A BUDAPEST IX. KERÜLET FERENCVÁROSI SPORT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A BUDAPEST IX. KERÜLET FERENCVÁROSI SPORT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA"

Átírás

1 1 A BUDAPEST IX. KERÜLET FERENCVÁROSI SPORT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRÁNAK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Az iskolai könyvtár működési szabályzata A Budapest IX. kerület Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium könyvtárának /a továbbiakban Könyvtár/ működési szabályzata a hatályos köznevelési és könyvtári jogszabályoknak, valamint az iskola pedagógiai programjának, helyin tantervének megfelelően szabályozza és meghatározza a könyvtár feladatát és gyűjtőkörét, kezelésének és működésének rendjét, a könyvtár igénybevételének és használatának szabályait, az állományvédelem eljárásait. A könyvtár működési szabályzata az iskola működési szabályzatának melléklete. 2. A Könyvtárra vonatkozó általános adatok A Könyvtár a Budapest IX. kerület Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium, 1096 Budapest, Telepy u. 17. könyvtára. Bélyegzője: A Könyvtár fenntartása, irányítása, vezetése A Könyvtár a köznevelési intézmény szerves része, fenntartásáról és fejlesztéséről, a szakszerű könyvtári szolgáltatások kialakításának feltételeiről a köznevelési intézmény fenntartója, működtetője gondoskodik. A Könyvtár működését az iskola igazgatója ellenőrzi, és a nevelőtestület javaslatainak meghallgatásával irányítja A Könyvtárat főfoglalkozású, felsőfokú iskolarendszerű oktatásban szerzett informatikus könyvtárosi végzettséggel és könyvtárostanári szakképzettséggel rendelkező könyvtárostanár vezeti, aki javaslatot tesz a szakszerű könyvtári szolgáltatások kialakítására és fenntartására, anyagilag és fegyelmileg felel a könyvtári állományért, a könyvtár rendeltetésszerű működtetéséért, de csak abban az esetben, ha a vagyonvédelmi követelmények biztosítottak. 4. A Könyvtár feladata Az iskolai könyvtár az iskola működéséhez, pedagógiai programjának megvalósításához, a neveléshez, tanításhoz, tanuláshoz szükséges dokumentumok rendszeres gyűjtését, feltárását, megőrzését, a könyvtári rendszer szolgáltatásainak elérését és mindezek használatát, továbbá a könyvtárhasználati ismeretek oktatását biztosító, az intézmény könyvtárpedagógiai tevékenységét koordináló szervezeti egység.

2 Egy iskolai könyvtár gyűjteménye az oktatással kapcsolatos minden ismeretterület felölel. Alapkövetelmény: a Könyvtárban mindenfajta dokumentum megtalálható legyen, ami az oktatás folyamatában rendszeresen szerepet kap, és a Könyvtár gyors hozzáférést biztosítson a többi, helyben meg nem lévő dokumentumhoz, valamint minden szükséges információhoz A könyvtárostanár a nevelő-oktató tevékenységét könyvtár-pedagógiai program alapján végzi A Könyvtár alapfeladatai: - gyűjteményszervezés, a gyűjtemény feltárása, védelme és rendelkezésre bocsátása; - az iskola pedagógiai programja és könyvtár-pedagógiai programja szerinti tanórai foglalkozások tartása, könyvtárhasználati alapismeretek rendszerező elsajátítására szolgáló órák, könyvtárhasználatra épülő szaktárgyi órák tartása; - egyéni és csoportos helyben használat biztosítása; - könyvtári dokumentumok kölcsönzése, beleértve a tartós tankönyvek, segédkönyvek kölcsönzését is; - tájékoztatás nyújtása a dokumentumokról és szolgáltatásokról. A Könyvtár kiegészítő feladatai: - felzárkóztatás: olvasáspedagógiai feladatok - fő szempont mindenekelőtt igénykeltés az olvasáshoz, a könyvtárba járáshoz; - tehetséggondozás: tantárgyi és könyvtárhasználati órakereteken túlmenően könyvtárhasználatra épülő vetélkedők kiírása, a helytörténeti ismeretek beépítése a könyvtárhasználatba; szép magyar beszéd és olvasás, nyelvművelés gondozása; - rendezvényekhez, ünnepélyekhez kapcsolódóan tematikák, irodalomjegyzékek összeállítása; - témafigyelés, kérésre irodalomkutatás, dokumentumok szerkesztése; - tájékoztatás a tájékoztatásról: tájékoztatás nyújtása más könyvtárak dokumentumairól, szoláltatásairól; - segítség más könyvtárak szolgáltatásainak elérésében; - részvétel a könyvtárak közötti dokumentum- és információcserében; - közreműködés az iskolai tankönyvellátásban az alábbiak szerint: o közreműködés az iskola számára rendelt tartós tankönyvek nyilvántartásában, a tartós tankönyvek kölcsönzésében / tartós letét útján történő hasznosításában; - rendezvények, kerületi versenyek, színhelye; - a régi kiadású könyvek különgyűjteményének feltárása; - iskolatörténeti és sporttörténeti különygyűjtemény kialakításának megkezdése. 5. Állományalakítás 5.1. Gyűjtőkör A Könyvtár a nevelő-oktató munka eszköztára, szellemi bázisa, gyűjtőkörének igazodnia kell a Nemzeti alaptantervhez, a kerettantervekhez,a pedagógiai

3 3 programhoz és az iskolai tevékenység egészéhez. Az iskolai könyvtár állományába csak a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó dokumentum vehető fel. A gyűjtőkör a dokumentumok tartalmi, formai, földrajzi, kronológiai szempontból meghatározott kategóriáinak együttesét jelenti. A gyűjtés szabályzata a Könyvtár működésének, s ezáltal az oktató-nevelő munka megvalósításának egyik alapdokumentuma. A Gyűjtőköri szabályzat a Könyvtár szervezeti és működési szabályzatának 2. sz. melléklete Állománygyarapítás A Könyvtár állománya vétel, ajándék és csere útján gyarapodhat. Vétel: Kizárólag a gyűjtőköri szabályzatban meghatározottak szerint történhet. A vásárlás történhet: - megrendeléssel és előfizetéssel/könyvtárellátótól, kiadóktól, terjesztőktől/ - a dokumentum megtekintése alapján készpénzes fizetéssel /könyvesboltokból, antikváriumoktól, magánszemélyektől Ajándék: az ajándékozás mint gyarapítási mód független a könyvtári költségvetéstől. A könyvtár kaphat ajándékot intézményektől, egyesületektől és magánszemélyektől. Az ajándékba kapott dokumentumok átvétele előtt az ajándékozóval tisztázni kell a feltételeket. A gyűjteménybe nem illő művek elcserélhetők, jutalmazásra felhasználhatók. Csere: A csere mint állománygyarapítási forma szintén független a könyvtári költségvetéstől. A csere alapja a fölöspéldány. A gyarapításnál figyelemmel kell kísérni a leíró katalógust, a novum katalógust, a megrendelési nyilvántartást és a dezideratumot. Számlanyilvántartás: A beérkezett dokumentumok számláinak kiegyenlítése és a pénzügyi jogszabályoknak megfelelő könyvelése az iskola fenntartójának/működtetőjének feladata. A folyamatos és egyenletes gyarapítás érdekében a könyvtári keret felhasználásáról nyilvántartást kell vezetnie a könyvtárostanárnak. A gazdasági-pénzügyi iratok /megrendelőjegyzék, számla, ajándékozási jegyzék, csere jegyzék/ megőrzése a mindenkori felelős gazdasági szakember feladata, de fénymásolt példányát vagy elektronikus másolatát a könyvtári irattárban is el kell helyezni Állományapasztás Minden kivonási folyamatot megelőz egy állományelemzési tevékenység. -Tervszerű állományapasztás: Az elavult dokumentumok selejtezése: a válogatás csak a dokumentumok tartalmi értékelése alapján történhet. Tartalmi elavulás jellemzi a dokumentumot: - ha a benne levő ismeretanyag tudományos szempontból túlhaladottá vált, téves információkhoz juttatja a tanulókat; - ha a gyakorlatban nem használható, mert a benne levő adatok, rendeletek és szabványok már megváltoztak; - ha az ismeretterjesztő és tudományos munkának megjelent egy átdolgozott, bővített kiadása.

4 4 Helyismereti, muzeális értékű dokumentum nem selejtezhető. Fölöspéldány: Fölöspéldány keletkezésén értendő ha: - megváltozik a tanterv; - változik az ajánlott és házi olvasmányok jegyzéke; - megváltozik a tanított idegen nyelv; - módosul az iskola profilja; - a korábbi szerzeményezés nem követte a gyűjtőköri elveket; - az ajándékozás nem felelt meg a gyűjtőköri elveknek; - csonka, többkötetes dokumentumok terhelik az állományt. - Elhasználódás: Ide kell sorolni azokat a dokumentumokat, melyek rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná váltak. A selejtezésnél mérlegelendő, hogy mi a gazdaságosabb, az új példány beszerzése vagy a köttetés. - Hiány: a könyvtári állományból hiányzó dokumentumokat az alábbi címen lehet kivezetni a nyilvántartásból: - elháríthatatlan esemény /elemi csapás/ - bűncselekmény -behajthatatlan követelés - megengedhető hiány - normán felüli hiány Bármely okból kerül sor az állományapasztásra, a könyvtárostanár csak javaslatot tehet a törlésre, kivételt képez az időleges megőrzésű dokumentumok kivonása. A kivezetésre vonatkozó engedélyt az iskola igazgatója / az iskola működtetője / fenntartója adja meg. A dokumentumok kivezetése a leltárkönyvből az igazgató aláírásával és az iskola bélyegzőjével hitelesített jegyzőkönyv alapján történik. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a kivezetés okát. 6. Az állomány nyilvántartása és ellenőrzése 6.1 Az állomány nyilvántartása: A köznevelési intézmény könyvtárba beérkező dokumentumokat kötelező nyilvántartásba venni. Állományba vétel nélkül a könyvtárból dokumentum nem adható ki. Az állománybavétel a dokumentumok könyvtári bélyegzővel való ellátásából és a leltári nyilvántartásba való beírásból áll. A leltári számot a bélyegzőlenyomat közepére kell írni. A dokumentumokat az alábbi helyeken kell lebélyegezni : - könyveknél: a címlap verzóját és az utolsó szövegoldalt, továbbá minden melléklet, tábla, térkép hátoldalát; - időszaki kiadványoknál a borítólapot, ennek hiányában az első és utolsó szövegoldalt; - hangdokumentumok, videodokumentumok, elektronikus dokumentumok esetén a dokumentumhoz szorosan kapcsolódó címkét.

5 5 A leltári nyilvántartás jellege szerint időleges és végleges, formája szerint egyedi és összesített. Végleges nyilvántartásba kerül minden olyan dokumentum, amelyet a könyvtár tartós megőrzésre szánt. Ezek a dokumentumok egyedi nyilvántartásba kerülnek. Az egyedi nyilvántartás céljára eddig leltárkönyv szolgált, jelenleg a szabályzat elkészítése idején a könyvtári munkafolyamatok gépesítése van folyamatban, a nyilvántartás elektronikus formában történik. Minden dokumentum külön leltári számot kap, de csakis egyet! A többkötetes művek, ha egyszerre érkeznek, azonos leltári számot kapnak. A végleges nyilvántartás bármely formája pénzügyi okmány, nem selejtezhető. Időleges nyilvántartásba kerülnek mindazok a dokumentumok, amelyeket a könyvtár átmeneti időtartamra / legfeljebb három évre / szerez be, továbbá a végleges megőrzésre szánt periodikumok mindaddig, amíg köttetésre nem kerülnek. Időleges megőrzésre minősíthető dokumentumok: - brosúrák, - tankönyvek, módszertani segédanyagok, jegyzetek - tervezési és oktatási segédletek - tartalom alapján gyorsan avuló kiadványok, gazdasági és jogi segédletek, pályaválasztási és felvételi tájékoztatók - gyártmánykatalógusok - a nem végleges megőrzésre szánt időszaki kiadványok - kisnyomtatványok, prospektusok - kötéstől függően háziolvasmányok, tanári kézikönyv példányok - azok a tartós tankönyvek, segédkönyvek, amelyeket az iskola a tanuláshoztanításhoz az ingyenes tankönyvellátás keretében kölcsönzés céljára kapott, és amelyek kölcsönzési időtartama 1 félév, ill. 1 tanév. A felsorolás irányadó, a hasonló jellegű kiadványoknál a könyvtáros dönti el, hogy időleges nyilvántartásba veszi-e a dokumentumot. A könyvtár az egyedi nyilvántartású dokumentumok összesítésére szolgáló összesített nyilvántartást /csoportos leltárkönyvet/ is vezethet. Ez a nyilvántartás nem pénzügyi okmány, hanem statisztikai kimutatás, a tervszerű gyűjteményszervező munka nélkülözhetetlen eszköze Az állomány ellenőrzése A könyvtár revízióját az iskola fenntartója rendeli el, kivéve, ha személyi változás esetén az átvevő könyvtárostanár kezdeményezi az állományellenőrzést. A leltározás végrehajtásáért, a személyi és tárgyi feltételek biztosításáért az iskola igazgatója a felelős. Az állományellenőrzés menete: Előkészítés: A leltározás lebonyolításához ütemtervet kell készíteni, melyet az iskola igazgatója hagy jóvá. Az ütemterv tartalmazza a leltározás módját, mértékét, részleges leltározás esetén a kijelölt gyűjteményrész nevét, mozzanatait és

6 6 időszükségletét, az ellenőrzés kezdő időpontját és várható időtartamát, a résztvevő személyek nevét, a zárójegyzőkönyv elkészítésének határidejét. Az ütemterv elkészítése után rendezni kell az állományt és a nyilvántartásokat. Ezt követi az egyeztetés. Az egyeztetést egy személy nem végezheti, legalább két személy szükséges. Az állomány egyeztetése után össze kell állítani a hiányjegyzéket, ill. a többletjegyzéket. A többletként jelentkező dokumentumokat az állományellenőrzés lezárása után be kell leltározni. A leltározás befejezése után jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyben szerepel a leltározás jellege, a leltározás végeredménye /a hiány és többlet darabszáma, ill. forintértéke/. Az állományellenőrzés utolsó lépéseként a törlési jegyzék alapján végre kell hajtani a szükséges adminisztrációt a könyvtárban. 7. Az állomány fizikai és jogi védelme 7.1 Az állomány fizikai védelme A könyvtár céljait szolgáló helyiségekben be kell tartani a tűzrendészeti szabályokat. A könyvtárban nyílt lángot használni tilos. Kézi tűzoltó készüléket kell elhelyezni a könyvtár bejáratánál. Tűz esetén vizet nem szabad használni az oltáshoz. Szigorúan ügyelni kell a könyvtár tisztaságára. A helyiséget rendszeresen takarítani kell. A dokumentumokat védeni kell a fizikai ártalmaktól/ por, fény, szélsőséges hőmérséklet/. A beteg, rovarok által megtámadott, penészes dokumentumokat azonnal el kell különíteni, féregtelenítésükről, illetve fertőtlenítésükről gondoskodni kell Az állomány jogi védelme A könyvtárostanár biztosított anyagi feltételek mellett felel a gyűjtemény tervszerű, folyamatos gyarapításáért. Így hozzájárulása nélkül a Könyvtár számára dokumentumokat senki sem vásárolhat. A kölcsönző anyagilag felel a dokumentumok és technikai eszközök megrongálásával vagy elvesztésével okozott kárért. A tanulói jogviszony és munkaviszonyt csak az esetleges könyvtári tartozás rendezése után lehet megszüntetni. Amennyiben ezt elmulasztják, akkor a kiléptetést intéző személyt terheli az anyagi felelősség. A letéti állományt névre szólóan kell átadni. A dokumentumokért az átvevő pedagógus anyagilag felelős. A könyvtár zárainak kulcsai a könyvtárostanárnál és az iskola portáján helyezendők el. Az iskola portáján elhelyezett könyvtári kulcsot a kulcsokért felelős személy nem adhatja oda sem pedagógusnak, sem tanulónak, csak kizárólag az igazgató, illetve helyettesei engedélyével. A könyvtári kulcsok nem e szabályzatban leírtak szerinti átadásáért a felelősség a portai kulcsokért felelős személyt terheli. Igazgatói vagy helyettesi engedéllyel a könyvtárterem nem nyitva tartási időben és nem belső munkára fordított időben való használatáért az állományért, akárcsak a könyvtárterem tárgyi berendezéséért, eszközeiért a könyvtárterem használói, illetve az iskola igazgatója a felelős. A könyvtárból a könyvtárostanár tudta nélkül dokumentumot kivinni tilos mind tanulónak, mind pedig pedagógusnak!

7 7 8. A könyvtári helyiségek, az állomány elhelyezése, tagolása, letétek 8.1. A könyvtárat jól megközelíthető helyen kell kialakítani, figyelembe véve az állomány nagyságát, a dokumentumtípusok féleségét, mennyiségét, a könyvtárhasználói igények jellegét, mértékét. A duplum példányok és a ritkábban használt dokumentumok, valamint az AV-anyagok, elektronikus dokumentumok kivételével a különböző dokumentumokat szabadpolcon kell elhelyezni. A könyvtári állományt a használói igényeknek megfeleltetve kell megbontani. Biztosítani kell az áttekinthető szabadpolcos állományt, az elrendezést eligazító feliratokat, magyarázó jelzéseket, raktári jelzeteket Jelenlegi feltételek Jelenleg a könyvtárterem elhelyezkedése az iskolában optimális, fsz. 18. sz. terem. A könyvtári állomány az olvasóteremben és a galérián szabadpolcon van elhelyezve. Az olvasóteremben a segédkönyvtári anyag kivételével nincs elkülönítve a helybeli olvasásra szánt és a kölcsönözhető állomány. Az olvasóterem nagyobb állományegységei: segédkönyvek /kézikönyvtár/, ismeretközlő irodalom, szépirodalom, régi kiadású könyvek különgyűjteménye, audiovizuális dokumentumok, hangdokumentumok és elektronikus dokumentumok, tankönyvek különgyűjteménye. Folyamatban van a letéti állományrészek kialakítása - szaktantermekben, tantermekben elhelyezett állományegységek / megfelelő példányszámú kézikönyv, munkaeszközként használt irodalom, tartós tankönyv. 9. A Könyvtár használata 9.1. A Könyvtár használói köre A Könyvtár korlátozottan nyilvános könyvtár. Használói az iskola tanulói, pedagógusai, adminisztratív és technikai dolgozói. A tanulói jogviszony, illetve a munkaviszony megszüntetése csak az esetleges könyvtári tartozás rendezése után történhet. A szolgáltatások igénybevétele díjtalan. A használók jogait és kötelezettségeit a könyvtár használati szabályzata rögzíti A könyvtárhasználat módjai - helybenhasználat - kölcsönzés - egyéni használat - csoportos használat A helybenhasználat tárgyi és személyi feltételeit az iskolának, szakmai feltételeit a könyvtárostanárnak kell biztosítania. A könyvtárostanárnak szakmai segítséget kell adnia: - az információhordozók közötti eligazodásban - az információk kezelésében - a szellemi munka technikájának alkalmazásában - technikai eszközök használatában. A könyvtárt egyrészt használja a pedagógus oktatási segédlet gyűjteményeként, továbbképzéshez lehetőséget nyújtó médiatárként.

8 8 Az olvasásra nevelés és a könyvtárhasználatra nevelés színtere a könyvtár. A tanuló önállóan használja a könyvtárt a tanuláshoz, művelődéshez, szórakozáshoz Csoportos használat A tanítók által tartott könyvtárhasználati órákra, valamint a szaktanárok által tartott könyvtárhasználatra épülő szaktárgyi órákra egy tanév elején összeállított és elfogadott, könyvtári nyitvatartásnak megfeleltetett ütemterv szerint kerül sor. A tanítók, szaktanárok jelzik 3 naptól 2 hétig terjedő időszakon belül, hogy az órák, foglakozások megtartásához milyen dokumentumokat / téma, dokumentumtípus/, illetve eszközöket igényelnek. /Ez az időszak természetesen a dokumentumigénytől függ./ Helybenhasználat A helybenhasználathoz nem kell a könyvtárba beiratkozni. Az iskola minden tanulója és dolgozója a régi kiadású könyvek kivételével korlátozás nélkül használhatja a könyvtár teljes könyvállományát. Szabadpolcon találhatók az alapvető fontosságú segédkönyvek: enciklopédiák, lexikonok, szótárak, kézikönyvek. Szintén szabadpolcon helyezkedik el laza hierarchikus rendben az ismeretközlő irodalom, valamint betűrendben és néhány kiemeléssel a szépirodalom leggyakrabban használt része. Az olvasóterem szabadpolcos állományából az olvasó maga választhatja ki a könyveket. Kívánságra, ill. szükség szerint a könyvtáros segít. A dokumentumokat használat után az asztalon kell hagyni. A könyvtárban elhelyezett számítógépek kizárólag tanulási, kutatási, célokat szolgálnak, iskolai tanulmányokkal kapcsolatos feladatok megoldására, könyvtári dokumentumok lejátszására, elektronikus katalógusban való tájékozódásra, Internetes forrásokban való tájékozódásra lehet használni Kölcsönzés A kölcsönzéshez a könyvtárba be kell iratkozni. A kölcsönzési nyilvántartás tartalmazza a beiratkozott tanuló, dolgozó nevét, lakcímét, a kölcsönzött dokumentum legfontosabb azonosítóit, tanuló esetében az adott tanévben osztályát is. A dokumentum átvételét a kölcsönző aláírásával hitelesíti. A dokumentum kölcsönzési határidejét az Olvasójegy /házilag készített/ tartalmazza. A könyvtárból a könyvtárostanár tudta nélkül dokumentumot kivinni tilos mind tanulónak, mind pedig pedagógusnak! Kölcsönözhető minden olyan dokumentum, amely nem esik korlátozás alá. Nem kölcsönözhetők: - a segédkönyvek - ezek piros színcsíkkal ellátott könyvek. Kivételt képeznek azok a segédkönyvek, amelyeket az iskola tanulási-tanítási segédletként nagyobb példányszámban beszerzett kölcsönzés céljából. 1 A könyvtár az állományában meg nem lévő, de gyűjtőkörébe tartozó, illetve egyéb az óra, foglalkozás színvonalának emeléséhez hozzájáruló dokumentumot más könyvtárból beszerezhet, amennyiben erről időben tudomást szerez.

9 9 - az 1945 előtt kiadott könyvek; - a folyóiratok /a duplumpéldányok kivételével/ - kivétel:- a tanítók, szaktanárok részére egy-egy tanítási órára - ha a könyvtár zárása és nyitása közötti időre kölcsönzik - ha a szaktanárok által tartott órákon a használat állandó forrása; - tanulók részére az AV anyag és elektronikus dokumentumok; - az ismeretközlő, szépirodalmi művek közül néhány 1 példányos gyakran keresett mű; - más könyvtárból megkért dokumentum. A kölcsönzés időtartama, a kölcsönzött művek száma Tanulói kölcsönzés -1-3 hét a terjedelem és a példányszám függvényében, egyénre szabottan. Hosszabbítás lehetséges, ha a könyvre nem érkezett közben előjegyzés; - az ajánlott olvasmányok megfelelő példányszám esetén hosszabb időre is kölcsönözhetők; - könyvfejezetek, szövegrészletek másolatban is kölcsönözhetők hosszabb időre; - tartós tankönyvek, segédkönyvek a tanév végéig. Kölcsönzött művek száma a tartós tankönyvek, segédkönyvek kivételével tanulók számára egyszerre: 1 könyv. A tanulónak a kölcsönzési idő lejárta után a könyvet vissza kell hoznia. A tanév végén /utolsó tanítási hét/, ill. a tanulói jogviszony tanév közben való megszűnése esetén a tanuló köteles tartozását rendezni. A tanulói jogviszony megszüntetésére csak az esetleges könyvtári tartozás után kerülhet sor. Tanári kölcsönzés - a kölcsönzött könyvek számát nem korlátozzuk A kölcsönzés ideje: 2 hét - 1 hónap, ha a kölcsönzésben levő könyvre nem érkezett előjegyzés. Ez esetben a kölcsönzési idő meghosszabbítható. - tanári segédletek, megfelelő példányszám esetén segédkönyvek a tanév végéig. Tanév végéig, illetve tanév közben a munkaviszony megszűnése esetén minden pedagógus köteles letéti és egyéni kölcsönzési tartozásait rendezni. A munkaviszony megszüntetésére csak az esetleges könyvtári tartozás után kerülhet. sor. Letéti kölcsönzés Megfelelő példányszám esetén a könyvtár letéti állományokat helyezhet el igény szerint a tantermekben, napköziben, adminisztratív helyiségekben. A letéti állomány átvételét az átvevő személy aláírásával hitelesíti. Az átvevő személy anyagi felelőséggel tartozik az átvett dokumentumokért. A letéti állomány nem kölcsönözhető, kivételt képez a tartós tankönyvek letéti állománya. Az átvevő személy az átvételkor kapott másodpéldány alapján tanév végén köteles elszámolni Ha az olvasó a kikölcsönzött dokumentumot elveszíti vagy megrongálja, köteles a kárt megtéríteni: - vagy a könyv, AV anyag, elektronikus dokumentum egy hibátlan másik példányával,

10 10 - vagy a dokumentum lemásoltatott példányával a szerzői jogok figyelembevételével; - vagy a könyvtár számára szükséges könyv, egyéb dokumentum pótlásával. A dokumentum árát nem fogadjuk el Az olvasóterem használata Az olvasóterembe felsőkabátot, esernyőt, táskát, szatyrot bevinni nem szabad. Amennyiben nincs módja a tanulónak a kabátot, táskát a tanteremben hagynia, pl. órák után, hazamenetel előtt, úgy köteles az olvasóterem bejáratánál az erre kijelölt helyen hagyni. Az olvasóterembe csak jegyzettömb, füzet, íróeszköz, saját könyv vihető be. A saját könyvek behozatalához a könyvtárostól engedélyt kell kérni. Az olvasóteremből a kikölcsönzött, ill. a behozatali engedéllyel rendelkező könyveken kívül nem vihető ki más dokumentum. A helyben használható dokumentumok nem vihetők ki tantermekbe, csak a kölcsönzési feltételeknél meghatározottak szerint. Az olvasóteremben mellőzni kell a hangos beszélgetést, étkezést és minden olyan tevékenységet, amellyel zavarhatják az ott tanulókat, olvasókat. A könyvtári dokumentumokban okozott károkat /rongálás, csonkítás/ az iskola megtérítteti a kárt okozóval Könyvtári nyitvatartás A Könyvtár a tanítási napokon a tanulók, pedagógusok részére optimális időpontban és a könyvtári informatika órarendhez is igazodva biztosítja a nyitva tartást heti órában 8.00 és óra között. A nyitva tartás igazodik az órarendhez, indokolt esetben változhat ennek függvényében. A nyitvatartás idejét rögzíteni kell az iskolai órarendben, és a könyvtár bejáratánál közzé kell tenni. Ugyancsak közzé kell tenni a könyvtárban tartandó órák időpontját. A tanítók által tartott könyvtárhasználati órákra, valamint a szaktanárok által tartott könyvtárhasználatra épülő szaktárgyi órákra egy tanév elején összeállított és elfogadott, könyvtári nyitvatartásnak megfeleltetett ütemterv szerint kerül sor. Az ütemterv összeállításának felelősei a könyvtárostanár és a tanítók, szaktanárok. A könyvtári olvasóterem egyéb órarendszerű tanítás számára nem vehető igénybe, mert akadályozná a könyvtár működését. Amennyiben az iskola igazgatója elrendeli nem nyitvatartási időben és nem belső munkára fordított időben egyes órák megtartását a könyvtárban, úgy értelemszerűen az órát tartó pedagógus felel a könyvtárteremben levő tárgyi eszközökért, az állományra vonatkozóan pedig az állomány jogi védelménél leírtak az irányadók. 10. Az állomány feltárása, katalógusszerkesztés A korszerű iskolai könyvtárhoz természetszerűen hozzátartozik a dokumentumokban rögzített ismeretek feltárása és rendelkezésre bocsátása. A könyvtári dokumentumok feltárása igazodik a könyvtár felhasználói igényeihez. A könyvtári állomány feltárása a dokumentumok formai és tartalmi feltárását jelenti. A katalógustétel a katalógus számára készülő, a dokumentum formai és tartalmi adatait szabvány által előírt sorrendben és formában tartalmazó, besorolási

11 11 adatokkal kiegészített tétel. A katalógus tétel szükség szerint tartalmaz utalásokat és raktári jelzetet. Besorolási adata egységesített. Az iskolai könyvtár állományáról terv szerint az alábbi katalógusok készülnek: Számítógépes katalógus (lehetőleg Szirén program). Cél: legyen: - alapkatalógus: a könyvtár teljes állományát feltárja, - leíró (betűrendes) katalógus, - tárgyszókatalógus. A használói igények figyelembevételével törekedni kell az analitikus feltárásra. A könyvtár állománygyarapítási szempontból vezethet novum katalógust, dezideratumot. 11. A Könyvtár működési szabályzatának hatálya kiterjed a könyvtárostanárra, a könyvtár szolgáltatásait igénybevevők körére és mindazokra, akik a könyvtárral kapcsolatban tevékenységet végeznek. A szabályzat gondozása a könyvtárostanár feladata, aki köteles a jogszabályok változása esetén, valamint az iskolai körülmények megváltozása miatt szükséges módosításokra javaslatot tenni. A szabályzatot az igazgató a jogszabályban előírtak alapján módosíthatja. Az iskolai könyvtár működési szabályzata a jóváhagyás napján lép életbe. 12. Az iskolai könyvtár működési szabályzatának mellékletei: - tankönyvtári szabályzat - gyűjtőköri szabályzat A működési szabályzat készült április 15-én. Készítette Lukács Emília informatikus könyvtáros, könyvtárostanár Aláírás:

12 12 igazgató A könyvtári SZMSZ melléklete: 1. sz. melléklet Tankönyvtári szabályzat 2. sz. melléklet Gyűjtőköri szabályzat

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. A könyvtár azonosító adatai: A könyvtár neve: Zrínyi Miklós Bolyai János Általános Iskola Zrínyi Székhelyintézmény könyvtára Pontos címe: 8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

Könyvtárhasználati Szabályzat

Könyvtárhasználati Szabályzat Kandó Kálmán Szakképző Iskola Könyvtárhasználati Szabályzat Készítette: dr. Tóth István igazgató Tatabánya, 2012. szeptember 03. 1. A könyvtár használói köre Az iskolai fiókkönyvtárat az iskola tanulói,

Részletesebben

A KÖNYVTÁRHASZNÁLAT RENDJE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék

A KÖNYVTÁRHASZNÁLAT RENDJE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Felhasznált jogszabályok 3 2. Alapelvek 3 3. A könyvtárra vonatkozó adatok 4 4. Személyi feltételek 4 5. Használói köre 4 6. A könyvtár bélyegzőjének leírása 4 7. A könyvtár fenntartása

Részletesebben

KÖNYVTÁRI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRI SZABÁLYZAT a Szabolcsi Bence Zenei AMI iskolai könyvtárának működéséről 1. Jogi háttér 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

A könyvtár gyűjtőköri szabályzata

A könyvtár gyűjtőköri szabályzata A Marcali Szakképző Iskola szervezeti és működési szabályzatának 3.számú melléklete A könyvtár gyűjtőköri szabályzata A Marcali Szakképző Iskola 8700 Marcali, Hősök tere 3. Marcali, 2004. szeptember 1.

Részletesebben

POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. számú melléklet POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRI GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Készítette: Pataki Sándorné Szathmáry Péterné könyvtáros ISKOLAI KÖNYVTÁRI SZABÁLYZAT A Pollack Mihály Általános Iskola

Részletesebben

Könyvtárhasználati szabályzat. Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája

Könyvtárhasználati szabályzat. Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája Könyvtárhasználati szabályzat Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája 2014 Tartalom: 1. Könyvtárhasználati szabályzat 2. Mellékletek 2.1. Számítógép-használat rendje 2.2. Elveszett, megrongálódott

Részletesebben

A SZENTENDREI REFORMÁTUS GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZENTENDREI REFORMÁTUS GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZENTENDREI REFORMÁTUS GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Az iskolai könyvtár működési szabályzatának alapdokumentumai: A 2003. évi LXVI. törvény a közoktatásról szóló 1993.évi

Részletesebben

II. számú melléklet A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Nyilvántartási szabályzata

II. számú melléklet A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Nyilvántartási szabályzata II. számú melléklet A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Nyilvántartási szabályzata Orosháza, 2017. július 01. A könyvtár feladatainak ellátásához szükség van a megfelelően gondozott, jól feltárt gyűjteményre,

Részletesebben

A Kertvárosi Általános Iskolai Könyvtár használatának szabályai

A Kertvárosi Általános Iskolai Könyvtár használatának szabályai 2.sz.melléklet A Kertvárosi Általános Iskolai Könyvtár használatának szabályai A könyvtár használata és szolgáltatásai A könyvtár legfőbb feladata, hogy a kölcsönzési időben lehetővé tegye a gyűjteménye

Részletesebben

Könyvtárhasználati szabályzat

Könyvtárhasználati szabályzat 2. számú melléklet Könyvtárhasználati szabályzat Budapest. 2013. január 15. Strobl Imréné könyvtáros Tartalomjegyzék I. KÖLCSÖNZÉSI IDŐ II. A KÖNYVTÁR HASZNÁLÓI KÖRE 2.1 A könyvtár tagjaitól elvárt magatartás

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Az iskolai könyvtárra vonatkozó adatok Azonosító adatok A könyvtár elnevezése: Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskola Könyvtára Székhelye, címe, telefonszáma:

Részletesebben

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38.

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38. Gyűjtőkörök Intézményi ügyek Intézményi alapdokumentumok Fenntartói irányítás Gazdasági Hivatal anyagai Bizonyítvány másolat, másodlat Munkaszerződés és kinevezés módosítás (Munkaügy) Megállapodások, szerződések

Részletesebben

Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola könyvtárhasználati szabályzata

Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola könyvtárhasználati szabályzata 3.sz.. melléklet Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola könyvtárhasználati szabályzata Kunszentmárton, 2013. május 01. 1. A könyvtár használati köre Az iskolai könyvtárat az iskola

Részletesebben

A MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRI SZABÁLYZATA A MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM KÖNYVTÁRI SZABÁLYZATA ( Az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának melléklete) Készítette: Jóváhagyta: könyvtáros P.H. Miskolc, 2012. igazgató AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR

Részletesebben

A könyvtárközi kölcsönzéseket külön nyomtatványon tartjuk nyilván.

A könyvtárközi kölcsönzéseket külön nyomtatványon tartjuk nyilván. 2. SZ. MELLÉKLET A KÖNYVTÁR ÁLLOMÁNYÁNAK NYILVÁNTARTÁSA 1. Számlák nyilvántartása A beérkezett dokumentumok számláinak kiegyenlítése, könyvelése a gazdálkodó szerv, a GAMESZ feladata. A folyamatos és egyenletes

Részletesebben

ISKOLAI KÖNYVTÁR SZMSZ A [*] GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE

ISKOLAI KÖNYVTÁR SZMSZ A [*] GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ISKOLAI KÖNYVTÁR SZMSZ A [*] GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE 1. FELHASZNÁLT JOGSZABÁLYOK 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról 2006. évi LXXI. törvény a közoktatásról

Részletesebben

Az iskolai könyvtár szervezeti és működési szabályzata

Az iskolai könyvtár szervezeti és működési szabályzata Budafoki Herman Ottó Általános Iskola 1222. Budapest Pannónia u. 50. Az iskolai könyvtár szervezeti és működési szabályzata SZMSZ 1. számú melléklet Takács Éva Igazgató 1 TART ALOMJEGYZÉK 1.1. Fenntartás,

Részletesebben

A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium és Általános Iskola. Könyvtárának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium és Általános Iskola. Könyvtárának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium és Általános Iskola Könyvtárának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Eredeti dokumentum kelte: 2013. március 20. Az 1. módosítás kelte: 2016. május 26. Módosítás utáni érvénybelépése:

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhely, 2010. március 20. Az iskolai könyvtárhasználati útmutatója

Részletesebben

I. sz. melléklet. A Németh László Gimnázium és Általános Iskola könyvtárának GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

I. sz. melléklet. A Németh László Gimnázium és Általános Iskola könyvtárának GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA I. sz. melléklet A Németh László Gimnázium és Általános Iskola könyvtárának GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA I. A KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRE A Németh László Gimnázium és Általános Iskola gyűjtőkörét az intézmény nevelőtestülete

Részletesebben

ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA a szervezeti és működési szabályzat 2. sz. melléklete

ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA a szervezeti és működési szabályzat 2. sz. melléklete MELLÉKLET 2. sz. melléklet a szervezeti és működési szabályzat 2. sz. melléklete Tartalom: I. Az iskolai könyvtár adatai... 4 II. A könyvtár fenntartása... 4 III. Szakmai szolgáltatások... 4 IV. Az iskolai

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013.

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013. A könyvtár működési szabályzata a közoktatásra vonatkozó szabályokat és a könyvtárakra vonatkozó előírásokat egyaránt figyelembe veszi. Ezek

Részletesebben

Az iskolai könyvtár alapdokumentumai, az állományellenőrzés lépései

Az iskolai könyvtár alapdokumentumai, az állományellenőrzés lépései Az iskolai könyvtár alapdokumentumai, az állományellenőrzés lépései - Simon Krisztina- Könyvtáros szaktanácsadó simon.krisztina@pepint.sulinet.hu Simon.krisztina@fppti.hu Iskola működését szabályozó dokumentumok

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA Miskolc, 2018 1.1.9.1. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

Részletesebben

Iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata

Iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata Hunyadi Mátyás Általános Iskola Törökszentmiklós Iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata I. Helyzetelemzés Iskolai könyvtárunk gyűjtőköri szabályzatának alapja 8 évfolyamos általános iskolánk szerkezete

Részletesebben

A KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLY ZATA

A KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLY ZATA A KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLY ZATA A Szervezeti és Működési Szabályzat alapdokumentumai - 1997. évi CXL. törvény a kulturális javak védelméről és a muzeális intézkedésekről, a nyilvános könyvtári

Részletesebben

A VÁROSKÖZPONTI FŐIGAZGATÓSÁG RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A VÁROSKÖZPONTI FŐIGAZGATÓSÁG RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A VÁROSKÖZPONTI FŐIGAZGATÓSÁG RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2013. jannurától Schmidtné Balázs Lívia könyvtárostanár Sulyokné Kelemen Judit intézményegység-vezető

Részletesebben

Rigó József Általános Művelődési Központ

Rigó József Általános Művelődési Központ Rigó József Általános Művelődési Központ Könyvtár gyűjtőköri szabályzata 2015. 12. 01-től érvényes Bugac A könyvtár alapfunkciója szerint általános gyűjtőkörű nyilvános települési könyvtár, szolgáltatásait

Részletesebben

3. Az iskolai tankönyvellátás megszervezésével kapcsolatos feladatok

3. Az iskolai tankönyvellátás megszervezésével kapcsolatos feladatok IV-es számú melléklet Iskolai könyvtári SzMSz Iskolai könyvtár 1. A könyvtár működésének célja, a működés feltételei Az iskola könyvtára az iskola működéséhez, pedagógiai programjának megvalósításához,

Részletesebben

Az iskolai könyvtár működési szabályzata

Az iskolai könyvtár működési szabályzata Az iskolai könyvtár működési szabályzata AZONOSÍTÓ ADATOK: A könyvtár elnevezése: Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakiskola Munkácsy Mihály Tagiskola Könyvtára Székhelye: 8900 Zalaegerszeg,

Részletesebben

A Budaörsi 1. Sz. Általános Iskola Könyvtárának

A Budaörsi 1. Sz. Általános Iskola Könyvtárának A Budaörsi 1. Sz. Általános Iskola Könyvtárának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Budaörs, 2014. Az Iskolai Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata intézményünk Szervezeti és Működési Szabályzatának

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat I. A könyvtár általános adatai: Neve: Iskolai és Közművelődési Községi Könyvtár Székhelye: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, 4533 Sényő, Kossuth. u. 33. Fenntartó neve: Sényő

Részletesebben

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Készítette: Sunyovszky Anna Budapest, 2010 1. Az iskolai könyvtárat

Részletesebben

Könyvtárhasználati szabályzata

Könyvtárhasználati szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 1. sz. melléklet A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Könyvtárhasználati szabályzata Érvényes: 2006. szeptember 11-től Aktualizálva: 2013. január

Részletesebben

A KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Azonosító adatok: A könyvtár elnevezése: Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola Könyvtára Cím: azonos az iskoláéval

Részletesebben

Az iskolai könyvtár. szervezeti és működési. szabályzata. Budapest 2013. március

Az iskolai könyvtár. szervezeti és működési. szabályzata. Budapest 2013. március Az iskolai könyvtár szervezeti és működési szabályzata Budapest 2013. március A szabályzat a következő jogforrások figyelembevételével készült: 1997. évi CXL. törvény a kulturális javak védelméről és a

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013 Készült: 2013.02.11. Készítették: Antal Emília könyvtárostanár Tarjányi József informatikus könyvtáros Tartalomjegyzék l. A könyvtár adatai...5

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. II. A könyvtár adatai 2. III. A könyvtár fenntartása és felügyelete 2. IV. A könyvtár feladatai 2

TARTALOMJEGYZÉK. II. A könyvtár adatai 2. III. A könyvtár fenntartása és felügyelete 2. IV. A könyvtár feladatai 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Az iskolai könyvtár mőködését meghatározó jogszabályok 1. II. A könyvtár adatai 2 III. A könyvtár fenntartása és felügyelete 2 IV. A könyvtár feladatai 2 V. Az könyvtár gyűjtőköre, állományának

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola 2. Szervezeti és működési szabályzat - Könyvtár

Tartalomjegyzék. Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola 2. Szervezeti és működési szabályzat - Könyvtár H-1125 Budapest, Diana u. 4. Tel: (36-1) 395-8167 Fax: (36-1) 275-4009 e-mail: jokai@jokaiiskola.t-online.hu KÖNYVTÁR 2013 Tartalomjegyzék 1 Az iskolai könyvtár meghatározása... 4 2 Az iskolai könyvtár

Részletesebben

Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit

Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit Nyitva tartás: HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK Délelőtt ZÁRVA 11:00-11:45

Részletesebben

A NAGYKANIZSAI ZRÍNYI MIKLÓS - BOLYAI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA BOLYAI JÁNOS TAGINTÉZMÉNYE KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A NAGYKANIZSAI ZRÍNYI MIKLÓS - BOLYAI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA BOLYAI JÁNOS TAGINTÉZMÉNYE KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ZRÍNYI MIKLÓS - BOLYAI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA BOLYAI JÁNOS TAGINTÉZMÉNYE 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 9. Tel.: 06-30/ 402-5025 E-mail: bolyaiiskola @ gmail.com; www.nkbolyai.hu A NAGYKANIZSAI ZRÍNYI

Részletesebben

Szentendrei Református Gimnázium 2000 Szentendre, Áprily tér 5. A KÖNYVTÁR INGYENES- TARTÓSTANKÖNYV KEZELÉSI SZABÁLYZATA

Szentendrei Református Gimnázium 2000 Szentendre, Áprily tér 5. A KÖNYVTÁR INGYENES- TARTÓSTANKÖNYV KEZELÉSI SZABÁLYZATA Szentendrei Református Gimnázium 2000 Szentendre, Áprily tér 5. A KÖNYVTÁR INGYENES- TARTÓSTANKÖNYV KEZELÉSI SZABÁLYZATA 1. Jogi szabályozás 5/1998. (II.18.) MKM rendelet a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás,

Részletesebben

ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZMSZ 5. sz. melléklete 2013 ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Szentlőrinci Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium ( Szentlőrinci Általános

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Aktualizálva: 2013. január 15. Aktualizálva:

Részletesebben

ISKOLAI KÖNYVTÁRAKRA VONATKOZÓ ÚJ JOGSZABÁLYOK (2013. március 23-tól)

ISKOLAI KÖNYVTÁRAKRA VONATKOZÓ ÚJ JOGSZABÁLYOK (2013. március 23-tól) ISKOLAI KÖNYVTÁRAKRA VONATKOZÓ ÚJ JOGSZABÁLYOK (203. március 23-tól). Az iskolai könyvtár fogalma: 20/202. (VIII. 3.) EMMI rend. 63. () 63. () Az iskolai, kollégiumi könyvtár az iskola, kollégium működéséhez,

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Készítette: Jóváhagyta: Baranya Péter könyvtáros.

Részletesebben

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről évi CCXXXII. törvény a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről évi CCXXXII. törvény a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról 3. számú melléklet Tankönyvtári szabályzat Jogszabályi háttér 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 2013. évi CCXXXII. törvény a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról 20/2012. (VIII. 31.) EMMI

Részletesebben

Könyvtárhasználati szabályzat

Könyvtárhasználati szabályzat Könyvtárhasználati szabályzat Magyar Nemzeti Bank Könyvtára Budapest, 2010 A használat általános feltételei 1. A Magyar Nemzeti Bank nyilvános jelleggel működő Szakkönyvtárában könyvtárhasználati joga

Részletesebben

SZMSZ 1. sz. Melléklet 1. Az iskolai könyvtár működési szabályzata. 2. Az iskolai könyvtár működési szabályzatának tartalma

SZMSZ 1. sz. Melléklet 1. Az iskolai könyvtár működési szabályzata. 2. Az iskolai könyvtár működési szabályzatának tartalma SZMSZ 1. sz. Melléklet 1. Az iskolai könyvtár működési szabályzata 1.Jogszabályi háttér Az iskolai könyvtár működését a jelenleg hatályos jogszabályok határozzák meg, köztük: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti

Részletesebben

A Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Könyvtárának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Könyvtárának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Könyvtárának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015 Készült: 2015. december 3. Készítette: Biróné Czakó Andrea iskolai

Részletesebben

Szervezési és Működési Szabályzata

Szervezési és Működési Szabályzata Jálics Ernő Általános Iskola, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Könyvtárának Szervezési és Működési Szabályzata 2014. Az iskolai könyvtár működési rendje A

Részletesebben

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat

A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár. Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat 1 A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberényi Könyvtár Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzat (Az Ügyrend 2. sz. melléklete) Készítette: Fenyvesi Olga Jászberény,

Részletesebben

2.sz. melléklet Könyvtári szabályzat

2.sz. melléklet Könyvtári szabályzat 2.sz. melléklet Könyvtári szabályzat A melléklet az intézmény könyvtárának alábbi dokumentumait tartalmazza: Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium könyvtárának működési

Részletesebben

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Némethné Hajdu Márta projekt menedzser Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete 2011. 03. 17 Mint a csillagokat a távcsövek, úgy húztam körém, s egyre

Részletesebben

1. AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

1. AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tartalom 1. AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA... 3 2. AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK ALAPDOKUMENTUMAI... 3 3. A MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT TARTALMA... 3 4. AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSÉNEK

Részletesebben

Szent István Gimnázium. 1146 BUDAPEST Ajtósi Dürer sor 15. Elfogadva: 2006. január 25.

Szent István Gimnázium. 1146 BUDAPEST Ajtósi Dürer sor 15. Elfogadva: 2006. január 25. Szervezeti és működési szabályzat 1. sz. melléklet, oldalszám: 1/24 A Szent István Gimnázium könyvtárának működési szabályzata Tartalom A Szent István Gimnázium könyvtárának működési szabályzata... 1 I.

Részletesebben

A Bibliotéka Egyesület Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata

A Bibliotéka Egyesület Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata A Bibliotéka Egyesület Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata A Biblioteka Egyesület könyvtára nyilvános közkönyvtár. A könyvtár nyilvános szolgáltatásait igénybe veheti bárki, aki a könyvtárhasználati

Részletesebben

A Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Középiskolája Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzata

A Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Középiskolája Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzata A Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Középiskolája Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzata 1. A könyvtárra vonatkozó adatok A könyvtár neve: Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két

Részletesebben

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata

MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata 1. A Könyvtár feladata Az MTA ATK TAKI Könyvtárának állománya az intézet keretében folyó tudományos kutatómunka szolgálata mellett

Részletesebben

A Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola könyvtárának szervezeti és működési szabályzata

A Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola könyvtárának szervezeti és működési szabályzata A Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola könyvtárának szervezeti és működési szabályzata 2013 1 I.1. Az iskolai könyvtár működési szabályzata Az iskolai könyvtár működési szabályzata a közoktatási, könyvtári

Részletesebben

A Zentai Úti Általános Iskola könyvtárának szervezeti és működési szabályzata

A Zentai Úti Általános Iskola könyvtárának szervezeti és működési szabályzata Zentai Úti Általános Iskola 8000 Székesfehérvár Zentai u. 8. Tel: 22/503-134 Fax: 22/503-133 zentai.iskola@axelero.hu www.zentai.hu A Zentai Úti Általános Iskola könyvtárának szervezeti és működési szabályzata

Részletesebben

A Tiszaalpári Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár TANKÖNYVKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A Tiszaalpári Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár TANKÖNYVKEZELÉSI SZABÁLYZATA 1 A Tiszaalpári Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár TANKÖNYVKEZELÉSI SZABÁLYZATA 1.. Törvényi rendelkezések az ingyenes tankönyvi ellátás rendjérıl 5/1998. (II.18.) MKM rendelet a tankönyvvé nyilvánítás,

Részletesebben

Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez

Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez A Létszám-adatok képzés Intézménytípus Az intézmény elérhetőségei jellege A fenntartó A könyvtár elérhetőségei 1. Azonosító 2. neve 2.1. OM

Részletesebben

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárának használati szabályzata Szolgáltatások - a könyvtárlátogatás, a gyűjtemény helyben használata ( olvasóterem, helytörténet) - az állományfeltáró

Részletesebben

Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata

Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata I. A könyvtár általános adatai: 1. A könyvtár neve: Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum Székhelye: Komárom-Esztergom megye

Részletesebben

Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a

Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a 3. sz. melléklet Az Edutus Főiskola Könyvtára Ü gy r e n d i Sz a b á ly z a t a 1. Általános rendelkezések (1) Az Edutus Főiskola (továbbiakban Főiskola) a Szervezeti és Működési Rend (továbbiakban SZMR)

Részletesebben

MELLÉKLETEK MÓRICZ ZSIGMOND REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÖZÉPISKOLAI INTÉZMÉNYEGYSÉG

MELLÉKLETEK MÓRICZ ZSIGMOND REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÖZÉPISKOLAI INTÉZMÉNYEGYSÉG MELLÉKLETEK MÓRICZ ZSIGMOND REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÖZÉPISKOLAI INTÉZMÉNYEGYSÉG 1. SZ. MELLÉKLET A MÓRICZ ZSIGMOND REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÖZÉPISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1.A szabályzat indoklása

Részletesebben

tankönyvellátási szabályzat

tankönyvellátási szabályzat Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4031 Debrecen, Angyalföld tér 4. Telefon: 52-446-542, Fax: 52-446-420 e-mail: vorosmarty@vorosmarty-debr.sulinet.hu OM azonosító:

Részletesebben

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Könyvtárának Könyvtárhasználati Szabályzata A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény rendelkezése

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

A Szekszárdi Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma Könyvtárának. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szekszárdi Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma Könyvtárának. Szervezeti és Működési Szabályzata Szekszárdi Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma 7200 Dombóvár Pannónia u. 21. OM: 203054 A Szekszárdi Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Részletesebben

A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA függelék A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium könyvtára állományalakítását; a folyamatos, tervszerű és arányos állománygyarapítást

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Jogszabályi háttér Az iskolai könyvtár működését a jelenleg hatályos jogszabályok határozzák meg, köztük: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 229/2012.

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 82/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4. számú melléklet A TISZAVASVÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tiszavasvári, 2013. Tartalomjegyzék Az iskolai könyvtár működési szabályzatának alapdokumentumai... 1

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT DAMJANICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRA Készítette: Kolozsváriné Kottán Eleonóra TARTALOM 1. Az iskolai könyvtár feladata 2. Az iskolai könyvtár gyűjtőköre 3. Iskolánk gyűjtőkörét

Részletesebben

ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. A szabályzat a következő jogszabályok alapján készült

ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. A szabályzat a következő jogszabályok alapján készült 1. ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A szabályzat a következő jogszabályok alapján készült 1. 1.1992. évi XXXIII. tv. és módosításai a közalkalmazottak jogállásáról 2.1997. évi CXL tv.

Részletesebben

Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata

Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata A Vécsey Károly Könyvtár általános gyűjtőkörű, nyilvános közkönyvtár. A közkönyvtári ellátást szolgáló könyvállományt Solt város lakossága társadalmi

Részletesebben

BLÁTHY OTTÓ SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

BLÁTHY OTTÓ SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TATABÁNYAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BLÁTHY OTTÓ SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA OM azonosító: 203064 TARTALOMJEGYZÉK 1. ALAPELVEK 4 2. AZ ISKOLAI

Részletesebben

Könyvtári Szervezeti és Működési Szabályzat

Könyvtári Szervezeti és Működési Szabályzat Könyvtári Szervezeti és Működési Szabályzat Zalaszentgrót 2013 Tartalom 1. A könyvtárra vonatkozó adatok... 3 2. Fenntartó... 3 3. A könyvtár gazdálkodása... 3 4. A könyvtár jellege... 3 5. Az állomány

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok - Intézményi adatok - A legfontosabb működési feltételek - A könyvtár bélyegzői - Az intézmény típusa és helye a könyvtári rendszerben

Részletesebben

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtára MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Könyvtárának Használati Szabályzata 2013. Budapest, 2013. március 22. Budayné Baráth Blanka MTA ATK TAKI könyvtárosa

Részletesebben

AZ ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK MŰKÖDÉSI ÉS GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK MŰKÖDÉSI ÉS GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola SZMSZ 1. sz. Melléklete AZ ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK MŰKÖDÉSI ÉS GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA I. AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI RENDJE I. Alapelvek: Az iskolában a nevelő-oktató

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT Általános tudnivalók A körösladányi Városi Könyvtár nyilvános könyvtár, szolgáltatásait minden beiratkozott olvasó a könyvtárhasználati szabályzat betartása mellett igénybe

Részletesebben

Könyvtári munkafolyamatok

Könyvtári munkafolyamatok Könyvtári munkafolyamatok Könyvtári munkafolyamatok Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok Könyvtári munkafolyamatok Főfolyamatok Vezetési folyamatok Állományalakítás A dokumentum

Részletesebben

TONK SÁNDOR KÖNYVTÁR - KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT -

TONK SÁNDOR KÖNYVTÁR - KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT - TONK SÁNDOR KÖNYVTÁR - KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT - Elérhetőség: Déva utca 19. sz. RO-400375 Kolozsvár Tel./Fax: +4 0364 401458 http://kv.sapientia.ro/hu/konyvtar-bemutatas Könyvtárosok: Vincze-Jancsi

Részletesebben

Iskolai könyvtár újratöltve

Iskolai könyvtár újratöltve Iskolai könyvtár újratöltve avagy iskolai könyvtár a 2011.évi CXC.törvény és a 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet tükrében Miskolci szakmai nap 2012. november 21. Tóth Viktória iskolai könyvtári szakértő

Részletesebben

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1997. CXL törvény A könyvtár alapvetően általános gyűjtőkörű nyilvános, városi könyvtárként működik. Feladatait az 1997. évi CXL., A muzeális

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013 Tartalomjegyzék I. Bevezető... 3 II. A könyvtár működésének célja, a működés feltételei... 3 III. Iskolai könyvtárunk alapfeladatai és kiegészítő feladatai...

Részletesebben

Az SZMSZ 1. sz. melléklete. A Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Könyvtárának. Szervezeti és Működési Szabályzata 2016.

Az SZMSZ 1. sz. melléklete. A Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Könyvtárának. Szervezeti és Működési Szabályzata 2016. A Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzata 2016 Az SZMSZ 1 sz melléklete TARTALOM I Iskolai könyvtárra vonatkozó törvények, rendeletek II

Részletesebben

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA Jelen szabályozás az Iparművészeti Múzeum (a továbbiakban: Múzeum) Könyvtára (a továbbiakban: Könyvtár) Szervezeti és Működési Szabályzatának

Részletesebben

Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet Könyvtára Működési Szabályzata, 2001. A pedagógiai szakkönyvtár gyűjtőköri szabályzata

Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet Könyvtára Működési Szabályzata, 2001. A pedagógiai szakkönyvtár gyűjtőköri szabályzata A pedagógiai szakkönyvtár gyűjtőköri szabályzata A Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet Könyvtára állományának gyűjtését, állományalakítását az alábbiak szerint kell végezni. 1./ A könyvtár feladataival összefüggő

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI LEÍRÁS Az állománygyarapítás kérdései

GYŰJTŐKÖRI LEÍRÁS Az állománygyarapítás kérdései GYŰJTŐKÖRI LEÍRÁS Az állománygyarapítás kérdései 2. sz. melléklet A könyvtár gyűjtőkörét az érvényes szakstruktúra határozza meg. A Dokumentum Beszerzési Bizottság (tudományos rektorhelyettes, oktatási

Részletesebben

Könyvtárhasználati és működési rend

Könyvtárhasználati és működési rend 8.sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Könyvtárhasználati és működési rend OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Budaörsi 1. Sz. Általános iskola Könyvtára

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Budaörsi 1. Sz. Általános iskola Könyvtára GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Budaörsi 1. Sz. Általános iskola Könyvtára Iskolai könyvtárunk gyűjtőkörét az intézmény által megfogalmazott és a nevelőtestület által elfogadott pedagógiai program, az iskola műveltségi

Részletesebben

12. A POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGISKOLÁI KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Az iskolai könyvtár Küldetésnyilatkozata

12. A POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGISKOLÁI KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Az iskolai könyvtár Küldetésnyilatkozata 12. A POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGISKOLÁI KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Az iskolai könyvtár Küldetésnyilatkozata A könyvtáros tanár közreműködésével, a könyvtár szakszerű működtetésével

Részletesebben

Az iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata

Az iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata 11 2. sz. melléklet Az iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata 1. Az iskolai könyvtár gyűjtőköri alapelvei 1.1. Általános alapelvek Követendő alapelv, hogy a gyarapítás és apasztás folyamatosságával és

Részletesebben

A könyvtár gyűjtőkörét meghatározó tényező: Kettős funkciójú könyvtár általános iskolai és városi fiókkönyvtár.

A könyvtár gyűjtőkörét meghatározó tényező: Kettős funkciójú könyvtár általános iskolai és városi fiókkönyvtár. 1.sz.melléklet Gyűjtőköri szabályzat Az 1997. évi CXL. törvény a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről, - 1993. évi LXXIX. törvény

Részletesebben

Segédkönyvtáros Segédkönyvtáros Könyvtári asszisztens Segédkönyvtáros

Segédkönyvtáros Segédkönyvtáros Könyvtári asszisztens Segédkönyvtáros A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben