Alapok - 1. Az égés általános értelemben oxidáció. Tűzvédelmi szempontból a tűz nem irányított égés, amely káros következményekkel jár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alapok - 1. Az égés általános értelemben oxidáció. Tűzvédelmi szempontból a tűz nem irányított égés, amely káros következményekkel jár"

Átírás

1 Tűzvédelem

2 Alapok - 1! A tűzvédelem legfontosabb feladatai: " tűz keletkezésének megelőzése, " továbbterjedésének megakadályozása, " közvetlen veszély elhárítása. Az égés általános értelemben oxidáció. Tűzvédelmi szempontból a tűz nem irányított égés, amely káros következményekkel jár! Az égés feltételei: "éghető anyag "égést tápláló anyag (oxigén, min tf%), "gyújtóforrás "gyulladási hőmérséklet

3 Alapok -2! Az égés sebessége alapján lehet "lassú égés (mm/s sebességgel - izzások), "normál égés (cm/s sebességgel - a legtöbb égési folyamat), "gyors égés (dm/s sebességgel - pl. a tűzveszélyes folyadékok égése), "robbanás ( m/s sebességgel).! Az égés körülményei alapján: " tökéletes égésről, amikor elegendő oxigén áll rendelkezésre az összes éghető komponens teljes oxidációjához: így pl. C > CO 2, H 2 > H 2 O S > SO 2. "tökéletlen égésről, amikor nem áll rendelkezésre elegendő oxigén az összes éghető komponens teljes oxidációjához, ezért sokszor további éghető termékek keletkeznek. A tökéletlen égés során mérgező anyagok szabadulnak fel!

4 Alapok -3! Az égő anyag és az oxigén kapcsolata szerint "diffúziós égés, amikor az égő anyag és a levegő az égés előtt nincsenek összekeverve, hanem egymással szemben áramlanak és csak egy jól meghatározott felületen találkoznak egymással. (Gyakran tökéletlen égés, pl. szilárd anyagok, folyadékok felületi égése) "kevert égés: az éghető anyag és az oxigén már az égés előtt tökéletesen össze van keverve, pl. gázkeverékek esetén.

5 Szilárd anyagok égése! A szilárd anyagok meggyulladása általában egy jól meghatározott hőmérsékleten, a gyulladásponton következik be. A szilárd anyagok a melegítés hatására különféleképpen viselkednek, ami befolyással lehet égésükre: "Az éghető anyag a hő hatására szublimál, és a keletkező gőzök gyulladnak meg "Az éghető anyag megolvad, majd párolog, és a gőzök égnek (pl. parafinok, fémek). "Megolvadnak, elbomlanak, majd a folyadék bomlástermékei égnek (pl. nagy móltömegű parafinok). "Olvadás és bomlás, majd párolgás és bomlás vegyesen játszódik le (pl. poliuretánok). "Szilárd fázisú bomlás, majd a gázhalmazállapotú bomlástermékek égnek (pl. fa, papír, szén).

6 Folyadékok égése! A folyadékok általában diffúziós égéssel égnek, a felszínen lévő gőzréteg ég.! Lobbanáspont: az a hőmérséklet, amelyre hevítve a folyadékot, a fölötte lévő gőzréteg gyújtóláng hatására meggyullad, de a gyújtóláng eltávolítása után kialszik.! Gyulladási hőmérséklet: égés a gyújtóláng eltávolítása után is folytatódik.

7 Gázok égése! Az éghető gázok, gőzök levegővel keveredve csak bizonyos koncentrációhatárok között képesek meggyulladni. Ezt alsó éghetőségi határkoncentrációnak nevezzük. És van egy olyan koncentráció érték, amely felett már nem éghető az elegy, az a felső éghetőségi határkoncentráció. Égés csak a két határérték közötti gázkoncentrációknál lehetséges.! A határkoncentrációk nem csupán anyagi jellemzők, mert értékük számos tényezőtől függ, mint pl. a gyújtóforrás energiája, a gázelegy kiindulási hőmérséklete, az elegy nyomása, inert gázok jelenléte. A gázok éghetnek diffúziós és kevert égéssel egyaránt.! Az éghetőségi határértékek közötti tartományban a levegő-gáz elegy robbanóképes.! Minimális gyújtási energia: az energia, aminek hatására a gáz meggyullad (mj nagyságrend). (Gyújtószikra mentes áramkörök)

8 Öngyulladás! Öngyulladásoknál magában a rendszer belsejében termelődött hőtől gyullad meg gyújtóforrás nélkül! Feltételei " hőtermelő folyamat a rendszer belsejében, " a hőtermelés sebessége meghaladja a hőelvezetés sebességét.! Csoportjai:! Növényi anyagok öngyulladása! Olajok öngyulladása! Bizonyos körülmények között a növényi eredetű olajok öngyulladók lehetnek. Az ásványi eredetű olajok, kőolajszármazékok nem öngyulladóak.! Kőszén öngyulladása! Öngyulladás levegővel érintkezve! Vízzel érintkezve meggyulladó anyagok (pl. alkáli fémek, alkáli és alkáli földfémhibridek)! Egymással heves hőfejlődés mellett reagáló anyagok "Erős oxidálószerek (pl. oxigén, klór, salétromsav, hidrogénperoxid, káliumnitrát) szerves anyagokkal érintkezve erős hőfejlődés közben reagálnak.

9 Tűzvédelmi alapfogalmak! Veszélyességi övezet: a helyiségben, vagy a szabadtérben lévő anyagnak, gépnek, berendezésnek, tűzvédelmi szempontból önállóan értékelendő környezete, térrésze.! Szabadtér: helyiségnek nem minősülő térrész, ahol termelés folyik.! Helyiség: épületszerkezettel határolt, önálló légterű meghatározott rendeltetésű tér.! Épület: a környező külső tértől épületszerkezetekkel részben vagy egészben elválasztott tér.! Műtárgy: épületnek nem minősülő építmény.! Létesítmény: építési telken álló építmények és szabadterek összessége.

10 Tűzveszélyességi osztályok -A! ''A'' Fokozottan tűz-és robbanásveszélyes "az az anyag # amelynek bármely halmazállapotban heves égése, robbanása, indító (iniciáló) gyújtásra, illetve más fizikai, kémiai hatásra bekövetkezhet, # az a folyadék, olvadék, amelynek zárttéri lobbanáspontja 21 C alatt van, vagy üzemi hőmérséklete eléri vagy meghaladja a nyílttéri lobbanáspontját # az a gáz, gőz, köd, amelynek alsó éghetőségi határértéke a levegő térfogatához viszonyítva legfeljebb 10%. # Jelölés a csomagoláson : F+ " az a veszélyességi övezet, helyiség, szabadtér, # ahol az fenti tulajdonságú anyagot előállítják, feldolgozzák, használják, tárolják vagy forgalomba hozzák, és e tevékenység közben az anyagok robbanásveszélyes állapotban fordulnak elő, #

11 Tűzveszélyességi osztályok -B! B Tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba tartozik: "az a veszélyes anyag és készítmény, amely a kémiai biztonságról szóló évi XXV. törvény és a végrehajtási rendelete szerint kevésbé tűzveszélyes veszélyességi osztályba sorolt, "az a por, amely a levegővel robbanásveszélyes keveréket képez, " az a folyadék, olvadék, amelynek zárttéri lobbanáspontja legalább 21 º C, nyílttéri lobbanáspontja legfeljebb 55 ºC, vagy üzemi hőmérséklete a nyílttéri lobbanáspontja alatt van, de nagyobb, mint a nyílttéri lobbanáspont 20 C-kal csökkentett értéke, azaz Tü < Tlpnyt, Tü > Tlpnyt -20 C és Tü > 35 º C, " az a gáz, gőz, köd, amelynek alsó éghetőségi határértéke a levegő térfogatához viszonyítva 10%-nál nagyobb, "az a veszélyességi övezet, helyiség, szabadtér, ahol fent meghatározott tulajdonságú anyagot előállítják, feldolgozzák, használják, tárolják vagy forgalomba hozzák, és e tevékenység közben ezek az anyagok robbanásveszélyes állapotban fordulnak elő, "a port vagy kisméretű anyagrészeket elszívó, leválasztó rendszer, porkamra, ha benne az elszívott anyag a levegővel robbanásveszélyes keveréket képez.

12 Tűzveszélességi osztályok -C! C tűzveszélyes tűzveszélyességi osztályba tartozik: "a) az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete (gyújtóforrással vizsgálva) legfeljebb 300 C, # aa) a legalább 50 C nyílttéri lobbanáspontú gázolajok, tüzelőolajok és a világításra használatos petróleum, # ab) az a folyadék, olvadék, amelynek nyílttéri lobbanáspontja 55 C felett van, de legfeljebb 150 C, vagy üzemi hőmérséklete a nyílttéri lobbanáspontjánál legalább 20 C-kal, de legfeljebb 50 C-kal kisebb, azaz Tü < Tlpnyt -20 C, Tü > Tlpnyt -50 C és Tü > 35 C, # ac) az a gáz, amely önmaga nem ég, de az égést táplálja, a levegő kivételével,! b) az a veszélyességi övezet, helyiség, szabadtér, ahol az a) pontban meghatározott tulajdonságú anyagot előállítják, feldolgozzák, használják, tárolják vagy forgalomba hozzák,! c) az a közösségi épület, amelyben egy tűzszakasz befogadóképessége 500 főnél nagyobb,! d) az üzemanyagtöltő állomások

13 Tűzveszélyességi osztályok - D! D Mérsékelten tűzveszélyes tűzveszélyességi osztályba tartozik: "a) az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete (gyújtóforrással vizsgálva) 300 ºC-nál nagyobb, # aa) az a folyadék, olvadék, amelynek nyílttéri lobbanáspontja 150 C-nál magasabb, vagy üzemi hőmérséklete a nyílttéri lobbanáspontja alatt több mint 50 º C-kal van, azaz Tü < Tlpnyt - 50 º C és Tü > 35 º C, # ab) az a vizes diszperziós rendszer, amelynek lobbanáspontja szabványos módszerrel nem állapítható meg, és éghető anyagtartalma 25%-nál nagyobb, víztartalma pedig 50%-nál kisebb,! b) az a veszélyességi övezet, helyiség, szabadtér, ahol az a) pontban meghatározott tulajdonságú anyagot előállítják, feldolgozzák, használják, tárolják vagy forgalomba hozzák, továbbá, ahol nyílt lánggal üzemelő tüzelőberendezést használnak,! c) az a veszélyességi övezet, helyiség, szabadtér, amelyben nem éghető anyagot 300 º C felett dolgoznak fel,! d) az a közösségi épület, amely nem tartozik a C tűzveszélyességi osztályba,! e) az iroda-, lakó- és szállásépület,! f) gépjárműtároló (építmény, szabadtér),! g) állattartó helyiség.

14 Tűzveszélyességi osztályok - E! E Nem tűzveszélyes tűzveszélyességi osztályba tartozik:! "a) a nem éghető anyag, "b) az a veszélyességi övezet, helyiség, szabadtér, ahol nem éghető anyagot 300 C alatti hőmérsékleten előállítanak, feldolgoznak, használnak, tárolnak vagy forgalomba hoznak.

15 Létesítmény tűzvt zvédelmi besorolása sa Létesítmény Épület Övezet Helyiség & övezet Övezet 3 Helyiség Övezet 1 Övezet 2 S z a b d t é r! A létesítmény tűzvédelmi besorolása alapterületek és tűzveszélyességi osztályok figyelembe vételével történik

16 Tűzoltás s alapelvei! Az égés kémiai reakció, s mint ilyen a lefolyásához alapvetően két feltétel szükséges: "a reakciópartnerek találkozása, "a reakciópartnerek aktivált állapota. (Az éghető anyag részecskéi megfelelően aktivált állapotban találkozzanak oxigén molekulákkal. Az aktivált állapotot általában hőfelvétellel lehet elérni.)! Oltás feltétele: Valamelyik feltétel megszüntetése

17 Tűzoltás s elve! Fizikai elven "Az éghető anyag és az oxigén találkozásának megakadályozása # az éghető anyagot kivisszük a lángok közeléből, # egy szelep vagy csap elzárásával megakadályozzuk, hogy az éghető folyadék vagy gázaz égés terébe kerüljön, # az égő felület letakarása tűzoltó habbal, pokróccal vagy homokkal, # az oxigén kiszorítása az égés teréből szén-dioxiddal vagy vízgőzzel. "Hűtés # A reakciózóna és a környezet hűtése az oltóanyag entalpiaváltozásához szükséges hőmennyiség, ami ahhoz szükséges,hogy az oltóanyag felmelegedjen; a párolgáshő (pl. víz esetén); a szublimációs hő (pl. szén-dioxiddal való hűtés esetén - a palackból kiáramló széndioxid lehűl (megfagy), majd szublimál); termikus bomlás (tűzoltó porok a lángba kerülve elbomlanak, a bomláshoz szükséges hőt az égéstől veszik). # Tisztán a hűtőhatás csak akkor érvényesül, ha a hőelvonás sebessége nagyobb, mint a hőtermelésé.! Fizikai-kémiai elven! Egyes oltóanyagtípusok alapvető hatásukat úgy fejtik ki, hogy beavatkoznak az égési reakciók folyamatába. Jellemzően az égés fenntartásában, terjedésébem szerepet játszó aktív molekulák

18 ! Víz "A víz előnyei: Oltóanyagok # könnyen hozzáférhető, # olcsó, # egészségre nem ártalmas, # viszonylag egyszerű berendezésekkel használható. "Hatása: # a lángtér hűtése, # víz párolgásakor keletkező vízgőz kiszorítja az oxigén egy részét a reakciózónából. "Alkalmazási terület: # gáz, folyadék és szilárd anyagok égésének oltására, # kivéve: elektromos tüzek égésnél jelen levő anyagok bármelyikével kémiai reakcióba lépve éghető gázt fejleszt (pl. az alkáli, alkáli földfémek a hő hatására hidrogén fejlesztenek >durranógáz), izzó fémek hűtésére (mert 2000 C felett alkotórészeire bomlik: 2H O -> 2H + O ->durranógáz).

19 Oltóanyagok -2! Gázhalmazállapotú tűzoltó anyagok! Oltóhatásuk: kiszorítják ( tf%-ra csökkentik) az oxigént az égéstérből, a gáz expanzió okozta lehűlése miatt az égésteret is hűti.! Halonok: Ózonkárosító hatásuk miatt nem használhatók! Halon pótló gázok: Klór és fluor tartalmú szénvegyületek, hő hatására mérgezőanyagok keletkeznek belőlük! Szén-dioxid: A szén-dioxid színtelen, szagtalan, magas hőmérsékleten is stabil vegyület, normál állapotban nehezebb a levegőnél. "Előnyei: olcsó, villamos szigetelő és nem okoz szennyeződést. "Hátránya: csak nagymennyiségben kellően hatásos és ezért jelentős veszélyt jelent az emberre.! Inert gázok: Nagy nyomáson tárolják, így nagy a tárolótér igényük, hosszabb a kiürülési idő, de nincs toxikus bomlástermék. Az inert gázoknak sem ózon réteg károsító hatásuk, sem üvegház hatásuk nincs. Jellemzően használt inert gázok: a nitrogén és/vagy a nemesgázok (hélium, argon) keverékek.

20 Oltóanyagok - 3! Tűzoltó porok Hatásuk az égőanyagot elzárják a levegőtől, hűtik a reakcióteret, inhibitor hatásuk is van " BC porok - folyadék- és gáztüzek oltására. "ABC porok - folyadékok, gázok és szilárd anyagok tüzeinek oltására. "D porok - fémtüzek oltására.

21 Oltóanyagok - 4! Tűzoltó habok A habok habzóképes folyadék és gáz elegye. Fontos jellemzője a két anyag térfogati aránya. A tűzoltói gyakorlatban a folyadékösszetevő egy vizes oldat, a gáz összetevő pedig legtöbbször levegő. A vizet habképzők segítségével teszik habosíthatóvá. Oltási mechanizmusa, hogy egyrészt betakarja" az égő felületeket (megnehezíti az oxigén utánpótlást), másrészt pedig víztartalmának párolgása révén hűti az égésteret.! Alkalmazási terület: "folyadékok "szilárd anyagok! Fajtái: "Nehézhabok: stabil, tömör, tartós. Lövellhető, szabadban nagyon jól használható. A függőleges felületeken is megtapad, de viszonylag lassan terül. "Középhabok: Kevésbé stabil, lazább szerkezetű. Kevéssé lövellhető, inkább folyatni lehet. Szabadban és zárt térben használható. "Könnyűhabok: Nagyon nagy buborékokból áll, laza, gyorsan összeesik.

22 Tűzérzékelők! Rendeltetésük: Helyi-vagy központi riasztás, tűzoltórendszerek működtetése! Fajtái: "Hőérzékelők "Sugárzásérzékelők "Gázérzékelők "Füstérzékelők

23 Tűzoltó készülékek! A tűzoltó készülék olyan eszköz, amelyből az oltóanyagot a készülékben levő nyomás hatására, írányíthatóan a tűz fészkére lehet kilövellni. A belső nyomás létrehozható az oltóanyaggal egy tartályban, kémiai reakció révén, vagy külön palackban tárolt hajtóanyaggal.! A hordozható tűzoltó készülék olyan eszköz, amely kézzel kezelhető és kézben hordozható. Üzemképes állapotban tömege max. 20 kg.! A készülékeken szereplő betűk jelentése: "- A Szilárd, általában szerves eredetű olyan anyagok tüze, amelyek lángolás és/vagy izzás (parázslás) állapotában égnek. "- B Folyékony vagy cseppfolyós szilárd anyagok tüzei. "- C Gázok tüzei. "- D Fémek tüzei! Követelmény: Rendszeres felülvizsgálat

24 Köszönöm m a figyelmüket!

35/1996. (XII. 29.) BM rendelet. az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról

35/1996. (XII. 29.) BM rendelet. az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról utoljára módosítva hatályos: 2005.VI.5-35/1996. (XII. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról (2) A Szabályzatnak a létesítésre vonatkozó tűzvédelmi rendelkezéseit új létesítménynél,

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

Munkavédelem - Tűzvédelem. Pécz Tibor

Munkavédelem - Tűzvédelem. Pécz Tibor Munkavédelem - Tűzvédelem Pécz Tibor Égés alapfogalmak Égés jellemzői kémiai folyamat hőmérséklet 104 K alatti exoterm Gyulladási hőmérséklet (további hőközlés nem szükséges) Parázslás (alacsonyabb hőm.,

Részletesebben

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Balatonföldvár 2013. március 21. Lengyelfi László 6. 54. Tűzveszélyességi osztály: veszélyességi övezetek, helyiségek, helyiségcsoportok (tűzszakaszok), épületek, műtárgyak,

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS FELÜLVIZSGÁLATA

AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS FELÜLVIZSGÁLATA MAGYAR KÉMIKUSOK EGYESÜLETE BIZTONSÁGTECHNIKA 2018. TOVÁBBKÉPZŐ SZEMINÁRIUM ÉRCES FERENC TŰ. EZREDES FŐOSZTÁLYVEZETŐ BM

Részletesebben

Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása

Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása TŰZVÉDELEM 2 ÁLTALÁNOS TŰZVÉDELMI ISMERETEK Az égés Égés: az éghető anyag és az oxigén hőfejlődéssel járó reakciója, melyet füst- és/vagy

Részletesebben

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása

Porrobbanás elleni védelem. Villamos berendezések kiválasztása Porrobbanás elleni védelem Villamos berendezések kiválasztása Villamos berendezések kiválasztása Por fajtája Robbanásveszélyes atmoszféra fellépésének valószínűsége 31 Por fajtája Por minimális gyújtási

Részletesebben

IV.főcsoport. Széncsoport

IV.főcsoport. Széncsoport IV.főcsoport Széncsoport Sorold fel a főcsoport elemeit! Szén C szilárd nemfém Szilícium Si szilárd félfém Germánium Ge szilárd félfém Ón Sn szilárd fém Ólom Pb szilárd fém Ásványi szén: A szén (C) Keverék,

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

A tűzvédelmi osztályba sorolás gyakorlata és problémái. Bónusz János

A tűzvédelmi osztályba sorolás gyakorlata és problémái. Bónusz János 1 A tűzvédelmi osztályba sorolás gyakorlata és problémái Bónusz János 2 A tűzveszélyességi osztályba sorolás mindig fejtörést okoz az ezzel foglalkozó szakembernek és a terek veszélyességének meghatározása

Részletesebben

A tűzvédelmi felülvizsgálatról az új OTSZ tükrében

A tűzvédelmi felülvizsgálatról az új OTSZ tükrében A tűzvédelmi felülvizsgálatról az új OTSZ tükrében Változás történt a tűzveszélyességi osztályok meghatározásánál. Már nem A, B, C, D, E tűzveszélyességi osztályú helyiségeket és szabadtereket találunk,

Részletesebben

TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia

TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia TELESTO alacsonynyomású vízköd technológia Oxigén az atmoszférából Az oxigén koncentráció csökkentése az égéshez szükséges szint alá legtöbbször inertgázzal teljes elárasztással megfelelő légtömörség mellett,

Részletesebben

Halmazállapot-változások

Halmazállapot-változások Halmazállapot-változások A halmazállapot-változások fajtái Olvadás: szilárd anyagból folyékony a szilárd részecskék közötti nagy vonzás megszűnik, a részecskék kiszakadnak a rácsszerkezetből, és kis vonzással

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL. Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál

INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL. Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál PIRO-PLAN Kft 1989 25 év személyes tapasztalat 1994 - az első FM200 rendszer

Részletesebben

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Tűzoltó készülékek Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Porraloltó 50 kg.-os készülék Porraloltó GLÓRAI készülék Habbaloltó IFEX készülékek Halonnal oltó készülék Széndioxiddal oltó készülék Japán gyártmányú

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor 1. 2:29 Normál zt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Különböző anyagok forráspontja más és más. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. párolgás gyorsabb, ha

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

Tűzesetek megelőzése és oltása

Tűzesetek megelőzése és oltása Tűzesetek megelőzése és oltása Gyúlékony anyag Akkor nevezünk gyúlékonynak egy anyagot, ha lobbanáspontja 90 o C alatt van, ezért könnyen meggyullad. Ahhoz, hogy tűz üssön ki, három dolognak kell egyszerre

Részletesebben

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz Az új OTSZ: 9/2008(II.22) ÖTM rendelet Tűzoltó készülékekről: 6 Élettartam és selejtezés. 6.1. A tűzoltó készülékek, és alkatrészek élettartama a következők kivételével nem haladhatja meg a 20 évet: a)

Részletesebben

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2 Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 1. A keverék és a társaság azonosítása 1.1. A keverék azonosítása: égetett alumíniumoxid kerámiák 1.2. A keverék felhasználása: szigetelőcső, gyújtógyertya szigetelő,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Aeroszolos légfrissítő. Adnan akat kozmetik san.ve dis. Tic.ltd.sti. Çatalca Güvendelik İstasyon

BIZTONSÁGI ADATLAP. Aeroszolos légfrissítő. Adnan akat kozmetik san.ve dis. Tic.ltd.sti. Çatalca Güvendelik İstasyon BIZTONSÁGI ADATLAP 1. KÉSZÍTMÉNY NEVE ÉS A VÁLLALAT ADATAI Termék neve: Emblaze Légfrissítő utántöltő Aeroszolos légfrissítő Gyártó cég neve: Cím: Adnan akat kozmetik san.ve dis. Tic.ltd.sti. Çatalca Güvendelik

Részletesebben

Fehér Dániel Richter Gedeon Nyrt. Biztonságtechnikai mérések, avagy a tűzzel játszunk?

Fehér Dániel Richter Gedeon Nyrt. Biztonságtechnikai mérések, avagy a tűzzel játszunk? Fehér Dániel Richter Gedeon Nyrt. Biztonságtechnikai mérések, avagy a tűzzel játszunk? Vizsgálatok Laboratóriumi Helyszíni Por Folyadék Egyéni védőeszköz Porok laboratóriumi vizsgálata Szemcseméret eloszlás

Részletesebben

OTSZ 5.0 használati előírások

OTSZ 5.0 használati előírások OTSZ 5.0 használati előírások Visegrád, 2015. február 27. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak számítanak a XVIII. fejezet HASZNÁLATI SZABÁLYOK XIX.

Részletesebben

A hő- és füstelvezetés méretezésének alapelvei

A hő- és füstelvezetés méretezésének alapelvei A hő- és füstelvezetés méretezésének alapelvei Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu 2012. Bevezető OTSZ Preambulum (célok

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: Stylish hajhab extra erős Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. 6725 Szeged Kenyérgyári

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Forgalmazó: Felelős személy: SANA lábápoló spray láb ápolása, frissítése Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt.

Részletesebben

Hogyan égnek a szendvicspanel falak? Heizler György Kecskemét, 2014.12.17.

Hogyan égnek a szendvicspanel falak? Heizler György Kecskemét, 2014.12.17. Hogyan égnek a szendvicspanel falak? Heizler György Kecskemét, 2014.12.17. Mi marad belőlük? Raktár Gyomaendrőd Mátészalka ipari csarnok Szendvics szerkezet, PUR hab hőszigetelés Fa kalodákban tárolt papírcsomagoló

Részletesebben

Energia. Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia

Energia. Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia Kémiai változások Energia Energia: munkavégző, vagy hőközlő képesség. Kinetikus energia: a mozgási energia Potenciális (helyzeti) energia: a részecskék kölcsönhatásából származó energia. Energiamegmaradás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 7 DAY LILAC LÉGFRISSÍTŐ AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP 7 DAY LILAC LÉGFRISSÍTŐ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 7 DAY LILAC LÉGFRISSÍTŐ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: orgona illatú légfrissítő

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK

A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK A FIRE STRYKER TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA 2015 CarParts Import Export Kft csoport ALKALMAZÁSI TERÜLETEK MODELLEK ALKALMAS: háztartásokban autóban elektromos helységekben irodákban kamionokban

Részletesebben

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása

Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 1 A rendszer fogalma A körülöttünk levő anyagi világot atomok, ionok, molekulák építik

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:24 Normál Magasabb hőmérsékleten a részecskék nagyobb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek egymástól. Magasabb hőmérsékleten a részecskék kisebb tágassággal rezegnek, s így távolabb kerülnek

Részletesebben

A gázok. 1 mol. 1 mol H 2 gáz. 1 mol. 1 mol. O 2 gáz. NH 3 gáz. CH 4 gáz 24,5 dm 3. 52. ábra. Gázok moláris térfogata 25 o C-on és 0,1 MPa nyomáson.

A gázok. 1 mol. 1 mol H 2 gáz. 1 mol. 1 mol. O 2 gáz. NH 3 gáz. CH 4 gáz 24,5 dm 3. 52. ábra. Gázok moláris térfogata 25 o C-on és 0,1 MPa nyomáson. A gázok A halmazok tulajdonságait, állapotát, bizonyos külső tényezők, mint pl. a nyomás, a térfogat és a hőmérséklet is befolyásolják. Ezeket a tényezőket állapothatározóknak nevezzük. Mi jellemzi a gázhalmazállapotot?

Részletesebben

Deutsch Átdolgozás kelte : 09.11.2010 Verzió (Felülvizsgálat) : 4.0.1 (4.0.0) Nyomtatás kelte : 08.09.2011. Bostik GmbH. 33829 Borgholzhausen

Deutsch Átdolgozás kelte : 09.11.2010 Verzió (Felülvizsgálat) : 4.0.1 (4.0.0) Nyomtatás kelte : 08.09.2011. Bostik GmbH. 33829 Borgholzhausen 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása Butil tömítoanyag profil alakban Illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

A német TRGS510 rendelet rövid összefoglalója

A német TRGS510 rendelet rövid összefoglalója A német TRGS510 rendelet rövid összefoglalója http://www.msds-europe.com ToxInfo Consultancy and Service Limited Partnership www.msds -europe. com Tel.: +36 70 335 8480 Fax: +36 1 290 4136 H - 1 14 3 Budapest,

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Dátum: 2006.01.26. Oldal:1/5 Verzió: 1 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Veszély esetén hívható: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre utca

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA SEGÉDLET TŰZVÉDELMI MUNKARÉSZ KÉSZÍTÉSÉHEZ 2015. ÁPRILIS 23. A SEGÉDLET EGY FELTÉTELEZETT ALAPESETŰ - PINCE + FÖLDSZINT + EMELET VAGY TETŐTÉR SZINTSZÁMÚ - CSALÁDI HÁZ TŰZVÉDELMI MUNKARÉSZÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Részletesebben

Kémiai jellemzők: felületaktív anyagok és ártalmatlan összetevők keveréke Ártalmas összetevők:

Kémiai jellemzők: felületaktív anyagok és ártalmatlan összetevők keveréke Ártalmas összetevők: Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK szerint 1. Az anyag/készítmény/vállalat azonosítása Termék: Regisztrációs szám: Felhasználás: Azonosított felhasználás: CLFBUBBLE5L besorolás szappanbuborék készítés Gyártó/szállító:

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor 1. 2:29 Normál párolgás olyan halmazállapot-változás, amelynek során a folyadék légneművé válik. párolgás a folyadék felszínén megy végbe. forrás olyan halmazállapot-változás, amelynek során nemcsak a

Részletesebben

Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről

Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről Tűzoltó készülékek hulladékainak kezeléséről Nagy Gréta DANDELION Kft. 2011.11.17. DANDELION Kft. 1 Hulladékgazdálkodási jogszabályok Dia címc 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról 98/2001.

Részletesebben

MŰANYAGOK ÉGÉSGÁTLÁSA. Garas Sándor

MŰANYAGOK ÉGÉSGÁTLÁSA. Garas Sándor MŰANYAGOK ÉGÉSGÁTLÁSA 1 Az égésgátlás szükségessége Az égés Elvárások az égésgátlással kapcsolatban Az égésgátlás vizsgálatai Az égésgátló adalékanyagok 2 Az égésgátlás szükségessége A műanyagok, ezen

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE A készítmény típusa: A készítmény megnevezése: Gyártó és forgalmazó:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Oldal 1 / 5 PRF Laptop 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 2. A VESZÉLY MEGHATÁROZÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP Oldal 1 / 5 PRF Laptop 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 2. A VESZÉLY MEGHATÁROZÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP Oldal 1 / 5 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító 1.1.1 Termék kereskedelmi neve 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Főigazgató-helyettesi Szervezet. Az új OTSZ-ről. Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető

Főigazgató-helyettesi Szervezet. Az új OTSZ-ről. Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos TűzoltT zoltósági FőfelF felügyelőség Tűzvédelmi FőosztF osztály Az új OTSZ-ről Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető Felépítés Jogszabály: követelmények Tűzvédelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP oldalszám: 1/5 a 44/2000 (XII.27.) EüM-rendelet szerint Nyomtatás:

BIZTONSÁGI ADATLAP oldalszám: 1/5 a 44/2000 (XII.27.) EüM-rendelet szerint Nyomtatás: BIZTONSÁGI ADATLAP oldalszám: 1/5 a 44/2000 (XII.27.) EüM-rendelet szerint Nyomtatás: 1. Anyag-/elkészítési- és cégmegjelölés: A termékkel kapcsolatos adatok: Felhasználási terület: Építmények felújítása

Részletesebben

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.)

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) 1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) Miért kell az éghető gázokat szagosítani? c.) Milyen

Részletesebben

SKF BIZTONSÁGI ADATLAP LHFP 150 ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP

SKF BIZTONSÁGI ADATLAP LHFP 150 ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP SKF BIZTONSÁGI ADATLAP LHFP 150 ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP Utolsó módosítás: 2005.05.30. 1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT MEGNEVEZÉSE TERMÉKNÉV: LHFP 150 ALKALMAZÁS: SKF olaj Gyártó/importőr: SKF Maintenance Products

Részletesebben

Anyagismeret a gyakorlatban

Anyagismeret a gyakorlatban Égési tulajdonságok Elméleti áttekintés: A gyakorlat célja a polimerek égési tulajdonságainak megismerése és az adott anyagra jellemző égési folyamat ismeretében ismeretlen anyagú termékek esetén azok

Részletesebben

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 15 pont Vizsgálja meg a hidrogén-klorid (vagy vizes oldata) reakciót különböző szervetlen és szerves anyagokkal! Ha nem játszódik le reakció, akkor ezt írja be! protonátmenettel járó

Részletesebben

Veszélyforrások emberre: Előírás szerinti használati körülmények között nincsenek. Lenyelés esetén mérgező.

Veszélyforrások emberre: Előírás szerinti használati körülmények között nincsenek. Lenyelés esetén mérgező. Átdolgozva: 2008.11.01. Oldal: 1/5 A CE 91/155 irányelv szerint kiállítva 1. Az anyag / készítmény és a gyártó megnevezése A termék kereskedelmi megnevezése: Gyártó / Szállító: XTREME GEAR S80 AXXON Srl

Részletesebben

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok az OTSZ-ben (2008. április) Szabados László tű. szds. 1 4. rész, I/5. fejezet 2.2. A helyiséghez kötött, 600 l névleges űrtartalom feletti tárolók közelében tárolóhelyiségenként

Részletesebben

Biztonsági adatlap. PLASTDUR Vegyianyagokat Fejlesztő, Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató Kft. Módosítva: 2007.12.17.

Biztonsági adatlap. PLASTDUR Vegyianyagokat Fejlesztő, Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató Kft. Módosítva: 2007.12.17. 1. Az anyag /készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Az anyag vagy készítmény PLASTDUR CS4/76 azonosítása: 1.2. Az anyag felhasználása: Papírkasírozó ragasztó 1.3. A (gyártó/forgalmazó) vállalkozás

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor Nézd meg a képet és jelöld az 1. igaz állításokat! 1:56 Könnyű F sak a sárga golyó fejt ki erőhatást a fehérre. Mechanikai kölcsönhatás jön létre a golyók között. Mindkét golyó mozgásállapota változik.

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor gázok hőtágulása függ: 1. 1:55 Normál de független az anyagi minőségtől. Függ az anyagi minőségtől. a kezdeti térfogattól, a hőmérséklet-változástól, Mlyik állítás az igaz? 2. 2:31 Normál Hőáramláskor

Részletesebben

MESTER Zsindely Ragasztó és Tömítő

MESTER Zsindely Ragasztó és Tömítő (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2013/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2013. július 1. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1 1 Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata 2 Az elektrosztatikus feltöltődés folyamata -érintkezés szétválás -emisszió, felhalmozódás -mechanikai hatások (aprózódás, dörzsölés, súrlódás)

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Dalma padlófelmosó Készült az 1907/2006 EK /REACH/ és az 1272/2008 EK rendelet szerint 5.

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Dalma padlófelmosó Készült az 1907/2006 EK /REACH/ és az 1272/2008 EK rendelet szerint 5. 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi név: Dalma padlófelmosó 1.2. A termék felhasználása: Kő, linóleum padló felmosására 1.3.Gyártó és forgalmazó Satina Gold Kozmetikai Kft Kft. Cím: 6800 Hódmezővásárhely,

Részletesebben

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tûzveszélyes. 11 Tûzveszélyes. 12 Fokozottan

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JAVÍTÓ KEMÉNYVIASZ FEKETE RAL9011

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JAVÍTÓ KEMÉNYVIASZ FEKETE RAL9011 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 089040320 MSDS-Identcode : 10014748 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

Robbanáselleni védelem alapelvei

Robbanáselleni védelem alapelvei É Härtlein Károly Róka András Robbanáselleni védelem alapelvei Levegő (oxigén) Veress Árpád prezentációjának felhasználásával Az égés feltételei kémia éghető anyag halmazállapot égést tápláló közeg (pl.

Részletesebben

1. Az éghetőségi határok közötti koncentráció elkerülése

1. Az éghetőségi határok közötti koncentráció elkerülése Szakmai továbbképzés (2. kiadás) 1.oldal / 5 COPYRIGHT, minden jog fenntartva Megelőzés és védelem Amennyiben a robbanóképes közeg és az effektív gyújtóforrás egyidejű jelenlétével kell számolni, akkor

Részletesebben

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható!

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható! 1 MŰVELTSÉGI VERSENY KÉMIA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KATEGÓRIA Kedves Versenyző! A versenyen szereplő kérdések egy része általad már tanult tananyaghoz kapcsolódik, ugyanakkor a kérdések másik része olyan ismereteket

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2013. február 20. 8. évfolyam A feladatlap megoldásához kizárólag periódusos rendszert és elektronikus adatok tárolására nem alkalmas zsebszámológép

Részletesebben

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é

- osztályozására, - csomagolására, és - címkézésére vonatkoznak, amennyiben azokat a Közösség tagállamaiban hozzák forgalomba. (2) Ezen irányelv nem é a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről AZ EURÓPAI GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG TANÁCSA, tekintettel az Európai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP BITU MASTER hideg kátyúzó keverék

BIZTONSÁGI ADATLAP BITU MASTER hideg kátyúzó keverék Készült: 2018.04.03 Nyomtatás dátuma: 2018.04.03 Kereskedelmi név: BITU MASTER hidegaszfalt 01. Anyag/készítmény és a vállalat azonosítása Kereskedelmi név: BITU MASTER 8, BITU MASTER 11 hideg kátyúzó

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja

13/1. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja 27 31967L0548 1967.8.16. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 196/1 A TANÁCS IRÁNYELVE (1967. június 27.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti

Részletesebben

2. Összetétel/információk az összetevőkre Összetevő Koncentráció Veszély R tömeg% jel(ek) mondatok

2. Összetétel/információk az összetevőkre Összetevő Koncentráció Veszély R tömeg% jel(ek) mondatok Kiadva: 1998.04.16. Változat: 1. Oldalszám: 1/4 1. Az anyag/készítmény és a társaság azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 1.2. A társaság/vállalat azonosítása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT DARÁZSIRTÓ AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT DARÁZSIRTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT DARÁZSIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE A készítmény típusa: A készítmény megnevezése: Gyártó és forgalmazó: rovarirtó aeroszol

Részletesebben

Esemtan Invigorating Gel

Esemtan Invigorating Gel Verzió 01.06 Felülvizsgálat dátuma Nyomtatás Dátuma 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr GmbH Robert-Koch-Str. 2 22851

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont 1. feladat Összesen: 8 pont Az autók légzsákját ütközéskor a nátrium-azid bomlásakor keletkező nitrogéngáz tölti fel. A folyamat a következő reakcióegyenlet szerint játszódik le: 2 NaN 3(s) 2 Na (s) +

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2012.11.10. Verzió: 1 Oldal: 1/5 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Aszkorbinsav Vitamin C, L(+)-Aszkorbinsav,

Részletesebben

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Hatósági feladatok az oktatási intézményekben Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Angyal István tűzoltó őrnagy osztályvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

KIÉGETT HÁZ. Javasolt otthonunkba beszerezni és működtetni egy füstérzékelőt, ami a kezdeti tüzeket is jelzi.

KIÉGETT HÁZ. Javasolt otthonunkba beszerezni és működtetni egy füstérzékelőt, ami a kezdeti tüzeket is jelzi. Hogyan kerülhetjük el a kéménytűz kialakulását? A szurok képződéséből fakadó kéménytűz elkerülhető a rendszeres kéményseprőipari ellenőrzéssel és a szükséges tisztítás elvégzésével. Mind a korom, mind

Részletesebben

A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya. Decsi György Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy

A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya. Decsi György Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya Decsi György Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy Futura - 'a jövendő' Jövő OTSZ 5.0 Jelen 28/2011 (IX.6.) OTSZ Funkció (tűzveszélyesség, tűzterhelés)

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP B 5 CS

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP B 5 CS BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: mikrokapszulázott rovarirtó koncentrátum A készítmény

Részletesebben

Művelettan 3 fejezete

Művelettan 3 fejezete Művelettan 3 fejezete Impulzusátadás Hőátszármaztatás mechanikai műveletek áramlástani műveletek termikus műveletek aprítás, osztályozás ülepítés, szűrés hűtés, sterilizálás, hőcsere Komponensátadás anyagátadási

Részletesebben

STS GROUP ZRt. FUELCELL (Hidrogén üzemanyagcellás erőművek). Előadó: Gyepes Tamás (Elnök Igazgató) Kriston Ákos. Vándorgyűlés előadás, 2009.09.11.

STS GROUP ZRt. FUELCELL (Hidrogén üzemanyagcellás erőművek). Előadó: Gyepes Tamás (Elnök Igazgató) Kriston Ákos. Vándorgyűlés előadás, 2009.09.11. STS GROUP ZRt. FUELCELL (Hidrogén üzemanyagcellás erőművek). Előadó: Gyepes Tamás (Elnök Igazgató) Vándorgyűlés előadás, 2009.09.11. Kriston Ákos Tartalom Elméleti ismertetők Kriston Ákos Mi az az üzemanyagcella?

Részletesebben

Anaerob 5 CO 2 /N 2 /H 2

Anaerob 5 CO 2 /N 2 /H 2 Anaerob 5 CO 2 /N 2 /H 2 CAS-szám 7727-37-9 (N 2 ) 124-38-9 (CO 2 ) 1333-74-0 (H 2 ) EK-szám 231-783-9 (N 2 ) 204-696-9 (CO 2 ) 215-605-7 (H 2 ) Színtelen, szagtalan, nem éghetô, redukáló hatású gázkeve

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Iktatószám: LEKIEDU-3011-2012 Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 1122 Budapest, Maros u. 19-21. Tűzvédelmi Szabályzat 2012 1 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és tűzoltóságról

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D033542/02 számú dokumentum MELLÉKLETÉT.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D033542/02 számú dokumentum MELLÉKLETÉT. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2014. július 14. (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2014. július 11. Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MÉRNÖKI KÉPZÉSEK

TŰZVÉDELMI MÉRNÖKI KÉPZÉSEK Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Tűz- és Katasztrófavédelmi Intézet Dr. Beda László főiskolai tanár TŰZVÉDELMI MÉRNÖKI KÉPZÉSEK (jelenlegi helyzet, ismeretanyag fejlesztés) 2013 A mai

Részletesebben

AER MEDICINALIS. Levegő, gyógyászati

AER MEDICINALIS. Levegő, gyógyászati Aer medicinalis Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:1238 AER MEDICINALIS Levegő, gyógyászati DEFINÍCIÓ Nyomás alatt lévő környezeti levegő. Tartalom: 20,4 21,4 %V/V oxigén (O 2 ). SAJÁTSÁGOK Küllem: színtelen

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP KIWI FOOT SILK LÁBÁPOLÓSZER, AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP KIWI FOOT SILK LÁBÁPOLÓSZER, AEROSZOL 1. KÉMIAI KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve : KIWI FOOT SILK LÁBÁPOLÓSZER, Aeroszol Termékkód : 2103050 Ajánlott felhasználás: : lábápolószer Gyártó: : Bama International Pfalzgraf-Otto-Strasse

Részletesebben

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek

Atomok. szilárd. elsődleges kölcsönhatás. kovalens ionos fémes. gázok, folyadékok, szilárd anyagok. ionos fémek vegyületek ötvözetek Atomok elsődleges kölcsönhatás kovalens ionos fémes véges számú atom térhálós szerkezet 3D ionos fémek vegyületek ötvözetek molekulák atomrácsos vegyületek szilárd gázok, folyadékok, szilárd anyagok Gázok

Részletesebben

Hevesy verseny, megyei forduló, 2001.

Hevesy verseny, megyei forduló, 2001. 7. osztály 2 Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető legyen! A feladatok megoldásához használhatod

Részletesebben

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai Zónabesorolás a gyakorlatban Az alapok alapjai Jogszabályi háttér 3/2003. (III. 11.) FMM ESZCSM együttes rendelet 9. (1) A munkáltató [SIC] munkáltatói kötelezettségek keretében köteles robbanásvédelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 2015/830 számú EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP A 2015/830 számú EU rendelet szerint 1.SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító Termék neve: Termék katalógusszáma: KIRF561 1.2. Az anyag vagy keverék lényeges azonosított felhasználásai, illetve

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 4.2. A legfontosabb tünetek és hatások, akut és késleltetett eljárás - Belégzés: Normál körülmények között nem veszélyhelyzet.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 4.2. A legfontosabb tünetek és hatások, akut és késleltetett eljárás - Belégzés: Normál körülmények között nem veszélyhelyzet. Oldal: 1/5 1. Az anyag / készítmény és a vállalat / vállalkozás Kereskedelmi megnevezés: A termék típusa: Használat: Cég azonosító: RHEOBOR műtrágya. Mezőgazdasági. Rosier SA Route de Grandmetz 11a, B-7911

Részletesebben

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő a Földet körülvevő gázok keveréke. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. A cseppfolyós levegő világoskék folyadék,

Részletesebben