A PAKSI ATOMERŐMŰ KÁBELEINEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PAKSI ATOMERŐMŰ KÁBELEINEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK"

Átírás

1 A PAKSI ATOMERŐMŰ KÁBELEINEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK Ferenczi Zoltán Laboratóriumvezető VEIKI-VNL Kft. ATOMERŐMŰVEK (BME-NTI BSc képzés) ápr. 10.

2 AZ ELŐADÁS TÉMAKÖREI A kábelek öregedésének hatása az atomerőmű biztonságára Az öregedés kezelési program tartalmi követelményei Az öregedés kezelési programhoz kapcsolódó vizsgálatok Összefoglalás: a kábelek öregedés-kezeléséhez kapcsolódó vizsgálatok tapasztalatai

3 A KÁBEL-ÖREGEDÉS HATÁSA AZ ATOMERŐMŰ BIZTONSÁGÁRA Az atomerőmű biztonsági filozófiájának alaptétele: Az erőmű biztonsága szempontjából releváns (1E) komponenseknek minősített élettartamuk alatt (még annak utolsó napján is!) bekövetkező üzemzavar során is működniük kell. Következmény: A követelmény értelemszerűen vonatkozik az 1E berendezések működtetéshez szükséges I&C kábelekre, kábelcsatlakozásokra, valamint a konténment falában lévő hermetikus kábelátvezetésekre is.

4 A KONTÉNMENTI KÁBELEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉNEK CÉLJA Biztonsági követelmény: Az 1E biztonsági feladatot ellátó berendezések kábeleinek minősített élettartamuk során teljesíteniük kell elvárt funkciójukat. Öregedés-kezelés célja: A biztonsági osztályba sorolt berendezések kábeleinek élettartamát korlátozó azonos okokra visszavezethető (szignifikáns) öregedési folyamatok korai felismerése az időben elvégezhető korrekció érdekében.

5 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI (NBI 4.14 útmutató): A program terjedelmébe tartozó komponensek meghatározása (passzív és hosszú élettartamú, valamint biztonsági funkciót ellátó) Az öregítő hatások azonosítása, melyek a berendezés elvárt funkció romlását, elvesztését idézhetik elő Megelőző intézkedések, melyek alkalmasak az öregedési folyamatok megelőzésére, illetve csökkentésére Ellenőrizendő paraméterek, melyek kapcsolatba hozhatók az elvárt funkció romlásának előrehaladásával

6 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Öregedési hatások észlelése annak érdekében, hogy a korrekciós intézkedések még a funkcióképesség megszűnése előtt megtörténhessenek Az öregedést jellemző paraméterek folyamatos monitorozása, trendfigyelés Elfogadási kritériumok, melyek biztosítják, hogy a berendezés elvárt funkciója fenntartható legyen Korrekciós intézkedések a felmerült problémák időben történő megelőzésére Visszacsatolási folyamat a megelőző intézkedések helyességének biztosítására

7 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Adminisztratív ellenőrzés az öregedés-kezelési folyamat lebonyolítására (az öregedés-kezelési részfolyamatok elmaradásának megakadályozására) Az üzemeltetés tapasztalatainak felmérése annak érdekében, hogy bizonyítható legyen, hogy az öregítő hatások kezelése megfelelően folyik.

8 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAMHOZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK VIZSGÁLATOK A PAKSI ATOMERŐMŰBEN Állapot felmérés A biztonsági funkciót ellátó I&C nyomvonali kábelek állapotának felmérése. Üzemi környezet monitorozása A konténmenti kábel környezet üzemi paramétereinek (hőmérséklet, sugárzás) felmérése egy-egy teljes üzemi ciklus során. Konténmentből kiszerelt kábelek üzemzavari vizsgálata A vizsgálat az erőmű eredeti tervezett üzemzavari paramétereivel (DBE) történt.

9 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAMHOZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK Az 1-4 blokki környezet szisztematikus monitorozása A korábbi környezet monitoring eredményei, a kábelek állapot felmérése, valamint az üzemeltetés, karbantartás tapasztalatai alapján kijelölt kábel környezetek kritikus helyeinek további vizsgálata. Gyorsított öregítés vizsgálatok kábel depóban Az üzemi környezethez képest bizonyos előfutással öregedő kábelek időszakos üzemzavari vizsgálatainak eredménye alapján prognosztizálható a kábel várható viselkedése egy későbbiekben bekövetkező üzemzavar során.

10 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAMHOZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK Üzemből kiszerelt kábelek laboratóriumi vizsgálata Az ismert környezetből származó I&C kábeleken laboratóriumi gyorsított öregítés vizsgálatok után a telepítési környezetre jellemző paraméterekkel üzemzavari vizsgálatok történnek.

11 A NYOMVONALON LÉVŐ KÁBELEK ÁLLAPOTÁNAK FELMÉRÉSE A KÁBEL ÁLLAPOT FELMÉRÉS Egyes I&C kábelek (armatúra kábelek) meghibásodása kapcsán 1997 évtől kezdődően megindul a konténmenti kábelek állapot felmérése: 2. blokkon átfogó helyszíni ellenőrzés a biztonsági kábelek nyomvonalán lévő kábelek állapotának tisztázására: a sérült kábelek szemrevételezése, szigetelési ellenállásmérés mintavétel a sérült kábelekből laboratóriumi vizsgálatok céljára.

12 NYOMVONALON LÉVŐ KÁBELEK ÁLLAPOT FELMÉRÉSE Az állapot felmérés tapasztalatai: a KPoSZG kábeleknél jellemző az ólomköpeny mechanikai sérülése. A sérült kábelköpeny környékén az oxigén behatolás következtében intenzív öregedés indul meg. Magas hőmérsékletű környezetben az érszigetelésen gyűrűs repedések. KPETI, és SZRMKVM kábelek köpeny és érszigetelése esetenként intenzív öregedést mutat. Az intenzív degradáció elsősorban a kábelvégektől számított 4-5 m távolságban érzékelhető. tömszelencék: tömítési problémák, készülék csatlakozók: hibás kábel rögzítések.

13 KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA MONITORING a 2. blokkon 1997-ben egy teljes üzemi cikluson át környezet monitoring (hőmérséklet és sugárzás) a konténment kritikus helyiségeiben a PART. - Siemens KWU együttműködés keretében. Hőmérséklet: 4 csatornás autonóm adatgyűjtő (7 db) Dozimetria: higanyos maximum-hőmérséklet mérő analine/esr doziméter (70 C-ig) A monitorozott helyek meghatározása az üzemeltetési tapasztalatok, valamint a karbantartás információi alapján történt.

14 KÁBEL ÜZEMI KÖRNYEZET MONITORING A monitoring eredménye: a hőmérséklet egyes helyeken (gőzfejlesztők, reaktor hűtő cső, hidroakkumulátorok környezete) lényegesen meghaladja a 60 C tervezési hőmérséklet maximumot, az integrált dózisból számított legmagasabb sugárzás 0,3 Gy/ó, amely nagyságrendjét tekintve megfelel más WWER erőművek tapasztalatának, ám lényegesen meghaladja a 0,1 Gy/ó tervezési értéket, döntés születik az üzemből kiszerelt kábelek in situ vizsgálatának szükségességéről.

15 TELEPÍTETT 4 CSATORNÁS AUTONOM HŐMÉRSÉKLET ADATGYŰJTŐ

16 KÁBELCSATORNA KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA

17 CSATLAKOZÓ DOBOZ KÖRNYEZETÉNEK VIZSGÁLATA

18 TOLÓZÁR TELEPÍTÉSI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA

19 ÜZEMI KÖRNYEZETBŐL KISZERELT KÁBELEK VIZSGÁLATA FUNKCIÓKÉPESSÉG VIZSGÁLAT A Vizsgálati monitoring program eredménye: a tervezési dokumentáció alapján: szakadási nyúlás, szigetelési ellenállásmérés üzemzavari γ sugárzás modellezése üzemzavari (LOCA) szimuláció a tervezési dokumentáció alapján: -előkondicionálás (60 C) - 5 kis LOCA (90 C/ 0,17 MPa/5 óra) - 1 nagy LOCA (135 C/ 0,25 MPa/10 óra) - utóöregítés (60 C/ 0,10 MPa/125 óra) szakadási nyúlás, szigetelési ellenállásmérés.

20 ÜZEMI KÖRNYEZETBŐL KISZERELT KÁBELEK VIZSGÁLATA Megfelelőségi kritériumok: szakadási nyúlás csökkenése legfeljebb 50 % szigetelési ellenállás (Rsz >1 Mohm), a kábelér folytonosságának megmaradása. A vizsgálat eredménye: a kábelszigetelések szakadási nyúlás értékei a LOCA után drasztikusan csökkentek, a térhálósított PE (XLPE) szigetelésű kábelek megtartották, a PVC szigetelésűek elvesztették integritásukat, ellentmondás: E/Eo szigetelési ellenállás.

21 ÜZEMZAVARI (LOCA) VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT KÁBELMINTÁK

22 KÁBELVÉGEK KIVEZETÉSE A HERMETIKUS A VIZSGÁLÓ TARTÁLYBÓL

23 VIZSGÁLÓ TARTÁLYBÓL KIEMELT KÁBELEK A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

24 SÉRÜLT PVC SZIGETELÉSŰ KÁBEL A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

25 SÉRÜLT PVC SZIGETELÉSŰ KÁBEL A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

26 SÉRÜLT PVC SZIGETELÉSŰ KÁBEL A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

27 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA 1-4 BLOKKI KÖRNYEZET MONITOROZÁSA A korábbi monitoring eredményeinek kiértékelése alapján további, célzott vizsgálatok a kábelek szempontjából kritikus környezet valós hőmérséklet és sugárzás paramétereinek meghatározására. Ennek keretében: 138 ponton dozimetriai mérés (a korábbi analine/esr érzékelő helyett TL doziméterrel) 79 ponton hőmérséklet mérés (4 csatornás mérésadatgyűjtők)

28 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA A monitorozás eredménye: hőmérséklet: a konténmenten (hermetikus téren) belül az eloszlás inhomogén, a kábelek hőmérséklet terhelése nagyobb a tervezettnél. A monitorozás idejére vetített átlag hőmérséklet 56 C, de helyileg kialakulnak ennél lényegesen magasabb hőmérséklet értékek is. A magas hőmérsékletű technológiai berendezések közvetlen hősugárzásától védett helyeken az átlagos üzemi hőmérséklet ennél közel 10 C-al alacsonyabb.

29 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA sugárzás: az értékelés alapján az üzemi dózis átlag az erőműre vonatkozó tervezési érték körül szór. A mért értékek a főberendezések közelében jelentős inhomogenitást mutatnak. A dózis mérés eredményei közel 20 % eltérést mutatnak a korábbi, 1997-ben végzett vizsgálatoktól. A kábelek szempontjából számottevő sugárzás az A201-ben található (gőzfejlesztők). A környezet monitoring alapján megállapítható, hogy a kábelek öregedését a Paksi Atomerőmű WWER-440/213 blokk konténmentjében (hermetikus terében) elsősorban az üzemi környezet hőmérséklete determinálja.

30 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA A monitorozás eredménye alapján tett intézkedések: a korábbi monitorozás eredményei alapján a további vizsgálatok az A201, valamint a vele egy légtérben lévő helyiségekre koncentrálódtak, bejárások a kábelek állapot pontos felmérésére, megindult a fokozott hőmérséklet terhelésnek kitett tolózárak lengő kábeleinek tervezett cseréje, a szükséges hosszabb kábelszakaszok cseréje helyett kábel toldási technológia alkalmazása, megkezdődik a kábelek gyorsított öregítése a 2 blokk 1 hurok hidegágán elhelyezett kábel depóban.

31 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN ÖREGÍTÉS KÁBELDEPÓBAN ( ) Előnye: a kábelek a depóban valós üzemi körülmények között, ellenőrzött módon öregszenek. a gyorsítási tényező ismeretében a kívánt öregítés ideje egyszerűen meghatározható. A felgyorsított folyamat bizonyos határok között ugyanolyan hatást idéz elő a kábel szigetelőanyagában, mint a normál üzemelés, csak rövidebb idő alatt. normál üzemi környezetben öregedő kábelekhez képest a depóban öregedő kábelek előretartási idővel rendelkeznek.

32 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS VIZSGÁLATAI KÁB ELDEPÓBAN Hátránya: a depó nem megfelelő elhelyezése esetén a reaktor tartályból kilépő neutronok a réz szerkezeti elemeket felaktiválhatják, ezért a kábel jelentős aktivitása miatt különleges kezelést igényel (a kábelminták nem hozhatók ki a konténmentből, így azok további vizsgálati lehetősége korlátozott). a kábelek mozgatása a kábel depóban (berakás, kivétel) a környezet magas sugárzási viszonyai miatt csak a blokk leálláskor lehetséges, azaz kötve van az atomerőmű üzemelési ciklusához.

33 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN Vizsgálati módszer: t a kábeldepóban elhelyezett, üzemből kiszerelt típusonként 5-5 db kábel előélete (installációs környezet, környezeti paraméterek, stb.) ismert volt. Ugyanakkor, ellentétben a nyugat-európában installált kábelekkel a szovjet kábelek esetében nem rendelkeztünk a kábelek 0 állapotú mechanikai paramétereivel (E/Eo). a vizsgálat során viszonyítási alapnak a kábel szigetelőanyag kiszereléskor mért (E/Eo) értékeit tekintettük.

34 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN a depóból először két év elteltével vettünk mintákat. a mintákon végzett vizsgálatok: szigetelési ellenállásmérés, szakítás vizsgálat (E/Eo), egyszerűsített üzemzavari vizsgálat (gőz-teszt), szigetelési ellenállás mérés (48 óra után) szakítás vizsgálat (E/Eo). az első kivétel után évente további kábelminták kivétele és vizsgálata.

35 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN Vizsgálati eredmények: a szakítás vizsgálatok eredményei a referencia értékhez képest jelentős szórást mutatnak, amely elsősorban a szigetelőanyag inhomogenitás következménye (konténmenti/raktárban tárolt típusok ellentmondása), a szigetelési ellenállás mérés nem alkalmas az öregedés előrehaladásának meghatározására, eredmények csak a változás tendenciájának jelzésére alkalmazhatók. a mérési eredmények szórása miatt a kábelek öregedésére nem állítható fel egyértelmű trend, a vizsgálati eredmények nem alkalmasak a kábelek maradék élettartamának meghatározására.

36 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN a kivett kábelminták a depóban történő gyorsított öregítés során a jelen lévő neutronok miatt egyre nagyobb mértékben felaktiválódnak, amely nehezíti, vagy teljesen ellehetetleníti további vizsgálatukat. A depóban végzett vizsgálatok értékelése alapján megállapítható, hogy a szakítás vizsgálatok (E/Eo) értékelésén alapuló öregedési állapot meghatározás módszere a szigetelő anyag inhomogenitása miatt a szovjet kábelek esetében nem alkalmas az öregedési trend, valamint a kábel maradék élettartamának meghatározására.

37 KÁBELEK BEHELYEZÉSE A DEPÓBA

38 A DEPÓ MONITOROZÁSÁRA SZOLGÁLÓ HŐMÉRSÉKLET ÉS SUGÁRZÁSMÉRŐK

39 GŐZ-TESZTRE ELŐKÉSZÍTETT DEPÓBAN ÖREGÍTETT KÁBELMINTÁK

40 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK KÁBELEK A laboratóriumi LABORATÓRIUMI körülmények között ÖREGÍTÉSE végzett gyorsított öregítés vizsgálatok kiküszöbölik a depóban történő öregítés hátrányait. Előnye: az öregítés ideje korrekt módon számítható, a próbatárgyak kezelése egyszerűbbé válik, a vizsgálatok nem kötődnek a blokki üzemciklushoz, az öregítés során nem történik felaktiválódás. Hátránya: a termikus és sugáröregítés időben elválik egymástól (synergia hatás).

41 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN KÁBELEK A vizsgálati módszer: LABORATÓRIUMI ÖREGÍTÉSE adott, ismert üzemi környezetből származó kábelek üzemzavari vizsgálata (a kábel jelenlegi funkció képességének igazolására), a kábelek adott időszakra történő gyorsított öregítése (T, γ) után történő üzemzavari vizsgálat (a kábel állapot prognózis). Megfelelőségi kritérium: a kábel az elvégzett üzemzavari szimulációs vizsgálat során meg kell tartsa elvárt funkcióját.

42 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN A szükséges paraméterek: a kábel környezet üzemi paraméterei (hőmérséklet, sugárzás), a gyorsított öregítés alkalmazható paraméterei (T, γ), a kábel szigetelő anyagok aktivációs energia értéke a szükséges öregítési idő számításához, a minősítés érvényességének kívánt időtartama. A fenti információk alapján a kábelek gyorsított termikus öregítéshez szükséges idő az Arrhenius összefüggés alapján meghatározható a következők szerint:

43 az öregedési idő: ahol: t a t s exp E a k B T 1 T 2 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN t a =t s /exp[e a /k B (1/T 1-1/T 2 )] = öregedési idő (óra) = üzemidő (óra) = e alap kitevője = a szigetelés aktivációs energiája [ev] = Boltzmann állandó (8,617x10-5 [ev/k] = üzemi hőmérséklet [K] = öregítési hőmérséklet [K]

44 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN A vizsgálatra került kábelek állapota: Heterogén állapot: a kábel külső ólomköpenye több esetben repedt, deformálódott (karbantartás, kiszerelés okozta sérülések), a termikus öregedés hatására egyes kábelek érszigetelésén gyűrűs repedések a réz érszerkezet oxidációja övréteg több kábel esetén rideg, felkeményedett

45 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN Az alkalmazott üzemzavari paraméterek: A vizsgálatok során az A 201 helyiség üzemzavari paramétereit vettük figyelembe. A paraméter értékek meghatározásánál az IEEE 323:1984 szabvány szerinti konzervativizmust alkalmaztuk. hőmérséklet: 129 C nyomás: 1,3 bar (túlnyomás) páratartalom: ~ 100 % kondenzációval dózis: 110 kgy/2-3 kgy/ó Az üzemzavari paramétereinek időbeli lefutásának meghatározása CONTAIN számítógépes kóddal történt.

46 A 201 HELYISÉGBEN 200% CSŐTÖRÉS ESETÉN KIALAKULÓ ÜZEMZAVARI HŐMÉRSÉKLET SZIMULÁCIÓ H1 H2 H3 Környezet Hő mérséklet ( C) 8:37:15 9:03:14 9:08:38 9:14:02 9:19:26 9:24:50 9:30:14 9:35:38 9:41:02 9:46:26 9:51:50 9:57:13 10:02:37 10:08:01 10:13:25 10:18:49 10:24:13 10:29:37 10:35:01 10:40:25 10:45:49 10:51:13 10:56:37 11:19:16 12:13:15 1:07:15 2:01:14 2:55:14 3:49:13 4:43:13 5:37:12 10:29:30 3:53:27 9:17:24

47 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0-0,2 A 201 HELYISÉGBEN 200% CSŐTÖRÉS ESETÉN KIALAKULÓ ÜZEMZAVARI NYOMÁS SZIMULÁCIÓ 8:37:15 9:02:53 9:07:56 9:12:59 9:18:02 9:23:05 9:28:08 9:33:10 9:38:14 9:43:16 9:48:19 9:53:22 9:58:25 10:03:28 10:08:31 10:13:34 10:18:37 10:23:40 10:28:43 10:33:46 10:38:49 10:43:52 10:48:55 10:53:58 10:59:01 11:39:45 12:30:15 1:20:45 2:11:14 3:01:44 3:52:13 4:42:43 5:33:12 9:44:30 2:47:27 7:50:25 12:53:22 Id ő Nyo más (b ar)

48 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN A vizsgálatok eredménye: Az erőmű 1-4 blokkjából származó 84 db KPoSZG típusú kábel a vizsgálatok során az A201 helyiségben a NA500 vezeték 200%-os törése esetén kialakuló üzemzavari környezet körülményei között megtartotta működőképességét. A kábelek közül néhány esetben az üzemzavari állapot során az ólom köpeny sérülése miatt a gőz behatolt a kábel szerkezetbe, ez azonban nem járt a kábel funkcióképességének elvesztésével.

49 LOCA VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT ÖREGEDETT ÉRSZIGETELÉSŰ KÁBEL

50 LOCA VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT ÖREGEDETT ÉRSZIGETELÉSŰ KÁBEL

51 LOCA ALATTI MŰKÖDŐKÉPESSÉG VIZSGÁLAT MÉRÉSI ÖSSZEÁLLÍTÁSA

52 LOCA VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT KPoSZG TÍPUSÚ KÁBELEK

53 ÖSSZEFOGLALÁS A kábelek öregedés-kezeléséhez kapcsolódó vizsgálatok tapasztalatai: Az atomerőmű barátságtalan környezetében üzemelő kábelek öregedési állapotának meghatározására alkalmazott, a nemzetközi gyakorlatban elfogadott módszer, a kábel szigetelés mechanikai vizsgálata (szakadási nyúlás mérése) a szovjet kábelek esetében csak korlátozott mértékben alkalmazható a kábel szigetelés inhomogenitása miatt. A módszer a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően alkalmazható az új beépítésű kábelek esetében.

54 ÖSSZEFOGLALÁS A kábelek öregedés-kezeléséhez kapcsolódó vizsgálatok tapasztalatai: Folytatni kell a biztonsági funkciót ellátó kábelek nyomvonalának monitorozását Felül kell vizsgálni a jelentős hősugárzó berendezések (gőzfejlesztő hideg-melegági hurok, hidroakkumulátor hőszigetelésének állapotát Javítani kell a konténment (hermetikus tér) szellőzését Szükség esetén módosítani kell a kritikus környezetben haladó biztonsági funkciót ellátó kábelek nyomvonalát.

55 ÖSSZEFOGLALÁS KÖSZÖNET A TÜRELMÜKÉRT!

Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben

Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben Országos Atomenergia Hivatal 4.13. sz. útmutató Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben Verzió száma: 2. 2007. március Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója

Részletesebben

A Paksi Atomerımő Rt. jövöképe élettartam-gazdálkodás, élettartamnövelés

A Paksi Atomerımő Rt. jövöképe élettartam-gazdálkodás, élettartamnövelés A Paksi Atomerımő Rt. jövöképe élettartam-gazdálkodás, élettartamnövelés Dr. Katona Tamás Hazánk atomeromuvének élettartamát körültekinto vizsgálatok és jó elokészítések alapján úgy hosszabbítják meg,

Részletesebben

hozzájárulhat Európa energiaellátásának biztonságához, tekintettel az uránkészletekre és az urán alacsony árkockázatára.

hozzájárulhat Európa energiaellátásának biztonságához, tekintettel az uránkészletekre és az urán alacsony árkockázatára. 14 A Paksi Atomerômû jövôje, élettartam-gazdálkodás, élettartam-növelés A Paksi Atomerômûnek mint az egyetlen hazai atomerômûnek eltérôen a többi villamosenergiatermelô egységtôl sajátos energiapolitikai

Részletesebben

Karbantartás elmélet

Karbantartás elmélet Elektronikus tansegédlet http://infosrv.tech.klte.hu/~pokoradi http://pokoradilaszlo.tk Összeállította: dr. Pokorádi László, főiskolai tanár Debrecen, 2002 Előszó Ez az elektronikus tansegédlet alapvetően

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16. 1.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16. 1. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16 1. kiadás 2004. szeptember EA-4/16 EA útmutató a mennyiségi vizsgálatok

Részletesebben

KOB I. -12/2006. SZAKDOLGOZAT. Bérdi Katalin Tímea. Pécs

KOB I. -12/2006. SZAKDOLGOZAT. Bérdi Katalin Tímea. Pécs KOB I. -12/2006. SZAKDOLGOZAT Bérdi Katalin Tímea Pécs 2010 1 Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszék A Paksi Atomerőmű Zrt. hűtővizének hatása a Duna élővilágára és vízminőségére

Részletesebben

Atomerőművek biztonsága

Atomerőművek biztonsága Mit is jelent a biztonság? A biztonság szót nagyon gyakran használjuk a köznapi életben is. Hogy mit is értünk alatta általánosságban, illetve technikai rendszerek esetén, azt a következő magyarázat szerint

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1 SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2003-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Légtechnikai tervezési segédlet

Légtechnikai tervezési segédlet lindab ventilation Légtechnikai tervezési segédlet A Magyar Szabványügyi Testület jóváhagyásával az MSZ CR 1752:2000 alapján Termékeink Air Duct Systems Légcsatornák A Lindab Air Duct Systems (ADS) legtöbb

Részletesebben

ERŐMŰVI ÜZEMVITELI FOLYAMAT MODELLEZÉSÉNEK KEZDŐ LÉPÉSEI

ERŐMŰVI ÜZEMVITELI FOLYAMAT MODELLEZÉSÉNEK KEZDŐ LÉPÉSEI VIII. Évfolyam 4. szám - 2013. december Fenyvesi Csaba fenyvesic@npp.hu ERŐMŰVI ÜZEMVITELI FOLYAMAT MODELLEZÉSÉNEK KEZDŐ LÉPÉSEI Absztrakt Erőművi üzemviteli folyamat modellezése segítséget nyújt az üzemviteli

Részletesebben

Az ExVÁ Kft. Ismeret felújító, aktualizáló előadás sorozat a robbanásvédelem területén című előadásának bővített, szerkesztett anyaga

Az ExVÁ Kft. Ismeret felújító, aktualizáló előadás sorozat a robbanásvédelem területén című előadásának bővített, szerkesztett anyaga Robbanásbiztos Berendezések BKI Vizsgáló Állomása Ex BKI Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Ex Az ExVÁ Kft. Ismeret felújító, aktualizáló előadás sorozat a robbanásvédelem területén című előadásának

Részletesebben

TARTÁLYOK DUPLAFALÚSÍTÁSÁVAL A KORSZERŰ

TARTÁLYOK DUPLAFALÚSÍTÁSÁVAL A KORSZERŰ INNOVÁCIÓS KÖRNYEZETVÉDELMI VERSENY EKO 2005 PÁLYÁZAT TARTÁLYOK DUPLAFALÚSÍTÁSÁVAL A KORSZERŰ TALAJ- ÉS VÍZVÉDELEMÉRT Készítette: GRP PLASTICORR Kft. Budapest 2 0 0 5 Innovációs Környezetvédelmi Verseny

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ TERVEZETT ÜZEMIDŐ HOSSZABBÍTÁSÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLYEZTETÉSI ELJÁRÁSA

A PAKSI ATOMERŐMŰ TERVEZETT ÜZEMIDŐ HOSSZABBÍTÁSÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLYEZTETÉSI ELJÁRÁSA Összefoglaló A PAKSI ATOMERŐMŰ TERVEZETT ÜZEMIDŐ HOSSZABBÍTÁSÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLYEZTETÉSI ELJÁRÁSA Elter Enikő műszaki szakértő, Paksi Atomerőmű Zrt. 7031 Paks, Pf. 71., 75-508140, 75-507940,

Részletesebben

SÚLYOS BALESETEK ELEMZÉSE. 1. téma: Kvalitatív módszerek - HAZOP

SÚLYOS BALESETEK ELEMZÉSE. 1. téma: Kvalitatív módszerek - HAZOP Az oktatási anyag a szerzők szellemi terméke. Az anyag kizárólag a 2014.01.22-23 23-i OKF Továbbképzés céljaira használható. Sokszorosítás, utánközlés és mindennemű egyéb felhasználás a szerzők engedélyéhez

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről OptiJus Opten Kft. I. 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről A 2012.1.1. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

Környezeti monitoring (Felszíni és felszín alatti víz mennyiségi és minőségi monitoring)

Környezeti monitoring (Felszíni és felszín alatti víz mennyiségi és minőségi monitoring) Oktatási segédanyag a BME Építőmérnöki Kar Víz- és vízi környezetmérnöki Mesterképzés szak BMEEOVKMJT3 Környezeti monitoring (Felszíni és felszín alatti víz mennyiségi és minőségi monitoring) tantárgyához

Részletesebben

10. Az országhatáron átnyúló hatások bemutatása

10. Az országhatáron átnyúló hatások bemutatása 10. Az országhatáron átnyúló hatások bemutatása 10. fejezet 2004.11.15. 10. AZ ORSZÁGHATÁRON ÁTNYÚLÓ HATÁSOK BEMUTATÁSA A környezeti hatásvizsgálatokról szóló 20/2001 (II.14.) Kormányrendelet 6. -ának

Részletesebben

Az ISO 31000 szabvány alkalmazása az államháztartási belső kontroll standardok kockázatkezelési ajánlásai vonatkozásában

Az ISO 31000 szabvány alkalmazása az államháztartási belső kontroll standardok kockázatkezelési ajánlásai vonatkozásában Az ISO 31000 szabvány alkalmazása az államháztartási belső kontroll standardok kockázatkezelési ajánlásai vonatkozásában Ivanyos János, Trusted Business Partners Kft. Az államháztartás egyensúlyának és

Részletesebben

BIZTONSÁGI JELENTÉS TISZAÚJVÁROS 2011. MÁJUS

BIZTONSÁGI JELENTÉS TISZAÚJVÁROS 2011. MÁJUS AES-TISZA ERŐMŰ KFT. BIZTONSÁGI JELENTÉS TISZAÚJVÁROS 2011. MÁJUS 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 1.1 A SÚLYOS BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS CÉLKITŰZÉSEK... 4 1.1.A) Szervezet és személyzet...

Részletesebben

Nyíregyháza Megyei Jogú város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamat felülvizsgálata

Nyíregyháza Megyei Jogú város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamat felülvizsgálata Nyíregyháza Megyei Jogú város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamat felülvizsgálata A költségvetés tervezési folyamat felülvizsgálata és új tervezési módszertanok bemutatása

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

ZAJ ÉS REZGÉS. MVM Paks II. Zrt. Új atomerőművi blokkok létesítése a paksi telephelyen. Környezeti hatástanulmány

ZAJ ÉS REZGÉS. MVM Paks II. Zrt. Új atomerőművi blokkok létesítése a paksi telephelyen. Környezeti hatástanulmány ZAJ ÉS REZGÉS File név: PAKSII_KHT_15_Zaj_rezges 1/91 File név: PAKSII_KHT_15_Zaj_rezges 2/91 TARTALOMJEGYZÉK 15 ZAJ ÉS REZGÉS... 9 15.1 Jogszabályi háttér Területi besorolás, határértékek... 9 15.1.1

Részletesebben

GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI M

GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI M 1 GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKIBIZTONSÁGI SZABÁLYZATA (2008. évi kiadás) Lezárva: 2008. december 3. 1. FEJEZET A SZABÁLYZAT ALKALMAZÁSI TERÜLETE

Részletesebben

SOLVER CONSULTING GROUP TANÁCSADÓ EGYESÜLÉS Kutatási Partneriroda Solver Unio Kft

SOLVER CONSULTING GROUP TANÁCSADÓ EGYESÜLÉS Kutatási Partneriroda Solver Unio Kft SOLVER CONSULTING GROUP TANÁCSADÓ EGYESÜLÉS Kutatási Partneriroda Solver Unio Kft Az alkalmazott kutatási szakértői tevékenység tárgya: Munkabiztonsági, egészségvédelmi és compliance kockázatok értékelésének

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 7.1:2015.03.05. Tartalom

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 7.1:2015.03.05. Tartalom Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Fogalmak... 4 3. Villamos szerelőaknák... 5 4. Villamos átvezetések... 6 5. Tűzterjedési gát keresztezése villamos vezetékrendszerrel... 6 6. Kisfeszültségű erősáramú villamos

Részletesebben

Radioaktív hulladékok csomagolása és szállítása

Radioaktív hulladékok csomagolása és szállítása Radioaktív hulladékok csomagolása és szállítása Kedves Olvasó! Mindennapi életünk során sokszor kell elküldenünk vagy szállítanunk csomagokat rendeltetési helyükre. Amennyiben az árut nem ömlesztve szállítjuk,

Részletesebben

ALACSONY ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK ÉS KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLÁS AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN

ALACSONY ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK ÉS KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLÁS AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Épületenergetika, HUHR/1001/2.2.1/0009 ALACSONY ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK ÉS KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLÁS AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Szabó Márta, PhD 2012. július Épületenergetika, HUHR/1001/2.2.1/0009 ALACSONY

Részletesebben

Török Bálint Zoltán nyá. tű. alezredes

Török Bálint Zoltán nyá. tű. alezredes ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Török Bálint Zoltán nyá. tű. alezredes A veszélyes anyagok szállítása során bekövetkező balesetek felszámolásához

Részletesebben

Rendeleti háttér. 2002/91/EK direktíva

Rendeleti háttér. 2002/91/EK direktíva Rendeleti háttér 2002/91/EK direktíva A statisztikai adatokat megnézve kiderül, hogy az európai országokban az épületek energia felhasználása a teljes energiafelhasználás 40-45 %-át eléri. Ezt felismerve

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint Az ISO 9001-es szabvány 4. fejezete: általános követelménye, hogy a szervezetnek meg kell határoznia, milyen folyamatokra van szükség a minőségirányítási

Részletesebben