A SEPSISZENTKIRÁLYI UNITÁRIUS TEMPLOM HELYREÁLLÍTÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SEPSISZENTKIRÁLYI UNITÁRIUS TEMPLOM HELYREÁLLÍTÁSA"

Átírás

1 A SEPSISZENTKIRÁLYI UNITÁRIUS TEMPLOM HELYREÁLLÍTÁSA 1. Szakasz: Kutatások és szerkezeti modellezés Készítette: ing. Ferenci D. Zoltán Sámuel Témavezető: Benczédi Sándor, műemlékvédelmi szakmérnök Konzulens: ing. Bodor Csaba Opponensi véleményező: arh. Fekete Márta

2 Tartalomjegyzék Bevezetés, a kutatás célja Sepsiszentkirályról Templom együttesről Épületdiagnosztikai vizsgálatok, szemrevételezés. Az elégtelenségek számbavétele, okainak a meghatározása Állagmegóvási munkálatok A szükséges szakvélemények Számítási mellékletek, templom 3d-s modellezése

3 Bevezetés, a kutatás célja A település déli domboldalának peremén fekszik a kőfallal övezett, egy hajós teremtemplom, külön álló harangtornyos épületegyüttes. A jelenlegi egyszerű templom román kori elődjéről a pápai tizedjegyzékekből tudunk, melyet a XV században gótikus stílusban át- vagy újra építenek. Dolgozatom, a közeljövőben elkészülő helyreállítási terv előkutatási szakaszát kiemelten a templomépület kutatását és szerkezeti modellezését képezi.

4 Sepsiszentkirályról Már 1332-ből találunk említést róla. Az akkor Sanctus Rex elnevezésű falu önálló egyházközségként volt számon tartva, plébániatemplommal, melynek Domokos nevü lelkésze a pápai dézmába nevezett évben 4 denárt fizet tudjuk meg Orbán Balázsnak A Székelyföld leírása című munkájából ban Zenthkiralij néven jelentkezik az oklevelekben. Az ben készített regestrumban Zent Kyral néven 30 kapuval van bejegyezve ben már Szentkirály néven szerepel.

5 Templom együttesről Egy hajós, közepes méretű teremtemplom. Alaprajza nem teljesen arányos. Toldási nyomok nem észlelhetők, mégis bővítésre utal az alaprajz Ny K irányban való nyújtottsága. A hajó hosszúsága kb. 22, szélessége pedig kb. 8 méter. A templom keleti részén található a hajóval azonos szélességű szentély, nyugati oldalán karzat húzódik. A szentély sokszögzáródású. A templom déli oldalán a bejáratot portikusz fogja közre

6 Templom együttesről A kerítőfal zsindellyel volt fedve. A falazat gyenge homokkőből van. Két helyre belső, utólagos támpilléreket állítottak. A torony 3 szintes, utólagosan vaspántokkal van megerősítve, valamint utólagosan befalazott ablaknyílások figyelhetők meg rajta. Az utolsó szint architektúrája eltér a többitől. A templomtól ÉK irányában, a kerítőfalon kívül áll egy harangláb.

7 Épületdiagnosztikai vizsgálatok, szemrevételezés. Az elégtelenségek számbavétele, okainak a meghatározása A templom együttes állapotának felmérése Építőanyagok, felületi sérülések, elszíneződések Falképek állapota Faberendezések állapota Repedések A tetőszerkezet szemrevételezése Épületfizikai felmérés Épületbiológiai felmérés Épületgépészeti felmérés Tartószerkezeti felmérés Környezetvizsgálat Következtetések

8 A templom együttes állapotának felmérése Építőanyagok, felületi sérülések, elszíneződések A csatornázás, a vízelvezetés és a védőjárda hiánya, a rendezetlen terep szintje és a növényzet jelenléte az épület tövében, mind a karbantartás hiányára utalnak. A külső járószint 20 cm-el magasabban van, mint a belső járószint. Ennek következménye, hogy a padlószint folyamatosan, foltokban nedves.

9 A templom együttes állapotának felmérése Falképek állapota Feljegyzés alapján az 1928-as javítások alatt a hajó belső falain négy falfestmény töredékét bontották ki majd meszeltek be, sajnos ezeknek a pontos helye ismeretlen. Az eddigi kutatások alapján a templomhajó belső falain kevés és töredékes falkép, a nyugati falon fordul elő egyedül nagyobb összefüggő felületben.

10 A templom együttes állapotának felmérése Faberendezések állapota A belső bútorzat egységes kék színre át van festve. A padok talpgerendája nedvesség hatására helyenként elkorhadt. A XVIII. századi úrasztala jelenleg az imaház padlásán található. Használaton kívül van a XIX. század elején készült orgona, mely feljavításra és újrahangolásra szorul.

11 A templom együttes állapotának felmérése Repedések Szemrevételezés alapján, a templomon nincsenek repedések.

12 A templom együttes állapotának felmérése A tetőszerkezet szemrevételezése Az 50 fokos hajlásszögű fedélszerkezet keményfából készült, cserépfedéssel. A függesztő műves fedélszerkezet 20 egyforma szaruállásból tevődik össze. Az ácskötések túlnyomó többsége fecskefarkos lapolás a szelvény teljes magasságában.

13 Épületfizikai felmérés Az eredmények kiértékelése után arra a következtetésre lehet jutni, hogy a falazat nagyon nedves. Így, egy további, részletesebb épületnedvességi felmérésre lenne szükség, mely keretén belül meg kell állapítani a vízgörbe szintjei, ahol már elfogadható a nedvességtartalom. Azon alul meg szükségszerűen le kell verni a cementes vakolatot, hogy a falazat kiszáradhasson, ha csak nincs falkép. Ezek után következhetne egy gyógy vakolat felvitele a falazatra, miután megoldódott a csapadék víz szabályozása és a tereprendezés.

14 Épületbiológiai felmérés A templom faberendezéseinek egy részén, a padlózat deszkáin és a padok talpgerendái helyenként korhadtak. Ezt barna- vagy pusztító korhadásnak nevezzük. Az ilyen típusú korhadást okozó gombák főként a rostokat (cellulózt) bomlasztják szét. A fa színe fokozatosan átváltozik rozsdavörösre, és a vetemedés eredményeként prizmaforma darabokra bomlik. Ehhez járul a térfogat csökkenése is, így a fa lassan elveszti teherbíró képességét.

15 Tartószerkezeti felmérés Első szemrevételezésre nem állapítható meg semmiféle tartószerkezeti probléma a templom épületén. Míg a templomtorony és a kerítőfal szerkezeti elemeinek előre haladott károsodásai vannak.

16 Állagmegóvási munkálatok Általános tereprendezés és az esővíz megfelelő elvezetése Lábazatok és a falazat cementes vakolatának a leverése és az ezt követő kiszáradás után gyógy vakolattal való kezelése A nyugati templomajtó nyílásáthidalójának kijavítása Födémszerkezet felső borítódeszkáinak a cseréje A tetőtér letakarítása Károsodott hajópadlózati deszkák cseréje Villámhárító rendszer kijavítása a templomtornyon

17 A szükséges szakvélemények Geotechnikai szakvélemény Régészeti szakvélemény Épületfizikai szakvélemény Épületbiológiai szakvélemény Falkutatási szakvélemény Farestaurátori szakvélemény Tartószerkezeti szakvélemény

18 Geotechnikai szakvélemény Egyelőre csak a geológiai fúrások voltak elvégezve, melyek megállapítsák a talaj rétegződését és a talajvíz szintjét. A tanulmány ki kell térjen a talaj szerkezetének, rétegződésének, a talajvíz szintjének meghatározására és az alapok pontos leírására.

19 Régészeti szakvélemény A régészeti feltárások a közeljövőben fognak megtörténni. Külső és belső feltárásokra van szükség, melyek meg tudnák állapítani a valamikori sekrestye- és a diadalív- helyzetét, a templom feltehető hosszabbításának a módját.

20 Épületfizikai szakvélemény A szakvéleménynek tartalmaznia kell elsősorban a nedvességkárosodások (csapadékvíz, hóolvadás, talajnedvesség, egyebek) felmérését és ezeket előidéző tényezők leírását. Továbbiakban javaslatot tesz a nedvesség, sótartalom megszüntetésére és az okozott károk szakszerű helyreállítására, odafigyelve az anyaghasználatra. Vakolatok, festékek kiválasztása során figyelembe kell venni a műemlék védelmi kritériumát: víztaszító, páradiffúzió képesség, legyen fénytelen, szagtalan, ne változtassa meg az eredeti textúrát és technológiailag legyen egyszerű.

21 Épületbiológiai szakvélemény Egy szakszerű biológiai károkat felmérő tanulmányra lenne szükség, mely megállapítaná a gombásodás pontosabb nemét és javaslatokat tenne a megfelelő kezelésére.

22 Falkutatási szakvélemény Sürgős beavatkozások Cementes vakolatok eltávolítása szakember felügyelete alatt A cementes lábazat eltávolítása szakember felügyelete alatt A kutatások során feltárt falképek konzerválási munkálatainak az elvégzése További falkutatások elvégzése, régészeti kutatások eredményeinek a kiértékelése után A belső vakolatok 1-1,5 m magasságban való eltávolítása a falazat kiszáradása érdekében előzetes kutatások után A templom mikroklímájának stabilizálása

23 Farestaurátori szakvélemény A szakvélemény a fa berendezések pontos felmérést, készítésüknek időben való behatárolását, a károk okainak meghatározását és elhárítását kell, hogy tartalmazza. Különleges figyelmet érdemelne a XVIII. századból fennmaradt úrasztalának a lapja, melyhez egy új lábazat elkészítése szükséges.

24 Tartószerkezeti szakvélemény A történeti tartószerkezet diagnosztikája A történeti tartószerkezet felmérése A tartószerkezet elégtelenségek számbavétele A tartószerkezeti teherbíró képesség tesztelése A tartószerkezeti elégtelenség okainak meghatározása A történeti tartószerkezet terapeutikája A tartószerkezeti elégtelenség okok felszámolása A szükséges tartószerkezeti teherbíró képesség biztosítása A tartószerkezeti teherbíró képesség szinten tartása a felújítás időállóságának szavatolása

25 Tartószerkezeti szakvélemény Karakterisztikus adatok Szeizmikus karakterisztikák D jelzésű régióhoz tartozik (P100/92). Ks=0,16; Tc=1,0 sec. A P100-1/2006 szerint: ag=0,20g; Tc=0,7 sec. A templom II jelentőségű, α = 1,20 Szélteher (STAS 10101/20-90) A jelzésű régióhoz tartozik gv = 0,30 kn/nm; ch(z) 1; β = 1,6 Az NP szerint: qref = 0,4kPa Hóteher (STAS 10101/21-92) B jelzésű régióhoz tartozik gz = 2,0 kn/nm; ce = 0,8 A CR szerint: sok = 2,0 kpa; ce = 0,8

26 A történeti tartószerkezet diagnosztikája A történeti tartószerkezet felmérése

27 A történeti tartószerkezet diagnosztikája A tartószerkezet elégtelenségek számbavétele A templomépületen első szemrevételezés alapján csak a tetőtérben fedezhetőek fel tartószerkezeti elégtelenségek. A nem megfelelő hosszanti merevítés miatt több helyen is csomóponti kimozdulások figyelhetőek meg.

28 A történeti tartószerkezet diagnosztikája A tartószerkezeti teherbíró képesség tesztelése A számítások az Axis VM 7.0 számítógépes program segítségével történetek meg. A templom, mint egység került modellezésre. A 3D-s modell tartalmazza az alapokat, a falazatokat, a födémszerkezetet és a tetőszerkezetet.

29 A történeti tartószerkezet diagnosztikája A tartószerkezeti elégtelenség okainak meghatározása

30 A történeti tartószerkezet terapeutikája A tartószerkezeti elégtelenség okok felszámolása A szükséges tartószerkezeti teherbíró képesség biztosítása A tartószerkezet teherbíró képességének meg kell felelnie az épületben működő funkció követelményeinek. Ezen cél elérését lehetőleg az eredeti tartószerkezeti koncepció megtartásával kell biztosítani. Szükségszerűvé válik a tetőszerkezet megerősítése szélkötésekkel a szarufák síkjában és egy taréjszelemen beiktatása páros fogókkal, melyek elősegíti a szél és a földrengés által létrejött szerkezeti feszültségek megfelelőbb levezetését a szarufaállásokra. A tartószerkezeti teherbíró képesség szinten tartása a felújítás időállóságának szavatolása A tartószerkezet felújítást akkor tekinthetjük hatékonynak, ha a kiigazított teherbíró képességük időben lényegesen nem változik. A felújítások időállóságát a helyreállító és felújító szakemberek, illetve a műemlék épület tulajdonosai együtt biztosítják.

31 Köszönöm a figyelmet.

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése tanulmányok Készült: a NEA-NO-15-SZ-0262 jelű pályázat támogatásával Möller István Alapítvány A szerzők # # # # # # # # # # # # # #

Részletesebben

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése tanulmányok Készült: a NEA-NO-15-SZ-0262 jelű pályázat támogatásával Möller István Alapítvány A szerzők # # # # # # # # # # # # # #

Részletesebben

Dénes György Szalonna Árpád-kori templomának évi képe Pörge Gergely rajzain

Dénes György Szalonna Árpád-kori templomának évi képe Pörge Gergely rajzain Dénes György Szalonna Árpád-kori templomának 1906. évi képe Pörge Gergely rajzain A Bódva-parti Szalonna község református templomának mai szentélye eredetileg kerek templomocskaként épült, feltehetőleg

Részletesebben

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti

Részletesebben

Egy főállás keresztmetszete

Egy főállás keresztmetszete Pápai Nagytemplom Pápa város nevezetességei közé tartozik a Szent István Plébánia Templom. A helyiek által katolikus nagytemplom nevezett templomot 1774-ben gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr

Részletesebben

Munkabeszámoló. Bögözi Református Templom faragott kőelemeinek konzerválása-restaurálása

Munkabeszámoló. Bögözi Református Templom faragott kőelemeinek konzerválása-restaurálása Munkabeszámoló 1 / 12 Munkabeszámoló Munkálat megnevezése: Tulajdonos: Beruházó: Felújítást vezető tervező: Kivitelezés Konzerválási- restaurálási munkálatok: Bögözi Református Templom faragott kőelemeinek

Részletesebben

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak.

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak. Irota, Fáy kúria: állapot felmérési műszaki leírás ÁLTALÁNOS LEÍRÁS: Az épület műemléki jellegű. 1900- as évek elején épült. A kúria épülete részben alápincézett, földszintes épület. A földszint felett

Részletesebben

ESETTANULMÁNY : FELDEBRŐ ÁRPÁD-KORI TEMPLOMA I. rész Építéstörténet és művészettörténet

ESETTANULMÁNY : FELDEBRŐ ÁRPÁD-KORI TEMPLOMA I. rész Építéstörténet és művészettörténet Propedeutika / Bevezetés a művészettörténetbe Tárgyrögzítés az építészetben és a falképfestészetben Épületkutatás, feltárás, restaurálás és művészettörténet ESETTANULMÁNY : FELDEBRŐ ÁRPÁD-KORI TEMPLOMA

Részletesebben

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító:

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító: POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: 388 1708; fax: 388 1702 Adóig. azonosító: 10442454-2-41 homlokzat felújításának tervezése munkához 1. Előzmények: A Borbás Építész Műterem Kft. nevében

Részletesebben

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott;

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Rudabányai református templom Megközelítés: H-3733 Rudabánya,Temető u. 8.; GPS koordináták: É 48,38152 ; K 20,62107 ; Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Jelenlegi

Részletesebben

Virgil POLIZU. Műemléképületek veszélyeztetettségének megszüntetése

Virgil POLIZU. Műemléképületek veszélyeztetettségének megszüntetése Virgil POLIZU Műemléképületek veszélyeztetettségének megszüntetése MŰEMLÉKÉPÜLETEK VESZÉLYEZTETETTSÉGÉNEK MEGSZÜNTETÉSE Virgil POLIZU Egy műemléképület (-együttes) alkotóelemei funkcionális, szerkezeti,

Részletesebben

Csengersima, református templom

Csengersima, református templom Szakács Béla Zsolt Csengersima, református templom A Szamos jobb oldalán, az ugocsai főesperességben elterülő falu neve a Simon személynévvel hozható összefüggésbe. 1 Első említése 1327-ből való, amikor

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS BUDAPEST, MŰEGYETEM Faanyagvédelem 3. 2015. április 9. A faanyagvédelmi szakvélemény jogi háttere, a beépített faanyag védelme különös tekintettel a műemlék

Részletesebben

Taksony Nagyközség Önkormányzata Taksony, Fő u. 85.

Taksony Nagyközség Önkormányzata Taksony, Fő u. 85. Szomorjai Ferenc MÉRNÖKI IRODA 1214.Bp.II.Rákóczi F. út 195-197. STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY Készült: a Taksony, Fő u. 52. sz. alatti lakóépület állékonysági felülvizsgálatáról Hrsz: 208. Megbízó: Taksony Nagyközség

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat a következő témakörben tud pályázni:

Abony Város Önkormányzat a következő témakörben tud pályázni: Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) 360-010 Kossuth tér 1. Az előterjesztés készítésében közreműködött: Településfejlesztési osztály Az előterjesztést megtárgyalta: Valamennyi

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

TEMPLOMOK TETŐSZERKEZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE

TEMPLOMOK TETŐSZERKEZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE TEMPLOMOK TETŐSZERKEZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE - ESETTANULMÁNYOK - (Gyoma, Miskolc, Somlószőlős) Laczkovics János okl. építészmérnök FLAT-NET LINE Építészeti és Ingatlanforgalmazó Bt. TÖRTÉNETI TARTÓSZERKEZETEK

Részletesebben

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése tanulmányok Készült: a NEA-NO-15-SZ-0262 jelű pályázat támogatásával Möller István Alapítvány A szerzők # # # # # # # # # # # # # #

Részletesebben

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014.

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014. UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN dr. Kakasy László 2014. ÉPÜLETDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK, MINT A FELÚJÍTÁSI TERVEZÉS ALAPJAI 1. Az épületszerkezetek anyagának,

Részletesebben

Feltárási jelentés Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti külső oldala

Feltárási jelentés Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti külső oldala Feltárási jelentés Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti külső oldala 2009. május júniusában régészeti feltárást végeztünk Sátoraljaújhely Római Katolikus főplébánia templom keleti

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm Önöket A Bakonyért Egyesület által szervezett tájékoztató fórumon!

Tisztelettel köszöntöm Önöket A Bakonyért Egyesület által szervezett tájékoztató fórumon! Tisztelettel köszöntöm Önöket A Bakonyért Egyesület által szervezett tájékoztató fórumon! Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek kialakítása

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek kialakítása TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek kialakítása O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TARTALOM

Részletesebben

Civil kezdeményezések és műemlékvédelem a Kárpát medencében 2010.

Civil kezdeményezések és műemlékvédelem a Kárpát medencében 2010. Civil kezdeményezések és műemlékvédelem a Kárpát medencében 2010. 2 A kiadvány az Új Ezredév Alapítvány által, a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiumának

Részletesebben

Épületlábazatok. Javítás, felújítás

Épületlábazatok. Javítás, felújítás Épületlábazatok Az épületek lábazata sokkal inkább ki van téve a nedvesség hatásainak, mint a felmenő, hiszen a talajból is folyamatosan nedvesség éri, és a fröccsenő esővízből is oda jut a legtöbb. A

Részletesebben

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY 2019. ÁPRILIS 9.. Küküllővár református templom ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR 8.30 9.00 Regisztráció PROGRAM 2019. április 9., kedd

Részletesebben

Álmodik a múlt - Szent Ilona és Zsófia is...

Álmodik a múlt - Szent Ilona és Zsófia is... 2013 október 16. Flag 0 Értékel kiválasztása Még Givenincs Álmodik értékelve a múlt - Szent Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Rudabánya - amelynek neve az ószláv érc, vasérc szóból származik - első írásos említe

Részletesebben

PUSZTASOMORJA KATOLIKUS TEMPLOM LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ

PUSZTASOMORJA KATOLIKUS TEMPLOM LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ KÖLTSÉGVETÉS KIÍRÁS LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ Összeállította: PATAKY ÉS HORVÁTH ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 2000 Szentendre, Deli Antal utca 34. A MENNYISÉGEI A MEGBÍZÓ ÁLTAL RENDELKEZÉSÜNKRE

Részletesebben

LAKÓHÁZ UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA

LAKÓHÁZ UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA 1085 BUDAPEST, HORÁNSZKY U. 7. (Hrsz.:36618) LAKÓHÁZ UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI TERV MŰSZAKI LEÍRÁS Készítette:... Jónás Péter okl. építészmérnök É/2 09-0639 telefon: 06 30

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS Közúti Építő és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 10. Tel./Fax: 74/512-312, 512-313 www.kozuti.epito.hu E-mail: kozuti.epito@t-online.hu ISO 9001/2000 Tanúsítvány r. száma: CERT-5192-2007-AQ-BUD-RvA

Részletesebben

Sárközújlak, református templom

Sárközújlak, református templom Papp Szilárd Sárközújlak, református templom A Szamos és a Túr közötti síkon, Szatmárnémetitől (Satu Mare) északkeletre, a Sárköz (Livada) nevű faluval ma egybeépült település XIV. századi forrásokban

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról. SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról. MEGBÍZÓ: 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház, képviseli: Somogyi Lajosné közös képviselő A szakvéleményt

Részletesebben

Varsány község Településrendezési Tervéhez

Varsány község Településrendezési Tervéhez MŰSZAKI LEÍRÁS Varsány község Településrendezési Tervéhez BEVEZETŐ: Varsány község településrendezési terve a teljes igazgatási területre készült. A településrendezés általános célját és várható hatását

Részletesebben

BKK Közút Zrt. KARESZ Közterületi adatkezelés jövője c. konferencia. Műemlékvédelem a KARESZ támogatásával

BKK Közút Zrt. KARESZ Közterületi adatkezelés jövője c. konferencia. Műemlékvédelem a KARESZ támogatásával BKK Közút Zrt. KARESZ Közterületi adatkezelés jövője c. konferencia Bálna Budapest, Fővám tér 11-12. 2015. ápr. 27. Műemlékvédelem a KARESZ támogatásával Fülöpp Róbert, Forster Központ 1.0 Fogalom meghatározás

Részletesebben

Horváth Kinga építőmérnök hallgató, BME: Földszintes, téglafalú lakóépület állapotfelmérése (2002. május)

Horváth Kinga építőmérnök hallgató, BME: Földszintes, téglafalú lakóépület állapotfelmérése (2002. május) Horváth Kinga építőmérnök hallgató, BME: Földszintes, téglafalú lakóépület állapotfelmérése (2002. május) Az épület leírása Az épület egy földszintes, háromlakásos, L-alakú bérház, padlással. A kis udvarba

Részletesebben

Báta középkori plébániatemplomának feltárása

Báta középkori plébániatemplomának feltárása A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja K. Németh András Rácz Miklós Báta középkori plébániatemplomának feltárása Nyomtatott kiadás: 2013 Légifotó

Részletesebben

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május)

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Az épület megnevezése, címe Szakvélemény A szakvélemény az Ybl Miklós tér l. szám alatti Várkert Bazár épületének

Részletesebben

Ribányi Mérnöki Iroda Kft. H-7090 Tamási Béke u. 21. Tel: +36/30-560-4359 Fax: +36/74-471-561 E-mail: info@ribanyi.hu ÉTMT 70900086-10012961

Ribányi Mérnöki Iroda Kft. H-7090 Tamási Béke u. 21. Tel: +36/30-560-4359 Fax: +36/74-471-561 E-mail: info@ribanyi.hu ÉTMT 70900086-10012961 Ribányi Mérnöki Iroda Kft. H-7090 Tamási Béke u. 21. Tel: +36/30-560-4359 Fax: +36/74-471-561 E-mail: info@ribanyi.hu ÉTMT 70900086-10012961 1 / 6 oldal TARTÓSZERKEZET TERVEZŐI NYILATKOZAT Megbízó: Csabdi

Részletesebben

E00. Helyszínrajz M=1:1000. Felsőnyékért Közalapítvány H-7099 Felsőnyék, Kossuth u. 57. hsz. H-7099 Felsőnyék, Béke u 2. hsz. 66. hrsz.

E00. Helyszínrajz M=1:1000. Felsőnyékért Közalapítvány H-7099 Felsőnyék, Kossuth u. 57. hsz. H-7099 Felsőnyék, Béke u 2. hsz. 66. hrsz. Helyszínrajz M=1:1000 5,58 új 288 m 2 felületű belső térburkolat 16,55 4, 16,00 5db 2,x5,m méretű szgk parkoló 11,23 2,00 5, 4,00 288,30 m 2 2,83 9,77 4,00 1db 3,x5,m méretű MGK parkoló Helyszínrajz 0

Részletesebben

Tetőszerkezet statikai vizsgálata

Tetőszerkezet statikai vizsgálata 1105 Budapest, Ihász utca 26. Az épület fedésének cseréjéhez oldal 1 / 8 Előzmény Dr. Pluzsik András faanyagvédelmi és faépítészeti szakértő 2008-ban készült szakvéleményében már megállapította, hogy a

Részletesebben

2006. november 28-ig végzett munkáiról

2006. november 28-ig végzett munkáiról Jelentés a Tolna megye M6 autópálya Tolna-Bátaszék (144+200-170+900) km szelvény közötti szakaszának területén kezdett megelőző régészeti feltárás 2006. július 28-ig végzett munkáiról Július 3-án megkezdődött

Részletesebben

Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai

Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai módszerekkel Dr. Orbán Zoltán, Török Brigitta, Dormány András Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A diagnosztika

Részletesebben

PROGRAM. 9:30 9:45 Jiří BLÁHA (Cz) Európai tetőszerkezetek egy európai projekt előzményei, jelenlegi állapota, további tervek

PROGRAM. 9:30 9:45 Jiří BLÁHA (Cz) Európai tetőszerkezetek egy európai projekt előzményei, jelenlegi állapota, további tervek Helyszín: Kolozsvár, Bánffy Palota, Főtér 30. sz. PROGRAM Csütörtök, 2008. október 16. 8:00 9:00 A résztvevők regisztrációja a rendezvény helyszínén 9:00 9:30 A konferencia hivatalos megnyitója 9:30 11:00

Részletesebben

Tűzoltó robottól a műemlék épületek tűzvédelmi koncepciójáig. Heizler György Kecskemét,

Tűzoltó robottól a műemlék épületek tűzvédelmi koncepciójáig. Heizler György Kecskemét, Tűzoltó robottól a műemlék épületek tűzvédelmi koncepciójáig Heizler György Kecskemét, 2019.06.28. Tűzvédelem és koncepció Tűzvédelem Építészeti (passzív, aktív) Szervezési (Szervezeti, használati) Beavatkozói

Részletesebben

Bálint Kirizsán Imola A NAGYKÁROLYI KÁROLYI KASTÉLY

Bálint Kirizsán Imola A NAGYKÁROLYI KÁROLYI KASTÉLY dr. SzabóTARTÓSZERKEZETI Bálint Kirizsán Imola A BÖGÖZI REFORMÁTUS TEMPLOM KÉRDÉSEI A NAGYKÁROLYI KÁROLYI KASTÉLY Az Árpád-kori Kaplony nemzetségből származó Károlyi dinasztia egyike a legrégibb ősi A

Részletesebben

Sorszám Egyházközség/intézmény megnevezése A programtervezet megnevezése Megítélt összeg

Sorszám Egyházközség/intézmény megnevezése A programtervezet megnevezése Megítélt összeg 217. évi költségvetéséből 217/. számú határozat Sorszám /intézmény megnevezése A programtervezet megnevezése Megítélt összeg 1 Sepsiszentgyörgyi Magyar Baptista Gyülekezet Az egyházközség működési költségei

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció ALÁÍRÓ LAP

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció ALÁÍRÓ LAP Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Lakóépület Épület címe: 2117 Isaszeg, Nagy Sándor u. 43. hrsz:1056/14 Tervező: Kiszugló Kft. Mérnöki Iroda 1149 Budapest, Róna utca 113. Budapest, 2019. június

Részletesebben

Krasznabéltek, római katolikus templom

Krasznabéltek, római katolikus templom Papp Szilárd Krasznabéltek, római katolikus templom A Kraszna egyik jobb oldali mellékpatakjáról elnevezett, a megye déli részén fekvő település a XIV. század végén lett királyi tulajdonból földesúri birtok.

Részletesebben

Műszaki állapot értékelés

Műszaki állapot értékelés Műszaki állapot értékelés A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozóan készült: 2016.02.26 Megrendelő: Budakeszi Város Önkormányzata 2092 Budakeszi,

Részletesebben

ÖSSZEDŐLT EGY TEMPLOM

ÖSSZEDŐLT EGY TEMPLOM ÖSSZEDŐLT EGY TEMPLOM Dr.Dulácska Endre 10. Magyar Mechanikai konferencia, 2007. augusztus 27-29. Az előadások összefoglalói MI TÖRTÉNT? Belvárdgyula egy Pécstől mintegy 20 kilométerre, délkeletre fekvő

Részletesebben

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT.

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Dr. Jelinkó Róbert Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Alapelvek és a gyakorlat Az állagmegőrzés eredményei Parádsasvár

Részletesebben

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS HOMLOKZATFELÚJÍTÁS Budapest, VIII. Rákóczi tér 2. HRSZ.: 34898 MŰSZAKI LEÍRÁS településképi bejelentéshez Megrendelő: Red Loft Invest Kft. 1212 Budapest, Tiborc utca 22. Tervező: Invenio Studio 1114 Bp.,

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYFELÚJÍTÁSOK AZ ERDÉLYI UNITÁRIUS EGYHÁZBAN 1

ÉPÍTMÉNYFELÚJÍTÁSOK AZ ERDÉLYI UNITÁRIUS EGYHÁZBAN 1 173 PA S KUCZ- SZ ATHMÁRY VIOLA ÉPÍTMÉNYFELÚJÍTÁSOK AZ ERDÉLYI UNITÁRIUS EGYHÁZBAN 1 Az építészeti örökség a gazdag és sokszínű kulturális örökség pótolhatatlan megjelenési formája, múltunk felbecsülhetetlen

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Lakóépület Épület címe: 2117 Isaszeg, Nagy Sándor u. 43. hrsz:1056/14 Tervező: Kiszugló Kft. Mérnöki Iroda 1149 Budapest, Róna utca 113. Budapest, 2019. június

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TÖRTÉNETI ÉPÜLETFALAK ÉPÜLETDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATA Dr. Józsa Zsuzsanna. Dokumentáció BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Épületdiagnosztikai dokumentáció Műszaki állapot felmérése, a pusztulás

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 11. Meglévő épületek átalakításának, felújításának tartószerkezeti kérdései TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 11. Meglévő épületek átalakításának, felújításának tartószerkezeti kérdései TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 11. Meglévő épületek átalakításának, felújításának tartószerkezeti kérdései Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 11. 01. Az előadás tartalma Erőtani követelmények A szerkezetek

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

Pollack Mihály Mûszaki és Informatikai Kar Építész Intézet Épületszerkezettan Tanszék

Pollack Mihály Mûszaki és Informatikai Kar Építész Intézet Épületszerkezettan Tanszék Záróvizsga tételek Épületszerkezettan Építészmérnök BSc szak 2014. január 1/ a/ Kisméretű téglából épített szerkezeti falak. Koszorúk. falkötő vas. (a téglaépítés története, a falakkal szemben támasztott

Részletesebben

Vaja, református templom

Vaja, református templom Juan Cabello Vaja, református templom A kastély közvetlen közelében, a fôúttal párhuzamosan áll a keletelt szentélyû, egyhajós teremtemplom (1. kép). A nyolcszög három oldalával záruló szentély szélessége

Részletesebben

ELŐZETES FESTŐ-RESTAURÁTORI SZAKVÉLEMÉNY Szentendre, Népművészetek háza helyiségeiben lévő festésekről

ELŐZETES FESTŐ-RESTAURÁTORI SZAKVÉLEMÉNY Szentendre, Népművészetek háza helyiségeiben lévő festésekről ELŐZETES FESTŐ-RESTAURÁTORI SZAKVÉLEMÉNY Szentendre, Népművészetek háza helyiségeiben lévő festésekről Bevezetés A szentendrei Népművészetek háza Szentendre Város Önkormányzatának tulajdona, az épület

Részletesebben

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság SANOVA FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Tökéletes felújítás FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Rendszerek Alkalmazás Elôkészítés Vakolat- ill. höszigetelô réteg Sanova Rendszer K mérsékelten nedves és csekély

Részletesebben

SZERKEZETEK KÁROSODÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA JELLEMZŐ SZERKEZETI BEAVATKOZÁSOK MEGLÉVŐ ÉPÜLETEKBEN

SZERKEZETEK KÁROSODÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA JELLEMZŐ SZERKEZETI BEAVATKOZÁSOK MEGLÉVŐ ÉPÜLETEKBEN ÉPÜLETSZERKEZETTAN 7. FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS SZERKEZETEK KÁROSODÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA JELLEMZŐ SZERKEZETI BEAVATKOZÁSOK MEGLÉVŐ ÉPÜLETEKBEN Laczkovics János okl. építészmérnök, tud. segédmunkatárs BME Épületszerkezettani

Részletesebben

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július

Kutatási jelentés. Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák. 2009. június-július Kutatási jelentés Szögliget-Szádvár, keleti várrész déli falán folytatott falkutatási munkák 2009. június-július A Szádvárért Baráti Kör sikeres, az NKA Régészeti és Műemléki Szakkollégiumához benyújtott

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A műemlék-kutatás folyamatának és módszereinek elvi bemutatása. (Diagnosztika) a feladat időtartama 10 perc

A vizsgafeladat ismertetése: A műemlék-kutatás folyamatának és módszereinek elvi bemutatása. (Diagnosztika) a feladat időtartama 10 perc A vizsgafeladat ismertetése: A műemlék-kutatás folyamatának és módszereinek elvi bemutatása. (Diagnosztika) a feladat időtartama 10 perc Esettanulmány: Történeti épületszerkezet anyagtani elemzése (Anyag-

Részletesebben

Sportöltöző. 2007-ben

Sportöltöző. 2007-ben Sportöltöző 2007-ben Pályázat: A Veszprém Megyei Közgyűlés Sportbizottságánál sikeresen pályáztunk a Sportöltözőn elvégzendő állagmegóvási munkálatokra (240.000 Ft-tal támogattak minket). A nyert összeg

Részletesebben

MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen

MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen MHT XXXIV. Vándorgyűlése, Debrecen Munkálatok a Szentlélek téri parapetfal védképességének helyreállítása érdekében Előadó: Rácz Tibor osztályvezető Ár- és Belvízvédelmi Osztály Fővárosi Csatornázási Művek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2011. február 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2011. február 14-i ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. február 14-i ülésére Tárgy: A szőlőhegyi közösségi ház felújítása Előterjesztő: Szabó Loránd polgármester Készítette:

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

Máriapócsi római katolikus templom középkori állapotának helyreállítása - szerződés módosításáról szóló tájékoztató

Máriapócsi római katolikus templom középkori állapotának helyreállítása - szerződés módosításáról szóló tájékoztató Máriapócsi római katolikus templom középkori állapotának helyreállítása - szerződés módosításáról szóló tájékoztató Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/236 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény

Részletesebben

STATIKA SZAKVÉLEMÉNY ENERGETEIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ

STATIKA SZAKVÉLEMÉNY ENERGETEIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ STATIKA SZAKVÉLEMÉNY ENERGETEIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ TÁRGY:... GYŐRSÖVÉNYHÁZ AÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE ÉPÍTTETŐ:... GYŐRSÖVÉNYHÁZ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉPÍTTETŐ CÍME

Részletesebben

Tornyospálca, református templom 1

Tornyospálca, református templom 1 Juan Cabello Simon Zoltán Tornyospálca, református templom 1 A falu neve elôször egy Péter nevû ember birtokaként Polcia formában, 1212-ben bukkan fel Zsurk határosaként. 2 Az eredetileg máshol birtokos

Részletesebben

VÁLYOGHÁZAS KONFERENCIA. Rekonstrukció a vályogépítésben

VÁLYOGHÁZAS KONFERENCIA. Rekonstrukció a vályogépítésben VÁLYOGHÁZAS KONFERENCIA Rekonstrukció a vályogépítésben O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TARTALOM 1.) Magyarországon hatályos jogi

Részletesebben

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező)

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező) TERVEZŐI NYILATKOZAT 1 Építtető: Balatonboglár Városi Önkormányzat 8630 Balatonboglár, Erzsébet u.11. Építés helye: 8630 Balatonboglár, Attila u. Hrsz 423 Tervezett szerkezet: Ravatalozó épület Vezető

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Szily kastély keleti szárnyának tetőhéjazat felújításáról

ELŐTERJESZTÉS A Szily kastély keleti szárnyának tetőhéjazat felújításáról ELŐTERJESZTÉS A Szily kastély keleti szárnyának tetőhéjazat felújításáról Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő testületének Oktatási Bizottsága a 2013. szeptember 16-án tartott ülésén javasolta, hogy

Részletesebben

2. AZ ACÉLSZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE I.

2. AZ ACÉLSZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE I. ACÉLSZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE 2. AZ ACÉLSZERKEZETEK BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék MEGERŐSÍTÉSE I. FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR SÉRÜLT SZERKEZETI ELEMEK JAVÍTÁSA Korróziós károsodás hatására

Részletesebben

A XIX. század második fele és a XX. század első évtizedei közötti időszak épületeinek tartószerkezetei, vizsgálata, felújítása, megerősítése

A XIX. század második fele és a XX. század első évtizedei közötti időszak épületeinek tartószerkezetei, vizsgálata, felújítása, megerősítése A XIX. század második fele és a XX. század első évtizedei közötti időszak épületeinek tartószerkezetei, vizsgálata, felújítása, megerősítése 1. Bevezetés - témaválasztás: - az épületállomány értéke, jelentősége

Részletesebben

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor A települések általános kérdései Dr. Kozma Gábor A., A településekkel kapcsolatos alapfogalmak I. A település 1. Definíció: a., Mendöl T.: a település egy embercsoport lakó- és munkahelyének térbeli egysége

Részletesebben

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek Gazdaságos és megbízható DEITERMANN épületvízszigetelõ termékek és rendszerek Talajnedvesség, csurgalékvíz vagy talajvíz a gond? Melyik rendszer a megfelelõ? A

Részletesebben

Péczy Lóránt Mérnöki Iroda Kft. Cégjegyzékszám: Felpéc, Rákóczi u. 8./A Adószám: Tel:

Péczy Lóránt Mérnöki Iroda Kft. Cégjegyzékszám: Felpéc, Rákóczi u. 8./A Adószám: Tel: Műszaki leírás Győrladamér, Táncsics Mihály utca Hrsz.: 292 alatt létesítendő Orvosi rendelő Létesítésének tárgyában Készítette: Péczy Lóránt Okl. építőmérnök Tartószerkezeti- és geotechnikai tervező (MMK

Részletesebben

SZERKEZETVIZSGÁLATI SZAKVÉLEMÉNY

SZERKEZETVIZSGÁLATI SZAKVÉLEMÉNY VARGA és VARGA Tervező Iroda B.T. Sopron, Csányi u. 23. tel / fax: 99-338940; 30-6504615; e-mail: vargaterv@yahoo.com SZERKEZETVIZSGÁLATI SZAKVÉLEMÉNY Járdányi Paulovics István Romkert területén átvezető

Részletesebben

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 072/3 Zsejke-puszta, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Szűz-Mária szobor. Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben

KONFERENCIASOROZAT 2015 KONFERENCIASOROZAT 2015. PREFA Hungária Kft. www.prefa.hu judit.nemere@prefa.com +36 (30) 6866786 2040 Budaörs, Gyár utca 2.

KONFERENCIASOROZAT 2015 KONFERENCIASOROZAT 2015. PREFA Hungária Kft. www.prefa.hu judit.nemere@prefa.com +36 (30) 6866786 2040 Budaörs, Gyár utca 2. KONFERENCIASOROZAT 2015 KONFERENCIASOROZAT 2015 PREFA Hungária Kft. www.prefa.hu judit.nemere@prefa.com +36 (30) 6866786 2040 Budaörs, Gyár utca 2. SZERVEZŐK SZAKMAI VÉDNÖK MÉDIATÁMOGATÓK » Alapítás éve:

Részletesebben

54 215 01 0000 00 00 Műemlékfenntartó technikus Műemlékfenntartó technikus

54 215 01 0000 00 00 Műemlékfenntartó technikus Műemlékfenntartó technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT.

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. Szombathely, Szövő u. 3. / Kőszeg, Alsó krt. 39. TEL: 06-70-3350-548 bukits.zoltan@gmail.com Perenyei Aranyhíd Óvoda felújítása és bővítése Szerkezeti

Részletesebben

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE EGRI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3300 Eger, Dobó utca 18. Tel.: 36/511-570 Fax: 36/411-890 Heves Megyei Bíróság mint Cégbíróság Cg. 10-09-021606 E-mail: egriepir@egriepir.hu B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása 35063 7 a utc 5 s 35064 ro va 2 35089 sfu i K 35088 1 35078 18 35090 35087 20 35086 35081 a -24 22 u tc 25 35091/1 35092 35079 s aro gipszdíszek pótlása, v yfu párkányok bádogfedésének g Na függőereszés

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

Ingatlan állapotfelmérés

Ingatlan állapotfelmérés Oldal:1/6 Ingatlan állapotfelmérés Készítette: Tarcsi és Társai Kft. Tarcsi Károly 06 20 97 96 771 iroda@mingatlan.hu Hirdetés megtekintése az Mingatlan portálon Állapotfelmérés információk, megrendelés

Részletesebben

m e t s z e t Kapy Jenő DLA, YBL díjas építész Botzheim Bálint építész-munkatárs

m e t s z e t Kapy Jenő DLA, YBL díjas építész Botzheim Bálint építész-munkatárs E-3 FŐHOMLOKZAT főhomlokzat Ajánlati vázlatterve 2012. 10. 07 helyszínrajz a l a p r a j z m e t s z e t Kapy Jenő DLA, YBL díjas építész Botzheim Bálint építész-munkatárs oldalhomlokzat hátsóhomlokzat

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

T-1 SZERDAHELYI U. 18. nyílászárók javítása eresz- és homlokdeszkázat. függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása.

T-1 SZERDAHELYI U. 18. nyílászárók javítása eresz- és homlokdeszkázat. függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása. nyílászárók eresz- és homlokdeszkázat párkányok bádogfedésének függőereszés lefolyócsatornák gipszdíszek pótlása, A terv elkészítéséhez felhasználtuk a RÉV Rt. 2010 júniusában készült tervét. A homlokzat

Részletesebben

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE)

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY RÉGÉSZETI SZAKTERÜLETI RÉSZ BALATONAKALI (VESZPRÉM MEGYE) Készült: Balatonakali község településrendezési tervéhez Készítette: Pintér László régész Laczkó Dezső

Részletesebben