Szakdolgozat szerkesztési követelmények

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakdolgozat szerkesztési követelmények"

Átírás

1 1 Tartalomjegyzék Fejezetek általános felépítése... 2 Szakaszok és alpontok... 2 Táblázatok, képek, számok... 3 Terjedelem... 5 Forrás és hivatkozás... 8 Vázlat és ütemterv Határidık Disszertáció védése Szakdolgozat a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban Összefoglalás - Zárógondolat... 20

2 2 Fejezetek általános felépítése Minden egyes fejezet és esszé szerkezetileg három részbıl áll bevezetés, kifejtés, összegzés. Felvezetés Bevezetés 1 a témát megjelölı mondatokból áll, amelyek bevezetik a fejezetet. Minden fejezetet új oldalon kell kezdeni. Mindig kell egy bevezetés, amelyben röviden ismerteti a szerzı a fejezet célját és szerkezetét. Leírja, hogy ezt a fejezetet miért helyezte el a dolgozatban. Kifejtés Ez tartalmazza a leglényegesebb állítást, az alapgondolatot, a kifejtésbıl, amely megvilágítja, magyarázza, elemzi, minısíti a témát, az illusztrációból, ami azt jelenti, hogy példákkal, bizonyítékokkal, alá kell támasztani a témát, a célt vagy feladatokat. Összegzés Minden fejezet végén kell egy rövid összefoglaló, a fıbb pontokat tartalmazza és elırevetít a következı fejezet felvezetésére. Az összefoglaló lehet, golyó formátumban. Rámutatunk a fejezetben elvégzett fı munkálatokra. Átvezetünk a következı fejezetre. Szakaszok és alpontok Fejezeteket (1.) fel kell bontani a szakaszokra (1.1.) és alpontokra (1.1.1.). Kerüljük, ne legyen negyedik szint ( ). Használjunk számozás nélküli új bekezdést Alternatív megoldást nem kell számozni, ha nem elég hosszú az alpont bekezdése. Gyızıdjünk meg róla, és az olvasó könnyen megértse a fejezet szerkezetét. Kerüljük, a fejezetszámozásnál, hogy egy egy alfejezet egy oldalon legyen. A a 16 oldalon és a a 16 oldalon nem elfogadott. Kerüljük azt a megoldást amikor a cím alatt van egy sor kihagyás, de másfeles sortávolság maradjon. Minden fejezet új oldalon kezdıdik, az alfejezet elıtt hagyjunk ki mindig két sort, kiemeléseknél egy sort. 1 Felvezetés illetve bevezetés legyen minden fejezet elıtt

3 3 Táblázatok, képek, számok Minden táblázat, kép, diagram sorszámozott legyen, használjuk a Hivatkozás és Képaláírás beszúrása funkciót. Kezdıdhet a szám a fejezettel és táblázat számával a fejezetben. 1.1 táblázat. Minden táblázatnak, képnek, diagramnak vagy diának, legyen címe, amely tükrözi a tartalmat. Legyen forrás megjelölése minden táblázatnak. Minden táblázat, kép, diagram szerepeljen a táblázat listában, a mellékletek utáni szakaszban. 1.Táblázat. Nemek és a ledolgozott munkaórák Forrás: A vizsgált cég adataiból a szerzı saját szerkesztése Táblázatoknál használjuk a Hivatkozás képaláírás beszúrás parancsot. Ez biztosítja az automatikus számozást és egyszerő visszakeresést. Képek 2. ábra KVIFK épülete. Forrás: KVIK honlap Táblázatok, képek, diagramok szövegben, ha 1/3 oldal vagy annál kisebb, akkor bátran használjuk a dolgozat színessé és érthetıvé tétele érdekében. 2 Amennyiben nagyobb a terjedelem akkor mellékletbe kell elhelyezni. Minden képnek, ábrának legyen száma képaláírás beszúrása, címe, forrása és dátuma. Mindig legyen követlen utalás szövegben a beszúrt képre vagy táblára. Szerzı felelıssége a szövegben, felhívni az olvasók figyelmét a táblázatokra vagy a grafikonokra illetve képekre. Lásd az 4.5. Táblázat mutatja, a nık keresnek. Az egyharmados szabály esetében, elméletileg három táblázat is elfér egy oldalon, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy kettınél több ne legyen és a két táblázat közt legyen magyarázó illetve utaló írás. Ne legyen csak egy kivágás és beillesztés a táblázat. Az SPSS vagy az Excel vagy a SWOT elemzés adatait értékeljük és függjenek össze a fejezet tartalmával. 2 Sok esetben egy térkép vagy kép többet mond el mint az írott szöveg.

4 4 Adatokat meg kell formázni és magyarázatot adni, illetve mélyreható elemzést bemutatni a táblázatról. Ne használjon táblát visszajelzés, elemzés vagy értékelés nélkül. A táblázatok a melléklet utáni szakaszban a táblázat jegyzékben, fel kell sorolni és jelezni a visszahatást, hogy melyik oldalon van. Számok a szövegben Számok használata a szövegben, számok tízig, írva legyenek betővel. Tíz felett használjuk csak a numerikusszámozást. Például, A 20 megkérdezett vezetıbıl, csak a hét válaszolt a kérdésre. Számmal ne kezdjen mondatot. 36%-önkéntesek mondta,... legyen Az önkéntesek 36%-a azt mondta,.. Százalékok kifejezésnél legyen százalék kiírás, vagy % jel, de összhangban kell lenniük. Ne használja egyszerre a kettıt. Használjon teljes kiírást, nem számít, milyen nagy a szám. Hetvenhárom százaléka a szállodáknak 50 szobánál kisebb. Mellékletek Hatékonyan és okosan kell használni a mellékleteket. A szövegben gyızıdjön meg róla, hogy felhívta az olvasó figyelmét a függelékre. Az 1. melléklet tartalmazza a teljes vizsgált adatsort. Javasolt a mellékletek utalása lábjegyzet használattal. 3 Lábjegyzet használata A lábjegyzetet a szerzı kiemeléseire, magyarázataira, értelmezésekre kell használni. Javasolt a használata. Nyelvhelyesség A dolgozatuk ne tartalmazzon nyelvtani, lexikális vagy akadémiai hibákat. Tapasztalat, hogy nem elég csak a számítógépes helyesírás ellenırzıjét használni vegyük a fáradtságot átolvasni vagy átolvastatni a dolgozatot, hogy ellenırizzük, nem maradtak-e benne olyan hibák, amelyeket a helyesírás ellenırzı program nem vett észre. 3 Az 1. sz. melléklet tartalmazza a részletes leírást.

5 5 Terjedelem A terjedelem meghatározza a stílust, a nagyfilmek másfél órásak, az opera két órás egy könnyőzenei darab három - négy perces. A közoktatásban az órák 45 percesek és a felsıoktatásban 90 percesek. Lássuk be Presser Gábor képes írni két órás zenemővet, de a Petróleum Lámpa bármilyen sikeres csak négy perces. A tudományos elıadások lehetnek 90 vagy akár 15 percesek, egy elıadó képes többet is tudatni a témáról, de be van határolva. Ezért kell a terjedelmi elvárásokat betartani. A fıiskolai jegyzetek oldalasak, míg egy szakkönyv lehet 650 oldalas, de Önök itt és most szakdolgozatot írnak. A tanulmányaik során írtak kis (5 oldal), közepes (15 oldal) és nagy esszét 30 oldalas. Készítenek interjúkat, rövidet vagy mélyinterjút az egyik 10 perces a másik 45 perces. Láthatóan vannak idıintervallumok minden típusú megnyilatkozásnál. A BA 4 szakdolgozat legyen minimum 50 oldal, maximum 60 oldal és legyen szavas. A terjedelem betartása alapelvárás. Master of Art szinten az oldalak száma húsz oldallal több 70 80, míg a Doktori fokozatnál képzésnél oldal. fejezetek oldalak % szavak minimum maximum min max minimum maximum Bevezetés Szakirodalmi áttekintés Kutatásmódszertan Elemzés, értékelés Következtetések Az oldalszám az elsıdleges szempont, de azt kiegészíti a szavak száma, mert a táblázatok és képek nem számítanak bele az elsıdleges terjedelembe. Az elmúlt évek dolgozatainak terjedelmi átlagai. A kigyőjtés a szerzı által konzultált dolgozatok felhasználásával történt. A szavak száma megerısíti a terjedelmet. A kettı összefügg, mert lehet 55 oldalon szélsıséges esetben akár csak 55 szót megjelentetni, ezért van a kettıs elvárás oldal és szószám. 4 Bachelor of Art, Bolognai alapképzés, MA Master of Art a mesterképzés megnevezése.

6 6 A táblázat kimutatja, hogy általában egy oldalon a szavak átlagos száma 250. Az oldalas általános BA szakdolgozat így lehet szavas. Egy oldal 250 szó az angol akadémiai írásban. Magyar szókészlet hosszabb szavakat tartalmaz. dolgozat oldal szavak átlag átlag ábra. Szakdolgozatok áltagos oldal és szószáma. Szerzı szerkesztése Ez az esszé 19 oldalas és szót tartalmaz, 195 szó átlagosan oldalnként. 5 Terjedelem az oldal és szószám együttes alkalmazásával mérhetı legalább 50 és maximálisan 60 oldal mellékletek, táblázatok, grafikonok, fényképek, jegyzet nélkül ezek maximum a lap egyharmada nagyságúak legyenek, nagyobb táblákat különben mellékletbe kell helyezni, 6 a terjedelemnél mindig vegyük figyelembe a szavak számát. Szövegszerkesztés Sortávolság: 1.5 Betőnagyság 12 Betőtípus Times New Roman, Arial, Fej és láb margó 2,5 5 Kevesebb az átlagosnál, mert sok benne a bullet kiemelés. 6 A nagy táblázatokból javasolt kiesebb kiemelı táblákat, vagy grafikont szerkeszteni.

7 7 Margó jobb 2.50 és bal Javasolt a leütés oldal használata Szöveg sorkizárt formában kell szerkeszteni. Egyoldalas formában kell kinyomtatni és köttetni. Oldalszámozás arab számmal laptetején és középen elsı számozott oldal tartalomjegyzék elsı lapja. utolsó számozott oldal az ötödik fejezet utolsó oldala. 7 Az 1980-as években balmargó négy volt, mert kézi kötésnél ennyi lapszél kell hogy a szöveg középen legyen, amennyiben klasszikus kézi bırkötéssel köteti a dolgozatot akkor valóban legyen négyes a margó.

8 8 Forrás és hivatkozás Kövesse a Harvard rendszert. (Raltson, 2010) Ez BGF - KVIK - Turizmus Intézet arculati elemének része. Referencia 8 Harvard Rendszer (Raltson, 2010) az alap referencia módszer. A fıiskola ezt használja, mert része az arculattervnek. Az idézetek után azonnal a citált szerzı és a publikálás éve. (Raltson, 2010). Ezt követıen minden zárójeles hivatkozás, citálás szerepeljen a referencialistában. Használja a hivatkozásokat, mert a szakirodalmi és kutatásirodalmi jártasságát bizonyíthatja. Referencialista sorainak alapfelépítése minden esetben Szerzı, évszám, cím (dılt bető), kiadócég, intézmény, város Rita Raltson, Disertation Handbook Manchester Metropolitan University, Tourism, Hospitality & Event Management Programmes, Undergraduate, Manchester Referencialista Referencialista kell a szakdolgozat végén. A referencialista tartalmazza az összes felhasznált szövegidézet (Raltson, 2010) forrását annak érdekében, hogy minden hivatkozás, idézet forrása azonosítható legyen. A referencialistát alfabetikus sorrendben kell szerkeszteni. Ettıl eltérés a végjegyzetek, amikor elıfordulási sorrendben állítjuk fel a referencialistát, de ezt jelölni kell. Hivatkozások Közvetlen rövid, szószerinti idézetnél az oldalszámokat jelölni kell. Hivatkozás szavai másodlagos forrásból. "Szállodavezetés fogalma: Tevékenységek és élımunka befolyásolása a célok (piaci, emberi, gazdasági) elérése érdekében az üzemeltetést befolyásoló tényezık (piaci viszonyok, szálloda adottsága, a tulajdonosok elvárásai) figyelembe vételével. (Dr. Juhász, oldal). A referencia listán ez az idézet így szerepel. Dr. Juhász László PhD, Szállodaüzemeltetés alapjai. BGF KVIFK, Budapest. 8 A részletes Harvard rendszerő hivatkozás a fıiskola honlapján található meg, az eredeti angol nyelvő változat pedig a Manchester Metropolitan University honlapján.

9 9 Közvetett hivatkozás Átfogalmazott vagy összegezett információkat, használunk például gondolatokat, de átrendezve illetve szintézissel, egy vagy több forrásból, Dr. Juhász fontosnak tartotta, hogy figyelembe kell venni különbözı tényezıket a sikeres vezetéshez. (Dr. Juhász, 2010). Bibliográfia A szakdolgozat elkészítése során felhasznált szakirodalmak teljes listája. Az összes felhasznált és konzultált szakirodalomról. Általában magában foglalja, az összes olvasott, de valójában közvetlenül nem idézett szakirodalmakat. A bibliográfia tartalmazza azokat a szakirodalmakat, amelyek befolyásolták a szerzı témáról alkotott véleményét. Ha nincs referencialista, az irodalomjegyzék tartalmazhatja a hivatkozásokat (referenciák) és bibliográfiákat (közvetett hivatkozásokat). Idézetek és plagizálás Legyünk büszkék arra, hogy a szakirodalmat ismerjük és áttekintettük, ezt bizonyítják a megfelelıen alkalmazott citálások. A citálások száma elvárt a szakdolgozatban. 9 szakirodalmi áttekintésben legalább tíz és a kutatási módszertanról pedig öt citálás legyen. A Hivatkozás és citálás A szerzı szakmai jártasságát mutatja az elvárt és megfelelı számú hivatkozás használata. A hallgató több szerzımunkáját veti össze és értelmezi saját véleményének felhasználásával. A szakirodalmi áttekintés és kutatásmódszertana fejezetekben van kiemelt lehetıség a tiszta és egyértelmő hivatkozásokra. Számítógépes programokat használnak az intézménynek a plagizálások keresésére, de a hallgatónak is lehetısége van az elıellenırzésre Lásd a ** ** ** Disszertáció stílus és referencia értékelése fejezetben. 10 Viper - Viper Plagiarism Scanner Viper Scanner Is Backwww.scanmyessay.com/viper-plagiaris

10 10 Vázlat és ütemterv A konzulens elvárja, hogy a dolgozat beadása elıtt legalább D-300 nappal a hallgató a vázlatot és a kutatási ütemtervet elkészítse. 11 Vázlatírás Használjuk a dolgozat struktúráját a vázlat vázlatának, alappillérnek. A megadott fejezetek és alfejezet címekhez rendeljük hozzá a dolgozat témáját és gondolatainkat kifejezı mondatokat. Bekezdés (1. fejezet) elkészítése javasolt, akár nyolcvan kilencven százalékos készültségre, minél hamarabb, ezzel kezdjük. Használjuk mind a hat alfejezetet fel. Ebben az esetben a bekezdés vázlata legalább 2-5 oldalas lesz és a dolgozat lezárásakor kell csak a véglegesítı javításokat végrehajtani. Kutatás módszertana, (3. fejezet) elkészítése a második ütemben javasolt, akár nyolcvan kilencven százalékos készültségre. Ebben az esetben a harmadik fejezet vázlata legalább 2-3 oldalas lesz és a dolgozat lezárásakor kell csak a véglegesítı javításokat végrehajtani. Szükségünk van a kutatási módszerek ismeretére, mert ez alapján kezdjük el a primer és szekunder kutatásokat. Szakirodalmi áttekintésben (2. fejezet) a hallgató tetszés szerinti alfejezet kibontással mutathatja be a vállalt témakörök szakirodalmát. Érdemes az elvárt bibliográfia felvezetése. A szakirodalmak elızetes felmérése és bemutatása. Tervezett szők bibliográfia szerepeljen a vázlatban. A konzulensnek és magunknak is elıre bemutatunk felhasználásra kerülı vezetı szakirodalmakból. A referencialista csak a hivatkozások alapján áll össze. Kutatási eredmények értékelése és bemutatása, résznek (4. fejezet) lehet laza a vázlata, két - három kutatási területet és azok szakirodalmát ismertetjük röviden. Következtetések, (5. fejezet) vázlata a leglazább, hiszen csak a fejezetcímeket kell leírni, mert nincsenek még javaslatok és észrevételek. 11 Ezt helyettesíti a Proposal Report a Témaválasztási Javaslat kitöltése.

11 11 Ütemterv Javasolt, de nem kötelezı a 300 napos elkészítési idınek a tervezése. Az ütemterv és a vázlat együttesen kerüljön a konzulens elé aláírásra. Téma és konzulens választás szeptember eleje december közepe 12 érdeklıdés, szakmai gyakorlat figyelembe vételével Témaválasztási javaslat leadása december közepe ben és nyomtatott formában konzulens aláírásával 1. fejezet megírása január eleje - végéig elküldeni konzulensnek, a javasolt hibák kijavítása Szakmai gyakorlat február eleje gyakorlat elkezdése 3. fejezet megírása február eleje - végéig elküldeni konzulensnek a javasolt hibák kijavítása 2. fejezet megírása március eleje - április végéig elküldeni konzulensnek, a javasolt hibák kijavítása Kutatás elıkészítése május eleje végéig interjúkérdések, kérdıívek elküldeni konzulensnek, a javasolt hibák kijavítása Címmódosítás lehetıség május vége 13 szakmai gyakorlat és kutatás adatelérés tapasztalatai alapján, új Proposal Report Kutatás június elejétıl - 90 nap van kutatásra augusztus végéig Szakmai gyakorlat vége augusztus vége gyakorlati beszámoló elkészítése Gyakorlati beszámoló szeptember eleje bemutatni aláírásra konzulensnek 4. fejezet megírása szeptember eleje - október vége elküldeni konzulensnek, a javasolt hibák kijavítása 50%-os készültség október közepe bemutatni konzulensnek aláírásra 5. fejezet megírás október közepe november közepe elküldeni konzulensnek, a javasolt hibák kijavítása Utolsó címpontosítás november eleje csak grammatikai javításra van lehetıség 90%-os készültség november közepe elküldeni konzulensnek aláírásra, a javasolt hibák kijavítása Utolsó szerkesztések november közepe december eleje elküldeni konzulensnek, a javasolt hibák kijavítása, kötés Dolgozat leadás december eleje 14 leadás 12 Szorgalmi idıszak utolsó napjáig. 13 Szorgalmi idıszak utolsó napjáig 14 Tanulmányi adja ki mindig a hivatalos az évre vonatkozó pontos dátumok szakirányonként december eleje és közepe közti idıszakban.

12 12 Az ütemterv feltétlen tartalmazza, kötelezıen betartandó határidıket, ötven százalékos készültséget (D-60) kilencven százalékos készültséget (D-15), három hónapra D-180 és D-60 közötti idıszakra, adatgyőjtés ütemezése szekunder kutatás határidıket primer kutatás határidıket o például kérdıív elkészítése o kérdezések ideje. Az ütemterv inspirálja a hallgatót a feladat folyamatos elvégzésre. A saját maga számára felállított határidı betartására. Az ütemterv készíthetı Grannt diagram felhasználásával. Ne feledjük, az ötvenszázalékos készültség (D-60) nap a leadási határidıhöz, december elejéhez viszonyítva az október eleje. Szeptember elsı heteiben kezdıdik az utolsó szemeszter. Elıadások szemináriumok és különbözı kötelezıen beadandó esszék 15 elkészítése vár a hallgatókra, október és november hónapban. Tehát javasolt a dolgozat ötven százalékának elkészítése már a nyárvégi augusztus hónapban. Bevezetés (1. fejezet) és a kutatatás módszertana (3. fejezet) szekciókban csak végsı finomításokat kell elvégezni, mert azt a vázlatban már részletesen kifejtettük. Szakirodalmi áttekintés, az ütemterv szerint ennek a második nagy oldalas fejezetnek a befejezésére és összedolgozásra van másfél hónap. A szakirodalmi kutatásra (60 nap) és fejezet elkészítésére (40 nap) tervezett idıszak volt. Ez legyen az 50%-os készültségi szint. Primer kutatásra az elıkészítéstıl, a kutatásig elvégzéséig, a mennyiségi és minıségi adatok elemzésére 120 napunk volt. Eredmények értékelésére, bemutatására (4. fejezet), a szakdolgozat második ötven százalékára hagyjunk legalább 30 napot. Ezek a napok az oktatási idıszakban állnak rendelkezésünkre. A tervezett szerint egy napból átlagosan négy órát a disszertációra 15 A közepes esszé tíz tizenöt oldalas akadémiai írásban készített, tudományos tanulmány. A kis esszé öt oldalas a hallgatók ezeken a beadandó esszéken keresztül sajátítják el az akadémiai írás mővészetét.

13 13 fordítunk. A korábban begyőjtött, elemzett és rendszerezett adatok értékelése a dolgozatírás ebben a szakaszában könnyebb feladat. Végsı következtetésre (5. fejezet) hagyjunk legalább két hetet. Ez a publikáló küldetésének kinyilatkoztatása. Gyakran a hallgatónak erre már nem jut elegendı idı, a gyors lezárás rontja a dolgozat végsı értékelését.

14 14 Határidık D nap, amennyiben a disszertáció leadási napja - December 15. Dissertation 2 Hetedik szemeszter Leadási határidı, Tanulmányi Hivatal D - nap December 1. Konzulens aláírás végsı jelentés D-5 Konzulens aláírás 90%-os készültség D-15 November 15. Utolsó nyelvtani címpontosítás D-30 November 1. Konzulens aláírás 50%-os készültség D-60 Október 1. Szakmai gyakorlat Hatodik szemeszter Konzulens aláírás kutatási ütemterv A leadás elıtti szemeszter utolsó vizsga napja D-150 Június 1. Utolsó cím és témaváltoztatási lehetıség A leadás elıtti szemeszter utolsó szorgalmi napja D-180 Május 15. Dissertation 1 Ötödik szemeszter Konzulens aláírása ütemterv Az adott szemeszter utolsó vizsganapja D-300 Február 1. Konzulens aláírással és ben Témaválasztási javaslat 16 Az adott szemeszter utolsó szorgalmi napja D-365 nap 17 December 1 Dissertation 2: Semester 7 Submission to Study Office D-day Consultant signature Consultant Statement D-5 Consultant signature 90% reading D-15 Grammatik Title correction D-30 Consultant signature 50% ready D-60 Indutrial Placement: Semester 6 Consultant signature finalized draft D Tartalmazza a javasolt, témát, címet, hipotézist, célt, részcélokat a hallgató és adatait és konzulens nevét. 17 A tanulmányok zárása, záróvizsga január, ehhez a disszertációt december elején kell leadni. Elıtte egy évvel kell témát, címet, konzulenst választani. Ötödik szemeszter szorgalmi idıszak végére, ez az aláírás feltétele.

15 15 Last Topic correction D-180 Dissertation 1: Semester 5 Consultant signature Proposal Evaluation Report D-300 Consultant signature Proposal Report D-365 A pontos határidı napok az aktuális tantárgyi konzultáción kerülnek kiadásra, a végsı dátumokat a Tanulmányi Hivatal állítja össze. Az oktatási programok eltérı 2-5 napos határidıt kapnak a létszámuktól függıen. Így a december illetve május 1. határidı általában a legelsı idıpont. A dolgozat elkészítése korábban 30, majd 15 kredit volt most 0 kredites követelmény. A jól megírt dolgozat elkészítése, vázlat kialakítással, másodlagos és elsıdleges kutatás programmal és a kutatómunka elvégzésével, valamint a megírással együtt 480 órát igényel ez, pedig napi négy óra elfoglaltsággal mintegy hat hónapot jelent. A credit értéke a 480 órának 16, mert egy credit 30 tanulóórára van specifikálva. Utolsó idıpont a témaváltoztatásra a dolgozat leadás elıtt 180 nap, azaz hat hónap. Ez már szakmai gyakorlat negyedik hónapja, tehát a változtatást befolyásolhatja a gyakorlat, esetleg annak felismerése, hogy az adatok nem elérhetık így a cél, részcélok nem teljesíthetıek. A hatodik szemeszterben csak az változtathat témát, aki leadta a témát elıtte. A téma felvételhez a Dissertation tantárgy felvétele szükséges. Legutolsó nyelvtani címpontosítás (Proposal Report) lehetıség határideje 30 nap, azaz egy hónap (minta tanulmányi terv szerint november 1.). Nyelvtani finomítások a cím, hipotézis, cél és feladatok pontosítására. Konzulens igazolással. A legutolsó témaváltoztatási lehetıség, a Proposal Report leadásának utolsó határideje D- 180 nap, azaz hat hónap (minta tanulmányi terv szerint június 1.). Az utolsó témaváltozástól számított 180 nappal lehet leadni legkorábban a disszertációt TVSZ 57 3 pont.

16 16 Disszertáció védése Prezentáció nyolc perc, inkább legyen hat, mint nyolc. 1 név, cím, hipotézis, cél, célkitőzések (1. fejezet) 2 elméleti felvezetés lényeges megállapításai (2. fejezet) 3-4 kutatás módszertana indoklással (3. fejezet) 4-5 esetleg kutatás kiemelkedı lényeges eredményei (4. fejezet) 6-7 Következtetések és három öt kötelezı javaslat (5. fejezet) konzulens és opponens, értékeléseire a kötelezı reagálás. Cél, hogy öt - nyolc percbe képesek legyünk besőríteni a dolgozat legfontosabb tényezıit. Integrálás és esszenciális tanult ismereteit kell alkalmazni. 19 Ismert, hogy hosszan értekezni könnyebb, de most az esszencialitás 20 és integrálási képesség bemutatása a fontos. A szerzınek tudnia kell, hogy ami a lényeg, mik a miértek, okok és összefüggések. A prezentációs diasor összeállításánál ez a lényeg. Figyeljünk, hogy inkább kevesebb, mint több perc legyen. A dia olvasható legyen (minimum betőnagyság), színháttér és a betők színének harmóniája, a témához igazodjon. A dia ne legyen zsúfolt. Nem cél, a dolgozat oldalának a kivetítése és összefoglalása nem ez a lényeg. Ez nem olvasónapló. A prezentációt ne használja súgógépnek. Ne olvassa fel a prezentációt, forduljon a bizottság felé, nekik prezentál. A szakdolgozat megírása során észlelt kiemelkedı érdekességekre hívjuk fel a figyelmet, legyen az szakirodalmi, kutatási módszertan vagy eredmény. A szakdolgozat legfontosabb kiemelkedı és a szerzı által is érdekesnek tartott részeit mutassa be. Nem tesz jó benyomást egy Budapest attrakciót felsoroló dia és annál eltöltött 3-4 perc. Azokat a részeket emelje ki, amelyekre ön is büszke és alátámasztja az egyéni hozzáadott értékét. Használjunk térképet, képeket, diagramokat egy kép többet mond el egy szállodáról vagy a kistérségrıl, mint a sok bető. Ami ki van vetítve, azt elolvashatja a bizottság, ne azt mondjuk el. 19 Elevenítse fel a szállodavezetés esszenciáját, a szállodavezetés integrációját és a szállodagazdálkodás esszenciájának elméletét. Dr. Juhász László 2010 Szállodaüzemeltetés alapjai, BGF KIVFK, Budapest. 20 A lényeges tényezık kiemelésének, a sőrítés képessége, míg az integrálás az egységestés az összevonás képessége.

17 17 Következtetéseink bemutatásának fordítsunk kiemelkedı figyelmet. Ezt nevezhetjük a szerzı kinyilatkozásának, küldetésének. A téma, a hipotézis, a cél, a feladatok értékelése és összegzése. Ez a rész egy szellemi, elméleti értekezés a dolgozatban felvetett témákról. A dolgozat elején felvezetett hipotézis és cél alátámasztása. Használjunk felsorolásos módszert (Bullet). A következtetés értékelhetıen jelenjen meg, mint a szerzı nyilatkozata, küldetése. Ajánlások, javaslatok, elıterjesztések, meglátások, megállapítások a témával kapcsolatban. A kutató milyen fejlesztéseket, erısítéseket és módszereket ajánl. Egyéni vélemény a fejlesztésekre, javításokra. Megfogalmazott akciótervek rámutatnak, hogy mit tenne, mit javasol tenni a szerzı. Javasolja a szerzı a turisztikai vezetésnek, a szállodavezetésnek, az oktatónak, hogy a kutatás eredményének ezt és ezt a részét, így és így felhasználva ezt és ezt az eredményt érhetik el. Hallgató jelenítsen meg konkrét, megfelelı a gyakorlatban megvalósítható három öt ajánlást, javaslatot vagy elıterjesztést. Észrevételek a kutatásról és kutatásmódszertan fejlesztésérıl, az alkalmazott kutatási módszertan értékelése, megerısítése. Sikeres volt a módszertan vagy nem volt megfelelı választás a témafeldolgozásához. Az elvégzett kutatások erıssége, gyengesége, hiányossága. A szerzı értékelje és észrevételezte a kutatási folyamatát. További kutatási javaslatok, inspirációk, a dolgozat tartalmazzon egy két konkrét ajánlást, inspirációt a jövıbeni kutatásokra és ezt itt is demonstrálja. Reagálás konzulens és opponens észrevételeire. Kötelezı a két segítı véleményére reagálni. Az egy szavas és egy mondatos reagálásokra és a tartalmas szakmai felvetésekre is. Emeljen ki a szerzı egy egy pozitív és egy egy elmarasztaló értékelı észrevételt és azt a saját szempontjából értelmezze. A konzulens és opponens részt vesz a védésen.

18 18 Szakdolgozat a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban 57. (1) Az alap- és mesterképzésen tanulmányokat folytató hallgatónak tanulmányai befejezéseként a szak/szakirány képzési követelményeihez szorosan kapcsolódó szakdolgozatot kell készítenie. A szakdolgozat témabejelentésének elfogadására a szakért felelıs szakvezetı jogosult. 21 (2) A hallgató az illetékes intézetek/intézeti tanszékek, vagy a gyakorlóhely által ajánlott, vagy a saját maga által választott az intézeti tanszék vezetıje által jóváhagyott témát dolgozhatja fel. (3) A szakdolgozati témákat, illetve témavázlatot valamennyi szakon a képzés utolsó félévét megelızıen hirdetik meg, illetve fogadják el az intézetek / intézeti tanszékek. 22 A szakdolgozati témák, illetve témavázlat elfogadásáért felelıs intézetek / intézeti tanszékek vezetıi által megjelölt idıpontig a hallgató írásban vagy elektronikus formában köteles az illetékes intézettel / intézeti tanszékkel közölni, hogy melyik témát kívánja választani. (4) A szakdolgozat elkészítését egy vagy két konzulens segíti. A konzulenseket az intézet / intézeti tanszékvezetı jelöli ki, és kéri fel a hallgatók esetleges kéréseire is figyelemmel. (5) A szakdolgozat beadásának határidejét képzési szintenként és munkarendenként a szakdolgozati témák kiadásáért felelıs intézetek / intézeti tanszékek vezetı véleményének figyelembevétele mellett kari szinten az oktatási dékán-helyettes határozza meg. (6) A szakdolgozatot legfeljebb két példányban bekötött formában és egy példányban számítógépes adathordozón kerülnek beadásra. A bekötött egyik példányt a hallgató a záróvizsgát követıen visszakérheti. A szakdolgozat elektronikus változatát a Központi Könyvtár ırzi határidı nélkül. (7) A szakdolgozat titkosítása a gazdálkodó szervezet vezetıjének írásbeli kérelmére lehetséges. A dolgozat a titkosítást követıen csak a titokgazda írásos hozzájárulásával elektronikus formában tekinthetı meg, a dolgozatot elkülönítetten kell tárolni. 21 A módosítást elfogadta a Szenátus április 27-én a 2008/2009. tanévi 82. sz. határozatával. Hatályos szeptember 1. napjától. 22 A félévet Szeptember 1 megelızı félév Május 30 az legalább nap.

19 19 (8) A szakdolgozatot két bíráló értékeli, akik közül egyik a Fıiskola oktatója, a másik külsı szakember, akit az illetékes intézet / tanszék vezetıje kér fel. (9) A bírálók a szakdolgozatot írásban értékelik. Ha a szakdolgozatot valamelyik bíráló elégtelennek minısíti, a dolgozatot harmadik bírálónak kell kiadni. Amennyiben a szakdolgozatot egyik bíráló sem fogadta el, vagy a felkért harmadik bíráló is elégtelennek minısítette, úgy a hallgató záróvizsgára nem bocsátható. Harmadik bírálónak ki kell adni a szakdolgozatot akkor is, ha a bírálatok értékelésében kettınél több jegy eltérés van. Az intézeti tanszék a hallgatót az elégtelen érdemjegyrıl a záróvizsga megkezdése elıtt legalább 5 munkanappal korábban értesíti. (10) A hallgatónak új szakdolgozatot kell készítenie, ha a dolgozat minısítése vagy a védésre adott jegy elégtelen. Az új dolgozat témája az eredeti témával azonos, vagy attól eltérı is lehet. Az új témát az illetékes intézet/ intézeti tanszék vezetıje hagyja jóvá. (11) A hallgatóknak a szakdolgozat bírálatát, a záróvizsgát, legalább 5 nappal megelızıen az illetékes intézetek / intézeti tanszékek eljuttatják. (12) A hallgató a záróvizsgán záróvizsga-bizottság elıtt védi meg szakdolgozatát. (13) A szakdolgozatot a védés alapján a Záróvizsga Bizottság minısíti. (14) A szakdolgozat tartalmi és formai követelményeit, eljárási szabályait, az értékelés általános szempontjait az intézetek / intézeti tanszékek a témák meghirdetésével egyidejőleg közzéteszik, amelyet a hallgatói tájékoztató tartalmaz Minden esetben gyızıdjünk meg, hogy a TVSZ, amit használunk, hatályos legyen.

20 20 Összefoglalás - Zárógondolat A dolgozat megvalósítása különös hangsúllyal történjen. A hipotézist, a célt és a kitőzött feladatokat 24 teljesíteni kell, vagy ha nem sikerül, akkor annak indoklása szükséges. A dolgozatnak minden területen meg kell felelni az elvárásoknak, figyelembe véve, hogy tapasztalatlan kutatónak ez az elsı publikálása. Az értekezés képvisel hozzávetılegesen 400 vagy annál több órát független, de felügyelt kutatási idıt. A szakdolgozat független szellemi munka, amely igazolja a kritikus elkötelezettségét és értelmezését a hallgató eddig folytatott tanulmányainak. A szakdolgozat bemutatja, a fogalmak megértési és a kritikai elemzés képességi szintjét valamint a megfelelı kutatási módszer használatát, továbbá az értékelési képesség szintjét azonosítja be. Bizonyítja, a személyes kezdeményezést, a felelısségtudatot a döntéshozatalban, rámutat az önálló munkavégzésre, a munkaszervezésre és az idıbeosztásra. A szakdolgozat értékelése egyben kiterjed a projektmenedzsment és kutatási szakértelem értékelésére. Dr. Juhász László PhD Budapest Részcélok, célkitőzések

SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ Szakirányú, szakvizsgás képzésre járó hallgatók részére. Szarvas

SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ Szakirányú, szakvizsgás képzésre járó hallgatók részére. Szarvas SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ Szakirányú, szakvizsgás képzésre járó hallgatók részére Szarvas 1. A szakdolgozat célja és szerepe A szakdolgozat eredményes megírásával és megvédésével bizonyítja a hallgató szakmai,

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS CÉLJA, TERJEDELME Cél: bebizonyítani, hogy adott munkahelyen képesek közgazdasági végzettséghez kötődő munkát ellátni Tartalom: szakmai

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR A diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjére vonatkozó előírások Utolsó módosítás: 2017. február 24. 1. Témaválasztás (1) A szakdolgozat/diplomamunka

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára)

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. (ápoló szakirány számára) Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez (ápoló szakirány számára) Tartalom: Tájékoztató a szakdolgozat elkészítésének rendjéről Tájékoztató

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS Szakdolgozat konzultáció MILYEN LEGYEN A SZAKDOLGOZAT? ELVÁRÁSOK SZEMPONTRENDSZERE SZAKIRODALMI JÁRTASSÁG irodalmi jártasság SZAKMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁSI MÓDSZEREK

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein

A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein A HKR 8. számú melléklet A SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI a Színház- és Filmművészeti Egyetem alap-, mester- és osztatlan képzésein 1. A hallgató tanulmányainak utolsó két szemeszterében

Részletesebben

Szakdolgozati formai követelmények

Szakdolgozati formai követelmények SZÁMALK SZAKKÖZÉPISKOLA Szakdolgozati formai követelmények - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Konzultáció... 3 3. A szakdolgozat formai követelményei... 3 4. A szakdolgozat mellékletei... 5 5.

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények

TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TESTNEVELÉSI EGYETEM Szakdolgozati és diplomadolgozati követelmények TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A szakdolgozat és a diplomadolgozat (továbbiakban diplomamunka) az adott képzés szintjének és irányultságának

Részletesebben

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények

TVSZ 5. számú melléklete. Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények TVSZ 5. számú melléklete Pályatételekre, az alapvizsga-dolgozatokra és a szakdolgozatokra vonatkozó követelmények A tanszékek által kiírt pályatételeket bármelyik hallgató kidolgozhatja és benyújthatja.

Részletesebben

A szakdolgozat és diplomamunka készítés szabályai PTE TTK Biológiai Intézet 2010. 04. 22.

A szakdolgozat és diplomamunka készítés szabályai PTE TTK Biológiai Intézet 2010. 04. 22. PTE TTK Biológiai Intézet A szakdolgozat és diplomamunka készítés szabályai 1 A szakdolgozat és diplomamunka készítés szabályai PTE TTK Biológiai Intézet 2010. 04. 22. A szakdolgozat és diplomamunka elkészítésével

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM 661-06/3 Záródolgozat védése, prezentációja. A szakdolgozat szabadon választott témája kapcsolódjon egy adott vállalkozás európai üzleti környezetének Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

MA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára október 3. Schmidt Andrea Elméleti Intézet

MA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára október 3. Schmidt Andrea Elméleti Intézet MA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára 2016. október 3. Schmidt Andrea Elméleti Intézet schmidt@mome.hu A szakdolgozattal kapcsolatos információk elérhetősége ETR Dokumentumok/ MOME Dokumentumok/

Részletesebben

Szakdolgozat. I. Formai követelmények

Szakdolgozat. I. Formai követelmények Szakdolgozat I. Formai követelmények 1. Terjedelme: - főszöveg: min. 25, max. 40 oldal (bevezetés fejezetek összegzés); a fejezetek római, az oldalak arab számmal számozódnak. Az oldalak számozása a tartalomjegyzékkel

Részletesebben

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei készítette: Ferenczi Edéné 2009.október 14. Mi a szakdolgozat? Közgazdasági tartalmú értekezés Bizonyítja a hallgató szakterületi jártasságát Hazai és nemzetközi

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) ASSZÍRIOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése:

TANEGYSÉGLISTA (MA) ASSZÍRIOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható

Részletesebben

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2013/2014. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreációszervezés és egészségfejlesztés BSc alapszakon

Részletesebben

BA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára február 12. Schmidt Andrea Elméleti Intézet

BA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára február 12. Schmidt Andrea Elméleti Intézet BA szakdolgozat tájékoztató tervező szakok számára 2019. február 12. Schmidt Andrea Elméleti Intézet schmidt@mome.hu A szakdolgozattal kapcsolatos információk elérhetősége NEPTUN NYITÓOLDAL HASZNOS LINKEK

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK

ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTİMÉRNÖKI KAR MAGASÉPÍTÉSI TANSZÉK ÚTMUTATÓ AZ ÉPÍTİIPARI IGAZSÁGÜGYI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAKDOLGOZATÁNAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. H. BARÁTI

Részletesebben

A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet

A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet PTE TTK FIZIKAI INTÉZET DIPLOMAMUNKA KÉSZÍTÉS SZABÁLYAI 2010. FEBRUÁR. 02. 1 A FIZIKUS mesterszakon beadandó DIPLOMAMUNKA készítés szabályai PTE TTK Fizikai Intézet A Fizikus MSc képzéshez kapcsolódó diplomamunka

Részletesebben

Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről

Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet Szociális Tanulmányok Tanszék Szabályzat a diplomamunka készítés és a záróvizsgák rendjéről Utolsó módosítás dátuma: 2014.09.30.

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR UNIVERSITY OF DEBRECEN FACULTY OF ARTS Debreceni Egyetem BTK Útmutató szakdolgozatok készítéséhez (A Debreceni Egyetem Tanulmányi és vizsgaszabályzatának alapján) Az egységes, osztatlan képzésben, az alapképzésben, (BSc, BA), mesterképzésben

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN

A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A SZAKDOLGOZAT KÖVETELMÉNYEI A SZEXUÁLPSZICHOLÓGIAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÉPZÉSBEN A szexuálpszichológiai szakpszichológusi diploma megszerzésének feltétele szakdolgozat benyújtása. Szakdolgozati témát a hallgató

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL ~ ~ TÁJÉKOZTATÓ AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS DIPLOMAMUNKÁJÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL Az Osztatlan tanárképzés zárásaként Diplomamunkát kell

Részletesebben

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6.

Esszéírás 1X1. Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes január 6. Esszéírás 1X1 Mire kell ügyelni esszéírásnál? Dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes 2016. január 6. Mi az esszé? Az esszé a francia essay (=próba, próbálkozás) szóból ered. Eredetileg rövid terjedelmű

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS A ZÁZÓVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ 1. A SZAKDOLGOZATTAL KAPCSOLATOS FORMAI ÉS TARTALMI ELŐÍRÁSOK A szakdolgozat szokásos terjedelme 40-60 A/4-es gépelt oldal. Az

Részletesebben

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 2012 Témaválasztás A téma választható a megadott témajegyzék vagy egyéni ötlet alapján. A témaválasztást legkésőbb március 31-ig jelezni

Részletesebben

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei

A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2012/2013. tanévtől, a tanulmányaikat 2010 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sportszervező BSc alapszakon készítendő szakdolgozat

Részletesebben

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar Melléklet I. a nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász, politológus-közgazdász, szociológusközgazdász, szociálpolitikus-közgazdász, nemzetközi tanulmányok,

Részletesebben

A SZAKMAI GYAKORLAT KÖVETELMÉNYEI

A SZAKMAI GYAKORLAT KÖVETELMÉNYEI A SZAKMAI GYAKORLAT KÖVETELMÉNYEI FELSŐFOKÚ RENDSZERGAZDA MÉRNÖKINFORMATIKUS-ASSZISZTENS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK Az akkreditált tanterv alapján a szakmai gyakorlat kredit- és időtartama: 30 kredit,

Részletesebben

A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŐKÖDÉSE...

A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŐKÖDÉSE... TARTALOMJEGYZÉK 1. TÉMAVÁLASZTÁS... 2 2. TÉMAVÁZLAT... 2 3. A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŐKÖDÉSE... 3 4. A SZAKDOLGOZAT... 3 4.1. FORMAI KÖVETELMÉNYEK... 3 4.1.1. Címlap... 3 4.1.2. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA)

MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható tanegység v = választható

Részletesebben

A kitöltött nyomtatványok leadása: február 27. hétfő (Q ép. A224.)

A kitöltött nyomtatványok leadása: február 27. hétfő (Q ép. A224.) Tájékoztató a hagyományos képzésben résztvevő közgazdász hallgatók (gazdaságelemző és külgazdasági szakirány) számára 2011/12. tanév (tavaszi félév) Diplomamunka készítés és védés (követelmények, menetrend,

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A beadás feltételei: A benyújtott szakdolgozat elfogadását a témavezető tanár a Konzultációs igazolás címet viselő űrlap aláírásával igazolja. A szakdolgozatokba

Részletesebben

Tartalmi követelmények A szakdolgozat célja

Tartalmi követelmények A szakdolgozat célja ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A sport- és rekreációszervezés BSc alapszakon készítendő

Részletesebben

Szakdolgozat tájékoztató

Szakdolgozat tájékoztató Szakdolgozat tájékoztató Úr Balázs Meg kell írni Szakdolgozatot ír, aki végzős Általános rendszergazda Idegenforgalmi szakmenedzser Pénzügyi szakügyintéző Reklámszervező-szakmenedzser Vendéglátó-szakmenedzser

Részletesebben

Akadémiai írás BGF KVIK Szakdolgozatok tartalmi elvárásai

Akadémiai írás BGF KVIK Szakdolgozatok tartalmi elvárásai 1 Fiatalon tanulunk, idısen megértünk. Marie von Ebner Eschenbach Tartalomjegyzék Akadémiai írás és szakdolgozat... 2 Akadémiai írás általános struktúrája... 3 1. Dolgozat bevezetése... 4 1.1 Témaválasztás

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 663-06/3 Záró dolgozat megvédése (prezentáció a dolgozat lényegi elemeinek ismertetésével) Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Záróvizsga Szabályzat

Záróvizsga Szabályzat Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Záróvizsga Szabályzat Elfogadva a Kari Tanács 2018. május 24-i ülésén 7/2018 (05.24.) Érvényes a 2018/19. tanév őszi félévétől 1 Értelmező rendelkezések

Részletesebben

A GÉPÍRÁSOKTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A GÉPÍRÁSOKTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A GÉPÍRÁSOKTATÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI I. Tartalmi követelmények A szakdolgozat keretein belül a hallgató feladata, hogy gondosan válogatott szakirodalom

Részletesebben

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei

Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei Diplomamunka, Szakdolgozat, Projekt munka, Komplex tervezés felépítésének tartalmi és formai követelményei 1. Kötelezően leadandó Az Automatizálási és Infokommunikációs Intézet honlapján található tervezési

Részletesebben

Értékelési és ellenőrzési módszerek, eljárások és szabályok az indítani tervezett pedagógia alapképzési szakon

Értékelési és ellenőrzési módszerek, eljárások és szabályok az indítani tervezett pedagógia alapképzési szakon Értékelési és ellenőrzési módszerek, eljárások és szabályok az indítani tervezett pedagógia alapképzési szakon ME BTK Neveléstudományi Tanszék 2007 Az ismeretek ellenőrzése Az ismeretek ellenőrzése a kurzusok

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

2.4 A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma:

2.4 A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció TANEGYSÉGLISTA k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE...

A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE... TARTALOMJEGYZÉK 1. TÉMAVÁLASZTÁS... 2 2. TÉMAVÁZLAT... 2 3. A KONZULENS ÉS A HALLGATÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE... 3 4. A SZAKDOLGOZAT... 3 4.1. FORMAI KÖVETELMÉNYEK... 4 4.1.1. Címlap... 4 4.1.2. Nyilatkozat...

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA. Szakdolgozati formai követelmények BAJA 2017.

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA. Szakdolgozati formai követelmények BAJA 2017. EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA Szakdolgozati formai követelmények BAJA 2017. S Z A K D O L G O Z A T A hallgatónak a záróvizsgára bocsátás feltételeként szakdolgozatot kell készítenie. A témák meghirdetésének

Részletesebben

Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez

Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez Általános tudnivalók a szakdolgozat elkészítéséhez I. BEVEZETŐ A Szakdolgozattal azt kell igazolni, hogy a vizsgázó önálló mérnöki munkára alkalmas, ismeri és alkalmazni tudja a mérnöki tervezési módszereket,

Részletesebben

Szakdolgozat készítés, tartalmi és formai követelmények, záróvizsga

Szakdolgozat készítés, tartalmi és formai követelmények, záróvizsga Szakdolgozat készítés, tartalmi és formai követelmények, záróvizsga Tájékoztató az Alkalmazott közgazdaságtan alapszak BA hallgatói számára 2014/15. tanév II. (tavaszi) félév I. SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. A WEB-PROGRAMOZÓ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓI RÉSZÉRE A ZÁRÓDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓKRÓL 2013/2014-es tanévre

H I R D E T M É N Y. A WEB-PROGRAMOZÓ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓI RÉSZÉRE A ZÁRÓDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓKRÓL 2013/2014-es tanévre H I R D E T M É N Y A WEB-PROGRAMOZÓ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓI RÉSZÉRE A ZÁRÓDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓKRÓL 2013/2014-es tanévre A záródolgozat a szakképzettségnek megfelelő, önálló munkán

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. ápoló szakirány számára. 2008/2009.

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. Útmutató. a szakdolgozat elkészítéséhez. ápoló szakirány számára. 2008/2009. Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez ápoló szakirány számára 2008/2009. tanév Tartalomjegyzék Tájékoztató a szakdolgozat elkészítésének

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) EGYIPTOLÓGIA MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése:

TANEGYSÉGLISTA (MA) EGYIPTOLÓGIA MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése: Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható tanegység v = választható

Részletesebben

PORTFÓLIÓ ELKÉSZÍTÉSÉNEK ÚTMUTATÓJA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKOKON

PORTFÓLIÓ ELKÉSZÍTÉSÉNEK ÚTMUTATÓJA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKOKON AK/24-1/2017. Dékánhelyettesi utasítás PORTFÓLIÓ ELKÉSZÍTÉSÉNEK ÚTMUTATÓJA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKOKON Kiterjed az Eszterházy Károly Főiskola Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karán folyó felsőoktatási

Részletesebben

Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez

Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez Általános tudnivalók a diplomaterv elkészítéséhez I. BEVEZETŐ A Diplomatervvel azt kell igazolni, hogy a diplomázó önálló mérnöki munkára alkalmas, ismeri és alkalmazni tudja a mérnöki tervezési módszereket,

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ a műszaki szakoktató BSc és a mérnöktanár MA szakon Érvényes: 2014/2015. tanévtől Összeállította: DR. VÁSÁRHELYI

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT / DIPLOMAMUNKA FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A SZAKDOLGOZAT / DIPLOMAMUNKA FORMAI KÖVETELMÉNYEI A SZAKDOLGOZAT / DIPLOMAMUNKA FORMAI KÖVETELMÉNYEI A formai és tartalmi követelmények nagyrészt megegyeznek a szakdolgozat és a diplomamunka esetén. Az eltéréseket piros szöveggel jelezzük. A beadandó

Részletesebben

Tisztelt Hallgatónk! Kereskedelem és Marketing gyakorlat célja Szakmai gyakorlat teljesítés 1., 2., 3., pont alapján májusi 2018.

Tisztelt Hallgatónk! Kereskedelem és Marketing gyakorlat célja Szakmai gyakorlat teljesítés 1., 2., 3., pont alapján májusi 2018. Tisztelt Hallgatónk! A Kereskedelem és Marketing alapszakon a távoktatáson nappali tagozattal egyenértékű diploma kiadására kerül sor. A nappali tagozaton a tantervbe beépített egy féléves szakmai gyakorlat.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ A GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZETBEN TVSZ: 1. A hallgatónak mind az alapképzésben, mind a mesterképzésben, illetve az osztatlan képzésben az oklevél megszerzéséhez diplomamunkát,

Részletesebben

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS GAZDASÁGI SZAKFORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ÉS GAZDASÁGI SZAKFORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ

SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZATI ÚTMUTATÓ A záróvizsgára bocsátás egyik feltétele az eredményesen megírt és elfogadott szakdolgozat. A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő szakmai tárgyakhoz kapcsolódó probléma megoldása.

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája 2019. február 22. Szent István Egyetem, Gödöllő Formai követelmények Absztrakt formai követelményei: Cím

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI KAR. Útmutató a szakdolgozat/záródolgozat készítéséhez. Hatályba lépés időpontja: január 1.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI KAR. Útmutató a szakdolgozat/záródolgozat készítéséhez. Hatályba lépés időpontja: január 1. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI KAR Útmutató a szakdolgozat/záródolgozat készítéséhez Hatályba lépés időpontja: 2013. január 1. 1. Bevezető A szakdolgozatban/záródolgozatban a hallgató

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÖTELEZŐ VÁLLALATI GYAKORLATRÓL (OKTATÁS VII. FÉLÉVE) PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL BA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA

TÁJÉKOZTATÓ A KÖTELEZŐ VÁLLALATI GYAKORLATRÓL (OKTATÁS VII. FÉLÉVE) PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL BA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA TÁJÉKOZTATÓ A KÖTELEZŐ VÁLLALATI GYAKORLATRÓL (OKTATÁS VII. FÉLÉVE) PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL BA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA Jelentkezés a vállalati gyakorlatra: A vállalati gyakorlatra a mellékelt Vállalati gyakorlati

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása

A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása (részlet a TVSZ. Kari sajátosságokat tartalmazó mellékletéből magyarázatokkal és mintákkal) A dolgozat terjedelme 20 gépelt oldal (Kb. 50-60000

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE SZABÁLYZAT ÉVFOLYAMDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉRŐL Miskolc,

Részletesebben

SZAKFORDÍTÓ ÉS AUDIOVIZUÁLIS FORDÍTÓ szakirányú továbbképzési szak 2017-től felvett hallgatóknak

SZAKFORDÍTÓ ÉS AUDIOVIZUÁLIS FORDÍTÓ szakirányú továbbképzési szak 2017-től felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei A szakdolgozattal kapcsolatos követelmények Kedves Hallgatónk, Az alábbiakban segítséget szeretnénk adni Önnek, hogy szakdolgozatát minél könnyebben készítse el Összefoglaltuk a legfontosabb követelményeket,

Részletesebben

Kódszám egyenlőségjellel: a megadott kurzus párhuzamos felvételét javasoljuk. * : Az alapozó képzés tárgyainak elvégzése után vehető fel a tárgy.

Kódszám egyenlőségjellel: a megadott kurzus párhuzamos felvételét javasoljuk. * : Az alapozó képzés tárgyainak elvégzése után vehető fel a tárgy. TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok)

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok) FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ (magyar és angol nyelvű tanulmányok) A kéziratokat a következő címre kérjük elküldeni: Határidők: - a kézirat beküldési határideje: 2015. július

Részletesebben

Akadémiai írás. Dr. Juhász László Ph.D. 2009. Dr. Juhász László PhD. 2009. Akadémiai írás Budapest

Akadémiai írás. Dr. Juhász László Ph.D. 2009. Dr. Juhász László PhD. 2009. Akadémiai írás Budapest Akadémiai írás Tapasztalatok, adatok, ismérvek módszeres gyűjtése a kutatás, a jelenségek rendszeres és kimerítő feltárására teszi tudományossá a megfigyelést és a leírást. Dr. Juhász László Ph.D. 2009

Részletesebben

Az emberi erőforrás tanácsadó MA szakon készítendő diplomamunka követelményei

Az emberi erőforrás tanácsadó MA szakon készítendő diplomamunka követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes: a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2016. szeptemberében vagy azt követően megkezdő hallgatók számára. Az emberi erőforrás tanácsadó MA szakon készítendő

Részletesebben

Törzskönyvi szám /2009. SZAKDOLGOZAT SZERZİ NEVE(I) ÉVSZÁM

Törzskönyvi szám /2009. SZAKDOLGOZAT SZERZİ NEVE(I) ÉVSZÁM Törzskönyvi szám /2009. SZAKDOLGOZAT SZERZİ NEVE(I) ÉVSZÁM I.Béla Gimnázium/PTE-PMMK SZAKDOLGOZAT Szakdolgozat címe Készítette(ék): Szerzı(k) neve(i) Témavezetı: Témavezetı Neve Konzulens: Konzulens Neve

Részletesebben

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Érvényes a 2017/2018. tanévtől, a tanulmányaikat 2017 szeptemberében vagy ezt követően megkezdő hallgatók számára. A rekreáció MSc szakon készítendő diplomamunka követelményei

Részletesebben

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2 Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Fıiskolai Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Prezentációs

Részletesebben

DIPLOMAMUNKA ÚTMUTATÓ

DIPLOMAMUNKA ÚTMUTATÓ DIPLOMAMUNKA ÚTMUTATÓ A záróvizsgára bocsátás egyik feltétele az eredményesen megírt és elfogadott diplomamunka. A diplomamunka a szakképzettségnek megfelelő szakmai tárgyakhoz kapcsolódó probléma megoldása.

Részletesebben

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

Környezettudomány mesterszak (MSc) diplomamunka követelményei

Környezettudomány mesterszak (MSc) diplomamunka követelményei Környezettudomány mesterszak (MSc) diplomamunka követelményei 1. A diplomamunka beadása és elfogadása a záróvizsgára bocsátás előfeltétele. A diplomamunka kreditértéke 30 pont, elkészítésének javasolt

Részletesebben

A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók gyakorlati képzését záró portfólió. készítette: Rózsáné Czigány Enikő

A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók gyakorlati képzését záró portfólió. készítette: Rózsáné Czigány Enikő A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók gyakorlati képzését záró portfólió készítette: Rózsáné Czigány Enikő A gyakorlatokat záró portfólió Az elkésztendő portfólió a hallgató szakmai fejlődési

Részletesebben

ÚTMUTATÓ NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KAR

ÚTMUTATÓ NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KAR NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KAR 4401 Nyíregyháza, Kótaji u. 9-11. Telefon: (42) 599-434, Telefax: (42) 402-485 e-mail: mmfk@nyf.hu ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ 1. Általános

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT A KOMMUNIKÁCIÓ DL SZAKON

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT A KOMMUNIKÁCIÓ DL SZAKON A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT A KOMMUNIKÁCIÓ DL SZAKON 1. A szakdolgozat/diplomamunka/záródolgozat (továbbiakban: szakdolgozat) elkészítése és sikeres megvédése az oklevél kiadásának

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK

A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Tájrendező és kertépítő BSc szak A SZAKDOLGOZATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK I. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK A dolgozat címe A dolgozat

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Gazdasági és jogi szakfordító és terminológus (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése)

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Gazdasági és jogi szakfordító és terminológus (A/anyanyelv/ és B/idegen nyelv/ megnevezése) TANEGYSÉGLISTA Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Diplomamunka készítés és védés, záróvizsga (követelmények, menetrend, határidők) I. DIPLOMAMUNKA KÉSZÍTÉSE ÉS VÉDÉSE. 1.

Diplomamunka készítés és védés, záróvizsga (követelmények, menetrend, határidők) I. DIPLOMAMUNKA KÉSZÍTÉSE ÉS VÉDÉSE. 1. Tájékoztató a mesterképzésben résztvevő hallgatók (közgazdasági-elemző szak, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szak, nappali és levelező) számára 2016/17. tanév I. (őszi) félév Diplomamunka készítés és

Részletesebben

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató

Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Hitelintézeti Szemle Lektori útmutató Tisztelt Lektor Úr/Asszony! Egy tudományos dolgozat bírálatára szóló felkérés a lektor tudományos munkásságának elismerése. Egy folyóirat szakmai reputációja jelentős

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR. Útmutató a diplomamunka készítéséhez és a záróvizsga követelményei az Andragógia MA képzésben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR. Útmutató a diplomamunka készítéséhez és a záróvizsga követelményei az Andragógia MA képzésben NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Útmutató a diplomamunka készítéséhez és a záróvizsga követelményei az Andragógia MA képzésben Nyíregyháza 2011 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2.

Részletesebben

A projektmunka készítésének ajánlott menete közép- és emelt szinten

A projektmunka készítésének ajánlott menete közép- és emelt szinten A projektmunka készítésének ajánlott menete közép- és emelt szinten Általános szabályok A projektmunka elkészítésének célja, hogy a vizsgázók az elméletben megtanult ismereteiket, a gyakorlatban legyenek

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar Sporttudományi Intézet A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK SZEMPONTJAI

Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar Sporttudományi Intézet A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK SZEMPONTJAI Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar Sporttudományi Intézet A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK SZEMPONTJAI Jóváhagyta: EKF Sporttudományi Intézet Intézeti Tanácsa A diplomamunka célja a tanultak

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZAT

SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZAT GÁL FERENC FŐISKOLA GAZDASÁGI KAR BÉKÉSCSABA SZAKDOLGOZATI SZABÁLYZAT Érvényes: 2018. szeptember 1-től A szakdolgozat önálló elemző munka, amelyben a hallgató bizonyítja, hogy képes az elsajátított elméleti

Részletesebben

(132.) tanév

(132.) tanév Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma 134 Budapest, Váci út 21. OM azonosító: 203058 MŰSZAKI INFORMATIKUS OKJ száma: 54 481 05 Záródolgozat készítés követelményrendszere

Részletesebben

A FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI I. Tartalmi követelmények A szakdolgozat keretein belül a hallgató feladata, hogy gondosan válogatott

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1 ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ A TERVEZÉSI, DIPLOMATERVEZÉSI, SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÉS PROJEKT TÁRGYAK KÖVETELMÉNYEIRŐL A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI

A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE SZABÁLYZAT SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉRŐL Miskolc, 2013

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata:

TANEGYSÉGLISTA (MA) k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható tanegység. Az előfeltételek jeleinek magyarázata: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, a hallgató felvételének alapjául szolgáló diploma szakterületéről

Részletesebben