Tervköteles létesítések folyamata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tervköteles létesítések folyamata"

Átírás

1 Tervköteles létesítések folyamata

2 Tervköteles létesítések folyamata 1. Tervköteles létesítés A gázfogyasztó készülékek kiválasztása az adott felhasználási helyhez

3 A gázfogyasztó készülékek kiválasztása az adott felhasználási helyhez Tervköteles kivitelezés esetén (GET Vhr. 1. melléklet 5.2.) a kivitelező a területileg illetékes gázipari engedélyes által műszakaibiztonsági szempontból felülvizsgált kiviteli tervben, a tervező által megadott konkrét típusnak megfelelő gázfogyasztó készüléket köteles megvásárolni.

4 A gázfogyasztó készülékek kiválasztása az adott felhasználási helyhez A kivitelező a vásárláskor, amennyiben az adott típushoz annak részét képező égéstermék-vezető tartozik, a kereskedőtől csak azt az égéstermékvezetőt vásárolhatja meg, amely az adott típus részét képezi, és annak csomagolása alapján egyértelműen beazonosítható. Jelöletlen terméket nem vásárolhat, vállalnia kell annak összes következményét, így már a műszaki-biztonsági ellenőrzés meghiúsulását is.

5 Nem tervköteles létesítés folyamata Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással

6 Nem tervköteles létesítés Nem tervköteles létesítés esetén [11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6. (1) bekezdése] az egyszerűsített gázkészülék cserét végző feljogosított gázszerelő [11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6. (2) bekezdése] kötelessége és felelőssége a megfelelő típusú gázfogyasztó készülék kiválasztása és beszerzése.

7 Műszaki-biztonsági ellenőrzés

8 A gázfogyasztó készülékeknek kiválasztása az adott felhasználási helyhez Figyelem! Ha az égéstermék-vezetőt a gázfogyasztó készülék részeként tanúsították, akkor a gázipari engedélyes (kivétel készülékcsere, egyszerűsített készülékcsere) tervfelülvizsgálatra vonatkozó kötelezettsége kiterjed e részek kivitelezésére is.

9 A gázfogyasztó készülékeknek kiválasztása az adott felhasználási helyhez Ez azt jelenti, hogy az égéstermék-vezető és annak kitorkolló idomdarabjainak elhelyezését az épületen a gáztörvény szerint a földgázelosztónak (kivétel készülékcsere, egyszerűsített készülékcsere) kell ellenőriznie (műszaki-biztonsági ellenőrzés). A műszaki-biztonsági ellenőrzést az MBSZ-ben meghatározott kritériumok szerint kell elvégzi.

10 Javasolt összhangba hozni legalább a következő jogszabályok előírásait

11 Javasolt összhangba hozni az alábbi főbb jogszabályok előírásait - A felsorolás nem teljes körű! évi XL. törvény a földgázellátásról (GET); 19/2009. (I. 31.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló törvény végrehajtásáról (GET Vhr.); 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról (MBSZ); évi CCXI. törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről (Kstv.);

12 Javasolt összhangba hozni az alábbi főbb jogszabályok előírásait - A felsorolás nem teljes körű! 99/2016. (V. 13.) Korm. rendelet a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról; 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról; 29/2014. (IV. 3.) BM rendelet a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki javításával kapcsolatos mulasztások bejelentésének eljárási szabályairól; 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK);

13 Javasolt összhangba hozni az alábbi főbb jogszabályok előírásait - A felsorolás nem teljes körű! 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról; 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről (Kéményseprők érintettsége kimaradt!?)

14 Javasolt összhangba hozni az alábbi főbb jogszabályok előírásait - A felsorolás nem teljes körű! 2009/142/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv a gázüzemű berendezésekről (Gas Appliances Directive GAD); Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/426 RENDELETE (GAR) (2016. március 9.) a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekről és a 2009/142/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről; 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról, CEN/TR 1749 A gázkészülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere;

15 Javasolt összhangba hozni az alábbi főbb jogszabályok előírásait - A felsorolás nem teljes körű! 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet Építési termék rendelet (Construction Products Regulation - CPR), átültető magyar jogszabály: 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól;

16 Javasolt összhangba hozni az alábbi főbb jogszabályok előírásait - A felsorolás nem teljes körű! 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, (Új jogszabály kiadás előtt.).../2017. (...) NGM rendelet a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokról

17 Főbb gázipari fogalmak Felhasználó GET Felhasználó Aki földgázt vagy vezetéken keresztül PB-gázt saját felhasználás céljára vásárol.

18 Főbb gázipari fogalmak Lakossági fogyasztó GET Lakossági fogyasztó a lakóépület, mint felhasználó (?) a közös fogyasztás vonatkozásában, aki saját háztartása - egy felhasználási helyet képező egy vagy több lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs fogyasztása céljára vásárol földgázt a földgáz vételezésére megkötött szerződés alapján, és az így vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

19 Főbb gázipari fogalmak Lakossági fogyasztó Ha a lakóépületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, a felhasználót úgy kell tekinteni, hogy saját háztartás céljára vételez és a vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

20 Főbb gázipari fogalmak Egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a GET szerint. GET 32. (1) Egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a lakossági fogyasztó és a 20 m 3 /óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező egyéb felhasználó, valamint az önkormányzati bérlakásban élők felhasználási helyei ellátása biztosításának mértékéig a helyi önkormányzat.

21 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi felhasználó GET Telephelyi felhasználó: a telephelyi vezetéken földgázt vételező, a telephelyi szolgáltató által földgázzal ellátott felhasználó.

22 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi vezeték GET V. 09. napjáig! az egybefüggő telephelyen belül lévő telephelyi felhasználók földgázellátását szolgáló vezeték. GET az egybefüggő telephelyen belül lévő földgázt vételező fogyasztók (?) vagy telephelyi felhasználók földgázellátását szolgáló vezeték.

23 Főbb gázipari fogalmak Egybefüggő telephely GET A gázfelhasználó(k) tulajdonában, kezelésében vagy használatában lévő egybefüggő ingatlan, vagy bérlemény, ahol - a gázfelhasználók felhasználói berendezése(i), és - a gázfogyasztást szolgáló nyomásszabályozó(k), - a gázmérőhely(ek) - vagy a fogyasztói főcsap van. Egy telephely több felhasználási helyet is tartalmazhat május 9. napjáig! GET telephelyi szolgáltatás esetén a gázfelhasználó tulajdonában, kezelésében vagy használatában lévő egybefüggő ingatlan, ahol - a csatlakozóvezeték, - a felhasználói berendezés, - a gázfogyasztást szolgáló nyomásszabályozó, - a gázmérőhely vagy a fogyasztói főcsap van. Egy telephely több felhasználási helyet is tartalmazhat.

24 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től 20. (1) A telephelyi vezetéken földgázt értékesítő gazdálkodó szervezetek jogosultak (de nem kötelezettek!) a Hivatalhoz a augusztus 1-jét megelőzően - általuk létesített - vagy üzemeltetett telephelyi vezeték működtetésére vonatkozó telephelyi szolgáltatói engedély iránti kérelmet benyújtani.

25 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től augusztus 1. mint mérföldkő annyit jelent (szeretne jelenteni) jogi szempontból, hogy a földgáz engedély nélküli továbbadása csak ezen időpontot megelőzően létesített-üzemeltetett vezetéken lehetséges, ameddig a vételezők nem panaszkodnak augusztus 1. után elvileg csak kifejezetten telephelyi vezetékként létesült rendszeren lehet ilyen tevékenységet folytatni és csak telephelyi szolgáltató (engedélyes) engedély birtokában!

26 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től Az ÜKSZ (a VHR rendelkezéseihez kapcsolódva) erre a tevékenységre kiterjesztette az elosztókra vonatkozó szabályokat (együttműködési megállapodás, stb.) az összes bürokratikus előírással együtt. Megállapítható az is, hogy a GET 114. alapján a telephelyi szolgáltatás - nem engedélyköteles tevékenység, - az egyfajta jogosultság, illetve - a MEKH által alkalmazható szankció, vételezői panasz esetén.

27 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től A GET definíció nem beszél engedélyről, és magáról a vezetékről sem mond sokat, csak azt, hogy kiket lát el. (56. Telephelyi felhasználó: a telephelyi vezetéken földgázt vételező, a telephelyi szolgáltató által földgázzal ellátott felhasználó. 57. Telephelyi szolgáltatás: a telephelyi vezeték üzemeltetése és a vezetékhez kapcsolódó telephelyi felhasználók ellátásának biztosítása.)

28 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től A GET nem definiálja, hogy mit telephelyi szolgáltató, jelent pontosan a A GET rendelkezéseiből az következik, hogy ez a fogalom - csak az engedélyest jelenti (azokat, akik jelenleg nincsenek), - a többire, akik vannak, a GET a "telephelyi vezetéken földgázt értékesítő gazdálkodó szervezetek elnevezést használja (de csak a aug. 1. előttiekre) akik a GET 20. (1a) szerint ha nem kérnek engedélyt akkor kizárólag az elosztó hozzájárulásával végezhetnek ilyen tevékenységet.

29 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től Továbbra is kérdés, hogyan értelmezendő, és kezelendő a augusztus 1. után létesült ilyen típusú vezeték, amelyre nem kértek engedélyt. A GET 20. (1) bekezdése szerint ilyen vezetékre nem kérhetnek engedélyt, de a Vhr. (6. sz. melléklet 5.) megengedi a fogyasztói, illetve csatlakozóvezeték telephelyi vezetékké történő átminősítését, és erre telephelyi szolgáltatói engedély kiadását.

30 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től A GET rendelkezéseinek egyértelműen ki kellett volna mondani, hogy augusztus 1. után létesített vezetéken továbbadás tiltott, csak akkor lehet ellátni a benn lévő igénybejelentőket, ha - átminősítést - és telephelyi szolgáltatói engedélyt kértek rá. Mivel ez nem történt meg, és feltételezhető, hogy számos ilyen vezeték létesült, ezért a GET módosítása szükségesnek és indokoltnak tűnik.

31 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től Ha az érintett gazdálkodó szervezetek nem élnek e jogosultságukkal, a Hivatal - a telephelyi vezetéken keresztül földgázt vételező fogyasztó (?) kérelmére, - vagy ha a telephelyi vezetéken földgázt értékesítő gazdálkodó szervezet nem tartja be az (1b) bekezdés rendelkezéseit, hivatalból telephelyi szolgáltatói engedély iránti kérelem benyújtására kötelezheti a telephelyi vezeték tulajdonosát.

32 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től 6. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez Az engedélymódosítási kérelem elbírálásához szükséges bizonylatok, kiegészítések 5. A meglévő csatlakozó, illetve fogyasztói vezeték telephelyi vezetékké történő átminősítése és működtetése iránti kérelemhez benyújtandó iratok a) bemutatja, hogy saját szervezetében biztosítani tudja az engedélyköteles tevékenysége folytatását, b) szükség esetén térképekkel bemutatja a telephelyi vezeték fő elemeit és jellemzőit, c) részletesen bemutatja a telephelyi felhasználókkal megkötött (elő)szerződéseket.

33 Főbb gázipari fogalmak Telephelyi szolgáltatás V. 09-től 25. A telephelyi szolgáltatásra vonatkozó részletes szabályokat külön jogszabály tartalmazza.

34 A műszaki biztonsági szabályzat előzményei az évtől

35 A műszaki biztonsági szabályzat előzményei az évtől 1/1977. (IV. 6.) NIM rendelet 2. melléklet Gáz- és Olajipari Műszaki Biztonsági Szabályzat (GOMBSZ) A gázszolgáltató műszaki biztonsági tevékenysége VII. fejezet (Hatályos: VII ) Közzététellel GMBSZ Hatályos: (Lezárva: ) GMBSZ 1. módosítás - Hatályos: (Lezárva: )

36 A műszaki biztonsági szabályzat előzményei az évtől GMBSZ 2008 Hatályos: (Lezárva: ) GMBSZ 2012 Hatályos: (Lezárva: ) Rendelet mellékleteként 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról 2. melléklet Műszaki Biztonsági Szabályzat Hatályos:

37 A műszaki biztonsági szabályzat előzményei az évtől 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet MBSZ - ( közzétételre leadva) Hatályos: /2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet MBSZ Módosítása leadva saláta rendelet-tervezet tárcaközi véleményezés és egyeztetések alatt

38 A földgázelosztók gyakorlata az átmeneti időszakra napjától

39 Az elosztóvezeték építése 250 méterig díjmentes.

40 GET 108. (7) Mentes a csatlakozási díj és minden más, a földgázelosztónak fizetendő díj alól a legfeljebb 4 m 3 /óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése azzal, hogy ebben az esetben az elosztóvezeték építése 250 méterig díjmentes. GET 108. (7) Mentes a csatlakozási díj és minden más, a földgázelosztónak fizetendő díj alól a legfeljebb 4 m 3 /óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése azzal, hogy ebben az esetben az elosztóvezeték építése 250 méterig díjmentes. Ha az elosztóvezeték hossza meghaladja a 250 métert, a díjakat a 250 méter feletti részre kell megfizetni.

41 GET 108. (8) A (7) bekezdés szerinti mentességet több lakást vagy több nem lakás céljára szolgáló helyiséget magában foglaló ingatlan esetében lakásonként, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségenként kell alkalmazni. (9) A (7) bekezdés szerinti feltételek teljesülése esetén a földgázelosztó a csatlakozási igény teljesítését nem kötheti óvadék, letét, előleg vagy más fizetési kötelezettség teljesítéséhez. (10) A földgázelosztó a csatlakozási igény befogadását nem tagadhatja meg, ha a csatlakozás valamennyi jogszabályi feltétele teljesül.

42 A műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítést és gyakorlat, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályok

43 GET 133. (2) Felhatalmazást kap az iparügyekért felelős miniszter, hogy rendeletben állapítsa meg 1. a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítést és gyakorlatot, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokat, 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról helyett.

44 GET 133. (2) 2. a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeit, az e tevékenységek bejelentésének rendjét, az e tevékenységet végzőkről vezetett nyilvántartás személyes adatot nem tartalmazó adattartalmát, valamint a nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes szabályokat, továbbá az e tevékenységekre jogszabályban vagy hatósági határozatban előírt kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket, 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról helyett

45 GET 133. (3) Felhatalmazást kap a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter, hogy rendeletben állapítsa meg a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálata során feltárt hibák kijavítására kötelezésre, a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki javításával kapcsolatos mulasztások bejelentésének kezelésére vonatkozó részletes eljárási szabályokat, valamint az eljárás során kirendelt szakértő tevékenysége folytatásának részletes feltételeit.

46 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról Változások

47 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról Vhr. 63. Az elosztóvezetékhez való csatlakozás részletes szabályait az 1. számú melléklet és a csatlakozási díjakat megállapító jogszabály tartalmazza. Ugyanaz, mit a 63. Vhr. 63. (1) Az elosztóvezetékhez való csatlakozás részletes szabályait az 1. számú melléklet és a csatlakozási díjakat megállapító jogszabály tartalmazza.

48 Vhr. 63. (2) Ha a csatlakozási igény teljesítése során a hálózati kapacitás vagy többletkapacitás biztosításához a földgázelosztó más szerv nyilatkozatának beszerzését vagy eljárása lefolytatását kezdeményezte, a megkeresett szerv a megkeresés kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles a nyilatkozatot kiadni, illetve az eljárását lefolytatni és annak eredményéről a földgázelosztót tájékoztatni azzal, hogy amennyiben a szerv nyilatkozatát, illetve eljárását a megadott időtartamban nem teljesíti az engedélyes felé, úgy nyilatkozatát megadottnak, illetve eljárását lefolytatottnak és azt lezáró döntését hozzájáruló döntésnek kell tekinteni.

49 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról (Módosító javaslatokkal, véleményekkel együtt!)

50 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 1. A rendelet hatálya 1. (1) E rendelet hatálya kiterjed - a földgáz, - a földgáz minőségű biogáz - biomasszából származó gázok, - valamint egyéb gázfajták, - PB-gáz (a továbbiakban együtt: éghető gázok) tartályban és vezetéken történő szolgáltatásában alkalmazott - csatlakozóvezetékekre, - telephelyi vezetékekre és - felhasználói berendezésekre, valamint az ezek - üzemeltetésével, - üzembe helyezésével, - karbantartásával, - javításával, - átalakításával, - ellenőrzésével, - felülvizsgálatával összefüggő tevékenységekre, továbbá az e tevékenységeket végzőkre.

51 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 1. A rendelet hatálya 2. E rendelet alkalmazásában: 1. Átalakítás: minden olyan beavatkozás, amely a felhasználói berendezés eredeti funkciójának, műszaki kialakításának, technológiai paramétereinek megváltoztatását eredményezi. 3. Javítás: minden olyan beavatkozás, amely a felhasználói berendezés eredeti állapotának visszaállítását célozza, és amelynek eredményeként a biztonsági jellemzők nem változnak.

52 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. Értelmező rendelkezések 4. Melegüzemi biztonsági ellenőrzés: a gázfelhasználó technológia használatbavételi jóváhagyása előtt elvégzett ellenőrző vizsgálat, melynek során a szabályozó- és biztonsági berendezések működésének, az égő és a hőhasznosító együttes üzemének, az égéstermék elvezetésének, valamint az égés minőségének ellenőrzése történik meg. A melegüzemi biztonsági ellenőrzés során elvégzendő vizsgálatok terjedelmét az e rendelet 2. mellékletét képező szabályzat tartalmazza.

53 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. Értelmező rendelkezések 5. Műszaki Biztonsági Szabályzat: az e rendelet 2. mellékletét képező, az e rendeletben meghatározott követelmények teljesítését elősegítő, a csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések létesítésének, használatbavételének, üzemeltetésének, átalakításának, javításának, áthelyezésének, felülvizsgálatának, megszüntetésének műszaki biztonsági feltételeit és módját tartalmazó műszaki előírások gyűjteménye.

54 6. Rendkívüli esemény: 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. Értelmező rendelkezések a műszaki biztonsági hatóságok műszaki biztonsági tevékenységének és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól szóló 321/2010. (XII. 27.) Korm. rendeletben meghatározottakon felül Budapest Főváros Kormányhivatalának egyes ipari és kereskedelmi ügyekben eljáró hatóságként történő kijelöléséről, valamint a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 35. b) pontja hatályon kívül helyezte január 1. napjával. a felhasználói helyen a gázfelhasználással kapcsolatos szénmonoxid mérgezés!

55 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 4. A piacfelügyeleti hatóság kijelölése 4. (1) A Kormány a (2) bekezdésben meghatározott körben piacfelügyeleti hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki. (2) A piacfelügyeleti eljárás a jogszabály szerinti egyes gazdasági célfelhasználásra szánt a) nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeinek és megfelelőség tanúsításának, b) egyes szállítható nyomástartó berendezések biztonsági követelményeinek és megfelelőség tanúsításának,

56 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet c) gázfogyasztó készülékek kialakításának és megfelelőség tanúsításának, d) villamossági termékek biztonsági követelményeinek és az azoknak való megfelelőség értékelésének, e) gépek biztonsági követelményeinek és megfelelősége tanúsításának, f) egyes potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések, védelmi rendszerek vizsgálatának és tanúsításának,

57 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet g) egyes az energiával kapcsolatos termékek ga) környezetbarát tervezési követelményeinek, gb) energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és előírt termékismertetővel történő megadásának, h) egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeinek és megfelelőségük tanúsításának, i) a kötelező hitelesítés körébe tartozó egyes mérőeszközök méréstechnikai követelményeinek és megfelelőség tanúsításának,

58 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 8. Mérésügyi hatóság kijelölése 12. (1) A Kormány mérésügyi hatóságként első fokon az 1. melléklet szerinti, mérésügyi feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalát, másodfokon Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki.

59 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 9. A műszaki biztonsági hatóság kijelölése 13. (1) A Kormány a (3) és (5) bekezdésben foglalt kivétellel műszaki biztonsági hatóságként az 1. melléklet szerinti, műszaki biztonsági feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalát, másodfokon Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki.

60 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet (2) Az (1) bekezdés szerinti hatóság a) a 14. (2) bekezdésében meghatározott, műszaki biztonsági szempontból veszélyes berendezésekkel és létesítményekkel kapcsolatos eljárásokban műszaki biztonsági hatóságként jár el, b) ellátja a gáz csatlakozóvezeték (telephelyi vezeték?) és a felhasználói berendezés-létesítési, a biztonsági előírást érintő felszerelési (?) és időszaki ellenőrzési tevékenységgel kapcsolatos hatósági feladatokat, valamint e tevékenységek tekintetében a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti hatósági feladatokat,

61 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 10. A műszaki biztonsági hatósági tevékenység szabályai 14. (1) A műszaki biztonsági hatóság műszaki biztonsági hatósági tevékenységének keretében ellenőrzi a (2) bekezdésben meghatározott létesítmények, berendezések: a) létesítésére, kivitelezésére, felállítására, b) üzembe helyezésére, c) üzemeltetésére, d) időszakos ellenőrzésére, e) átalakítására, javítására, bontására, megszüntetésére, vonatkozó jogszabályi rendelkezések megtartását és érvényesülését.

62 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet (2) Törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában a műszaki biztonsági hatóság jár el a következő berendezések, létesítmények tekintetében: a) a földgáz csatlakozóvezetékei, felhasználói berendezései és telephelyi vezetékei, ezek tartozékai, b) a nyomástartó berendezések és létesítmények, beleértve az autógáztöltő állomásokat, c) a szállítható nyomástartó berendezések.

63 Ad 2. Értelmező rendelkezések 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 16. (1) A rendelet hatálya alá tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetője az azok üzemeltetése, tárolása, szállítása során bekövetkezett rendkívüli eseményeket köteles bejelenteni a műszaki biztonsági hatóságnak. A rendelet alkalmazásában rendkívüli esemény különösen a létesítmény, berendezés üzemeltetése során bekövetkezett a) a létesítmény, berendezés sérülése, b) robbanás, c) tűzeset, d) a létesítmény, berendezés működésével összefüggésében bekövetkezett személyi sérülés, e) egyéb súlyos üzemzavar. CO mérgezés?

64 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. Értelmező rendelkezések 321/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet a műszaki biztonsági hatóságok műszaki biztonsági tevékenységének és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól 3. (1) A rendelet hatálya alá tartozó létesítmények, berendezések üzemeltetője az azok üzemeltetése, tárolása, szállítása során bekövetkezett rendkívüli eseményeket köteles bejelenteni a műszaki biztonsági hatóságnak.

65 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. Értelmező rendelkezések A rendelet alkalmazásában rendkívüli esemény különösen a létesítmény, berendezés üzemeltetése során bekövetkezett a) a létesítmény, berendezés sérülése, b) robbanás, c) tűzeset, d) a létesítmény, berendezés működésével összefüggésében bekövetkezett személyi sérülés, e) egyéb súlyos üzemzavar.

66 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 3. Hatósági eljárások 4. (1) A Hatóság a műszaki biztonsági felügyelete keretében: a) kérelemre jóváhagyja a 70 kw együttes hőterhelést meghaladó gázfelhasználó technológiák használatbavételét és átalakítás utáni ismételt használatbavételét, b) kérelemre alkalmassági nyilatkozatot ad ki a csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és felhasználói berendezés kiviteli tervének műszaki biztonsági szempontból történő alkalmasságáról,

67 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 3. Hatósági eljárások c) évente ellenőrzi a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató és a telephelyi szolgáltató e rendelet szabályozási körébe tartozó műszaki-biztonsági tevékenységét, d) a helyszínen ellenőrzi a gázfelhasználó technológiák létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó műszaki biztonsági előírások betartását, e) kivizsgálja a rendelet hatálya alá tartozó csatlakozóvezetékekkel, telephelyi vezetékekkel és felhasználói berendezésekkel kapcsolatos rendkívüli események bekövetkezésének körülményeit és a hasonló esetek megelőzése érdekében intézkedik.

68 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 3. Hatósági eljárások (2) A Hatóság a felhasználó csatlakozó vezetékét és a felhasználói berendezés létesítését és használatát a 70 kw együttes hő-terhelést meghaladó gázfelhasználó technológia, valamint a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató és a telephelyi szolgáltató szolgáltatási körébe nem tartozó csatlakozó vezeték és felhasználói berendezés kivételével a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató bevonásával ellenőrizheti. A földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató és a telephelyi szolgáltató térítésmentesen működik közre a hatósági ellenőrzésen.

69 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 3. Hatósági eljárások (3) A Hatóság az (1) bekezdés d) pontja szerinti (> 70 kw gázfelhasználó technológia) ellenőrzés gyakoriságát a gázfelhasználó technológia vagy tevékenység veszélyessége alapján határozza meg, és ellenőrzi, hogy a rendelet hatálya alá tartozó gázfelhasználó technológiák és azok üzemeltetése megfelel-e az e rendelet szerint meghozott hatósági döntésben foglaltaknak, a jogszabályokban előírt műszaki biztonsági követelménynek.

70 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 3. Hatósági eljárások (4) Amennyiben a Hatóság az ellenőrzés során a 70 kw együttes hő-terhelést meghaladó gázfelhasználó technológia további üzemelésre való alkalmatlanságát állapítja meg, a használatbavételi jóváhagyást visszavonja,

71 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele 5. (1) A csatlakozóvezeték, a telephelyi vezeték, a felhasználói berendezés kiviteli tervét az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletben meghatározott, az építmények gépészeti tervezés szakterületre tervezési jogosultsággal rendelkező olyan tervező készítheti, aki a Magyar Mérnöki Kamara hivatalos tervezői névjegyzékében szerepel.

72 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (2) A kivitelezési terv kivitelezésre való alkalmasságának megítélésére indított eljárás során a Hatóság részére benyújtott kérelemhez mellékelni kell - a kiviteli tervet - és a földgázelosztó vezetékes PBgázforgalmazó, telephelyi szolgáltató, tartályos PB-gáz forgalmazó elutasító nyilatkozatát.

73 Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással

74 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele 6. (1) Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető: a) az új készülék legfeljebb 36 kw hőterhelésű, b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél, c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,*

75 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele * Az MBSZ revíziója az alábbiakat tartalmazza: c) A készülékcsere nem jár a készülék elzáró szerelvénye előtt, (gázáramlás irányt figyelembe véve) a korábban kiépített fogyasztói vezeték átalakításával. A készülék elzáró után a fogyasztói vezeték átalakítható az új gázfogyasztó készülék szakszerű bekötése érdekében. A meglévő és változatlanul megmaradó készülék elzáró és az új gázfogyasztó készülék közé új hajlékony fém csatlakozóelem beépíthető. Toldása nem megengedett.

76 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele d) az új készülék besorolása: da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával, - a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá - kéménybe kötött készülék esetében = az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami = megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek;

77 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele db) ha az új készüléket - a készülék részeként tanúsított égéstermékelvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, - a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és - a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe, vagy

78 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele dc) ha az új készülék EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint a 2. melléklet b) pontjának megfelelően alkalmas nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre és az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának a 2. mellékletben megadott részletekre kiterjedő utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

79 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele dc) EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint a 2. melléklet pontjának megfelelően alkalmas, nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre és az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának a 2. mellékletben megadott részletekre kiterjedő utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

80 Műszaki Biztonsági Szabályzat Abban az esetben, ha az égési levegőellátás és az égéstermék elvezetés nem képezi a gázfogyasztó készülék részét, akkor az ilyen égéstermék-elvezetőhöz kizárólag olyan gázfogyasztó készülék csatlakoztatható, amelyet az egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról szóló 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet szerinti tanúsító szervezet a gázfogyasztó készülék gyártójának kérésére C 6 típusúként tanúsított.

81 Műszaki Biztonsági Szabályzat Ezen égési levegőellátó és égéstermék-elvezető vonatkozásában a felszerelését végző szakembernek a szerelési nyilatkozat részét képezően írásban kell dokumentálnia az égési levegő-bevezető és az égéstermék-elvezető elemek gyártója által előírt szerelési technológia betartását. A gázfogyasztó készülék felszerelőjének írásban kell dokumentálnia a gázfogyasztó készülék és a gázfogyasztó készüléktől független égési levegő-ellátó és égéstermék-elvezető megfelelő kapcsolatát

82 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (2) Az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag az illetékes földgázelosztó vagy telephelyi szolgáltató, pébégáz fogyasztó készülékek esetében a vezetékes PB-gáz szolgáltató minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti.

83 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (3) A (2) bekezdésben feljogosított gázszerelőnek a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet (a továbbiakban: NFGM rendelet) 2. melléklet 3. sor szerinti tevékenység végzésére történő jogosultság mellett a) az NFGM rendelet 2. melléklet 1. sora, vagy b) az NFGM rendelet 2. melléklet 2. sora szerinti tevékenység végzésére történő jogosultsággal is rendelkeznie kell.

84 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (3) A (2) bekezdés szerint feljogosított gázszerelőnek a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet (a továbbiakban: a gázszerelők nyilvántartásáról szóló NGM rendelet) 1. mellékletében foglalt táblázat A:6 A:8 mezője vagy A:9 és A:10 mezője szerinti tevékenység végzésére történő jogosultság mellett

85 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele A:6 A:8 mezője Csatlakozóvezeték és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata (a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológia együttes hőterhelése legfeljebb 70 kw) vagy A:9 és A:10 mezője Csatlakozóvezeték és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata (a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológia együttes hőterhelése nagyobb, mint 70 kw)

86 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele a) a gázszerelők nyilvántartásáról szóló NGM rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat A:2 és A:3 mezője A:2 és A:3 mezője Csatlakozó- és fogyasztói vezetékek létesítése, felhagyása, üzembe helyezése, karbantartása, üzemzavar elhárítása, gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok létesítése, felhagyása vagy b) a gázszerelők nyilvántartásáról szóló NGM rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat A:4 és A:5 mezője A:4 és A:5 mezője Gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok létesítése, felhagyása üzembe helyezése, karbantartása, üzemzavar elhárítása, szerinti tevékenység végzésére is jogosultsággal kell rendelkeznie.

87 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 4. Csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, felhasználói berendezés létesítése, használatbavétele (4) Az egyszerűsített gázkészülék cserét a Műszaki Biztonsági Szabályzat 5.3. pontjában előírtak szerint kell elvégezni és a Műszaki Biztonsági Szabályzat 7.7. pontja szerinti szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat megküldésével kell az illetékes földgázelosztónak, a vezetékes PB-gáz szolgáltatónak, a telephelyi szolgáltatónak bejelenteni.

88 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!)

89 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) 6. (1) Az újonnan létesített égéstermék-elvezetőnek a használatbavételekor hatályban lévő vonatkozó műszaki követelményeknek kell megfelelnie. (2) Meglévő égéstermék-elvezető a) átalakítása esetén az égéstermék-elvezetőnek az átalakítást követő használatbavétele időpontjában, (az égéstermék-elvezetőnek az átalakítás időpontjában hatályos műszaki követelményeknek kell megfelelnie.)

90 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) b) felújítása, javítása vagy ismételt használatbavétele esetén az égéstermékelvezetőnek a létesítésekor, azt követő átalakítása esetén az utolsó átalakításakor hatályos műszaki követelményeknek kell megfelelnie. (felújítása, valamint ismételt használatbavétele esetén az égéstermékelvezetőnek a, felújítás, valamint ismételt használatbavétel időpontjában hatályos műszaki követelményeknek kell megfelelnie.)

91 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) (3) Tüzelőberendezés cseréje esetén, ha ehhez a) nem szükséges az égéstermék-elvezető átalakítása, az égéstermék-elvezetőnek a (2) bekezdés b) pontja szerinti, vagy b) szükséges az égéstermék-elvezető átalakítása, az égéstermékelvezetőnek a (2) bekezdés a) pontja szerinti használatbavételekor a hatályos műszaki követelményeknek kell megfelelnie. (3) Tüzelőberendezés cseréje esetén, ha ehhez nem szükséges az égéstermékelvezető átalakítása, az égéstermék-elvezetőnek a) az (1) bekezdés szerinti használatbavételekor, vagy b) a tüzelőberendezés cseréje előtti átalakítása, felújítása esetén a (2) bekezdés szerinti használatbavételekor

92 A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó helyszíni műszaki vizsgálata

93 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) 7. (2) A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó a helyszíni műszaki vizsgálatot az 1. mellékletben meghatározott szakmai követelmények és módszerek szerint végzi. Nincs konkrétum! Az (1) bekezdés a) pont aa) alpontja szerinti helyszíni műszaki vizsgálathoz a kéményseprőipari tevékenységet ellátó szükség szerint kérheti a megrendelőtől a) az építészeti, gépészeti terveket, b) az égéstermék-elvezető nyomvonaltervét,

94 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) c) az égéstermék-elvezető, tüzelőberendezés gyártója által kiadott diagramokat, táblázatokat, ezek hiányában az égéstermékelvezető szakirányú felsőfokú végzettségű szakember (talán tervező!) által készített hő- és áramlástechnikai méretezését, d) az égéstermék-elvezetőbe beépített építési termékre vonatkozó teljesítménynyilatkozatot, esetleges egyéb nyilatkozatot,

95 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) e) a kivitelezői nyilatkozatot az égéstermékelvezető vonatkozásában, f) a kivitelezői nyilatkozatot cserépkályha, kandalló, kemence vagy egyéb, helyszínen létesített tüzelőberendezés építéséről, telepítéséről, g) a villámvédelmi jegyzőkönyvet.

96 BM OKF GEK Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet Bács-Kiskun Megyei Ellátási Csoport által kiadott tájékoztatás és melléklete

97 Tervezői nyilatkozat Építtető neve: Építtető címe: Építkezés helye, helyrajzi száma: Tervező neve: Tervező címe: Tervező telefonszáma, címe: Tervezett épület lakásainak rendeltetési egységeinek száma (db): Tervezett kéménykürtők, füstgázelvezetők száma (db):

98 Tervezői nyilatkozat Sorszám 1. Ellenőrzési szempontok Égéstermék-elvezető gyártmánya, típusa Égéstermék-elvezető anyaga A tervezett illetve tervezéssel érintett égéstermékelvezetők száma Égéstermék-elvezető hossza 3. Égéstermék-elvezető elemek keresztmetszete 4. Alsó tisztítási lehetőség helye 5. Felső tisztítási lehetőség helye 6. Égéstermék-elvezető hatásos kéménymagassága 7. Égéstermék-elvezető védőtávolsága 8. Égéstermék-elvezetés nyomvonala 9. Tartalékfűtés megoldott 10. Tüzelőberendezés gyártmánya 11./12. Hőterhelés / Tüzelőanyag

99 Tervezői nyilatkozat Az égéstermék-elvezetők kielégítik az MSZ 845:2012 szabvány követelményeit: IGEN / NEM Ellenőrzési, tisztítási (megközelíthetőségi) lehetőség kürtőnként és iránytörésenként megoldott: IGEN / NEM A kémény(ek) MEGFELEL(NEK) / NEM FELEL(NEK) MEG a tervezett vagy rákötött tüzelőberendezés(ek)nek. A tervezett épület: NEM AKADÁLYOZZA / AKADÁLYOZZA, és NEM VESZÉLYEZTETI a környező épületek égéstermék-elvezetőinek rendeltetésszerű használatát. Levegő-bevezetés ellenőrzési, tisztítási (megközelíthetőségi) lehetősége, iránytörésenként is megoldott: IGEN / NEM

100 Tervezői nyilatkozat Tartalékfűtés lakásonként, illetve önálló rendeltetési egységként: Egyéb közlendők: Az égéstermék-elvezető berendezés méretezését, valamint az égéshez szükséges levegő-térfogatáramot és annak bejutását biztosító nyomásfeltételek számítását az MSZ EN szabványsorozat alapján készítettem el. Az égési levegőellátás, a kémény(ek) keresztmetszete(i), valamint a hatásos kéménymagasság(ok) BIZTOSÍTOTT(AK) / NEM BIZTOSÍTOTT(AK), illetve MEGFELELŐ / NEM MEGFELELŐ. Mellékletek: Kelt: : év... hó... nap Megfelelő rész aláhúzandó (P.H.) Tervező aláírása

101 Kiviteli tervtartalmi követelményeit az MBSZ tételesen tartalmazza!

102 A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó megrendelés alapján végzett tervfelülvizsgálata

103 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) 8. (3) A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó a tervezett vagy a tervezéssel érintett égéstermék-elvezető műszaki megoldásának megfelelőségével összefüggő, megrendelés alapján végzett tervfelülvizsgálatról a megrendelést követő öt munkanapon belül a megrendelőnek szakmai nyilatkozatot ad ki. (4) Az ingatlan tulajdonosa, használója az (1) (3) bekezdésben meghatározott feladatokat a kéményseprőipari tevékenységet ellátótól szóban személyesen vagy telefonon, írásban elektronikus vagy postai úton rendelheti meg.

104 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (Hatályos napjától!) 8. (6) A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó a) az ingatlan tulajdonosa, használója (a továbbiakban együtt: kérelmező), vagy b) társasház, lakásszövetkezeti lakóépület esetén a kérelmező meghatalmazása alapján a társasház közös képviselője, a lakásszövetkezet elnöke kérelmére 30 napon belül kiadja a kérelmező tulajdonában, használatában lévő égéstermék-elvezető öt éven belüli ellenőrzésének, műszaki felülvizsgálatának és műszaki vizsgálatának eredményéről készült dokumentum másolatát, vagy a 9. (1) bekezdés szerinti nyilvántartásból öt napon belül adatot szolgáltat.

105 1. melléklet a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelethez VIII. A tervezett vagy a tervezéssel érintett égéstermékelvezető műszaki megoldásának megfelelőségével összefüggő, megrendelt tervfelülvizsgálat A tervezett vagy a tervezéssel érintett égéstermék-elvezető műszaki megoldásának megfelelőségével összefüggő, megrendelt tervfelülvizsgálatot kéményseprőmester végzi. 2. (3) A kéményseprőmester és kéményseprő szakképesítéssel rendelkező szakember (a továbbiakban együtt: szakmunkás)

106 1. melléklet a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelethez A 8. (3) bekezdésének megfelelő építészeti, gépészeti tervek felülvizsgálatáról kiadott kéményseprő-ipari nyilatkozat esetében a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó a tervdokumentáció égéstermék-elvezetőre vonatkozó tervrészeinek egy másolatát megőrzi, és az összes tervlapot és a műszaki leírás égéstermékelvezetőt érintő minden oldalát bélyegzővel, dátummal és a nyilatkozatot készítő aláírásával látja el. Az 5. mellékletnek megfelelő nyilatkozat aláírt első példányát kell a megrendelőnek átadni.

107 5. melléklet a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelethez KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI NYILATKOZAT a tervezett vagy tervezéssel érintett égéstermék-elvezető műszaki megoldásának megfelelőségével összefüggő, megrendelt tervfelülvizsgálatról Tartalmi követelményei sorszám: A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó megnevezése, címe, elérhetősége: A terven szereplő adatok: Építtető: Építkezés helye (hrsz.): Tervező neve, címe: A tervezett, illetve a tervezéssel érintett égéstermékelvezetők száma (db):

108 5. melléklet a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelethez KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI NYILATKOZAT a tervezett vagy tervezéssel érintett égéstermék-elvezető műszaki megoldásának megfelelőségével összefüggő, megrendelt tervfelülvizsgálatról Észrevételek, javaslatok (!) 1. A választott égéstermék elvezetők típusa (?) 2. Járat összekötő elem keresztmetszete 3. Alsó és felső tisztítási, illetve ellenőrzési lehetőség kialakítása, megközelíthetősége 4. Az égéstermék-elvezető tető feletti kialakítása, kitorkollás helyzete 5. Az égéstermék-elvezető tető feletti, illetve hatásos magassága, védőtávolságok

109 5. melléklet a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelethez KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI NYILATKOZAT a tervezett vagy tervezéssel érintett égéstermék-elvezető műszaki megoldásának megfelelőségével összefüggő, megrendelt tervfelülvizsgálatról 6. Meglévő épületek és égéstermék-elvezetők, és a tervezett épület és égéstermék-elvezetők kölcsönhatása 7. Égéstermék-elvezető járatának nyomvonala 8. Tartalékfűtés megoldása 9. Egyéb 10. A bemutatott terv kéményseprő-ipari szempontból: megfelel módosítva megfelel nem felel meg Kelt:...,... év,... hónap,... nap. Vizsgálatot végző neve, aláírása, mesterlevél száma Átvevő neve, aláírása Véleménykülönbség esetén jogorvoslat lehetősége?!

110 Üzemeltetés

111 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés 5. Üzemeltetés 8. (1) A felhasználó köteles az e rendelet hatálya alá tartozó csatlakozóvezetéket, telephelyi vezetéket, felhasználói berendezést rendeltetésszerű állapotban tartani, rendeltetésszerűen üzemeltetni, a szükséges ellenőrzéseket és karbantartásokat a gyártói előírások alapján rendszeresen elvégeztetni, a műszaki biztonsági előírásokat betartatni, valamint a Hatóság, a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató ellenőrzése során az ellenőrzés feltételeit biztosítani.

112 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés (2) Ha a felhasználó az (1) bekezdésben foglalt tevékenysége során rendellenességet észlel, köteles minden szükséges intézkedést megtenni.

113 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés 9. (1) A gázfelhasználó technológia kezelését az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet melléklet 2. táblázat 1. pontjában előírt képzettséggel rendelkező kezelő végezheti. A gázfelhasználó technológia biztonságos üzemeltetését lehetővé tévő kezelők létszámát a helyi adottságok figyelembevételével a felhasználónak kell meghatároznia és biztosítania.

114 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés 2. ENERGETIKAI BERENDEZÉS KEZELÉSE, SZERELÉSE, ÜZEMELTETÉSE 1. A) Tevékenység 290 kw és az ezt meghaladó teljesítményű gáz- és olajtüzelő-berendezések kezelése* B) Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján) Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés kezelő C) Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés Ipari gáz- és olajtüzelőberendezés kezelő 1. (2) A rendelet mellékletében * jelöléssel ellátott tevékenységek esetén a rendeletben meghatározott szakképesítés helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő más szakképesítés, illetve a magasabb szintű szakirányú végzettség is.

115 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés (2) A gázfelhasználó technológiát üzemeltető felhasználónak a gyártó előírásait figyelembe véve üzemeltetési utasítást kell készítenie, mely tartalmazza a gázfelhasználó technológia indítására, normál üzemmódjára, leállítására, vészleállítására vonatkozó eljárásokat és az esetleg bekövetkező rendkívüli események esetében szükséges teendőket, illetve köteles minden szükséges intézkedést megtenni a rendellenesség elhárítása érdekében.

116 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés 10. (1) A felhasználó köteles a gázfelhasználó technológia műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés évét követő első évben és ezt követően évente elvégeztetni. (2) A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM 2. melléklet 3. pontja szerinti, a 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat A:6 A:8 mezője vagy A:9 és A:10 mezője szerinti műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezheti.

117 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés A:6 A:8 mezője Csatlakozóvezeték és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata (a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológia együttes hőterhelése legfeljebb 70 kw) vagy A:9 és A:10 mezője Csatlakozóvezeték és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata (a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológia együttes hőterhelése nagyobb, mint 70 kw)

118 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetéss (3) A műszaki-biztonsági felülvizsgálat során - az üzembe helyezéskor hatályos műszakibiztonsági szabályoknak való megfelelését, - továbbá a biztonságos üzemeltetést befolyásoló feltételeket kell ellenőrizni.

119 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés (4) A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról a Műszaki Biztonsági Szabályzat 7.9. pontjában meghatározott tartalommal a felülvizsgálatot végző gázszerelőnek jegyzőkönyvet kell készíteni, és annak 1 példányát a felhasználónak igazolható módon át kell adni, 1 példányát a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató részére 8 napon belül megküldeni. A jegyzőkönyvet a felhasználó köteles a következő felülvizsgálatot követő 30 napig megőrizni.?

120 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés A földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató a jegyzőkönyvet köteles nyilvántartani. Amennyiben a műszaki biztonsági felülvizsgálat a > 70 kw gázfelhasználó technológia további üzemelésre való alkalmatlanságát állapította meg, az engedélyes (földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató a telephelyi szolgáltató) (?) az ellenőrzési jegyzőkönyv másolatának megküldésével soron kívül értesíti a Hatóságot.

121 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 5. Üzemeltetés (5) A sziget üzemmódban működő biogáz üzemek esetében nem kell a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató részére megküldeni a (4) bekezdés szerinti jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyveket a felhasználó köteles a felhasználói berendezés üzemeltetésének teljes időtartama alatt megőrizni.

122 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6. Eljárás rendkívüli esemény alkalmával 11. (1) A csatlakozó vezetékkel, telephelyi vezetékkel és felhasználói berendezéssel kapcsolatos rendkívüli eseményeket lakossági fogyasztó esetében a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a telephelyi szolgáltató, más esetben a felhasználó köteles a Hatóságnak haladéktalanul bejelenteni, majd a bejelentést 24 órán belül írásban megerősíteni.

123 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6. Eljárás rendkívüli esemény alkalmával 11. (2) A felhasználó köteles gondoskodni arról, hogy a rendkívüli esemény vizsgálatáig a helyszín érintetlen maradjon. A földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató és a felhasználó rendkívüli esemény esetében köteles minden olyan intézkedést megtenni, amely a veszélyeztetést és a kár mértékét a legkisebbre korlátozza.

124 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6. Eljárás rendkívüli esemény alkalmával Ezek során az emberi élet vagy testi épség, továbbá jelentős érték megóvása érdekében engedélyt adhat a helyszín megváltoztatására, ez esetben a helyszínről rajzot vagy fényképfelvételt kell készíteni. A tárgyi bizonyítékul szolgáló eszközöket meg kell őriznie.

125 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 7. Műszaki biztonsági követelmények 7. Műszaki biztonsági követelmények 12. (1) A rendelet hatálya alá tartozó csatlakozó vezetékeket, telephelyi vezetéket, felhasználói berendezéseket, technológiákat úgy kell - megtervezni, - létesíteni, - telepíteni, - üzembe helyezni, - üzemeltetni és - rendszeresen karbantartani, hogy az megfeleljen a Műszaki Biztonsági Szabályzatban meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek.

126 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 7. Műszaki biztonsági követelmények (2) A Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglalt egyes műszaki előírásoktól, a hivatkozott szabványoktól a tervező eltérhet, ha a Műszaki Biztonsági Szabályzat pontja alapján igazolja a Hatóság előtt, hogy a Műszaki Biztonsági Szabályzat előírásai szerint elérhető műszaki biztonsági szintet más módon is biztosítani tudja. A megfelelő műszaki biztonsági szint eléréséről, fenntartásáról a tervezőnek, a kivitelezőnek, a berendezés üzemeltetőjének a hatósági eljárás során írásban nyilatkoznia kell.

127 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 7. Műszaki biztonsági követelmények 13. E rendeletben hivatkozott vagy e rendelet hatálya alá tartozó tevékenység során alkalmazott szabványokat a nemzeti szabványosításról szóló törvényben foglaltak szerint kell alkalmazni.

128 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Tervezői nyilatkozat a 7. (1) bekezdése szerint kérelemre indult használatbavételi jóváhagyási eljárásban A tervező neve: A tervező címe (telefonszáma): A tervezett létesítmény megnevezése és címe: E nyilatkozathoz tartozó munkához a... rajzszámú dokumentáció tartozik.

129 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Alulírott nyilatkozom, hogy tervezésre jogosultsággal rendelkezem, névjegyzéki (nyilvántartási) számom:.. Nyilatkozom továbbá, hogy a tervezett műszaki megoldás megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és hatósági előírásoknak. A tervezett műszaki megoldás biztosítja az élet- és vagyonbiztonság, az egészség, a környezet és a kulturális örökség védelmét.

130 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez o Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglaltaktól való eltérés nem vált szükségessé. o Műszaki Biztonsági Szabályzatban foglaltaktól való eltérés esetében: Az alkalmazott megoldás biztonsági szintje eléri a Műszaki Biztonsági Szabályzatban meghatározott biztonsági szintet.* o Szabványtól való eltérés nem vált szükségessé. o Szabványtól való eltérés esetében: Az alkalmazott megoldás eléri a honosított, harmonizált szabvány szerinti biztonsági szintet. Aláírás

131 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 1. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez *Amennyiben a Műszaki Biztonsági Szabályzattól eltértek, a nyilatkozatnak ki kell térnie az eltérés lényeges elemeire, valamint mellékelni kell a dokumentumot, amely alapján az eltérés történt. Megjegyzés: A Tervezői nyilatkozat (R. 1. melléklete) tartalma nincs összhangban az MBSZ pont egyes előírásaival!

132 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények Revíziója folyamatban!

133 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények 3.1. Általános tervezési követelmények A tervkészítés során a tervező felelősséggel tartozik: a) a tervezési cél műszaki megoldással való eléréséért, b) a műszaki biztonsági szempontok érvényesítéséért, c) a kapcsolódó műszaki-biztonsági szabályzatokban és jogszabályokban előírtak betartásáért, d) a hivatkozott szabványok vagy azokkal egyenértékű műszaki megoldások alkalmazásáért, e) az egészségvédelmi előírások betartásáért,

134 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények d) a hivatkozott szabványok vagy azokkal egyenértékű műszaki megoldások alkalmazásáért, ÉMI ATB MBSZ SZABVÁNY CEN/TR 1749 GAD CE tanúsítás

135 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények f) a tűzvédelmi előírások betartásáért, g) a munkavédelmi előírások betartásáért, h) a környezetvédelmi követelmények kielégítéséért és betarthatóságáért, i) a tervdokumentáció előírt tartalmi követelményeinek teljesítéséért, j) a tervegyeztetés során tett nyilatkozatok, feltételek érvényre juttatásáért,

136 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények k) a földgázelosztó vagy pébégáz forgalmazó által a tervegyeztetés során kötelezően megadott szerelvényezés (gázmérő és nyomásszabályozó típusai, fogyasztói főelzáró helye és típusa) alkalmazásáért, l) a gazdaságossági szempontok érvényesítéséért (ErP!), m) azért, hogy a tervezett létesítmény kialakítása ne rombolja az építmény, különös tekintettel a műemléki védettség alatt álló épületek homlokzati megjelenítését.

137 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A Szabályzattól eltérő műszaki megoldások követelményei A Szabályzatban szereplő műszaki megoldásoktól az e rendeletben foglaltak szerint el lehet térni, ha a Szabályzat alapvető műszaki biztonsági követelményei igazoltan teljesülnek. Az alapvető műszaki biztonsági követelményeket teljesítettnek kell tekinteni, ha a tervezett műszaki megoldásra nemzeti szabvány vonatkozik és az teljesül.

138 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A tervdokumentáció tartalmi követelményei A tervezői nyilatkozat (több tervező esetében a tervezett részre vonatkozó) tartalmazza: a) a létesítmény megnevezését, helyszínét, b) a terv tárgyára vonatkozó jogszabályok előírásainak és a földgázelosztó, a telephelyi szolgáltató vagy a pébégázforgalmazó által műszaki biztonsági szempontok alapján felülvizsgált tervvel érintett technológiai utasításainak betartását,

139 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények c) a Szabályzattól való eltérés esetén az eltérés indokolását és a választott megoldás egyenértékűségének igazolásait a pont szerint, d) a tervnek tervezési célra való megfelelőségét, e) a tervezett létesítmény biztonságos kivitelezhetőségét és az egészséget nem veszélyeztető módon történő üzemeltethetőségét, f) nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a közműveket és térszint alatti műtárgyakat a helyszínrajzon az adatszolgáltatásnak megfelelő pontossággal feltüntette, az érintett szakhatósági nyilatkozatokban előírtakat érvényesítette,

140 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények g) A felhasználási hely kialakítására, vagy átalakítására vonatkozó tervnek a betervezett gázfogyasztó készülékek és a működésükhöz szükséges tartozékaik vonatkozásában legalább az alábbiakat egyértelműen kell tartalmaznia: - a betervezett gázfogyasztó készülék és tartozékainak megfelelőségét igazoló tanúsítványokat kiadó szervezet nevét és azonosítószámot tartalmazó felsorolását, - a gázfogyasztó készülékek és tartozékainak összeszerelésre, üzembe helyezésére vonatkozó technológiai leírását vagy hivatkozását,

141 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények h) a tervben szereplő, illetve a betervezett gázfogyasztó készülékek rendelkeznek a magyarországi telepítésre érvényes EK típus-megfelelőség tanúsítványokkal, a gyártó megfelelőségi nyilatkozatával, és a telepítendő gázfogyasztó készülék típusa megfelel a gázfogyasztó készülékek tanúsított típusainak egyikével,

142 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények i) a gázfogyasztó készülék tartozékának minősülő, beépítésre tervezett szerkezeti elemek, kizárólag a készülék EK típus-tanúsítása szerintiek, a gyártó és a jogszabályok által előírt tisztítóés ellenőrző idomokat a kiviteli terv tartalmazza,

143 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények j) az égési levegő ellátó és égéstermék-elvezető szerkezeti elemek megfelelnek a gyártói előírásoknak, k) a gázkészülék minden részében a kondenzvíz elvezetéséről a gyári előírások szerint gondoskodott, jégdugót a kondenzvíz nem okoz, l) a tervező eredeti aláírását és a kamarai azonosító számát.

144 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A műszaki leírás tartalmazza a) a tervezési célt, b) a szállított gáz jellemzőit, c) a mérés-elszámolás műszaki megoldását, ( 20 m 3 /h!) d) a gázfogyasztó készülékek azonosító adatait, gázterhelését és műszaki adatait, e) a gáztüzelő berendezések MSZ [Gáz- és olajtüzelésű berendezések kezelési osztályba sorolása] szabvány szerinti kezelési osztályba sorolását,

145 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények f) a tervezési nyomásokat és nyomásfokozatokat, g) az üzemeltetési hőmérséklet határokat, (T ü < - 20 C!) h) a tervezett létesítmény helyszínét, a tervrajzokon nem ábrázolható részletek leírását, i) a tervezési határokat, j) a csatlakozóvezeték/telephelyi vezeték jellemző paramétereit, k) a felhasználói berendezés paramétereit, valamint ezek meghatározására vonatkozó számításokat,

146 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények l) a gázfogyasztó készülékek beépítési feltételeit, m) a tervtől való bármely eltérés vagy a terv megváltoztatásának feltételeit, valamint a terv szerinti állapot későbbi megváltoztatására vonatkozó figyelmeztetéseket és feltételeket, n) a korlátozott élettartamú tartozékok felsorolását az élettartam megjelölésével, o) a gázfogyasztó készülékek légellátásának, égéstermékelvezetésének hő- és áramlástechnikai méretezését, az alkalmazott elemek gyártó szerinti azonosító adatait, együttműködést a meglévő felhasználói berendezéssel,

147 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények p) a kivitelezésre vonatkozó előírásokat és szükség szerint a tervezett kötések (különös tekintettel a hegesztésre) technológiáját és rendjét, valamint az indokolt tervmagyarázatokat, q) a munkavédelem és az egészségvédelem feltételeinek kielégítését, r) a biztonsági értékelés eredményét (szükséges és indokolt esetben), s) a vonatkozó jogszabály szerinti biztonsági és egészségvédelmi koordinátor foglalkoztatásának szükségességét, a koordinátor feladatait az építőipari kivitelezési tevékenységgel összefüggésben,

148 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények t) a kivitelezett csatlakozó vezeték/telephelyi vezeték és felhasználói berendezés korrózióvédelmét és állagmegóvását, u) az érintésvédelem megoldását, v) a robbanásveszélyes terek alakjának és méreteinek meghatározását, w) a tűzvédelmi követelményeket, azok teljesítésére vonatkozó megoldásokat, x) a környezetvédelmi követelményeket, azok teljesítésére vonatkozó megoldásokat, y) az elvégzendő nyomáspróbák, üzempróbák, próbaüzem és tesztek leírását, azok megfelelőségeinek kritériumait,

149 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények z) a meglévő felhasználói berendezéshez való csatlakozás körülményeit, műszaki megoldását az engedélyessel történt előzetes egyeztetés alapján, aa) az üzemelő csatlakozóvezeték/telephelyi vezeték és felhasználói berendezés átalakítását, ideiglenes vagy végleges üzemen kívül helyezését az engedélyessel/telephelyi szolgáltatóval történt előzetes egyeztetés alapján, ab) a külső térbe mesterséges kifújással rendelkező berendezéseket, depressziót létrehozó eszközöket, légkezelőket.

150 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A tervdokumentációnak a tervezés tárgyától függően a műszaki biztonsági feltételek igazolása érdekében értelemszerűen az alábbi rajzdokumentációkat kell tartalmaznia: a) Helyszínrajz, amely a szükséges méretarányban tartalmazza: aa) a gázellátással érintett ingatlan/felhasználási hely (ingatlanok) címét, helyrajzi számát, ab) a tervezés határát, meglévő rendszerhez (elosztóvezetékhez, telephelyi vezetékhez, csatlakozó vezetékhez, fogyasztói vezetékhez) történő csatlakozás pontját,

151 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények ac) ha a terv az ellátandó ingatlanon kívül más ingatlant (ingatlanokat) is érint (átvezetés, szolgalom, védőtávolság), annak/azoknak helyrajzi számát, ad) az épületek, létesítmények körvonalrajzát, elhelyezkedésük méreteit, ae) a tervezett csatlakozóvezeték/telephelyi vezeték/fogyasztói vezeték nyomvonalát, méretét, anyagát, af) a felhasználási helyen lévő közművek vezetékeinek az adatszolgáltatás pontosságának megfelelően feltüntetett elhelyezkedését,

152 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények ag) a nyomásszabályozó, gázmérő helyét, ah) a földalatti ismert létesítmények helyét, ai) a védelem szükségességét, méretét, anyagát, műszaki megoldását, aj) az égéstermék kivezetést, a környezetében lévő objektumokat, épületeket.

153 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények b) Alaprajzok, amelyek általában 1:50 méretarányban tartalmazzák a gázzal ellátott épület (létesítmény) csatlakozó vezetékének, a telephelyi vezetéknek és felhasználói berendezésének elhelyezésével érintett és azzal kapcsolatban lévő részeit, ezen belül részletesen: ba) a nyílászárók helyét, típusát és légzárási értékét, bb) az egyes helyiségek megnevezését, bc) a vizes berendezési tárgyak alak- és mérethű helyét,

154 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények bd) a meglevő és beépítésre kerülő gázfogyasztó készülékek helyét, rendeltetését, a CEN/TR 1749 [A gázfogyasztó készülékeknek az égéstermék-elvezetés módja (típusok) szerinti európai osztályozási rendszere] dokumentum szerinti típusát, névleges hőterhelését, gázterhelését, be) fürdőkádat vagy zuhanyt tartalmazó helyiségben elhelyezett gázfogyasztó készülék esetében annak villamos védettségét, bf) a meglévő és tervezett csatlakozó vezeték és a fogyasztói vezetékek (adott esetben az épületre szerelt telephelyi vezeték, vagy elosztóvezetékké átminősített telephelyi vezeték) nyomvonalát, méretét, anyagát,

155 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények bg) a szerelvények (anyagátmenetek) helyét, típusát, méretét, bh) a nyomásszabályozó, gázmérő helyét, típusát, méretét, teljesítmény adatait, bi) a légellátás, szellőzés légmennyiség adatait, szerkezeteit, típus, teljesítmény megjelöléssel, bj) az égéstermék-elvezetés szerkezeteit, bk) az égéstermék-elvezető helyét, méretét, a kitorkolás helyzetét a saját és a szomszédos épületekhez képest,

156 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények bl) a hasadó, illetve hasadó-nyíló felületek helyét, méretét, bm) a gázérzékelők, beavatkozó szerkezetek elhelyezését, típusát, üzemi paramétereit, bn) a bontás, átalakítás esetében az elbontásra kerülő, a megmaradó és az új vezetékek, gázfogyasztó készülékek egyértelmű megjelölését, és bo) minden olyan adatot, ami a terv felülvizsgálatához szükséges.

157 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények c) Függőleges csőterv, amely általában 1:50 méretarányban tartalmazza: ca) a szinteket és belmagasságukat, cb) térszint alatt elhelyezett csatlakozó-, telephelyiés/vagy fogyasztói vezetékek takarási mélységét, cc) a tervezett gázfogyasztó készülékeket és típus jelölésüket, cd) a nyomásszabályozó, gázmérő/mérési rendszer helyét típusát, méretét, teljesítményadatait,

158 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények ce) a csővezetékek, szerelvények anyagát, méretét, kötésmódját, kapcsolását, cf) a gázfogyasztó készülékek, csővezetékek, égési levegő, égéstermék-vezető és égéstermék-elvezető szerelési magasságát, cg) az égéstermék-vezető, égéstermék-elvezető méretét, anyagát vagy azonosítását, és ha értelmezhető, a hatásos magasságát, továbbá a gázfogyasztó készülék és az égéstermék-elvezető geometriailag és a tömörségi szempontból is megfelelő csatlakoztathatóság megfelelőségét. (!)

159 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények d) Részletrajzok az értelmezéshez szükséges méretarányban mindazon esetben, amikor nem minősített vagy gyártói nyilatkozattal rendelkező szerkezetek kerülnek beépítésre a legyártáshoz szükséges méretekkel.

160 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A tervhez csatolni kell: a) a tervvel érintett területen található közművek üzemeltetőinek nyilatkozatait, b) a meglévő égéstermék-elvezető esetében a területileg illetékes kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó szakmai nyilatkozatát (21/2016. (VI. 9.) BM rendelet), a gázfogyasztó készülék részeként tanúsított égéstermék-vezető kivételével abban az esetben, ha az nem a már meglévő épülethez tartozó égéstermékelvezetőben került kialakításra.

161 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények c) a területileg illetékes kéményseprő-ipari tevékenység végzésére jogosult nyilatkozatát, ha az égéstermékvezető egy aktuálisan még égéstermék-elvezetőként nyilvántartott épületszerkezetben kerül elhelyezésre, az eddig égéstermék-elvezetőként nyilvántartott járat felhasználhatóságáról az égéstermék-vezető befogadására. A tervdokumentációnak a felsorolt elemek közül csak azokat kell tartalmaznia, amelyek a tervezett megoldás kapcsán érintettek, és olyan részletességgel, amely egyértelműen azonosítja a tervezett megoldást.

162 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények Tervfelülvizsgálat (Módosulni fog a készülékcsere miatt.) a) A csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és a felhasználói berendezés kiviteli tervét a felhasználni tervezett energiahordozótól függően a földgázelosztóhoz, a vezetékes PB-gáz szolgáltatóhoz, a telephelyi szolgáltatóhoz/telephelyi engedélyeshez, vagy a PB-gáz forgalmazóhoz kell benyújtani műszaki biztonsági szempontok szerinti felülvizsgálatra. A tervfelülvizsgálatot végző a Szabályzatban foglalt műszaki-biztonsági követelmények meglétének ellenőrzésén túl a következőket jogosult vizsgálni (amennyiben az adott tervnél értelmezhető):

163 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények a pontban leírt tartalmi követelmények meglétét, azok megfelelőségét, a felhasználási hely vásárolt kapacitásának rendelkezésre állását, a gázmérési rendszerre vonatkozó az illetékes földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató/telephelyi engedélyes, vagy PB-gáz forgalmazó által meghatározott műszaki követelmények teljesülését. A kivitelezés megkezdése (Készülékcsere!) csak a tervnek az illetékes földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató/telephelyi engedélyes, a PB-gáz forgalmazó kivitelezésre alkalmas minősítése birtokában kezdhető meg.

164 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények Többféle éghető gáz felhasználására tervezett felhasználási hely esetén a kiviteli tervet az előbbiekben felsorolt valamennyi érintetthez be kell nyújtani műszakibiztonsági szempontok szerinti felülvizsgálatra. b) A kivitelezést a kivitelezésre alkalmas nyilatkozat keltétől számított 2 éven belül sikeres műszaki-biztonsági ellenőrzéssel be kell fejezni. (Egyszerűsített készülékcsere és készülékcsere!) A kivitelezhetőségre vonatkozó nyilatkozat érvényessége meghosszabbítható, ha az ismételt benyújtáskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek megfelel.

165 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról Tervező és tervfelülvizsgáló

166 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról Hatályos: (!) Melléklet a 12/2004. (II. 13.) GKM rendelethez Műszaki biztonsági szempontból jelentős egyes gázipari tevékenységek jegyzéke Általános követelmények Munkakör Építészeti-műszaki tervezés Tervjóváhagyó, tervellenőr Szakmai képesítés/végzettség A 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet és a 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet szerint 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről Munkakör betöltéséhez szükséges szakirányú szakmai gyakorlat

167 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

168 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról OTSZ 9. (1) Robbanásveszélyes osztályba tartozik c) az éghető gáz e) az e rendelet hatálybalépése előtt A vagy B tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag. A Fokozottan tűz és robbanás-veszélyességi osztály: az anyag heves égése, robbanása indító gyújtásra bármely halmazállapotban bekövetkezhet. B Tűz- és robbanás-veszélyességi osztály: az anyag por formában a levegővel robbanásveszélyes keveréket képez.

169 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról OTSZ 9. (2) Tűzveszélyes osztályba tartozik d) az a gáz, amely önmaga nem ég, de az égést táplálja, a levegő kivételével, g) az e rendelet hatálybalépése előtt C vagy D tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag. C Tűzveszélyességi osztály: az a szilárd anyag, amely gyulladási hőmérséklete legfeljebb C D Mérsékelten tűzveszélyességi osztály: az a szilárd anyag, amely gyulladási hőmérséklete legalább C

170 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról OTSZ 9. (3) Nem tűzveszélyes osztályba tartozik a) a nem éghető anyag, b) az A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú építőanyag és c) az e rendelet hatálybalépése előtt E tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag. E Nem tűzveszélyes osztály: nem éghető anyag

171 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények Házi nyomásszabályozók és egyedi nyomásszabályozó állomások kibocsátási forrásainak zónabesorolása - Középnyomású házi nyomásszabályozók és egyedi nyomásszabályozó állomások esetében robbanás-veszélyes övezetet nem értelmezünk, helyette a 3.5. sz. ábra szerinti távolságokat védőtávolságokként kell értelmezni és ezen távolságokon belüli térrészben nem kell az MSZ EN [Robbanóképes közegek rész: Térségbesorolás. Robbanóképes gázközegek (IEC )] szabvány szerinti feltételeket biztosítani.

172 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez Műszaki Biztonsági Szabályzat 3. Követelmények A zónák meghatározását definíciószerűen a következő táblázat mutatja meg, megadva a rajzokon alkalmazandó zóna jelöléseket is. Zónabesorolás az MSZ EN 60079:10-1 szerint Zóna Meghatározás Jelölés 0-s zóna 1-es zóna 2-es zóna Az a munkatér, ahol az éghető gázok, gőzök vagy ködök (aerosolok) levegővel alkotott keverékéből álló robbanóképes légtér állandóan, hosszú időtartamban vagy gyakran van jelen. Az a munkatér, ahol normál üzemi körülmények között az éghető gázok, gőzök vagy ködök (aerosolok) levegővel alkotott keverékéből álló robbanóképes légtér fordulhat elő. Az a munkatér, ahol normál üzemi körülmények között az éghető gázok, gőzök vagy ködök (aerosolok) levegővel alkotott keverékéből álló robbanóképes légtér ritkán és rövid időtartamban van jelen.

173 MBSZ 4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei 4.1. Általános előírások 4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezői követelményei 4.1. Általános előírások A tervezés, felszerelés és üzembe helyezés feltételei Tervezéskor figyelembe kell venni a 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet* előírásait. Csak a 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet szerinti CE megfelelőségi jelöléssel ellátott gázfogyasztó készülék vagy - részegységenként történő tanúsítás esetén - EK megfelelőségi tanúsítvánnyal ellátott részegység telepíthető.

174 *65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről

175 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről 10/A. (4) szeptember 26-át követően a típusengedély megszerzésének időpontjától függetlenül nem helyezhető üzembe a) olyan fűtőberendezés, amely a 813/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt nitrogénoxidkibocsátásra, b) olyan vízmelegítő, amely a 814/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt nitrogénoxidkibocsátásra vonatkozó előírásoknak nem felel meg.

176 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendelet hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezéséről

177 Állásfoglalás a 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről Készült Fazakas Miklós R & D manager, fejlesztési igazgató MPFH Holding anyaga alapján

178 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről 1. Az egyedi helyiségfűtő berendezések energiafogyasztásának címkézéséről szóló 1186/2015/EU rendelet hatálya alá tartoznak a Magyarországon forgalomba hozott gázkonvektorok is. Az EU rendelet 3. cikke a szállítók, 4. cikke a kereskedők feladatairól, 6. cikke a tagállami hatóságok által végzendő piacfelügyeleti eljárásokról rendelkezik. A 1186/2015/EU rendelet a földgázelosztók vonatkozásában nem határoz meg, nem ír elő semmilyen kötelezettséget, feladatot a rendelet végrehajtása tekintetében.

179 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről 2. Az egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó 1188/2015/EU rendelet 9. cikke szerint a tagállamok január 01. napjáig engedélyezhetik azon egyedi helyiségfűtő berendezések forgalomba hozatalát és használatba vételét, amelyek teljesítik a szezonális helyiségfűtési hatásfokra és a nitrogén-oxidok kibocsájtásra vonatkozóan hatályban lévő nemzeti jogi rendelkezéseket.

180 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről A kérdéses hazai jogszabályok a következők a) A gázfogyasztó készülékek forgalomba hozatala tekintetében: - a 22/1998.(IV.17.) IKIM rendelet az egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőség tanúsításáról; b) A gázfogyasztó készülékek telepítésének kérdésében - a évi XL. törvény a földgázellátásról - a 11/2013.(II.21.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre, a felhasználói berendezésekre a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról (2. melléklete az MBSZ) A gázelosztó vonatkozásában a 1188/2015/EU rendelet, és a vonatkozó hazai jogszabályok nem állapítanak meg feladatokat a 1188/2015/EU rendelet végrehajtása tekintetében.

181 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről 3. Nem tartoznak a 65/2011.(IV.15.) Korm. rendelet 10/A. (1) pontjának hatálya alá az 1186/2015/EU rendelet és a 1188/2015/EU rendelet hatálya alá, valamint a 2015-ös keltű ErP rendeletek hatálya alá tartozó termékek sem, így többek között a gázkonvektorok sem.

182 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről Ennek megfelelően a gázkonvektorokra nem érvényesek a gázüzemű vízmelegítőkre és gázüzemű fűtőkészülékekre vonatkozó speciális magyar telepítési szabályok.

183 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről 4. A 65/2011.(IV.15.) Korm. rendelet 8. (1) szerint egy CE jelöléssel ellátott energiával kapcsolatos terméket úgy kell tekinteni, hogy az megfelel a harmonizációs szabályozásban foglalt rendelkezéseknek. A CE jel viselés feltételinek a gázfogyasztó készüléknek a forgalomba hozatal napján hatályos feltételeknek kell megfelelni. Ez azt jelenti, hogy a 10/A. (1) hatálya alá tartozó speciális esetek kivételével, a tagállam a termék használatba vételét a forgalomba hozatal napján engedélyezi.

184 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről Az előzőekből következik, hogy a napját megelőzően forgalomba hozott gázkonvektorok használatba vételét a tagállam a forgalomba hozatal napján engedélyezte. Ezek a gázkonvektorok bármely későbbi időpontban, időbeli korlátozás nélkül használatba vehetők.

185 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről A forgalomba hozatal időpontja a termék két EU-n belüli szereplő közötti első adás-vételének dátuma, amikor egy EU-n belüli gyártó eladta a terméket egy nagykereskedőnek, esetleg a saját leányvállalatának. A kiskereskedelmi egységekben szinte minden esetben, korábbi időpontokban már forgalomba hozott termékek találhatók.

186 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről A termék (gázkonvektor) tényleges használatba vételének napját (a telepítését követő első üzembe helyezése napját) nem szabad összetéveszteni azzal az időponttal, amikor a tagállam a termék használatba vételét engedélyezte.

187 Állásfoglalás az 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletek hatálya alá tartozó gázkonvektorok forgalomba hozataláról és használatba vételének tagállam részről történő engedélyezésével kapcsolatos átmeneti intézkedésekről 5. GET 89. (1) A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés kiviteli tervét a gázfogyasztó készülékcsere kivételével a kivitelezés megkezdése előtt műszakibiztonsági szempontok szerinti felülvizsgálatra be kell nyújtani a földgázelosztóhoz. Az energiahatékonyságról és környezettudatos tervezésről szóló EU rendeletek teljesítése nem tartozik a műszaki-biztonsági szempontok közé. Ebből következően a gázelosztónak nem feladata az energiahatékonyságról és környezettudatos tervezésről szóló EU rendeletek teljesítésének ellenőrzése.

188 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények A kivitelezővel szemben támasztott követelmények Kivitelezni csak kivitelezői jogosultság birtokában szabad. A kivitelezést az engedélyes által műszaki biztonsági szempontból felülvizsgált és kivitelezésre alkalmasnak minősített tervdokumentáció alapján kell végezni. Kivételt képez az 5.3. pont szerinti egyszerűsített készülékcsere, amelyet a területileg illetékes engedélyessel előzetesen létrejött megállapodás alapján feljogosított, a gázszerelők közhitelű hatósági nyilvántartásában [a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet] is szereplő gázszerelő végezheti.

189 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények A szerelési munkák elvégzésére a gázszerelők közhitelű hatósági nyilvántartásában [a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet a gázszerelők nyilvántartásáról a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet] szereplő gázszerelő jogosult. Ez nem zárja ki, és nem helyettesíti a hegesztővel szemben támasztott minősítési követelmények teljesülését, ha a kivitelezési munka ezt ezen előírás pontja szerint szükségessé teszi, továbbá ha a létesítésre vonatkozó előírások további követelmények teljesülését is megköveteli.

190 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények A kivitelező felelőssége A kivitelező köteles - a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon - a vonatkozó jogszabályokban előírtak betartásával, valamint - a felhasználó jogos igényeinek figyelembevételével végezni munkáját.

191 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények A szerelés, vagy kivitelezés során beépített anyagok megfelelőségének bizonylatolása a kivitelező felelőségi körébe tartozik. Az a gázszerelő, aki az egyszerűsített készülékcserét - külön, a készülék cserére vonatkozó külön megállapodás szerint - végzi, a készülékcserével járó munkája mellett (a kiviteli terv hiányára tekintettel) felelős:

192 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények a) az új gázfogyasztó készüléknek a meglévő fűtési és/vagy használati melegvíz rendszerhez, valamint az égéstermék elvezető berendezéshez való szakszerű illesztéséért [amennyiben végzettsége és szakképesítése szerint szükséges és indokolt, arra jogosult tervező/szakértő (az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet) bevonásáért];

193 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények b) a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez szükséges engedélyek, nyilatkozatok, tanúsítványok és egyéb dokumentumok meglétének ellenőrzéséért; c) a felhasználó biztonságos üzemeltetéssel kapcsolatos kötelezettségeiről történő szakszerű tájékoztatásáért;

194 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények d) a kivitelezési munka műszaki-biztonsági ellenőrzéséért (a területileg illetékes engedélyes feljogosítása alapján); e) az egyszerűsített készülékcsere megtörténtéről a 7.7. szakasz szerint szerelési nyilatkozat és bejelentő lap kiállításáért, továbbá az engedélyeshez a munka elvégzését követő 3 munkanapon belül történő dokumentált átadásáért;

195 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények f) a gázfogyasztó készülékbe, annak tartozékaiba beépített szerelvények, tartozékok és a gázfogyasztó készülék megfelelőségét igazoló dokumentumok másolatainak - amelyeknek egy példányát a készülék üzemeltetőjének ad át 10 évig történő megőrzéséért.

196 Az égéstermék-elvezető kivitelezésének személyi feltételei

197 Az égéstermék-elvezető és az égéstermék-vezető kivitelezésének személyi feltételei Az ÉMI tüzelőberendezés égéstermék-elvezető készítő rész-szakképesítés megszerzésére OKJ tanfolyamot biztosít. A tanfolyam sikeres elvégzését követően a személy részére bizonyítványt, és minősített égéstermék-elvezető berendezés kivitelező cím viselésére jogosító - jogszabályi hivatkozást nem tartalmazó - bizonyos munkafajták és munkanemek végzésére jogosító tanúsítványt állít ki. A tanúsítvány visszavonásig, illetve legfeljebb 4 év időtartamra érvényes, mely időtartam továbbképzéssel meghosszabbítható.

198 Az égéstermék-elvezető és az égéstermék-vezető kivitelezésének személyi feltételei A rész-szakképesítés nem jogosíthat égéstermékvezető kivitelezésére, mert a felhasználói berendezés részeként [22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet 2. b) részegységeként] tanúsított égéstermék-vezető tanúsítására az ÉMI a 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet értelmében nem kijelölt és bejelentett tanúsító szervezet [22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet 2. d) Tanúsító szervezet: a kijelölési feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban: kijelölő hatóság) által külön jogszabály előírásai szerint a gázfogyasztó készülékek vagy részegység vizsgálatára, ellenőrzésére és tanúsítására kijelölt, az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak a 90/396/EGK tanácsi irányelv 9. Cikke szerint bejelentett szervezet.].

199 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények Felépítményi munkák Csatlakozó- és fogyasztói vezeték körvezetékként nem alakítható ki. A felhasználási helyre részegységekben szállított gázfogyasztó készülék esetén az összeszerelési műveletek során kizárólag olyan gyári alkatrészek, részegységek építhetők a gázfogyasztó készülékbe, amelyeket annak gyártója a 22/1998. (IV. 17) IKIM rendelet szerint a gázfogyasztó készülék részeként, a megfelelőséget értékelő tanúsítónál azonosított és ezzel összhangban, kiadványaiban dokumentált.

200 5.1. Általános kivitelezési követelmények

201 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények Nem oldható kötések A csatlakozó-, telephelyi és fogyasztói vezetékek csőkötéseinél nem oldható kötéseket kell alkalmazni. Oldható kötések csak szerelvényekhez, idomokhoz, mérőelemekhez, szigetelő közdarabokhoz, készülék bekötésekhez, műszerekhez és csővég lezárásokhoz alkalmazhatók. Amennyiben a cső anyaga, mérete vagy a szerelési körülmények megváltoznak, vagy azokat módosítani kell, a szerelési technológia előírásaira vonatkozóan a tervező által új technológiai követelményrendszer megadása szükséges, és a munkálatokat ennek megfelelően szabad folytatni.

202 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények Személyi feltételek acél vezetékek esetén Ezen előírás hatálya alá tartozó, DN 25-nél nagyobb méretű nagyközép-nyomású, DN 50-nél nagyobb méretű közép- és a DN 100-nál nagyobb méretű kisnyomású csatlakozó-, telephelyi- és fogyasztói vezeték hegesztésére csak minősített ív-, és/vagy lánghegesztő jogosult. Ez esetben a hegesztés kivitelezőjének rendelkeznie kell az MSZ EN ISO szabvány szerinti követelményeket kielégítő hegesztési koordinációs személyzettel (hegesztési felelőssel, hegesztő műszaki szakemberrel) és az alábbi szabványok alapján minősített hegesztőkkel:

203 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények az MSZ EN (a hegesztő minősítése a minősítése lejárata napjáig érvényes), MSZ EN ISO Minden más esetben a gázszerelők közhitelű hatósági nyilvántartásában [a 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet] szereplő gázszerelő is jogosult a csatlakozó-, telephelyi és fogyasztói vezeték kivitelezésére.

204 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények Személyi feltételek PE vezetékek esetén PE anyagú csatlakozó-, telephelyi és fogyasztói vezetéken hegesztési munkálatokat csak az adott hegesztési eljárásra érvényes minősítéssel rendelkező műanyaghegesztő végezhet. A PE anyagú csatlakozó-, telephelyi- és fogyasztói vezetékek hegesztési munkálatainak helyszíni irányítására és ellenőrzésére PE vezetéképítés irányítói képesítéssel rendelkező felelős személyt kell megbízni, akinek feladatát munkaköri leírásban kell szabályozni. A PE vezeték hegesztését eljárásvizsgálattal igazolt hegesztési utasításnak (WPS) megfelelően kell végezni.

205 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.1. Általános kivitelezési követelmények Villámvédelem Épületen kívüli csatlakozó-, telephelyi vezeték és a fogyasztói vezeték föld feletti tartozékaira villámvédelmi berendezést az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletben meghatározott jogosultsággal rendelkező tervező tervezheti Egyenpotenciálra hozás A csatlakozó-, telephelyi- és fogyasztói vezetékek eltérő potenciálon lévő szakaszait egyen-potenciálra kell hozni.

206 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.2. Az elkészült csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és/vagy fogyasztói vezeték kivitelezést követő ellenőrzése Nyomáspróba Módszere A csatlakozó-, telephelyi- és a fogyasztói vezeték minőségének és szerelésének megfelelőségét készre szerelt állapotban szilárdsági nyomáspróbával és tömörségi próbával ellenőrizni kell. A csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és a felhasználói berendezés nyomáspróbájának nyomáspróba terv szerinti elvégzése, dokumentálása és értékelése a kivitelező feladata és felelőssége. A nyomáspróba gyakorlati végrehajtását az engedélyes képviselője vagy megbízottja jogosult ellenőrizni.

207 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.2. Az elkészült csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és/vagy fogyasztói vezeték kivitelezést követő ellenőrzése A szilárdsági és a tömörségi nyomáspróba értékét, időtartamát és a szükséges műszerezettséget a tervező által a műszaki leírásban meghatározott módon kell biztosítani. A szilárdsági és tömörségi nyomáspróba levegővel vagy semleges gázzal végezhető el. A szilárdsági nyomáspróba előzze meg a tömörségi próbát.

208 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.2. Az elkészült csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és/vagy fogyasztói vezeték kivitelezést követő ellenőrzése Meglévő vezeték bővítéseként épült csővezetékeket is szilárdsági és tömörségi nyomáspróbának kell alávetni. A meglévő és annak bővítéseként megépült vezetékek összekötő hegesztési varratát, vagy más összekötő elemét, szerelvényét (haszon gázzal) csak tömörségi próbának kell alávetni.

209 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.2. Az elkészült csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és/vagy fogyasztói vezeték kivitelezést követő ellenőrzése Amennyiben a csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, fogyasztói vezeték üzemi nyomása > 16 bar, a szilárdsági próbanyomás értékét a vezeték üzemi nyomásától függően 25 bar tervezési nyomásig a 80/2005. (X. 11.) GKM rendelet, a fölött a 79/2005. (X. 11.) GKM rendelet előírásai szerint kell meghatározni.

210 A gázfogyasztó készülékek égéstermék- (el)vezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata

211 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata A gázfogyasztó készülékek égéstermékelvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata A B típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetőjének vizsgálata A gázfogyasztó készülék csak akkor helyezhető üzembe, ha a területileg illetékes kéményseprő-ipari tevékenység végzésére jogosult az égéstermékelvezető megfelelőségét műszaki felülvizsgálatról szóló nyilatkozattal igazolta.

212 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata Az engedélyes, illetve üzembe helyező csak érvényességi időn belüli nyilatkozatot fogadhat el. A B típusú gázfogyasztó készülék - a pont szerint - részeként tanúsított égéstermékvezető kivitelezésének felülvizsgálatát a gyártó által az üzembe helyezésre feljogosított személynek kell elvégeznie vagy elvégeztetnie és dokumentálnia.

213 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata A C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék elvezetésének és levegő bevezetésének vizsgálata Általános feltételek a) Abban az esetben, ha az égési levegő bevezetés és az égéstermék elvezetés elemeit, vagy azok egyes szakaszait a 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet szerinti tanúsító szervezet a gázfogyasztó készülék részeként tanúsította, akkor a gázfogyasztó készülék felszerelőjének ezen légbevezető és égéstermék-vezető vonatkozásában a szerelési nyilatkozat részét képezően írásban kell dokumentálnia a gázfogyasztó készülék gyártója által előírt szerelési technológia betartását.

214 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata b) Abban az esetben, ha az égési levegőellátás és az égéstermék elvezetés nem képezi a gázfogyasztó készülék részét, akkor az ilyen égéstermék-elvezetőhöz kizárólag olyan gázfogyasztó készülék csatlakoztatható, amelyet a 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet szerinti tanúsító szervezet a gázfogyasztó készülék gyártójának kérésére C 6 típusúként tanúsított.

215 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata Ezen égési levegőellátó és égéstermék-elvezető vonatkozásában a gázfogyasztó készülék felszerelését végző szakembernek a szerelési nyilatkozat részét képezően írásban kell dokumentálnia az égési levegő bevezető és az égéstermék-elvezető elemek gyártója által előírt szerelési technológia betartását, valamint a gázfogyasztó készülék és az égési levegő-ellátó és égéstermék-elvezető megfelelő kapcsolatát.

216 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata c) Abban az esetben, ha az égéstermék elvezetésnek csak egy része képezi a gázfogyasztó készülék részét, akkor az épület részét képező égéstermék-elvezető (C 2, C 4, C 8, C (10), C (12), típusú létesítések) megfelelőségét a kéményseprő-ipari tevékenység végzésére jogosult igazolja.

217 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata ha A C 9, C (15) típusok esetében kéményseprőipari tevékenység végzésére jogosult létesítés előtti dokumentumának beszerzése szükséges az épületszerkezeti járat égési-levegőellátás céljára történő felhasználhatóságáról, egy eddig kéményként, vagy tartalék kéményként használt járatot kívánnak erre a célra felhasználni.

218 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata A gázfogyasztó készülék felszerelését végző gázszerelőnek a szerelési nyilatkozat részét képezően írásban kell dokumentálnia a gázfogyasztó készülék és az égési levegőellátó és égéstermék-elvezető megfelelő kapcsolatát.

219 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata d) Abban az esetben, ha az égési levegő bevezetés és az égéstermék elvezetés, vagy egyes szakaszai a gázfogyasztó készülék típusbesorolása szerint nem képezik a gázfogyasztó készülék részét, az épületbe csak akkor építhetők be, ha azok kizárólag egy CE jellel rendelkező égési levegőellátó és/vagy égéstermék-elvezető részeit képezik.

220 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata Megfelelőségük igazolása vagy az MSZ 845 szabvány [Égéstermékelvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése], vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás előírásai szerint történjen.

221 MBSZ 5. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésének, illetve levegő bevezetésének vizsgálata e) A C 2, C 4, C 6, vagy C 8 C (10) C (12) típusok esetében az égési levegő-bevezető és égéstermék-elvezető csak a területileg illetékes kéményseprő-ipari tevékenység végzésére jogosult felülvizsgálata után és nyilatkozata birtokában helyezhető üzembe.

222 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke Energia-hatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs eljárására

223 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke BIZOTTSÁG 813/2013/EU RENDELETE (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. A BIZOTTSÁG 814/2013/EU RENDELETE (2013. augusztus 2.) a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a vízmelegítők és a melegvíz-tároló tartályok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról.

224 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke II. MELLÉKLET A környezettudatos tervezés követelményei 1. SZEZONÁLIS HELYISÉGFŰTÉSI HATÁSFOKRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK a) szeptember 26-tól a fűtőberendezések hatásfoka és szezonális helyiségfűtési hatásfoka az alábbi értékeknél nem lehet alacsonyabb: a 70 kw mért hő-teljesítményű helyiségfűtő tüzelőkazánok és a 70 kw mért hő-teljesítményű kombinált tüzelőkazánok, kivéve a 10 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kazánokat és a 30 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kombinált kazánokat A szezonális helyiségfűtési hatásfok nem csökkenhet 86 % alá. (Minden típusú készülékre)

225 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke II. MELLÉKLET A környezettudatos tervezés követelményei (folytatás) A 10 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kazánok és a 30 kw mért hő-teljesítményű B1 típusú kombinált kazánok: A szezonális helyiségfűtési hatásfok nem csökkenhet 75 % alá. (Ez a megfogalmazás maga a kéménybe kötött, hagyományos készülék.) A > 70 kw és 400 kw mért hő-teljesítményű helyiségfűtő tüzelőkazánok és a > 70 kw és 400 kw mért hő-teljesítményű kombinált tüzelőkazánok: A 100 %-os mért hő-teljesítményen mért hatásfok nem csökkenhet 86 % alá, a 30 %-os mért hő-teljesítményen mért hatásfok pedig nem csökkenhet 94 % alá.

226 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke A NITROGÉN-OXID-KIBOCSÁTÁSRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK a) szeptember 26-tól a fűtőberendezések nitrogén-oxid mennyiségben kifejezett nitrogén oxid kibocsátása nem haladhatja meg az alábbi értékeket: - gáznemű tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 56 mg/kwh tüzelőanyag-felhasználás GCV értékben kifejezve, - folyékony tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 120 mg/kwh tüzelőanyag-felhasználás GCV értékben kifejezve

227 813/2013 EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség-értékelésének általános feltételeiről - Kivonat - Hatályos: napjától

228 813/2013 EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet R. 10/A. (2) július 1-ét követően a típusengedély megszerzésének időpontjától függetlenül nem vehető használatba egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználási helyen a) olyan fűtőberendezés, amely a 813/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt szezonális helyiségfűtési hatásfokra, vízmelegítési hatásfokra és hangteljesítményszintre, b) olyan vízmelegítő, amely a 814/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt vízmelegítési hatásfokra és hangteljesítményszintre vonatkozó előírásoknak nem felel meg.

229 813/2013 EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet R. 10/A. (3) szeptember 26-át követően a típusengedély megszerzésének időpontjától függetlenül nem helyezhető üzembe olyan melegvíztároló tartály, amely a 814/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt hőtárolási veszteségre vonatkozó előírásoknak nem felel meg. (4) szeptember 26-át követően a típusengedély megszerzésének időpontjától függetlenül nem helyezhető üzembe a) olyan fűtőberendezés, amely a 813/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt nitrogénoxid-kibocsátásra, b) olyan vízmelegítő, amely a 814/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt nitrogénoxid-kibocsátásra vonatkozó előírásoknak nem felel meg.

230 813/2013 EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke A 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet gyakorlati végrehajtásának anomáliái Gondot jelent a társasházak gyűjtőkéményeire kötött gázfogyasztó készülékek cseréje, mert azok esetében műszaki okok miatt nem lehetséges az új ErP - kompatibilis kazánok felhasználónkénti (egyenkénti) felszerelése. A rendelet értelmében gyűjtő kéményekre csatlakoztatott, a helyiség levegőjét használó, huzatmegszakítóval ellátott, kizárólag B 1 típusú, nyitott égésterű kazánok továbbra is cserélhetők, ezért erre a speciális cserepiacra szabad olyan gázfogyasztó készüléket forgalmazni majd beüzemelni, amelynek szezonális hatásfoka (ηs) nem felel meg az új rendeletekben előírt követelményeknek.

231 Termék címke kondenzációs fűtőkészülékhez

232 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke Termék címke kondenzációs fűtőkészülékhez A kondenzációs fűtőkészülékeken vagy a hőszivattyúkon a 105 x 200 mm méretű termék címkét jól látható helyen kell elhelyezni. A hatékonysági osztály mellett, a készüléktől függően további fontos felhasználói információkat is tartalmaz a termék címke, pl.: - zajteljesítmény (hangnyomás) szint, - maximális fűtő-teljesítmény

233 Rendszercímke

234 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke Rendszercímke Ha a felhasználói berendezés gázüzemű kondenzációs készülékkel, szabályozással, energiatárolóval és napkollektorokkal létesül, akkor egy együttes hatékonysági besorolást kell készíteni:

235 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke Rendszercímke Az ErP irányelv ebben az esetben Rendszercímke szövegű rendszerjelölést ír elő. Függetlenül attól, hogy a felhasználói berendezés a gázfogyasztó készülék kivételével egyes elemei rendelkeznek-e vagy nem saját termékcímkével, a rendszer komponensei egy közös címkét kapnak.

236 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke Számítási lap rendszercímkéhez szoftveres támogatás

237 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek/készülék és rendszer-energiacímke Rendszercímke Gyártó Egyedi készülék éves energiahatékonysági osztálya Bővítés szolár-technikával Bővítés tárolóval Bővítés szabályozással Bővítés 2. hő termelővel

238 813/2013 EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek Összefoglalás augusztus /2013/EU (Bizottság Határozata, megjelent az EU hivatalos lapjában Forgalomba hozatali feltétel a CE jelzés szeptember 26. hatályba lép az 1. szigorítási fok = CE jelzés + Szezonális hatásfok (ηs ) + energia-címke július 1. türelmi időszak vége az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében szeptember 26. hatályba lép a 2. szigorítási fok = CE jelzés + Szezonális hatásfok (ηs ) és az energiacímke + káros anyag kibocsátás (NO x ) < 56 mg/kwh (H f )

239 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés 5.4. Műszaki biztonsági ellenőrzés (+ KÉSZÜLÉKCSERE!) Műszaki biztonsági ellenőrzés feltételei földgáz esetében Az elkészült csatlakozóvezetékek, telephelyi vezetékek és felhasználói berendezések tervköteles létesítését, bővítését, átalakítását az egyszerűsített készülékcsere kivételével - követően műszaki-biztonsági szempontból az engedélyes vagy megbízottja köteles ellenőrizni. A műszaki-biztonsági ellenőrzést végző személy az ellenőrzésről jegyzőkönyvet állít ki, amelynek egy példányát a kivitelezőnek, egy másik példányát a megrendelőnek átadja, az eredeti példányt irattározza.

240 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés A kivitelezés készre jelentése (+ KÉSZÜLÉKCSERE!) A kivitelezés készre jelentése Az elkészült létesítmény készre jelentésére - szerelési nyilatkozat (ld szakasz) benyújtásával az ingatlantulajdonos, vagy megbízása alapján a csatlakozóvezeték, a telephelyi vezeték és a felhasználói berendezés kivitelezője jogosult. A szerelési nyilatkozatnak tartalmaznia kell a kivitelező jogosultságának igazolását (igazolványa számát, érvényességét).

241 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés Sikeres a műszaki biztonsági ellenőrzés akkor, ha az alábbi feltételek együttesen teljesülnek: a) a kivitelező az ellenőrzésnél jelen van; b) a kivitelező a szerelési nyilatkozathoz csatolta a 7.4. szakasz szerinti megvalósulási dokumentációt; c) a megépült rendszer szabvány vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás szerint elvégzett szilárdsági és tömörségi nyomáspróbája sikeres volt;

242 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés d) a kivitelező az anyagok és tartozékok megfelelőségét (beleértve az RB-s berendezéseket is) igazoló dokumentumokat a megvalósulási dokumentációhoz csatolta; e) a kéményseprő-ipari tevékenység végzésére jogosult - amennyiben érintett - műszaki vizsgálatáról szóló nyilatkozata az égéstermék-elvezető megfelelőségéről rendelkezésre áll; f) a felhasználási helyre részegységekben szállított gázfogyasztó készülék helyszínen történt megfelelő összeszerelésének igazolása az összeszerelést végző szakember kötelessége.

243 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés g) a kivitelező csatolta a zárt égésterű gázfogyasztó készülékek gyárilag, a készülék tartozékaként szállított égéstermék-vezető és égési levegő-bevezető gyárilag előírt technológia szerinti szerelésére vonatkozó nyilatkozatát; h) a kivitelező csatolta a tömörségvizsgálatra kötelezett égéstermék-elvezető tömörségvizsgálatának az MSZ EN 1443 [Égéstermék elvezető berendezések. Általános követelmények] szabvány vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás szerinti jegyzőkönyvét;

244 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés g) a kivitelező csatolta a zárt égésterű gázfogyasztó készülékek gyárilag, a készülék tartozékaként szállított égéstermék elvezető és égési levegő bevezető rendszereinek gyárilag előírt technológia szerinti szerelésére vonatkozó nyilatkozatát; h) a kivitelező csatolta a tömörségvizsgálatra kötelezett égéstermék elvezető berendezés tömörségvizsgálatának az MSZ EN 1443 [Égéstermék elvezető berendezések. Általános követelmények] szabvány vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás szerinti jegyzőkönyvét;

245 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés i) a nyílt égésterű ( A vagy B típusú) gázfogyasztó készülékek esetében a légellátásszellőzés az égéstermék elvezetés is a terv szerint valósult meg; j) az arra jogosult szakember [az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet] által kiadott, szükséges érintésvédelmi igazolás rendelkezésre áll;

246 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.4. Műszaki-biztonsági ellenőrzés k) a szükséges egyéb szakvélemények rendelkezésre állnak; l) a felszerelt gázfogyasztó készülékek az e rendeletben vagy a 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendeletben foglalt előírásoknak megfelelnek; m) a kivitelezés az engedélyes által műszaki biztonsági szempontból alkalmasnak minősített terv szerint valósult meg.

247 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés 5.5. Üzembe helyezés A csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és a fogyasztói vezeték létesítését, bővítését, átalakítását követő üzembe helyezést a vezetékes PB-gáz szolgáltató vagy a PB-gáz forgalmazó által műszaki-biztonsági szempontból felülvizsgált és kivitelezésre alkalmasnak nyilvánított tervdokumentáció alapján megvalósított, és az üzembe helyezést gátló hiányosságot meg nem állapító műszaki-biztonsági ellenőrzést követően szabad elvégezni. A gázfogyasztó készülék üzembe helyezését és beüzemelését kizárólag a gyártó nevében eljáró, feljogosított személyek végezhetik el.

248 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés A gázfogyasztó készülékek gáz alá helyezése csak abban az esetben történhet, ha a Szabályzat 3. fejezet pontjában előírtak teljesültek, valamint a földgázelosztónak, vezetékes PB-gáz szolgáltatnak, telephelyi szolgáltatónak/telephelyi engedélyesnek vagy a PB-gáz forgalmazónak a felhasználói berendezésre vonatkozó műszakibiztonsági ellenőrzése megfelelő eredményű volt. Készülékcsere! Egyszerűsített készülékcsere!

249 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés Csatlakozó-, telephelyi és fogyasztói vezeték gáz alá helyezése földgáz esetében A csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték és/vagy fogyasztói vezeték gáz alá helyezésére a műszaki-biztonsági szempontból sikeres ellenőrzést követően kerülhet sor. Ezt a műveletet csak a földgázelosztó, a telephelyi szolgáltató/telephelyi engedélyes, vagy megbízottja végezheti el. A csatlakozóvezetékek, telephelyi vezeték és a fogyasztói vezetékek gáz alá helyezése során gondoskodni kell a bennük lévő nyomáspróba közeg (levegő vagy inert gáz vagy víz) eltávolításáról.

250 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés A gáz alá helyezést a földgázelosztó, a telephelyi szolgáltató/telephelyi engedélyes e műveletekre vonatkozó technológiai utasítása szerint kell elvégezni. A gáz alá helyező az üzembe helyezés megkezdése előtt köteles meggyőződni a csővégek biztonságos, csak szerszámmal bontható gáztömör lezárásáról. Az üzemen kívül helyezett csatlakozóvezeték, telephelyi vezeték, fogyasztói vezeték újbóli gáz alá helyezésére a tömörségi, hat hónapon túli üzemszünet esetében a szilárdsági és tömörségi vizsgálat eredményes elvégzését követően kerülhet sor.

251 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés Gázfogyasztó készülékek üzembe helyezése A gázfogyasztó készülék üzembe helyezésére a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló 42/2017. (XII. 11.) NGM rendeletben előírt végzettséggel rendelkező képviselője, vagy a gyártó által megbízott gázszerelő jogosult Gázfogyasztó készülék csak akkor helyezhető üzembe, ha az alábbi feltételek együttesen teljesülnek:

252 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés a) A gázfogyasztó készülék megfelel a pontban előírtaknak. b) A gázfogyasztó készülékhez a megfelelő elektromos csatlakozás kiépítésre került, a megfelelő feszültség rendelkezésre áll, és a csatlakozás érintésvédelmi megfelelősége dokumentált. c) A gázfogyasztó készülék csatlakozási pontjában a készülék számára előírt minőségű gáz az előírt nyomáson rendelkezésre áll. d) A gázfogyasztó készülék a Szabályzatban foglaltaknak, a gyártó előírásainak és a tűzrendészeti utasításoknak megfelelően került elhelyezésre.

253 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés Nem szabad üzembe helyezni a gázfogyasztó készüléket, illetve meg kell tagadni annak üzembe helyezését, amennyiben: a) az pont feltételei nem teljesülnek, b) a beüzemelő élet- és/vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető körülményt tapasztal, c) akkor is, ha az élet- és/vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető körülmény az üzembe helyezés folyamata során, annak megkezdése után merül fel (például tartós égéstermék visszaáramlás tapasztalható),

254 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés d) indokolt esetben az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül nem veszélyeztető szakszerűtlenség fennállása esetén is megtagadható a gázfogyasztó készülék üzembe helyezése. A gázfogyasztó készülék beüzemelés bármely okból történő megtagadása esetén ennek tényét írásban rögzíteni kell, a tapasztalt hiányosságok, szabálytalanságok és a kijavításhoz szükséges intézkedések megadásával.

255 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.5. Üzembe helyezés A gázfogyasztó készülék beüzemelőjének feladata a kezelő (felhasználó vagy a kezeléssel megbízott személy) kioktatása a készülék használatát illetően. A készülék üzemképes átadását és a kioktatás megtörténtét - az üzembe helyezési munkalapon - a felhasználó vagy a kezeléssel megbízott személy aláírásával minden esetben igazoltatni kell. Ennek során a gázfogyasztó készülék kezelési utasításának meglétéről meg kell győződni, szükség esetén azt pótolni kell.

256 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.6. Csatlakozó-, telephelyi- és fogyasztói vezetékek felhagyása, megszüntetése Általános előírások A gázmérő bármilyen okból történő leszerelését csak a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató/telephelyi engedélyes, a PB-gáz forgalmazó, vagy azok megbízottja végezheti. A munka megkezdése előtt értesíteni kell azokat a felhasználókat, akiknek a gázellátását ez a művelet érinti vagy korlátozza. A művelet elvégzésének fő szabályait az MSZ EN [Gázinfrastruktúra. Nyomáspróba, üzembe helyezési és üzemen kívül helyezési eljárások. Üzemeltetési követelmények] szabvány vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás határozza meg.

257 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.6. Csatlakozó-, telephelyi- és fogyasztói vezetékek felhagyása, megszüntetése Üzemen kívül helyezés műszaki biztonsági körülményei Minden üzemen kívül helyezni szándékozott vezetékszakaszt le kell választani a gáz utánpótlást biztosító csőszakaszról. A G6 vagy attól kisebb névleges teljesítményű gázmérővel rendelkező felhasználási helyen a csatlakozó- és/vagy fogyasztói vezeték üzemen kívül helyezése esetén a gázmentesítést a 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet szerinti gázszerelő végezheti.

258 5. A csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kivitelezési követelményei 5.6. Csatlakozó-, telephelyi- és fogyasztói vezetékek felhagyása, megszüntetése G10 vagy attól nagyobb névleges teljesítményű gázmérővel rendelkező felhasználási helyen a csatlakozó-, és fogyasztói vezeték gázmentesítését kizárólag a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, telephelyi szolgáltató/telephelyi engedélyes, a PB-gáz forgalmazó végezheti.

259 6. Az üzemeltetés követelményei 6.1. Üzemeltetés 6.1. Üzemeltetés A felhasználó, illetve az üzemeltető (a továbbiakban együtt: üzemeltető) köteles a csatlakozóvezetéket, a telephelyi vezetéket és a felhasználói berendezést: a) rendeltetésszerű állapotban tartani, b) rendeltetésszerűen üzemeltetni, c) a szükséges ellenőrzéseket és karbantartását a gyártói előírások alapján rendszeresen elvégeztetni,

260 6. Az üzemeltetés követelményei 6.1. Üzemeltetés d) minden vonatkozó biztonsági előírást betartatni, e) a hatóság által végzendő ellenőrzés során a földgázelosztó, a vezetékes PB-gáz szolgáltató, a telephelyi szolgáltató/telephelyi engedélyes, a PB-gáz forgalmazó köteles az ellenőrzés feltételeit biztosítani, f) műszaki biztonsági szempontból időszakonként felülvizsgáltatni.

261 6. Az üzemeltetés követelményei 6.1. Üzemeltetés Az üzemeltető a csatlakozóvezeték, a telephelyi vezeték és a felhasználói berendezés biztonságos üzemét veszélyeztető körülmény észlelése esetén annak kijavítására, a kijavítás megtörténtéig a használat szüneteltetése mellett haladéktalanul intézkedni tartozik. A felhasználói berendezés üzemeltetésének műszakibiztonsági feltételeit befolyásoló üzemeltetési körülményeinek megváltoztatása (nyílászárók cseréje vagy tömítése, elszívó szellőzés létesítése stb.) tervezői felülvizsgálatot követően történhet.

262 6. Az üzemeltetés követelményei 6.1. Üzemeltetés Gázfogyasztó készülék átalakításának tilalma A gázfogyasztó készülék irányelv hatálya alá tartozó és üzemben tartott gázfogyasztó készülékek üzemeltetésük során is feleljenek meg az üzembe helyezés időpontjában érvényes feltételeknek. A gázfogyasztó készülék átalakítása, ide értve a gázfogyasztó készülék részeként tanúsított levegő be- és égéstermék-vezető tartozékokat is, kizárólag a gázfogyasztó készülék gyártójának előírásai szerint történhet, amelyet a gyártó kizárólag a gázfogyasztó készülék megfelelőség értékelésével megbízott európai gázfogyasztó készüléket tanúsító intézethez benyújtott azonosítási dokumentáció szerint adhat ki.

263 6. Az üzemeltetés követelményei 6.1. Üzemeltetés A gázmérő üzemeltetése és a vonatkozó jogszabályok [a mérésügyről szóló évi XLV. törvény; a mérésügyről szóló törvény végrehajtásáról szóló 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet] szerinti időszakos hitelesíttetése eltérő megállapodás hiányában a mérő tulajdonosának kötelezettsége.

264 6. Az üzemeltetés követelményei 6.2. Karbantartás, javítás Javításkor a csatlakozóvezetéken vagy felhasználói berendezésen: a) annak valamely elemét (szerelvényét, vagy alkatrészét) funkcióját nem változtatva meghibásodás, illetve elavultság miatt részben vagy egészben cserélik, vagy b) a gyártó által előírt alkalmassági idő lejárta miatt azt cserélik, vagy c) a szerelvény kötésének meghibásodását, elemi csőszakasz gáztömörtelenségét megszüntetik.

265 6. Az üzemeltetés követelményei 6.2. Karbantartás, javítás A beavatkozás végeztével a javított vagy cserélt szerelvényt funkcionális ellenőrzésnek és kötéseivel együtt, üzemi nyomáson, haszongázzal tömörségi próbának kell alávetni. A funkcionális ellenőrzés eredményét és a gáztömörséget dokumentálni kell. A javítás nem tervköteles beavatkozás. A gázfogyasztó készülék karbantartását, javítását jótállási időtartamon belül a gyártó vagy megbízottja, azt követően a 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet szerinti gázszerelő végezheti.

266 6. Az üzemeltetés követelményei 6.2. Karbantartás, javítás Az ellenőrzés és a szükség szerinti karbantartás terjedjen ki a gázfogyasztó készülék és 4.3. pont szerint meghatározott valamennyi részegységére is. Amennyiben az üzemelő gázfogyasztó készülék típusa nem állapítható meg, annak meghatározására a gázfogyasztó készülék gyártója, vagy a gyártó megbízottja jogosult.

267 7. Egyéb műszaki követelmények, adatok, bizonylatok 7.6. Műszaki-biztonsági szempontokat nem érintő eltérések esetei 7.6. Műszaki-biztonsági szempontokat nem érintő eltérések esetei Műszaki-biztonsági szempontot nem érintő ( D -tervesíthető) eltérések a felülvizsgált dokumentumban foglaltaktól 1. Földi gázvezeték védőcső anyagának változása Földi gázvezeték nyomvonal változása, ha védőövezetet nem érint, a nyomvonal rövidebb, és/vagy az iránytörések száma kevesebb, az átmérő a felülvizsgált terv szerinti. Gázmérőhöz szigetelőfal beépítése, ha a mérőtől a gázfogyasztó készülék távolsága vízszintes vetületben [m] között van. 4. G10 alatti gázmérő szerelési magassága 900 és 1600 [mm] között változik. 5. Gázmérő helye a helyiségen belül változik. 6. Lakossági gázfelhasználás esetében acélvezeték helyett a méretnek megfelelő rézvezeték kerül beépítésre. 7. Rézvezeték helyett a méretnek megfelelő acélvezeték kerül beépítésre.

268 7. Egyéb műszaki követelmények, adatok, bizonylatok 7.6. Műszaki-biztonsági szempontokat nem érintő eltérések esetei Műszaki-biztonsági szempontot nem érintő ( D tervesíthető) eltérések a felülvizsgált dokumentumban foglaltaktól 8. Fogyasztói vezeték bontható, kiszellőztetett elburkolása. 9. Lakossági felhasználás esetében a gázvezeték nyomvonala helyiségen belül változik Más kereskedelmi megnevezésű háztartási tűzhely a betervezett helyett, ha a beépített gázfogyasztó készülék rendelkezik magyarországi telepítésre jogosító CE típusmegfelelőség igazolással, és hő terhelése nem nagyobb a felülvizsgált tervben szereplő készülékénél. Más kereskedelmi megnevezésű parapet konvektor a betervezett helyett, ha a beépített készülék rendelkezik magyarországi telepítésre jogosító CE típus-megfelelőség igazolással, és hőterhelése nem nagyobb a felülvizsgált tervben szereplő készülékénél. A fogyasztói/telephelyi/csatlakozóvezeték a tervezett nyomvonalon, nagyobb átmérővel valósult meg. 13. A vezeték épületbe lépésénél hiányzik a szakaszolási lehetőség. 14. Szabadon szerelt menetes PE-acél átmeneti idom helyett a fali felállástól 1 m-re PE-acél anyagváltás van vagy fordítva. 15. Ha menetes gömbcsap helyett karimás kerül beépítésre.

269 7. Egyéb műszaki követelmények, adatok, bizonylatok 7.6. Műszaki-biztonsági szempontokat nem érintő eltérések esetei Műszaki-biztonsági szempontot nem érintő ( D tervesíthető) eltérések a felülvizsgált dokumentumban foglaltaktól 16. Gázvezeték pára elleni szigetelése szükség esetén. 17. Háztartási tűzhely légellátását biztosító légbevezető típusa változik Gázfogyasztó készülék (tűzhely, konvektor, 36 kw-ig készülék-modul, stb.) bekötése fix helyett nem éghető flexibilis vagy fordítva. A kivitelezés ütemezhetősége miatt, a kivitelezésre műszaki biztonsági szempontok alapján kivitelezésre alkalmasnak minősített tervhez képest a fogyasztói vezetékszakasz csak részben valósítható meg.

270 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról A rendeletet a évi CXXXVII. törvény a nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges egyes törvénymódosításokról 18. (3) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte január 1. napjával.

271 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról A nemzetgazdasági miniszter 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről Hatályos: XII. 26. napjától

272 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről 1. (1) E rendelet hatálya arra a személyre terjed ki, aki a földgázellátásról szóló törvény és végrehajtási rendelete szerinti csatlakozóvezetékkel és felhasználói berendezéssel kapcsolatos, az 1. melléklet szerinti tevékenységet folytat.

273 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről 1. (2) Az 1. mellékletben meghatározott tevékenységet (a továbbiakban: gázszerelői tevékenység) az a személy (a továbbiakban: gázszerelő) végezheti, aki rendelkezik a) az 1. mellékletben meghatározott képesítéssel, vagy más azzal egyenértékű, a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendeletben meghatározott képesítéssel, és b) az 1. mellékletben meghatározott gyakorlati idővel.

274 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről 2. (1) A gázszerelő a 3. szerinti továbbképzést legalább ötévenként teljesíti. (2) Mentesül az (1) bekezdés szerinti továbbképzési kötelezettség teljesítése alól az 1. mellékletben foglalt táblázat 8. és 10. sorában meghatározott szakértő, illetve tervező.

275 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről 3. (1) A gázszerelői tevékenység végzéséhez szükséges továbbképzési program kötelező moduljai: a) a gázcsatlakozó és a felhasználói berendezésekre vonatkozó jogszabályi változások, és b) az üzemvitel, a karbantartás, a műszaki biztonsági ellenőrzés képzési programnak megfelelő, naprakész tananyaga. (2) A gázszerelő továbbképzés kötelező moduljainak időtartama legalább 10 óra, amely személyes jelenléthez kötött.

276 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről 3. (3) Az (1) bekezdés szerinti továbbképzési kötelezettség a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokról szóló miniszteri rendeletben meghatározott gázszerelő, gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló vagy csőhálózatszerelő szakmai tárgyú hatósági jellegű képzés elvégzésével teljesíthető a (2) bekezdésben meghatározott követelmények teljesülése mellett. (4) A továbbképzés elvégzéséről kiállított igazolás kiállításának keltétől számított egy évig fogadható el.

277 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről 4. Az 1. mellékletben meghatározott tevékenység végzésére irányuló szándékot a 2. mellékletben meghatározott adattartalmú, a műszaki biztonsági hatóság (a továbbiakban: Hatóság) által rendszeresített nyomtatvánnyal kell bejelenteni. A bejelentéshez eredetiben be kell mutatni, vagy másolatban mellékelni kell az 1. mellékletben meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat. Amennyiben a bejelentés a végzettség, illetve képesítés megszerzésétől számított öt év után történik, a bejelentéshez a továbbképzési kötelezettség teljesítését igazoló okiratokat is be kell mutatni, vagy másolatban mellékelni kell.

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Előadó: Varga Tamás hálózati üzemvezető Budapest, 2017. március 2. 1 Rendszer elvek A gázhálózat közterületre eső része a gázszolgáltató

Részletesebben

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól Tájékoztató Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól 2 Felhívjuk a Tisztelt tervező, kivitelező partnereink, illetve Felhasználóink figyelmét, hogy a 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

Részletesebben

A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről

A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről A Kormány a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény

Részletesebben

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban DUNAGÁZ SZAKMAI NAP 2013. Dobogókő Störk Imre szakmai tanácsadó MKEH Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti

Részletesebben

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 56. (2) bekezdés g)

Részletesebben

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése Országos szakmai konferencia Tüzelő- fűtőberendezések felülvizsgálata BM OKF - Szent Flórián Terem 2015. március 05. Előadó: Versits Tamás Magyar Gázipari

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 2. oldal 4. Az 1. mellékletben meghatározott tevékenység végzésére irá

Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 2. oldal 4. Az 1. mellékletben meghatározott tevékenység végzésére irá Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 1. oldal 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülékjavítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről,

Részletesebben

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához!

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához! A nemzetgazdasági miniszter 20/2010. (XII. 31.) NGM rendelete szabályozza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal műszaki biztonsági, valamint hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásokért fizetendő

Részletesebben

Jogszabályváltozások és működés

Jogszabályváltozások és működés Knipl Károly 13.02.2018 Jogszabályváltozások és működés 2018. február 1-től Előzmények: Jelentősen megnőtt a csatlakozási igények száma Új bekapcsolások száma megnő - Belső tervek darabszáma - Kivitelezéshez

Részletesebben

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető Tájékoztató az elosztói engedélyes szerepéről a földgáz csatlakozó vezetékek és berendezések üzemzavar elhárításáról, javításáról és időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról Fábián János 2013 október

Részletesebben

bevezetése. Anélkül, hogy a jelenleg is hatályos eljárási rend változna.

bevezetése. Anélkül, hogy a jelenleg is hatályos eljárási rend változna. A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátók szervezetei támadják a Gázipari Műszaki Szakbizottság által benyújtott javaslatot a Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) módosítására. A MÉGSZ és a szakbizottságban

Részletesebben

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről 2201_10_DU_01_E_2015_FN-01 Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről Bejelentem, hogy a Felhasználói hely adatai

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba. 14116 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 97. szám A nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelete a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések mûszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

Részletesebben

A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények

A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények. április 24. Ea: Kerekes Ferenc FEF MB elnöke EON gázhálózati vezető A biztonság fontos a gáziparban Alapvető biztonsági kérdés, hogy jól felkészült

Részletesebben

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról OptiJUS Opten Kft. I 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról 2014.10.15. óta hatályos

Részletesebben

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály (MMFF) Műszaki Felügyeleti Osztály (MFO) Jarabek Péter, műszaki biztonsági referens (jarabek.peter@bfkh.gov.hu)

Részletesebben

A gázipari és a kéményseprő-ipari szabályozás gyakorlatának ütközései. Előadó: Blazsovszky László GMSZB elnöke

A gázipari és a kéményseprő-ipari szabályozás gyakorlatának ütközései. Előadó: Blazsovszky László GMSZB elnöke A gázipari és a kéményseprő-ipari szabályozás gyakorlatának ütközései Előadó: Blazsovszky László GMSZB elnöke E-mail: blazso48@t-online.hu I. Előzmény A kéményes szakmai nap mottója volt: https://www.e-gepesz.hu/cikkek/17114-egyutt-tanusitas-akemenyseproe-vagy-a-gazkeszulek-szereloe-afelelosseg

Részletesebben

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail:

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail: Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és a 140 [kw]-nál nem nagyobb hőterhelésű fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról

Részletesebben

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Iktatószám: GKM/4330/ /2007 A földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges képesítésről és ról szóló 12/2004. (II. 13.)

Részletesebben

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL A használatbavételi eljárást megelőző kéményvizsgálatkor jelen egyeztetett műszaki leírás szerinti kivitelezést vizsgáljuk, ezért

Részletesebben

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 0/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. tör vény 1. (2) bekezdés 2.

Részletesebben

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Az EU Energiahatékonysági Rendeleteinek (813 és 814/2013/EU) figyelembevételével a 70 kw hőterhelésnél nem nagyobb gázkészülékeket tartalmazó gázfelhasználói

Részletesebben

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról OptiJus Opten Kft. I. 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról A 2012.9.1. óta hatályos

Részletesebben

től alkalmazandó csatlakozási díjak

től alkalmazandó csatlakozási díjak 2017. 07. 01-től alkalmazandó csatlakozási díjak A Földgázelosztó tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő elosztóvezetékre történő bekapcsolásra, fejlesztésre, rákapcsolásra (a továbbiakban együtt: csatlakozásra)

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet Melléklet Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 1. oldal 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök képesítésről

Részletesebben

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Előadó: Csallóközi Zoltán igazgató FŐGÁZ csoport Kecskemét, 2008. március 28. V. Országos Kéménykonferencia

Részletesebben

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Előadó Zsákai Lajos tűzoltó alezredes Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések A nemzetgazdasági miniszter.../2012. (...) NGM rendelete a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról A földgázellátásról

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről

Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről Előadó: Molnár Károly ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt hálózati igazgató Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke XIX. DUNAGÁZ SZAKMAI

Részletesebben

Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata

Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata Bp., 2014. június 5. Előadó: Gotthard Béla szolgáltatási osztályvezető Fogalmak TELEKHATÁR GÁZELOSZTÓ VEZETÉK FŐELZÁRÓ FOGYASZTÓI VEZETÉK FŐCSAP

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről a 14/2007.(XII.1.) számú rendelettel egységes szerkezetben Gölle Községi

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről / egységes szerkezetben / Hatályon kívül helyezve:

Részletesebben

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1.

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1. Kiszombor Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/996 (XII.0.) KKÖT R E N D E L E T E kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről (Egységes szerkezetben) Kiszombor Község Önkormányzatának

Részletesebben

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra.

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM

11/2013. (III. 21.) NGM 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: december 01.

Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: december 01. Gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatának módosulása tervezői és kivitelezői szemszögből Kötelező szakmai továbbképzés törzsanyaga. Elfogadta az MMK Továbbképzési

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS 12/1995. (XII. 28.) számú önkormányzati rendelete

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS 12/1995. (XII. 28.) számú önkormányzati rendelete KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS 12/1995. (XII. 28.) számú önkormányzati rendelete a kéményseprő - ipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről (Egységes szerkezetben) A Komárom-Esztergom Megyei

Részletesebben

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Helyzetkép Új jogszabályok, új rendező elvekkel, új szemlélettel, változatlan szakmai (műszaki)

Részletesebben

2017. évi LVII. törvény. egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról 1

2017. évi LVII. törvény. egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról 1 2017. évi LVII. törvény egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról 1 1. A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosítása 1. (1) A földgázellátásról

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8. TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti

Részletesebben

A gázfelhasználó technológia fogalma kiegészült a gázfáklyával, valamint az energetikai célra szolgáló gázturbinával és gázmotorral.

A gázfelhasználó technológia fogalma kiegészült a gázfáklyával, valamint az energetikai célra szolgáló gázturbinával és gázmotorral. A gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírások változása 2016. február 22-én megjelent a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet módosításáról

Részletesebben

TIGÁZ Zrt. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET

TIGÁZ Zrt. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti az érintett rendszerhasználót az üzletszabályzatban, illetve a szerződésben

Részletesebben

28/2006. (V. 15.) GKM rendelet. a gázszerelők nyilvántartásáról

28/2006. (V. 15.) GKM rendelet. a gázszerelők nyilvántartásáról 28/2006. (V. 15.) GKM rendelet a gázszerelők nyilvántartásáról A földgázellátásról szóló 200. évi XLII. törvény (a továbbiakban: GET) 56. (2) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8. TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti

Részletesebben

A FELELŐSSÉGI MÁTRIX

A FELELŐSSÉGI MÁTRIX Konferencia és kiállítás 2011. április 13-14. Thermal Hotel Visegrád A FELELŐSSÉGI MÁTRIX mint a szabályzatalkotás eszköze Előadó a Felelősségi Mátrix Munkabizottság nevében: VERSITS TAMÁS épületgépész

Részletesebben

A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje

A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje Előadó: Molnár Károly Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt hálózati igazgató Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét

Részletesebben

Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: október 20.

Előadó: Blazsovszky László MMK nyilvántartási szám: , Lezárva: október 20. Gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági szabályzatának módosulása tervezői és kivitelezői szemszögből Kötelező szakmai továbbképzés törzsanyaga. Elfogadta az MMK Továbbképzési

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

VIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIA Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2014. Március 27-28.

VIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIA Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2014. Március 27-28. VIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIA Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2014. Március 27-28. A kéményseprő-ipari jogszabályváltozások utáni LOSZ tapasztalatok, termofor

Részletesebben

Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről 1 Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Sárvár város Önkormányzata az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. Gázszerelői munkavégzés feltételrendszere, kompetencia és felelősség Aszódi János Kertész Péter Gázláng Mérnökiroda Kft. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. : 2511 Dorog,

Részletesebben

A rendelet hatálya. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya. Általános rendelkezések Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/1997. (XI.6.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

1. Értelmező rendelkezések

1. Értelmező rendelkezések A belügyminiszter 21/2016. (VI. 9.) BM rendelete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 81. szám A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015.

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzatának... sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről TERVEZET

Kazincbarcika Város Önkormányzatának... sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről TERVEZET Kazincbarcika Város Önkormányzatának... sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről TERVEZET Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

220/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet

220/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet Hatály: közlönyállapot (2017.VII.1.) 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról A Kormány a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX.

Részletesebben

Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :00. Parlex azonosító: QIA8IXJO0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :00. Parlex azonosító: QIA8IXJO0001 Iromány száma: T/17571. Benyújtás dátuma: 2017-09-26 18:00 Miniszterelnökség Parlex azonosító: QIA8IXJO0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 60/1999. (XII. 1.) Kgy. rendelete a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 60/1999. (XII. 1.) Kgy. rendelete a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 60/1999. (XII. 1.) Kgy. rendelete a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról [A 24/2000. (XII. 1.) Kgy., a 25/2006. (XII.15.) Kgy., a 32/2007. (XI. 30) Kgy.,

Részletesebben

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 1991. évi XX. törvény a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről

Részletesebben

Magyar joganyagok - 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet - a víziközmű-bekötést végz 2. oldal c) a vízszerelő súlyosan megsértette a vízszerelői tevéken

Magyar joganyagok - 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet - a víziközmű-bekötést végz 2. oldal c) a vízszerelő súlyosan megsértette a vízszerelői tevéken Magyar joganyagok - 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet - a víziközmű-bekötést végz 1. oldal 220/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról A

Részletesebben

Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználót ellátó villamosenergia-kereskedő

Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználót ellátó villamosenergia-kereskedő A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) fontosabb, a fogyasztókat érintő módosításai

Részletesebben

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 89 (3) bekezdése szerint: Az elkészült gázszerelést a földgázelosztó vagy megbízottja az üzembe helyezés előtt köteles - az egyetemes szolgáltatásra jogosult

Részletesebben

Tájékoztató a földgáz tárolásra vonatkozó működési engedély kérelemhez

Tájékoztató a földgáz tárolásra vonatkozó működési engedély kérelemhez 1 26. Tájékoztató a földgáz tárolásra vonatkozó működési engedély kérelemhez A földgáz-tárolási tevékenység a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (GET) alapján (1) Az engedélyesnek a földgáztárolói

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. r e n d e l e t e

A gazdasági és közlekedési miniszter. r e n d e l e t e III-3R/218/1/2006. T E R V E Z E T A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. ( ) GKM r e n d e l e t e a cseppfolyós propán-, butángázok és ezek elegyei tartályban vagy palackban történő forgalmazásának

Részletesebben

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Visegrád, 2017. április 19-20. dr. Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök, c. egyetemi docens Magyar Mérnöki Kamara Jogszabályok 19/2012.(VII.20.)

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/1997. (XI.6.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

Egymásnak ellentmondó rendeletek zavarják az energiahatékonysági tervek megvalósítását és veszélyeztetik a műszaki-biztonságot

Egymásnak ellentmondó rendeletek zavarják az energiahatékonysági tervek megvalósítását és veszélyeztetik a műszaki-biztonságot Egymásnak ellentmondó rendeletek zavarják az energiahatékonysági tervek megvalósítását és veszélyeztetik a műszaki-biztonságot Az épületgépészet területén tevékenykedő tervezők, kivitelezők, üzemeltetők,

Részletesebben

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai 1 Koza László 2 Jellemzően előforduló esetek Pébégáz rendszerek - palack - palackcsoport - tartály (fűtőgáz és LPG) - településellátó rendszerek Földgáz

Részletesebben

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete A Kormány./2015. (.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető EHS modul rendszer Király Lajos, Zoltek, EHS vezető Munkavédelem Tűzvédelem Környezetvédelem Robbanásbiztonság-technika menetrendje Ex owner s engineer Robbanásbiztonságtechnika Általános ipari megfelelés

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet

262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet módosításáról

Részletesebben

MEZŐFALVA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 7./2004.(III.24) Ök.számú RENDELETE

MEZŐFALVA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 7./2004.(III.24) Ök.számú RENDELETE MEZŐFALVA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 7./2004.(III.24) Ök.számú RENDELETE A kéményseprő-ipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről Mezőfalva Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM A műszaki szabályozás alakulása Rendezvény helyszíne Kecskemét 2008.03.28. Békési László vezető-főtanácsos, GKM Üzleti Környezet Fejlesztése A magyarországi üzleti környezet a 66., az adminisztratív ügyintézés

Részletesebben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben

Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Gázkészülékek levegőellátásának biztosítása a megváltozott műszaki környezetben Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék A gázkészülékek elhelyezésével kapcsolatos

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI. 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében

HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI. 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében HÁLÓZATI CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI 1. Fogyasztói hozzájárulás meghatározás társasági tulajdonú elosztóvezeték esetében Az elosztóvezetékhez csatlakozni kívánó új fogyasztóktól és az elosztóvezetékhez

Részletesebben

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009.

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Módosítva: 17/2013. (VII.17.), 26/2014. (XII.29.), Szentes Város Önkormányzat

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013.(XII. 19.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013.(XII. 19.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013.(XII. 19.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról

Részletesebben

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA TÁRSASHÁZKEZELŐI TEVÉKENYSÉG BEJELENTÉSE 1. Az ügy rövid leírása A társasházkezelői tevékenység olyan, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

2007. évi törvény. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

2007. évi törvény. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről 2007. évi törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Az Országgyűlés a helyi önkormányzati feladatkörbe tartozó, az élet- és vagyonbiztonsággal, valamint a természetes és épített

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról

Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról (egységes szerkezetben a 41/1996.(XII.27.), 2/2000.(I.31.), 52/2006.(XII.12.), 34/2007.(XII.18.),

Részletesebben