HÍRLEVÉL. Támogassa Egyesületünket adója 1%-val

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL. Támogassa Egyesületünket adója 1%-val"

Átírás

1 Jane Goodall Rügyek és Gyökerek Egyesület HÍRLEVÉL 2010/I. Tisztelt Olvasó! Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevél szolgáltatásunkra. Hírlevelünket évente 4-5 alkalommal az Ön által megadott címre küldjük. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a továbbiakban nem tart igényt hírlevelünkre, az címre küldött hírlevél leiratkozás tárgyú levéllel leiratkozhat. Támogassa Egyesületünket adója 1%-val Egyesületi hírek Iskolai kampányok 2010-ben Téged Keresünk! Nyílt Nap, Sajtótájékoztató: A Gorilla Éve 2009 kampány zárása Új év, új stratégia Rövid híreink Beszámoló: Újratáska projekt Kecskeméten Háttér-dzsungel Állandó programjaink kapcsán keresse honlapunkat! Globális felmelegedés, klímaváltozás Metán: Amiről a hírekben nem beszélnek Felelős állattartás cikksorozat: Miért tartunk kutyát? Erdőirtás és zöldfolyosók Afrikában Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

2 2/14 1% a jövőért, a jövő generációkért! Egyesületünk működéséhez elengedhetetlenül fontos az a támogatás, amit Önök nyújthatnak adójuk 1%-nak felajánlásával. Kérjük, segítsék továbbra is céljaink megvalósulását, környezeti nevelési, természetvédelmi, környezetvédelmi és humanitárius programjaink működését! Adószámunk: Köszönettel: A Rügyek és Gyökerek Egyesület csapata Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

3 Budapesten Mobiltelefon és e-hulladék gyűjtés Iskolai kampányok 2010-ben Gorilla Éve 2009 kampányunk folytatásaként a 2010-es év folyamán az elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó Electro-coord Nonprofit Kft., az elemek újrahasznosításával foglalkozó Re lem Nonprofit Kft. és a Rügyek és Gyökerek Egyesület közösen szervezi és hirdeti meg azt az iskolák közötti (és egyéni) gyűjtési és újrahasznosítási versenyt. Egyesületünk az újrahasznosítás fontosságára, továbbá a mindennapi cselekedeteink természetre, állatvilágra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet egy interaktív előadás, foglalkozás keretén belül. Az iskolai előadások és a verseny során összegyűjtött és felmatricázott telefonok után az Electro-coord Nonprofit Kft. és a Re lem Nonprofit Kft. újabb összeggel támogatja egyesületünket, melyet a tavalyi kampányhoz hasonlóan, szintén a Kongói Demokratikus Köztársaság területén működő természetvédelmi vadvédelmi projekt támogatására kívánunk fordítani. Vegyen részt az Ön iskolája is a kampányban és támogassuk együtt a gorillák és más veszélyeztetett fajok túlélését! További információkért kísérje figyelemmel honlapunkat! 3/14 Országosan Interaktív előadás és táskafestés általános iskolás diákoknak pályázati támogatással Egyesületünk támogatást nyert a KvVM Zöldforrás pályázat útján, így 2010-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával az iskolák számára a program megtartását a foglalkozáshoz szükséges tárgyi eszközök árával és az utazási költséggel csökkentett díjért tudjuk vállalni. A táskafestés az egyik legnépszerűbb, gyermekeknek szervezett nevelési programunk, mely interaktív előadásból és vászontáskák dekorálásából áll. Célunk, hogy felhívjuk a gyerekek és fiatalok figyelmét a műanyag zacskók környezetre gyakorolt káros hatásaira és környezetbarát alternatívát mutassunk nekik. További információ és jelentkezés Kiglics Viola projektkoordinátornál: +36/20/ Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

4 4/14 Téged Keresünk! Nyílt Nap, Egyesületünk önkéntesek segítségével igyekszik megvalósítani céljait. Ha segíteni szeretnél és úgy érzed, tenned kell egy szebb jövőért, ne habozz, jelentkezz önkéntesnek! Miért érdemes önkéntesnek lenni? Igazán aktív és elkötelezett önkénteseinknek lehetőségük nyílik személyes találkozásra Jane Goodallal magyarországi látogatásai alkalmával Önkéntesként egy nemzetközi hálózat tagja lehetsz A tudat, hogy jót cselekszünk, és minden apró feladat elvégzésével előre visszük a világot egy szebb jövő felé, mindent megér Önkénteseinknek automatikusan jár negyedévente kiadott hírlevelünk, mely segítségével nyomon követhetik a legfontosabb, Egyesületet érintő eseményeket. Aktív önkénteseink jogosultak az egyesületi csapatrendezvényeken, kirándulásokon való részvételre Önkénteseink felkerülhetnek az egyesület belső levelező listájára, ahol a naprakész információk áramlanak Önkénteseink képviselhetik az egyesületet rendezvényeken. Az önkéntes munka során olyan tapasztalatokat szerezhetsz, melyek későbbi állásinterjúkon előnyt jelenthetnek Miben segíthetsz önkéntesként? Itt néhány példát olvashatsz azok közül a feladatok közül, melyek önkéntesként végezhetsz egyesületünkben: táskafestés foglalkozás megtartása Budapesten és vidéken alakzatok, sablonok készítése táskafestéshez gorillás iskolai foglalkozás megtartása Budapesten és vidéken fordítás pályázatírás kutyamenhelyes segítség lómenhelyes segítség rendezvényen való segítség/standolás rendezvényszervezés gazdikereső állat ideiglenes befogadása mentorság koordinátorság grafikai munka cikkírás weblapra, hírlevélbe, éves beszámolóba cikkírás sajtóba Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

5 5/ február 8-16 között számos helyszínen találkozhatsz önkénteseinkkel, ahol további információkat kaphatsz rólunk és a lehetőségekről önkéntesként! Standjainkat az alábbi időpontokban és helyen találod meg: Corvinus Közgáz 1093 Budapest, Fővám tér február 15. és :00-14:00 SZIE Gödöllő 2103 Gödöllő, Páter Károly utca 1. (főépület, aula) február 11. és :00-14:00 ELTE - TTK 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C február 8. és 9. 09:00-14:00 ELTE Központi Könyvtár 1053 Budapest Ferenciek tere február 9. és :00-18:00 Gyere el nyílt napunkra és ismerd meg részletesen programjainkat és csapatunkat! Helyszín: ELTE-TTK Déli épület, Lóczy terem, fsz Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C. Időpont: február 17. (szerda) Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

6 6/14 Sajtótájékoztató: a Gorilla Éve 2009 kampány zárása Az ENSZ a 2009-es évet a Gorilla évének nyilvánította és fővédnökének Jane Goodall t kérték fel. A gorillák populációinak drasztikus csökkenésének vagyunk tanúi az utóbbi néhány évtizedben: vadásszák őket húsukért, megölik őket kicsinyeikért, kivágják a fákat élőhelyükről, hogy a fából luxusbútorokat készítsenek, és hogy helyükön bányákat építsenek. Ez utóbbira reagálva indítottuk eddigi legnagyobb, országos méretű kampányunkat. Célunk az volt, hogy minél több emberhez eljuttassuk az üzenetet hasznosítsa újra mobiltelefonját, mert ezzel védi a környezetet és védi a gorillákat is. Nagylelkű partnerünk, az Electro-Coord Nonprofit Kft., Magyarország legnagyobb elektromos hulladékot újrahasznosító cége pedig vállalta, hogy minden egyes, a Rügyek és Gyökerek Egyesület matricájával ellátott mobiltelefonért 2 eurót adományoz szervezetünknek 1000 telefonig. Kampányunk során több, mint 4700 matricát osztottunk szét. Kampányunk sikeresen lezárult december 31-vel. Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak a segítséget, akik mobiltelefonjaik leadásával támogatták céljainkat. A kampány során 2867 db használt mobiltelefont sikerült összegyűjteni, így az Electro-coord Nonprofit Kft euróval támogatja az egyesületet, mely összeg 85 %-át partnerünknek, a Jane Goodall Intézet Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC) működő szervezetének juttatjuk el. A JGI DRC átgondolt és szakszerű projektjei a helyi lakosok segítségével védik a gorillákat. A Dian Fossey Alapítvánnyal együttműködve közel 400 helyi férfit alkalmaznak, hogy egy majd másfél Magyarországnyi területen vadőrként akadályozzák meg az illegális vadászok munkáját, letartóztatják őket, elveszik fegyvereiket, felszedik a hurokcsapdákat, amelyek a gorillákat és más védett fajokat veszélyeztetnek. Nyereményjátékunk is sikeresen lezárult. A közel 700 weblapunkon keresztül beküldött matrica közül hármat sorsoltunk ki, akik tulajdonosai közel Ft értékű Jane Goodall ajándékcsomagot nyertek, többek között Jane Goodall, Amíg élek remélek című könyvével, és egy egyéves Afrika Tanulmányok magazin előfizetéssel. A támogatási összeg és a nyeremények átadásra sajtótájékoztató keretében került sor február 11- én, délelőtt 10 órakor a Kispesti Kaszinó épületében. Beszámoló hamarosan a honlapon. Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

7 7/14 Új év, új stratégia Egyesületünk 2010-ben új stratégia, új hangsúlyok szerint folytatja működését. A 2009-es év végére eső Nemzetközi találkozó tapasztalatai alapján három nagyon fontos terület van, amelyet erősítenünk kell, melyekre döntéseink során különös hangsúlyt kell helyeznünk, ezáltal szinkronizálva működésünket a nemzetközi Jane Goodall Institute által meghatározott irányvonalhoz. Ezek a területek a következők: 1. Csimpánzok, csimpánzmenhelyek támogatása 2. Afrika programok 3. Környezeti nevelés, ezen belül is a magyarországi klasszikus Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózat megalakítása 2010-re ez utóbbi cél megvalósítását tűztük ki magunk elé. Így tehát nemzetközi példa alapján, egyesületünk környezeti nevelési programjai köré (Újratáskafoglalkozás, Mobiltelefon-gyűjtés, Faültetés, Békamentés, Felelős állattartás) 2010-ben szeretnénk kialakítani a magyarországi Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózatot. A hálózaton keresztül a fiatalokat és iskolás gyerekeket a nekik szóló programjainkkal nem csupán egy alkalommal érnénk el, hanem Roots & Shoots csoportokká alakulásukkal egy hosszú távú kapcsolat kialakítását kezdeményeznénk. Így azok a diákcsoportok, akik az első alkalommal megismerkedtek velünk, motivációt kaphatnak további környezeti nevelési programjainkban való részvételhez. A hálózat további célja, hogy a felnőtt koordinátorok által irányított diákcsoportok számára lehetőség nyíljon saját, helyi projektek megvalósítására a természetvédelem, az állatvédelem illetve az emberi közösségek védelme terén. Ennek a folyamatnak és stratégiaváltásnak a tervezését elvégeztük a 2009-es év végén. Célunk, hogy 2010 végére legalább 15 aktív csoport alakuljon Magyarországon. A Roots & Shoots csoportok kialakításával a fiataloknak a természet, az állatok és az emberek iránti érzékenységét és tiszteletét hosszú távon is fenntarthatjuk és elősegíthetjük, hogy később felnőttként felelősségteljes döntéseket hozzanak valós értékek érvényesülése érdekében. Rügyek Rügyek és és Gyökerek Egyesület Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

8 8/14 Rövid híreink 2010 márciusán megújul honlapunk, melynek előmunkálatait már megkezdtük. Reméljük, az új online felület elnyeri tetszésüket és még áttekinthetőbb, könnyebb eligazodást tesz majd lehetővé programjaink között. Az új honlap szerkezetében már tükrözni fogja az a stratégiai átalakulást, amit célként 2010-re magunk elé kitűztünk, és amelyről már szóltunk az előzőekben. Idén szeretnénk beindítani a Seeds for Hope - A remény hajtásai nevű kampányt, mely keretében a Gombe Nemzeti Park határában illetve hazai iskolákban megvalósuló faültetési programot kívánunk támogatni. Itthon az érdeklődők adomány fejében kapnak egy cserepet, földet és magokat, melyet saját maguk elültethetnek. A piciny mag egyben egy elültetett fát is jelképez Gombe-ban ben Egyesületünk ismét segítségül hívja majd a lelkes és környezetünkkel törődő gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket egyaránt a farmosi békamentésre. Minden évben a hóolvadástól függően február utolsó vagy március első hétvégéjén kerül sor a terelőkerítés felállítására Farmoson, mely másfél km hosszan akadályozza meg a békákat, hogy kijussanak a 311-es útra. Kora délelőtt 8-9 között a farmosi vasútállomástól indulnak a munkálatok. Főleg gyerekcsoportok segítségével először is megtisztítjuk a helyszínt a felgyülemlett szeméttől. Előzetesen egy traktor barázdát húz, melybe aztán kisebb barázdaigazítás után mi ássuk be a kerítést. Azért fontos leásni az alját, nehogy a békák átfúrják magukat alatta. Ha ezzel elkészültünk utolsó lépésként vödröket ásunk le egymástól kb. 25 m-re. A végén pedig mindenhol elegyengetjük a talajt. A kerítésállítás pontos időpontjáért és további információkért kísérje figyelemmel honlapunkat, vagy keresse közvetlenül koordinátorunkat: Egyesületünk 2010-től tagja a Magyar Afrika Platformnak. A Platform célja, hogy összefogja az Afrikában tevékenykedő hazai székhelyű szervezeteket, és ezen szervezetek mind székhelyük szerinti, mind afrikai országokba irányuló tevékenységét koordinálja, valamint érdekeit nemzetközi és hazai szinten egyaránt képviselje. A Szövetség kommunikációs platformot és tapasztalatcserét biztosít tagszervezetei számára, továbbá egységesen képviseli tagszervezeteit nemzetközi és hazai fórumokon, illetve amennyiben igény van rá, szövetségként pályázik hazai és nemzetközi forrásokért. További információ: Továbbra is támogathatja egyesületünket a webshopunkon keresztül vásárolt termékekkel. Látogassa meg honlapunkat és válogasson a Jane Goodall Intézet termékeiből. Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és feliratkozás: és feliratkozás: Web: Web:

9 9/14 Beszámoló: Újratáska projekt Kecskeméten Ködös reggelre ébredtünk... Tudtuk, hogy hosszú nap áll előttünk, így örültünk volna egy kis energiafeltöltő napsütésnek, de sebaj, gondoltuk, majd a gyerekek lelkesedése feltölt bennünket menet közben. Fél 8 után indultunk Budapestről Kecskemétre, s egy kis belvárosi kocsikázás után megtaláltuk a Zöld Ernyő Projekt (www.zoldernyo.hu) lakhelyéül szolgáló Kecskeméti Ifjúsági Otthont. Gyorsan egyeztettük a programot, s már indultunk is a Kertvárosi Általános Iskolába. Közel 60 első és második osztályos kisdiákkal fedeztük fel közösen, hogy a bevásárláskor kapott nejlon szatyrok milyen veszélyeket rejtenek magukban. Jobbnál jobb indokok születtek, hogy miért is érdemes inkább textiltáskát használni. Beszéltünk a természetről, állatokról, dzsungelről és óceánról - s megállapítottuk, hogy minden mindennel összefügg. A két interaktív előadás után a gyerekek már nem csak szóban, hanem két kezük által is kifejezhették kreativitásukat. A kisdiákok aznap sok-sok egyedi textiltáskát vihettek haza, s reményeink szerint, még sok-sok éven keresztül használják is majd azokat. Kecskeméti utunk következő állomása a Waldorf óvoda volt. Gyakorló pedagógusként nagyon kíváncsi voltam, hogyan is néz ki egy alternatív pedagógiai intézmény mindennapi élete. Az intézmény teljes nevét is leírom, mert érdekes: Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (www.kecskemetiwaldorf.hu). Az ott töltött 2-3 óra alapján azt mondhatom, hogy az intézmény neve legalább olyan hosszú, mint amilyen sokszínű benne az oktatás. Az újratáska foglakozásunkat itt nem a gyerekeknek, hanem a szülőknek tartottuk. Így az interaktív előadás helyett inkább egy kiscsoportos beszélgetés keretén belül osztottuk meg egymással tapasztalatainkat. Mindenki beadta a közösbe saját ötleteit, meglátásait így nagyon kellemes és kreatív légkörben teltek a percek, órák. Azonban a beszélgetés után a szülők sem úszhatták meg a táskafestést (nem mintha szerették volna megúszni), így itt is gyönyörű táskák születtek. A nap azonban ezzel még korántsem ért véget, ugyanis visszaviharozva a Zöld Ernyő főhadiszállására már közel 50-en vártak minket, hogy megbeszéljük a nejlonzacsik káros hatásait és a lehetséges megoldásokat. Az előadás során több helyi probléma illetve kérdés is felmerült a szelektív hulladékgyűjtéssel, papírgyártás erőforrás igényességével kapcsolatosan. Remélhetőleg minden jelenlévőnek sikerült ráirányítani a figyelmét a káros hatásokra, s bízunk benne, hogy megfogadják apró tanácsainkat. Az előadás után közel 20-an (gyerekek, fiatalok, felnőttek vegyesen) maradtak még táskát festeni - így remélhetőleg már sokan lesznek, akik az egynapos kecskeméti kirándulásunk után textiltáskát használnak majd nejlonzacskók helyett, s kicsit körültekintőbbek lesznek vásárláskor. A nap végére természetesen rendesen elfáradtunk, de ahogy előzetesen vártuk, a gyerekek lelkesedése és a közönség figyelme és aktivitása bőven kárpótolt minket ezért. A meghívást és a szervezésbeli segítséget köszönjük a Zöld Ernyő Projektnek! Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web: Kecskemét Paksi Attila

10 10/14 HÁTTÉR-DZSUNGEL Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és feliratkozás: és feliratkozás: Web: Web:

11 11/14 Globális felmelegedés, klímaváltozás - Metán - Amiről a hírekben nem beszélnek Előző hírlevelünkben szót ejtettünk a legjelentősebb üvegházhatású gázokról, előkelő helyen említve a metánt. Most nézzük meg, mi is valójában a metán, hogyan képződik, és tényleges veszélyforrás-e az élővilágra. A metánról azt tanultuk kémiaórán, hogy színtelen, szagtalan, gáz halmazállapotú anyag. Ezzel nagyjából kimerítettük általános ismereteinket metán ügyben. A metán képlete CH4, amely mutatja, hogy egy szénhidrogénről van szó, amely szerves, szén alapú élet lebomlási terméke. Lévén, hogy a Földön minden eddig ismert életforma szén alapú, ezért minden élőlény - legyen baktérium, moha, fás szárú növény, állat vagy ember bomlása során keletkezik ez a felettébb veszélyes gáz. A metán globális felmelegedés szempontjából komoly generátor, hiszen a szén-dioxidnál egyes kutatások szerint 23-szor, más vizsgálati eredményekre alapozva, pedig több mint 40-szer erősebb üvegházhatású gázról van szó. Hogy képződik a metán? Mint említettük szerves anyagok bomlása során keletkezik millió tonna számra. Amennyiben az emberi tevékenységet nem számoljuk, úgy a metán semmiféle veszélyt nem rejt magában a földi életre nézve. Azonban az emberi túltermelés és mohóság egyre-másra képez szerves hulladékot is. A betakarított haszonnövények hulladékától kezdve az élelmiszernövények hulladékán át, az állattenyésztésben, és feldolgozásban képződött hulladékokig mind-mind metángyár. Az állattenyésztés nagyobb metánkibocsátó, mint az ipar összes ága és az emberi társadalom mint biomassza képző együttvéve. Az állattenyésztésben természetesen értendő a takarmánynövényhulladékok metánképző szerepe is, illetve az állatok emésztése során keletkező gázok, valamint tetemük rothadása. Még a felső politikai körökben is cinikusan említik a marha bugyival tett kísérleteket a metán felfogására és hasznosítására, de valójában a megoldás kézenfekvő. Az állattenyésztés drasztikus csökkentésével kell és lehet megfékezni a metánt, nem pedig bugyival. Hol rejtőzik a metán most? A földi metánkészlet már jelen mennyisége is végzetes lenne az emberiség és egyáltalán az élet számára. Viszont ezek a készletek különböző helyeken, különböző halmazállapotban, kötötten fordulnak elő. Szilárd formában megtalálható az állandóan fagyos talajban (permafroszt), ami rohamos mértékben kezd kiengedni, utat engedve ezzel a metán légkörbe kerülésének. Jelen van továbbá a tengerek, óceánok vízkészletének alsóbb rétegeiben, amelyet biztonságban tudhatunk. Vagy mégsem? A világtengerek pár fokos felmelegedése akár több millió tonna metánterhelést eredményezhet a légkörnek. A két megkötött forma külön-külön is végzetessé válhat az emberiség számára, együttes hatása, pedig világméretű ökológiai katasztrófához vezethet. Kérdés, hogy akkor miért a szén-dioxidra fecséreljük a figyelmünket? Természetesen a szén-dioxid kibocsátás csökkentése is szükségszerű feladat, de másodlagos - mondhatnánk harmincadlagos - a metánhoz képest. A szén-dioxiddal ellenben lehetőség van kereskedni. Világviszonylatban súlyos dollár milliárdos iparág a szén-dioxid üzlet. Talán hamarosan a metánnak is komoly értéke lesz a világpiacon. Kalmár András Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

12 12/14 Felelős állattartás cikksorozat: Miért tartunk kutyát? Amikor Míra kutyám ölembe hajtja a fejét és én elmélyülten vakargatom a nyakát, miközben ő elégedetten nagyokat szusszant, gyakran eltűnődöm azon a köteléken, ami az embert a kutyával összeköti. A vezető és vezetett, a segítő és a segítségre szoruló szerepváltozásaira, melyben legtöbbször az ember az, aki rászorul a kutya segítségére, vezetésére, társaságára. Olyan szolgálatot tesznek, melyre mi nem csak érzékszerveink miatt, de gyakran emberi mivoltunkból fakadóan korlátozottan vagy egyáltalán nem lennénk képesek. Ha az érzékszervek felől közelítünk, a dobogós, melyben esélyünk sem lenne utolérni kutyatársainkat, a szaglás lenne. Egyrészt mintegy helyettesíti a kutya nem túl kifinomult látását, másrészt nagyfokú szaglóképességük annak köszönhető, hogy a szaglóhámjuk a mi 4cm 2 -ünkhöz képest 120 cm 2. A szaginformáció nem csak a terep, a Gazdi vagy a rossz szándékkal közelítő egyén beazonosítását segíti, de komoly szolgálati tényező is. Kifinomult szaglásuk révén nem csak drogkeresésre lettek alkalmasak, hanem lavinaomlások, természeti katasztrófák helyszínén esélyt adnak a romok vagy a hó alá temetetteknek azzal, hogy jóval gyorsabban, biztosabban és nagyobb területeket fésülnek át, mint egy emberi kutatócsoport. Ma már léteznek speciálisan kiképzett kutyák is, akik igen korai stádiumban, az emberi lehelet alapján felismerik a rákos betegeket, illetve petri csészés mintákból kiválasztják a daganatos sejteket tartalmazót. A hosszú együttélés alatt az ember és kutya közt egy verbális, hangsúly-tónus révén megvalósuló metakommunikáció alakult ki. Ahogy mi is meg tudunk tanulni kutyául - valljuk be, minden gazdinak kötelessége lenne ez -, úgy a kutyák is szenzitívek a gesztusainkra, mutatásra, testtartásra, és képesek értelmezni is azt. Ráadásul farkas őseikkel ellentétben szívesen és gyakran tartanak rövidebb szemkontaktus a gazdival, mintegy keresik tekintetükkel, a dominancia sorrend módosításának szándéka nélkül. Az ELTE etológia tanszéke több kísérlet révén is bizonyította, hogy ezen területeken a farkasok és kutyák eltérő viselkedést mutatnak, ami a kutyák nagymértékű ember centrikusságára utal a farkasokkal szemben (www.etologia.aitia.hu). Erre a sokrétű kommunikációra épül a terápiás kutyák kiképzése. Azon kívül, hogy alapengedelmesség terén kifogástalanok, rengeteg speciális feladatra is betaníthatóak, mint villanykapcsolás, bevásárlásban való segítés, bármely általuk elbírt tárgy apportírozása stb. Viszont abban, hogy mikor mit kell hozni-vinni, kinyitni, becsukni vagy felkapcsolni, egyértelműen a gazda jeleire, utasításaira hagyatkoznak; mindezt intelligenciájuk révén gyakran az adott szituációra alkalmazva és módosítva. Így olyan szoros együttműködés jön létre, melyben az érdekek olyan csekélységekben jelennek meg kutyatársunk részéről, mint jó szó, simogatás, kis séta és némi harapnivaló. Szerintem nem nagy ár a hatalmas szolgálatért cserébe. Igazi csapattá válik kutya és gazdája, amiről a fotón szereplő Filip, Magyarország első mozgássérült segítő kutyája internetes naplójában be is számol. :) (Filip kiképzői: Kutyával az Emberért Alapítvány, Filip Fotó: Siményi Gergely A kutyák az emberre való szenzitizációjuknak köszönhetően az epilepszia jelzésére is betaníthatók. A rohamokat néhány perccel azok megkezdődése előtt érzékelik, ilyen módon a betegnek van ideje Rügyek Rügyek és és Gyökerek Egyesület Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

13 felkészülni azokra, illetve maga a kutya jelenléte segíti a gyorsabb és problémamentesebb lefolyást. Kutya és ember kötődésének eredménye az is, hogy nem csak a fogyatékkal élőknek pótolhatják elvesztett képességeiket és ezzel megnyithatják nekik a világot, de az ép emberekkel való kapcsolatteremtésben is fontos szerepet játszanak. Többek között már Magyarországon is alkalmaznak kutyákat fiatalkorúak fegyházában (cellakutya program), hogy megtanítsák a rabokat a felelősségteljes bánásmódra, az agresszió nélküli konfliktuskezelésre és ezzel a társadalomba való visszailleszkedésüket segítsék. A fiúk kiképzik a kutyamenhelyről származó kutyákat, és ezzel növelik az állatok örökbeadási esélyét. A kutya, mint társ nem csupán otthonunk őrzésében, vagy a vele való játék során jelenthet sokat. Ahogy szeretjük őket simogatni, megnyugtatnak minket, testükkel ölünkbe heverednek, így csökkentik a vérnyomást, az adrenalin szintet, segítenek a depresszió, a stressz leküzdésében, jótékonyan hatnak a fizikai és mentális problémákra. Éppen ezért a terápiás kutyák öregek otthonába, beteg gyerekekhez is alkalmazhatók, az ott lakók vagy gyógyulok nagy örömére. Miközben igazoltan gyorsítják a gyógyulást, felépülést. Ennek kapcsán egy konferenciára hívnánk fel olvasóink figyelmét, mely április között a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre. Bővebb információ a 20/ telefonszámon vagy a címen kapható. Mindezek után, ha valaki a kutyában egyszerű állatot, portájának őrzőjét látja csak, az nagyot téved és rengeteget veszít ezzel. A kutya társ. Nem csak társ. Több annál. Szövetséges, barát, segítő. Több figyelmet és könyörületet érdemelnének mindazért, amit képesek megtenni értünk, hiszen ők akkor is könyörülettel viseltetnek felénk, ha elesetteké válunk. Több figyelmet, minthogy utcára vagy sintértelepre kerüljenek, és talán soha többé ne térjenek már haza E havi gazdikeresőnk: BORKA Molnár Dorottya Borka másfél év körüli szuka kutyus, egy gyár területéről mentette őt a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány. Oltva, ivartalanítva, chippezve várja az álomgazdit budapesti ideiglenes befogadójánál. Szobatiszta, napközben a lakásban nem ugat, nem rombol, ideális panelkutya.:) Kicsit még félénk, de szerető, gondos kezek között ideális házi kedvenc, bájos,játékos kutyus válik belőle. Szerződéssel, örökbefogadói díj ellenében lehet örökbe fogadni. Bővebb információ: Molnár Zsanett: +36/70/ Borka fényképalbuma: 13/14 Rügyek Rügyek és és Gyökerek Egyesület Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

14 14/14 Erdőirtás és zöldfolyosók Afrikában Az erdőirtás globálisan nézve riasztó méretekben folyik, évente 6 milliárd hektárnyi őserdő tűnik el bolygónkról. A kontinensek közül Afrika szenvedi el az egyik legnagyobb veszteséget. Az erdőirtás az erdőknek a szakszerű erdőgazdálkodás, újratelepítés nélküli elpusztítása és 2005 között a fekete kontinensen összesen évente 70 ezer hektár erdő települt (leginkább a kevés természetes erdővel rendelkező országokban - Algériában, Marokkóban, Nigériában, Dél-Afrikában és Szudánban), ami a globális erdőtelepítésnek csupán 2 százaléka. Az erdőirtás oka 90%-ban mezőgazdasági területek nyerése, 10%-ban fakitermelés, vagyis ipari tevékenység. Az elsivatagosodás és a termőföld kimerülése a legtöbb afrikai országban komoly gondot okoz, ráadásul ezek a problémák a klímaváltozással csak fokozódnak, aminek következményeként újabb, eddig érintetlen területeket ér el a legeltetés és a növénytermesztés. Az erdőirtás hatási között szerepel a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség csökkenése (élőhelyek megszűnése stb.), üvegházhatású gázok kibocsátása (kiirtás, égetés), valamint a védelmi funkció megszűnése a viharok, áradások és a helyi időjárás szélsőséges változása ellen. Az erdőirtás következtében az élőhelyek fragmentálódnak, azaz területük csökkenése mellett fel is darabolódnak. A feldarabolódott élőhely területeit a közöttük elhelyezkedő, átalakult vagy átalakított területek teljesen izolálhatják. Egyes fajok génkicserélődési folyamatainak végbemeneteléhez szükség van arra, hogy bizonyos életciklusaikat más típusú élőhelyeken töltsék. E fajok a számukra megfelelő élőhelyeket elválasztó akadályok (barrierek) leküzdésére képtelenek, populációik reménytelenül elszigeteltté válnak. Létük fenntartása érdekében szükség van az élőhelyek és élőhelykomplexek összekötésére, vagy még inkább: az őket elválasztó barrierek megszüntetésére. Barrier lehet pl. két természetközeli élőhelyet elválasztó szántóföld, de még inkább egy vasúti pálya, autóút, autópálya, vagy megszakítatlan település-láncolat. Zöldfolyosókkal a védett területeken kívül is természetes vagy természetközeli élőhelyeket, menekülési útvonalakat lehet létrehozni. A folyosó a tájban az előhelyfoltokat (fragmentumokat) összekötő tájelem. A foltos, mozaikos szerkezetű élőhelyek összekapcsolása és védelme így megoldható, a barrierhatások megszüntethetők. Szerepük jótékony hatású a biológiai változatosság fokozásában, a helyváltoztató mozgások lebonyolításában. A bányatavak, mesterséges vízfelületek növelik a vándorló vízimadarak vándorlási útvonalába eső nedves élőhelyek számát, melyeknek a vándorlási útvonalon a pihenéshez, zsákmányszerzéshez szükséges sűrűségben kell rendelkezésre állniuk. Mesterségesen létrehozott, természetszerű élőhelyek növelhetik a széllel, illetve más élőlények útján terjedő növényi propagallumok (magvak, termés, pollen stb.) terjedésének esélyét is. Az agrárterületek esetében a megfelelő sűrűségű erdő- vagy mezősáv, esetleg vizes árok közbeiktatásával érhető el a természetes élőhelyek elszigeteltségének feloldása, míg a vonalas létesítményeknél átjárók építése (pl. aluljárók a vasúti töltés oldalában) jelentheti a megoldást. Temesi Andrea Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen G. utca 32. II/1.

Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen G. utca 32. II/1. Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen G. utca 32. II/1. 2009. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2010. január 25. Csatádi Katalin képviselő Közhasznúsági jelentés A Fővárosi Bíróság által

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV VitaFutura az életért, a jövőért Közhasznú Alapítvány 1139 Budapest, Teve u. 9/c 3/15. Budapest, 2013. április 24. képviselő www.vitafutura.hu * info@vitafutura.hu * Tel.:

Részletesebben

G L O B A L W A R M I N

G L O B A L W A R M I N G L O B A L W A R M I N Az üvegházhatás és a globális felmelegedés Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása

Részletesebben

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000 A pályázat beszámolója és pénzügyi elszámolása 2015. április -június 1 Tartalom A programsorozat megvalósításáról... 3 Terápiás kutyák az oktatásban... 3 Fejlődés a kutyákkal... 3 Segítő kutyák munkájának

Részletesebben

T E R M É S Z E T E S A N YA G

T E R M É S Z E T E S A N YA G KÖRNYZETBARÁT T E R M É S Z E T E S A N YA G SZOMORÚ TÉNYEK A MŰANYAG PALACKOKRÓL Az eldobható műanyag palackok jelentős veszélyt jelentenek az állatvilágra. A műanyagok lebomlási ideje több száz év, és

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám Kedves Olvasó! Hamarosan kezdődik a nyári pihenés, legalább is gyermekeink részére. Ez számunkra is öröm, viszont az, hogy hol legyen gyermekünk a nyári szünidőben már

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció Nimfea Természetvédelmi Egyesület A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési

Részletesebben

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education TrEE Teaching recycling and Environmental Education 3 Hírlevél 2015 TrEE Hírlevél 3. A 3. HÍRLEVél mindazon tevékenységekről számolbe, amelyet a projekt 2. évében végeztek a partnerek. TrEE Hírlevelet

Részletesebben

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák Mi a probléma? Az ember a világ legokosabb élőlénye. Tudja, hogyan kell földet művelni, várost építeni, különféle iparágakat létrehozni, repülőgépet készíteni. Ám ez

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet Közösségi szolgálat Szt.Benedek Iskolaközpont KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT Mi számít közösségi szolgálatnak? - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet - Ha ez a tevékenység

Részletesebben

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader.

Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2628 Szob, Köztársaság u. 2. / 06-27-370-890 / borzsony.duna@gmail.com / www.borzsonyleader. Emlékeztető Tárgy: Projektlátogatások ECOSYAL program 2. Időpont: 2014. augusztus 28. Helyszín: Szokolya, IKSZT 2014. áprilisától a Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület bekapcsolódott egy már

Részletesebben

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz A Humusz Szövetség 20 éve a hulladékcsökkentést, a fenntartható fogyasztást és termelést

Részletesebben

Az alábbiakban a Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott, a kongói csereprogramhoz támogatást kérő pályázatunk szakmai programja olvasható.

Az alábbiakban a Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott, a kongói csereprogramhoz támogatást kérő pályázatunk szakmai programja olvasható. Az alábbiakban a Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott, a kongói csereprogramhoz támogatást kérő pályázatunk szakmai programja olvasható. Pályázat száma: NCA-NK-10-B-0510 A pályázat címe: Jane Goodall nyomdokain:

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születési neve: Mit nevezünk iskolai nak? Az iskolai egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam,

Részletesebben

ÁLLATOK VILÁGNAPJA október 4.

ÁLLATOK VILÁGNAPJA október 4. ÁLLATOK VILÁGNAPJA október 4. Ha minden nap október negyedike lenne, sokkal többet foglalkoznának az állatokkal, sokkal több figyelmet fordítanának az ember legjobb barátjára, s talán nem kellene annyi

Részletesebben

Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció. 2005. április 13.

Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció. 2005. április 13. Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció 2005. április 13. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS HAZAI ÉS AZ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁSI HÁTTÉRE EU

Részletesebben

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Téma 2009. április 20-25. Időpont, helyszín Ökolábnyom kiállítás FairTrade=Fenntartható kereskedelem (interaktív foglalkozás) Elsősegély verseny Látogatás

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

3. Ökoszisztéma szolgáltatások

3. Ökoszisztéma szolgáltatások 3. Ökoszisztéma szolgáltatások Általános ökológia EA 2013 Kalapos Tibor Ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services) - az ökológiai rendszerek az emberiség számára számtalan nélkülözhetetlen szolgáltatásokat

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Budapesti Javítóintézete. Partnerség nemzetközi szociodráma programban való részvételre

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Budapesti Javítóintézete. Partnerség nemzetközi szociodráma programban való részvételre EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Budapesti Javítóintézete Partnerség nemzetközi szociodráma programban való részvételre A Magyar Pszichodráma Egyesület 2016 augusztusában sikeresen pályázott egy olyan

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat 2004. 1.feladat - totó A helyes válaszokat karikázd be! 1. Melyek a levegő legfontosabb

Részletesebben

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 Készítette: Mujzer Richárd ÖKOiskola vezető Győr, 2013. szeptember 5. Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz,

Részletesebben

Zöld Suli, avagy. a környezeti nevelés sikerei a pécsi óvodákban. - a BIOKOM Kft. gyakorlatában

Zöld Suli, avagy. a környezeti nevelés sikerei a pécsi óvodákban. - a BIOKOM Kft. gyakorlatában Zöld Suli, avagy a környezeti nevelés sikerei a pécsi óvodákban és általános iskolákban - a BIOKOM Kft. gyakorlatában Készítette: Rácz Henriett Tünde marketingvezető BIOKOM Pécsi Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Mert minden kutya gazdara vagyik! Letöltés: www.vigyelhaza.hu/kutyakereso

Mert minden kutya gazdara vagyik! Letöltés: www.vigyelhaza.hu/kutyakereso Mobiltelefonos kutyakereső alkalmazás Mert minden kutya gazdara vagyik! Letöltés: www.vigyelhaza.hu/kutyakereso Az alkalmazásról Segítségével állatbarátoknak, állatvédő szervezeteknek, vagy a szakhatóságnak

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fenntartható mezőgazdálkodás. 98.lecke Hosszú távon működőképes, fenntartható

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére TARTALOM MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR 2 Rendezvénysorozat a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2 Készülünk

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály A biodiverzitás-védelem szempontjai a hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály "Countdown 2010 és ami utána következik. Az IUCN (Természetvédelmi

Részletesebben

Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről -

Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről - Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 10. konferenciája - beszámoló az eredményekről - 2010. december 3. Országos Erdőfórum Baktay Borbála Vidékfejlesztési Minisztérium Biodiverzitás- és génmegőrzési

Részletesebben

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet a Helyi Érték - Közép-Dunántúli Civil Szolgáltató Hírlevél felkérésére kutatást végzett Közép-Dunántúl három

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA ELŐDISKOLÁINK FÉNYES TÁNCSICS SZIGETI KOSSUTH A Budai Középiskola születése 2004 Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola

Részletesebben

Egy hét a kedvencemmel

Egy hét a kedvencemmel PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Tisztelt Igazgatók, Igazgatónők, Pedagógusok! A környezeti nevelés és a felelős kisállattartás fontosságának hangsúlyozására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot hirdet

Részletesebben

Természetvédelmi célú erdészeti kifizetések a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Alapból

Természetvédelmi célú erdészeti kifizetések a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Alapból Természetvédelmi célú erdészeti kifizetések a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Alapból Máthé László, erdészeti programvezet WWF Magyarország Az erdészeti földterületek fenntartható használatát célzó intézkedések

Részletesebben

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE Varga Nóra, Ráczné Kárpáti Márta Jósa András Oktatókórház Nyíregyháza, Gyermek Rehabilitációs Osztály BEVEZETÉS Szülőcsoportunkat

Részletesebben

Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány. 2007. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány. 2007. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány 2007. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A Közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény vonatkozó jogszabálya kötelezően előírja - közhasznú

Részletesebben

Magyar Cserkészszövetségek Fóruma 2014.október 2-5., Budapest Magyarország

Magyar Cserkészszövetségek Fóruma 2014.október 2-5., Budapest Magyarország Szakmai beszámoló Kisközösségben felnőve - utak és lehetőségek a határon túl (második rész) Időpont: 2014. október 3. Helyszín: 1014 Budapest, Magyarság Háza A megvalósított rendezvény célja volt: 1.)

Részletesebben

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Projekt első hete Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Napjaink környezeti kihívásai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem változtatunk a szemléletünkön, ha nem valósítjuk meg cselekedeteinkben

Részletesebben

=============================================

============================================= A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kéthetenként megjelenő, 9000 címre eljutó hírlevelének 262. számát böngészheti a Tisztelt Olvasó. Reméljük, talál benne hasznosíthatót. A www.nonprofit.hu

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI FIZIKA ALAPSZAKOS HALLGATÓKNAK SZÓLÓ ELŐADÁS VÁZLATA I. Bevezetés: a környezettudomány tárgya, a fizikai vonatkozások II. A globális ökológia fő kérdései III.Sugárzások környezetünkben,

Részletesebben

Technológia és felelősség

Technológia és felelősség Technológia és felelősség Napjaink emberisége folyamatosan önmaga alkotásaival konfrontálódik, miközben egyre kevesebb köze k lesz a természethez, de megőrzi a természethez hasonló törékenységét. Mittelstrass

Részletesebben

A turizmus következményeként jelentkező társadalmi és természeti problémák

A turizmus következményeként jelentkező társadalmi és természeti problémák A turizmus következményeként jelentkező társadalmi és természeti problémák Tények és számok A turizmus a világon az egyik legdinamikusabban bővülő ágazat: 1990 és 2004 között 4,2%-os növekedés 2004: külföldre

Részletesebben

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Erdőgazdálkodás

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/865/2008 TERVEZET a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló../.. (..) KvVM rendeletről /közigazgatási egyeztetés/

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Ökoiskola információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

Szeretem, mert Vasból van

Szeretem, mert Vasból van VAS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 9700 Szombathely, Berzsenyi D. tér 1. Vas megyei Általános Iskolák részére Tárgy: Versenykiírás Iktatószám: 2-45/2013 Székhelyén Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Pedagógusok!

Részletesebben

Zöld Óvodából ökoiskolába. Saly Erika Ökoiskola témavezető Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Zöld Óvodából ökoiskolába. Saly Erika Ökoiskola témavezető Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Zöld Óvodából ökoiskolába Saly Erika Ökoiskola témavezető Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet saly.erika@ofi.hu Fogalmi meghatározás Mit jelent az, hogy Zöld Óvoda? A Zöld Óvoda kritériumrendszere 1. Kapcsolat

Részletesebben

Óvodánk ökológiai jelszava

Óvodánk ökológiai jelszava Óvodánk ökológiai jelszava Egyesült erővel meg akarjuk menteni a FÖLDET! FELNŐTTEK FIGYELEM! A FÖLDNEK, AKÁRCSAK A GYEREKEKNEK, VÉDELEMRE ÉS TÖRŐDÉSRE VAN SZÜKSÉGE! Az Öko-Iskola nevelési program fő céljai:

Részletesebben

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Értékteremtés szelektív hulladékgyűjtéssel 10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Az előadás tartalma Honnan indultunk?

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31.

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 2014 Ökoiskolai munkaterv Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 1. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Tápai Zsuzsanna Tamás Emilia Élő Márta Jobbágy Miklósné Felker Fruzsina Lecsek

Részletesebben

Zöld Tanszék Verseny 2013

Zöld Tanszék Verseny 2013 Zöld Tanszék Verseny 2013 Rekord számú nevező BME OMIKK BME Támpont Iroda BME Testnevelési Központ ÉMK Építőanyagok és Mérnökgeológiai Tanszék ÉMK Geotechnikai Tanszék ÉMK Magasépítési Tanszék ÉPK Középülettervezési

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám Kedves Klaszter Tagok! Továbbra is korlátozott a pályázati lehetőségek száma, de a friss lehetőségekről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Vállalati felelősségvállalás TÜV Rheinland InterCert Kft.

Vállalati felelősségvállalás TÜV Rheinland InterCert Kft. Vállalati felelősségvállalás TÜV Rheinland InterCert Kft. Küldetés Víziónk Elkötelezettek vagyunk egy olyan jövő iránt, melyben az emberiség és a környezet érdekei hosszú távon is egyaránt érvényesülnek.

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor Kik vagyunk? Név: Felsőoktatási Fenntarthatósági Hálózat, (Mo.) Hungarian Sustainable University

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben

4. állomás. Környezetismeret- környezetvédelem. Békésen Békésben 4. állomás Környezetismeret- környezetvédelem Békésen Békésben 1 BÉKÉSEN BÉKÉSBEN 1. feladat Mottó: Ha majd mindnyájan összefogunk, S küzdünk a környezetszennyezés ellen, Senki sem fog majd szemetelni,

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány. 2006. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány. 2006. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány 2006. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A Közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény vonatkozó jogszabálya kötelezően előírja - közhasznú

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

Jelentkezési lap iskolai közösségi szolgálatra

Jelentkezési lap iskolai közösségi szolgálatra Jelentkezési lap iskolai közösségi szolgálatra Alulírott tanuló a(z) iskola osztályos tanulója a./ tanévben az alábbi területeken kívánok eleget tenni a közösségi szolgálatnak: területen órában területen

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

A globalizáció fogalma

A globalizáció fogalma Globális problémák A globalizáció fogalma átfogó problémák tudománya, amely az EGÉSZ emberiséget új j módon, tendenciájukban egyenesen egzisztenciálisan is érintik. Területei: például az ökológiai problematika,,

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV.] ÖKOISKOLAI MUNKATERV Az ökoiskolai munka célja: Fenntarthatóságra nevelés: példamutatás, tapasztalatszerzés. Szemléletformálás,

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Szakmai munkaközösség munkaterve

Szakmai munkaközösség munkaterve Szakmai munkaközösség munkaterve 2011/2012 1. BEVEZETŐ A 2009.-2010-es nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében egy óvodai csoportban kompetencia alapú óvodai programcsomag került bevezetésre,

Részletesebben

KÖRNYEZETNEVELÉSI MUNKATERV

KÖRNYEZETNEVELÉSI MUNKATERV KÖRNYEZETNEVELÉSI MUNKATERV 2015-2016 Bárcziné Kulcsár Júlia igazgató ÖKO programvezető DÖK vezető... Jászberény, 2015. 09. 01. KSZM képviselője KÖRNYEZETNEVELÉSI MUNKATERV 2015.-2016. tanév I. 2014.-2015.

Részletesebben

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN JANUÁR 9. Január 9-én a Vörösmarty Mihály Tagintézmény 3.a, 4.a és 5.b osztályos tanulói közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Szentesre látogattak el január 9-én egy országos rendezvényre. A projekt

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata

Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Mezőtúron a fenntartható fejlődésért! - KEOP 6.1.0/B11 2011-0151 Rendhagyó interaktív tanórák óravázlata Interaktív tanórák a bevont oktatási intézményekben. 1. óra Az első óra elsősorban a figyelem felkeltését

Részletesebben

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11.

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11. Eredmények S z ü lői elégedettségi kérdőív 2 0 1 0 / 2 0 11. A kérdőívek száma 250 213 200 150 100 93 50 0 kiadott kitöltött 2 Az Ön gyermeke 60 56 50 40 34 30 20 10 0 fiú lány nincs válasz 2 3 A kérdőív

Részletesebben

A környezet nagykövetei

A környezet nagykövetei A környezet nagykövetei Pályázati felhívás A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás pályázatot hirdet általános- és középiskolai diákok részére A környezet nagykövetei címmel a Kaposmenti

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály 2013-2014. Pölöskei Gáborné főosztályvezető Új szerepkör Új vállalások 1. Törvényben

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG????????????????????????????????

FENNTARTHATÓSÁG???????????????????????????????? FENNTARTHATÓSÁG???????????????????????????????? Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk esélyeit arra, hogy

Részletesebben

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN A SZERZŐI KÖNYVKIADÁS FORRADALMA II. Évad, 2. Szám, 2015. 07. A HÓDÍTÓ ÍR Egy kis whisky-történelem A TŐZSDEI ROBOT Barát vagy ellenség? INGYENES TECHNOLÓGIA ÉS ÜZLET MÁSKÉPP SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

Részletesebben

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok!

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok! Médiatámogatói együttműködés V. Magyarországi Klímacsúcs 2013. szeptember 12. Jövőnk a víz Budapest Meghívom Önöket a Klíma Klub szervezésében az V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciára!

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Dugár Györgyné és Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: 1. ÖKO munkaterv készítése 2012. szeptember 30.

Részletesebben

"Felelős vagyok a rózsámért" Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseit népszerűsítő ismeretterjesztő rendezvény

Felelős vagyok a rózsámért Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseit népszerűsítő ismeretterjesztő rendezvény Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet "Felelős vagyok a rózsámért" Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseit népszerűsítő ismeretterjesztő rendezvény Tó Hotel, Bánk 2014. május 22. Természettudományi szekció Bódis

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

Tüskevár nap. Szacsvay László. Az érdeklődő diákok jelentkezhetnek a Tüskevár országos pályázataira:

Tüskevár nap. Szacsvay László. Az érdeklődő diákok jelentkezhetnek a Tüskevár országos pályázataira: Tüskevár nap Hamarosan vetítik a mozikban Fekete István örökbecsű történetét, a Tüskevárt. Újjáéledt nemzeti kincsünk hiánypótló alkotás. Az új feldolgozás friss képekben mesél a természet szeretetéről

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő technikai dolgozó) Munkaközösségi vállalások elkészítése

Részletesebben

E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S

E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I M E G Á L L A P O D Á S a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi komplex kutatások elvégzésére

Részletesebben

Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés?

Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? Forró témák a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? - Szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai nap 2010.február 4. Simányi Zsuzsanna Hulladéksors szakmai folyóirat

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

ÖKO-Pack Zöld Programcsomag

ÖKO-Pack Zöld Programcsomag ismeretterjesztő kiállítás oktatóprogram környezettudatos csapatépítő tréning öko játszóház családi program ParasztWellness ÖKO-Pack Zöld Programcsomag Célunk a környezettudatosság terjesztése és fejlesztése,

Részletesebben