Adótörvény változások Dr Bajor Gabriella

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adótörvény változások Dr Bajor Gabriella"

Átírás

1 Adótörvény változások Dr Bajor Gabriella

2 A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSI RENDSZERE Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás jogintézménye A magánszemély bevallási kötelezettségét csak önadózással teljesítheti: az SZJA bevallás benyújtásával vagy az adóhatóság által készített bevallási tervezet jóváhagyásával, kiegészítésével, illetve javításával. Hatály: január 1., Szja tv. 11. (1)-(2) bekezdés

3 Igénylés formái A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSI RENDSZERE Adóbevallási tervezet papír alapon SMS-ben a 06-30/ telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, a NAV honlapjáról elérhető webűrlapon ( a Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez elnevezésű formanyomtatványon, levélben kötetlen formában (adóazonosító és születési dátum), a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül (TCC, ÜCC)

4 A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSI RENDSZERE A magánszemély adóbevallási kötelezettségét adóhatósági közreműködés nélkül teljesíti, ha az adóévben egyéni vállalkozó volt, kivéve, ha az adóév egészében szüneteltette a vállalkozói tevékenységét és ezért ezzel összefüggésben bevallási kötelezettség nem terheli, az adóévben csak olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, amellyel összefüggésben kifizetőt adatszolgáltatási kötelezettség nem terhel, vagy az adóbevallási tervezet elfogadása, kijavítása, kiegészítése helyett adóbevallást nyújt be. Hatály: január 1., Szja tv. 13.

5 A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSI RENDSZERE Bővül az adóbevallási tervezettel érintett adózói kör: évre is készül bevallási tervezetet a nyilvántartásában szereplő adatok alapján (feltéve, hogy kifizető,munkáltató bevallása, adatszolgáltatása alapján az adóévben bevételt, jövedelmet szereztek) őstermelőknek és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készül adóbevallási tervezet, (március 15. napjától lesz elérhető) A bevallás benyújtásának határideje: május 20.! (új Art. 2. számú melléklet I. B 2.2. alpont) A tervezetet ki kell egészíteni, javítani! kivétel: őstermelő 600 eft alatt Egyéni vállalkozók bevallási határideje: február 26. (online felület használható (könyvelői nézet)

6 A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSI RENDSZERE Az adóbevallási tervezet kiegészítése, javítása szükséges például, ha az adózó: fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott; nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga köteles; Jövedelme külföldről származott, vagy külföldön (is) adóztatható; nem belföldi illetőségű magánszemély és nem tett a 12/C. (5) bekezdése szerinti nyilatkozatot; tőkejövedelmet szerzett és a jövedelmet nem vagy nem kizárólag kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató igazolása alapján állapítja meg a kifizetőt és az őt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás megállapítását, bevallását és megfizetését a kifizetőtől átvállalta; valamely bevételével összefüggésben egészségügyi hozzájárulásra előlegfizetési kötelezettsége keletkezett Hatály: január 1., Szja tv. 12/D.

7 A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSI RENDSZERE Külföldi illetőség bejelentése 17NYK: A külföldi illetőségű magánszemély az adóévet követő év április 30-ig nyilatkozhat arról, hogy őt külföldi illetőségére tekintettel a jövedelemszerzés adóévében Magyarországon adókötelezettség nem terhelte ebben az esetben nincs bevallási kötelezettség. Ha a nyilatkozattétel elmarad, a külföldi magánszemélynek bevallást kell benyújtania vagy az adóbevallási tervezetet kell kiegészítenie/javítania. Hatály: január 1. [Szja tv. 12/C. (5) bekezdés]

8 1+1%-OS RENDELKEZŐ NYILATKOZATOK Határozatlan időtartamú rendelkező nyilatkozat A rendelkező nyilatkozat több évre vonatkozóan, visszavonásig vagy új kedvezményezett megjelöléséig tehető meg az egyházi kedvezményezettek tekintetében. A nyilatkozat visszavonására, új kedvezményezett megjelölésére évente egy alkalommal, az adóévet követő május 20-ig van lehetőség. [Szftv. 1. (7) bekezdés] Hatály: január 1. első ízben a adóévre vonatkozóan megtett nyilatkozatok esetében tehető meg. A NAV az egyházi kedvezményezettet elektronikus úton benyújtott kérelmére, a kérelem benyújtását követő 30 napon belül, de legkorábban október 15-től elektronikus úton térítésmentesen tájékoztatja a javára rendelkező nyilatkozatot tevők számának településenkénti megoszlásáról. [Szftv. 6/A. (5a) bekezdés] első ízben től teljesíti az adóhatóság.

9 Fizető-vendéglátó tételes átalányadózása A tevékenységből származó bevételre tételes átalányadózást választhat a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély, ha a tulajdonában, haszonélvezetében lévő, legfeljebb három ingatlanban (lakásban, üdülőben) végzi a tevékenységet. (Eddig a tételes-átalányadó választása mellett a tevékenységet csak egy ingatlanban lehetett folytatni. ) (57/A ) (A tételes átalányadó évi összege szobánként 38 ezer 400 forint)

10 84 SZÁZALÉKOS SZABÁLY Az egészségügyi hozzájárulás mértékének csökkenése miatt módosul a rendelkezés: ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó, a 19,5 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 84 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni az összevont adóalap, adóelőleg alap kiszámítása során. [Szja tv. 29., Szja tv. 47. (5) bekezdés.] Hatály: január 1-je.

11 CSALÁDI KEDVEZMÉNY évben a kétgyermekesek családi kedvezménye tovább emelkedik, havi összege kedvezményezett eltartottanként forint, amely adóban kifejezve forintot jelent. [Szja tv. 29/A. A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén forint, három és minden további eltartott esetén forint.

12 Mobilitási célú lakhatási támogatás Adómentes rész a foglalkozatás első 24 hónapjában a minimálbér 60%-a /40% volt/ második 24 hónapjában a min.bér 40%-a /25 % volt/ ezt követő 12 hónapban a min.bér 20% -a /15 % volt/ 1.sz.m A támogatás időtartamát ugyanazon munkáltatóval létesített új munkaviszony esetén a munkaviszonyok időtartamának összeszámításával kell meghatározni. 1.sz.m

13 Mobilitási célú lakhatási támogatás Olyan munkavállaló is kaphat támogatást, aki rendelkezik ugyan lakás tulajdonjogával a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban, vagy a támogatás nyújtásának időpontjában a munkavégzés helyén, vagy a meghatározott 60 km-en belül, vagy olyan helyen, ahova az oda-visszautazás ideje nem éri el tömegközlekedési eszközzel a 3 órát DE! a tulajdonjog nem haladja meg az 50 %-ot, vagy haszonélvezeti joggal terhelt. 1. sz.m

14 EKHO-VÁLTOZÁSOK Nem választhatja az ekhot az egyéni vállalkozói tevékenységi körében szereplő, egyébként ekho választására jogosító tevékenységére a kisadózók tételes átalányadója szerint adózó vállalkozó az Ekho tv. 3. (2a) bek. alapján. Hatály: január 1.

15 EKHO-VÁLTOZÁSOK A kifizető az ekhoalap összege után január 1-jétől keletkező adókötelezettség esetén 19,5 százalék ekhót fizet. o Ettől eltérően a kifizető nem fizet ekhót a hivatásos sportoló részére az e foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után o Ekho tv. 4. (6) bekezdés, hatály: kihirdetést követő nap, de szeptember 1-jét követően kifizetett jövedelmekre is alkalmazható a módosított szabály az Ekho tv. új 14/F. -a alapján.

16 KATA VÁLTOZÁSOK Kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az ügyvédi iroda is, amennyiben az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti, hogy adókötelezettségeit a Katv. rendelkezései szerint teljesíti. Az adóalanyiság létrejöttének nem akadálya, ha az adóalany az adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózást vagy az egyszerűsített vállalkozói adó szerinti adóalanyiságot választott. Hatály: január 1., már december 1-jétől bejelentkezhetnek a kata hatálya alá az ügyvédi irodák.

17 KATA VÁLTOZÁSOK A főállású kisadózó ellátási alapja forintra, a magasabb összegű tételes adót fizető kisadózók ellátási alapja forintra emelkedik január 1-jétől. Bővül a nem főállású kisadózók köre A nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett vállalkozói tevékenységet végző magánszemély főállásúnak nem minősülő kisadózó. ( Ft tételes adót kell megfizetni) Nem szűnik meg a KATA alanyiság Amennyiben a naptári év utolsó napján Ft-ot meghaladó nettó adótartozása van az adózónak, nem szűnik meg az adóalanyiság, ha a megszűnésről szóló határozat véglegessé válásáig megfizeti a kisadózó. 5. (1)

18 AZ EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI A mentesített keretösszeg emelkedik : az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevőnek a minimálbér, vagy ha alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár, a mentesített keretösszeg a minimálbér, illetve a garantált bérminimum napibérként meghatározott összege 130 százalékának és az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjai számának szorzata. A rendelkezést a évben megszerzett jövedelem szja-kötelezettségének megállapítása során már alkalmazni kell. [Efo tv. 9. (2) bekezdés, Efo tv. 19..]

19 2018. január 1-től Minimálbér: havibér esetén: Ft hetibér esetén: Ft napibér esetén: Ft Garantált bérminimum: havibér esetén: Ft hetibér esetén: Ft napibér esetén: Ft 430/2016. (XII.15.) Korm. rend

20 A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés Közérdekű nyugdíjas szövetkezet A nyugdíjas szövetkezetnek csak természetes személy tagja lehet és a tagság 90 százalékát olyan tagoknak kell alkotniuk, akik öregségi nyugdíjban részesülnek. A szövetkezet minden tagja a szövetkezet tevékenységében személyes közreműködésre kötelezett. A nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban,korhatár előtti ellátásban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja a nyugdíjas szövetkezetben történő személyes közreműködése alapján nem válik biztosítottá, nincs járulékfizetési kötelezettség. Az öregségi nyugdíjban nem részesülő tagokat, ha biztosítottak általános szabály szerint (T1041). Az öregségi nyugdíjban részesülő tagról a bejelentést a tagsági megállapodás napján kell megtenni elektronikus úton a 18T1045NY adatlapon, vagy telefonon keresztül (a tag adóazonosító jelét, TAJ számát és a nyugdíjfolyósítási törzsszámot.)

21 A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés Közérdekű nyugdíjas szövetkezet Adómentessé a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja, az átmeneti bányászjáradékban részesülő tagjai által kapott, a személyes közreműködés ellenértékeként élelmiszer, a szociális szövetkezet és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben megszerzett bevétel, azzal, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában juttatott bevétel nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát; Szja tv. 1. számú melléklet pont

22 A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés Egészségügyi szolgáltatási járulék január 1-jétől a havi összege forintról (napi összege 237 forintról) Havi forintra (napi összege 244 forintra változik) november 11-től egészségügyi szolgáltatásra jogosult az is, aki a külügyekért felelős miniszter által adományozott ösztöndíj alapján létesített tanulói, hallgatói jogviszonyban áll [Tbj. 16. (1) bekezdés i) pont]

23 A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés Szociális hozzájárulási adó január 1-től az adó mértéke 19,5% Átmeneti szabály: Az adó, az adókedvezmény mértékének változása esetén az adó alanya a megváltozott adómértéket, kedvezménymértéket arra a hónapra vonatkozóan bevallott jövedelmekre alkalmazza először, amely hónapban a megváltozott adómérték, kedvezménymérték hatályba lép. Kedvezménymérték: 19,5 % az általános adómérték 50 százalékával megállapított összeg (9,75 %) Kutatás-fejlesztés tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény : 9 %

24 A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés Egészségügyi hozzájárulás január 1-től az általános mérték: 19,5% Átmeneti szabály: Az adó, az adókedvezmény mértékének változása esetén az adó alanya a megváltozott adómértéket, kedvezménymértéket arra a hónapra vonatkozóan bevallott jövedelmekre alkalmazza először, amely hónapban a megváltozott adómérték, kedvezménymérték hatályba lép. Ingatlan bérbeadás utáni eho:2018. január 1-jétől az ingatlanbérbeadásból származó jövedelem után egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni. Az eljárási szabályok [Eho tv. 11. (3)-(4) bekezdés] hatályon kívül helyezésre kerülnek.

25 A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés Rehabilitációs hozzájárulás A minimálbér x 9 = x 9= forint forint

26 Áfa - ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL Belföldön nyilvántartásba vett adóalany (ideértendő a külföldön letelepedett belföldön csak regisztrált adóalany is) által egy másik, belföldön regisztrált adóalany részére kibocsátott forint összeget elérő vagy meghaladó áfa tartalmú számlákról kell adatot szolgáltatni. A számla kibocsátásra kötelezett adóalany kötelezettsége Értékhatár alatt lehetőség, de csak a belföldi adóalanyok közötti számlak tekintetében. Az Áfa tv szerinti adattartalomról kell adatot szolgáltatni. Internet kapcsolat szükséges. [Áfa tv. új 10. sz. melléklet,hatály: július 1.]

27 Áfa - ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁZÓ PROGRAMMAL ELŐÁLLÍTOTT SZÁMLÁK ADATAIRÓL Számlázó programmal szembeni követelmény: Valós idejű adatszolgaltatás, azaz a számla kiállítását (lezárását) követően azonnal. Áfa tv szerinti adat kötelező, más adat lehetőség. Külföldön előállított számlákra is vonatkozik. Internet kapcsolat szükséges. Felhasználónév, jelszó es tanúsítvány(ok) szerepe. Üzemszünetre vonatkozó tervezett szabály. XML, XSD semaval kapcsolatos tudnivaló. A módosító és érvénytelenítő számlákról is kell adatot szolgáltatni, ha az értékhatárt elérő számlákat érinti vagy a módosítással éri el az áfa összege az értékhatárt. [Áfa tv. új 10. sz. melléklet, 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (Számla rendelet)]

28 Áfa - NYOMDAI ÚTON ELŐÁLLÍTOTT SZÁMLÁK ADATAIRÓL ADATSZOLGÁLTATÁS Értékhatártól függ a gyakoriság. Az adóalany ha az áthárított adó összege eléri vagy meghaladja a forintot, de az forintot nem éri el a számla kibocsátását követő 5 naptári napon belül, az forintot eléri vagy meghaladja, a számla kibocsátását követő naptári napon belül köteles adatot szolgáltatni. A módosító vagy érvénytelenítő számlákról is szükséges az adatszolgáltatás. Az adatszolgáltatást az adóhatóság által erre a célra biztosított elektronikus felületén kell teljesíteni. Az elektronikus felület az adóalany egyedi azonosítójára szolgáló adatok igénylését követően használható

29 Áfa - BELFÖLDI ÖSSZESÍTŐ JELENTÉSSEL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOK január 1. es július 1. között nincs változás. A kibocsátott számlákról július 1-től az összesítő jelentés korábbi módja megszűnik. A befogadott, adólevonási jog alapjául szolgáló számlák adatairól továbbra is szükséges az adatszolgáltatás.

30 5%-os adómérték alá tartozik Áfa tv. 3. sz. melléklet I. Rész Áfa - ADÓMÉRTÉK Sorszám Megnevezés Vtsz. 11. Braille-írógép, Braillenyomtató, Braillekijelző vakoknak Áfa tv. 3. sz. melleklet II. rész ból 8443-ból 8543-ból Sorszám Megnevezés 4. Internet-hozzáférési szolgáltatás Hatályba lépés: január 1. Internet-hozzáférési szolgáltatás - Áfa tv. 58. szerinti ügyletre, ha az elszámolási időszak kezdő napja a fizetési határidő es a számla kelte is január 1-jére vagy azt követő napra esik. Áfa tv. 311.

31 5%-os adómérték alá tartozik Áfa tv. 3. sz. melléklet I. Rész Áfa - ADÓMÉRTÉK Sorszám Megnevezés Vtsz. 55. Emberi fogyasztásra alkalmas élő hal, a díszhal kivételével 56. Emberi fogyasztásra alkalmas hal (ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és egyéb belsőségeket is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápa kivételével 57. Emberi fogyasztásra alkalmas halfilé és más halhús (aprított is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápahus kivételével 58. Házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke es belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva 0301-ből 0302-ből 0303-ból 0304-ből ból ből ből Hatályba lépés: január 1.

32 Áfa - ADÓMÉRTÉK 5%-os adómérték alá tartozik Áfa tv. 3. sz. melléklet II. Rész Sorszám Megnevezés 3. Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ ből) Hatályba lépés: január 1. Az 5%-os adómérteket azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a 84. szerinti időpont január 1-jére vagy azt követő időpontra esik. 84. (1) A fizetendő adó megállapítására a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni. (2) Az (1) bekezdéstől eltérően: a) termék Közösségen belüli beszerzése esetében, b) előleg fizetése esetében, c) a 60. -ban említett esetekben, valamint d) a 64. (2) és (3) bekezdésében említett esetekben a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni.

33 Áfa - ADÓMÉRTÉK Európai Unió Tanácsának a közös hozzáadottérték-adó rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról szóló 282/2011/EU végrehajtási rendelet (Áfa vhr.) 6. cikke: (1) Az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása. (2) Nem tekintendő az (1) bekezdés szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése - függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem - amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

34 Áfa -TURIZMUS FEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS A évi LXVI. törvény X. fejezete tartalmazza, január 1-jétől hatályos Hozzájárulás köteles az Áfa tv. 3. sz. melléklet II. rész 3. pontja szerinti szolgáltatás. Hozzájárulás fizetésére kötelezett személy vagy szervezet, aki/amely ilyen szolgáltatást nyújt. Hozzájárulás alapja a hozzájárulás köteles szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke. Mértéke 4%. Bevallási időszak az áfa bevallási időszak. Bevallási határidő áfa bevallási határidő. Ha áfa bevallásra nem kötelezett, akkor az Áfa tv. szerinti teljesítés időpontját követő év február 25-e. Bevallani a számlán (bizonylaton) szereplő teljesítési időpontot, ennek hiányában a bizonylat kiállítása kelte szerinti időpontot tartalmazó időszakról beadott bevallásban kell. Fizetési határidő bevallás benyújtására előírt határidő

35 Társasági adó: Társasági adó felajánlás Az adó (előleg, kiegészítés) nem határidőben történő teljesítése esetén: az átutalás megtagadásáról szóló határozat átvételét követő 15 napon belül (jogvesztő!) benyújtott kérelem esetén, HA a fizetési késedelem nem haladja meg az esedékességtől számított 15 napot, és az adó(előleg,-kiegészítés) maradéktalanul megfizetésre kerül az átutalás teljesíthető. [a hatálybalépést ( ) követően felajánlott adóval, adóelőleggel kapcsolatos eljárások vonatkozásában]

36 Társasági adó: Adóelőleg-kiegészítés teljesítése havi előleg esedékessége: minden hónap 20. napja negyedéves előleg: negyedévet követő hónap 20. napja utolsó havi, negyedévi előleget az előlegkiegészítésre kötelezettek az előlegkiegészítéssel egyidejűleg teljesítik [Art. 2. sz. melléklet I/3/A. pont] Bevallott és megfizetett előlegek eltérése!

37 Társasági adó: Társasági adó felajánlás Fejlesztési adókedvezmény: 2 új jogcím! nagyvállalkozások által a Közép-Magyarország régió támogatható településein megvalósított termék-diverzifikációt eredményező induló beruházása új eljárási innovációt eredményező induló beruházása Art. rendelkezéseinek átvétele

38 Köszönöm a figyelmet!

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI 2018. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL Kire és mely számlákra vonatkozik? Belföldön

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL 2017. 11. 27. ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI 2018. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kire és mely számlákra vonatkozik?

Részletesebben

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november ÁFA változások 2018. Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó 2017. november Online számla adatszolgáltatási kötelezettség 2018. 2018. január 1. és 2018.

Részletesebben

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től 2018. július 1.-től 2018. január 1. és 2018. június 30. között: ÁFA változások 2018. nincs változás, Áfa bevallásban változatlan adattartalommal a kibocsátott, befogadott számlák esetén : Adatszolgáltatás

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: WSTT3BRL0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: WSTT3BRL0001 Iromány száma: T/17776. Benyújtás dátuma: 2017-10-10 16:08 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: WSTT3BRL0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

A legfontosabb éves bevallások

A legfontosabb éves bevallások A legfontosabb éves bevallások 1353. bevallás A 2013. adóévről szóló 1353 számú bevallási nyomtatvány: a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás,

Részletesebben

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai Az általános forgalmi adó 2018. január 1-jétől hatályos változásai Áfa törvény : Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Módosító tv.: 2017. évi 159. törvény (193.MK 2017. 11. 23.) 1

Részletesebben

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai Az általános forgalmi adó 2018. január 1-jétől hatályos változásai Áfa törvény : Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Módosító tv.: 2017. évi 159. törvény (193.MK 2017. 11. 23.) 1

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK ART.-BÓL AZ SZJA TV.-BE KERÜLŐ ADÓZÁS RENDJÉNEK ÚJRASZABÁLYOZÁSÁVAL

ADÓVÁLTOZÁSOK ART.-BÓL AZ SZJA TV.-BE KERÜLŐ ADÓZÁS RENDJÉNEK ÚJRASZABÁLYOZÁSÁVAL ADÓVÁLTOZÁSOK 2018 SZJA, KATA, EKHO MÓDOSÍTÁSOK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Kopányiné Mészáros Edda 2017. november 29. ART.-BÓL AZ SZJA TV.-BE KERÜLŐ RENDELKEZÉSEK ADÓZÁS RENDJÉNEK ÚJRASZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK 2018 SZJA, KATA, EKHO MÓDOSÍTÁSOK. Kopányiné Mészáros Edda november 29.

ADÓVÁLTOZÁSOK 2018 SZJA, KATA, EKHO MÓDOSÍTÁSOK. Kopányiné Mészáros Edda november 29. ADÓVÁLTOZÁSOK 2018 SZJA, KATA, EKHO MÓDOSÍTÁSOK Kopányiné Mészáros Edda 2017. november 29. SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ADÓZÁS RENDJÉNEK ÚJRASZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK ART.-BÓL AZ SZJA TV.-BE KERÜLŐ

Részletesebben

Minimálbér és garantált bérminimum

Minimálbér és garantált bérminimum Minimálbér és garantált bérminimum Magyar Közlöny 2016. évi 204. száma 430/2016. (XII. 15.) Kormányrendelet Minimálbér: 138 000 Ft A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CLIX. törvény - az általános közigazgatási rendtartásr 2. oldal A Tao. törvény lé

Magyar joganyagok évi CLIX. törvény - az általános közigazgatási rendtartásr 2. oldal A Tao. törvény lé Magyar joganyagok - 2017. évi CLIX. törvény - az általános közigazgatási rendtartásr 1. oldal 2017. évi CLIX. törvény az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás jogintézménye a 2017-es évre már nem készítheti el az adómegállapítást a munkáltató

Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás jogintézménye a 2017-es évre már nem készítheti el az adómegállapítást a munkáltató dr. Rosenfeld Anita Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás jogintézménye a 2017-es évre már nem készítheti el az adómegállapítást a munkáltató Az összesített igazolásra, kifizetői igazolásra vonatkozó

Részletesebben

dr. Rosenfeld Anita

dr. Rosenfeld Anita dr. Rosenfeld Anita Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás jogintézménye a 2017-es évre már nem készítheti el az adómegállapítást a munkáltató Az összesített igazolásra, kifizetői igazolásra vonatkozó

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

Online Számlaadat-szolgáltatás

Online Számlaadat-szolgáltatás Online Számlaadat-szolgáltatás Az Online Számla rendszere Cél: 1. A gazdaság további fehérítése (OPG, EKAER), a számla útjának figyelemmel kísérése, nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről

Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről A közérdekű nyugdíjas szövetkezet (a továbbiakban: nyugdíjas szövetkezet) a munkaerő piacon még aktív idősebb korosztály számára teremti meg a lehetőségét

Részletesebben

I. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény (Eva-tv.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján)

I. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény (Eva-tv.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján) Összeállította: dr. Nagy Gábor I. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (Eva-tv.) módosításai (a 2016. évi CXXV. törvény alapján) 1. Nyilvántartási kötelezettség [Eva-tv.

Részletesebben

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám :

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám : irornányszám : Or«Ággyülés Hivatala Érkezett : 2005 O KT 0 5. Országgyűlési Képviselő Módosító javaslat Dr. Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A házszabály 94. (1)

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ]

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2016. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FŐSZABÁLY:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról

TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról TÁJÉKOZTATÓ állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység bevallásáról A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerint adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel

Részletesebben

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. SÉNYŐ KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE 4533. Sényő, Kossuth u.69. 1308-6/2003. K I V O N A T Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Iparűzési

Részletesebben

Adónaptár 2006. 2006. január

Adónaptár 2006. 2006. január Adónaptár 2006 2006. január jan. 12. jan. 15. (jan. 16.) jan. 20. az igazoláson szereplő, a kifizető által le nem vont adó, adóelőleg megfizetése a magánszemély, az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Az EKHO hatálya Az Szja és a Tb kötelezettségeket váltja ki, de az EHO-t nem A törvény hatálya kiterjed: a törvényben meghatározott

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai 2017 Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Kiküldetés fogalma 2016. augusztus 1-jétől a munkáltató

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

1. melléklet a évi LXXVII. törvényhez 1. Az Szja tv. 1. számú melléklet 2. pontjában a alpontot követő alpontja helyébe a következő

1. melléklet a évi LXXVII. törvényhez 1. Az Szja tv. 1. számú melléklet 2. pontjában a alpontot követő alpontja helyébe a következő 1. melléklet a 2017. évi LXXVII. törvényhez 1. Az Szja tv. 1. számú melléklet 2. pontjában a 2.10. alpontot követő 2.11. alpontja helyébe a következő (A lakáshoz kapcsolódóan adómentes) 2.11. az ugyanazon

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19.

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19. SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés Személyi jövedelemadó Szatmári László Főosztályvezető Családi kedvezmény Az első házasok kedvezménye Mértéke 2016-tól 4 év alatt a duplájára nő a két gyermekes

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége [Art. 31/B. (2) bek.]

Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége [Art. 31/B. (2) bek.] Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése 2013. január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a 2011. évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B. -sal egészült ki] Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége

Részletesebben

KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23.

KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23. KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23. Adóalany lehet: az egyéni vállalkozó, Az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe kukta.hu Tbj. 2015. 1. Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe 2014. 12. 31-ig az 1.) alpont szerinti jövedelem hiányában a munkaszerződésben meghatározott alapbér, ha a munkát

Részletesebben

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető CAFETERIA 2017 Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria adózás szempontjából nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Nyugdíjbiztosítási szerződés utáni rendelkezési jogosultság A nyugdíjbiztosítási szerződés (fogalmát az Szja tv.

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2.

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2. Gyömrő Város Képviselő-testületének 25/2002. (XII.19.) sz. önk. rendelete a helyi iparűzési adóról a 33/2003. (XII.22.) az 5/2004. (III.11.) sz. a 8/2012.(III.09.) sz. 29/2012. (XI.29.) sz. és a 19/2015.(XI.30.)

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára összehasonlítva

Részletesebben

KATA KIVA ésaktuáliskérdések

KATA KIVA ésaktuáliskérdések KATA KIVA ésaktuáliskérdések Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága Kisadózók tételes adója Ki választhatja a Kata adózást? Akisadózóvállalkozásoktételesadójának (KATA)alanyaazaz

Részletesebben

Alkalmi munka. Alkalmi munkavállalóként foglalkoztatható személyek száma

Alkalmi munka. Alkalmi munkavállalóként foglalkoztatható személyek száma Alkalmi munka Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony: - mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy - alkalmi munkára. A továbbiakban csak az alkalmi munkával foglalkozok. Alkalmi munka:

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

1 Szja-törvény 74. (2) bekezdés. Szja-törvény 74. (3) bekezdés.

1 Szja-törvény 74. (2) bekezdés. Szja-törvény 74. (3) bekezdés. Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2008 10 A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelmének adókötelezettségét elsősorban a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi

Részletesebben

Személyi jövedelemadó 2013

Személyi jövedelemadó 2013 Összevont adóalap Személyi jövedelemadó 2013 Megszűnik az adóalap-kiegészítés, teljes egészében érvényesül a 16 százalékos adómérték. A kiszámított jövedelem 78 százaléka minősül adóalapnak akkor, ha a

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

KISADÓK, EGYÉB ADÓK VÁLTOZÁSAI Mi változik 2018-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

KISADÓK, EGYÉB ADÓK VÁLTOZÁSAI Mi változik 2018-ban? Készítette: Szűcs Krisztina KISADÓK, EGYÉB ADÓK VÁLTOZÁSAI Mi változik 2018-ban? Készítette: Szűcs Krisztina KATA: KATA, KIVA VÁLTOZÁSOK A KATA adómértéke nem változik, a főállású kisadózó után továbbra is 50.000 forint, míg a nem

Részletesebben

önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés

önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés Fülöpszállás Község Képviselő-testületének 21/2004. (X.28. )számú önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) l..

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK Kisadózó vállalkozások tételes adója választása 2013.04.21-től Csak akkor nem választható a alanyiság, ha az adóalanyiság választásának évében a TEÁOR 2008 szerinti 68.20 számú Saját

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS Részletes feltételeit a 239/2009. (X.20.)

Részletesebben

Szja-bevallás 2015-ben

Szja-bevallás 2015-ben Szja-bevallás 2015-ben Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Variációk egy témára 5000,- 10 000,- Variációk egy témára 10 000,- 10 000,- 10 000,- + 5000,- Variációk egy témára 10 000,- 10 000,- + 5000,-

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó átalányadózása

Az egyéni vállalkozó átalányadózása Átalányadó és szja 2012: az átalányadózás és adóbevallás új szabályai 2012-től. Az átalányadózásra vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadó törvény 50 56. -ai tartalmazzák. Az átalányadót a következő

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség Gyömrő Város Képviselő-testületének 25/2002. (XII.19.) sz. önk. rendelete a helyi iparűzési adóról a 33/2003. (XII.22.) az 5/2004. (III.11.) sz. a 8/2012.(III.09.) sz. és a 29/2012. (XI.29.) sz. rendeletekkel

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra február 12.

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra február 12. A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján dr. Németh Nóra 2018. február 12. 1 A támogatási rendszerek 2015-től kezdve a két támogatási rendszer párhuzamosan működik egymás mellett,

Részletesebben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 1. modul: Tételes áfabevallás Összeállítást készítette: Sike Olga NAV főosztályvezető-helyettes 2013. Január 16. Az ún. tételes áfabevallás bevezetése

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 2014 2013. december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit Családi járulékkedvezmény Jogosultak: Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított, és a családi

Részletesebben

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Hatályos: 2014. január 1. Szőc 2013 A hirdetőtáblára kifüggesztve: 2013. november 29.

Részletesebben

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december A járulékfizetési kötelezettséget érintő 2008. évi fontosabb változások Széll Zoltánné előadása Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy,

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított 1/1999. (II. 01.) rendelete a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal

Részletesebben

A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014.

A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014. A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014. Biztosítottak körben bekövetkező változás 1. 2014. január 1-jétől

Részletesebben

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:...

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:... Adatlap 2012 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete az iparűzési adóról A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK. KATA választása 04.21-től. Főállású kisadózó fogalma KATA 2013.12.16.

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK. KATA választása 04.21-től. Főállású kisadózó fogalma KATA 2013.12.16. ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK Kisadózó vállalkozások tételes adója választása 04.21-től Csak akkor nem választható a alanyiság, ha az adóalanyiság választásának évében a TEÁOR 2008 szerinti 68.20 számú Saját tulajdonú,

Részletesebben

Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően)

Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően) Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően) 2008. január 1-jétől az étkeztetési szolgáltatások igénybevételére szóló utalványok havi adómentes értéke 10 000 forintról 12 000 forintra,

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 38M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

Egyéb adótörvények módosításai

Egyéb adótörvények módosításai Egyéb adótörvények módosításai 1. Az egyszerűsített vállalkozói adóról 2. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról 3. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról 4. A gépjárműadóról 5. A társadalombiztosításról

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2013. január 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben)

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2013. január 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2013. január 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait (továbbiakban: Eft.)

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú.

Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú. Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR 1-ÉTŐL. 2 GÉTYE

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010.

Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. Tájékoztatás a helyi iparűzési adóbevallásokról 2010.01.15. 2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. január 1-től kezdődő adóéveket érintően az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2010. augusztus 15. napjától

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2010. augusztus 15. napjától A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2010. augusztus 15. napjától A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus

Részletesebben

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző IPARŰZÉSI ADÓ ( nyomtatvány ) Adókötelezettség: Adóköteles Szerencs Város illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett v állalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú.

Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú. Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2004. JANUÁR 1-ÉTŐL. 2

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról I. Jogszabályi háttér A társasági adó kedvezményezett célokra történő felajánlásának szabályai

Részletesebben

Személyi jövedelemadózás 2017-ben. Előadó: Sinkáné dr. Csendes Ágnes adóügyi szakfőigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Személyi jövedelemadózás 2017-ben. Előadó: Sinkáné dr. Csendes Ágnes adóügyi szakfőigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Személyi jövedelemadózás 2017-ben Előadó: Sinkáné dr. Csendes Ágnes adóügyi szakfőigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Személyi jövedelemadó bevallás 2015. A 2015-ös adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó

Részletesebben