HÍRLEVÉL. Támogassa Egyesületünket adója 1%-val

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL. Támogassa Egyesületünket adója 1%-val"

Átírás

1 Jane Goodall Rügyek és Gyökerek Egyesület HÍRLEVÉL 2010/I. Tisztelt Olvasó! Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevél szolgáltatásunkra. Hírlevelünket évente 4-5 alkalommal az Ön által megadott címre küldjük. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a továbbiakban nem tart igényt hírlevelünkre, az címre küldött hírlevél leiratkozás tárgyú levéllel leiratkozhat. Támogassa Egyesületünket adója 1%-val Egyesületi hírek Iskolai kampányok 2010-ben Téged Keresünk! Nyílt Nap, Sajtótájékoztató: A Gorilla Éve 2009 kampány zárása Új év, új stratégia Rövid híreink Beszámoló: Újratáska projekt Kecskeméten Háttér-dzsungel Állandó programjaink kapcsán keresse honlapunkat! Globális felmelegedés, klímaváltozás Metán: Amiről a hírekben nem beszélnek Felelős állattartás cikksorozat: Miért tartunk kutyát? Erdőirtás és zöldfolyosók Afrikában Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

2 2/14 1% a jövőért, a jövő generációkért! Egyesületünk működéséhez elengedhetetlenül fontos az a támogatás, amit Önök nyújthatnak adójuk 1%-nak felajánlásával. Kérjük, segítsék továbbra is céljaink megvalósulását, környezeti nevelési, természetvédelmi, környezetvédelmi és humanitárius programjaink működését! Adószámunk: Köszönettel: A Rügyek és Gyökerek Egyesület csapata Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

3 Budapesten Mobiltelefon és e-hulladék gyűjtés Iskolai kampányok 2010-ben Gorilla Éve 2009 kampányunk folytatásaként a 2010-es év folyamán az elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó Electro-coord Nonprofit Kft., az elemek újrahasznosításával foglalkozó Re lem Nonprofit Kft. és a Rügyek és Gyökerek Egyesület közösen szervezi és hirdeti meg azt az iskolák közötti (és egyéni) gyűjtési és újrahasznosítási versenyt. Egyesületünk az újrahasznosítás fontosságára, továbbá a mindennapi cselekedeteink természetre, állatvilágra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet egy interaktív előadás, foglalkozás keretén belül. Az iskolai előadások és a verseny során összegyűjtött és felmatricázott telefonok után az Electro-coord Nonprofit Kft. és a Re lem Nonprofit Kft. újabb összeggel támogatja egyesületünket, melyet a tavalyi kampányhoz hasonlóan, szintén a Kongói Demokratikus Köztársaság területén működő természetvédelmi vadvédelmi projekt támogatására kívánunk fordítani. Vegyen részt az Ön iskolája is a kampányban és támogassuk együtt a gorillák és más veszélyeztetett fajok túlélését! További információkért kísérje figyelemmel honlapunkat! 3/14 Országosan Interaktív előadás és táskafestés általános iskolás diákoknak pályázati támogatással Egyesületünk támogatást nyert a KvVM Zöldforrás pályázat útján, így 2010-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával az iskolák számára a program megtartását a foglalkozáshoz szükséges tárgyi eszközök árával és az utazási költséggel csökkentett díjért tudjuk vállalni. A táskafestés az egyik legnépszerűbb, gyermekeknek szervezett nevelési programunk, mely interaktív előadásból és vászontáskák dekorálásából áll. Célunk, hogy felhívjuk a gyerekek és fiatalok figyelmét a műanyag zacskók környezetre gyakorolt káros hatásaira és környezetbarát alternatívát mutassunk nekik. További információ és jelentkezés Kiglics Viola projektkoordinátornál: +36/20/ Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

4 4/14 Téged Keresünk! Nyílt Nap, Egyesületünk önkéntesek segítségével igyekszik megvalósítani céljait. Ha segíteni szeretnél és úgy érzed, tenned kell egy szebb jövőért, ne habozz, jelentkezz önkéntesnek! Miért érdemes önkéntesnek lenni? Igazán aktív és elkötelezett önkénteseinknek lehetőségük nyílik személyes találkozásra Jane Goodallal magyarországi látogatásai alkalmával Önkéntesként egy nemzetközi hálózat tagja lehetsz A tudat, hogy jót cselekszünk, és minden apró feladat elvégzésével előre visszük a világot egy szebb jövő felé, mindent megér Önkénteseinknek automatikusan jár negyedévente kiadott hírlevelünk, mely segítségével nyomon követhetik a legfontosabb, Egyesületet érintő eseményeket. Aktív önkénteseink jogosultak az egyesületi csapatrendezvényeken, kirándulásokon való részvételre Önkénteseink felkerülhetnek az egyesület belső levelező listájára, ahol a naprakész információk áramlanak Önkénteseink képviselhetik az egyesületet rendezvényeken. Az önkéntes munka során olyan tapasztalatokat szerezhetsz, melyek későbbi állásinterjúkon előnyt jelenthetnek Miben segíthetsz önkéntesként? Itt néhány példát olvashatsz azok közül a feladatok közül, melyek önkéntesként végezhetsz egyesületünkben: táskafestés foglalkozás megtartása Budapesten és vidéken alakzatok, sablonok készítése táskafestéshez gorillás iskolai foglalkozás megtartása Budapesten és vidéken fordítás pályázatírás kutyamenhelyes segítség lómenhelyes segítség rendezvényen való segítség/standolás rendezvényszervezés gazdikereső állat ideiglenes befogadása mentorság koordinátorság grafikai munka cikkírás weblapra, hírlevélbe, éves beszámolóba cikkírás sajtóba Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

5 5/ február 8-16 között számos helyszínen találkozhatsz önkénteseinkkel, ahol további információkat kaphatsz rólunk és a lehetőségekről önkéntesként! Standjainkat az alábbi időpontokban és helyen találod meg: Corvinus Közgáz 1093 Budapest, Fővám tér február 15. és :00-14:00 SZIE Gödöllő 2103 Gödöllő, Páter Károly utca 1. (főépület, aula) február 11. és :00-14:00 ELTE - TTK 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C február 8. és 9. 09:00-14:00 ELTE Központi Könyvtár 1053 Budapest Ferenciek tere február 9. és :00-18:00 Gyere el nyílt napunkra és ismerd meg részletesen programjainkat és csapatunkat! Helyszín: ELTE-TTK Déli épület, Lóczy terem, fsz Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C. Időpont: február 17. (szerda) Rügyek és Gyökerek Egyesület 1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 32. II/ Információ/ le- és feliratkozás: Web:

6 6/14 Sajtótájékoztató: a Gorilla Éve 2009 kampány zárása Az ENSZ a 2009-es évet a Gorilla évének nyilvánította és fővédnökének Jane Goodall t kérték fel. A gorillák populációinak drasztikus csökkenésének vagyunk tanúi az utóbbi néhány évtizedben: vadásszák őket húsukért, megölik őket kicsinyeikért, kivágják a fákat élőhelyükről, hogy a fából luxusbútorokat készítsenek, és hogy helyükön bányákat építsenek. Ez utóbbira reagálva indítottuk eddigi legnagyobb, országos méretű kampányunkat. Célunk az volt, hogy minél több emberhez eljuttassuk az üzenetet hasznosítsa újra mobiltelefonját, mert ezzel védi a környezetet és védi a gorillákat is. Nagylelkű partnerünk, az Electro-Coord Nonprofit Kft., Magyarország legnagyobb elektromos hulladékot újrahasznosító cége pedig vállalta, hogy minden egyes, a Rügyek és Gyökerek Egyesület matricájával ellátott mobiltelefonért 2 eurót adományoz szervezetünknek 1000 telefonig. Kampányunk során több, mint 4700 matricát osztottunk szét. Kampányunk sikeresen lezárult december 31-vel. Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak a segítséget, akik mobiltelefonjaik leadásával támogatták céljainkat. A kampány során 2867 db használt mobiltelefont sikerült összegyűjteni, így az Electro-coord Nonprofit Kft euróval támogatja az egyesületet, mely összeg 85 %-át partnerünknek, a Jane Goodall Intézet Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC) működő szervezetének juttatjuk el. A JGI DRC átgondolt és szakszerű projektjei a helyi lakosok segítségével védik a gorillákat. A Dian Fossey Alapítvánnyal együttműködve közel 400 helyi férfit alkalmaznak, hogy egy majd másfél Magyarországnyi területen vadőrként akadályozzák meg az illegális vadászok munkáját, letartóztatják őket, elveszik fegyvereiket, felszedik a hurokcsapdákat, amelyek a gorillákat és más védett fajokat veszélyeztetnek. Nyereményjátékunk is sikeresen lezárult. A közel 700 weblapunkon keresztül beküldött matrica közül hármat sorsoltunk ki, akik tulajdonosai közel Ft értékű Jane Goodall ajándékcsomagot nyertek, többek között Jane Goodall, Amíg élek remélek című könyvével, és egy egyéves Afrika Tanulmányok magazin előfizetéssel. A támogatási összeg és a nyeremények átadásra sajtótájékoztató keretében került sor február 11- én, délelőtt 10 órakor a Kispesti Kaszinó épületében. Beszámoló hamarosan a honlapon. Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

7 7/14 Új év, új stratégia Egyesületünk 2010-ben új stratégia, új hangsúlyok szerint folytatja működését. A 2009-es év végére eső Nemzetközi találkozó tapasztalatai alapján három nagyon fontos terület van, amelyet erősítenünk kell, melyekre döntéseink során különös hangsúlyt kell helyeznünk, ezáltal szinkronizálva működésünket a nemzetközi Jane Goodall Institute által meghatározott irányvonalhoz. Ezek a területek a következők: 1. Csimpánzok, csimpánzmenhelyek támogatása 2. Afrika programok 3. Környezeti nevelés, ezen belül is a magyarországi klasszikus Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózat megalakítása 2010-re ez utóbbi cél megvalósítását tűztük ki magunk elé. Így tehát nemzetközi példa alapján, egyesületünk környezeti nevelési programjai köré (Újratáskafoglalkozás, Mobiltelefon-gyűjtés, Faültetés, Békamentés, Felelős állattartás) 2010-ben szeretnénk kialakítani a magyarországi Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózatot. A hálózaton keresztül a fiatalokat és iskolás gyerekeket a nekik szóló programjainkkal nem csupán egy alkalommal érnénk el, hanem Roots & Shoots csoportokká alakulásukkal egy hosszú távú kapcsolat kialakítását kezdeményeznénk. Így azok a diákcsoportok, akik az első alkalommal megismerkedtek velünk, motivációt kaphatnak további környezeti nevelési programjainkban való részvételhez. A hálózat további célja, hogy a felnőtt koordinátorok által irányított diákcsoportok számára lehetőség nyíljon saját, helyi projektek megvalósítására a természetvédelem, az állatvédelem illetve az emberi közösségek védelme terén. Ennek a folyamatnak és stratégiaváltásnak a tervezését elvégeztük a 2009-es év végén. Célunk, hogy 2010 végére legalább 15 aktív csoport alakuljon Magyarországon. A Roots & Shoots csoportok kialakításával a fiataloknak a természet, az állatok és az emberek iránti érzékenységét és tiszteletét hosszú távon is fenntarthatjuk és elősegíthetjük, hogy később felnőttként felelősségteljes döntéseket hozzanak valós értékek érvényesülése érdekében. Rügyek Rügyek és és Gyökerek Egyesület Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

8 8/14 Rövid híreink 2010 márciusán megújul honlapunk, melynek előmunkálatait már megkezdtük. Reméljük, az új online felület elnyeri tetszésüket és még áttekinthetőbb, könnyebb eligazodást tesz majd lehetővé programjaink között. Az új honlap szerkezetében már tükrözni fogja az a stratégiai átalakulást, amit célként 2010-re magunk elé kitűztünk, és amelyről már szóltunk az előzőekben. Idén szeretnénk beindítani a Seeds for Hope - A remény hajtásai nevű kampányt, mely keretében a Gombe Nemzeti Park határában illetve hazai iskolákban megvalósuló faültetési programot kívánunk támogatni. Itthon az érdeklődők adomány fejében kapnak egy cserepet, földet és magokat, melyet saját maguk elültethetnek. A piciny mag egyben egy elültetett fát is jelképez Gombe-ban ben Egyesületünk ismét segítségül hívja majd a lelkes és környezetünkkel törődő gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket egyaránt a farmosi békamentésre. Minden évben a hóolvadástól függően február utolsó vagy március első hétvégéjén kerül sor a terelőkerítés felállítására Farmoson, mely másfél km hosszan akadályozza meg a békákat, hogy kijussanak a 311-es útra. Kora délelőtt 8-9 között a farmosi vasútállomástól indulnak a munkálatok. Főleg gyerekcsoportok segítségével először is megtisztítjuk a helyszínt a felgyülemlett szeméttől. Előzetesen egy traktor barázdát húz, melybe aztán kisebb barázdaigazítás után mi ássuk be a kerítést. Azért fontos leásni az alját, nehogy a békák átfúrják magukat alatta. Ha ezzel elkészültünk utolsó lépésként vödröket ásunk le egymástól kb. 25 m-re. A végén pedig mindenhol elegyengetjük a talajt. A kerítésállítás pontos időpontjáért és további információkért kísérje figyelemmel honlapunkat, vagy keresse közvetlenül koordinátorunkat: Egyesületünk 2010-től tagja a Magyar Afrika Platformnak. A Platform célja, hogy összefogja az Afrikában tevékenykedő hazai székhelyű szervezeteket, és ezen szervezetek mind székhelyük szerinti, mind afrikai országokba irányuló tevékenységét koordinálja, valamint érdekeit nemzetközi és hazai szinten egyaránt képviselje. A Szövetség kommunikációs platformot és tapasztalatcserét biztosít tagszervezetei számára, továbbá egységesen képviseli tagszervezeteit nemzetközi és hazai fórumokon, illetve amennyiben igény van rá, szövetségként pályázik hazai és nemzetközi forrásokért. További információ: Továbbra is támogathatja egyesületünket a webshopunkon keresztül vásárolt termékekkel. Látogassa meg honlapunkat és válogasson a Jane Goodall Intézet termékeiből. Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és feliratkozás: és feliratkozás: Web: Web:

9 9/14 Beszámoló: Újratáska projekt Kecskeméten Ködös reggelre ébredtünk... Tudtuk, hogy hosszú nap áll előttünk, így örültünk volna egy kis energiafeltöltő napsütésnek, de sebaj, gondoltuk, majd a gyerekek lelkesedése feltölt bennünket menet közben. Fél 8 után indultunk Budapestről Kecskemétre, s egy kis belvárosi kocsikázás után megtaláltuk a Zöld Ernyő Projekt (www.zoldernyo.hu) lakhelyéül szolgáló Kecskeméti Ifjúsági Otthont. Gyorsan egyeztettük a programot, s már indultunk is a Kertvárosi Általános Iskolába. Közel 60 első és második osztályos kisdiákkal fedeztük fel közösen, hogy a bevásárláskor kapott nejlon szatyrok milyen veszélyeket rejtenek magukban. Jobbnál jobb indokok születtek, hogy miért is érdemes inkább textiltáskát használni. Beszéltünk a természetről, állatokról, dzsungelről és óceánról - s megállapítottuk, hogy minden mindennel összefügg. A két interaktív előadás után a gyerekek már nem csak szóban, hanem két kezük által is kifejezhették kreativitásukat. A kisdiákok aznap sok-sok egyedi textiltáskát vihettek haza, s reményeink szerint, még sok-sok éven keresztül használják is majd azokat. Kecskeméti utunk következő állomása a Waldorf óvoda volt. Gyakorló pedagógusként nagyon kíváncsi voltam, hogyan is néz ki egy alternatív pedagógiai intézmény mindennapi élete. Az intézmény teljes nevét is leírom, mert érdekes: Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (www.kecskemetiwaldorf.hu). Az ott töltött 2-3 óra alapján azt mondhatom, hogy az intézmény neve legalább olyan hosszú, mint amilyen sokszínű benne az oktatás. Az újratáska foglakozásunkat itt nem a gyerekeknek, hanem a szülőknek tartottuk. Így az interaktív előadás helyett inkább egy kiscsoportos beszélgetés keretén belül osztottuk meg egymással tapasztalatainkat. Mindenki beadta a közösbe saját ötleteit, meglátásait így nagyon kellemes és kreatív légkörben teltek a percek, órák. Azonban a beszélgetés után a szülők sem úszhatták meg a táskafestést (nem mintha szerették volna megúszni), így itt is gyönyörű táskák születtek. A nap azonban ezzel még korántsem ért véget, ugyanis visszaviharozva a Zöld Ernyő főhadiszállására már közel 50-en vártak minket, hogy megbeszéljük a nejlonzacsik káros hatásait és a lehetséges megoldásokat. Az előadás során több helyi probléma illetve kérdés is felmerült a szelektív hulladékgyűjtéssel, papírgyártás erőforrás igényességével kapcsolatosan. Remélhetőleg minden jelenlévőnek sikerült ráirányítani a figyelmét a káros hatásokra, s bízunk benne, hogy megfogadják apró tanácsainkat. Az előadás után közel 20-an (gyerekek, fiatalok, felnőttek vegyesen) maradtak még táskát festeni - így remélhetőleg már sokan lesznek, akik az egynapos kecskeméti kirándulásunk után textiltáskát használnak majd nejlonzacskók helyett, s kicsit körültekintőbbek lesznek vásárláskor. A nap végére természetesen rendesen elfáradtunk, de ahogy előzetesen vártuk, a gyerekek lelkesedése és a közönség figyelme és aktivitása bőven kárpótolt minket ezért. A meghívást és a szervezésbeli segítséget köszönjük a Zöld Ernyő Projektnek! Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web: Kecskemét Paksi Attila

10 10/14 HÁTTÉR-DZSUNGEL Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és feliratkozás: és feliratkozás: Web: Web:

11 11/14 Globális felmelegedés, klímaváltozás - Metán - Amiről a hírekben nem beszélnek Előző hírlevelünkben szót ejtettünk a legjelentősebb üvegházhatású gázokról, előkelő helyen említve a metánt. Most nézzük meg, mi is valójában a metán, hogyan képződik, és tényleges veszélyforrás-e az élővilágra. A metánról azt tanultuk kémiaórán, hogy színtelen, szagtalan, gáz halmazállapotú anyag. Ezzel nagyjából kimerítettük általános ismereteinket metán ügyben. A metán képlete CH4, amely mutatja, hogy egy szénhidrogénről van szó, amely szerves, szén alapú élet lebomlási terméke. Lévén, hogy a Földön minden eddig ismert életforma szén alapú, ezért minden élőlény - legyen baktérium, moha, fás szárú növény, állat vagy ember bomlása során keletkezik ez a felettébb veszélyes gáz. A metán globális felmelegedés szempontjából komoly generátor, hiszen a szén-dioxidnál egyes kutatások szerint 23-szor, más vizsgálati eredményekre alapozva, pedig több mint 40-szer erősebb üvegházhatású gázról van szó. Hogy képződik a metán? Mint említettük szerves anyagok bomlása során keletkezik millió tonna számra. Amennyiben az emberi tevékenységet nem számoljuk, úgy a metán semmiféle veszélyt nem rejt magában a földi életre nézve. Azonban az emberi túltermelés és mohóság egyre-másra képez szerves hulladékot is. A betakarított haszonnövények hulladékától kezdve az élelmiszernövények hulladékán át, az állattenyésztésben, és feldolgozásban képződött hulladékokig mind-mind metángyár. Az állattenyésztés nagyobb metánkibocsátó, mint az ipar összes ága és az emberi társadalom mint biomassza képző együttvéve. Az állattenyésztésben természetesen értendő a takarmánynövényhulladékok metánképző szerepe is, illetve az állatok emésztése során keletkező gázok, valamint tetemük rothadása. Még a felső politikai körökben is cinikusan említik a marha bugyival tett kísérleteket a metán felfogására és hasznosítására, de valójában a megoldás kézenfekvő. Az állattenyésztés drasztikus csökkentésével kell és lehet megfékezni a metánt, nem pedig bugyival. Hol rejtőzik a metán most? A földi metánkészlet már jelen mennyisége is végzetes lenne az emberiség és egyáltalán az élet számára. Viszont ezek a készletek különböző helyeken, különböző halmazállapotban, kötötten fordulnak elő. Szilárd formában megtalálható az állandóan fagyos talajban (permafroszt), ami rohamos mértékben kezd kiengedni, utat engedve ezzel a metán légkörbe kerülésének. Jelen van továbbá a tengerek, óceánok vízkészletének alsóbb rétegeiben, amelyet biztonságban tudhatunk. Vagy mégsem? A világtengerek pár fokos felmelegedése akár több millió tonna metánterhelést eredményezhet a légkörnek. A két megkötött forma külön-külön is végzetessé válhat az emberiség számára, együttes hatása, pedig világméretű ökológiai katasztrófához vezethet. Kérdés, hogy akkor miért a szén-dioxidra fecséreljük a figyelmünket? Természetesen a szén-dioxid kibocsátás csökkentése is szükségszerű feladat, de másodlagos - mondhatnánk harmincadlagos - a metánhoz képest. A szén-dioxiddal ellenben lehetőség van kereskedni. Világviszonylatban súlyos dollár milliárdos iparág a szén-dioxid üzlet. Talán hamarosan a metánnak is komoly értéke lesz a világpiacon. Kalmár András Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

12 12/14 Felelős állattartás cikksorozat: Miért tartunk kutyát? Amikor Míra kutyám ölembe hajtja a fejét és én elmélyülten vakargatom a nyakát, miközben ő elégedetten nagyokat szusszant, gyakran eltűnődöm azon a köteléken, ami az embert a kutyával összeköti. A vezető és vezetett, a segítő és a segítségre szoruló szerepváltozásaira, melyben legtöbbször az ember az, aki rászorul a kutya segítségére, vezetésére, társaságára. Olyan szolgálatot tesznek, melyre mi nem csak érzékszerveink miatt, de gyakran emberi mivoltunkból fakadóan korlátozottan vagy egyáltalán nem lennénk képesek. Ha az érzékszervek felől közelítünk, a dobogós, melyben esélyünk sem lenne utolérni kutyatársainkat, a szaglás lenne. Egyrészt mintegy helyettesíti a kutya nem túl kifinomult látását, másrészt nagyfokú szaglóképességük annak köszönhető, hogy a szaglóhámjuk a mi 4cm 2 -ünkhöz képest 120 cm 2. A szaginformáció nem csak a terep, a Gazdi vagy a rossz szándékkal közelítő egyén beazonosítását segíti, de komoly szolgálati tényező is. Kifinomult szaglásuk révén nem csak drogkeresésre lettek alkalmasak, hanem lavinaomlások, természeti katasztrófák helyszínén esélyt adnak a romok vagy a hó alá temetetteknek azzal, hogy jóval gyorsabban, biztosabban és nagyobb területeket fésülnek át, mint egy emberi kutatócsoport. Ma már léteznek speciálisan kiképzett kutyák is, akik igen korai stádiumban, az emberi lehelet alapján felismerik a rákos betegeket, illetve petri csészés mintákból kiválasztják a daganatos sejteket tartalmazót. A hosszú együttélés alatt az ember és kutya közt egy verbális, hangsúly-tónus révén megvalósuló metakommunikáció alakult ki. Ahogy mi is meg tudunk tanulni kutyául - valljuk be, minden gazdinak kötelessége lenne ez -, úgy a kutyák is szenzitívek a gesztusainkra, mutatásra, testtartásra, és képesek értelmezni is azt. Ráadásul farkas őseikkel ellentétben szívesen és gyakran tartanak rövidebb szemkontaktus a gazdival, mintegy keresik tekintetükkel, a dominancia sorrend módosításának szándéka nélkül. Az ELTE etológia tanszéke több kísérlet révén is bizonyította, hogy ezen területeken a farkasok és kutyák eltérő viselkedést mutatnak, ami a kutyák nagymértékű ember centrikusságára utal a farkasokkal szemben (www.etologia.aitia.hu). Erre a sokrétű kommunikációra épül a terápiás kutyák kiképzése. Azon kívül, hogy alapengedelmesség terén kifogástalanok, rengeteg speciális feladatra is betaníthatóak, mint villanykapcsolás, bevásárlásban való segítés, bármely általuk elbírt tárgy apportírozása stb. Viszont abban, hogy mikor mit kell hozni-vinni, kinyitni, becsukni vagy felkapcsolni, egyértelműen a gazda jeleire, utasításaira hagyatkoznak; mindezt intelligenciájuk révén gyakran az adott szituációra alkalmazva és módosítva. Így olyan szoros együttműködés jön létre, melyben az érdekek olyan csekélységekben jelennek meg kutyatársunk részéről, mint jó szó, simogatás, kis séta és némi harapnivaló. Szerintem nem nagy ár a hatalmas szolgálatért cserébe. Igazi csapattá válik kutya és gazdája, amiről a fotón szereplő Filip, Magyarország első mozgássérült segítő kutyája internetes naplójában be is számol. :) (Filip kiképzői: Kutyával az Emberért Alapítvány, Filip Fotó: Siményi Gergely A kutyák az emberre való szenzitizációjuknak köszönhetően az epilepszia jelzésére is betaníthatók. A rohamokat néhány perccel azok megkezdődése előtt érzékelik, ilyen módon a betegnek van ideje Rügyek Rügyek és és Gyökerek Egyesület Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

13 felkészülni azokra, illetve maga a kutya jelenléte segíti a gyorsabb és problémamentesebb lefolyást. Kutya és ember kötődésének eredménye az is, hogy nem csak a fogyatékkal élőknek pótolhatják elvesztett képességeiket és ezzel megnyithatják nekik a világot, de az ép emberekkel való kapcsolatteremtésben is fontos szerepet játszanak. Többek között már Magyarországon is alkalmaznak kutyákat fiatalkorúak fegyházában (cellakutya program), hogy megtanítsák a rabokat a felelősségteljes bánásmódra, az agresszió nélküli konfliktuskezelésre és ezzel a társadalomba való visszailleszkedésüket segítsék. A fiúk kiképzik a kutyamenhelyről származó kutyákat, és ezzel növelik az állatok örökbeadási esélyét. A kutya, mint társ nem csupán otthonunk őrzésében, vagy a vele való játék során jelenthet sokat. Ahogy szeretjük őket simogatni, megnyugtatnak minket, testükkel ölünkbe heverednek, így csökkentik a vérnyomást, az adrenalin szintet, segítenek a depresszió, a stressz leküzdésében, jótékonyan hatnak a fizikai és mentális problémákra. Éppen ezért a terápiás kutyák öregek otthonába, beteg gyerekekhez is alkalmazhatók, az ott lakók vagy gyógyulok nagy örömére. Miközben igazoltan gyorsítják a gyógyulást, felépülést. Ennek kapcsán egy konferenciára hívnánk fel olvasóink figyelmét, mely április között a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre. Bővebb információ a 20/ telefonszámon vagy a címen kapható. Mindezek után, ha valaki a kutyában egyszerű állatot, portájának őrzőjét látja csak, az nagyot téved és rengeteget veszít ezzel. A kutya társ. Nem csak társ. Több annál. Szövetséges, barát, segítő. Több figyelmet és könyörületet érdemelnének mindazért, amit képesek megtenni értünk, hiszen ők akkor is könyörülettel viseltetnek felénk, ha elesetteké válunk. Több figyelmet, minthogy utcára vagy sintértelepre kerüljenek, és talán soha többé ne térjenek már haza E havi gazdikeresőnk: BORKA Molnár Dorottya Borka másfél év körüli szuka kutyus, egy gyár területéről mentette őt a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány. Oltva, ivartalanítva, chippezve várja az álomgazdit budapesti ideiglenes befogadójánál. Szobatiszta, napközben a lakásban nem ugat, nem rombol, ideális panelkutya.:) Kicsit még félénk, de szerető, gondos kezek között ideális házi kedvenc, bájos,játékos kutyus válik belőle. Szerződéssel, örökbefogadói díj ellenében lehet örökbe fogadni. Bővebb információ: Molnár Zsanett: +36/70/ Borka fényképalbuma: 13/14 Rügyek Rügyek és és Gyökerek Egyesület Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

14 14/14 Erdőirtás és zöldfolyosók Afrikában Az erdőirtás globálisan nézve riasztó méretekben folyik, évente 6 milliárd hektárnyi őserdő tűnik el bolygónkról. A kontinensek közül Afrika szenvedi el az egyik legnagyobb veszteséget. Az erdőirtás az erdőknek a szakszerű erdőgazdálkodás, újratelepítés nélküli elpusztítása és 2005 között a fekete kontinensen összesen évente 70 ezer hektár erdő települt (leginkább a kevés természetes erdővel rendelkező országokban - Algériában, Marokkóban, Nigériában, Dél-Afrikában és Szudánban), ami a globális erdőtelepítésnek csupán 2 százaléka. Az erdőirtás oka 90%-ban mezőgazdasági területek nyerése, 10%-ban fakitermelés, vagyis ipari tevékenység. Az elsivatagosodás és a termőföld kimerülése a legtöbb afrikai országban komoly gondot okoz, ráadásul ezek a problémák a klímaváltozással csak fokozódnak, aminek következményeként újabb, eddig érintetlen területeket ér el a legeltetés és a növénytermesztés. Az erdőirtás hatási között szerepel a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség csökkenése (élőhelyek megszűnése stb.), üvegházhatású gázok kibocsátása (kiirtás, égetés), valamint a védelmi funkció megszűnése a viharok, áradások és a helyi időjárás szélsőséges változása ellen. Az erdőirtás következtében az élőhelyek fragmentálódnak, azaz területük csökkenése mellett fel is darabolódnak. A feldarabolódott élőhely területeit a közöttük elhelyezkedő, átalakult vagy átalakított területek teljesen izolálhatják. Egyes fajok génkicserélődési folyamatainak végbemeneteléhez szükség van arra, hogy bizonyos életciklusaikat más típusú élőhelyeken töltsék. E fajok a számukra megfelelő élőhelyeket elválasztó akadályok (barrierek) leküzdésére képtelenek, populációik reménytelenül elszigeteltté válnak. Létük fenntartása érdekében szükség van az élőhelyek és élőhelykomplexek összekötésére, vagy még inkább: az őket elválasztó barrierek megszüntetésére. Barrier lehet pl. két természetközeli élőhelyet elválasztó szántóföld, de még inkább egy vasúti pálya, autóút, autópálya, vagy megszakítatlan település-láncolat. Zöldfolyosókkal a védett területeken kívül is természetes vagy természetközeli élőhelyeket, menekülési útvonalakat lehet létrehozni. A folyosó a tájban az előhelyfoltokat (fragmentumokat) összekötő tájelem. A foltos, mozaikos szerkezetű élőhelyek összekapcsolása és védelme így megoldható, a barrierhatások megszüntethetők. Szerepük jótékony hatású a biológiai változatosság fokozásában, a helyváltoztató mozgások lebonyolításában. A bányatavak, mesterséges vízfelületek növelik a vándorló vízimadarak vándorlási útvonalába eső nedves élőhelyek számát, melyeknek a vándorlási útvonalon a pihenéshez, zsákmányszerzéshez szükséges sűrűségben kell rendelkezésre állniuk. Mesterségesen létrehozott, természetszerű élőhelyek növelhetik a széllel, illetve más élőlények útján terjedő növényi propagallumok (magvak, termés, pollen stb.) terjedésének esélyét is. Az agrárterületek esetében a megfelelő sűrűségű erdő- vagy mezősáv, esetleg vizes árok közbeiktatásával érhető el a természetes élőhelyek elszigeteltségének feloldása, míg a vonalas létesítményeknél átjárók építése (pl. aluljárók a vasúti töltés oldalában) jelentheti a megoldást. Temesi Andrea Rügyek Rügyek és Gyökerek és Gyökerek Egyesület Egyesület Budapest, Budapest, Bethlen Bethlen Gábor Gábor utca utca II/1. II/1. Információ/ Információ/ le- le- és és feliratkozás: Web: Web:

a vörösiszap-károsultakért

a vörösiszap-károsultakért 2010. november 24. www.goodcsr.com Good CSR vállalatok a vörösiszap-károsultakért Aranyalma ághegyen hogyan vásároljunk felelősen 8 óra munka - egészségesebben, könnyebben, szívesebben Szebb jövő, zöldebb

Részletesebben

CSONGRÁD-MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK

CSONGRÁD-MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK CSONGRÁD-MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK IFJÚSÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI TERÜLETEN 2006 Támogatónk az A LEGKÖZÖSEBB ÜGY - A FENNTARTHATÓ FEJLÕDÉS Csongrád-megye civil szervezetei Ifjúsági-, természet-, és környezetvédelmi

Részletesebben

Hólabda Önkéntes Klub - Hatvan felhívása: Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t! 10. 11. Közösségi összefogás és helyi erőforrások 4.

Hólabda Önkéntes Klub - Hatvan felhívása: Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t! 10. 11. Közösségi összefogás és helyi erőforrások 4. 2 Tartalom 2. Az NCA Tanács volt elnökei és alelnökei 8. Hólabda Önkéntes Klub - Hatvan felhívása: Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t! Hogy civil pozíciójuk eleve a közpénz részrehajló, befolyásolt

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS Zöld SzékelyFöld Egyesület

ÉVES JELENTÉS Zöld SzékelyFöld Egyesület 2011 ÉVES JELENTÉS Zöld SzékelyFöld Egyesület TARTALOMJEGYZÉK 03 Tartalomjegyzék 04 05 Köszöntő Tevékenységeink I. Saját programok 05 Hangyasuli tananyag 06 Székelyföld 7 csodája 07 Szelektív hulladékgyűjtés

Részletesebben

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK A GYAKORLATBAN Önkéntes Központ Alapítvány Kiadja: Önkéntes Központ Alapítvány 1123 Budapest, Kékgolyó u. 20. I./4a Szerkesztõ: Francsics Dorina Szakmai lektor: F. Tóth András

Részletesebben

KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK A TUDATOS FOGYASZTÁS MAGYARORSZÁGI NÉPSZERŰSÍTÉSE

KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK A TUDATOS FOGYASZTÁS MAGYARORSZÁGI NÉPSZERŰSÍTÉSE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Public Relations szakirány A TUDATOS FOGYASZTÁS MAGYARORSZÁGI NÉPSZERŰSÍTÉSE A TUDATOS VÁSÁRLÓK EGYESÜLETÉNEK

Részletesebben

A biológiai sokféleség megőrzése

A biológiai sokféleség megőrzése A biológiai sokféleség megőrzése Az élet sokszínűsége A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg. A biológiai sokféleség megőrzése Az élet sokszínűsége Szerkesztette

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktató Központja

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktató Központja A K I T A R T Á S A Z, A M I E L Ő R E V I S Z A kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálatának referencia intézményi pályázati programjának eredményei, tapasztalatai,

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

Biztonság, Védelem, Tudomány

Biztonság, Védelem, Tudomány MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY az NKE online folyóirata, 2013. július, 2. Különszám Biztonság, Védelem, Tudomány Védelmi tanulmányokat folytató hallgatók és a témában oktatók tudományos fóruma Pál Gabriella NKE

Részletesebben

Az önkéntesség bibliográfiája

Az önkéntesség bibliográfiája Az önkéntesség bibliográfiája Magyar nyelvű tanulmányok, kutatások: Czike Klára: Önkéntesség számokban, 2002 Czike Klára-Kuti Éva: Önkéntesség, jótékonyság, társadalmi integráció 2006 Czike Klára-Kuti

Részletesebben

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP X. évfolyam, 2010/2. szám Ára: 250 Ft A tartalomból: Értékek, elismertség, közösségigény Uniós pénzekre startolnak Kulcsos

Részletesebben

Néder Katalin Saly Erika dr. Szentpétery Lászlóné: Hazai és nemzetközi környezeti nevelési programok, projektek a közelmúltban

Néder Katalin Saly Erika dr. Szentpétery Lászlóné: Hazai és nemzetközi környezeti nevelési programok, projektek a közelmúltban BEVEZETŐ Néder Katalin Saly Erika dr. Szentpétery Lászlóné: Hazai és nemzetközi környezeti nevelési programok, projektek a közelmúltban A hazai környezeti nevelésnek immár közel harminc éves múltja van.

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2010. ÁPRILIS 29.

HÍRLEVÉL 2010. ÁPRILIS 29. HÍRLEVÉL 2010. ÁPRILIS 29. Kedves Klubtagok! Örömmel postázzuk a gödöllői Klíma-klub havonta megjelenő hírlevelének hatodik számát. Most is sok érdekes hírrel, információval, termékismertetővel jelentkezünk,

Részletesebben

Közéleti és kulturális lap Alapítva 1899-ben Újraalapítva 1987-ben szevi@szentendre.hu +36 26 505 120. 2 hét 26 000 vélemény. 3.

Közéleti és kulturális lap Alapítva 1899-ben Újraalapítva 1987-ben szevi@szentendre.hu +36 26 505 120. 2 hét 26 000 vélemény. 3. SZE N XXIX. évf. 3. szám 2015. február 16. 3 N TE DRE ÉS VIDÉKE Közéleti és kulturális lap Alapítva 1899-ben Újraalapítva 1987-ben szevi@szentendre.hu +36 26 505 120 2 hét 26 000 vélemény A Szentendrei

Részletesebben

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában 3 Tartalomjegyzék Bevezetés...5 I. Az értelmileg akadályozott emberek helyzete...6 1. Statisztikai adatok...6

Részletesebben

Válogatott fejezetek az alábbi egyetemi jegyzetből: Malatinszky Ákos (2009): Környezeti nevelés. Egyetemi jegyzet. Szent István Egyetemi Kiadó,

Válogatott fejezetek az alábbi egyetemi jegyzetből: Malatinszky Ákos (2009): Környezeti nevelés. Egyetemi jegyzet. Szent István Egyetemi Kiadó, Válogatott fejezetek az alábbi egyetemi jegyzetből: Malatinszky Ákos (2009): Környezeti nevelés. Egyetemi jegyzet. Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő. 99 p. Az emberi történelem egyre inkább az oktatás

Részletesebben

MEGJÖTT A TAVASZ, FOLYTATJUK A MUNKÁT!

MEGJÖTT A TAVASZ, FOLYTATJUK A MUNKÁT! Az év első fele mindig a tervezésé. Polgármesterként megszoktam már, hogy ilyenkor településünk éves költségvetésének megtervezése adja a legtöbb feladatot. Bár Péteri nem számít nagy településnek, mégis

Részletesebben

Családnév: Osztály: Keresznév: Iskola: Védnökök:

Családnév: Osztály: Keresznév: Iskola: Védnökök: RAJZOKKAL KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT 2006 a bolygónk jövôjéért A fejlôdés üzenetei Családnév: Keresznév: Osztály: Iskola: Védnökök: Tartalom Mindenki a maga módján képzeli el a fejlôdést..... 3. oldal Mint

Részletesebben

Süvöltõ. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja XVI. évfolyam 2007/2.

Süvöltõ. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja XVI. évfolyam 2007/2. Süvöltõ Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület lapja XVI. évfolyam 2007/2. A klímaváltozás csak egy tünet!...ez a tünet elég sokba kerül már most is nekünk, és ha a Földanya rendesen benyújtja

Részletesebben

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv Impresszum Kiadja: Magyar Természetvédők Szövetsége Cím: 1091 Budapest, Üllői út 91/b. Tel: +36 1 216 7297 Fax: +36 1 216 7295 Email: info@mtvsz.hu Web: www.mtvsz.hu 2009 Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Részletesebben

1 Mit tesz az ENSZ a környezet védelmében?... 2. 2 Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye... 4. 3 A klímaváltozásért az ember a felelős...

1 Mit tesz az ENSZ a környezet védelmében?... 2. 2 Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye... 4. 3 A klímaváltozásért az ember a felelős... Tartalom 1 Mit tesz az ENSZ a környezet védelmében?... 2 2 Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye... 4 3 A klímaváltozásért az ember a felelős... 6 4 A GEMS... 10 5 A városoké lesz a főszerep... 12

Részletesebben

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet 2 FÓKUSZ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet oktatási-nevelési és közművelődési szakmai folyóirata XV. évfolyam 2013. 1.szám 3 Szerkesztőbizottság:

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÁRI KÉPZÉS SZAKDOLGOZATA

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÁRI KÉPZÉS SZAKDOLGOZATA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÁRI KÉPZÉS SZAKDOLGOZATA Civil szervezetek az iskolai környezeti nevelésben Témavezető: Frontóné Szigeti Zsuzsanna Babits Mihály Gimnázium Készítette: Kalo Márk Vendel

Részletesebben

klikk Klímabarát Hálózatok és Kisközösségek

klikk Klímabarát Hálózatok és Kisközösségek klikk Klímabarát Hálózatok és Kisközösségek Klímabarát Hálózatok Tartalomjegyzék 3 A klímaváltozás és a helyi közösségek (KB) 5 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Klímabarát hálózatok (FM) Átalakuló Városok Mozgalom

Részletesebben

A VÁROSVÉDÔ. Jog és kötelesség. Környezetvédõ Egyesület Érd Adószám: 18692354-1-13. IV. évfolyam 2. szám. 2008. február

A VÁROSVÉDÔ. Jog és kötelesség. Környezetvédõ Egyesület Érd Adószám: 18692354-1-13. IV. évfolyam 2. szám. 2008. február IV. évfolyam 2. szám Megjelenik havonta 2008. február A VÁROSVÉDÔ honlap: www.avarosvedo.hu drótposta: avarosvedo@freemail.hu FARKAS LÁSZLÓ Érd-ófalusi fotográfus munkáiból álló kiállítás lesz a Szepes

Részletesebben

TELEPÜLÉSI KLÍMASTRATÉGIA

TELEPÜLÉSI KLÍMASTRATÉGIA SZEKSZÁRD: A KLÍMABARÁT TELEPÜLÉS TELEPÜLÉSI KLÍMASTRATÉGIA Szekszárd, 2010. november Összeállította: Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány (Tel.: 74/414-217, E-mail: info@zoldtars.hu, www.zoldtars.hu)

Részletesebben

Környezettudományi Központ Center for Environmental Studies

Környezettudományi Központ Center for Environmental Studies Környezettudományi Központ Center for Environmental Studies Budapest, Angyal u. 15/b. Hungary 1094 Tel. : (36-1) 216-0377, 455-8055 Fax: (36-1) 216-0911 A civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának

Részletesebben

ALBERTIRSÁN JÁRT A VILÁGHÍRŰ ETOLÓGUS, ANTROPOLÓGUS, DR. JANE GOODALL

ALBERTIRSÁN JÁRT A VILÁGHÍRŰ ETOLÓGUS, ANTROPOLÓGUS, DR. JANE GOODALL XXI. évfolyam, 6. szám 2009. június Túl a 400. NB I-es meccsen Interjú Erős Károllyal a 17. oldalon! Albertirsai HÍRADÓ Közéleti és tájékoztató lap Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ,

Részletesebben