ENSZ UNO (United Nations Organization) A Népszövetség utódjaként a II. világháború után 1945-ben jött létre. Az ENSZ-nek a Föld majdnem minden állama

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ENSZ UNO (United Nations Organization) A Népszövetség utódjaként a II. világháború után 1945-ben jött létre. Az ENSZ-nek a Föld majdnem minden állama"

Átírás

1 Világszervezetek

2

3 ENSZ UNO (United Nations Organization) A Népszövetség utódjaként a II. világháború után 1945-ben jött létre. Az ENSZ-nek a Föld majdnem minden állama tagja, csupán néhány kivétel van, ami a nemzetközi jog segítségével magyarázható is (pl. Vatikán vagy Tajvan). Magyarország 1955-ben lépett be az ENSZ-be. Az ENSZ székhelye New Yorkban van, de szakosított intézményeinek máshol is vannak központjai (pl. Genf, Bécs).

4 Az ENSZ legfőbb feladata a béke és a biztonság megőrzése a Földön. A Biztonsági Tanács, az ENSZ legfőbb döntéshozó szerve, akkor hoz határozatot, ha békét és a biztonságot fenyegetés éri. A Biztonsági Tanácsnak öt állandó tagja van (USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína), mely országok jelentős hatással vannak a világpolitikára.

5 Az ENSZ létrehozása 1944 augusztusában Washington közelében (Dumbarton Oaks) ült össze az Egyesült Nemzetek Szervezetét előkészítő tanácskozás, amelynek során az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a SZU, valamint Kína képviselői kidolgozták az ENSZ alapokmányát.

6 Megállapodtak abban, hogy az ENSZ legfelsőbb fóruma a tagállamok közgyűlése. Ezenkívül létrehozták a Biztonsági Tanácsot. Állandó tag az öt nagyhatalom (USA, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, SZU), amelyeknek vétójoguk van, azaz a Biztonsági Tanács csak az 5 nagyhatalom igenlő szavazatával hozhat határozatot.

7

8 1945. február 4-én ismét találkozott Churchill, Roosevelt és Sztálin a Krím-félszigeten levő Jaltában. A "három nagy" megegyezett a létrehozandó Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) működési alapelveiben, s nemzetközi konferenciát hívott össze San Franciscóba az ENSZ alapokmányának kidolgozására. (1945. április-június).

9 Az ENSZ alapokmányát június 26-án San Franciscóban írták alá, s még ugyanabban az évben október 24-én (United Nation's Day) lépett hatályba.

10 Az ENSZ Közgyűlése (UNGA / GA) az ENSZ öt legfontosabb bizottságának egyike, s az egyetlen, melyben minden tagállam ugyanolyan formában képviseltetheti magát, és minden tagnak egy szavazata van. Hatáskörébe tartozik a költségvetés nyomon követése, a Biztonsági Tanács nem állandó tagjainak kiválasztása, a Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC), valamint a Gyámsági Tanács tagjainak megválasztása. Ajánlás értékű határozatait kétharmados szavazattöbbséggel hozza.

11 A Közgyűlés évente egy rendes ülésszakot tart, amely szeptember harmadik keddjén kezdődik és általában karácsonyig tart. Szükség esetén a főtitkár rendkívüli vagy sürgős rendkívüli ülésszakot is összehívhat.

12 FAO A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete. Legfontosabb feladata a mezőgazdasággal kapcsolatos fejlesztések megszervezése, tanácsok megosztása és a Föld biztonságos élelmiszerellátásának megteremtése. A szegénység elleni harc egyik fontos intézménye sokat tesz az elegendő élelmiszer megszerzésének biztosítása érdekében. A FAO székhelye Rómában található.

13

14 UNESCO Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. Legfontosabb célja a kulturális, tudományos és oktatási kapcsolatok fejlesztése az ENSZ tagállamok között.

15

16 Az UNESCO ismert a világörökség odaítéléséről is, melyet olyan kulturális vagy természeti szépség (pl. épület, városrész, kistáj) kaphat meg, amely a világ számára fontos értéket képvisel. Amikor a délszláv háború idején Dubrovnik óvárosát kezdték el bombázni, a hírnek az adott nagyobb hangsúlyt, hogy a város e régi negyede a világörökség része és az UNESCO által védett. Az UNESCO székhelye Párizsban van.

17

18 WHO A WHO (World Health Organization) vagy Egészségügyi Világszervezet az ENSZ egészségüggyel foglalkozó szakosított intézménye. Legfőbb feladata az egészségügyi tanácsadás, és az egész világra kiterjedő, vagy jelentős területeket érintő betegségek leküzdése. Fontos szerepe van például az AIDS vagy a malária elleni küzdelemben. Székhelye Genfben van.

19

20 Nemzetközi Valutaalap Az IMF (International Monetary Fund) vagy Nemzetközi Valutaalap az ENSZ szakosított intézménye, melynek legfontosabb feladata a világ valutastabilitásának megőrzése a pénzügyi krízisek megelőzése. Az IMF az egyes nemzetgazdaságoknak tanácsokat ad és rövid lejáratú hitelek segítségével különféle reformokat támogat. Az IMF székhelye Washingtonban található.

21 Világbank A Világbank (World Bank Group) egy bankcsoport, melynek öt tagja közül talán a legfontosabb a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (International Bank for Reconstruction and Development, rövidítve: IBRD). Az IBRD támogatja az új beruházásokat, legfőbb célja a gazdaságilag elmaradottabb országok gazdasági növekedésének segítése. A Világbank székhelye Washingtonban található.

22 OPEC A Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (Organization of the Petroleum Exporting Countries - OPEC) 1960-ban alakult. Legfőbb céljuk a kőolaj árának világpiaci szabályozása és ennek kapcsán a kitermelhető mennyiség meghatározása. Tagjai főként a kőolajtermelő arab államok és néhány nem arab, déli kőolajtermelő állam.

23

24 OPEC tagok: Szúd-Arábia, Irak, Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek Líbia, Algéria A nem arab államok: Irán, Nigéria és Angola, Venezuela,Ecuador

25 Eredetileg az OPEC a nagy felvásárlók árpolitikájának ellensúlyozására jött létre, mert értelemszerűen a nagy kőolajimportáló országok az alacsony, míg a kőolajexportáló országok a magas olajárban voltak érdekeltek. A termelés csökkentésének árfelhajtó hatása van (nő az olaj iránti igény, és ez áremelkedést eredményez), a kitermelés mennyiségének növelése pedig az olajárakat csökkenti a nemzetközi piacokon.

26 Nem OPEC tag: Oroszország, Nagy-Britannia, Norvégia, USA, Kína az OPEC tagállamok együttesen a világ kőolajtermelésének 44%-át adják és a világ becsült kőolajtartalékainak 79%-ával rendelkeznek (2010), ezért valóban komoly hatást tudnak gyakorolni a Föld kőolajkereskedelmére. Az OPEC székhelye Bécsben található.

27

28 1973. október 17-én kezdődött az első olajválság, miután a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) a jóm kippúri háborúban küzdő arab államok iránti szolidaritásból bejelentette az olajkitermelés csökkentését, és embargót hirdetett az Izraelt támogató hatalmak ellen. Ez volt az első alkalom, amikor a szervezet bevetette az olajfegyvert politikai céljai megvalósítására, ugyanakkor az OPEC lépése később egyedül a gazdaságban hozott drasztikus változásokat.

29 Persze, hogy emelkedni fog az olaj ára, de még hogy! Önök [a nyugati államok] felemelték a búza árát, amit eladnak nekünk 300%-kal drágábban, ugyanezt tették a cukorral és a cementtel is [ ] A tőlünk olcsón vásárolt nyersolajból készült termékeket százszor annyiért adják el nekünk [ ] Akkor az úgy igazságos, ha mostantól mi is megemeljük a nyersolaj árát. Mondjuk a tízszeresére. (Reza Pehlavi iráni sah)

30 jom kippuri háboru 1973 október Egyiptom és Szíria megtámadja Izraelt A jom kippuri nevű vallási ünnep idején

SZKA_210_30. Az ENSZ intézmény- rendszere

SZKA_210_30. Az ENSZ intézmény- rendszere SZKA_210_30 Az ENSZ intézmény- rendszere TANULÓI AZ ENSZ INTÉZMÉNYRENDSZERE 10. ÉVFOLYAM 361 30/1 VILÁGSZERVEZETEK PÁROS FELADATLAP Vajon mivel foglalkoznak? Próbáljátok meg felidézni, amit már hallottatok

Részletesebben

Az energia ára Energetika és politika

Az energia ára Energetika és politika 13. lecke Komplex energetikai rendszerek Az energia ára Energetika és politika 2018. április 24. Az ár a gazdaságban egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét jelenti, amelyet többnyire pénzben kell megfizetni.

Részletesebben

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez A mai közel-keleti változások elemzéséhez elengedhetetlen az eseményeket jelentős mértékben

Részletesebben

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban 2013 Valki László 2 ENSZ alapokmány anyagi és eljárási normáinak összefüggése Biztonsági Tanács: államok közösségének egyetlen bírósága Eljárási:

Részletesebben

A kőolaj jelentősége Gazdaságpolitikai szempontból. Dr. Fürcht Ákos

A kőolaj jelentősége Gazdaságpolitikai szempontból. Dr. Fürcht Ákos A kőolaj jelentősége Gazdaságpolitikai szempontból Dr. Fürcht Ákos 2018.10.08. Meghatározó gazdasági javak Történelmileg a hatalom az uralkodó osztály kezében volt, de ezt nem a szellemi kiválóság, hanem

Részletesebben

A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE. 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office)

A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE. 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office) A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE AZ ILO FŐ SZERVEI 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal 2. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa 3. Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 4. Regionális

Részletesebben

7. A nemzetközi szervezetek. Az ENSZ.

7. A nemzetközi szervezetek. Az ENSZ. 7. A nemzetközi szervezetek. Az ENSZ. 2011. március 24. Nemzetközi jog II. I. A nemzetközi szervezetek története Ókor: amphüktionia Középkor: zsinatok 1814-1815 bécsi kongresszus XIX. század: folyami bizottságok,

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Írta: Elefánti Barbara Osztály: 9.a 2006. november 02.

Károlyi Pályázat. Írta: Elefánti Barbara Osztály: 9.a 2006. november 02. Károlyi Pályázat Írta: Elefánti Barbara Osztály: 9.a 2006. november 02. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés;A fekete arany;a kőolaj eredete, lelőhelyei 4. oldal: Az OPEC; Harc

Részletesebben

Nemzetközi gazdaságtan. 11b. SEGÉLYEZÉS A VILÁGGAZDASÁGBAN. Nemzetközi fejlesztési segélyezés Miért szükséges?

Nemzetközi gazdaságtan. 11b. SEGÉLYEZÉS A VILÁGGAZDASÁGBAN. Nemzetközi fejlesztési segélyezés Miért szükséges? Nemzetközi gazdaságtan 11b. SEGÉLYEZÉS A VILÁGGAZDASÁGBAN 1 Nemzetközi fejlesztési segélyezés Miért szükséges? 2 1 ÉRDEKEK 3 Az OECD DAC tagállamai által nyújtott segélyek abszolút összegekben (vékony

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. A TANTÁRGY ADATAI

TANTÁRGYI ADATLAP I. A TANTÁRGY ADATAI TANTÁRGYI ADATLAP I. A TANTÁRGY ADATAI 1. A tantárgy kódja: 4VG32NAK07B 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Nemzetközi szervezetek 3. A tantárgy neve (angolul): International organisations (and institutions)

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Változást hozhat az olaj árfolyamában az újonnan elfogadott OPEC egyezmény A vártnál jobban emelkedhet a kukorica ára az Egyesült Államokban Tartalom Kőolaj

Részletesebben

1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office)

1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office) A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE Az ILO tripartit felépítése egyedülálló az ENSZ rendszerében, hiszen a munkaadók és munkavállalók szervezetei egyenlő partnerként vesznek részt az

Részletesebben

Tantárgy adatlap Nemzetközi szervezetek

Tantárgy adatlap Nemzetközi szervezetek A tantárgy kódja: 4VG32NAK07B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): International Organizations A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 4/0 Kreditérték: 5 A

Részletesebben

Ez az Egyesült Nemzetek Szervezete

Ez az Egyesült Nemzetek Szervezete Vienna International Centre PO Box 500, A-1400 Vienna, Austria Tel: (+43-1) 26060 4666 Fax: (+43-1) 26060 5899 Email: unis@unvienna.org http://www.unis.unvienna.org/ Csak információs célokra nem hivatalos

Részletesebben

1. Demográfiai trendek, humántőke, etnikai és vallási konfliktusok

1. Demográfiai trendek, humántőke, etnikai és vallási konfliktusok Szigetvári Tamás: Migrációt befolyásoló tényezők a Közel-Keleten 1. Demográfiai trendek, humántőke, etnikai és vallási konfliktusok Az elmúlt évtizedekben a régió rendelkezett a legmagasabb népességnövekedési

Részletesebben

ÁLLATOK VILÁGNAPJA október 4.

ÁLLATOK VILÁGNAPJA október 4. ÁLLATOK VILÁGNAPJA október 4. Ha minden nap október negyedike lenne, sokkal többet foglalkoznának az állatokkal, sokkal több figyelmet fordítanának az ember legjobb barátjára, s talán nem kellene annyi

Részletesebben

1. A teheráni konferencia

1. A teheráni konferencia 12.tétel: A II. világháború lezárása és az új világrend kialakulása: a szövetségesek tanácskozásai: Teherán, Jalta és Potsdam, nemzetközi együttműködés, megszállások, békeszerződések 1. A teheráni konferencia

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Olajárak négyéves csúcson Trump tweetjeinek ellenére Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium rekord szintű kukorica és szójabab kitermelést jelentett Tartalom

Részletesebben

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI.

AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. MTA Lévai András Energetikai Alapítvány www.energiaakademia.lapunk.hu AZ ENERGETIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VI. Dr. Petz Ernő Herman Ottó Társaság, 2015. jan. 19. Előzmények: 1. Mi van, ha mégsem igaz? Polgári

Részletesebben

3. AZ ENSZ SZERVEI ÉS SZAKOSÍTOTT INTÉZMÉNYEI 1

3. AZ ENSZ SZERVEI ÉS SZAKOSÍTOTT INTÉZMÉNYEI 1 3. AZ ENSZ SZERVEI ÉS SZAKOSÍTOTT INTÉZMÉNYEI 1 Az Egyesült Nemzetek Szervezetének - az Alapokmány 7. cikkének 1. pontja szerint - hat fő szerve van, ezek a következők: 1. a Közgyűlés (G/4), 2. a Biztonsági

Részletesebben

Aglobalizáció komplex folyamat,

Aglobalizáció komplex folyamat, A globalizáció kialakulásáról, természetérõl, hatásairól 1970 2008 Aglobalizáció komplex folyamat, a társadalmi formáció valamennyi elemét érinti, s mélyreható átalakulás hordozója a társadalom fejlõdésének

Részletesebben

182. sz. Egyezmény. a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekről

182. sz. Egyezmény. a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekről 182. sz. Egyezmény a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekről Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi

Részletesebben

A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX

A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX Mikor tekinthetjük egy ország társadalmát alapvetően militarizáltnak? Mely okok játszanak közre a világ egyes régióiban a militarizáció szintjének emelkedésében, csökkenésében?

Részletesebben

Magyar joganyagok évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 2. oldal 1. Cikk A jelen egyezmény szempontjából a fizetett tanu

Magyar joganyagok évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 2. oldal 1. Cikk A jelen egyezmény szempontjából a fizetett tanu Magyar joganyagok - 1976. évi 13. törvényerejű rendelet - a fizetett tanulmányi szaba 1. oldal 1976. évi 13. törvényerejű rendelet a fizetett tanulmányi szabadságról szóló, a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia

Részletesebben

2. Az Egyezmény eredeti angol nyelvû szövege és hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ:

2. Az Egyezmény eredeti angol nyelvû szövege és hivatalos magyar nyelvû fordítása a következõ: 2001. évi XXVII. Törvény a gyermekmunka legrosszabb formáinak betiltásáról és felszámolására irányuló azonnali lépésekrõl szóló, a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 1999. évi 87. ülésszakán elfogadott 182.

Részletesebben

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről 187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Folytatódik a palaolaj forradalom Az európai búza ára továbbra is nyomás alatt Tartalom Kőolaj és olajszármazékok 2 Mezőgazdasági termékek 4 Fémek 9 A hét

Részletesebben

1. AZ ENSZ RÖVID TÖRTÉNETE 1

1. AZ ENSZ RÖVID TÖRTÉNETE 1 1. AZ ENSZ RÖVID TÖRTÉNETE 1 KÉPES KRÓNIKA 1941. június 12. - A Szövetségi Nyilatkozat - hogy együtt dolgozzunk a többi szabad emberrel mind háborúban, mind a békében" -, amelyet Londonban Ausztrália,

Részletesebben

Az Equity Action projekt bemutatása. A rendezvény célja

Az Equity Action projekt bemutatása. A rendezvény célja Az Equity Action projekt bemutatása A rendezvény célja Taller Ágnes dr. Koós Tamás 2013. február 14. This work is part of EQUITY ACTION which has received funding from the European Union, in the framework

Részletesebben

A politika, állam és hatalom fogalma

A politika, állam és hatalom fogalma A politika, állam és hatalom fogalma A politika fogalma Polisz-ókori görög független városállam Politika-a város ügyeinek intézésével kapcsolatos dolgok Politilógia-politikatudomány Mai értelemben a politika:

Részletesebben

FÖLDRAJZ ÉVFOLYAMVIZSGA ÍRÁSBELI

FÖLDRAJZ ÉVFOLYAMVIZSGA ÍRÁSBELI É V F O L Y A M V I Z S G A 2 0 1 0. m á j u s 6. FÖLDRAJZ ÉVFOLYAMVIZSGA ÍRÁSBELI 10. évfolyam 2010. május 6. 12.20 óra II. rész Idõtartam: 100 perc Földrajz - II. Évfolamvizsga írásbeli 2010. május 6.

Részletesebben

SZKA_209_1131. Az emlékezés csomói

SZKA_209_1131. Az emlékezés csomói SZKA_209_1131 Az emlékezés csomói tanulói az emlékezés csomói 9. évfolyam 115 Diákmelléklet 11/1 TERRORTÁMADÁS AZ USA ELLEN 2001. szeptember 11. Az események időrendje magyar idő szerint 14 óra 56 perc

Részletesebben

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 5. A NATO Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. Vázlat 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 1 1. A NATO létrejötte Vörös hadsereg Európa katonailag (+ gazdaságilag) gyenge USA-t

Részletesebben

T/8882. számú törvényjavaslat. a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank alapokmánya módosításának kihirdetéséről

T/8882. számú törvényjavaslat. a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank alapokmánya módosításának kihirdetéséről Magyarország Kormánya T/8882. számú törvényjavaslat a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank alapokmánya módosításának kihirdetéséről Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Budapest,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 159. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. október 12., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 159. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. október 12., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 159. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. október 12., kedd Tartalomjegyzék 15/2010. (X. 12.) MNB rendelet 3/2010. (X. 12.) KüM rendelet 21/2010. (X. 12.) VM rendelet 236/2010.

Részletesebben

A nemzetközi turistaérkezések száma megközelítette az egymilliárdot 2016 első kilenc hónapjában

A nemzetközi turistaérkezések száma megközelítette az egymilliárdot 2016 első kilenc hónapjában Budapest, 2016. november 30. A nemzetközi turistaérkezések megközelítette az egymilliárdot 2016 első kilenc hónapjában MEGJELENT A WORLD TOURISM BAROMETER A Turisztikai Világszervezet (United Nations World

Részletesebben

Nemzetközi fejlesztési együttmködés

Nemzetközi fejlesztési együttmködés Nemzetközi fejlesztési együttmködés 2005/06. szi félév 2005. október 10. Multilaterális nemzetközi fejlesztési együttmködés A bilaterális és multilaterális együttmködés különbségei, hasonlóságai Intézményrendszer,

Részletesebben

1. feladat: Olvassátok el a 2. feladat kérdéseit és utána a kijelölt szöveget!

1. feladat: Olvassátok el a 2. feladat kérdéseit és utána a kijelölt szöveget! 1. csoport a. Miért fontos a nemzetközi kereskedelem? b. Fogalmazzátok meg, hogy mi az a szabadkereskedelem! c. Fogalmazzátok meg, hogy mi az a protekcionizmus! d. Mik azok a vámok és kvóták? Mire használják

Részletesebben

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről 197. sz. Ajánlás a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én kilencvenötödik

Részletesebben

ÁGF segédanyag az 1. zárthelyihez

ÁGF segédanyag az 1. zárthelyihez ÁGF segédanyag az 1. zárthelyihez A szántóföldek, illetve rétek, legelők területe alapján vezető országok a Földön (2011) (Forrás: FAO Yearbook 2013) Ország Szántóföld (1000 ha) Ország Rét, legelő (1000

Részletesebben

156. sz. Egyezmény. a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról

156. sz. Egyezmény. a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról 156. sz. Egyezmény a férfi és női munkavállalók egyenlő esélyeiről és egyenlő elbírálásáról: a családi kötelezettségekkel bíró munkavállalókról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája,

Részletesebben

Belföldi EMS Gyorsposta

Belföldi EMS Gyorsposta Belföldi EMS Gyorsposta Az EU területére megállapított zónadíjak ÁFA-t tartalmaznak. Az EMS küldemények EU-n kívüli szállításának díja csak a belföldi szakaszra vonatkozólag tartalmaz ÁFA-t. A táblázatban

Részletesebben

8361/17 ol/lju/ms 1 DG B 2B

8361/17 ol/lju/ms 1 DG B 2B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. április 25. (OR. en) 8361/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2017. április 25. Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 7783/17 + ADD 1 Tárgy:

Részletesebben

Közel-és Távol-Kelet gazdasága Gazdasági átalakulás tanúságai közel sem távolról

Közel-és Távol-Kelet gazdasága Gazdasági átalakulás tanúságai közel sem távolról Közel-és Távol-Kelet gazdasága Gazdasági átalakulás tanúságai közel sem távolról Tárgyjegyző: Dr. Nagy Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens (A/4 ép. 11.sz.) Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet Világgazdaságtani

Részletesebben

A könyvtári stratégiai programok osztályozásának lehetőségei

A könyvtári stratégiai programok osztályozásának lehetőségei A könyvtári stratégiai programok osztályozásának lehetőségei Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális Kapcsolatok Főosztály Sörény Edina vezető tanácsos Budapest, 2015.

Részletesebben

A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA

A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA A NÉPESSÉG VÁNDORMOZGALMA A népesség mobilitása (példa: egyetlen személy pozícióváltása ) térbeli vagy földrajzi mobilitás társadalmi mobilitás (vándorlás vagy migráció) lakóhelyváltoztatással lakóhelyváltoztatás

Részletesebben

Hogyan mérjük egy ország gazdasági helyzetét? Mi a piac szerepe? Kereslet-Kínálat

Hogyan mérjük egy ország gazdasági helyzetét? Mi a piac szerepe? Kereslet-Kínálat Bevezetés a Közgazdaságtanba Vizvári Boglárka Témák Általános gazdasági fogalmak Gazdaság és nemzetközi szervezetek Külkereskedelem Általános Gazdasági Fogalmak Mivel foglalkozik a közgazdaságtan? Hogyan

Részletesebben

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai. Szekér Klára Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai. Szekér Klára Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai Szekér Klára Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya Fenntartható fejlődés definíció Az erőforrások tartamos - a bolygó eltartóképességének

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Az amerikai olajkitermelés a rekordok felé tart Az európai búza ára nyomás alatt marad Tartalom Kőolaj és olajszármazékok 2 Mezőgazdasági termékek 4 Fémek

Részletesebben

Magyarországnak az egyetemes értékek megóvása terén fennálló nemzetközi kötelezettségeiről, a világörökség és a Nemzetközi Tervpályázatok kapcsán

Magyarországnak az egyetemes értékek megóvása terén fennálló nemzetközi kötelezettségeiről, a világörökség és a Nemzetközi Tervpályázatok kapcsán Magyarországnak az egyetemes értékek megóvása terén fennálló nemzetközi kötelezettségeiről, a világörökség és a Nemzetközi Tervpályázatok kapcsán A nemzetközi pályáztatás kiírásának vizsgálata során különös

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Az OPEC tagállamok növelik kitermelésüket, de ez nem elég Trumpnak A mezőgazdasági termények árcsökkenése ellensúlyozta a kereskedelmi konfliktusok hatását

Részletesebben

Nemzetközi szervezetek, az Egyesült Nemzetek (ENSZ)

Nemzetközi szervezetek, az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Nemzetközi szervezetek, az Egyesült Nemzetek (ENSZ) 203. tavasz Lattmann Tamás ELTE ÁJK Nemzetközi jogi tanszék Nemzetközi szervezetek mint a nemzetközi jog alanyai nemzetközi szervezetek = államok által,

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI ALAP: a nemzetközi szervezet, a támogatási területek és a magyarországi programok - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - IBRD UNDP UNEP

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló 2-éves csúcson a Brent árfolyama Növekedett a búza világpiaci ára Tartalom Kőolaj és olajszármazékok 2 Mezőgazdasági termékek 4 Fémek 9 A hét ábrája Megnevezés

Részletesebben

50 ÉVES AZ EGYESÜLT NEMZETEK SZERVEZETE

50 ÉVES AZ EGYESÜLT NEMZETEK SZERVEZETE 4 Lewith, C.: Why Do People Seek Treatment by Alternative Medicine? Brit. Med. J., 1985. 290, 28-29; 5 Smith, T.: Alternative medicine, Brit. Med. J., 1983, 287, 307; 6 Hárdi I.: Pszichológia a betegágynál.

Részletesebben

Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája

Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája 1 Nemzeti Biztonsági Stratégia I. Magyarország biztonságpolitikai környezete II. Magyarország helye és biztonságpolitikai érdekei a világban III. A Magyarországot

Részletesebben

30. A hidegháború. Előzmény:

30. A hidegháború. Előzmény: 30. A hideghábrú Előzmény: II. világhábrú (1939-1945) szövetséges hatalmak tengelyhatalmak A világhábrú alatt az Egyesült Államk (USA) és a Szvjetunió (SZU) még együttműködik, mindkettő tagja a szövetséges

Részletesebben

Nagykövetségek March 13.

Nagykövetségek March 13. Nagykövetségek 2007. March 13. Albánia Albán Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron u. 55. Telefon: +31 1 326 8905 Algéria Algériai Demokratikus Népi Köztársaság Magyarországi

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

Tudomány a 21. században

Tudomány a 21. században Tudomány a 21. században A kulturális diverzitás -ról Világkonferenciák: kultúrpolitika, felsõoktatás, tudomány A kulturális diverzitásról A tudásalapú társadalomról és a nyitott tudomány -ról A gazdaság

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6. WIPO Szerzői Jogi Szerződés (2004. évi XLIX. törvény a Szellemi Tulajdon Világszervezete 1996. december 20-án, Genfben aláírt Szerzői Jogi Szerződésének, valamint Előadásokról és a Hangfelvételekről szóló

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0049 (NLE) 6795/17 UD 55 CORDROGUE 31 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. február 28. Címzett: Biz.

Részletesebben

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA Hatályos 2014. január 1-től 2014. I. félévre vonatkozó országkockázati besorolás és biztosíthatósági szabályok (táblázatban

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében

Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Geopolitikai játszma a Perzsa(Arab)-öbölben Katar a nagyhatalmak támadásának célkeresztjében Dr. Bernek Ágnes 2018. október 1. Szaúd-Arábia és az Öböl-menti Országok Együttműködési Tanácsa 2017 júniusában

Részletesebben

Magyar prioritások a Rio +20 folyamatban

Magyar prioritások a Rio +20 folyamatban Magyar prioritások a Rio +20 folyamatban dr. Baranyai Gábor EU ÁGAZATI POLITIKÁKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR Célok: Rio+20 ENSZ Fenntartható Fejlıdési Konferencia 2012. június 20-22. I. A konferencia

Részletesebben

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A TÁRSADALOMRÓL 40 ORSZÁGOS KUTATÁS PERILS OF PERCEPTION

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A TÁRSADALOMRÓL 40 ORSZÁGOS KUTATÁS PERILS OF PERCEPTION TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A TÁRSADALOMRÓL 2016 40 ORSZÁGOS KUTATÁS PERILS OF PERCEPTION 2016 1 ITT TALÁLJÁK AZ IPSOS TÉVHITEK A TÁRSADALOMRÓL? CÍMŰ KUTATÁSÁNAK RIPORTJÁT. AZ EREDMÉNYEKBŐL KIVILÁGLIK, HOGY MENNYIRE

Részletesebben

Jegyzetek. Az Egyesült Nemzetek eredeti/alapító tagjainak neve dőlt betűkkel van szedve. 5

Jegyzetek. Az Egyesült Nemzetek eredeti/alapító tagjainak neve dőlt betűkkel van szedve. 5 Jegyzetek. AZ ENSZ RÖVID (KÉPES) TÖRTÉNETE Alapul az ENSZ adatai szolgáltak: Milestones in United Nations History, A selective chronology, A presentation of the Department of Public Information, http://www.unsystem.org/..

Részletesebben

Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) szervezete és működése. 2013. tavasz. Lattmann Tamás ELTE ÁJK Nemzetközi jogi tanszék

Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) szervezete és működése. 2013. tavasz. Lattmann Tamás ELTE ÁJK Nemzetközi jogi tanszék Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) szervezete és működése 203. tavasz Lattmann Tamás ELTE ÁJK Nemzetközi jogi tanszék Regionális nemzetközi szervezetek + ENSZ ENSZ Lattmann Tamás (ELTE ÁJK) Az ENSZ előtt XIX.

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

Természet- és környezetvédelem. Környezetvédelem története. Világmodellek. Környezetvédelmi világkonferenciák, egyezmények.

Természet- és környezetvédelem. Környezetvédelem története. Világmodellek. Környezetvédelmi világkonferenciák, egyezmények. Természet- és környezetvédelem Környezetvédelem története. Világmodellek. Környezetvédelmi világkonferenciák, egyezmények. A környezetvédelem születése Világmodell-alkotások korszaka Verbális (logikai

Részletesebben

Információs társadalom Magyarországon

Információs társadalom Magyarországon Információs társadalom Magyarországon 2007-2010 Dr. Csepeli György Közpolitikai Igazgató Siófok, 2006. november 10. Helyzetkép 2006. Economist Intelligence Unit: The 2006 e-readiness rankings Dimenziók:

Részletesebben

D E C E M B E R 7. - E M B E R I J O G I H E L Y Z E T B E L A R U S Z B A N / 1 6 9

D E C E M B E R 7. - E M B E R I J O G I H E L Y Z E T B E L A R U S Z B A N / 1 6 9 A S Z A V A Z Á S O K 1. 2 0 0 7. D E C E M B E R 7. - E M B E R I J O G I H E L Y Z E T B E L A R U S Z B A N - 6 2 / 1 6 9 A határozat elítélte az emberi jogok tartós és súlyos megsértését Belaruszban.

Részletesebben

ALAPSZABÁLY BOLGÁR KULTURÁLIS FÓRUM

ALAPSZABÁLY BOLGÁR KULTURÁLIS FÓRUM 1 ALAPSZABÁLY BOLGÁR KULTURÁLIS FÓRUM 1. Általános rendelkezések 1.1 1 Az egyesület neve: Bolgár Kulturális Fórum. 1.2 Az egyesület székhelye: 1112 Budapest, Cirmos u. 1-3., B lépcsőház, VIII. em. 47.

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló A közel-keleti pánik sújtja az olajpiacokat, emeli az árakat Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) jelentésében magasabb búzatermelést tett közzé

Részletesebben

NKE STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSEK 2012/8 1581 Budapest Pf: 15 Tel: 432-90-92 Fax: 432-90-58 e-mail: svkk@uni-nke.

NKE STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSEK 2012/8 1581 Budapest Pf: 15 Tel: 432-90-92 Fax: 432-90-58 e-mail: svkk@uni-nke. NKE STRATÉGIAI VÉDELMI KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSEK 2012/8 1581 Budapest Pf: 15 Tel: 432-90-92 Fax: 432-90-58 e-mail: svkk@uni-nke.hu ISSN 2063-4862 A válság mérhető hatása: a globális és regionális védelmi

Részletesebben

Hospodárska geografia

Hospodárska geografia Hospodárska geografia A GAZDASÁGI ÉLET JELLEMZŐI Világgazdaság szereplői: - nemzetközi óriáscégek, - integrációk(együttműködések), - országok, Ezek a földrajzi munkamegosztáson keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Részletesebben

A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA

A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA I. A társadalmi szervezet neve: 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖRE A társadalmi szervezet székhelye: Magyar Honvédség Baranya Megyei Hadkiegészítő

Részletesebben

Külképviseleti választás 2. forduló. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. fordulóban szavazó választópolgárok száma

Külképviseleti választás 2. forduló. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. fordulóban szavazó választópolgárok száma Külképviseleti választás 2. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. ban szavazó választópolgárok száma 2. külképviseleti Település Ország névjegyzéki létszám (fő) 1 Abu Dhabi Egyesült Arab

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Líbia újra hatalmas kockázatot jelent az olajpiacokra Az USDA jelentés nyomás alá helyezi a kukorica jegyzéseket Tartalom Kőolaj és olajszármazékok 2 Mezőgazdasági

Részletesebben

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( )

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( ) 1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országok (1993-2007) Év Országok Összes lakosság /milliárd fő/ Tűzesetek /millió db/ Tűzesetben elhunytak /ezer fő/ 1000 lakosra jutó tűzesetek

Részletesebben

EXIMBANK ZRT OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK

EXIMBANK ZRT OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK EXIMBANK ZRT. 2016. OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK Hatályos 2016. október 21. 2016. október 21-től hatályos országkockázati besorolás és kockázatvállalási

Részletesebben

A Méz-jelentés. dr. Páczay György Európai Parlamenti Szakértő

A Méz-jelentés. dr. Páczay György Európai Parlamenti Szakértő A Méz-jelentés dr. Páczay György Európai Parlamenti Szakértő méhészkedés > 500 ezer ember (fő- vagy mellékjövedelem beporzás = növényfajok 84 %-a és az európai élelmiszergyártás 76 %-a valós gazdasági

Részletesebben

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán 2009. október 16. Dr. Bernek Ágnes főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola "A jelenlegi globális világgazdaságban mindössze csak két

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 6. (OR. en) 10021/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. június 2. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések Preambulum A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint a Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatának figyelembevételével

Részletesebben

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A világháború a Fülöpszigeteken A háború kitörése, hadműveletek a Corregidor elestéig

Részletesebben

AZ ENSZ ALAPOKMÁNYÁNAK LÉTREJÖTTE ÉS MÓDOSULÁSAI

AZ ENSZ ALAPOKMÁNYÁNAK LÉTREJÖTTE ÉS MÓDOSULÁSAI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAK levelező tagozat nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakirány AZ ENSZ ALAPOKMÁNYÁNAK LÉTREJÖTTE ÉS MÓDOSULÁSAI Kövér

Részletesebben

MEHIB ZRT JANUÁR 15-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA

MEHIB ZRT JANUÁR 15-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA MEHIB ZRT. 2019. JANUÁR 15-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA Hatályos 2019. január 15. 2019. január 15-től hatályos országkockázati besorolás és biztosíthatósági szabályok

Részletesebben

24 Magyarország 125 660

24 Magyarország 125 660 Helyezés Ország GDP (millió USD) Föld 74 699 258 Európai Unió 17 512 109 1 Amerikai Egyesült Államok 16 768 050 2 Kína 9 469 124 3 Japán 4 898 530 4 Németország 3 635 959 5 Franciaország 2 807 306 6 Egyesült

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK VÉLEMÉNYE. (2010. július 12.) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény jövedelemkorlátozást bevezető módosításáról

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK VÉLEMÉNYE. (2010. július 12.) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény jövedelemkorlátozást bevezető módosításáról HU AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK VÉLEMÉNYE (2010. július 12.) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény jövedelemkorlátozást bevezető módosításáról (CON/2010/56) Bevezetés és jogalap 2010. július 1-jén a magyar

Részletesebben

BAGER GUSZTÁV. Magyarorszá] =1828= AKADÉMIAI KIADÓ

BAGER GUSZTÁV. Magyarorszá] =1828= AKADÉMIAI KIADÓ BAGER GUSZTÁV Magyarorszá] =1828= AKADÉMIAI KIADÓ TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ I. RÉSZ - HÁTTÉR 1. BEVEZETÉS, 1.1. Az elemzés célja 5 1.2. A könyv szerkezete 6 2. A NEMZETKÖZI VALUTAALAP SZEREPVÁLLALÁSA, TEVÉKENYSÉGE

Részletesebben

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap: Telefon: +3620/

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap:    Telefon: +3620/ Történelem adattár A JELENKOR 11. modul Elérhetőségek Honlap: www.tanszek.com Email: info@tanszek.com Telefon: +3620/409-5484 Tartalomjegyzék Fogalmak... 2 Európai integráció Globalizáció, globális világ...2

Részletesebben

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS AZ UNIÓ KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI FŐKÉPVISELŐJÉNEK KÖZÖS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS AZ UNIÓ KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI FŐKÉPVISELŐJÉNEK KÖZÖS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG AZ UNIÓ KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI FŐKÉPVISELŐJE Brüsszel, 2015.8.27. JOIN(2015) 32 final AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS AZ UNIÓ KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI FŐKÉPVISELŐJÉNEK KÖZÖS HATÁROZATA

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁSOK Két Amerika: Érvek és magyarázatok az Egyesült Államok és Latin-Amerika fejlettségi különbségei

ÖSSZEFOGLALÁSOK Két Amerika: Érvek és magyarázatok az Egyesült Államok és Latin-Amerika fejlettségi különbségei ÖSSZEFOGLALÁSOK Két Amerika: Érvek és magyarázatok az Egyesült Államok és Latin-Amerika fejlettségi különbségei Mik lehetnek az okai annak, hogy míg a XVIII. század elején a kontinentális Latin-Amerika

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 27. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 27. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. szeptember 27. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0184 (NLE) 12256/16 LIMITE JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: PUBLIC CLIMA 111 ENV

Részletesebben

Adatelemzés Excellel és SPSS-sel

Adatelemzés Excellel és SPSS-sel Adatelemzés Excellel és SPSS-sel NEDELKA ERZSÉBET Tartalom 1. Adatgyűjtés 2. Gazdaság és növekedés 3. Kereskedelem 4. Versenyképesség 5. Excel adatelemzés modulja 6. SPSS alapjai Adatgyűjtés, szakirodalom

Részletesebben

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség A világn gnépesség g térbeli t eloszlása, sa, a népsûrûség 60 30 0 Fõ/km 2 < 1 30 1-10 11-25 26-50 51-100 101-200 > 200 A világn gnépesség g rasszok, nyelvek és s vallások szerinti megoszlása sa Rassz

Részletesebben