A PAKSI ATOMERŐMŰ KÁBELEINEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PAKSI ATOMERŐMŰ KÁBELEINEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK"

Átírás

1 A PAKSI ATOMERŐMŰ KÁBELEINEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK Ferenczi Zoltán Laboratóriumvezető VEIKI-VNL Kft. ATOMERŐMŰVEK (BME-NTI BSc képzés) ápr. 10.

2 AZ ELŐADÁS TÉMAKÖREI A kábelek öregedésének hatása az atomerőmű biztonságára Az öregedés kezelési program tartalmi követelményei Az öregedés kezelési programhoz kapcsolódó vizsgálatok Összefoglalás: a kábelek öregedés-kezeléséhez kapcsolódó vizsgálatok tapasztalatai

3 A KÁBEL-ÖREGEDÉS HATÁSA AZ ATOMERŐMŰ BIZTONSÁGÁRA Az atomerőmű biztonsági filozófiájának alaptétele: Az erőmű biztonsága szempontjából releváns (1E) komponenseknek minősített élettartamuk alatt (még annak utolsó napján is!) bekövetkező üzemzavar során is működniük kell. Következmény: A követelmény értelemszerűen vonatkozik az 1E berendezések működtetéshez szükséges I&C kábelekre, kábelcsatlakozásokra, valamint a konténment falában lévő hermetikus kábelátvezetésekre is.

4 A KONTÉNMENTI KÁBELEK ÖREGEDÉS-KEZELÉSÉNEK CÉLJA Biztonsági követelmény: Az 1E biztonsági feladatot ellátó berendezések kábeleinek minősített élettartamuk során teljesíteniük kell elvárt funkciójukat. Öregedés-kezelés célja: A biztonsági osztályba sorolt berendezések kábeleinek élettartamát korlátozó azonos okokra visszavezethető (szignifikáns) öregedési folyamatok korai felismerése az időben elvégezhető korrekció érdekében.

5 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI (NBI 4.14 útmutató): A program terjedelmébe tartozó komponensek meghatározása (passzív és hosszú élettartamú, valamint biztonsági funkciót ellátó) Az öregítő hatások azonosítása, melyek a berendezés elvárt funkció romlását, elvesztését idézhetik elő Megelőző intézkedések, melyek alkalmasak az öregedési folyamatok megelőzésére, illetve csökkentésére Ellenőrizendő paraméterek, melyek kapcsolatba hozhatók az elvárt funkció romlásának előrehaladásával

6 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Öregedési hatások észlelése annak érdekében, hogy a korrekciós intézkedések még a funkcióképesség megszűnése előtt megtörténhessenek Az öregedést jellemző paraméterek folyamatos monitorozása, trendfigyelés Elfogadási kritériumok, melyek biztosítják, hogy a berendezés elvárt funkciója fenntartható legyen Korrekciós intézkedések a felmerült problémák időben történő megelőzésére Visszacsatolási folyamat a megelőző intézkedések helyességének biztosítására

7 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Adminisztratív ellenőrzés az öregedés-kezelési folyamat lebonyolítására (az öregedés-kezelési részfolyamatok elmaradásának megakadályozására) Az üzemeltetés tapasztalatainak felmérése annak érdekében, hogy bizonyítható legyen, hogy az öregítő hatások kezelése megfelelően folyik.

8 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAMHOZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK VIZSGÁLATOK A PAKSI ATOMERŐMŰBEN Állapot felmérés A biztonsági funkciót ellátó I&C nyomvonali kábelek állapotának felmérése. Üzemi környezet monitorozása A konténmenti kábel környezet üzemi paramétereinek (hőmérséklet, sugárzás) felmérése egy-egy teljes üzemi ciklus során. Konténmentből kiszerelt kábelek üzemzavari vizsgálata A vizsgálat az erőmű eredeti tervezett üzemzavari paramétereivel (DBE) történt.

9 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAMHOZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK Az 1-4 blokki környezet szisztematikus monitorozása A korábbi környezet monitoring eredményei, a kábelek állapot felmérése, valamint az üzemeltetés, karbantartás tapasztalatai alapján kijelölt kábel környezetek kritikus helyeinek további vizsgálata. Gyorsított öregítés vizsgálatok kábel depóban Az üzemi környezethez képest bizonyos előfutással öregedő kábelek időszakos üzemzavari vizsgálatainak eredménye alapján prognosztizálható a kábel várható viselkedése egy későbbiekben bekövetkező üzemzavar során.

10 AZ ÖREGEDÉS-KEZELÉSI PROGRAMHOZ KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK Üzemből kiszerelt kábelek laboratóriumi vizsgálata Az ismert környezetből származó I&C kábeleken laboratóriumi gyorsított öregítés vizsgálatok után a telepítési környezetre jellemző paraméterekkel üzemzavari vizsgálatok történnek.

11 A NYOMVONALON LÉVŐ KÁBELEK ÁLLAPOTÁNAK FELMÉRÉSE A KÁBEL ÁLLAPOT FELMÉRÉS Egyes I&C kábelek (armatúra kábelek) meghibásodása kapcsán 1997 évtől kezdődően megindul a konténmenti kábelek állapot felmérése: 2. blokkon átfogó helyszíni ellenőrzés a biztonsági kábelek nyomvonalán lévő kábelek állapotának tisztázására: a sérült kábelek szemrevételezése, szigetelési ellenállásmérés mintavétel a sérült kábelekből laboratóriumi vizsgálatok céljára.

12 NYOMVONALON LÉVŐ KÁBELEK ÁLLAPOT FELMÉRÉSE Az állapot felmérés tapasztalatai: a KPoSZG kábeleknél jellemző az ólomköpeny mechanikai sérülése. A sérült kábelköpeny környékén az oxigén behatolás következtében intenzív öregedés indul meg. Magas hőmérsékletű környezetben az érszigetelésen gyűrűs repedések. KPETI, és SZRMKVM kábelek köpeny és érszigetelése esetenként intenzív öregedést mutat. Az intenzív degradáció elsősorban a kábelvégektől számított 4-5 m távolságban érzékelhető. tömszelencék: tömítési problémák, készülék csatlakozók: hibás kábel rögzítések.

13 KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA MONITORING a 2. blokkon 1997-ben egy teljes üzemi cikluson át környezet monitoring (hőmérséklet és sugárzás) a konténment kritikus helyiségeiben a PART. - Siemens KWU együttműködés keretében. Hőmérséklet: 4 csatornás autonóm adatgyűjtő (7 db) Dozimetria: higanyos maximum-hőmérséklet mérő analine/esr doziméter (70 C-ig) A monitorozott helyek meghatározása az üzemeltetési tapasztalatok, valamint a karbantartás információi alapján történt.

14 KÁBEL ÜZEMI KÖRNYEZET MONITORING A monitoring eredménye: a hőmérséklet egyes helyeken (gőzfejlesztők, reaktor hűtő cső, hidroakkumulátorok környezete) lényegesen meghaladja a 60 C tervezési hőmérséklet maximumot, az integrált dózisból számított legmagasabb sugárzás 0,3 Gy/ó, amely nagyságrendjét tekintve megfelel más WWER erőművek tapasztalatának, ám lényegesen meghaladja a 0,1 Gy/ó tervezési értéket, döntés születik az üzemből kiszerelt kábelek in situ vizsgálatának szükségességéről.

15 TELEPÍTETT 4 CSATORNÁS AUTONOM HŐMÉRSÉKLET ADATGYŰJTŐ

16 KÁBELCSATORNA KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA

17 CSATLAKOZÓ DOBOZ KÖRNYEZETÉNEK VIZSGÁLATA

18 TOLÓZÁR TELEPÍTÉSI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA

19 ÜZEMI KÖRNYEZETBŐL KISZERELT KÁBELEK VIZSGÁLATA FUNKCIÓKÉPESSÉG VIZSGÁLAT A Vizsgálati monitoring program eredménye: a tervezési dokumentáció alapján: szakadási nyúlás, szigetelési ellenállásmérés üzemzavari γ sugárzás modellezése üzemzavari (LOCA) szimuláció a tervezési dokumentáció alapján: -előkondicionálás (60 C) - 5 kis LOCA (90 C/ 0,17 MPa/5 óra) - 1 nagy LOCA (135 C/ 0,25 MPa/10 óra) - utóöregítés (60 C/ 0,10 MPa/125 óra) szakadási nyúlás, szigetelési ellenállásmérés.

20 ÜZEMI KÖRNYEZETBŐL KISZERELT KÁBELEK VIZSGÁLATA Megfelelőségi kritériumok: szakadási nyúlás csökkenése legfeljebb 50 % szigetelési ellenállás (Rsz >1 Mohm), a kábelér folytonosságának megmaradása. A vizsgálat eredménye: a kábelszigetelések szakadási nyúlás értékei a LOCA után drasztikusan csökkentek, a térhálósított PE (XLPE) szigetelésű kábelek megtartották, a PVC szigetelésűek elvesztették integritásukat, ellentmondás: E/Eo szigetelési ellenállás.

21 ÜZEMZAVARI (LOCA) VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT KÁBELMINTÁK

22 KÁBELVÉGEK KIVEZETÉSE A HERMETIKUS A VIZSGÁLÓ TARTÁLYBÓL

23 VIZSGÁLÓ TARTÁLYBÓL KIEMELT KÁBELEK A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

24 SÉRÜLT PVC SZIGETELÉSŰ KÁBEL A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

25 SÉRÜLT PVC SZIGETELÉSŰ KÁBEL A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

26 SÉRÜLT PVC SZIGETELÉSŰ KÁBEL A LOCA VIZSGÁLAT UTÁN

27 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA 1-4 BLOKKI KÖRNYEZET MONITOROZÁSA A korábbi monitoring eredményeinek kiértékelése alapján további, célzott vizsgálatok a kábelek szempontjából kritikus környezet valós hőmérséklet és sugárzás paramétereinek meghatározására. Ennek keretében: 138 ponton dozimetriai mérés (a korábbi analine/esr érzékelő helyett TL doziméterrel) 79 ponton hőmérséklet mérés (4 csatornás mérésadatgyűjtők)

28 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA A monitorozás eredménye: hőmérséklet: a konténmenten (hermetikus téren) belül az eloszlás inhomogén, a kábelek hőmérséklet terhelése nagyobb a tervezettnél. A monitorozás idejére vetített átlag hőmérséklet 56 C, de helyileg kialakulnak ennél lényegesen magasabb hőmérséklet értékek is. A magas hőmérsékletű technológiai berendezések közvetlen hősugárzásától védett helyeken az átlagos üzemi hőmérséklet ennél közel 10 C-al alacsonyabb.

29 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA sugárzás: az értékelés alapján az üzemi dózis átlag az erőműre vonatkozó tervezési érték körül szór. A mért értékek a főberendezések közelében jelentős inhomogenitást mutatnak. A dózis mérés eredményei közel 20 % eltérést mutatnak a korábbi, 1997-ben végzett vizsgálatoktól. A kábelek szempontjából számottevő sugárzás az A201-ben található (gőzfejlesztők). A környezet monitoring alapján megállapítható, hogy a kábelek öregedését a Paksi Atomerőmű WWER-440/213 blokk konténmentjében (hermetikus terében) elsősorban az üzemi környezet hőmérséklete determinálja.

30 A KÁBELEK ÜZEMI KÖRNYEZETÉNEK MONITOROZÁSA A monitorozás eredménye alapján tett intézkedések: a korábbi monitorozás eredményei alapján a további vizsgálatok az A201, valamint a vele egy légtérben lévő helyiségekre koncentrálódtak, bejárások a kábelek állapot pontos felmérésére, megindult a fokozott hőmérséklet terhelésnek kitett tolózárak lengő kábeleinek tervezett cseréje, a szükséges hosszabb kábelszakaszok cseréje helyett kábel toldási technológia alkalmazása, megkezdődik a kábelek gyorsított öregítése a 2 blokk 1 hurok hidegágán elhelyezett kábel depóban.

31 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN ÖREGÍTÉS KÁBELDEPÓBAN ( ) Előnye: a kábelek a depóban valós üzemi körülmények között, ellenőrzött módon öregszenek. a gyorsítási tényező ismeretében a kívánt öregítés ideje egyszerűen meghatározható. A felgyorsított folyamat bizonyos határok között ugyanolyan hatást idéz elő a kábel szigetelőanyagában, mint a normál üzemelés, csak rövidebb idő alatt. normál üzemi környezetben öregedő kábelekhez képest a depóban öregedő kábelek előretartási idővel rendelkeznek.

32 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS VIZSGÁLATAI KÁB ELDEPÓBAN Hátránya: a depó nem megfelelő elhelyezése esetén a reaktor tartályból kilépő neutronok a réz szerkezeti elemeket felaktiválhatják, ezért a kábel jelentős aktivitása miatt különleges kezelést igényel (a kábelminták nem hozhatók ki a konténmentből, így azok további vizsgálati lehetősége korlátozott). a kábelek mozgatása a kábel depóban (berakás, kivétel) a környezet magas sugárzási viszonyai miatt csak a blokk leálláskor lehetséges, azaz kötve van az atomerőmű üzemelési ciklusához.

33 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN Vizsgálati módszer: t a kábeldepóban elhelyezett, üzemből kiszerelt típusonként 5-5 db kábel előélete (installációs környezet, környezeti paraméterek, stb.) ismert volt. Ugyanakkor, ellentétben a nyugat-európában installált kábelekkel a szovjet kábelek esetében nem rendelkeztünk a kábelek 0 állapotú mechanikai paramétereivel (E/Eo). a vizsgálat során viszonyítási alapnak a kábel szigetelőanyag kiszereléskor mért (E/Eo) értékeit tekintettük.

34 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN a depóból először két év elteltével vettünk mintákat. a mintákon végzett vizsgálatok: szigetelési ellenállásmérés, szakítás vizsgálat (E/Eo), egyszerűsített üzemzavari vizsgálat (gőz-teszt), szigetelési ellenállás mérés (48 óra után) szakítás vizsgálat (E/Eo). az első kivétel után évente további kábelminták kivétele és vizsgálata.

35 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN Vizsgálati eredmények: a szakítás vizsgálatok eredményei a referencia értékhez képest jelentős szórást mutatnak, amely elsősorban a szigetelőanyag inhomogenitás következménye (konténmenti/raktárban tárolt típusok ellentmondása), a szigetelési ellenállás mérés nem alkalmas az öregedés előrehaladásának meghatározására, eredmények csak a változás tendenciájának jelzésére alkalmazhatók. a mérési eredmények szórása miatt a kábelek öregedésére nem állítható fel egyértelmű trend, a vizsgálati eredmények nem alkalmasak a kábelek maradék élettartamának meghatározására.

36 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGITÉS- VIZSGÁLATAI KÁBELDEPÓBAN a kivett kábelminták a depóban történő gyorsított öregítés során a jelen lévő neutronok miatt egyre nagyobb mértékben felaktiválódnak, amely nehezíti, vagy teljesen ellehetetleníti további vizsgálatukat. A depóban végzett vizsgálatok értékelése alapján megállapítható, hogy a szakítás vizsgálatok (E/Eo) értékelésén alapuló öregedési állapot meghatározás módszere a szigetelő anyag inhomogenitása miatt a szovjet kábelek esetében nem alkalmas az öregedési trend, valamint a kábel maradék élettartamának meghatározására.

37 KÁBELEK BEHELYEZÉSE A DEPÓBA

38 A DEPÓ MONITOROZÁSÁRA SZOLGÁLÓ HŐMÉRSÉKLET ÉS SUGÁRZÁSMÉRŐK

39 GŐZ-TESZTRE ELŐKÉSZÍTETT DEPÓBAN ÖREGÍTETT KÁBELMINTÁK

40 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK KÁBELEK A laboratóriumi LABORATÓRIUMI körülmények között ÖREGÍTÉSE végzett gyorsított öregítés vizsgálatok kiküszöbölik a depóban történő öregítés hátrányait. Előnye: az öregítés ideje korrekt módon számítható, a próbatárgyak kezelése egyszerűbbé válik, a vizsgálatok nem kötődnek a blokki üzemciklushoz, az öregítés során nem történik felaktiválódás. Hátránya: a termikus és sugáröregítés időben elválik egymástól (synergia hatás).

41 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN KÁBELEK A vizsgálati módszer: LABORATÓRIUMI ÖREGÍTÉSE adott, ismert üzemi környezetből származó kábelek üzemzavari vizsgálata (a kábel jelenlegi funkció képességének igazolására), a kábelek adott időszakra történő gyorsított öregítése (T, γ) után történő üzemzavari vizsgálat (a kábel állapot prognózis). Megfelelőségi kritérium: a kábel az elvégzett üzemzavari szimulációs vizsgálat során meg kell tartsa elvárt funkcióját.

42 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN A szükséges paraméterek: a kábel környezet üzemi paraméterei (hőmérséklet, sugárzás), a gyorsított öregítés alkalmazható paraméterei (T, γ), a kábel szigetelő anyagok aktivációs energia értéke a szükséges öregítési idő számításához, a minősítés érvényességének kívánt időtartama. A fenti információk alapján a kábelek gyorsított termikus öregítéshez szükséges idő az Arrhenius összefüggés alapján meghatározható a következők szerint:

43 az öregedési idő: ahol: t a t s exp E a k B T 1 T 2 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN t a =t s /exp[e a /k B (1/T 1-1/T 2 )] = öregedési idő (óra) = üzemidő (óra) = e alap kitevője = a szigetelés aktivációs energiája [ev] = Boltzmann állandó (8,617x10-5 [ev/k] = üzemi hőmérséklet [K] = öregítési hőmérséklet [K]

44 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN A vizsgálatra került kábelek állapota: Heterogén állapot: a kábel külső ólomköpenye több esetben repedt, deformálódott (karbantartás, kiszerelés okozta sérülések), a termikus öregedés hatására egyes kábelek érszigetelésén gyűrűs repedések a réz érszerkezet oxidációja övréteg több kábel esetén rideg, felkeményedett

45 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN Az alkalmazott üzemzavari paraméterek: A vizsgálatok során az A 201 helyiség üzemzavari paramétereit vettük figyelembe. A paraméter értékek meghatározásánál az IEEE 323:1984 szabvány szerinti konzervativizmust alkalmaztuk. hőmérséklet: 129 C nyomás: 1,3 bar (túlnyomás) páratartalom: ~ 100 % kondenzációval dózis: 110 kgy/2-3 kgy/ó Az üzemzavari paramétereinek időbeli lefutásának meghatározása CONTAIN számítógépes kóddal történt.

46 A 201 HELYISÉGBEN 200% CSŐTÖRÉS ESETÉN KIALAKULÓ ÜZEMZAVARI HŐMÉRSÉKLET SZIMULÁCIÓ H1 H2 H3 Környezet Hő mérséklet ( C) 8:37:15 9:03:14 9:08:38 9:14:02 9:19:26 9:24:50 9:30:14 9:35:38 9:41:02 9:46:26 9:51:50 9:57:13 10:02:37 10:08:01 10:13:25 10:18:49 10:24:13 10:29:37 10:35:01 10:40:25 10:45:49 10:51:13 10:56:37 11:19:16 12:13:15 1:07:15 2:01:14 2:55:14 3:49:13 4:43:13 5:37:12 10:29:30 3:53:27 9:17:24

47 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0-0,2 A 201 HELYISÉGBEN 200% CSŐTÖRÉS ESETÉN KIALAKULÓ ÜZEMZAVARI NYOMÁS SZIMULÁCIÓ 8:37:15 9:02:53 9:07:56 9:12:59 9:18:02 9:23:05 9:28:08 9:33:10 9:38:14 9:43:16 9:48:19 9:53:22 9:58:25 10:03:28 10:08:31 10:13:34 10:18:37 10:23:40 10:28:43 10:33:46 10:38:49 10:43:52 10:48:55 10:53:58 10:59:01 11:39:45 12:30:15 1:20:45 2:11:14 3:01:44 3:52:13 4:42:43 5:33:12 9:44:30 2:47:27 7:50:25 12:53:22 Id ő Nyo más (b ar)

48 KÁBELEK GYORSÍTOTT ÖREGEDÉS-VIZSGÁLATAI LABORATÓRIUMBAN A vizsgálatok eredménye: Az erőmű 1-4 blokkjából származó 84 db KPoSZG típusú kábel a vizsgálatok során az A201 helyiségben a NA500 vezeték 200%-os törése esetén kialakuló üzemzavari környezet körülményei között megtartotta működőképességét. A kábelek közül néhány esetben az üzemzavari állapot során az ólom köpeny sérülése miatt a gőz behatolt a kábel szerkezetbe, ez azonban nem járt a kábel funkcióképességének elvesztésével.

49 LOCA VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT ÖREGEDETT ÉRSZIGETELÉSŰ KÁBEL

50 LOCA VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT ÖREGEDETT ÉRSZIGETELÉSŰ KÁBEL

51 LOCA ALATTI MŰKÖDŐKÉPESSÉG VIZSGÁLAT MÉRÉSI ÖSSZEÁLLÍTÁSA

52 LOCA VIZSGÁLATRA ELŐKÉSZÍTETT KPoSZG TÍPUSÚ KÁBELEK

53 ÖSSZEFOGLALÁS A kábelek öregedés-kezeléséhez kapcsolódó vizsgálatok tapasztalatai: Az atomerőmű barátságtalan környezetében üzemelő kábelek öregedési állapotának meghatározására alkalmazott, a nemzetközi gyakorlatban elfogadott módszer, a kábel szigetelés mechanikai vizsgálata (szakadási nyúlás mérése) a szovjet kábelek esetében csak korlátozott mértékben alkalmazható a kábel szigetelés inhomogenitása miatt. A módszer a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően alkalmazható az új beépítésű kábelek esetében.

54 ÖSSZEFOGLALÁS A kábelek öregedés-kezeléséhez kapcsolódó vizsgálatok tapasztalatai: Folytatni kell a biztonsági funkciót ellátó kábelek nyomvonalának monitorozását Felül kell vizsgálni a jelentős hősugárzó berendezések (gőzfejlesztő hideg-melegági hurok, hidroakkumulátor hőszigetelésének állapotát Javítani kell a konténment (hermetikus tér) szellőzését Szükség esetén módosítani kell a kritikus környezetben haladó biztonsági funkciót ellátó kábelek nyomvonalát.

55 ÖSSZEFOGLALÁS KÖSZÖNET A TÜRELMÜKÉRT!

ATOMERŐMŰVI VILLAMOS RENDSZEREK, KÁBELEK ÖREGEDÉSE

ATOMERŐMŰVI VILLAMOS RENDSZEREK, KÁBELEK ÖREGEDÉSE ATOMERŐMŰVI VILLAMOS RENDSZEREK, KÁBELEK ÖREGEDÉSE Ferenczi Zoltán VEIKI-VNL Kft. ATOMERŐMŰVEK (BME-NTI) 2012 május 3. Az atomerőmű biztonsági filozófiájának alaptétele: Az erőmű biztonsága szempontjából

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításához. kábelek üzemzavari minősítő vizsgálata

A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításához. kábelek üzemzavari minősítő vizsgálata A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításához (ÜH) kapcsolódó, biztonsági funkciót ellátó kábelek üzemzavari minősítő vizsgálata Ferenczi Zoltán VEIKI-VNL Kft. IX. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia Siófok,

Részletesebben

BME Department of Electric Power Engineering Group of High Voltage Engineering and Equipment

BME Department of Electric Power Engineering Group of High Voltage Engineering and Equipment Budapest University of Technology and Economics A MECHANIKAI JELLEMZŐK MÉRÉSE AZ ATOMERŐMŰVI KÁBELEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATÁBAN Zoltán Ádám TAMUS e-mail: tamus.adam@vet.bme.hu A MECHANIKAI JELLEMZŐK MÉRÉSE AZ

Részletesebben

Élettartam gazdálkodás a Paksi Atomerőműben

Élettartam gazdálkodás a Paksi Atomerőműben Élettartam gazdálkodás a Paksi Atomerőműben X. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia Esztergom 2010. október 20-22. Hevesi Antal Üzemidő hosszabbítás 2001 - PA menedzsment stratégiai döntései 1. Blokkok

Részletesebben

Olaj-Papír sziegetelésű kábel mesterséges öregítéses vizsgálata

Olaj-Papír sziegetelésű kábel mesterséges öregítéses vizsgálata Olaj-Papír sziegetelésű kábel mesterséges öregítéses vizsgálata Szigetelésromlás okai olaj-papír szigetelésű kábeleknél Belső hibák kisülései: szennyeződések, idegen anyagok, üregek Nedvesség behatolása

Részletesebben

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk 2. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz OAH Közmeghallgatás A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk Paks, 2014. május 6. Miért fontos az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása?

Részletesebben

TURBÓGENERÁTOR FORGÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása

TURBÓGENERÁTOR FORGÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2007. 04. 26-28. TURBÓGENERÁTOR FORGÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Az élettartam kiterjesztés kérdései A turbógenerátorok üzemi élettartamának meghosszabbítása,

Részletesebben

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA MEE VÁNDORGYŰLÉS 2010. Tamus Zoltán Ádám, Cselkó Richárd tamus.adam@vet.bme.hu, cselko.richard@vet.bme.hu

Részletesebben

KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK

KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KISFESZÜLTSÉGŰ KÁBELEK DIAGNOSZTIKÁJA TELJES FESZÜLTSÉGVÁLASZ MÓDSZERREL

Részletesebben

Hermetikus tér viselkedése tervezési és tervezésen túli üzemzavarok során a Paksi Atomerőműben

Hermetikus tér viselkedése tervezési és tervezésen túli üzemzavarok során a Paksi Atomerőműben MTA SUKO-MNT-Óbudai Egyetem Kockázatok értékelése az energetikában Budapest, 2015.06.15. Hermetikus tér viselkedése tervezési és tervezésen túli üzemzavarok során a Paksi Atomerőműben Tóthné Laki Éva MVM

Részletesebben

A VILLAMOS BERENDEZÉSEK KIÉPÍTÉSÉEK SPECIÁLIS SZEMPONTJAI

A VILLAMOS BERENDEZÉSEK KIÉPÍTÉSÉEK SPECIÁLIS SZEMPONTJAI A VILLAMOS BERENDEZÉSEK KIÉPÍTÉSÉEK SPECIÁLIS SZEMPONTJAI (Tűz, sugár- és földrengés-védelem) Ferenczi Zoltán Laboratóriumvezető VEIKI-VNL Kft. ATOMERŐMŰVEK (BME-NTI BSc képzés) 2008. ápr. 10. AZ ELŐADÁS

Részletesebben

Komplex igénybevétel, komplex szigetelésdiagnosztika a Műegyetemen

Komplex igénybevétel, komplex szigetelésdiagnosztika a Műegyetemen Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Komplex igénybevétel, komplex szigetelésdiagnosztika a Műegyetemen Tamus Ádám Németh Bálint 2007. április 25. Az előadás fő témái Szigetelésdiagnosztika Szigetelésdiagnosztika

Részletesebben

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Tamus Zoltán Ádám tamus.adam@vet.bme.hu TARTALOM Szigetelőanyagok öregedése Kábelek öregedése Szigetelésdiagnosztika

Részletesebben

Vizsgálatok a Hermet program termohidraulikai modelljével kapcsolatban

Vizsgálatok a Hermet program termohidraulikai modelljével kapcsolatban Vizsgálatok a Hermet program termohidraulikai modelljével kapcsolatban Az eredmények összehasonlítása Contain programmal számítottakkal. ELTE KDI beszámoló 2011 Nagy Attila MTA KFKI AEKI Témavezető: Dr

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1 SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2003-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Kábeldiagnosztika. Homok Csaba VEIKI-VNL Kft. Tel.: 417-3154 Fax: 417-3163. E-mail: homok@vnl.hu 503/0243

Kábeldiagnosztika. Homok Csaba VEIKI-VNL Kft. Tel.: 417-3154 Fax: 417-3163. E-mail: homok@vnl.hu 503/0243 Kábeldiagnosztika Homok Csaba VEIKI-VNL Kft. Tel.: 417-3154 Fax: 417-3163 503/0243 E-mail: homok@vnl.hu SZAQkrKVM (ROUNDAL) 3x240mm 2 keresztmetszetű, 6/10kV-os kábel vizsgálata Hosszú időtartamú vizsgálat

Részletesebben

TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása

TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2009. 10. 14-16. TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Az élettartam kiterjesztés kérdései A turbógenerátorok üzemi élettartamának meghosszabbítása,

Részletesebben

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete XII. MNT Nukleáris Technikai Szimpózium, 2013. dec. 5-6. Vilimi András 71 A paksi atomerőmű látképe 500 MW 500 MW 500 MW

Részletesebben

Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv

Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv Transzformátor, Mérőtranszformátor Állapot Tényező szakértői rendszer Vörös Csaba Tarcsa Dániel Németh Bálint Csépes Gusztáv Áttekintés A Rendszer jelentősége Állapotjellemzők MérőTranszformátor Állapot

Részletesebben

Az üzemidő-hosszabbítás nukleáris engedélyezéséhez végzett öregedéskezelési felülvizsgálatok (gépészeti rendszerelemek)

Az üzemidő-hosszabbítás nukleáris engedélyezéséhez végzett öregedéskezelési felülvizsgálatok (gépészeti rendszerelemek) Az üzemidő-hosszabbítás nukleáris engedélyezéséhez végzett öregedéskezelési felülvizsgálatok (gépészeti rendszerelemek) Korábban az üzemidő-hosszabbítás (üh) nukleáris biztonsági és engedélyezési követelményeivel

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1034/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ExVÁ Kft. Vizsgálólaboratórium (1037 Budapest, Mikoviny Sámuel u. 2-4.) akkreditált területe

Részletesebben

LTSÉG G ALATTI DIAGNOSZTIKAI PARAMÉTEREKRE. tamus.adam@vet.bme.hu. gtudományi Egyetem

LTSÉG G ALATTI DIAGNOSZTIKAI PARAMÉTEREKRE. tamus.adam@vet.bme.hu. gtudományi Egyetem Budapesti i Műszaki M és s Gazdaságtudom gtudományi Egyetem TERMIKUS ÉS S FESZÜLTS LTSÉG G ALATTI ÖREGÍTÉS S HATÁSA A DIAGNOSZTIKAI PARAMÉTEREKRE Tamus Zoltán Ádám, Cselkó Richárd, Németh N Bálint, B Berta

Részletesebben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben 2011 A Paksi Atomerőmű újra indítása teljes külső villamos hálózat vesztés esetén (black start) Egy igen összetett és erősen hurkolt villamos átviteli

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Okos hálózat, okos mérés konferencia 2012. március 21. Tárczy Péter Energin Kft. Miért aktuális?

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

AES-2006. Balogh Csaba

AES-2006. Balogh Csaba AES-2006 Készítette: Balogh Csaba Mit jelent az AES-2006 rövidítés? Az AES-2006 a rövid neve a modern atomerőműveknek amik orosz tervezésen alapszanak és VVER-1000-es típusú reaktorral vannak felszerelve!

Részletesebben

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1 1 Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata 2 Az elektrosztatikus feltöltődés folyamata -érintkezés szétválás -emisszió, felhalmozódás -mechanikai hatások (aprózódás, dörzsölés, súrlódás)

Részletesebben

F-vYAY. Installációs kábel távközlési berendezésekhez -ÖVE - K35 / 1997

F-vYAY. Installációs kábel távközlési berendezésekhez -ÖVE - K35 / 1997 F-vYAY Installációs kábel távközlési berendezésekhez -ÖVE - K35 / 1997 Egyszálú, ónozott rézvezetõ, 0,5 mm átmérõvel PVC érszigeteléssel. Az erek párba, a párok koncentrikus rétegekbe sodrottak. Mûanyagfólia,

Részletesebben

Élettartam Kutató Laboratórium

Élettartam Kutató Laboratórium Élettartam Kutató Laboratórium A K+F aktivitás célja kopás- és károsodásvizsgáló laboratóriumi technikák alkalmazása károsodási magatartás és a gépelemek, illetve szerszámok felületi integritása közötti

Részletesebben

Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában

Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában P5-T6: Algoritmustervezési környezet kidolgozása intelligens autonóm rendszerekhez Intelligens beágyazott rendszer üvegházak irányításában Eredics Péter, Dobrowiecki P. Tadeusz, BME-MIT 1 Üvegházak Az

Részletesebben

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Új felállás a MAVIR diagnosztika területén VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Állapotfelmérés, -ismeret 1 Célja: Karbantartási, felújítási, rekonstrukciós döntések megalapozása, Üzem

Részletesebben

Szigetelés- vizsgálat

Szigetelés- vizsgálat Szigetelésvizsgálat 1 Szigetelés vizsgálata DC vizsgálat elmélet Vizsgáló feszültségszintek Diagnosztikai eljárások 2 Elmélet 3 Mit okoz a szigetelés meghibásodása? Öt alaptényező ami a szigetelés letöréséhez

Részletesebben

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Biztonságos Euroclass B/ L B,

Részletesebben

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS ACCREDITATION OF TESTLab CALIBRATION AND EXAMINATION LABORATORY XXXVIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam - 2013 - Hajdúszoboszló Eredet Laboratóriumi

Részletesebben

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését!

1. TÉTEL. 1. A.) Ismertesse a 4. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát, felépítését! 2 1. TÉTEL 1. A.) Ismertesse a 2. számú víztisztító (VT) rendszer kialakítását, kapcsolását, berendezéseinek feladatát és felépítését! Ismertesse a karbantartó szellőző rendszer feladatát, kapcsolását,

Részletesebben

Smoke Alarm FERION 4000 O

Smoke Alarm FERION 4000 O Smoke Alarm FERION 4000 O hu Smoke Alarm Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Graphics 4 2 Bevezetés 6 3 Felszerelés 7 4 Karbantartás 9 5 Műszaki adatok 10 6 Ügyfélszolgálat 12 Bosch Sicherheitssysteme

Részletesebben

Smoke Alarm FERION 1000 O

Smoke Alarm FERION 1000 O Smoke Alarm FERION 1000 O hu Smoke Alarm Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Graphics 4 2 Bevezetés 6 3 Felszerelés 7 4 Karbantartás 9 5 Műszaki adatok 10 6 Ügyfélszolgálat 12 Bosch Sicherheitssysteme

Részletesebben

A SÚLYOS ERŐMŰVI BALESETEK KÖRNYEZETI KIBOCSÁTÁSÁNAK BECSLÉSE VALÓSIDEJŰ MÉRÉSEK ALAPJÁN

A SÚLYOS ERŐMŰVI BALESETEK KÖRNYEZETI KIBOCSÁTÁSÁNAK BECSLÉSE VALÓSIDEJŰ MÉRÉSEK ALAPJÁN Nívódíj pályázat - a pályamű a SOMOS Alapítvány támogatásával készült A SÚLYOS ERŐMŰVI BALESETEK KÖRNYEZETI KIBOCSÁTÁSÁNAK BECSLÉSE VALÓSIDEJŰ MÉRÉSEK ALAPJÁN Deme Sándor 1, C. Szabó István 2, Pázmándi

Részletesebben

Napkollektorok telepítése. Előadó: Kardos Ferenc

Napkollektorok telepítése. Előadó: Kardos Ferenc Napkollektorok telepítése Előadó: Kardos Ferenc Napkollektor felhasználási területek Használati melegvíz-előállítás Fűtés-kiegészítés Medence fűtés Technológiai melegvíz-előállítása Napenergiahozam éves

Részletesebben

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY October 2012 Vietnami szakemberek képzése a paksi atomerőműben Bodnár Róbert, Kiss István MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Attila Szőke Head of Section Paks

Részletesebben

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA

TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA Biztonságtechnikai rendszerek karbantartása konferencia Békéscsaba 2007 november 8-98 FŐVÁROSI TŰZOLTÓ PARANCSNOKSÁG TŰZJELZŐ RENDSZEREK KARBANTARTÁSA 2. rész Műszaki háttér Csepregi Csaba régióvezető

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű tervezésen túli üzemzavar kezeléséhez (SBK) kapcsolódó villamos berendezések minősítő vizsgálatai

A Paksi Atomerőmű tervezésen túli üzemzavar kezeléséhez (SBK) kapcsolódó villamos berendezések minősítő vizsgálatai A Paksi Atomerőmű tervezésen túli üzemzavar kezeléséhez (SBK) kapcsolódó villamos berendezések minősítő vizsgálatai Ferenczi Zoltán műszaki szakértő VEIKI-VNL VNL Kft. XIII. Szigetelésdiagnosztikai tik

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER VEGYIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Anyagvizsgálatok gyakorlat I. Viszkozitás mérése Höppler-féle viszkoziméterrel A mérés megkezdése

Részletesebben

Epsilon 2-45D liofilizáló felhasználói tapasztalatok. Diagon Kft. Haemostasis termelés Buhaláné S. Erzsébet

Epsilon 2-45D liofilizáló felhasználói tapasztalatok. Diagon Kft. Haemostasis termelés Buhaláné S. Erzsébet Epsilon 2-45D liofilizáló felhasználói tapasztalatok Diagon Kft. Haemostasis termelés Buhaláné S. Erzsébet A Diagon Kft. in vitro labordiagnosztikai reagensek fejlesztésével, gyártásával és foglalkozik.

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

Roncsolásmentes részleges kisülés diagnosztika

Roncsolásmentes részleges kisülés diagnosztika Roncsolásmentes részleges kisülés diagnosztika Tevékenységeink 1. Roncsolásmentes helyszíni diagnosztikai vizsgálatok Generátorok Transzformátorok Túlfeszültséglevezetők Mérőváltók Kábelek (olajpapír és

Részletesebben

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Tóth László, Rózsahegyi Péter Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet Bevezetés A mérnöki

Részletesebben

szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET

szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET xát transzformátor, megszakító és mérőváltó állapot tényező szakértői rendszer Tóth György E.ON Németh Bálint BME VET Kiindulás amink van: Primer diagnosztikai és karbantartási stratégiák Egymásra épülő,

Részletesebben

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató A biztonsággal kapcsolatos információk Model AX-C850 Használati útmutató Áramütés vagy testi sérülések elkerülése érdekében: Sosem csatlakoztasson két bemeneti csatlakozó aljzatra vagy tetszőleges bemeneti

Részletesebben

Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben

Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben Országos Atomenergia Hivatal 4.13. sz. útmutató Berendezések környezeti minősítése és ennek fenntartása üzemelő atomerőművekben Verzió száma: 2. 2007. március Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója

Részletesebben

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 12. Összefoglaló. 12. fejezet

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 12. Összefoglaló. 12. fejezet 12. Összefoglaló 12. fejezet 2004.11.15. 12. ÖSSZEFOGLALÓ A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításának előzetes környezeti tanulmányát a Paksi Atomerőmű Rt. megbízásából az ETV-ERŐTERV Rt. és alvállalkozója

Részletesebben

HOGYAN... ellenőrizzük a csibék

HOGYAN... ellenőrizzük a csibék Ellenőrizzük a csibék MIÉRT LÉNYEGES, HOGY A CSIBÉK KOMFORTÉRZETE JÓ LEGYEN? HOGYAN... Mikor a csibék kikelnek, nem képesek szabályozni a testhőmérsékletüket. A helyes csibetárolási hőmérséklet a légsebességtől

Részletesebben

A VÍZKÖDDEL OLTÓK ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK FELTÉTELEI

A VÍZKÖDDEL OLTÓK ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK FELTÉTELEI A VÍZKÖDDEL OLTÓK ALKALMAZHATÓSÁGÁNAK FELTÉTELEI Beépített oltóberendezések konferencia, 2014. 06. 04. Görög Máté, projektvezető, Ventor Tűzvédelmi Kft. Jukka Vaari, VTT, 2007 TARTALOM 1. Mi a vízköd?

Részletesebben

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. FSU204_KIV_V02 Oldal: 1 / 7 Kivonat az FSU204 Sugárveszélyes tevékenységek felügyelete folyamatról FSU204_KIV_V02 Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Részletesebben

Festékek és műanyag termékek időjárásállósági vizsgálata UVTest készülékben

Festékek és műanyag termékek időjárásállósági vizsgálata UVTest készülékben Festékek és műanyag termékek időjárásállósági vizsgálata UVTest készülékben Kada Ildikó tudományos osztályvezető Vegyészeti és Alkalmazástechnikai Osztály Tűzvédő festékekről általában A tűzvédő bevonatok

Részletesebben

Kábelszerelő (középfeszültségű) Villanyszerelő 2/32

Kábelszerelő (középfeszültségű) Villanyszerelő 2/32 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertesse a gőzfejlesztő feladatát, működését! 3. Ismertesse a gőzfejlesztő lehetséges ill. az eddig előfordult meghibásodási lehetőségeit, meghibásodásait, továbbá azok javítási 2. TÉTEL

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű 2009. évi biztonsági mutatói BEVEZETÉS... 2 A WANO MUTATÓK... 3 A BIZTONSÁGI MUTATÓ RENDSZER... 6 A. NORMÁL ÜZEMMENET...

A Paksi Atomerőmű 2009. évi biztonsági mutatói BEVEZETÉS... 2 A WANO MUTATÓK... 3 A BIZTONSÁGI MUTATÓ RENDSZER... 6 A. NORMÁL ÜZEMMENET... TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 2 A WANO MUTATÓK... 3 A BIZTONSÁGI MUTATÓ RENDSZER... 6 A. NORMÁL ÜZEMMENET... 6 A.I ÜZEMELTETÉS 6 A.I.1 NEM TERVEZETT KIESÉSEK 6 A.II ÁLLAPOT FENNTARTÁS 7 A.II.1 KARBANTARTÁS

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZŐ LABORATÓRIUMA MINTAVÉTELI ADATBÁZISÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE

A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZŐ LABORATÓRIUMA MINTAVÉTELI ADATBÁZISÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE Sugárvédelmi Nívódíj pályázat A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZŐ LABORATÓRIUMA MINTAVÉTELI ADATBÁZISÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE Manga László 1, Nagy Gábor 2 1 MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Paks 2 SOMOS Környezetvédelmi

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. A.) Ismertesse a főgőz rendszer üzemi állapotát és paramétereit! Ismertesse a főgőz rendszer fő berendezéseinek (GF biztonsági szelep, rockwell, AR, KR) feladatát, felépítését és működését!

Részletesebben

állapot felügyelete állapot rendelkezésre

állapot felügyelete állapot rendelkezésre Forgógépek állapot felügyelete állapot megbízhat zhatóság rendelkezésre állás A forgógépek állapot felügyelete jelenti az aktuális állapot vizsgálatát, a további üzemeltetés engedélyezését ill. korlátozását,

Részletesebben

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu INTELLIGENS GÖRÉNYEZ G NYEZÉS Meghibásod sodások sok kezelése, karbantartási filozófi P I P E C O N T R O L Mérnöki Iroda Kft 8600 Siófok, Dózsa György u. 27/b Tel.: (+36) 84-506 702, Fax: (+36) 84-506

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

Atomerőművek biztonsága

Atomerőművek biztonsága Mit is jelent a biztonság? A biztonság szót nagyon gyakran használjuk a köznapi életben is. Hogy mit is értünk alatta általánosságban, illetve technikai rendszerek esetén, azt a következő magyarázat szerint

Részletesebben

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13.

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13. PhD beszámoló 2015/16, 2. félév Novotny Tamás Óbudai Egyetem, 2016. június 13. Tartalom Tézisek Módszer bemutatása Hidrogénezés A hidrogénezett minták gyűrűtörő vizsgálatai Eredmények Konklúzió 2 Tézisek

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18 Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András Budapest, 211. X. 18 1 Tartalom Műanyagot érő öregítő hatások Alapanyag és minta előkészítés Vizsgálati berendezések Mérési eredmények

Részletesebben

Teremakusztikai méréstechnika

Teremakusztikai méréstechnika Teremakusztikai méréstechnika Tantermek akusztikája Fürjes Andor Tamás 1 Tartalomjegyzék 1. A teremakusztikai mérések célja 2. Teremakusztikai paraméterek 3. Mérési módszerek 4. ISO 3382 szabvány 5. Méréstechnika

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

Az előadásdiák gyors összevágása, hogy legyen valami segítség:

Az előadásdiák gyors összevágása, hogy legyen valami segítség: Az előadásdiák gyors összevágása, hogy legyen valami segítség: Az elektronikai gyártás ellenőrző berendezései (AOI, X-RAY, ICT) 1. Ismertesse az automatikus optikai ellenőrzés alapelvét (a), megvilágítási

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS. AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.)

ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS. AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.) ÜZEM ALATTI RÉSZLEGES KISÜLÉS MÉRÉS AZ AKTIVITÁS VÁLTOZÁSAINAK MEGFIGYELÉSE Tuza János (Diagnostics Kft.) Cél: Könnyen kezelhető, nagyszámú berendezésen, gyors, előszűrő jellegű mérések végzése a berendezés

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Fekete szinű felületvédelem a mechanikai sérülések ellen.

Fekete szinű felületvédelem a mechanikai sérülések ellen. A Kaiflex Protect F-BLACK felületvédelmi rendszer üvegszálból gyártott szövet, fekete színű bevonattal az egyik oldalán, mely felületvédelmet biztosít a szigetelőanyagnak, UV sugárzás, időjárási viszontagságok,

Részletesebben

A végleges biztonsági jelentés, az időszakos biztonsági felülvizsgálat és az üzemidőhosszabbítás

A végleges biztonsági jelentés, az időszakos biztonsági felülvizsgálat és az üzemidőhosszabbítás A végleges biztonsági jelentés, az időszakos biztonsági felülvizsgálat és az üzemidőhosszabbítás kapcsolata Az atomerőmű előírások szerinti üzemeltetése és megkövetelt műszaki állapotának fenntartása mellett

Részletesebben

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ-09-960614-87 Célja: a szisztematikus zavar-feltárás, nyomozás. A tervezett működési körülményektől eltérő állapotok azonosítása,

Részletesebben

Ezüst színű felületvédelem a mechanikai sérülések ellen.

Ezüst színű felületvédelem a mechanikai sérülések ellen. A Kaiflex Protect F-ALU felületvédelmi rendszer üvegszálból gyártott szövet, mely egyik oldalán alumínium fóliával laminált, így felületvédelmet biztosít a szigetelőanyagnak, UV sugárzás, időjárási viszontagságok,

Részletesebben

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása DR. MÓGA ISTVÁN -DR. GŐSI PÉTER Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása Magyar Energetika, 2007. 5. sz. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása előkészítésének fontos feladata annak biztosítása

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet Melléklet Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII.

Részletesebben

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail:

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail: Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és a 140 [kw]-nál nem nagyobb hőterhelésű fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról

Részletesebben

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ Nagy Gábor 1, Zsille Ottó 1, Csurgai József 1, Pintér István 1, Bujtás Tibor 2, Bacskó Gábor 3, Nős Bálint 3, Kerekes Andor 4, Solymosi József 1 1 SOMOS Kft., Budapest 2 Sugár- és Környezetvédelmi Főosztály,

Részletesebben

T E C H N O L O G Y. Patent Pending WATERPROOFING MEMBRANE WITH REVOLUTIONARY TECHNOLOGY THENE TECHNOLOGY. Miért válassza a Reoxthene technológiát

T E C H N O L O G Y. Patent Pending WATERPROOFING MEMBRANE WITH REVOLUTIONARY TECHNOLOGY THENE TECHNOLOGY. Miért válassza a Reoxthene technológiát TE THENE TECHNOLOGY TE THENE TECHNOLOGY TE Miért válassza a Reoxthene technológiát THENE TECHNOLOGY Miért válassza a Reoxthene technológiát A TECHNOLÓGIA egy forradalmian új technológia, melyet a MAPEI

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI ÉRTÉKELÉS 2012. ÉVRE

SUGÁRVÉDELMI ÉRTÉKELÉS 2012. ÉVRE SUGÁRVÉDELMI ÉRTÉKELÉS 2012. ÉVRE 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2012-ben is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK 36 150 065 A CLT1 kompresszor tesztelő a kuplung nélküli kompresszorok tesztelésére alkalmas. Ez a készülék a modern kompresszorok tesztelését végzi egyszerűen,

Részletesebben

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése DL drainback napkollektor rendszer vezérlése Tartalom Rendszer jellemzői Rendszer elemei Vezérlés kezelőfelülete Működési elv/ Állapotok Menüfunkciók Hibaelhárítás Technikai paraméterek DL drainback rendszer

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Tiborné - Dr. Varga László VILLENKI VEIKI VEIKI-VNL

Részletesebben

Hőmérsékletmérő (1 csatornás)

Hőmérsékletmérő (1 csatornás) Hőmérsékletmérő (1 csatornás) testo 926 Hőmérséklet mérés minden alkalmazásra Ideális az élelmiszeripari alkalmazásokra C Vezeték nélküli rádiófrekvenciás mérés lehetősége Riasztási határértékek beállítása

Részletesebben

Szivárgás és lopás érzékelő rendszer bemutatása

Szivárgás és lopás érzékelő rendszer bemutatása Szivárgás és lopás érzékelő rendszer bemutatása Szakdolgozat védés, Török Gyula 2010.11.27 1 TARTALOM Miért szükséges szivárgás és lopás érzékelő rendszert telepíteni? Működési elv. Első-második-harmadik

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

3. A vezetékekre vonatkozó fontosabb jellemzk

3. A vezetékekre vonatkozó fontosabb jellemzk 3. A vezetékekre vonatkozó fontosabb jellemzk 3.1 Ersáramú vezetékek nemzetközi jelölése (HD 361 szerint) A CENELEC a HD 361. a vezetékek, kábelek nemzetközi jelölésére vonatkozó szabványban részlegesen

Részletesebben

A felelős üzemeltetés és monitoring hatásai

A felelős üzemeltetés és monitoring hatásai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dr. Magyar Zoltán Tanszékvezető BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék magyar@egt.bme.hu zmagyar@invitel.hu A felelős üzemeltetés

Részletesebben

Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP

Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika KEZELÉSI ÚTMUTATÓ DANUBE INTERNATIONAL DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP GYÁRI SZÁM: Levélcím: 2220 Vecsés Bulcsú u. 13. E-mail:

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött és

Részletesebben

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Eur.Ing. Frank György c. docens az SzVMSzK Szakmai Kollégium elnöke SzVMSzK mérnök szakértő (B5) A lövedékálló

Részletesebben

Hőelem kalibrátor. Model AX-C830. Használati útmutató

Hőelem kalibrátor. Model AX-C830. Használati útmutató Hőelem kalibrátor Model AX-C830 Használati útmutató A biztonsággal kapcsolatos információk Ahhoz, hogy elkerülje az áramütést vagy a személyi sérülést: - Soha ne kapcsoljon 30V-nál nagyobb feszültséget

Részletesebben

a NAT-1-1173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT11173/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Az OKF Tûzvédelmi Vizsgáló Laboratórium és Tanúsító Szervezet (1033 Budapest, Laktanya u. 33.) akkreditált

Részletesebben

AX-5003 KÉTCSATORNÁS HŐMÉRSÉKLET MÉRŐ

AX-5003 KÉTCSATORNÁS HŐMÉRSÉKLET MÉRŐ Használati útmutató AX-5003 KÉTCSATORNÁS HŐMÉRSÉKLET MÉRŐ Bevezetés Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a kétcsatornás hőmérsékletet mérő készüléket. Szánjon rá néhány percet, hogy elolvassa a használati

Részletesebben

Klímavizsgálati módszerek természetes szellőzésű tehénistállókhoz Dr. Bak János 1.1.36.017.5.

Klímavizsgálati módszerek természetes szellőzésű tehénistállókhoz Dr. Bak János 1.1.36.017.5. Klímavizsgálati módszerek természetes szellőzésű tehénistállókhoz Dr. Bak János 1.1.36.017.5. A mikroklíma jellemzői és tehénre gyakorolt élettani hatásai A környezeti levegő hőmérséklete, relatív páratartalma,

Részletesebben