FESZ Elnökségi Beszámoló II-III. negyedév

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FESZ Elnökségi Beszámoló 2013. II-III. negyedév"

Átírás

1 FESZ Elnökségi Beszámoló II-III. negyedév Dr. Margitai Barnabás MBA, MSc Elnök FESZ Közgyűlés Budapest, szeptember 29.

2

3 Találkozók - Megbeszélések Közgyűlés / Elnökségi Ülés / Tagozatok megalakulása folyamatban Kiskereskedői Tagozat Forgalmazói Tagozat - folyamatban

4 TAGOZATOK 1. Kötszerek Tagozata (ISO 02)(21 tag) Egri Anna - Rizing Károlyné 2. Személyes Gyógykezelő Segédeszközök Tagozata (ISO 04) (35 tag) Nagy Attila - Császi Ferenc 3. Ortézisek - Protézisek Tagozata (ISO 06) (34 tag) Belinszky Gabriella - Gyémánt András 4. Személyes Gondoskodás és Védelem Segédeszközeinek Tagozata Dr Fehér András - Dr. Markovics Gyula (ISO 09) (33 tag) 5. Személyes mozgás s.eszk., háztartási eszk., bútorzat és lakás Tagozat Kollár István - Mezei Zoltán (ISO ) (34 tag) 6. Hallásjavító eszközök Tagozata (ISO 21) (9 tag) Nagy Tamás - Róka László 7. Forgalombahozó (Gyárótó,Nagyker.) Tagozat (82 tag) Dr. Hagymási Miklós - Rácz Viktor 8. Forgalmazó (GYSE Boltok) Tagozat (59 tag) Harmatos Éva - Kárpáti Katalin

5 Tagozatok megalakulása, működése Az Elnökség által ajánlott személyek a Tagozatok megalakulását koordinálják azok megalakulásáig. A megalakulás feltétele minimum 5 fő. A megalakulást jegyzőkönyv igazolja. A tagok választanak maguk közül Tagozatvezetőt aki állndó meghívottként részt vesz az elnökségi üléseken, de nem szavaz! Az Elnökség hangolja össze a Tagozatok működését. A Tagozatok a működésüket érintő kérdések mellett általános kérdésekben is állást foglalnak. A tagok több Tagozatnak is tagjai lehetnek aktív vagy megfigyelői státuszban.

6 Árindexálás Áfa kérdése Tagozatok állásfoglalása, javaslata Gyógyászati segédeszközök befogadása, delistázása Árrés - Támogatás Adott eszközök alkalmazásával kapcsolatos szakmai, finanszírozási protokollok Támogatott termékek felírásnak ellenőrzésére Kapcsolódás a fogyatékkal élők foglalkoztatását, szakképzésbe való bevonását célzó kormányprogramhoz - Kölcsönzés, Támogatás Nem támogatott termékek SZAKÉRTELEMMEL SEGÍTÜNK SEJK + (forgalmazott, de nem támogatott) SEJK ++ (nem forgalmazott, nem támogatott)

7 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól u) házhoz szállítás: gyógyszer, gyógyászati segédeszköz megrendelő által megjelölt helyre történő eljuttatása közvetlen lakossági gyógyszerellátás vagy gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmi forgalmazása keretében a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra vagy gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmi forgalmazására jogosult vállalkozás vagy annak megbízottja közreműködésével; (3) A Gyftv pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 22. házhoz szállítás: gyógyszer, gyógyászati segédeszköz megrendelő által megjelölt helyre történő eljuttatása közvetlen lakossági gyógyszerellátás vagy gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmi forgalmazása keretében a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra vagy gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmi forgalmazására jogosult vállalkozás szakdolgozója által; 33. gyógyászatisegédeszköz-szaküzlet: a lakosság közvetlen gyógyászati segédeszköz ellátását biztosító intézmény;

8 FESZ állásfoglalása (07.26.) a Gyftv pontjának módosításáról Az egyeztetés során a véleményünket a Minisztériumba határidőre (április 26.) eljuttattuk. A tervezet ekkor még nem tartalmazta azokat a pontokat, melyek a gyógyászati segédeszközök házhozszállításának megváltozására vonatkoznak. Szövetségünk tagjait jelentősen érintő változásokról csak a törvény elfogadása után értesültünk. A tervezett változásokról, melyek érintik a gyógyászati segédeszközök házhozszállítását nem értesültünk, véleményünket a rendelet elfogadása előtt nem juttathattuk el a Minisztérium illetékes osztályaira.

9 FESZ állásfoglalása (07.26.) a Gyftv pontjának módosításáról A segédeszközök kiszolgálásának egy része a gyógyszertárakban is történik. A teljes gyógyászati segédeszköz paletta forgalmazása és a kapcsolódó szolgáltatások biztosítására, ideértve a gyógyszertárakat is, maradéktalanul csak a gyógyászati segédeszköz boltok felkészültek. A forgalmazókat a Forgalmazók az Egészségért Szövetség képviseli. A FESZ tagjai a törvénymódosításnak megfelelve, országos lefedettséggel biztosítják a segédeszköz ellátást a rászoruló betegek részére. (1. pont)

10 A támogatással forgalmazott termékek vásárlásakor a finanszírozó szabja meg az értékesítés, kiszolgálás feltételeit. Ebben az esetben a beteg segédeszköz vásárlásakor nem mondhat le az árhoz nyújtott támogatásról, a kapcsolódó szolgáltatásról. A kapcsolódó szolgáltatásokról történő lemondás lehetőségét a FESZ nem támogatja. Javasoljuk meghatározni azon segédeszközök körét, ahol a beteg akkor sem mondhat le a kapcsolódó szolgáltatásokról, ha a termék nem támogatott. Ez utóbbi javaslatunk fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel és feltételekhez köti az eszközök kiszolgálását. A FESZ javasolja, hogy a házhozszállítás szabályozása csak a támogatással kiszolgált termékekre vonatkozzon, támogatás igénybevétele nélkül vásárolt segédeszközökre nem,.. (2.pont)

11 FESZ állásfoglalása (07.26.) a Gyftv pontjának módosításáról A FESZ álláspontja szerint szakmailag nem támogatható, és jogszabályellenes is, ha bármely termékcsoport esetében a jogalkotó azért engedélyezi a postázás lehetőségét, mert a kialakult árszinten csak közreműködővel biztosítható a betegellátás országos lefedettsége. A házhoz szállítás a forgalmazó önként vállalt szolgáltatása, melyet a TB nem támogat. (2. pont)

12 FESZ állásfoglalása (07.26.) a Gyftv pontjának módosításáról A jogszabály módosítása (2013. június 26.) előtt engedélyezett volt az ISO 02, 09 eszközosztályokban az eszközök postázása. Ennek elterjedése, a személyes kiszolgálást hátrányosan befolyásolta. A jelen gyakorlat kialakulása mögött többek között az árindexálás elmaradása, az árrés eltűnése áll. A sorozatgyártott, nagy tömegben kiszolgált kötszerek, pelenkák, betétek, vizelet, széklettartó zsákok kiszolgálása, a jelenleg érvényes árakon és árrések mellett, úgy, hogy az elvárt szakmaiság ne sérüljön a betegterhek növekedés nélkül, nem megvalósítható. A betegnek ezek után számolnia kell a házhozszállítás vagy utazásának költségeivel. (2. pont)

13 FESZ állásfoglalása (07.26.) a Gyftv pontjának módosításáról Fennáll a veszélye annak, akár pár hónapon belül, hogy eszközök, eszközcsoportok kerülnek le a gyógyászati segédeszköz boltok polcairól ellátási zavart okozva. Ebben az esetben a direkt és indirekt betegterhek növekedésével egyaránt számolnunk kell. (3.pont)

14 Alacsony árrésű termékek, termékcsoportok LÉGZÉSTERÁPIA SEGÉDESZKÖZEI!!!! KERINGÉSI TERÁPIÁS SEGÉDESZKÖZÖK Vérelemző anyagok!! Parókák!!!! Emlőprotézisek!!!! Melltartók emlőprotézishez!!!! Szobai WC-k!! TRACHEOSTOMIÁS SEGÉDESZKÖZÖK!!!! SZTÓMATERÁPIÁS SEGÉDESZKÖZÖK!!+ nem vagy alig forgalmazzák a házhozszállítás miatt VIZELETELVEZETŐK!!!! VIZELETFELSZÍVÓ ÉS DEFEKÁLÁSI SEGÉDESZKÖZÖK!!!! EGY KARRAL MŰKÖDTETETT, JÁRÁST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK!!!! KÉT KARRAL MŰKÖDTETETT, JÁRÁST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK!! KEREKESSZÉKEK?? - ellentétes visszajelzések Hanggenerátorok!! Mélyhallójárati készülékek nagyfokútól súlyos halláscsökkenésre Hallójárati és fülkagyló készülékek nagyfokútól súlyos halláscsökkenésre Fül mögötti hallókészülékek kis-közepes halláscsökkenésre digitális jelfeldolgozással,

15 Tájékoztatás Pénztárgépek Elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépet használó adózó adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítése ANTSZ ellenőrzések Forgalmazók minőségirányítási kézikönyv Működési protokollok Munkaköri leírások FESZ oktatási tevékenysége Minőségirányítási kézikönyv

16 Jogszabálytervezetek..a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló 2011/24/EU irányelv átültetésével összefüggő egyes egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról FESZ javaslat: Adatbázisok ( ISO 2011:9999; EASTIN, GMDN)..a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról FESZ javaslat: Kölcsönzésbe bevonható eszközök köre (Tárcaközi egyeztetés )

17 Rendezvények - Egyeztetések Magyar Kórházszövetség Kongresszusa ISPO Nemzeti Betegfórum INKO Világnap Szakdolgozói Konferencia MABISZ Egészségügyi és Szociális Tárca MEREK projekt MGYK / OSZ / Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt EEKH Bajor Kereskedelmi Kamara

18 23 14 Belépők Kilépők november dr. Kiss és Társa Támasz Gyógyászat Kft. Patensmed Kft. Ortoreha Kft. Di-Care Zrt. Genears MS Kft. Va-ga Med Kft december január Pulmo-Medical Kft. Geers Hallókészülék Kft Invest Medical Kft. Mobilitás 2000 Kft. Igazgyöngy 98 Kft. Prof Wig Kft. Med-In-Art Kft. Dragon Med Kft. Gerontex Med Kft február március Juvans Med Kft. Hajdu Imre e.v. Wigplanet Kft. Hollister Kft. Varga és Ignácz Kft április Lux Priorit Kft. Cellmankó Kft. Primkomed Kft. Med-M Kft. Novotrading Medical Kft. Nébau Kft. Ghia Energy Kft. Az Én Cipőm Kft. Bíróné Kiss Andrea e.v. Varga és Társa Kft május június Kind Kft július Mohanet Zrt augusztus Bbraun Kft. Mediflex Kft szeptember Orthopharma Kft Varga és Ignácz Kft.

19

20 FESZ KONGRESSZUS A szakmai és finanszírozási eljárásrendek szabályozzák az eszközök rendelhetőségét. Biztosítják azt a kívánt egyensúlyi helyzetet a betegek, a szakma, a finanszírozó, a gyártók és forgalmazók között, mely feltétele és alapja a méltányos gyógyászati segédeszköz ellátásnak. Kongresszusunkon a szakmai kollégium tagozatainak képviselőivel együtt gondolkodva igyekszünk átfogó megoldást felvázolni a döntéshozóknak a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerének átalakítására, melynek keretét az Országos Fogyatékosügyi Program évi intézkedési terve biztosítja.

21 A FESZ XIII. Kongresszusának főbb témái Egészségpolitika Befogadás, Támogatás, ÁFA, Árrés, Házhozszállítás Szakmapolitika Ellenőrzések (ANTSZ, OEP, EEKH, GYEMSZI) Szakmai irányelvek (BNO FNO ISO) Segédeszközök alkalmazásának szakmai irányelvei Szakmai továbbképzés Krónikus sebek - kötszerek, Széklet, vizelt tartási zavarok - inkontinencia segédeszközök Átmeneti, végleges mozgáskorlátozottság - ortézisek, protézisek

22 FESZ további feladatai IV. negyedévében PROJEKTEK Oktatási stratégia kidolgozása (2 hó) *** Tagtoborzás (2-6 hó) *** Támogatási rendszer átalakításnak operatív terve (12 hó) *** Vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata (6 hó) *** Szakmai eljárásrendek felülvizsgálata (12 hó) *** Szekciók szakmai anyagainak, üzeneteinek kidolgozása (4 hó) *** Adatbázisok aktualizálása - SEJK, EASTIN, ISO (12 hó) *** További feladatok a FESZ XIII. Kongresszusa tükrében Javaslatink megfogalmazása egyeztetések : MGYT, OSZ, FESZ, MSZK Tagozatok feladatai, vállalásai

23 FESZ GYSE GYSE FESZ

24 Reaktív Proaktív

25 Köszönöm a kongresszus szervezők lelkiismeretes munkáját az elnökség és a tagaság nevében

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE

FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE FESZ STRATÉGIAI FEJLESZTÉSE Dr. Margitai Barnabás MBA, MSc FESZ Közgyűlés Budapest, 2012. november 29 FESZ GYSE Forgalmazók az Egészségért Gyártók a Minőségért Misszió A szervezet tagjai hozzásegítsék

Részletesebben

FESZ Elnökségi Beszámoló 2013. IV - 2014. I. negyedév

FESZ Elnökségi Beszámoló 2013. IV - 2014. I. negyedév FESZ Elnökségi Beszámoló 2013. IV - 2014. I. negyedév Dr. Margitai Barnabás MBA, MSc Elnök FESZ Közgyűlés Budapest, 2014. május. 9. Közgyűlés - Elnökségi ülések Kongresszus 2013. 09.29-30. Elnökségi Ülés

Részletesebben

-í'h 53(9. Országgyűlési képviselő Fidesz Magyar Polgári Szövetség. Módosító iavaslat. Kövér László az Országgy űlés elnöke részére.

-í'h 53(9. Országgyűlési képviselő Fidesz Magyar Polgári Szövetség. Módosító iavaslat. Kövér László az Országgy űlés elnöke részére. ty's i v ata.!ti -í'h 53(9 Érkezett: 2012 Cy! T 2 6. Országgyűlési képviselő Fidesz Magyar Polgári Szövetség Módosító iavaslat Kövér László az Országgy űlés elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az

Részletesebben

Gyógyászati segédeszköz finanszírozás FESZ XVIII. kongresszus

Gyógyászati segédeszköz finanszírozás FESZ XVIII. kongresszus Gyógyászati segédeszköz finanszírozás FESZ XVIII. kongresszus Dr. Székely Edit főosztályvezető-helyettes Ártámogatási Főosztály 218. szeptember 21. milliárd Ft Költségvetési előirányzat és teljesítés 7

Részletesebben

Jogszerű-e a gyógyászati segédeszközök on-line értékesítése?

Jogszerű-e a gyógyászati segédeszközök on-line értékesítése? Jogszerű-e a gyógyászati segédeszközök on-line értékesítése? Dr. Szerdi Kornél Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Ellenőrzési Főigazgatóság Orvostechnikai Főosztály 2017. szeptember

Részletesebben

TB támogatási trendek FESZ XVII. kongresszus

TB támogatási trendek FESZ XVII. kongresszus TB támogatási trendek FESZ XVII. kongresszus Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán Dr. Székely Edit főosztályvezető-helyettes Ártámogatási Főosztály 217. szeptember 15. milliárd Ft Költségvetési

Részletesebben

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet» a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről 54/2007. (XII. 14.) EüM rendelet» vagy

Részletesebben

Tisztelt Ügyfeleink! Funkcionális elvű (FFX) csoportok megképzése

Tisztelt Ügyfeleink! Funkcionális elvű (FFX) csoportok megképzése Tisztelt Ügyfeleink! Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2009. május 5-én a 2006. évi XCVIII. Törvény (Gyftv.) 32. (7) bekezdésében, a 217/1997 (XII. 1) Korm. Rendelet 7/C. -ban, valamint a 14/2007.

Részletesebben

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen FESZ XVIII. Kongresszus 2018. Szeptember 21. Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen Puskás Zsolt Péter (HC expert Kft.) EESZT fejlesztési szakértő, ÁEEK Mi az az EESZT? cca. 200

Részletesebben

Gyógyászati segédeszköz ellátás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szemüvegén keresztül

Gyógyászati segédeszköz ellátás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szemüvegén keresztül Gyógyászati segédeszköz ellátás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szemüvegén keresztül Gyógyászati segédeszköz ellátás az orvos-szakmai irányelvek tükrében címmel megrendezésre kerülő XIII. FESZ

Részletesebben

57/2012. (XII. 29.) EMMI rendelet. egyes gyógyászati segédeszközökkel és orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról

57/2012. (XII. 29.) EMMI rendelet. egyes gyógyászati segédeszközökkel és orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról 57/2012. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes gyógyászati segédeszközökkel és orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 2013.01.01 - Az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl

Részletesebben

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, 2008. szeptember 18-20., Balatonfüred Egészségpolitika I. Szekció, 2008. szeptember 19. Az apró munka és

Részletesebben

részlete s vitájához

részlete s vitájához O KSGÁCiCa z` 4L S 1`1:IVATALA T/7953/13. szám Érkezett: 2012 OKT 0. 1 Az Országgyűlés Számvev őszéki és költségvetési bizottságának Egészségügy i bizottságána k Mezőgazdaság i bizottságána k ajánlás a

Részletesebben

Minőség a segédeszköz kiszolgálásban

Minőség a segédeszköz kiszolgálásban Minőség a segédeszköz kiszolgálásban a GYSE forgalmazó szaküzletek minőségügyi kézikönyve FESZ XVII. Kongresszus 2017 szeptember 16. a minőség definíciói Juran: A minőség, megfelelés a felhasználó igényeinek

Részletesebben

A gyógyászati segédeszközök házhoz szállítása szabályainak változása

A gyógyászati segédeszközök házhoz szállítása szabályainak változása A gyógyászati segédeszközök házhoz szállítása szabályainak változása Hornyák László elnök, Orvostechnikai Szövetség FESZ Kongresszus Budapest, 2013. szeptember 27. A gyógyászati segédeszköz támogatási

Részletesebben

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján Kérelem a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának, javításának, kölcsönzésének szakmai követelményeiről szóló miniszteri rendelet szerint kölcsönzött eszközök társadalombiztosítási támogatással történő

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR értesítés eljárás megindításáról ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A. Tel.: 06/1-350-2001 Iktatószám: E024/512-1/2014. Hiv. sz.: - Tárgy: Értesítés eljárás hivatalbóli

Részletesebben

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Dr. Balogh Zoltán FESZ XVII. Kongresszus - Cserkeszőlő, 2017. szeptember 15. Ápolók és orvosok száma 1000 lakosra vetítve Ápoló

Részletesebben

Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről

Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Dr. Cserháti Péter Egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár FORGALMAZÓK AZ EGÉSZSÉGÉRT SZÖVETSÉG XII. Konferencia Gyógyászati segédeszközök

Részletesebben

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Dr. Balogh Zoltán XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22.. Az

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI MÁRCIUS

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI MÁRCIUS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI 2017. MÁRCIUS 1. Adószámmal rendelkező, ÁFA fizetésre nem kötelezett 2. ÁFA fizetésére kötelezett 1. Adószámmal rendelkező, aki nem alanya az 3. ÁFA

Részletesebben

A KÜLFÖLDÖN TÖRTÉNŐ GYÓGYKEZELÉSEK SZABÁLYOZÁSA. Siófok, 2014. április 3.

A KÜLFÖLDÖN TÖRTÉNŐ GYÓGYKEZELÉSEK SZABÁLYOZÁSA. Siófok, 2014. április 3. A KÜLFÖLDÖN TÖRTÉNŐ GYÓGYKEZELÉSEK SZABÁLYOZÁSA Siófok, 2014. április 3. A MAGYARORSZÁGI JOGI HÁTTÉR 1997. Évi LXXXIII törvény 83. (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás. Alaptörvény 15. cikk (1)

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 1051 Budapest, Zrínyi utca 3. Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök P a r á d f ü r d ő, F E S Z K o n g r e s s z u s - 2 0 1 4. s z e p t e m

Részletesebben

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe:

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe: Kérelem az orvostechnikai eszközökről szóló miniszteri rendelet (R.) szerint forgalmazott eszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásához a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 1. számú mellékletében

Részletesebben

A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS KAPCSOLATA.

A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS KAPCSOLATA. A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS KAPCSOLATA. Eredmények, tapasztalatok összegezése,javaslatok a továbbfejlesztésre. MAGYARORSZÁGI OTTHONÁPOLÁSI ÉS HOSPICE EGYESÜLET AZ OTTHONÁPOLÁS

Részletesebben

J a v a s l a t. önkormányzati kezdeményezésre új közforgalmú gyógyszertár létesítésére irányuló pályázat kiírása érdekében

J a v a s l a t. önkormányzati kezdeményezésre új közforgalmú gyógyszertár létesítésére irányuló pályázat kiírása érdekében J a v a s l a t önkormányzati kezdeményezésre új közforgalmú gyógyszertár létesítésére irányuló pályázat kiírása érdekében Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály Ó z d,

Részletesebben

A közgyógykeret bevezetésének lehetőségei az inkontinenciaellátásban

A közgyógykeret bevezetésének lehetőségei az inkontinenciaellátásban Dankó Dávid Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézet A közgyógykeret bevezetésének lehetőségei az inkontinenciaellátásban Budapest, 2011. július 29. Az inkontinens betegek száma nehezen becsülhető,

Részletesebben

FOR EVER GURULÓ. XII. FESZ Kongresszus, Velence, 2012. szeptember 29. Kogon Mihály

FOR EVER GURULÓ. XII. FESZ Kongresszus, Velence, 2012. szeptember 29. Kogon Mihály FOR EVER GURULÓ XII. FESZ Kongresszus, Velence, 2012. szeptember 29. Kogon Mihály Tartalom 1. Szakmai hátér, a Merek szolgáltatásai 2. Alapelvek 3. A projekt célja 4. Kölcsönzés-Mit ért el a projekt? +

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 64606 V. Kormány tagjainak rendeletei z emberi erőforrások minisztere 53/2013. (VII. 19.) EMMI rendelete a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással

Részletesebben

A közvetlen lakossági gyógyszerellátás főbb jellemzői

A közvetlen lakossági gyógyszerellátás főbb jellemzői A közvetlen lakossági gyógyszerellátás főbb jellemzői Hankó Zoltán 2013.10.21. Bp.V.évf. 1 Közvetlen lakossági gyógyszerellátás Korábban: Azon tevékenységek összessége, amely során a gyógyszertár a gyógyszert

Részletesebben

A szakmai irányelvek jelentősége, szerepe

A szakmai irányelvek jelentősége, szerepe XII. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK A szakmai irányelvek jelentősége, szerepe Dr. Kárpáti Edit Dr. Muzsik Béla Szakmai irányelv Olyan szisztematikusan kifejlesztett szakmai ellátásra vonatkozó

Részletesebben

A SZAKMAI TAGOZATOK MŰKÖDÉSE évtől

A SZAKMAI TAGOZATOK MŰKÖDÉSE évtől A SZAKMAI TAGOZATOK MŰKÖDÉSE 2012. évtől Készítette: Tóth Andrea MESZK Felnőtt Ápolás Tagozat, Országos Tagozatvezető MESZK Országos Szervezet 1082 Budapest, Üllői út 82. Szakmai Tagozatok Alapszabály

Részletesebben

A segédeszközellátó-rendszer egészségpolitikai haszna

A segédeszközellátó-rendszer egészségpolitikai haszna A segédeszközellátó-rendszer egészségpolitikai haszna 1 Társadalombiztosítás Magyarországon történelmi kitekintés 1854: az osztrák bányatörvény elrendelte, hogy minden bányabirtokos köteles társpénztárat

Részletesebben

Kifüggesztés napja: 2009.10.05. Közlemény

Kifüggesztés napja: 2009.10.05. Közlemény Kifüggesztés napja: 2009.10.05. Közlemény A gyógyászati segéeszközök társaalombiztosítási támogatásának megállapítására kérelemre, illetve hivatalból inult eljárások során az Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 1. oldal 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről A Kormány

Részletesebben

A SZERVEZET BEMUTATÁSA

A SZERVEZET BEMUTATÁSA A SZERVEZET BEMUTATÁSA Simontornya 2013. október 17-19. Történelme I. 1931-ben alakult, önkéntes társuláson alapuló független politikamentes társadalmi szervezetként. Akkori neve: Magyarország Klinikáinak

Részletesebben

Normatív jogcím. Eü. emelt jogcím (EÜ tér. köt.)

Normatív jogcím. Eü. emelt jogcím (EÜ tér. köt.) Tisztelt Ügyfeleink! Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a 2006. évi XCVIII. Törvény (Gyftv.) 32. (7) bekezdésében, a 217/1997 (XII. 1) Korm. Rendelet 7/C. -ban, valamint a 14/2007. (III.14)

Részletesebben

OEP által támogatott gyógyászati segédeszközök a stroke utáni rehabilitációban

OEP által támogatott gyógyászati segédeszközök a stroke utáni rehabilitációban OEP által támogatott gyógyászati segédeszközök a stroke utáni rehabilitációban Ágoston Lajos FESZ Elnökségi tag Ortopédiai műszerész mester 1 Hazai előzmények Dr. Endres Mária nevéhez fűződik a téma első

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

A gyógyászati segédeszközök aktuális szabályozási és finanszírozási kérdései

A gyógyászati segédeszközök aktuális szabályozási és finanszírozási kérdései A gyógyászati segédeszközök aktuális szabályozási és finanszírozási kérdései Dr. Dózsa Csaba, egyetemi docens, Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Készült a FESZ közreműködésével Az előadás felépítése A.

Részletesebben

Jogszabály AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA

Jogszabály AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA V. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2006. MÁRCIUS 31. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA Szerkesztõség: 1139 Budapest, Váci út 73/A. Telefon: 350-1617 E-mail: akarsai@oep.hu Megjelenik havonta Ára:

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök sajátosságai és új lehetőségek a befogadás-politikában

Gyógyászati segédeszközök sajátosságai és új lehetőségek a befogadás-politikában Gyógyászati segédeszközök sajátosságai és új lehetőségek a befogadás-politikában Goreczky Péter, Vincziczki Áron Fejlesztéspolitikai és Minőségügyi Főigazgatóság TEI FŐOSZTÁLY Az előadás tartalma Orvostechnikai

Részletesebben

A Szakmai Kollégium évi munkaterve

A Szakmai Kollégium évi munkaterve Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Szakmai Kollégium 1132 Budapest, Kádár u. 13.. Telefon: 1-220-5690 Fax: 1-220-8921 E-mail: kamara@szvmszk.hu Szám: 00/E/ 133 / 1 / 2014 A Szakmai

Részletesebben

A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA VONATKOZÓ BETEGJOGOKRÓL SZÓLÓ IRÁNYELV ÁTÜLTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA VONATKOZÓ BETEGJOGOKRÓL SZÓLÓ IRÁNYELV ÁTÜLTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA VONATKOZÓ BETEGJOGOKRÓL SZÓLÓ IRÁNYELV ÁTÜLTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK Konferencia 2013. November 14. Dr. Gellérné dr. Lukács Éva A 2011/24/EU irányelv fő elvi

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI JÚLIUS

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI JÚLIUS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI 2016. JÚLIUS 2016. JÚLIUS 13. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK 1. ÁFA fizetésére nem kötelezett egyéni vállalkozó 2. ÁFA fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó Evaalany

Részletesebben

elfogadásának tapasztalatai

elfogadásának tapasztalatai Az elektronikus vény elfogadásának tapasztalatai Visegrád, 2018.09.21. dr. Bartus György MGYK alelnök Prológus I. A gyógyszerész szakmai elvárások megfogalmazása 2016. első félév. Egyetlen rendszer a támogatás

Részletesebben

K i n c s e s G y u l a

K i n c s e s G y u l a Javaslat az egészs szségügyi gyi technológi giák egységes ges életciklus-esemény- rendszerének nek kialakítására Dr. Kincses Gyula 2005. - 2008. 1/12 A technológi giák k fogalmának jelentősége Az EBM alapú

Részletesebben

XVII. Őszi Konferencia Budapest, 2011.nov.18-19.

XVII. Őszi Konferencia Budapest, 2011.nov.18-19. XVII. Őszi Konferencia Budapest, 2011.nov.18-19. Miért így alakult a kollégium? Mi volt ezzel a cél? Tagozatok 60 szakterület 3 fővel Tanácsok 5-10-15 fővel TAGOZATOK: az egészségügyért felelős miniszter

Részletesebben

A gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott árához (a továbbiakban: árához) nyújtott támogatás

A gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott árához (a továbbiakban: árához) nyújtott támogatás megfelelő ellátásuk, a fogvatartó szerv által kijelölt egészségügyi szolgáltatónál jogosultak. A fogvatartott személy az Ebtv.-ben meghatározott ellátásokat vizitdíj, illetve kórházi napidíj fizetése nélkül

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A Telefon: 298-24-58, Telefax: 298-24-57, E-mail: atfo@oep.hu Gyakran ismételt kérdések a gyógyászati segédeszközök

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG Az addiktológia aktuális kihívásai Berényi András Addiktológiai Országos Szakmai Kollégium elnöke A KOLLÉGIUM MŰKÖDTETÉSÉNEK CÉLJA I.

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám:1-2/2015. Sorszám: ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. február 12. napján tartandó ülésére Tárgy: Segítő

Részletesebben

29/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központról

29/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központról 29/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központról hatályos: 2015.03.02 - A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,

Részletesebben

alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat- és hatáskörérõl szóló 212/2010. (VII. 1.

alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat- és hatáskörérõl szóló 212/2010. (VII. 1. 39870 MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 162. szám A nemzeti erõforrás miniszter 74/2011. (XII. 29.) NEFMI rendelete a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történõ befogadásáról, támogatással

Részletesebben

A generikumokról általában. Dr. Győrbíró László SM KMOK Szigethy-Gyula Gyógyszertár

A generikumokról általában. Dr. Győrbíró László SM KMOK Szigethy-Gyula Gyógyszertár A generikumokról általában Dr. Győrbíró László SM KMOK Szigethy-Gyula Gyógyszertár Definició Generikus készítmények engedélyezése OEP támogatás ( licit ) Készítmények rendelésére kiadására vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

Segédeszköz átalakítás a Támop projekt keretében. Szabó Gyula forgalmazási szakértő

Segédeszköz átalakítás a Támop projekt keretében. Szabó Gyula forgalmazási szakértő Segédeszköz átalakítás a Támop 1.4.2 projekt keretében Szabó Gyula forgalmazási szakértő Célrendszer Mobilitás Minden nap Egész nap Önállóság Jól-lét Kényelem Költségek Pihenés és sport Iskola és munka

Részletesebben

Javaslat. az egészségügyi technológiák egységes életciklus-eseményrendszerének

Javaslat. az egészségügyi technológiák egységes életciklus-eseményrendszerének Javaslat Dr., 2006. az egészségügyi technológiák egységes életciklus-eseményrendszerének kialakítására Dr. 2005. - 2006. Egészségügyi technológiák Dr., 2006. Gyógyító megelőző eljárások Orvosi eljárások

Részletesebben

TB által támogatott gyógyászati segédeszközök értékesítésének termékcsoportonkénti forgalmi adatai (ÁFA-val növelt érték)

TB által támogatott gyógyászati segédeszközök értékesítésének termékcsoportonkénti forgalmi adatai (ÁFA-val növelt érték) * Elvi térítési díj Térítési díj * Elvi térítési díj Térítési díj 02 KÖTSZEREK 0203 FILMKÖTSZEREK 020303 Filmkötszerek 5 x 7 cm-ig 1 1 - - 10 40 36 4 12 475 020306 Filmkötszerek 10 x 10 cm-ig 27 22 4,2

Részletesebben

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat 2016. III. szám Kedves Partnereink! Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk! AKTUALITÁSOK

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

Az egészségügyi szakképzésben és az egészségtudományi felsőoktatásban bekövetkező változások hatása az idősellátásra

Az egészségügyi szakképzésben és az egészségtudományi felsőoktatásban bekövetkező változások hatása az idősellátásra Az egészségügyi szakképzésben és az egészségtudományi felsőoktatásban bekövetkező változások hatása az idősellátásra Dr. Balogh Zoltán EGYMÁST ÉRTŐ SZAKEMBEREK Nemzetközi Konferencia Budapest, 2017. június

Részletesebben

Szakmai irányelvek jelentősége a gyógyszerészi gondozásban

Szakmai irányelvek jelentősége a gyógyszerészi gondozásban a gyógyszerészi gondozásban Dr. Hankó Zoltán 2017. 09.15. FESZ kongresszus Cserkeszőlő 1 2014. szeptember 19. Parádsasvár: Gyógyszerészek és gyógyászati segédeszközök Együttműködési lehetőségek a két szakterület

Részletesebben

Jogszabályfigyelés január. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy MK 1/2013.

Jogszabályfigyelés január. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy MK 1/2013. január 1 Egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeleteknek az egészségügyi ágazati képzésekkel, az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanáccsal, valamint a szakorvos jelöltek felügyelet mellett

Részletesebben

A határozat a kihirdetését követő napon szeptember 4-én lép hatályba.

A határozat a kihirdetését követő napon szeptember 4-én lép hatályba. szeptember 1 A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozatnak az oktatási, a szakképzési területen való végrehajtásáról szóló 1599/ (IX. 3.) Korm. határozat

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja B u d a p e s t, 2 0 1 3. s z e p t e m b e r 2 7. Orvostechnikai eszköz vs. Gyógyászati segédeszköz Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.

Részletesebben

1. Vizsgálati regiszter Igényelt összeg: 1.200.000

1. Vizsgálati regiszter Igényelt összeg: 1.200.000 MUNKACSOPORTOK 1. Vizsgálati regiszter kialakítása (koordinátor: Kappelmayer János) 2. Irányelvek protokollok (koordinátor: Toldy Erzsébet ) 3. Labtest online (koordinátor: Herczeg Tamás) 4. PhD ösztöndíj

Részletesebben

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Változások és eredmények a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására és a GINOP 5.2.5-16 Gyakornoki program-támogató szolgáltatások című kiemelt projektekben KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ

Részletesebben

V. Fejezet. A folyamatos gyógyszerellátás biztosítását, a gyógyszertámogatási előirányzat betartását célzó rendelkezések

V. Fejezet. A folyamatos gyógyszerellátás biztosítását, a gyógyszertámogatási előirányzat betartását célzó rendelkezések V. Fejezet A folyamatos gyógyszerellátás biztosítását, a gyógyszertámogatási előirányzat betartását célzó rendelkezések 36. (1) A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultját valamennyi közfinanszírozásban

Részletesebben

Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára

Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani Szimpózium, Budapest, 2013. május 31. A szolgáltatás

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

FOREVER GURULÓ XIII. FESZ Kongresszus Budapest, 2013. szeptember 27. Kogon Mihály igazgató MEREK - Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

FOREVER GURULÓ XIII. FESZ Kongresszus Budapest, 2013. szeptember 27. Kogon Mihály igazgató MEREK - Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja FOREVER GURULÓ XIII. FESZ Kongresszus Budapest, 2013. szeptember 27. Kogon Mihály igazgató MEREK - Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Guruló Műhelyhálózat A Guruló projekt bemutatása Regionális

Részletesebben

Dr. Szebelédi Ferenc Pénztári konzultáció 2012. március 12.

Dr. Szebelédi Ferenc Pénztári konzultáció 2012. március 12. Aktuális jogi ügyek az egészség- és önsegélyező pénztári szektorban Dr. Szebelédi Ferenc Pénztári konzultáció 2012. március 12. Témák 1. Új Ptk. 2. Egészségpénztári szolgáltatások 3. Önsegélyező pénztárak

Részletesebben

A Vas Megyei Közgyűlés évi munkaterve (Tervezet) A Vas Megyei Közgyűlés évben is változatlanul kiemelt figyelmet fordít:

A Vas Megyei Közgyűlés évi munkaterve (Tervezet) A Vas Megyei Közgyűlés évben is változatlanul kiemelt figyelmet fordít: A Vas Megyei Közgyűlés 2017. évi munkaterve (Tervezet) I. A Vas Megyei Közgyűlés 2017. évben is változatlanul kiemelt figyelmet fordít: az Integrált Területfejlesztési Program felülvizsgálatára a Területi

Részletesebben

GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK. című kiemelt projekt

GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK. című kiemelt projekt GINOP 5.2.5-16-2016 BEMUTATKOZIK A GYAKORNOKI PROGRAM TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK című kiemelt projekt KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM A PROJEKT ALAPADATAI GINOP 5.2.5-16-2016-00001

Részletesebben

Egészségügyi Szakmai Irányelvfejlesztés Magyarországon

Egészségügyi Szakmai Irányelvfejlesztés Magyarországon Egészségügyi Szakmai Irányelvfejlesztés Magyarországon Kis Erika 2013. Szeptember 28. 2013.09.28. 1 18/2013. (III. 5.) EMMI rendelet a vizsgálati és terápiás eljárási rendek kidolgozásának, szerkesztésének,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTER III-3TK/137/1/2006. TERVEZET! E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az Ipari Park címről és az ipari parkok fejlesztését szolgáló rendszer működéséről szóló 186/2005.

Részletesebben

Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok. 2015. március 6.

Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok. 2015. március 6. Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok 2015. március 6. 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint

Részletesebben

Kitaposatlan úton az akkreditáció felé

Kitaposatlan úton az akkreditáció felé Kitaposatlan úton az akkreditáció felé DEMIN Konferencia 2015. Május 27-29. Dr. Antal Gabriella főigazgató Tüdőgyógyintézet Törökbálint A MKSZ elnökségének tagja Előzmények ISO 9001 - MIR MEES ESzCsM szakmai

Részletesebben

2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről

2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás

Gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás Ellátások betegség esetére gyógyászati segédeszköz ellátás 2010/04 Gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás Gyógyászati segédeszközök kölcsönzése tb támogatással Méltányosságból adható gyógyászati

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Országos Érdekegyeztető Tanács 2007. első félévi munkaprogramja 2. számú melléklet I. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Január 2007. évi bértárgyalások a keresetnövelés éves mértékéről ( OÉT)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NFGM/ /2009. ELŐTERJESZTÉS az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. augusztus 2 EGYEZTETÉSI LAP 1. Az egyeztetés alapadatai

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEG YEI JOGÚ VÁROS TANAcSNOKÁTÓL

BÉKÉSCSABA MEG YEI JOGÚ VÁROS TANAcSNOKÁTÓL BÉKÉSCSABA MEG YEI JOGÚ VÁROS TANAcSNOKÁTÓL Békéscsaba. Szem ISl\'lÍn ter 7. Ikl. s=.: 11/.2/1-6/2010. Elöadó: Dr. Tógye I1diko Mell.: - Postacím: 560/ Pf 112. Telefon: (66) 523-800 Telefax: (66) 523-804

Részletesebben

FESZ XIV. Kongresszusa

FESZ XIV. Kongresszusa FESZ XIV. Kongresszusa FESZ A BETEGEK TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁSÁÉRT Parádfürdő, 2014. szeptember 19-20. Tények A vonatkozó statisztikai adatok szerint 15-18 000 főre tehető az agyvérzés miatt bekövetkezett

Részletesebben

A fogyasztók védelmével összefüggő egyes törvényi rendelkezésekben hivatkozott uniós jogi aktusokat átültető jogszabályi rendelkezések

A fogyasztók védelmével összefüggő egyes törvényi rendelkezésekben hivatkozott uniós jogi aktusokat átültető jogszabályi rendelkezések A fogyasztók védelmével összefüggő egyes törvényi rendelkezésekben hivatkozott uniós jogi aktusokat átültető jogszabályi rendelkezések (lezárás időpontja: 2009. december 31.) Egyes, a fogyasztók védelmével

Részletesebben

Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások. Banai Péter Benő

Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások. Banai Péter Benő Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások Banai Péter Benő Makrogazdasági, költségvetési keretek 1. Magas növekedés és/vagy olcsó adósság-finanszírozás bővülő költségvetési mozgástér 2.

Részletesebben

Hyperol reklám. határozatot.

Hyperol reklám. határozatot. ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZET NATIONAL INSTITUTE OF PHARMACY H-1051 Budapest V., Zrínyi u. 3. : 1372 POB. 450. /Fax (06 1) 88-69-300/(06 1)88-69-460 E-mail:ogyi@ogyi.hu Hyperol reklám Közzététel napja:

Részletesebben

EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT. Közzététel tól

EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT. Közzététel tól EGYÜTT, NYITOTTAN A BETEGEKÉRT Közzététel 2016- tól Az átláthatóság iránti igény erősödése Világszerte fokozatosan szigorodnak a gyógyszer-promócióra vonatkozó jogszabályok A társadalom részéről egyre

Részletesebben

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19. Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások 2004. február 19. Témák I. Szabályozás célja és elvei II. Önsegélyező pénztárak szolgáltatásai III. Egészségpénztári szolgáltatások

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere dr. Nagy Károly főosztályvezető Munkahigiénés Főosztály OMFI 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének

Részletesebben

SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI OSZTÁLYVEZETŐK KIBŐVÍTETT BARÁTI TALÁLKOZÓJA

SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI OSZTÁLYVEZETŐK KIBŐVÍTETT BARÁTI TALÁLKOZÓJA SZÉKESFEHÉRVÁR 2011. JÚNIUS 2-3 SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI OSZTÁLYVEZETŐK KIBŐVÍTETT BARÁTI TALÁLKOZÓJA SZÉKESFEHÉRVÁR HOTEL MAGYAR KIRÁLY TÁMOGATÓK ASTELLAS PHARMA KFT. BAYER HUNGÁRIA KFT. ELISSO KFT.

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Egészségbiztosítási Pénztár 1139 Budapest, Váci út 73/a.; Postacím: 1565 Budapest Telefon: (1) 350 20 01 Telefax: (1) 298 24 57 E mail: atfo@oep.hu Iktatószám: E021/940 14/2013. Hiv. sz.: Tárgy:

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár e-recept koncepció bemutatása

Országos Egészségbiztosítási Pénztár e-recept koncepció bemutatása Országos Egészségbiztosítási Pénztár e-recept koncepció bemutatása Neumann János Számítógép Tudományi Társaság Orvos-biológiai szakosztály 2012. május 04. Tartalom 1 2 3 4 Nemzetközi kitekintés Magyarországi

Részletesebben

Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről, illetve az éves díjkötelezettségről

Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről, illetve az éves díjkötelezettségről április Konferenciák és gyakorlatias Adózási határidők április közössége 2. (márc. 31.) 5. Kötelezettség Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről, illetve az éves díjkötelezettségről Bevallás a környezetterhelési

Részletesebben

Hatályosság: 2010.01.01 -

Hatályosság: 2010.01.01 - 347/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdıellátások árához nyújtott támogatások elszámolásáról és folyósításáról szóló

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG A Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium bemutatása Pordán Ákos SZAKMAI KOLLÉGIUMOK A Szociálpolitikai Tanács az emberi erőforrások

Részletesebben

Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán

Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán Gyógyászati segédeszközök és orvostechnikai eszközök finanszírozásának egészség-gazdaságtani vetületei Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán Harsányi András NEAK Ártámogatási Főosztály harsanyi.a@neak.gov.hu

Részletesebben

IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT

IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT IRÁNYELVFEJLESZTÉS ÉS KLINIKAI AUDIT dr. Safadi Heléna REGISZTRÁLT JOGVÉDŐK ÉVES TOVÁBBKÉPZÉSE 2015. december 07. Az egészségügyi ellátáshoz való jog /1997. évi CLIV. Tv./ 7. (1) Minden betegnek joga van

Részletesebben

Távdiagnosztika és konzultáció -Távgondozás háziorvosok és szakorvosok együttműködésével az EFOP projekt keretében

Távdiagnosztika és konzultáció -Távgondozás háziorvosok és szakorvosok együttműködésével az EFOP projekt keretében Távdiagnosztika és konzultáció -Távgondozás háziorvosok és szakorvosok együttműködésével az EFOP 1.9.6-16 projekt keretében Dr. Margitai Barnabás - Dr. med. habil Kósa István BALATONFÜRED, 2018. SZEPTEMBER

Részletesebben