajlik a szennyvízberuházás építési munkáira a közbeszerzési eljárás. Három eljárás közvetlenül érinti a

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. HIDI-NAPOK 2011. június 23-26. 26. 2011. június 23. csütörtök A programok helyszíne a Faluház.

Jánoshidai Híradó. HIDI-NAPOK 2011. június 23-26. 26. 2011. június 23. csütörtök A programok helyszíne a Faluház. Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIV. évfolyam 2. szám 2011. június HIDI-NAPOK 2011. június 23-26. 26. 2011. június

Részletesebben

Őri Hírek ŐRISZENTPÉTEREN ÉLŐK LAPJA. Szívem csengő

Őri Hírek ŐRISZENTPÉTEREN ÉLŐK LAPJA. Szívem csengő III. évfolyam 4. szám 2014. december 1 ŐRISZENTPÉTEREN ÉLŐK LAPJA Tartalomból Közmeghallgatás Házunk tája - Önkormányzati hírek Újraválasztották az elnököt Sokan, sokféleképpen emlékeztek Fesztiválváros

Részletesebben

Áldott, békés és szeretetteljes karácsonyt és sikerekben bõvelkedõ új esztendõt minden kedves olvasónak!

Áldott, békés és szeretetteljes karácsonyt és sikerekben bõvelkedõ új esztendõt minden kedves olvasónak! Téti Híradó Városi Folyóirat XII. évfolyam 4. szám 2007. december Áldott, békés és szeretetteljes karácsonyt és sikerekben bõvelkedõ új esztendõt minden kedves olvasónak! Nehéz év van mögöttünk, talán

Részletesebben

200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében.

200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében. XVI. évfolyam 2009. december 10. 200. szám 200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében. Reméljük, hogy minden számban talált valami olyat, ami érdekelte. A Hírmondó

Részletesebben

A 2011/2012-es tanévben is ingyen kapják a tankönyvet a Fábiánsebestyénre járó diákok!

A 2011/2012-es tanévben is ingyen kapják a tankönyvet a Fábiánsebestyénre járó diákok! Fábiáni Fábiánsebestyéni Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2011. január - június A 2011/2012-es tanévben is ingyen kapják a tankönyvet a Fábiánsebestyénre járó diákok! Tartalom: Polgármesteri beszámoló

Részletesebben

100. éves születésnap! 100 éves Ercsi legidősebb polgára.

100. éves születésnap! 100 éves Ercsi legidősebb polgára. jan2013_layout 1 2013.01.14. 9:45 Page 1 www.ercsi.hu Hoffmann Margit élt 90 évet A jó harcot megharcoltam, a pályát végig futottam, a hitet megtartottam. Most készen vár az igaz élet koronája, melyet

Részletesebben

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját, 2007. október 12-én 18 órai kezdettel. a Művelődés Házába

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját, 2007. október 12-én 18 órai kezdettel. a Művelődés Házába 2007. SZEPTEMBER SZEPTEMBER A JÁSZKISÉRI POLGÁROK LAPJA 120 Ft Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját, 2007. október 12-én 18 órai kezdettel a Művelődés Házába a II. Rákóczi Ferenc szobor visszaállítására

Részletesebben

Fábiáni TARTALOM: Szent Sebestyén Tûzoltó Egyesület Sport 19. Duna-Alpesi Kupa Véradás Családi események Egészségoldal

Fábiáni TARTALOM: Szent Sebestyén Tûzoltó Egyesület Sport 19. Duna-Alpesi Kupa Véradás Családi események Egészségoldal Fábiáni TARTALOM: Karácsonyi köszöntõ Polgármesteri beszámoló Közmeghallgatás Hírek az iskolából Népszokások Mûvészeti Iskola Fábiánsebestyén Gyermekeiért Alapítvány Az óvoda életébõl Falukarácsony Magányosok

Részletesebben

zus arra intette tanítványait,

zus arra intette tanítványait, Lellei XXII. évfolyam 12. szám Újság 2013. december A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog. (Ézsaiás 9,1.) A Biblia tanítása szerint az

Részletesebben

Képeslap az unokáról. Óév - újév. Leltár, tíz év után. 2008. januári Hírmondó

Képeslap az unokáról. Óév - újév. Leltár, tíz év után. 2008. januári Hírmondó 2008. januári Hírmondó 1 KÖZÉLETI LAP, ÁRA: 50 Ft 2008. január, XVII. évf. 1. szám Képeslap az unokáról Gyermek születik. Ez a legnagyobb ajándék karácsonytól karácsonyig, vagyis az idők végezetéig. Gyermek

Részletesebben

FÓRUM. arácsonyt és eredmény boldog új esztendõt endõt kívánunk! Áldott, békés és kark

FÓRUM. arácsonyt és eredmény boldog új esztendõt endõt kívánunk! Áldott, békés és kark Áldott, békés és kark arácsonyt és eredmény edményekben ekben gazdag, g boldog új esztendõt endõt kívánunk! FÓRUM ÁB O LNAI 25. évfolyam 12. szám Bábolna Város Önkormányzatának havonta megjelenõ lapja

Részletesebben

Köszöntjük az Ipari Park új betelepülőjét. A Samsung a Top 50 listán! Itt járt Mága Zoltánt! Ünnepi miserend

Köszöntjük az Ipari Park új betelepülőjét. A Samsung a Top 50 listán! Itt járt Mága Zoltánt! Ünnepi miserend JÁSZFÉNYSZARU VÁROS LAPJA 2012. december Ára: 150 Ft 23. évfolyam 12. szám Köszöntjük az Ipari Park új betelepülőjét Áldott békés karácsonyt és boldog új esztendőt kíván Jászfényszaru minden lakójának

Részletesebben

Tájékoztató testületi ülésekről

Tájékoztató testületi ülésekről A DESZKI FALUNKÉRT EGYESÜLET LAPJA www.falunkert.hu XXV. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2015. JANUÁR Falukarácsony 2014. Az év vége természetesen a Karácsony és a Szilveszter jegyében telt. Karácsonyozott az iskola,

Részletesebben

KEDVES DESZKI LAKOSOK! KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY SZEMÉLYI JÖVEDELEM- ADÓJUK 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSÁVAL TÁMOGAS- SÁK A HELYI CIVIL SZERVEZETEKET!

KEDVES DESZKI LAKOSOK! KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY SZEMÉLYI JÖVEDELEM- ADÓJUK 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSÁVAL TÁMOGAS- SÁK A HELYI CIVIL SZERVEZETEKET! A DESZKI FALUNKÉRT EGYESÜLET LAPJA www.falunkert.hu XXIV. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. FEBRUÁR babái Az év újszülött A hagyomány szerint januárban köszöntötte a képviselő-testület a 2013. évben született babákat

Részletesebben

VI. évfolyam, 1. szám 2010. április. infláció). Csökkentek az intézményeink normatívái. Csökkent a lakosságszám, a gyermeklétszám,

VI. évfolyam, 1. szám 2010. április. infláció). Csökkentek az intézményeink normatívái. Csökkent a lakosságszám, a gyermeklétszám, VI. évfolyam, 1. szám 2010. április Önkormányzat hírei A 2010-es esztendő a költségvetés elkészítésével kezdődött, melyet a testület 2010. február 25-én fogadott el. Az önkormányzat ez évi költségvetési

Részletesebben

Lébény II. ÉVFOLYAM 10. SZÁM INFORMÁCIÓS LAP ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSÁBAN

Lébény II. ÉVFOLYAM 10. SZÁM INFORMÁCIÓS LAP ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSÁBAN 2008. augusztus ingyenes kiadvány Lébény II. ÉVFOLYAM 10. SZÁM INFORMÁCIÓS LAP ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSÁBAN Szent István király Augusztus 20-a Szent István emléknapja, az Árpád ház első királyának ünnepe. Neki

Részletesebben

isaszeg Karácsonyfa önkormányzati tájékoztató Békés, boldog, örömteljes karácsonyi ünnepet kívánunk minden kedves olvasónknak!

isaszeg Karácsonyfa önkormányzati tájékoztató Békés, boldog, örömteljes karácsonyi ünnepet kívánunk minden kedves olvasónknak! isaszeg önkormányzati tájékoztató VIII. évfolyam, 12. szám 2009. december Gyenes István Karácsonyfa Szobám sarkában a békesség fája zöld ruháján sok ezernyi szín, alatta fénylô melegségben a gyermeki világ

Részletesebben

isaszeg Határok nélkül önkormányzati tájékoztató X. évfolyam, 9. szám 2011. szeptember

isaszeg Határok nélkül önkormányzati tájékoztató X. évfolyam, 9. szám 2011. szeptember isaszeg önkormányzati tájékoztató X. évfolyam, 9. szám 2011. szeptember Határok nélkül Augusztus 20-i rendezvényeink sorában az ünnepi szentmise után Bakonyi Pál, Zselíz polgármestere szólalt fel. Beszédébôl

Részletesebben

Köszöntõ MEGHÍVÓ. Perkáta Karácsonya 2012. december 21-én, pénteken 16 órai. a templomban és a templomkertben.

Köszöntõ MEGHÍVÓ. Perkáta Karácsonya 2012. december 21-én, pénteken 16 órai. a templomban és a templomkertben. XXII. ÉVFOLYAM, 2012. 12. SZÁM DECEMBER Pavlicsek Zsolt Ünnepre vágyunk Lótva-futva késõ estig, lényegét így gyakran veszti, lelkünk békés csöndje, s elillan a meg sem érkezett Karácsony igaz öröme. Forgatag

Részletesebben

SZÁNTÓ Hírei. Zagyvaszántó Község Önkormányzatának lapja. Damjanich utcai pihenőpark kialakítása

SZÁNTÓ Hírei. Zagyvaszántó Község Önkormányzatának lapja. Damjanich utcai pihenőpark kialakítása Zagyvaszántó Község Önkormányzatának lapja Tisztelt Zagyvaszántói Lakosok! A 2013-as év a kiszámítható gazdálkodás jegyében telt. Az ötletek és tervek közül azokat választottuk ki, amelyek a település

Részletesebben

A TARTALOMBÓL. Az első osztályosok. Jászboldogháza Község időszakos lapja. 2014. SZEPTEMBER 15. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 250 Ft

A TARTALOMBÓL. Az első osztályosok. Jászboldogháza Község időszakos lapja. 2014. SZEPTEMBER 15. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 250 Ft Jászboldogháza Község időszakos lapja POLGÁRMESTERI H I V A T A L 5144 Jászboldogháza Rákóczi u. 27. Tel.: 06 (57) 460-023 faluujsag@jaszboldoghaza.hu www.jaszboldoghaza.hu 2014. SZEPTEMBER 15. ÉVFOLYAM

Részletesebben

Gyáli. Újság. Advent Gyálon. Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja

Gyáli. Újság. Advent Gyálon. Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Új Gyáli 2008. december Újság Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Puskás Katalin és Bácsi Péter megyei kitüntetést kapott December 4-én, a Pesti Vármegyeházán tartotta megyenapi ünnepségét

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Tegyünk az egészségért!

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Tegyünk az egészségért! XXII. évfolyam, 2014. május 31. 5. KISBÍRÓ WWW.KISUJSZALLAS.HU KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE Tegyünk az egészségért! Felelősek vagyunk magunkért és másokért. Így van ez az egészség védelmében

Részletesebben

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR,

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, XXIII. évfolyam11. szám Szent András hava, Õszutó, Enyészet hava 2011. november 27. Ára: 120 Ft ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN A szeretet fényében LAKITELEKI ÜNNEPI HÉT Ezúton is nagy szeretettel

Részletesebben

SOLTI FC a "csúcson" Még két forduló van hátra az õszi szezon mérkõzéssorozatából.

SOLTI FC a csúcson Még két forduló van hátra az õszi szezon mérkõzéssorozatából. TÁRSASÁGI ROVAT Tisztelt Olvasók! Továbbra is várjuk az Önök fényképeit újszülöttekrõl, születésnapokról, ifjú házasokról, ezüstés aranylakodalmakról, osztálytalálkozókról és minden olyan eseményrõl, melyet

Részletesebben