BÁBUK - 4 pont Fejtsd meg az öt szám közötti kölcsönös összefüggést, amelyekbõl a bábu össze van állítva, és számítsd ki a C bábunál hiányzó számot.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BÁBUK - 4 pont Fejtsd meg az öt szám közötti kölcsönös összefüggést, amelyekbõl a bábu össze van állítva, és számítsd ki a C bábunál hiányzó számot."

Átírás

1 ÖSSZEFÜGGÉS - 1 pont Keresd meg a képben elrejtett összes összefüggést, és találd ki, melyik szám van elrejtve a kérdõjel alatt! ABLAKOK - pont A házon lévõ 9 ablak nem véletlenszerûen van elhelyezve. A jobb alsó sarokban lévõ ablak választóvonalak nélkül van berajzolva. A te feladatod, hogy logikusan berajzold azokat. KETTÖT EL - 3 pont Találj meg két alakot, amelyek nem tartoznak a többihez. Határozd meg, melyek azok. KOCKÁK - 3 pont Határozd meg, melyik kockákat lehet összerakni a szétterített borítóból. BÁBUK - 4 pont Fejtsd meg az öt szám közötti kölcsönös összefüggést, amelyekbõl a bábu össze van állítva, és számítsd ki a C bábunál hiányzó számot.

2 TÖLTSD KI A NÉGYZETEKET- 3 pont Töltsd ki a hatodik és hetedik négyzetet a megfelelõ alakzatokkal. LABDARÚGÓK - 1 pont Szedd össze a tollakat a legfelsõtõl a legalsóig úgy, hogy más tollat ne mozdíts meg (mint a MIKÁDÓ-ban). A betûket összeolvasva megkapod egy híres labdarúgó klub nevét. CÉLBADOBÁS - pont Öt fiú célbadobást játszott. A céltábla körei 5, 4, 3,, 1 pontot értek. Minden kört négyszer találtak el. Az öt-öt fiú pontjait egyenként összeszámolták, és minden egyes játékos között négynégypontos különbség volt Állapítsd meg, hogy hány pontja volt a gyõztesnek. ALKOTÓ - 1 pont A táblázatban húzd át azokat az ábrákat, amelyek duplán fordulnak elõ. Marad hat ábra amelynek nincs párja. A másik táblázatban keresd meg azokat a betûket, melyek a páratlan ábrák helyén találhatók. Ezeket soronként összeolvasva egy ismert rajzfigurákat készítõ személy nevét kapod.

3 SZIMBÓLUMOK - 3 pont A kérdõjelek helyére rajzold be a hiányzó szimbólumokat. FÜZETEK - 3 pont Az ábrán 9 füzet van. Találsz köztük legalább két egyformát, vagy mind különbözõek? SOR -3 pont Állapítsd meg melyik szám hiányzik a végtelen sorból! CSILLAG - 3 pont Egészítsd ki a hiányzó számot! PIRAMISOK - 3 pont Mind a 3 piramis 6 száma között ugyanolyan összefüggés van. Találd meg és egészítsd ki a hiányzó számokat. A B C

4 RÓMEÓ ÉS JÚLIA VÁROSA - pont Találd meg az útvesztõbõl az utat fentrõl lefelé, és gyûjtsd össze az úton lévõ betûket. A betûk kiadják egy olasz város nevét, amelyben Rómeó és Júlia története játszódott. KATEGÓRIA 05 - LEGFIATALABB TANULÓK ÖTÖDÖLÕ - 3 pont Találd meg a játékosnak azt az egy (utolsó elõtti) helyes lépését, amely után az ellenfélnek nincs már lehetõsége elhárítani a vereséget. Megoldásodat jelöld O-val vagy X- szel az ábra konkrét mezõjébe. X X X X O O O X O O X O O O X O X O X O O X O O O X O O X O O X X O X X X O O X X O X X O X X X O X O X X X O O O O X O X X X O X O O O O X X O O O X O X O X O X X O X X O O O X O O X X X O X O X O O O X X X X O X X X O O O X X O X X X O X X O O GERELYVETÉS - 4 pont A gerelyvetõk versenyében 5 sportoló vett részt. - Józsi gerelyén három sötét sáv volt - Vlado gerelye egyszínû volt - Péter közvetlenül Milan után helyezkedett el - András jobb eredményt ért el, mint Józsi Milyen volt az öt sportoló sorrendje, ha tudod, hogy az egyes gerelyek mellett lévõ számok megegyeznek a versenyben elért helyezéssel? KIRÁNDULÁS - pont Az autóbuszkiránduláson 453 nyaraló vett részt: férfiak, nõk és gyerekek. Öttel több gyerek volt, mint felnõtt, néggyel több nõ volt, mint férfi. Hány nõ vett részt a kiránduláson? HERNYÓ - 4 pont A számok között bizonyos összefüggés van, amelyre rá kell jönnöd. Azután már egyszerû lesz beírni a hiányzó számokat a hernyó két végére A és B. A B

5 ISMERT RÖVIDÍTÉS - pont Színezz be minden hatszöget és a megfelelõ számú mezõt a nyíl irányában. Megoldásként egy ismert számítástechnikai rövidítést kapsz. NYILAK - 1 pont Köss össze néhány pontot úgy, hogy olyan A-B utat képezz, amely elválasztja a fehér nyilakat a feketéktõl. Megsúgjuk, hogy elég 10 pontot felhasználni, a többi felhasználatlan marad. KATEGÓRIA 05 - LEGFIATALABB TANULÓK CSÁPOK - 3 pont A körök a bogár lakhelyét szemléltetik, ahonnan a csápjait dugdossa ki. A számok a kidugott csáp hosszát (négyzetek száma) adják meg. A csápok csak függõlegesen vagy vízszintesen egyenesen, törés nélkül lóghatnak ki. Nem kell minden irányba kinyúlniuk, és nem is metszhetik egymást. Minden négyzetet csak egy bogár érhet el. Rajzold be a hiányzó csápokat úgy, hogy minden sorban és oszlopban csak egy üres négyzet maradjon a fekete kör számára HELYES 3 HELYETELEN FÖLDÖNKÍVÜLIEK - 1 pont Mi földönkívüliek nem vagyunk mind egyformák. Próbálj megtalálni! Csak lábam és csápom van, nincs számom, és szép csokornyakkendõm van. Hol vagyok?

6 OROSZLÁNKIRÁLY - 4 pont Az elsõ képen egy oroszlán látható. A második képen az egyes négyzetek össze vannak keverve. Anélkül, hogy kinyírnád, rá tudsz jönni, melyik négyzet (pl. az a 1 ) hiányzik? FÖLDRAJZUNK VAN- pont E l k e l l m e n n e d a s z e r t á r b a e g y segédeszközért. Ha helyesen beszínezed azokat a területeket, amelyek a 3 többszörösével vannak jelölve, megtudod, hogy melyik segédeszközrõl van szó.