BEVEZETÉS A TENGEREK ÖKOLÓGIÁJÁBA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BEVEZETÉS A TENGEREK ÖKOLÓGIÁJÁBA"

Átírás

1 Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar BEVEZETÉS A TENGEREK ÖKOLÓGIÁJÁBA Szerkesztette: Bräger Zsuzsanna

2

3 Bevezetés a tengerek ökológiájába Introduction to marine ecology Szerkesztő/ Editor: Bräger Zsuzsanna Szerzők/ Authors: Bräger Zsuzsanna, Dr. Németh Szabolcs, Dr. Regős János Szakmai lektorok/ Reviewers: Dr. Farkas János, Kovács Roland, Dr. Purger J. Jenő Nyelvi lektor/ Language lector: Csicsay Sarolta Technikai szerkesztő/ Technical editor: Hári József Fedő- és hátlap fényképek/ Front and back cover photos: Kovács Roland Fényképek és engedélyek/ Photos and credits: Feltüntetve az egyes ábrák alatt/ Indicated below each figure Illusztrációk/ Illustrations: Credit: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.: Minden jog fenntartva. Tilos ezen elektronikus könyv bármely részét sokszorosítani bármilyen formában vagy módon a szerzővel történt előzetes megállapodás nélkül. Tilos továbbá ezen online oktatóanyag mindennemű terjesztése a szerző beleegyezése nélkül! All rights reserved. No part of this electronic book may be reproduced or distributed in any form or by any means without the prior written permission of the author. ISBN A kiadásért felelős: Dr. Gábriel Róbert 2014 Pécsi Tudományegyetem

4

5 TARTALOMJEGYZÉK KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS IV ELŐSZÓ V AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE KITERJEDÉS, FÖLDRAJZI ELOSZLÁS, MÉLYSÉG AZ ÓCEÁNOK KIALAKULÁSA ÉS EVOLÚCIÓJA AZ ÓCEÁNFENÉK DINAMIZMUSA A TENGERÁRAMLATOK ÉGHAJLAT ÉS A TENGER ÁRAPÁLY 15 A TENGERI KÖRNYEZET FIZIKAI ÉS KÉMIAI JELLEMZŐI A TENGERI KÖRNYEZET FELOSZTÁSA A TENGEREK FÉNYVISZONYAI A TENGEREK HŐMÉRSÉKLETI VISZONYAI A TENGERVÍZ SÓ- ÉS TÁPANYAGTARTALMA A TENGERVÍZ SŰRŰSÉGE ÉS HIDROSZTATIKAI NYOMÁSA 28 A TENGEREK ÖKOLÓGIAI RENDSZERE A TENGERI ÖKOSZISZTÉMA FELOSZTÁSA ÉS JELLEMZÉSE A TENGERI ÖKOSZISZTÉMA ANYAG- ÉS ENERGIAFORGALMA A SZÁRAZFÖLDI ÉS TENGERI ÖKOSZISZTÉMÁK KÜLÖNBSÉGEI A TENGERI KÖRNYEZET HATÁSA A SZERVEZETEK ADAPTÁCIÓJÁRA 40 TENGERI ÉLŐHELYEK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK A BENTOSZ ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE MÉRSÉKELT TENGEREK ÉLŐHELYTÍPUSAI SZIKLÁS TENGERPART HOMOKOS TENGERPART TENGERIFŰ-MEZŐK TRÓPUSI ÉS SZUBTRÓPUSI TENGEREK ÉLŐHELYTÍPUSAI TRÓPUSI KORALLSZIRTEK MANGROVE SARGASSO-TENGER ÉLETKÖZÖSSÉGE MÉLYTENGEREK ÉLETKÖZÖSSÉGEI 82 FORRÁSOK FELHASZNÁLT IRODALOM FELHASZNÁLT WEBOLDALAK AJÁNLOTT WEBOLDALAK 95

6 iv KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Hálám szeretném kifejezni mindazoknak, akik egyazon cél érdekében tevékenykednek, a tengerek és azok élővilágának megismertetése és megóvása céljából. Köszönet a Kék Bolygó Magyarország Egyesület elnökének Kováts Kingának, és szakmai vezetőjének Kovács Rolandnak, akik nemcsak kollégáim, de barátaim is egyben, s akik támogatása nélkül, mint sok más, ez a jegyzet sem születhetett volna meg. Köszönöm szerzőtársaimnak, akik a tengerbiológia oktatás úttörőinek számítanak Magyarországon. Mély hálám Dr. Purger J. Jenőnek, Kovács Rolandnak, Dr. Farkas Jánosnak és Csicsay Saroltának, akik gondos odafigyeléssel lektorálták a jegyzetet. Külön köszönöm Dr. Gábriel Róbertnek, akinek a támogatása révén a Pécsi Tudományegyetemen helyet kaphatott a tengerbiológia ismeretanyagának terjesztése. Köszönet az illusztrációk, kép- és segédanyagok szerzőinek és a Jones és Bartlett Kiadónak, valamint Hári Józsefnek, akik a jegyzet színesebbé tételében közreműködtek. Végül, de nem utolsó sorban pedig köszönöm Dr. Stefan Brägernek, Michelle Bondnak és az International Seabed Authority Könyvtárának, hogy lehetőséget kaptam a jegyzet megírására.

7 v ELŐSZÓ A tengeri környezet a világ legnagyobb és egyben legfontosabb élőhelye. Földünk felületének 71 százalékát borítja. Az óceánok és tengerek hatalmas ökológiai egységként működnek, melyben lenyűgözően sokféle és tökéletesen alkalmazkodott élőlények sokasága talál otthonra. A földi élet nagyban függ a tengeri ökoszisztémák működésétől és azok egyensúlyától. Már csak ezen oknál fogva is fontos, hogy megismerjük a világtengert a benne uralkodó környezeti tényezőkkel és élővilággal együtt. A Bevezetés a tengerek ökológiájába című jegyzet ezen célból született meg, hogy a sokak számára ismeretlen, mégis oly vonzó tudományterületet közelebb hozzuk az olvasóhoz. Ezen elektronikus jegyzet segítséget nyújt a tengertan alapjainak és az óceánokban uralkodó fizikokémiai folyamatoknak a megértéséhez, továbbá eszközként szolgál a tengeri ökoszisztémák megismeréséhez. Az oktatóanyag elsajátítása és az összefüggések megértése, reményeink szerint, az olvasónak egy átfogóbb képet nyújt majd a tengerek élővilágának működéséről. ~ A Szerkesztő ~

8 vi

9 1 AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 1.1. KITERJEDÉS, FÖLDRAJZI ELOSZLÁS, MÉLYSÉG Földünk felszínének 71%-át borítja víz, s ennek 97,2%-a sós tengervíz. Világtenger (óceánok és tengerek) Oceanográfiai értelemben a Föld összes, egymással kapcsolatban álló és sósvízzel borított medencéjét egyetlen fizikai egységnek tekintjük, amelyet világtengernek nevezünk. A világtenger átlagos mélysége méter, össztérfogata pedig millió km 3, amely csaknem 15-szöröse a szárazföldek térfogatának. Óceán - hatalmas kiterjedésű, nagy mélységű, önálló medencével és áramlási rendszerrel rendelkező állóvíz, mely kontinenseket választ el egymástól. Az óceánok sótartalma átlagosan 35, legfeljebb partközelben változik (33-38 ). Tenger - az óceánnál kisebb kiterjedésű állóvíz, mely közvetlen vagy közvetett tengeri eredetű és kapcsolatban áll valamelyik óceánnal. Az óceántól szigetek, félszigetek, tengerszorosok választják el. A tengerek sótartalma 1-41 között ingadozik. A szárazföldek és tengerek eloszlása a Föld két féltekéjén igen különböző: a kontinensek inkább az északi hemiszférában koncentrálódnak, míg a déli féltekét az óceánok uralják. Földrajzilag három nagy óceáni medencét különböztetünk meg egymástól; az Atlanti-, az Indiai-, és a Csendes-óceánt. Bár néhány irodalom az Északi Jeges-tengert (Arktiszi-), illetve a Déli- (Antarktiszi-) óceánt is önálló egységnek tekinti, ma már teljesen meghaladott ez a felosztás, mivel az Északi Jeges-tenger földrajzilag is az atlanti medence szerves része, a Déli-óceán pedig nem különíthető el sem földrajzi, sem pedig hidrológiai értelemben a három nagy óceáni medencétől. Az alábbiakban viszont feltüntetjük az utóbbi kettő százalékos részesedését is.

10 2 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE A világtenger vízszintes és függőleges tagozódása: 1. Vízszintes tagozódás: Csendes-óceán 46%, Atlanti-óceán 23%, Indiai-óceán 20%; Egyéb: Déli-óceán 7%, Északi Jeges-tenger 4%. A fent említett óceáni medencéket geográfiai értelemben további részekre szokás felosztani: Peremtenger - az óceánok peremén/szélén, annak a szárazfölddel határos részén helyezkedik el, önálló medencéje nincs, ezért az óceán medencéjében fekszik. A nyílt óceántól szigetek, szigetsorok, félszigetek választják le, ezért az óceánnal közvetlen kapcsolatban áll. Klasszikus peremtenger például az Arab-félsziget és az indiai szubkontinens közé ékelődő Arab-tenger, vagy az India és Indokína között húzódó Bengáli-öböl. Melléktenger - önálló medencével rendelkező tenger, mely közvetlen vagy közvetett kapcsolatban áll valamely óceáni medencével. Két fajtája ismert: földközi tenger - az óceánnal közvetlen kapcsolatban áll és földrészeket választ el egymástól. Földközi tengernek nevezzük azt a víztömeget, amely a kontinensek illetve szárazulatok közé ékelődik be, és csupán keskeny szorossal kapcsolódik valamelyik nagy óceáni medencéhez, vagy más módon például szigetsorral szeparálódik el az óceántól. Talán a Földközi-tenger az egyik legjobb példája a melléktengerek ezen típusának, amelyet csupán a keskeny Gibraltári-szoros fűz az Atlanti-óceánhoz. Szigetívvel leválasztott melléktenger például a Karib-tenger. beltenger - az óceánnal közvetett kapcsolatban áll, a szárazföld belsejében helyezkedik el. A részmedencék gyakran csak több áttételen keresztül állnak összeköttetésben egy adott óceáni medencével. E többszörösen szeparált, és a melléktenger részét alkotó önálló medencéket szokás beltengereknek is hívni. Tipikus beltenger például a tágabb értelemben vett mediterrán medencéhez tartozó Fekete-tenger.

11 1.1. KITERJEDÉS, FÖLDRAJZI ELOSZLÁS, MÉLYSÉG táblázat. Az óceánok és a legfontosabb tengerek eloszlása. Terület Térfogat Átlagos mélység (10 3 km2) (10 3 km3) (m) Atlanti-óceán Melléktengerekkel Csendes-óceán Melléktengerekkel Indiai-óceán Melléktengerekkel Jeges-tenger Földközi-tenger Fekete-tengerrel együtt Világtenger Czelnai (1999) nyomán 1.1. ábra. A világtenger vízszintes tagozódása. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.:

12 4 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 2. Függőleges tagozódás: Kontinentális self - a szárazföldeket párkányszerűen övező víz borította határterület. A kontinentális talapzat enyhe lejtésű - legfeljebb 200 m-es mélységig terjedő és általában kis kiterjedésű (= átlagos szélessége 75 km) - része. Kontinentális lejtő - A kontinentális talapzat meredekebb lejtésű része m-es tengermélységig. A kontinentális lejtő képezi az átmenetet a szárazföldek és a mélytengerfenék (a kontinentális és az óceáni kéreg) között. Szélessége km. Mélytengeri tábla - Ez a Föld felszínének legterjedelmesebb szintje. Átlagos mélysége méter. Mélytengeri árok - Az óceánok és egyben a földfelszín legmélyebb pontjai az óceáni árkokban találhatók. Több száz km hosszúak és akár m-t is megközelíti a szintkülönbség bennük. Jelenleg 26 mélytengeri árok ismert, közülük a legmélyebb a Csendes-óceánban található Mariana-árok (mélysége méter) ábra. Az óceánok függőleges tagozódása. Forrás: Wikipedia, the free encyclopedia.

13 1.2. AZ ÓCEÁNOK KIALAKULÁSA ÉS EVOLÚCIÓJA AZ ÓCEÁNOK KIALAKULÁSA ÉS EVOLÚCIÓJA Az óceánok keletkezése, és tágabb értelemben a földi hidroszféra kialakulása elválaszthatatlan a Föld keletkezésének történetétől. A jelenleg legáltalánosabban elfogadott elmélet szerint, Földünk nagyjából 4,6 milliárd évvel ezelőtt egy felrobbant óriáscsillag, egy szupernóva maradványát alkotó, és az ősi Nap körüli kozmikus por- és gázfelhőből (nebula) jött létre. A hadaikum időszakában (4,6 milliárd évtől 3,8 milliárd évig) játszódtak le azok a folyamatok, amelyek a Föld, mint bolygócsíra kialakulásától kezdve elvezettek a földfelszínt borító állandó hidroszféra kialakulásáig. A világtenger kialakulásának folyamat a következő fázisokra osztható: 1. Becsapódási fázis: Az ős Föld pályáján rendkívül sok volt a kozmikus törmelék, amellyel a bolygócsíra folyamatosan ütközött. A korai időszak meteorzáporai nem csak felforrósították a felszínt, hanem sok elemmel ill. vegyülettel, többek között a vízzel is gazdagították a Föld (a mainak ekkor még csak kb. 40 százaléknyi) tömegét. A Föld viszonylag nagyobb tömege biztosította a nehezebb gázok, mint például a szén-dioxid és a metán visszatartását, ezzel pedig az őslégkör, a légnyomás, és a folyékony víz megjelenéséhez szükséges hőmérséklet kialakulását. A folyamatos meteorzáporoktól felhevült felszín eleinte gyakorlatilag cseppfolyós magma-óceán volt. A Nap körül keringő Föld azonban lassan magába szippantotta a pályáját borító összes kozmikus törmeléket, és más, kisebb bolygócsírát, s lassan véget ért a becsapódási időszak. Ennek egyik fénypontja egy kb. Mars méretű kóbor bolygóval való ütközés lehetett, amely kollízió-törmelékeiből a mai Hold is létrejöhetett. 2. Lehűlés és kigázosodás: A forró, olvadt állapotú felszín lehűlési folyamata eredményezte a kigázosodást. Ekkor rendkívül nagy mennyiségű vízgőz és szén-dioxid került az őslégkörbe. 3. Kondenzáció: A további lehűlés következtében a vízgőzzel telített légkörből - a kondenzáció eredményeként -, évezredekig tartó esőzések formájában csapódott ki a víz. A megszilárdult és kihűlt kéregről a víz már nem párolgott el. A földfelszín egyenetlenségeiben kiterjedt vízfelületek jöttek létre. Ezek voltak az első ősi tavak és tengerek. 4. A sós tengervíz létrejötte: A csapadékból keletkezett víztömeget kezdetekben még édesvíz alkotta. A tengerekre jellemző sótartalom kialakulása egy viszonylag hosszabb, összetett folyamat eredménye volt. Az őslégkörben lévő, rendkívül nagy mennyiségű szén-dioxidot az esőzések a medencéket kitöltő víztömegbe mosták. Emiatt az őstengerek vize savas kémhatású lett. Az enyhén savas víz a kéregből kioldotta az ásványi sókat, így - egyéb hatások eredményeként -, az őstengerek vize a ma is ismert sóoldattá vált. Az első, karbonátos, óceáni eredetű kőzetek kora 3,8 milliárd év. E kőzetek lerakódásának kezdetétől beszélhetünk a Földet borító, és a mai értelemben vett világtengerről.

14 6 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 5. Kontinenskezdemények: A kontinensek kialakulása is erre az időszakra tehető. Valószínű, hogy legősibb területeik sem idősebbek 3,8 milliárd évnél. Igaz, hogy képződésük már az anyagelkülönülés kezdetén megindulhatott: kis sűrűségű kőzethabként merültek fel a földköpenyből a hatalmas gránittömegek. Ezek a kontinenskezdemények azonban nem élték túl a meteorbombázást és a pusztító vulkáni működést. Csak akkor maradtak meg és kezdtek gyarapodni, amikor ezek a heves folyamatok lecsendesedtek (kb. 3,8 milliárd évvel ezelőtt). 6. Az Ősóceán: Az Ősóceán, más néven Panthalassza (görögül minden tenger ) a paleozoikum és a mezozoikum elején körbevette a Pangea szuperkontinenst. Hozzátartozott a Csendes-óceán őse nyugaton és északon, továbbá az ősi Tethys-óceán délkeleten. Az Csendes-óceán akkor jött létre belőle, amikor a Tethys-medence összezárult, és a Pangea darabokra szakadt létrehozva az Atlanti-óceán, a Jeges-tenger és az Indiai-óceán medencéit. Mivel a Csendes-óceán (nemzetközi nevén Pacifikus-óceán) belőle származott, a Panthalasszát nevezik Paleo-Pacifikus-óceánnak (Ős-Csendes-óceán) is. Az óceánok kialakulásának történelmi lépései: 1. Ősidő: A hőmérséklet csökkenésével a kéregdarabok megszilárdultak, a légkör lehűlt, a lecsapódott vízgőztartalomból kialakult az Ősóceán (4,6 milliárd év 590 millió év). 2. Óidő: A szárazföldek az óidő végére egyetlen őskontinensbe, a Pangeába tömörültek, melyet az ősóceán, a Panthalassza vett körül (590 millió év 235 millió év). 3. Középidő: A Pangea kettészakadt, és a Tethys-tenger benyomult a két új rész közé, melynek szétválásával Laurázsia északra, Gondwana délebbre tolódott. Ez egy hosszanti hátság, amely az Atlanti-óceán kialakulásához vezetett, ami elválasztotta Észak-Amerikát Eurázsiától, illetve Dél-Amerikát Afrikától (235 millió év 65 millió év). 4. Újidő (A): A Tethys teljesen megsemmisült, mai utóda a Fekete-tenger, az Aral-tó és a Kaszpi-tenger (Harmadidőszak 65 millió év 2 millió év). 5. Újidő (B): A földrészek és óceánok már mai helyükön voltak, de a jégkorszak alaposan átformálta a szárazföldek arculatát (Negyedidőszak 2 millió év - napjainkig) ábra. Az óceánok kialakulásának történelmi lépései. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.:

15 1.3. AZ ÓCEÁNFENÉK DINAMIZMUSA AZ ÓCEÁNFENÉK DINAMIZMUSA Geológiai-lemeztektonikai értelemben az óceánok egy szabályos fejlődési pályát járnak be. Kialakulásuk a lemezszegélyek (hasadékvölgyek) divergenciájával veszi kezdetét. Az ennek során létrejövő óceánközepi hátságok (hegyláncok) mentén a két kőzetlemez eltávolodik egymástól, lassan kialakítva az óceán medencéjét. A későbbiek során mindkét óceáni lemez egy másik (óceáni vagy szárazföldi) lemez felé tart, és vagy az alá bukik, vagy afölé csúszik, megkezdve az óceán medencéjének lassú felemésztődését, végül az óceán teljesen be is zárulhat. Mindezek alapján az óceánok fejlődési sora a következőképpen vázolható fel: 1. embrionális óceán (rift): pl. Bajkál-tó vagy az afrikai Rift Valley 2. fiatal: Vörös-tenger (Afrika és az Arab-félsziget távolodása) 3. érett: Atlanti-óceán 4. hanyatló: Csendes-óceán 5. elhaló: Földközi-tenger 6. végső (halott): Himalája (Eurázsia és Hindusztánia találkozása révén) Az 1960-as években elvégzett mérések, így különösen a Glomar Challanger expedíció kutatásai mutatták ki az óceáni aljzat tágulását (spreading). Az óceáni aljzat tágulása, mint tudományosan bizonyított tény, megerősítette a német geofizikus, Alfred Wegener majd fél évszázaddal korábbi elméletének helyességét is (1912-ben a mai lemeztektonika elméletének alapjául szolgáló kontinensvándorlás gondolata, amelyet csak halála után fogadott el a tudományos világ). Az óceáni aljzat tágulását Robert S. Dietz elméletben már az 1950-es években modellezte, míg a tágulási mechanizmus értelmezése Harry H. Hess nevéhez fűződik. A lemeztektonika a kontinensvándorlás, és az óceáni aljzat tágulási elméletének a modern szintézise. A Föld külső kérge a hideg és szilárd litoszférából, valamint a szintén szilárd halmazállapotú, de forró, és viszkóz tulajdonsággal rendelkező asztenoszférából áll. A konvekciós áramlások modellje arra a feltételezésre épül, hogy a viszkózus, km vastagságú földköpenyben a hőmérséklet megoszlása nem egyenletes, benne lokális különbségek lépnek fel. A melegebb helyeken, a konvekciós sejtekben (konvekciós cellulák) az anyag kitágul, könnyebb lesz környezeténél, és lassan a felszín, azaz a földkéreg irányába áramlik. Az óceáni földkéreg bazaltból áll, amely a tengerfenék alatt kb km vastagságú. A kontinensek alatt vastagabb ( km), ám könnyebb fajsúlyú gránit és szilikát alapú kontinentális kéreg található. A kontinensek mintegy bazaltkérgen úsznak. A tengerfeneket borító, s a kontinensek alatt is végigvonuló merev bazaltkéreg nem képez összefüggő borítást a forró köpeny felett, hanem több tektonikus

16 8 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE lemezből (litoszfératábla) áll, amelyek részben eltávolodnak egymástól, részben egymás felé közelítenek. A tektonikus lemezek ott távolodnak el egymástól, ahol a konvekciós sejtekből kiinduló konvekciós áramlások felszállnak a kéreg irányába, s elérik a szilárd felszínt. Ezeket a területeket forrópontoknak nevezzük. Itt, az óceáni hegyláncok vagy hátságok gerincének repedésein, a repedésvölgyön át forró láva lép a felszínre, s a kéreg a felszálló áramlás hatására több ezer méter magasságban megemelkedik. E folyamat során a földkéreg állandóan újraképződik, a tektonikus lemezek pedig a konvekciós áramlások és kilépő láva taszító hatása következtében évente 0,6-8,5 cm sebességgel távolodnak egymástól. Ez a sebesség emberi léptékkel mérve nem tűnik ugyan túl jelentősnek, viszont évmilliókban mérve, a lemezek vándorlása folyamatosan megváltoztatja a Föld arculatát, új szárazföldeket és tengereket létrehozva vagy pedig éppen ellenkezőleg, hatalmas óceáni medencéket megsemmisítve. Az óceáni medencék keletkezésének, vagy bezáródásának szempontjából igen jelentős körülmény a litoszféra lemezek mozgási iránya. E mozgások különösen a lemezszegélyek mentén tekinthetők intenzívnek. Az irányukat tekintve összetartó vagy ütköző lemezszegélyek mozgását konvergens mozgásnak nevezzük (ez jellemzi a bezáródó óceáni medencéket, például napjaink Csendes-óceánját). Az egymástól széttartó lemezek mozgását pedig divergens mozgásnak hívjuk, ami a születő, illetve növekvő óceáni medencék sajátossága (erre jó példa az Atlanti-óceán). A súrlódó lemezszegélyek szerepet játszhatnak az óceáni csírák, a szárazföldi hasadékvölgyek kialakulásában is (pl. a kelet-afrikai Hasadékvölgy (ang.: Rift Valley)). A már említett kontinentális és az óceáni kéreg eltérő vastagsága és fajsúlya miatt a lemezek ütközése (kollízió) során mindig a vékony és sűrűbb óceáni kéreg tolódik a kontinentális kéreg alá (szubdukció). Mindaddig, amíg a Föld belső hőmérséklete fenntartja a litoszféralemezeket mozgató konvekciós rendszert, a világtenger földrajzi helyzete is folyamatosan változni fog. A tengertan egyik ága, a geológiai oceanográfia napjainkra pontosan feltárta az óceánok megszületésének és halálának mechanizmusát, illetve fázisait. Az óceánok keletkezésének és megszűnésének folyamatát, első leírója után, Wilsonciklusnak nevezzük ábra. Az óceánfenék dinamizmusa. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18 th of March Reference No.:

17 1.3. AZ ÓCEÁNFENÉK DINAMIZMUSA 9 A Wilson-ciklus, avagy az óceánok fejlődési folyamata: 1. Riftesedés: Az óceánok keletkezésének legelső fázisa a riftesedés, azaz a szárazföldön kialakuló hasadékvölgy megjelenése. A hasadékvölgyek alatt, az ún. forró pontok miatt, a kontinentális kéreg elvékonyodik. A köpenyből függőlegesen feláramló, forró olvadt magma hatására a felszíni rideg kőzetrétegek képlékennyé válnak, beroskadnak, kialakítva ezzel a leendő óceán jövőbeli tengelyét, a hasadékvölgyet. A szárazföldön lévő árokrendszer tengerszint alá süllyedésével a tengervíz fokozatosan benyomul a keskeny völgybe, létrehozva ezzel a tengervályút. Erre a folyamatra, illetve struktúrára kiváló jelen idei példa a Jordán völgyében kezdődő és a dél-afrikai Zambezi folyamig húzódó kelet-afrikai hasadékvölgy, amelynek tengervályúja, egyben az óceánná szélesedés folyamatának erőközpontja, a Vörös-tenger. 2. Spreading: A második fázis a tágulási fázis, azaz az óceáni medence szerkezet létrejötte, és kiterjedése. Az egykori hasadékvölgy tengelyében folyamatosan feláramló olvadt magma, a hűvös tengervízzel érintkezve megdermed (párnaláva), és felboltozódva kialakítja a középóceáni hátságrendszert, amely nem más, mint egy tektonikailag aktív víz alatti hegyvonulat. A középóceáni hátság alatti hőáramlat a hátság két oldalán kialakuló óceáni lemezt ellentétes irányba tolja folyamatosan szélesítve ezzel az óceán medencéjét. Ez a folyamat a kifejlődő, legszebb korukban lévő óceánokat jellemzi, amelyre az Atlantióceán a legjobb jelen idei példa. 3. Szubdukció: A harmadik fázis az óceáni medence felemésztődése, bezáródása - a szubdukció révén. A konvergens kontinentális lemezek egymáshoz közeledve a kontinensek között húzódó óceáni medencét összenyomják, amely így térrövidülést szenved el. A vékony de nehéz óceáni kéreg a kontinentális lemez alá nyomódik (szubdukció). A szubdukciós zónában roppant mély óceáni árkok jönnek létre. Mivel a mélybe bukó óceáni kéreg magas víztartalmú üledékeket vonszol magával, a forró olvadt köpenyanyaggal érintkezve nagy mennyiségű vízgőz keletkezik. Ennek feszítő hatása igen heves, ún. eruptív vulkánkitöréseket eredményez a szubdukciós zónában. Az alábukási övezet mögött emiatt alakul ki rendszerint a vulkáni szigetív. Végül az ütközésben lévő kontinentális lemezek teljesen bezárják az óceán medencéjét, és a szubdukciós folyamattal fel nem emésztődött tengeri üledékeket szárazföldi hegylánccá gyűrik fel (orogenezis). Az egykori óceánból így csak a szárazföldi középhegységeket alkotó, és kőzetté vált tengeri üledéksor marad fenn. Napjainkban a Csendes-óceán a legjobb példa a bezáródó óceáni medencére.

18 10 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE A tengerek keletkezése: A tengerek kialakulásának folyamatában megkülönböztetjük egymástól az ingressziós és a transzgressziós tengereket. 1. Ingressziós tengerek: (a) földkéreg törésvonalain kialakuló beszakadások mentén jönnek létre. Tipikusan a riftesedéssel (lásd fent) kialakuló mély hasadékvölgyekbe benyomuló óceáni víztömeg hozza létre ezeket a tengereket, de ettől eltérő módon; (b) kiterjedt, nagy, szárazföldi törések mentén szintén létrejöhetnek ingressziós medencék. Előbbire jó példa napjaink Vörös-tengere, utóbbira pedig a Földközitenger. 2. Transzgressziós tenger: szintén kétféle módon alakulhat ki: (a) lassan megsüllyedő kontinentális talapzatra nyomul elő fokozatosan a tenger; vagy (b) a tenger vízszintje emelkedik meg (például az interglaciálisok időszakában bekövetkező olvadás hatására), mely fokozatosan elönti a szárazföld mélyebben fekvő területeit. Transzgressziós tengerekre példa az Adria északi területe, vagy pedig a Baltitenger, illetve a Perzsa-öböl A TENGERÁRAMLATOK A tengeráramlatok az óceánok hatalmas folyamrendszerei, amelyek óriási víztömegeket szállítanak az óceán egyik részéből a másikba. Ökológiai szerepük kiemelkedő, meghatározzák a tengervíz hőmérséklet-, oxigén- és tápanyageloszlását, biztosítják Földünk hőtranszportját és számos tengeri faj elerjedését. A legnagyobb tengeráramlatokat a földi légkörzés tartósan fújó szelei és a magasabb földrajzi szélességeken lesüllyedő víztömegek által keltett, tölcsérszerű szívóhatások mozgatják. A fenti erőket befolyásolja továbbá a Föld forgásából eredő Coriolis-erő, a tengerfenék domborzata és a kontinensek alakja kialakítva ezzel az óceánok sajátos cirkulációs rendszerét. Az áramlások két fő irányban történnek: 1. horizontális felszíni- és felszín alatti tengeráramlatok 2. vertikális fel- és leszálló áramlatok Ezek egymástól nem függetlenül, hanem egymást kiegészítve és szoros összefüggésben működnek. A víz mozgását befolyásoló két fő tényező a szél és a tengervíz sűrűsége. 1. Szél által irányított cirkuláció A Föld állandó irányú szelei (pl. passzátszelek) a tengervíz felső rétegeit mozgásra késztetik, hatásuk kb. 100 méter mélységig érezhető (felszíni tengeráramlatok). Az áramlatok iránya nem egyezik meg a szelek

19 1.4. A TENGERÁRAMLATOK 11 irányával, amelytől a súrlódási erő miatt 45 fokos szögben eltér. Ráadásul a Föld forog a saját tengelye körül, így az áramlatok az északi féltekén az óramutató járásával megegyező, míg a délin az óramutató járásával ellentétes irányba térülnek el. A Föld forgásából adódó eltérítő erőt nevezzük Coriolis-erőnek. Természetesen a kontinensek alakja is befolyásolja az áramlatok irányát. A fentiek hatására kör alakú óriási vízmozgások jönnek létre, melyek meleg illetve hideg vizeket szállítanak, és jelentős mértékben befolyásolják a szárazföldek éghajlatát, valamint a tengeri élőlények elterjedését ábra. Felszíni tengeráramlatok. Forrás: Wikipedia, the free encyclopedia. Golf-áramlat A Golf-áramlat az egyik legfontosabb szél által hajtott felszíni-tengeráramlat. Nagyon meleg trópusi vizet szállít a Karibi-tengerből és a Mexikói-öbölből az Észak-Atlanti-óceánon keresztül Európa, ill. Afrika felé, mivel a Coriolis-erők és a kontinensek errefelé térítik el. Egyik ága azonban északkelet felé fordul el, és útja során a víz melege felmelegíti a felette lévő levegőt. Ennek a meleg levegőnek a mozgása nagyon fontos módja az észak felé irányuló hőtranszportnak. Ennek eredményeként Észak-Európa sokkal melegebb, mint a hasonló szélességek Észak-Amerikában vagy a csendes-óceáni területek. A Golf-áramlat példa egy nyugati áramlatra, ami azt jelenti, hogy az áramlat az óceáni medence nyugati medencéjében folyik. Hasonló áramlat a csendes-óceáni Kuroshio-áramlat és az Indiai-óceánon az Aghulas-áramlat. Mindegyiküknek nagy a sebessége (a Golf-áramlat átlagos sebessége 1 m/s, azaz 3,6 km/h), mindegyik elég keskeny (100 és 200 km között) és valamennyi meleg vizet szállít.

20 12 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE A keleti áramlatok ezzel ellentétben hideg felszíni vizet szállítanak a pólusoktól az Egyenlítő felé. Keleti áramlat például Afrika délnyugati partjai mentén található Benguela-áramlat, Dél-Amerika csendesóceáni partja előtt haladó Humboldt-áramlat, vagy Ausztrália nyugati partjainál végigvonuló Nyugatausztráliai-áramlat. 2. Sűrűség által okozott cirkuláció A tengervíz sűrűsége függ a hőmérséklettől és a sótartalmától. A különböző helyek tengervíz sűrűségének különbségei vezérelik az ún. termohalin cirkulációt (Conveyor öv), ami folyamatos mozgásban tartja a fel- és leszálló áramlatokat kialakítva ezzel a felszín alatti tengeráramlatok rendszerét ábra. A termohalin cirkuláció. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.: Északi félteke Az óceáni cirkuláció meleg felszíni tengervizet szállít a poláris területek felé, és útja során lehűl. Ezzel hő szabadul fel, ami felmelegíti a levegőt. Az Atlanti-óceánban a Golf-áramlat északi ágának lehűlő vize besűrűsödik, és lesüllyed az óceán aljára (leszálló tengeráramlat). Ez a folyamat az Atlanti-óceán északi részén új mélytengeri víz kialakulását teszi lehetővé, ami az óceánfenék víztömegét lassan a déli irányba tolja. Ilyen mélytengeri víz kialakulásának főbb területei a Labrador-tenger, Grönlandi-tenger az Észak- Atlanti-óceán északi része. Az így létrejövő, oxigénben gazdag Észak-Atlanti Mélytengeri víz ezután dél felé áramlik, miközben a Golf-áramlat meleg felszíni vize a lesüllyedő lehűlt víztömegek helyébe

21 1.5. ÉGHAJLAT ÉS A TENGER 13 áramolhat. Erős hűlés a Csendes-óceán északi részén lévő Bering-tengerben is előfordul, de itt az óceáni fenék struktúrája meggátolja a mélytengeri víz bekapcsolódását az észak-pacifikus óceáni cirkulációba. Déli félteke Az Antarktisz körül is alakul ki mélytengeri víz a tengerjég képződésének köszönhetően. Ez a jég nagyon kevés sót tartalmaz, mivel a fagypont alatt nem egy eutektikum (azaz két vagy több komponens elegye), hanem édesvizes jég képződik, amelynek rései között besűrűsödött tengervíz csorog ki. Ez a sűrű víz lesüllyed az antarktiszi kontinens szélén, és kialakítja az Antarktiszi Mélytengeri vizet. Ez az Antarktisz körül cirkuláló víz tőle északra lévő óceánok aljzata felé is továbbítódik, ellátva ezen területeket is oxigénben gazdag vízzel. Sokáig úgy gondolták, hogy a mélytengeri vizek, amelyek a pólusoknál süllyednek alá, az Egyenlítő felé mozognak, lassan felmelegszenek, felemelkednek a felszínre az egész óceánon, és ez a víz ezután visszatér a pólusokhoz a meleg felszíni áramlásokban, s így záródik a körzés. Azonban a jelenlegi vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a fokozatos feláramlási folyamat túl lassú ahhoz, hogy ezzel meg tudjuk magyarázni a tengervíz korát. A jelen elfogadott elmélet szerint a mélytengeri cirkuláció az óceáni fenék mentén elérkezik az óceáni hátságokhoz, melyek a fenék hegyvidéki területei. Ezen területek érdessége erős keveredést okoz, ami a mélytengeri vizet a felszínre való emelkedésre kényszeríti (felszálló tengeráramlatok). A déli óceánokban a szél is erős keveredést okoz, ami szintén a mélytengeri víz felszínrejutását eredményezi. Amennyiben már a felszínre jutott a víz, akkor a szél által hajtott felszíni áramlatokkal immár felszíni víz visszatér a pólusokra, és ezzel záródik a kör ÉGHAJLAT ÉS A TENGER Egy terület éghajlatát a hosszabb ideig fennálló időjárási körülmények határozzák meg. A tenger légkörrel való kölcsönhatásai révén mindenütt jelentősen befolyásolja az éghajlatot, ahol a napsugarak először elérik a földfelszínt. A beérkező napenergia mintegy 30%-a visszaverődik a világűrbe. 19%-át a felhők és az alacsonyabb légkör nyeli el. A fennmaradó 51%-ot pedig a tenger és a szárazföld akkumulálja azzal a kis mennyiséggel együtt, amelyet átmenetileg a növények vesznek fel a fotoszintézishez. Idővel azonban az összes napenergia, amely eléri a Földet, végül visszasugárzódik a világűrbe. A napsugárzás és a Föld forgása révén a légkörben lévő levegő felmelegszik, felszáll, közben lehűl, és celláknak nevezett légtömegek formájában csapódik le. A légköri cirkuláció ezen általános modellje eredményezi a víz globális körforgását, és befolyásolja a hőmérséklet és csapadék szezonális változásait. Ez idézi elő az óceánok felszíni áramlásait mozgásban tartó szélrendszereket, és ez hat a víztömegeknek a vízfelszín és az óceánfenék közötti állandó mozgására. A légkör összetételében bekövetkezett állandó

22 14 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE változások, különösen az ún. üvegházhatású gázok mennyiségének megnövekedése miatt az atmoszféra annyira felmelegszik, hogy az éghajlat világszerte megváltozik. El Niño és La Niña A fentiekből láthatjuk, hogy a tenger és a légkör kölcsönhatása mind az időjárásra, mind pedig az éghajlatra hatással van. A tengervíz 10%-át a szelek által hajtott és az éghajlati folyamatokat erősen befolyásoló felszíni áramlások mozgatják. Peru partjainál kb. négyévenként az ún. déli oszcilláció legyengíti vagy megfordítja a nagyobb tengeráramlásokat. Ez megakadályozza ezen a területen a hideg, tápanyagokban gazdag víz feláramlását. Ez az akár 18 hónapig vagy tovább is eltartó jelenség perui halászoktól kapta az El Niño (spanyolul kisfiú gyermek) nevet. (Az először karácsonykor észlelt jelenséget az újszülött Jézusról nevezték el). Az El Niño jelenség, amelyre a szokatlanul meleg és tápanyagban szegény tengervíz jellemző, az amerikai kontinens nyugati partjai mentén, valamint Délkelet-Ázsiában nagy veszélyt jelent a vízi élőlények és a velük táplálkozó állatvilág számára. A meleg felszíni víz fokozott párolgása miatt gyakoribbá válnak az erős viharok, amelyek egyes esetekben súlyos károkat okozhatnak. Ezzel ellentétben a La Niña (spanyolul kislány) jelenség bekövetkezésekor a tengerfelszín szokatlanul hideg marad. Ez szintén globális méretű időjárás-változásokat okozhat. 1.7a. ábra. Az egyenlítői szelek és pacifikus cirkuláció normál körülmények között. Forrás: Wikipedia, the free encyclopedia b. ábra. Az El Niño jelenség. Forrás: Wikipedia, the free encyclopedia. (Megjegyzés: A perui szardella (Engraulis ringens), más néven anchoveta, a világ egyik legtöbbet halászott halfaja, amelyet csaknem kizárólag jó minőségű hallisztté dolgoznak fel. A perui szardella főleg zooplanktonnal táplálkozik. Ha azonban az El Niño miatt a felfelé szálló áramlat kimarad, tápanyag hiányában a zooplankton mennyisége is megcsappan, ennek következtében a szardella állomány is alaposan megfogyatkozik jelentős anyagi károkat okozva ezzel a helyi halászatban.) 1.7c. ábra. A La Niña jelenség. Forrás: Wikipedia, the free encyclopedia.

23 1.6. ÁRAPÁLY ÁRAPÁLY Az árapály jelensége a közeli égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása által egymáson létrehozott alakváltozásokat jelenti. Földi értelemben az árapály, vagy régies nevén tengerjárás a tenger szintjének periodikus emelkedése (áradat vagy dagály) és süllyedése (apály), melyet a Hold és a Nap vonzásának befolyása okoz. 1. Föld-Hold hatás A Föld tömege 81-szer nagyobb mint a Holdé, ez okozza azt, hogy a Föld-Hold rendszer egy a Föld belsejében található közös tömegközéppont (s) körül forog. A forgás miatti centrifugális erő a Föld tömegközépponttól távoli részén 7-szer nagyobb hatású, mint az ellenkező részen, emiatt a dagályhullámnak különböző méretűnek kellene lennie a Föld átellenes pontjain. De nem így van, mivel a centrifugális erőn kívül a Hold tömegvonzása is érvényesül, mely a Föld tömegközépponttól távoli részén csökkenti, az ahhoz közeli részen pedig növeli a dagályhullám mértékét. Gyakorlatilag a dagályhullám (ami nem más, mint vízpúp a Föld felületén) egyszerre két ponton, azonos mértékben jelentkezik, így egyszerre két helyen van apály is. Mivel a Hold kb. 24 óra 50 perc alatt kerüli meg a Földet, a Föld egy adott pontján ez idő alatt kétszer lesz apály és kétszer dagály, tehát megközelítőleg hat óránként van váltás Árapály. Föld-Hold hatás. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.:

24 16 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 2. Föld-Hold-Nap hatás Bár a Hold lényegesen kisebb tömegű, mint a Nap, sokkal közelebb található, emiatt hatása a Föld dagályhullámára kétszerese a Nap hatásának. Amennyiben a Föld, Hold és a Nap egy képzeletbeli tengelyen helyezkedik el (újhold és holdtölte idején), akkor a Hold és a Nap felerősíti egymás hatását, az átlagosnál jóval nagyobb dagályhullám keletkezik (egy holdhónap 27 1/3 nap alatt kétszer). Ezt a jelenséget szökőárnak nevezzük. Azonban, ha a Hold és a Nap derékszögben áll a Földhöz képest, akkor egymás hatását gyengítik, és a dagályhullám a legkisebb lesz, ezt a jelenséget vakárnak nevezik, mely félhold (első és utolsó negyed) esetén áll elő Árapály. Föld-Hold-Nap hatás. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.: Földrajzi hatások Bár a dagályhullámokat kozmikus okok (Hold, Nap) hozzák létre, azok mértékét földrajzi hatások is befolyásolják: dagályhullámok interferálhatnak, vagyis felerősíthetik egymást (pl. a Fundy-öböl 21,3 méteres maximális dagályhulláma), vagy leronthatják egymást (pl. Amphidromikus pontok az Északi-tengerben) ahol nincs szintingadozás. vihardagály - amikor a part felé fújó nagy erejű szél felerősíti a dagályhullámot, a szokásosnál jóval nagyobb mértékű dagály jöhet létre. Veszélyes jelenség pl. Hollandia partjainál, ahol 1953-ban az egész Zeeland tartományt elöntötte a tengerár.

25 1.6. ÁRAPÁLY 17 tolóár - a dagályhullám behatolhat a tölcsértorkolattal rendelkező folyókba, és visszafordíthatja a folyásirányt. A legismertebb ilyen jelenség az Amazonason látható, ahol a dagályhullám és a folyóvíz találkozásánál akár több méter magas függőleges vízfal jöhet létre. Ez km/h sebességgel a folyásiránnyal szemben rohanva akár 100 km távolságra is éreztetheti hatását. Általában elmondható, hogy a zárt tengerekben a dagály mértéke rendkívül kicsi, így a Földközi-tengerben mintegy 20 cm, míg az Adrián ennél is kisebb. Az apály-dagály jelenség az élővilág szempontjából különösen fontos, hisz az időszakosan elöntött majd újra szárazra került területeken élő állatok, növények különleges alkalmazkodóképességgel kell, hogy rendelkezzenek a víznélküliség, az édesvíz, a megnövekedett hőmérséklet és sókoncentráció elviseléséhez.

26 18 1. AZ ÓCEÁNOK ÉS TENGEREK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

27 2 A TENGERI KÖRNYEZET FIZIKAI ÉS KÉMIAI JELLEMZŐI 2.1. A TENGERI KÖRNYEZET FELOSZTÁSA A tengerekben alapvetően 2 fő életteret különböztetünk meg (víztest és a tengerfenék/aljzat), és ennek megfelelően 2 fő életforma lehetséges: (a) a szervezetek vagy szabadon úsznak ill. sodródnak a vízben (nekton ill. plankton); vagy (b) a tengerfenék anyagán ill. abban élnek (bentosz). A tengeri környezetet is ez alapján feloszthatjuk pelágikus, másrészt bentikus birodalomra. Az előbbi a világtengerek összes víztestét foglalja magába, míg az utóbbiba az összes tengerfenék tartozik bele. A tengeri környezetet felosztása: I. Pelágikus II. Bentikus I. Pelágikus birodalom A kontinensek közelében a tengerek általában sekélyek, s kb. 200 m-ig lassan mélyülnek. A sekély selftengerek a kontinentális talapzat ( shelf ) felett helyezkednek el, mely nem más, mint a kontinens erodeált, s a tenger által elfoglalt része. A pelágikus birodalmon belül megkülönböztetünk: 1. sekély parti/ neritikus / inshore provincia a kontinentális talapzat feletti rész; 2. óceáni/ offshore provincia - a nagy mélységek feletti, azaz a kontinentális talapzaton kívül eső részt.

28 20 2. A TENGERI KÖRNYEZET FIZIKAI ÉS KÉMIAI JELLEMZŐI 2.1. ábra. A tengeri környezet felosztása. Forrás: Wikipedia, the free encyclopedia. Mivel a mélység növekedésével a körülmények is változnak, így az óceáni provinciát több zónára lehet osztani: a. epipelágikus zóna a vízfelülettől kb. 200 m mélységig terjed. A hőmérséklet- és fényviszonyok a mélység növekedésével fokozatosan csökkenek. b. mezopelágikus zóna 200 m m közötti víztömeg. Ezt a zónát az igen csekély megvilágítás, a nagy hőmérsékleti stabilitás, valamint bizonyos rétegében az oxigéntartalom minimuma jellemzi. c. bathipelágikus zóna m mélységtől m mélységig terjed. Legfőbb jellemzői az alacsony vízhőmérséklet, a sötétség, valamint 100 atm.-nál magasabb nyomás. d. abisszopelágikus zóna m m közötti pelágikus teret foglalja magába. e. hadalpelágikus zóna az óceáni árkok feletti, és maximum m közötti pelágikus térség. A fent említett zónák közül csak az epipelágikus zónában van elegendő fény a fotoszintézishez (annak

29 2.2. A TENGEREK FÉNYVISZONYAI 21 is főképp a felső 100 méterében), ezt a zónát ezért fotikus (átvilágított) zónának is nevezik; ez alatt húzódnak az afotikus zónák, ahová a fény már nem képes lehatolni, itt teljes a sötétség, melyet helyenként csak az állatok biolumineszcenciája szakít meg. II. Bentikus birodalom A bentikus birodalmat (tengerfenék) a következő részekre oszthatjuk: szupralitorális, litorális, és szublitorális; valamint a mélytengeri bentoszra; ezeken belül pedig a következő zónákat különítjük el: 1. Szupralitorális zóna - a litorális zóna feletti rész. A partvonalat foglalja magába a víz és a szárazföld határa felett; permetövnek is nevezik, melyet csak a hullámok nedvesítenek. 2. Eulitorális zóna ezen belül megkülönböztetünk: a. felső (mezo-) litorális zóna ez az árapály zónája, melyben az árapály, illetve a hullámverés erősségétől függően több órás vizes-nedves időszakok váltakoznak több órás száraz periódusokkal. b. alsó (infra-) litorális zóna állandó vízborítottságú övezet, mely jól átvilágított, a neptunfű alsó elterjedési határáig húzódik (35-40 m mélységig). 3. Szublitorális zóna a litorális zóna alatti terület; ez már fényszegény övezet, mely átlagosan m-től m mélységig nyúlik le, (vagy a kontinentális talapzat pereméig (200 m). 4. Mélytengeri bentosz a. bathiális zóna a kontinentális talapzat peremétől kb m-ig tart. b. abisszális zóna m-től a mélytengeri árkok mélységéig (kb m) tart, és magába foglalja az óceáni medencéket és a középóceáni hegyláncokat is. c. hadális zóna mélytengeri árkok (6 000 m alatt) A TENGEREK FÉNYVISZONYAI A víz a fényt a levegőnél jóval erősebben abszorbeálja. Ennek következtében a fotoszintetikus primerprodukció a tengerekben csupán a felső m-es (fotikus) vízrétegben lehetséges. A tengerek víztömegének legnagyobb hányada (96-98%) teljesen sötét. Míg a szárazföldi ökoszisztémákba a Nap sugárzásának csaknem teljes spektruma lejut, addig a tengerek fényáteresztő képessége a fény hullámhosszától is függ. A napfény összetett fény, különböző hullámhosszúságú és különböző energiájú összetevőkből áll. A tengerek felszínét három alapvető sugárzásféleség éri el; az infravörös, ultraibolya sugárzás és a látható fény. Ezek közül a legnagyobb hullámhosszúságú és legkisebb energiájú sugarak az infravörös tartományból kerülnek ki, melyek 3-5 méter mélységig jutnak le, elsődleges szerepet töltenek be a víz felmelegedésében. Az ultraibolya sugarak 30 méter mélységben nyelődnek el teljesen, hatásuk kevésbé ismert. A látható

30 22 2. A TENGERI KÖRNYEZET FIZIKAI ÉS KÉMIAI JELLEMZŐI fény szerepe az élő szervezetek szempontjából nyilvánvalóbb (lásd 3. fejezet). A tenger tulajdonképpen először tükörként, majd szűrőként működik. Felszíne a Nap látóhatáron bejárt útjától függően visszaveri a fénysugarakat; ez az arány délben kevesebb, mint 5%, de amikor a Nap alacsonyan jár, a visszavert sugarak részesedése 40%-ra emelkedik. A vissza nem vert fénysugarak sorsa ezután a víz és a benne lebegő részecskék (iszap, szennyező anyagok, légbuborékok, stb.) optikai tulajdonságain múlik. A lebegő részecskék módosítják a víz fényáteresztő képességét (átlátszóságát), továbbá eltérítik a fényt, amely így minden irányba szóródik. Ezenfelül a víz erőteljes szűrőként is működik. A fehér fény különböző alkotóelemeit, vagyis az eltérő hullámhosszú sugarakat az egyre vastagabb vízréteg kiszűri. Először az alacsony rezgésszámú (kis energiájú) vörös szín nyelődik el kb méter mélységben, majd a narancs, méter között, a sárga fénysugarak pedig nagyjából 50 méter mélységig jutnak el. Ennél mélyebbre már csak a zöld és a kék sugarak, a tenger saját színei hatolnak, melyek a Földközi-tengerhez hasonló, átlátszó vizű tengerekben akár méter mélységig is folytathatják útjukat. Legmélyebbre csak a kék fény (kis hullámhossz, nagy energia) hatol le, mely nyomokban akár 1000 méter mélységben is észlelhető, de általában méter mélységig jut le. A tengerek fényáteresztő-képessége alapján három különböző zónát különítünk el. Beszélhetünk fotoszintetikus zónáról (a fent említett fotikus zóna), ahol még elegendő fény áll a növények rendelkezésére a fotoszintézis lebonyolításához. A fotoszintetikus zóna mélysége mérsékelt övi tengerekben 40 méter, a trópusi (átlátszóbb) vizekben 100 méter méter között homályos zónáról (átmeneti zóna) beszélünk, ahol van még fény, de a fotoszintézishez már nem elegendő. 200 méter alatt található a sötét zóna (a fent említett afotikus zóna), ahol fényt csak a mélytengeri élőlények által keltett biolumineszcencia jelensége okoz. Bár azt mondtuk, hogy a trópusi vizek fotoszintetikus zónája akár 100 méter is lehet, az óceánok 2/3 része a tápanyagok (elsődlegesen a vas, nitrogén és foszfor) hiánya miatt sivatagnak tekinthető.

31 2.3. A TENGEREK HŐMÉRSÉKLETI VISZONYAI ábra. A tenger fényáteresztő-képessége. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.: A TENGEREK HŐMÉRSÉKLETI VISZONYAI A tengeri környezet a víz nagy fajhőjénél fogva hatalmas hőmérsékleti stabilitással rendelkezik, mely jóval felülmúlja a szárazföldi ökoszisztémákét. Ennélfogva az egyes tengerek hőmérséklete, bizonyos szélsőségesen sekély shelf-tengerek kivételével, igen stabilis és általában megfelel a földrajzi szélességre jellemző átlagos hőmérsékletnek. A hőmérsékleti stabilitásukat a levegő hőmérsékletének fluktuációi csak csekély mértékben befolyásolják. Az évszakos hőmérsékleti változások a mérsékelt övi tengerekben a legerősebbek, míg a trópusi vizek állandóan melegek, s a sarkvidékiek állandóan hidegek maradnak. A legmagasabb vízfelületi hőmérsékleteket az alacsony szélességi fokok tengereiben találták. A trópusi tengerek átlaghőmérséklete általában 20 o C fölött van (kivéve azokon a helyeken, ahol a felszálló tengeráramlat hideg vizet szállít a mélyről). Ugyanakkor ami az alacsony hőmérsékleteket illeti nyilvánvaló, hogy egy tenger hőmérséklete sem süllyedhet sokkal 0 o C alá, mivel az átlagos sótartalmú (3,5%-os) tengervíz fagyáspontja 1,91 o C.

32 24 2. A TENGERI KÖRNYEZET FIZIKAI ÉS KÉMIAI JELLEMZŐI Így a leghidegebb és legmelegebb tengerek közötti felszíni hőmérséklet-különbségek sem tesznek ki többet o C-nál, s az egyes tengereken belüli évszakos hőmérsékleti ingadozások még ennél is csekélyebb mértékűek. Az évi hőmérséklet-ingadozások csak a mérsékelt övi tengerek felszínén jelentősebbek, de itt is alig haladják meg az évi 10 o C-os értékeket. (Megjegyzés: bizonyos sekély, elzárt tengerekben, amilyen például a Fekete-tenger, ez a szám o C körül is lehet, de még ez az érték is jóval elmarad a szárazföldeken mért évi hőmérséklet-ingadozásoktól). Míg a felszíni vizek hőmérsékletviszonyai az évszakok szerint még változhatnak, a mélységi vizek hőmérséklete világszerte csaknem teljesen stabilisnak tekinthető. Az óceánok mélységi vizeinek hőmérséklete 0 és 2-3 o C között van. A tengerek és óceánok a vertikális irányba történő hőmérsékleti változását a hőmérsékleti profilok szemléltetik. A 2.3. ábrán egy sematikus óceáni hőmérsékleti profilt láthatunk, ahol a hőmérséklet a mélység növekedésével csökken. Bizonyos mélységek elérésénél a víz hőmérséklete ugrásszerűen csökken, ez az ún. termoklin vagy hőmérsékleti váltóréteg, s ezt követően a hőmérséklet beáll egy stabil alacsony értékre. A mélység növekedésével hasonló változás következik be a tengervíz sűrűségét és nyomását illetően (bővebben lásd a 2.5. fejezetben) ábra. A tengerek hőmérsékleti- és sűrűségbeli váltórétegének sematikus ábrája. Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.: A tengerek vertikális hőmérsékleti profilját illetően három csoportot különböztetünk meg: 1. Trópusi tengerekben a meleg felületi vizek alatt kb. 100 és 500 m közötti mélységekben következik be egy ugrásszerű lehűlés. Ez állandó meglétű, ezért permanens termoklinnek nevezzük. 2. Mérsékelt övi tengerekben a felső vízrétegek a nyár során felmelegednek, s így itt kb méter mélységben évszakos termoklinek alakulnak ki, amelyek télre eltűnnek, de alattuk szinte változatlanul megmarad egy, az évszaktól független, permanens termoklin.

33 2.3. A TENGEREK HŐMÉRSÉKLETI VISZONYAI A sarkvidéki hideg tengerek felületi vize meleget ad le és lehűl, ami által konvekciós áramlatok lépnek fel, amelyek kiegyenlítik a mélységi és a felületi vizek hőmérsékleti különbségeit, itt éles hőmérsékleti átmenetek nem vagy csak ritkán alakulnak ki ábra. A termoklin évszakos növekedésének és csökkenésének sematikus ábrái trópusi, mérsékelt övi és sarkvidéki tengerekben. A vertikális tengelyen a mélység látható (méterben megadva), a horizontális tengelyen a hőmérséklet (Celsius fokban megadva). Forrás: Sumich J.L. & Morrissey J.F. Introduction to the Biology of Marine Life Jones & Bartlett Learning, Burlington, MA. Permission given by Jones & Bartlett Learning on the 18th of March Reference No.:

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei A lemeztektonika elmélet gyökerei Alfred Wegener (1880-1930) német meteorológushoz vezethetők vissza, aki megfogalmazta a kontinensvándorlás elméletét. (1. ábra) A lemezmozgások okait és folyamatát Harry

Részletesebben

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE 1) A Föld kialakulása: Mai elméleteink alapján a Föld 4,6 milliárd évvel ezelőtt keletkezett Kezdetben a Föld izzó gázgömbként létezett, mint ma a Nap A gázgömb lehűlésekor a Föld

Részletesebben

Általános földi vízkörzés. Dr. Lakotár Katalin

Általános földi vízkörzés. Dr. Lakotár Katalin Általános földi vízkörzés Dr. Lakotár Katalin Óceánok: fontos szerepűek a földi éghajlat irányításában hőszállítás az Egyenlítőtől a sarkok felé hőszállítás nélkül bolygónk legnagyobb része túl hideg lenne

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin

Az általános földi légkörzés. Dr. Lakotár Katalin Az általános földi légkörzés Dr. Lakotár Katalin A Nap a Földet egyenlőtlenül melegíti fel máskülönbség légkörzés szűnteti meg légnyo- lokális (helyi), regionális, egy-egy terület éghajlatában fontos szerepű

Részletesebben

A földtörténet évmilliárdjai nyomában 2010.11.22. FÖLDRAJZ 1 I. Ősidő (Archaikum): 4600-2600 millió évvel ezelőtt A földfelszín alakulása: Földkéreg Ősóceán Őslégkör kialakulása. A hőmérséklet csökkenésével

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata Dr. Lakotár Katalin Európa éghajlata A déli meleg és az északi hideg áramlások találkozása a ciklonpályák mentén Európa éghajlatát meghatározó tényezők - kontinens helyzete, fekvése kiterjedése K-Ny-i

Részletesebben

KONTINENSEK ÉGHAJLATA. Dr. Lakotár Katalin

KONTINENSEK ÉGHAJLATA. Dr. Lakotár Katalin KONTINENSEK ÉGHAJLATA Dr. Lakotár Katalin AFRIKA Légnyomás és cirkulációs viszonyok -magas nyomású zóna nyáron 38. szélességig, télen 33-ig É-on, 31-ig nyáron, 27-ig télen a D-i félgömbön felszínközeli

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

Bevezetés a földtörténetbe

Bevezetés a földtörténetbe Bevezetés a földtörténetbe 5. hét (hosszabbítás: még egy kicsit a lemeztektonikáról) İskörnyezet és ısföldrajz Japán, 2011. 03. 11.: Honshu keleti partjainál 8,9-es erısségő földrengés és cunami Japán,

Részletesebben

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE VNÚTORNÁ STAVBA ZEME LITOSZFÉRA (KŐZETBUROK) KŐZETLEMEZEK LITOSFERICKÉ DOSKY. kéreg köpeny k. mag b. mag

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE VNÚTORNÁ STAVBA ZEME LITOSZFÉRA (KŐZETBUROK) KŐZETLEMEZEK LITOSFERICKÉ DOSKY. kéreg köpeny k. mag b. mag A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE VNÚTORNÁ STAVBA ZEME LITOSZFÉRA (KŐZETBUROK) KŐZETLEMEZEK LITOSFERICKÉ DOSKY kéreg köpeny k. mag b. mag GEOGRÁFIA - MTEG LÉVA 2013.02.25. 1 A FÖLD GÖMBHÉJAI A tengely körüli forgás,

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok,

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, tillit) eloszlása Ősmaradványok mennyisége, eloszlása δ 18O

Részletesebben

Környezetgazdaságtan alapjai

Környezetgazdaságtan alapjai Környezetgazdaságtan alapjai PTE PMMIK Környezetmérnök BSc Dr. Kiss Tibor Tudományos főmunkatárs PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék kiss.tibor.pmmik@collect.hu A FÖLD HÉJSZERKEZETE Földünk 4,6 milliárd

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés FOGALMAK Hidroszféra óceán: tenger: hatalmas kiterjedésű, nagy mélységű, önálló medencével és áramlási rendszerrel rendelkező állóvíz, mely kontinenseket választ el egymástól. Közepes mélységük 3900 m,

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

A FÖLDTÖRTÉNET ESEMÉNYEI

A FÖLDTÖRTÉNET ESEMÉNYEI A FÖLDTÖRTÉNET ESEMÉNYEI A földtörténet bizonyítékai Ősmaradványok (fosszíliák) Vezérkövületek Lenyomatok Földtörténeti idők: - Ősidő - Óidő - Középidő: - Triász - Jura - Kréta - Újidő: - Harmadidőszak

Részletesebben

HARTAI ÉVA, GEOLÓGIA 3

HARTAI ÉVA, GEOLÓGIA 3 HARTAI ÉVA, GEOLÓgIA 3 ALaPISMERETEK III. ENERgIA és A VÁLTOZÓ FÖLD 1. Külső és belső erők A geológiai folyamatokat eredetük, illetve megjelenésük helye alapján két nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik

Részletesebben

Concursul de geografie Teleki Sámuel Teleki Sámuel földrajzverseny Természetföldrajz- 2014 május 10 Javítókulcs

Concursul de geografie Teleki Sámuel Teleki Sámuel földrajzverseny Természetföldrajz- 2014 május 10 Javítókulcs CONCURSUL NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ- 2014 MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK IX. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE- 2014 Concursul de geografie Teleki Sámuel Teleki Sámuel földrajzverseny Természetföldrajz-

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Bevezetés a földtörténetbe

Bevezetés a földtörténetbe Bevezetés a földtörténetbe 6. hét (még egy kicsit ısföldrajzról és lemeztektonikáról) Biogeokémiai ciklusok Mesebeli Wilson-ciklus: Egy képzeletbeli lemeztektonikai sztori Figyeljünk a mesemondóra: jegyezzük

Részletesebben

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA Általános adatok Területe: 10,5 millió km2 Lakosság: kb. 725 millió (2003) Legmagasabb pont: 5633 m, M. Elbrusz (Kaukázus), Mont Blanc (4807) Legalacsonyabb pont: Volga delta,

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

A Kárpát medence kialakulása

A Kárpát medence kialakulása A Kárpát -medence A Kárpát medence kialakulása Az 1200 km hosszúságú félköríves hegykoszorú és a közbezárt, mintegy 330 000 km2-nyi területű Kárpátmedence egymással szoros összefüggésben és az Alpok vonulataihoz

Részletesebben

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport 2012. március 21. Klímaváltozás - miről fecseg a felszín és miről

Részletesebben

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található.

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. VÍZ A LÉGKÖRBEN A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. A víz körforgása a napsugárzás hatására indul meg amikor a Nap felmelegíti az óceánok, tengerek vizét; majd a felmelegedő

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

Függőleges mozgások a légkörben. Dr. Lakotár Katalin

Függőleges mozgások a légkörben. Dr. Lakotár Katalin Függőleges mozgások a légkörben Dr. Lakotár Katalin A függőleges légmozgások keletkezése -mozgó levegőrészecske pályája változatos görbe függőlegestől a vízszintesen át : azonos irányú közel vízszintes

Részletesebben

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység A vulkánok a Föld felszínének hasadékai, melyeken keresztül a magma (izzó kőzetolvadék) a felszínre jut. A vulkán működését a lemeztektonika magyarázza meg. Vulkánosság

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (P) MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA Gál Tamás tgal@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

Klíma téma. Gyermek (pályázó) neve:... Gyermek életkora:... Gyermek iskolája, osztálya:... Szülő vagy pedagógus címe:...

Klíma téma. Gyermek (pályázó) neve:... Gyermek életkora:... Gyermek iskolája, osztálya:... Szülő vagy pedagógus  címe:... Klíma téma A Richter Gedeon Nyrt. és a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár természettudományi pályázatnak 1. fordulós feladatsora (7 osztályos tanulók részére) A leadási határidő: 2017. október 20. A kitöltött

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak olyan

Részletesebben

Szerkezeti földtan és lemeztektonika

Szerkezeti földtan és lemeztektonika Szerkezeti földtan és lemeztektonika Globális tektonika Globális tektonika: az egész litoszférára kiható szerkezeti mozgásokat és jelenségeket foglalja össze, például óceáni medencék keletkezése, hegységek

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

A HOLD MOZGÁSA. a = km e = 0, 055 i = 5. P = 18, 6 év. Sziderikus hónap: 27,32 nap. Szinodikus hónap: 29,53 nap

A HOLD MOZGÁSA. a = km e = 0, 055 i = 5. P = 18, 6 év. Sziderikus hónap: 27,32 nap. Szinodikus hónap: 29,53 nap A HOLD MOZGÁSA Sziderikus hónap: 27,32 nap (állócsillagokhoz képest) Szinodikus hónap: 29,53 nap (újholdtól újholdig) a = 384 400 km e = 0, 055 i = 5 Tengelyforgás: kötött. Földről mégis a felszín 59 %-a

Részletesebben

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Összefoglaló 2013.06.05-én helyi idő szerint (HLT) 20:45 körül közepes erősségű földrengés rázta meg Észak-Magyarországot. A rengés epicentruma Érsekvadkert

Részletesebben

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Vízburok A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő, a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul pe ţară al liceelor cu predare în limba maghiară Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

AFöld felszínének mintegy kétharmadát

AFöld felszínének mintegy kétharmadát Miért van víz és levegõ a Földön? Sztromatolit, a fotoszintetizáló kékeszöld moszatok megkövesedett váza AFöld felszínének mintegy kétharmadát víz, óceán borítja, illetve a Naprendszerben különlegesnek

Részletesebben

fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár ( mm) Hawaii ( mm) Mont Waialeale 12.

fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár ( mm) Hawaii ( mm) Mont Waialeale 12. (2) Légáramlások (+ orográfia fia) A trópusi monszunok területén: légáramlás irányára hegyvonulatok Madagaszkár (2000 300-500 mm) Hawaii (4000 500 mm) Mont Waialeale 12.000 mm/év kiugróan csapadékos és

Részletesebben

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul pe ţară al liceelor cu predare în limba maghiară Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

Négy, többé-kevésbé jól elkülöníthető évszak jellemzi Évi középhőmérséklet: 0-20 oc között mozog Évi közepes hőingása: A legmelegebb hónapok

Négy, többé-kevésbé jól elkülöníthető évszak jellemzi Évi középhőmérséklet: 0-20 oc között mozog Évi közepes hőingása: A legmelegebb hónapok Mérsékelt övezet Elhelyezkedés Négy, többé-kevésbé jól elkülöníthető évszak jellemzi Évi középhőmérséklet: 0-20 oc között mozog Évi közepes hőingása: A legmelegebb hónapok középhőmérséklete: 15-25 oc,

Részletesebben

Tantárgy neve. Éghajlattan I-II.

Tantárgy neve. Éghajlattan I-II. Tantárgy neve Éghajlattan I-II. Tantárgy kódja FDB1301; FDB1302 Meghirdetés féléve 1-2 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Bevezetés, alapfogalmak, a légkör jellemzői, összetétele, kapcsolat más szférákkal Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán

Részletesebben

A látható fény további tartományokra osztható: ibolya (legrövidebb), kék, zöld, sárga, narancs, vörös.

A látható fény további tartományokra osztható: ibolya (legrövidebb), kék, zöld, sárga, narancs, vörös. A napsugárzás Szerkesztette: Vizkievicz András A Napból érkező elektromágneses sugárzás. Több tartományt különítünk el (hullámhossz szerint). Minél rövidebb a sugárzás hullámhossza, annál nagyobb az energiája.

Részletesebben

Környezeti kémia II. A légkör kémiája

Környezeti kémia II. A légkör kémiája Környezeti kémia II. A légkör kémiája 2012.09.28. A légkör felépítése Troposzféra: ~0-15 km Sztratoszféra: ~15-50 km Mezoszféra: ~50-85 km Termoszféra: ~85-500 km felső határ: ~1000 km definiálható nehezen

Részletesebben

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN A Föld atmoszférája kolloid rendszerként fogható fel, melyben szilárd és folyékony részecskék vannak gázfázisú komponensben. Az aeroszolok kolloidális

Részletesebben

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

EURÓPA ÉGHAJLATA I. Az Európa éghajlatát meghatározó tényezők a kontinens helyzete, fekvése és ennek éghajlati következményei. Kiterjedése: K-Ny-i irányban ~11 000km (Nyh. 31, Azori-szk.-Kh. 67, Ural;

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő, a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

Éghajlat a földtörténeti múltban. Dr. Lakotár Katalin

Éghajlat a földtörténeti múltban. Dr. Lakotár Katalin Éghajlat a földtörténeti múltban Dr. Lakotár Katalin A Föld légkörének kialakulása Föld kialakulása 4,6 md évvel ezelőtt ősbolygó légköre: hidrogén, hélium, metán, vízgőz, ammónia, kén-hidrogén gázok a

Részletesebben

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK Fekete-tenger Vörös-tenger Nem konszolidált üledékek Az elsődleges kőzetek a felszínen mállásnak indulnak. Nem konszolidált üledékek: a mállási folyamatok és a kőzettéválás közötti

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak

Részletesebben

Általános klimatológia gyakorlat

Általános klimatológia gyakorlat Általános klimatológia gyakorlat Gál Tamás PhD hallgató tgal@geo.u-szeged.hu SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék 2009. április 2. Általános klimatológia gyakorlat III. Házi feladat. Természetes állapotban

Részletesebben

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár METEOROLÓGIA alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár ELTE TTK - METEOROLÓGIAI TANSZÉK A MAI ÓRA VÁZLATA 1. BSc KÉPZÉS / SPECIALIZÁCIÓ 2. TEMATIKA

Részletesebben

A föld belső szerkezete. Kőzetlemezek - lemeztektonika

A föld belső szerkezete. Kőzetlemezek - lemeztektonika A föld belső szerkezete. Kőzetlemezek - lemeztektonika (tk. 35 44. oldal) 2015.10.22. FÖLDRAJZ 1 A Föld gömbhéjai A tengely körüli forgás, a Nap körüli keringés, és a nehézségi erő hatására a gáznemű,

Részletesebben

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET AZ ÉLŐ ÉS AZ ÉLETTELEN TERMÉSZET MEGISMERÉSE AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET Az élőlények és az élettelen természet kapcsolata. Az élettelen természet megismerése. A Földdel foglalkozó tudományok. 1.

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK

Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK A Földünk környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak a

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (H) A LÉGKÖR ÁLTALÁNOS CIRKULÁCIÓJA Sümeghy Zoltán sumeghy@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani

Részletesebben

A kérdőív statisztikai értékelése

A kérdőív statisztikai értékelése A kérdőív statisztikai értékelése 1. A kérdőívet kitöltők nemek szerinti megoszlása Férfi Nő 41,95 % 58,05 % 2. A kérdőívet kitöltők korosztályok szerinti megoszlása 65 év felett 41-65 26-40 21-25 15-20

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM

HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM CÉLOK ÉS FELADATOK A tanulók ismerjék meg szűkebb és tágabb földrajzi környezetük természeti és társadalmi, gazdasági jellemzőit, folyamatait. Ismerjék

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (K) GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS Unger János unger@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

Tantárgyi követelmény. FDB 1407 Általános természetföldrajz I. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul)

Tantárgyi követelmény. FDB 1407 Általános természetföldrajz I. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Tantárgyi követelmény FDB 1407 Általános természetföldrajz I. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Elsajátítandó tananyag: A Föld fejlődése és szerkezete. A földfelszín vízszintes és függőleges tagozódása.

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. A Föld éghajlatai

Dr. Lakotár Katalin. A Föld éghajlatai Dr. Lakotár Katalin A Föld éghajlatai Az éghajlatot alakító tényezők a) Elsődleges tényezők: napsugárzás hőenergia eloszlása a földrajzi szélességhez igazodik éghajlati zonalitás felszín anyagi összetétele

Részletesebben

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a:

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a: Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak. P és/vagy

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

Völgyesi L.: Tengerrengések és a geodézia Rédey szeminárium MFTTT Geodéziai Szakosztály, március 4. (BME, Kmf.16.

Völgyesi L.: Tengerrengések és a geodézia Rédey szeminárium MFTTT Geodéziai Szakosztály, március 4. (BME, Kmf.16. Völgyesi L.: Tengerrengések és a geodézia Rédey szeminárium MFTTT Geodéziai Szakosztály, 2010. március 4. (BME, Kmf.16. Oltay terem) A korábban meghirdetett előadásnak a 2010. február 27.-én Chile partjainál

Részletesebben

Az energia áramlása a közösségekben

Az energia áramlása a közösségekben Az energia áramlása a közösségekben minden biológiai entitásnak szüksége van: anyagra energiára kísértés: ugyanúgy kezelni az anyag- és energia körforgást mint szervezetek esetében DE: elvetettük a Clements

Részletesebben

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p)

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p) Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak és/vagy

Részletesebben

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Üvegházhatás Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Amikor a Napból a Föld légkörébe behatoló sugárzás a Föld felszínéről visszaverődik, az energia nem jut vissza maradéktalanul

Részletesebben

SZKA_207_22. A lázas Föld. Sikolyok az üvegházból

SZKA_207_22. A lázas Föld. Sikolyok az üvegházból SZKA_207_22 A lázas Föld Sikolyok az üvegházból diákmelléklet A lázas Föld 7. évfolyam 219 22/1A HÁTTÉRANYAGOK A klímaváltozás témájának feldolgozásához A kiotói megállapodás Az iparosodott országok 1997-ben

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

Arday Istvan - R6zsa Endre - Üt6ne Visi Judit FOLDRAJZ I. MUSZAKIKIAD6, BUDAPEST

Arday Istvan - R6zsa Endre - Üt6ne Visi Judit FOLDRAJZ I. MUSZAKIKIAD6, BUDAPEST Arday Istvan - R6zsa Endre - Üt6ne Visi Judit FOLDRAJZ I. A közepiskolak 9. evfolyama szamara MUSZAKIKIAD6, BUDAPEST KÖRNYEZEl'ÜNK ABRAzOLAsA 7 A földrajzi környezet es abrazolasa 7 A termeszeti es a földrajzi

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor II. forduló 2014/2015. tanév 1. Milyen mozgásokat végez a Föld? Töltsétek ki a táblázatot! Mozgás Mi körül? Időtartama Következménye 2. A repülőtéren összegyűltek

Részletesebben

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei

Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei Dr Horváth Ákos Füstoszlop Veszprém felett - az ipari baleset meteorológiai körülményei A veszprémi ipari park területén egy szigetelőanyagokat gyártó üzemben keletkezett tűzben az időnként 10-20 m magasságba

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános Iskola Természetismeret Évfolyam: 5 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök:

Részletesebben

A víz állandó körforgásban van a vízburokban: párolgás csapadékhullás lefolyás (e körforgás motorja a napsugárzás) ÓCEÁNOK

A víz állandó körforgásban van a vízburokban: párolgás csapadékhullás lefolyás (e körforgás motorja a napsugárzás) ÓCEÁNOK VÍZBUROK A földfelszín 71%-át víz borítja! Arday-Nagy-Sáriné: Földrajz 9.; OFI, Bp., 2015 Kereszty-Nagy-Nemerkényi-Neumann-Sárfalvi: Lakóhelyünk, a Föld; NTK, Bp., 2013 Jónás-Kovács-Szőllösy-Vízvári: Földrajz

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

A jövő éghajlatának kutatása

A jövő éghajlatának kutatása Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. A jövő éghajlatának kutatása Zsebeházi Gabriella Klímamodellező Csoport Hogyan lehet előrejelezni a következő évtizedek csapadékváltozását, miközben a következő heti is bizonytalan?

Részletesebben

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő a Földet körülvevő gázok keveréke. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. A cseppfolyós levegő világoskék folyadék,

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27.

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. 2011. év hidrometeorológiai jellemzése A 2010. év kiemelkedően sok csapadékával szemben a 2011-es év az egyik legszárazabb esztendő volt az Alföldön.

Részletesebben

Földtani alapismeretek

Földtani alapismeretek Földtani alapismeretek A Földkérget alakító hatások és eredményük A Föld felépítése és alakító hatásai A Föld folyamatai Atmoszféra Belső geoszférák A kéreg felépítése és folyamatai A mállás típusai a

Részletesebben

Ázsia éghajlata. Dr. Lakotár Katalin

Ázsia éghajlata. Dr. Lakotár Katalin Ázsia éghajlata Dr. Lakotár Katalin Fekvése, helyzete -É-D-i kiterjedése: Dsz. 10 (Timor), Ész. 81 Szevernaja Zemlja, ~10.000km -K-Ny-i kiterjedése: Kh. 26 (Baba-fok Törökorsz.), Kh. 171 Gyezsnyov-fok

Részletesebben

ALAPFOGALMAK Víziközlekedés: személyek, dolgok vízi úton történő helyváltoztatása, vízi járművek és humán erőforrás igénybevételével.

ALAPFOGALMAK Víziközlekedés: személyek, dolgok vízi úton történő helyváltoztatása, vízi járművek és humán erőforrás igénybevételével. ALAPFOGALMAK Víziközlekedés: személyek, dolgok vízi úton történő helyváltoztatása, vízi járművek és humán erőforrás igénybevételével. felszíni vizek jellemzőik korlátlan mozgásszabadság korlátozott gazdaságosság,

Részletesebben

Légtömegek és időjárási frontok. Dr. Lakotár Katalin

Légtömegek és időjárási frontok. Dr. Lakotár Katalin Légtömegek és időjárási frontok Dr. Lakotár Katalin Mozgó levegőrészek hosszabb-rövidebb ideig nyugalomba kerülnek földrajzi tulajdonságaiban egynemű terület fölött levegő felveszi környezetére jellemző

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13..

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13.. Én és Ukrajna tantárgy Óravázlat Az óceánok természetvilága Bakos Ilona 2012. november 13.. TÉMA. Az óceánok természetvilága CÉL. Megismertetni a tanulókat a világóceán és óceán fogalmakkal, az óceánok

Részletesebben

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei Magyarország Műszaki Földtana MSc Magyarország nagyszerkezeti egységei https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-foldje-1d58/a-karpat-pannon-terseg-lemeztektonikai-ertelmezese-1ed3/az-europaikontinens-kialakulasa-karatson-david-1f1d/foldtorteneti-vazlat-os-europatol-uj-europaig-1f26/

Részletesebben

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2.

ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2. ÁLTALÁNOS METEOROLÓGIA 2. METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK 06 Víz a légkörben világóceán A HIDROSZFÉRA krioszféra 1338 10 6 km 3 ~3 000 év ~12 000 év szárazföldi vizek légkör 24,6 10 6 km 3 0,013

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben