Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 505. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 505. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009."

Átírás

1 Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 505. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard április Nemzetközi könyvvizsgálati standard Külső megerősítések

2 Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége 545 Fifth Avenue, 14th Floor New York, New York USA A jelen 505. témaszámú, Külső megerősítések című nemzetközi könyvvizsgálati standardot a Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület (IAASB) készítette, amely a Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetségének (IFAC) független standardalkotó szervezete. Az IAASB célja a közérdeket szolgálni azáltal, hogy magas színvonalú könyvvizsgálati és bizonyosságot nyújtó szolgáltatási standardokat hoz létre és elősegíti a nemzetközi és a nemzeti standardok konvergenciáját, ily módon javítva a gyakorlat minőségét és növelve egységességét világszerte, erősítve továbbá a közvélemény bizalmát a globális könyvvizsgálati és bizonyosságot nyújtó szolgáltatást végző szakma iránt. A kiadvány ingyenesen letölthető az IFAC honlapjáról: A jóváhagyott szöveget angolul adták ki. Az IFAC küldetése a közérdek szolgálata, a könyvvizsgálói szakma globális erősítése és az erős nemzetközi gazdaságok fejlődéséhez való hozzájárulás azáltal, hogy magas színvonalú szakmai standardokat hoz létre és elősegíti azok betartását, előmozdítja az ilyen standardok nemzetközi konvergenciáját és véleményt nyilvánít olyan közérdekű kérdésekben, ahol a szakma szakértelme leginkább releváns. Copyright április, Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC). Minden jog fenntartva. Jelen kiadványról másolat készítése engedélyezett, ha a másolatok tanórákon történő vagy személyes felhasználás célját szolgálják, és azokat nem értékesítik vagy terjesztik, továbbá, ha mindegyik másolat tartalmazza a következő feliratot: Copyright április, Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC). Minden jog fenntartva. A felhasználást az IFAC engedélyezte. A dokumentum sokszorosítására, tárolására vagy továbbadására vonatkozó engedélyért lépjen kapcsolatba a permissions@ifac.org címmel. Máskülönben a jelen dokumentum sokszorosítása, tárolása, átadása vagy más hasonló felhasználása csak az IFAC írásbeli engedélyének birtokában lehetséges, kivéve a törvény által engedélyezett eseteket. További információk: permissions@ifac.org. ISBN:

3 505. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD KÜLSŐ MEGERŐSÍTÉSEK (Hatályos a december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) Bevezetés TARTALOM Bekezdés A jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard hatóköre... 1 A könyvvizsgálati bizonyítékok megszerzésére irányuló külső megerősítési eljárások Hatálybalépés napja... 4 Cél... 5 Fogalmak... 6 Követelmények Külső megerősítési eljárások... 7 A könyvvizsgálói megerősítési kérés kiküldése engedélyezésének vezetés általi megtagadása A külső megerősítési eljárások eredményei Negatív megerősítések A megszerzett bizonyítékok értékelése Alkalmazási és egyéb magyarázó anyagok Külső megerősítési eljárások... A könyvvizsgálói megerősítési kérés kiküldése engedélyezésének vezetés általi megtagadása... A külső megerősítési eljárások eredményei... Negatív megerősítések... A megszerzett bizonyítékok értékelése... A1-A7 A8-A10 A11-A22 A23 A24-A25 A 505. témaszámú, Külső megerősítések című nemzetközi könyvvizsgálati standard a 200. témaszámú, A független könyvvizsgáló átfogó céljai és a könyvvizsgálatnak a nemzetközi könyvvizsgálati standardokkal összhangban történő végrehajtása című nemzetközi könyvvizsgálati standarddal együtt értelmezendő. 2

4 Bevezetés A jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard hatóköre 1. A jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard a külső megerősítési eljárások könyvvizsgáló általi, a könyvvizsgálati bizonyítékoknak a 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 1 és az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard követelményeivel összhangban történő megszerzése érdekében való alkalmazásával foglalkozik. 2 A jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard nem foglalkozik a peres ügyekre és jogi igényekre vonatkozó interjúkkal, amelyekkel az 501. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard foglalkozik. 3 A könyvvizsgálati bizonyítékok megszerzésére irányuló külső megerősítési eljárások 2. Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard jelzi, hogy a könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóságát befolyásolja annak forrása és jellege, és hogy a megbízhatóság a megszerzés egyéni körülményeitől függ. 4 Az említett nemzetközi könyvvizsgálati standard a könyvvizsgálati bizonyítékokra vonatkozó alábbi általánosításokat is tartalmazza: 5 A könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóbb, ha azt a gazdálkodó egységen kívüli független forrásokból szerezték be. A közvetlenül a könyvvizsgáló által megszerzett könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóbb, mint a közvetetten vagy következtetés levonása által megszerzett bizonyíték. A könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóbb, ha dokumentumok formájában létezik, legyen az papíron, elektronikus vagy más adathordozón. Ennek megfelelően, a könyvvizsgálat körülményeitől függően, a könyvvizsgálóhoz közvetlenül a megerősítő felektől külső megerősítések formájában beérkezett könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóbb lehet, mint a gazdálkodó egységen belül előállított bizonyíték. A jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard célja, hogy segítséget nyújtson a könyvvizsgálónak a releváns és megbízható könyvvizsgálati bizonyítékok megszerzésére irányuló külső megerősítési eljárások megtervezésében és végrehajtásában. 3. Más nemzetközi könyvvizsgálati standardok elismerik a külső megerősítések, mint könyvvizsgálati bizonyítékok fontosságát, például: A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard a könyvvizsgáló azon felelősségét tárgyalja, hogy átfogó válaszokat tervezzen meg és hajtson végre a pénzügyi kimutatások szintjén fennálló lényeges hibás állítás becsült kockázatainak kezelésére, és hogy olyan további könyvvizsgálati eljárásokat tervezzen meg és hajtson végre, amelyek jellege, ütemezése és terjedelme az állítások szintjén fennálló lényeges hibás állítások becsült kockázatain alapul és témaszámú, A könyvvizsgáló válaszai a becsült kockázatokra című nemzetközi könyvvizsgálati standard témaszámú, Könyvvizsgálati bizonyítékok című nemzetközi könyvvizsgálati standard témaszámú, Könyvvizsgálati bizonyítékok - egyes tételekre vonatkozó speciális szempontok című nemzetközi könyvvizsgálati standard 4 Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A5. bekezdése. 5 Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A31. bekezdése.

5 azokra válaszol. 6 Emellett, a 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard előírja, hogy a lényeges hibás állítás becsült kockázataitól függetlenül a könyvvizsgáló alapvető vizsgálati eljárásokat tervezzen meg és hajtson végre mindegyik lényeges ügyletcsoport, számlaegyenleg és közzététel tekintetében. A könyvvizsgáló számára követelmény annak mérlegelése is, hogy elvégzendők-e külső megerősítési eljárások alapvető könyvvizsgálati eljárásként. 7 A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard előírja, hogy a könyvvizsgáló annál meggyőzőbb könyvvizsgálati bizonyítékot szerezzen, minél magasabb a könyvvizsgáló által becsült kockázat. 8 Ennek érdekében a könyvvizsgáló növelheti a bizonyítékok mennyiségét, vagy relevánsabb vagy megbízhatóbb bizonyítékot szerezhet be, vagy mindkettőt megteheti. A könyvvizsgáló például nagyobb hangsúlyt fektethet közvetlenül harmadik felektől származó bizonyíték beszerzésére, vagy pedig számos független forrásból származó megerősítő bizonyíték beszerzésére. A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard azt is jelzi, hogy a külső megerősítési eljárások segíthetnek a könyvvizsgálónak, hogy olyan magas szinten megbízható könyvvizsgálati bizonyítékot szerezzen, amely a könyvvizsgáló szerint szükséges ahhoz, hogy a csalásból vagy hibából eredő lényeges hibás állítás jelentős kockázataira válaszoljon. 9 A 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard jelzi, hogy a könyvvizsgáló további alátámasztó információ megszerzésére irányuló megerősítési kéréseket tervezhet meg, válaszként az állítás szintjén fennálló, csalásból eredő lényeges hibás állítás becsült kockázatainak kezelése érdekében. 10 Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard jelzi, hogy a gazdálkodó egységtől független forrásból beszerzett megerősítő információk, mint például a külső megerősítések, növelhetik azt a bizonyosságot, amelyet a könyvvizsgáló a számviteli nyilvántartásokban meglévő bizonyítékokból vagy a vezetés által tett nyilatkozatokból megszerez. 11 Hatálybalépés napja 4. A jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard a december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára hatályos. Cél 5. Külső megerősítési eljárások alkalmazása során a könyvvizsgáló célja az, hogy ezen eljárások megtervezésével és végrehajtásával releváns és megbízható könyvvizsgálati bizonyítékot szerezzen. 6 A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 5 6. bekezdése. 7 A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard bekezdése. 8 A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 7. bekezdés (b) pontja. 9 A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A53. bekezdése. 10 A 240. témaszámú, A könyvvizsgáló csalással összefüggő felelőssége a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatánál című nemzetközi könyvvizsgálati standard A37. bekezdése. 11 Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A8 A9. bekezdése.

6 Fogalmak 6. A nemzetközi könyvvizsgálati standardok alkalmazásában a következő kifejezéseknek az alábbi jelentésük van: (a) Külső megerősítés harmadik fél (a megerősítő fél) által a könyvvizsgálónak papíron, elektronikus vagy egyéb adathordozón adott közvetlen írásbeli válaszként megszerzett könyvvizsgálati bizonyíték. (b) Pozitív megerősítésre irányuló kérés arra irányuló kérés, hogy a megerősítő fél közvetlenül a könyvvizsgálónak adjon választ, amelyben jelzi, hogy a megerősítő fél egyetért vagy nem ért egyet a kérésben szereplő információval vagy amelyben megadja a kért információt. (c) Negatív megerősítésre irányuló kérés arra irányuló kérés, hogy a megerősítő fél csak abban az esetben adjon választ közvetlenül a könyvvizsgálónak, ha a megerősítő fél a kérésben szereplő információval nem ért egyet. (d) (e) Nemválaszolás a megerősítő fél által a pozitív megerősítésre irányuló kérés megválaszolásának vagy teljeskörű megválaszolásának elmulasztása vagy kézbesítetlenül visszaérkezett megerősítési kérés. Kivétel a megerősíteni kért vagy a gazdálkodó egység nyilvántartásaiban szereplő információ és a megerősítő fél által nyújtott információ közötti eltérést jelző válasz. Követelmények Külső megerősítési eljárások 7. Külső megerősítési eljárások alkalmazásakor a könyvvizsgálónak ellenőrzés alatt kell tartania a külső megerősítési kéréseket, beleértve az alábbiakat: (a) a megerősítendő vagy az igényelt információ meghatározása (hiv.: A1. bekezdés); (b) (c) (d) a megfelelő megerősítő fél kiválasztása (hiv.: A2. bekezdés); a megerősítési kérések megtervezése, beleértve annak megállapítását, hogy a kérések megfelelően vannak-e megcímezve és tartalmazzák-e a közvetlenül a könyvvizsgálónak küldendő válasz címzésére vonatkozó információt (hiv.: A3 A6. bekezdés); és a kérések kiküldése a megerősítő fél felé, beleértve adott esetben a nyomon követő kéréseket. (Hiv.: A7. bekezdés.) A könyvvizsgálói megerősítési kérés kiküldése engedélyezésének vezetés általi megtagadása 8. Ha a vezetés nem engedélyezi a könyvvizsgálónak megerősítési kérés kiküldését, a könyvvizsgálónak:

7 (a) (b) (c) rá kell kérdeznie a vezetés általi megtagadás okaira és könyvvizsgálati bizonyítékot kell keresnie ezek érvényességére és ésszerűségére vonatkozóan (hiv.: A8. bekezdés); értékelnie kell azt, hogy a vezetés általi megtagadás milyen hatással van a lényeges hibás állítás releváns kockázatainak könyvvizsgáló általi becslésére, beleértve a csalás kockázatát, valamint az egyéb könyvvizsgálati eljárások jellegére, ütemezésére és terjedelmére (hiv.: A9. bekezdés); és a releváns és megbízható könyvvizsgálati bizonyítékok megszerzése érdekében kialakított alternatív könyvvizsgálati eljárásokat kell végrehajtania. (Hiv.: A10. bekezdés.) 9. Ha a könyvvizsgáló arra a következtetésre jut, hogy a könyvvizsgálói megerősítési kérés kiküldése engedélyezésének vezetés általi megtagadása ésszerűtlen, vagy a könyvvizsgáló alternatív könyvvizsgálati eljárásokból nem tud releváns és megbízható könyvvizsgálati bizonyítékot szerezni, a könyvvizsgálónak a 260. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban kommunikálnia kell az irányítással megbízott személyekkel. 12 A könyvvizsgálónak a könyvvizsgálatra és a könyvvizsgálói véleményre gyakorolt hatásokat is meg kell határoznia a 705. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban. 13 A külső megerősítési eljárások eredményei A megerősítési kérésekre adott válaszok megbízhatósága 10. Ha a könyvvizsgáló olyan tényezőket azonosít, amelyek kételyeket vetnek fel a megerősítési kérésre adott válaszok megbízhatóságával kapcsolatban, a könyvvizsgálónak további könyvvizsgálati bizonyítékot kell szereznie ezen kételyek eloszlatása érdekében. (Hiv.: A11 A16. bekezdés.) 11. Ha a könyvvizsgáló azt állapítja meg, hogy a megerősítési kérésre adott válasz nem megbízható, a könyvvizsgálónak értékelnie kell, hogy ez milyen hatással van a lényeges hibás állítás releváns kockázatainak becslésére, beleértve a csalás kockázatát is, valamint az egyéb könyvvizsgálati eljárások kapcsolódó jellegére, ütemezésére és terjedelmére. (Hiv.: A17. bekezdés.) Nemválaszolás 12. A könyvvizsgálónak a releváns és megbízható könyvvizsgálati bizonyítékok megszerzése érdekében minden egyes nemválaszolás esetén alternatív könyvvizsgálati eljárásokat kell végrehajtania. (Hiv.: A18 A19. bekezdés.) Amikor az elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyíték megszerzéséhez szükséges a pozitív megerősítésre irányuló kérésre adott válasz 13. Ha a könyvvizsgáló azt állapította meg, hogy az elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyíték megszerzéséhez szükséges a pozitív megerősítésre irányuló kérésre adott válasz, alternatív könyvvizsgálati eljárások nem fogják biztosítani a könyvvizsgáló által igényelt könyvvizsgálati bizonyítékot. Ha a könyvvizsgáló nem kap ilyen megerősítést, meg kell határoznia a könyvvizsgálatra és a könyvvizsgálói véleményre gyakorolt hatásokat a 705. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban. 12 A 260. témaszámú, Kommunikáció az irányítással megbízott személyekkel című nemzetközi könyvvizsgálati standard 16. bekezdése témaszámú, A független könyvvizsgálói jelentésben szereplő vélemény minősítései című nemzetközi könyvvizsgálati standard

8 Kivételek (Hiv.: A20. bekezdés.) 14. A könyvvizsgálónak meg kell vizsgálnia a kivételeket annak megállapítása érdekében, hogy azok jelezneke hibás állításokat. (Hiv.: A21 A22. bekezdés.) Negatív megerősítések 15. A negatív megerősítések kevésbé meggyőző könyvvizsgálati bizonyítékot nyújtanak, mint a pozitív megerősítések. Ennek megfelelően a könyvvizsgálónak nem szabad a negatív megerősítési kéréseket egyedüli alapvető könyvvizsgálati eljárásként alkalmaznia az állítások szintjén fennálló lényeges hibás állítás becsült kockázatának kezelésére, kivéve, ha az alábbiak mindegyike jelen van (hiv.: A23. bekezdés): (a) (b) a könyvvizsgáló a lényeges hibás állítás kockázatát alacsonynak becsülte és elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot szerzett az állítás szempontjából releváns kontrollok működési hatékonyságára vonatkozóan; a negatív megerősítési eljárások tárgyát képező tételek sokasága nagy számú alacsony értékű, homogén számlaegyenleget, ügyletet vagy feltételt foglal magában; (c) nagyon alacsony kivételi arány várható; és (d) a könyvvizsgálónak nincs tudomása olyan körülményekről vagy feltételekről, amelyek miatt a negatív megerősítésre irányuló kérés címzettjei ezen kéréseket figyelmen kívül hagynák. A megszerzett bizonyítékok értékelése 16. A könyvvizsgálónak értékelnie kell azt, hogy a külső megerősítési eljárások eredményei releváns és megbízható könyvvizsgálati bizonyítékot nyújtanak-e vagy szükség van-e további könyvvizsgálati bizonyítékra. (Hiv.: A24 A25. bekezdés) *** Alkalmazási és egyéb magyarázó anyagok Külső megerősítési eljárások A megerősítendő vagy az igényelt információ meghatározása (Hiv.: 7. bekezdés (a) pont) A1. Külső megerősítési eljárásokat gyakran számlaegyenlegek és azok elemeire vonatkozó információ megerősítése vagy kérése érdekében hajtanak végre. Ezek az eljárások a gazdálkodó egység és egyéb felek közötti megállapodások, szerződések vagy ügyletek feltételeinek megerősítésére vagy bizonyos feltételek, mint például egy mellékmegállapodás hiányának megerősítésére is alkalmazhatók. A megfelelő megerősítő fél kiválasztása (Hiv.: 7. bekezdés (b) pont) A2. A megerősítési kérésekre adott válaszok relevánsabb és megbízhatóbb könyvvizsgálati bizonyítékot nyújtanak, amikor a megerősítési kéréseket olyan fél felé küldik ki, amely a könyvvizsgáló meggyőződése

9 szerint tájékozott a megerősítendő információval kapcsolatban. Például egy pénzügyi intézménynél a pénzügyi intézmény olyan tisztviselője lehet a legmegfelelőbb személy a megerősítés kéréséhez, aki tájékozott azokról az ügyletekről vagy megállapodásokról, amelyekre vonatkozóan a megerősítést kérik. A megerősítési kérések megtervezése (Hiv.: 7. bekezdés (c) pont) A3. A megerősítési kérés megtervezése közvetlenül befolyásolhatja a megerősítési válaszarányt és a válaszokból szerzett könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóságát és jellegét. A4. A megerősítési kérések megtervezésekor figyelembe veendő tényezők közé tartoznak a következők: A vizsgált állítások. A lényeges hibás állítás konkrét azonosított kockázatai, beleértve a csalási kockázatokat. A megerősítési kérés megjelenése és prezentálása. A könyvvizsgálattal vagy hasonló megbízásokkal kapcsolatos korábbi tapasztalat. A kommunikáció módszere (például papíron, elektronikus vagy egyéb adathordozón). A vezetés részéről a megerősítő felek részére a könyvvizsgálónak történő válaszadásra adott jóváhagyás vagy ösztönzés. Lehet, hogy a megerősítő felek csak a vezetés jóváhagyását tartalmazó megerősítési kérésre hajlandóak válaszolni. A megcélzott megerősítő fél képessége a kért információ (például az egyes számlaösszegek kontra teljes egyenleg) megerősítésére vagy nyújtására. A5. A pozitív külső megerősítési kérés arra kéri a megerősítő felet, hogy mindenképpen válaszoljon a könyvvizsgálónak, vagy jelezve a megerősítő fél egyetértését az adott információval, vagy információ nyújtását kérve a megerősítő féltől. A pozitív megerősítésre irányuló kérésre adott válasz rendszerint várhatóan megbízható könyvvizsgálati bizonyítékot nyújt. Fennáll azonban annak a kockázata, hogy a megerősítő fél esetleg az információ helyességének igazolása nélkül válaszol a megerősítési kérésre. A könyvvizsgáló azáltal csökkentheti ezt a kockázatot, hogy olyan pozitív megerősítésre irányuló kérést használ, amelyben nem szerepel az összeg (vagy egyéb információ) és a megerősítő felet kéri meg az összeg kitöltésére vagy az egyéb információ megadására. Másrészt, az ilyen üres megerősítési kérés használata alacsonyabb válaszarányokat eredményezhet, mert a megerősítő felek részéről több erőfeszítést igényel. A6. Annak megállapítása, hogy a kérések megfelelően vannak-e megcímezve, magában foglalja a megerősítési kéréseken szereplő bizonyos címek vagy minden cím érvényességének ellenőrzését a kiküldés előtt. A megerősítési kérések nyomon követése (Hiv.: 7. bekezdés (d) pont) A7. A könyvvizsgáló újabb megerősítési kérést küldhet, ha a korábbi kérésre ésszerű időn belül nem érkezett válasz. A könyvvizsgáló például az eredeti cím pontosságának ismételt ellenőrzését követően további vagy nyomon követő kérést küldhet. A könyvvizsgálói megerősítési kérés kiküldése engedélyezésének vezetés általi megtagadása A vezetés általi megtagadás ésszerűsége (Hiv.: 8. bekezdés (a) pont)

10 A8. Az, ha a vezetés megtagadja annak engedélyezését, hogy a könyvvizsgáló megerősítési kérést küldjön ki, korlátozza a könyvvizsgáló által megszerezni kívánt könyvvizsgálati bizonyítékot. A könyvvizsgálónak ezért rá kell kérdeznie a korlátozás okaira. Az egyik általában megnevezett ok a megcélzott megerősítő féllel fennálló olyan jogvita vagy folyamatban lévő tárgyalás, amelynek megoldását a nem megfelelő időben történő megerősítési kérés befolyásolhatja. A könyvvizsgálónak könyvvizsgálati bizonyítékot kell keresnie az okok érvényességére és ésszerűségére vonatkozóan annak kockázata miatt, hogy a vezetés megkísérelheti megvonni a könyvvizsgálótól azokhoz a könyvvizsgálati bizonyítékokhoz való hozzáférést, amelyek csalást vagy hibát fedhetnek fel. A lényeges hibás állítás kockázatainak becslésére gyakorolt hatások (Hiv.: 8. bekezdés (b) pont) A9. A könyvvizsgáló a 8. bekezdés (b) pontjában szereplő értékelésből azt a következtetést vonhatja le, hogy megfelelő lenne felülvizsgálni az állítások szintjén fennálló lényeges hibás állítás kockázatainak becslését és a tervezett könyvvizsgálati eljárásokat a 315. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban módosítani. 14 Például, ha a vezetésnek a meg nem erősítésre irányuló kérése nem ésszerű, ez olyan csalási kockázati tényezőt jelezhet, amelynek értékelése a 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban szükséges. 15 Alternatív könyvvizsgálati eljárások (Hiv.: 8. bekezdés (c) pont) A10. A végrehajtott alternatív könyvvizsgálati eljárások hasonlóak lehetnek azokhoz, amelyek a jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard A18 A19. bekezdésében leírtak szerint a nemválaszolás esetén megfelelőek. Az ilyen eljárások a jelen nemzetközi könyvvizsgálati standard 8. bekezdés (b) pontjában leírt könyvvizsgálói értékelés eredményeit is figyelembe vennék. A külső megerősítési eljárások eredményei A megerősítési kérésre adott válaszok megbízhatósága (Hiv.: 10. bekezdés) A11. Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard jelzi, hogy még abban az esetben is lehetnek a könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóságát befolyásoló körülmények, ha azt a gazdálkodó egységen kívüli forrásból szerzik be. 16 Minden válasz magában hordozza az elfogás, megváltoztatás vagy csalás bizonyos mértékű kockázatát. Az ilyen kockázat attól függetlenül fennáll, hogy a választ papíron, elektronikus vagy egyéb adathordozón szerezték-e meg. A válasz megbízhatóságát illetően kételyeket jelezhetnek a következő tényezők: ha azt a könyvvizsgáló közvetetten kapta meg; vagy ha úgy tűnik, hogy nem az eredetileg megcélzott megerősítő féltől érkezett. A12. Az elektronikus úton, például faxon vagy -en érkezett válaszok a megbízhatóság tekintetében kockázatokat rejtenek magukban, mert bonyolult lehet megállapítani az eredetiséget és a válaszadó hatáskörét, és bonyolult lehet feltárni a változtatásokat. A könyvvizsgáló és a válaszadó által alkalmazott 14 A 315. témaszámú, A lényeges hibás állítás kockázatainak azonosítása és felmérése a gazdálkodó egység és környezetének megismerésén keresztül című nemzetközi könyvvizsgálati standard 31. bekezdése. 15 A 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 24. bekezdése. 16 Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A31. bekezdése.

11 olyan eljárás, amely az elektronikusan beérkezett válaszok terén biztonságos környezetet teremt, csökkentheti az ilyen kockázatokat. Ha a könyvvizsgáló meggyőződött arról, hogy ez az eljárás biztonságos és megfelelően ellenőrzött, a kapcsolódó válaszok megbízhatósága nő. Az elektronikus megerősítési eljárás esetleg különböző technikákat foglalhat magában az információt elektronikus úton feladó kilétének ellenőrzésére, például titkosítás, elektronikus digitális aláírások és a weboldal hitelességét igazoló eljárások alkalmazásával. A13. Ha a megerősítő fél harmadik felet vesz igénybe a megerősítési kérések koordinálására és megválaszolására, a könyvvizsgáló az alábbi kockázatokat kezelő eljárásokat hajthat végre: (a) (b) (c) lehet, hogy a válasz nem a megfelelő forrásból származik; lehet, hogy a válaszadó nem jogosult válaszolni; és az átvitel sértetlensége veszélybe kerülhetett. A14. Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard előírja a könyvvizsgáló számára annak meghatározását, hogy szükséges-e az eljárások módosítása vagy szükség van-e további eljárásokra a könyvvizsgálati bizonyítékként felhasználandó információ megbízhatóságával kapcsolatos kételyek eloszlatása érdekében. 17 A könyvvizsgáló választhatja azt, hogy egy megerősítési kérésre adott válasz forrását és tartalmát a megerősítő fél megkeresése útján ellenőrzi. Például amikor a megerősítő fél útján válaszol, a könyvvizsgáló felhívhatja a megerősítő felet telefonon annak megállapítása céljából, hogy valóban a megerősítő fél küldte-e a választ. Amennyiben a válasz közvetetten érkezik vissza a könyvvizsgálóhoz (például azért, mert azt a megerősítő fél helytelenül a gazdálkodó egységnek, nem pedig a könyvvizsgálónak címezte), a könyvvizsgáló kérheti a megerősítő féltől, hogy írásban közvetlenül a könyvvizsgálónak válaszoljon. A15. A megerősítési kérésre szóban adott válasz önmagában nem felel meg a külső megerősítés definíciójának, mert nem közvetlenül a könyvvizsgálónak adott írásbeli válasz. Azonban ha a könyvvizsgáló a megerősítési kérésre szóbeli választ kap, a körülményektől függően kérheti a megerősítő féltől, hogy írásban válaszoljon közvetlenül a könyvvizsgálónak. Ha nem érkezik ilyen válasz, a könyvvizsgáló a 12. bekezdés szerint más könyvvizsgálati bizonyítékot keres a szóbeli válaszban szereplő információ alátámasztására. A16. A megerősítési kérésre adott válasz korlátozó szöveget tartalmazhat annak felhasználását illetően. Az ilyen korlátozások nem feltétlenül érvénytelenítik a válasz, mint könyvvizsgálati bizonyíték megbízhatóságát. Nem megbízható válaszok (Hiv.: 11. bekezdés) A17. Amennyiben a könyvvizsgáló arra a következtetésre jut, hogy a válasz nem megbízható, szükséges lehet, hogy a könyvvizsgáló felülvizsgálja az állítások szintjén fennálló lényeges hibás állítás kockázatainak felmérését és ennek megfelelően a 315. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban módosítsa a tervezett könyvvizsgálati eljárásokat. 18 Egy nem megbízható válasz például olyan csalási kockázati tényezőt jelezhet, amelynek értékelése a 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban szükséges Az 500. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 11. bekezdése. 18 A 315. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 31. bekezdése. 19 A 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 24. bekezdése.

12 Nemválaszolás (Hiv.: 12. bekezdés) A18. Példák a könyvvizsgáló által végrehajtható alternatív könyvvizsgálati eljárásokra: Követelésegyenlegek esetén bizonyos fordulónap utáni pénzbevételek, fuvarokmányok és időszak végéhez közeli időpontban történt értékesítések vizsgálata. Kötelezettségegyenlegek esetén - fordulónap utáni pénzkifizetések vagy harmadik féltől érkezett levelezés és egyéb nyilvántartások, mint például teljesítésigazolások vizsgálata. A19. Az alternatív könyvvizsgálati eljárások jellegét és terjedelmét a kérdéses számla és állítás befolyásolja. A megerősítési kérésre történő nemválaszolás lényeges hibás állítás korábban nem azonosított kockázatát jelezheti. Ilyen helyzetekben szükséges lehet, hogy a könyvvizsgáló felülvizsgálja az állítások szintjén fennálló lényeges hibás állítás becsült kockázatát és ennek megfelelően a 315. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban módosítsa a tervezett könyvvizsgálati eljárásokat. 20 Például a megerősítési kérésekre érkezett vártnál kevesebb válasz vagy a vártnál nagyobb számú válasz korábban nem azonosított csalási kockázati tényezőt jelezhet, amelynek értékelése a 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban szükséges. 21 Amikor az elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyíték megszerzéséhez szükséges a pozitív megerősítésre irányuló kérésre adott válasz (Hiv.: 13. bekezdés) A20. Bizonyos körülmények között lehet, hogy a könyvvizsgáló az állítások szintjén fennálló lényeges hibás állítás olyan becsült kockázatát azonosítja, amelynél az elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyíték megszerzéséhez a pozitív megerősítésre irányuló kérésre adott válasz szükséges. Az ilyen körülmények közé tartozhatnak az alábbiak: A vezetés állításának (állításainak) megerősítéséhez rendelkezésre álló információ csak a gazdálkodó egységen kívül áll rendelkezésre. A konkrét csalási kockázati tényezők, mint például a kontrollok vezetés általi felülírásának kockázata vagy az alkalmazott(ak)at és/vagy a vezetést érintő összejátszás kockázata megakadályozza a könyvvizsgálót abban, hogy a gazdálkodó egységtől származó bizonyítékokra támaszkodjon. Kivételek (Hiv.: 14. bekezdés) A21. A megerősítési kérésekre adott válaszokban feltüntetett kivételek hibás állításokat vagy potenciális hibás állításokat jelezhetnek a pénzügyi kimutatásokban. Amennyiben hibás állítást azonosítanak, a 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard előírja a könyvvizsgáló számára annak értékelését, hogy a hibás állítás jelez-e csalást. 22 A kivételek iránymutatást adhatnak a hasonló megerősítő felektől érkező vagy hasonló számlákra vonatkozó válaszok minőségével kapcsolatban. A kivételek a gazdálkodó egység pénzügyi beszámolási folyamatra vonatkozó belső kontrolljának hiányosságát vagy hiányosságait is jelezhetik. 20 A 315. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 31. bekezdése. 21 A 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 24. bekezdése. 22 A 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 35. bekezdése.

13 A22. Bizonyos kivételek nem testesítenek meg hibás állításokat. A könyvvizsgáló például arra a következtetésre juthat, hogy a megerősítési kérésekre adott válaszokban szereplő eltérések az időzítés, az értékelés vagy a külső megerősítési eljárásokban rejlő számítási hibák miatt merülnek fel. Negatív megerősítések (Hiv.: 15. bekezdés) A23. Az, hogy nem érkezik válasz a negatív megerősítésre irányuló kérésre, nem jelzi kifejezetten a megerősítési kérés megcélzott megerősítő fél általi kézhezvételét vagy a kérésben szereplő információ pontosságának igazolását. Ennek megfelelően az, ha a megerősítő fél nem válaszol a negatív megerősítésre irányuló kérésre, lényegesen kevésbé meggyőző könyvvizsgálati bizonyítékot nyújt, mint a pozitív megerősítésre irányuló kérésre adott válasz. Hasonlóan, a megerősítő felek nagyobb valószínűséggel válaszolhatnak a megerősítési kéréssel való egyet nem értésüket jelezve, ha a kérésben szereplő információ számukra nem kedvező és kisebb valószínűséggel válaszolhatnak egyéb esetben. Banki betétszámlák tulajdonosai például nagyobb valószínűséggel válaszolhatnak, ha véleményük szerint a számlájuk egyenlege a megerősítési kérésben a ténylegesnél alacsonyabb összegen szerepel, de kisebb valószínűséggel válaszolhatnak, ha véleményük szerint az egyenleg a ténylegesnél magasabb összegen szerepel. Ezért a negatív megerősítésre irányuló kérések banki betétszámlák tulajdonosai felé történő kiküldése hasznos eljárás lehet annak mérlegelése során, hogy ezek az egyenlegek nem lehetnek-e a ténylegesnél alacsonyabb összegen kimutatva, de hatékonysága valószínűtlen, ha a könyvvizsgáló a túlzott kimutatásra vonatkozóan keres bizonyítékot. A megszerzett bizonyítékok értékelése (Hiv.: 16. bekezdés) A24. Az egyes külső megerősítési kérések eredményeinek értékelésekor a könyvvizsgáló az alábbiak szerint csoportosíthatja ezeket az eredményeket: (a) (b) (c) (d) megfelelő megerősítő fél által küldött, a megerősítési kérésben szereplő információval való egyetértést jelző, vagy a kért információt kivétel nélkül megadó válasz; megbízhatatlannak tartott válasz; nemválaszolás; vagy kivételt jelző válasz. A25. A könyvvizsgáló értékelése figyelembe véve a könyvvizsgáló által esetleg végrehajtott más könyvvizsgálati eljárásokat is segítséget nyújthat a könyvvizsgálónak abban, hogy következtetést vonjon le arról, hogy elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot szerzett-e vagy hogy szükség van-e további könyvvizsgálati bizonyítékokra, a 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standarddal összhangban A 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard bekezdése.

14 International Federation of Accountants 545 Fifth Avenue, 14th Floor, New York, NY USA Tel +1 (212) Fax +1 (212)

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 520. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 520. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 520. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard Elemző eljárások

Részletesebben

Dr. Kántor Béla

Dr. Kántor Béla Dr. Kántor Béla szükséges a könyvvizsgálói vélemény és jelentés alátámasztásához. jellegét tekintve kumulatív, és elsősorban a könyvvizsgálat során végrehajtott könyvvizsgálati eljárásokból származik.

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 320. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 320. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 320. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard Lényegesség a könyvvizsgálat

Részletesebben

Könyvvizsgálói jelentés

Könyvvizsgálói jelentés Független könyvvizsgálói jelentés a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége vezetősége részére Azegyszerűsítettévesbeszámolórólkészültjelentés Elvégeztük a VTMSZ mellékelt 2013. évi az egyéb szervezetek

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói Jelentés. Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatáról készült jelentés

Független Könyvvizsgálói Jelentés. Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatáról készült jelentés Ernst & Young Kft. Ernst & Young Ltd. H-1132 Budapest Váci út 20. 1399 Budapest 62. Pf.632, Hungary Tel: +36 1 451 8100 Fax: +36 1 451 8199 www.ey.com/hu Cg. 01-09-267553 Független Könyvvizsgálói Jelentés

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének. Az éves beszámolóról készült jelentés. Vélemény FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Magyar Pénzverő Zrt. részvényesének Az éves beszámolóról készült jelentés Vélemény Elvégeztük a Magyar Pénzverő Zrt. ( a Társaság ) 2018. évi éves beszámolójának könyvvizsgálatát,

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A HEVES MEGYEI VÍZMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (3300 Eger, Hadnagy u. 2.) TULAJDONOSAI RÉSZÉRE

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A HEVES MEGYEI VÍZMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (3300 Eger, Hadnagy u. 2.) TULAJDONOSAI RÉSZÉRE EGER-AUDIT KÖNYVSZAKÉRTŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT. 3300 EGER, Trinitárius u. 2. Telefon/Fax: 36/411-210, 36/518-167 E-mail: titkarsag@eger-audit.t-online.hu FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A HEVES MEGYEI VÍZMŰ

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS UNIVERSAL-SALD 0 Kö~YVSZAKÉR'ró, nvzi'gyi- ÉS AuóTH:Íl'Srnó KPT. IROll~ : 1137 Brum:sr, RHJ.\ÓTI Hmós r. 15. II. 3. TEL. / f'h: 359-9508 www.unimsalsaldo.hu > 11rn: un

Részletesebben

(Érvényes a december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM

(Érvényes a december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM A KÖNYVVIZSGÁLÓ AUDITÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOKAT TARTALMAZÓ DOKUMENTUMOKBAN SZEREPLŐ EGYÉB INFORMÁCIÓKRA VONATKOZÓ FELELŐSSÉGE (Érvényes a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2014. évi egyszerűsített éves beszámolójáról, valamint a közhasznúsági mellékletéről Készítette: C.C. Audit Könyvvizsgáló Korlátolt

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Plotinus Holding Nyrt. részvényesei részére A konszolidált éves beszámolóról készült jelentés Elvégeztem a Plotinus Holding Nyrt. (a Társaság ) mellékelt 2013. évi konszolidált

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS tagjainak Vélemény Elvégeztem a BANAT-TRIPLEX CONFINIUM KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ

Részletesebben

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS

4. A Maglód Projekt Kft évi mérleg-beszámolója május 24. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2018. május 24-ei ülésére 4. napirend Tárgya: A Maglód Projekt Kft. 2017. évi mérleg-beszámolója. Előadó: Varga Krisztina ügyvezető Melléklet:

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Független Könyvvizsgálói jelentés Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ZÁRSZÁMADÁSRÓL ALKOTOTT RENDELET-TERVEZETHEZ Készítette: a Dialog Plusz Audit Könyvvizsgáló Kft-munkatársa

Részletesebben

JÁBORCSIK és TÁRSA Könyvvizsgáló és Pénztárszolgáltató Kft.

JÁBORCSIK és TÁRSA Könyvvizsgáló és Pénztárszolgáltató Kft. JÁBORCSIK és TÁRSA Könyvvizsgáló és Pénztárszolgáltató Kft. : 1042 Budapest, József A. u. 32-34. B. lph. I/3. TH: 1042 Budapest, József A. u. 18. II/15. : 1-369-7555,1-369-6648. fax: 1-369-7555. e-mail:

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 300. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 300. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 300. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A pénzügyi kimutatások

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS az Érd és Térsége Regionális Víziközmű Kft. tulajdonosainak a Társaság taggyűlése elé terjesztett 2017. december 31-i éves beszámolóról Vélemény Elvégeztük az Érd és Térsége

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 250. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 250. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 250. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A jogszabályok

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosainak

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosainak FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosainak Az egyszerűsített éves beszámolóról készült jelentés Elvégeztük a Pro Rekreatione

Részletesebben

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány 2018. évi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 128/2019. 2. előterjesztést készítő személy neve: Setéth-Fazekas Hajnalka 3. előterjesztést

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 705. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 705. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 705. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A független könyvvizsgálói

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott Alap befektetőinek Vélemény Elvégeztük az OTP Reál Globális TOP Nyilvános Tőkevédett Zártvégű Származtatott

Részletesebben

Független könyvvizsgálói jelentés a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (8086 Felcsút Fő utca 176) tulajdonosainak. Elvégeztem a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (továbbiakban Alapítvány)

Részletesebben

2011. ÉVI ÖSSZEVONT (KONSZOLIDÁLT) ÉVES BESZÁMOLÓJÁRÓL. Korlátolt Felelősségű Társaság 1148 Budapest, Fogarasi út 58. (Nysz.

2011. ÉVI ÖSSZEVONT (KONSZOLIDÁLT) ÉVES BESZÁMOLÓJÁRÓL. Korlátolt Felelősségű Társaság 1148 Budapest, Fogarasi út 58. (Nysz. FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS a BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a konszolidálásba bevont vállalkozások 2011. ÉVI ÖSSZEVONT (KONSZOLIDÁLT) ÉVES

Részletesebben

KÜLSŐ MEGERŐSÍTÉSEK. (A december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálataira hatályos)

KÜLSŐ MEGERŐSÍTÉSEK. (A december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálataira hatályos) (A 2004. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálataira hatályos) TARTALOM ParagrafusokBekezdések Bevezetés 1 6 A külső megerősítési eljárások, valamint

Részletesebben

Községi Önkormányzat Balatonberény

Községi Önkormányzat Balatonberény Községi Önkormányzat Balatonberény A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 92/A.. (3) bekezdése szerinti 2011. évi önkormányzati közzététele ESZKÖZÖK költségveté si 21. melléklet a 10./2012.(05.03

Részletesebben

Előterjesztés a Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójáról

Előterjesztés a Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójáról Előterjesztés a Bicske Város Sportjáért Közalapítvány 2015. évi beszámolójáról 1. előterjesztés száma: 131/2016 2. Előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő 3. előterjesztést készítésében közreműködő

Részletesebben

320. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD LÉNYEGESSÉG A KÖNYVVIZSGÁLAT TERVEZÉSÉBEN ÉS VÉGREHAJTÁSÁBAN TARTALOM

320. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD LÉNYEGESSÉG A KÖNYVVIZSGÁLAT TERVEZÉSÉBEN ÉS VÉGREHAJTÁSÁBAN TARTALOM KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD LÉNYEGESSÉG A KÖNYVVIZSGÁLAT TERVEZÉSÉBEN ÉS VÉGREHAJTÁSÁBAN Bevezetés (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.)

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló

Részletesebben

Témák. Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben

Témák. Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben 2015. szeptember 3. Témák Könyvvizsgálók szakmai kockázatai Csalási kockázatok a költségvetési szektorban Elvárások a könyvvizsgálóval szemben Változó kockázati profil Általános klíma: A könyvvizsgálót

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 200. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 200. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 200. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A független könyvvizsgáló

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 550. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 550. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 550. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard Kapcsolt felek

Részletesebben

A könyvvizsgálati standardok változásai

A könyvvizsgálati standardok változásai XXIII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Visegrád 2015. Szeptember 4-5. A könyvvizsgálati standardok változásai dr. Ladó Judit Alelnök Magyar Könyvvizsgálói Kamara Előzmény 1 Nemzetközi Könyvvizsgálati

Részletesebben

Végleges kihirdetés január. Nemzetközi könyvvizsgálati standard

Végleges kihirdetés január. Nemzetközi könyvvizsgálati standard Végleges kihirdetés 2016. január Nemzetközi könyvvizsgálati standard 800. témaszámú, Speciális szempontok Speciális célú keretelvekkel összhangban készített pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatai című (felülvizsgált)

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet tulajdonosainak Elvégeztem a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet (6635 Szegvár, Szabadság tér 1. Cg.: 06-02-000246) mellékelt 2014.

Részletesebben

«M O B I L C O N S U L T» K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó É S G A Z D A S Á G I T A N Á C S A D Ó K F T

«M O B I L C O N S U L T» K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó É S G A Z D A S Á G I T A N Á C S A D Ó K F T «M O B I L C O N S U L T» K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó É S G A Z D A S Á G I T A N Á C S A D Ó K F T A L A P Í T Á S É V E : 1991 1106 Budapest, Fehér út 10. (WHITEOFFICE II.em 206.) Telefon/Fax: 215-2543;

Részletesebben

330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló válaszai a becsült kockázatokra

330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló válaszai a becsült kockázatokra 330. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló válaszai a becsült kockázatokra Követelmények Átfogó válaszok 5. A könyvvizsgálónak

Részletesebben

700. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOKRA VONATKOZÓ VÉLEMÉNY KIALAKÍTÁSA ÉS JELENTÉSKÉSZÍTÉS

700. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOKRA VONATKOZÓ VÉLEMÉNY KIALAKÍTÁSA ÉS JELENTÉSKÉSZÍTÉS KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOKRA VONATKOZÓ VÉLEMÉNY KIALAKÍTÁSA ÉS Bevezetés (Hatályos a 2016. december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.)

Részletesebben

Könyvvizsgálói jelentés

Könyvvizsgálói jelentés Könyvvizsgálói jelentés 2016-2017 Könyvvizsgálói jelentéssel kapcsolatos változások 2016. december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során kell

Részletesebben

Igazságügyi Adó-» Járulék és Könyvszakértő Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Igazságügyi Adó-» Járulék és Könyvszakértő Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság 3/f East-Audit" Igazságügyi Adó-» Járulék és Könyvszakértő Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTES A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Előterjesztés A Bicskei Művelődési Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés A Bicskei Művelődési Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés A Bicskei Művelődési Közalapítvány 2017. évi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 241/2018 2. előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő 3. előterjesztést készítésében

Részletesebben

610. témaszámú (2013-ban módosított), A belső auditorok munkájának felhasználása című nemzetközi könyvvizsgálati standard

610. témaszámú (2013-ban módosított), A belső auditorok munkájának felhasználása című nemzetközi könyvvizsgálati standard IFAC Testület Végleges kihirdetés 2013. szeptember Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard 610. témaszámú (2013-ban módosított), A belső auditorok munkájának felhasználása című nemzetközi könyvvizsgálati standard

Részletesebben

330. TÉMASZÁMÚ 347 NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A KÖNYVVIZSGÁLÓ VÁLASZAI A BECSÜLT KOCKÁZATOKRA TARTALOM

330. TÉMASZÁMÚ 347 NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A KÖNYVVIZSGÁLÓ VÁLASZAI A BECSÜLT KOCKÁZATOKRA TARTALOM KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD Bevezetés A KÖNYVVIZSGÁLÓ VÁLASZAI A BECSÜLT KOCKÁZATOKRA (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.)

Részletesebben

Minőség-ellenőrzés 2016

Minőség-ellenőrzés 2016 Minőség-ellenőrzés 2016 Visegrád 2016. szeptember 8. Mádi-Szabó Zoltán MKVK Minőségellenőrzési Bizottság elnöke 1 A minőség-ellenőrzés célja A minőség-ellenőrzési rendszer célja a könyvvizsgálók által

Részletesebben

Elvárási rés a könyvvizsgálati tevékenység folyamatában. Dr. Füredi-Fülöp Judit Ternován Bernadett

Elvárási rés a könyvvizsgálati tevékenység folyamatában. Dr. Füredi-Fülöp Judit Ternován Bernadett Elvárási rés a könyvvizsgálati tevékenység folyamatában Előadók: Dr. Ladó Judit Dr. Füredi-Fülöp Judit Ternován Bernadett Amiről szó lesz 1 2 3 4 Elvárási rés megjelenési formái Gyakorlatorientált vizsgálat

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület600. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület600. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület600. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD SPECIÁLIS SZEMPONTOK CSOPORTRA VONATKOZÓ PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK KÖNYVVIZSGÁLATAI

Részletesebben

«M O B I L C O N S U L T» K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó É S G A Z D A S Á G I T A N Á C S A D Ó K F T

«M O B I L C O N S U L T» K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó É S G A Z D A S Á G I T A N Á C S A D Ó K F T «M O B I L C O N S U L T» K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó É S G A Z D A S Á G I T A N Á C S A D Ó K F T A L A P Í T Á S É V E : 1991 1106 Budapest, Fehér út 10. (WHITEOFFICE II.em 206.) Telefon/Fax: 215-2543;

Részletesebben

230. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD KÖNYVVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓ TARTALOM

230. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD KÖNYVVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓ TARTALOM 230. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD KÖNYVVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓ (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.)

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. a Duna House Holding Nyrt. tulajdonosai részére

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. a Duna House Holding Nyrt. tulajdonosai részére FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS a Duna House Holding Nyrt. tulajdonosai részére Vélemény Elvégeztük a Duna House Holding Nyrt. (a Társaság ) 2017. évi pénzügyi kimutatásainak könyvvizsgálatát, amely

Részletesebben

SEGÉDLET. Összeállításra került:

SEGÉDLET. Összeállításra került: Magyar Könyvvizsgálói Kamara K o m á r o m - E s z t e r g o m M e g y e i S z e r v e z e t e 2 8 0 0 T a t a b á n y a, F ı t é r 3 6. T e l. / F a x : 3 4 / 3 0 9-5 2 1 E - m a i l : k o m a r o m @

Részletesebben

210. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard Megegyezés a könyvvizsgálati megbízások feltételeiről 210/6-10.

210. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard Megegyezés a könyvvizsgálati megbízások feltételeiről 210/6-10. 210. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard Megegyezés a könyvvizsgálati megbízások feltételeiről 210/6-10. Követelmények A könyvvizsgálat előfeltételei 6. Annak megállapítása céljából, hogy a könyvvizsgálat

Részletesebben

700. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOKRA VONATKOZÓ VÉLEMÉNY KIALAKÍTÁSA ÉS JELENTÉSKÉSZÍTÉS

700. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOKRA VONATKOZÓ VÉLEMÉNY KIALAKÍTÁSA ÉS JELENTÉSKÉSZÍTÉS 700. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOKRA VONATKOZÓ VÉLEMÉNY KIALAKÍTÁSA ÉS JELENTÉSKÉSZÍTÉS (Hatályos a 2016. december 15-én vagy azt követően végződő

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK ELŐZŐ IDŐSZAK MEGFELELŐ ADATAI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK TARTALOM

ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK ELŐZŐ IDŐSZAK MEGFELELŐ ADATAI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK TARTALOM 710. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK ELŐZŐ IDŐSZAK MEGFELELŐ ADATAI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó

Részletesebben

(Hatályos a december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM

(Hatályos a december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓ ÁTFOGÓ CÉLJAI ÉS A KÖNYVVIZSGÁLATNAK A NEMZETKÖZI OKKAL ÖSSZHANGBAN TÖRTÉNŐ Bevezetés (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra

Részletesebben

570. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A vállalkozás folytatása

570. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A vállalkozás folytatása 570. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A vállalkozás folytatása Célok 9. A könyvvizsgáló célja, hogy: (a) (b) elegendő és megfelelő könyvvizsgálati

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. Az AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság részvényesének

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. Az AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság részvényesének FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Az AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság részvényesének Az éves beszámoló könyvvizsgálatáról készült jelentés Vélemény Elvégeztük az

Részletesebben

Nagy port kavaró pénzintézeti ügyek és a könyvvizsgálók valódi érintettsége avagy a könyvvizsgálat és a BIZALOM

Nagy port kavaró pénzintézeti ügyek és a könyvvizsgálók valódi érintettsége avagy a könyvvizsgálat és a BIZALOM Nagy port kavaró pénzintézeti ügyek és a könyvvizsgálók valódi érintettsége avagy a könyvvizsgálat és a BIZALOM A pénzügyi szektor ellenőrzése: Hatóságok Magán ellenőrzések Hatóságok (bírságolási jogkörrel)

Részletesebben

Múltra vonatkozó pénzügyi kimutatások átvilágítására szóló megbízások

Múltra vonatkozó pénzügyi kimutatások átvilágítására szóló megbízások IFAC Testület Végleges kihirdetés 2013. szeptember 2400. témaszámú (módosított) Átvilágítási Megbízásokra Vonatkozó Nemzetközi Standard Múltra vonatkozó pénzügyi kimutatások átvilágítására szóló megbízások

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard 2009. április Nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló

Részletesebben

300. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK TERVEZÉSE TARTALOM

300. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK TERVEZÉSE TARTALOM KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK TERVEZÉSE (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM

Részletesebben

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Betekintés a Könyvvizsgálati munkába Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Könyvvizsgálati munka szakaszai: - megbízás elfogadása, - tervezés, - vizsgálat, - áttekintés, értékelés

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosainak

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosainak FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosainak Korlátozott vélemény Elvégeztük az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és

Részletesebben

701. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD KULCSFONTOSSÁGÚ KÖNYVVIZSGÁLATI KÉRDÉSEK KOMMUNIKÁLÁSA A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉSBEN

701. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD KULCSFONTOSSÁGÚ KÖNYVVIZSGÁLATI KÉRDÉSEK KOMMUNIKÁLÁSA A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉSBEN 701. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD KULCSFONTOSSÁGÚ KÖNYVVIZSGÁLATI KÉRDÉSEK KOMMUNIKÁLÁSA A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉSBEN (Hatályos a 2016. december 15-én vagy azt követően végződő

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói Jelentés

Független Könyvvizsgálói Jelentés Venilia Vellum Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 79. Tel: +36 1 210-27-33 Fax:+36 1 210-27-34 e-mail: info@venilia.hu, www.venilia.hu Független Könyvvizsgálói Jelentés

Részletesebben

Nemzetközi számvitel. 12. Előadás. IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák. Dr. Pál Tibor

Nemzetközi számvitel. 12. Előadás. IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák. Dr. Pál Tibor Dr. Pál Tibor Nemzetközi számvitel 12. Előadás IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák 2014.05.13. IAS 8 Bevételek 2 Az IAS 8 célja A fejezet célja, hogy bemutassa Hogyan

Részletesebben

560. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD FORDULÓNAP UTÁNI ESEMÉNYEK TARTALOM

560. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD FORDULÓNAP UTÁNI ESEMÉNYEK TARTALOM 560. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD FORDULÓNAP UTÁNI ESEMÉNYEK (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM

Részletesebben

A KÖNYVVIZSGÁLAT SORÁN AZONOSÍTOTT HIBÁS ÁLLÍTÁSOK ÉRTÉKELÉSE

A KÖNYVVIZSGÁLAT SORÁN AZONOSÍTOTT HIBÁS ÁLLÍTÁSOK ÉRTÉKELÉSE 450. TÉMASZÁMÚ NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A KÖNYVVIZSGÁLAT SORÁN AZONOSÍTOTT HIBÁS ÁLLÍTÁSOK ÉRTÉKELÉSE (Hatályos a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi

Részletesebben

A LÉNYEGES HIBÁS ÁLLÍTÁS KOCKÁZATAINAK AZONOSÍTÁSA ÉS FELMÉRÉSE A GAZDÁLKODÓ EGYSÉG ÉS KÖRNYEZETÉNEK MEGISMERÉSÉN KERESZTÜL TARTALOM

A LÉNYEGES HIBÁS ÁLLÍTÁS KOCKÁZATAINAK AZONOSÍTÁSA ÉS FELMÉRÉSE A GAZDÁLKODÓ EGYSÉG ÉS KÖRNYEZETÉNEK MEGISMERÉSÉN KERESZTÜL TARTALOM 315. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A LÉNYEGES HIBÁS ÁLLÍTÁS KOCKÁZATAINAK AZONOSÍTÁSA ÉS FELMÉRÉSE A GAZDÁLKODÓ EGYSÉG ÉS KÖRNYEZETÉNEK MEGISMERÉSÉN KERESZTÜL (Hatályos

Részletesebben

Közfelügyeleti minőségellenőrzések

Közfelügyeleti minőségellenőrzések Közfelügyeleti minőségellenőrzések Molnár Csilla Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztály főosztályvezető 2015. szeptember 3. Témák: Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatóság feladatai Közérdeklődésre számot

Részletesebben

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása A könyvvizsgáló által igénybevett szakértő munkája megfelelőségének értékelése 12.

Részletesebben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben Gion Gábor, Deloitte vezérigazgató Balatonalmádi, 2012. szeptember 6. Könyvvizsgálói szakma kilátásai A jelen és jövő kihívásai Az auditált

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai

Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai Mi a kisvállalkozás? DR. KÁNTOR BÉLA Kisvállalkozás kategória Kizárólag mennyiségi adatok alapján nem lehet definiálni pl. 100 MFt árbevétel alatt Jogi előírások,

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.10.24. L 265/3 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1595 RENDELETE (2018. október 23.) az 1606/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban egyes nemzetközi számviteli standardok elfogadásáról szóló

Részletesebben

JELENTÉS (2016/C 449/09)

JELENTÉS (2016/C 449/09) 2016.12.1. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 449/51 JELENTÉS az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával

Részletesebben

Bevezető 11. A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13

Bevezető 11. A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13 Bevezető 11 A rész Az általános könyvvizsgálati és bankszámviteli előírások összefoglalása 13 I. rész Rövid összefoglaló az általános könyvvizsgálati előírásokról 15 1. A könyvvizsgálati környezet 17 1.1.

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Kinizsi Bank Zrt. részvényeseinek

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Kinizsi Bank Zrt. részvényeseinek FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Kinizsi Bank Zrt. részvényeseinek Ellenvélemény Elvégeztük a Kinizsi Bank Zrt., cégjegyzékszám 19-10-500252 ("a Hitelintézet") 2017. évi éves beszámolójának könyvvizsgálatát,

Részletesebben

CIB Faktor Zrt.-ből beolvadásos kiválás keretében változatlan fomában továbbműködő gazdasági társaság VAGYONMÉRLEG-TERVEZET

CIB Faktor Zrt.-ből beolvadásos kiválás keretében változatlan fomában továbbműködő gazdasági társaság VAGYONMÉRLEG-TERVEZET CIB Faktor Zrt.-ből beolvadásos kiválás keretében változatlan fomában továbbműködő gazdasági társaság VAGYONMÉRLEG-TERVEZET 2015.12.31. NTC Audit Kft. 2100 Gödöllő Bástya utca 6. Cg. 13-09-127516 Független

Részletesebben

(Hatályos a december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM

(Hatályos a december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM 315. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD A LÉNYEGES HIBÁS ÁLLÍTÁS KOCKÁZATAINAK AZONOSÍTÁSA ÉS FELMÉRÉSE A GAZDÁLKODÓ EGYSÉG ÉS KÖRNYEZETÉNEK MEGISMERÉSÉN KERESZTÜL Bevezetés

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. 1068 Budapest, Dózsa György út 84/C. Levélcím: 1438 Budapest, Pf. 471 Tel: +36 (1) 428-6800 Fax: +36 (1) 428-6801 www.deloitte.hu Bejegyezve: Fővárosi Törvényszék

Részletesebben

A könyvvizsgálat módszertana

A könyvvizsgálat módszertana A könyvvizsgálat módszertana Belső ellenőrzés és a könyvvizsgálat 2011 Deloitte Magyarország Tematika A belső ellenőrzési rendszer célja és típusai A belső ellenőrzési rendszer szerepe a könyvvizsgálat

Részletesebben

Minőségellenőrzési tanulságok. Munkácsi Márta Mádi-Szabó Zoltán Minőség-ellenőrzési Bizottság

Minőségellenőrzési tanulságok. Munkácsi Márta Mádi-Szabó Zoltán Minőség-ellenőrzési Bizottság Minőségellenőrzési tanulságok Munkácsi Márta Mádi-Szabó Zoltán Minőség-ellenőrzési Bizottság A kamarai minőség-ellenőrzés sajátosságai Könyvvizsgálók végzik könyvvizsgálóknál. A könyvvizsgálók dokumentációjából.

Részletesebben

Független könyvvizsgálói jelentés

Független könyvvizsgálói jelentés Független könyvvizsgálói jelentés a Duna House Holding Nyrt. közgyűlése elé terjesztett éves beszámolóról a Duna House Holding Nyrt. részvényesei részére Vélemény Elvégeztük a Duna House Holding Nyrt.

Részletesebben

JELENTÉS. az Euratom Ellátási Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/33)

JELENTÉS. az Euratom Ellátási Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/33) 2017.12.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 417/207 JELENTÉS az Euratom Ellátási Ügynökség 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, az Ügynökség válaszával együtt (2017/C 417/33) BEVEZETÉS

Részletesebben

Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai. Mi a kisvállalkozás? Könyvvizsgálat rendszere és számítógépes támogatása. Dr.

Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai. Mi a kisvállalkozás? Könyvvizsgálat rendszere és számítógépes támogatása. Dr. Könyvvizsgálat rendszere és számítógépes támogatása Dr. Kántor Béla Kisvállalkozások könyvvizsgálati sajátosságai Mi a kisvállalkozás? 1 Kisvállalkozás kategória Kizárólag mennyiségi adatok alapján nem

Részletesebben

JELENTÉS. az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/17)

JELENTÉS. az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/17) C 417/110 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.12.6. JELENTÉS az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2016-os pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolójáról, a Hivatal válaszával együtt (2017/C 417/17)

Részletesebben

(Hatályos a december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM

(Hatályos a december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára.) TARTALOM 706. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT) NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD FIGYELEMFELHÍVÓ BEKEZDÉSEK ÉS EGYÉB KÉRDÉSEK BEKEZDÉSEK A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉSBEN (Hatályos a 2016. december 15-én vagy azt

Részletesebben

Az átalakulások könyvvizsgálatának aktuális kérdései

Az átalakulások könyvvizsgálatának aktuális kérdései Az átalakulások könyvvizsgálatának aktuális kérdései A téma fontossága 2019. évtől kezdődően az átalakulás, egyesülés, szétválás könyvvizsgálata is tárgyát képezi a kamarai minőségellenőrzésnek! MKVK Konzultációs

Részletesebben

SZERZŐDÉS. cég:. Székhely: (a továbbiakban: Társaság )

SZERZŐDÉS. cég:. Székhely: (a továbbiakban: Társaság ) SZERZŐDÉS amely létrejött a és cég:. Cg:. Székhely: (a továbbiakban: Társaság ) Ungváriné Fenyves Beáta ( szül: Heves, 1961.03.22,an: Vona Veronika) 3360 Heves, Brassói út 36. (a továbbiakban: Könyvvizsgáló

Részletesebben

TARTALOM. Bekezdések Bevezetés A jelen Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard hatóköre 1 Hatálybalépés időpontja 2 Cél 3 Követelmények

TARTALOM. Bekezdések Bevezetés A jelen Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard hatóköre 1 Hatálybalépés időpontja 2 Cél 3 Követelmények TARTALOM Bekezdések Bevezetés A jelen Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard hatóköre 1 Hatálybalépés időpontja 2 Cél 3 Követelmények A megbízást végző munkacsoport kulcsfontosságú 4 tagjainak bevonása A

Részletesebben

2. A évi auditált pénzügyi beszámoló eredmény-kimutatásában megjelölt adózott eredményt eft nyereséggel fogadja el.

2. A évi auditált pénzügyi beszámoló eredmény-kimutatásában megjelölt adózott eredményt eft nyereséggel fogadja el. FELÜGYELŐBIZOTTSÁGI és AUDITBIZOTTSÁGI JELENTÉS a DUNA HOUSE HOLDING Nyrt. 2018. december 31-i fordulónappal készített IFRS szerinti egyedi éves beszámolójáról A DUNA HOUSE HOLDING Nyrt. (székhely: 1016

Részletesebben

KPMG Hungária Kft. Tel.: +36 (1) Váci út 31. Fax: +36 (1) H-1134 Budapest Internet: kpmg.

KPMG Hungária Kft. Tel.: +36 (1) Váci út 31. Fax: +36 (1) H-1134 Budapest   Internet: kpmg. KPMG Hungária Kft. Tel.: +36 (1) 887 71 00 Váci út 31. Fax: +36 (1) 887 71 01 H-1134 Budapest E-mail: info@kpmg.hu Hungary Internet: kpmg.hu Független könyvvizsgálói jelentés A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító

Részletesebben

4410. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT), KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ NEMZETKÖZI STANDARD ÖSSZEÁLLÍTÁSRA VONATKOZÓ MEGBÍZÁSOK TARTALOMJEGYZÉK

4410. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT), KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ NEMZETKÖZI STANDARD ÖSSZEÁLLÍTÁSRA VONATKOZÓ MEGBÍZÁSOK TARTALOMJEGYZÉK 4410. TÉMASZÁMÚ (FELÜLVIZSGÁLT), KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ NEMZETKÖZI STANDARD (Hatályos a 2013. július 1-i vagy azt követő időponttal kiadott, összeállításra vonatkozó megbízással kapcsolatos

Részletesebben

6. számú MELLÉKLET A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI HITELESÍTŐ ZÁRADÉKOT ALÁTÁMASZTÓ INFORMÁCIÓK. PA Audit Kft / Tóth Péter bejegyzett könyvvizsgáló

6. számú MELLÉKLET A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI HITELESÍTŐ ZÁRADÉKOT ALÁTÁMASZTÓ INFORMÁCIÓK. PA Audit Kft / Tóth Péter bejegyzett könyvvizsgáló 6. számú MELLÉKLET A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI HITELESÍTŐ ZÁRADÉKOT ALÁTÁMASZTÓ INFORMÁCIÓK 1. oldal I. Előzmények - A feladat meghatározása Átalakulási vagyonmérleg-tervezetek felülvizsgálatáról az Észak-magyarországi

Részletesebben

TELJESSÉGI NYILATKOZAT

TELJESSÉGI NYILATKOZAT TELJESSÉGI NYILATKOZAT Budapest, 2016. április 14. C.C. Audit Könyvvizsgáló Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 58. Papp Lajos kamarai tag könyvvizsgáló részére Tisztelt Uram! A jelen teljességi nyilatkozat

Részletesebben

AZ IRÁNYÍTÁSSAL MEGBÍZOTT SZEMÉLYEK TÁJÉKOZTATÁSA A KÖNYVVIZSGÁLATI KÉRDÉSEKRŐL

AZ IRÁNYÍTÁSSAL MEGBÍZOTT SZEMÉLYEK TÁJÉKOZTATÁSA A KÖNYVVIZSGÁLATI KÉRDÉSEKRŐL (A 2004. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálataira hatályos) TARTALOM ParagrafusokBekezdések Bevezetés 1 4 Az érintett személyek 5 10 Az irányítást

Részletesebben

6. sz. melléklet a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt április 26-án tartandó évi rendes Közgyűlésének előterjesztéséhez

6. sz. melléklet a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt április 26-án tartandó évi rendes Közgyűlésének előterjesztéséhez Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. Tel. (36 1) 457 3860 Fax. (36 1) 367 2800 E-mail: info@bif.hu 6. sz. melléklet a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési

Részletesebben

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 1. témaszámú nemzetközi minőségellenőrzési standard 2009.

Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 1. témaszámú nemzetközi minőségellenőrzési standard 2009. Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület 1. témaszámú nemzetközi minőségellenőrzési standard 2009. április Nemzetközi minőségellenőrzési standard Minőségellenőrzés

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSI STANDARDOK ALKALMAZÁSÁRÓL

MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSI STANDARDOK ALKALMAZÁSÁRÓL MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSI STANDARDOK ALKALMAZÁSÁRÓL 2017. szeptember 22. MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSI STANDARDOK ALKALMAZÁSÁRÓL

MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSI STANDARDOK ALKALMAZÁSÁRÓL MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI KÖNYVVIZSGÁLATI ÉS MINŐSÉGELLENŐRZÉSI STANDARDOK ALKALMAZÁSÁRÓL 2016. december 14. MAGYAR NEMZETI KÖNYVVIZSGÁLATI STANDARD (MNKS) A NEMZETKÖZI

Részletesebben

3. sz. melléklet a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt április 26-án tartandó évi rendes Közgyűlésének előterjesztéséhez

3. sz. melléklet a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt április 26-án tartandó évi rendes Közgyűlésének előterjesztéséhez Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. Tel. (36 1) 457 3860 Fax. (36 1) 367 2800 E-mail: info@bif.hu 3. sz. melléklet a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési

Részletesebben