Dömsödi Szakmai Műhely Gyerekház Előadás március 30.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dömsödi Szakmai Műhely Gyerekház Előadás. 2015. március 30."

Átírás

1 Dömsödi Szakmai Műhely Gyerekház Előadás március 30. Liptainé Jaksa Anita óvodapedagógus vagyok. A Dömsödi Nagyközségi óvodában dolgozom. 12 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem. Jelenleg Kiscsoportom van, 3-4 éves korú gyerekekkel foglalkozom. Az előadásom címe: A 2-3 éves gyerekek testi- értelmi- érzelmi fejlődése, játékos fejlesztése óvónői szemmel. 1. Milyen az óvodaérett gyerek? 1.)A legfontosabb, hogy a kisgyerek nappalra megbízhatóan szobatiszta legyen. A délutáni alvásidőben csak akkor maradhat bent, ha nincs szüksége pelenkára(ágytiszta). Az óvoda köznevelési intézmény, nem feladata az óvodaéretlen gyermekek nevelése-oktatása. Előfordul ugyan, az új helyzet kapcsán egy- egy baleset, vagy egy-egy stresszel teli napon még meglehet, hogy későn ér ki a WC- re a kisgyermek, illetve belefeledkezik a játékba, de mégsem ez kell, hogy jellemző legyen. Komolyan megnehezíti a dajkák, óvodapedagógusok munkáját egy rendszeresen bepisilő gyermek. Arról nem is beszélve, hogy a kicsi fejlődését is visszavetheti. Legyenek őszinték az édesanyák, mert a probléma elhallgatásával nehézséget okoznak nem csak az óvoda dolgozóinak, hanem a gyermekük személyiségfejlődése miatt is (félelmet, szorongást, kudarcot idéznek elő, megszégyeníthetik a társak. Még a legkörültekintőbb odafigyelésünk ellenére is).

2 A szobatisztaság 2-2,5 éves korra alakul ki, a testi- lelki érettség elérése után, szinte heteken belül megtanulja kontrollálni magát a gyermek először nappalra, majd nem sokkal később éjszakára is. Az óvodaérettség tulajdonképpen a gyermek életkorának megfelelő fejlettségi szint elérését jelenti, ami kiterjed - a kommunikációra(beszédfejlődés, kapcsolatteremtés,) - a szociális érettségre( kapcsolatteremtési képesség gyermekkel, és felnőttekkel) - megfelelő szintű önállóságra ( öltözködés, étkezés) és a - pszichés érettségre (el tudja fogadni az anyai távollétét, tudja, hogy érte fognak jönni.) 2.) Viszonylag érthetően beszéljen. Korának megfelelő szókinccsel rendelkezzen, legyen képes kifejezni kívánságait. Az óvodapedagógusokkal, dajkákkal és csoporttársakkal mindenképp kommunikálnia kell. Ha beszédkészsége fejletlen, önmagát nem tudja kifejezni érthetően, akkor az alapvető szükségletei iránti igényét sem tudja közvetíteni mások felé.( Pl. tudni kell szólni, hogy WC re szeretne menni, éhes, szomjas, fáj valahol.. ) 3.) Önállóság az óvodában. Elvárható már 3 éves korra, hogy a gyermek bizonyos dolgokban önálló legyen. - Önállóan tudjon kanállal enni, pohárból inni gyermeket az óvónénik, dajkanénik nem tudnak megetetni, ami teljesen érthető. A cumisüveg,és a csőrös pohár helyett, a 2-3 éves gyermeket tanítsuk meg pohárból inni.

3 - Segítséggel öltözködjön, próbálkozzon az önálló öltözködéssel.( Pl. A tépőzáras cipőt levenni, fölvenni, a nadrágba belebújni, stb.) Természetesen segítünk a kicsiknek megigazítjuk, begomboljuk, bekötjük, amit szükséges, de hagyjuk őket önállóan próbálkozni, mert ettől fejlődnek. Ezért jobbnak tartjuk a fűzős cipő helyett, a tépőzáras cipőt, amit könnyen fel tud egyedül is venni a gyermek, ezáltal sikerélménye van, elősegítjük önállósodását. (A későbbiekben azonban fontos, hogy a fűzést, csomózást, masni kötést is megtanulja, elsajátítsa, mikorra iskolába lép.) Ezekre a képességekre a gyermek általában szert tesz. Az önálló étkezés és öltözködés megtanulása két éves kor körül a gyermek részéről vetődik fel igényként, sok maszattal és lassúsággal jár, de az én tudom éncsinálom igényének érdemes engedni, már csak a személyiségfejlődés miatt is. Az óvodához szükséges képességek tehát már kétéves kor körül igényként jelennek meg a gyermek részéről, s a szülői támogatás, elismerés, biztatás talaján aztán egyre jobban megszilárdulnak, és természetessé válnak a gyermek számára. 4.)Lelkileg is legyen érett az elválásra. A gyermek érett kell, hogy legyen az önálló játékra. El kell fogadnia az anya távollétét, biztosnak kell lennie abban, hogy ez az állapot ideiglenes, és érte fognak jönni. Tolerálnia kell, hogy édesanyja helyett más felnőtt vigyáz rá, és meg kell tanulnia bizalommal lenni felé. Ha az óvodában töltött idő szorongásokkal, bizonytalanságokkal teli, akkor az lelki válságba sodorhatja a gyermeket.

4 Azt szokták mondani, hogy nincs beszokás sírás nélkül, de ez az állapot rövid időn belül(2-3 hét,1-2hónap)véget kell, hogy érjen. A megfelelően felkészített gyereknél ez az időmég rövidebb is lehet.jelenlegi csoportomban ez egy hétre rövidült. Nagyon gyorsan beszoktak, csak az első héten volt csoportos sírás. Ez persze gyermekenként, csoportonként változó. Az óvoda és az otthon közti pszichés távolságot csökkenthetjük azáltal, hogy a gyermek behozhatja az oviba a kedvenc maciját, mely érzelmi biztonságot nyújt számára. Ugyanez az érettség a szülőre is vonatkozik. Ha a szülő nem tudja elengedni gyermekét, azt a gyermek érzi, és bizonytalanná teszi, ez is megnehezíti a beszoktatást. Így előfordul, hogy az óvodaérett gyermeket az anya nehezen engedi el magától. Kimondhatatlan, nem tudatos félelmek vezetik, amit a kommunikációjában is érezni lehet. A gyermek természetesen reagál az anyai bizonytalanságra, s már ő sem akar az óvodában maradni. Megkezdődnek a reggeli sírások, a nehéz elválások. A sok könny miatt az anya visszaigazolva érzi aggodalmát, s máris kész egy körfolyamat, amelyben mindenki csak rossz érzésekkel gondol az óvodára. Ezért is nagyon lényegesnek tartom az óvodapedagógusok és a szülők közötti folyamatos, bizalmon alapuló kapcsolattartást. Az óvónők más szempontok alapján figyelik a gyermekeket. Tapasztalatuk, képzettségük miatt esetleg olyasmire is felfigyelnek, amit a szülő nem vesz észre, nem tart fontosnak.

5 Az óvodáskor a gyermek életében élményekkel, felfedezésekkel, tanulással teli, izgalmas időszak, amit értő, óvó figyelemmel a környezetében élő felnőttek még gazdagabbá tehetnek számára. 2. Tapasztalataim a szülővel való beszoktatásról. - Augusztus utolsó hetében,(amely a mi óvodánkban a felkészülés hete,) családlátogatás után, a szülők gyermekükkel egyénileg belátogathatnak az óvodába a leendő csoportszobájukkal, öltözőjükkel ismerkedni. Együtt játszhatnak gyermekükkel, ismerkedhetnek a kicsik az óvó nénivel, dajka nénivel,a leendő csoporttársaikkal, a csoportszobával,az öltözőben megkereshetik a jelüket, a mosdóban kipróbálhatják a kis WC-t,kis mosdót, az udvari- és csoportszobai játékokat. Ez nagy segítség, mert így nem teljesen idegen környezetbe érkeznek a gyerekek. Ebben a Gyerekház is nagy segítséget nyújt számunkra, mert szokják a kicsik a közösséget, hasonló,vagy velük egykorú gyerekekkel játszhatnak. Az édesanyáknak is segítséget nyújt az esetleges problémák megbeszélésére, egyéni ötletek adására, a kicsik nevelésével, játékos fejlesztésével kapcsolatban. Szeptember első hetében azonban szülő nélkül folytatódik a beszoktatás. Az a tapasztalatunk, hogy ez így könnyebb,mert ha megszokja, hogy továbbra is ott van a szülő, még nehezebb az elválás. Azt javaslom, hogy az óvoda megkezdése előtt,az édesanya nyugodtan bízza a nagymamára, más felnőttre a gyermekét, így a kicsi fokozatosan hozzászokik az anya távollétéhez. Ne fenyegesse az óvodával!beszélgessenek arról, mit lehet ott csinálni, van sok játék, sok kisgyerek stb.

6 3.Mit tehet a Gyerekház? - Fejlesztési lehetőségek: A mozgások feloszthatóak: nagymozgásokra, és finommozgásokra. 1.) Nagymozgások, egyensúlyérzék fejlesztése játékosan: A kétéves korú gyerekek többsége biztosan jár és fut. Néha a megállás jelent gondot a nagyiramú futás után. Figyelmeztessük erre! Fussunk mellette úgy, hogy fogjuk a kezét. Játsszunk csiklandozós játékot, kergetőzzünk a kicsivel. A 3 éves gyermek tud egy lábon állni, szökdécselni, valamint lábujjhegyen járni. Önállóan felmegy és lejön a lépcsőn és annak alsó fokáról le tud ugrani. - A nagymozgások fejlesztése kiemelt feladat.(járás, futás, csúszás, mászás, kúszás, ugrás)talajon, szereken, tárgy alatt vagy fölött, szer megkerülésévelstb. Akkor teszünk a legtöbbet, ha engedjük szabadon futni, mozogni. A futkározás azonban csak az állóképességet javítja. Fejlesszük a gyerekek mozgáskultúráját sokoldalúan! - Mutassuk meg neki, hogy kell páros lábbal ugrani, elrugaszkodni a földről. Nem könnyű feladat, de nagyon élvezetes a kicsiknek. - Menetelhetünk zenére. - Labdázás(szem-kéz, szem-láb koordináció és a finommotorika fejlesztése) kiváló lehetőséget nyújt( a labda gurítása, rúgása, elkapása, célba dobás, kapura rúgás).

7 - Egyensúlyozása szőnyeg szélén, járdaszegélyen, mászás udvari játékokon,hintázás, motorozás, 3 kerekű bicikli tekerése, csúszdázás,stb. - Teremben és udvaron egyaránt használható pl. hintaló, hinták,füles labda, ugróasztal (trambulin), forgókorong, lengőkötél, kötéllétra. Szabadidőben pörgő, forgó, ringatózó, lengő mozgások. - Egyensúlyozó tölcsér (játékidőben is játszható az udvaron is)

8 -Mászás talpon, tenyéren: Rézsútos mászókán, létrán le- föl utánzáró lépéssel ( egyensúly), - Bordásfalon oldalirányú haladás utánlépéssel.(szem-kéz, szem-láb koordináció fejlesztés.) - Függések:( Szem-kéz, szem-láb koordináció fejlesztése) Bordásfalra fel- lemászás. Kapaszkodás madárfogással. - Billenő rácshinta, billenő lap - cikk- cakk alagút ( A Gyerekháznak is van) - Lépegető henger - Egyensúlyozó korong - Ugróiskola (felrajzolható) - Hoop-la karikadobáló - Játékos mondókás torna: pl.: óriás- törpe járás, (lábujjhegyen,és guggolásban járás ) Ilyen nagy az óriás c.mondókára - négykézláb járás,mint a macik. - fél lábon állás (gólyaállás) - szökdelés páros lábon Ugráljunk, mint a verebek! - Cini- cini muzsika.., Jár a toronyóra.. (csípőre tartás, terpeszállás, törzsfordítás) - Harangozzunk! Bimm- bamm.(terpeszállás, törzshajlítás) - Itt a szemem, itt a szám.. - A végén Lufi fújás - légző gyakorlat. Ezek a gyakorlatok egyben beszédfejlesztő gyakorlatok is.

9 2.) Finom mozgások, szem-kéz koordináció fejlesztése játékosan : - Az óvodai kezdeményezések keretében már kiscsoportban is nagy szerepet kapnak a manuális tevékenységek.a kéz finom mozgásai nem velünk születtek, hanem tanulhatók. Azok a kisgyerekek, akik sokat és sokféle tevékenységre használják kezüket, ujjaikat, iskoláskorukban is könnyebben tanulnak meg szépen írni, tisztán, gondosan dolgozni. - Kialakul a kéz finommozgásának, az ujjaknak a koordinálása. A 2-2,5 éves gyermek már kísérletezik a különböző fogásokkal, hol marokra fogja az íróeszközt, hol a három radiális ( hüvelyk-középső- és mutató) ujja közé, bár ezt még kényelmetlennek érzi. A 2,5-3 éves korra a görcsösség még mindig tapasztalható, de már a csukló veszi át a vonalvezetést a válltól. Kezének ügyesedését mutatja, hogy a 3. életév végére már próbálkozik a zipzár le- és felhúzásával, ki és begombolással. Bár egyre ügyesebb, az öltözködésnél még segítségre van szüksége. Játékos fejlesztések: - A felhúzós játékok most értékesek igazán. - Játsszanak együtt gyöngyfűzést ( nagy szemű gyöngyökkel). Nagyon vigyázzunk azonban, hogy le ne nyelje ezeket. - Segítsen a gyermek babot, rizst válogatni vagy borsót fejteni, kukoricát morzsolni, fosztani. Nagyon jó volt a Gyerekház által szervezett Fosztónap! Köszönjük szépen, a szervezést!

10 - A Pötyi játék is jó kézügyesség fejlesztő, s emellett a képlátást is segíti. - A Babilon játék is szem- kéz koordináció és finommotorika fejlesztő. - A csipeszes napocska játékkal fejlődik finommotorikájuk, szem-kéz koordinációjuk, és játékosan megtanulják a színeket is. - Mágnes vezető ( szem-kéz koordináció fejlesztése) - Az óvodába kerülő 3 éves gyerekeknek lehetővé tesszük, hogy játszvaismerkedjenek az anyagokkal, eszközökkel. - A szabadon firkálgató, mázoló, gyurkáló gyermekkel átéljük a felfedezés örömét. - A firkából kilépő, valamint ábrázolni kezdő gyermeket egyénileg segítjük a továbblépésben, de fokozatosan figyelünk a gyermek igényeire, gondolataira, engedjük szabadon próbálkozni. - Rajzoláshoz használjunk nagy csomagolópapírt, amire zsírkrétával rajzolhat, firkálhat. A zsírkrétát jobban meg tudja fogni,mint a ceruzát,

11 könnyen nyomot hagy a lapon,ezáltal van sikerélménye. A ceruzából a puha, jó minőségű vastag postairon vastagságú ceruzát ajánlom. A képalakítás megjelenik a festéssel, zsírkrétával, papírragasztással,homokba,karcolással,nyomattal. - Festéshezujjfestéket használjunk, amivel tenyér, talp és ujjnyomatokat készíthetünk. Még folyékony temperát is használunk a kicsiknél dugó-, zöldség-gyümölcs- nyomatok készítéséhez. Ismerkedünk a különböző technikákkal, anyagokkal. Elkezdjük a felületfestést vastag ecsettel egy színnel, folyékony temperával. - A Gyerek olló (tompa végű) használatával is ismerkedhetnek. Persze csak felügyelettel. Bátran adunk már a 3 éves gyerek kezébe ollót,ezáltal fejlődik szem-kéz koordinációjuk. - Ragasztót (stift), pálcikát is adhatunk a kezébe, ha az eszköz nem balesetveszélyes, s megtanítjuk a gyerekeknek egyenként, hogyan kell azokkal helyesen bánni. - A papír tépéssel, ragasztással fejlődik (szem-kéz koordinációjuk, finom motorikájuk, erősödnek ujjperceik.)

12 - Ismerkedhet a gyurmával, a különböző technikákkal,(gömbölyítés, lapítás, sodrás),ezáltal ujjpercei erősödnek. Készíthet csigát, perecet, kígyót stb. - Homokozzunk! Süssünk játékból homoktortát, sütit. Tanítsuk meg lapátolni, szitálni, gereblyézni. Homokba rajzolni is lehet bottal, lenyomatot készíteni. - Játék a Vízzel.A Horgászos játék kiváló (szem-kéz koordinációt) fejlesztő játék. - Rajzolhat, firkálhat aszfaltkrétával is a járdára, betonra. 3.) Az értelmi képességek: Beszéd fejlesztése játékosan: - 2,5 éves korra átlagosan 300, míg 3 éves korra 1000 szót használnak a gyerekek. A szókincs bővítésében nagy szerepe van a környezetnek. Beszédében megjelennek az igék, s ezzel egyidejűleg a 3-4 szavas mondatok, s az ezekből összerakott (néha véget érni nem akaró) elbeszélések. Már tudja helyesen használni a személyes névmásokat és a birtokjelzőket, de a ragozásban még mindig előfordulhatnak kisebb hibák.pl. a tavat helyett tót, követ helyett kőt mond. Összekapcsol különböző gondolatokat az és,a ha a mert és a mikor kötőszavak segítségével. Használ néhány melléknevet: piros, nagy, szép,stb. Hosszú monológjai során egyetlen mondaton belül áttér egyik témáról a másikra. A szórend még gyakran hibás, az első helyen általában az érzelmileg fontos szó áll. Amikor megtetszik neki egy-egy új szó, akkor azt teljesen szövegidegen környezetben is használja. A beszédfejlődést a versek, mondókák, énekek ritmusa, ismétlődése segíti, ezek épp megfelelőek a gyermek számára. A közös beszélgetések, játékok, a sok- sok miért- re adott válasz segíti az ismeretek, s ezzel a szókincs bővítését, ami meghozza a kedvet a beszédhez.

13 Játékok: - Ölbeli játékok ( Kerekecske dombocska..) - Lovagoltatók, hintáztatók ( Zsipp - zsupp, Hinta - palinta) - Játékos mozgással kísért mondókák (Töröm, töröm a mákot.. ököl összeütése játékosan, egyenletes lüktetés érzékeltetése.) Csigabiga told ki szarvadat! Süss fel Nap! - Tetszett a Zene Bölcsi Gyerekházas foglalkozás gitárral kísért Gryllus gyerekdalok, mozgással, tánccal. ( Lassan jár a csigabiga stb.) - Jó volt a Fosztó-napon a citerazenével kísért Táncház is! Jól éreztük magunkat, Köszönjük szépen! - Naponta nézzenek képeskönyveket! Melyben állatok, emberek, tárgyak láthatók. - Beszélgetés játéktelefonon: Hívják fel játékból apát, anyát az ismerősöket. - A csoportomban a játék famikrofon jól motiválja, szereplésre ösztönzi a gyerekeket, ígymég játékosabban gyakorolják a verseket, mondókákat, énekeket. - Szituációs játékok babákkal, állatfigurákkal, bábokkal. Pl. A mackó elmegy az orvoshoz, mert fáj a foga. Zsuzsi baba elmegy bevásárolni. A gyermek legyen az egyik szereplő, mi a másik. - ujj játékok (Ez elment vadászni..) - Anyanyelvi játékok: nyelv- és ajakügyesítő gyakorlatok.pl. Integessünk a nyelvünkkel föl- le! Nyaljuk a fagyit! stb. - játékos hangutánzás, légzésgyakorlatok - Utánozzuk az állatok hangját! Mit mond a csacsi, kacsa, a liba? stb. - Mit visz a kis hajó?( állatok, járművek hangjának utánzása) - Kis kanál nagy kanál..

14 - Üvegben a törpe..( a színek gyakorlására) - Mesélj a képről! Mit látsz a képen? A képolvasásukra a tárgyak felsorolása jellemző, néhányan azonban egyszerű cselekvéseket is megneveznek. Életkorukból adódóan sok az élettani beszédhibás gyermek. - A beszéd és kifejezőképesség cselekvéshez kötötten fejlődik, majd egyre elvontabbá válik (elmarad a cselekvés) és a gondolkodás fejlődését segíti. - A bábozásnak, az életkornak megfelelő rövid kis meséknek( A három kiscica, A kismalac és a farkasok, A három pillangó, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A répa) nagy szerepe van, a beszéd és gondolkodás fejlesztésében, és mind kedvencek a gyerekek számára. - Ezért ajánlom Szutyejev: A vidám mesék című mesekönyvet., és a kiscsoportos mesék diafilmen való levetítését is, és ezek bábozását is. - A 2-3 éves gyerek már jól megérti a bábokkal bemutatott rövid történeteket. A kezére húzott báb arra ösztönzi, hogy ő is megszólaltassa a játékot. - Rövid ideig, napi percig nézhet tévét, DVD-t.Kizárólag erőszakmentes rajzfilmet válasszunk számára! Ugyanez vonatkozik a számítógépes játékokra is. - Ne használjunk bébinyelvet, mondjuk a tárgyak felnőttek által használt nevét! Az autó ne legyen tütü a szép csecse stb.

15 - A cumi káros hatása: akadályozza a beszédben, felesleges, hogy egész nap a szájában legyen. A legtöbb beszédhibához is ez vezet. - Fontos, hogy sokat beszéljünk a gyerekhez, de a legfontosabb, hogy őt is meghallgassák! Az érdeklődő figyelem sokkal ösztönzőbb, mint a felszólítás. Sose tanítsuk így beszédre: Itt a kakaód! Mondd: kakaó! Ez a katonás módszer nem kisgyereknek való. - Helyette inkább játékosan, eleinte rövid szótagok ismételgetésével pl. Hallgassuk az óra ketyegését : Tik- tak. Fejmozdulattal is utánozzuk. vagy a harangozást: Bimm- Bamm. Mozgással kísérve. - Kopogjunk az ajtón: Kipp- kopp. Ki kopog? - Használjunk 1-2 szavas utasításokat! Kérem szépen! Köszönöm! Gyere ide! Hozd ide! Állj meg! stb. - Tanítsuk meg a Tessék, Kérem, Köszönöm használatát! - Tanítsuk meg köszönni. A felnőtteknek: Csókolom, a gyerekeknek: Szia! - Naponta legyen esti mese. Nem baj, ha egy mesét többször kér, azért kéri, mert szereti, tetszik neki.

16 4.) Gondolkodás, figyelem, memória fejlesztése játékosan: - Az értelmi képességek fejlesztése a gondolkodás, a figyelem és az emlékezőképesség fejlesztésével, valamint a gyermek kreativitáskészségének kialakításával valósítható meg. -A figyelem a tanulás alapfeltétele. A figyelem koncentrálásával, tartósságának növelésével a befogadóképesség mind mennyiségileg, mind minőségileg növelhető. Fejlesztése emiatt fontos. - Az emlékezőképesség a már megtörtént, megismert dolgok felidézése, az emléknyomok összerendezése. Kisgyermekeknél az emlékezőképesség fejlesztésének módja a felidézés, és az ismétlés. A játékok, a feladatok ismétlése mélyebb emléknyomokat hagy, melyeknek későbbi felelevenítése így biztosabb. - A kreativitás, más szóval alkotóképesség, a mai kor elengedhetetlen követelménye. A sémákban való gondolkodáson túl a többféle megoldásra törekvést kell kialakítani a gyerekben! Ösztönözni kell más utak keresésére, kipróbálására! Játékos fejlesztések: - Mi változott meg? c. játék - Szétválogatások PL. kétféle eltérő színű tárgycsoporttal( piros és sárga színű korongok, gombok) - Testrészek tanulása: Mutasd meg hol a fejed, nyakad, hasad? Hová repül a pillangó?- Melyik testrészre?(testrészek megnevezése) Mutassa meg saját testén. - puzzle kirakó: Mozaik-összerakás. Vágjunk képeslapot 2-3 esetleg 4 részre. Fokozatosan nehezíthetünk. - Árnyékpárosító - Formafelismerő játékok - Kockakirakó, Mesekocka ebből tornyot is építhet. Forgatni kell a kockát,nehezebb, mint a puzzle. - Színek gyakorlása: csipeszes napocska játékkal színek szétválogatása, egyeztetése, megnevezése. - Játék mikrofonba mutatkozzanak be, Mondják meg a nevüket, jelüket. ( Gurítom a labdát, Mondd meg a jeledet!) - Gyermekkártya segítségével 3-4 lapból a gyermek válassza ki az ugyanolyanokat!

17 - Képes Lottó: Rakd a képre ugyanazt a kártyát! - Válassza ki a hasonlókból a különbözőt!( Differix) - Colorama( Színek, formák egyeztetése) - LEGO DUPLO építő játék - Mozgásos figyelemfejlesztő játék: Futás közben adott jelre különböző mozgásformák végrehajtása (pl. Guggoljatok le! Álljatok meg! Feküdjetek le a földre) játékos formában. ( Repülős, Autós játék) KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

A Mosolyország Családi Napközi Szakmai Programja

A Mosolyország Családi Napközi Szakmai Programja A Mosolyország Családi Napközi Szakmai Programja írta Ravaszné Bocskay Julianna A családi napközi minőségpolitikája - 259/2002. ( XII.18.) Korm. Rendelet, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatótevékenység

Részletesebben

KÉPESSÉG FELMÉRŐ FELADATLAP 3 ÉVES KORTÓL

KÉPESSÉG FELMÉRŐ FELADATLAP 3 ÉVES KORTÓL KÉPESSÉG FELMÉRŐ FELADATLAP 3 ÉVES KORTÓL Értékelje az alábbiak szerint, hogy mennyire jellemzőek gyermekére a következő állítások, majd adja össze a pontokat - minden részképességnél külön-külön! IGEN=

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára)

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Bár az óvodai beszoktatás időszaka nagy kihívás, mégis van pár aranyszabály, amely felkészítik a gyerekeket, és a szülőket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

Komplex foglalkozás

Komplex foglalkozás http://webovoda.blogspot.com/ Komplex foglalkozás Ezt a foglalkozást nyílt napra terveztem, középső és nagycsoportos korú gyermekek számára (12 gyermek) A célom az volt, hogy a szülők minél több területen

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet Búcsú az óvodától Projekt Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Dévaványa, Kossuth úti óvoda nagycsoportjában. TÁMOP 3.1.4 pályázat keretén belül felkészülés

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba Témahét a Százszorszép Óvoda Pillangó csoportjában (5 6 éves) 2010.

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig Projekt címe Víz víz tiszta víz Időtartam:Március 8-26-ig Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Téma: Vízi közlekedés Időtartam: 1 hét Külső világ tevékeny megismerése Vízi járművek Matematikai

Részletesebben

Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok. Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő

Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok. Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő Fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok Budapest, 2008. június 7. Sümeginé Hamvas Enikő A késleltetett ütemű fejlődés megnyilvánulásai, jelei 1. Orvosi leletek alapján - korai, faros, vákuumos vagy

Részletesebben

Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése

Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése Patakfalvi Attiláné: Az első osztályosok megismerése Megkezdődött a tanév. Az első osztályos kisgyerekek tele tudásvággyal jönnek az iskolába. Tanítóink szervezik a napi megismerő munkát, hogy a gyerekek

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET előadás Előadók: Vanya Lajosné Pula Éva 2011. április 18. Báta 1. Bikácsi óvoda bemutatása 2. TÁMOP 3.1.4. 2.1. Tapasztalatok 2.2. Pályázat adta lehetőségek, nehézségek 3. Óvoda-iskola

Részletesebben

TORNASZOBA. 1 MK_TO-37 Kis billenő rácshinta. 1 DR_ Tornazsámoly. 1 DR_ Tornapad. 1 DR_ Bordásfal

TORNASZOBA. 1 MK_TO-37 Kis billenő rácshinta. 1 DR_ Tornazsámoly. 1 DR_ Tornapad. 1 DR_ Bordásfal 9 2 8 6 4 1 www.bdovi.hu 1 mennyiség cikkszám termék 1 DR_100010000019 Dobbantó 6 mennyiség cikkszám termék 1 MK_TO- Kis billenő rácshinta 2 1 MA_1001 Tornaszekrény 1 DR_10001000001 Tornazsámoly 1 DR_10001000009

Részletesebben

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése.

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. KÖRNYEZETI NEVELÉS Őszi természet megfigyelése, Falevelek, termések

Részletesebben

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kisharang Keresztyén Családi Napközi. Bárány Keresztyén Családi Napközi

Kisharang Keresztyén Családi Napközi. Bárány Keresztyén Családi Napközi Kisharang Keresztyén Családi Napközi - Bárány Keresztyén Családi Napközi A Családi napközik 2012. évi működéséről A CSANA fenntartásának célja: a családban nevelkedő gyermekek számára életkoruknak megfelelő

Részletesebben

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító:

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÁTADÓLAP A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÉRTELMI KÉPESSÉGEK Vizuális észlelés Sokat hibázik a formák felismerésében, globális észlelése nem megfelelő Segítséggel

Részletesebben

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9.

1.Család 10. 2.Otthon 9. 3.Étkezés 8. 4.Idő, időjárás 8. 5.Öltözés 8. 6.Sport 6. 7.Iskola, barátok 9. 8.Tanórai tevékenységek 9. 9. 1.Család 10 4.évf. 2.Otthon 9 3.Étkezés 8 4.Idő, időjárás 8 5.Öltözés 8 6.Sport 6 7.Iskola, barátok 9 8.Tanórai tevékenységek 9 9.Szabadidő 6 10. Természet, állatok 8 11.Ünnepek és hagyományok 8 12.Fantázia,

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona NT-11144 ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT Készítette: Báder Ilona Az én világom Nevelési fejlesztési cél: Az énkép, az önkifejezés és az önbizalom fejlesztése. A saját környezet elemeihez való viszonyulás

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

Iskolaérettség, iskolakezdés. Napsugár Óvoda, Mór, 2014. 11. 05.

Iskolaérettség, iskolakezdés. Napsugár Óvoda, Mór, 2014. 11. 05. Iskolaérettség, iskolakezdés Napsugár Óvoda, Mór, 2014. 11. 05. Az iskolaérettség Buda Béla szerint a 6. életév az iskolába lépés megfelelő időszaka, mivel ekkor markáns érési változások következnek be,

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK 2014. Nekünk minden gyermek fontos Az óvodai ének, zene, énekes játék,

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel SZKb_102_05 A mi tavunk II. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

Fejlesztők lapja www.fejlesztoklapja.hu Telefon: 70-4569841 E-mail: fejlesztoklapja01@gmail.com

Fejlesztők lapja www.fejlesztoklapja.hu Telefon: 70-4569841 E-mail: fejlesztoklapja01@gmail.com Fejlesztők lapja www.fejlesztoklapja.hu Telefon: 70-4569841 E-mail: fejlesztoklapja01@gmail.com Fesztiválokra, falu- és családi napokra, iskolai programokra, szállodai gyermekfoglalkozásokra, egyéb rendezvényekre

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának BA képzésű tanterve alapján

Részletesebben

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE 2013/2014 Bevezetés Munkánk során hangsúlyozottan jelenik meg az egyéni haladási ütemet segítő differenciált egyéni fejlesztés. Óvodába lépéskor az első, legfontosabb

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

A zenei emlékezőképesség fejlesztése

A zenei emlékezőképesség fejlesztése A zenei emlékezőképesség fejlesztése A gyermek zenei emlékezete gyrsan fejlődik, igen sk élményt tárl, de az élmények mennyiségét, minőségét nehezen tudjuk ellenőrizni. A dalk éneklése már az emlékezet

Részletesebben

Ötletek, javaslatok a Három kismalac lapbook feldolgozásához

Ötletek, javaslatok a Három kismalac lapbook feldolgozásához Ötletek, javaslatok a Három kismalac lapbook feldolgozásához A lapbook feldolgozásához elengedhetetlen a mese ismerete. Nem muszáj könyvből ismernie a gyermeknek, de tapasztalatom szerint jobb, ha könyvből

Részletesebben

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS Azok az emberek, akik részt vesznek a Grassroots tevékenységekben. Edzők, tanárok, közösségi vezetők-szervezők, stb. AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS jellemzői Szenvedélyes

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM

JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM Tormási Margit CSANODA CSALÁDI NAPKÖZI ÉS JÁTSZÓHÁZ JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM Csanoda-Gyermekszolgáltató Játszóház Nonprofit Bt. 2012. Csanoda Játszóház Szakmai program 2 A játszóház neve: Csanoda Játszóház

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM AZ ENYHÉN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁT ELLÁTÓ SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÖTELEZŐ 9/E ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMÁNAK HELYI TANTERVE Célok és

Részletesebben

Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM

Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM Kiskunmajsa Városi Óvoda és Bölcsőde CIRÓKA BÖLCSŐDÉJE SZAKMAI PROGRAM Érvényes a DAOP-4.1.3/B-09-2009-0009 című pályázat indikátortáblázatban meghatározott időtartamra 2011.08.31-től 2016.08.31-ig Nevelési-gondozási

Részletesebben

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Kiscsávoly Projekt felelős: Ideje: 2014. március 26. április 16. Foglalkozások száma: 33 Bevont tanulók köre:

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

ESZKÖZIGÉNY. eszközigénye. Tevékenységi helyek 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel.

ESZKÖZIGÉNY. eszközigénye. Tevékenységi helyek 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel. ESZKÖZIGÉNY Az óvodai Jelenlegi felszerelés Tevékenységi 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel. b. másik udvarrész üres, füves. A fa mozgásfejlesztő

Részletesebben

ADDIG IS MÍG NAGY LESZEK

ADDIG IS MÍG NAGY LESZEK ADDIG IS MÍG NAGY LESZEK Szolnok Városi Óvodák pedagógiai program Szivárvány Óvoda programrésze - 2013 - TARTALOMJEGYZÉK 1 Helyzetelemzés 3 1.1 Óvodánk bemutatása 3 1.2 Humán erőforrásaink 3 1.3 Óvodánk

Részletesebben

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Jó gyakorlat megnevezése: A tanulás ne legyen lecke a gyermeknek, hanem szívdobogtató élmény (József A) A motiváció,

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben

Figyelemfejlesztő program 3. hét programja

Figyelemfejlesztő program 3. hét programja Figyelemfejlesztő program 3. hét programja Üdvözöllek a Figyelemfejlesztő programban! Mielőtt elkezdenétek a program játékaival foglalkozni, minden alkalommal olvasd el az öt nap játékait! Így lesz időd

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra kazalkolos@varazsbetu.hu Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra Mozgás a tanulási képesség javításáért Az alábbi gyakorlatok segítségével gyermeke tanulási képességét fejlesztheti. Végezzék a gyakorlatokat

Részletesebben

Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana. Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28.

Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana. Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28. Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28. Projekt kidolgozásának ütemterve Helyzetelemzés végzése a programban résztvevő óvodáról. Ismeretszerzés

Részletesebben

Az okoskocka eszközökről

Az okoskocka eszközökről Az okoskocka eszközökről Pszichológus, logopédus, fejlesztőpedagógus és tehetségfejlesztő szakemberek dolgozták ki az okoskocka fejlesztő eszközcsaládot azzal a céllal, hogy: az iskolaérettségi szintet

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

Témák. A Dugonics utcai óvoda felújítása Német egynyelvű képzés bevezetése

Témák. A Dugonics utcai óvoda felújítása Német egynyelvű képzés bevezetése 2013. április 11. Témák A Dugonics utcai óvoda felújítása Német egynyelvű képzés bevezetése Nyári nyitva tartás Dugonics utcai óvoda: június 17.- július 19. Szőnyi utcai óvoda: július 19. augusztus 25.

Részletesebben

Készségfejlesztő tanulójáték

Készségfejlesztő tanulójáték Készségfejlesztő tanulójáték Fejlesszünk? Hagyjuk inkább a gyermeket játszani? A LOGICO játszva fejleszt! A Logico olyan fejlesztőjáték, amely játék közben fejleszti az óvodás és a kiskorú gyermek készségeit

Részletesebben

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása

A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása A GONDOLKODTATÓ PÖSZETERÁPIA, azaz egy terápiás könyvegység bemutatása Törökné Cseh Katalin logopédus szakpszichológus Budapest, III.Ker. EGYMI Logopédiai Szakszolgálat cseh.torok@t-online.hu SOFI Konferencia,

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV

Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV A projekt résztvevői: Maci csoport 24fő Süni csoport: 19 fő Időpont: 2014. november 10- november 14. Időtartam: 5 nap Cél: Szabálytudat kialakítása Márton napi népszokás megismerése

Részletesebben

Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez

Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez Szempontok az egyéni fejlesztési tervek elkészítéséhez Figyelemfejlesztés Auditív figyelem Zörejek megfigyelése Hangok, beszéd megfigyelése Háttérzajok megfigyelése Vizuális figyelem Mi változott meg?

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom tantárgy 1-3. évfolyam 2013. Bevezetés célok, alapelvek Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_10 É N É S A V I L Á G Iskolaorvosnál és iskolafogászaton Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 104 Szociális, életviteli

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Készítette:Győri Borbála

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Készítette:Győri Borbála PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Készítette:Győri Borbála 1 Tartalom I. BEVEZETŐ 4 1. Nevelőtestületünk választott mottója: 4 2. Az óvoda jellemző adatai: 4 3. Törvényi szabályozás 4 4. Óvodánk rövid bemutatása

Részletesebben

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz, óvodapedagógia szakon a 2014/2015-ös tanévre

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz, óvodapedagógia szakon a 2014/2015-ös tanévre HALLGATÓI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZATON Területi szakmai gyakorlathoz, óvodapedagógia szakon a 2014/2015-ös tanévre A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának BA képzésű tanterve alapján

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja

3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja 3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. A nemzetiségi óvodai nevelés célja és feladata... 3 3. A nemzetiségi óvodai nevelés megszervezése... 4 4. A

Részletesebben

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket!

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! SzóKiMondóka bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! 1 Küldetésünk Interaktív, készségfejlesztő játékok létrehozása kisgyermekek számára - Magyarországon

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

A gyermek egyéni fejlődésének nyomon követési dokumentuma 3-7 éves korig

A gyermek egyéni fejlődésének nyomon követési dokumentuma 3-7 éves korig intézmény A gyermek egyéni fejlődésének nyomon követési dokumentuma éves korig nevű gyermek számára Óvodába érkezés időpontja: Iskolába lépés időpontja: Tartalom: Gyermek anamnézise Bemeneti szint mérés

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 5. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

Modul címe: Szent Iván éj

Modul címe: Szent Iván éj TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0207 pályázat Moduláris program megszervezése EZ AZ ÉJSZAKA MÁS MINT A TÖBBI.. Modul címe: Szent Iván éj Készítette: Kiss Tamás MODUL LEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret:

Részletesebben

A játékosok választanak különböző színű bábukat, mindenki 3 fél színből. Kettő a tényezőké, egy a szorzat bábu színe. Ezeket megjegyzik.

A játékosok választanak különböző színű bábukat, mindenki 3 fél színből. Kettő a tényezőké, egy a szorzat bábu színe. Ezeket megjegyzik. SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ FEJLESZTŐ ESZKÖZÖK 1 2 3 3 4 5 6 7 4 Szerző: Szabó Ottilia 1. SZORZÁS MÁTRIX TÁBLA Eszközök: - szorzatokat tartalmazó tábla, a tényezők fent és bal oldalon - 20-30 bábu - 1-1 vagy 2-2 db

Részletesebben

Ének, zene, énekes játék, gyermektánc (2012!) Szarka Júlia Záróvizsga máj. jún.

Ének, zene, énekes játék, gyermektánc (2012!) Szarka Júlia Záróvizsga máj. jún. Ének, zene, énekes játék, gyermektánc (2012!) Szarka Júlia 2015. Záróvizsga máj. jún. "A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat ad az elmének, szállni tanítja a képzeletet, bájt

Részletesebben

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 613 CÉLOK ÉS FELADATOK A Tánc és dráma tantárgy tanterve nem elméleti ismeretek tanítását helyezi a középpontba, hanem a drámajáték eszköztárának

Részletesebben

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Továbbképzési és vizsgaközpont ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT KONZULENS TANÁR: Dr. Szinger Veronika

Részletesebben

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező):

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 1 Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 2 Kedves Hallgató! Kezében a Csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó szak hospitálási naplóját tartja, amellyel könnyíteni és rendszerezni

Részletesebben

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA KÉSZÜLT: CEGLÉDBERCEL 2009. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bemutatkozás 1.1. Funkció, ellátási kötelezettség...4 1.2. Kapcsolatrendszer..4 2. Tartalmi összetevők 2.1. A bölcsődei

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4

KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 KOMLÓI EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 Székhely: 7300 Komló, Tompa Mihály u. 14. Tagintézmény:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK.

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. 1-4. OSZTÁLY TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS SZAKASZA, ALSÓ TAGOZAT, 1 4. ÉVFOLYAM... 4 AZ 1-4. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI RENDSZERE ÉS ÓRASZÁMAI... 9 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 10

Részletesebben

Február 15-19. Készítette: Fazekas Zoltánné

Február 15-19. Készítette: Fazekas Zoltánné Február 15-19. Készítette: Fazekas Zoltánné Farsangi hét: Hétfő Mókus nagycsoport Micimackó nagycsoport Reggeli beszélgetés Mi kell a sütéshez? Ki tudja mi az a kiszebáb? Matematika jellegű tevékenység

Részletesebben

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika Orosz, mint élő idegen nyelv Szakköri tematika I. Az orosz nyelv, mint idegen nyelv tanításának létjogosultsága: Ismerve történelmünket, tudjuk, hogy a felszabadulástól kezdve a rendszerváltásig az általános-

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzata. Szakmai Program 2016. Készítette: Csorbáné Takács Erika bölcsődevezető

Kerekegyháza Város Önkormányzata. Szakmai Program 2016. Készítette: Csorbáné Takács Erika bölcsődevezető Kerekegyháza Város Önkormányzata Szakmai Program 2016. Készítette: Csorbáné Takács Erika bölcsődevezető A bölcsőde alapadatai Intézmény neve: Kerekegyerdő Bölcsőde Rövidített neve: Bölcsőde Székhelye:

Részletesebben

JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM

JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM Tormási Margit CSANODA CSALÁDI NAPKÖZI ÉS JÁTSZÓHÁZ JÁTSZÓHÁZ SZAKMAI PROGRAM 2015. Csanoda Játszóház Szakmai program 2 Játszóházunk neve: Csanoda Játszóház Címe: 1202 Budapest, Bessenyei u. 10. Telefon:

Részletesebben

Tanítási tervezet. A foglalkozás eszközei: a vers szövege kinyomtatva, szétdarabolva, twister korongok, papír, ceruzák, kendő, jutalomfalat, rókafarok

Tanítási tervezet. A foglalkozás eszközei: a vers szövege kinyomtatva, szétdarabolva, twister korongok, papír, ceruzák, kendő, jutalomfalat, rókafarok Tanítási tervezet Gyógypedagógus: Köböl Erika Konduktor: Nyerges Zsuzsanna Terápiás állat felvezető: Náday Erika Terápiás kutya: Bajszos Osztály: 4. osztály A foglalkozás témaköre: Kommunikáció, beszéd

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM Óvodai nevelés alappillérei: -Köznevelési Törvény -Óvodai nevelés Országos -Pedagógiai Program Alapprogramja ÓVODAI ÉLET, MŰKÖDÉSI PARAMÉTEREK: Gyerekekkel

Részletesebben