TÁJÉKOZTATÓ A KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁSRÓL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁJÉKOZTATÓ A KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁSRÓL"

Átírás

1 TÁJÉKOZTATÓ A KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁSRÓL Tisztelettel megkérjük, vegye figyelembe, hogy a cégünkhöz beérkezett személyi anyagot nem küldjük vissza, ezért kérjük KIZÁRÓLAG fénymásolatokat adjon le irodáinkban! A jelentkezési anyagot lehetősége van en, faxon keresztül, vagy postai úton leadni; illetve személyesen irodáinkban. Cím: True Job Kft, 1067, Budapest, Teréz Krt. 23. Tel: Mobil: Web:www.truejob.hu FMK: / Felnőttképzési eng. szám: Cégünkről általában: A True Job Kft célja, hogy segítsen azoknak az uniós munkavállalóknak, akik a megnyílt Európai Uniós munkaerőpiacon szeretnének új munkalehetőséget találni. Az országból való távozás előtt minden jelentkezőnk teljes körű tájékoztatást kap leendő pozíciójára és a munka feltételeire vonatkozóan, valamint arról, hogy mit jelent az említett iparágban munkát vállalni. Ügynökségünk mindent megtesz azért, hogy elnyerje a munkaadók és a munkavállalók elégedettségét egyaránt. Célunk a hosszú távú együttműködés!

2 FIGYELEM! A True Job Kft kizárólag bejelentett, hivatalos munkára közvetít / vagy alkalmaz munkavállalókat. Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy ezt figyelembe véve vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal. Sok sikert kívánunk! A True Job Kft vezetősége Célországaink és a szerződések várható időtartama: Anglia, Skócia, Írország: Hollandia 1 év 1 év A törvényes külföldi munka alapfeltételei: Az Európai Unió területén munkát vállalhat a True Job Kft közbenjárásával az a magyar, horvát, szlovák, szlovén, román, bolgár, lengyel,cseh..eu-s állampolgár, aki betöltötte a 18. életévét, és hivatalosan is európai szintű jövedelemből szeretne élni. Cégünk az Eu területére közvetít munkavállalókat. Munkavállalóinkat főként vendéglátás, építőipar, mezőgazdaság, szolgáltatás, egészségügy, raktározás és szállítmányozás területére keresik. Lehetőség van szakképzettséget nem igénylő munkák ellátására is, jelentkezőket várunk pl. szállodai takarító, konyhai kisegítő, karbantartó, állattartó vagy gyári szalagmunka végzésére. Megpályázható állások jövedelem:

3 Munkakör Általános takarító, konyhai kisegítő, hentes.csontozó Anglia, Skócia (bruttó/óra) Ł 5.93 Ł 7.00 Írország (bruttó/óra) EU 8 tól Hollandia (bruttó/hó) Luxushajó (nettó/hó) $ kb eu Szakács Ł 5.93 Ł EU 8 tól $ Felszolgáló, báros Ł 5.93 Ł EU 8 tól $ Recepciós Ł 5.93 Ł EU 8 tól $ Szobalány Ł 5.93 Ł EU 8 tól $ Étteremvezető Ł 6 Ł 9 EU 8 tól $ 3000 től Építőipar: kb kőműves, burkoló, 1300 Euro szobafestőmázoló, Ł 5.93 Ł EU 8 tól villanyszerelő, 9.00 vízvezeték-szerelő, stb. Vasipar: hegesztő, lakatos, csőszerelő, vízgáz-központi fűtés-szerelő, cncs, stb Ł 5.93 Ł 9.00 EU 8 tól kb euro Autó- és szerelők Ł 6 Ł 9 EU 8 tól Sofőrök: Kamion, busz, teherautó Ł 9 - Ł 13 EU 8 tól Nehéz- és könnyűgépkezelők Ł 5.93 Ł 9.00 Mezőgazdasági Ł Ł munkások 6.50 Gyári Ł 5.93 Ł szalagmunkások 10,5 biztonsági őröket Ł 6- Ł 9 EU 8 tól EU 8 tól EU 8 tól

4 villamos-,építész-,kertépítő-,gépész,számítástechnikai - programozó stb mérnökeket, minőségellenőröket, recepciósokathölgyeket irodákba Ł 7- Ł 10 Ł 6 Ł 9 Cégünk kizárólag olyan munkavállalókat közvetít külföldre, akik képesek az adott ország nyelvén beszélni, és a partnerek igényei szerint összeállított szintfelmérő vizsgán megfelelnek. Figyelem! Az említett beosztások és fizetések irányadó jellegűek. A tényleges munkakör megjelölése és napi/heti/havi bevétel a munkáltató által küldött előszerződésben lesz rögzítve. A jelentkezők már a személyi anyag leadásától készen kell, hogy álljanak a munkába állásra. Legalább kommunikációs szintű angol nyelvtudás szükséges a következő országokban: Anglia Hollandia Skócia Írország Munkaidő: Általában heti min óra, a munkavállalók időbeosztása a munkáltatótól függ Szabadság: Általában 20 nap / év fizetett szabadság Munkaruházat: Nem minden esetben biztosít munkaruhát a munkáltató. Az előre megküldött munkavállalási papíron szerepel.

5 Szükséges dokumentumok: Kizárólag pontosan kitöltött, teljes személyi anyagokat fogadunk el! Egy, cégünk által kibocsátott jelentkezési lap (Application Form) kitöltve Egy, cégünk által kibocsátott orvosi igazolás (Medical Certificate) kitöltve Egy darab, szakmai önéletrajz angol nyelven (amerikai típusú) Egy darab, évnél nem régebbi igazolványkép (mosolygós, férfiak ingben) Legalább egy darab angol nyelvű szakmai ajánlólevél fénymásolata Egy darab útlevél fénymásolat AZON JELENTKEZŐK SZÁMÁRA, AKIK NEM BESZÉLNEK ANGOLUL, CÉGÜNK NYELVI KÉPZÉSÉT AJÁNLJUK A True Job Kft céljául tűzte ki, hogy olyan munkavállalókat közvetít külföldre, akik tisztában vannak a ténnyel: szükség van arra, hogy az adott országnak, ahol dolgozni fognak, ismerjék a nyelvét. Nyelvismeret nélkül nehézkes az egész élet, így ajánljuk, hogy azok, akik nem biztosak a nyelvtudásukban, vagy már régen használták, esetleg még nem is tanulták, vegyenek részt egy általunk szervezett nyelvi képzésen, ahol kitűnő tanároktól sajátíthatják el az adott ország nyelvét, és megszerzik a biztos alapokat. A tananyagok nagytöbbsége azon adatokat tartalmazza, melyeket már partnereink megküldtek nekünk vagy az eddigi tapasztalatok alapján szükségesek egy külföldi munkavállaláshoz. Az általunk alkalmazott tanárok nagy része maga is külföldön dolgozott, így tökéletesen tudja, hogy mi az a tudás, ami nélkül majdhogynem lehetetlen nekiindulni egy ilyen vállalkozásnak.

6 Miért ajánljuk a saját nyelvi képzésünket? Az általunk indított nyelvtanfolyamokon minden szakmára külön készítjük fel hallgatóinkat. Így pl. létezik vendéglátós szaknyelvi képzés, építőipari, vasipari stb. A cégünk által szervezett nyelvtanfolyam kettő az egyben képzés: általános nyelv (ami az életben segít, bármely területen), illetve egy szakmai nyelv (ami a kinti munkában segít). A True Job Kft. jelenleg az alábbi településeken indít nyelvi képzéseket: Budapest Tervezzük Szegeden, Kecskeméten, Gödöllőn, Egerben, Székesfehérváron, Győrben, Zalaegerszegen, Baján, Békéscsabán, Debrecenben, Szolnokon Az intenzív tanfolyam anyaga maximálisan egyezik a külföldi partnerek igényeivel, az útmutatásaik alapján állítottuk össze azokat. Azon jelentkezők, akik részt vesznek egy általunk szervezett nyelvtanfolyamon, kiemelkedően nagyobb eséllyel vágnak neki az angol nyelvi szintfelmérőnek amit a kinti partner számítógép, vagy telefon segítségével maga vezet le -, hiszen a mindennapi élet szófordulatain túl, az adott munkával kapcsolatos szóismerettel is bővítjük tudását, valamint tankönyvünkben megtalálhatóak azok a kérdések, amelyek egy interjún előfordulhatnak. Tanfolyamainkról, kérem érdeklődjön a True Job Kft nél: Cím: 1067, Budapest, Teréz Krt.23. Tel: Mobil: Web:

7 Figyelem! Tanfolyamaink sikeres elvégzése nem jelent azonnali és közvetlen munkaajánlatot. A tanfolyam célja a jelentkezők általános- és szakmai nyelvtudással való ellátása, valamint az esetleges munkahelyi felvétel esélyének növelése. A képzés általában az alábbi területeket érinti: Általános takarító Konyhai kisegítő Szakács Felszolgáló Szobalány Recepciós Betegápoló Biztonsági őr Asztalos Ács-állványozó Könnyű- és nehézgépkezelő Hegesztő Mezőgazdaságigép-munkás Karbantartó Farmi munkás, állattenyésztő Karosszérialakatos Autófényező Bútorfényező Szobafestő-mázoló Kőműves Autó-motorszerelő Teherautó-, busz-, kamionsofőr Betanított munkás, stb. - Tanfolyamot megfelelő számú (min fő) jelentkező esetén indítunk - Időtartama: 2-3 hét - Órák: heti 6-12 óra - Beosztás: hétvégi időpontokban, illetve hét közben munka után ( pl óra)

8 - Képzési díj: Ft- keresse fel irodánkat- vagy regisztráljon akár honlapunkon keresztül A tanfolyamon elsajátított tudást külföldön való tartózkodása során minden helyzetben alkalmazni tudja majd (reptér, bevásárlás, munka, posta, stb.) TANFOLYAM ÁRA: ,- Ft 30 óra Felmerülő kérdésekkel, kérem, keresse irodánkat: True Job Kft 1067, Budapest, Teréz Krt.23 Tel /Fax: Mobil: Web:www.truejob.hu Általános tudnivalók: The National Minimum Wage, UK Ki jogosult nemzeti minimálbérre az Uk-ban? Az Egyesült Királyságban a 16 éves vagy annál idősebb munkavállalók nagy része jogosult a nemzeti minimálbérre (National Minimum Wage, NMW). A minimálbér egyaránt jár állandó munkavállalás, közvetített megbízásos vagy rövid távú szerződés alapján végzett munka után. A munkavállalók egy részére a nemzeti minimálbér nem vonatkozik. Ők a következők: 16 év alatti munkavállalók gyermekfelvigyázók (au-pairs) és dadák, ha a családnál laknak és a szállásért, illetve étkezésért nem fizetnek egyéni vállalkozók a fegyveres erők tagjai önkéntes munkások kormányzati programok keretében dolgozó egyes gyakornokok. Teljes listát kaphat arról, hogy ki jogosult az NMW-re, ha felhívja a Fizetési és Munkajogi Hivatal segélyvonalát, illetve ha tanácsadóhoz fordul (lásd a további tudnivalókat).

9 Mekkora a nemzeti minimálbér az Uk-ban? Négy különböző mértékű nemzeti minimálbér létezik: 21 éves vagy annál idősebb munkavállalók esetében jelenleg óránként 5,93 18 és 20 év közötti munkavállalók esetében jelenleg óránként 4,92 16 éves (iskolaköteles koron túli), illetve17 éves munkavállalók esetében jelenleg óránként 3, év alatti, illetve gyakorlatuk első évét töltő gyakornokok esetében jelenleg óránként 2,50. Az NMW egy bizonyos időszak figyelembe vételével kötelezően kifizetendő átlagos órabér. Hetibér esetén ez az időszak egy hét, havibér esetén egy hónap. Ha az átlagos órabér az NMW-nál nagyobb, a bizonyos órákra jutó kereset alacsonyabb lehet az NMW-nél. A jelentkezést követően mennyi idő múlva utazhatom? A jelentkezők általában 1 4 héten belül utazhatnak, ez persze több tényezőtől függ: teljes-e az általa leadott személyi anyag, van-e elegendő nyelvtudása, készen áll-e az indulásra, amikor a partnereink kérik, van-e éppen akkor igény az általa betöltendő pozícióra, rendelkezik-e a kinti elinduláshoz elegendő pénzösszeggel, kiválasztja-e a leadott munkatapasztalat alapján a munkáltató..stb Szükséges-e pénzzel rendelkezni a külföldi munkavállaláshoz? Igen, szükséges. A True Job Kft nem kér, és nem is fogad el pénzt a munka-közvetítésért. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kiutazásnak és az első néhány hétnek költségei vannak. Néhány dolgok kiemelve: - kiutazás (repülő vagy busz) kb e Ft - szállás kaució általában egy vagy két hetet kell előre kifizetni + az aktuális hetet (a kaució díja az albérlet lejártával visszajár, abban az esetben, ha minden úgy van, ahogy a tulajdonos azt átadta) vidéken általában 50-70Ł /hét-ezen adatok Uk ra vonatkoznak, Hollandia és Németország is más, de körülbelül hasonló árakkal - pénz az étkezésre és egyéb saját dolgokra Vízum, munkavállalási engedély: Sem munkavállalási engedélyre, sem vízumra nincs szüksége Eu-s állampolgároknak Anglia, Írország, Skócia, Hollandia, Németország, Ausztria és Ciprus területén.

10 Amennyiben 4 héten belül nem jelentjük be magunkat, és valaki ellenőriz minket, kitoloncol(hat)nak az országból. A bejelentés minden munkavállaló saját felelőssége, a munkáltató viszont készségesen segít a szükséges papírok kitöltésében. Adózás: Mivel a True Job Kft által közvetített munkavállalók kizárólag bejelentett és hivatalos munkát végezhetnek, így adózni is kell a bevételek után. Mindig az adott ország törvényeit kell figyelembe venni. Anglia, valamint Skócia területén pl. kb a jövedelem % -át teszi ki az adó. /Egyszerűen mondva: a hét öt napjából egyet dolgozunk az adózásért, egyet a szállásért, és háromnapi fizetés marad meg./ Beszámítják-e a magyar nyugdíjba a kinti jövedelem? Aki szeretné, hogy a későbbi éveiben is kamatoztathasson kinti munkája jövedelméből, annak egy igazolást kell kérnie a kinti illetékes hivataltól, és hogy pontosan mi az az összeg, amit befizetett, míg kint dolgozott. Ezt az igazolást le kell adni majd a magyarországi nyugdíjintézetnél. Tudnak-e a párjukkal együtt dolgozni? Igen, viszont ez esetben lehetséges, hogy több időt kell várnia kiutazásra. Általában kastélyszállókban, vagy egyéb vendéglátós munkahelyekre, szalagmunkákra tudjuk a párban lévő jelentkezőket kiközvetíteni. Vagy ugyanazon városban, csak 2 különböző helyen kell dolgozniuk,párok esetében a jelentkezéskor kérjük a jelentkezési lapon feltüntetni, kivel szeretne együtt menni. Szállás: A szállás költsége minden esetben a munkavállalót terheli (kivétel ez alól, ha a munkaadó írásban rögzíti, hogy az ő költsége). A szállások általában2-4 8 szobás,felszerelt,otthonok.

GYIK NEMZETKÖZI MUNKAVÁLLALÁS Minden, amit tudnod kell ;)

GYIK NEMZETKÖZI MUNKAVÁLLALÁS Minden, amit tudnod kell ;) GYIK NEMZETKÖZI MUNKAVÁLLALÁS Minden, amit tudnod kell ;) Miért is jó, ha külföldön próbálok szerencsét a segítségetekkel? Korrekt, nyugat-európai színvonalú fizetést kapsz, így spórolhatsz és elkezdheted

Részletesebben

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Kedves Barátunk! A Külfödi munkavállalói kézikönyv azért készült, hogy könnyebbé tegye számodra a külföldi munkavállalást. Segít Neked a munkakeresésben, a szakmai

Részletesebben

Litvánia. Észtország. Lettország. Szlovénia. Szlovákia. Magyarország. Cseh Köztársaság. 2004. május 1. után az új. tagállamokból jött.

Litvánia. Észtország. Lettország. Szlovénia. Szlovákia. Magyarország. Cseh Köztársaság. 2004. május 1. után az új. tagállamokból jött. Lengyelország Litvánia Észtország Lettország Szlovénia Élet és munka az Egyesült Királyságban - 2004. május. után az új tagállamokból jött állampolgárok jogai és kötelezettségei Szlovákia Magyarország

Részletesebben

CAMP LEADERS PROGRAM SZERZŐDÉS

CAMP LEADERS PROGRAM SZERZŐDÉS CAMP LEADERS PROGRAM SZERZŐDÉS mely létrejött egyrészről a CAMP LEADERS HUNGARY KFT. 5600 Békéscsaba, Felső Körös sor 72. Adószám: 13611167-2-04, Cg: 04-09-006880 KSH: 13611167-7810-113-04 Levelezési cím:

Részletesebben

A Munkaerőpiaci információk gyűjteménye a következő kérdésekre ad tömören választ (a további információkat tartalmazó forráshelyek megjelölésével):

A Munkaerőpiaci információk gyűjteménye a következő kérdésekre ad tömören választ (a további információkat tartalmazó forráshelyek megjelölésével): A munka világa A Magyarországról szóló információkat összefoglaló ország mappa jelen fejezetének célja, hogy összegyűjtse és röviden bemutassa azokat a főbb munkaerőpiaci, munkaügyi, munkajogi tudnivalókat,

Részletesebben

Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége

Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége Az alábbi tájékoztató anyag a magyar illetőségű magánszemélyek külföldről származó jövedelmeinek ide értve a magyar

Részletesebben

Az első EURES-állásod

Az első EURES-állásod Az első EURES-állásod 2014-2015 Útmutató munkakeresőknek és munkáltatóknak eures.europa.eu ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob Szociális Európa Az első EURES-állásod Megkönnyítjük a szabad mozgást és

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

4. számú információs füzet. Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége

4. számú információs füzet. Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége 4. számú információs füzet Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége Az alábbi tájékoztató anyag a magyar illetőségű magánszemélyek külföldről származó jövedelmeinek

Részletesebben

PRAKTIKUS ISMERETEK SZABADULÁSKOR

PRAKTIKUS ISMERETEK SZABADULÁSKOR ÁTVÁLTÓ Reintegrációs program fogvatartottaknak/szabadultaknak PRAKTIKUS ISMERETEK SZABADULÁSKOR Szerkesztették: A Váltó-sáv Alapítvány munkatársai Budapest, 2014. TÁMOP-5.6.1.A-11/1-2011-0002 Cím: 1085

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI IDÉNYMUNKÁSOK FOGLALKOZTATÁSA

A MEZŐGAZDASÁGI IDÉNYMUNKÁSOK FOGLALKOZTATÁSA ORSZÁGGYŰLÉSI K ÖNYVTÁR - KÉPV ISELŐI KUTATÓSZOLGÁLAT A MEZŐGAZDASÁGI IDÉNYMUNKÁSOK FOGLALKOZTATÁSA ELEMZÉS ÖSSZEÁLLÍTOTTA: ELEKHÁZY NÓRA 2008. OKTÓBER A Képviselői Kutatószolgálat információs szolgáltatásai:

Részletesebben

6. Társadalombiztosítási jog

6. Társadalombiztosítási jog 6. Társadalombiztosítási jog Ebben a fejezetben két nagy témával foglalkozunk: a családtámogatásokkal és a társadalombiztosítással. Az első részhez tartozik a családi pótlék, a terhességi-gyermekágyi segély

Részletesebben

HOME OFFICE (WRS) Kitöltési útmtató

HOME OFFICE (WRS) Kitöltési útmtató HOME OFFICE (WRS) Kitöltési útmtató Ezen útmutató arról ad tájékoztatást, hogy mikor kell díjat fizetni a regisztrációs igazolás kérelmezésekor, és hogyan kell kitölteni a befizetési szelvényt. 1. A díj

Részletesebben

J1- vízumkérelem: Nem bevándorló tanulók és csereprogramok résztvevői számára meghatározott vízumkategória.

J1- vízumkérelem: Nem bevándorló tanulók és csereprogramok résztvevői számára meghatározott vízumkategória. A CAMP LEADERS PROGRAM SZERZŐDÉSE mely létrejött egyrészről a CAMPLEADERS HUNGARY KFT. Székhely: 5600 Békéscsaba, Felső Körös sor 72. Adószám: 13611167-2- 04, Cg.: 04-09- 006880 KSH: 13611167-7810- 113-04

Részletesebben

Munkaügyi Együttműködési Fórum. Munkaerő-piaci nyitással összefüggő kérdések és válaszok gyűjteménye

Munkaügyi Együttműködési Fórum. Munkaerő-piaci nyitással összefüggő kérdések és válaszok gyűjteménye Munkaügyi Együttműködési Fórum Munkaerő-piaci nyitással összefüggő kérdések és válaszok gyűjteménye Munkaügyi Együttműködési Fórum 2 1 Tartalomjegyzék Szakképesítések elismerése... 3 Munkaerő-piaci nyitás

Részletesebben

Kedves Olvasó! A mellékelt piramis csúcsán a vágyott állás, és munkaszerződés áll. Ide az alsóbb régiókon keresztül lehet eljutni.

Kedves Olvasó! A mellékelt piramis csúcsán a vágyott állás, és munkaszerződés áll. Ide az alsóbb régiókon keresztül lehet eljutni. Kedves Olvasó! Egy olyan kiadványt tart a kezében, amely hasznos, gyakorlatias tanácsokat ad ahhoz, hogy sikeresebb legyen az álláskeresésben, állásra jelentkezésben, felvételiben és az állása megtartásában.

Részletesebben

Készült az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával. Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek

Készült az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával. Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek Készült az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával. Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek Írta: Mészáros Attila Lastofka János Soltis Lilla Bevándorlókról kézikönyv segítô szakembereknek

Részletesebben

Információk Magyarországról Németországba érkező munkavállalók részére

Információk Magyarországról Németországba érkező munkavállalók részére Információk Magyarországról Németországba érkező munkavállalók részére - főként Baden-Württemberg tartományra illetve a stuttgarti és környékére vonatkozóan - Összeállította a Stuttgarti Magyarok Szövetsége

Részletesebben

Álláskalauz 08/09. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé

Álláskalauz 08/09. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé Álláskalauz 08/09 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H Álláskalauz 08/09 ISBN 978-80-970027-8-7 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H 4 Tartalom Tartalom 5 1 Előszó 6 2 Álláskeresők 8 2.1. Diákok

Részletesebben

Nyugdíj az Európai Unióban

Nyugdíj az Európai Unióban Nyugdíj az Európai Unióban Az Európai Unió szociális biztonsági rendszerekre vonatkozó szabályozásáról 2 Mit kell tudni az egyes nyugellátásokra vonatkozó szabályozásról? 9 Gyakori kérdések a magyar nyugdíjrendszer

Részletesebben

EU: ÉLJÜNK VELE! Kézikönyv és használati útmutató európai uniós mindennapjainkhoz

EU: ÉLJÜNK VELE! Kézikönyv és használati útmutató európai uniós mindennapjainkhoz EU: ÉLJÜNK VELE! Kézikönyv és használati útmutató európai uniós mindennapjainkhoz A Europe Direct szolgáltatás segít választ találni az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire. A szolgáltatás ingyenesen

Részletesebben

Hasznos ország információk

Hasznos ország információk Amerikai Egyesült Államok Beutazási szabályok 2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak

Részletesebben

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI

Részletesebben

CSALÁDI TÁMOGATÁSOK AZ EURÓPAI ÚNIÓ ORSZÁGAIBAN

CSALÁDI TÁMOGATÁSOK AZ EURÓPAI ÚNIÓ ORSZÁGAIBAN CSALÁDI TÁMOGATÁSOK AZ EURÓPAI ÚNIÓ ORSZÁGAIBAN Az EU országokban működő családtámogatási rendszerek rövid összefoglalóját tartalmazza a gyűjtemény, a www.euvonal.hu információi alapján. Az egyes országok

Részletesebben

1. Bevezetés. Az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkársága által nyújtott információk alapján

1. Bevezetés. Az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkársága által nyújtott információk alapján Előszó A 60 70 es években Nyugat Európában és Észak Amerikában a társadalmi fejlődés hatására a felsőoktatás nagymértékben átalakult. Tömeges igény mutatkozott a magasan képzett munkaerőre, a felsőfokú

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ. nyolcadik lakhatási-foglalkoztatási regionális szakmai műhelyéről

EMLÉKEZTETŐ A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ. nyolcadik lakhatási-foglalkoztatási regionális szakmai műhelyéről EMLÉKEZTETŐ A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ nyolcadik lakhatási-foglalkoztatási regionális szakmai műhelyéről Helyszín: Tégy az emberért! Információs és Továbbképzési Központ (1088 Budapest, Szentkirályi u.

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Gazdaságdiplomácia szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Gazdaságdiplomácia szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Gazdaságdiplomácia szakirány TOBORZÁS ÉS KIVÁLASZTÁS A MANPOWER MUNKAERŐ-SZERVEZÉSI KFT.-NÉL Készítette:

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK. 1. Mit tehet, hova fordulhat az, akit diszkrimináció ért egy munkafelvétel során?

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK. 1. Mit tehet, hova fordulhat az, akit diszkrimináció ért egy munkafelvétel során? GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK 1. Mit tehet, hova fordulhat az, akit diszkrimináció ért egy munkafelvétel során? A sérelmet szenvedett személy kérelemmel fordulhat az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Cím: 1024

Részletesebben

Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon. A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga

Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon. A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga BevezetÔ A Munkáltatók Esélyegyenlôségi Fóruma Egyesület célja,

Részletesebben