SOLOW MODELL ÉS AZ ARANYSZABÁLY SZERINTI TŐKEFELHALMOZÁS (II. RÉSZ) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SOLOW MODELL ÉS AZ ARANYSZABÁLY SZERINTI TŐKEFELHALMOZÁS (II. RÉSZ) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR"

Átírás

1 7. előadás SOLOW MODELL ÉS AZ ARANYSZABÁLY SZERINTI TŐKEFELHALMOZÁS (II. RÉSZ) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem MAKROÖKONÓMIA

2 2 Robert ( Bob ) SOLOW ( ) Nobel díj (1987) Legnevezetesebb cikke: "A Contribution to the Theory of Economic Growth." Quarterly Journal of Economics (1956); Solow model = Neoklasszikus növekedési modell

3 3 Segédanyagok Solow maga magyarázza a modellt (21 perc): Xj6aQ Ez a videó tartalmazza az alapmodell bővítését, amiről még korábban nem volt szó:

4 4 Amit eddig megtanultunk: Solow első újítása a steady state (állandósult állapot) fogalmának bevezetése.

5 5 A mai órán megismerkedünk a második, még fontosabb koncepcióval az egyensúlyi (= optimális) növekedési pálya fogalmával. Ez a mikroökonómiából ismert Paretooptimum makroökonómiai változata.

6 6 1. modell-bővítő lépés

7 A beruházás egyenlő a pótlással 7 A tőke (K) felhasználása az időben folyamatosan változik, a felhasznált munka mennyisége (L) viszont nem. Ha K t+1 = K t, akkor 0 = I t δk t I t = δk t

8 8 1. Modellegyszerűsítő lépés

9 9 Minden változót 1 munkásra számítunk át. Közgazdaságilag is csak így van értelme a különböző méretű országok teljesítményösszehasonlításának. GDP Szlovákia = 133 Mrd $ Magyarország = 197 Mrd $ GDP/fő Szlovákia = 25 ezer $ Magyarország = 20 ezer $

10 10

11 Egyenleteink az 1 főre való átjelölés után 11

12 Egyensúlyi értékek 12

13 13 (folyt.) Ha viszont nő az amortizáció, akkor k és y is csökkenni fog romlik az életszínvonal. Mit jelent ebben a modellben egy háború?

14 14 1. Új következtetésünk

15 15 A modellben a gazdaság azért tart az stagnáló állapot felé (k = k*), mert a tőke növekedése csökkenő hozadékkal jár. (Emlékezzünk: L = konstans) A vállalatoknak csak addig érdemes növelni a tőkeállományt, ameddig az éves beruházás egyenlő nem lesz az éves értékcsökkenéssel. A pótlásnak is vissza kell hoznia a tőke árát.

16 Láttuk: a beruházási ráta változása elmozdítja a k* értékét, akkor melyik k* érték tekinthető társadalmilag optimálisnak? Legyen k* minél nagyobb? Ezt a kérdést először nem Solow, hanem Edmund Phelps ( ) vizsgálta, aki 2006-ban kapott Nobel díjat. Ld. The Golden Rule of Accumulation: A Fable for Growthmen, AER, szeptember 16

17 17 A felhalmozás aranyszabálya (optimum) i k*, viszont y = c + i miatt nagyobb beruházáshoz kisebb fogyasztás tartozik. Ne feledjük, hogy 1 főre jutó értékekkel kell számolnunk (L = konstans), vagyis k* opt -t keressük, ami a legnagyobb c-t biztosítja. Ha a kiinduló pontunk: c = y i, akkor c* = f(k*) δk*, vagyis az egyensúlyi kibocsátás és az egyensúlyi értékcsökkenés különbsége.

18 18

19 19 Illesszük most be a megtakarítási függvényt is az előbbi ábrába Egyensúlyban: MPK = δ Gondoljuk végig: miért nincs L az ábrán?

20 20 2. modell-bővítő lépés

21 A népesség ( = dolgozók) számának növekedése csökkenti az 1 munkásra jutó tőkeállományt. 21 Δk = i (δ +n)k, vagyis most már egy tőkenövelő tényezőnk, és két tőkecsökkentő tényezővel kell számolnunk Δk = sf(k) (δ +n)k

22 A népesség növekedés után is lineáris marad az amortizációs függvény! 22

23 Ezt grafikusan ábrázolva is láthattuk 23

24 24 Ez módosítja a korábbi egyenleteinket: C = f(k*) (δ +n)k* MPK = δ +n MPK δ = n

25 25 Ezen a ponton mégsem lehet vége a történetnek, mert a világban ( USA) az 1 főre jutó tőkeállomány és az 1 főre jutó GDP is növekszik.

26 26 3. modell-bővítő lépés

27 Most következik a technikai haladás beépítése a modellbe (ez is Solow műve) 27 A Cobb-Douglas típusú termelési függvény új alakja: Y = F(K,L*E) E = a munka hatékonysága. L*E = a munkaerő-állomány mennyisége hatékonysági egységekben mérve. Sok ország adatai szerint ez a hatékonyság (jele: g) 2% évente, vagyis g = 0,02. g-t szoktuk munkaerő-kiterjesztő hatékonyságnak is nevezni. Első megközelítésben mindegy, hogy a dolgozók száma nő vagy a hatékonyságuk (például n = g = 0,02).

28 A munkakiterjesztő hatékonyság növekedés több lehetséges értelmezése Minden évben sok fiatal lép be a munkaerőpiacra. 2. Minden évben sok idős munkás hagyja el a munkaerőpiacot.

29 29 3. Minden aki dolgozik, évről-évre javul (learning-by-doing) J.K. Arrow (1962)

30 30 Minden esetben az történik, hogy (a régi nagybetűs egyenletet használva) Y = F (K,L x E), ahol E = a munka hatékonysága (effectiveness). Változatlan tőkével és létszámmal többet tudunk termelni, és többet fogunk tudni beruházni, miközben a fogyasztásunk nem csökken. Azzal az egyszerű feltételezéssel élünk, hogy a munka hatékonysága (E) évi állandó ütemmel (g) növekszik. g = munkakiterjesztő technikai haladás rátája.

31 Csak egy picit bonyolultabb most az ábra 31

32 vagy ugyanez magyarul 32

33 33 2. Modellegyszerűsítő lépés

34 34 Ha a munka hatékonysága nő, akkor jelölésünk tartalma változik: k és y most már a munka hatékonysági egységére vonatkozik (és nem egységnyi munkára). Persze, ha E = 1, akkor semmi sem változik.

35 35 A tőkeállomány időbeli változásának függvénye most így írandó. Δk = sf(k) (δ +n + g)k

36 Így módosítani kell az aranyszabályt leíró egyenleteinket is. 36 C = f(k*) (δ +n + g)k* MPK = δ +n + g MPK δ = n + g

37 37 2. Új következtetésünk

38 38 Most már meg tudjuk magyarázni az 1 főre jutó fogyasztás (= életszínvonal) és a GDP növekedését is.

39 39 Ismétlés A technikai haladást az A paraméteren keresztül is lehet értelmezni. Y = AF(K,L) A = teljes tényezőtermelékenység A t semleges technikai haladásnak is is nevezhetjük, mert nem értelmezzük külön K-ra és L-re.

40 40 3. Új következtetésünk (végeredmény)

41 41 Minél jobban növeljük a megtakarítást (hogy több tőkénk legyen), annál jobban csökken a fogyasztás. Az igazi megoldás a technológia javítása, vagyis y = f(k*) elmozdulása felfelé.

42 42 Egy fajta igazságossági kritérium térben és időben.

43 43 Az aranyszabály logikája (Phelps) Solovia királya azok tanácsát fogadta meg, akik azt javasolták, hogy a jövőben, minden évben a megtermelt GDP azonos százalékát takarítsa meg az ország. S t legyen az időben rögzített az idők végéig, nemzedékről nemzedékre. De mi legyen ennek az értéke? A levezetés szerint ez az érték éppen α!

44 44 Az amerikai óvodákban ez közismert oktatási feladat

45 45 Ez valójában egy bibliai idézet So whatever you wish that others would do to you, do also to them, for this is the Law and the Prophets. Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták. Máté (7:12).

46 46 A felhalmozás aranyszabálya (optimum) i k*, viszont y = c + i miatt nagyobb beruházáshoz kisebb fogyasztás tartozik. Ne feledjük, hogy 1 főre jutó értékekkel kell számolnunk (L = konstans), vagyis k* opt -t keressük, ami a legnagyobb c-t a legnagyobb 1 főre jutó fogyasztást - biztosítja. Ha a kiinduló pontunk: c = y i, akkor c* = f(k*) δk*, vagyis az egyensúlyi kibocsátás és az egyensúlyi értékcsökkenés különbsége.

47 47

48 48 Illesszük most be a megtakarítási függvényt is az előbbi ábrába Egyensúlyban: MPK = δ Gondoljuk végig: miért nincs L az ábrán?

49 Ezt például úgy lehet elérni, hogy csökkentik a kamatlábat. 49 Gazdaságpolitika: (1) k > k*; Mi fog történni? s elkezd csökkenni.

50 50 (folyt.) (2) k < k* eset Hogy lehet ezt a változást elérni?

51 51 Fontos: Hosszú távú modellben gondolkozunk. Ez lehet év is! Ezért az optimális tőkefelhalmozás szerinti gazdaságpolitika mindig a jelen és a jövő nemzedék fogyasztásának maximalizálása közötti választást jelent. A golden rule azt jelenti, hogy a jelen és a jövő nemzedék érdekeit egyforma módon vesszük figyelembe. Az előző két ábrán a fogyasztás szintjei különböztek, attól függően, hogy k tényleges értéke a k*-hoz képest nagyobb vagy kisebb volt a kiinduló állapotban.

52 52 A megoldás (eddigi ismereteink szerint) Amennyi a GDP-ből a vállalatok részesedése (a tőkeállomány hozama, vagyis α), pontosan annyit kell beruházni, hogy a fogyasztás maximum legyen. Ez viszont azt jelenti, hogy a háztartásoknak pontosan ekkora részt kell megtakarítaniuk, hiszen az ő megtakarításaik biztosítják a szükséges beruházások forrását.

53 53 Foglaljuk össze az eddigieket! Mit jelent az aranyszabály? Ha adott egy gazdaságban a megtakarítási ráta (s), akkor 1. A szabálynak megfelelő megtakarítási ráta a termelési függvény alakjától függ: s = α 2. Egyetlen olyan tőkeállomány van (k* gold ), amely maximalizálja a fogyasztást (c). 3. A termelési függvény és az amortizációs függvény meredeksége azonos (MPK = δ). 4. A növekedés (Δy), a reálbérek és a reálprofitok növekedése a tranziens állapot után állandó, a GDP-n belül a bérek és a tőke hozamának aránya időben változatlan.

54 Algebrai levezetés 54

55 Egyensúlyi értékek (6. gyakorlat! Ismétlés) 55

56 56 (folyt.) Endogén változó Exogén változó Ha viszont nő az amortizáció, akkor k és y is csökkenni fog romlik az életszínvonal.

57 57 Folyt. Ha feltételezzük, hogy van népesség növekedés és technikai haladás is (n, g).

58 Folyt. 58

59 59 Deriválás s(1-α) = α(1-s) s-sα = α-αs

60 60 Közgazdasági értelmezés Amennyi a GDP-ből a vállalatok részesedése (a tőkeállomány hozama, vagyis α), pontosan annyit kell beruházni, hogy a fogyasztás maximum legyen. Ez viszont azt jelenti, hogy a háztartásoknak pontosan ekkora részt kell megtakarítaniuk, hiszen az ő megtakarításaik biztosítják a szükséges beruházások forrását. Egy idő után beáll az egyensúly, amikor MPK (= profit) = Δy (hatékonysági egységre számított,1 főre eső GDP növekedés üteme). Az aranyszabály szempontjából n, g és δ értéke minden állandósult állapotba figyelembe van véve.

61 61 (folyt.) Ismétlés: A munkára és a tőkére jutó jövedelem aránya (1-α)/α - időben változatlan. Ha α = ½, és A =1, akkor Y = K L lenne a függvényünk alakja. K=100, L= 100 esetén Y = 100 lenne az eredmény. Az aranyszabály szerint s = α, vagyis a GDP 50%-át kell(ene) megtakarítani. Ez nem reális. A tényadatok α = 0,3-as paramétert adtak, vagyis 30%-os megtakarítást.

62 62 Megfelelő-e a megtakarítási ráta? Feladat: A tőke amortizációval csökkentett (nettó) határterméke > = <, mint a GDP (y) növekedési rátája? Számoljunk közelítően pontos USA adatokkal! Definíciók: MPK δ vs. n + g Legyen n +g = 0,03 k = 2,5y δk = 0,1y Ezért δ = (δk)/k = (0,1y)/2,5y) = 0,04 Az amortizáció tehát 4%. a tőke részesedése a GDP-ből: (MPKxK)/Y = MPKx(K/Y) 0,3 = MPKx2,5 MPK = 0,3/2,5 = 0,12 A tőke határterméke tehát 12%/év. A tőke nettó határterméke 8%, ami >> mint a 3%-os növekedési ráta. K <<K*.

63 63 Végeredmény A megtakarítási ráta aranyszabálya : s legyen akkora, hogy a fogyasztást vagy a fogyasztás növekedését hosszú távon maximalizálja: állandósult állapotban vagy egyensúlyi növekedési pályán valahol s = 0 és s = 1 között

64 64 Szimulációs modell bemutatása EXCEL-ben

65 65 Fontos: Hosszú távú modellben gondolkozunk. Ez lehet év is! Ezért az optimális tőkefelhalmozás szerinti gazdaságpolitika mindig a jelen és a jövő nemzedék fogyasztásának maximalizálása közötti választást jelent. A golden rule azt jelenti, hogy a jelen és a jövő nemzedék érdekeit egyforma módon vesszük figyelembe. Lehetséges gazdaságpolitikák: megtakarítás ösztönző (pl. ÁFA emelés), megtakarítást fékező (tőkenyereség adó).

66 66 Növekedési számvitel (growth accounting), avagy milyen arányban tudható be a gazdasági növekedés a három legfontosabb változónak? Ez a három változó közvetlenül mérhető, vannak rá statisztikai adatok. Rövidítve: TFP

67 67 Solow-maradék (residual)* : Százalékos formában K = 29%, L = 35%, TFP = 35% * Ld. itt:

68 68 Magyar adatok 2017 elején. A potenciális növekedés 4.0 %, pps Source: European Commission, DG ECFIN Labour Capital TFP Potential Growth

69 69

70 70 4. Túl a Solowmodellen

71 71 A golden rule alkalmazása nem szükségszerű! Az erőltetett növekedés mellett is szólnak nyomos társadalmi (politikai, szociális, kulturális) érvek. Ez napjainkban leginkább Kína esetében nyilvánvaló. Csakhogy: ha túl nagy a felhalmozás, akkor a lakosság ezért megfizet. Halasztás, mulasztás, áldozat.

72 Forrás: Székely István előadása a BCE-n. 72

73 73 Túl a Solow modellen: Ld. Tankönyv 4.6 A háztartások megtakarítását a modell exogén változónak tekinti. Lehet másképpen is modellezni a viselkedésüket. A technológiai haladás munkakiterjesztő. De lehet tőkemegtakarító is (pl. számítógépekbe épített chip-ek) A pénzpiacon a megtakarítások egyetlen lehetséges felhasználása a vállalatoknak való fizikai tőke kölcsönzése. De a pénzpiac önálló életet él.

74 Számos ország példája sokáig azt igazolta, hogy a több beruházás erőteljesebb GDP növekedéshez vezet. 74

75 75 Vegyük észre: y tengelyen a lépték logaritmikus. Frissebb adatok szerint az összefüggés lazább. De: A két változó korreláci ója csak 0,25. Mit jelent ez?

76 76 Solow friss cikke 2015-ből: Baj van a modellel, mert a munkára és a tőkére jutó jövedelem aránya (1-α)/α évtizedek óta a munkások hátrányára változik, a bérek növekedése elmarad a profitok növekedése mögött. Solow magyarázata: Az 1950-es években az autóiparban és ennek nyomán másutt is általános volt az a modell, hogy a béremelés üteme a munka hatékonyságának növekedése és az infláció összegeként adódott. Ha 2%-kal nőtt E és 3%-os volt az infláció, akkor az éves béremelés 5% volt.

77 Ha nem tökéletes a verseny, akkor a gazdasági profit nem nulla. A valóságban egyre inkább ez a helyzet. A legnagyobb cégek jelentős profitot realizálnak a kisebbek kárára. Egyre több részmunkaidős, alkalmi munkás dolgozik: ők nem tudnak harcolni a magasabb bérért. A Cobb-Douglas függvény alapfeltételezései a valóságban egyre kevésbé érvényesek. 77 Forrás:

78 78 Köszönöm a figyelmet.

5. szeminárium Solowl I.

5. szeminárium Solowl I. Makroökonómia szeminárium 5. szeminárium Solowl I. Révész Sándor Makroökonómia Tanszék BCE 2013. március 2. Alapegyenletek Termelési függvény: Állandó mérethozadék: Y = F (K, L) zy = F (zk, zl) Y /L =

Részletesebben

GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS II.

GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS II. Gazdasági növekedés II. 1 IGAZ-HAMIS ÁLLÍTÁSOK GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS II. 1. A Solow-modell alapján egy nemzetgazdaság életszínvonalának folyamatos emelkedése a technológiai haladásnak és a népesség magas

Részletesebben

A SOLOW - MODELL BEÉPÍTÉSE A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ MODELLJÉBE (I.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR

A SOLOW - MODELL BEÉPÍTÉSE A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ MODELLJÉBE (I.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR 6. előadás A SOLOW - MODELL BEÉPÍTÉSE A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ MODELLJÉBE (I.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem MAKROÖKONÓMIA Tk. 4. fejezet első

Részletesebben

7. el adás. Solow-modell III. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

7. el adás. Solow-modell III. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Solow-modell III. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Alkalmazások Hogyan változnak egyensúlyi növekedési pályán az endogén változók? Mi kell a tartós gazdasági

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA 4. szemináriurm Solow I.

MAKROÖKONÓMIA 4. szemináriurm Solow I. MAKROÖKONÓMIA 4. szemináriurm Solow I. Révész Sándor Tanszék 2012. március 18. Alapegyenletek Termelési függvény: Állandó mérethozadék: Y = F (K, L) zy = F (zk, zl) Egy munkásra jutó termelés: Y /L = F

Részletesebben

Bevezetés a gazdasági növekedés elméletébe

Bevezetés a gazdasági növekedés elméletébe 4-5. lecke Bevezetés a gazdasági növekedés elméletébe A Solow-féle növekedési modell. Stacionárius állapot népességnövekedés mellett. A felhalmozás aranyszabálya. A növekedésszámvitel alapegyenlete, a

Részletesebben

Makroökonómia. 6. szeminárium

Makroökonómia. 6. szeminárium Makroökonómia 6. szeminárium Ismétlés: egy főre jutó makromutatók Népességnövekedés L Y t = ak t α L t 1 α Konstans, (1+n) ütemben növekszik Egy főre jutó értékek Egyensúlyi növekedési pálya Összes változó

Részletesebben

Makroökonómia. 5. szeminárium

Makroökonómia. 5. szeminárium Makroökonómia 5. szeminárium Mit tudunk eddig? Alapfogalmak Hosszú távú modell Alapvető modellezési keretrendszer Szereplők Piacok Magatartási egyenletek Piaci egyensúlyi feltételek Azonban: statikus modell

Részletesebben

Makroökonómia. 7. szeminárium

Makroökonómia. 7. szeminárium Makroökonómia 7. szeminárium Az előző részek tartalmából Népességnövekedés L Y t = ak t α L t 1 α Konstans, (1+n) ütemben növekszik Egy főre jutó értékek Egyensúlyi növekedési pálya Összes változó konstans

Részletesebben

Népességnövekedés Technikai haladás. 6. el adás. Solow-modell II. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Népességnövekedés Technikai haladás. 6. el adás. Solow-modell II. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Solow-modell II. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Jöv héten dolgozat!!! Reál GDP növekedési üteme (forrás: World Bank) Reál GDP növekedési üteme (forrás: World Bank) Mit tudunk

Részletesebben

6. szeminárium Solow modell

6. szeminárium Solow modell Makroökonómia szeminárium 6. szeminárium Solow modell Révész Sándor Makroökonómia Tanszék BCE 2013. március 12. A piac Legyen a piacon a pénzkínálat M(S) = 1000, az árszínvonal P = 2. A pénzkeresletet

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 12. Előadás A gazdasági növekedés Gazdasági növekedés A gazdasági növekedés méréséhez a közgazdászok a bruttó nemzeti termék mutatóját használják.

Részletesebben

Árupiac. Munkapiac. Tőkepiac. KF piaca. Pénzpiac. kibocsátás. fogyasztás, beruházás. munkakínálat. munkakereslet. tőkekereslet (tőkekínálat) beruházás

Árupiac. Munkapiac. Tőkepiac. KF piaca. Pénzpiac. kibocsátás. fogyasztás, beruházás. munkakínálat. munkakereslet. tőkekereslet (tőkekínálat) beruházás kibocsátás Árupiac fogyasztás, beruházás munkakereslet tőkekereslet (tőkekínálat) Munkapiac Tőkepiac munkakínálat beruházás KF piaca megtakarítás pénzkínálat Pénzpiac pénzkereslet Kaptunk érdekes eredményeket.

Részletesebben

5. el adás. Solow-modell I. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

5. el adás. Solow-modell I. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem I. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Hogyan hat a skális politika a gazdaságra? Mi a pénz? Milyen költségei vannak az inációnak? Hogyan hat a monetáris politika

Részletesebben

Makroökonómia. 3. szeminárium

Makroökonómia. 3. szeminárium Makroökonómia 3. szeminárium Amit eddig tudunk Alapfogalmak Nominális és reál GDP, árszínvonal, CPI, infláció, kamat Modellről eddig általában Endogén és exogén változó Magatartási egyenletek és piaci

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter MAKROÖKONÓMIA MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR

A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR 4. előadás A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem MAKROÖKONÓMIA Tk. 3. fejezet Makroökonómia előadások

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2015/2016/2 SOLOW-MODELL. 2. gyakorló feladat március 21. Tengely Veronika

Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2015/2016/2 SOLOW-MODELL. 2. gyakorló feladat március 21. Tengely Veronika Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2015/2016/2 SOLOW-MODELL 2. gyakorló feladat 2016. március 21. Tengely Veronika A feladat Az általunk vizsgált gazdaságban a fogyasztók a mindenkori jövedelem

Részletesebben

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám:

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám: Makroökonómia Zárthelyi dolgozat, A Név: Neptun: 2015. május 13. 12 óra Elért pontszám: A kérdések megválaszolására 45 perc áll rendelkezésére. A kérdések mindegyikére csak egyetlen helyes válasz van.

Részletesebben

GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS I.

GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS I. Gazdasági növekedés I. 1 IGAZ-HAMIS ÁLLÍTÁSOK GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS I. 1. Ha a gazdaság az aranyszabály szerinti tőkénél nagyobb tőkemennyiséggel indul, a megtakarítási ráta nőni fog minden más tényező változatlansága

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA - Vizsgafelkészítés - Tesztek rész

MAKROÖKONÓMIA - Vizsgafelkészítés - Tesztek rész MAKROÖKONÓMIA - Vizsgafelkészítés - Tesztek rész Révész Sándor szuperkonzultacio.hu 2012. május 15. GDP kiszámítása A következ eket kell gyelembe venni a GDP kiszámításakor: 1 A számításhoz a piaci árakat

Részletesebben

40 pontos vizsga. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

40 pontos vizsga. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia 1. kérdés Ha a banán ára jelent sen emelkedik, akkor ez Magyarországon ceteris paribus a) növeli a CPI értékét és a GDP-deátor értékét is

Részletesebben

Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások

Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások 1. Feladat Az általunk vizsgált gazdaság vállalati szektora az y t = 4, 65k 0,25 t formában

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter MAKROÖKONÓMIA MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter MAKROÖKONÓMIA MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? GDP árindexek kamatok munkanélküliség Hol tartunk? Vannak releváns gazdasági

Részletesebben

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? GDP Árindexek Kamatok Munkanélküliség Vannak releváns gazdasági kérdések,

Részletesebben

Makroökonómia. 4. szeminárium

Makroökonómia. 4. szeminárium Makroökonómia 4. szeminárium 2016. 03. 03. 1 Emlékeztető Jövő héten dolgozat 12 pontért! definíció, Igaz-Hamis, kiegészítős feladat számítás 2. házi feladat 2 pontért Gyakorlásnak is jó Hasonló feladatok

Részletesebben

3. előadás A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE

3. előadás A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE 3. előadás A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem MAKROÖKONÓMIA Tk. 3. fejezet 2 Mai óra kérdései Hogyan

Részletesebben

Vannak releváns gazdasági kérdéseink és ezekre válaszolni szeretnénk.

Vannak releváns gazdasági kérdéseink és ezekre válaszolni szeretnénk. Vannak releváns gazdasági kérdéseink és ezekre válaszolni szeretnénk. Modellt építünk Szereplők + Piacok Magatartási egyenletek + Piaci egyensúlyi feltételek Endogén változók + Exogén változók GDP nominális

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció

MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció Révész Sándor Makroökonómia Tanszék 2012. március 3. Révész Sándor (Makroökonómia Tanszék) Klasszikus modell - gyakorlat 2012. március 3. 1 / 14 1) Egy országban a rövid távú

Részletesebben

4. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

4. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Jöv héten dolgozat!!! Mit tudunk eddig? Hosszú távú modell Mit csinál a vállalat? Mit

Részletesebben

Termelési tényezők. Alapmodell

Termelési tényezők. Alapmodell Alapmodell A kereskedelem hasznos, ha komparatív előnyök kihasználásán alapul. A gazdaság jól jár. DE nem minden gazdasági szereplő jár jól. A modellben CSAK termékekkel lehetett kereskedni. Termelési

Részletesebben

Elmélet Feladatok Zh infok. 3. szeminárium BCE február 20.

Elmélet Feladatok Zh infok. 3. szeminárium BCE február 20. Makroökonómia szeminárium 3. szeminárium Hosszútávú modell I. Révész Sándor Makroökonómia Tanszék BCE 2013. február 20. Alapfogalmak termelési tényező termelési függvény mérethozadék tényezőárak versenyző

Részletesebben

3571,4=100L 0,5, L=1275,5 a munkakeresleti függvénybe helyettesítve (L(W/p) a profitmaximum feladatból) adódik.

3571,4=100L 0,5, L=1275,5 a munkakeresleti függvénybe helyettesítve (L(W/p) a profitmaximum feladatból) adódik. Jegyzet oldalszámok: IS-LM modell (69-79 oldal) Feladat megoldás: Mekkora a nominálbér? IS-LM-ből y; IS: y=0,8y+1000-10r LM: 7143/10=y-100r megoldva: y=3571,4 termelési függvényből foglalkoztatás L; 3571,4=100L

Részletesebben

Előadó: Dr. Kertész Krisztián

Előadó: Dr. Kertész Krisztián Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu A termelés költségei függenek a technológiától, az inputtényezők árától és a termelés mennyiségétől, de a továbbiakban a technológiának és az inputtényezők

Részletesebben

Makroökonómia. 4. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor

Makroökonómia. 4. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor Makroökonómia 4. szeminárium 1 Emlékeztető Jövő héten dolgozat 12 pontért! Definíció Geometriai feladat Számítás 2. házi feladat 2 pontért Gyakorlásnak is jó Hasonló feladatok várhatók a ZH-ban is Könyvet

Részletesebben

Makroökonómia. 8. szeminárium

Makroökonómia. 8. szeminárium Makroökonómia 8. szeminárium Jövő héten ZH avagy mi várható? Solow-modellből minden Konvergencia Állandósult állapot Egyensúlyi növekedési pálya Egy főre jutó Hatékonysági egységre jutó Növekedési ütemek

Részletesebben

Solow modell levezetések

Solow modell levezetések Solow modell levezetések Szabó-Bakos Eszter 25. 7. hét, Makroökonómia. Aranyszabály A azdasá működését az alábbi eyenletek határozzák me: = ak α t L α t C t = MP C S t = C t = ( MP C) = MP S I t = + (

Részletesebben

a beruházások hatása Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség

a beruházások hatása Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség 8. előadás 2010. 04.15. Az elemzés kiterjesztése több időszakra az eddigi keynesi modell és a neoklasszikus

Részletesebben

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Árupiac Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (klasszikus modell) Tudjuk, mit l függ a gazdasági növekedés (Solow-modell)

Részletesebben

Makroökonómia. 9. szeminárium

Makroökonómia. 9. szeminárium Makroökonómia 9. szeminárium Ezen a héten Árupiac Kiadási multiplikátor, adómultiplikátor IS görbe (Investment-saving) Árupiac Y = C + I + G Ikea-gazdaságot feltételezünk, extrém rövid táv A vállalati

Részletesebben

1. dolgozatra gyakorló feladatlap tavasz. Egy nemzetgazdaság főbb makroadatait tartalmazza az alábbi táblázat (milliárd dollárban):

1. dolgozatra gyakorló feladatlap tavasz. Egy nemzetgazdaság főbb makroadatait tartalmazza az alábbi táblázat (milliárd dollárban): Makroökonómia 1. dolgozatra gyakorló feladatlap 2013. tavasz 1. feladat. Egy nemzetgazdaság főbb makroadatait tartalmazza az alábbi táblázat (milliárd dollárban): Összes kibocsátás 10000 Folyó termelőfelhasználás

Részletesebben

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián Mikroökonómia előadás Dr. Kertész Krisztián k.krisztian@efp.hu A TERMELÉS KÖLTSÉGEI ÁRBEVÉTEL A termelés gazdasági költsége Gazdasági Explicit költség profit Gazdasági profit Számviteli költség Implicit

Részletesebben

Képletek és összefüggések a 3. és 4. szemináriumra Hosszú távú modell

Képletek és összefüggések a 3. és 4. szemináriumra Hosszú távú modell Képletek és összefüggések a 3. és 4. szemináriumra Hosszú távú modell 1. Termelési függvény Y = f(k, L) konstans skálahozadék: n Y = f(n K, n L) Cobb-Douglas termelési függvény: Y = ak α L 1 α α és (1

Részletesebben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztáselméletek 64.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia ok. TRI-MESTER, Tatabánya. 33. o. 1. 65.) Keynesi abszolút

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés Kiss Olivér AS elmélet 4 modell az agregált kínálatra Azonos rövid távú egyenlőség az aggregált kínálatra: Y = Y + α(p P

Részletesebben

1. A vállalat. 1.1 Termelés

1. A vállalat. 1.1 Termelés II. RÉSZ 69 1. A vállalat Korábbi fejezetekben már szóba került az, hogy különböző gazdasági szereplők tevékenykednek. Ezek közül az előző részben azt vizsgáltuk meg, hogy egy fogyasztó hogyan hozza meg

Részletesebben

Képletek és összefüggések a 4. zárthelyi dolgozatra Solow-modell II., rövid táv

Képletek és összefüggések a 4. zárthelyi dolgozatra Solow-modell II., rövid táv Képletek és összefüggések a 4. zárthelyi dolgozatra Solow-modell II., rövid táv 1. Solow-modell II. 1.1. Munkakiterjeszt tényez munkaer min ségét, képességeit is gyelembe vesszük E - munkakiterjeszt tényez

Részletesebben

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe Hosszú táv vs. rövid táv Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Elmélet Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (klasszikus modell) Tudjuk, mit l függ a gazdasági

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Gyakorló feladatok a 2. zh-ra MM hallgatók számára

Gyakorló feladatok a 2. zh-ra MM hallgatók számára Gyakorló feladatok a. zh-ra MM hallgatók számára 1. Egy vállalat termelésének technológiai feltételeit a Q L K függvény írja le. Rövid távon a vállalat 8 egységnyi tőkét használ fel. A tőke ára 000, a

Részletesebben

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe Hosszú táv vs. rövid táv Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Aggregált kereslet Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (hosszú távú modell) Tudjuk, mit l

Részletesebben

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Makroökonómia - 9. elıadás 1 Az infláció fogalma: a pénzmennyiség megnövekedése, a mögötte álló árualap (termelés) növekedése nélkül, a belsı érték nélküli pénz elértéktelenedése:

Részletesebben

Munkanélküliség és infláció I.

Munkanélküliség és infláció I. GYAKORÓ FEADATOK IV. Munkanélküliség és infláció I. Munkanélküliség és infláció I.. Egy nemzetgazdaságban a munkaképes korú lakosság 7 millió fő. Ebből inaktív, millió fő. A foglalkoztatottak száma 5,4

Részletesebben

Gyöngyös,

Gyöngyös, XIV. Nemzetközi Tudományos Napok Gyöngyös, 2014. 03.27.-03.28. A munkapiaci termelékenység és az intézmények összefüggései különböző képzettségi szinteket igénylő ágazatokban 1 Előadó: Dr. Máté Domicián

Részletesebben

Válság, termelékenység, növekedés

Válság, termelékenység, növekedés MTA-KRTK-KTI és CEU Eger, 2017 szeptember Lassuló magyar konvergencia 80 75 70 Csehország Magyarország Lengyelország Szlovákia 65 60 Y/N 55 50 45 40 35 30 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014

Részletesebben

TUDOMÁNY NAPJA 2013 DEBRECEN, A képzettség szerepe a gazdasági növekedésben szektorális megközelítésben

TUDOMÁNY NAPJA 2013 DEBRECEN, A képzettség szerepe a gazdasági növekedésben szektorális megközelítésben TUDOMÁNY NAPJA 2013 DEBRECEN, 2013. 11.15. A képzettség szerepe a gazdasági növekedésben szektorális megközelítésben 1 Előadó: Dr. Máté Domicián Debreceni Egyetem, KTK domician.mate@econ.unideb.hu KUTATÁSI

Részletesebben

Fazekas Tamás - Nagy Rózsa: Makroökonómia feladatok megoldása Levelező tagozat számára

Fazekas Tamás - Nagy Rózsa: Makroökonómia feladatok megoldása Levelező tagozat számára Szolnoki Főiskola, Üzleti Fakultás Közgazdasági - Pénzügyi Tanszék Fazekas Tamás - Nagy Rózsa: Makroökonómia feladatok megoldása Levelező tagozat számára 1. A makroökonómia tudománya 1. feladat. 1. Ábrázolás

Részletesebben

TÉNYEK, ALAPFOGALMAK II.

TÉNYEK, ALAPFOGALMAK II. 2. előadás TÉNYEK, ALAPFOGALMAK II. Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem MAKROÖKONÓMIA 2 Új fogalmak 1. Infláció (defláció) 2. Kamat(ok) 3. Munkanélküliség

Részletesebben

Neoklasszikus növekedési modellek

Neoklasszikus növekedési modellek Neoklasszikus egionális növekedési modellek Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Regionális növekedési modellek Neoklasszikus növekedési modellek Robet Solow, kínálati tényezők Endogén növekedési modellek

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA

Részletesebben

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK 18

Részletesebben

Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!!

Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!! Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!! kibocsátás Árupiac fogyasztás beruházás munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet (tőkekínálat) Tőkepiac beruházás KF piaca megtakarítás magatartási

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

gyszerűsített Keynes-i modell C/korm 0,8(Y-0,4Y)+100

gyszerűsített Keynes-i modell C/korm 0,8(Y-0,4Y)+100 Feladat: egyszerűsített Keynes-i modell Legyen egy zárt gazdaságban a kormányzaton kívül a megtakarítás az alábbi függvénnyel adott: S/korm =0,2(Y-0,4Y)-00, ahol a 0,4 az adók 40%-os nagyságára utal. A

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A javítás során

Részletesebben

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak.

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak. (makro modell) Vannak kihasználatlat erőforrások. Árak és a bérek lassan alkalmazkodnak. Az, hogy mit csináltunk most, befolyásolja a következő periódusbeli eseményeket. Minden erőforrást felhasználnak.

Részletesebben

Makroökonómia. 7. szeminárium

Makroökonómia. 7. szeminárium Makroökonómia 7. szeminárium Amit eddig tudunk hosszú táv: Alapfogalmak: GDP, árindexek Hosszú távú (klasszikus) modell: alapvető egyensúlyi összefüggések Solow-modell: konvergencia, növekedés Ami most

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június KÖZGAZDASÁGTAN II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Makroökonómia szeminárium - 2. hét. 2. szeminárium Alapfogalmak II., Mikroökonómiai alapok

Makroökonómia szeminárium - 2. hét. 2. szeminárium Alapfogalmak II., Mikroökonómiai alapok Makroökonómia szeminárium 2. szeminárium Alapfogalmak II., Mikroökonómiai alapok Révész Sándor Makroökonómia Tanszék BCE 2013. február 12. Pre-demonstrátorunk: Bugyi Orsolya Szakmai segítségnyújtás, dolgozatok

Részletesebben

módszertana Miben más és mivel foglalkozik a Mit tanultunk mikroökonómiából? és mivel foglalkozik a makroökonómia? Miért

módszertana Miben más és mivel foglalkozik a Mit tanultunk mikroökonómiából? és mivel foglalkozik a makroökonómia? Miért A makroökonómia tárgya és módszertana Mit tanultunk mikroökonómiából? Miben más és mivel foglalkozik a makroökonómia? Miért van külön makroökonómia? A makroökonómia módszertana. Miért fontos a makroökonómia

Részletesebben

Mikro- és makroökonómia. Bevezető Szalai László

Mikro- és makroökonómia. Bevezető Szalai László Mikro- és makroökonómia Bevezető 2017.09.14. Szalai László Általános információk Tantárgy: Mikro- és Makroökonómia (BMEGT30A001) Kurzuskód: C2 (adatlap: www.kgt.bme.hu) Oktató Szalai László Fogadóóra:

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA 2. szeminárium

MAKROÖKONÓMIA 2. szeminárium MAKROÖKONÓMIA 2. szeminárium Makroökonómia Tanszék 2012. február 26. A makrogazdasági körforgás Nemzeti számlarendszer azonossága GDP = Y = C + I + G(+NX ) a fogyasztás C = C 0 + MPC Y DI a rendelkezésre

Részletesebben

feladatsor Alapszigorlat Alkalmazott közgazdasátan MINTA

feladatsor Alapszigorlat Alkalmazott közgazdasátan MINTA feladatsor Alapszigorlat Alkalmazott közgazdasátan MINTA A feladatsor kitöltésére 110 perc áll rendelkezésére. A dolgozathoz tollon és számológépen kívül más segédeszközt nem használhat. A mobiltelefon

Részletesebben

Tartalom. Pénzügytan I. Általános tudnivalók, ismétlés. 2010/2011 tanév őszi félév 1. Hét

Tartalom. Pénzügytan I. Általános tudnivalók, ismétlés. 2010/2011 tanév őszi félév 1. Hét Pénzügytan I. Általános tudnivalók, ismétlés 2010/2011 tanév őszi félév 1. Hét 2010.09.07. 1 Tóth Árpád Ig. 617 e-mail: totha@sze.hu gyakorlatok letölthetősége: www.sze.hu/~totha Pénzügytan I. (könyvtár)

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június KÖZGAZDASÁGTAN II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Rövid távon a kamatparitás: két gazdaságban realizálható átlagos hozamnak azonos devizában kifejezett értéke meg kell, hogy egyezzen egymással. Hosszú

Részletesebben

Szabó-bakoseszter. Makroökonómia. Árupiacrövidtávon,kiadásimultiplikátor, adómultiplikátor,isgörbe

Szabó-bakoseszter. Makroökonómia. Árupiacrövidtávon,kiadásimultiplikátor, adómultiplikátor,isgörbe Szabó-bakoseszter Makroökonómia Árupiacrövidtávon,kiadásimultiplikátor, adómultiplikátor,isgörbe Számítási és geometriai feladatok 1. feladat Tételezzük fel, hogy az általunk vizsgált gazdaságban a gazdasági

Részletesebben

A fogyasztási kereslet elméletei

A fogyasztási kereslet elméletei 6. lecke A fogyasztási kereslet elméletei A GDP, a rendelkezésre álló jövedelem, a fogyasztás és a megtakarítás kapcsolata. Az abszolút jövedelem hipotézis és a keynesi fogyasztáselmélet. A permanens jövedelem

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A javítás

Részletesebben

Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez

Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez Egy gazdaság a neoklasszikus modell leírása szerint működik. A megtakarítási függvény: S(i)=300+1000i, a beruházási függvény: I(i)=1800-500i. Egységnyi forgalomban

Részletesebben

Makroökonómia. 1. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor 1

Makroökonómia. 1. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor 1 Makroökonómia 1. szeminárium 2018. 02. 06. Szemináriumvezető: Tóth Gábor 1 Adminisztratív I. G15 - Kedd 8:00-9:30, E.3.334 Átjárási lehetőség: korlátozottan, dolgozatoknál nincs! Tóth Gábor: tgabor91@gmail.com

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi tényezőáramlás

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi tényezőáramlás NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi tényezőáramlás Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni, mivel

Részletesebben

II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak A makroökonómia alapösszefüggései 1

II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak A makroökonómia alapösszefüggései 1 II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak 2013.10.03. A makroökonómia alapösszefüggései 1 1) Gazdasági folyamatok Gazdasági folyamatokon a vizsgált időszakáltalában egy év- alatt a megtermelt javak termelésével

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Rövid távú modell:aggregált kínálat

Rövid távú modell:aggregált kínálat Rövid távú modell: Aggregált kínálat Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Rövid távú ingadozások elmélete Mit tudunk már és mi kell még a modellhez? A keynesi kereszt segítségével

Részletesebben

NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, FELHASZNÁLÁS

NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, FELHASZNÁLÁS NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, ELHASZNÁLÁS 0, 7 0,. Egy gazdaságban a termelési függvény: Y K L. A felhasznált tőkeállomány: S K, az árszínvonal:. A munkakínálat: L 409. Mekkora a a) a munkabér,

Részletesebben

A termelés technológiai feltételei rövid és hosszú távon

A termelés technológiai feltételei rövid és hosszú távon 1 /12 A termelés technológiai feltételei rövid és hosszú távon Varian 18. Rgisztrált gazdasági szervezetek száma 2009.12.31 (SH) Társas vállalkozás 579 821 Ebbıl: gazdasági társaság: 533 232 Egyéni vállalkozás

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia. Szakmai felelős: Varga Júlia június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia. Szakmai felelős: Varga Júlia június OKTATÁSGAZDASÁGTAN OKTATÁSGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék,

Részletesebben