Gombos Péter UTAZÁS NARNIÁTÓL FANTÁZIÁIG Keresztény erkölcs a gyermekirodalomban, keresztény gyermekirodalom

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gombos Péter UTAZÁS NARNIÁTÓL FANTÁZIÁIG Keresztény erkölcs a gyermekirodalomban, keresztény gyermekirodalom"

Átírás

1 Gombos Péter UTAZÁS NARNIÁTÓL FANTÁZIÁIG Keresztény erkölcs a gyermekirodalomban, keresztény gyermekirodalom Ha a téren játszanak a gyerekek, Isten közöttük őgyeleg József Attila A Harry Potter-sorozattal kapcsolatos kutatásaim során számtalanszor találkoztam keresztény szülők kérdéseivel: Mit olvasson a gyermekem? Máskor határozott véleményt hallottam: Harry Pottert nem, helyette inkább ezt és ezt adom a gyerek kezébe, ebből biztosan igazi értékeket tanul. Ezek a megjegyzések (is) ösztönöztek arra, hogy a keresztény gyermekirodalmat kezdjem vizsgálni. Az első, s talán mindjárt az egyik legfontosabb kérdés az, kell-e, érdemes-e különbséget tenni az alcímben említett két fogalom között. Kicsit másképp megfogalmazva: ha valaki keresztény szemmel szeretné górcső alá venni a gyermekirodalmat, nem elégedhet-e meg az utóbbi fogalom ti. a keresztény gyermekirodalom értelmezésével, e körbe tartozó művek elemzésével? Választ akkor kaphatunk, ha megvizsgáljuk ezt a csoportot. Keresztény gyermek- és ifjúsági irodalomnak jelen esetben azokat az irodalmi alkotásokat tekintem, amelyek keresztény szerzők tollából születtek, s bár címzettjeik nem feltétlenül vallásos gyerekek, a regények, mesék, novellák értékrendje egyértelműen a krisztusi tanításon alapul. E művek az alkalmazott gyermekirodalom rétegébe tartoznak, s szinte kötelezően meglévő elemük nem ritkán az irodalmi érték rovására érvényesülve a didaxis. Egy fontos, ugyanakkor viszonylag könnyen megválaszolható kérdést még érdemes tisztáznunk a konkrét művek, szerzők bemutatása előtt: miért nem elegendő olvasmány keresztény szülők és gyermekeik számára a Biblia, ez a mennyiségében, műfaji gazdagságában is páratlan alkotás? BRUNO BETTELHEIM szerint, bár a szentírási szövegei útmutatást adnak a helyes életvitelhez, nem kínálnak megoldást személyiségünk árnyoldalainak problémáira 1. A gyermek ösztön-énje még nem áll tudatos ellenőrzés alatt, neki kevés, ha pusztán azt hallja tőlünk: ne légy rossz, ne légy féltékeny, ne bántsd a testvéred. A parancsok, törvények maradéktalanul inkább csak a testét, lelkét valóban karban tartó, irányítani tudó személy számára teljesíthetők. Bár főleg a parabolikus bibliai történetek nagyban hasonlítanak a mesékhez, utóbbi műfaj darabjai esetenként alkalmasabbak lehetnek konkrét problémák lehetséges megoldásainak bemutatására is. Ezenkívül ne feledjük, a Szentírás időben hozzánk legközelebb született része is 1 Bettelheim, Bruno: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek. Bp.: Gondolat p. 72.

2 majd kétezer éves, nyilvánvalóan nincs olyan része, mely mondjuk a környezetszennyezés, a valóság-showk vagy épp a diktatúrák árnyoldalairól adnak felvilágosítást. Egy modern mesében (meseregényben) ez is elképzelhető. A keresztény szerzők bemutatását egy olyan hölggyel kezdem, aki nem egy művével vált híressé. A Patrícia-könyvek elnevezés fogalommá vált sok keresztény családban, a Nyomok a hóban rongyosra olvasott példánya bizonyára ma is több szülő, nagyszülő féltve őrzött kincse. Bár a fentebb említett regény az egyik ha nem a legismertebb keresztény ifjúsági regény, nemcsak e művel foglalkoznék. PATRICIA M. ST. JOHN (1919 ) hősei mindig gyermekek, akik különböző megpróbáltatások, tanulságos kalandok után hoznak döntést arról, hiszik, elfogadják a krisztusi tanítást, sőt az abban foglaltakat a mindennapi életükben is megvalósítják. A szereplők viszonylag egyszerűen csoportosíthatók. A rossz, szüleinek sok fejfájást okozó, később megtérő gyermek, a bölcs, kritikus helyzetekben tanácsokkal ellátó nagyszülő, nagybácsi stb., egy másik, már megtért gyermek, a falu szeretett lelkésze jellegzetes figurái e történeteknek. E szereplők néha hétköznapi, máskor izgalmas, már-már krimibe illő kalandokba keverednek. (Utóbbira a Nyomok a hóban vége a legjobb példa, amikor Laci egyrészt életét kockáztatva átvág a hóviharban a hágón, másrészt összehozza az évtizedek óta egymásról mit sem tudó apát és fiát.) Hogy a szerző miért nem került be az irodalmi lexikonokba, mégsem ezzel, a sematikus figurák megjelenítésével magyarázható. A gyermekirodalommal szemben fennálló fenntartások egyik leggyakoribb oka inkább a magyarázat: a didaxis. A szerző ugyanis folyamatosan, látványosan tanít, nem bízva abban, hogy az ifjú olvasó maga is le tudja vonni az esetek tanulságát. Amikor az öreg pásztor egy elkóborolt bárány miatt otthagyja a nyáját, és testi épségét nem kímélve kiszabadítja a kis jószágot, az írónő biztos akar lenni abban, hogy mindenki érti a célzást: kicsi, megkopott Újszövetséget húzott ki a zsebéből, és a Lukács evangéliuma 15. fejezeténél nyitotta ki. 2 (A vadon titka) Bettelheim írta egy hasonlóan szájbarágós mese kapcsán: A gyermek számára hasznavehetetlenné válik a mese, ha valaki részletesen elmagyarázza neki, mi belőle a tanulság. 3 Szintén több lenne a kevesebb például a Nyomok a hóban esetében, amikor a kislány az érdemtelenül kapott jutalomkönyvet odaajándékozza osztálytársának, aki azt nem fogadja el, így végül közös lesz a nyeremény, hol egyikük, hol másikuk olvasgatja: ahányszor a könyv gazdát cserélt, csendben figyelmeztette mindkettőjüket arra, hogy az igazi boldogság csak megbocsátásból, megosztásból és kölcsönös segítőkészségből fakad. 4 2 St. John, Patricia M.: A vadon titka. Bp.: Evangéliumi Kiadó [évszám nélkül]. p Bettelheim, Bruno: i. m. p St. John, Patricia M.: Nyomok a hóban. Bp.: Evangéliumi Kiadó [évszám nélkül].. p. 123.

3 Mindezt erősíti a helyenként talán a fordítás számlájára írható modoros beszéd is: Elém tárta önzésemet, és újra biztosított arról, hogy szegény édesanyám hatalmasan csalódik majd bennem. 5 (A vadon titka) Nem a néhol a pöttyös csíkos könyvek világát idéző szentimentális hangulat miatt tartom tehát kevésbé jónak e regényeket. Nagyobb baj, hogy az író nem hagyja érvényesülni az olvasót, nem ad lehetőséget az aha-élményre, arra, hogy magunk ismerjünk fel tanulságokat. Ezzel egyúttal a gyermek(olvasó) érettségét is kétségbe vonja. Mindamellett említhetők erények is e művek kapcsán. Talán furcsán hangzik, de A vadon titka egyik gyermekszereplőjének halála csodálatos része a könyvnek. Miközben a halál még ma is javarészt tabutémája az ifjúsági irodalomnak (a Harry Potter-sorozat első három részében például még a rosszak sem bűnhődnek így!), itt úgy veszítünk el egy szereplőt, hogy nemcsak a fájdalmaitól megszabadított beteget látjuk Terryben, de azt is nyugodtan elhihetjük: A jó Pásztor hazavitte. 6 Részben ellentmondva korábbi állításomnak, hadd említsem pozitívumként azokat a részeket, melyekkel ma leginkább már csak ezekhez hasonló könyvekben találkozhat az ifjú főleg a nem keresztény olvasó. Ezek a talán túlságosan is direkt módon megfogalmazott tanácsok, esetleg imádságok épp azért értékesek az egyre liberálisabb, látszólag egyre toleránsabb 21. században, mert ma már a legtöbben nem merik hangosan kimondani e szavakat. Miközben mára szép lassan kikoptak mindennapjainkból a hangos imák, röpke fohászok, áldások, e könyvek szereplői teljesen természetesen élnek ezekkel. Érdekes az is, hogy mihelyst a megszokottól eltérő helyszínen, időben játszódik a cselekménye (lásd pl. A Győztes Jézus korában, Föníciában és Izraelben zajlanak az események), a szerző szakít a megszokott sémák többségével is. A történet máris életszerűbb, érdekesebb, s még mindig tanulságos! Meglepő módon Magyarországon a fent említettnél kevésbé ismert keresztény szerző ELEANOR H. PORTER ( ). Pedig Az élet játékának szerzője joggal követelt helyet magának mondjuk a Világirodalmi lexikonban (bár a hat Porter közül övé a legrövidebb szócikk ) A század fordulóján élő amerikai írónő sajátos, túláradó optimizmussal megrajzolt világának uralkodó érzelmi töltése a szentimentalizmus 7. Angolul Pollyanna címmel megjelent könyvét 47 nyelvre fordították le, már 1943-ban megfilmesítették, s több írót sarkallt folytatá- 5 St. John, Patricia M.: A vadon titka. Bp.: Evangéliumi Kiadó [évszám nélkül]. p St. John, Patricia M.: i. m. p Világirodalmi lexikon 10. kötet. Szerk.: Király István. Bp.: Akadémiai Kiadó, p. 785.

4 sok írására is. (Ezek az ún. boldogságkönyvek 8.) Ismertségét hazájában mi sem bizonyítja jobban, minthogy címszereplőjének neve fogalommá a jót az élet bosszúságaiban, a negatív dolgokban is mindig meglátó emberek jelzőjévé vált 9. Az eleinte afféle Kis lord-parafrázisnak tűnő regény több, mint egy kedves, vidám történet egy szeretetreméltó kislányról. Az élet játéka amellett, hogy megtöri a bűnösnek büntetés jár régi hagyományát, s ezzel a 20. század végének ifjúsági irodalmának néhány klasszikusát például LÁZÁR ERVINt is megelőlegezi, úgy tanít, hogy szinte észre sem vesszük. Ha valaki csak Pollyanna játékát, az élet játékát elsajátítja a regényből (ti., hogy a legelkeserítőbb helyzetekben is a hasznosat, a jót keressük), már nem hiába olvasta el a könyvet. A hatalmas, ám inkább rideg kastély szokásos szereplői (a magányos, környezetétől elhidegült úr(nő), a cserfes szobalány, a titokzatos kertész stb.) itt nem olyan zavaróak, mint némelyik Patricia-könyvben, s itt a cselekmény kiszámíthatósága is kevésbé jellemző. (Igaz ez akkor is, ha már a regény elején sejthetjük, Polly nagynéni nem marad pártában ) PORTERhez hasonlóan alig ismert gyermekíró hazánkban CLIVE STAPLES LEWIS ( ) is, pedig Narnia-sorozatát világszerte milliók olvassák különböző nyelveken. Az angol író, irodalomtörténész megrögzött ateistából lett minden idők egyik legjelentősebb keresztény gyermekkönyvírójává, méghozzá barátja, J. R. TOLKIEN hatására. A két professzor sok éjszakát átbeszélgetett Lewis megtéréséig 10, s miután 1929-ben ahogy ő fogalmazott feladta ellenállását Istennel szemben 11, esszéköteteit és gyermekkönyveit is Krisztus tanításainak szellemében írta. Legismertebb regénye, egyben hosszú sorozatának első darabja Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény. E metaforikus meseregény tudomásom szerint sajnos mindmáig nem ért meg méltó magyar kiadást, így a Patricia-könyvekhez hasonlóan rossz minőségű, sok helyütt magyartalan, az angolra jellemző függőbeszédet őrző fordításban olvasható csak. (A nem túl esztétikus kivitel, a kevésbé gondos fordítás, a sok elütés, nyelvhelyességi hiba, a változó színvonalú illusztrációk általános jellemzői a keresztény gyermekkönyveknek Magyarországon. Többségükben illegálisan kiadott, terjesztett könyvekről van szó, nem véletlen, hogy sem a fordítók, sem a kiadók vezetői nem vállalták nevüket, e kötetek javarészt kolofon nélkül jelentek meg. A Narnia-sorozat második részének a Caspian hercegnek igényes kivitelű, a Szent István Társulat által kiadott változata például csak 1988-ben jelenhetett meg. A hatalom még a nyolcvanas évek elején sem nézte jó szemmel a hasonló könyvek terjesztését.) 8 Pollyanna Parables: Eleanor H. Porter Etexts. [on-line] < URL :http://www.elliemik.com/porteretexts.html> 9 u. a. 10 Carpenter, Humprey: J. R. R. Tolkien élete Bp.: Cicero Kiadó p. 136.

5 Az alaptörténet kicsit emlékeztet A Gyűrűk Uráéra, amennyiben egyszerű, hétköznapi lényeknek (ott hobbitoknak, itt gyerekeknek) kell dönteniük: engednek-e a gonosz csábításának, vagy harcolnak ellene. Míg TOLKIEN klasszikussá vált regényével kapcsolatban csak ritkán kerül szóba a szerző keresztény elkötelezettsége, LEWIS nem hagy kétséget afelől, milyen szándékkal írta művét. Metaforái a szekrény, melyen keresztül a gyerekek véletlenül Narniába kerülnek, az édesség, Aslan, az oroszlán s maga Narnia, az örökös tél országa is könnyen megfejthető képek, ráadásul az utószóban egy afféle szótárban meg is magyarázza, fejti őket az író. Megint csak azt állítom: feleslegesen. A történet így is világossá teszi, melyek az igazi értékek, ráadásul igaz, ez nem jellemző a regényre egy helyütt Aslant Júda oroszlánja -ként emlegetik, akit megváltóként várnak Narnia jó szándékú lakói. Kell ennél egyértelműbb jelzés arra, hogy Aslan Jézus metaforája? Aligha. LEWIS mellett szól ugyanakkor, hogy a történet érdekes, sajátos hangulatú, s az utószótól eltekintve nem is túlzottan didaktikus. Ami a didaktikusságot illeti, látványosan jelen van a következő szerzők, PAUL WHITE, BRUNO FERRERO és LIA CERRITO műveiben is, ám esetükben ez természetes, a műfaj miatt. A jeles fabulaszerző, LESSING a mese feladataként valamely erkölcsi tanulság világossá tételét 12 határozta meg. PAUL WHITE (1926 ) is nyilván e céllal írta sajátos meséit, fabuláit. Ösztönözhette erre egy ifjúkori élménye is, amikor ateista kémiatanára Isten létezéséről annyit mondott az őt győzködő diáknak: Támassza alá érvekkel! 13 Nos, az érvek jóval később születtek meg. Az ausztrál orvos akkor kezdte el írni fabuláit, amikor felesége betegsége miatt haza kellett térnie Afrikából, ahol gyógyított. A világszerte csak Dzsungeldoktorként emlegetett író (első kötetének angol címe: Jungle Doctor s Fables volt, innen a becenév) két legismertebb műve egy kötetben, A buyufa alatt címen olvasható magyarul. A korábbiakhoz hasonlóan az Evangéliumi Kiadó gondozásában jelent meg először, nem túl igényes kivitelben, a fordító, az illusztrátor nevének és más fontos adatoknak a feltüntetése nélkül feltehetően nem is teljesen legálisan adták ki a kötetet. (E hiányosságokat ezúttal sem kritikaként jegyzem meg, a körülmények nyilván behatárolták a kiadók lehetőségeit.) Dzsungeldoktor a meséit és a köteteket egyaránt jól megszerkesztette. Tanulságos történetei egyrészt valóban érvek, másrészt válaszok a feltett és fel sem tett kérdésekre. A misztikus hangzású afrikai nevek tovább fokozzák a furcsa hangulatot, melyet az állatszereplős példabeszédek a kerettörténetekkel együtt keltenek. Kritikát azért a Buyufa alattal kapcsolatban is meg- 11 Lewis, C. S: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény (adatok nélkül) 12 Cs. Nagy István: Gyermek- és ifjúsági irodalom (egységes jegyzet) Bp.: Tankönyvkiadó 1987, p What Happened this Day in Church History [on-line] < URL :www.gospelcom.net/chi/dailyf/2001/12/daily shtml >

6 fogalmaznék. Különösen az első kötet (rész) meséinél szúrt szemet, hogy miközben a tanulságokra nem túl egyszerű és nem is túlbonyolított, mégis ötletes történetekkel világít rá a szerző, szinte mindegyik mesében halállal bünteti eltévelyedő hősét. Vajon a lopott késsel játszó kismajom története nem lett volna elég hatásos, ha csak megüti magát? A krokodil létezésében kételkedő majom közvetlen közelről belenézhetett a rémisztő szájba, ám mégsem itt, hanem a kis állat elpusztulása után fejeződik be a mese. Vajon egy gyermek olvasónak nem túl rémisztőek így ezek a fabulák? Érdekes módon a két kötet meséi közötti hasonló eltérést fedezhetünk fel, mint az Ó- és Újszövetség Istenképe között. A második részben előfordul, hogy egy korábban leírt tanulság újra előkerül, ám míg az első esetben a mocsárba került állat megfullad, itt több állat összefogásával kikerül a bajból. Nemcsak barátságosabb a befejezés, de plusz tanulsággal is szolgál. Szintén a mese műfajával tanít napjainkban is két olasz szerző, BRUNO FERRRERO és LIA CERRITO. Nem csoda, hogy ezt a műfajt választották, maga Jézus is gyakran magyarázott ezekhez a történetekhez hasonló példabeszédek segítségével. A Biblia csak Jézustól több mint negyven példabeszédet közöl, tanításainak harmadát ilyen formában ismerhetjük meg. Hősei hétköznapi, életszerű figurák voltak, nem különlegesek. (Érdekes módon a róluk szóló mesék csodát sem nagyon tartalmaznak.) Ráadásul a mese mára a gyermekek szinte kizárólagos tulajdona lett. Az is sokatmondó adat, hogy egy újság felmérése szerint keresztény felnőttek arra kérdésre, Mi volt gyermekkorod kedvenc meséje, kevesebb, mint 50%-ban válaszoltak valamelyik meseregény (Bambi, Pinokkió, Vuk stb.) címével 14. A megkérdezettek több mint a fele egy nép- vagy egy műmesét jelölt meg. (Keresztény gyerekkönyvet egyikük sem említett.) A mese szerepét a gyermek pszichés fejlődésében, a szocializációban számos tanulmány, könyv elemzi, s talán Bettelheim is joggal írhatta le: A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul a saját lelkében olvasni. 15 FERRERO és CERRITO írásai nem a népmesei, inkább az anderseni hagyományokat követik, sőt néhol az anekdota, vagy épp a vicc műfajába is besorolhatók e tanulságos történetek. Lényegük a tanítás irodalmi eszközökkel. A korábban említett művekkel, szerzőkkel ellentétben ők előszeretettel visznek humort a mesébe, jellemző, ahogy LIA CERRITO egy írásában arra a következtetésre jut: Miért ne játszhatnék hát a Teremtő Istennel is, amikor Ő az én földi apukám és anyukám erős és gondoskodó, gyöngéd és biztonságot adó szeretetét sugározza felém? Plichta Adrienn: Mi volt gyermekkorod kedvenc meséje? In: A Szív július augusztus p Bettelheim, Bruno. Idézi: Plichta Adrienn In: A Szív július augusztus p Cerrito, Lia: Lehet-e játszani Istennel? In: A Szív július augusztus p. 27.

7 Bár természetesen ezek között is akadnak gyengébb, kevésbé érdekes vagy épp egy gyermek számára talán nehezen érthető művek, általánosságban bátran ajánlom gyermekeknek, de akár felnőtteknek is. A továbbiakban röviden próbálok válaszolni az obligát kérdésre: mi a helyzet hazánkban a keresztény gyerekkönyvekkel? Magyarországon e körből bizony kevés művet említhetünk, elsősorban a határozottan ateista ideológiát követő diktatúrának köszönhetően. Az e tekintetben nagyon elutasító magatartást követő pártvezetésnek szinte teljes egészében sikerült megakadályoznia, hogy hazánkban legálisan megjelenhessenek keresztény gyerekkönyvek. Mai példaként Kamarás István említhető, akinek meseregényei (Csigamese, Apuapu és a leleplezett rakoncaficánka) kedvesek, humorosak, modernek. A Jóisten itt szájharmonikázik (hamisan, mert tehetsége nagy részét Bachnak adományozta Csigamese) a szerző pedig könnyedén, szellemesen tanít, s közben néha a felnőtt olvasóra is kikacsint. Meg kell azonban jegyeznem, e könyvekről biztosan nem a keresztény jelző jut először az olvasó eszébe. Mint ahogy MÓRA FERENC vagy FÉSÜS ÉVA könyveiről sem holott hitüket sohasem tagadó szerzőkről van szó. És ezzel vissza is tértünk az előadásom elején feltett kérdéshez: miért kell szót ejtenünk e téma kapcsán valójában nem keresztény könyvekről is? Az eddigiekből kiderülhetett, a keresztény gyermekirodalom kategóriájába sorolható könyvek jó részében az irodalmi értékek háttérbe szorultak a tanító szándékhoz képest. E regényeknek más helyet kell kapniuk a keresztény gyerekek életében, mint a gyermekirodalom egyéb, klasszikussá vált műveinek. Míg egy Patricia-könyv kiváló segédanyag lehet egy hittanóra, egy tábor valamely témájának beszélgetéséhez, nem alkalmas arra, hogy Harry Potterpótló szórakoztató eszköz legyen. Mit tehet hát az a szülő, pedagógus, amelyik úgy szeretne gyermeke, tanítványa kezébe könyvet adni, hogy a művelődés és a szórakozás mellett a lelki épülését is biztosítsa? Először is válassza meg az alkalmat, amikor a fentebb sorolt szerzők műveit ajánlja. Ne a klasszikus gyermekkönyvek helyett olvastassuk PORTER, WHITE, LEWIS vagy épp FERRERO könyveit. Ezenkívül segítsünk a gyermeknek abban, hogy észszerű keretek között az irodalom ( csak így, jelző nélkül) minden alkotása iránt nyitott legyen, s minden műben afféle Pollyannaként keresse a számára, számunkra elfogadható értékeket. TOLKIEN remekművéről manapság sokat beszélnek, ám A Gyűrűk Ura lényegéről szinte szó sem esik, holott nagyon is világos: a kis hobbit (Középfölde talán legegyszerűbb, legátlagosabb

8 lényei ezek a félszerzetek ) óriási hatalmat kap a kezébe a Gyűrű erejével, ám mert a Gonosz erejét használná, inkább élete kockáztatása árán is elpusztítja a mágikus tárgyat. SACHER Stanleyjét a bűn bűnhődés kiengesztelődés hármasságot vizsgálva érthetjük meg igazán. LOWRY Az emlékek őre Közösségének leírásakor olyan társadalmat mutat be, melyről sokak számára csak később derül ki, mennyire esztelen. Keresztény szemmel nézve ez azonnal szembetűnik! Ugyanez a könyv 7 8. osztályos gyerekek számára segítséget adhat egy, az euthanáziáról vagy épp az abortuszról folyó beszélgetéshez, vitához. MICHAEL ENDE Momója s főleg A végtelen történet sokféle filozófia, kultúra, vallás anyagából merít. Momo és Bastien értékei azonban minden ember számára értékek kell, hogy legyenek. Muszáj időt szánnunk egymásra, s bármennyire mást sugall a 21. század alapfilozófiája fontosak a munkahelyen kívül, munka nélkül töltött percek, órák is. És fontos, hogy Fantázia ne pusztuljon el, s fontos, hogy lakói ne csak izomagyú, kungfuzó, lövöldöző hősök legyenek. SAINT-EXUPERY A kis herceggel nem egyszerűen egy szép történettel ajándékozott meg minket, de megteremtette a gyermekmegváltó toposzát is, amely a 20. század számtalan remekművében felbukkan ENDÉtől SACHARig, hol Bastienként, hol Stanleyként, hol Jonasként. Ha legjobb magyar gyermekíróink életművét átnézzük, itt is kiderül, legtöbbjük nem kerülte meg a vallás, Isten-keresés, hit témáját, s bizony, mondjuk LÁZÁR ERVIN Foci című meséje olyan kedves, szép kinyilatkoztatása hitének, amely méltó a Kossuth-díjas íróhoz. De napjaink egyik legnagyobb mesélőjének több művében is a keresztény erkölcs vezeti hőseit ha nem is a Szentírásra hivatkozva teszik ezt a szereplők. A Szegény Dzsoni és Árnika Százarcú Boszorkánya árthatott bármit is hőseinknek, nem büntetést kap a meseregény végén, dada lesz a királyi palotában, a kis Dzsoni gondozója. Lehet, a rosszért is jóval fizetni elv ilyen következetes alkalmazásán meg is lepődnek a népmesén edződött ifjú olvasók. Mindent egybevetve nincs hát okuk elkeseredésre a keresztény szülőknek, a boltokban kapható egyre több értéktelen, sőt veszélyes könyv mellett mindig megtalálhatják gyermekük számára a megfelelő irodalmat. Esetenként nem is kell sokat válogatni, sokszor egy-egy elfeledett, gyermekkorunkban olvasott könyvről derül ki, milyen sokat adhat olvasójának. Hadd hozzam példának FÉLIX SALTEN Bambiját. E csodálatos könyv hőse (és vele együtt az olvasó) hosszú utat jár be. A regény közepén található emlékezetes részben, ahol az őszi lombhullással sorsuk beteljesedésére váró levelek beszélgetnek, még inkább csak titokzatos, megmagyarázhatatlan erőt érzünk a természet körforgása mögött. 17 Aztán a történet végén, miközben az ember felsőbbrendűségéről is lerántja a leplet, a szerző Bambi szájába adja a regény kulcsmondatát: 17 Salten, Felix: Bambi Bp.: Móra Kiadó 1994, p. 54.

9 Valaki más van mindnyájunk fölött mifölöttünk és Őfelette. 18 E mondat elhangzása után az Öreg Hercegnek nincs is több dolga, fia megtanulta a leckét az életről. Befejezésül Kovács Gábor pap költő egy gondolatát idézném arról, egy keresztény ember hogyan viszonyulhat a nem keresztény irodalomhoz Az irodalom, elsősorban a vers szépsége olyan tényezője életemnek, amely gyerekkoromtól elemi erővel ragadott meg papi hivatásom később alakult, s bizony, küzdött is egy kicsit kezdetben l'art pour l'art hajlamaimmal. Ma is megvetem a sekrestyeirodalmat, a művészet saját törvénye szerint próbálom kimondani, ami bennem van, akkor is, ha istenélmény, akkor is, ha játékos fantázia. Nem tartom kötelességmulasztásnak, ha beülök egy kávézóba verset írni, és verseim nem prédikációk. De olvasva alszom el este, olvasva pihenek le ebéd után, olvasva hidalom át az üres perceket a gyóntatószékben. Olvasok történelmet, szépirodalmat, nemcsak teológiát és lelki irodalmat. Olvasok Márait, olvasok Habsburg Ottó életéről, olvasok Jászi Oszkárról, Raszputyinról és így tovább. Engem Isten így teremtett, a szellemi tájékozódást nem tudom kihagyni életemből. És amit olvasok, abban spontánul működik bennem a lelkek megkülönböztetése. A lelkek megkülönböztetése se nem erkölcsi, se nem esztétikai értékítélet, nem az emberre és nem a műre vonatkozik, hanem a bennük működő szellemi valóságokra Salten, Felix: i. m. p Hagiosz [on-line]. Kovács Gábor

Dinkafölde Engelbert, a Rettentő Könyvajánló. Készítette: Tanka Ákos Zoltán 9.c

Dinkafölde Engelbert, a Rettentő Könyvajánló. Készítette: Tanka Ákos Zoltán 9.c Könyvajánló Készítette: Tanka Ákos Zoltán 9.c Műfaja: Ifjúsági regény Írta: Paul Stewart Illusztrálta: Chris Riddel Eredeti címe: Muddle Earth Engelbert the Enormous Fordította: Rakovszky Zsuzsa Kiadta:

Részletesebben

Magvető Kiadó könyvklubja - Mesekalauz úton lévőknek

Magvető Kiadó könyvklubja - Mesekalauz úton lévőknek 2013 június 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Magvető értékelve Kiadó könyvklubja Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Képek és történetek kereszttüzében élünk, és belezavarodhatunk vagy visszatérhetünk

Részletesebben

Ó, mondd, te mit választanál! A tanár felelôssége és lehetôségei a kötelezô olvasmányok kiválasztásában

Ó, mondd, te mit választanál! A tanár felelôssége és lehetôségei a kötelezô olvasmányok kiválasztásában Document4 09/7/31 11:42 AM Page 43 OLVASÁSPEDAGÓGIA GOMBOS PÉTER Ó, mondd, te mit választanál! A tanár felelôssége és lehetôségei a kötelezô olvasmányok kiválasztásában Aligha kell felmérésekkel alátámasztani,

Részletesebben

Egy híján húsz. 1. Mit olvasol a legtöbbször? Többet is megjelölhetsz! a) kötelező olvasmányokat

Egy híján húsz. 1. Mit olvasol a legtöbbször? Többet is megjelölhetsz! a) kötelező olvasmányokat Egy híján húsz Kérdőív az olvasási szokásokról A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Erasmus csoportjának javasolt kérdései a diákok olvasási szokásainak/ kedvének felmérésére 1. Mit olvasol a

Részletesebben

Lev Tolsztoj. Anna Karenina

Lev Tolsztoj. Anna Karenina Lev Tolsztoj Anna Karenina Lev Tolsztoj Az orosz irodalomnak kiemelkedő nagysága, regényeinek nagy részét megfilmesítették. Úgy gondolom, hogy az erkölcsi világszemléletéről, a tolsztojánizmusról is muszáj

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

Tolkien: a keresztény író, aki nélkül nincs fantasy

Tolkien: a keresztény író, aki nélkül nincs fantasy 2013 január 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Január 3-án született 121 éve J. R. R. Tolkien angol író, nyelvész,

Részletesebben

2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR. MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9.

2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR. MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9. 2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9. Kedves Olvasó! Sok szeretettel adjuk közre a 2015. évi bibliaolvasó útmutatót. A közösen

Részletesebben

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek

Részletesebben

Végső dolgok - Egy végtelen világ

Végső dolgok - Egy végtelen világ Végső dolgok - Egy végtelen világ Felnőtt katekézis, 2011. november 04. Előadó: Maga László Plébános atya Miről is szólhatott volna Plébános atyánk péntek esti előadása, mint a Végső dolgokról, hiszen

Részletesebben

Forduljunk a gyermek felé!

Forduljunk a gyermek felé! pontról pontra Forduljunk a gyermek felé! Rendezvények, találkozók, könyvbemutatók Benedek Elek bõ évszázada Budapesten a Magyar Parlamentben szólalt fel a gyermekkultúra, a mese védelmében. Utódai, követõi

Részletesebben

Jézus órája János evangéliumában

Jézus órája János evangéliumában MICHAEL FIGURA Jézus órája János evangéliumában 1. A HELY- ÉS IDÔMEGHATÁROZÁS FONTOSSÁGA JÁNOS EVANGÉLIUMÁBAN A kánai menyegzôrôl szóló perikópában (2,1 11), amely a világosság olvasójának második titka,

Részletesebben

Megnyílás. 2. összejövetel

Megnyílás. 2. összejövetel Megnyílás 2. összejövetel 25 Előkészítés Üljünk körbe, és középre tegyünk egy gyertyát (ne a szőnyegre csöpögjön!). Ezt gyújtsuk meg a beszélgetés kezdetekor! Keresd ki a mai napra való szentírási részt:

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Felnőtt kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Az Athenaeum Kiadó zenés estje a 86. Ünnepi Könyvhéten

Az Athenaeum Kiadó zenés estje a 86. Ünnepi Könyvhéten Az Athenaeum Kiadó zenés estje a 86. Ünnepi Könyvhéten Az est házigazdája: Karafiáth Orsolya Nyáry Krisztián, az Athenaeum Kiadó és a Magvető Kiadó igazgatója köszönti a vendégeket. Kapcsoljuk Londont

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Bakos Kinga Informatikus könyvtáros 2/I. Az elmúlt időszakban sokat írtak a PISA

Bakos Kinga Informatikus könyvtáros 2/I. Az elmúlt időszakban sokat írtak a PISA Az elmúlt időszakban sokat írtak a PISA 1 vizsgálatokról. (URL:http://www.sulinova.hu/cikk.php?cid=119) Ez az a vizsgálat, amely megrengette a fejlett világot. Elsődleges célja annak feltárása, mennyire

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

A szorongás apoteózisa. Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában

A szorongás apoteózisa. Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában Feledy Balázs A szorongás apoteózisa Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában Megjelent a Bárka 2013/1. számában Egy kiállítás megnyitására kaptunk meghívót szeptember

Részletesebben

a kezdetek kezdetén nem mesélt eleget a gyerekének, mert nem ért rá?

a kezdetek kezdetén nem mesélt eleget a gyerekének, mert nem ért rá? OLVASÓVÁ NEVELÉS 1 Tóth Tibor műfordító: Olvasónak nem születik az ember; az olvasóvá válás nevelési folyamat eredménye, s itt kell keresni a baj okát. Nem éri a gyerekeket kellő számban olyan hatás, amelyre

Részletesebben

TARTALOM. Előszó a magyar kiadáshoz 5

TARTALOM. Előszó a magyar kiadáshoz 5 TARTALOM Előszó a magyar kiadáshoz 5 Í.MÁTÉ EVANGÉLISTA-KI IS VOLT Ő? 13 1.1 A meghaladott életrajzi portré 13 1.2Az evangélium az evangélista nélkül 16 1.3 A teológiai portré 19 1.4Előzetes módszertani

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés a 3. részhez: Jézus természete és céljai 113 14. Csodálatos Tanácsadó 115 15. Békesség Fejedelme 119

Tartalomjegyzék. Bevezetés a 3. részhez: Jézus természete és céljai 113 14. Csodálatos Tanácsadó 115 15. Békesség Fejedelme 119 Tartalomjegyzék Előszó 5 i. rész: A neveiben föltárulkozó Isten Bevezetés az 1. részhez: Egység és többesség: Atya, Fiú és Szent Szellem 9 1. Elóhim 15 2. Jehova vagy Jahve 21 3. Ő, Aki gondot visel 27

Részletesebben

Istennel töltött idő Isten & én Ötletek a személyes áhítathoz Mi a személyes áhítat? Erről már mindent tudok Olvasom a Bibliát és imádkozom! Ennyi? Olvastad ma a Bibliát? Mit olvastál? Hogyan hatott rád?

Részletesebben

Propaganda vagy útleírás?

Propaganda vagy útleírás? Földrajzi Értesítő XLVIII. évf. 1999. 3 4. füzet, pp. 363 367. Propaganda vagy útleírás? (Gondolatok a magyar katonai utazási irodalomról és Almásy László: Rommel seregénél Líbiában c. művéről) NAGY MIKLÓS

Részletesebben

OLVASÁSI VERSENY II. FORDULÓ

OLVASÁSI VERSENY II. FORDULÓ a csapat/ osztály neve: OLVASÁSI VERSENY II. FORDULÓ LÁZÁR ERVIN: HÉT SZERETİM I. A BŐVÉSZ 1. Magyarázd meg az alábbi kifejezések jelentését! - fekete kalapos lámpák: - optimális : - kommentár: - az amik

Részletesebben

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG Szentírás Szövetség A mû eredeti címe: Following Jesus Pathway Bible Guides: Luke 9 12 Szerzô: Gordon Cheng Originally published by Matthias

Részletesebben

APÁK, FIÚK. Vajdovics Zsuzsanna

APÁK, FIÚK. Vajdovics Zsuzsanna APÁK, FIÚK Vajdovics Zsuzsanna Lénárd Sándor író, költő, fordító és orvos (1910 1972) élete az örökös újrakezdés jegyében telt el: háromszor cserélt hazát és nyelvet, amikor az első világháború után szülővárosából,

Részletesebben

Csak a szeretetben! Lakatos Sándor

Csak a szeretetben! Lakatos Sándor Csak a szeretetben! Lakatos Sándor Amikor Jézus látta, hogy Mária sír, és a vele jött zsidók is sírnak, megrendült lelkében és háborgott, és megkérdezte:»hova helyeztétek őt?«azt felelték:»uram, jöjj és

Részletesebben

Tanuljunk imádkozni ADUNARE

Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni ADUNARE Tanuljunk imádkozni. Imádkozni tanulni olyasvalami ami örömet hoz az életünkbe és Istennek is tetsző. Az egyik legfontosabb lecke amelyet megtanulhatunk az az hogy hogyan imádkozzunk,

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

NAGY LÁSZLÓ MIHÁLY LÉTMAG HALÁLTUSA. Harry Potter felnőtteknek

NAGY LÁSZLÓ MIHÁLY LÉTMAG HALÁLTUSA. Harry Potter felnőtteknek NAGY LÁSZLÓ MIHÁLY LÉTMAG HALÁLTUSA Harry Potter felnőtteknek ELŐSZÓ Sokszor tesszük fel, ha nem is hangosan, csak úgy önmagunkban a kérdést, miért tetszett egy könyv? Miért olvastuk el olyan hamar, vagy

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Ifjúság kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is!

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! A Biblia A LEGISMERTEBB IRODALMI MŰ Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! kifejezés, szállóige

Részletesebben

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt.

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt. A kis Kételkedő ezt kérdezte: Tényleg hiszel abban, hogy van élet a születés után? A kis Hívő így válaszolt:

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának

Részletesebben

Nagyböjti ajánlataink! Kifestő-sorozatunk rendkívül kedvező áron, 500 Ft/db

Nagyböjti ajánlataink! Kifestő-sorozatunk rendkívül kedvező áron, 500 Ft/db Nagyböjti ajánlataink! Kifestő-sorozatunk rendkívül kedvező áron, 500 Ft/db Félelem és reménykedés, gyávaság és hősködés vette körül a húsvéti misztériumot Jézus mellett is, sokan hosszú vívódás és megalázódás

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Hittan tanmenet 2. osztály

Hittan tanmenet 2. osztály Hittan tanmenet 2. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 Az Isten szava című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3.

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3. 10. tanulmány Jézus Jeruzsálemben május 28 június 3. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Zakariás 9:9; Máté 21:1-46; 22:1-15; Apostolok cselekedetei 6:7; Róma 4:13-16; Jelenések 14:7-12 Sohasem olvastátok

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ Immár hoz hasznos magvakat, díszíti ékes,

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék!

Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék! 2014. december 31. Mandabokor Óévi Istentisztelet 1 Kérve kérlek az Isten és a Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat; az ő eljövetelére és országára kérlek: 2 hirdesd az igét, állj

Részletesebben

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet!

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! Előszó Ez a könyv egy kicsit lelkizős, egy kicsit életmód-tanácsadó, személyiségfejlesztő, önmenedzselő. Olyan, mint én, mindenbe belekap

Részletesebben

Engedelmeskedjetek egymásnak

Engedelmeskedjetek egymásnak Erdélyi Gyülekezet Zalatnay István Reménység Szigete 2010. augusztus 22. Lekció: 4Móz 9,15-23 Textus: Ef 5,21-6,9 Engedelmeskedjetek egymásnak Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] MINDENKORI KORTÁRSAK

[Erdélyi Magyar Adatbank] MINDENKORI KORTÁRSAK MINDENKORI KORTÁRSAK Mit akart mondani Szilágyi Domokos a huszadik század hatvanas éveiben Arany Jánosról? Vagy: mit akart mondani Arany Jánossal Szilágyi Domokos a huszadik század hatvanas éveiben? Elmondani

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m Hittan H I T T A N 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével) bemutatjuk, hogy a Krisztus előtti zsidóság

Részletesebben

Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján

Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján 2016. november 13. vasárnap 13:00 Boldog Charles de Foucauld halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg a budapesti Páli Szent Vinceplébániatemplomban

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

JÉZUS SZÍVE IMAFÜZET

JÉZUS SZÍVE IMAFÜZET JÉZUS SZÍVE IMAFÜZET A Jézus Szíve lelkiség nem ájtatossági forma, hanem Bíró Ferenc SJ szavaival a reális Krisztus reális követése tettben és igazságban. Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódó imakilencedünk

Részletesebben

Csak az Isten kegyelme segíthet

Csak az Isten kegyelme segíthet Csak az Isten kegyelme segíthet Lectio: Ef 2,1-13 Textus: Ef 2,4-10 Kedves Testvéreim! Róm 1,18-ban ezt olvassuk: Mert nyilván van az Istennek haragja mennyekből, az embereknek minden hitetlensége és hamissága

Részletesebben

Elöljáróban. 13. hitelv

Elöljáróban. 13. hitelv hit13.qxd 2007.11.06. 21:40 Page 1 A Hetednapi Adventista Egyház hitelvi füzetei 13. hitelv A maradék és küldetése Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen,

Részletesebben

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia

A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise. Igeliturgia Felnőttkatekézis A keresztény élet forrása, központja és csúcsa: A szentmise Előadó: Maga László Plébános atya Időpont: 2012. július 06. Igeliturgia Igeliturgia és Eukarisztia liturgiája, két része ugyan

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem

Jövőképformálás 4. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_104_21 30 év múlva szerintem SZK_104_21 30 év múlva szerintem Jövőképformálás Én és a világ modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 4. ÉVFOLYM tanári 30 év múlva szerintem 4. évfolyam 355 MODUlVÁZLT

Részletesebben

PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15.

PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15. PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15. Természetismeret 1. Egy többfordulós feladatlap megoldása A feladatlapot keresd a mellékletek

Részletesebben

I.2. ROZSOMÁK. A feladatsor jellemzői

I.2. ROZSOMÁK. A feladatsor jellemzői I.2. ROZSOMÁK Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Kombinatorikai alapfeladatok, halmazok használata. Logikai kijelentések vizsgálata, értelmezése. A szövegértés képességének fejlesztése. Előzmények Cél

Részletesebben

Valószínűleg kevés szakma létezik, amellyel szemben a társadalom olyan ellentmondásos követelményeket támaszt, mint a tanároké."

Valószínűleg kevés szakma létezik, amellyel szemben a társadalom olyan ellentmondásos követelményeket támaszt, mint a tanároké. Valószínűleg kevés szakma létezik, amellyel szemben a társadalom olyan ellentmondásos követelményeket támaszt, mint a tanároké." Hivatás: Lelki megszólítottság meggyőződés Mesterség: Speciális arculat,

Részletesebben

Megtanulni megbocsátani

Megtanulni megbocsátani Megtanulni megbocsátani ADUNARE Megtanulni megbocsátani. Megtanulni megbocsátani az egyik legfontosabb lecke a keresztény életünkben. A megbocsátásról tanulhatunk az egész Biblián keresztül. Amikor megbocsátunk

Részletesebben

ISKOLAI TÖRTÉNELEM VERSENY

ISKOLAI TÖRTÉNELEM VERSENY ISKOLAI TÖRTÉNELEM VERSENY 2013/2014. TANÉV NÉV:.. OSZTÁLY:. Az idei történelem verseny témája: Szent István és az államalapítás kora. A feladatok közül próbálj mindegyikre válaszolni. Ne csüggedj, ha

Részletesebben

A kegyelem és az ítélet Istene

A kegyelem és az ítélet Istene 4. tanulmány január 21 27. A kegyelem és az ítélet Istene SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 3; 6; János 3:17-21; 1Korinthus 3:13; 2Korinthus 5:10; Jelenések 14:6-7 Mert minden cselekedetet az

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim!

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Üzenet A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere: Ez jöve Jézushoz

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam Éves óraszám: 72 Heti óraszám: 2 A könyvek varázsa Mesék bűvöletében Petőfi Sándor: János vitéz Múltunk a mítoszokban A Biblia világa Ez a föld a mi hazánk (Táj,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

Ma már minden negyedik amerikai "felvilágosultnak" mondható. Hallelúja!

Ma már minden negyedik amerikai felvilágosultnak mondható. Hallelúja! Ma már minden negyedik "felvilágosultnak" Ma már minden negyedik "felvilágosultnak" 2014 január 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még értékelve Givenincs Ma már minden negyedik Mérték Az ak 74 százaléka

Részletesebben

Segítség a család lelki növekedéséhez

Segítség a család lelki növekedéséhez Segítség a család lelki növekedéséhez Hogyan válhatnak családi áhítataink a meghittség, a közösség és a szeretet különös pillanataivá? Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből

Részletesebben

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned!

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned! Tudatos Teremtés Alapok 1-es Modul Erőteljes teremtő erő lakozik benned! 1 Üdvözöllek! Kalló Melinda vagyok, és megtisztelő számomra hogy részese lehetek a tudatos teremtésednek. Tudatos teremtés alapok:

Részletesebben

Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik?

Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik? Umberto Eco: A Foucault-inga Végül is mit akarnak tudatni az emberekkel? Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik? Három kiadói szerkesztő megunja az okkult

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Szarvas Viktória: Tudatos készület a gyermek jövetelének váratlanságára. Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Szarvas Viktória: Tudatos készület a gyermek jövetelének váratlanságára. Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szarvas Viktória: Tudatos készület a gyermek jövetelének váratlanságára Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szarvas Viktória vagyok. 25 éves négygyermekes édesanya. A legnagyobb 5 és fél éves, a legkisebb 3

Részletesebben

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein október 13. (hétfő) Kinyílik a mesesarok A könyvtáros meséi Időpont: 10.30 óra Alap Kezdjük mesével a hetet!- Mesedélután Böde Péter mesemondóval

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Üdvözlünk Isten családjában!

Üdvözlünk Isten családjában! Üdvözlünk Isten családjában! Amikor Jézust elfogadod Megváltódnak, Isten családjának tagja leszel. Isten azt akarja, hogy ha az Ő gyermeke lettél, növekedj az Ő megismerésében, és válj minél inkább Jézushoz

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Létezik-e Antikrisztus?

Létezik-e Antikrisztus? Létezik-e Antikrisztus? Az embereknek sokféle elképzelésük van az Antikrisztusról, de e- gyedül csak a Bibliából kaphatunk helyes választ arra, hogy ki ő, és mit csinál. Felmerült már bennünk a kérdés:

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. 1. Előzetes kutatómunka alapján a lakóhelyük vallásainak áttekintése!

Óravázlat. Az óra menete. 1. Előzetes kutatómunka alapján a lakóhelyük vallásainak áttekintése! Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 4. Tematikai egység: A mindenség és én Születés és elmúlás Az óra témája: A vallásokról Az óra célja és feladata: Találkozás a vallásokkal, sokszínűségük, jellemzőik,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A földműves és a mag A Biblia gyermekeknek bemutatja A földműves és a mag Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for

Részletesebben

KATOLIKUS HITTAN JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KATOLIKUS HITTAN JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Katolikus hittan emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 22. KATOLIKUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

HONNAN ERED AZ ETIKÁNK?

HONNAN ERED AZ ETIKÁNK? TARTALOMJEGYZÉK Prológus 7 Honnan ered az etikánk? 9 A szív = értékrendünk centruma 13 A lelkiismeret tisztasága 17 A beszéd tisztasága 25 A gondolatok tisztasága 37 Az indítékok és a tettek tisztasága

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

A hömpölgyő elmúlás immár testközelben?

A hömpölgyő elmúlás immár testközelben? KÁNTÁS BALÁZS A hömpölgyő elmúlás immár testközelben? Gondolatok Géher István egy verséről,,... a víz leggonoszabb..." micsoda beszéd? fél év - s már kiárad, hömpölgyet lombkoronát, tetemet, mossa a partot,

Részletesebben

Tanítványok képzése hasonlatokkal

Tanítványok képzése hasonlatokkal 2. tanulmány Tanítványok képzése hasonlatokkal január 4 10. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 2Sámuel 12:1-7; Ézsaiás 28:24-28; Máté 7:24-27; 13:1-30; Lukács 20:9-19 Mindezeket példázatokban mondá Jézus

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon.

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon. A helység atmoszférája azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok elkezdjenek gondolkodni arról, hogy mi a baj ezzel a világgal. Képek használata: rakj ki olyan képeket a falra, melyeken különbözõ karitatív

Részletesebben

II. János Pál vetélkedő

II. János Pál vetélkedő II. János Pál vetélkedő Hittan forduló Szent Benedek Gimnázium, Budapest 1 Hittan verseny keretében az utcán végigsétálva embereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a papokról. Több embert megkérdezvén

Részletesebben

Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát

Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát Tanuljuk meg hogyan kell tanulmányozni a Bibliát ADUNARE Nagyon fontos megtanulnunk hogyan kell tanulmányozni a Bibliát, mivel: Amikor tanulmányozzuk a Bibliát halljuk Isten parancsolatait. Amikor tanulmányozzuk

Részletesebben

Aranycsengettyû. Az Úr legyen veletek! Jenei Zoltán

Aranycsengettyû. Az Úr legyen veletek! Jenei Zoltán Aranycsengettyû A Debrecen-Széchenyi kerti Református Egyházközség lapja XII. évfolyam 3. szám 2010. Május, Pünkösd Az Úr legyen veletek! (Ruth könyve 2. rész 4. vers) Egyszerûen szép bibliai köszöntés

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Játék a végtelennel MAGYAR TUDÓSOK Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Péter Rózsa Játék a végtelennel Matematika kívülállóknak

Részletesebben

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk

A helyreállítás lelki ajándékai. Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk A helyreállítás lelki ajándékai Ahogy Isten helyreállítja a rendet közöttünk 0. Áttekintés Vezetés és szervezés ; Lelkek megkülönböztetése Démonok kiűzése Gyógyítás Hit 1. A vezetés / szervezés ajándéka

Részletesebben